Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 35582 || 2. oldal a 356-ből. || Előző oldal || Következő oldal

02.10 A Szolga napjának hajnala

OLVASNIVALÓ:  Márk 1,1-45 MILYEN JELENTŐS ennek az evangéliumnak az első megállapítása! Stílusában tárgyilagos, üzenetében egyenes, azonnal az Úr szolgajellegét hangsúlyozza a nemzetségtáblázat és a születési feljegyzés elhagyásával. Márk, hogy megmutassa, az a kezdet, amiről ő ír, nem a jó hírek legeleje, hallani lehet Malakiás próféciáján keresztül Jahveht beszélni tökéletes Szolgájához, és Ézsaiás annak kiáltó szaváról beszél, Aki eljön majd az elkészített úton (2-3.v.). tovább (Velünk az Isten!)

2020 az úrvacsora éve - Lehetőségek és dilemmák (Evlelkész podcast #7)

Az evangélikus egyház meghirdette 2020-ra az úrvacsora évét. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen az oltáriszentség központi szerepet játszik az evangélikus teológiában és lelkiségben.  (Gyülekezetépülő)

SEGÉLYKIÁLTÁS VUHANBÓL ÉS EGÉSZ KÍNÁBÓL: IMÁDKOZZATOK ÉRTÜNK!

SEGÉLYKIÁLTÁS VUHANBÓL ÉS KÍNÁBÓL: IMÁDKOZZATOK ÉRTÜNK! 1. Imádkozzatok hazánk vezetőiért, hogy kapjanak bölcsességet, a tudósok felismerést, hogy ellenőrzésük alá tudják vonni a járvány terjedését. 2. Imádkozzatok az orvosi és egyén tudományok kutatóiért Kínában és az egész világon: Isten kegyelme ösztönözze őket arra, hogy kitartóan keressék azt a gyógyszert, és kezelést, ami gyorsan alkalmazható védekezésként és megállíthatja a koronavírus járványt. 3. Imádkozzatok a vuhani hivatalos szervekért, legyenek bölcsek a járvány ellenőrzésében, a védekezésben, tudják a helyi lakosság szükségleteit szabályozni és kielégíteni, s csökkenteni tudják az életüket veszítők számát Vuhanban és környékén. 4. Imádkozzatok azért, hogy legyen elég orvosság és védekezési képesség a vuhani kórházakban. Kérjétek Isten erejét az orvosi csoportok, ápoló személyzet számára fizikailag (Békefy Lajos blogja)

Döntés betegség után

Sok minden eszünkbe jut a Betegek világnapja szavak hallatán, elsősorban talán a betegség maga, amit valamilyen képhez, érzéshez, sokan élményhez kötünk. A betegség, sérülés, fogyaték ma már nem szorul a négyfal közé, ha más nem is, az információ kibújik a küszöb alatt. Jelzi, hogy itt Valaki másképp létezik, s feltételezi, hogy az emberség átviszi az ajtón az embert is. Aki megélt komolyabb betegséget, vagy abban él, tudja, hogy mit jelent, aki került már a közelségébe, szintén. Fiatalon kaptam pofont az élettől daganatos szülő-élmény által. Nem voltam felkészülve, nem kaptam információt, nem kértem segítséget, s így nem lett feldolgozva. Később igen. Mikorra megkötözött az egymásra halmozott, feldolgozatlan élményköteg, amiből egy is elég. Kénytelen voltam segítséget kérni, s végül jól esett, jól esik ma is. Első kézből tudom, hogy mit jelent hárítani, hogy mennyire rombol. A betegség életünk szerv (777blog.hu)

A papi cölibátus "nem korlát" Ferenc pápa új interjúkönyve szerint

A papi nőtlenség kérdése is szerepel a Ferenc pápával készített és keddtől kapható interjúkötetben, amely megelőzi a szerdán megjelenő pápai dokumentumot az Amazonas térségéről, ahol a rendkívüli paphiány miatt felmerült a nős diakónusok szolgálatának esetleges bővítése. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Légy elégedett és bízz Isten időzítésében!

Előfordult már veled, hogy azt érezted, hogy a múltadon rágódsz vagy a jövőd miatti aggodalmaskodások járják át a lelked? És közben elfelejted megélni a jelent. Sokszor azon kapjuk magunkat, hogy a kelleténél többet foglalkozunk a múltunkkal, hogy valami olyat tettünk, amit nem kellett volna, vagy rossz döntést hoztunk, vagy valamit máshogy kellett volna csinálnunk. Ha megtettük a tőlünk telhető legtöbbet annak érdekében, hogy helyrehozzuk a hibáinkat, akkor tényleg nincs mit tenni, de annak ellenére, hogy ezzel tisztában is vagyunk, mégis sokat rágódunk rajta, akár tudatosan, akár tudat alatt. A másik probléma pedig a jövőnk túlagyalása. Nagyon sok időt és energiát tudunk arra fecsérelni, hogy azon aggodalmaskodunk, hogy mi lesz holnap, egy hét múlva, egy hónap múlva, egy év múlva, öt év múlva, tíz év múlva… Pedig Máté evangéliumában megtaláljuk a választ erre a problémára, Jézus Hegyi beszédében: „Ne aggód (777blog.hu)

Hafenscher Károly: A reformáció 500 plusz éveit éljük

Két esztendeje ért véget a Reformáció Emlékéve. De vajon milyen hatása volt ránk, a közösségeinkre, az egyházainkra? Erről beszélgettünk az emlékév miniszteri biztosával. (Szemlélek)

Pulyka apró sütve

Ha valaki pulyka apróhúst lát a hentesnél, és esetleg töpreng, hogy mit lehet vele kezdeni. Venné, mert olcsó, és, hozzáteszem, finom, egészséges. Nagyon egyszerű elkészíteni. Jól befűszerezve, kis borral meglocsolva kiváló pecsenye lesz belőle. Sót, borsot, majoránnát, őrölt rozmaringot szórtam rá. Állt egy éjszakát, majd kis olajon átpirítottam, hogy kifehéredjen. Után dobtam rá egy nagy darabokra vágott hagymát, még sütöttem egy kicsit, kapta a bort, és készre sült fedő alatt. Köretnek bármi jó, amit sült húshoz adnánk. (A parókia konyhájából)

Hogyan reagáljunk a bűnvallásra? – egy református perspektíva

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt, amikor még egy másik gyülekezetet látogattam, az egyik ifjúsági bibliaórán a félelemről beszéltünk. Én bevallottam, hogy nagyon aggodalmaskodó vagyok, és hogy mennyire érzem, hogy ez rossz hatással van a lelki egészségemre, de még az Istennel való kapcsolatomra is, mert ez a bizalom hiányát, a hit gyengeségét feltételezi. Az alkalom vezetője erre […] The post Hogyan reagáljunk a bűnvallásra? – egy református perspektíva appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

(PIM)asz apróhirdetések

Néhány napja egy apróhirdetést adtam fel az egyik közösségi oldalon: „Vidéki, 35 év feletti, egy kötettel, számos novellával, esszével és kritikával, sok szépirodalmi ötlettel rendelkező író és újságíró szívesen vállalja visszautasított Térey-ösztöndíjak átvételét. Az ajánlatokat az »Írás úgyis szabad« jeligére várom.” Magyar ember csak humorral viseli el a hazai valóságot. (reposzt.hu)

- Kedd [2020.02.11.] Ne legyen más Istened, ne imádj bálványt!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html   - Kedd [2020.02.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  5Móz 10,20 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 8,25   Az URat, a te Istenedet féld, őt szolgáld, hozzá ragaszkodj, és az ő nevére esküdj!   Megkérdezték tehát tőle: „Ki vagy te?” Jézus így válaszolt nekik: „Az, akinek eleitől fogva mondom magamat.   Az Urat, a te Istenedet féljed, őt tiszteljed, ő hozzá ragaszkodjál, és az ő nevére esküdjél.   Mondának azért néki: Ki vagy te? És monda nékik (Bátorító blognapló)

- Kedd [2020.02.11.] "Állhatatos Isten ő, aki hűségesen megtartja szövetségét azok iránt, akik szeretik őt és megtartják parancsolatait!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Kedd [2020.02.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  Dán 9,18 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  5Móz 7,12 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Istenem, fordítsd felém füledet, és hallgass meg! Nyisd ki szemedet, és lásd meg: milyen pusztulás ért bennünket és azt a várost, amelyet a te nevedről neveztek el! Mert nem a magunk igaz tetteiben, hanem a te nagy irgalmadban bízva visszük eléd köny (Örömüzenet)

- Kedd [2020.02.11.] "Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2020.02.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 23,3 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 10,14 Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért. Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem,    Lelkemet megvidámítja, az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért. Én vagyok a jó pásztor; és ismerem az enyéimet, és engem is ismernek az enyéim,   és felüdíti lelkemet. Az i (Útmutató)

Facebook, Fortnite, meg a NAT

Egy éve nagyon sok hívást kaptam olyan szülőktől, akik teljesen pánikba estek, megijedtek, vagy pokolian dühösek voltak a saját gyerekükre, aki túlzottan sokat játszott a Fortnite-tal.” – mesélte Stora a Youtube videójában, amelyet a franciául tudók lent nézhetnek meg. „Azon kívül, hogy túl sokat játszottak, túl sok pénzt is költöttek a játékra (lévén tömérdek alternatív fizetési lehetőség van benne – a szerk.), sőt, még pénzt is loptak a szülőktől, hogy különböző skineket, vagy táncokat vásároljanak. 40-50 eurót is költenek arra, hogy például valamilyen speciális skinjük legyen. Herpai Gergely: Egy pszichológus a Fortnite-addikció gyógyítására használja a Zelda: Breath of the Wildot! – The Geek, 2020. február 7.   Amíg az új NAT körül beindult kavarodásban eddig jobbára csak ideológiák mentén zúdulnak ránk a vélemények, cikkek, blogbejegyzések, interjúk és riportok, addig kitartó ütemben (reposzt.hu)

Fejezzük be a mondatot: Kevesebb válás lenne, ha a házaspárok…

A kiegyensúlyozott házasság receptje régóta ismert. Csak „főzni” nem akarunk, pedig enni nagyon szeretünk. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A cölibátusról – női szemmel

Tényleg szükség van a XXI. században is a cölibátusra? Mi a szerepe a papoknak napjainkban – a gyakorlati életben? Ehhez hasonló kérdésekről szól ez az olvasónktól kapott elgondolkodtató írás.  Szeretem a dolgokat néha úgy szemlélni, mintha nagyon-nagyon magasról nézném, és a tekintetem messze ellát, a gondolataim tovább szállhatnak, mint mikor idelent, a Földön állva, jobbra-balra kapkodom a fejem az adok-kapok viták közepette. Így voltam ezzel a cölibátus kérdéssel is. Az jutott eszembe, hogy egyszer valakitől hallottam, hogy jó pap csak abból válhat, akiből jó édesapa is. Ez a mondat úgy megragadt bennem. Olyan nagy mélysége van a mondanivalójának! Vagyis mindkét hivatásra Istentől kapott talentumaink vannak. S ha elfogadjuk ezeket a talentumokat, ha nem ássuk el, hanem megpróbáljuk kamatoztatni, akkor a hivatásunkban is azzá válhatunk, amire Isten meghívott. Mert akkor eszembe jutott Jézus. Aki valóságos ember is vol (777blog.hu)

DRÁMAI IMAFELHÍVÁS A KORONAVÍRUS VÁROSÁBÓL, WUHANBÓL

KORONAVÍRUS ÉS A VUHANI LELKÉSZEK EGYESÜLT IMACSOPORTJÁNAK KIÁLTVÁNYA (Békefy Lajos blogja)

Nevelés és műveltség a római kori Palesztinában

Mit tudhatunk biztosan a zsidó oktatásról, nevelésről és szakképzésről a hellenisztikus-római időszakban? Milyen modellt vettek alapul? Mit tanult a kulturális elit? Támogatták-e a kétnyelvűséget és a nők képzését? Bejegyzésünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ. Az elmúlt években megdőlt a hagyományos feltételezés a szervezett zsidó elemi oktatásról a hellenisztikus-római időszakban, amely a jeruzsálemi templom lerombolását követően kiegészült a hierarchikusan szervezett, központi ellenőrzésű felsőoktatással (rabbinikus akadémiák). A kutatók ma azt hangsúlyozzák, hogy az ókori zsidó kultúrát és társadalmat a görög-római társadalom keretében kell vizsgálni, hiszen a zsidók is részt vettek a görög-római oktatási rendszerben, noha kidolgozták a saját alternatíváikat. Vizsgálódásunkhoz többnyire irodalmi és jogi források állnak rendelkezésünkre, ugyanis csupán egyetlen (#BIBLIAKULTÚRA)

Azbej Tristan szerint cselekvéssé kell válnia az üldözött keresztények iránti elköteleződésnek

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár hétfőn beszélt erről az M1 csatornán. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A szülésznő, aki 3.000 gyermeket mentett meg Auschwitzből

Stanislawa Leszczyńska saját életét kockáztatva segített rengeteg anyának megmenteni gyermekeiket. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ferenc pápa: Az embercsempészetből származó pénzhez vér tapad

A katolikus egyházfő arra hívja fel a figyelmet, hogy a menekültek áldozatok. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (31) – Isten a vitában?!

„Isten pedig meghallgatta Leát, aki teherbe esett, és ötödik fiút szült Jákóbnak… Megemlékezett Isten Ráhelről is, meghallgatta Isten, és megnyitotta a méhét.” (1Móz 30,17.22) Egyszerre komikus és fájdalmas látni a versengést, ami Lea és Ráhel között kialakult a gyermekszülés terén. Még szolgálóikat is bevetik, hogy felülkerekedjenek a Jákób szeretetéért vívott vetélkedésben. Lea nyerésre áll, de […] (Szabados Ádám blogja)

- Hétfő [2020.02.10.] "Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html   - Hétfő [2020.02.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  5Móz 10,17 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 8,28   Mert Istenetek, az ÚR, istenek Istene és uraknak Ura. Ő a nagy, erős és félelmes Isten, aki nem személyválogató, és akit nem lehet megvesztegetni.   Jézus tehát ezt mondta: „Amikor felemelitek az Emberfiát, akkor tudjátok meg, hogy én vagyok, és önmagamtól nem teszek semmit, hanem ahogyan az Atya tanított engem, úgy mondom ezeket.   Mert az Úr, a ti Istenete (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2020.02.10.] "Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket megtérésre!”

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html   - Hétfő [2010.02.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Dán 9,18 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Lk 19,10 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Istenem, fordítsd felém füledet, és hallgass meg! Nyisd ki szemedet, és lásd meg: milyen pusztulás ért bennünket és azt a várost, amelyet a te nevedről neveztek el! Mert nem a magunk igaz tetteiben, hanem a te na (Örömüzenet)

- Hétfő [2020.02.10.] "Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2020.02.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  1Móz 24,40 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  ApCsel 21,5  akkor így felelt nekem: Az Úr, akinek a színe előtt járok, elküldi majd angyalát veled, és szerencséssé teszi utadat, hogy feleséget hozhass fiamnak az én nemzetségemből, apám házából. Amikor pedig eltöltöttük ezeket a napokat, és elindultunk, hogy utunkat folytassuk, valamennyien elkísértek bennünket feleségükkel és gyermekeikkel a városon kív (Útmutató)

Heti ige – Hetvened vasárnapja

Mert nem a magunk igaz tetteiben, hanem a te nagy irgalmadban bízva visszük eléd könyörgéseinket. Dán 9.18 Amikor az ellenségek újra beszélnek. Amikor a régi haragosok újra kezet fognak. Amikor a rég hordozott sérelmek bocsánatot nyernek. Amikor őrzött görcseink lassan feloldódnak. Van ilyen egyáltalán? Néha azt hiszem, ilyen nincs. Talán jobban kezeljük az ezekkel való … "Heti ige – Hetvened vasárnapja" bővebben (Ferencvárosi blog)

Misszió a villamoson

Pénteken került ki a Facebook-oldalunkra egy korábbi cikkünk, amely egy nagyon megérintő írás a reverendáról és annak viseléséről. Mennyire jó lenne, ha sokan megszívlelnék a benne foglaltakat. Bese Gergő atya írása. Akik engem ismernek, azok tudják, hogy ritka pillanatok egyike, amikor nem viselem a „vértezetet”. Papi életem részévé vált, az imádság egy formája, és Krisztusról való tanúságtételem a világban. Persze kapok is én ezért hideget-meleget egyaránt: hogy magamutogató vagyok, nincs más ruhám, ebbe férek már csak bele és sorolhatnám a néha kollégáktól is elhangzó kijelentéseket. De azok a papi példaképek, akik gyerekkorom meghatározó egyéniségei voltak, büszkén viselték a habitust vagy a reverendát. Nekem ők az ideálok és nem a kényelem, a divat szempontjai befolyásolják a döntésemet. A reverenda munkaruha, nem csak a szertartásokon, hanem úton-útfélen egyaránt. Viselem a vásárláskor, az utcán, (777blog.hu)

02.09 A nagy megbízás

OLVASNIVALÓ:  Máté 28,1-20 ELHENGERÍTETTÉK a követ, hogy feltáruljon az emberiség előtt az, amit az angyalok már tudtak: Jézusnak ugyanúgy hatalma volt arra, hogy újra felvegye az életét, ahogyan kegyelme volt arra, hogy letegye (Jn 10,18). Az angyal „ráült" a kőre. Ellentétben a gondos elővigyázatossággal, amellyel az emberek lezárták a sír bejáratát, látjuk a könnyedséget, amellyel az angyal félreseperte mindnyájukat. Ennyit jelent az őrség, a pecsét és a császár! Az angyal közbelépésére az őrök úgy reszkettek, ahogy a föld. tovább (Velünk az Isten!)

02.07 Barabbás helyett

OLVASNIVALÓ:  Máté 27,1-32 PÉTER EZT mondta az izráeli férfiaknak: „a szentet és igazat megtagadtátok, és kívántátok, hogy a gyilkos ember bocsáttassák el néktek, az életnek fejedelmét pedig megöltétek" (Csel 3,14-15). Péter azt állította, hogy életet adtak annak, aki életet vett el és elvették az életét annak, aki életet adott. A helyzet iróniája azonban nem állt meg itt. tovább (Velünk az Isten!)

02.08 Megnyílások

OLVASNIVALÓ:  Máté 27,33-66 KRISZTUS HALÁLÁNAK négy azonnali hatása volt. Először is a halála megnyitotta az utat a templomba, a szentek szentjébe (51. v.). A kettészakadt kárpit azt demonstrálta, hogy Jézus áldozata elegendő volt arra, „hogy minket Istenhez vezéreljen" (1Pt 3,18). A zsidó rendszer sok más jellegzetességével az el nem szakadt kárpit azt jelezte, „hogy még nem nyílt meg a szentély útja" (Zsid 9,3-8). Most mindez megváltozott. Krisztus keresztjét megelőzően a kárpiton belülre lépni halált jelentett (3Móz 16,2); a kereszt óta a rajta kívül maradás jelent halált! tovább (Velünk az Isten!)

Egy új dimenzió, egy gazdagabb valóság

„Azután ezt mondta az Úristen: Nem jó, hogy a férfi egyedül van, alkotok hozzáillő segítőtársat.” Ahhoz, hogy megértsük a teremtés-elbeszélésben szereplő ʽēzer kenegdô héber kifejezés jelentését (Ter 2,18), pontosítanunk kell, mit is jelent az Ószövetségben az ʽēzer szó („segítség”). Nem egy megszokott kifejezésről van szó. Többnyire olyan szövegekben fordul elő, ahol isteni támogatást jelöl. Jelölheti az Istentől jövő segítséget, mint például a Zsolt 121,1–2 versekben: „Szememet a hegyekre emelem: honnan jön segítségem? Az Úr ad nekem segítséget, aki az eget és a földet alkotta.” De éppenséggel lehet magának Istennek a címe is, mint ahogy a Zsolt 33,20-ban: „Lelkünket az Úr hordozza, ő a mi Segítőnk és Oltalmazónk”. Két kivétel van, ahol a kifejezés emberi segítséget jelöl, de végül mégis csak az a következtetés, hogy az az igazi segítség, amelyet Isten nyújt, és haszon (#BIBLIAKULTÚRA)

Biztonságérzet ≠ függőség vagy felelőtlenség, hanem…

Folytatjuk Jézus és Péter vízen járásáról szóló, háromrészes sorozatunkat. Előző alkalommal – a történet első harmadában – addig jutottunk, hogy az ötezer ember megvendégelése után Jézus egyedül akart maradni egy fél napig, és a tanítványokat is magukra akarta hagyni, hogy gondolkodjanak, amolyan csoportos lelkigondozásként. Amikor éjjel utánuk indult, „egyszerűen” elsétált hozzájuk négy-öt kilométer hosszan a víz színén… Az előző nap eseményeitől és a kísértetnek hitt jelenségtől halálra rémült tanítványok azonban megnyugodtak Jézus hangjától. Péter szívében pedig már készülődött valami… (Mt 14,22–33) (KötőSzó)

Miért engedi meg Isten a szenvedést?

Annak ellenére, hogy Isten folyamatosan figyelmeztet minket, hogy nem lesz jó vége annak, ha a bűnt választjuk, mi emberek nem mindig figyelünk Rá – és viseljük is ennek a következményeit, aminek egy része a szenvedés. Mindannyian szenvedtünk már olyan dolgok miatt, amit mások tettek velünk, és sokan borzalmasan szenvednek a háború, kapzsiság, elnyomás és más gonosz tettek miatt szerte a világon. Felvetődik a kérdés, hogy Isten miért engedi ezt és van-e valamilyen terve, hogy a gonoszság és szenvedés végleg megszűnjön? Isten megengedi a szenvedést, hogy megmutassa, hogy valami nincs rendben Habár a gonoszság már akkor is létezett, amikor Isten megteremtette a világot; a következményei, úgymint az ember halála, a fájdalom és a szenvedés nem. Azáltal, hogy Isten engedi a szenvedést a világban, mindennap megmutatja nekünk, hogy valami nincs rendben. A szenvedés fájdalmas emlékeztető számunkra, hogy a bűn miatt el vagyunk válas (777blog.hu)

Csakazértis (prédikáció, Hetvened vasárnap, 2020.02.09.)

textus: Dán 9,4-5.12-14.17-19 „4Imádkoztam Istenemhez, az ÚRhoz, és vallást téve ezt mondtam: Ó, URam, nagy és félelmetes Isten, aki hűségesen megtartod a szövetséget azokkal, akik szeretnek téged, és megtartják parancsolataidat! 5Vétkeztünk és bűnbe estünk, megszegtük törvényedet és ellened lázadtunk, eltértünk parancsolataidtól és törvényeidtől. […] [Az Úr] 12Beteljesítette a szavát, amellyel fenyegetett minket és bíráinkat, akik fölöttünk bíráskodtak: azt, hogy nagy veszedelmet zúdít ránk. Mert nem történt még sehol olyan az ég alatt, mint ami Jeruzsálemmel történt. 13Utolért bennünket mindaz a veszedelem, ami meg van írva Mózes törvényében. Mégsem esedeztünk Istenünkhöz, az ÚRhoz, nem tértünk meg bűneinkből, és nem törődtünk igazságoddal. 14Ezért az ÚRnak gondja volt arra, hogy elhozza ránk a veszedelmet. Bizony igazságos volt az ÚR, a mi Istenünk, bármit is cselekedett, hiszen nem hallgattunk az (Gyülekezetépülő)

A házasság, mint egy életre szóló kaland és kihívás

Mától jövő vasárnapig tart a Házasság hete, amely során rengeteg érdekes program közül válogathatunk országszerte. Ezek célja, hogy a házasság és a család fontosságára irányítsuk kicsit a figyelmet, amely manapság sokszor sajnos háttérbe szorul. Egy biztos, a házasság nem csupán az esküvőkön tapasztalható csillogásról szól, hanem vannak nehezebb napok is. Viszont szerintem ettől lesz szép és egy életre szóló kaland, ha hagyjuk, hogy mi is a részesei legyünk. Esküvő előtt sokszor tesszük fel az ezekhez hasonló kérdéseket: Mikor lesz a nagy nap? Hány fős lesz a lagzi? Hova mentek nászútra? Hol fogtok majd lakni? Majd a mézes hetek után már a következő kérdések kerülnek előtérbe: Milyen érzés házasnak lenni? Mikorra tervezitek az első babát? és hasonlók. Természetesen ezek is fontos kérdések, de kevésbé szoktunk a felől érdeklődni, hogy „Miért jó házasnak lenni?”. Szerintem ez azért is fontos kérdés, (777blog.hu)

VASÁRNAPI JÓ HÍR: Gud velsigne, Herren Generalsekretær! - EVT FŐTITKÁR LESZ A NORVÉG EVANGÉLIKUS EGYHÁZ FEJE

Fjordok tengerkékjére nyíló ősi fatemplomok egyházában  elnök püspök EVT FŐTITKÁR LESZ A NORVÉG EVANGÉLIKUS  EGYHÁZ FEJE NORVÉGIÁBAN MŰKÖDIK: MEGFELELŐ EMBER  MEGFELELŐ HELYRE Hírszemléző: Dr. Békefy Lajos Genfből Nidarosba, az ősi katedrálisba A Norvég Evangélikus Egyház Központi Tanácsa január 30.-ával elnöklő püspökké nevezte ki és hazahívta az Egyházak Világtanácsa (EVT) sok éven át volt főtitkárát, neves ökumené-szakértőt, Dr. Olav FYSKE TVEIT lelkészt. A skandináv országban az evangélikus-lutheránus egyház államegyház, 12 püspöksége van. A 12 püspök közül választják meg a primus inter pares-t, az egyenlők között az elsőt, az elnök-püspököt. Megválasztása a püspöki konferencia joga és feladata. Székhelye a nidarosi katedrális. Megválasztása hírére Tveit így fogalmazott: „A püspöknek hallgatnia kell másokra, meghallgatni a rábízottakat, s a közös hit tudatába (Békefy Lajos blogja)

Mikor az Ég és a Föld összeér

Mi történik, mikor megkeresztelkedünk? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Baj van Michelangeloval: fehér ember

Az egyetem saját lapja, a Yale Daily News tette közzé a hírt, hogy a „Bevezetés a művészettörténetbe – A reneszánsztól napjainkig” című tantárgyat a tavaszi negyedévben tanítják utoljára. Tim Beringer, a Művészettörténeti Tanszék vezetője szerint a diákság nemtetszésének adott hangot, úgymond „a nyugati kulturális kánon eszményítésével” szemben, mivel az a kánon „túlnyomórészt fehér, heteroszexuális európai férfiak műveiből épül fel” Shakespeare és Michelangelo túl fehér - Metazin A Metazin beszámol egy, a napjainkban zajló amerikai vitáról, amelyet az robbantott ki, hogy a világ egyik leghíresebb egyeteme, a Yale beszünteti művészettörténeti bevezető kurzusát azzal az indokkal, hogy az túlságosan „fehér”, „heteroszexuális” és „férfi-központú”. A szemle közli az eredeti hírforrást a Yale Daily News-ból, majd ismerteti az arra adott reakciókat a National Review-ban, a Spectatorban (reposzt.hu)

A karmester

„A karmesternek: Fúvós hangszerre.” (Zsolt 5,1) Dávid király egy tavaszi pirkadatkor fölkel, elővesz egy húros hangszert és énekelve imádkozik, énekelve szólítja meg az Istent. Jeruzsálemben ekkor a háztetők már nem szürke árnyékban pihennek, hanem a nap friss és cirógató sugarai hívogatnak az életre. Izráel királya – az olykor váltakozó hangulatú ember – most keresi az […] The post A karmester appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Baj van Michelangeloval: fehér, heteroszexuális, keresztyén férfi

Az egyetem saját lapja, a Yale Daily News tette közzé a hírt, hogy a „Bevezetés a művészettörténetbe – A reneszánsztól napjainkig” című tantárgyat a tavaszi negyedévben tanítják utoljára. Tim Beringer, a Művészettörténeti Tanszék vezetője szerint a diákság nemtetszésének adott hangot, úgymond „a nyugati kulturális kánon eszményítésével” szemben, mivel az a kánon „túlnyomórészt fehér, heteroszexuális európai férfiak műveiből épül fel” Shakespeare és Michelangelo túl fehér - Metazin A Metazin beszámol egy, a napjainkban zajló amerikai vitáról, amelyet az robbantott ki, hogy a világ egyik leghíresebb egyeteme, a Yale beszünteti művészettörténeti bevezető kurzusát azzal az indokkal, hogy az túlságosan „fehér”, „heteroszexuális” és „férfi-központú”. A szemle közli az eredeti hírforrást a Yale Daily News-ból, majd ismerteti az arra adott reakciókat a National Review-ban, a Spectatorban (reposzt.hu)

(Tordas-gyúrói blog)

Hetvened

 A kegyelmes Isten szeretetét hirdeti ez a beszélő képeslap. "Mert nem a magunk igaz tetteiben, hanem a te nagy irgalmadban bízva visszük eléd könyörgéseinket." (Dán 9,18) Pecznyík Pál bizonyságtétele: Krisztusban elrejtett élet (Kolossé 3, 2-4) Kedves hallgatóim; aki naponta olvassa a Bibliát, Isten gyermekeihez intézett levelét, annak bizonyosan nem lesz újdonság, ez a 3 bibliai vers, melyet a kolosséi levélben találunk följegyezve, a harmadik fejezet 2-4-ig terjedő verseiben. Drága intés és biztatás ez, Pál apostol részéről, a kolosséi gyülekezet számára, de a ma élő keresztyénség számára is. Ezekben a versekben, így ír az apostol: „Az odafenn valókkal törődjetek, nem a földiekkel. Mert meghaltatok, és a ti életetek el van rejtve együtt a Krisztussal az Istenben. Mikor a Krisztus, a mi életünk meg jelen, akkor majd ti is Ővele együtt, megjelentek dicsőségben.” Pál apostol, a második versben, a mennyei magassá (Bátorító blognapló)

HETVENED

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                ISTEN KERES MINKET! Születéstől fogva, Isten keres minket; aggódva figyeli, botló lépteinket. Nap-nap után hogyan nyiladozik elménk; még állni sem tudunk, mégis, mi már mennénk. Később következnek, szép iskolás évek; gyarapszik a tudás, énekel az élet. Kisfiúk, kislányok, felnőttekké válunk; házas élet útján, egymás mellé állunk. Ajándékba kaptunk szülőt, otthont, hazát; drága gyermekekkel gyarapszik a család. Bennünk szolgálhasson, azért keres minket; mennyei javakkal, töltse be szívünket. Javait mi boldog szívvel, tovább adjuk; szavakkal, tettekkel, Nevét magasztaljuk. Hát így válaszolunk, kereső szavára; és csak egy a vágyunk, megpihenni nála.                  Pecznyík Pál   Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomra engedélyezett ú (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.02.09.] Itt az Isten köztünk!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Vasárnap [2020.02.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  5Móz 7,21 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 8,58   Ne rettegj tőlük, mert közötted van Istened, az ÚR, a nagy és félelmetes Isten!   Jézus így felelt nekik: „Bizony, bizony, mondom néktek, mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok.”   Ne rettenj meg azok előtt, mert közötted van az Úr, a te Istened, nagy és rettenetes Isten!   Monda nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek: Mielőtt Ábrahám lett, (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.02.09.] Az irgalmas Isten szuverén szeretete végtelen!

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html   - Vasárnap [2020.02.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Dán 9,18 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 20,16 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Istenem, fordítsd felém füledet, és hallgass meg! Nyisd ki szemedet, és lásd meg: milyen pusztulás ért bennünket és azt a várost, amelyet a te nevedről neveztek el! Mert nem a magunk igaz tetteiben, hanem a te (Örömüzenet)

2020.02.09. "Uram, hallgass meg! Uram, bocsáss meg! Uram, figyelj ránk, és cselekedj, ne késlekedj! – önmagadért!"

Az igehirdetés alapigéje: Dán 9,4-19 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/DAN/9/#4 (Örömüzenet)

HETVENED

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Elbizakodottságból odaadó istentiszteletre! Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Mt 20, 1-16   http://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/20/#1 1Kor 9,24-27   http://abibliamindenkie.hu/uj/1CO/9/#24 Jer 9,22-23       http://abibliamindenkie.hu/uj/JER/9/#22 Zsolt 18,26-33      http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/18/#26   Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

HETVENED

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Nem a magunk igaz tetteiben, hanem a te nagy irgalmadban bízva visszük eléd könyörgéseinket. (Dán 9,18c) http://abibliamindenkie.hu/uj/DAN/9/#18                                    http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek320.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek363.htm   Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is!   (Útmutató)

- Vasárnap [2020.02.09.] "Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2020.02.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 118,26a S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Ef 2,17 Áldott, aki az Úr nevében jön! és eljött, békességet hirdetett nektek, a távoliaknak, és békességet a közelieknek.  Áldott, a ki jő az Úrnak nevében; És eljövén, békességet hirdetett néktek, a távol valóknak és a közel valóknak.  Áldott, aki az Úr nevében jön! Eljött, hogy békét hirdessen nektek, (Útmutató)

Tartózkodásból romantika

Beszélgetés Jason Everttel (háromperces videó magyar felirattal) „A nagyságot megilleti az alázat, a női test nagyszerűségét pedig a tartózkodó viselet. A titkot fátyollal takarják, hogy megsejtsd az értékét. Ez a test iránti alázat.” „Ha egy lány odamegy a fiúhoz, és hirtelen megcsókolja, vagy kihívóan kiöltözik, érzékien táncol, az hízeleg a fiúnak – de unalmas. ‘Szuper, […] (Christianae)

Nehéz hívőnek lenni - De megéri? 2.

"Azt sejtem, valami oka mégis van annak, hogy van világ, és benne az ember, és az pont olyan, amilyen, de irtózok a vallásoktól." vagy "Valamit megmozgatott bennem ez a hit dolog, de mihez kezdjek vele?" vagy "Mégis mi közöm van nekem bármelyik valláshoz vagy bármiféle hithez?" vagy "Megakadtam ezen az úgynevezett úton efelé az úgynevezett mindenek Atyja felé, merre tovább?" Ilyen, és ehhez hasonló kérdések keringhetnek benned, ha folytatod a cikksorozatom olvasását. Az előző cikkben egy lehetséges Istenség mindehnatóságával foglalkoztunk. Lássuk, mire jó a mindenhatóság? 2. Jobb világot raktam volna össze. Szóval Isten összerakta ezt a világot. Na de hogyan? Sok minden elég jól működik benne, biztosítottak a feltételek az élethez, lehet alkalmazkodni, fejlődni, van benne mozgástér számos életformának és életvitelnek. De azért hagy maga után kivetnivalót. Járványok, katasztrófák, erkölcstelenség, közömbösség a ha (KÚTKERESŐ)

Nehéz hívőnek lenni - De megéri? 3.

Ha Isten mindenható, akkor...? Vonjuk kérdőre egy feltételezett Istenség létét és munkáját, várunk felelősséget az elkövetett hibákért a világban. Ha ez megfordult már benned, olvasd vissza az előző két cikket.  Ha már túl vagy ezeken, lássuk, hogy folytatódik az ember útja, aki már-már ismerni véli az Istenét.  3. Istent én értem a legjobban. Kulcspillanathoz jutottunk el. Ez a pont vízválasztó ugyanis az istenkereső és a hívő ember között. Az eddigi gondolatokkal bárki eljátszadozhat bármiféle elköteleződés nélkül, de ami ezután jön, az újrarendezi az egész eddigi építményt. Egy olyan fordulópont lép be a képbe, amiben az ember nemcsak azon gondolkodik, hogy van-e Isten, és ha van, mi köze van a világhoz, hanem hogy ez az Isten a teremtésen kívül direkt módon is kijelenthette magát a történelemben, és a vallások ezeknek lehetnek maradandó, ékes bizonyítékai. A vallások pedig ugye praktikusan arról tes (KÚTKERESŐ)

Nehéz hívőnek lenni - De megéri? 4.

Van egy mindenható Isten, aki teremtette ezt a világot, és benne az embereket céllal hozta létre, és vágyam megfejteni ezt a célt. Az ilyen mondatokat hívják hitvallásnak, ezek górcső alá vételéről esett szó a korábbi cikkekben. Most azt nézzük meg, milyen virág fakad ebből a bizonyosságból.   4. Isten mindig segít. Isten mindig tudja, mire vágyunk, és azt is, mire van igazán szükségünk. Ezért munkáját a saját időbeosztásában végzi, és tervei mindig célba érnek. Ez a ráhagyatkozás a hívő ember bizonyosságát és reménységét tükrözi Isten felé. Azt megtárgyaltuk a kettes pontban, hogy Isten a világot pártatlan törvények szerint építette fel, amikbe szemmel láthatóan nem nyúl bele, de mi gátolná őt abban, hogy ahol nem kötik ezek a törvények, ott ne legyen sürgetőbb? Egyáltalán miféle saját időbeosztásról beszélhetünk egy végtelen lény esetében? Nem inkább helyesebb a mi időbeosztásunknak nevezni? (KÚTKERESŐ)

Nehéz hívőnek lenni - De megéri? 5.

A címben található kérdésre keresve a választ meglestük a korábbi cikkekben, mi a helyzet Isten mindenhatóságával, teremtésével, kisajátíthatóságával és kiszámíthatóságával. Végülis valóban nehéz hívőnek lenni? De mit jelent, hogy megéri-e? 5. Isten igazságát akarom követni. Az utolsó, és talán legnehezebb téma, amit ebben a cikksorozatban meg szeretnék említeni. Mindenkinek, aki hisz egy természetfeletti lényben, akivel kapcsolatba akar kerülni, és megbízik azokban a történelmi dokumentumokban, amikben ez a lény direkt módon kinyilatkoztatta magát, számtalan kérdéssel és paradoxonnal kell szembenéznie, melyekből csak párat említettem meg eddig. Miért nem egyértelmű mindenkinek ez a felfedezés Istenről, úgy, mint nekem? Miért van annyi világnézet és vallás, ha csak egy Istenség létezik? Azok között, akik hozzám hasonlóan felfedezték, miért nincs összhang abban, hogy mit gondolnak róla? És persze miért (KÚTKERESŐ)

Nehéz hívőnek lenni - De megéri? 1.

Talán épp akkor olvasod ezt a bejegyzést, mikor felmerült benned valami hasonló ezekből: "Azt sejtem, valami oka mégis van annak, hogy van világ, és benne az ember, és az pont olyan, amilyen, de irtózok a vallásoktól." vagy "Valamit megmozgatott bennem ez a hit dolog, de mihez kezdjek vele?" vagy "Mégis mi közöm van nekem bármelyik valláshoz vagy bármiféle hithez?" vagy "Megakadtam ezen az úgynevezett úton efelé az úgynevezett mindenek Atyja felé, merre tovább?" Vagy valami egyéb hasonló kérdés, ami valamiféle mozgásban levést fejez ki. Mindenképp kényelmetlenséget, talán még szorongató bizonytalanságot is. Mögötted már nem látszik az a pont, ahonnan még volt egy egyszerű, biztos képed a dolgokról, előtted pedig még nem látszik az, ahol megpihenhetsz, és körbenézhetsz, hova jutottál. Tudd, nem vagy egyedül, és tudd, ez nagyon is rendben van. Talán a leginkább most vagy a helyeden, amikor ilyen, vagy ennél kellemetlenebb kér (KÚTKERESŐ)

Én szívesen vagyok gyökér – vicces történetet osztott meg Böjte Csaba

Vicces farsangi posztot osztott meg Facebook-követőivel Böjte Csaba. A népszerű ferences szerzetes írását a  következő mondattal indította: “Jó dolog gyökérnek lenni! “. Az, hogy ennek a kétértelmű mondatnak milyen tanulsága van, azt Csaba testvér a tőle megszokott kedves és humoros módján tolmácsolta. Jó dolog gyökérnek lenni!! Farsang van, a jókedv, a vidámság, a tréfálkozás idejét éljük!! Ha magunkon is tudunk kacagni, akkor mindig is lesz amin kuncogjunk! Néztem én is ezt a képet, az oroszhegyi gyerekeink családfáját és az egyik kisiskolás csillogó szemmel mondta, hogy “Csaba testvér a gyökér”! A többiek rászóltak, ő meg nagy kerek szemmel értetlenül nézett a társaira!? Igaza volt a fiúcskának, az alapítványban én vagyok a “gyökér”! Persze nem esne jól, ha a gyerekeink “gyökérnek” titulálnának, de azért jó volt egyet kacagni, a magyar nyelv kétértelműségén!! A kerekrenyíló szemű gyerek k (777blog.hu)

Így használd értelmesen a YouTube-ot, hogy ne válj függővé!

A felmérések szerint az internethasználók naponta átlagosan 70 percet töltenek a YouTube-on. Ez ugyebár több mint egy óra – ami óriási szám! Különösen ha figyelembe vesszük, hogy ez az idő általában haszontalan rövidfilmek nézegetésével telik. No, persze, nem azt akarom mondani, hogy csak „hasznos” dolgokat szabad néznünk – távol legyen tőlem! Azon sem akarok rugózni, hogy milyen könnyen függővé lehet válni a YouTube-videóktól (mindkét téma inkább önálló posztot érdemelne). Most inkább csak arra szorítkozom, hogy a segítségeteket kérjem annak felderítéséhez, mivel tudna hozzájárulni a legnagyobb és legnépszerűbb videómegosztó portál a lelki életünk kibontakozásához. Hiszen nyilvánvalóan ez minden „teremtett dolog” értelme és célja. Az ember által teremtett dolgoké is... Itt a remek lehetőség! Van kedvetek megosztani egymással olyan „tartalmakat” (szóval ajánlani olyan rövidfilmeket vagy hosszab (Jezsuita blog)

Te mire gondolsz, amikor kereszténynek vallod magad?

A Barna-kutatócsoport amerikai fiatalok között végzett felmérésében korábban azt vizsgálta, miért hagyják el a keresztényként felnevelkedett fiatalok az egyházat? Új tanulmányukban még mélyebbre ástak, és kiemelten tanulmányozták azokat a fiatalokat, akik a trendekkel ellentétben ragaszkodnak gyülekezeteikhez és aktívan részt is vesznek a szolgálatban. Mi különbözteti meg őket a többiektől? Milyen kapcsolatuk van a hittel, és mit értenek azalatt, hogy ők keresztények? Az alábbiakban a KötőSzó blog írását szemlézzük. A Barna-kutatócsoport számos felmérést készített már az amerikai keresztény fiatalok körében a hithez való hozzáállásukról. Sokkoló tanulmányuk – melyről korábban már mi is beszámoltunk –, a You Lost Me eredményei szerint bár az korábban is kimutatható volt, hogy a keresztényként nevelkedett fiatalok húszas éveik elején elhagyják az egyházat, azonban az általános tendencia szerint ezek (777blog.hu)

RENDKÍVÜLI BEJELENTÉS AZ USA NEMZETI IMAREGGELIJÉN - A HIT SZABADDÁ TESZ, AZ IMA PEDIG ERŐSSÉ - Világméretű szövetség a vallásüldözés ellen

A HIT SZABADDÁ TESZ, AZ IMA PEDIG ERŐSSÉ Trump elnök fontos szavai a Nemzeti Imareggelin Világméretű szövetség a vallásüldözés ellen Az USA elnöke, Donald Trump február 6-án, csütörtökön reggel több száz USA-beli és külföldi politikai, gazdasági, tudományos vezető előtt, a washingtoni Hilton Hitelben rendezett, immáron 68., 1953-tól hagyományosan megtartott Nemzeti Imareggelin beszédet mondott. Fontosabb részeit idézzük. (Forrás: christiantoday.com; rev.com; christianitytoday). Szemleíró: Dr. Békefy Lajos MINDEN GYERMEK ISTEN SZENT AJÁNDÉKA Az elnök értékelő mondataiban szólt arról, hogy kormánya többet tett a vallás, a hit fenntartásáért és a meg nem született, magzati élet védelméért, mint más kormányok. Megismételte kijelentését: „Az élet szentségéért– az élet szentségéért”. Beszéde már nyílt utalás volt a novemberi elnökválasztásra. „Orvosi áttörést értünk el abban, hogy megóvj (Békefy Lajos blogja)

Házasság hete: "Szeretnénk együtt megöregedni"

A házasság hete arcai minden évben olyan párok, akiknek a szövetsége egy életre szól, és valóban ki is állta az idők próbáját. Semsei Rudolf és Dobay Eszter a jó házasságra receptet nem, de követendő példát tud adni. [...] Bővebben! (Szemlélek)

"Mozdulnak már lassan a csillagok"

Arra a kérdésre, hogy a tiltakozást esetleg elvinnék-e odáig, hogy megtagadják a NAT alapján elkészítendő helyi tantervek kidolgozását (ennek határideje április 30.), azt válaszolták: „Ilyen időtávban még nem gondolkodtunk, erősebb a reményünk, hogy addig ezt az elfogadhatatlan alaptantervet visszavonják.” Egyikük azonban ironikusan megjegyezte: „Ha nem, el kell gondolkodnunk egy olyan érettségi tétel kidolgozásán, hogy »Az antiszemitizmus megjelenési formái Wass Albert prózájában«.” Egy pécsi gimnáziumból jött az első tantestületi tiltakozás az új NAT ellen - 444.hu A NATtal mindig baj van. Akárhogyan igazítják, húzzák-vonják határait, mindig akad elégedetlenkedő és háborgó. Most éppen Nyírő, Herczeg, Wass mentén feszül neki az ellenzők hada. Ha benne van, az is baj, ha kimarad az is baj?  Nagyszüleim tudták, ki volt Ady Endre, pedig az erkölcstelen szifiliszes verseiről nem tanulhattak az iskolában. Aho (reposzt.hu)

Házasság hete: "Szeretnénk együtt megöregedni"

A házasság hete arcai minden évben olyan párok, akiknek a szövetsége egy életre szól, és valóban ki is állta az idők próbáját. Semsei Rudolf és Dobay Eszter a jó házasságra receptet nem, de követendő példát tud adni. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (30) – A megvetett

„De az ÚR látta Lea megvetett voltát, és megnyitotta az ő méhét, Ráhel ellenben meddő maradt.” (1Móz 29,31) Lea külsőre nem volt szép, de legalábbis nem volt olyan szemrevaló, mint a húga, Ráhel. Ha a két lány történetében romantikus szálat keresünk, az Jákób és Lea között volt. Jákób kétszer hét évet szolgált le Lábánnál, hogy […] (Szabados Ádám blogja)

- Szombat [2020.02.08.] "Átterellek benneteket pásztorbotom alatt, és beveszlek a szövetség kötelékébe!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html   - Szombat [2020.02.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  5Móz 7,20 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 10,7   Rettenetes félelmet bocsát rájuk Istened, az ÚR, míg csak el nem pusztulnak azok is, akik előletek elrejtőzve megmaradnak.   Jézus tehát így szólt hozzájuk: „Bizony, bizony, mondom néktek: én vagyok a juhok ajtaja.   Sőt még a darázsokat is rájok bocsátja az Úr, a te Istened mind addig, míglen elvesznek azok is, a kik megmaradtak, és a kik elrejtőztek te el (Bátorító blognapló)

- Szombat [2020.02.08.] Csak "az ÚR áldása gazdagít meg"!

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  - Szombat [2020.02.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ézs 60,2 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  4Móz 6,25  (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Bár még sötétség borítja a földet, sűrű homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az ÚR, dicsősége meglátszik rajtad.     Ragyogtassa rád orcáját az ÚR, és könyörüljön rajtad!   (Örömüzenet)

- Szombat [2020.02.08.] "Támogatja az Úr az alázatosokat, de porig alázza a bűnösöket!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2020.02.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 20,13 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 1,52 Énekeljetek az Úrnak, dicsérjétek az Urat, mert kiragadja a szegény ember életét a gonoszok kezéből! Hatalmasokat döntött le trónjukról, és megalázottakat emelt fel; Énekeljetek az Úrnak, dicsérjétek az Urat, mert a szegénynek lelkét megszabadítja a gonoszok kezéből. Hatalmasokat dönte le trónjaikról, és alázatosakat magasztalt fel. (Útmutató)

TESTVÉRI PROTESTÁLÁS a KDNP PM hiányos nyilatkozata ellen

(Békefy Lajos blogja)

Boldog diós zabkeksz cukorbetegeknek (is)

Nem tudom, hogy ki hogy van a sütipecsétjével, de én még nem használtam, pedig már évek óta megvan. Ráadásul valamelyik gyerektől kaptam, és lehet, hogy sokáig várta a visszajelzést. Én meg nem szeretek sütni, kekszet meg különösen nem. Férjem 2-es cukorbetegsége indított el ezen az úton, de még nem pecsételtem, Ez a zabkeksz valójában nem is igazán való hozzá, mert a zabpehely miatt nem lesz szép egyenletes, de legalább úgy néz ki, mint egy kézműves termék, nem igaz?  Legalábbis ezzel vigasztalom magam akkor is, ha tortát sütök, vagy süteményt vágok fel. Soha nem találom igazán szépnek őket. Az ízük viszont persze más kérdés. Azzal nincs baj.  Hozzávalók: 20 dkg zabpehely 10 dkg finomliszt 10 dkg margarin 5 dkg darált dió reszelt citromhéj édesítőszer víz Elkészítés: A száraz anyagokat összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Az édesítősze (A parókia konyhájából)

Ferenc pápa találkozott a karját korábban megragadó zarándokkal

Nagy port kavart a sajtóban az az eset, ami szilveszter éjjel történt a Szent Péter téren. Egy zarándok ugyanis annyira megszorította Ferenc pápa karját, hogy a Szentatya rácsapott a nő kezére, hogy szabadulni tudjon a szorításából.  Végül január 8-án a VI. Pál teremben tartott általános audiencián  Ferenc pápa néhány szót váltott a hölggyel.  A szilveszter esti ima után Ferenc pápa szokása szerint a Szent Péter téren üdvözölt a tömegből néhány embert. Azonban az egyik zarándok izgalmában – egyes találgatások szerint kétségbeesésében – megszorította a Szentatya karját, és nem akarta elengedni. Az esetről videó felvétel is készült, melyen jól látható Ferenc pápa ijedtsége és fájdalma, aki az egyensúlyát is elveszti; majd ellöki a nő kezét és enyhén rácsap. Az eset után a biztonsági szolgálat megragadta a nőt, és a kordon mögé lökte.  Az esetről készült felvétel: Az esetet követően Újév nap (777blog.hu)

Három fiú mentette meg az idős férfi életét

Manapság sokszor halljuk, hogy a fiatalok nem figyelnek eléggé környezetükre, ezért is szívmelengető, ha ennek ellenkezőjéről olvasunk egy történetet. Három fiú ugyanis önzetlenségéről tett tanúbizonyságot akkor, amikor megmentett egy 77 éves férfit, aki elcsúszott a lépcsőn, számolt be róla a duol.hu. Csapóczi Róbert, Farkas Béla és Kelemen Róbert három dunaújvárosi gimnazista, akik megmutatták, hogy nem szabad általánosítani és a fiatalok is képesek nagy tettekre. (777blog.hu)

Ne vígy minket a kísértésbe

Az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 2018. november 12–15. közötti, 72. közgyűlésén elfogadta a Római Misekönyv olasz fordításának a harmadik kiadását. Több változtatás mellett két szövegnek, a Dicsőségnek (Gloria) és a Mi Atyánknak (Pater noster) a szövege is módosult. Ez utóbbiban ez szerepel immár: „non abbandonarci alla tentazione” (ne adj át minket a kísértésnek; ne engedd, hogy kísértésbe essünk). Miután az illetékesek jóváhagyták a misekönyvfordítást, Ferenc pápa felhatalmazást adott a szöveg kihirdetésére. Ezért a CEI elnöke május 22-én bejelentette a szöveg hatályba lépését. Itt természetesen még hátra van a nyomdai munka, illetve annak meghatározása, hogy pontosan mikortól kezdik majd használni az új olasz nyelvű liturgiát a templomokban. Martí Zoltán: Tényleg megváltozik a Miatyánk szövege? – 777blog.hu Megosztó hír jelent meg a médiában: megváltozik a Mi Atyánk szövege. Sokan, sokf (reposzt.hu)

„Sokat köszönhetünk nekik” – Pedagógus kutatók elismerése az Akadémián

Akinek volt kiváló tanára, az tudja, mennyire meghatározó volt pályaválasztásában, hivatása alakulásában. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Karády Katalin a Dunába lövéstől mentett meg húsz gyereket

A Világ Igaza harminc éve hunyt el. [...] Bővebben! (Szemlélek)

#csakegygondolat – Mekizni Jézussal

Belegondoltál már abba, hogy amikor az utcán sétálsz, a tömegben vannak olyan emberek, akik közelebb állnak hozzád, mint azt sejtetted volna? Ami összeköt ezekkel az emberekkel, pedig nem más, mint Jézus.  Az én történetem egy kisebb, külvárosi plébánián kezdődik és egészen elér egy hatalmas M-betűs gyorsétteremhez. Óvodás koromban elkezdtem ministrálni, általános iskolás éveimet egy katolikus iskolában töltöttem. Szakgimnáziumban sikeresen elvégeztem a vendéglátásszervező képzést. Az utolsó év úgy alakult, hogy a tanulás nem volt túl kimerítő, így egy barátom javaslatára diákmunkába kezdtem. Mondanom se kell, hogy ettől kezdve a szabadidőm minimálisra csökkent. Vajon lehet imádkozni egy gyorsétteremben, ami még a hagyományos vendéglátásnál is gyorsabb és stresszesebb? Talán hihetetlenül hangzik, de még abban a forgatagban is sikerül végigmondani a rózsafüzért. Igaz, hogy ki kell használni azokat a perceke (777blog.hu)

Nézed a helyét és nincsen ott

Sok-sok évvel ezelőtt épp egy nehéz korszakon mentem keresztül. Foggal-körömmel kapaszkodtam az élet apró örömeibe, de egyre csak azt éreztem, hogy én soha nem leszek boldog. Aztán a kezembe került pár képeslap, igés kártya, rajz, színes kép. Miközben a rajtuk lévő üzeneteket olvasgattam, azon kaptam magam, hogy már nem is érzem annyira reménytelennek a helyzetemet. […] The post Nézed a helyét és nincsen ott appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

A templomba járó fiataloknak csak a fele állítja, hogy a hite hatással van az életére

A Barna-kutatócsoport számos felmérést készített már az amerikai keresztény fiatalok körében a hithez való hozzáállásukról. Sokkoló tanulmányuk – melyről korábban már mi is beszámoltunk –, a You Lost Me eredményei szerint bár az korábban is kimutatható volt, hogy a keresztényként nevelkedett fiatalok húszas éveik elején elhagyják az egyházat, azonban az általános tendencia szerint ezeknek az embereknek a többsége végül visszatért közösségébe. Ez a trend mára megváltozott. Akik elhagyják az egyházat, ritkán találnak vissza. (KötőSzó)

Ma Béres Józsefre emlékezünk

Béres József egyike azon magyaroknak, akik felfedezésükkel, évtizedek kemény és sokáig el nem ismert munkájával igazi hungarikumot teremtettek. 1920. február 7-én született a Béres Csepp megalkotója. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Légy dühös bátran!

Egyházi neveltetésem során soha nem hallottam arról, hogy a düh jó dolog. Mindig csak arról meséltek, hogy mennyire óvatosnak kell lennünk, ha dühöt érzünk. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Péntek [2020.02.07.] Isten kaput nyitott neked az üdvösségre! Beléptél rajta?

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Péntek [2020.02.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  5Móz 7,18 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 10,9   Ne félj tőlük, hanem emlékezz vissza arra, hogy mit tett Istened, az ÚR a fáraóval és egész Egyiptommal,   Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, megtartatik, az bejár és kijár, és legelőre talál.   Ne félj tőlök; emlékezzél meg csak azokról, a miket cselekedett az Úr, a te Istened a Faraóval és mind az égyiptombeliekkel:   Én vagyok a (Bátorító blognapló)

- Péntek [2020.02.07.] "Ki az a dicső király? A Seregek URa, ő a dicső király!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Péntek [2020.02.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  Ézs 60,2 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  1Kor 2,7 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Bár még sötétség borítja a földet, sűrű homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az ÚR, dicsősége meglátszik rajtad.   hanem Isten titkos bölcsességét szóljuk, azt az elrejtett bölcsességet, amelyet az Isten öröktől fogva elrende (Örömüzenet)

- Péntek [2020.02.07.] "A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2020.02.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 6,6-7 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 1,5 Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz!  A parancs célja pedig a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és képmutatás nélküli hitből fakadó szeretet.  És ez ígék, a melyeket e mai napon para (Útmutató)

02.06 Az el nem mondott imádság

OLVASNIVALÓ:  Máté 26,36-75 PÉTER JOBB halász volt, mint kardforgató. Amikor odacsapott Malkushoz egy karddal, csak egy fület sikerült levágnia, nem egy fejet (51. v.). tovább (Velünk az Isten!)

02.05 A betániai megkenés

OLVASNIVALÓ:  Máté 26,1-35 JÉZUST egy leprás ember házában kenték meg (6. v.). Így volt helyénvaló, hogy Őt, Akit nemzete és annak vezetői elutasítani készültek (1-5. v.), olyan ember vendégelje meg, aki maga is tudott valamit arról, hogy „utált és emberektől elhagyatott" volt. tovább (Velünk az Isten!)

Tetoválás az ókori világban és a Bibliában

Az ókori Közel-Kelet embere festővászonként tekintett testére. Mit tudunk a tetoválásról az ókori világban és mit mond a Biblia a tetoválás gyakorlatáról? Miért dönthettek úgy emberek az évszázadok során, számtalan kultúrában, hogy tetováltatják testüket? Az embereket mindig is foglalkoztatta testük „festővászna”. A testi megjelenés megváltoztatásának számos módja közül az egyik éppen a test megjelölése. Már az ókor legelején, még az írásbeliség megjelenése előtt az emberek világszerte tetoválással ruházták fel testüket, hogy széles körűen közvetítsenek kulturális információkat: jelezzenek vallási hiedelmeket, különleges csoporthoz való tartozást vagy mágikus hatalmakat. A tetoválások a szimbólumteremtés leghatékonyabb eszközei, ennyiben fontos gondolatokat jelenítenek meg. Mint általában a szimbólumok, a tetovált szimbólumok is egy komplex asszociációs sorozatot képviselhetnek, a (#BIBLIAKULTÚRA)

KLÍMALECKÉK MINDENKINEK A "SZOLÁRIS" VILÁGKORSZAKBAN (IV.)

KLÍMALECKÉK MINDENKINEK A "SZOLÁRIS" VILÁGKORSZAKBAN (IV.)  A széndioxid vagy a napsugárzás a kockázatosabb?  Klímaválság – apokalipszis vagy felelősségébresztő kihívás? Ha a politikai érzékenység és felelősség jó esetben találkozik egymással, akkor hatékonyságuk megnő és nemzeti, sőt nemzetközi méretű továbbgondoláshoz, cselekvési programok kidolgozásához vezet. A közeljövő legfontosabb politikai kihívásai között első helyre került a klímakockázat vizsgálata és a lehetséges politikai válaszok, magatartás-stratégiák, megoldások gyors és hatékony keresése, bevezetése, ami ezzel az egyszerű, de súlyos kérdéssel függ össze: Mit tehetünk? A következőkben  Dr. Wolfgang Merbach professzornak, a Halle-Wittenbergi Egyetem Agrártudományi Fakultása dékánjának, klímakutatónak a gondolatmenetét követjük.   (Forrás: web_pdf_ev_78_19_web%20(5).pdf) Szemleíró: Dr. Békefy Lajos  Mennyire tudatosu (Békefy Lajos blogja)

Rakott karfiol

Hozzávalók:1 nagyon nagy karfiol vagy 70 dkg mirelit vagy télire eltett üvegesmokkáskanál köménymag 1 -2 csésze rizs fél kg darált sertéshús olaj fél liter tejföl (joghurt) só, bors, piros paprika Elkészítés: A karfiolt sós, köménymagos vízben megfőzzük, ha nyers. A rizst kétszeres sós vízben félig puhára főzzük. A mennyiség attól függ, hogy mennyire szereti a család az ételt. Nálunk van, aki óvatosan és nagyon ügyesen kibányássza a rizses, húsos részt, ezért általában ekkora mennyiséghez két csészét is megfőzök. A húst olajon megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, kis vizet, borsot adunk hozzá, és 5 percig főzzük. Egy nagy tepsit olajjal megkenünk, ráfektetjük a karfiol felét, arra kerül a rizs, a hús, és újra a karfiol. A tetejére öntjük a főzőlével elkevert tejfölt vagy joghurtot. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje. Miután hűlt egy kicsit, lehet kockára v (A parókia konyhájából)

Kinek fáj a házasság hete?

Mit szólnak a házasságukban „hajótörést szenvedettek” vagy a párra vágyó magányosok a szerelmesek napja köré épült rendezvénysorozathoz? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Fizikalitás

“Érezzétek és lássátok, hogy jó az Úr” (Zsolt 34,9) Az előző sorozatomban azokról a dolgokról írtam, amik miatt katolikus lettem, ebben az új sorozatomban pedig azokról a dolgokról tervezek írni, amiknek az értékét azóta fedeztem fel. Az egyik ilyen dolog a fizikalitás (nem találok jobb szót rá). Az evangéliumi, kisegyházi világban nagy hangsúlyt fektetnek arra, … Bővebben: Fizikalitás (RE: VALVE)

A kék vércsékről írt magyar könyv nyerte el egy neves brit szakmai szervezet első díját

A British Trust for Ornithology (BTO) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds több évtizede választja meg az év legjobb madártani témájú könyvét - idén a kék vércsékről írt magyar könyv nyerte el egy neves brit szakmai szervezet első díját. [...] Bővebben! (Szemlélek)

“Misefüggő lettem” – egy alkoholista olvasónk megtérése

Őszinte és nagyon fontos írással tisztelt meg bennünket egyik olvasónk, aki alkoholfüggőségéből épül fel – immáron Isten segítségével is. A kényes témára való tekintettel név nélkül osztjuk meg történetét. Immáron öt és fél éve tapasztalom meg a függőségből való felépülés sokszor kihívásokkal teli, mégis áldott élményét. Mint a legtöbb függő, én sem tudom pontosan meghatározni, hogy mikor vette át felettem a hatalmat a mértéknélküliség tébolyító démona. Arra pontosan emlékszem, hogy egész kisgyerek voltam amikor a vendégségek végeztével a poharak alján marad sört összeöntögettem és jóízűen megittam. Arra a felszabadító élményre is ugyanígy emlékszem, amikor 12 évesen először láttam pornófilmet. Egycsapásra minden megoldódott, hiszen ráleltem a tökéletes menekülésre az engem fojtogató minden tekintetben beteg környezettől. Az egy fedél alatt élő generációk sosem tisztázott konflikt (777blog.hu)

Jézus-korabeli magokból növesztenek datolyapálmákat Izraelben

Izraeli tudósok hat datolyapálmafát növesztettek kétezer éves magokból. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Szalóki Ági: Az a rémisztő képződmény, aki nagyobb csoportokat megbélyegez

A zenész válaszolt az elmúlt napokban nagy vitát kiváltó témában a SZEMléleken megjelent személyes vallomásra, amelynek szerzője keresztény, hetero, de nem fehér férfi. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A koronavírus-hullám nagy kérdése: hol van Isten a járványok idején?

Ezekben a napokban az egész világot „lázban tartja” a koronavírus gyors terjedésének híre. A halálesetek és betegségek száma óránként növekszik. A helyzet még nem katasztrofális, ám komor és halálos légkör uralkodik Kína egyes területein, a szomszédos országokban és az egész világon. Mindenkinek fontos a koronavírussal foglalkozni, és mindenki azt reméli, hogy a kutatók igyekeznek gyógymódot keresni és az ellenvakcinát kifejleszteni. Történelmünkben mindig jelen volt a betegség. Az embereknek néha meg kell birkózniuk a járványokkal, melyek számtalan áldozatot követeltek el (HIV/AIDS, fekete himlő, spanyolnátha, kolera, malária, sárgaláz, SARS, ebola stb.). A Bibliában járványok idejéről is olvashatunk; ezekben a szentírási szakaszokban fontos tanulságok szerepelnek a járványokról. [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

A legnemesebb foglalkozás

2020-at az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO az ápolók és szülésznők évévé nyilvánította, s döntésüket Ferenc pápa örömmel fogadta. A Szentatya január 19-én, az Úrangyala imádság alkalmával mondott beszédében úgy fogalmazott: „a szülésznők talán a legnemesebb foglalkozást űzik”. A nővérek, ápolók pedig nemcsak hogy a legtöbben vannak, de ők is állnak legközelebb a betegekhez – hangsúlyozta a pápa. „A legnemesebb foglalkozás” – Ferenc pápa örömmel üdvözölte az ápolók és szülésznők évét - magyarkurir.hu   Ferenc pápa egyik imádságában fogalmazott így: „a szülésznők talán a legnemesebb foglalkozást űzik”. Életre segítenek, ott vannak egy éppen csak megszületett gyermek első lélegzetvételénél és a szülést követő percekben, órákban gondoskodnak az édesanyáról, segítenek, támogatnak. Én is hálás vagyok annak a szülésznőnek, aki gyermekeim világra jövetelekor me (reposzt.hu)

- Csütörtök [2020.02.06.] "Az ÚR az én pásztorom, nem szűkölködöm!"

(Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2020.02.06.] Egyedül Istené a dicsőség!

***************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html    - Csütörtök [2020.02.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ézs 60,2 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jel 1,6 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Bár még sötétség borítja a földet, sűrű homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az ÚR, dicsősége meglátszik rajtad.   aki országa népévé tett minket, papokká az Isten, az ő Atyja előtt: (Örömüzenet)

- Csütörtök [2020.02.06.] "Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad!"

(Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Hetvened hete

(Útmutató)

A Papp válaszol – Szexualitás és hivatás, elvetélt magzatok, online püspök

Három újabb kérdéssel folytatódik A Papp válaszol rovatunk, ahol Papp Miklós válaszol a ti kérdéseitekre: a szexualitás és a hivatás kapcsolata, az elvetélt magzatok, valamint az Egyház online jövője is a kérdések között! Janka (Orosháza) Egy baráti beszélgetés során hangzott el a következő kijelentés, ami mindannyiunkban rengeteg kérdést hagyott maga után: “Nem tudom mit tegyek. Amikor felerősödik bennem a szexuális vágy, akkor nem vágyok annyira szerzetességre, mint máskor, inkább a házasság, a családalapítás mellett döntenék. De amikor ez a nemi vágy alábbhagy, szinte csak a szerzetességre tudok gondolni. A házasság és családalapítás gondolata is ott van, vágyok rá, de valamiért mégsem tudnék lemondani emiatt a szerzetesi életformáról. Normális ez?” Ebből kifolyólag rengeteget foglalkoztat az a kérdés, hogy a szexuális vágyaink és azok intenzitása mennyire lehetnek mérvadóak a hivatáskeresésben? Azaz, (777blog.hu)

Minden halott után egy vödör könnyet el kell sírni

Hogyan képes egy közösség, társadalom feldolgozni egy veszteséget, elgyászolni valamit és továbblépni? Mit kezdjünk a gyászunkkal, ha állandósult a veszteség-élmény? Hogyan kerülhet a helyére az, ami nincs többé? És milyen keresztény válasz adható minderre a CEU egyik legnagyobb, zsúfolásig megtelt termében? [...] Bővebben! (Szemlélek)

2. oldal a 356-ből. || Előző oldal || Következő oldal