Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 32100 || 2. oldal a 322-ből. || Előző oldal || Következő oldal

- Szombat [2019.06.08.] "Térjetek meg, elpártolt fiaim – így szól az Úr –, mert én vagyok a ti Uratok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2019.06.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  2Krón 30,9b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  ApCsel 3,19-20 Hiszen kegyelmes és irgalmas az Úr, a ti Istenetek, és nem fordul el tőletek, ha megtértek hozzá. Tartsatok tehát bűnbánatot, és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek; hogy eljöjjön az Úrtól a felüdülés ideje, és elküldje Jézust, akit Messiásul rendelt nektek.  mert irgalmas és kegyelmes az Úr, a ti Istentek, és nem fordítja el orczáját tőletek, ha ő hozzá megt (Útmutató)

06.06 Fogadj el, és segíts!

„Egymás között mindnyájan öltözzétek fel az alázatosságot" (1Pt 5,5). tovább (Velünk az Isten!)

06.07 Ő dicsőségének gazdagsága szerint

„Azt mondja az Úr, Izrael Istene, hogy sem a vékabeli liszt el nem fogy, sem a korsóbeli olaj meg nem kevesül" (1Kir 17,14). tovább (Velünk az Isten!)

A legfontosabb temetés

A történelemtudomány megpróbálja rekonstruálni a múltat, a meglévő forrásokból, adatokból, tárgyi emlékekből összerakni az eseményeket. Ezek azonban sokszor hiányoznak. De attól, hogy valamiről nincs forrásunk, még nem biztos, hogy nem is történt meg. Az emberek többsége – különösen, ha tudja, hogy közel a vég – rendelkezik a temetéséről. Milyen módon történjen, hol kíván nyugodni, ki legyen a pap, aki búcsúztatja, esetleg milyen énekek hangozzanak el. Jézus földi léte során minden apró részlettel számolt. Haláltusája közben is van rá gondja, hogy édesanyját rábízza Jánosra. Elképzelhető, hogy nem rendelkezett a temetéséről? Az alábbi novellát ez a gondolat ihlette. És még egy: a torinói lepel leghíresebb kutatójának, John P. Jacksonnak van egy elmélete arról, hogy a Torinóban őrzött, Jézus halotti leplének tartott kendő egyszersmind az utolsó vacsora asztalterítője volt… *** Az éjszakai utcán bo (777blog.hu)

Gerhard Müller bíboros is vitatja Ferenc pápa halálbüntetéssel kapcsolatos tanítását

Videóinterjút közölt június 4-én a német Gerhard Müller bíborossal, a Hittani Kongregáció előző prefektusával a LifeSiteNews kanadai katolikus híroldal. A beszélgetésben több téma mellett a halálbüntetés megengedhetőségének kérdése, és Ferenc pápa ezzel kapcsolatos új tanítása is szóba került. Az alábbiakban Müller bíboros ezzel kapcsolatos gondolatait idézzük, magyar nyelven. A teljes, angol nyelvű interjú a bíborossal ide kattintva megtekinthető. Az állam, mint törvényes hatalom számára megengedett, hogy ilyen büntetéseket szabjon ki a bűncselekményekért. A hagyományos tanítás szerint [a halálbüntetés] egyes esetekben erkölcsileg megengedett. Mégis, a mai körülmények között mindenki a kivégzések ellen érvel, a rengeteg gyilkosság miatt, amit a szocialista és kommunista államok, a diktatórikus államok elkövetnek, és a sok tévedés miatt is, amik a demokratikus államokban előfordultak: ártatlan embere (Katolikus Válasz)

Böjte Csaba: Most látszik igazán, milyen törékeny kincs a béke

Az úzvölgyi eset kapcsán nyilatkozott a SZEMléleknek a ferences szerzetes. [...] Bővebben! (Szemlélek)

DAMASZKUSZTÓL A MARGIT-HÍDIG - HÁRFAHANG HALLSZIK A SZÍR PUSZTÁK FELŐL

PÜNKÖSDRE HANGOLÓ DAMASZKUSZTÓL A MARGIT-HÍDIG HÁRFAHANG HALLSZIK A SZÍR PUSZTÁK FELŐL IMACSEND A KOREAI ÉS MAGYAR ÁLDOZATOK HOZZÁTARTOZÓIÉRT Az ünnepek arra is jók, hogy felragadjanak, kiemeljenek minket a hétköznapok sodrából és sodrásából. Ahogyan majd a szerencsétlenül járt Hableányt és a maradék áldozatokat is kiemelik a hullámsírból. Ha nem lenne Szentlélek-ünnep, ha nem lenne anyaszentegyház és pünkösdi születésnapja, a lelki édesanya, az anya-szent-egyház ölelése, hullámsírból kiemelten is csak rideg, siralmas, gyászos és vigasztalhatatlan lenne az élet. Lejtmenet, s nem hegymenet lenne. De ahogy anya vigasztalja csecsemőjét, úgy vigasztal mindenkit ezen az ünnepen is és minden hétköznapon a Szentlélek. Hiszen a feltámadott és a mennybe ment Jézus Őt küldte hozzánk, hogy ne maradjunk árván, vigasztalanul. Ő vigasztal, lelkünkre balzsamot hoz, letörli könnyeinket, velünk marad, tanácsol dönté (Békefy Lajos blogja)

Szingli vagyok, álmodozom?

Szingliként úgy tapasztalom, hogy a “Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet (mert onnan indul ki az élet)” intés megtartását az is segíti, ha megtanulom karbantartani az érzelmeimet. Ez azt is jelenti, hogy megpróbálom helyén kezelni a “crush-jelenséget”. “Ott van az a srác/lány… ő… na ő. Ő olyan, tudod, pont olyan, amilyet keresek. Jó a humora, zseni az öltözködése, na meg az a mosoly… tudom, mondtam már ilyet, de ez most más…”. Valahogy így szoktak kinézni azok a szituációk, amikor egy számunkra elérhetetlen, tökéletesnek látszó plátói ábránd útvesztőjébe kerülünk. Nem ismerjük az illetőt, de amennyit láttunk belőle az pont elég ahhoz, hogy ő legyen a megtestesítője a kergetett ábrándnak a fejünkben. Van, hogy kis mértékben, rövid ideig, de olyan is van, hogy elburjánzik, régóta húzódik, mélyebb szintekre kerül a szívben… ez utóbbira véleményem szerint különösen fontos odafi (777blog.hu)

„Isten tényleg mindig velünk van” – interjú Sterczer Hildával

„A Hópárduc felesége” címmel mély gondolatokat tartalmazó interjúkötet jelent meg nemrégiben Sterczer Hildával.  Erőss Zsolt hegymászó özvegyével, a valaha oxigénpalack nélkül legmagasabban járt magyar nővel, a könyvről, magasságokról és mélységekről beszélgettünk. A médiától – főleg annak bulvár részétől – nagyon sok bántást kaptál, most mégis a nyilvánosság elé léptél a „Hópárduc felesége” című könyvvel. Miért? Mert azt éreztem, annyi minden jót kaptam Istentől, hogy jó lenne valamit visszaadni ebből az emberek felé. Nem tudtam pontosan, milyen módon, de aztán jött Révész Szilvi és a könyv ötlete. Az volt a vágyam, hogy segíthessek másokon, és hálás vagyok Istennek azért, hogy a visszajelzések alapján ez sikerült is. Ha a gyászmunkám során átélt pillanatok és gondolatok mások segítségére lehetnek, akkor hiba lenne magamban tartani. Mennyiben segítette ezt, hogy Révész Szilvi szem (777blog.hu)

Énekkari találkozó Vecsésen Vecsés – A Dél-Pest Megyei Egyházmegye gyülekezetei 2019. május 19-én, cantate vasárnapján, énekkaraik találkozóját tartották. A nap különlegessége volt maga a helyszín, vagyis a megújított-átalakított vecsési evangélikus templom tere, ahol megszólalhattak a kórusok. Ebben az évben a szolnoki, bényei, alberti, péteri, vecsési és a maglódi gyülekezetek mutatták be azt a munkát, amit a gyülekezetekben végeznek ezen a szolgálaton keresztül is. A találkozó rendjét és menetét Hepp Éva az egyházmegye zenei megbízottja irányította. A jelenlevőket Heinemann Ildikó lelkész, mint házigazda és Győri Péter Benjámin, mint az egyházmegye esperese köszöntötte és bátorította. A vecsési gyülekezet az alkalom végén szeretetvendégséggel kedveskedett minden résztvevőnek. Az előzetes tervek szerint a következő évi találkozó helyszíne a Tápiószelei Evangélikus templomban lesz. Köszönet a (Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye blogja)

A Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. Pünkösd - húsvét és karácsony után - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.   [...] Bővebben! (Szemlélek)

Így válnak rabszolgává a menekültek

A szudáni törzsi háborúskodás elől menekülők a jobb élet reményében mennek Egyiptomba. Hogy milyen ez a "jobb élet", arról egy helyben szolgáló pap festett drámai képet. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Pünkösd - 2019.

Szeretettel látunk mindenkit az istentiszteleteinken. (Sokorói-Dombság reformátusai)

Újra eljön Nick Vujicic Magyarországra

A végtagok nélkül született motivációs tréner októberben Budapesten és Erdélyben is tart majd előadásokat - jelentették be a szervezők pénteken Budapesten. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Epres tekercs pünkösdre

 A pinterest-en találtam piros sárga süteményeket az ünnephez. Azokat a lángnyelveket jelképezik a színek, melyek jelezték, hogy a Szent Lélek leszállt a hívőkre. Az előző bejegyzésben írtam erről bővebben. Már van több ilyen süti, játékot is hirdettem. Az összefoglalóját itt olvashatják.  Az oldalsávba gyűjtöttem a pünkösdre szánt recepteket. Ez a tekercs nagyon egyszerű. 6 tojásos piskótából készül. A keskenyebb részénél tekerjük fel. Többször oda-vissza. Megtöltjük és bevonjuk eperlekvárral. Sárga rózsából és eperből készült a díszítés. Hulalából készült habot kínálunk hozzá. Egy kis kurkumával próbáltam sárgára festeni, de még két tojássárgája sem hozta a kívánt árnyalatot. Később aztán besárgult. Pünkösd a Szent Lélek kitöltetésének ünnepe a keresztények számára. Az egyház születésnapjaként is emlegetjük. Ehhez a gondolathoz aranygaluskát ajánlottam. Erről itt olvasha (A parókia konyhájából)

Ferenc vagy Benedek pápa? Nem vagy: és!

A csíksomlyói pápalátogatás is megmutatta, hogy keresztény körökben sokan meglehetősen polarizáltan viszonyulnak Ferenc és Benedek pápához. Vannak, akik szinte az égbe magasztalják a jelenlegi pápát, olykor olyan dolgokat is neki tulajdonítva érdemként, amelyek már az elődei működésében is ott voltak, és lesajnálóan nyilatkoznak XVI. Benedekről. Például egy neves teológusnő így dicséri a jezsuita pápát: „Ferenc az első pápa, aki nem csupán egyéni bűnökről beszél, hanem strukturális bűnökről is”, jóllehet ez nem Ferenc újdonsága, erről már Szent II. János Pál pápa is beszélt, olyannyira, hogy a Katolikus Egyház Katekizmusába is bekerült a fogalom (vö. 1869 pont). Mások – és talán Magyarországon ez a nézet az elterjedtebb – Benedeket tarják az igazi vonatkoztatási pontnak, és utódját többnyire nem értik, írásait nem olvassák, csak a média szlogenjeiből alkotnak képet róla. Vannak viszont, akik é (Jezsuita blog)

Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba

Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors pénteken kora reggel a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Aktív eutanázia

Az élet egy nagyon különleges adomány. Egyesek mindent megtennének érte, hogy minél tovább tartson, míg mások szeretnének maguk véget vetni neki amikor jónak látják. Vannak országok, ahol erre jogszerű lehetőség kínálkozik, míg máshol tiltják, illetve feltételekkel engedélyezik. Egy tanulmány szerint 2004-ben még “csak” 4188 eutanáziát végeztek, míg 2017-ben már 7 ezer ember kérte a halálba segítését. Hatalmas népszerűségnek örvend a holland “halálgyár” – lokal.hu A Reposzt csütörtöki írásában egy olyan esetről olvashattunk, amely sokakat megrázott. Engem is megérintett és megmondom őszintén, hogy olvasgatva az esetről, még mindig értetlenül állok az egész előtt. Miért elfogadott, hogy egy fiatal lány, aki még majdnem gyerek, eldönti, hogy feladja az életét és a bölcs világ asszisztál neki? Miért fogadunk el olyan könnyen mindent, amit a világban néhányan „jónak” tartanak? Egyre többsz (reposzt.hu)

Békességért imádkozik Csaba testvér a magyarokat ért támadás után

Botrányos jelenetek történtek ma az úzvölgyi első világháborús katonatemetőben, ahol szélsőséges románok a magyarokra – és a román csendőrökre – támadtak. Az incidens kapcsán megszólalt Csaba testvér is, aki szerint a magyarokat nem tisztelő román ember rombolója a hazájának. “Ferenc pápa biztatására kérjük a Szűzanyát segítsen összevarrni a szétszakadozó jövőt!! Az a román ember ki nem tiszteli, szereti a vele együtt élő magyar embert, annak a javait, felmenőit, temetőit, az nem jó keresztény, nem jó román ember, hosszútávon nem építője, hanem rombolója ennek az országnak!! Nagyon fontos lenne, hogy ezt az igazságot felismerje a mindenkori állami hatóság és megvédje az állampolgárait, legyenek azok bármilyen nemzeti, felekezeti kisebbség tagjai!! Imádkozzunk Ferenc pápa lelkületével az áldott békéért, azért, hogy az erőszakot a bölcs párbeszéd váltsa fel, hogy egymást és egymás halottait tisztel (777blog.hu)

“Ezer éve megtanultuk, hogy mi minden nap fel tudunk állni” – felemelő válasz a barbár támadásra

Hatalmas kontraszt volt a békésen imádkozó magyarok és a temetőbe barbár módon betörő szélsőséges románok között – hangzott el több híradásban is az úzvölgyi temetőtámadás kapcsán. A történtekre a legméltóbb választ alighanem Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke adta meg. Mint ismeretes csütörtök délután román szélsőségesek törtek be és dúlták fel az úzvölgyi katonatemetőt, egészen civilizálatlan barbár módon. A magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni tettüket, közösen imádkoztak, ám a románok a saját csendőreikkel verekedve végül bejutottak az emlékhelyre. Miután a magyarok elhagyták a románok által elfoglalt úzvölgyi temetőt, az egerszéki eltérő előtt közös egyeztetésre álltak meg. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a történtek kapcsán a Székelyhonnak így nyilatkozott: “Miközben mi imádkoztunk a hőseinkért, a jövőnkért, ezek a feltüzelt, részeg (777blog.hu)

- Péntek [2019.06.07.] "Megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Péntek [2019.06.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!": Zsolt 91,5 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 13,23   Nem kell félned a rémségektől éjjel, sem a suhanó nyíltól nappal,   ezért nem fogtok többé hiábavalóságot látni, és nem jósolgattok tovább, mert kiszabadítom kezetekből népemet. Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR.   Nem félhetsz az éjszakai ijesztéstől, a repülő nyíltól nappal;   Ezokáért hívságot (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.06.07.] Jézus ezt mondta: "Amikor felemelitek az Emberfiát, akkor tudjátok meg, hogy én vagyok!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Péntek [2019.06.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Jn 12,32   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Ef 1,17-18 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket.      és kérem, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség (Örömüzenet)

- Péntek [2019.06.07.] "Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.06.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 4,9 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jel 3,11 Őrizkedj azért, és vigyázz nagyon magadra, hogy meg ne feledkezz azokról, amiket saját szemeddel láttál, és ki ne vesszenek emlékezetedből, amíg csak élsz! Ismertesd meg azokat fiaiddal és unokáiddal is; Eljövök hamar: tartsd meg, amid van, hogy senki el ne vegye koronádat.  Csak vigyázz magadra, és őrizd jól a te lelkedet, hogy el ne felejtkezzél azokról, a melyeket láttak a te szemeid, (Útmutató)

Kiválasztották a DiscoverEU utazási program újabb 20 ezer kedvezményezettjét

Újabb 20 ezer fiatalnak, köztük 382 magyar 18 évesnek nyílik lehetősége arra, hogy az unió DiscoverEU programjának keretében felfedezze Európát - közölte az Európai Bizottság csütörtökön. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Rántott csirke pünkösdre

Négy éve játékot hirdettem püskösdre. Flambírozott ételeket kellett készíteni a pünkösdi lángnyelvekre emlékeztetve, és sok kis részből álló süteményt, mely egységes egésszé áll össze és finom illata van. Hogy miért? A fenti kék szövegre kattintva olvasható. A játék összefoglalóját itt olvashatják.Az igazság az, hogy hagyományosan nem készítettek ilyesmit. Báránytartó vidékeken abból készítettek ünnepi ételt, de a rántott csirke is népszerű volt, hiszen ilyenkorra már megnőttek a kiscsibék. Lehetett őket vágni. Nem is tudom, mikor ettem utoljára igazi rántott csirkét. Ezekből a "pulykákból", melyeket csirke néven árulnak, nem az igazi. 1 kg körüli súlyúból a legjobb. Én 1.70 dk-s példányt készítettem, ezt is külön kereste nekem a hentes a hűtőkamrában.   Mindenki tud panírozni, nem szükséges írni erről, de azt talán nem felesleges megemlíteni, hogy hogyan süssük, hogy ne maradjon véres. Mind (A parókia konyhájából)

Te mit kérdeznél Istentől, ha adna neked egy interjút?

Pár hete jelent meg a magyar mozikban az Interjú Istennel című film. Nagy várakozásokkal ültem be a 12 fős moziterembe az előzetes alapján. Egy nyíltan keresztény üzenettel rendelkező, szépen fotózott film a mozikban. Ezt meg kellett néznem! Mielőtt nagyon belemennék a film taglalásába, meg kell említeni, hogy már több film is készült hasonló indítással. A viskó című filmben meghívót kap egy hétvégére a főszereplő, magától Istentől. A Teljesen idegen című alkotásban pedig Jézus Krisztus küld meghívót egy ügyvéd hölgynek, hogy vacsorázzanak együtt. Ebben a filmben pedig Paul, aki újságíró, lehetőséget kap, hogy interjút készítsen Istennel. Minket embereket szemmel láthatóan nagyon érdekel, milyen lesz a találkozás Istennel, amikor feltehetjük a kérdéseinket és választ is kapunk majd rájuk. Ugyanakkor mindhárom filmnek van egy közös üzenete ezzel kapcsolatban: Isten nem (csak) a mi kérdéseinkre válaszol, so (777blog.hu)

1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak Csíkszeredán

Tizenötödik századi nyomtatványra bukkantak a Gyulafehérvári Főegyházmegye levéltárában. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ilyen a veszélyes bűnözők keresztelője

Különleges élményről számolt be a dallasi Gateway Church lelkésze, Niles Holsinger a Fox Newsnak. A gyülekezet munkatársai elképesztő tapasztalatokat szereztek, mióta féléve megkezdték missziójukat  Texas legnagyobb, legvédettebb börtönében. Legutóbb keresztelőre került sor, mely során egymással ellenséges bandatagokat is keresztvízbe merítettek. A Dallastól 90 percre található Coffield Unit börtönigazgatója nemrég abból az okból fogadta a Gateway Church vezetőségét, hogy megkereszteljenek egy maroknyi, büntetését magánzárkában töltő elítéltet. Nem akármilyen bűnözőkről van szó, hiszen a magánzárka ebben az esetben azt jelenti, hogy az elítéltek a nap 23 óráját egyedül töltik cellájukban, melynek vas ajtajára csak légzőnyílások vannak fúrva. Az elkülönítés tehát abból adódik, hogy kifejezetten veszélyes emberekről van szó.  Niles Holsinger, a gyülekezet börtönmisszióért felelős pásztora a Fox Ne (777blog.hu)

"Olyan, mintha egy földönkívülit fedeztünk volna fel"

Egy lovat és más patás állatokat ábrázoló 12 ezer éves homokkőtáblára bukkantak megelőző régészeti ásatások közben a nyugat-franciaországi Angouleme város pályaudvara mellett. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Mentaszörp

Jönnek a forró napok, jól fog esni egy kis hűsítő, frissítő mentaszörp.Hozzávalók: 10 szál menta1 csomag reszelt citromhéj, vagy ha bio a citrom, annak a héjafél kg cukor1 citrom leve1 l víz+(tartósító)Elkészítés:A mentaleveleket leszedjük a szárról, és egy éjszakára beáztatjuk 1 liter vízbe. Másnap hozzáadjuk a citromhéjat, cukrot, és felforraljuk. Forrástól számítva 10 percig főzzük. Végén beleöntjük a citromlét is. Leszűrjük, jól kinyomkodjuk, újra felforraljuk, még teszünk hozzá egy kis vizet az elforrt helyett, és üvegbe töltjük. Lehet, hogy nem kell bele tartósító. Én tettem egy késhegynyit. 1, 5 liter szörp lett összesen. "Aki mást felüdít, maga is felüdül."(Példabeszédek könyve 11.25) (A parókia konyhájából)

A várandós nők az állóképesség bajnokai?

Az emberi állóképesség kulcsa, az energiafelhasználás végső határát állapították meg amerikai kutatók egy 4828 kilométeres futás, a Tour de France kerékpárverseny és más rangos sportesemények elemzésével. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Őszre elkészül a szexuális visszaélések jelzésére alkalmas rendszer

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) őszre megvalósítja azt a mindenki számára hozzáférhető rendszert, amelyen keresztül bárki jelezheti az egyháznak a szexuális visszaéléseket. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Hogyan imádkozzunk a munkahelyünkön?

Többször is foglalkoztunk már a 777-en azzal a fontos témával, hogy a munkahelyünkön hogyan élhetjük meg a hitünket. Nem véletlen: a munkahely (vagy az iskola) az a közeg, ahol az életünk egyik legnagyobb részét töltjük.  Próbáltad már kideríteni, hogy vannak-e rajtad kívül keresztények ahol a mindennapjaidat töltöd? Ha vannak, volt már kezdeményezés nálatok közös imára, összejövetelre? Mindenképp érdemes megpróbálni! Talán van egy-két kollégád (vagy csoporttársad), akikről már tudod: előttük nem kell szégyenkezni vagy virágnyelven beszélni a hitbeli dolgokról, keresztény programjaidról, párkapcsolatod sajátos megéléséről, és nem kell rejtegetned a könyvborítót, ha valami vallásos könyvet olvasol. Talán még beszélgettek is néha, hogy ki hogy éli meg a hitét, milyen nehézségek és örömök érnek mostanában. De gondoltál már arra, hogy milyen lenne mindezt rendszeressé tenni, és egy kicsit kötöttebb for (777blog.hu)

EGYÜTTÉRZŐ HULLÁMVERÉS - EGY HÉTTEL A HAJÓKATASZTRÓFA UTÁN

EGYÜTTÉRZŐ HULLÁMVERÉS AZ „EGY HULLÁMSÍR FIZIKÁJA ÉS METAFIZIKÁJA” CÍMŰ CIKK NYOMÁN Kedden este, a tragikus sétahajó, a Hableány elsüllyedéséánek egy hetes fordulójának előestéjén tettem közz a kolzsvári agnusradio.ro-n (bekefy.agnusradio.ro), illetve a facebookon elemző cikkemet, amit a nagy éárdeklőúdésre tekintettel lejjjebb megismétlek. A cikket a reflexiók alapján kiegészítem egy bekezdéssel, amiben a 33 hullámsírba került koreai áldozat mellett a nekünk fájó két magyar áldozatról külün is mgemlékezem. Miként Dél-Koreaában, s a fájdalmas veszetséget elszenvedő koreai családoknak a 33, úgy nekünk a 2 magyar áldozat a fájdalmas és megerendítő. Családjukkal pünkösd előtt ls az ünnepekk alatt még inkább különösképpen is együtt érzünk. Két reflexió a sok közül  Dr. Gaál Botond nyugalmazott egyetemi tanár, az MTA doktora írja: Kedves Lajos! Nagyon szép és megható sorokat írtál a m (Békefy Lajos blogja)

Győz a halál?

Otthon, az ágyában feküdt Noa Pothovan, amikor az orvosok teljesítették a kívánságát. A 17 éves holland lány tántoríthatatlan volt, mindenáron meg akart halni. Az utolsó napjait azzal töltötte, hogy elbúcsúzott a szüleitől, testvérétől és a legjobb barátnőjétől, valamint mindazoktól, akik a közösségi médián, az Instagram-oldalán, a Facebookon, blogján követték nyomon az életét. Nem volt halálos beteg a lány, de jogában állt meghalni - index.hu Heves indulatokat váltott ki a hír, amelyben arról értesült a nagyvilág, hogy egy 17 éves holland lány depressziója és ebből következő elviselhetetlen szenvedése miatt úgy döntött, nem kíván tovább élni. Pontosabban, utolsó napjaiban, heteiben már úgy is fogalmazott: nem is él, legfeljebb lélegzik.   Egy tragikus sorsú, fiatal lányról van szó, akinek életében drámai események követték egymást. 11 éves koráig élte az átlagos, fiatal lányok é (reposzt.hu)

- Csütörtök [2019.06.06.] "Rám zúdult izzó haragod, rettentő csapásaid megsemmisítenek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Csütörtök [2019.06.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 88,16 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 14,4   Nyomorult és beteg vagyok ifjúságom óta, rettegek tőled, tanácstalan vagyok.   Ezért beszélj velük, és ezt mondd nekik: Így szól az én Uram, az ÚR: Ha valaki Izráel házából úgy megy a prófétához, hogy a szívébe fogadja bálványait, és azon jár az esze, ami bűnbe viszi őt, annak én, az ÚR, fogok válaszolni a sok bálvány miatt (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.06.06.] "Az ember végzi a sorsvetést, de mindig az ÚRtól való a döntés!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Csütörtök [2019.06.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Jn 12,32   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  ApCsel 1,26 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket.      Ekkor sorsot vetettek rájuk: a sors Mátyásra esett, és a tizenegy apostol közé sorolták ő (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.06.06.] "A bölcsesség kezdete az Úr félelme. A józan eszűek mind eszerint élnek. Az ő dicsérete örökre megmarad!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.06.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jób 28,28 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Kor 7,15b Az embernek pedig ezt mondta: Íme, az Úr félelme a bölcsesség, és a rossz elkerülése az értelem. Mert arra hívott el minket az Isten, hogy békességben éljünk. Az embernek pedig mondá: Ímé az Úrnak félelme: az a bölcseség, és az értelem: a gonosztól való eltávozás. De békességre hívott minket az Isten. Az embernek akkor csupán ennyit mondott: „Az Isten félelme (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Pünkösd hete

„Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek Ura.” (Zak 4,6) Pünkösd ünnepe hetében az Útmutató reggeli s ünnepi igéinek örömhíre: Isten ad Szentlelket ajándékul és a Szentlélek a Krisztusban való hitet teremt! „Én a lelkemet adom belétek – ezt mondja az Úr –, és azt cselekszem, hogy az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.” (Ez 36,27; LK) „Ez az a nap, mit az Úr szerzett nékünk.” (GyLK 751) Jézus megígérte: „A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.” (Jn 14,26) „A Szentlélek valóban Vigasztaló és nem szomorító. Egyszersmind igazság Lelke is, mert senkit meg nem csal s vigasztalása örök.” (Luther) Húsvét után ötven nappal; „eljött a pünkösd napja, és… szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből. Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg e (Útmutató)

06.05 Kerülj kapcsolatba Vele

„És ahányan csak érintették, meggyógyultak" (Mk 6,56). tovább (Velünk az Isten!)

Építészeti díjat nyert a poingi "síugrósánc" templom

Megnyerte a Német Építészek Szövetsége nagydíját a München melletti Poing városában tavaly épített modern katolikus templom (lásd a képen), amelyet a népnyelv csak "Isten síugrósáncának" nevez. [Egy a templom belső terét is megmutató kép ide kattintva látható.] A díj kapcsán a német püspöki kar híroldala, a katholisch.de kérdezte a szövetség szóvivőjét, Benedikt Hotze-t arról, mi az oka annak, hogy manapság nem épülnek hagyomány kinézetű (ahogy a cikkben nevezik "gótikus") katolikus templomok Németországban. A szóvivő mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a templomok építésekor nyílt pályáztatás történik, a beérkező pályaművekből pedig egy olyan döntőbizottság választ, amely vegyesen épül fel építész szakértőkből, a megrendelő (jelen esetben az Egyház) képviselőiből, helyi politikusokból, és a plébániakerület képviselőiből. Mint Hotze elmondta, a bizottság demokratikusan dönt ugyan, de az épít (Katolikus Válasz)

Itt látható a pápa csíksomlyói miséje

Bemutatjuk a teljes esemény videófelvételét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Még jó, hogy Isten nem egy kívánságteljesítő dzsinn!

Világszerte tarolt a mozikban az Aladdin című film élőszereplős feldolgozása. A történet mögött az eredeti meséhez hasonlóan sok olyan üzenet rejtőzik, amely igazán elgondolkodtatja az embert. Bennem az a kérdés fogalmazódott meg, hogy vajon milyen lenne, ha Isten egy dzsinn lenne és az emberek összes kívánságát teljesítené? Talán sokan elképzeltük már, akár gyermekkorunkban, akár felnőttként, hogy ha lenne egy csodalámpásunk és egy dzsinnünk, akkor vajon mit kívánnánk? Mi lenne az a három dolog, amit mindenképp szeretnénk megkapni, amitől teljesnek éreznénk az életünket? Nehéz kérdések ezek, talán nem is tudjuk rá a választ. Önmagunk számára kívánnánk valamit? Esetleg a családunkra gondolnánk? A párunkra? Szüleinkre, gyermekeinkre? Barátainkra? Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne, ha az imáink egyfajta kívánságok lennének, és Isten mindet teljesítené, függetlenül, hogy éppen jó vagy rossz a szánd (777blog.hu)

Elég a cukormázas abortuszkampányból!

Ez nem egy kedves, pihentető írás. Ez a pár sor a mélységes felháborodásomat kívánja kifejezni aziránt, ahogyan ma az alapvető emberi méltóságot felrúgva, divatot csinálunk ártatlan emberi életek kioltásából. Mindenekelőtt szeretném leszögezni: az abortusz óriási tragédia, és eszem ágában sincs pálcát törni azok a nők felett, akik átestek rajta. Ez az írás nem erről szól. Sokkal inkább arról, hogy ma már a gyilkosságból divatot csinálunk. Mert mondjuk ki, egyszerű tudományos tény, hogy amint a petesejt és a hímivarsejt egyesül, létrejön egy új génállománnyal rendelkező ember. Nos, könnyű belátni, hogy  életének a méhen belüli kioltása az ő halálával jár. És nem természetes, hanem erőszakos halálával. Szóval ne kerteljünk, hanem mondjuk ki bátran: nem orvosi ellátás az élet elvétele. És hogy ebből divatot csináljunk? Az abortusz volt a témája a Gucci Cruise elnevezésű kollekciójának, amelyet 20 (777blog.hu)

Isten nélkül nincs gyógyulás

Az intenzív osztályon olyan kevés választja el az életet a haláltól, hogy sok beteg már nem hisz a gyógyulásban. Mások  az orvosok szakértelmében, vagy Isten segítségében bíznak, hiszen „nélküle nincs gyógyulás” – jelenti ki Radu Țincu, a bukaresti Floreasca Sürgősségi Kórház főorvosa, akivel az imák hatására történő csodás gyógyulásokról és annak fontosságáról beszélgetett a Ziarul Lumina, hogy a kórházakban  legyen  pap, aki imádkozik a beteg lelki gyógyulásáért. A fiatal orvos teljes meggyőződéssel állítja, hogy az Istennek mondott imák soha nem maradnak válasz nélkül. Doktor úr, fontos  a pap jelenléte a kórházban, főleg az intenzív osztályon? Az intenzív osztályon nagyon sok beteg igényli a pap jelenlétét, ami nem feltétlenül jelenti az utolsó órára való várakozást. A pap nem azért van jelen, mert az élet véget ér, hanem, hogy könnyítsen a beteg szenvedésén. Orvosként csak a fizikai (777blog.hu)

A divat ára

Sosem védtem annál jobban a környezetet, mint ami a minimum elvárható egy embertől. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, addig hordom a ruháimat, amíg ki nem nyúlnak, a használt elemeket és a sütőzsírt is speciális gyűjtőhelyekre adom le, a villanyt mániákusan lekapcsolom, és „az ételt nem dobjuk ki” vezényszó mellett nőttem fel. De úgy tűnik, még ez sem elég, és én szeretnék is ezen változtatni! Kezdetnek az öltözködésemet vizsgáltam át. Remélem, ez a személyes blogbejegyzés másokat is ösztönözni fog, és bátorítást jelent a hozzám hasonló kezdőknek. Szerző: Harmati Dóra   Sosem voltam az a zöld aktivista, aki másokat győzköd a környezetvédelemről, szerintem ez nem is mindig célravezető. Úgy gondolom, hogy az átlagembernek kell valami egészen gyomorba vágó élmény ahhoz, hogy tudatosuljon benne, mekkora a baj. (KötőSzó)

Ma is gyógyít

„Az Úr ma is gyógyít!” – adatik tudtára mindenkinek. A férfi, akinek a telefonjából érkezik a sztentori hang, a bizonyságtételt a zsúfolt orvosi váróban hallgatja, mit sem törődve azzal, mások mit szólnak hozzá, hisznek-e ebben a kijelentésben vagy sem, vagy egyáltalán, zavarja-e őket ez a hangerő vagy sem.             Engem, aki türelmetlenül várja, hogy végre-valahára a recepciós pulthoz szólítsák, bevallom, eleinte nagyon is irritált ez a számomra nem túl kívánatos közjáték.             Idővel azonban már cseppet sem vagyok dühös erre az ismeretlen férfira, sőt! Egyenesen irigylem. Mert rádöbbenek, hogy ő akarva-akaratlan, de nem tesz mást, minthogy a gyakorlatba ülteti át az evangéliumban olvasható és mindnyájunk által jól ismert ún. „missziói parancsot”, amit Krisztus hagyott örökül egykori és mai tanítványaira egyaránt: „Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjet (TÖRTÉNETKÉRŐ BLOG – Küldj nekem három szót)

Elektromos autó környezetvédelmi illúziója

Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének tanulmánya szerint.  Kijózanító jelentés készült az elektromos autókról napi    A tanulmány élesen bírálja azt az uniós jogalkotási gyakorlatot, amely "zéró" szén-dioxid-kibocsátással veszi figyelembe az elektromos autókat az elterjesztésüket ösztönző intézkedésekben. Ez az eljárás azt a benyomást kelti, mintha az elektromos autók nem termelnének szén-dioxidot, holott erről szó sincs - hívják fel a figyelmet. Valójában az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok gyártása egyaránt meglehetősen energiaigényes folyamat. A forgalomban lévő elektromos autókat pedig a rendelkezésre álló energiamix alapján termelt árammal töltik fel. Ha már beszélünk itt egészségről, klímaváltozásról. Eddig még csak egy ig (reposzt.hu)

- Szerda [2019.06.05.] Jézus így válaszolt: "Én vagyok az út, az igazság és az élet!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Szerda [2019.06.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 86,11 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 14,8   Taníts engem utaidra, URam, hogy igazságod szerint járjak, és teljes szívvel féljem nevedet.   Szembefordulok az ilyen emberrel, intő példává teszem, és kiirtom népem közül. Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR.   Mutasd meg nékem a te útadat, hogy járhassak a te igazságodban, és teljes szívvel féljem nevedet.   Sze (Bátorító blognapló)

- Szerda [2019.06.05.] Jézus megígérte: "Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Szerda [2019.06.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 12,32 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Ézs 32,15 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket.   Végül kiárad ránk a lélek a magasból. Akkor majd a puszta kertté válik, a kert pedig erdőnek látszik.   És én, ha felemeltetem e fö (Örömüzenet)

- Szerda [2019.06.05.] "Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2019.06.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  Ézs 30,15a S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  Mt 6,27 Mert így szól az én Uram, az Úr, Izráel Szentje: A megtérés és a higgadtság segítene rajtatok, a béke és a bizalom erőt adna nektek! Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is? Mert így szól az Úr Isten, Izráelnek Szentje: Megtérve és megnyugodva megmaradhattatok volna; csöndességben és reménységben erősségtek lett volna; Kicsoda pedig (Útmutató)

06.02 Virág vagy gyümölcs vagy?

„Visszatérnek az Ő árnyékában lakók, és felelevenednek, mint a búzamag, és virágoznak, mint a szőlőtő" (Hós 14,8). tovább (Velünk az Isten!)

06.03 Ő tudja, és ez nekem elég

„Minden szőlővesszőt, amely bennem gyümölcsöt nem terem, lemetsz; mindazt pedig, amely gyümölcsöt terem, megtisztítja, hogy több gyümölcsöt teremjen" (Jn 15,2). tovább (Velünk az Isten!)

06.04 Mély víz

„Mikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős" (2Kor 12,10). tovább (Velünk az Isten!)

Gyülekezetépítés vagy politika állásfoglalás?

A Románné Bolba Márta józsefvárosi lelkésznőről szóló film leginkább egyfajta politikai imázsfilm lett, ami egy lelkész esetében nem túl szerencsés, függetlenül attól, hogy egyet értünk-e a megjelenített politikai nézetekkel vagy sem. (Szemlélek)

Válaszd az életet, hogy élhess mind te, mind az utódaid- Séta az életért

Idén kilencedik alkalommal került megrendezésre a Séta az Életért esemény, ahol különböző korosztályú férfiak és nők, fiúk és lányok mutathatták meg, hogy nekik fontos az emberi élet, sejtszámtól függetlenül. A legkisebb résztvevő egy pár hónapos csecsemő volt, édesanyja hordozókendőjében, míg a legidősebb egy kilencven éves házaspár volt, akik végig jöttek velünk. A séta a Hősök teréről indult és a budai Tabánban ért véget. Minden évben vannak emberek, akik végig sétálják az egész utat és vannak, akik csak bizonyos szakaszokra jönnek el. Az egész sétán körülbelül 300 fő fordult meg, ami elenyésző szám más európai séták résztvevőihez képest, ahol több tízezren vesznek részt. Feltehetjük magunkban a kérdést, hogy ez miért van? Nálunk esetleg erősebb lenne a liberális hozzáállás? Az idő jól megtréfálta a sétálni jövőket, mert még a gyülekezés ideje alatt leszakadt az ég és eláztatta az (777blog.hu)

Seb minden magyar szívében

Amikor földrajz órán a hazánkkal szomszédos országokat tanítom külön részben beszélek diákjaimnak az elszakított nemzetrészekről, az ott élő magyarságról. Leírjuk az adott ország magyar lakta területeinek neveit, fontosabb városaikat. Teszem ezt azért, mert minden magyar diáknak tudnia kell: Magyarország önmagával határos. Az első világháború után bekövetkezett Trianoni igazságtalan „békediktátum” után kimondhatatlan megpróbáltatás és üldöztetés lett a magyarság osztályrésze. Több százezren kényszerültek elhagyni otthonaikat, ezreknek kellett megváltoztatni neveiket és nyelvüket, csak azért mert a nagyhatalmak játékszernek tekintettek bennünket. Közel 100 éve fáj ez az igazságtalanság. De szívünk csak addig sajog majd, amíg lesznek olyanok, akik emlékeznek. Sajnos a 21. századi ember könnyen felejt, teljesen közömbös számára mi zajlik a világban, körülötte. Csak az a fontos, hogy kényelme, nyugalma, e (777blog.hu)

Rebarbarás morzsasüti vagy nem

 Még sosem készítettem morzsasütit, de lehet, hogy most sem, mert összállítás után egyben maradt, pedig pontosan követtem teller-cake receptjét, aki Juditkától vette az ötletet, aki... Nem tudtam morzsázni, de az ízhatást ez nem rontotta el. Azt sem mondhatom, hogy kevesebb vaj kellene bele, hiszen a nagy elődök ennyit használtak fel. Megkésve bár, de elkezdtem keresni angol oldalakat. Van, ahol azt írják, hogy a gyümölcs megy alulra, és rá a tészta. Másutt nem, és mások az arányok is. Viszont mindenkinek morzsás, csak nekem nem. :(Hozzávalók:-tészta10 dkg finomliszt10 dkg zabpehely4 evőkanál nádcukor10 dkg vajcsipet só-töltelékfél kg rebarbara tisztítás után2 evőkanál nádcukoregy marék mazsola (lemaradt a képről)  Elkészítés:A lisztet, a zabpelyhet, a sót, nádcukrot összekeverjük, és ujjbegyünkkel elmorzsoljuk benne a vajat. Én először késsel kis darabokra vágtam, hogy minél kevesebbet érje a kezem, majd az utas (A parókia konyhájából)

Összetartozunk – mert mi egy vérből valók vagyunk!

A nemzeti összetartozás napján egymás felé nyújtjuk kezünket! “Magyar az, akinek fáj Trianon” – szól a híres mondás. És tényleg fáj, nekem huszonéves fiatalnak is, aki néhány napja jött haza Erdélyből, ahol úgy köszöntött minket egy fiatal újmisés pap Csíkszeredában, hogy “Isten hozta a határon túliakat otthon!”.  Más nemzet belehalna abba, ami 99 éve történt velünk. Szétszakítottak bennünket, testvért a testvértől. Egyik pillanatról a másikra veszítették el hazájukat milliók, akik nem tehettek semmiről, csupán annyi volt a vétkük, hogy magyarnak születtek. És megfogyva bár, de törve nem itt vagyunk a Kárpát-medencében: a mai napon végre összetartozunk, Szabadkától Ungváron át, Dunaszerdahelytől Gyimesbükkig. Ma nem széthúzunk, hanem egymás felé nyújtjuk a kezünket, határon innen és túl.  Különösen szép számomra, ahogy az elszakított területeken élő magyarok egy része a hitben találta (777blog.hu)

Több ezer diák énekelt együtt a nemzeti összetartozás napján

Összesen hétezer diák énekelte a Kézfogás című dalt a Parlament előtt a Kossuth-díjas énekes-zeneszerző, Szarka Tamás vezényletével. Országszerte megemlékezéseket tartanak a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A központi rendezvény kiemelt eseménye a határon túli és a magyarországi iskolák diákjainak közös éneklése volt a Kossuth téren.  Ezzel egy időben pedig több mint 150 határon túli és magyarországi iskolában énekelték a dalt. A Ghymes együttes Kézfogás c. dala a Szűzanya oltalmáról és a magyarság összetartozásáról szól. I. Szent István király a történet szerint halála előtti napon, 1038. augusztus 14-én – utód nélkül lévén – a Szűzanya oltalmába ajánlotta föl a magyar Szent Koronát és az országot. Hartvik püspök elbeszélése szerint:  Végre Isten irgalmából, a százszoros jutalom díjára érdemesen, láz vette le lábáról, s mikor már nem volt kétséges halálának hamari napja, elő (777blog.hu)

EGY HULLÁMSÍR FIZIKÁJA ÉS „METAFIZIKÁJA”

EGY HULLÁMSÍR FIZIKÁJA ÉS „METAFIZIKÁJA” Együttérzéssel írja: Dr. Békefy Lajos Holnap, szerdán lesz egy hete, hogy a tragédia a Margit-híd alatt megtörtént. A Viking hotelhajó, 1000 tonnányi súlyával maga alá gyűrte a hajómonstrumhoz képest kicsinyke ladiknak tűnő Hableány sétahajót. A hullámsírban eddigi ismereteink szerint kilencen vesztették életüket. A 33 dél-koreai turistából 19 áldozatot még keresnek. Együttérző töprengésemet több motívum formálta. Az első a megrendülésé és az együttérzésé. A sok ezer kilométert repült turisták azon frissiben szerették volna élvezni, befogadni a magyar főváros esti látványosságát. Nyomban, amint megéreztek hazánkba. A hullámsírba magukkal vitték a fényesre világított Duna-part és vároldal lenyűgöző látványát, s még ki tudja, mit, a pánik turbulenciájában. A megrendülés szívemben a holtaké. Az együttérzés az élőké. Ama páli Ige szerint: (Békefy Lajos blogja)

Mit jelent a megszentelődés? (T.A. Hegre)

Eredeti szöveg: SermonIndex.net PDF-ben letölthető: T.A. Hegre: Mit jelent a megszentelődés? Gyakran fölmerülnek a következő fontos kérdések: Mit jelent a megszentelődés? Mit jelent a Szent Szellembe merülés? Ez a két tapasztalat vajon ugyanazt jelenti? Az ember akkor szentelődik meg, és teljesedik be Szent Szellemmel, amikor üdvösségre jut? A megszentelődés egy folyamat? Az ember a megigazulása következtében szentelődik meg, és a megszentelődés következményeképpen teljesedik be Szent Szellemmel? Vajon minden keresztény megtapasztalás a miénk lesz abban a pillanatban, hogy megigazultunk, és a mi részünk csak annyi, hogy alkalmazzuk, megéljük ezeket, amikor megérkezik hozzá a szükséges világosság és kegyelem? Mielőtt megkeresnénk a válaszokat ezekre a kérdésekre, olvassunk el két igeszakaszt! 1Thessz 4,3: „Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek” (ÚF) „Mert ez az Isten akarata, a ti szentté lételetek (Evangéliumi hitvédelmi blog)

Érzelmi bank, pro és kontra

„Azt ígérted, hogy este 6-ra itthon leszel, és 6. 00-ra itt is vagy. Ez aztán pontosság!” Ez nem kíván hatalmas energiát, de a pozitív magatartásnak ez a fajta megerősítése még inkább önbizalmat ad. Ezekkel az élményekkel úgy erősítjük meg az önbizalmát, hogy közben megtöltjük az „érzelmi bankot”, komoly kezdőtőkét teremtve gyermekünk számára. Minden egyes alkalommal, amikor elbizonytalanodik, vagy kétségei támadnának önmaga értékeivel szemben, előveheti ezeket az emlékeket. Hogyan dicsérjünk? – Töltsük fel gyermekünk érzelmi bankját! - kepmas.hu Amikor megütötte a szemem ez a kifejezés, – érzelmi bank – először úgy hatott rám, hogy ez igen, ez jó, remek, frappáns! Szinte szellemi kielégülést okozott... De aztán szép lassan elillant a szó varázsa... S maradtak az ambivalens érzések, a kétségek és a kérdések... Szóval, miért tetszik és miért nem ez a jelzős szószerkezet...? Elmondom... (reposzt.hu)

Kenneth Copeland és a többi Krisztus-kufár

A prosperitás evangéliumának dúsgazdag prédikátorai iszonyatos tehertételt jelentenek Krisztus evangéliuma ügyének. Minden korban voltak hitvány emberek, akik az evangéliumot nyerészkedésre használták, de a bővölködés prédikátorai ezt olyan döbbenetesen otromba és visszataszító stílusban űzik, hogy a jóhiszemű kívülállóknak is egy idő után kavarogni kezd tőle a gyomra. Az óegyházban a Krisztus-kufárok vándorprédikátoroknak adták ki magukat és […] (Szabados Ádám blogja)

- Kedd [2019.06.04.] "Az én népem lesznek, én pedig Istenük leszek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Kedd [2019.06.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 78,53 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 14,11   Biztonságban vezette őket, nem rettegtek, de ellenségeiket a tenger borította el.   hogy többé ne tévelyedjék el tőlem Izráel háza, és ne tegyék magukat tisztátalanná semmiféle vétkükkel. Akkor majd az én népem lesznek, én pedig Istenük leszek - így szól az én URam, az ÚR.   És vezeté őket biztonságban, és nem félének, el (Bátorító blognapló)

- Kedd [2019.06.04.] "Szeretteim, vizsgáljátok meg a lelkeket, mert sok hamis próféta jött el a világba!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Kedd [2019.06.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 12,32 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 1Jn 4,2 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket.   Az Isten Lelkét erről ismeritek meg: amelyik lélek vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el, az Istentől van.    És én, ha felemeltetem e (Örömüzenet)

- Kedd [2019.06.04.] "Istenünk, az Úr, aki megsegít bennünket, és együtt harcol velünk a harcainkban!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2019.06.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  2Móz 14,14 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:   Róm 8,37 Az Úr harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg! De mindezekben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Az Úr hadakozik ti érettetek; ti pedig veszteg legyetek. De mindezekben felettébb diadalmaskodunk, Az által, a ki minket szeretett, Az Úr harcol majd értetek, s nektek nem lesz semmi dolgotok.” De mindezeken diadalmaskodunk őáltala, aki szeret minket. "Az (Útmutató)

"Kenyér és bor az asztalon"

(Tab és Környéke Evangélikus Egyházközség)

Cenzúrázták a pápai miseruhát

Eredetileg magyar nyelven lett volna olvasható a szentatya csíksomlyói látogatásának mottója Ferenc pápa miseruháján, de a román kormányőrség (SPP) illetékeseinek határozott felszólítása nyomán le kellett takarni ezt a feliratot a Krónika információi szerint. Az erdélyi lap a csíksomlyói zarándokhelyen tartott szentmisét követően szerzett tudomást arról, hogy a román állami hatóságok nyelvi-etnikai szempontból cenzúrázták a szentatya egyedi miseruháját. A június elsejei szentmise előtt egy héttel elkészült miseruha elülső oldala a csíksomlyói Mária-kegyszobrot és a kegytemplomot ábrázolja, míg a hátoldalán helyezte el a művész a romániai pápalátogatás logóját a „Járjunk együtt!” magyar nyelvű mottóval, amelyen ugyancsak magyarul szerepelt a „Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31.-június 2.” felirat is. A bukaresti hatóságok azonban eltávolíttatták ezt a szöveget. Bodó Márta, a pápalátogatás (777blog.hu)

"Uram jó nekünk itt lenni" Mt 17,4

Kárnyáczki Eszter és Szöllősi István Sándor iktatásán elhangzott prédikáció Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól. Hallgassa meg az ünneplő gyülekezet azt a szent Igét, amit erre az alkalomra választottunk, és amit megírva találunk a Máté írása szerinti evangélium 17. fejezetének 4. versében, a következő képen:„Péter ekkor megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: Uram, jó nekünk itt lenni!”Ámen! Eddig Isten írott Igéje.Majdnem két évvel ezelőtt, 2017 júliusában bemutatkozásunk alkalmával szolgáltunk először itt a pilisi evangélikus templomban. Az istentisztelet és a közös beszélgetés után körbejártuk a gyülekezet hatalmas területét, és megnéztük a lelkészlakást is. Le voltunk döbbenve, hogy mekkora ez a lakás, és hogy hogyan fogjuk bebútorozni, hiszen előzőleg 40m2-en laktunk. A körbevezetés után püspök úr megkérdezte tőlünk: jó lesz nektek itt? N (Pilisi blog)

A kettős kereszt eredete

Honnan ered a magyar címerben található kettős kereszt? A kérdés megválaszolásához vissza kell mennünk a világtörténelem időszámításának kezdetéhez, Jézus Krisztus kereszthalálának helyszínéhez, a Jeruzsálemben találhat Golgota hegyéhez. Mint ahogy az a Szentírásból azt jól ismerjük, Jézus Krisztus keresztre feszítését Poncius Pilátus, a Római birodalom Júdeába akkreditált (26–36) helytartója rendelte el. Jézus életében játszott szerepét a négy evangéliumban találjuk leírva. Miután a zsidó főtanács Kaifás elnökletével halálra ítélte Jézust, az ítélet jóváhagyása céljából Pilátus elé küldték őt. A helytartó kikérdezte, de nem találta vétkesnek. Szerette volna szabadon bocsátani, de az összegyűlt nép a főtanácstól bujtogatva halálát követelte, politikai vádakat is hangoztatva. Pilátus felajánlotta, hogy a húsvétra tekintettel egy elítéltnek megkegyelmez, de a tömeg Jézus helyett a gyilk (Mészáros Kálmán blogja)

Kapros kenyér

 A megszokott barna kenyér tésztájából készült, csak hozzáadtam az egyik cipóhoz két evőkanál vágott kaprot, és egy kevés napraforgó- és szezámmagot. További kapros ételek és sütik itt.Bibliás elmélkedés:Nagyon szép rész a Bibliában a Prédikátor könyvének a végén.Csodálatos, költői sorok ezek az öregedésről. "...kipattan a kapor..." - írja a prédikátor. Ezért jutott eszembe. nem is kell hozzátenni semmit. Így szép.„Emlékezzél meg Teremtődről ifjúságod idején, míg el nem jönnek a veszedelem napjai, és míg el nem jönnek azok az esztendők, melyekről azt mondod: nem szeretem ezeket; amíg a nap, a világosság, a hold és csillagok el nem sötétednek, és a sűrű felhők ismét vissza nem térnek az eső után. Akkor megremegnek a ház őrzői, és megrogynak az erős férfiak, és megállnak az őrlő leányok, mert megfogyatkoztak, és elhomályosulnak az ablakon kinézők. Az utcára nyíló ajtók bezárulnak, és el (A parókia konyhájából)

Zöldebb kék bolygót!

A felmelegedés a norvég és svéd gazdaságot harmadával növelte, a szudáni vagy indiai gazdaság méretét viszont épp ennyivel csökkentette – miközben az üvegházhatású gázok kibocsátói jelentős részben a fejlett országok voltak. makronóm.mandiner, 2019. május 29. Hacsak lehet, kerülöm a konfliktusokat. Ez szerintem nem egy kimondottan szerencsés lelkészi attitűd. Tessék: már a megfogalmazás is árulkodó. Szóval ez egyszerűen egy elég komoly kockázati tényező. Lásd az egyszeri rabbi/bíró történetét a két haragossal és a saját feleségével. Sok emberi konfliktust nem értek azok közül, amik körülvesznek, és természetüknél fogva ezeknek jó részét nem is akarom megérteni. És sok olyan közéleti téma is van, aminek egyszerűen nem értem az átpolitizáltságát. A tegnapi poszt nem az első volt abban a sorban, ami egy keresztyén közéleti blog politikamentességének lehetetlenségéről látott napvilágot itt, a rep (reposzt.hu)

Színes formában és változatos tartalommal itt a Presbiter pünkösdi száma - ZÚGÓ SZÉL, MENNYEI VIHAR, A LÉLEK LÁNGJAI

ZÚGÓ SZÉL, MENNYEI VIHAR, A LÉLEK LÁNGJAI Színes formában és változatos tartalommal itt a Presbiter pünkösdi száma Színek, formák, illusztrációk gazdagsága, ünneplő lélekhez méltó cikkek sorjáznak a Magyar Református Presbiteri Szövetség lapjának pünkösdi számában. A vezércikk címével is jelzi a szám tartalmi irányvételét: Mit mond a Lélek a gyülekezeteknek?A Szentlélekben fogant heidelbergi szeretet-himnusz egy nagyszerű, világhírű Szentlélek-tan könyv debreceni és kolozsvári bemutatóját idézi fel a szerző, Michael Welker német professzor pünkösdölő gondolataival. Az egész lapon, a fejléceken olvasható éneksorok is pünkösdszentelő ráhangolódást töltenek be. A „Májusi eső – aforizmát ér” c. írás nemrég volt idők pünkösdi legációs történetét eleveníti fel mára is érvényes tanulsággal. Az Imádság Szentlélekért verses könyörgés is az ünnep felé emeli lelkünket. A pünkösdi imacse (Békefy Lajos blogja)

Pro Cultura Christiana-díjat kapott Szelestei Nagy László

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Cultura Christiana-díjjal tüntette ki Szelestei Nagy László irodalomtörténészt. Az elismerést Veres András, a testület elnöke adta át hétfőn Budapesten. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Egy kacsintás az égből

Plank Ádám fél évet töltött Böjte Csabánál Székelyhídon, a Gyermek Jézus Otthonban. Vendégszerzőnk a következő napokban három megható történetet oszt meg az ott eltöltött időszakból: félelemről, kitartásról és Istenről. Mindenkinek vannak félelmei. Sokszor ki sem merjük ezeket mondani, csak hagyjuk, hogy emésszenek bennünket, mérgezzék az életünket. Mielőtt kimentem volna Székelyhídra egy nagy félelmem volt. Vajon tudok-e majd úgy nézni nap, mint nap ezekre a gyermekekre, mint egészséges hús-vér fiatalokra, vagy mindig azt a sebzettséget fogom csak látni, amit magukon hordoznak, és amit pont nekem kellene gyógyítanom. Mikor megérkeztem és kiszálltam a kocsiból az egyik első kislány, akit megláttam Anna volt. Feltettem a legszebb mosolyomat és odaköszöntem neki. „Szia, Anna!” Erre Anna lesütötte a szemét és se szó, se beszéd, elsomfordált. Rögtön megkérdeztem a nevelőt, hogy valami rosszat mondtam, vagy esetl (777blog.hu)

A nem hívő hívő modern görög filozófus – Beszámoló Jordan B. Peterson magyarországi látogatásáról

A 2019-es Brain Bar legnagyobb neve kétség kívül Jordan B. Peterson kanadai pszichológus professzor volt, akiről korábban itt írtam már bővebben.  Budapesti látogatásának csúcspontja volt a Szent István bazilika előtti fellépése, amelyre a kijelölt szektor mellett egy másodikat is meg kellett nyitni az érdeklődők nagy számára való tekintettel. Szűk két hónappal ezelőtt, amikor kiderült, hogy Jordan Peterson Magyarországra látogat, nem volt kérdés, hogy megpróbálom élőben megnézni korunk egyik legellentmondásosabb egyetemi tanárát, aki azóta már szinte az egész nyugati világban ismertségre tett szert. 2018-ban megjelent, 12 szabály az élethez – Így kerüld el a káoszt c. bestseller könyve eddig több mint kétmillió példányban kelt el és faék egyszerűsége révén sokak számára jelent mély inspirációt. Karszalagom még nem volt, így egy rövid Corvinuson tett kitérő után mentem át a bazilika elé, ahol már másfé (777blog.hu)

Elhivatottságot nem árulnak a boltban

Változó világunkban a kommunikációs tér is átalakul, és ez az igehirdetőktől is újításokat követel. Ezt felismerve Balicza Iván nyugalmazott budavári evangélikus lelkész a műfajnak és a különböző korosztályoknak is megfelelően igyekezett lefordítani Isten üzenetét, hogy maradandó élmény legyen az adott hallgatóság számára. Frissen megjelent, Isten mémjei – Újszerű igehirdetések című, különleges, kreatív prédikációit tartalmazó kötetéről, a lelkészeket érő kihívásokról és a családi háttér fontosságáról is beszélgettünk. (KötőSzó)

Esztergomban adják elő augusztusban a Csíksomlyói passiót

A Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével augusztus 19-én a bazilika előtt, szabadtéri színpadon adják elő a Csíksomlyói passiót - jelentették be a társulatok vezetői hétfőn a Vármúzeumban tartott sajtótájékoztatón. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Rebarbarás pite barna liszttel. Kicsit diétás

Hozzávalók:  10 dkg finomliszt 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 1 sütőpor 10 dkg margarin 7 dkg zsír 1 ek Sorbitum édesítő csipet só 2 tojássárgája 4 ek joghurt búzadara Elkészítés:A száraz anyagokat összekeverjük, és elmorzsoljuk benne a margarint és a zsírt. Kis mélyedést készítünk, abban elegyítjük a sárgáját és a joghurtot, majd beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Összegyúrjuk, és hideg helyre tesszük, amíg a rebarbarát elkészítjük. Lehúzzuk a héját, fél centis szeletekre vágjuk, összekeverjük egy evőkanál cukorral vagy édesítővel. A tészta felét kinyújtjuk, és egy közepes tepsibe símítjuk. Megszórjuk búzadarával, ráöntjük a rebarbarát, ráhelyezzük a másik lapot, megszurkáljuk, és 200 fokos előmelegített tepsiben kisütjük. Sütés előtt megkenhetjük felvert tojással vagy cukros tejjel. Talán nem is kellett volna a búzadara, mert másnap volt igazán finom, amikor a tésztát átjárta a rebar (A parókia konyhájából)

Kirándulás 06.01.

Mező!!! és a vadles a cél Családias, a tervezettnél rövidebb, de gazdag kirándulásunk volt a Biatorbágyi dombokon. Meleg, párás levegő az erdőben és tavaszias szél a tisztásokon, ami nem könnyítette meg a meredek, csúszós hegyi utakon a mászást. De a hegytetőn lévő kilátás, a virágos mező, a bodza-szedés, a rejtelmes beton-bunkerek, pihenés a Szily kápolna árnyékában és Füles házikója minden izzadságcseppet megért. Két hét múlva irány a Vértes! Szily kápolna "Macik" a bodzásban Viadukt A Kő-orr terasz A kiránduláson készült képek ezen a linken megtekinthetők. (Tordas-gyúrói blog)

- Hétfő [2019.06.03.] "Erőt vettek rajtunk a bűnök, de te megbocsátod vétkeinket!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                     & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Hétfő [2019.06.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 65,6 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 15,7   Félelmet keltve, de igazságosan válaszolsz nekünk, szabadító Istenünk! Benned bízik mindenki a föld széléig és a messzi tengereken,   Ellenük fordítom arcomat. Tűzből kerültek ki, tűz emészti meg őket. Majd megtudják, hogy én vagyok az ÚR, amikor ellenük fordítom arcomat.   Csodálatos dolgokat szólasz nékünk a te igazságodban, i (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.06.03.] "Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Hétfő [2019.06.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Jn 12,32   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Ez 11,19-20 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket.      Egy szívet adok majd nekik, és új lelket adok beléjük, eltávolítom testükből a kőszív (Örömüzenet)

- Hétfő [2019.06.03.] "Téríts meg engem, hogy megtérjek, mert te vagy, Uram, az én Istenem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2019.06.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: JSir 5,21 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 14,16-17 Téríts magadhoz, Uram, és mi megtérünk, tedd újra olyanokká napjainkat, mint régen voltak! én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, akit a világ nem fogadhat be, mert nem látja őt, nem is ismeri; ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz. Téríts vissza Uram magadhoz és visszatérünk; újítsd meg a (Útmutató)

A dunai hajóbaleset áldozatait gyászolták a debreceni reformátusok

Közös imádsággal emlékeztek a debreceni nagytemplomban a dunai hajóbaleset áldozataira, a szertartáson kihelyezték a dél-koreai zászlót is. A szerdai budapesti hajóbaleset kapcsán közös nyilatkozatban fejezte ki megrendülését és együttérzését a Tiszántúli Református Egyházkerület, a hittudományi egyetem és a nagytemplomi gyülekezet. Egyúttal arra kérték a gyülekezeteket, hogy csatlakozzanak az áldozatok családjainak megsegítésére szervezett magyarországi református adománygyűjtéshez. Vasárnap a Nagytemplomban gyászistentiszteletet is tartottak, amelyen a gyülekezet megemlékezett a hajóbalesetben elhunyt magyar és dél-koreai áldozatokról és közös imát mondtak a sérültek gyógyulásáért. – Imádkozunk azért, hogy Isten adjon erőt a veszteséget szenvedett családoknak ezekben a nehéz órákban, és adjon testvéreinknek vigasztalódást a feltámadás reménységében. A sérülést szenvedett testvéreinknek mielőbbi (777blog.hu)

Amikor elveszett a korábbi lelkesedés

„…de az a panaszom ellened, hogy nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbi cselekedeteidet…” (Jel 2,4–5a) (KötőSzó)

Ismét megerősítette Ferenc pápa, hogy megnyitotta a lehetőséget az újraházasodott elváltak áldoztatására

Szóban is megerősítette Ferenc pápa a május 28-ai televíziós interjújában, hogy az Amoris Laetitia buzdításával megnyitotta a lehetőséget az újraházasodott elvált személyek áldoztatására, az egyes esetekben a helyi papok mérlegelésére bízva ezt. Ferenc pápa annak kapcsán beszélt erről, hogy a kérdező riporter, Valentina Alazraki mexikói újságíró felidézte, hogy egy újraházasodott argentin nő, akivel Ferenc pápa telefonon beszélt, nyilvánosan hangoztatta, hogy a pápa engedélyezte az áldoztatását: Ferenc pápa: [...] Senkinek sem mondhatom azt, hogy Isten nem szereti őt, mert Isten mindenkit szeret. Még Júdást is szerette. Ezt a szeretetet Jézus a legvégsőkig kimutatta Júdás felé. Persze vannak határesetek. Hogy mit mondtam ennek a hölgynek, már nem emlékszem jól, de biztosan valami olyasmit, hogy Nézze, benne van az Amoris Laetitiában, hogy mit kell tennie. Beszéljen egy pappal, és keressék meg együtt... Riporte (Katolikus Válasz)

Ne féljetek! Szeressetek!

"Azt keressük, ami összeköt és nem azt, ami megoszt!" [...] Bővebben! (Szemlélek)

Az egyház és a zsinagóga párbeszéde

  Frédéric Manns biblikus egyike azon tekintélyes kutatóknak, akik a legalaposabban ismerik az Újszövetség zsidó hátterét. Szinte minden írásában bámulatos olvasottsággal, széleskörű műveltségről tanúskodva, mennyiségében és tartalmában gazdag szakirodalom bölcs feldolgozásával vall arról, hogy a Biblia „zsidó olvasata” hogyan gazdagítja a keresztény írásmagyarázatot. Fogadják szeretettel a #BibliaKultúra interjúját! Beszélgetésünk apropóját a történeti Jézus kutatásának legújabb hulláma adja, amely nagy hangsúlyt fektet Jézus zsidó mivoltára és környezetére. Jézus történeti alakjának megértéséhez mivel járulhat hozzá a rabbinikus hagyományok ismerete? Mennyiben használhatók és érvényesek ezek a késői és többnyire polemikus hagyományok? A „történeti Jézus” kutatásának harmadik kérdésfelvetése szerint az evangéliumban minden olyan apró adat, amely visszanyúlik a zsidóságba, a t (#BIBLIAKULTÚRA)

Ascencion “C” year (2019)

Jesus said to his disciples: “Thus it is written that the Christ would suffer and rise from the dead on the third day and that repentance, for the forgiveness of sins, would be preached in his name to all the nations, beginning from Jerusalem. You are witnesses of these things. And behold I am sending the […] (Kiss Ulrich blogja)

Újra anya leszek! – Ígéretben élni

A kiságyat és a rugdalózót örökölheti az új jövevény, ám a várandósság időszaka minden alkalommal mást tartogat. Sorozatomban anyaságom új szakaszának lelki útjáról számolok be. Ahogy a pocaklakó növekszik és a fészekrakó ösztön eluralkodik rajtam, összeírtam, miket szeretnék elintézni a pici érkezése előtt. A listát elnézve figyelni kezdtem a napi döntéseimet. Rájöttem, hogy már most két gyermekes anyaként szemlélem a dolgokat. Ennek mentén alakultak át a prioritásaim, ennek fényében fejlődik az identitásom.   Előző várandósságom idején is írtam listát – az is egy teljes A4-es oldalt elfoglalt. 🙂 Megőriztem emlékbe. Jó érzés visszaolvasni, hogyan készültem kisfiunk születésére. Miket szereztem be? Mit pakoltam, szelektáltam, mostam, vasaltam, takarítottam, intéztem, fagyasztottam stb. Jó érzés visszagondolni, hogyan telt a várakozás időszaka annak jegyében, hogy hamarosan megérkezik a gyermekünk (777blog.hu)

Fel kell lépni a romboló ideológiák ellen Ferenc pápa szerint

A katolikus egyházfő csíksomlyói látogatása után vasárnap folytatta erdélyi apostoli körútját és Balázsfalván közel százezres tömeg előtt beszélt arról, hogy amiként a kommunizmus idején az erdélyi görögkatolikus püspökök tették, úgy ma is fel kell lépni a romboló ideológiák ellen. Ferenc pápa a vasárnap tartott szentmisén hét püspököt avatott boldoggá. A pápa elmondta, hogy szerinte ma is olyan ideológiák születnek, amelyek alattomos módon próbálnak érvényre jutni, és megpróbálják elszakítani az embereket a leggazdagabb kulturális és vallási örökségüktől. „A gyarmatosító ideológiák nem tekintik értéknek az embert, az életet, a házasságot és a családot, és a múltbelihez hasonló ateista, romboló javaslatokkal ártanak legfőképpen a fiataloknak és a gyermekeinknek, gyökértelenné téve őket” – jelentette ki Ferenc pápa. A térség legértékesebb örökségeként említette az 1586-os tordai ors (777blog.hu)

Bárhol, bármikor (prédikáció, Mennybemenetel ünnepe, 2019.06.02.)

textus: Lk 24,50-53„50Ezután kivitte őket Betániáig, felemelte a kezét, és megáldotta őket. 51És miközben áldotta őket, eltávolodott tőlük, és felvitetett a mennybe. 52Azok pedig leborulva imádták őt, majd nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe; 53mindig a templomban voltak, és áldották Istent.” Az evangélikusság mindig is különleges helyet foglalt el a keresztény felekezetek között, kiemelten pedig, a történelmi felekezetek között. Ez a különlegessége (részben) abból adódik, hogy nem lehet egy skatulyába beszorítani. Hányszor hallottam már, ahogy pozicionálni próbálnak minket: „Igen, azt tudom milyenek a reformátusok meg a katolikusok, de ti kik vagytok?”, vagy „Ti valahogyan a reformátusok, meg katolikusok között vagytok félúton, nem?”. Ráadásul Magyarországon kevesen is vagyunk, így mindig is voltak olyan hangok, hogy csatlakozni kellene valamelyik „nagytestvérhez”. Sokszor felmerült, hogy talán jobb (Gyülekezetépülő)

Szappanopera, igazság, ismerős

Nehezen kászálódom ki az ágyból hajnali hatkor. Igazából fel sem ébredek reggelenként addig, míg meg nem ittam az első kávémat. Néha még akkor sem mindig. A mozdulatok megszokásból erednek, automatikusak. Zuhany, öltözködés, indulás, szerencsés esetben – ha elég ügyes és gyors vagyok – még akár egy könnyed reggeli is belefér. Nyolc órakor (legkésőbb) már az iróasztalom mellett találsz; mint egyet a sok szürke hivatalnok közül. Itt is a megszokott minden. Ismerős. Biztonságot. Jó, hogy alapvetően nem kell, hogy féljek, de persze az esetlegesen elkövetett hibáimtól azért mindig félek és szorongok. Táska, kabát letesz, gép bekapcsol, míg a mosdóban vagyok, lefő a napi második kávé, a mikróban felforrósodik a tej. Az agyam minden nap mintha kettéhasadna. Egyrészt kikapcsol, kizárva a külvilág (értsd: A kollégák irányából érkező minden zaj, valamint esetleges kommunikáció), másrészt mindenre figyel: mit te (TÖRTÉNETKÉRŐ BLOG – Küldj nekem három szót)

Keresztény Kultúra: politikamentes keresztény közéleti blog?

A legfontosabb közös célunk, hogy politikai pártoktól független keresztény diskurzust szeretnénk. Ugyanis jelenleg Magyarországon nem papok és teológusok, lelkészek és hitoktatók mondják meg, ki keresztény és ki nem, mi a keresztény kultúra és mi nem, hanem politikusaink. Úgy hivatkoznak Istenre, keresztény értékekre mint pártprogramra. Ez soha, egyetlen történelmi korban nem kecsegtetett túl sok jóval. Hirtelen felindulásból - Keresztény Kultúra Megjelent egy új keresztény közéleti blog, amelynek indulásáról Laborczi Dóra főszerkesztő ezt írja: „Ha az ember szinte hetente találkozik olyan szövegekkel, amelyeket nem tud hol lehozni, létre kell hozni egy új felületet. Ebből született, születik most ez a blog, hirtelen felindulásból, a Kötőszó evangélikus közéleti blog egykori szerkesztőitől.” Nem ismerem a konkrét történetet, de annyi azért átjön ebből a néhány mondatból is, hogy manapság éppen nem kock (reposzt.hu)

EXAUDI! – Tíz szemelvény Dávid imádságaiból, a RÚF szerint

Kiáltsunk mi is Dávid szavaival és hívjuk Urunkat: EXAUDI, DOMINE! „Halld meg, Uram, hívó hangomat! Könyörülj rajtam, hallgass meg!” (Zsolt 27,7)  „Hozzád kiáltok, Uram, siess segítségemre, figyelj szavamra, ha kiáltok hozzád!” (Zsolt 141,1) „Hozzád kiáltok, Uram, és ezt mondom: Te vagy oltalmam, te vagy osztályrészem az élők földjén.” (Zsolt 142,6) „Hangosan kiáltok az Úrhoz, és ő meghallgat szent hegyén.” (Zsolt 3,5) „Hallgass meg, ha hozzád kiáltok, igazságos Istenem! Szorult helyzetemből adj nekem kiutat, könyörülj rajtam, hallgasd meg imámat!” (Zsolt 4,2) „Hozzád kiáltok, mert meghallgatsz, Istenem. Fordítsd felém füledet, hallgasd meg beszédemet!” (Zsolt 17,6) „Téged hívlak, Uram, kősziklám, ne fordulj el tőlem némán! – Halld meg esedező hangomat, amikor segítségért kiáltok!” (Zsolt 28,1a.2a) „Istenem! Hívlak nappal, de nem válaszolsz, éjszaka is, de nem tudok elcsendesedni.” (Zs (Garai András webnaplója)

Húsvét u. 6.

  Halld meg, Uram, hívó hangomat! (Zsolt 27,7) Krisztus mondja: Ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket. (Jn 12,32) Pünkösd böjtjében várjuk a Szentlelket! Amikor eljön a Pártfogó, az igazság Lelke, az tesz majd bizonyságot énrólam!                                                ÉGI SZIKRA   Égi szikra a mi lelkünk, rövid ideig él bennünk. Örök: nem hal meg soha, vár rá szebbnél szebb csoda. Múló testben azért élünk, hogy letörjön büszkeségünk. Dicsőségvágy s gőg helyett, tölthessen be szeretet. Ne csábuljunk múlandókra, vágyakozzunk égi jókra. Halálunk? Egy pillanat, s felragyog új virradat! Új napunknak nem lesz vége, élünk Atyánk örömébe. Új hon felé siessünk, mielőbb ott lehessünk; a megígért szebb hazában, megváltottak táborában. Hol hárfák szép hangja szól, s énekkar, rá válaszol. Kedveseink várnak reánk, szí (Bátorító blognapló)

HÚSVÉT U. 6.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                                     ÚTSZÉLI PRÉDIKÁCIÓ   Isten kis paránya vagyok, a népek nagy tengerében, ha senki sem, Ő számon tart, váltságdíjat adott értem! Nem katedrán, sem szószéken, az életút szélén állok, Megváltómról mindenkinek, verseimben prédikálok. Hiszen Jézus a Golgotán, mindenkiért vért áldozott! Ám sok ember él, aki még, váltságáról nem hallhatott. Jézus váltságát hirdetem, akihez csak szavam elér, mert testéből mindenkiért, kicsordult a bűntörlő vér! A megváltás örömhírét, még ma frissen tovább adom, nem rejtem el véka alá, holnapig nem takargatom. Koldus nyújt ma koldusoknak, kevésből is egy keveset, drága mennyei mannából, melyet naponként szedeget. Abban: Jézus adja magát, kenyér gyanánt ma is nekünk, itt a földi vándorúton, így jár bennünk, így jár (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.06.02.] "És mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Vasárnap [2019.06.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 64,10 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 16,62   Félelem fog el minden embert, és hirdetik Isten tetteit, megértik cselekedeteit.   Szövetségre lépek veled, és megtudod, hogy én vagyok az ÚR.   Akkor megfélemlenek mind az emberek; hirdetni fogják Istennek dolgát, és megértik cselekedetét.   És én megerősítem frigyemet veled, s megismered, hogy én vagyok az Úr. (Bátorító blognapló)

2019.06.02. ÖRÖK ÉLET BESZÉDE

ÖRÖK ÉLET BESZÉDE (Jn 6,68–69) 12 bibliafordítás szerint:   1 * „Simon Péter így felelt: Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje.” (Magyar Bibliatársulat, revideált új fordítás, RÚF 2014.)  2 * „Felele néki Simon Péter: Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van te nálad. És mi elhittük és megismertük, hogy te vagy a Krisztus, az élő Istennek Fia.” (Magyar Bibliatársulat, revideált Károli fordítás, 2000.)  3 * „Simon Péter így válaszolt: Uram, kihez mehetnénk? Örök élet beszéde van tenálad, és mi elhittük és megismertük, hogy te vagy az Isten Szentje.” (Újonnan revideált Károli fordítás,Veritas Kiadó, 2011.)  4 * „Felele azért néki Simon Péter: URam, kihez mennénk? örök életnek beszéde vagyon nálad: Es mi elhittük és      megesmértük, hogy te vagy ama’Christus az élö Istennek Fia.” (Aranyos Biblia, Károl (Bátorító blognapló)

2. oldal a 322-ből. || Előző oldal || Következő oldal