Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 29118 || 2. oldal a 292-ből. || Előző oldal || Következő oldal

1ST SUNDAY OF ADVENT 2018 (C YEAR)

Jesus said to his disciples: “There will be signs in the sun, the moon, and the stars, and on earth nations will be in dismay, perplexed by the roaring of the sea and the waves. People will die of fright in anticipation of what is coming upon the world, for the powers of the heavens […] (Kiss Ulrich blogja)

Mitől eretnek egy eretnek?

Ahogy az előző bejegyzésben már említettem, egyáltalán nem mindegy, hogy valaki téved tanítás közben vagy tévtanító; vagyis hogy elkövet némely hibát, vagy pedig alapvető hibákon nyugszik, amit művel. A kettő közti különbséget szerintem sokszor egyáltalán nem triviális megállapítani, így olyanokat is "eretnekezünk", akik nem eretnekek, vagy éppen nem veszünk észre tőrőlmetszett eretnekségeket. Némi támpontot nyújthat mindehhez, ha megvizsgálunk két dolgot: hogy mitől tartjuk igaznak a dogmáinkat, valamint  hogy miben áll az ezektől való eltérés lényege. Egy korábbi bejegyzésben már pedzegettem a dilemmát, hogy az egyház által vallott dogmatikai konstrukciók - melyeket a legtöbben rendíthetetlen igazságként értelmezünk - valójában egyházi döntések eredményei. Az egyházi döntések hátterében leginkább a döntést meghozók közötti konszenzus áll, ám maga a konszenzus még nem feltétlenül perdöntő az ig (Megint Megmondom)

Az anyaság szent munkája

Az éjszaka közepén egy hideg, kemény orvosi asztalon fekve, amikor már  egy értelmes mondatot is féltem elmotyogni, elkezdtem alkudozni Istennel. Bárcsak megengedné, hogy megszüljem ezt a gyermeket. Bárcsak megállítaná a vérzésemet, és megtartaná őt biztonságban, erőben, egészségben. Ha megóvja ezt a kisbabát, visszaadom Neki. Szenvedélyesen, összpontosítva nevelném, és minden pillanatban dédelgetném ezt a felbecsülhetetlen ajándékot. Már a fogantatás előtt annyira szerettem volna édesanya lenni, hogy néha szinte szó szerint belefájdult a szívem. Szóval, hogy lehetséges az, hogy kevesebb, mint három évvel azután a gyötrelmes éjszaka után, amikor a gyermekem életéért könyörögtem, úgy éreztem, mintha elveszíteném a sajátomat? Egy túlságosan nagy és nyomasztóan csendes ház kemény csempepadlóján ülve próbáltam magamban felszítani a lelkesedést, hogy azon a héten már a századik alkalommal játsszak a Polly Pock (777blog.hu)

"Azt kapom a Jóistentől, amit nem lehet a Tescóban megvenni"

Kalandregénybe illő életútja után a Békés megyei községbe hazatérve él Charles Dickens ükunokájának felesége. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Így énekeltek a magyarok a világ evangélikusainak

Éneklő kalendáriumot indított advent alkalmából a Lutheránus Világszövetség. Honlapjukon és Facebook oldalukon különböző nemzetségek adventi-karácsonyi énekei csendülnek fel. (KötőSzó)

4. nap

„Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” (Ef 5,14b) Atyám, olyan jó most bent, a kályha mellett bekuckózni, forró teát kortyolgatni, magam alkotta világba menekülni, happy endes történeteket álmodni. Jézusom, nem akarok tudni arról, hogy Te otthagytad a kényelmet, a pompát, a dicsőséget, hogy megments engem. Ne sorold azok […] The post 4. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Mire jó / nem jó a Merkel-legó?

Furcsa advent elé néz Nyugat-Európa. Semmilyen ünnepi hangulat nem lengheti be az Úr eljövetele előtti időszakot, mert egészen másfajta várakozások követelik ki a közfigyelmet. Mindenki várja, helyesebben retteg attól, nyugodt körülmények között tud-e ellátogatni az adventi vásárokra, kerülje-e a nagy tömeget, nem kell-e készülnie valamilyen gonosz terrortámadásra. Hatalmas betonelemek, a német népnyelv által Merkel-legóknak nevezett építmények között zajlanak a programok. ADVENT KŐKOCKÁKKAL - magyaridok.hu A múlt héten, az egyik áruház játékosztályán a következő, két, legókat nézegető apuka közötti kis beszélgetés-foszlány ütötte meg a fülemet: „Te, ebben csak ennyi van? Ez csak ennyi, b...meg...?” Mire a másik: „Nem tetszik? Akkor vegyél Merkel-legót, az kicsit nagyobb...!” Merkel-legó... Amíg a következő üzletbe értem, gyorsan végigfuttattam magamban ezen speciális betonkockáknak inkább szimb (reposzt.hu)

Egy gondolat az apa-fiú metaforáról

Évekkel ezelőtt Fűtő Robi barátom prédikált a gyülekezetünkben a tékozló fiú történetéről. Ebben az ismert példázatban egy zsidó apa egyik fia még az apa életében kikéri az örökségét és távoli vidékre költözve eltékozolja azt. Megalázott helyzetében a fiú magába száll és hazamegy, hogy bocsánatot kérjen az apjától. Az apja nagylelkűen és szeretettel fogadja, az idősebb […] (Szabados Ádám blogja)

- Kedd [2018.12.04.] "Mindenki a maga dolgával törődik, nem pedig a Krisztus Jézuséval!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Kedd [2018.12.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Kor 16,10 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   2Móz 8,18   Ha pedig megérkezik Timóteus, legyen gondotok rá, hogy félelem nélkül tartózkodhasson nálatok, mert az Úr munkáját végzi ő is, akárcsak én.   De kivételt teszek azon a napon Gósen földjével, ahol az én népem tartózkodik, és ott nem lesznek bögölyök, hogy megtudd: É (Bátorító blognapló)

- Kedd [2018.12.04.] "Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Kedd [2018.12.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Zsid 10,37-38 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Mert még „egy (Örömüzenet)

- Kedd [2018.12.04.] "Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2018.12.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *         S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ez 18,32b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Ef 4,24 térjetek hát meg, és éljetek! öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Térjetek meg azért és éljetek! És felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben. Térjetek hát meg és éljetek!   öltsétek magatokra az új embert, aki az Isten szerint igaz (Útmutató)

Az öt kedvenc dalom a Gável Testvérektől

A magyar keresztény könnyűzene történetének egyik legmeghatározóbb zenekara: zenéjük igényessége éveken át kiemelte őket, később pedig részben saját döntésből már nem szerepeltek annyit a rivaldafényben. A Gável Testvérek – avagy Eucharist – sokunknak volt nagy kedvence: íme öt dal, amelyet egészen biztosan nem fogunk elfelejteni! Gimnazista koromban őrült módon rajongtam a Gável Testvérekért: alighanem sokaknak ismerős lehet a zenekar, akik manapság már Eucharist néven tevékenykednek -a mai napig. Fénykorukat talán a 2000-es évek első évtizedében élték, legalábbis akkor szinte egyeduralkodónak számítottak. Emlékszem, hogy a legjobb barátommal mennyire be voltunk sózva, amikor megtudtuk, hogy jönnek a sulinkba, napokon át rongyosra hallgattam a discmanen a CD-ket.  Az 1997-ben alapított zenekar a Szent Család-énekkarából nőtt ki, még Testvérek néven. Később Gável Testvérekre módosult, majd ezt követően Eucha (777blog.hu)

Gera Zoltán: Azért kezdtem futballozni, hogy megmutassam, van kiút

A magyar válogatott egykori csapatkapitányával szakmai pályafutása fordulópontjánál ültünk le beszélgetni – röviddel azt követően, hogy szögre akasztotta a cipőjét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Schneider püspök Ferenc pápa tanításának formális korrekciójáról

Az alábbiakban egy újabb érdekes részletet közlünk a "Katolikus Egyház, merre tartasz?" című új magyar interjúkötetből, amelyet Fülep Dániel teológus és szövegfordítóként Sallai Gábor készítettek el a kazahsztáni Asztana segédpüspökével, Athanasius Schneiderrel. A magánkiadásban megjelent könyvet a készítői a teljes terjedelmében elérhetővé tették a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményében, magyar nyelven és eredeti angol nyelven egyaránt. Az elolvasását mindenkinek jó szívvel ajánljuk! Kapcsolódó bejegyzéseink:- Athanasius Schneider püspök a papi cölibátusról- Érvénytelen lenne Ferenc pápasága?- Athanasius Schneider: Benedek pápa a kézbe áldozásról Fülep: Raymond Burke bíboros a The Wanderer nevű katolikus magazin 2017. augusztus 14-i interjúrészletében megerősítette: formálisan „korrigálni kell” Ferenc pápa egyes tanításait. Mindez azonban mindmáig nem történt meg, és Burke bíboros (Katolikus Válasz)

December elseje

Traian Vuia írta: „20–30 év után arra fogunk ébredni, hogy elbalkánosodunk, miután azt a szép álmot dédelgettük, hogy mi fogjuk majd balkántalanítani Kárpátokon túli testvéreinket”. Betartottak bármit is a Bukarest alatt egyesült tartományoknak tett ígéretekből? Szó sincs róla: a „puszit az orrára, és edd el mindenét” volt az igazi himnusz, amit apró betűkkel írtak, akár a bankok. Aztán jött a háború, majd a kommunizmus, és a párizsi szelet volt a pótzászlónk, a csirkefarhát pedig a gerincünk. Eljött 1989 decembere is – és 30 évnyi szabadság után olyan zűrzavarban találtuk magunkat, amire nem volt még példa. Mi van ma? Semmirekellők, bukott diákok, üresfejűek által vezetett ország.” Sabin Gherman: 1918-ban nem ebben egyeztünk meg (Háromszék, 2018. szeptember 22.) Az első hírek valamikor az év elején, vagy tavaly év végén még arról szóltak, hogy az 1918. december 1-én Gyulafehérváron tarto (reposzt.hu)

„Meglátogatott minket a naptámadat a magasságból”