Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 39103 || 2. oldal a 392-ből. || Előző oldal || Következő oldal

- Hétfő [2020.09.14.] "Adjatok hálát a menny Istenének, mert örökké tart szeretete!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR   - Hétfő [2020.09.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               (Örömüzenet)

- Hétfő [2020.09.14.] "Áldom az Urat mindenkor, állandóan őt dicséri szám. Az Úrral dicsekszik lelkem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2020.09.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 41,16b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Róm 5,11 Te pedig ujjongani fogsz az Úrnak, dicsekedni fogsz Izráel Szentjével. Sőt ezenkívül még dicsekszünk is Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki által most részesültünk a megbékélésben. és te örülsz az Úrban, és dicsekedel Izráelnek Szentjében. Nemcsak pedig, hanem dicsekedünk is az Istenben a mi Urunk Jézus Krisztus által, a ki által mo (Útmutató)

,,Mágia, ezotéria, jósok – ezekkel támad az ördög” – Bese Gergő

Bese Gergő atya múlt vasárnapi blogbejegyzése meglehetősen sok reakciót váltott ki a 777 olvasóiból: a fiatal római katolikus pap az ördög működését mutatta be, legújabb írásában egészen konkrét módon járja körül a gonosz ténykedését. Előző írásommal sikerült olyan témát előhúzni a kalapból, mely komoly érdeklődést és persze kétkedést, vitát váltott ki az olvasók között. Ezért most tovább szőném a fonalat, és szeretnék egyre mélyebbre evezni veletek az ismeretekben: igyekszem bemutatni, milyen veszélyeket rejt magában az, ha figyelmen kívül hagyjuk az ördög jelenlétét, működését. Ezért az első tétel amit ki kell mondani: az ördög létezik, és célja, hogy elszakítson bennünket Isten szeretetétől. A továbbiakban pedig nézzük meg, miként tudjuk magunk mellé hívni, vonzani a gonoszt. Különböző szeánszok alkalmával (beavató szertartások, sátáni szerződéskötés, vérszerződés, felajánlások (777blog.hu)

Keresztény kávékaland

A Magyarországon ismét virágzásnak induló kávékultúra eredményeképp számos igényes és hangulatos kávézó várja a mozgalmas napokból kiszakadni vágyókat. Egy csésze cappuccino mellett folytatott baráti beszélgetés, egy frissítő eszpresszó vagy egy hűsítő jegeskávé felderítheti a napunkat. Fokozhatja a kávézás élvezeti értékét, ha általa támogathatunk egy rokonszenves célt. Talán kevesen tudják, de számos keresztény kávézó üzemel, előfordulhat, hogy akár a közvetlen környezetünkben. Mitől keresztény egy kávézó? Hol találhatók, és hova mikor érdemes ellátogatni? Kávézótúránkból kiderül! (KötőSzó)

GYÖNYÖRŰ IGÉK FÉNYÖZÖNÉBEN

GYÖNYÖRŰ IGÉK FÉNYÖZÖNÉBEN Igecsend-imacsend-gondolatcsend LELKI IRÁNYTŰ 10 NYELVEN MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, SZLOVÁK, HOLLAND, ROMÁN  摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen 2020. SZEPTEMBER 13.  vasárnap Az év 38. hetének (szept. 13.-szept. 20.) Igéje: ÁLDJAD LELKEM AZ URAT, ÉS NE FELEDD EL,  MENNYI JÓT TETT VELED! Zsoltár 103,2 Ó, URAM, URAM! NAGY HATALMADDAL ÉS KINYÚJTOTT KARODDAL TE ALKOTTAD MEG AZ EGET ÉS A FÖLDET. NEKED SEMMI SEM LEHETETLEN! Jeremiás 32,17 NEKEM ADATOTT MINDEN HATALOM MENNYEN ÉS FÖLDÖN. MENJETEK EL TEHÁT, TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET, MEGKERESZTELVE ŐKET AZ ATYÁNAK, A FIÚNAK ÉS A SZENTLÉLEKNEK NEVÉBEN. TANÍTVA ŐKET, HOGY MEGTARTSÁK MINDAZT, AMIT ÉN PARANCSOLTAM NEKTEK. Máté 28,18-20. Ach HERR, siehe, du hast Himmel und Erde gemacht durch deine große Kraft und durch deinen ausgestreckten Arm, und es ist kein Ding vor dir unmöglich. Jeremia 32,17 Jesus spricht: (Békefy Lajos blogja)

Ezek a világ legnagyobb Krisztus-szobrai

Századokon és kontinenseken átívelő képgalériás körkép. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Istentisztelet a Szentháromság ünnepe utáni 14. vasárnapon

Hangfelvétel letöltése (méret: 38 MB, formátum: MP3) The post Istentisztelet a Szentháromság ünnepe utáni 14. vasárnapon appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

RÓMA, WITTENBERG, GENF NEM LÉTEZIK BETHLEHEM ÉS ANTIÓCHIA NÉLKÜL

RÓMA, WITTENBERG, GENF NEM LÉTEZIK  BETHLEHEM ÉS ANTIÓCHIA NÉLKÜL PÁL APOSTOL NYOMÁBAN  a pogány Európa evangéliumot kíván Írta: Dr. Békefy-Röhrig Klaudia Lukács nagyszerű tudósításából, az Apostolok Cselekedeteiről írott könyvben olvasunk arról, hogy Pál és Barnabás visszaindul Antiókhiába a jeruzsálemi zsinat (Kr.u. 44-49) írásbeli határozatával. A levélben, ami az eredeti szöveg szavával alapvető dogmákat, tanításokat határozat formájábantartalmaz (ApCsel 16,4), ilyenek szerepelnek: a megtértek tartózkodjanak a bálványáldozati hústól, a vértől, a megfulladt állattól és a paráznaságtól. Pál második missziói útja kezdetekor ezzel a levéllel körbejárta azokat a városokat, ahol bizonyságot tett Jézusról. Jó meglátnunk, hogy az első jeruzsálemi apostoli és presbiteri gyűlésen az apostolok és a presbiterek hozták meg a döntéseket. Micsoda hitbeli és történelmi elkötelezés ez! A keresztyé (Békefy Lajos blogja)

Szomjas vagy? (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 14. vasárnap, 2020.09.13.)

textus: Jn 7,37-39a „37 Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott: Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! 38 Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek. 39 Ezt pedig a Lélekről mondta, akit a benne hívők fognak kapni,” Az ember nagy része víz. Egy felnőtt férfinek, mint én, pl. minimum 60%-a. Ebből kifolyólag(!) az embernek szüksége van a megfelelő víz utánpótlásra is. Különböző számítások, képletek vannak arra, hogy mennyi vízre van szükségünk a testtömegünk, nemünk, életkorunk és tevékenységeink alapján. Ez persze – ahogyan az nyilvánvaló is – minden embernél más-más mennyiség, azonban abban minden ember egyforma, hogy szüksége van vízre. Alig pár napot bírunk csak ki nélkül. És persze, az sem mindegy, hogy milyen vizet iszunk. Ugyanis a víz nem csak víz, hanem pl. vannak benne ásványi sók is. Ha az ember tisztán csak H (Gyülekezetépülő)

Cél az, hogy mindig mindenben egyetértsünk?

És ha nem osztom a véleményedet, az ellenségeddé válok? - Varga Laci atya e heti gondolatai [...] Bővebben! (Szemlélek)

Földrengés végzett Tel Kabri palotájával 3700 évvel ezelőtt

A National Geographic Society és az Israel Science Foundation támogatásával finanszírozott izraeli és amerikai kutatócsoport új bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy egy nagyjából 3700 évvel ezelőtti földrengés okozhatta a virágzó kánaánita nagyszabású, fejedelmi épületének pusztulását és elhagyását Tel Kabriban. A mai Izrael északi részén, a szíriai és libanoni határ közelében fekvő Tel Kabri 75 hektáros területén végzett ásatásokat Assaf Yasur-Landau, a Haifai Egyetem mediterrán-régészet professzora és Eric Cline, a George Washinghton Egyetem klasszika-filológia és antropológia professzora közösen vezeti. Jó néhány éve töprengünk azon, hogy mi okozta a palota és a város hirtelen pusztulását és elhagyását a több évszázados, virágzó letelepedést követően. Néhány szezonnal ezelőtt elkezdtünk feltárni egy árkot, amely a palota egyik részén halad át, de az első jelek szerint ez egy (#BIBLIAKULTÚRA)

A SZENTHÁROMSÁG ISTEN DICSŐÍTÉSE

A SZENTHÁROMSÁG ISTEN DICSŐÍTÉSE A Szentháromság ünnepe utáni 14. vasárnap Útmutató vezérigéje: "Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!" (Zsolt 103,2) A tíz meggyógyított leprás közül: "Egyikük pedig, amikor látta, hogy meggyógyult, visszatért, és fennhangon dicsőítette Istent. Arcra borult Jézus lábánál, és hálát adott neki. Ez pedig samáriai volt.  Megszólalt Jézus, és ezt kérdezte: Vajon nem tízen tisztultak-e meg? Hol van a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszatért volna, hogy dicsőítse Istent, csak ez az idegen? És ezt mondta az Úr: Kelj fel és menj el, a hited megtartott téged." (Lk 17,15-19) 1. Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az ő szent nevét áldják! 2. Áldjad őt, mert az Úr mindent oly bölcsen intézett: Sasszárnyon hordozott, vezérelt, sok bajban védett! Nagy irgalmát Na (Garai András webnaplója)

Szentháromság u. 14.

Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! (Zsolt 103,2) Imádjuk és dicsőítsük Urunkat és Istenünket, mert örökkévaló az ő jósága és hűsége a felhőkig ér!                                                                                      TÚL A LÁTHATÁRON!   Jézus, látod, homályosul két szemem világa; ajkam hozzád esedezik könyörgő imába. Tudod: ki sem léphetek már, kicsi otthonomból, hitvesemben hű kísérőt adtál, jóvoltodból. Nappal – mintha sötétedne – alig-alig látok; csak hangjáról ismerek fel testvért és barátot. Nagyon nehéz megszoknom a nappali sötétet; most tudom már értékelni az elmúlt sok évet, melyben szemem elé tárult, teremtett világod; aranyszínű búzatenger, sokszínes virágod. Szívem mélyén mégsem honol keserűség, bánat; hiszen adtál lelki szemet, mely mindenen át (Bátorító blognapló)

SZENTHÁROMSÁG U. 14.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                            HÁLÁBÓL SZOLGÁLOK   Már rövidül utam, elmúló földön át, így egy nap itt hagyom lelkem nyűtt sátorát.   De egy a hő vágyam, míg élek Istenem, Szent Neved dicsérje szavam és életem.   Életutam vége, egyre láthatóbb lesz, mindennap közelebb, juthatok az éghez.   Rövid útszakaszon, ami hátra van még, vezethessek Hozzád, lelki árvát, gyengét.   Vándorutam végén, elmondhassam Néked, bizonyságtétellel szolgáltalak Téged.   Hálából szolgálok, nem várok jutalmat, öröm lesz, ha lelkem Nálad, Veled lakhat.               Pecznyík Pál     Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomra engedélyezett új, máshol még nem publikált írása.    (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.09.13.] "A bölcsesség kezdete az ÚRnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html         - Vasárnap [2020.09.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Hós 10,3 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Bír 6,12   Akkor majd mondják: Nincs nekünk királyunk, mert nem féltük az URat, mit is tehetne értünk a király?   Az ÚR angyala megjelent előtte, és így szólt hozzá: Az ÚR veled van, erős vitéz!   Bizony mondják most: Nincsen királyunk, mert nem féljük az Urat, és a király mit segíthet rajtunk?! (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.09.13.] Dicsérd, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR   ​ (Örömüzenet)

2020.09.13. "Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek!"

Az igehirdetés alapigéje: Jn 7,37-39 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/7/#37 (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 14.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI A Szentlélek elevenít meg! Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Lk 17,11-19   http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/17/#11 Gal 5,16-24   http://abibliamindenkie.hu/uj/GAL/5/#16 1Móz 28,10-19 http://abibliamindenkie.hu/uj/GEN/28/#10 Zsolt 84,2-13 http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/84/#2 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 14.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! (Zsolt 103,2) http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/103/#2 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek255.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek047.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

- Vasárnap [2020.09.13.] "Az Atya szereti a Fiút, és kezébe adott mindent. Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2020.09.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 32,17 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 28,18-20a Ó, Uram, Uram! Nagy hatalmaddal és kinyújtott karoddal te alkottad meg az eget és a földet; neked semmi sem lehetetlen! Jézus pedig hozzájuk lépett, és így szólt: Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák (Útmutató)

Szembenéző

Élet-kérdéseink - Johannes Hartl nyomán [...] Bővebben! (Szemlélek)

Pompás palota Jeruzsálemben

Monumentális épület a királyok korából [...] Bővebben! (Szemlélek)

IDEJE VAN AZ ÉG ALATT MINDENNEK...AZ EMLÉKEZÉSNEK IS 9/11

IDEJE VAN AZ ÉG ALATT MINDENNEK...AZ EMLÉKEZÉSNEK IS9/11 – Manhattani mementó ezen a hétvégén a remény imájával Írta: Dr. Békefy Lajos - 2020.09.12. Elétek adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot.Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!5 Mózes 30,1 Azon a napon, amikor a két felhőkarcoló, az emberi teljesítmény, gazdagság, befolyás, hatalom New York-i jelképei lángba borultak, sokakkal együtt nekem is borzalomérzet támadt a lelkemben, a gyomrom összeszorult. 2001. szeptember 11. Túl az itthoni békés rendszerváltáson, túl a véres temesvári napokon és Tőkés László győztes ellenállásán, a közép-kelet-európai diktatúrák dominóelvű bukássorozatán. S akkor görcsbe rándult a lelkem is, magamban pedig ezt kérdeztem: – Uram, megkezdődött a 21. század? De így? Ilyen égből berepülő pusztító borzadállyal? S mi jöhet még eztán? Mi vár a lányaimra, az unokáimra, Uram? És j (Békefy Lajos blogja)

- Szombat [2020.09.12.] "Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, és az élő!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                       & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szombat [2020.09.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Dán 10,19 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!": Bír 6,13   és ezt mondta: Ne félj, te kedves férfiú! Békesség neked! Légy erős, légy erős! Amikor így beszélt hozzám, megerősödtem, és ezt mondtam: Beszélj, uram, mert megerősítettél engem!   Gedeon azonban ezt mondta neki: Kérlek, URam, ha velünk van az ÚR, miért ért bennünket mindez? Hol vannak mindazok a csodák, amelyekről at (Bátorító blognapló)

- Szombat [2020.09.12.] "Ti azonban, szeretteim, épüljetek szentséges hitetekben, imádkozzatok a Szentlélek által!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Szombat [2020.09.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mt 25,40 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Szombat [2020.09.12.] "Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2020.09.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 24,1b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Ef 5,15 Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók. Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen,  Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai. Meglássátok annakokáért, hogy mimódon okkal járjatok, nem mint bolondok, hanem mint bölcsek: Az Úré a föld és ami betölti, a (Útmutató)

Kókuszos csiga

 Barátnőmék szüretelnek holnap. Eddig sok éven keresztül segítettünk, de már régóta mindig közbe jön valami. Most esküvőre megyünk. Mindenképpen szerettem volna megkönnyíteni a barátnőm dolgát, ezért sütiket készítettem az ebédhez. A gyümölcskalács receptje már több változatban is fenn van a blogon, de kókuszos recept még semmilyen formában sem. Egy szalalkális receptet ajánlottak hozzá, nagyon jól bevált.  Hozzávalók:-tészta:1 dl tej1 csomag szalalkáli (10g)50 dkg liszt25 dkg margarin3 tojássárgája12 dkg porcukor-töltelék:3 tojásfehérje25 dkg porcukor20 dkg kókuszreszelék Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a tejben feloldott szalalkálit, a porcukrot és a tojássárgáját. Összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. A fehérjét jól felverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a kókuszt. A tésztát négy részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk 20x40 cm-es téglal (A parókia konyhájából)

9/11 - MANHATTANI MEMENTÓ EZEN A HÉTVÉGÉN A REMÉNY IMÁJÁVAL

9/11 - MANHATTANI MEMENTÓ EZEN A HÉTVÉGÉN A REMÉNY IMÁJÁVAL  Elétek adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot.  Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is! 5Mózes 30,19.  Írta: Dr. Békefy Lajos Azon a napon, amikor a két felhőkarcoló, az emberi teljesítmény, gazdagság, befolyás, hatalom new yorki jelképei lángba borultak, sokakkal együtt nekem is borzalomérzet támadt a lelkemben, a  gyomrom összeszorult. 2001 szeptember 11. Túl az itthoni békés rendszerváltáson, túl a véres temesvári napokon és Tőkés László győztes ellenállásán, a közép-kelet-európai diktatúrák dominóelvű bukássorozatán. Azon a napon görcsbe rándult a lelkem is, magamban pedig ezt kérdeztem: - Uram, megkezdődött a 21. század? De így? Ilyen égből berepülő pusztító borzadállyal? S mi jöhet még ezután? Mi vár a lányaimra, az unokáimra, Uram? És jött sok minden, alig 19 év alatt. Jöttek az elképesztő (Békefy Lajos blogja)

Te tudod, hogy ki, vagy mi a Sátán?

Der Böse oder das Böse? A Németországi Protestáns Egyház évekkel ezelőtt ezzel a címmel tartott egy olyan szemináriumot, amelyen én is részt vehettem. Az egyhetes program arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon a Gonosz személyes létező vagy elvont fogalom. (Aki tud németül, annak ez már a címadásból is kitűnik, hiszen a der névelő személyre utal, a das ezzel szemben semleges, általános fogalomra.) Spoilerként elárulom, hogy végső válasz ezen a szemináriumon sem született. Ahogyan a legkülönbözőbb felfogások élnek e témában, úgy a teológusok sem jutottak egységes véleményre. (KötőSzó)

Mit jelent szeretni?

Sokszor mondjuk: “szeretlek”, de vajon tudjuk mi van emögött a szó mögött? Mit jelent szeretni egy nehéz élethelyzetben? Mit jelent, hogy szerethetünk az életben? Révész Szilvia író és előadó, korábbi 777 OFFLINE vendégünk írását szemlézzük. Szeretni a másikat, amikor ő még/már nem képes önmagát szeretni. Amikor saját hibáival szembesülve az önbecsülése teljesen megsemmisül. Amikor nincs erő, ami tartaná. Tartani a másikat a szeretetünkkel – ahogy a szülői szeretet is tartja, védi, hordozza a rábízott magatehetetlen, kiszolgáltatott, törékeny életet. Mert szeretetre teremtettünk, szeretetre születtünk mindannyian. Olyan ősi, elemi szüksége van lelkünknek a szeretetre, mint a testünknek a levegőre. Szeretet nélkül az élet csak létezés. Szeretet nélkül haldoklik a lélek. S mi mindenre képes a szeretet? Visszaszeretni egy másik embert az életbe. Az emberi szeretet törékeny. Sokszor önző. Időnként feladja. (777blog.hu)

Ez a legjobb lelki iránytű

Régen, ha nem tudták az emberek, merre visz a helyes út, az iránytű sokat segített nekik ennek megtalálásában. Manapság már ezt általában GPS-szel oldjuk meg. De vajon mi segíthet minket, ha lelkünkben érzünk bizonytalanságot? Elindult az ősz, vége a nyárnak – bár az időjárás ezt még nem jelzi –, és kicsit olyan érzésem van, mintha méhkasként felbolydult volna a világunk a járvány körüli bizonytalanság és az ebből fakadó létbizonytalanság miatt. Persze erre mondhatja bárki, hogy már fél éve ez van, azonban szerintem a tavasz kicsit másfajta bizonytalansággal járt. Ott még mindenki lelkes volt, de legalábbis türelmesebb, akkor még talán volt tartaléka az embereknek, azóta sokaknak már munkájuk sincs, és ki tudja, hogy meddig tart a jelenlegi állapot, illetve milyen lesz az életünk a folytatásban. Ennyi bizonytalanság között könnyen elveszik az ember, ha hagyjuk magunkat, sőt, ha nem, akkor is könnyen ebbe a csap (777blog.hu)

Milyen állapotban van a közbeszéd Magyarországon?

Október 1-jén erről fognak beszélgetni Gundel Takács Gábor és Jakab Péter médiaszakemberek a SZEMlélek Klubban.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Nyerj 10.000 Ft értékű moziutalványt!

Szeretnéd, ha Te lennél a szerencsés, aki 10.000 Ft értékű moziutalványt nyer, amit a debreceni Apollo Moziban tud felhasználni? Akkor jó helyen jársz, olvass tovább! Először is regisztrálnod kell a K-Pont Feszt bármelyik filmjére az Apollo Mozi weboldalán keresztül. Nagyon figyelj, mert fontos feltétel, hogy egyszerre legalább (!) öt jegyet foglalj le! Légy kreatív! Találj ki egy frappáns csapatnevet és ezt küldd el nekünk az info@szoljbeapapnak.hu e-mail címre. Gyertek el legalább öten a K-Pont Feszt bármelyik programjára, nyomjatok egy szelfit és toljátok fel Instára a #SzóljBeAKPontFeszten címkével. Innentől már csak hátradőlve figyeld a sorsolást, hiszen lehet, hogy Te leszel a szerencsés, aki a csapatával együtt moziutalványt nyer. A sorsolás szeptember 24-én 18:35-kor lesz!  (Szólj be a papnak!)

Kezdd újra Istennel!

Ez a nyár más volt, mint a többi, hiszen egy nyomasztó, bizonytalan időszak kezdete van mögöttünk. Egy olyan időszaké, amely kissé rákényszerít arra, hogy belegondoljunk napjaink végességébe. Úgy tűnik, időnként kell, hogy Isten teremtsen egy élethelyzetet, amelyben szükségünk van arra, hogy tiszta szívből, gyermekien képesek legyünk Hozzá menekülni.  A TeSó blog egyik frissen megjelent írását szemlézzük. Olyan világban élünk, ahol a Sátán milliónyi módon igyekszik elrabolni a figyelmünket, a tudatosságunkat, a képességünket, hogy egy adott dologra pár másodpercnél tovább oda tudjunk figyelni. Van az agyunknak egy olyan lusta tulajdonsága, mely kellő mérlegelés és tudatosság hiányában szereti a legkisebb erőfeszítéssel járó utat választani. Így vagyunk gyakran azokkal a dolgokkal is, amelyekből látszólag sok van. Hajlamosabbak vagyunk valamiből többet elfogyasztani akkor, ha sok van belőle, míg bölcsebben bá (777blog.hu)

Továbbra is kórházban ápolják a gyulafehervari érseket

Stabil az állapota, de továbbra is kórházban ápolják koronavírus-fertőzéssel Kovács Gergely gyulafehérvári érseket – mondta el a határontúli római katolikus hírportálnak, a romkat.ro-nak Lukács Imre Róbert általános érseki helynök. Az érsekség elöljárói kapcsolatban vannak az érsekkel, a főpásztor gyógyulása és a főegyházmegyei központ munkájának folytatása érdekében azonban azt kérik, hogy a papok és hívek elsősorban imával támogassák az egyházmegyét és a főpásztort, a személyes érdeklődést ezekben a napokban mellőzve. Folyamatosan hivatalos tájékoztatást adunk a fejleményekről – emelte ki az általános helynök –, most az imádság, a munka és a biztonsági előírások pontos megtartásának ideje van. Nagyon fontos lenne, hogy a papok, együttműködve az egyházi munkatársakkal, az egyháztanácsok tagjaival továbbra is felelős magatartást mutassanak fel és odafigyeljenek a járványügyi egyházi elő (777blog.hu)

“A gyógyulásban és a gyógyításban is hatalmas szerepe van a hitnek” – Gőgh Edit

Dr. Gőgh Edit pszichiáter a hit szerepéről a gyógyulásban és a gyógyításban nyilatkozott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának: a főorvos szerint a hit által ajándékot kapunk, amelynek eredménye érezhető a mindennapok során is. “Azt látom, hogy a ma embere szomjas. Kifejezetten a szeretetre szomjazik. Ha a szeretetet senkitől nem kapja meg, alkoholt iszik, de ezért drogozik, ezért bocsátkozik pótcselekvésekbe. A szeretet koldusai vagyunk. A baj az, hogy egy idő után gyökértelenné válik az ember, mert vertikálisan, és horizontálisan is bizalmi krízis alakult ki az életében. Gyakran feltehetnénk a kérdést magunknak; „Hiszünk-e a férjünknek, feleségünknek, kollegánknak, orvosunknak, a tanárnak, szomszédnak?” Azt érzem, hogy nem hiszünk Istenben sem, emberben sem. Csak önmagunkban. Ilyenkor megjegyzem: „Uram/hölgyem, ön még önmagában sem hisz.” A hit hiánya megbetegítő tényező lehet, mert tapasztalatom sze (777blog.hu)

Ajánld fel Istennek a napi munkádat ezzel a rövid imával!

Vajon jut mindig időnk a reggeli imára, hogy Istennel együtt kezdjük a napot és felajánljuk neki előttünk álló feladatainkat? Ha esetleg erre a kérdésre „nem” a válasz, akkor figyelmedbe ajánlunk egy rövid imát, amelyet minden munkád, iskolai elfoglaltságod előtt elmondhatsz. Persze az sem baj, ha hosszabbra nyúlik az ima… Mielőtt belekezdesz valamibe, oszd meg Istennel a napi feladataidat, és kérd Őt, hogy szentelje ezeket meg, és tegye gyümölcsözővé. Biztos sokszor kérjük a segítségét, ha azt érezzük, egyedül nincs erőnk elvégezni az adott feladatot, vagy bizonytalanok vagyunk magunkban. Azonban az a jó hírünk, hogy Ő minden munkánkat áldásával kíséri, és az szürke hétköznapok teendőit is felajánlhatjuk neki, még akkor is, ha úgy érezzük, „ezt mi is meg tudjuk csinálni”. Néha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Isten nem csupán a nehézségeinkben, örömeinkben szeretne részt venni, hanem minden teendőnkb (777blog.hu)

A dátum a szívekbe égett, ezért online előtalálkozót hirdetnek

Az elhalasztott NEK eredetileg tervezett időszakára virtuális eseményekkel készülnek a szervezők.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Párhuzamos életrajzok

Valamikor márciusban, a vírusos időszak elején rám talált egy dal, ami azóta sem enged el, folyton belekerülök a gravitációs terébe, visszahúz. Egyszer írtam már hasonló tapasztalatomról, de ez sokkal elemibb, felkavaróbb, mint az előző volt. Talán azért, mert sokkal személyesebben érint, mint azt eddig be mertem volna vallani magamnak. Íme, a dal: A dal 1973-ban [...] The post Párhuzamos életrajzok appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (7) – Megkeményítem a fáraó szívét

„Én azonban megkeményítem a fáraó szívét….” (2Móz 7,3) A fáraó szívének megkeményítése nehéz kérdés, különösen akkor, ha Isten igazságosságát ahhoz a modern előfeltevéshez kötjük, hogy mindenben egyforma esélyeket kell adnia az embereknek, és elképzelni sem tudunk olyan forgatókönyvet, hogy Isten bárkit arra rendeljen, hogy a kárhozat edénye legyen. Ez utóbbi mondjuk már nem is csak modern érzékenységet sért. The post Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (7) – Megkeményítem a fáraó szívét appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

- Péntek [2020.09.11.] Isten meghallgatja könyörgéseinket - és cselekszik!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                       & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Péntek [2020.09.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Dán 10,12 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Bír 6,16   Majd ezt mondta nekem: Ne félj, Dániel, mert az első naptól fogva, hogy rászántad magad a dolgok megértésére, megalázkodva Istened előtt, meghallotta szavadat Isten, és én a te szavaid miatt jöttem.   Az ÚR így válaszolt neki: Majd én veled leszek, és úgy megvered Midjánt, mintha csak egy ember volna.   (Bátorító blognapló)

- Péntek [2020.09.11.] "Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Péntek [2020.09.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mt 25,40  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Péntek [2020.09.11.] "Uram, halld meg szavamat, füled legyen figyelmes könyörgő szavamra!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2020.09.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 39,13 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 15,25 Hallgasd meg imádságomat, Uram, figyelj segélykiáltásomra! Könnyeim láttán ne légy néma, mert jövevény vagyok nálad, betelepült, mint minden ősöm.  Az asszony pedig odaérve leborult előtte, és ezt mondta: Uram, segíts rajtam!   Halld meg Uram az én könyörgésemet, figyelmezzél kiáltásomra, könyhullatásomra ne vesztegelj; mert én jövevény vagyok (Útmutató)

Johannes Hartl is előad a NEK online előtalálkozóján

Online előtalálkozót tartanak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eredeti, a koronavírus-járvány miatt elhalasztott időpontjában, szeptember 13-tól 20-ig – közölték a szervezők csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a kongresszust előkészítő titkárság vezetője elmondta: a kongresszus Youtube-csatornáján nyolc napon keresztül naponta megosztanak egy vagy két videót a rendezvény előadóinak üzenetével. Vasárnap Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjével kezdődik a videósorozat, és a hét folyamán megszólaló előadókat, tanúságtevőket is ő mutatja majd be. Az öt kontinensről felkért 11 előadó az egész világ kereszténységét reprezentálja, különböző társadalmi helyzetben élnek, de összeköti őket közös hitük. Az első üzenet küldője az olasz Piero Marini, a NEK pápai tanácsának elnöke. A második napon a nigériai Valerian Okeke, O (777blog.hu)

08.20 Isten eszköze az áldásra

„Szenvedjétek el a fenyítést, hiszen úgy bánik veletek az Isten, mint fiaival. Hát milyen fiú az, akit nem fenyít az apja?" Zsidók 12,7 tovább (Velünk az Isten!)

Te tudod mi a keresztszülőség eredete?

A keresztszülői szerepet sajnos kevesen veszik komolyan, holott a keresztelőn Isten előtt teszünk fogadalmat arról, hogy a megkeresztelt gyermek hívő kereszténnyé növekedéséről gondoskodunk. Azt pedig még kevesebben tudjuk, hogy honnan ered ez a hagyomány. Üldözött keresztények A keresztszülői tiszt eredetéről kétféle nézet tartja fent magát. Az egyik szerint a Római Birodalomban az üldözött keresztények választottak nevelőszülőt gyermeküknek. „Valamikor régen, az időszámítás szerinti első századokban a Római Birodalomban üldözték a keresztényeket. A cirkuszokban vadállatokkal marcangoltatták szét azokat, akik nem voltak hajlandók megtagadni Jézusba vetett hitüket, és istenként imádni a császárt. A keresztény szülők az állandó életveszély miatt igyekeztek gondoskodni arról, hogy legyen, aki hitben felneveli gyerekeiket, ha őket valami baj érné. Így alakult ki a keresztszülői tisztség.” (Forrás: Kiskőr (777blog.hu)

Ha a halál árnyékának völgyében járok is

A háborús idők megpróbáltatásai alatt egyre többen találták meg Istenbe vetett hitüket, reményt, segítséget és védelmet várva. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Az élet fája és a szivárvány “sákramentumok” voltak

Az élet fája és a szivárvány  “sákramentumok” voltak GYÖNYÖRŰ IGÉK FÉNYÖZÖNÉBEN Igecsend-imacsend-gondolatcsend LELKI IRÁNYTŰ 10 NYELVEN MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, SZLOVÁK, HOLLAND, ROMÁN  摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen 2020. SZEPTEMBER 10.  csütörtök Az év 37. hetének (szept. 6.- szept. 13.) Igéje: VALAHÁNYSZOR MEGTETTÉTEK EZEKET AKÁRCSAK EGGYEL IS AZ ÉN LEGKISEBB TESTVÉREIM KÖZÜL, VELEM TETTÉTEK MEG. Máté 25,40/b SZIVÁRVÁNYÍVEMET HELYEZEM A FELHŐKRE, AZ LESZ A JELE A SZÖVETSÉGNEK, AMELYET MOST A FÖLDDEL MEGKÖTÖK. 1Mózes 9,13 ISTEN...ERŐSEN BÁTORÍT MINKET, AKIK ODA MENEKÜLTÜNK, HOGY MEGRAGADJUK AZ ELŐTTÜNK LÉVŐ REMÉNYSÉGET. Zsidókhoz írt levél 6,18 ONDOLATOK  AZ IGÉKHEZ SZIVÁRVÁNYÍVEMET HELYEZEM A FELHŐKRE, AZ LESZ A JELE A SZÖVETSÉGNEK, AMELYET MOST A FÖLDDEL MEGKÖTÖK. Az élet fája és a szivárvány “sákramentumok” voltak. De nem azért, mert a (Békefy Lajos blogja)

Ne dőlj be a hazugságnak – meg tudod érteni a Bibliát!

Szerintem a két kezemen se tudnám megszámolni, hányszor beszéltem le magamat a Biblia tanulmányozásáról. „Én ehhez kevés vagyok; úgysem fogom érteni; túl sok munka van vele; sosem fogok a kérdéseim végére jutni.” A sátán néhány tipikus hazugsága, amelyeknek bedőlünk. De mi van, ha azt mondom neked, hogy képes vagy megérteni a Bibliát, amelynek a helyes ismerete az Isten szeretetének egy fontos alapja? „Jézus így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat.” (Máté 22,37-38) Szív, lélek és elme. Jézus azt mondja, hogy nemcsak szívvel és lélekkel kell szeretnünk Istent, hanem ésszel is. Mi mégis kevésnek érezzük magunkat ehhez, pedig Isten mélyebb megismerése egyszerűen levesz minket a lábunkról! Minél mélyebben merülünk el benne, annál éhesebbek leszünk. Valósággá válik az az ige, hogy „éhezik és szomjazzák az igazság (777blog.hu)

Mikor végre nem ciki Bibliát olvasni

Bibliát olvasni a metrón ciki? Kiállni a hitünk mellett kínos? Honnan hova tudunk eljutni ebben a kérdésben, ha Jézus útján járunk? A hitem felvállalása ma már sokkal könnyebb, mint néhány éve, mikor még takargattam az Újszövetséget a kezemben. Tisztán emlékszem arra az időszakra az életemben, amikor már rendszeresen olvastam a Bibliát, de még szégyelltem mások előtt. Egy kis kék Újszövetséget és a Zsoltárokat tartalmazó kiadás volt nálam, de ha például a metrón vagy a buszon vettem elő, takargattam a borítóját, nem akartam, hogy mások lássák, mit olvasok. Mai fejjel inkább az akkori hozzáállásomat érzem kínosnak. De tinédzserként és a húszas éveink elején sajnos még nagyon befolyásol, hogy ki mit gondol rólunk. Féltem, hogy egy régimódi, unalmas keresztény jó kislánynak fognak tartani, aki nem jár bulizni, nem fiúzik, csak olvassa az igét (ez így is volt). Féltem, hogy beskatulyáznak. Féltem, hogy Jézus f (777blog.hu)

Imafüzet a rácsok mögött

Imafüzet a rácsok mögött Börtönimák világjárvány idejére Dr. Békefy Lajos Kezemben tartom a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának lapját, a Börtönújság augusztusi számát. Az igényesen és modern kivitelben szerkesztett lap 14-16. oldalán érdekes, aktuális tartalomra lelek. Imák világjárvány idejére címmel nyolc könyörgést olvashatok. Ferenc pápa járvány idejére szerzett felajánló imájától kezdve a szélrózsa minden irányából vett válogatásban gyönyörködhet a szemünk-lelkünk, hiszen a magyar egyéni ima mellett Anglia, Új-Zéland, Izrael és más országok egyházainak, felekezeteinek lelki kapaszkodóiból kínál a lap ízelítőt. A három oldalnyi börtönima felvezetőjében ezt olvassuk: „Dr. Békefy Lajos nyugalmazott börtönlelkész Ferenc pápa világima-összefogásra felszólító hívása nyomán, valamint a kínai Vuhan város lelkészei ökumenikus imacsoportjának és az amerikai Billy Graham (Békefy Lajos blogja)

Szégyenteljes diszkrimináció az Oscaron

Nyíltan korlátozza a művészi szabadságot az Oscar-bizottság. Csak a mellőzött kisebbségeket megjelenítő alkotások kaphatnák 2024-től a legjobb filmnek járó díjat – írja a 444 a Guardian híre alapján. Az Oscar-jelöléshez a filmeknek a következő kritériumokat kell teljesíteniük: a film szereplői között van legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik a szereplők legalább 30 százaléka két „alulreprezentált” kisebbségből származik vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.  A gyártási munkálatok során: a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoznak (legalább egyikük faji vagy etnikai kisebbséget képvisel) legalább hat másik stábtag tartozik faji/etnikai kisebbséghez a stáb 30 százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport (777blog.hu)

Bíróság előtt a meleglobbit kritizáló német lelkipásztor

Olaf Latzel brémai evangélikus lelkipásztornak közösség elleni uszítás vádja miatt kell bíróság elé állnia novemberben. Az ügy háttere, hogy Latzel nyilvánosan elérhetővé tette a tavaly általa tartott házassági szeminárium hanganyagát. A felvétel a lelkész olyan kijelentéseit tartalmazta, mint például: „az egész gendermocsok” pokoli, sátáni és támadást jelent az isteni teremtés rendje ellen, valamint óvakodni kell a „homolobbitól”. Egy melegfelvonulás résztvevőit bűnözőknek nevezte és szerinte az elbizonytalanított emberek elpusztítják a civilizációt és a kultúrát. Az anyag már nem érhető el az interneten. A prédikátor később bocsánatot kért a „bűnözők” kifejezés használatáért és tisztázta, hogy nem általánosságban beszélt így a homoszexuálisokról, hanem csak azokról a „militáns agresszorokról, akik a közösségünket az utóbbi években újra és újra megtámadják és istenkáromlóan (Szólj be a papnak!)

Nem a klímaváltozás a probléma forrása, hanem az ember

A WWF a ZSF nevű tudományos társasággal együttműködésben megjelentette a 2020-as Élő Bolygó Jelentést. Az alábbiakban a kiadvány legfontosabb üzeneteit igyekszünk összefoglalni. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Milyen az istentisztelet? Mi a liturgia? | Beszélgetés dr. Hafenscher Károllyal (Evlelkész Podcast #20)

Sokféle vélemény létezik azzal kapcsolatban, hogy mik a legfontosabb cselekményei a kereszténységnek. De - azt hiszem - ezek közül is kimelkedik az istentisztelet, amely a hívő közösség közös ünnepe az Isten jelenlétében. Az pedig, hogy mit történik egy ilyen alkalommal nagy részben a liturgiától függ, amely a forgatókönyve a "szent műnek", amely arra hivatott, hogy megjelenítse és közvetítse a Krisztus megváltó munkájának üzenetét a jelenlévőknek. De tulajdonképpen mi történik az istentiszteleten? És mi a liturgia konkrétan? Beszélgetőpartnerem dr. Hafenscher Károly (hab.) egyetemi tanár, akinek szakterülete a liturgika, azaz a keresztény liturgiával foglalkozó, teológiát, zenét, és még sok más területet érintő tudományág. Hafenscher Károly: Liturgika Az adás háttérben hallgatható és letölthető formában: Az adás a YouTube-on: Az adás a Spotify-on. (Gyülekezetépülő)

- Csütörtök [2020.09.10.] "Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html       - Csütörtök [2020.09.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Dán 6,27 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Sám 7,3   Elrendelem, hogy birodalmam minden tartományában rettegve féljék Dániel Istenét! Ő az élő Isten, aki megmarad mindörökké. Az ő királysága megdönthetetlen, uralkodása végtelen.   Nátán ezt mondta a királynak: Tedd meg mindazt, ami szándékodban van, mert veled van az ÚR!   Én tőlem adatott ez a (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2020.09.10.] "A hívők egész gyülekezete pedig szívében és lelkében egy volt!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Csütörtök [2020.09.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                 Heti igevers:  Mt 25,40 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Csütörtök [2020.09.10.] "Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám! Hallgassatok rám, és élni fogtok! Örök szövetséget kötök veletek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2020.09.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 9,13 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Zsid 6,18 szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, amelyet most a földdel megkötök.  Így ez a két változhatatlan tény, amelyekben lehetetlen, hogy Isten hazudjon, erősen bátorít minket, akik odamenekültünk, hogy megragadjuk az előttünk levő reménységet. Az én ívemet helyeztetem a felhőkbe, s ez lesz jele a szövetségnek közöt (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság u. 14. hét

„Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!” (Zsolt 103,2) Szentháromság ünnepe után a 14. héten az Útmutató reggeli s heti igéi dicsőítésre és hálaadásra indítanak Isten megtapasztalt jótéteményeiért (lásd Zsolt 103,3–5). „Magasztaljátok az Urat, mert jó, mert örökkévaló az ő kegyelme.” (Zsolt 118,1; LK) Kérjük: „Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” (GyLK 728,13) A Szentlélek elevenít meg; a test nem használ semmit... (lásd Jn 6,63)! „Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Ha pedig gyermekek, akkor (...) örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.” (Róm 8,14.17) „Hogy Isten gyermekei vagyunk s magunkat teljes bizonyossággal annak is tarthatjuk, az nem magunktól és nem is a törvényből van. Hanem a Szentlélek bizonyságtétele ez, aki az igével működik bennünk, s tapasztalatunk megegyezik az (Útmutató)

Miért akarták az amerikai katolikusok megbuktatni a pápát?

Az amerikai katolikusok és a Vatikán konfliktusa egy összeesküvés-elméleteket gyártó regény alapja is lehetne, azonban Nicolas Senèze, a La Croix (A kereszt) című francia katolikus napilap – vatikáni tudósítói posztjáról nyáron távozott – újságírója oknyomozó könyvében részletesen ír az ügy hátteréről. A „Hogyan akarta Amerika megbuktatni a pápát?” c. könyv itthon az Új Ember gondozásában jelent meg. Az író a Válasz Online-nak adott interjút, amelyet most szemlézünk. „Két évvel ezelőtt 2018. augusztus 26-án reggel forrongó hangulat uralkodott a pápát írországi útjára kísérő újságírók szálláshelyén” – áll a könyv ismertetőjében. Ekkor derült ki, hogy az éjszaka folyamán futótűzként terjedt a hír, hogy a volt amerikai apostoli nuncius, Monsignor Carlo Maria Viganò nyílt levélben bírálta a Vatikánt, amelyben többek között Ferenc pápát is lemondásra szólítja fel, amiért falaztak a sze (777blog.hu)

Gyönyörködni a másikban

Az utóbbi időben személyes okokból felértékelődött számomra a „Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!” (Zsoltárok 37:4) igevers. Természetesen első nekifutásra a vers második része (én) tűnt lényegesebbnek, de a Hozzáértő Segítőn el kellett gondolkoznom azon, mi van akkor, ha leválasztom az igevers második felét: „Gyönyörködj az Úrban!”    A Hozzáértő Segítő I. éppen erről […] (A MEKDSZ mi vagyunk)

Kognitív tudomány és az Újszövetség

Az ezredforduló óta egy maroknyi biblikus szakember elkezdett foglalkozni az emberi gondolkodás és viselkedés tudományos magyarázataival, hogy megértsék a bibliai szövegek létrehozásának és használatának hátterében álló kognitív folyamatokat, beleértve az isteni bibliai fogalmát, az első krisztushívők rituáléit, valamint azokat a társadalmi interakciókat, amelyek befolyásolták közösségeik kialakulását és növekedését. Bevezetés Az Újszövetség társadalmi, kulturális és történelmi környezetének megértése minden írásmagyarázó eszköztárának meghatározó része. A bibliamagyarázók széles körben egyetértenek például abban, hogy nem szabad beleolvasnunk a család modern fogalmát az evangéliumi elbeszélésekbe, illetve az első keresztény közösségek rituáléit sem a mai liturgikus gyakorlatok és felfogások oldaláról kell megértenünk. Amíg szinte magától értetődő lett a kortárs (nyugati) bibliaolva (#BIBLIAKULTÚRA)

Ne aggodalmaskodjál!

Ezzel a kis tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is! Kézdi Beáta [...] Bővebben! (KötőSzó)

Modern kérdések – ősi válaszok

 A Bibliában van a megoldás égető kérdéseinkre. [...] Bővebben! (Szemlélek)

GYÖNYÖRŰ IGÉK FÉNYÖZÖNÉBEN GYÓGYUL A SZÍVÜNK

El fog érni az eljövendő harag a lélek lényegéhez is GYÖNYÖRŰ IGÉK FÉNYÖZÖNÉBEN GYÓGYUL A SZÍVÜNK Igecsend-imacsend-gondolatcsend LELKI IRÁNYTŰ 10 NYELVEN MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, SZLOVÁK, HOLLAND, ROMÁN  摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen 2020. SZEPTEMBER 9. szerda Az év 37. hetének (szept. 6.- szept. 13.) Igéje: VALAHÁNYSZOR MEGTETTÉTEK EZEKET AKÁRCSAK EGGYEL IS AZ ÉN LEGKISEBB TESTVÉREIM KÖZÜL, VELEM TETTÉTEK MEG. Máté 25,40/b ÁLLJANAK HÁT ELŐ ÉS SEGÍTSENEK RAJTAD, AKIK AZ EGET VIZSGÁLJÁK, A CSILLAGOKAT NÉZIK AKIK ÚJHOLD NAPJÁN MEG SZOKTÁK MONDANI, HOGY MI TÖRTÉNIK MAJD VELED. ÚGY JÁRNAK, MINT A TARLÓ: TŰZ ÉGETI EL ŐKET. Ézsaiás 47,13-14.  KÜLÖNFÉLE IDEGEN TANÍTÁSOKTÓL NE HAGYJÁTOK MAGATOKAT FÉLREVEZETNI. MERT AZ A JÓ, HA KEGYELEMMEL ERŐSÖDIK MEG A SZÍV, NEM PEDIG ÉTELEKTŐL. Zsidókhoz írt levél 13,9 Uram, állítsd mindig szemeink elé a Te igazságodat. Hazug (Békefy Lajos blogja)

Az abortusz barbárságáról beszélt Jim Caviezel

Kemény szavakkal nyilatkozott az abortuszról Jim Caviezel, akit a legtöbben a Passió című filmből ismernek, melyben ő alakította Jézust. A színész egy podcast interjúban adott hangot életvédő álláspontjának, de beszélt a világban zajló keresztényüldözésről is. Nemrég az “Edifi With Billy Hallowell.” című podcastnak adott interjút Jim Caviezel, akit a legtöbben a Passió című filmből ismernek, de az erőteljes tanúságtételeiről készült felvételek is  hatalmas nézettséget produkáltak, leghíresebb tanúságtételét csak a YouTube-on már 187 ezren látták.  A színész most új filmje, a Infidel (Hitetlen) kapcsán adott interjút. A beszélgetésben katolikus hitéről és a világban zajló keresztényüldözésről is nyíltan beszélt, valamint életvédő álláspontjának is hangot adott. „Láttam az abortusz barbárságát…” – mondta. „Láttam egyet [abortuszt – a szerk.]… már nem lehet elrejtőzni. Még ha nem (777blog.hu)

Videóban állt ki a cölibátus és a papság mellett Gájer László

 Egészen különleges oldaláról mutatta be a cölibátust és a papi életet Gájer László: a fiatal pap szerint a világ azért tekint provokatívan erre az életformára, mert az Isten országáról tesz tanúságot. A Prédikátor könyvének visszatérő gondolata a ,,minden hiábavalóság.” Ez a gondolat jelenik meg a 37. zsoltárban is: ,,minden hiábavalóság, még az emberi élet is”.  Amikor 17 éves koromban eldöntöttem, hogy a papi hivatást választom, akkor kicsit ez a gondolat is motoszkált bennem, mert semmi más nem érdekelt, csak az Isten ügye. Azért szerettem volna pap lenni, mert engem csak az Isten országa érdekelt. A papságnak, az Istennek szentelt életnek és magának a hivatásnak is ez lehet a kulcsmotívuma: ,,csak az Isten ügyével való foglalatosság”. Csak ez számít, csak ez jelent valamit. Most is érzem, hogy minden, amit csinálun az mulandó, tetteink sokszor alig érnek valamit: az egyetlen dolog, aminek súlya van az, amit (777blog.hu)

Ne vegyük természetesnek, ami kincs!

A mai világ társadalma valahogy folyamatosan az újdonságokat hajszolja, miközben hajlamos megfeledkezni arról a rengeteg értékről, ami körülvesz. Nem egyszer esem én is ebbe a hibába. Az ige annyiszor figyelmeztet a hálaadás fontosságára. Érdekes, ennek a XXI. században mintha még nagyobb lenne a jelentősége. Annyira őrülten rohanunk, szerzünk, teljesítünk, reagálunk, hogy közben elfeledkezünk sok-sok ajándékról, amelyek már most az életünkben vannak. Szóval: üljünk le, legalább minden hét végén, és vegyük sorra, mennyi minden jó vesz körül. Van mit ennünk. Van hol laknunk. Van kit szeretnünk. Van egy Istenünk, aki életünk minden napján velünk van, és mindent a javunkra fordít. Szeretném, ha ezek nem lennének természetesek, hanem tudatában lennénk, mennyire jó nekünk! The post Ne vegyük természetesnek, ami kincs! appeared first on 777. (777blog.hu)

Hívd el a papodat sörözni!

2013. szeptember kilencedikét egy amerikai katolikus blogger a nemzetközi „hívd meg a papodat egy sörre” – világnappá kiáltotta ki. A kezdeményezés hamar elterjedt más felekezetek között is. Ez a nap azóta is minden évben emlékeztet minket arra, hogy törődjünk azokkal, akik értünk szolgálnak. Ha őszintén magunkba nézünk, akkor ritkán jut eszünkbe, hogy az értünk szolgáló papok vagy lelkészek is ugyanúgy igénylik a törődést, az emberi szót. Igen, örömmel leülnek velünk beszélgetni, sörözni, és boldogan fogadják az aggódó kérdéseket, az őszinte törődést.  A „hívd meg a papodat egy sörre” – világnap nem az alkoholizálásról szól, hanem azt szeretné népszerűsíteni, hogy a papok és a lelkészek is emberek. Hivatásuk miatt a szellemi fősodorban küzdenek és kevés köszönetet kapnak érte. Ma, szeptember 9-én emlékeztessük magunkat erre. Ha tehetjük, hívjuk el őket egy baráti beszélgetésre ma, vagy (777blog.hu)

Az ima mindig kéznél van! - KÜLÖNLEGES IMAFÜZET A RÁCSOK MÖGÖTT

(Békefy Lajos blogja)

Koronavírusos lett a gyulafehérvári érsek

Rövid közleményben tudatta a Gyulafehérvári Főegyházmegye, hogy Kovács Gergely érsek is megfertőzödött a koronavírussal. A főpapot magas lázzal és rossz közérzettel szállították kórházba – tájékoztatott a RomKat. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek egészségi állapota augusztus 29-e óta romlott folyamatosan – ekkor volt Csíksomlyón Kerekes László püspökszentelése. Kezdetben a megfázás tünetei mutatkoztak nála, ezért házirovosát értesítette, majd elkülönülve töltötte idejét a szobájában.  Mivel azonban a tünetei nem múltak el – magas láz, száraz köhögés, fejfájás és rossz közérzet – ezért kórházba szállították, ahol a koronavírusteszt eredménye pozitív lett. A közlemény imára buzdítja az embereket, illetve saját magunk és mások egészségének megóvására kér mindenkit. Kovács Gergely érsek mondta a homíliát az augusztus 20-i ünnepi szentmisén a Szent István Bazilikában, amelyen rés (777blog.hu)

Ingyen mozizhatunk és a Viszkissel beszélgethetünk

A K-Pont Feszt végre egy olyan esemény, amelyre még pénztárcát sem kell vinniük a kultúrára éhes debreceni polgároknak. És nem azért, mert attól kellene félni, hogy ismét bevetésre készül Ambrus Attila, a Viszkis, akivel egyébként a róla készült film után kötetlen beszélgetésre lesz lehetőség. Egyszerűen arról van szó, hogy két nap alatt (szeptember 23-24) ingyen tekinthetünk meg négy filmet, nézegethetünk fotókat, hallgathatunk zenét és az egyre népszerűbb ’slam poetry’ világából is ízelítőt kaphatunk. Attól persze nem szabad majd megijedni, hogy ha Ambrust nemcsak a filmvásznon látjuk maszkban, hiszen a helyszínt biztosító Apolló mozi minden szükséges intézkedést megtesz a biztonságunk érdekében. Most mi kérdezhetünk Ambrus Attilától, a Viszkistől [...] Bővebben! (Szólj be a papnak!)

"A legérdekesebb, hogy a FOMO, mint kifejezés bekerült a köztudatba"

Készülünk a K-Pont Fesztre, ahol többek között a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet is levetítjük majd, ráadásul a film egyik főszereplőjét, László Pannát lehet majd kérdezni a film után. Előkészületképpen nekiszegeztünk néhány kérdést, ő pedig őszintén válaszolt nekünk, íme! [...] Bővebben! (Szólj be a papnak!)

Megkeresztelték a négyes ikreket

Egy fiatal magyar párt egyszerre négy csodaszép csecsemővel ajándékozott meg Isten. Ma már tíz hónapos örökmozgóként teszik emlékezetessé a szülők hétköznapjait. A babákat az elmúlt napokban keresztelték meg. Nagyné Kozák Anita és Nagy Richárd gyerekkoruk óta ismerik egymást, a barátság később szerelemmé nőtte ki magát, amelynek gyümölcse a négy egészséges kisbaba lett. És bár a fiatal pár hat éven át Debrecenben élt, a négyes ikreikkel már Füzesgyarmatra tértek haza tavaly novemberben. A 26 éves édesanyát a terhesség 28. hetében vették fel a Debreceni Egyetem klinikájára, majd a 32. héten spontán indult meg a szülés. Az 1230 és 1750 gramm közötti súllyal született babák (Anita, Anna, Panna, Richárd) az eltelt tíz hónap alatt szépen behozták a kezdeti lemaradást, koruknak megfelelően gyarapodnak és mozognak. „Többnyire Anna húzza magával a többieket, ő már stabilan ül, áll, és kapaszkodva, oldalazva (777blog.hu)

Így látnak minket itt, Európában

Egy Afrikában szolgáló misszionárius szerint a fizikai üldözésnél is nagyobb veszélyt jelent a kereszténységre a nyugati szekularizmus.[...] Bővebben! (Szemlélek)

COVID kereszténység

Napjaink legnagyobb veszélye a COVID-19 nevet viselő világméretű vírus, melyben sok millió ember veszítette életét pusztán az elmúlt hónapok alatt. A vírusról sokan, sokféleképpen vélekednek, egy azonban biztos. Itt van közöttünk és ha talán nem is halálosan, de súlyosan megtámadja ismerőseinket, barátainkat, közösségeinket és megtámadhat akár minket is. Szerző: Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka és Pongrácz Máté [...] Bővebben! (KötőSzó)

- Szerda [2020.09.09.] Ne emberekre hallgassunk, hanem Isten szavára!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szerda [2020.09.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Dán 4,16 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Sám 14,17   Ekkor Dániel, más néven Baltazár, egy pillanatra megdöbbent, mert gondolatai megrémítették. De a király így szólt hozzá: Baltazár, ne rémülj meg az álomtól és a jelentésétől! Baltazár erre így válaszolt: URam, szálljon az álom gyűlölőidre, jelentése pedig ellenségeidre!   Még ezt is mondta szolgálólányod (Bátorító blognapló)

- Szerda [2020.09.09.] "Ne zsákmányold ki a nyomorult és szegény napszámost!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Szerda [2020.09.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mt 25,40 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Szerda [2020.09.09.] "Ne tudakozódjatok jövendőmondóknál, mert tisztátalanokká teszitek magatokat velük. Én, az Úr vagyok a ti Istenetek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2020.09.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 47,13b-14a S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Zsid 13,9 Álljanak hát elő, és segítsenek rajtad, akik az eget vizsgálják, a csillagokat nézik, akik újhold napján meg szokták mondani, hogy mi történik majd veled. Úgy járnak, mint a tarló: tűz égeti el őket. Különféle idegen tanításoktól ne hagyjátok magatokat félrevezetni. Mert az a jó, ha kegyelemmel erősödik meg a szív, nem pedig ételektől, mert azoknak semmi ha (Útmutató)

A válás – gyerekszemmel

„Nem tudják, mit cselekszenek” – nagyjából így tudnám összefoglalni, hogyan gondolok ma arra, hogy kiskoromban elváltak a szüleim. Bár jórészt már feldolgoztam ezt a traumát, nem szabad elfelejtenünk, hogy egy ilyen életesemény minden egyes elvált szülő gyerekére egy életre hatással van. Istennek azonban van hatalma meggyógyítani a fájdalmat. Sok cikkünkben írtunk már a 777-en az ijesztő válási statisztikákról. Bár a helyzet némiképp javult az utóbbi néhány évben, még mindig a házasságok mintegy fele végződik válással. Az okokról pszichológusok, szociológusok, papok, politikusok, újságírók sokfélét írtak már. Én inkább arról az oldalról szeretném megközelíteni, ami a személyes érintettségemet is adja: hogy milyen ez az egész gyerekszemmel. Nyolc éves voltam, amikor a szüleim elváltak. Milyen átlagos sztori. Megszámolni sem tudom, hány osztálytársam és barátom van, aki ugyancsak elvált szülők gyerek (777blog.hu)

Újra kötelező maszkot viselni a szentmiséken a Váci Egyházmegyében

A járvány terjedésével összhangban szigorító intézkedéseket vezetett be a Váci Egyházmegye: hét éves kortól kötelező lesz a szentmiséken a maszkviselés, a 60 év felettiek hétköznapi miséje pedig vasárnapra is érvényes. Marton Zsolt püspök arra kérte az egyházmegyében élőket, hogy a saját plébániájukra menjenek misére, ezzel is csökkentve a települések közötti keresztbe fertőzés kockázatát. Szeptember 8-tól az alábbi intézkedéseket vezette be Marton Zsolt váci püspök: – A veszélyeztetett idősebb, azaz 60 év felettiek és a krónikus betegek számára erősen ajánlott a hétköznapi mise látogatása, mely kizárólag számukra ezen időszak alatt a vasárnapi misét kiváltja. A vasárnapi misébe ők online tudnak bekapcsolódni. Egyúttal erre az esetre megadom a felmentést a vasárnapi mise kötelezettsége alól a 60 év fölöttiek számára, ha hétköznap részt vesznek szentmisén. – Mindenki lehetőleg a saját plé (777blog.hu)

Pulykarolád és felvágott. Tojás-és gluténmentes

Ismét egy pulykahúsos recept, amiből kifelejtettem az áztatott kenyeret, a tojás meg elfogyott, és csak szerdán, tehát holnap veszek a piacon. Így útifűmaghéj került bele, így ez egy tojás-és gluténmentes fasírt lett  A pulyka könnyebb, mint a sertés, de még töltött káposztába is lehet tenni. Szeretjük az apróhúst is sütve. Finom volt húsgolyónak is.Ez a rolád felvágottnak is kitűnő. Hozzávalók:1 kg pulyka darált hús1 vöröshagyma1 gerezd fokhagymasó, bors1 evőkanál útifűmaghéj+ kevés vízElkészítés:A hagymákat finomra vágjuk, és az összes hozzávalóval elkeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd megformázzuk, és olajozott tepsiben kisütjük. Zelleres tök lett a köret saját kicsi spárgatökünkből. Nem is termett többet, de ennek is nagyon örültem. Krémsajt helyett most tejföl került bele.  Hidegen éppen jó volt felvágott helyett. (A parókia konyhájából)

Gyöngyhalászat vagy pancsolás?

Nagypapa külsejű, idős bácsi lelkesedett nekem a napokban: szerinte a kötelező hittan az általános iskolákban jelentősen javította a fiatalok valláshoz való viszonyát. Hála és köszönet a bevezetéséért. A kereszténység szekere meglódulhat a helyes irányba, ami a jövendő generációt illeti. Vagy nem. Mindannyian emlékszünk rá, hogy a történet a szokásosnak mondható általános felháborodással kezdődött: az állam maradjon külön az egyháztól és ne akarja a gyerekeket vallási-ideológiai befolyás alá helyezni. Márpedig ha a hittan nyomulni fog az általános iskolákban, akkor a gyerekek agymosott, fanatikus hívők lesznek, akikre semmi szüksége nincs a magyar társadalomnak! És máris szólt a megszokott "orbánozás" meg a "vesszenakormány". Azután voltak olyanok is, akik felháborodtak a felháborodókon. Ők azt mondták, nincs itt semmiféle kényszer, hiszen a szülők (és a gyerekek) választhatnak - vagy a hittant, vagy az (Megint Megmondom)

Az amerikai keresztények fele elfogadhatónak tartja az alkalmi szexet

A magukat kereszténynek valló amerikai válaszadók több, mint 50 százaléka véli úgy, hogy elfogadható a házasságon kívüli nemi aktus – hívja fel a figyelmet a hetek.hu a Pew Research legújabb felmérésére. A kutatás arra is kitért, hogy a válaszadók milyen gyakran látogatják a vallási összejöveteleket. A magukat keresztényként meghatározó válaszadók több, mint fele (57 százaléka) gondolja úgy, hogy a házasságon kívüli szexuális aktus elkötelezett élettársi viszonyban „mindig” vagy „időnként” elfogadható – derül ki a Pew Research felméréséből. A kutatás a válaszadók felekezeti hovatartozására is rákérdezett, ezek szerint a következő arányok alakultak ki: A főáramú protestánsok a legelfogadóbbak a kérdésben (67 százalék), őket követik a katolikusok (64 százalék) és az evangéliumi keresztények (46 százalék). A válaszadók 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „soha” nem tartja helyesnek a  (777blog.hu)

Minszk érseke a SZEMléleknek: Békés ország vagyunk, az is szeretnénk maradni

Kényszerű lengyel száműzetésben nyilatkozott a hazájából kizárt Tadeusz Kondrusiewicz a feszült társadalmi helyzetről. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Vizsgálat a világvallások elleni gyűlöletről

Vizsgálat a világvallások elleni  gyűlöletről Írta: Dr. Békefy Lajos - 2020.09.08. Megosztás a Facebook-on Hans Küng, a Vatikán által sokáig tiltólistára helyezett, világszerte ismert és elismert svájci katolikus teológus 1990-ben megjelentette nagyhatású Projekt Weltethos/Világetosz projekt című alapiratát. Ebben megfogalmazta a 21. század egyik túlélési alapelvét: nem lesz világbéke a világvallások közötti béke nélkül. Így fogalmazott: „Nincs béke a nemzetek között addig, amíg nincs béke a vallások között. Nem lesz béke a vallások között, amíg nem folytatnak igazi párbeszédet egymással a világvallások”. Amíg világméretű (elsődleges) befolyásra törekvő konkurenciaverseny, hogy’ ne mondjam harc lesz a világvallások között, alig valósulhatnak meg Küng világetikai elvei. Példákat sem kell említenem, hiszen halljuk a napi hírekből a vallási indítékú atrocitásokr (Békefy Lajos blogja)

A legsötétebb katasztrófa is szolgáhat Isten jósága drágagyöngyének foglalatául - GYÖNYÖRŰ IGÉK FÉNYÖZÖNÉBEN

A legsötétebb katasztrófa Isten  jósága drágagyöngyének foglalatául is szolgálhat. GYÖNYÖRŰ IGÉK FÉNYÖZÖNÉBEN Igecsend-imacsend-gondolatcsend LELKI IRÁNYTŰ 10 NYELVEN MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, SZLOVÁK, HOLLAND, ROMÁN  摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen 2020. SZEPTEMBER 8.  kedd Az év 37. hetének (szept. 6.- szept. 13.) Igéje: VALAHÁNYSZOR MEGTETTÉTEK EZEKET AKÁR CSAK EGGYEL IS AZ ÉN LEGKISEBB TESTVÉREIM KÖZÜL, VELEM TETTÉTEK MEG. Máté 25,40/b AKKOR MAJD MEGTUDJÁTOK, HOGY ÉN VAGYOK AZ ÚR. AZ ÉN NEVEMÉRT, NEM PEDIG A TI GONOSZ ÉLETETEK ÉS ROMLOTT TETTEITEK SZERINT BÁNOK ÍGY VELETEK. Ezékiel 20,44 Ő JÓSÁGOS A HÁLÁTLANOK ÉS GONOSZOK IRÁNT. Lukács 6,35 Naponta annyi, de annyi adósságot terhelsz rám, napjaimnak Ura, Istene! Vajon nem azért teszed, hogy alázattal viseljem a mellettem élőket? Azért, hogy megbocsássak azoknak, akiknek Te megbocsátasz? Azért, hogy szeressem azokat, (Békefy Lajos blogja)

Honnan tudhatom, hogy a megfelelő emberhez mentem hozzá?

A világhírű amerikai lelkipásztor, John Piper szerint a rövid válasz erre a kérdésre úgy hangzik, hogy nézze meg mindenki a nevet a házassági anyakönyvi kivonaton. „Mielőtt megházasodunk, végiggondoljuk a másik alkalmasságát; egyesek alkalmasak arra, hogy a társunkká váljanak, mások nem. Viszont miután megházasodunk, egyetlen tényező teszi alkalmassá a másikat: az, hogy összekötöttük az életünket. Ezt azért tudjuk, mert a Bibliában, az 1 Korinthus 7:39-ben ezt olvassuk: „szabadon férjhez mehet ahhoz, akihez akar, de csak az Úrban.” Más szavakkal: csak kereszténnyel házasodj meg; tehát van, amihez igazodva eldönthetjük a másik alkalmasságát. Van, aki alkalmas, és van, aki nem.  Azonban miután megházasodunk – az 1 Korinthus 7:12 szerint -, nem bontjuk fel a nem hívővel kötött házasságunkat. Mert valami megváltozik a házassággal. Az teszi a másikat alkalmassá, hogy összekötöttük vele az életünket. Ő az igazi, (777blog.hu)

Az érzelmi kommunikáció 5 szintje

Kapcsolataink sikeres működtetésében a kommunikációnak döntő szerepe van: a boldog, érzelmileg kiegyensúlyozott kapcsolatok egyik ismérve, hogy tagjaik képesek mélyebb szinteken kommunikálni egymással. De mit is jelent mélyebben kommunikálni? Általában 5 szint valamelyikén kapcsolódunk a körülöttünk lévő emberekhez. Mindegyik szint egy-egy lépés a személyiségünk, énünk középpontja felé. Minél mélyebb szintekbe engedünk valakinek bepillantást, annál bensőségesebbé válik a kapcsolat kettőnk között. 1. A sablonok szintje Ezen a szinten alig mondunk el valamit magunkról, inkább csak udvariassági sablonmondatok, kérdések mögé bújunk. „Mi újság?”, „Rossz időnk van” és hasonlók. Az így induló beszélgetés általában rövid, felszínes és személytelen. Akik ezen a szinten kommunikálnak, hamar frusztráltnak érezhetik magukat, kapcsolatukat pedig könnyen üresnek és hűvösnek élhetik meg, az igazi találkozások (777blog.hu)

Isteni sugallat

A filmekben általában lehet tudni, melyek a sorsdöntő pillanatok: az aláfestő zene és a rendezői fókuszok mindent elárulnak. Az életben viszont nem mindig egyértelműek a helyzetek. Elszállnak szavak, amelyekről nem sejtetted, hogy utolsókká válnak. Képtelenség felmérni, melyik pillanatban vagy legközelebb a győzelemhez vagy a bukáshoz. Valamikor a legnagyobb jószándékod ellenére is bajba kerülsz. És van, [...] The post Isteni sugallat appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

„Cigánynak lenni büszkeség, magyarnak lenni is az”

Gellértné Rézműves Gina óvódapedagógus sorsfordító története. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Kedd [2020.09.08.] "Szövetségre lépek veled, és megtudod, hogy én vagyok az ÚR!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Kedd [2020.09.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ez 39,25 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   1Kir 11,38   Ezért így szól az én Uram, az ÚR: Most jóra fordítom Jákób sorsát, és irgalmas leszek Izráel egész házához, mert féltő szeretetre indulok szent nevemért.   És ha hallgatsz mindarra, amit parancsolok neked, ha az én utamon jársz, és azt teszed, amit én helyesnek látok, és ha megtartod rendelkezéseimet és parancsolata (Bátorító blognapló)

- Kedd [2020.09.08.] "Ezt mondja az ÚR: Engem keressetek, és éltek!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Kedd [2020.09.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:   Mt 25,40 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Kedd [2020.09.08.] "Kegyelmesen gondolj rám, mert te jóságos vagy, Uram!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2020.09.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *  S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ez 20,44 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 6,35 Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. Az én nevemért, nem pedig a ti gonosz életetek és romlott tetteitek szerint bánok így veletek, Izráel háza! – így szól az én Uram, az Úr. Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok (Útmutató)

Ő szemeit nem csak ellenőrzőleg, hanem oltalmazón is az emberek útján tartja

Ő szemeit nem csak ellenőrzőleg,  hanem oltalmazón is az emberek útján tartja GYÖNYÖRŰ IGÉK FÉNYÖZÖNÉBEN Igecsend-imacsend-gondolatcsend LELKI IRÁNYTŰ 10 NYELVEN MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, SZLOVÁK, HOLLAND, ROMÁN  摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen 2020. SZEPTEMBER 6.  vasárnap Az év 37. hetének (szept. 6.- szept. 13.) Igéje: VALAHÁNYSZOR MEGTETTÉTEK EZEKET AKÁR CSAK EGGYEL IS AZ ÉN LEGKISEBB TESTVÉREIM KÖZÜL, VELEM TETTÉTEK MEG. Máté 25,40/b SZEMEDET RAJTA TARTOD AZ EMBEREK MINDEN ÚTJÁN… Jeremiás 32,19 AZ ÉLŐ ISTENBEN REMÉNYKEDÜNK, AKI ÜDVÖZÍTŐJE MINDEN EMBERNEK. 1Timóteus 4,10 Mondj szelíd áldást minden utunkra. Ragyogtasd rá kicsinyre és nagyra kegyelmed áldott napsugarát! Paul Gerhardt ONDOLATOK  AZ IGÉKHEZ SZEMEDET RAJTA TARTOD AZ EMBEREK MINDEN ÚTJÁN… Minden gondolatuk, sémáik, eszközeik és céljaik, minden szavuk és tettük, minden lépésük, legyen az jó vagy ros (Békefy Lajos blogja)

A két fülünk közt dúl a harmadik világháború

Csatába szólítja mindenünket, amit megtanultunk eddigi életünkben. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Jézus és a lenézés arcai

Jézus szereti a lenézett prostituáltakat. Jézus szereti a lenézett vámszedőket. Jézus szereti a lenézett homo-, bi-, inter- és transzszexuálisokat, vagy akiket mostanában így neveznek. Jézus szereti a panelban lakó lenézett prolikat és a szakadt nylonzacskóval sétáló hajléktalanokat. Jézus szereti a lenézett nőket. Jézus szereti a lenézett cigányokat. Jézus szereti a lenézett III/3-as ügynököket, akiknek életműve mindössze egy nyomorúságos hatos karton. Jézus szereti a lenézett átlagpolgárokat, akikben nincs semmi különös, egyszerűen csak normális, csendes, középszerű életet akarnak élni. The post Jézus és a lenézés arcai appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

Cukkini krém

A tegnap közzétett sült cukkiniből készült ez a szendvicskrém mindannyiunk örömére. Én csak tojást, tejfölt, kaprot, sót, borsot adtam hozzá, de illik hozzá a mustár is, kicsi vaj stb. Botmixerrel pépesítjük. (A parókia konyhájából)

„A harmadik Jézus Társasága” - Jezsuita generálisok a II. vatikáni zsinat után

  Federico Lombardi SJ: „A harmadik Jézus Társasága” - Jezsuita generálisok a II.  vatikáni zsinat után (La Civiltà Cattolica,  4082 , 2020. júl. 18.–aug. 1., 170–183) Szabó Ferenc SJ  fordítása Visszatekintve Jézus Társasága több mint négyszáz éves történetére, szokás szerint az „első” vagy a „régi” Jézus Társaságáról beszélünk: a 16. századi alapítástól az 1773-as feloszlatásig; a „második” vagy „új” az 1814-es visszaállítástól napjainkig. De a legutolsó években már elkezdtek beszélni egy „harmadik” Társaságról: ez  a „harmadik” lenne  a II. vatikáni zsinattól máig tartó szakasz. Csakugyan oly sok és oly mély változás történt a világban és az Egyházban, amelyek az utolsó évtizedekben hatottak Jézus Társaságára is, hogy erre való tekintettel a jezsuiták történetében új időszakról beszélhetünk.[1] A II. vatikáni zsinat (1962–1965) kétségtelenül „korfordulót (Jezsuita blog)

Evangélikus programok az Ars Sacra fesztiválon

A szeptember 12–20. között zajló Ars Sacra fesztivál evangélikus programjaiból válogattunk a teljesség igénye nélkül. Cikkünk publikálásának idején ezeket a programokat mint megtartandókat hirdetik; reménység szerint az aktuális járványhelyzet nem szól közbe... Szerző: Kézdi Beáta [...] Bővebben! (KötőSzó)

2. oldal a 392-ből. || Előző oldal || Következő oldal