Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 34312 || 2. oldal a 344-ből. || Előző oldal || Következő oldal

Tervezd meg az idei adventedet!

Ha már évek óta azon bosszankodsz, hogy minden egyes adventi időszakod a rohanásról és a kapkodásról szól, és az ideit szeretnéd valahogy kicsit másképp tervezni, hogy több időt szentelhess a lelki várakozásra is, akkor ez a néhány gondolat neked szól! A halogatás az egyik legidegesítőbb szokásunk, hiszen tudjuk, hogy attól, hogy később kezdünk el foglalkozni valamivel, az nem azt jelenti, hogy fel is szívódna az az adott teendő… sőt, tudjuk azt is, hogy minél később kezdünk el foglalkozni vele, annál inkább felhalmozódik, de ennek ellenére mégis folyamatosan beleesünk ugyanabba a hibába. És így van ez a karácsonyi bevásárlásokkal is, hogy sokszor azon kapjuk magunkat, hogy közvetlen a karácsony előtti napok a békés ráhangolódás helyett az ideges boltról boltra járásokról szólnak, mert mindig van 1-2 olyan személy, akinek még nem vettünk ajándékot, esetleg az ételekhez, süteményekhez még hiányoznak hozzávalók (777blog.hu)

Neked tényleg a Black Friday kell?

A Black Friday most már nem is egy nap: lassan egész novemberre kiterjed a vásárlási láz, amelyet követően még jobban durvul a helyzet, hiszen az adventet inkább a bevásárlóközpontokban töltjük, mint otthon.  Tényleg ez lenne a fontos? A „vegyél többet, jobbat, mutasd meg párodnak, gyermekednek hogy mekkora ajándékot tudsz venni”? Tabletet, Xboxot, digitális kütyüt, ami játszik vele helyetted és nem kell jelen lenned (megjegyzem, legalább addig is tudsz beszélgetni a messengeren és meg tudsz osztani szép karácsonyi tartalmakat)? Ez kell? Ne érts félre kérlek! Én nem akarom megmondani a tutit. Csak a gondolataimat írom le. Egy olyan világról, ami most van. Amiben fontosabb az, hogy mit teszünk a fa alá, mint az, hogy kinek tesszük oda. Ahol fontosabb a „mekkora az ajándék”, mint az, hogy mekkora szeretettel adjuk. Ahol fontosabb a… minden fontosabb, csak az ember veszik el. Az ember, akinek neve van, szép szeme, mosolygós arca, a (777blog.hu)

Szent Család vasárnapja “A” év (2019)

Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját és menekülj Egyiptomba!  Maradj ott, amíg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül, hogy megkeresi és megöli a gyermeket. József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és még azo n éjjel elment Egyiptomba. Ott […] (Kiss Ulrich blogja)

Vianney Szent János gondolatai a szenvedésről

Tíz idézet a szent ars-i plébánostól: Ha betegségünkben a gyógyulás Isten dicsőségét és lelkünk javát szolgálja, akkor az Úr – aki földi életében oly sokakat meggyógyított – bizonyosan meggyógyít. Ha viszont a betegség válik inkább javunkra, akkor erőt ad a szenvedéshez. (Szentbeszéd a reményről) A mindenható Isten nem küld megpróbáltatást vigasztalás nélkül. (A szenvedésről) Urunkat […] (Christianae)

Megtartó erők

Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál valódi értékeinek forrásához, keresztény identitásához – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten. Arról is beszélt, hogy a keresztény lelkület sajátos válfaja, sajátos magyar keresztény államrendje született meg itt ezer éve, és a történelem során mindig visszataláltunk erre az útra. Ezért mondja ki a magyar alkotmány, hogy elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó erejét. A magyar nép és kormány hisz abban, hogy a kereszténység segítheti a népek, nemzetek megmaradását, ahogy az velünk is történt – mondta. Orbán: Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál keresztény identitásához – vasarnap.hu 2019 egyik legnépszerűbb és egyben keresztények számára leglehangolóbb témáját feldolgozva szerveztek konferenciát Budapesten. A négy napos nemzetközi rendezvény a keresztényüldözésről szólt. A történelmi egyházak képviselőit is felkért (reposzt.hu)

Pál Feri atya és Novák Péter kapta a Magyar Fiatalokért díjat

Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember és Novák Péter színész, énekes, zeneszerző, műsorvezető kapta idén a Magyar Fiatalokért díjat. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Péntek [2019.11.29.] "Mivel pedig fiak vagytok, Isten elküldötte Fiának Lelkét a mi szívünkbe, aki ezt kiáltja: „Abbá, Atya!”"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Péntek [2019.11.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Róm 8,15 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   2Móz 16,12   Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: „Abbá, Atya!”   Meghallottam Izráel fiainak a zúgolódását. Ezért így szólj hozzájuk: Estére húst esztek, reggel pedig kenyérrel laktok jól, és akkor (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.11.29.] "Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Péntek [2019.11.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 12,35 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Zsid 13,15 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva.     Jézus által vigyük Isten elé a dicsőítés áldozatát mindenkor, azaz nevéről vallást tévő ajkaink gyümöl (Örömüzenet)

- Péntek [2019.11.29.] Az ÚR neve: "Az Úr, az Úr irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2019.11.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 103,13 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 8,11 Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az Úr az istenfélőkhöz. De mondom nektek, hogy sokan eljönnek napkeletről és napnyugatról, és asztalhoz telepednek Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal a mennyek országában; A milyen könyörülő az atya a fiakhoz, olyan könyörülő az Úr az őt félők iránt. De mondom néktek, hogy sokan eljőnek  napkeletről és napnyugatról, és leteleped (Útmutató)

MÉG KÉT NAP ÚJ ESZTENDŐIG - ÁLDOTT 2020. ÉVET MINDENKINEK!

MÉG KÉT NAP ÚJ ESZTENDŐIG ÁLDOTT 2020. ÉVET MINDENKINEK! Semmi fogalomzavar  nincs a címben, sietek mindenkit megnyugtatni. Ugyanis december 1.-én, advent első vasárnapján veszi kezdetét az új egyházi év. A 289. éve megjelenő Losung bibliaolvasó kalauz már előre emlékezteti olvasóit a december 1-i dátumnál: AZ ÚJ EGYHÁZI ÉV KEZDETE.  Milyen jó, hogy nekünk, keresztyéneknek nem a petárda robbantós, tűzijátékos és kissé mámoros szilveszter éjszakával kezdődik az új, 2020. év, hanem a csendes, első adventi vasárnap előtti estével. Mennyivel másként néz ki az új egyházi év kezdete a hitnek napvilágánál, fényénél, s az Istenre figyelő szív elmélyült, Isten-visszhangos csendjében, mint a robajló és nyugalmat egyáltalán nem hozó szilveszteri éjszaka!  Nem tudjuk mi sem, csak egyedül Isten, mit hoz a 2020. év személyes életünkben, családunk, környezetünk, rokonaink, barátaink, falunk, városunk, ne (Békefy Lajos blogja)

Teremtésvédelemről lesz előadás december 5-én!

Ma, csütörtökön megszavazta az Európai Parlament a klímavészhelyzet kihirdetését, és hogy Európa ennek megfelelően fog cselekedni. 429-en támogatták a javaslatot, 225-en szavaztak ellene és 19-en tartózkodtak. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Kóros korban élünk

Annyit árt a természetnek az emberiség, mint egy aszteroida becsapódása – az éghajlat változása új betegségek megjelenésével is együtt jár. Erről beszélgettünk dr. Szathmáry Eörssel, az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatójával és tudományos főmunkatársával, dr. Földvári Gáborral. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Tetrischallenge-dzsel ünnepelte 10 000. táborozóját a Bátor Tábor.

A Bátor Tábor Alapítvány súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak nyújt sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz. Mindezt ingyen. Hiszik, hogy a felhők fölött mindig süt a nap. Táboruk nem klasszikus értelemben vett tábor. Különleges élményekkel mozdítják ki a gyerekeket a komfortzónájukból, hogy félelmeik legyőzésével felismerjék: képesek szembeszállni nemcsak a kalandok során rájuk váró feladatokkal, de a betegségükkel is.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Advent 4. vasárnapja “A”év (2019)

Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, azért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg azon töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: József, Dávid fia, ne […] (Kiss Ulrich blogja)

A nős papok mítosza - Első rész

Rövid cikksorozatunkban azt járjuk körül, miért téves a keleti katolikus egyházak házas papjaira hivatkozva érvelni a nős férfiak ("viri probati") pappá szentelése mellett a latin egyházban; hogyan terjedt el a cölibátus nélkül élő házas papság legitimitásának hamis mítosza; és hogyan erősítette tovább ezt a mítoszt Ferenc pápasága az elmúlt néhány évben. Elsőként nem valamely keleti katolikus egyházzal, hanem a katolikus egyházba megtért anglikán papokkal foglalkozunk, mivel az esetük rámutat a mítosz terjedésének dinamikájára, és a vele szembenálló valóságra, vagyis a házasságban élő papok engedélyezésének valós (rendkívüli) gyakorlatára a katolikus egyházban. [Ez a cikksorozat Veszprémi Csaba szerkesztőnk munkája. Kép: Az anglikán egyház korábbi püspökeinek felszentelése katolikus papokká; forrás: Dan Kitwood / Getty Images] A pán-amazóniai szál Andrea Tornielli, a kommunikációért felelős va (Katolikus Válasz)

Advent 3. vasárnapja “A” év (2019)

  Abban az időben: Amikor a börtönben raboskodó János Jézus tetteiről hallott, elküldte hozzá tanítványait, hogy megkérdezzék tőle: Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk? Jézus így válaszolt nekik: Menjetek, és adjátok tudtul Jánosnak mindazt, amit láttok és hallotok: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig […] (Kiss Ulrich blogja)

Önkénteseket keresnek a hallássérültek jótékonysági vásárára

Egy-egy órányi segítés is sokat számít. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Advent 2. vasárnapja “A” év (2019)

Abban az időben: Keresztelő János megjelent Júdea pusztájában, és így tanított: Térjetek meg, elközelgett a mennyek országa! Ő volt az, akiről Izajás próféta ezt mondta: A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek elő az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! János öltözéke teveszőrből készült, és bőrövet viselt a derekán. Sáska és vadméz volt az étele. Kivonult hozzá Jeruzsálem, […] (Kiss Ulrich blogja)

Újra örök tél

Sok családi tragédia kötődik a málenkij robothoz, mely közös tabuként nehezedett a magyar társadalomra. Erről a nemzeti tragédiáról állít elsőként emléket az Örök tél című film, melynek női főszereplőjét, Gera Marinát alakításáért Nemzetközi Emmy-díjra jelölték. A színésznővel a díjátadó előkészületeiről, a szakma kihívásairól, és a túlélésért folytatott küzdelemről beszélgettünk. “SOKÁIG NEM BESZÉLT ERRŐL SENKI” – INTERJÚ GERA MARINÁVAL, AZ ÖRÖK TÉL FŐSZEREPLŐJÉVEL - 777.blog.hu Néhány napig újra elérhetővé tették az Örök tél című filmet a Mediaklikk.hu-n. Bárki megnézheti. Azt a filmet, ami sok mindenben első. Első abban a tekintetben, hogy a magyar történelem egy agyonhallgatott időszakát mutatja be. Annak a 250.000 német származású, magyar férfinak és nőnek állít emléket, akiket a II. világháború végén vittek el a szovjet munkatáborok egyikébe. Az Örök tél az els (reposzt.hu)

Életünk legnagyobb vállalkozására készülünk

Hamarosan lehull a lepel…   Kedves Olvasóink!   777 órával a 2019-es év vége előtt, azaz pénteken 15:00 órakor a 777 egyik legnagyobb vállalkozását fogjuk bejelenteni! Figyeljétek a honlapunkat, a Facebook-oldalt és az Instagramot, hiszen nagy dologgal készülünk! #tízezrena777ért   The post Életünk legnagyobb vállalkozására készülünk appeared first on 777. (777blog.hu)

Bibliaolvasási tervek adventre

Az év utolsó hónapja a legtöbb ember életében sokkal zaklatottabb, mint amilyennek az adventi várakozásnak ideális esetben lennie kéne. (KötőSzó)

#csakegygondolat – Szoktál hálát adni?

A hála csodaszer. Örömöt és nyugalmat ad, kivezet az önsajnálatból és rájössz, valójában jó az életed. Nem véletlen, hogy a Biblia is annyiszor felszólít a hálaadásra. Te átélted már, mekkora ereje van? Hála. Mennyi mindent köszönhetek neki! Segít kilépni a hiány-mentalitásból. A földön mindig lesz valami, ami épp hiányzik, és azt hiszed, kell ahhoz, hogy végre elégedett légy. A hálával néhány perc alatt be tudsz menni az elégedettségbe. Segít tisztábban látni az értékeket az életedben. Segít, hogy örömben legyél a keserűség helyett. Rájössz, hogy tulajdonképpen nagyon jó neked. Mások ilyen életért imádkoznak, mint amilyet te élsz. Ezt magamnak is mondom persze. Hányszor kapom azon magam, hogy – önismeretre szánt évek ide vagy oda – elsüllyedek az önsajnálatban. A hála a kötél, ami kivezet az önsajnálat sötét és bűzös kútjából a fényre, a friss levegőre. A hála csodaszer, ami ráadásul ingyen (777blog.hu)

Férfi alsónadrág és törülköző is előkerült a szarvasbika gyomrából

Elképesztő mennyiségű szemét elfogyasztása okozta az állat pusztulását. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Kövessük a misztikusokat? – Gondolatok Kovács Endre és Márkus Tamás beszélgetéséhez

A Teológusok párbeszédben sorozat keretében két hozzám közel álló ember folytatott beszélgetést a keresztény misztikáról. Egyikük Kovács Endre lelkiségi teológus, régi barátom, a másik Márkus Tamás református teológus, akivel éppen két hete az Evangéliumi Fórum teológus műhelyében szolgáltam együtt. Az érzékelhető kezdeti idegenkedés ellenére kifejezetten barátságos hangulatban zárult (?) a beszélgetés. Nem azért örültem ennek, […] (Szabados Ádám blogja)

11.25 Vele együtt megfeszíttettél

„A mi óemberünk vele együtt megfeszíttetett...hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek" (Róm 6,6). tovább (Velünk az Isten!)

11.26 Működésen kívül helyeztettél

„Miért álltok itt egész nap tétlenül?...menjetek el ti is a szőlőbe!" (Mt 20,6-7). tovább (Velünk az Isten!)

11.27 Nem hoztam magammal kezeimet

"Amint odaadtátok tagjaitokat a tisztátalanságnak és törvénytelenségnek szolgákul a törvénytelenségre, úgy most adjátok oda tagjaitokat szolgákul a szent életre az igazságnak" (Róm 6,19). tovább (Velünk az Isten!)

- Csütörtök [2019.11.28.] "Ezt mondja az ÚR, Izráel Istene: Én szövetséget kötöttem őseitekkel, amikor kihoztam őket Egyiptom földjéről!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Csütörtök [2019.11.28.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Róm 3,18 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 20,2   Isten félelmével nem törődnek.”   Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.   Nincs isteni félelem az ő szemök előtt.   Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földérő (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.11.28.] "Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Csütörtök [2019.11.28.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 12,35 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Thessz 5,9-10 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva.     Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.11.28.] "Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.11.28.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  Zsolt 6,5 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  Mt 7,11 Fordulj hozzám, Uram, mentsd meg életemet, szabadíts meg, mert irgalmas vagy! Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jót a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérnek tőle? Térj vissza Uram, mentsd ki lelkemet, segíts meg engem kegyelmedért; Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Advent 1. hete

„Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas.” (Zak 9,9b) Advent 1. hetében az Útmutató reggeli s heti igéi új kezdet lehetőségét kínálják: Készítsétek az Úr útját: térjetek meg! Jézus beteljesítette a próféták jövendölését és üdvözítőül jött el e világba. „Készítsétek az Úrnak útját, mert megjelenik az Úr dicsősége, és mindenek egyszerre meglátják – így szól az Úr.” (Ézs 40,3.5; LK) „Jobbítsátok meg élteteket, keresztyének, mert ím elközelgett a mennyeknek országa.” (GyLK 686) Jézus így vonult be Jeruzsálembe: „A tanítványok... odavezették a szamarat a csikójával együtt, ráterítették felsőruhájukat, Jézus pedig felült rá. Az előtte haladó és az őt követő sokaság pedig ezt kiáltotta: Hozsánna Dávid Fiának! Áldott, aki jön az Úr nevében! Hozsánna a magasságban!” (Mt 21,6–9) Ezt mi is kérhetjük: Jézus segíts, ments meg, üdvözíts! Luther szerint: „Ez a koldus-k (Útmutató)

Pikó András: Ki kell jönnünk a karanténokból

Józsefváros újonnan megválasztott polgármestere szerint erős közösségek nélkül nincs erős társadalom, ebben fontos szerepük van az egyházaknak is. Nagyinterjú buszfórumról, megforduló mikrofonról és a mózesi kőtáblák örök aktualitásáról. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Befogadott roma gyermekként is lehetséges a teljes élet

A magzati élet védelme kapcsán sokszor felmerül az a kritika az örökbefogadás javaslatakor, hogy biztos csak nehéz sors várhat egy nem saját szülőknél nevelkedő gyermekre… Nos,  Burka Klaudia az élő példa, aki ezt megcáfolja.    Klaudia 21 éves, a Kaposvári Egyetem Pedagógia karának elsőéves hallgatója. Nem titkolja, hogy sok nehéz érzéssel kellett megküzdenie, de ezeket a nehézségeket erőforrásként szeretné felhasználni és megmutatni, hogy egy roma származású örökbefogadott ember is lehet a társadalom szerves és hasznos része.  The post Befogadott roma gyermekként is lehetséges a teljes élet appeared first on 777. (777blog.hu)

Te és a dogmatika

Ez most nem egy szimpla blogposzt lesz, hanem bejegyzés egy fiktív üzenőfüzetben. S bár egy elképzelt teológushallgatónak üzenek benne, azért remélhetőleg kicseng majd belőle, hogy valójában egy közállapotra hívom fel a figyelmet, amely sajnos nagyon meghatározó a mai kereszténységben. A dogmatika hiányáról van szó, amely mélyebb nehézség, mint az ember talán elsőre gondolná. Egyszóval te teológus akarsz lenni - szerinted ezért kell neked a dogmatika. Nem ezért kell. Ha nem akarnál az lenni, akkor is kellene. Tudom, sokak számára utálatosnak, gránitkeménynek, taszítónak hangzik már maga a szó is, noha a dogma alapvető megközelítésben csupán tantételt vagy véleményt jelent - azaz semmi gusztustalant és taszítót, amivel az ember összepiszkolja magát. Hiszen neked is van valamiféle véleményed, jó esetben legalábbis.  Mert ha hívő vagy, és nincs dogmatikád, akkor te azt se tudod, miben miért hiszel. Teológusként v (Megint Megmondom)

Advent 1. vasárnapja “A” év (2019)

Abban az időben: Az emberfiának eljövetelekor úgy lesz, ahogy Noé idejében történt. A vízözön előtti napokban ettek-ittak, nősültek, férjhez mentek egészen addig, amíg Noé be nem ment a bárkába, s jött a vízözön és el nem sodorta mindnyájunkat. Ugyanígy lesz az Emberfiának megjelenésekor is. Ha ketten lesznek a mezőn, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. […] (Kiss Ulrich blogja)

Ki vagyok én? – zeneajánló

Különleges projekttel rukkolt elő a Luther Kiadó. Klaus Douglass és Fabian Vogt: 40 nap alatt az Én körül című könyvének magyar kiadásához keresztény ifjúsági zenekarok írtak zeneszámokat. A Gábriel zenekar Ki vagyok én? című száma is a zenei melléklet részét képezi. Érdemes különös figyelemmel elolvasni a dal szövegét is!   Dobozba zárva, szavadra várva Várom, hogy kiszabaduljak ebből Várok egy hangra a mennyből   Benn a sötétség, kinn van a fény Hol van az igazság és vajon hol vagyok hol vagyok benne én *** Refrén: Mondd, ki vagyok én, mondd ki vagyok Bármit is állítasz, még tagadok Mondd, hol az út, mondd hol van az út Ha te lennél az, én leszek az alagút Mondd, mi a cél, mondd hol van a cél erősebb-e az ész szívnél Mondd, hol a fény, mondd hol van a fény Ha bennem élsz, benned, hogy élhetek én?   Hozzad a kulcsot, belülről nyílik a zár De lehet, hogy én vagyok kinn és te vagy benn Benn, aki rám vár   (777blog.hu)

„Hogy ezek a reformátusok milyen színesek!” - NEMZETKÖZI FORGATAG REFORMÁCIÓ VASÁRNAPJÁN A ZÜRICHI PÁL TEMPLOMBAN

REFORMÁTUS HITÜNK LAUDÁCIÓJA „Hogy ezek a reformátusok milyen színesek!” NEMZETKÖZI FORGATAG REFORMÁCIÓ VASÁRNAPJÁN A ZÜRICHI PÁL TEMPLOMBAN Hogy ezek a reformátusok milyen színesek! - fogalmazott november 3-án délelőtt a zürichi Pál-templomban tartott reformáció napi nemzetközi református istentiszteleten az előttem ülő huszita lelkész, aki egyike volt a 16 vendég lelkésznek. Jöttek presbiterek és lelkészeik a spanyol evangéliumi-protestáns egyházból, a francia reformátusoktól, a dél-koreai református egyházból, a helyi magyar protestáns gyülekezetből, az olasz valdensektől, a Nemzetközi Protestáns Egyházból, a holland protestáns egyesületből, a csehországi és szlovákiai huszita egyházból. Még felsorolni sem egyszerű. De ott voltak az ének-, és zenekarokban a spanyol reformátusok mellett a fantasztikus színekbe öltözött kameruni református nők és férfiak, kórusuk lendületes és ritmusos éneklés (Békefy Lajos blogja)

5 kérdés, amely biztos fel lesz téve a ma esti OFFLINE-on!

Ma este 19 órától a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium gyönyörű dísztermében lesz a 777 OFFLINE ingyenes rendezvénye, amelynek vendége Papp Miklós görögkatolikus pap lesz. A könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésen tabuk nélkül kérdezhettek – már most lehet látni, hogy melyik az az öt kérdés, amelyik biztosan fel lesz téve! Először adtunk lehetőséget az érdeklődőknek arra, hogy már a 777 OFFLINE előtt egy nappal feltegyék a kérdéseiket a Slidon keresztül. A rendszer rendkívül egyszerű és praktikus: a beérkező kérdéseket aszerint állítja sorrendbe, hogy hányan kedvelték azokat, így objektív képet kapunk a kiemelt témákról. E szerint tehát az alábbi öt kérdést egészen biztosan feltesszük Papp Miklósnak: Az elmúlt hetekben hatalmas vita volt a jóga kapcsán. Önnek mi a véleménye? Szabad egy kereszténynek jógáznia? Orális szex keresztény párkapcsolatokban. Megfogadtuk, hogy nem fekszünk le házasságig ( (777blog.hu)

10+1 tipp az adventi készülethez

Ebben az időszakban szereljük fel a karácsonyi fényeket, tervezzük a karácsonyi partik menüjét és vásároljuk meg az ajándékokat olyan bevásárlóközpontokban, ahol szinte lehetetlen szabad parkolóhelyet találni. Hölgyeim és uraim, a karácsonyi szezon teljes mértékben megkezdődött… és még csak november van! Furcsa mód, folyamatosan panaszkodunk amiatt, hogy milyen gyorsan repül az idő, de egy hónapon keresztül rohanunk azért, hogy elérjünk az ünnepi időszakhoz. A tennivalók hosszú listája általában több stresszt és szenvedést okoz, mint örömöt. Szerencsére az adventi liturgikus időszak meg tudja menteni a karácsonyt. Az advent egy olyan időszak, amikor visszaléphetünk a mozgalmas mindennapokból, lelassíthatunk kicsit és elgondolkodhatunk a megtestesülés misztériumáról. Az advent egy új liturgikus év kezdetét is jelzi az egyházban, amely lendületet ad a karácsonyhoz vezető hetekben. Ebben az új kezdetben az örömün (777blog.hu)

IV. Ennivaló úti beszámoló Kárpát-aljáról. 5. rész: Pelmeni

Nagydobronyban, az Irgalmas samarinánusról elnevezett református gyermekotthonban láttunk először pelmenit, ami egy orosz, hússal töltött tészta. Az itt gondozott gyerekek készítették, és tálalták. Nem kóstoltuk meg, mert már későre járt az idő, de vettem fagyasztva, és itthon elkészítettem. Az otthon, bár állami feladatokat lát el, nem kap állami támogatást. Külföldi segélyből, és sok magyar ember áldozatos munkájából és támogatásával tudják gondozni. A Wikipédián olvasható egy ismertető.A Református Szeretetszolgálat is támogatja Kárpát-alját. Most egy gálaestet hirdettek, melyet a Marriott hotel is támogat. Itt olvashatnak erről bővebben.Szernyén fájó szívvel búcsúztunk. Kedves, hívő testvéreket ismertünk meg, akik hősiesen állnak a helyükön Istenért és a népért. Jó volt behallgatni az énekkarukba, látni az ifjúságért végzett szolgálatot. Csak remélhetjük, hogy megmaradhatnak keresztyénként (A parókia konyhájából)

Ez a példázat a magyar valóságról szól – Pongrácz Máté igehirdetése

A Bibliában sokszor találkozhatunk olyan példázatokkal, melyek elbizonytalanítanak minket, rengeteg kérdést vetnek fel. Ilyen történetet olvashatunk Lukács evangéliumában is, amelyben egy király megbünteti az egyik szolgáját, amiért nem gazdálkodott jól a rábízott pénzzel. Pongrácz Máté kaposvári lelkész igehirdetésében ezt a példázatot értelmezte hallgatósága számára, amit most szerkesztett formában közlünk. (KötőSzó)

Hivatásom története – legrövidebb verzió...

Remélem, nem hangzik szentimentálisan, és nem is vétkes elbizakodottság, ha azt mondom: úgy érzem, engem Isten már anyám méhében kiválasztott, hogy papjává tegyen. Persze azért elég kacskaringós út vezetett eddig a belső világosságból fakadó felismerésig. Három rövid mozzanatot szeretnék elmesélni, amiket fontosak tartok a hivatásom szempontjából. Hadd kezdjem néhány „kötelező” adattal – hogy aztán hozzáfűzzek néhány „nem kötelező” kiegészítést is. [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

Erdős Eszter, református lelkész lett a Szuper WMN díjazottja

Nem felülről prédikál! Erdős Eszter, református lelkész a Szuper WMN civil díjasa. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A Katekizmus megváltoztatásának újabb javaslata Ferenc pápától

"Ez bele kell, hogy kerüljön a Katolikus Egyház Katekizmusába." - jelentette ki az atomfegyverek használatának és birtoklásának erkölcstelenségéről Ferenc pápa azon a keddi sajtótájékoztatóján, amelyet a Japánból Rómába tartó repülőútján tartott. Az Egyház eddigi tanítása, és így a Katekizmus is az atomfegyverek használatának tényét, hanem annak módját ítélte erkölcstelennek: "Minden olyan háborús cselekmény, mely egész városoknak vagy széles területeknek és lakosságuknak különbségtétel nélkül való elpusztítását célozza, bűncselekmény Isten és ember ellen, amit következetesen és habozás nélkül kárhoztatni kell. A modern háború azzal a kockázattal jár, hogy alkalmat nyújt ilyen bűntények elkövetésére azoknak, akik [...] atomfegyverek birtokában vannak." (KEK 2314) Az atomfegyverek használatáról mint nagyon súlyos felelősségről és mérlegelendő kérdésről ír a Katekizmus az "igazságos hábor (Katolikus Válasz)

IQ a mindenható

"Miron Zuckerman, a Rochesteri Egyetem pszichológusa és munkatársai néhány évvel ezelőtt közöltek egy áttekintő tanulmányt több mint 60, a vallásos hit és az intelligencia összefüggését vizsgáló kutatás adatainak összegzéséből. Az eredmény szerint negatív összefüggés van a vallásosság és az intelligenciateszteken elért eredmény között. ... MAGYARUL A VALLÁSOS EMBEREKNEK ÁTLAGOSAN ALACSONYABB AZ INTELLIGENCIAHÁNYADOSUK, MINT AZ ATEISTÁKÉ. ... A kutatás eredményein – csodák csodája – voltak, akik felháborodtak, ezért most megismételték a vizsgálatot, az azóta született újabb felmérések eredményeivel kiegészítve. Zuckerman szerint nem az volt az elsődleges célja ezzel, hogy kimutassa, a vallásosak butábbak, hanem az érdekelte, hogy miközben a vallásosság a teljes bolygón elterjedt, és minden nép hagyományaiban fontos szerepet játszik, miért döntenek mégis egyes emberek úgy, hogy nem hisznek Istenben."  (reposzt.hu)

- Szerda [2019.11.27.] "Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szerda [2019.11.27.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  ApCsel 27,24 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 20,5   Ez azt mondta: Ne félj, Pál, neked a császár elé kell állnod, és Isten neked ajándékozta mindazokat, akik veled vannak a hajón.   Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- (Bátorító blognapló)

- Szerda [2019.11.27.] "Más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Szerda [2019.11.27.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 12,35 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Kor 3,14 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   „Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva.     Ha valakinek a munkája, amelyet ráépített, megmarad, jutalmat fog kapni;     Legyenek a ti derekaitok (Örömüzenet)

- Szerda [2019.11.27.] "Mert én, az Úr vagyok a ti Istenetek: mutassátok hát meg, hogy szentek vagytok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2019.11.27.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  3Móz 19,2b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  Jak 1,18 Szentek legyetek, mert én, az Úr, a ti Istenetek, szent vagyok. Az ő akarata szült minket az igazság igéje által, hogy mintegy első zsengéje legyünk teremtményeinek. Szentek legyetek, mert én az Úr, a ti Istenetek szent vagyok. Az ő akarata szült minket az igazságnak ígéje által, hogy az ő teremtményeinek valami zsengéje legyünk. Legyetek szentek, mert én, az Úr, a ti Is (Útmutató)

Hogyan lehet a legjobban imádkozni?

Vannak olyan kérdések, amelyekre nem lehet egyértelműen jó vagy rossz választ sem adni. Ilyen a címben foglalt kérdés is, hiszen mindenki maga érzi, hogy tud a legjobban imádkozni. Viszont néha érdemes kicsit megállnunk és elgondolkodunk, hogy jól működik-e az imaéletünk, vagy esetleg érdemes jobban odafigyelnünk rá? Személy szerint sokszor érzem azt évközben, hogy elég hullámzó az imaéletem. Vannak időszakok, amikor jobban tudok figyelni az Istennel való személyes kapcsolatomra, de sajnos sokszor akadnak olyan hetek, hónapok is, amikor a napi teendőim mellett háttérbe szorul az ima. Amikor ráeszmélek ennek a hiányára, akkor mindig elgondolkodom, vajon hogyan lehet a legjobban imádkozni. Biztos számotokra is különböző módszerek vannak, amikor úgy érzitek, hogy most valóban odafigyeltek az Ő szavára. És valóban így a jó. Hiszen előfordul, hogy valamikor dicsőítő dalok „hangzavarában”, míg másszor a szobám vagy egy te (777blog.hu)

"A tények ismertek, a világ minden 5 vallási üldözöttjéből négy keresztény"

Orbán: Az egész keresztény kultúra áll szervezett támadás alatt Egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját és megbénítja a karjaikat, holott egy egész kultúra áll szervezett támadás alatt. Itt Európában, az eddig legsikeresebb keresztény civilizáció földjén is - erről beszélt Orbán Viktor a keresztényüldözésről szóló mai konferencián. A miniszterelnök idézte Szent István Intelmeit, és azt mondta, nemcsak egy uralkodó volt, hanem látnok is. Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI A magyar kormánynak meggyőződése, hogy a keresztények bajai Európában és a keresztények üldözése Afrikában és a Közel-Keleten nem választhatóak el egymástól. A tények ismertek, a világ minden 5 vallási üldözöttjéből négy keresztény, 2018-ban 4300 keresztényt öltek meg hite miatt, 1847 keresztény templomot/intézményt támadtak meg. “Európa mégis csendes, újra és újra csendes” - hangoztatta Orbán Viktor (Közbenjáró Blog)

Visszaesők Klubja

Ismerős az érzés, hogy nagyon elhatározol valamit, de már akkor megszólal a fejedben egy kis hang, hogy ezúttal sem fog sikerülni? Hiszen már ezerszer megfogadtad és megint beleestél ugyanabba a hibába/szokásba/függésbe, nevezzük bárhogy. És az önbeteljesítő jóslatod valósággá válik: az elhatározásod szertefoszlik, te pedig akármennyire is nem akarod, újra megteszed. Üdv a Visszaesők Klubjában! Magam is a Klub tagja vagyok, mióta az eszemet tudom. Az első emlékeim között van, ahogy nagyjából háromévesen a szüleim közlik velem, hogy nem akarják, hogy többé cumiból igyam a teát, de kint hagyták az asztalon (nem tudom, hogy szándékosan vagy nem) és ott küzdök magammal, aztán csak beleiszom. Ahogy teltek az évek, a cumi helyét más függőségek vették át. Hosszú évekig a tanulás, a minél jobb vizsgaeredmény volt a drogom, az kellett ahhoz, hogy nagyjából elfogadjam magam. Közben az internet, a Facebook is ilyen lett (hú (777blog.hu)

Súlyos beteg kisfiúnak gyűjt a Baptista Szeretetszolgálat

A pilisszentkereszti Balla Gergő és családja súlyos helyzetbe került, ezért a Baptista Szeretetszolgálat gyűjtést indított egy külföldi gyógykezelés lehetősége érdekében. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Közel 13 millió forint gyűlt össze a "Jónak lenni jó!" kampányának telefonos adományvonalán

A közmédia jótékonysági kampánya jól startolt. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Megmérettél

„Az írás, amely oda van írva, így hangzik: mené mené tekél ú-parszín. A szavak magyarázata pedig ez: A mené azt jelenti, hogy számba vette Isten királyságodat, és véget vet annak. A tekél azt jelenti, hogy megmért téged mérlegen, és könnyűnek talált. A perész azt jelenti, hogy felosztotta királyságodat, és a médeknek meg a perzsáknak adta.” (Dániel 5, 25-28) Sok emberhez hasonlóan én is a […] The post Megmérettél appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Tokióban a pápa a fogyasztói versenyszellemet bírálta

A japán főváros hatalmas, fedett stadionjában homíliájával Ferenc pápa  arra hívta az ország kicsiny katolikus közösségét, hogy adjanak válaszokat a japán társadalom sérültségére, betegségeire. Ezt a misét november 25-én, tegnap este mondta. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A jóembertől a PontJézusig

Hogyan viszonyuljunk hívő emberként a politikai keresztyénséghez? Miért nem vesznek részt a pártpolitizálásban evangéliumi keresztyének? Miért aggasztó a keresztyének számára, hogy az állam támogatja az egyházakat? (...) Ilyen és hasonló kérdések fogalmazódtak meg a protestáns történelmi és szabadegyházakhoz tartozó evangéliumi keresztyének idei fórumán Harkányban. (…) Somody Imre hitre jutása előtt milliárdos üzleteket bonyolított le, arról beszélt, Krisztus nélkül nem tudott megszabadulni bálványaitól. (…) „...Az ember nevetségesen hamar eljut odáig, hogy mindenhez ért, akár még pártot is alapíthatna, és majd ő rendbe teszi a dolgokat. Persze, ha valakinek van jó elképzelése az egészségügyről vagy az oktatásról, álljon ki és harcoljon érte. De sokszor a legfőbb motiváció az, hogy ő legyen a legjobb. Egy keresztyén ember ezzel szemben azt keresi, hogy Isten mire teremtette őt. Az még inkább tévút, (reposzt.hu)

- Kedd [2019.11.26.] "Jézus így válaszolt: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2019.11.26.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 16,11 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Fil 3,14  Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon. de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának Krisztus Jézusban adott jutalmáért. Te tanítasz engem az élet ösvényére, teljes öröm van tenálad; a te jobbodon gyönyörűségek vannak örökk (Útmutató)

- Kedd [2019.11.26.] "Irgalmas Isten az ÚR, a te Istened, nem hagy cserben, és nem hagy elpusztulni!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Kedd [2019.11.26.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  ApCsel 20,10 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!": 2Móz 22,26   Ekkor Pál lement, ráborult, átölelte, és ezt mondta: „Ne zajongjatok, mert a lelke benne van.”   Mert egyetlen takarója, testének ruhája az. Miben háljon? Bizony, ha hozzám kiált segítségért, meghallgatom, mert én kegyelmes vagyok.   Pál pedig alámenvén, reá bor (Bátorító blognapló)

- Kedd [2019.11.26.] "Hitetek Istenbe vetett reménység is legyen!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Kedd [2019.11.26.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 12,35 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Pt 1,13 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   „Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva.     Ezért tehát elméteket felkészítve, legyetek józanok és teljes bizonyossággal reménykedjetek abban a kegyelemben, ame (Örömüzenet)

11.23 Hozzáállás

„Ő így szólt nekem: Vigyázz, ne tedd, mert én szolgatársad vagyok neked...Istent imádd" (Jel 19,10). tovább (Velünk az Isten!)

11.24 A Szellem megelevenít

„...hogy új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem a Szellemé, mert a betű megöl, a Szellem pedig megelevenít" (2Kor 3,6). tovább (Velünk az Isten!)

Ajándékozz meg te is egy rászoruló gyermeket! Cipősdoboz akció

Negyedik éve tartunk cipősdoboz akciót a Csak Egyet Szolgálattal összefogva! Idén az akció különlegessége, hogy nem az intézmény által Budapesten segített gyermekek karácsonyának szebbé tételét tűztük ki célul – mivel már tudjuk, hogy idén ők más felajánlásokon keresztül mind fognak ajándékot kapni  – hanem a szolgálattal szoros kapcsolatban működő ózdi misszió látókörében lévőket.  Ózdon az elmúlt évek kemény és kitartó munkájának köszönhetően felépült a Győztes Bárány Közösség, ahol helyi, jellemzően nehéz anygai helyzetben lévő családokat fognak össze, és igyekeznek  őket Krisztushoz egyre közelebb vezetni. Nagyjából 50, 2-17 év közötti gyermek és fiatal számára keresünk angyalkákat, akik gondoskodnának arról, hogy karácsony  napja a szegénységben élő legkisebbeknek is varázslatos legyen.    Az ajándékozás menete a következő: 1) Amennyiben szívesen adnál ajándékot egy rászor (777blog.hu)

Egy igaz reformátussal kevesebb

A húszas évek falusi kisgazda világába született, Szerb Antal tanította, Teleki Pált hallgatta, Szabó Dezsőt eltemette. Szervezkedett a német megszállás ellen, küzdött a kommunisták ellen, megjárta a nyilasok és a kommunisták börtönét is; a kettő között pedig részt vett a forint megteremtésében. Ismerte Kádár Jánost, majd utána egy sor amerikai elnököt is Kennedytől Reaganig. Amerikában közgazdász karriert futott be és republikánus színekben politizált…Szilvay Gergely és Rajcsányi Gellért: Horváth János a múltról és jövőről: Csak tudásra és jóakaratra van szükség (Mandiner.hu, 2014. január 28.)   Ma reggeli hír, hogy 99. évében elhunyt Dr. Horváth János közgazdász, politikus, az Országgyűlés korábbi korelnöke. Tavaly éppen kettős könyvbemutatóval került a hírekbe (ide is). Ennek apropóján (is) írták meg néhány filmvászonra kívánkozó epizódját hosszú, tartalmas és izgalmas életének. Egys (reposzt.hu)

Trónok harca, TikTok, klímaszorongás – nagy kérdések Papp Miklóshoz

Rengeteg apró és nagy kérdés merül fel bennünk életünk során, melyek elgondolkodtatnak vagy éppen a döntéseinket alapozzák meg. Papp Miklós erőssége, hogy az ilyen mély és nagy kérdésekre is könnyedén ad választ. Ugyanakkor az apró, kósza kérdéseket is rendkívül komolyan veszi. Életemben először akkortájt hallottam Papp Miklós nevét, mikor megkérte a férjem a kezemet. (777blog.hu)

Zabpelyhes joghurtpite. Kicsit diétás

 Írhattam volna zabos pitét is, mert elég sokat bosszankodtam, mire kész lett. Azzal kezdődött, hogy nem sűsűsödött be rendesen a joghurt. Házilag készítem, és csak nagyon ritkán szoktam elrontani. Ilyen, amikor sikerül: Házi joghurt A hőfokkal lehetett baj, mert akkor fordul elő ilyesmi. Ivójoghurt állagú lett, de nyúlós. Gondoltam, felforralom, és paneert készítek belőle, elvégre az indiaiak joghurttal is készítik, nemcsak ecettel vagy citromlével. Lilahagymás paneer a tányéron: Paneer Annyit segített, hogy homogénné vált, de nem csomósodott be, nem volt mit leszűrni. Na, jó, akkor legyen zabpelyhes palacsinta, az majd jól beszívja a nedvességét. Csak bugyborékolt a serpenyőben, de nem állt össze. Próbálkoztam a talkedli sütővel is, miután adtam még hozzá lisztet és tojást, de ez se vált be. Leragadt. Az igazi talkedli nem ragad le: Talkedli Végül elővettem a nagy tepsimet, kizsíroztam, és beleöntöttem.  Mondh (A parókia konyhájából)

Szokásos reggeli rutin

A mindennapi rutin, a készülődés és az utazás már szinte minden tudatosság nélkül a napunk része tud  lenni. Nem figyelünk a részletekre, mert már a megszokás vezérel bennünket, hogy minden rendben menjen. De mi a helyzet, ha valami kizökkent minket ebből? Szokásos reggeli napi rutin: futás a H5-ös hévhez. Ráadásul az őszi, rideg, borus idő még egy lapáttal rátesz az „ez is egy szürke hétköznap” hangulatomra. Már jelez a vonatból egy automatikus hang, ami sürgetésre szólit, hogy még szaporábban fussak majd ugorjak fel a szerelvényre, mert „…az ajtók záródnak!”. Pont sikerült… és akkor még nem is sejtettem mennyit számított ez az 1 másodperc, hogy pont ezt a vonatot értem el. Volt még egy szabad hely, így habozás nélkül leültem. Szokásos reggeli napi rutin: telefon elő, facebook értesítések megtekintése.  Ez szoros része a reggelemnek, hiszen ilyenkor van idő megnézni és válaszolgatni az üzenetekre, míg (777blog.hu)

Több mint 245 millió ember szenved el üldöztetést, diszkriminációt a keresztény hite miatt

Jelentette ki Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. [...] Bővebben! (Szemlélek)

11.21 Kiben - ez a fontos

„Tudom, kinek hittem" (2Tim 1,12). tovább (Velünk az Isten!)

11.22 Hit = meggyőződés a valóságról

„A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés. ” (Zsid 11,1). tovább (Velünk az Isten!)

A Gulág szörnyűségeire emlékezünk a mai napon

Több megemlékezés is lesz ma a fővárosban a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (17) – Belátható következmények

„Akkor Száraj, Abrám felesége, fogta szolgálóját, az egyiptomi Hágárt, és férjének, Abrámnak adta, hogy legyen az asszonya…” (1Móz 16,3a) A következő vers így szól: „És ő bement Hágárhoz, az pedig teherbe esett. Amikor látta, hogy terhes, úrnőjének nem volt többé becsülete előtte.” (16,4) Olvasva a történetet nem értem: mire gondolt vajon Száraj, amikor előállt ezzel […] (Szabados Ádám blogja)

Harisnyakötő dobás helyett az ifjú férj megmosta felesége lábát – szeretete jeléül!

Százezrek kedvelik és osztják meg egy amerikai blogger Facebook-bejegyzését, aki néhány héttel ezelőtt házasodott meg: a lagzin a férje a harisnyakötő eldobása helyett megmosta felesége lábát, hogy így fejezze ki szeretetét házastársa iránt. “A férjem megmosta a lábam az esküvőnkön, nem pedig a harisnyakötő eldobásával ünnepeltünk. A harisnyakötő eldobása a szexuális vonzerőt hangsúlyozza és nyilvános utalást jelent az ifjú házasok intim pillanataira. A fizikai vonzalom a házasság csodálatos és gyönyörű része, de én nagyon örültem annak, hogy a vőlegényem úgy döntött, hogy valami mással lep meg engem … Jézus megmosta tanítványainak lábát, mielőtt a kereszten életét adta értük. Ez a fajta szeretet az agapé: áldozat. A férjek megfogadják, hogy úgy szeretik menyasszonyaikat, mint Krisztus szereti az Egyházat. Ha családunk vezetői vagyunk, szolgáknak is kell lennünk. Legyen az bármi, például, hogy lemo (777blog.hu)

- Hétfő [2019.11.25.] "Az Úr ereje által az ige hatalmasan terjedt és megerősödött!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Hétfő [2019.11.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  ApCsel 19,17 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 29,46   Tudomására jutott ez minden Efezusban lakó zsidónak és görögnek, úgyhogy félelem szállta meg mindnyájukat, és magasztalták az Úr Jézus nevét.   És megtudják, hogy én, az ÚR, vagyok az Istenük, aki kihoztam őket Egyiptomból, mert köztük lakozom én, az ÚR, az ő Istenü (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.11.25.] "Vigyázzatok, hogy el ne utasítsátok azt, aki szól!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR   - Hétfő [2019.11.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 12,35 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Zsid 12,22-23 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva.     Ti a Sion hegyéhez járultatok, és ...az elsőszülöttek ünnepi seregéhez és gyülekezetéhez, akik fel vannak jeg (Örömüzenet)

- Hétfő [2019.11.25.] "Az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2019.11.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 17,9 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Kor 3,6 Majd ezt mondta Isten Ábrahámnak: Te pedig tartsd meg szövetségemet, meg utódaid is nemzedékről nemzedékre! Ő (Isten) tett alkalmassá minket arra, hogy az új szövetség szolgái legyünk, nem a betűé, hanem a Léleké, mert a betű megöl, a Lélek pedig megelevenít. Annakfelette monda Isten Ábrahámnak: Te pedig az én szövetségemet megőrizzed, te és a te magod te utánad az ő nemzedékei szerint (Útmutató)

Imádság

Mindenható, örök Isten! Feltámasztottad egyszülött Fiadat a halálból, hogy ne úgy szomorkodjunk az elhunytakért, mintha nem volna reménységünk. Erősíts minket Szentlelkeddel, hogy neked éljünk, és minden elhunyt hívővel együtt eljussunk az örök életre, az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön örökké. Ámen (Tab és Környéke Evangélikus Egyházközség)

Legyünk bátrak és álljunk ki döntéseink mellett!

Elmondása szerint egy „vicc miatt” lett pap – legalábbis a legelején, amikor felmerült benne a papi hivatás gondolata –, de azóta nagyon komolyan gondolja a hivatását. Debreczeni András görögkatolikus atyával beszélgettünk többek között a hitről, a fiatalokról, a Csillagok háborújáról, de mivel lelkes szurkoló, a labdarúgás is szóba került. Előre is elnézést kérek minden olvasónktól, de sportújságíróként nem is kezdhetem mással, minthogy megkérdezzem, honnan jött számodra a labdarúgás szeretete? Nagyjából olyan 10 éves koromban kapott el ez a szenvedély. Eleinte csak tv-ben néztem a meccseket ezerrel, majd később már élőben is láttam párat a helyszínen. Ott teljesen megfogott a stadionnak a hangulata és ennek köszönhetően, amikor tehettem, kijártam a meccsekre.   Van kedvenc klubcsapatod? Igen, a Ferencváros az. Nagyon szeretek Fradi meccsekre járni. Talán onnan jött a csapat iránti lelkesedésem, hogy az els (777blog.hu)

A gyermeket megfojtja, ha a szülő tőle várja el a boldogságot

A Keresztény Tanösvény második negyedében a Tízparancsolatot járja körül Csaba testvér. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A bűntudatlanság világa

Megszámlálhatatlanul sokféle oka van annak, miért nincs igazán előremutató változás a kereszténységben, de véleményem szerint léteznek bizonyos okok, melyek igen közel vannak a problémák gyökeréhez. Az egyik ilyen az a tény, hogy a tökéletesek világában élünk, ahol fogalmunk sincs arról, mit jelent igazán a bűn. De hogyan lehetne ezen változtatni és mi kell az igazi bűnfelismeréshez? Ezt a csontot nagyjából másfél éve kezdtem el rágni, és azt hiszem még bőven találok rajta húst, úgyhogy ne lepődjön meg a kedves olvasó, ha időről-időre előszedem. A bűnbánatról beszélek, ami hosszú ideje óriási hiánycikk a modern szekuláris világban és lassan már az egyházban is. Sokan várnak a magyarországi kereszténységben valamiféle áttörésre, amit leginkább ébredésnek nevezünk, de ezt az áttörést olyan dolgokhoz kötjük, melyektől - legalábbis én így látom - nem józan gondolat valóban áttörésre számítani (Megint Megmondom)

Védett gyom (prédikáció, Örök élet vasárnapja, 2019.11.24.)

textus: Mt 13,36-43„36Ekkor elbocsátotta a sokaságot, és bement a házba, tanítványai pedig ezzel a kéréssel fordultak hozzá: Magyarázd meg nekünk a szántóföldben nőtt konkoly példázatát! 37Ő pedig így válaszolt nekik: Az, aki a jó magot veti, az Emberfia, 38a szántóföld a világ, a jó mag a mennyek országának fiai, a konkoly a gonosz fiai, 39az ellenség, aki elvetette a konkolyt, az ördög; az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. 40Ahogyan tehát a konkolyt összegyűjtik és megégetik, úgy lesz a világ végén. 41Az Emberfia elküldi majd angyalait, és összegyűjtenek országából minden botránkozást okozót és gonosztevőt, 42és a tüzes kemencébe vetik őket: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás. 43Akkor majd az igazak fénylenek Atyjuk országában, mint a nap. Akinek van füle, hallja!” A mai igénk képe, vagy ha úgy tetszik, vonatkoztatási rendszere, egy kicsit anakronisztikus, legalábbis a jelenlegi d (Gyülekezetépülő)

Mit üzen Krisztus Király vasárnapja?

Krisztus Király ünnepe mozgóünnep a katolikus egyházi naptár szerint, az egyházi év legutolsó vasárnapján, advent első vasárnapját megelőzően emlékezünk meg Jézus királyi voltáról. Talán sokat hallottunk már róla, de vajon mit üzenhet ez a nap számunkra? Néhány éve részt vettem egy lelkinapon, ahol megszólalt a Király vagy című dal, és azóta is ez az egyik kedvenc dicsőítő dalom – pedig jópárat hallottam már azelőtt, de ez volt az első olyan, amely úgy igazán szíven ütött, és hosszú időn keresztül visszhangzott a fejemben, és azóta is megdobban a szívem, amikor csak meghallom. Mindössze néhány sorból áll, emiatt nem is jelent nagy kihívást a memorizálása, viszont annál több igazságot tartalmaz, amely most igazán aktuális lehet Krisztus király ünnepének kapcsán: „Király vagy, király vagy, Jézus király! Király vagy, király vagy, Jézus király! Most felemeljük a szívünket, most felemeljük kezeinket, (777blog.hu)

Életed legnagyobb lehetősége!

Te már belegondoltál abba, hogy mekkora lehetőséget kaptál? Micsoda lehetőség, hogy Istenért létezhetek! Istenért, aki az egész világmindenséget alkotta. A fákat, a csillagokat, a vízeséseket, a dallamot, a prímszámokat, az oxigént, az elménket, a szívünket, a szépséget, a vágyakat, mindent. Istenért létezhetek, aki maga a szeretet. Istenért, aki félelmetesen lenyűgöző. Istenért, aki odaadta a Fiát, hogy élhessek. Nemcsak létezést, életet adott, hanem Életet. A leggazdagabbat, amit csak adhat. A teljességet csak Benne tudjuk megélni. Vele. Soha nem hagy egyedül. Bárhova mész, bármerre nézel, bármit érzel (igen, ha haragot, félelmet, kételyt, ürességet, akkor is) – Ő veled van. De ahhoz, hogy átjuss a halálból az életre, Jézusra van szükséged. Ha azt gondolod magadról, jó ember vagy, még nem ismered Őt, aki tökéletes. Azt mondja: hidd el, ismerem azt a részed is, amit nem szívesen mutogatsz Facebookon, azt a részed (777blog.hu)

11.19 Készség a formálásra

„És elromlott az edény, melyet ő készített, és amely mint agyag volt a fazekas kezében, és azonnal más edényt készített belőle, amint a fazekas jobbnak látta megkészíteni" (Jer 18,4). tovább (Velünk az Isten!)

11.20 Várjuk az Ő csodáit!

„Mester, bár egész éjszaka fáradtunk, mégsem fogtunk semmit" (Lk 5,5). tovább (Velünk az Isten!)

Egyetlen biztos pont

Életed apa sebeit csak mélyíti a haragos, kiszámíthatatlan és megbízhatatlan istenképed. Ezeket csak az irgalmas Atya gyógyítja. Mersz-e hinni benne a nehéz helyzeteidben is? [...] Bővebben! (Szemlélek)

A szekuláris semlegesség, nyitottság és sokszínűség hazugságai

2018 októberében egy idős apáca jelentkezett a franciaországi Vesuol város idősek otthonába, amit a városi szociális központ tart fent – írja az intoleranceagainstchristians. Kilenc hónappal később, 2019 júliusában az otthon elfogadta az apáca kérelmét, de azzal a feltétellel, hogy „a szekularizmus tiszteletben tartása mellett, minden vallási közösséghez tartozó látható jelet fel kell adnia” – hozzátéve, hogy „a vallás magánügy és annak is kell maradnia”. Vallása miatt nem kapott helyet egy apáca egy francia idősek otthonában - Mandiner A Mandiner ismeretet egy meghökkentő történetet, amelyet az intolenranceagainstchristians oldalról vett át. Sajnos az eredeti hírt nevezett portálon már nem találtam meg. A történet arról szól, hogy egy apácát nem vettek fel egy francia öregotthonba, mert vallási hovatartozásának látható jelét hordozta öltözködésében. Fátylat viselt. Az elutasító szöveg szerint az a (reposzt.hu)

Miért hiszem az örök életet? - az örök élet vasárnapján

Miért hiszem az örök életet?  Az ősi Apostoli hitvallás utolsó szavaival minden, a Szentháromság egy igaz, örök Istenben hívő christianus személyesen (egyes szám első személyben) megvallja: „Hiszem az örök életet!” Ezért az örökkévalóság ünnepén, én is személyesen fogalmazom meg, a teljesség igénye nélkül, hét pontban összefoglalva; miért is hiszem és várom az örök életet. Válaszaimat a Szentírás kijelentéseire alapozom, s ezeket a zárójelben közölt igei hivatkozásokat kikeresve, minden kedves olvasó megfogalmazhatja a saját válaszát erre a sorsdöntő létkérdésre is: Hol és kivel töltöd az örökkévalóságot? 1 * Azért hiszem és vallom az örök életet, mert az valóban az örök jelen lesz, nem lesz benne idő (lásd Jel 10,6) és Isten lesz minden mindenben, mert ő az élők Istene.    2 * Azért hiszem és vallom az örök életet, mert Jézus Urunk megígérte minden benne hívőnek, hogy ő helyet kész (Garai András webnaplója)

Szentháromság u. 27. (utolsó)

  Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva. (Lk 12,35) Az örökkévalóság ünnepén arra az örök életre gondolunk, amit szem nem látott, fül nem hallott és ember szíve meg sem sejtett, amit az ÚR Isten  készített az őt szeretőknek. Az ÚR Jézus mondja most nekünk: "Bizony, bizony, mondom néktek: aki hallja az én igémet és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van, sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe." (Jn 5,24)                                                                ÖRÖK, SZEBB HAJÓ   A végtelenségnek roppant óceánján, úszik egy kis hajó, világunk hajója, s a hajónak útját, éles szemmel nézed, Teremtő Istenünk, világ Alkotója.   Mindenütt jelen vagy, mind azt látod, hallod, ami égen, földön történik, végbe megy. Teremtő szavadra jött létre a világ, áldott kezed nyomát tükröz (Bátorító blognapló)

SZENTHÁROMSÁG U. 27. (utolsó)

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                  ÚJ OTTHON FELÉ…   Csodálatos a mi gondviselő Atyánk, mindent látó szeme mennyből tekint le ránk. Alkotása vagyunk, jól ismer bennünket, múló test-ruhába helyezte lelkünket. Életünk idejét, pontosan kimérte, betöltötte jóval, s csak hálát vár érte. Ingyen ad életet, fényt, vizet, levegőt, útitársul: Fiát, menny felé vezetőt. Élet keskeny útján, Jézussal mehetünk, ránk leső veszélytől, mentesek lehetünk. Ilyen biztonságot, csak Istenünk adhat, népe: viharban is, biztonsággal lakhat. S amíg sok szív virraszt, félelemmel telve, addig, Isten népe vonul énekelve. Lelki szeme fénye, ködfátyolon áthat, s már látja az új hont, az atyai házat.               Pecznyík Pál                Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomr (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.11.24.] "Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Vasárnap [2019.11.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!": ApCsel 18,9 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 31,13   Az Úr egy éjjel látomásban ezt mondta Pálnak: „Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass:   Így beszélj Izráel fiaival: Tartsátok meg szombatjaimat, mert jel ez köztem és köztetek nemzedékről nemzedékre. Így tudjátok meg, hogy én, az ÚR vagyok a megszentelőtök.   M (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.11.24.] "Legyetek készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amelyikben nem is gondoljátok!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR   - Vasárnap [2019.11.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 12,35 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 25,7.10 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   „Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva.     Ekkor felébredtek a szüzek mind, és rendbe hozták lámpásukat. Amíg azok távol voltak vásárolni, megjött a vő (Örömüzenet)

2019.11.24. "Akkor majd az igazak fénylenek Atyjuk országában, mint a nap. Akinek van füle, hallja!"

Az igehirdetés alapigéje: Mt 13,36b-43 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/13/#36 (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 27. (utolsó)

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Várjuk az Örök Élet Fejedelmét, aki mindent Újjáteremt! Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Mt 24,37-51   http://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/24/#37 2Pt 3,3-14   http://abibliamindenkie.hu/uj/2PE/3/#3 Ézs 65,17-25  http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/65/#17 Zsolt 126,1-6    http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/126/#1 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 27. (utolsó)

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva. (Lk 12,35) http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/12/#35 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek493.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek454.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is!   (Útmutató)

- Vasárnap [2019.11.24.] "Öröm koszorúzza fejüket örökre, boldog örömben lesz részük!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2019.11.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 97,11 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 5,4 Fényözön árad az igazra, és öröm a tiszta szívűekre. Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. Világosság támad fel az igazra, és az egyenesszívűekre öröm. Boldogok, a kik sírnak: mert ők megvígasztaltatnak. Világosság ragyog fel az igaznak, az ártatlan szívet öröm tölti el Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. "Az ÚR (Útmutató)

Gránátalmás túrótorta szelet. Kicsit diétás

M. Márti barátnőmmal 25 éve ismerjük egymást. Mondhatni jóban rosszban együtt...lennénk, ha nem választana el 150 km. Régebben gyakrabban találkoztunk, pedig a gyerekeink kisebbek voltak. A távolság miatt mindig legalább egy teljes napot töltöttünk együtt, de nem volt ritka az sem, hogy ott aludtunk.  Az étkezésekhez kölcsönösen hozzájárultunk valamivel. Általában főfogást és süteményt vittünk. A blogba fel is tettem a Madártej szelet, a Fagyi szelet ,  a Citromszelet és a gyors gyümölcsleves receptjét. A sütiket ő készítette, a levest én, de a receptje alapján. Ez most is így van. A legutóbbi találkozáskor a Gránátalmás gyümölcstorta diétás változatát vittem, és náluk fényképeztem le.Sorbitummal nem olyan finom a piskóta, és ez a recept nekem igazán csak tortaformában jön be, mint a Raffaello tortánál.  Azért nem volt rá panasz, hamar elfogyott.Hozzávalók:-piskóta2 evőkanál Sorbitum édesítő35 (A parókia konyhájából)

AZ EMBERKULTUSZ, A LISZTRAI TÉVÚT KÉTARCÚSÁGA

 PÁL APOSTOL NYOMÁBAN – BIBLIÁVAL A KÉZBEN Írta: Dr. Békefy-Röhrig Klaudia Lisztra: eldugott hely, nagy üzenetekkel Isten ügyében nincsen „Isten háta mögötti hely”! Ennek egyik ékes bizonyítéka a kicsiny kisázsiai település, Lisztra (a térképen Lykaonien tartományban található, Ikonien és Derbe között, írásmódja: Lystra), ahol Pál apostol első missziói útja során járt. Az ott történtekről tudósít az ApCsel 14,8-20. A mai Törökország területén található kisváros egykoron 30 km-re feküdt Ikóniumtól, ahol szintén megfordult Pál. Ezen a helyen három olyan dolog történt, ami igencsak minősített hellyé tette az apostol korában a görög mitológiai világ szellemi fogságában élő várost: 1) Pál látva a béna lábú ember hitét, hogy meggyógyítható, talpra állította őt (14,8-11); 2) Pál itt fogalmazta meg az evangélium hirdetésének fő célját (14,15-17), s innen indította el tanítványi útj (Békefy Lajos blogja)

Idegenben zárjuk az őszi szezont

Múlt hétvégén sajnos nem sikerült folytatni a nagycsapatok elleni győztes szériát, ám a mutatott játék alapján – néhány korábbi vereséggel ellentétben – ezentúl nem lehetünk elégedetlenek. Az Inter CDF SE elleni 2-0-ás vereség ezzel együtt is azt jelenti, hogy a bajnokság második felére valószínűleg az alsóházból fordulunk majd rá. Óvatosan és fegyelmezetten léptünk pályára a második helyet elfoglaló ellenfelünk ellen, hiszen az ezt megelőző 11 mérkőzésen összesen 40 gólt szereztek. Elővigyázatosságunk megalapozottnak bizonyult: az Inter az első perctől kezdve rengeteg futómunkát tett bele a mérkőzésbe, rendkívül gyors tempót diktálva. Többnyire jól álltuk a sarat, stabilan védekeztünk, és próbáltuk türelmesen járatni a labdát. A nyomás azonban beérett: egy távoli lövés először még csak a kapufán csattant, azonban negyed óra elteltével kissé beragadtunk, ellenfelünk jó ütemben kilépő csat (Erős Vár FC)

Istennek szenteli vasárnapjait a világbajnoki érmes gyorskorcsolyázó

A 2022-es téli olimpia egyik éremesélyese lehet a rövidpályás gyorskorcsolyázó, Alyson Charles. A fiatal kanadai számára azonban a sport mellett nagyon fontos szerepet tölt be az életében a hit is. Alyson Charles fiatal kora ellenére már világbajnoki bronzérmesnek mondhatja magát a kanadai rövidpályás gyorskorcsolya válogatottal. Ami azért is nagy szó, mert országában nagy hagyománya van a sportágnak. Ő az idei szófiai vb-n, mindössze 20 évesen érte el ezt a sikert. Tavaly egyébként a junior-válogatottal szintén a 3000 m-es távon világbajnok lett. Ráadásul első felnőtt szezonjában, a világkupán öt egyéni érmet szerzett, köztük Salt Lake Cityben 1000 méteren aranynak örülhetett. Azonban ebben a cikkben elsősorban nem a sportsikereit szerettük volna kiemelni, ezek csupán azért fontosak a történetünk szempontjából, hogy lássuk, mit is csinál a mindennapokban Alyson. A vasárnapjairól a Le Journal de Québec, kanadai oldal (777blog.hu)

Az ellenkező irányba!

Olvasmány: 1Mózes 3,1-10 Alapige: Jónás 1,1-4 Nem csak gyerekeknek Amikor azt mondom, hogy Jónás próféta könyvével fogunk a következő időszakban foglalkozni, akkor sokunknak biztos gyerekbibliába illő képek ugranak be. Hisz Jónás története meseszerű: menekülés, a vihar, a cet, ami lenyeli, majd kiköpi, később a bokor, ami alá beül, majd, ami elszárad. Mint egy mese. Vigyázzunk ezzel, baj, ha a gyerektörténetek közé száműzzük, mivel nagyon is felnőtt témákat feszeget ez a könyv.Jónás könyve a bibliatudósok mai álláspontja szerint egy nagyon nehéz és zűrzavaros időszakban íródott, akkor, amikor Izráel visszatért a babiloni fogságból és újjá kellett építeni az országot úgy, hogy közben elveszítették a függetlenségüket és idő közben oda költözött népekkel kellett megosztani a területet. Jónás neve visszaköszön a királyok második könyvében. Hogy ő az? Lehet, de nem tudjuk.Az évszázadok során sokfé (Sokorói-Dombság reformátusai)

2. oldal a 344-ből. || Előző oldal || Következő oldal