Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 40881 || 2. oldal a 409-ből. || Előző oldal || Következő oldal

A denevér alapvetően nem korrupt állat

Fiktív interjú az összeesküvések atyjával, Mr. Konteóval. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ferenc pápa személyi orvosa belehalt a koronavírus szövődményeibe

78 éves korában elhunyt Fabrizio Soccorsi, Ferenc pápa személyi orvosa, aki az elmúlt öt esztendőben látta el ezt a feladatot. Az ismert orvost rákkal kezelték, azonban halálának oka a koronavírus szövődményei voltak. Fabrizio Soccorsit a római Gemelli kórházban kezelték rákos megbetegedéssel mielőtt a vírus megfertőzte volna. A pápa által 2015 augusztusában kinevezett orvos volt a vatikáni egészségügyi szolgáltatás vezetője is. Ferenc pápát az iMedia jelentése szerint szoros kötelékek fűzték orvosához. Soccorsi elkísérte őt külföldi útjaira. Amikor 2017 májusában a potugáliai Fatimába utazott, a pápa két fehérrózsa-csokrot helyezett Szűz Mária szobra elé, Soccorsi súlyos beteg lányáért imádkozva, aki két hónap múlva elhunyt. Soccorsi 1942-ben született és 1968-ban szerzett sebészi diplomát a római La Sapienza Egyetemen az iMedia jelentése szerint. A római San Camillo Forlanini kórház kulcsfontosságú részle (777blog.hu)

Hóember helyett HóJézus – szenzációs alkotást készített egy madridi pap

Madridban az elmúlt napokban történelmire fordult az időjárás: évtizedek óta nem látott mennyiségű hó szakadt rá a fővásosra, ezzel teljesen megbénítva a közlekedést – és nagy örömöt szerezve néhány embernek. Egészen különleges módon használta ki az alkalmat Toño Casado, aki hóbol alkotott Krisztus-szobrot egy templom előtt. Sok művészeti alkotást láthattunk már a kereszténység témakörében, azonban Toño Casado atya és segítője, Montero Marilo alighanem új szintre emelték ezt: kihasználva a madridi havazást, úgy döntöttek, hogy hóból készítik el Jézus egész alakos szobrát. “Ez az alkotás egy csendes téli éjszakán született, ahogyan Jézus is. Montero Marilo barátom segítségével a legszebb arc tárul elénk. Apránként majd el fog olvadni az emberek tekintete előtt, hiszen az ő szíve nem jégből van – mindenkit szeret. Vigyázzunk magunkra – ezt szeretné Isten. Hogy ne bántsuk magunkat” – többek k (777blog.hu)

Egy év alatt kétszáznál is több olasz pap halt meg koronavírusban

Kevesebb mint egy év alatt kétszáznál is több pap hunyt el Olaszországban a koronavírus-fertőzésben. Olaszországban szinte minden nap meghal legalább egy pap koronavírusban – hívta fel a figyelmet az Aleteia híroldal. Az országot nem kíméli a járvány, majdnem nyolcvanezren haltak meg, több mint kétmillióan kapták el a fertőzést. A járvány nem csillapodik az országban, az elmúlt két hétben kétszázezernél is többen fertőzödtek meg, tegnap a halottak száma a négyszázat is meghaladta. Már tavasszal is Olaszország volt az egyik európai gócpont, azonban az akkori 5-6 ezres napi fertőzésszám elenyésző az őszihez képest, amikor előfordult, hogy 24 óra alatt negyvenezer új beteget regisztráltak.  A kétszáz elhunyt pap többsége 70 évnél idősebb volt – közülök sokan a kórházak látogatása közben kaphatták el a vírust. A legfiatalabb áldozat az 58 éves Alfredo Nicolardi atya volt, aki 56 esztendősen hunyt el.  Egyes je (777blog.hu)

Tánc és ének a sötétben

Mindkét eset december elején történt meg velem. Egy munkás nap utáni estén saját gondolataim zavaros fellegébe burkolózva sétáltam a lakásom felé. Fáradt voltam, nyomta a fejem az, ami valószínűleg mindenkiét ezekben a hónapokban: a járvány, a bizonytalanság, a „meddig még?” kérdések tömkelege, a reménytelenség. Miközben már-már ismételten átengedtem magamat a fásultság ismerős szellemének, egy hang [...] The post Tánc és ének a sötétben appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

104 évesen doktorál a Manchesteri Egyetem egyik diákja

A több, mint egy évszázadot megélt úriember eddig túl elfoglalt volt ahhoz, hogy befejezze a doktori disszertációját, de a pandémia miatt most végre lett rá ideje. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Vedd kézbe a Bibliát - 2021. január 12.

A mai igerészek: János 5,1-9 és Mikeás 2 - lehet mindkettőt olvasni, vagy kiválasztani valamelyiket.A mára ajánlott ének: 226 A Bibliaóra is szünetel. Helyette visszatérünk ahhoz, amit tavasszal, a karantén idején tettünk. Vedd kézbe a Bibliát címmel arra buzdítjuk gyülekezetünk tagjait, hogy keddenként 17 órakor (vagy az este folyamán bármikor) olvassák el a Bibliaolvasó kalauz által ajánlott szakaszokat (vagy az egyiket) és gondolkozzanak, beszélgessenek róla, imádkozzanak felette. Keddenként reggelente ezen az oldalon és a hírlevelünkben kis segítséget adunk mindehhez, imakérésekkel együtt. A bibliaolvasás Istennel való élő párbeszéd lehet. Érdemes imádsággal kezdeni, akár elég ennyi: "Szólj Uram, mert hallja a te szolgád". Aztán olvassuk el, lassan, figyelmesen. Majd tegyünk fel magunknak kérdéseket: pl. Mit mond el ez a szakasz Istentől? Milyennek mutatja Jézust? Mit mond el az emberről? Mit cselekszik benne Iste (Sokorói-Dombság reformátusai)

Aratás

„Így szól az én Uram, az Úr, aki összegyűjti a szétszóródott Izráelt: Még gyűjtök azokhoz, akiket összegyűjtöttem!” (Ézs 56, 8) „Összegyűjtöm nyájam maradékát minden országból, ahová szétszórtam őket, és visszahozom őket legelőjükre, ahol szaporodni és sokasodni fognak.” (Jer 23, 3) „a mi üdvözítő Istenünk ... azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.” (1Tim 2, 3-4) „Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja?” (Lk 15, 4) Az Útmutató egyazon napra kiírt ószövetségi és újszövetségi igéi mindig tartalmaznak valamilyen közös mozzanatot. Van, hogy egyetlen szó, vagy egy életünket, üdvösségünket érintő téma ez. Sok esetben nem formai egyezés van, hanem kissé elvontabb fogalmi vagy hangulati elem jelenti a közös (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

- Kedd [2021.01.12.] Ne menekülj Urad elől és ne is üldözd!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html   - Kedd [2021.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 50,19 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  ApCsel 26,15   De József így szólt hozzájuk: Ne féljetek! Vajon Isten vagyok én?   Erre ezt kérdeztem: Ki vagy, Uram? Az Úr pedig így válaszolt: Én vagyok Jézus, akit te üldözöl.   József pedig monda: Ne féljetek: avagy Isten gyanánt vagyok-é én?   Én pedig mondék: Kicsoda vagy, Uram? És az monda: Én vagyok Jézus, a kit te kergetsz.     De Józ (Bátorító blognapló)

- Kedd [2021.01.12.] "Akik pedig befogadták az Igét, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Kedd [2021.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  1Kor 2,12 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.     Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk.   Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Iste (Örömüzenet)

- Kedd [2021.01.12.] "Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2021.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 23,3 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 15,4 Összegyűjtöm nyájam maradékát minden országból, ahová szétszórtam őket, és visszahozom őket legelőjükre, ahol szaporodni és sokasodni fognak.  Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja? Juhaimnak maradékát pedig össze (Útmutató)

“Ezeket a kérdéseket rendezni kellene” – Bese Gergő az általános feloldozásról és a hétköznapi misék elfogadásáról

Habár a Kettőskereszt első idei adásának témája a fogadalmak és az új év céljai voltak, Bese Gergő atya gondoskodott arról, hogy más témák is szóba kerüljenek. A jánoshalmai káplán szerint az idei évben rendezni kellene olyan kérdéseket, mint például a hétköznapi szentmisék elfogadását vasárnapi szertartásként. A cikk alján a teljes beszélgetés meghallgatható! Bese Gergő a 777 “Kettőskereszt” című podcastjében örömének adott hangot, amiért a katolikus egyház vezetői ősszel meghagyták a híveknek a választás lehetőségét. Szerinte vannak olyan kérdések, amelyeket idén rendezni kell majd: “Ilyennel nem találkoztunk azelőtt: amikor a katolikus rádióadók megjelentek a médiapiacon, akkor mindenki azt mondta, hogy az úgy hallgatott szentmisék nem ugyanolyan érvényesek, mintha személyesen ott lennénk. Mint ahogy az általános feloldozás is elképzelhetetlen volt korábban, hiszen azt hangsúlyoztuk mindig, hogy a (777blog.hu)

“Ha kevesen mennek oltásra, akkor majd jön a hatodik meg a hetedik hullám is” – Böjte Csaba

Szerencsésen meggyógyult a koronavírusból Böjte Csaba ferences szerzetes, aki az Info Rádiónak nyilatkozott állapotáról, magáról a járványról és az oltásról is. “Hála Istennek jól vagyok! Erdélyben szoktunk azzal viccelni, hogy a székely elkapja a koronavírust, jól megrázza majd továbbengedi. Nálam, pont fordítva történt: ő kapott el engem és eléggé jól megrázott, de hála Istennek elengedett. Nekem régebben volt tüdőgyulladásom, de az egy hosszabb folyamat volt. Most viszont gyorsnak tűnt az egész, éreztem hogy ez nem egy hagyományos tüdőgyulladás. Három hét alatt sikerült talpra állnom, hálás vagyok ezért a magyar egészségügynek! „Bizalommal nézek a jövőbe” – a kórházból jelentkezett Csaba testvér A tudósok szerint két lehetőség van a koronavírus legyőzésére: az egyik az, hogy két hétig mindenki otthon marad, ez idő alatt a betegek meggyógyulnak, de úgy tűnik, hogy nem vagyunk ehhez eléggé fegyelm (777blog.hu)

Pedagógusok - Hány bőrt lehet lehúzni róluk?

Nem kérdeztem senkit - mondták maguktól. Szavaikból, történeteikből keserűség, olykor düh, és ami talán a legrosszabb, fásult beletörődés érződik - mert a pedagógusok többsége ma, bármennyire is szereti hivatását, nem érzi jól magát a bőrében.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Szubkultúra a keresztény hit Magyarországon?

Az előző bejegyzésben azt a kérdést tettem fel, hogy mi a gátja annak, hogy népegyházként működjenek ma Magyarországon a nagyegyházak, miközben az „infrastrukturális” feltételek (intézmények, anyagiak, támogatások, stb.) erre többnyire adottak. Felvetődik egy olyan válaszlehetőség, hogy a „keresztény szubkultúra” hátráltatja azt, hogy az egyháztól távolabb élők az egyház „szívében” lévő, aktivista mag irányába gravitálva jobban elköteleződjenek. Akármennyire is meglepő, a megoldás pont ennek az ellentéte. Azaz nem azért nem tud kiteljesedni a népegyházi potenciál, mert a keresztények „szubkulturálisan” viselkednek, hanem éppen azért, mert nem eléggé élnek másképpen, mint a nem hívő többségi társadalom.  [...] Bővebben! (Szólj be a papnak!)

Erdélyi Zsuzsanna emlékezete (1921–2015–2021)

Az örök-fiatal „imaasszonnyal” Szőnyi Zsuzsáéknál, az ún.„Triznya-kocsmá”-ban találkoztam először a hetvenes évek végén. Zsuzsanna akkoriban Itáliában gyűjtött. Interjúkat is készítettem vele a Vatikáni Rádióban. Személyes találkozásunk előtt már olvastam az 1976-ban megjelent Hegyet hágék, lőtőt lépék című archaikusimádság-gyűjteményét, amely gyermekkoromat idézte fel, hiszen édesanyánk megtanította az „Én lefekszem én ágyomba…” kezdetű imát, amelyet Sanyi öcsémmel imádkoztunk. Amikor Rómában az 1976-os első kiadás eljutott hozzám, megindultan felkiáltottam: „Hiszen gyerekkoromban ezeket imádkoztam én is este az Úrangyala, a Miatyánk és az Üdvözlégy után!” Mindjárt megszületett Esti ima című versem, amelyet Erdélyi Zsuzsannának ajánlottam. Tetszett neki is, egyik legjobb költeményemnek tartotta. [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

VEDD ÉS OLVASD! - KÁRPÁT-MEDENCEI SPIRITUÁLIS BESTSELLER: Nem csak kenyérrel…

 Nem csak kenyérrel… – Balog Zoltán könyvéről mindenkinekÍrta: Dr. Békefy Lajos -2021.01.11.Megosztás a Facebook-onEz e sorok írójának 3143. életmű cikke, 1444. bejegyzése az agnusradio.ro-n, 107./2020-2021 cikke a Felvidék.ma oldalon-SDG!Kevés olyan könyv adódott idáig, amit egy ültömben olvastam el. Balog Zoltán református lelkipásztor, ma már megválasztott püspök könyve ilyen. Ennek a 223 oldalas, komfortosan szedett kötetnek vonzása van. Pontosabban annak az élő Úrnak, Aki benne mindvégig szól, megszólít.Különös, ritka dokumentáció ez a koronavírus első hullámának idejéből, a 2020. március és augusztus közötti időszakról. Ahogy a Hold utcai egyházközség ezt a rendkívüli online egyházi létet megélte, ahogy lelkipásztora kereste az Igében a válaszokat a különleges emberi és világhelyzetre, az példaértékű. Több módon, több műfajban tette ezt Balog Zoltán. Igehirdetésekben, imádságokban, interjú (Békefy Lajos blogja)

ÉVKEZDŐ IGEHIRDETÉS SOROZAT NYÍREGYHÁZÁN

ÉVKEZDŐ IGEHIRDETÉSI SOROZAT 2021. január 11-15. Igét hirdet: dr. Kovács László Attila A hetedik trombitaszó: A FÖLDÖN KÜZDŐ EGYHÁZ - ÍTÉLET ÉS KEGYELEM   Január 11. hétfő:         Jel 12,1-18.        Az egyház és a Sátán harca.   Január 12. kedd:          Jel 13,1-10.        Itt van a helye a szentek     állhatatosságának és hitének. Január 13. szerda:       Jel 13,11-18.      Itt van a helye a bölcsességnek.   Január 14. csütörtök: Jel 14,1-13.        Boldogok a halottak, akik az                                                                   Úrban halnak meg. Január 15. péntek:       Jel 14,14-20.      A kettős ítélet. Ereszd neki a                                                                   sarlódat: arass, szüretelj!   (Garai András webnaplója)

Kicsoda Jézus Krisztus az Istenember? (Evlelkész podcast #30)

A hitnek lehet tárgya és alanya is, azaz van "amit hiszünk" és van az "akiben hiszünk". Most e kettőt együtt fogjuk áttekinteni. Jézus Krisztus ugyanis, akiben hiszünk,... de vajon mit hiszünk róla? Mit jelent az, hogy ő Isten és ember is egy személyben? Mit jelent az, hogy az Istentől és Máriától is született? Honnan jött ő? Kicsoda tulajdonképpen? És hogy lehet benne egyszerre két "dolog" is?A teljesség igénye nélkül, de egészen konkrétan próbáljuk meg Jézus Krisztus személyét "körbejárni" ebben az adásban.Az adás háttérben hallgatható és letölthető formában:Az adás a YouTube-on: https://youtu.be/0ZLoV_pNTKA Az adás tartalma:0. Bevezetés: A korai egyház viszonyai1. Honnan jött Jézus Krisztus? 14:34    Állítás:Jézus Krisztus:    1. Isten Fia, aki az Atyától született (nem teremtmény),    2. egy az Atyával (természetét/lényegét tekintve Isten),    3. de nem azonos az Atyával (másik személy).    4. Örökt (Gyülekezetépülő)

Oltás után

A védettséggel elfelejthetjük a korlátozó intézkedéseket is? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Lehet, hogy én sem fogok beleférni

Akinek eddig nem volt nyilvánvaló, az az elmúlt napokban láthatta, hogyan hullt le az álarc a befogadást és sokszínűséget hirdető progresszív kultúra legfontosabb kapuőreiről, a Big Tech cégekről. A Facebook és a Twitter nemcsak az amerikai elnök fiókját tiltotta le, miután egyértelműen és durván beavatkozott a választások folyamatába, hanem számos konzervatív véleményvezérét is, és akik maradhattak, azok közül is sokaknak egyetlen éjszaka alatt ezrével, tízezrével törölte a követőit. Mikor ennek hatására megindult a konzervatívok exoduszának második nagy hulláma a Parler nevű alternatív platformra (az első hullám az amerikai választások előtti pártos cenzúrával kezdődött), a Google, az Apple és az Amazon a saját eszközeivel lehetetlenítette el a Parlert. Ez most zajlik. A YouTube is vad tisztogatásba kezdett. Ennyit a sokszínűségről és a befogadásról. Persze ezek a szavak mindig is egy markáns ideológiai pro (Szabados Ádám blogja)

HŰSÉG AZ IGÉHEZ - NYÍREGYHÁZÁN IS!

HŰSÉG AZ IGÉHEZ! – Aliansz imanyolcad volt Nyíregyházán (2021. január 3-10.)   Ez év első hetében online kerülhetett megrendezésre városunk protestáns gyülekezetei; a Magyar Evangéliumi Szövetség tagegyházai körében, az évtizedek óta hagyományosan megtartott imaközösség. A világhálón (a tudósítás végén található címeken) elérhető 15 perces videó áhítatok főbb gondolatait tekinthetjük át címszavakban; mert ezek egész éveben imatémáink is lehetnek, a Szentírás napi, rendszeres olvasása mellett! A reformáció népe 504 éve vallja: Sola Scriptura! Egyedül a Szentírás!   Bevezető: Az ÚR törvénye, intő szava, rendelkezései, parancsolata, félelme, döntései… (Olvasd: Zsolt 19,8-11) Isten Igéje tökéletes; Dávidnak ez a zsoltára „a világ legszebb éneke”. Vele együtt kérhetjük minden fohászunk végén: „Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, Uram, kősziklám és megváltóm!” (1 (Garai András webnaplója)

- Hétfő [2021.01.11.] Isten gyermeke vagy - ha hiszel benne, mint Uradban!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Hétfő [2021.01.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 46,3 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Zsid 1,5   Ekkor azt mondta: Én vagyok az Isten, atyádnak Istene! Ne félj lemenni Egyiptomba, mert nagy néppé teszlek ott!   Mert az angyalok közül kinek mondta valaha: „Fiam vagy te, ma nemzettelek téged!” majd: „Atyjává leszek, és ő Fiammá lesz.”   És monda: Én vagyok az Isten, a te atyádnak Istene: Ne félj lemenni Égyiptomba: mert nagy néppé teszlek ott téged. (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2021.01.11.] "Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html        - Hétfő [2021.01.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  ApCsel 10,45 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       És elámultak a zsidó származású hívők, akik Péterrel együtt jöttek, hogy a pogányokra is kitöltetett a Szentlélek ajándéka. (Örömüzenet)

- Hétfő [2021.01.11.] "Az Úr türelmes hozzátok, mert azt akarja, hogy mindenki megtérjen!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2021.01.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 56,8 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 2,3-4 Így szól az én Uram, az Úr, aki összegyűjti a szétszóródott Izráelt: Még gyűjtök azokhoz, akiket összegyűjtöttem! Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére. Így szól az Úr Isten, a ki összegyűjti Izráel elszéledt fiait: Még gyűjtök ő hozzá, az (Útmutató)

Heti ige – Vízkereszt utáni 1.

Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Rm 8.14 Hét hét után. Van, aki azt érzi, repülnek az évek, van, aki siettetné az időt. Más idő a villamosra várni, amelyik már 20 perce nem jön, és hihetetlen, hogy csak 20 percem van erre a feladatra. Majdnem mindegy, hogy ki hogy gondol az időre, hogy … "Heti ige – Vízkereszt utáni 1." bővebben The post Heti ige – Vízkereszt utáni 1. appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

NEM CSAK KENYÉRREL… BALOG ZOLTÁN KÖNYVÉRŐL - MINDENKINEK

                                                        NEM CSAK KENYÉRREL… BALOG ZOLTÁN KÖNYVÉRŐL - MINDENKINEKKevés olyan könyv adódott idáig, amit egy ültömben olvastam el. Balog Zoltán református lelkipásztor, ma már megválasztott dunamelléki püspök könyve ilyen. Ennek a kézreálló, 223 oldalas, komfortosan szedett kötetnek vonzása van. Pontosabban annak az élő Úrnak, Aki benne mindvégig szól, megszólít. Különös, ritka dokumentáció ez a koronavírus első hullámának idejéből, a 2020. március-augusztus közötti időszakról. Amint a Hold-utcai egyházközség ezt a rendkívüli online egyházi létet megélte, amint lelkipásztora kereste az Igében a válaszokat a különleges emberi és világhelyzetre, az példaértékű. Több módon, több műfajban tette ezt Balog Zoltán. Igehirdetésekben, imádságokban, interjúkban, facebook bejegyzésekben, videóüzenetben, (Békefy Lajos blogja)

“Miért esik nehezünkre a krisztusi magatartás?” – Bese Gergő atya

Sebeket hordozunk, bűnösök vagyunk, de meg van az életünk saját Jordán-folyója, ahová alámerülve elhagyhatjuk a rabságunk terheit. Jézus megkeresztelkedése adta Bese Gergő atya legújabb írásának témáját.  A mai napon Jézus megkeresztelkedésére emlékezünk. A Jordán-folyó partján a már ismertté vált Keresztelő János a megtérésre hívja követőit. Az új élet kezdete a megkeresztelkedéssel kezdődik. Tiszta lappal indulunk, már az áteredő bűn terhét sem hordozzuk tovább. A tömegben azonban megjelenik Jézus. A Mester is beáll a sorba és kivárja a sorát. Nem tolakodik, nem él vissza azzal, hogy a Keresztelő a rokona, hanem várakozik. Bűnösök között az egyetlen bűntelen. Figyeli a tömeget, hallgatja a szavaikat, ismeri őket, ismeri a problémáikat, látja lelküket. Mégis sorban áll. Mert Földre érkezésének nem az volt az oka, hogy teljes egészében hasonló legyen hozzánk, a bűnös emberrel, hanem, hogy kiutat mutasso (777blog.hu)

2021.01.06. Vízkereszt, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.   Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet a mai napra, Vízkereszt ünnepén, az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk a Királyok első könyvének 10. fejezetében, az 1. verstől a 9. versig, a következőképpen:   Sába királynője hallotta a hírét Salamonnak és az ÚR nevének, ezért eljött, hogy próbára tegye őt találós kérdésekkel. Megérkezett Jeruzsálembe igen tekintélyes kísérettel és tevékkel, amelyek balzsamot, igen sok aranyat és drágakövet hoztak. Elment Salamonhoz, és beszélt vele mindenről, amit kigondolt. De Salamon megfelelt minden szavára; nem volt egyetlen olyan rejtvény sem, amelyikre a király ne tudott volna megfelelni. Amikor Sába királynője látta Salamon nagy bölcsességét és a palotát, amelyet építtetett, az asztalán levő ételeket, az udvari emberek ülésrendjét, a fe (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

2021.01.10. Vízkereszt ünnepe után 1. vasárnap, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.   Hallgassa meg a gyülekezet az esztendő első vasárnapján az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Máté evangéliumának 18. fejezetében, az 1. verstől az 5. versig, a következőképpen:   Abban az órában odamentek a tanítványok Jézushoz, és megkérdezték tőle: Ki a nagyobb a mennyek országában? Ő odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában. És aki befogad egy ilyen kisgyermeket az én nevemben, az engem fogad be. Ámen.   Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,   Gary Chapman egyik könyvében sokat olvashatunk arról, hogy a s (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

#szívmelengető – Varga Attila

A hazai keresztény könnyűzene rengeteg kincset rejt. Ismerkedjünk meg az alkotókkal! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Istentisztelet a Vízkereszt utáni 1. vasárnapon

Hangfelvétel letöltése (.mp3, 30 MB) The post Istentisztelet a Vízkereszt utáni 1. vasárnapon appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

Az álmodozás csapdája

A fantáziánkat Isten alkotta és tud jó szolgálatot is tenni, azonban, ha nem figyelünk, elvihet egy teljesen rossz irányba is. Az Arrivera blog erről szóló, elgondolkodtató posztját szemlézzük. Az egész bizonyos, hogy az álmodozás végig kíséri az ember életét. Véleményem szerint a gyerekkori fejlődéshez rendkívül fontos is, hogy élénk legyen a fantáziánk. Ahogy hallgattuk szüleink meséjét, megelevenedett szemünk előtt a királyfi, ahogy útra kel, hogy legyőzze a sárkányt, a királylány az udvartartásával, vagy ahogy Mózest elrejtették a szülei a sás között, hogy megmentsék afantáziaz életét. Fontos ez a belső képalkotás kialakulása miatt. Míg gyerekként ez egy természetes folyamat, az évek múltával az álmodozás könnyen rossz fordulatot vehet. Kamaszként én is hajlamos voltam felépíteni egy álomvilágot, és abba menekülni, hogyha az életemben nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Az általam alkotot (777blog.hu)

Ima, hogy legyen erőnk a következő héthez

A vasárnapok néha mintha már nem is a hétvége részei lennének, hiszen elkezdünk készülni a következő hét kihívásaira, várható feladataira, még az is lehet, hogy előre stresszelünk rajta. Ennél sokkal jobb megoldás, ha már vasárnap Isten kezébe adjuk a következő hetet: Ő akkor is velünk lesz! Drága Istenem!  Köszönöm, hogy jöhetek eléd most is, köszönöm, hogy minden alkalommal nyitott fülekkel és szívvel vársz, ha Hozzád fordulok. Hálát adok Neked ennek a hétnek az áldásaiért, köszönöm, hogy ismét megmutattad, hogy velem vagy és hordozol engem, amikor én már nem tudom magamat.  Uram, eléd hoztom most a következő hetem, kérlek, végig vegyél körül a kegyelemeddel mint pajzzsal, vigyázz rám és a szeretteimre! Szeretnék én is nyitott szívvel jönni eléd és nemcsak a segítséged kérni a saját terveimhez, hanem engedelmeskedni, ha kérsz tőlem valamit. Kérlek, gyere most közel, érezhetően közel, és újítsd me (777blog.hu)

Nem mindegy, kivel töltöd az időd

Ha olyannal vagy, akit szeretsz, meg fog látszani rajtad. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Vízkereszti szervezetfejlesztés (prédikáció, Vízkereszt ünnepe, 2021.01.10.)

 textus: 1Kir 10,1-9„1 Sába királynője hallotta a hírét Salamonnak és az Úr nevének, ezért eljött, hogy próbára tegye őt találós kérdésekkel. 2 Megérkezett Jeruzsálembe igen tekintélyes kísérettel és tevékkel, amelyek balzsamot, igen sok aranyat és drágakövet hoztak. Elment Salamonhoz, és beszélt vele mindenről, amit kigondolt. 3 De Salamon megfelelt minden szavára; nem volt egyetlen olyan rejtvény sem, amelyikre a király ne tudott volna megfelelni. 4 Amikor Sába királynője látta Salamon nagy bölcsességét és a palotát, amelyet építtetett, 5 az asztalán levő ételeket, az udvari emberek ülésrendjét, a felszolgálók magatartását és öltözetét, pohárnokait, valamint égőáldozatát, amelyet az Úr házában szokott bemutatni, még a lélegzete is elállt, 6 és ezt mondta a királynak: Igaz volt, amit országomban hallottam dolgaidról és bölcsességedről, 7 de nem hittem azoknak a beszédeknek, míg magam el nem jöttem, és (Gyülekezetépülő)

KIK ISTEN GYERMEKEI?

Kik Isten gyermekei? A Vízkereszt ünnepe utáni első vasárnap Útmutató vezérigéje szerint: „Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14) Tekintsük át, hogy (a RÚF alapján) az Újszövetség mit tanít Isten gyermekeiről, azaz fiairól, leányairól? Kik is tehát Isten gyermekei és mi jellemzi őket?   Mt 5,9 „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.” Mk 10,24 „A tanítványok megdöbbentek szavain, Jézus azonban ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Gyermekeim, milyen nehéz az Isten országába bejutni!” Lk 20,35-36 „de akik méltónak ítéltetnek ama eljövendő világra, hogy részük legyen a halottak közül való feltámadásban, azok nem házasodnak majd, és férjhez sem mennek. Sőt meg sem halhatnak többé, mert az angyalokhoz lesznek hasonlók, és Isten fiaivá lesznek, mivel feltámadnak a halálból.” Jn 1,12-13 „Akik pedig befogadták, azoknak hatalmat adott arra, hogy Isten (Garai András webnaplója)

Vízkereszt u. 1.

Isten Fia most téged keres! Beengeded őt az életedbe?   Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. (Róm 8,14) S ki lehet Isten gyermeke? Aki hisz a Fiúban!                                                                                                                              ÉBRESZTŐ!                                                                   Ébredj alvó, ébredj már,                            a nap, rég magasan jár,                            sugároz fényt, meleget,                             nyisd ki hát a szemedet.                                               Elmúlt a bűn éjjele,                        (Bátorító blognapló)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                             ISTEN SZÓL!   Isten szól mihozzánk események által. Ki félvállról veszi, megbánja: mert kárt vall. Testi fül számára szava nem hallható, villámló viharban szól: a Mindenható! Ha vihar elvonul, viharvert lesz a táj, betört ablakok és ketté tört fák nyomán. Határban a termést, letarolta a jég, sokszor viharfelhős felettünk a nagy ég. Isten szelíd hangon akar szólni nekünk, de nem figyelünk rá, bár jót akar nekünk. Így sokszor félelmes dörgő hangon beszél, s tomboló viharrá válik, az enyhe szél. Bárcsak meghallanánk, Isten szelíd szavát, életet formáló eseményeken át. Elszakadtunk Tőle, szava: hív bennünket, Vele tölthessük el, örök életünket.                 Pecznyík Pál               Megjegyzés: A vers a szerző által (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2021.01.10.] "Én várom az URat, és benne reménykedem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Vasárnap [2021.01.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 43,23 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Zsid 2,13   Ő azt felelte: Legyetek nyugodtak, ne féljetek! Istenetek, atyátok Istene adta azt a kincset zsákjaitokba. A ti pénzetek eljutott hozzám. Majd kivezette hozzájuk Simeont.   És ismét: „Én őbenne reménykedem” majd újra: „Íme, itt vagyok, én és a gyermekek, akiket az Isten adott nekem.”   És monda: Legyetek békén, ne féljetek; a ti Istentek és a ti atyáto (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2021.01.10.] "Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html       - Vasárnap [2021.01.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 3,17 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       És hang hallatszott a mennyből: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”       Mert a kiket Isten Lelke vezére (Örömüzenet)

2021.01.10. "Szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, amelyet most a földdel megkötök!"

Az igehirdetés alapigéje: 1Móz 9,12-16 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/GEN/9/#12 (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Jézus Krisztusban látható Isten dicsősége Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Lk 2,41-52   http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/2/#41 Róm 12,1-5  http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/12/#1 Ézs 42,1-9  http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/42/#1 Zsolt 19,2-5a   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/19/#2 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. (Róm 8,14) http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/8/#14 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek371.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek361.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is!   (Útmutató)

- Vasárnap [2021.01.10.] "Teljesedjék be rajtam kegyelmed, Uram, és megígért szabadításod!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2021.01.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 119,37 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Kol 2,6-7 Fordítsd el tekintetemet, hogy ne nézzek hiábavalóságra, a te utadon éltess engem! Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.  Fordítsd el az én szemeimet, hogy ne lássanak hiábavalós (Útmutató)

Bőszmagyar keresztények

A pártus herceg és a Turulmadár olyan viszonyban áll a kereszténységgel, mint a fa a vaskarikával. [...] Bővebben! (Szemlélek)

AZ IRGALMASSÁG LEGKISEBB „PÉNZEGYSÉGEIÉRT” - Az irgalom etikájának napi gyakorlata

 AZ IRGALMASSÁG LEGKISEBB „PÉNZEGYSÉGEIÉRT”Az irgalom etikájának napi gyakorlata – hogy működjünk kicsit másként A szükség szülte legkisebb pénzegység Évtizedekkel ezelőtt Délvidéken, Újvidéken, Piroson, Bácsfeketehegyen a női munka kapcsán találkoztam egy roppant szellemes, és mélyen keresztyén lelkületből kinőtt mozgalommal, a Legkisebb Pénzegység Mozgalmával. Akkoriban ennek ökumenikus koordinátora református részről Furmann Mária újvidéki presbiter-egyháztag volt, népszerűsítője és a Női Világimanappal összekapcsolója Röhrig Klaudia pirosi (Rumenka) református lelkésznő, az országos egyház akkori missziói vezetője. Mi is volt ez a mozgalom? Elindítója dr. Shanti RajeshwariSolomon protestáns hívő tanárnő, egyházi munkatárs volt, aki 1956-ban hozta létre a mozgalmat a Legkisebb Pénzegység Nemzetközi Baráti Társaságaként.Édesapja és családjuk az anglikán egyház misszionáriusai voltak Indiában. (Békefy Lajos blogja)

“A muszlim hozza az imaszőnyeget, mi keresztények viszont az étteremben sem merünk imádkozni” – Fischl Vilmos

Ahhoz, hogy Európa keresztény identitása erősödjön az kell, hogy keresztény lakosai komolyan vegyék a hitüket – hangsúlyozta Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára az M5 “Ez itt a kérdés” című műsorában. Az adás többek között a Hungary Helps programját mutatta be ,- Azbej Tristan államtitkárral és Kármán Krisztina igazgatóval – ebben a cikkben a lelkész legfontosabb gondolatait szemlézzük. “Amikor valaki pap vagy lelkész szeretne lenni, akkor van egy elhívása: ez garantálja azt, hogy később minden körülmények között kiáll a hitéért. Az egyházi szolgálatot a papok és a lelkészek Krisztus ügye érdekében végzik, mindenüket felteszik erre a szolgálatra.  Európa változáson megy keresztül: Magyarországon 25 ezer muszlim él, Lengyelországban 20 ezer, Csehországban és Szlovákiában 4-4 ezer – míg Romániában 72 ezer. Közép-Európában tehát 126 ezren (777blog.hu)

Istenhit vs. oltás? – Egy lelkész véleménye vakcinaügyben

Az elhúzódó pandémiás időszak újabb és újabb helyzetekben késztet reakcióra bennünket, keresztényeket is. Folyamatosan megválaszolandó kérdés templomaink vasárnapi nyitva- vagy zárvatartása, egyházi alkalmaink előírásoknak megfelelő megtartása vagy elhalasztása. Ami új, az a megérkező vakcina kérdése. Oltassam magam, vagy ne? Használ, vagy nem? Esetleg káros lehet? És itt említsük meg – ide nem hozva, de meglétüket tudatosítva – az összeesküvés-elméleteket is. (KötőSzó)

Passau püspökét is megkövezik?

Stefan Oster védőszentje nyomdokaiban jár [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Szombat [2021.01.09.] "Velem van az ÚR, nem félek, ember mit árthat nekem?"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Szombat [2021.01.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 43,18 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Zsid 13,6   Az embereket félelem fogta el, amikor József házába vezették őket, és ezt mondták: A pénz miatt hoztak ide bennünket, amely a múltkor visszakerült zsákjainkba. Ránk fognak rontani, ránk fognak támadni, és szolgaságra vetnek bennünket szamarainkkal együtt.   Ezért bizakodva mondjuk: „Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?”   És megfélemlének (Bátorító blognapló)

- Szombat [2021.01.09.] Csak új emberként lehetünk mi is a világ világossága!

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Szombat [2021.01.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: 1Jn 2,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Ef 4,24 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.     öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. (Örömüzenet)

- Szombat [2021.01.09.] "Mit perlekedik a Mindenhatóval az akadékoskodó? Aki Istennel akar vitatkozni, feleljen neki!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2021.01.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 12,1a-b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 20,10-12 Igaz vagy, Uram, ha perlek is veled. Hadd tegyem szóvá mégis azt, ami igazságtalan! Amikor az elsők jöttek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de egy-egy dénárt kaptak ők is. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen, és ezt mondták: Ezek az utolsók egyetlen órát dolgoztak, és egyenlővé tetted őket velünk, akik az egész nap terhét hordoztuk, és szenvedtünk (Útmutató)

Csak a vetést tudja követni az aratás

A tavalyi évben megtanultuk, mennyit ér az emberi akarat és tettrekészség: jön egy világjárvány, és minden elképzelés borul. Ennek ellenére Isten 2021-ben is azt kéri tőlünk, hogy merjünk vetni, mert a maga idejében ez fogja meghozni az aratást. A TeSó blog frissen megjelent, remek írását szemlézzük.  Az egyik barátommal nemrég a 2021-es évhez fűződő várakozásainkról beszélgettünk. Amikor elmondtam, mit szeretnék idén elérni, ő megkérdezte tőlem: És mondd csak, vetsz te ezért? Ez a kérdés azóta is itt kattog bennem. A tavalyi évben megtanultuk, mennyit ér az emberi akarat és tettrekészség: jön egy világjárvány, és minden elképzelés borul. Azzal, hogy egyet fordult a naptár, nem sok dolog változott a világban. Nem csoda hát, ha csalódottan legyintünk, szegre akasztjuk az álmainkat, és inkább kivárásra játszunk, mint hogy korszakalkotó terveken dolgoznánk. Pedig Isten 2021 januárjában is arra hív minket, hogy ve (777blog.hu)

Hogyan támadnak a rákkeltő gondolatok?

Mindenféle dolog járhat a fejünkben, csak ne engedjük leülni, ha rosszat akar. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Könyvajánló – The Vision: Az igazság tükrében

„Nevetve zokogós, elgondolkodtatós, megnevettetős, szívbemarkolós, mélyre-menős, felemelős, megpörgetős, romantikus… letehetetlen” – ezen az olvasói véleményen keresztül találkoztam először a The Vision – Az igazság tükrében című könyvvel. Egy ilyen ajánlás után nem csoda, hogy én is alig vártam, hogy elkezdhessem, az íróját ráadásul mélyen hívő nőnek ismertem meg. Rég volt velem olyan, hogy egy regényt napok alatt végigolvastam, de Az igazság tükrében című könyvnél ez történt: elég volt kinyitni az első oldalaknál, és már onnantól sodort magával a történet. A regény főszereplője Joanna Debson, egy fiatal énekesnő, aki egy baleset következtében kómába kerül, és ezalatt megjárja a Mennyet és az Alvilágot is. Bár korábban a nő nem hitt Istenben, ezek a találkozások elgondolkodtatják, mi is az igazság, és azt ő hogyan tudja közvetíteni másoknak. Mikor a kórházban felébred, nem csupán a látom (777blog.hu)

Ezért nincs “harmadik nem” – egy német püspök elmagyarázta

Passau katolikus püspöke, Stefan Oster, a Szent Család ünnepe kapcsán mondott prédikációjában úgy fogalmazott, hogy manapság a klasszikus, normális családkép már nem egyértelmű a társadalomban, és aki azt képviseli, könnyen megkapja a „régimódi”, „reakciós”, „fundamentalista” jelzőt vagy valami hasonlót. Kitért az inter-, a transzszexualitás és a homoszexualitás kérdésére és többek közt elmagyarázta, hogy miért nincs olyan, hogy „harmadik nem”. Stefan Oster szalézi szerzetes, passaui püspök  [...] Bővebben! (Szólj be a papnak!)

Ez lesz az Egyház új útja?

Egy német püspök önkéntes munkát végez egy helyi misszióban. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Péntek [2021.01.08.] A szent Istent féljük és igéje által szentelődjünk meg!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Péntek [2021.01.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 42,18 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  1Pt 1,16   Harmadnap ezt mondta nekik József: Ezt tegyétek, ha élni akartok! Hiszen én is félem az Istent!   úgy, amint meg van írva: „Szentek legyetek, mert én szent vagyok.”    Harmadnap pedig monda nékik József: Ezt cselekedjétek, hogy éljetek; az Istent én is félem.   Mert meg van írva: Szentek legyetek, mert én szent vagyok.     (Bátorító blognapló)

- Péntek [2021.01.08.] "Én, Jézus vagyok Dávid gyökere és új hajtása, a fényes hajnalcsillag!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Péntek [2021.01.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  1Jn 2,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  4Móz 24,17a (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.     Látom őt, de nem most, szemlélem, de nem közel. Csillag jön fel Jákóbból, királyi pálca támad I (Örömüzenet)

- Péntek [2021.01.08.] "Erősítsétek a lankadt kezeket, tegyétek erőssé a megroskadt térdeket!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2021.01.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 62,7 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Zsid 12,12-13 Csak ő az én kősziklám és szabadítóm, erős váram, nem ingadozom. Ezért tehát a lankadt kezeket és a megroskadt térdeket erősítsétek meg, és egyenes ösvényen járjatok, hogy a sánta meg ne botoljon, hanem inkább meggyógyuljon.  Csak ő az én kősziklám és szabadulásom; ő az én oltalmam, azért nem rendülök meg. Annakokáért a lecsüggeszt (Útmutató)

Az amerikai püspökök kiálltak az erőszak ellen

Határozottan elítélték az amerikai katolikus püspökök a Donald Trump-párti tüntetők erőszakos behatolását a Capitoliumba, amikor a kongresszus az elnökválasztási eredményeket hitelesítette volna, számolt be róla a Catholic News Agency. Az események során már többen is életüket vesztették. Több amerikai püspök is megszólalt a szerdai zavargásokkal kapcsolatban, amikor Donald Trump-párti tüntetők erőszakosan behatoltak a Capitolium épületébe Washingtonban. „Csatlakozom azokhoz az emberekhez, akik elítélik azt az erőszakot, amelyet az Egyesült Államok Capitoliumánál tapasztalhattunk. Ez nem az, amik mi, amerikaiak vagyunk. Imádkozom a kongresszus tagjaiért és a Capitolium személyzetéért, a rendőrségért és mindazokért, akik a rend és a közbiztonság helyreállításán dolgoznak” – nyilatkozta Jose Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke az események után. Az érsek (777blog.hu)

Így neveld a néplelket

Az Amerikai Egyesült Államok néhány polgára bemutatta, hogy a szavaknak súlyos, akár gyilkos következményük is lehet. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Gitáros zene a templomban?!

Elkeseredett, mégis reménykedő levél érkezett postaládánkba Steiger Anitától. Érzelmekkel teli üzenetének alapja egy újabb tapasztalata: megint negatív kritika érte az általa is kedvelt templomi gitáros zenét – ami sokkal több ennél! Ez a műfaj is Istent dicséri, valakinek vonzó, és nem utolsósorban: szolgálat. Mivel a 777-nél fontosnak tartjuk a fiatalos stílust, írását mindenképp szerettük volna megosztani, elősegítve ezzel, hogy még ha nem is szereti meg valaki a gitáros miséket, legyen nyitottabb, elnézőbb, finomabb a visszajelzések során. Újra és újra előkerülnek olyan cikkek, amelyekben általában klasszikus zenével, gregorián zenével, liturgiával foglalkozó szakértőket, egyházi személyeket szólaltatnak meg ,,jelenségekről”, tendenciákról, irányelvekről. Az alábbi kérdés pedig mindig felmerül ilyenkor: mi a helyzet a gitáros zenével a templomban? Sokak szerint gyengék a szövegek… nem elég méltó vagy (777blog.hu)

Bármit megad Isten?

Van némi zavar a keresztyénségen belül ezzel a jézusi biztatással: „bármit akartok, kérjetek, és megadatik nektek”. „Tied vagyok! Szabadíts meg…” (Zsolt 119,94) „Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek.” (Jn 15,7) Láttunk, átéltünk már biológiailag, fizikailag megmagyarázhatatlan csodákat, gyógyulásokat, máskor több ezres imaláncon futó kérések sem teljesülnek. Könyörögnek megkínzott foglyok szabadulásáért, mégis lefejezik őket. Kérik az Urat a házasság, család gyógyulásáért, és egyre rosszabb a helyzet. Karizmatikus pásztor bizonygatja, hogy őt nem tudja a vírus megbetegíteni, néhány hét múlva megvallja gyülekezetének, hogy ez most nem jött össze, ő is kórházba került. Sorolhatnám a sikeres és kudarcos kérések útját, hatását. Vannak hívő csoportok, akik az imádkozó hitetlenségével kötik össze a kudarcot. Mi nem stim (777blog.hu)

Saláta

"Mivel a salátát a nemzedékek tapasztalatai során kialakult arányokban és megfelelően aprított friss zöldség és gyümölcsfélék, valamint a bölcs mértékletességgel adagolt hidegen sajtolt olaj, biológiai erjesztésű finomított ecet, gondosan megválasztott tiszta és minőségi só és barna nádcukor keveréke, valamint a néhány órányi közös érlelés teszi salátává. Hogy aztán erre később kerül-e bármilyen öntet, az már kinek-kinek az ízlésén múlik, de az igazi salátások ezt inkább megmosolyogják." A Dél-Kelet Rusztikai Nagyon-Képviseleti Demografikus Össztársaság fővárosában, Fosvárosban történt. Volt ott két salátabár. Kifejezetten jó salátabár volt mindkettő. Profi szakácsok működtették ezeket a salátabárokat. Mindketten imádták a munkájukat és a salátákat is. Egyikük felmenői négy nemzedékre visszavezethetően mindig a hidegkonyha mesterei voltak, ükapja személyesen II. Übü Al Dada von FrancJozef (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

utazás Ignóriába

... A nyolcadik napon kísérőimmel átléptük Ignória országhatárát. A harmadik településen nagy nehezen találtunk szállást, meglehetősen borsos áron, de az ellátásra nem lehetett panaszunk. Jól esett végre kényelmes ágyban álomra hajtani a fejünket, kipihenni az elmúlt napok viszontagságait. Már másnap, a svédasztalos reggelinél megsejtettünk valamit Ignória furcsaságaiból, de csak két nap múlva, amikor tovább indultunk az ország belseje felé, akkor értettük meg igazán, hogy milyen világba csöppentünk. A reggelinél még nem tulajdonítottunk nagy fontosságot a megfigyelt részleteknek: Az előttünk álló úr gátlástalanul a tányérjára tolta az összes kitett sült bacont, aminek amúgy egy része végül a kukában landolt. A motel lakói köszöntek egymásnak, de ezen túl semmi. A szalonnatornyos úr simán leült falni egy hölggyel szemben, aki a kis salátácskájával bajlódott. (Labirintus Napló)

Mit jelent számomra az empátia?

Az empátia egy nagyon fontos dolog, azonban sokszor nem egyszerű megtalálnunk, hogyan lehetünk empatikusak barátainkkal, szeretteinkkel. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek bennünket ezen az úton! Az elmúlt időszakban (főleg a világjárvány miatt) előkerült az életemben az empátia kérdése. Ha a definíciót megnézzük: „Képesség egy másik ember érzelmeinek és reakcióinak intellektuális és érzelmi átérzésére és ennek a másikkal történő éreztetésére.” Számomra ez a keresztényi szeretet része, meg kell tanulnunk adni. De vajon hogy éljük meg ezt a hétköznapokban, a gyakorlatban? Nagyon fontosnak tartom a személyiségfejlődést, napról napra. Nem biztos, hogy jó vagyok benne… de igyekszem pozitív irányba változni, felismerni a hiányosságaimat, gyengeségeimet. Így került elő a jelen helyzetekben az empátia, az együttérzés. Mivel viszonylag lazán veszem a dolgokat általában, nehezemre esett komolyan venni mások a (777blog.hu)

1700 év zsidó élet Németországban

"Schalömchen" az antiszemitizmus ellen! [...] Bővebben! (Szemlélek)

“Kizárható, hogy az eredeti terv valósuljon meg” – Katona Vilmos építész a “Makovecz-katedrálisról”

Nem lenne szerencsés, ha a “Makovecz-templom” az egyház tevékeny részvétele nélkül valósulna meg – hangsúlyozta a 777-nek adott interjújában Dr. Katona Vilmos építész, a liturgikus építészet elismert kutatója, akinek utóbbi témában tavaly jelent meg könyve. Beszélgetés Makovecz művészetéről, a kérdéses templomról, a Sagrada Familia-val való összehasonlításról – és a katolikus liturgikus építészetről. Ön mit gondol a katedrális ötletéről, nyilvánosságra került tervéről, kivitelezhetőségéről? A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, Makovecz Imre viszonylag szerény körülmények között élt a Villányi úton, és Óbudán alkotott, de csak Budapesten kívül valósultak meg munkái. Vidéken és a történelmi Magyarország területén azonban számos szakrális építményt emelt, az ő nevéhez fűződik a csíksomlyói búcsújáróhely szabadtéri oltára is. Kevesen tudják, hogy már előrehaladott állapotban va (777blog.hu)

- Csütörtök [2021.01.07.] "Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, és az élő!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html       - Csütörtök [2021.01.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 35,17 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jel 1,8   A nehéz szülés közben ezt mondta neki a bába: Ne félj, mert most is fiad lett!   Én vagyok az Alfa és az Ómega így szól az Úr Isten, aki van, és aki volt, és aki eljövendő: a Mindenható.   S vajudása közben monda néki a bába: Ne félj, mert most is fiad lesz.   Én vagyok az Alfa és az Omega, kezdet és vég, ezt mondja az Úr, a ki van (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2021.01.07.] Miért jött Jézus?

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Csütörtök [2021.01.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: 1Jn 2,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 1Jn 3,5 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában S z e n t B i b l i a Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.   Azt pedig tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket, és hogy őbenne nincsen bűn (Örömüzenet)

- Csütörtök [2021.01.07.] "Azon a napon megtudjátok, hogy én az Atyámban vagyok, ti énbennem, én pedig tibennetek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2021.01.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 119,94 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 15,7 Tied vagyok! Szabadíts meg, hiszen utasításaidat kutatom. Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek. Tied vagyok, tarts meg engem, mert a te határozataidat keresem. Ha én bennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, a mit csak akartok, és meglesz az néktek. (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Vízkereszt u. 1. hét

„Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14) Vízkereszt ünnepe után az 1. héten az Útmutató reggeli s heti igéi hirdetik: Jézus Krisztusban látható Isten dicsősége. Jézus világosságul jött el a világba és életet hozott az embereknek. „Az Ige testté lett, közöttünk élt, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét.” (Jn 1,14; LK) Urunk megkeresztelésekor a Szentháromság mindhárom személye jelen volt; „azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt az ég, és látta, hogy Isten Lelke mint egy galamb aláereszkedik, és őreá száll. És íme, hang hallatszott a mennyből: Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.” (Mt 3,16–17) „Szolgáljatok az Úrnak örvendezéssel!” (GyLK 739) Isten gyermekeinek logikus istentisztelete: „szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul, és (...) változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, (Útmutató)

A Papp válaszol – nős férfival szerelem, lelkiatya keresése, újévi kezdet

Fél év szünetet követően folytatódik A Papp válaszol rovatunk, így újra hétről-hétre olvashatjuk Papp Miklós görögkatolikus pap és családapa elgondolkodtató válaszait! A cikk alján te is felteheted kérdésedet! Valentin (Esztegom) Miklós atya hogyan kezdi az új évet? Lelkileg mire hívná fel a figyelmet karantén utáni éltre? Igen kegyelemi ajándék az, hogy az új évet a vízkereszt ünnepe nyitja meg. Mintha az ünnep friss vízzel hintene meg bennünket az új év kezdetén! A karanténban mindannyian tompultunk, lassultunk, „elidegenedtünk”, esetleg híztunk… Év elején érdemes a vízkereszt ünnepének igazságait, ikonjait szemlélni, s engedni, hogy hasson az új évünkre. Szeretjük Jézus messiási „életpályát” simának elképzelni, pedig küzdelmek és megvilágosodások az ő emberi belátásai számára is voltak. A vízkereszt ünnepe olyan, mint a startlövés. Eddig szüleivel élt, ácsként dolgozott, felértékelte és meg (777blog.hu)

Stíriai metélt

Nagyon szeretjük a túrót.  Sok recept található vele a blogon: torták, gombócok, sósak, édesek. Itt olvasható, hogy készül  házilag. Van egy vargabéles, ami hasonló a stíriaihoz, és egy rakott túrós tészta is.A stíriai mégis más, mert a tésztája tartalmazza a túrót, és külön krémet főzünk hozzá. Hozzávalók:-tészta:50 dkg túró20 dkg finomliszt1 tojás2 evőkanál tejfölcsipet sócukor vagy édesítő1 tk reszelt citromhéj -krém:10 dkg margarin1 evőkanál liszt4 tojás2.5 dl tej1.5 dl tejföl1 teáskanál vaníliaaromacukor vagy édesítőmazsolareszelt citromhéjElkészítés:A túrót áttörjük. A tojást összekeverjük a tejföllel. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és pihentetjük, amíg a krém elkészül. A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, felöntjük meleg tejjel, és felforraljuk. Belekeverjük a tojáson kívül az összes hozzávalót, majd a sárgáját is, amikor kihűlt. A tésztát fél cm vastagra (A parókia konyhájából)

A Befana „igaz” története: egy plébános meséje vízkereszt alkalmából

Vízkeresztkor a Befana, vagyis a jó boszorkány az, aki Olaszországban megajándékozza a gyermekeket. A mese szerint Gáspár, Menyhért és Boldizsár útbaigazítást kért a boszorkánytól, de az nem tartott velük a kis Jézushoz, azonban rájött, hogy rosszul döntött. Ezért azóta is bolyong, és az útjába eső gyerekeket megajándékozza annak reményében, hogy egyikük a kis Jézus. Ezt a történetet írta meg don Giampaolo Perugini, a Santa Gemma Galgani plébánia plébánosa. Élt egyszer egy Betlehemhez közeli faluban egy fiatal lány, akit Befanának hívtak. Nem volt csúnya, épp ellenkezőleg, nagyon is szép volt, akadtak is kérői bőven. Azonban borzasztó rossz természete volt. Mindig kritizált másokat és rosszindulatú pletykákat terjesztett. Így történt, hogy végül nem is ment férjhez: vagy ő nem volt elégedett a férfiakkal, akik megkérték a kezét, vagy az udvarlók visszakoztak, amikor jobban megismerték. Befana tényleg nagyon ö (777blog.hu)

,,Már megint a papok” – gyalázkodó írásra reagált a református lelkész

Karácsony alkalmából született egy cikk a 24.hu felületén, melynek szerzője az Alaptörvény-módosítás iránt érzett ellenszenvét nemcsak arra vezette vissza, hogy a Szentcsaládot sértegette és Jézust zabigyereknek nevezte, hanem egy kalap alá véve minden egyházi személyt, a hatalom kiszolgálóinak nevezte őket. Köntös László református lelkész egy Facebook-bejegyzésben reagált a vádakra. Nagy vitát váltott ki a közéletben, amikor az Alaptörvénybe foglalták, hogy az apa férfi és az anya nő. Mint sokan mások, Balavány György, a 24.hu újságírója is azzal érvelt, hogy ez a kereszténység rákényszerítése egy szekuláris társadalomra. Írásában hamar eljutott oda, hogy a Szentcsalád sem volt egy megszokott családmodell: „Az evangélium nem arról szól, hogy tradicionális családmodell, meg hogy az apa nő, az anya férfi. Nézd: a názáreti úton poroszkál egy zsidó párocska, a lány állapotos. Nincsenek megesketve, nem is (777blog.hu)

LEGO-ból készítette el a Vatikán kicsinyített mását az amerikai művész

Bár a Szent Péter Bazilikát már korábban is megépítették LEGO-ból, az egész Vatikánt még senki nem csinálta meg eddig. Rocco Buttliere viszont vállalkozott erre és részletgazdag alkotásának köszönhetően mindenki bebarangolhatja virtuálisan a városállamot. Emlékszem, amikor gyerekként szebbnél szebb alkotásokat készítettünk LEGO-ból. Gondolom sokan tekintünk vissza örömmel ezekre az emlékeinkre. A chicagói Rocco Buttliere viszont nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy több mint 67 ezer LEGO–kockából megépítse a világ legkisebb államának, a Vatikánnak a kicsinyített másolatát. Ez nem az első reprodukciója a Szent Péter Bazilikának, ugyanis az egyik pennsylvaniai pap a 2015-ös pápai látogatáskor félmillió darabból építette meg a székesegyház kicsinyített mását. Azonban Buttliere az első, aki az egész városállamot LEGO-ból építette fel. 70 nap alatt, több mint 500 órájába telt, amíg megálmodta, megtervezt (777blog.hu)

Urunk érkezése

Képzeljük el most egy kicsit máshogy, mint szoktuk. Népes karaván érkezik Jeruzsálembe Heródes idejében. Gazdag, kincsektől roskadozó – arannyal, tömjénnel, mirhával megrakott szekerek. „Bombabiztos”, fegyveres kísérettel. Még ilyet! Aligha láttunk korábban. Az egész város és maga az uralkodó is elképed. Mágusok. Nem, nem kuruzslók, sem varázslók – inkább olyasvalakik, akik az egyszerű ember ismereteit meghaladó […] (A MEKDSZ mi vagyunk)

Keresztény jövőkép: népegyház vagy szubkultúra? – 1. rész

Nemrég azt vizsgáltuk, hogy az egyházi iskolákba járó diákok, valamint a világi oktatási intézményekben tanuló hittanosok miért nem ülnek át nagyobb számban az iskolapadból a templomok padjaiba miután végeztek. Az okot én abban látom, hogy a hazai nagyegyházak (értem itt a katolikust, reformátust, evangélikust) előtt alapvetően két eltérő modell áll: az egyiket népegyházi modellnek, a másikat szubkulturális modellnek fogom nevezni. Önmagában egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, de véleményem szerint egy tudatos döntés volna szükséges, hogy a kettő közti prioritást, illetve azok egymáshoz való viszonyát tisztázzuk, elindulva egy határozott irányba. Ellenkező esetben könnyű a „két szék közötti” állapotba kerülni. Természetesen egyik modellbe sem szuszakolható bele a valóság (a továbbiakban azt is szeretném megvizsgálni, hogy mennyiben lehetséges szintézis), és a választást Isten akaratára figyelve leh (Szólj be a papnak!)

„A világnak szüksége van az örömhírre” – ma is élő hagyomány Vízkereszt ünnepén

Kik azok a Sternsingerek és milyen hagyományuk köthető Vízkereszthez? Itthon hol ápolják ezeket a hagyományokat még mindig? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt Bese Gergő atya a mai ünnephez kapcsolódó írásában. Január 6-án, Vízkereszt ünnepén német nyelvterületen, illetve német közösségekben útra kelnek a Sternsingerek, hogy követve a csillagot – megszemélyesítve Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt –, keressék a jászolban fekvő kisdedet. A ház népére – ahol fogadják őket – énekekkel és imádsággal kérnek áldást. Több helyen a szép hagyomány összekapcsolódik a házszenteléssel is. A három királyok szolgálata adománygyűjtés is egyben, a rászoruló gyermekek javára. Németországban komoly apparátus áll a Sternsingerek rendelkezésére, hogy a sok százezer eurót a Harmadik Világ szegényeihez eljuttassák. A pandémia ezt a szokást is átalakította. A gyerekek nem térnek be az otthonokba, de az (777blog.hu)

Makovecz-katedrális: közeledhettek az álláspontok, de rengeteg a kérdőjel

Habár a közvélemény hosszú idő után hallhatott ismételten a Makovecz Imre által tervezett budapesti katedrális megépítéséről,  a 777 információi szerint nem a semmiből merült fel újra a grandiózus terv megvalósítása. Az elmúlt napokban a hazai keresztény és világi sajtó egyaránt kiemelten foglalkozott a “Makovecz-katedrális” témájával, miután az év első napján a Hír TV Credo című műsorában Makovecz Pál – Makovecz Imre fia -, Melocco Miklós szobrászművész és Nagy Ervin Kossuth-díjas építész is kifejezte azt a vágyát, hogy megépülhessen a tíz éve elhunyt művész által tervezett katedrális. A fejleményekről rengeteg médium beszámolt, többek között a Telex, az Origo , a Vasárnap és a Magyar Nemzet is. A 777 információi szerint nem igazak azok a híresztelések, hogy hosszú idő után a semmiből került újra a felszínre a katedrális megépítésének ötlete. A tervezők tavaly találkoztak a katolikus egyh (777blog.hu)

Nem a halálbüntetésre

Ferenc pápa több évszázados folyamat végére tett pontot. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Miért nem állítottál meg?

Kabós Éva erdélyi magyar költő versében régi elkövetett bűnök fájdalma jelenik meg. Miért nem állítottál meg? Uram, én nem tudom, hogy hol tért el az út, mely Hozzád vezetett és magadhoz-vissza-híva miért nem nyújtottad kezedet?   Miért nem szólítottad a fénnyel és harangzúgással nevemet, — vagy oh, miért voltam én minden harangszóra süket?   Egy imával, vagy kézfogással miért, nem állítottál meg engemet? … Én nem tudom, hogy hol tért el az út, mely Hozzád vezetett …   The post Miért nem állítottál meg? appeared first on 777. (777blog.hu)

Féktelen vágta a tébolyba

A minap komoly karriert futott be annak a metodista prédikátornak az esete, aki az amerikai Kongresszusban elmondott hiperinklúzív imáját így fejezte be: „amen and awoman”. Ez akár vicces is lehetne, ha nem lenne egy egész kultúra megháborodásának ijesztő tünete. A prédikátor imádsága nemcsak egy buta tévedés volt, nem is pusztán a szervilizmus ostoba példája, hanem […] The post Féktelen vágta a tébolyba appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

VÍZKERESZT - A MISSZIÓ ÜNNEPE IS!

Vallom, hogy minden christianus: misszionárius! Ezzel a 6 évvel ezelőtt írt, de sehol meg nem jelent, máig aktuálisnak tartott írásommal a "hétköznapi" Krisztus-ünnepre így gondolok: Dunántúli Harangszó pályázat Te is lehetsz igemisszionárius! „Hirdessétek az evangéliumot!”   De ez a hivatásuk szerint lelkészek és képzett misszionáriusok „dolga” s nem a laikus keresztyéneké – gondolják és mondják is sokan. Mielőtt a kedves olvasó is magáénak érezné e véleményt, vegye fontolóra ezt a tíz, nem parancsot, de lehetőséget és ezek ismeretében döntsön; szeretne-e igemisszionárius lenni, ha már Krisztushívő keresztyénné lett?! A pogányok apostola, a legnagyobb misszionárius kér most téged, aki az egyetemes papság elvét vallod: „Kérve kérlek Isten és Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat; az ő eljövetelére és országára kérlek: hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, (Garai András webnaplója)

Vízkereszt - Január 6. - a misszió ünnepe (is)

        Benczur Gyula festménye, a budapesti fasori evangélikus templom oltárképe.                   Múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság. (1Jn 2,8) AZ ÚR JÉZUS MISSZIÓI PARANCSA MINDEN ŐBENNE HÍVŐ KERESZTYÉNRE VONAKOZIK! "HIRDESSÉTEK AZ EVANGÉLIUMOT!"  ÖRÖMHÍRMONDÓ VAGY-E MÁR?!                Kövessük a napkeleti bölcsek példáját, s a betlehemi csillag fénye, a Szentlélek világossága, elvezet ma is a világ Megváltójához, s ott hódoljunk előtte s dicsőítsük Jézus szent nevét, aki Megváltónk és Szabadítónk lett, hogy megtérítsen konok pogányságunkból! S ezután mi is örömhírmondó békekövetei legyünk, hirdetve: a Szabadító elközelgetett minden ember számára. Ne szégyelld hát a Krisztus evangéliumát!   218. Ím, jászlad mellett térdelek   1. Ím, jászlad mellett térdelek,Ó, Jézus, üdvösségem.Elhoztam minden kincsemet,Mit (Bátorító blognapló)

VÍZKERESZT

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió JÉZUS, HAJNALCSILLAG! Betlehemben egy istálló szent templommá magasztosult; midőn Jézus, Hajnalcsillag, menny honából, jászolba hullt!   Élete úgy világított, mint csillag: a bűn éjében; ám legszebben ott ragyogott a kereszten: kín hevében!   Szenvedése, kínhalála, csodás, gazdag termést hozott; üdvözült, ki bűnét bánta, kit bűnéből feloldozott.   Jézus, fényes Hajnalcsillag, mint királyt, úgy várunk Téged. Veled éljünk, s megláthassuk káprázatos dicsőséged!   Pecznyík Pál     Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomra engedélyezett új, máshol még nem publikált írása. (Bátorító blognapló)

- Szerda [2021.01.06.] Ahol Jézus van, ott nincs félelem!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                     ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szerda [2021.01.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 32,8 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Jel 1,17   Jákóbot ekkor nagy félelem és szorongás fogta el, ezért két táborra osztotta a vele levő népet, meg a juhokat, marhákat és tevéket.   Amikor megláttam, lába elé estem, mint egy halott, ő rám tette jobbját, és így szólt: „Ne félj, én vagyok az első és az utolsó   Igen megíjede Jákób és féltében a népet, mely vele vala, a juhokat, a barmokat és a t (Bátorító blognapló)

- Szerda [2021.01.06.] "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html    - Szerda [2021.01.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  1Jn 2,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 2,11 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában S z e n t     B i b l i a   Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.       Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és (Örömüzenet)

2021.01.06. "Áldott legyen Istened, az Úr, aki kedvét lelte benned, és Izráel trónjára ültetett!"

Az igehirdetés alapigéje: 1Kir 10,1-9 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/1KI/10/#1 (Örömüzenet)

VÍZKERESZT

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Jézus Krisztus a világ Világossága Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Mt 2,1-12      http://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/2/#1 Ef 3,2-6      http://abibliamindenkie.hu/uj/EPH/3/#2 Ézs 60,1-6      http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/60/#1 Zsolt 138,1-6  http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/138/#1   Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyével                                   Erős vár a mi Istenünk!     (Örömüzenet)

VÍZKERESZT

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság. (1Jn 2,8b) http://abibliamindenkie.hu/uj/1JN/2/#8 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek185.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek186.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyével Hálás köszönet érte a Látogatók nevében is!     (Útmutató)

- Szerda [2021.01.06.] "Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt."

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2021.01.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 84,13 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 2,10-11a Seregek Ura, boldog az az ember, aki benned bízik! Amikor ezt látták, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt.   Seregeknek Ura! Boldog ember az, a ki bízik benned. És mikor meglátták a csillagot, igen nagy örömmel örvendezének. És bemenvén a házba, ott találák a gyermeke (Útmutató)

MÁR SZÁZ ÉVE DÜRRENMATT - Ne menjünk el emellett sem szó nélkül!

 Ne menjünk el emellett sem szó nélkül!MÁR SZÁZ ÉVE DÜRRENMATTNapjainkban lenne száz éves a svájci író óriás - tiszteletadó miniesszé Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk?Bizony, olykor életet-halált, fontos dolgokat, értékes embereket felejtő nép vagyunk. Sok mindenről megfelejtkezünk, néha Istenről, néha egymásról, pedig elég közel vagyunk saját bőrünkhöz és a másikhoz is. Vagy mégsem? A bajok ennyire letaglóznak? Szociális maszkos távolság ide-oda, a lelkünk csillagfénnyire egymástól?! Azt gondolom, nem lehet úrrá rajtunk még ebben a helyzetben sem az érdektelenség. Ha meg a tudatlanság terjed, mindkettő ellen kötelességünk tenni. Ha azt mondom: Az öreg hölgy látogatása; Fizikusok; A bíró és a hóhér; A gyanú; A megbízás; Az ígéret; A bukás; Igazság-ügy? Ugye vannak, akiknek e könyvcímek felidéznek olvasmány élményeket, színház vagy mozi-izgalmakat? Vagy ha neveket idézek, mint Max Frisch-ét, K (Békefy Lajos blogja)

Börtönbe kerülhetnek a Ráday utcai kollégium tini gyújtogatói

Fiatalok unalomból gyújtottak fel egy matracot, melynek lángjai végül átterjedtek a Ráday utcai kollégiumba. A tűz egy ember halálát okozta. Az ügyészség börtönbüntetést indítványoz a fiatalkorúakkal szemben. Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség azzal a három fiatallal szemben, akik az iratok szerint az időtöltés kedvéért felgyújtottak egy matracot 2019. január 23-án délután a Ráday utcai kollégium használaton kívüli bejáratánál. A lángok ezután szétterjedtek az épületben. Az egyik kollégiumi szobában tartózkodott egy 47 éves veszprémi férfi, aki későn észlelte a tüzet, majd menekülés közben a forró levegő belélegzése miatt összeesett és életét vesztette.  A matracot az egyik, akkor 15 éves fiú locsolta le acetonnal, majd a 16 éves társától átvett öngyújtóval begyújtotta azt – tájékoztat a tragikus esetről az ügyészség. Az akkor 16 éves elkövető egy másik, szintén 15 éves társukkal takart (777blog.hu)

Mesementő Szósátor

Milyen csodálatos lehet a jéghegy, ha az internetes publikáció csak a csúcsa! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Te ne akarj engem megtéríteni! (podcast)

Szekularizált nyugati típusú világunkban a keresztény hit és vallásosság meglehetősen skizofrén helyzetbe került. Ennek oka, hogy az egyház és az állam szétválasztása a magánszféra hatáskörébe „száműzte” a spiritualitás dimenzióját. A kereszténység alapvető tanítása azonban, hogy az evangéliumot (a Jézus Krisztusról szóló örömhírt) hirdetni kell az egész világban, hogy minél több ember számára elérhető lehetőség legyen. Ezt a kettőt együtt nem lehet. És mégis ebben élünk hívő emberként, és ebben az ellentmondásban van elhívásunk arra, hogy két világ polgárai legyünk. (KötőSzó)

Te mire törekszel az új évben?

Minden év elején írok egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretnék megvalósítani az adott évben. 2020 után nehéz volt leülni és új terveket, célokat írni 2021-re. Az elmúlt év még jobban rámutatott arra, hogy mennyire ki vagyok szolgáltatva külső tényezőknek, amelyek minden erőfeszítésem ellenére meghiúsítják legfőbb elképzeléseimet. Sokat gondolkoztam és mélyültem el imádságban, hogy mi legyen a „2021-es terveim” listáján. Nem mertem nagyon konkrét célokat megfogalmazni, mert még minden bennem volt az elmúlt időszak kudarcélménye, hogy az év nem úgy sikerült, mint ahogy emberileg elterveztem. Isten meghallgatta imádságaimat és két konkrét dolgot hozott elém. Az első, hogy „Bízd (Újra) Életed Krisztusra!”. Istenre kell bízzam újra egész életemet a következő évben. Sokkal jobban kell bízzak Isten tökéletes ránk szabott tervében a bizonytalannak tűnő helyzetekben is. Bíznom kell benne, hogy az Ő i (777blog.hu)

2. oldal a 409-ből. || Előző oldal || Következő oldal