Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 34477 || 1. oldal a 345-ből. || Következő oldal

- Szombat [2019.12.14.] "Prófétát támasztok nekik atyjukfiai közül. Az én igéimet adom a szájába!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szombat [2019.12.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                           S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsid 2,15 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!": 2Móz 4,12   és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak.   Most azért menj! Én leszek a te száddal, és megtanítalak arra, hogy mit beszélj!   És megszabadítsa azokat, a kik a haláltól való f (Bátorító blognapló)

- Szombat [2019.12.14.] "Ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is!"

***************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Szombat [2019.12.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 21,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S  z  e  n  t       B  i  b  l  i  a Napi igevers:  1Thessz 4,16-17 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S  z  e  n  t       B  i  b  l  i  a   Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”     Mert amint (Örömüzenet)

- Szombat [2019.12.14.] "Jézus mondta: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2019.12.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 30,4 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Róm 6,23 Uram, kihoztál engem a holtak hazájából, életben tartottál, nem roskadtam a sírba. Mert a bűn zsoldja a halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban. Uram, felhoztad a Seolból az én lelkemet, fölélesztettél a sírbaszállók közül.  Mert a bűn zsoldja halál; az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban. (Útmutató)

Nagyító alatt: Paulik Tamás

Sorozatunk új részében újdonsült gólvágónkat ismerhetitek meg közelebbről. Paulik Tomi nyáron csatlakozott együttesünkhöz, összesen tizenkét alkalommal öltötte magára a kék-fehér mezt, s hatszor volt eredményes (a bajnokságban ötször, míg a Budapest Kupában egyszer talált be - utóbbit lásd: az első képen). 1. Melyek az első focival kapcsolatos élményeid?Apukámnak volt egy kispályás csapata, és minden meccsre vitt magával, különböző téli focitornákra. De a családi fényképalbumban is szinte minden fotón ott van nálam a labda. 2. Mi volt az első benyomásod, amikor csatlakoztál csapatunkhoz?Tudtam, hogy egy remek közegbe kerülök. Sok játékos már régről ismertem, Nagy Ádit, Marcit, Ambrust és Lacát is. De eléggé izgultam, sőt eddig itt a legjobban. Érdekelt, hogyan fogadnak majd, illetve milyen teljesítményt fogok tudni nyújtani, de szerintem ez normális egy új játékos számára. A srácokról csak pozitívat (Erős Vár FC)

Mária társmegváltó

Mária "co-redemptrix", azaz társmegváltó. Mit jelent ez? Az eddigi legjobb összefoglalóját egy mindössze tíz perces angol nyelvű homíliában hallottuk a Sensus Fidelium nevű katolikus videócsatornán. Ezt a videót magyar fordítás híján sajnos csak angolul tudó olvasóinknak ajánlhatjuk. Több Facebook bejegyzésünkben mi is hitet tettünk Mária társmegváltóságának katolikus tanítása mellett. Az e bejegyzéseink alatti hozzászólásokban értékes eszmecsere indult olvasóink között a kérdésben - ezt minden lelkes hozzászólónak ezúton is köszönjük. Az alábbiakban a számunkra legtanulságosabbaknak tartott hozzászólásokat idézzük, az olvashatóság kedvéért helyenként szerkesztett formában. Balra: A Szűzanya a gyermek Jézussal a kereszten - feszület egy lengyelországi templomban. Jobbra: A Szűzanya a gyermek és felnőtt Jézussal a kereszten - Feszület a római Santa Maria Maggiore-bazilika mellett. A Szűzanya társmegv (Katolikus Válasz)

Ismét várják a gyónni vágyókat az ANGYAL-on

Jövő szerdán rendezik meg Budapesten, a Szent Margit Templomban a 7. ANGYAL-t vagyis az „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”. Monostori László, a templom plébánosa a Bonum TV Délelőtt c. műsorában beszélt bővebben az eseményről. A Regnum Marianum közösség és a Szent Margit Plébánia már hagyományosan szervezi meg idén is az ANGYAL-t, (Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalom). A bűnbánati- és imaestet karácsony és húsvét előtt azért rendezik meg, hogy minél több ember számára felkínálják a lehetőséget ahhoz, hogy a szentgyónáshoz járuljanak. „Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sok templomban egy pap van és gyakran nincs arra mindig idő, vagy lehetőség, hogy a szentgyónást mindenki időben elvégezhesse. Ezért úgy döntöttünk, hogy megteremtjük ennek a lehetőségét, meg az alkalmat. Talán kicsit a lelkülethez, a hangulathoz is hozzá tudunk járulni azzal, hogy egy ilyen dedikált bűnbánati és imaestre odahívunk (777blog.hu)

Éljük át együtt a várakozás örömét – gyere velünk rorátéra!

Egy héttel a szenteste előtt – azaz december 17-én kedden, reggel 6:30-tól –  közös rorátéra hívunk benneteket a józsefvárosi Szent József templomba! December 17-én, kedden közös rorátéra hívunk benneteket nagy szeretettel, a belvárosban lévő Szent József templomba, amely a Horváth Mihály téren található. (A 4-6-os villamossal 3 perc séta a Baross utcai megállótól, már messziről jól látható.) Szeretnénk, ha a karácsony előtti utolsó hét forgatagában a lelkünkre is oda tudnánk figyelni: gyönyörű élmény a hajnali misén való közös részvétel, a várakozásnak ez a felejthetetlen eseménye! Adventhez hozzátartozik a roráté, a lelki elmélyülés és elcsendesedés. A reggeli 6:30-kor kezdődő szentmise időpontja tulajdonképpen baráti, hiszen általában még ennél is korábban kezdődik a hagyományos szertartás. Bese Gergő atya a szentmise előtt gyóntatni is fog, így lehetőséged lesz a karácsonyra úgy “ráfordu (777blog.hu)

Viharban

Olvasmány: Máté 8,23-27 és Jónás 1,1-4 Alapige: Jónás 1,4  Isten büntetése? Jónás elég nagy bajban van. Jó messzire a parttól, a hajó, amin utazik, hatalmas hullámok között hánykolódik, a hajótest recseg-ropog, betör a víz. A Biblia szerint nagy a szél. Nagy a vihar.Jónás könyve – múlt héten beszéltünk róla – egy komoly irodalmi tehetséggel megáldott ember munkája, röviden, de nagyon gazdagon megírt történet, izgalmas, érdekes és ami a legfontosabb: tanítani akar. Akár valós történet, akár egy Isten által ihletett irodalmi alkotás, tulajdonképpen ez mindegy is, mert az igazság ott van benne, Istenről és emberről. Múlt héten onnan indultunk, hogy a próféta kap egy konkrét feladatot, Isten a népét nyomorgató és zsarnok birodalom fővárosába, Ninivébe kell menni, hirdetni Isten üzenetét. Jónás az ellenkező irányba indul el, az akkor ismert világ végére, a mai Spanyolországba vált jegyet. Arról beszélt (Sokorói-Dombság reformátusai)

Imádat a kereteken túl – 13. nap

„Beszélj minden hozzáértő emberrel, akinek művészi képességet adtam…” 2Móz 28,3 Szívből, mélyen hiszem azt, hogy a művészet Isten egyik legszebb földi ajándéka az emberiségnek. Előfordul, hogy egy zeneszám kisegít bennünket, amikor elfogynak a szavak.  Egy festményt, képet szemlélve időnként többet megtudunk az alkotóról és mondanivalójáról, mint ha órákon át beszélgetnénk vele. Ha pedig a szavak […] The post Imádat a kereteken túl – 13. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Kopt keresztények kitoloncolása az életveszélybe. Németország, mit csinálsz?!

Ötezer kopt család kitoloncolását tervezi Németország A német hatóságok ötezer kopt keresztény családot kívánnak kitoloncolni annak ellenére, hogy Egyiptomban a szélsőséges iszlamisták gyakran követnek el támadásokat a helyi közösségek ellen. Nagy felháborodást keltett a közeli-keleti keresztények körében, hogy a menekültek befogadásáról elhíresült Németország ötezer kopt keresztény család visszatoloncolását tervezi – közölte a Germany Voice arab nyelvű oldala. Az egyiptomi Igazság és Fejlődés az Ember Jogokért szervezet közleményben figyelmeztette a német hatóságokat a koptok hazaszállításának veszélyéről. Az emberjogi szervezet szerint az elmúlt években Észak-Afrikából és Közel-Keletről elmenekült keresztények sok helyen életveszélyes körülmények között éltek, és nem volt más választásuk, minthogy elhagyják őseik földjét – számolt be a szerkesztőséghez eljuttatott közl (kozbenjaro.blog.hu)

dr. Béres András: Visszaszivárgók vs. nemzetépítők

A neve ott van a Turul-emlékművön. Pokorni Zoltán azt csinál vele, amit akar. Egy percig se érezze, hogy viszonyulnia kellene valahogyan ehhez a történethez.- írja Rab László Pár héttel ezelőtt jelent meg a Mozgó Világban Rab László cikke, aminek summázata az, hogy Pokorni József – bár a háború alatt meghalt, így nem ítélhették el – a nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, ezért nem méltó arra, hogy az emlékművön szerepeljen a neve. A polgármester, mint mondta, osztja ezt a véleményt. Hozzátette, soha nem kérte, hogy az emlékműre kerüljön a nagyapja neve. - áll az önkormányzat oldalán. Kiderült, hogy Pokorni nagyapja nyilas gyilkos volt, a polgármester leveteti a nevet a turulról - index.hu "Ezt mondta: Elég! Most, ó, Uram, vedd el a lelkemet, mert nem vagyok jobb atyáimnál!" (1Kir 19,4) Az utóbbi hetek viharos botrányai és nagy port kavaró, hangzatos témái mögött, talán észrevétlenebb maradt eg (reposzt.hu)

Ma lehet búzát vetni!

Ma van Luca napja. Szent Lúcia vagy Luca (Született Szicíliában, Siracusa, 283 körül) a keresztények által az 5. század óta tisztelt vértanú. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Péntek [2019.12.13.] "Mivel pedig fiak vagytok, Isten elküldötte Fiának Lelkét a mi szívünkbe, aki ezt kiáltja: „Abbá, Atya!”

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Péntek [2019.12.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                           S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Tim 1,7 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 4,15   Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.   Beszélj azért vele, és add szájába a szavakat! Én pedig a te száddal és az ő szájával leszek, és megtanítalak benneteket arra, hogy mit (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.12.13.] "Csendben legyen mindenki az ÚR előtt, mert elindult szent lakhelyéről!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR      - Péntek [2019.12.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 21,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S  z  e  n  t       B  i  b  l  i  a Napi igevers:  Zak 2,14 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S  z  e  n  t       B  i  b  l  i  a   Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”     Ujjong, örü (Örömüzenet)

- Péntek [2019.12.13.] "Íme, Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga Isten lesz velük!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2019.12.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 94,14 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Fil 3,20 Nem taszítja el népét az Úr, nem hagyja el örökségét. Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül,  Bizony nem veti el az Úr az ő népét, és el nem hagyja az ő örökségét! Mert a mi országunk mennyekben van, honnét a megtartó Úr Jézus Krisztust is várjuk; Az Úr nem veti el népét, nem hagyja el örökségét.. (Útmutató)

Üldözők és üldözöttek

A tanulmány a kisegyházak, felekezetek, szekták, vallási közösségek és az állami, állambiztonsági szervek kapcsolatát vizsgálja 1945 és 1990 között az egyházi elhárítás és a hálózati személyek jelentéseinek tükrében. Helyenként a korabeli államvédelmi, állambiztonság illetékeseinek szemszögéből láttatja az eseményeket és a mindenkori hivatalos álláspontnak megfelelő értékeléseket idéz.   A tanulmány nem érinti a rendszerváltás utáni eseményeket, az egyházpolitikai, vallástörténeti, hitéleti és személyi vitákat, tartózkodik a szélsőséges véleményektől. A dokumentumok túlnyomó többsége az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából, a tudományos kutató munka helyszínéről származik. Az ÁBTL csak a fenti időszak iratait őrzi.   Budapest, 2019. december havában.                                                                 (kozbenjaro.blog.hu)

12.12 Isten gyermekei vagyunk

„Nem szégyelli őket testvéreinek nevezni" (Zsid 2,11). tovább (Velünk az Isten!)

Third Sunday in Advent – “A” year (2019)

When John the Baptist heard in prison of the works of the Christ, he sent his disciples to Jesus with this question, “Are you the one who is to come, or should we look for another?” Jesus said to them in reply, “Go and tell John what you hear and see: the blind regain their […] (Kiss Ulrich blogja)

Nőtt a veszélyeztetett fajok száma, de van remény

A „remény szikrájának” tekinti a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), hogy a védelmi intézkedések és a tenyészprogramok eredményeként javult tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása. Néhányat a kihalás széléről sikerült visszahozni. [...] Bővebben! (Szemlélek)

488 éves az egyik leghíresebb Mária-jelenés

Ma, december 12-én emlékezünk arra a csodára, ami 488 évvel ezelőtt Mexikóban megváltoztatta a történelem kerekének irányát. Az egyszerű indián, Juan Diego több alkalommal találkozott és beszélt Isten Anyjával a Tepeyac dombjánál. Az ő kérésére kereste fel a város püspökét, hogy kápolna építésére kérje fel. A főpásztor kételkedett az egyszerű Juan szavában, a Jelenés azonban nem tágított, elküldte ajándékát a kételkedőnek. Diego tilmájában Mária ajándékaival (kasztíliai rózsák) sietett Zumaraga püspökhöz, hogy meggyőzze szavának igazáról. A palotában az összefogott ruhából a földre hulló rózsák mögött megjelent Mária egész alakos képe. A püspök és vendégei meghajoltak a csoda előtt és teljesítették a kérést: felépítették a kápolnát. Az indián tekintetű, áldott állapotú asszony megérintette a többistenhívő őslakosok lelkét. Elhagyták korábbi vallásukat és megkeresztelkedtek. Már (777blog.hu)

A vásárlásfóbiások karácsonyi imája

A gyerekek számára ösztönösen a karácsony a legszebb ünnep az évben. Talán számít ebben a sok ajándék is, amit ilyenkor kapnak, de biztos vagyok benne, hogy ők még sokkal többet éreznek is az ünnepből, mint mi felnőttek. Az idő múlásával azonban nagyon kell igyekeznünk, hogy ne csak ésszel, szívvel is átéljük a karácsonyt. Ahogy idősebbek leszünk, egyre jobban magunkra vesszük a családi és táradalmi szokásokat, elvárásokat, melyeknek szerves része az ajándékozás. Egy darabig elegendő egy kedves gyermekrajz Apának és Anyának, de pár évvel később, már szép gesztus, ha a zsebpénzből valami apróság kerekedik. Újabb évekkel később már konkrétan illetlenség, ha nem adunk értékes ajándékot a közeli szeretteinknek. Vannak, akiknek könnyen megy ez, nem kell hosszan gondolkodniuk ki, minek örülne. Másoknak azonban, amint felvillan az agyában az “ajándék” szó, azonnal törlődik minden kreatívitás, minden ötlet. (777blog.hu)

OK, Boomer – Y, Z (és Alfa), szevasztok! – vendégposzt Hamar Dávidtól

(Hamar Dávid barátom posztját közlöm változtatás nélkül. Dávid az Agóra Corvin gyülekezet lelkésze, három gyermek apja.) 41 éves vagyok, ezzel a GenX végéhez tartozom. Az édesapám és a nagyszüleim korosztályát szeretném együttérzéssel és szeretettel megszólítani. Most nagyon sokan érezhettek dühöt, csalódottságot vagy szégyent, mert a gyermekeitek illetve az unokáitok generációjának megvetését érzitek. Még csak az […] (Szabados Ádám blogja)

Dőljenek a bálványok!

„Végső soron azok, akiket rajongásom emberfeletti tisztelettel illet, számomra bálványok. Ne bízzatok az előkelőkben. Ne vegyetek részt haszontalan cselekedeteikben, hanem inkább leplezzétek le őket. Dőljenek azok a bálványok! Ide le, mellénk, a közelünkbe, a földre. Az istenek helyén pedig maradjon egyedül az Isten.” Bence Áron evangélikus lelkész meditációja a pünkösdi piknik záró taizéi imáján, 2019. június 6-án. Azt keressétek, ami tetszik az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket. (Ef 5,10–11) Bibliai részletünkben, amelyet a taizéi közösség a mai napra olvasmányként jelölt ki, Pál apostol mintha arra buzdítana minket, hogy legyünk olyanok, mint az oknyomozó újságírók, mint a kémek vagy nyomozók. Azt mondja, eredjünk a nyomába, és leplezzük le a sötétség cselekedeteit. Mindez ha első hangzásra izgalmasnak tűnik is, elgondolkodta (Keresztény Kultúra)

Miért káros az amerikai kultúrharc a magyar keresztény közösségekben?

Az amerikai mintára nálunk is megjelent kultúrharcban mindkét fél mindenáron nyerni akar. Ez pedig helyrehozhatatlan károkat, gyógyíthatatlan sebeket fog okozni kapcsolatainkban, közösségeinkben – sőt már okoz is. Szerző: Nagy Szabolcs A kultúrharc kifejezést – amely jelen kontextusban nem összetévesztendő a késő 19. századi német Kulturkampffal, sem a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikai küzdelmeivel, még ha ez utóbbi mutat is vele némi átfedést – James Davison Hunter amerikai szociológus emelte be a köztudatba. Szerinte az amerikai kultúrában és kifejezetten a politikai élet színterén érezhető polarizációs folyamat az amerikai társadalmat két, egymással szemben álló táborra szakítja. Kifejezetten élesen jelenik meg ez olyan társadalmi ügyek megvitatásakor, mint az abortusz, a fegyverkezési törvények, a klímakatasztrófa, a migráció, az egyház és állam közti viszony, a biztonság és szabadság kérdése, (Keresztény Kultúra)

Az abortusz nem az önrendelkezésről vagy a gyerekgyilkosságról szól

Nem szeretnék az „életpárti” kontra „döntéspárti” felosztáshoz alkalmazkodni, mert azt gondolom, hogy ez az egész kérdés nem az „önrendelkezésről” és nem is a „gyerekgyilkosságról” szól. Azt is gondolom, hogy mindenkinek, aki ezen vagy azon az oldalon keresztényként állást foglal, a valósághoz, az emberi élet törékenységéhez és érzékenységéhez méltó módon kell megnyilvánulnia, és nem szabad elvesznie a saját ideológiai narratívájában és érvrendszerében. Laborczi Dóra válasza az Életvédelem-e az abortusz? és Az abortusz-vita margójára című cikkekre.  Mivel az Evangelikál csoport és a Kálvinista Apologetika cikkében is személyesen engem szólítottak meg – annak ellenére, hogy a sokak által vitatott cikk nem az én véleményemet, hanem az abban megszólalók véleményét és tapasztalatait foglalta össze, és ez lényeges különbség –, engedjék meg a kicsit személyesebb hangvételű választ, am (Keresztény Kultúra)

Keresztény érték-e a család?

A család az egyik legfontosabb keresztény érték. Ez is egyike lett azoknak az igazságoknak, amelyeket annyiszor és olyan régóta hallunk, hogy eszünkbe se jut utánajárni, valóban helytállóak-e. Persze fontos tisztázni, hogy a kereszténység fogalmát itt mennyire tág értelemben használjuk. Ha minden jelenséget hozzáveszünk, amit valaha összefüggésbe hoztak vele, akkor talán tartható a fenti megállapítás. Ha azonban elfogadjuk, hogy a kereszténység elsődleges mértéke a bibliai és azon belül is az evangéliumi hagyomány, akkor bátran kijelenthető: a család nem keresztény érték. Szerző: ifj. Cserháti Sándor, szegedi evangélikus lelkész Természetesen érték a keresztény ember számára is. Számomra is az (bár érték helyett talán más kifejezést használnék). Itt van azonban az első bökkenő. Nem szükséges különleges tájékozottság, hogy tudjuk, más emberek és más vallások számára is érték a család. Cseppet (Keresztény Kultúra)

Láttál már fényképet Kossuth Lajos temetéséről? 

A Fortepan egy 2010-ben indult közösségi, szabad felhasználású fotóarchívum, amelyen jelenleg 115.982 fotó található. Az oldal lehetőséget ad arra, hogy régi fotókon keresztül egy olyan világba csöppenjünk, amelyről csak a történelemkönyvekben tanultunk, és arra is, hogy ismerős helyszínekre, arcokra bukkanjunk a legváratlanabb pillanatban. Elsőként a legizgalmasabb evangélikus vonatkozású, 20. századi (és egy kicsit még korábbi) fotókat gyűjtöttük össze. 1900, Budapest, Deák Ferenc tér: a fekete drapériával bevont és fellobogózott evangélikus templom. A felvétel 1894. április 1-jén, Kossuth Lajos temetésekor készült. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.04.017 [...] Bővebben! (Keresztény Kultúra)

Teremtésvédelmi szervezetek nyílt levele Áder Jánoshoz

A magyarországi protestáns egyházak teremtésvédelmi szervezetei közös nyílt levélben fogalmazták meg kérésüket Magyarország köztársasági elnöke dr. Áder János felé, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Magyarország is részt vállaljon a 2050-es EU klímacélok elérésében. Forrás: Ararát Teremtésvédelem A nyílt levelet az evangélikus Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport és a református Ökogyülekezeti Mozgalom jegyzi, a teljes szövegét közöljük, melynek eredetije itt érhető el.  "Mint protestáns teremtésvédelmi szervezeteknek, nagy örömünkre szolgál Elnök Úr nyilvánvaló elköteleződése a környezetvédelem mellett. Számos felszólalása és előadása tanúskodik elhivatottságáról. Ezúton is köszönjük, hogy teremtésvédelmi munkánkat a teremtés ünnepéhez kapcsolódva levélben is elismerte. Ökumenikus együttműködésünk és szolgálatunk nem csak hazánkra terjed ki, hanem nemzetközi szinten is (Keresztény Kultúra)

Csendekről és harsogásokról - a Coca-Cola szivárványos plakátjai alatt és után

A Coca-Cola – részben leszedett – szivárványos kampánya nem csak fogyasztói, de marketing szempontból is olyan ügy lett, amelyet sok területen tanítani és elemezni lehetne. Miként jeleníthet meg társadalmi üzenetet egy cég? Hogyan válhat politikai tetté egy termék fogyasztása?  Milyen tanulságokat vonhatunk le ebből az ügyből és milyen lehet a hiteles keresztény megszólalás az eset okán? Laborczi Dóra és Nagy Szabolcs szerkesztők írása a Coca-Cola ügyről. Nagy Szabolcs: Néhány hete több helyen is megjelentek a fővárosban a Coca-Cola Magyarország #loveislove kampányának plakátjai, amelyek ellen szinte totális háborút hirdetett a Pesti Srácok vezetésével a jobboldali média, petíciót indított a CitizenGO, bojkottra invitált mindenkit Boldog István fideszes képviselő és a Hit Gyülekezete is.  A jól ismert frázisok is újra előkerültek: fertőződik az ifjúság (mintha a homoszexualitás képeken keresztül terjedn (Keresztény Kultúra)

A lelkésznőké a jövő? | PODCAST

Első podcastadásunkban a két nagyobb hazai protestáns – az evangélikus és a református – egyházban szolgáló női lelkészek helyzetét jártuk körül. Létezik-e női lelkészi szerepkör, vagy mindenkit egyéni tehetsége és elhivatottsága szerint érdemes megítélni? Miben más a helyzetük, milyen lehetőségeket és milyen nehézségeket tapasztalnak? Miért kaphatnak kiemelt figyelmet az egyház nőkkel kapcsolatos, női szolgálókat érintő ügyei? A beszélgetőtársak dr. Fekete Ágnes református lelkész, Laborczi Dóra újságíró és Nagy Szabolcs evangélikus teológus voltak. Az adás apropója Laborczi Dóra Tyúkanyók, vénkisasszonyok és csinibabák helyett szolgatársak – Női lelkészek médiareprezentációja című tanulmánya, amely a Credo folyóirat 2019/1–2. számában jelent meg. Ebben foglalkozik a szerző a Lett Evangélikus Egyház döntését – miszerint 2016-ban a korábbi női ordinációs gyakorlatot egy zsinati szavaz (Keresztény Kultúra)

Miért (nem) kell az egyház áldása egy politikai ügyre?

Bár a családok sok szempontból lehetnek kiemelt fontosságú mikroközösségek a vallásos, keresztény közösségek számára (is), a múlt heti demográfiai csúcs megáldása és a férfi és egyházi résztvevők felülreprezentáltsága mégis felvethet néhány kérdést. „A legnagyobb szövetségeseink az egyházak” – mondta megnyitó beszédében Novák Katalin családügyi államtitkár, majd formabontó aktusra kérte fel a csúcson megjelent Erdő Péter bíborost, Steinbach József református püspököt, Fabiny Tamás evangélikus püspököt és Köves Slomó rabbit, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjét. A négy egyház vezetője egymás váltva mondott áldást, illetve szentelte meg a konferenciát – számolt be az eseményről a 168 óra. Hogy ezzel az állítással és az áldás gesztusával kapcsolatban milyen kérdések vethetők fel, arra később térünk ki, elsőként sorra vesszük, miért lehet valóban üdvözlend (Keresztény Kultúra)

A keresztény szabadságról és a hegyen épült városról

Gondolatcunami a miniszterelnök beszédéről, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének konferenciáján mondott el. „Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk” – mondta Orbán Viktor. Nem rejthető el a hegyen épült város. A megrepedt nádszál pedig nem törhető össze. A nincstelen nem bűnhődhet nincstelenségéért. Az otthontalan nem éhezhet a határon. A keresztény szabadság nem az egy főre jutó keresztények számától, hanem hitük mélységétől és magasságától függ. A keresztény szabadság a véleménykülönbségek és a másfélék szabadsága is, a közösség szabadsága és az egy vacsorán osztozók szabadsága. Gyenge az (Keresztény Kultúra)

A Krisztus-követők hatalma

„Amikor a hatalom hátterében nem a szeretet áll, az tulajdonképpen nem is igazi hatalom. Az csupán a nyers, brutális, könyörtelen erőnek az egyik megnyilvánulási formája. Amikor Isten megmutatja hatalmát, az nem ilyen. Az alapvetően más, mivel mindig a másikból indul ki, sosem önmagából, mert a szeretet vezérli.” Szerző: Nagy Szabolcs „Hallott erről Heródes király, mert Jézus neve ismertté vált; és azt beszélték, hogy Keresztelő János támadt fel a halálból, és ezért vannak benne a csodatevő erők. Mások pedig azt mondták, hogy Illés ő, ismét mások azt beszélték, hogy olyan, mint valamelyik próféta. Amikor Heródes ezt meghallotta, így szólt: Az a János támadt fel, akit én lefejeztettem. Ez a Heródes fogatta el ugyanis Jánost, és záratta börtönbe a testvére, Fülöp feleségének, Heródiásnak a kedvéért, mivel feleségül vette őt. Mert János megmondta Heródesnek: Nem veheted el a testvéred feleségét! He (Keresztény Kultúra)

Így használták más elnökök a „hegyen épült város” metaforát

Nem Orbán Viktor az egyetlen politikus, aki a hegyen épült város képét használja, amikor saját politikai tevékenységét értékeli. Ronald Reagan 1989-es leköszönő beszédének kulcsszimbóluma volt a hegyen épült város, amely erős, és amelynek ajtaja mindenki előtt nyitva áll. John F. Kennedy is beszélt erről a képről beiktatási beszédét megelezően egészen más hangsúlyokkal. Sőt, már a 17. század végén is beszéltek erről a puritán közösségek vezetői. De milyen teológiai hagyomány köszön vissza a hegyen épült város képében, és mit emelnek át ebből a politikusok? Szerző: Nagy Szabolcs Nyolc év elnökség után a televízió képernyőjén köszönt el Ronald Reagan amerikai elnök az amerikai néptől 1989. január 11-én. A beszéd egészét arra a képre építette, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak egy hegyen épült városnak kell lennie, pontosabban annak olyan változatának, amelyben a nemzetek között Amerika a (Keresztény Kultúra)

Belehalni a reménybe: közös keresztény–muszlim virrasztás a „migránspolitika” áldozataiért

2019. szeptember 27-én, péntek este a cádizi egyházak virrasztást tartottak a spanyolországi Tarifa városának tengerpartján, Los Lancesen a tengerbe veszett menekültekért. Tarifa Cádiz tartomány legdélibb városa, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik. Harminc évvel ezelőtt ezen a parton találták meg az első illegális bevándorló holttestét. Szöveg: Prém Alexandra | Fotó: SIC Agencia A virrasztást Rafael Zornoza püspök kezdeményezte, és a „Belehalni a reménybe” nevet kapta. Az alkalmon a „migránspolitika” áldozataira emlékeztek, kiemelten pedig a gyermekekre: Alan Kurdira, a 2015-ben tengerbe veszett kisfiúra, a 2017-ben meghalt Samuelre, akit Zahorában találtak meg, és a mexikói határon át az USA-ba menekülő kétéves Valeriára, akinek testére édesapjáéval (Óscar Alberto Martínez Ramírez) találtak rá, amint egymást ölelték. [...] Bővebben! (Keresztény Kultúra)

Tudnánk-e hatalom nélkül élni?

Van egyáltalán olyan emberi kapcsolat, amelyet nem hatalmi viszonyok határoznak meg? Tudnánk a hatalmunk gyakorlása nélkül élni? Jobb lenne így a világ? Lehetne gyereket nevelni anélkül, hogy néha olyanra próbálnánk rávenni, amit nem akar megtenni? Le tudjuk csavarni a vonzerőnket, hogy ne legyen hatással valaki másra? Működhet egy intézmény hierarchia nélkül?  Szerző: Miklósné Székács Judit „Mert én azt mondtam.” Gyerekként biztosan hallottuk ezt a mondatot – szülőktől, tanároktól, más felnőttektől –, és talán mi magunk is használtuk már gyerekekkel szemben, miután magunk felnőtté váltunk. A megkérdőjelezhetetlen tekintély és mindentudás (mindent jobban tudás?) mondata ez. Vele szemben nincs helye apellátának, nem igényel magyarázatot, lábjegyzetet, indoklást. Mert csak. Nem hiszek ebben a mondatban. Úgy értem, nem hiszem, hogy érdemes lenne használni, mert rendkívül kapcsolatromboló. Azt sugallja, hog (Keresztény Kultúra)

Genderőrület | PODCAST #2

A Keresztény Kultúra podcast első adásában a női lelkészek helyzetével foglalkoztunk, és a beszélgetést azzal zártuk, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségek kérdését az egyházban sokszor összemossák a genderidentitás és a homoszexualitás kérdésével, ezzel tulajdonképpen el is lehetetlenül az erről szóló párbeszéd. Ezért szánunk egy külön adást ennek a kérdéskörnek: mennyire egyházi sajátosság ez az összemosás, külön kell-e ezeket a problémahalmazokat kezelni, mit jelent a gender és a genderidentitás fogalma, vannak-e valóban aggodalomra okot adó tendenciák, és vajon mennyiben kapcsolódik mindehhez a kereszténység? A beszélgetőtársak Réz Anna filozófus, az Üvegplafon blog alapítója, Laborczi Dóra újságíró és Nagy Szabolcs evangélikus teológus voltak. Egészen a közelmúltig a tudományos élet konszenzusban volt azzal kapcsolatban, hogy mit értünk a gender kifejezés alatt. A fogalmat a hatvanas években, (Keresztény Kultúra)

A választási eredmény önmagában nem hoz békét

A rendszerváltás utáni magyar politika legnagyobb bűne, hogy annak felelősei hatalmi ciklusokért cserébe feláldozták hosszú távú lelki egészségünket. A kettéosztottság ősidőktől jelen van az ember történelmében, még Isten választott népét sem kerülhette el. A választási eredmények önmagukban nem gyógyítják a kettéosztottság sebeit, de a Krisztus-követés valódi közösségeket teremt. Szerző: Kovács Viktor evangélikus lelkész | Fotó: Mohai Balázs/MTI Súlyos időszakon vagyunk túl, az önkormányzati választások idején. Aki azt gondolja, hogy ez után a két mondat után pártpolitizálni fogok, az téved. Mégsem mehetünk el amellett, hogy a politika milyen állapotba sodorta Magyarországot a 21. század első negyedének vége felé. Fájdalmas látni, ahogyan a politikát és a demokráciát művelik és kommunikálják az azzal foglalkozók, a politikusok. A választások nem egészséges sportversenyre hajaznak, inkább a m (Keresztény Kultúra)

Melyik a történelem legsötétebb napja?

Tegnap egy északír abortusztörvény-módosítás miatt keresztények profilképei sötétültek el világszerte, és a világ legsötétebb napjaként emlegetik október 22-ét. A Keresztény Kultúra blog szerkesztői ezúton szeretnének hangot adni különvéleményüknek. Fotó: Press Association Mielőtt azonban a véleményekre rátérnénk, nézzük a tényeket. Eddig csak abban esetben volt engedélyezett az abortusz Észak-Írországban, ha az anya élete veszélyben forgott, vagy ha a terhesség kihordása súlyos és maradandó testi vagy mentális károsodással fenyegetett. Vagyis nemi erőszak vagy vérfertőzés áldozatai számára sem engedélyezték. Ez pedig mit hozott magával? Azt, hogy az északír nők az Egyesült Királyság más országrészeibe utaztak, hogy legális abortuszt hajthassanak végre, vagy az ír partok menti nemzetközi vizeken ringatózó abortuszhajók egyikét választották. Az abortuszban segédkező egészségügyi szakemberek (Keresztény Kultúra)

Imádság reformáció ünnepén

Úr Jézus, világ világossága!  Amikor az egyházad képmutatásba fulladt, és kiárusította evangéliumodat, te újra meggyújtottad igéd világosságát. Kérünk, add nekünk is ezt a világosságot mindennap, hogy ne tévelyegjünk a sötétségben. Tégy minket alkalmassá arra, hogy továbbadjuk ezt a fényt, mert a világnak nagy szüksége van rá. Ne engedd, hogy elfelejtsük: ez a világosság nem a sajátunk. Magunktól csak a sötétséget tudnánk növelni. A világosság tőled érkezik, és mi nem sajátíthatjuk ki azt. Nem tarthatjuk meg magunknak, és nem is hirdethetjük róla, hogy tőlünk jön, vagy egyedül nálunk van. Segíts felismernünk, amikor ennek a vágya megkísért minket. Világosságod ajándékát ötszáz éve sem tudta veszteség nélkül fogadni a világ. Békétlenség, küzdelem, gyűlölködés és szétszakítottság volt rá az emberi válasz. Ma mindennél jobban ismerjük a megosztottság érzését: nemcsak K (Keresztény Kultúra)

Mibe kerül ez a gyerek? Avagy a CSOK árnyoldalai

A magyar közéletben és közbeszédben fontos helyet foglal el a család, a gyermekvállalás és ezek támogatásának témája. Az is elgondolkodik a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) és a babaváró hitel igényléséről, aki nem feltétlenül ért egyet az aktuális kormánypolitikával. Ennek oka lehet egyrészt az anyagi rászorultság, vagyis az, hogy mindezek igénybevétele nélkül reménytelennek tűnik, hogy öt-tíz éven belül saját otthonunk legyen, másrészt a jónak hangzó feltételek is kecsegtetőek lehetnek. Azonban ha valaki részletesen utánanéz, vagy belevág a kedvezmények és hitelek igénylésébe, hamar rájöhet, hogy a tények ismeretében másképp fest a képlet. És mivel kiemelkedő helyet foglal el a jelenlegi kormány politikai kommunikációjában a keresztyén értékrend, érdemes keresztyén teológiai reflexiót is adni a CSOK-ra és a babaváró hitelre.  Szerző: Prém Alexandra, református teológus A teológiai-et (Keresztény Kultúra)

Szeretet és felelősség - mielőtt elítélték, keresztény értékek mellett állt ki az orosz aktivista

A júniusi ellenzéki tüntetéseken való részvételért, a tüntetések szervezéséért, valamint azért, mert arra biztatta az embereket, hogy ragadják meg a tiltakozás „bármely formáját”, három év felfüggesztett börtönre ítélték a 21 éves Jegor Zsukov orosz politológia szakos hallgatót. Az alábbiakban az utolsó szó jogán elmondott beszédének fordítása olvasható, amelyet a fordító, Parászka Boróka engedélyével teljes terjedelmében közlünk. Ezen a tárgyaláson elsősorban bizonyos szavak és azok jelentése képezi vizsgálat tárgyát. Bizonyos mondatokat, a fogalmazásmód árnyalatait, a lehetséges értelmezéseket vitatjuk meg. Abban bízom, hogy a tisztelt bíróság számára bebizonyíthatjuk, sem nyelvileg, sem a józan ész megítélése alapján nem vagyok szélsőséges. De most a szavak jelentésénél is alapvetőbb dolgokról szeretnék beszélni. Arról, hogy miért tettem azt, amit tettem, különösen azért, mert az i (Keresztény Kultúra)

Újrahasznosított műanyag a "kerekeseknek" szánt út burkolatában

Tesztelik az első húsz métert, és ha beválik, többszázezer palack hasznosul. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A viszketéstől a vakaródzásig - működik az új homiletika?

Valljuk be őszintén, hogy a legtöbb prédikációt gyorsan elfelejtjük. Túl sok szó ömlik ránk ahhoz, hogy megjegyezzük a hallottakat, és kevés is a maradandó gondolat. Márpedig az egyház nyilván nem mondhat le arról, hogy prédikáljon, így marad az a lehetőség, hogy mindig keresni kell a módját az igehirdetés megújításának. Ennek egyik komplex kísérlete az "új homiletika" - de mennyiben új ez, és mennyire bizonyul tartósnak? A kérdés azért jutott eszembe, mert éppen egy remek és vadonatúj könyv került elém az "új homiletikáról", melyből most kiszemezgetek egy érdekes módszertani megközelítést illusztrációként.  Előtte azonban álljon itt egy lehetetlen próbálkozás! Azért mondom ezt, mert tényleg nem lehet az egész "új homiletikát" néhány tőmondatban megfogalmazni - ehhez túlságosan sokoldalú és összetett. Mégis, nagyon röviden arról van szó, hogy az "új homiletika" szerint a prédikáció nem valami, amit (Megint Megmondom)

Erő és béke – 12. nap

 „Az Úr erőt ad népének, az Úr megáldja népét békességgel.” (Zsolt 29,11) Szerintem ez az igevers akkor mozdítja elő igazán a békességünket, ha megnézzük a teljes – egyébként rövid – zsoltárt. Bennem mindig egy korábban hallott, őszinte csodálatot árasztó felvétel hangján szólal meg ez az igeszakasz. A zsoltár az Isten hatalmasságát, erejét, méltóságát közvetíti. Örömmel […] The post Erő és béke – 12. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Andrási Károlyné Tóth Franciska Ilona: Ha én lennék az Isten...

Ellentétben az üldöztetések korábbi eseteivel, ez a kormány által engedélyezett "Three-Self Church"-ben történt meg és nem egy illegális, regisztráció nélküli gyülekezetben. A járőröző ellenőrzési csoport mintegy 30 kormányzati hivatalnoka vett részt a templom novemberi vizsgálatában - áll a Bitter Winter beszámolójában, amely az országban történt üldöztetéseket ellenőrzi. Egy, "a templomot alaposan átvizsgáló hivatalnok belépett a szószék elé, és rámutatott a falon lévő Tízparancsolat egyik parancsolatára", jelentette a Bitter Winter. "Ezt el kell távolítani", mondta a hivatalnok. Az első parancsolatra célzott ezzel: "Ne legyen más istened rajtam kívül." Amikor a templomi tisztviselők tiltakozásukat fejezték ki, a kormányzati hivatalnokok minderre azt válaszolták, hogy Xi Jinping miniszterelnök ellenzi ezt a parancsolatot. "Ki merészel nem együttműködni? Ha valaki nem ért egyet ezzel, az állam ellen lép fel" (reposzt.hu)

- Csütörtök [2019.12.12.] "Ha vétkezik atyádfia, menj el hozzá, intsd meg négyszemközt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Csütörtök [2019.12.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                          S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Tim 5,20 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 6,2   Akik vétkeznek, azokat mindenki előtt fedd meg, hogy a többiekben is félelem támadjon.   Azután beszélt az Isten Mózessel, és azt mondta neki: Én vagyok az ÚR!   A vétkeseket mindenek előtt fedd meg, hogy a többiek is megfélemlj (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.12.12.] "Akik a jót tették, az életre támadnak fel; akik pedig a rosszat cselekedték, az ítéletre támadnak fel!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR      - Csütörtök [2019.12.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 21,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S  z  e  n  t       B  i  b  l  i  a Napi igevers:  2Kor 5,10 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S  z  e  n  t       B  i  b  l  i  a   Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”     Mert min (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.12.12.] "Az én házamat imádság házának fogják majd nevezni, minden nép számára!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.12.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Préd 4,17 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 6,7 Megfontoltan járj, amikor Isten házába mégy! Többet ér, ha hallgatva járulsz oda, mint ha áldozol az ostobák módjára, akik nem tudják, hogy rosszat tesznek! Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. Őrizd meg lábaidat, mikor az Istennek házához mégy, mert hallgatás végett közeledned jobb, hogynem a bolo (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Advent 3. hete

„Építsetek utat a pusztában az Úrnak! ...az Úr jön hatalommal.” (Ézs 40,3a.10a) Advent 3. hetében az Útmutató reggeli s heti igéi fókuszában Isten követe, az Úr útegyengetője áll; ő Keresztelő János: Krisztus adventi hírnöke! „Íme, a mi Urunk, akit mindannyian várunk, ő megszabadít minket.” (GyLK 727) „Isten valamennyi ígérete Jézus Krisztusban lett igenné, és általa lett ámenné Isten dicsőségére.” (2Kor 1,20; LK) Zakariás így énekelt: „Áldott az Úr, Izráel Istene, hogy meglátogatta és megváltotta az ő népét. – Téged pedig, kisgyermek, a Magasságos prófétájának neveznek majd, mert az Úr előtt jársz, hogy elkészítsd az ő útjait.” (Lk 1,68.76; lásd Mk 1,2–3) Jézus figyelmeztet: „Vigyázzatok, hogy senki meg ne tévesszen titeket!” (Mk 13,5) „És boldog, aki nem botránkozik meg énbennem.” (Mt 11,6) „Hogyne volna boldog! Hiszen e Királyban és igéjében öröm helyett az egész világ megbo (Útmutató)

Jézusról készül számítógépes játék: agybaj vagy örömhír?

Az elmúlt napokban letarolta az internetet az a hír, hogy egy számítógépes játékban Jézus karakterével játszhatunk. Tudni kell rólam, hogy gyermekkorom óta nagyon szeretem a szimulátoros számítógépes játékokat: a labdarúgástól a kamionon át egészen a mozdonyvezetésig mindent kipróbáltam már a virtuális világban. Nehéz meglepni már bármivel is, vén rókának számítok ezen a téren, még ha az utóbbi években érthető okokból csökkent is az erre a tevékenységre fordított időm. Most mégis sikerült: egyik – nem hívő – barátom mutatta a cikket vigyorogva, miszerint hamarosan egy olyan számítógépes játék jelenik meg, amelyben Jézust irányíthatjuk. Rendkívül vegyes érzelmeim voltak – és ez azóta csak erősödtek. A legfontosabb, hogy a játékról – szakmailag és erkölcsileg is – csak azután érdemes hosszabban beszélni, hogy az egyáltalán megjelent. (Ez csak jövőre várható.) Az előzetes videóból annyit tu (777blog.hu)

A Papp válaszol – megbocsáthatatlan bűn, hazug szeretet, társadalmi különbségek

Továbbra is rengeteg kérdés érkezik A Papp válaszol rovatunkba, amelyben Papp Miklós hetente három kérdésre ad kimerítő választ. Ezúttal is rendkívül széles a skála: a társadalmi igazságtalanságoktól kezdve egy régi bűn miatti fájdalmon át egészen az Istennek “hazudott” szeretetig! Cini (Budapest) Tizenegy éve nevelek egy súlyos értelmi fogyatékos nem beszélő gyermeket, kezdetben nagyon haragudtam rá és mindenért őt hibáztattam, hogy tönkre tette az életemet, csapásnak tartottam és sokat veszekedtem vele, ki akartam nevelni belőle az állapotát, nem tudtam elfogadni az állapotát és féltem a jövőtől. Most már az életemnél is jobban szeretem, de nem tudom magamnak megbocsátani, azt az időszakot. Attól is félek, hogy az Úr sem bocsátja meg, hisz egy védtelen ártatlan gyermeket bántottam. Amikor gyermeket várunk, akkor elképzelünk egy utat, egy jövőt, s ha fogyatékkal születik meg a gyermek, akkor ez az egész keresz (777blog.hu)

12.10 Ne korlátozd Őt

„Belelőtt a földbe háromszor, azután abbahagyta. Akkor megharagudott rá az Isten embere és mondta: Ötször vagy hatszor kellett volna lőnöd!" (2Kir 13,18-19). tovább (Velünk az Isten!)

12.11 Isten ajándéka

„Kegyelemből tartattatok meg hit által; és ez nem ti magatoktól van. Isten ajándéka ez" (Ef 2,8). tovább (Velünk az Isten!)

A várakozás perceire

A várakozás ideje van. Rengeteget várakozunk. A tömegben egyre türelmetlenebbül várunk. Lelkünk védekezése, hogy időnként a tompaság lesz úrrá rajtunk. Egy kisfilmen látható, itt pedig olvasható néhány gondolat Adventre.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Gyümölcsös csirkesült

 Néhány hete készült ez a csirkesült Évi óhajából. Szereti a gyümölcsös húsokat, bár például a meggyes mustáros csirkeszárnyakat nem kedvelte. Az almás vagy az almás boros már népszerűbb volt a család körében, de a pálmát egyértelműen  az őszibarackos viszi. Kuszkusszal  és anélkül. Most vegyes gyümölcskörettel sült egyben a csirke. Nagyon finom lett a köret is, és a húsnak is jót tett a locsolgatás.Hozzávalók:1 csirkesó,1 teáskanál citrombors1 mokkáskanál őrölt rozmaring1 dl bor2 kemény húsú körte5-6 savanykás alma1 datolyaszilva6 szem szilva2 marék nagyszemű szőlő1 lila hagymaElkészítés:A csirkét bedörzsöljük sóval és a fűszerekkel. Néhány órát állni hagyjuk. A tepsit megkenjük olajjal, és ráfektetjük a húst.  Az almát és körtét meghámozzuk, az alma közepét kivájjuk, néhányat feldarabolunk, és a képen látható módon elhelyezzük a hús körül. A szilvát,a szőlőt és a hagymát (A parókia konyhájából)

Honnan tudom, hogy nem ő az igazi?

Fordítsuk meg a már tükörsimára koptatott kérdést, hogy honnan ismerjük meg a nagy Ő-t? Itt a 777-en is több cikk foglalkozik ezzel a témával, azonban szintén izgalmas kérdés a címben lévő: Honnan tudom, hogy nem ő az igazi? Mást akartok az élettől Egészen döbbenetes, de sokan nem beszélnek a házasság előtt olyan alapvető dolgokról mint: hány gyereket szeretnének, hogyan képzelik el a karrierjüket, hol szeretnének letelepedni? Ezek alapvető kérdések, amiknek nem a házasság után szabadna kiderülniük! Igenis tudnod kell, hogy a kiszemelted vállalna-e gyerekeket vagy sem, esetleg külföldön dolgozna pár évet, vállalkozásba kezdene… stb. Nem azonos az értékrendetek Hiszel Istenben? Mit jelent számodra az, hogy imádság? Milyen felekezetbe jársz és az mit jelent neked? Hogy képzeled el az egyházi ünnepeket? Ezek mind nagyon fontos kérdések, amik csak megerősíteni tudják a kapcsolatot, ha közös nevezőre tudtok jutni bennü (777blog.hu)

#csakegygondolat – Reggeli meglepetés Istentől

Nem vagyok egy koránkelő típus és ezzel nagyon finoman fogalmaztam. Ennek ellenére szeretek minden adventben legalább egyszer elmenni egy rorátéra. Idén ma jött el ez az alkalom. Egészen fürgén keltem fel magamhoz képest, majd belül közepesen sajnálva magamat elindultam a templomba a férjemmel együtt. Viszonylag közel van a templom, és egészen barátságos fél 7-kor kezdődött a roráte, és rászántam már magam erre ennél sokkal mostohább körülmények között is. Azért mégis jobban esett volna aludni még pár órát és pihenni, hiszen az advent az év egyik legfárasztóbb időszaka. Nekem egészen biztosan a legfárasztóbb. Isten azonban különleges meglepetéssel szolgált nekem. Az olvasmányban az ismert „sasos” rész volt. „De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok. Futnak, de nem fáradnak ki, járnak-kelnek, de nem lankadnak el.” (Iz 40.31) Ez az egyik kedvenc részem az Ószövetségből, nem vél (777blog.hu)

Várakozásaink

Advent van, a várakozás ideje. De hát mégis miben más ez a pár hét, mint az egész életünk? Folyamatosan várunk, alig lehet felsorolni… Forrjon már fel a víz… Hozza ki a postás a csomagot… Találjam meg a nagy őt… Jöjjön a HÉV… Legyen hétvége… Foganjon meg egy kis élet…. Szülessen meg egy kis élet… Hívjon már fel… Találjunk egy alkalmas pillanatot beszélni… Hallgasson el, legyünk csendben… Szóljanak a szervizből, hogy elkészült… Gyógyuljon meg… Kezdődjön el… Legyen vége… Döntse már el… Fizessenek ki… Kérje meg a kezét… Változzon meg… Szokjon le róla… Szokjon rá… Legyen több… Legyen kevesebb… Mosolyogjon rám… Fogyhatnék pár kilót… Még mindig nem kapott időpontot… Elindulhatnánk végre… Bárcsak más lenne… Bárcsak ugyanaz maradna… Vajon észrevesszük, ha bármilyen várakozásunk beteljesedik, meghallgatásra talál? Vajon tudjuk, mire kell úgy igazán várnunk? Vajon Mária, (777blog.hu)

Kiállítás nyílik a Párbeszéd Házban Továbbított üzenet címmel

December 13-án 17.30-kor lesz Mayer Éva kiállításának megnyitója.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Gyalogos zarándoklatot szerveznek a családokért

Az ünnepnek adjunk igazi tartalmat! [...] Bővebben! (Szemlélek)

IMÁDKOZZUNK A MOST INDULÓ TEMESVÁR 30 EMLÉKHÉTÉRT!

IMÁDKOZZUNK A MOST INDULÓ TEMESVÁR 30 EMLÉKHÉTÉRT! SZOLGÁLJA MINDEN SZÓ A SZABADÍTÓ ÚR DICSÉRETÉT, AKI 1989-BEN A SZABADÍTÁS KARÁCSONYÁT ADTA NÉPÉNEK Tisztelt Hölgyem, Uram!Kedves Testvéreim az Úrban! Kegyelmes Istenünk jóságából kerül sor Temesváron a forradalom kitörésének 30. évfordulója, legfőképpen Istenünk csodálatos történelmi szabadítása tiszteletére annak az emlékhétnek a megrendezésére, amelynek programját tájékoztatásként mellékelem. Erre az alkalomra elkészülhetett a Szolid Temesvári Hitvallás, illetve az akkori eseményeknek a történelem-teológiai elemzése. Hálás köszönettel tartozom Uramnak, Istenemnek, hogy már 25 éve megragadta szívemet és értelmemet a Hitvallás megírásának gondolatával, s engedte ezt véghez vinnem. Ő kezdte el, Ő fejezte be, áldott legyen érte az Ő neve. Köszönettel tartozom Tőkés László Püspök Úrnak, hogy erre az alkalomra előadás tartására, illetve a (Békefy Lajos blogja)

Szüntelen jelenlét – 11. nap

 „Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem.” (Zsolt 32,8) Van valaki, aki jobban tudná nálam, hogy mi a jó nekem? Igen, van. Ő, a Teremtő és Alkotó, aki pontosan tudja, milyen keretek között vagyok biztonságban, hogyan működöm a legoptimálisabban, mi tesz igazán boldoggá és teljessé. Rajtam tartja a […] The post Szüntelen jelenlét – 11. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Nehogy elrohanjon mellettünk az ünnep

Újabb videóval segítenek a hazai bencések felkészülni karácsonyra. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A fenntartható advent és a Besokallások könyve

Már október végén beszivárog a mindennapokba Sinatra, az ünnepi fényarzenál és persze a kihagyhatatlan ajánlatok, a nélkülözhetetlen ajándéktippek özöne. Minden évben elhatározzuk, hogy na, majd jövőre nem rohanunk az utolsó pillanatban, nem fogunk pánikszerűen vásárolni, elverni súlyos összegeket, idegileg teljesen összeroppanni és a bolygóra is kíméletlen csapást mérni a szeretet ünnepének jegyében. Jövőre tudatosan fogunk ünnepelni. Vagy talán már idén is sikerülhet? Nem kizárt.  FENNTARTHATÓ ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS – MIÉRT NE SIKERÜLHETNE AKÁR MÁR IDÉN? wmn.hu Molnár Illés; költő, kritikus; Budakalászon él A fogyasztási kényszerbetegség csúcsrajáratása ilyenkor, advent idején szinte kötelező, már-már az ünnep „komolyan vételének” mércéje. A piac logikája persze már csak olyan, hogy ha egy hang felerősödik, akkor hamar kitermeli annak ellenzékét is. Önmagában örömteli esemény, hogy fenn (reposzt.hu)

- Szerda [2019.12.11.] "Azért, mert szeret benneteket az ÚR, és megtartja azt az esküt, amelyet atyáitoknak tett!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szerda [2019.12.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                           S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Kol 3,22 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 6,6   Ti szolgák, engedelmeskedjetek minden tekintetben földi uraitoknak; ne látszatra szolgáljatok, mint akik embereknek akartok tetszeni, hanem tiszta szívvel, félve az Urat.   Ezért mondd meg Izráel fiainak: Én vagyok az ÚR, és megszabadítalak bennete (Bátorító blognapló)

- Szerda [2019.12.11.] "Az a panaszom ellened, hogy nincs meg már benned az első szeretet!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Szerda [2019.12.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 21,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jel 2,5 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”     Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és (Örömüzenet)

- Szerda [2019.12.11.] "Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2019.12.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 6,8 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Kol 2,6-7 De Nóé kegyelmet talált az Úr előtt. Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.  De Noé kegyelmet talála az Úr előtt. Azért, a miképen vettétek a Krisztus Jézust, az Urat, akképen járjatok Ő benne, Meggyökerezv (Útmutató)

Sajtos pogácsa rúdban

Ha vékonyabbra nyújtom, akkor ropogósabb. Ha még vékonyabbra nyújtom, akkor még ropogósabb. Ha egészen vékonyra nyújtom, akkor teljesen ropogós. Így viszont puha maradt a közepe, ami nem akadályozott meg bennünket abban, hogy gyorsan betoljunk 2-3 darabot még melegen. Azért nem többet, mert karácsonyra készült, és ment a fagyasztóba. Igyekszem olyasmiket sütni, amiket lehet jó előre. Mivel 35 km-re lakunk a gyülekezettől, sok időt vesz el az utazás. Elő kell készülni. Már van néhány sajtos pogácsa recept a blogon. Itt egy,  meg itt egy kalonjjee-val(fekete hagyma mag) Juhsajtos kifli is szerepel a blogban: Sajtos rudat viszont még sohasem készítettem, pedig szeretjük. Hozzávalók:1 kg liszt20 dkg margarin4 dkg élesztő1 kockacukor1 dl tejkb fél l tejföl2 tojáskb egy lapos evőkanál só15-20 dkg sajt1 tojás Elkészítés: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, a margarint elmorzsoljuk benne. Mé (A parókia konyhájából)

Mindennapi csodák, avagy angyalok a hétköznapjaimban

The post Mindennapi csodák, avagy angyalok a hétköznapjaimban appeared first on sikerül.com. (Sikerül)

„Istenem, találkoz(t)unk!”

Te találkoztál már Jézussal? Ha igen, milyen élmény volt a vele való találkozás? Biztos sokunkban, sokféleképpen játszódott le ez a pillanat. Egyik olvasónk megható, személyes történetét osztotta meg velünk. Valamelyik előadó a Forrásponton azt mondta, már mindenki találkozott Jézussal, csak van, aki eddig még csak felszínesen, van aki csak egy kicsit, és van aki már teljesen. Ekkor megfogalmazódott bennem, hogy: azt hiszem, én még akkor nem is találkoztam Vele igazán, de úgy szeretnék! A szentségimádás tényleg fantasztikus volt! Egyszerűen csak térdeltem felfelé tartott tenyérrel és dicsőítettem a Jóistent végig, teljesen átadva önmagam Jézusnak és ezt ismételgettem magamban: „Jöjj és ragyogd be a szívem!” Ezt Ő – ha lehet így mondani – úgy viszonozta, hogy valóban érezhettem Őt, a szeretetét, azt, hogy közel van, bennem van és teljesen odaadja nekem önmagát. Ez pedig elképesztő volt! Nem bírtam megmozdul (777blog.hu)

Isten másképp gondolkozik

Szombaton elhunyt egy ember, aki rengeteget tett a kereszténységért, és aki fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy Afrikában is megismerjék az emberek Jézust. Ő róla szól ez a vendégírás. „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim- így szól az Úr! (Ézs 55:8)” Isten, ezt számos alkalommal bizonyította a Bibliában. Soha senki nem gondolta volna:  a világ megmentésére az lesz a megoldás, hogy elküldi egyszülött fiát és feláldozza értünk. Ilyet egészen egyszerűen egy ember se találna ki! De az sem hétköznapi gondolat, hogy egy halásznak jelenti ki : „Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem majd fel egyházamat”. Az is elég valószerűtlen, hogy tanítványai közül arra bízza a pénzkezelést, akiről biztosan tudja: el fogja árulni. Lássuk be, a fenti mondat, igaz: Isten nem úgy gondolkozik, ahogy mi. De vegyünk egy kétezer évvel későbbi példát. Vegyünk egy kontinenst, ami (777blog.hu)

Megerősített férfiak, erősebb gyülekezetek

Egyházunkban legutóbb – november 23-án – a Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközségben rendeztek regionális férfinapot Helyem van az asztalnál címmel. De miért is van olyan nagy igény az ilyen jellegű programokra? Mi az a spirituális többlet, amelyben a férfiak ilyenkor részesülnek? Írásunkban a férfiak hitéletét érintő kérdéseket járjuk körbe lelkigondozók segítségével, a férfiak gyülekezetben betöltött szerepétől a modern férfit érintő kihívásokig. (KötőSzó)

A pap, a közgazdász és a piros lada

Egy baranyai plébános, Molnár Attila atya elindul a Budapest-Bamakó Rallyn. A szabadpecs.hu információi szerint a 8300 kilométeres távon közgazdász barátja, Fáth Gergely lesz a társa. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Kedd [2019.12.10.] "Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Kedd [2019.12.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                           S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Fil 4,6  S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 6,7a   Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt;   Népemmé fogadlak titeket, és a ti Istenetek leszek,   Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és (Bátorító blognapló)

- Kedd [2019.12.10.] "Ítéleted idején is benned reménykedtünk, URam, neved dicséretére vágyott a lelkünk!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Kedd [2019.12.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 21,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Ézs 26,9 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”     Lelkem hozzád vágyódik éjjel, teljes szívből (Örömüzenet)

- Kedd [2019.12.10.] "Ti azonban ... szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2019.12.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 2Móz 34,10c S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 4,23 Az Úr pedig ezt mondta: ... Meglátja majd az Úr tetteit az egész nép, amely között vagy, mert veled együtt félelmetes dolgokat fogok véghezvinni. Azután bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógáikban, hirdette a mennyek országának evangéliumát, és gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget a nép körében. Ő pedig monda: ... és meglátja az egész nép, a mely között te vagy, (Útmutató)

Jótékonysági estet tart a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A Vígszínházban, ahol F. Scott Fitzgerald-Kovács Adrián-Vecsei H. Miklós-ifj. Vidnyánszky Attila: A nagy Gatsby című zenés party kerül bemutatásra. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ha nem tudod, hogy miért ünnepeljük a karácsonyt, az egész értelmét veszti

Ti miért szeretitek a karácsonyt? – tette fel a kérdést a népszerű fitneszguru a követőinek. A válaszok igen sokrétűek voltak az ünnepi zenéktől kezdve a forró csoki szürcsölgetéséig, megelevenítve a karácsonyi álmot, a meghitt, békés ücsörgést a hosszú téli estéken. Ezek azonban csak kedves velejárói ennek az ünnepnek – a karácsony igazi értelmét a jászolon, a bölcseken és a forralt boron túl kell keresnünk. (KötőSzó)

Teljes életélvezet – 10. nap

„De az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik, és jól él fáradságos munkájából.” (Préd 3,13) Sokszor visszaköszönő problémaként tűnik fel keresztyénségünkben, hogy az Isten és ember közötti kapcsolatot elspiritualizáljuk, ellelkizzük, mintha Isten csak az üdvösségünkkel foglalkozna, mintha nem érdekelné az, hogy hétköznapi „világi” tevékenységeinkben hogyan és miképpen élünk. Az ilyenfajta megközelítés szerint az […] The post Teljes életélvezet – 10. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Doboznyi törődés - 2019

Mi ez?A tavalyi évekhez hasonlóan idén decemberben is megszervezi gyülekezetünk a "Doboznyi törődés" cipősdoboz akciót, aminek célja adományok gyűjtése Ménfőcsanakon és Győrújbaráton élő nehezebb sorsú gyermekek és családjaik számára, hogy helybéliek segítsenek a helybéli gyermekeknek és családoknak, biztosítva azt, hogy az ajándékok a megfelelő, rászoruló családokhoz jusson el. Amit kérünk: főleg ajándék (játék, papír-írószer, könyv, kozmetikum), de lehet tartós élelmiszer. A megajándékozottak listáját a helyi Családsegítő Szolgálatok rakják össze. Szívesen segítene?Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon a +36 20 454 09 58 számon vagy email-en a reformatus.kilato@ gmail.com címen, hogy életkor és nem szerint egyeztetett gyermek(ek)nek, családnak segíthessen. Így minden megajándékozott személyre szabott csomagot kaphat.  A rászoruló családok számára külön tartós élelmiszert is gyűjtünk, amelye (Sokorói-Dombság reformátusai)

Kikészülünk karácsonyig?

„Steinbach József az ünnepi istentiszteleten a teológusoknak azt mondta: „Felkészültetek: a belső elhívás, a tanulás és a külső elhívás most együtt van. Felkészültetek, de nem vagytok készen. Mert egyedül Isten az, aki kész, aki tökéletes, aki szent, aki örökkévaló, a mi feladatunk, hogy áldássá lehessünk a folyamatos szolgálatban.” Készen legyetek! - Lelkészszentelő ünnepi istentisztelet - refdunantul.hu 2008. november 9-én döntöttem el, hogy a budapesti teológiára fogok jelentkezni. Pontosan 11 évvel később, 2019. november 9-én lelkésszé szenteltek.     Amikor teológus koromban láttam az egyházamat és a gyülekezeteket, a lelkészeket és szolgálatukat, őszintén tudtam gyönyörködni és bizony néha szörnyülködni. A „bárcsak ilyen lelkész lehetnék” és a „soha nem szeretnék ilyen lelkész lenni” talán könnyelmű kijelentéseket gyakran megfogalmaztam.  Volt, hogy azokban csalódtam, akiket csodál (reposzt.hu)

Most akkor Kanye West tényleg megtért?!

A haladás kultúrájával időnként legígéretesebb gyermekei fordulnak szembe. T. S. Eliot 1922-ben publikálta „The Waste Land” (Átokföldje) c. költeményét, amelyet kortársai a modernizmus mesterművének tartottak. Eliot versbe foglalta a korszellemet, és a modernizmus meghatározó, felismerhető hangjává vált. Öt évvel később azonban a haladó elit meglepetésére Eliot megkeresztelkedett, és onnantól zsenialitását a keresztény hit szolgálatába állította. […] (Szabados Ádám blogja)

12.09 Megmosni egymás lábát

„Nektek is meg kell mosnotok egymás lábát" (Jn 13,14). tovább (Velünk az Isten!)

Jobb adni

A Magyar Református Szeretetszolgálat az adventi készülődés részeként idén először rendezte meg jótékonysági estjét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A FELÜLRŐL VALÓ BÖLCSESSÉG REFORMÁTUS FILOZÓFIÁJÁRÓL - VALÓDI BREAKING NEWS: HATALMAS A LEMARADÁSUNK!

VALÓDI BREAKING NEWS: HATALMAS A LEMARADÁSUNK! A FELÜLRŐL VALÓ BÖLCSESSÉG REFORMÁTUS  FILOZÓFIÁJÁRÓL ÖTVEN „KÁLVINI” FILOZÓFUS VILÁG-PANTEONJA ÉS SZELLEMI  PORTRÉJA A református vagy kálvini filozófiát, bölcsesség-szeretetet, s ennek közel 500 éves történetét az erős bibliai gyökérzet, s a bibliai gondolkodás átültetése jellemzi a filozófiai gondolkodás koordináta rendszerébe. Meglepően kevés szó esik a magyar filozófiai és teológiai szakirodalomban, a közbeszédben pedig egyáltalán szó sem esik arról, hogy főként a 20. század eleje, a holland Kuyper Ábrahám református, neo-kálvini világnézeti építkezése óta több száz kiváló holland, amerikai, angolszász és más nemzetiségű református gondolkodó fáradozik a világ- és emberszemlélet, történelemszemlélet református rendszerekbe foglalásán, a református bölcselet kiépítésén. A nemzetközi irodalom közel 70 neves református filozófu (Békefy Lajos blogja)

„Készítsetek adaptert a templomhoz!”

Sajátos parafrázisa ádvent mottójának, keresztelő János szavainak – aki arra biztatott, hogy „készítsétek az Úr útját, és egyengessétek ösvényeit” (Mt 3,3) – az, ahogyan a Szolnoki Evangélikus Egyházközségben fogalmaznak: készítsetek adaptert a templomnak, akadálymentesítsétek a lelkek útját az Úrhoz! A templomokat valamikor a városok közepére építették, ezzel kifejezve, hogy Isten az élet tengelye, és a hit az élet minden területét meghatározza. Idővel a templomok – és a hit – az élet perifériájára kerültek. Ma már nehezen kapcsoljuk össze egymással a hitet és a hétköznapi életet, Istent és embert, a gyülekezetet és a várost. A templom legfeljebb különleges ünnepi alkalmak helyszíne, legtöbbek gondolkodásában csupán letűnt korok mementója. Régebben, egy alapvetően keresztyén módra működő világban – amikor ugyanaz az értékrend jelent meg a magánéletben, a hivatásban és az iskolában, m (Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye blogja)

Mi az igazi advent? – Túl a koszorún és az ajándékokon

Anyagiassá és türelmetlenné szegényedő világunkban az emberek zöme nem szeret várakozni. Vágyait is a pillanat szeszélye szabja meg, ha valamire szemet vet, azonnal akarja és egyre kevésbé ismeri a felkészülés, a sóvárgás örömét és izgalmát. A Képmás magazin elgondolkodtató cikkét szemlézzük. Talán a gyerekek őriznek még valamit az ajándék vagy vendégvárás lelkes rákészüléséből, ők még izgulnak, hogy lesz-e hó, jön-e a Mikulás, ám szüleik – és felnövekedve alighanem ők maguk is – már nem azzal törődnek, ami eljön, hanem azzal boldogtalanok, elégedetlenek ami van. Aki csak a mindenkori jelennek, a pillanatnak él, nem vár és nem készül semmire, annak szinte minden nyűg és teher. Megszenvedi, hogy nem jön idejében a busz, hogy szemtelenül korán sötétedik és hideg van, hogy nem futja a családi költségvetésből mindarra, amit a szomszéd bezzeg megengedhet magának, hogy olyan unalmasak, szürkék és egyform (777blog.hu)

Egy igeversben minden a keresztény életről

Rendkívül mély vendégírás érkezett hozzánk, amely egy igeversből “vezeti le” a keresztény élet feladatit – és szépségeit! A címválasztás lehet kicsit megtévesztő, hiszen a Bibliában rengeteg versből le lehetne vezetni a keresztény életet és legfőbb jellemzőit, én most ezekből az igékből egyre gondoltam, mégpedig:  Adjatok hálát az Úrnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek között!” ​Zsolt 105,1 Amikor elolvastam ezt az igeverset egyik reggel csendességem közben, arra gondoltam: ebben az igében minden benne van, ami a keresztény élet! Sorban: hálaadás, segítségvárás, evangelizáció és/vagy tanúságtétel. Mind a háromról rengeteg lehetne írni, írnak is nálam okosabb, bölcsebb, teológiában jártasabb emberek, épp ezért csak röviden, pár gondolatban térnék ki mindezekre. “Adjatok hálát az Úrnak!” Hányszor halljuk keresztény körökben, milyen fontos a hálaadás! És vajon hány (777blog.hu)

A romániai forradalom 30. évfordulóján nyílik kiállítás

Temesvár 89 - a magyar segítség címmel szombaton a szentesi Koszta József Múzeumban. [...] Bővebben! (Szemlélek)

“A szabadnap a munka része” – ezért tart embermentes napot Pál Feri atya

Pál Feri atya több előadásában is foglalkozik a kiégés témakörével, amely a mai társadalmunk egyik legnagyobb veszélye, szinte mindannyiunk életében jelen van. Mégsem vesszük eléggé komolyan – erre a problémára hívja fel a figyelmet a római katolikus pap! „Ahhoz, hogy hosszú távon jól legyünk, nemcsak napi, hanem heti minimumra is szükségünk lehet. Ennek alapja számomra a szerdai szabadnapom, amit elneveztem embermentes napnak. Ezért ha szerdán találkozunk valahol a városban, kérlek, nézd el nekem, ha legföljebb egy kimért biccentéssel tudatom, hogy fölismertelek. Ezen a napon nem vagyok hajlandó jót tenni senkivel, kivéve önmagamat, mert én is számítok. Ebben a törekvésemben nem kisebb tekintély erősített meg, mint Teréz anya. Amikor ugyanis egy forgatócsoport járt a kalkuttai missziójában, azt tapasztalták, hogy hetente egyszer a nővérek egész álló nap csak pihentek, ücsörögtek, imádkoztak, énekelgettek. A ripor (777blog.hu)

Mit mond a főpap és a főbíró jog és erkölcs kapcsolatáról?

A Válasz Online páros interjújában a magyar katolikus egyház fejét, Erdő Péter bíborost és Darák Pétert, a Kúria elnökét ültette egy asztalhoz. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Imaestet tartanak az Új Teremtés Konferencia szervezői adventkor a Rézkígyó Kávézóban!

Holnapután, azaz szerdán 17 órai kezdettel imaestet tartanak az Új Teremtés Konferencia házigazdái, melyre várnak minden kedves érdeklődőt sok szeretettel, a belépés ingyenes! A szervezők közleményét változtatás nélkül közöljük!  Miről szól majd az Új Teremtés Konferencia?  Miért érdemes eljönni jövő tavasszal, azon kívül, hogy egyedülálló összetételű előadó csapat tisztel meg bennünket jelenlétével? Ennyi különböző irányból, felekezettől még nem voltak jelen egy hasonló konferencián!   1. Nem ökumenikus masszát szeretnénk látni.  Mi egyedül Jézust szeretnénk látni.  A cél, hogy legyünk akár katolikusok, akár protestánsok, akár messiási zsidók, nekünk a lényeg egy: Jézus. És eljött az idő, amikor végre már nem a különbözőségekre akarjuk helyezni a hangsúlyt! A közös pont: Jézus. És mi, Jézus Krisztus egyháza együtt készülünk a menyegzőre, együtt alkotjuk a csodálatos menyasszonyt (777blog.hu)

Magyarország a díszvendége az idei vatikáni betlehem-kiállításnak

Tizennyolc magyar kézműves betlehem bemutatásával kezdődött a Vatikánban vasárnap délután megnyitott nemzetközi betlehem-kiállítás. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Nálad van a labda! – 9. nap

„Közel van az ÚR mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja.” (Zsolt 145,18) Minden nap kinyitni a lelki tartalmú adventi kalendáriumot. Elolvasni a napi igét. Lefekvés előtt imádkozni. Meggyújtani a gyertyát az adventi koszorún. Adakozni. Vasárnap templomba menni, és végig odafigyelni az igehirdetésre… Megpróbálok mindent kipipálni a keresztyén to-do listámról, mert idén nem akarok „üres” adventet. […] The post Nálad van a labda! – 9. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Nagy Károly Zsolt - „Watchdog” vagy kóbor eb?

Magyarországon lerombolták a média függetlenségét és sokszínűségét – ismerteti hat nemzetközi médiaszervezet véleményét a hazai sajtóviszonyokról az Index. Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár már reagált is a megállapításokra. Álláspontja szerint az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése, azok az újságírók pedig, akik mégis ezt teszik, politikai aktivisták.Kovács Zoltán: az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése - Magyar Hang, 2019. december 5. A modern brit konzervatív politika egyik megteremtőjének tekintett Edmund Burke, 1787-ben a brit parlament alsóházának a sajtó tudósítói számára történő megnyitása körüli vitában fogalmazta meg azt a nagy karriert befutott gondolatot, mely szerint a sajtó a negyedik hatalmi ág. Legalábbis Burke ezen megnyilatkozását szokás ősforrásként megjelölni, jóllehet ő nem annyira hatalomról, mint a társadalmat alkotó rendekről besz (reposzt.hu)

- Hétfő [2019.12.09.] "Félelemmel töltsétek el jövevénységetek idejét!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Hétfő [2019.12.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Fil 2,12 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   2Móz 6,7b   Ezért tehát, szeretteim, ahogyan mindenkor engedelmeskedtetek, nem csupán jelenlétemben, hanem sokkal inkább most, távollétemben is, félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket,   és megtudjátok, hogy én, az ÚR vagyok a ti Istenetek, aki megszabadítalak (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.12.09.] "Örök hűséggel irgalmazok neked - mondja megváltó URad!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Hétfő [2019.12.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 21,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Ézs 25,8 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”     Véget vet a halálnak örökre! Az én Uram, a (Örömüzenet)

- Hétfő [2019.12.09.] "Ne ítéljetek, és nem ítéltettek. Ne kárhoztassatok, és nem lesz kárhoztatásotok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2019.12.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 1,17 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 7,1-2a Ne legyetek személyválogatók az ítélkezésben, a kicsit éppúgy hallgassátok meg, mint a nagyot! Embertől ne tartsatok, mert az ítélet Istené. Ami pedig nektek túl nehéz, azt tárjátok elém, és én majd meghallgatom. Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fogtok megítéltetni; Ne legyetek személyválogatók az ítéletben: kicsinyt úgy, mint nagyot hall (Útmutató)

A nős papok mítosza - Második rész

Rövid cikksorozatunkban azt járjuk körül, miért téves a keleti katolikus egyházak házas papjaira hivatkozva érvelni a nős férfiak ("viri probati") pappá szentelése mellett a latin egyházban; hogyan terjedt el a cölibátus nélkül élő házas papság legitimitásának hamis mítosza; és hogyan erősítette tovább ezt a mítoszt Ferenc pápasága az elmúlt néhány évben. [Ez a cikksorozat Veszprémi Csaba szerkesztőnk munkája. A sorozat első része IDE KATTINTVA olvasható.] Ahogy az első cikkünkben anglikán példán láttuk, a XX. és XXI. századi pápák következetes gyakorlata a katolikus egyházba megtérő keresztény közösségekkel szemben az volt, hogy engedélyezték a közösség házas papjainak, hogy házas életállapotban is papként szolgálhassák tovább az Egyházat, ugyanakkor a már megtért közösségben házas férfit csakis rendkívüli esetben, egyedi kérelemmel szentelhettek pappá. Vajon az Egyházba megtért keleti katolikus (Katolikus Válasz)

1. oldal a 345-ből. || Következő oldal