Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 38155 || 1. oldal a 382-ből. || Következő oldal

Krisztus és kultúra

Keresztyén emberként nem légüres térben élünk. Hitünket és Istenhez fűződő kapcsolatunkat nem vákuumban éljük meg. Nincs olyan, hogy van Isten és vagyok én, minden más pedig kívül marad ezen a kapcsolaton. Saját hitünk, saját életünk, saját Krisztus-követésünk egy adott helyen, egy adott időben, egy nyelv szavait és logikáit felhasználva és egy adott kulturális közegben történik. [...] The post Krisztus és kultúra appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Hol ebédel a plébános?

Nem lankad a párbeszéd a papság élethelyzete témájában. Újabb olvasói levelet közlünk, amelynek szerzője megoldási javaslattal is előáll. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Mit kezdjünk az inkvizícióval? Történeti megközelítés I. (folytatás)

Nem szabad meglepődnünk azon, hogy egy idő után a legfelkészültebbek és legalkalmasabbak, a domonkos fráterek kaptak megbízatást arra, hogy mindenütt felderítsék a fenti titkos csoportosulások tagjait, és kikérdezzék őket, mit is tanítanak voltaképpen. Hiszen ők voltak leginkább kiképezve arra, hogy másokat a hit kérdéseivel kapcsolatban meggyőzzenek. Belőlük alakultak meg tehát az inkvizíciós törvényszékek. Az „inkvizíció” (a latin inquere=nyomoz, kutat, vizsgálódik igéből) egyszerűen szólva vizsgálatok lefolytatását jelentette, azzal a céllal, hogy az igazság érvényre juthasson. A törvényszékek szigorú szabályok szerint jártak el. Formálisan vádat emeltek, tanúkat kerestek, és úgy folytatták le az eljárást, hogy annak minden részletét jegyzőkönyvbe vették. Hadd vessem közbe, hogy nem tartom tisztemnek az inkvizíció védelmezését! Egy jezsuita szerzetestől talán némelyek apológiát várnának el, ám (Jezsuita blog)

A lelkész magánya

Füzes Ádám atya zavarbaejtően őszinte Faccebook-posztjában hozta a nyilvánosság tudomására, hogy kilép a papi szolgálatból. Miért fontos ez? Nem ő az első katolikus pap, aki ezt az utat választja, ám talán az egyik első hazánkban, aki ilyen nyíltan vállalja – ezáltal közbeszéd tárgyává teszi – ezt a döntést és annak hátterét. „Talán most sokan csalódtok bennem, vagy akár haragusztok is. Megértem. Az Egyház tanítása szerint a pap örökké pap. Döntésemmel ezt a tanítást megsértem. Az elmúlt huszonkét évben azonban feladataimat a legjobb tudásommal, igyekezetemmel végeztem, munkáimat lezárva, befejezetten adtam át. Most is így szeretném ezt a 22 évet lezárni és elbúcsúzni” – kezdi a bejelentést Füzes Ádám, majd ezzel indokolja a döntést: „Negyvenes éveimben szeretnék egységes, igaz, hiteles életet élni. Egységben magammal, életvitelemmel, vágyaimmal. Nem szeretnék egyedül megöregedni... (reposzt.hu)

- Kedd [2020.07.14.] "De eljön Sionhoz a Megváltó, Jákób megtérő bűnöseihez! - így szól az ÚR!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Kedd [2020.07.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ézs 35,4 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jer 9,23   Mondjátok a remegő szívűeknek: Legyetek erősek, ne féljetek! Íme, jön Istenetek, és bosszút áll, jön Isten, és megfizet, megszabadít benneteket!   Aki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék, hogy érti és tudja rólam, hogy én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem - így szól a (Bátorító blognapló)

- Kedd [2020.07.14.] "Mit mondjunk tehát? Igazságtalan az Isten? Szó sincs róla!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Kedd [2020.07.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ef 2,8   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Róm 9,15-16 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka;   Hiszen így szól Mózeshez: „Könyörülök, akin könyörülök, és (Örömüzenet)

- Kedd [2020.07.14.] "Dicsérjétek az Urat! Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2020.07.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *   S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 33,11a-b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mk 2,19 Felhangzik még a vidám örvendezés hangja, a vőlegény és a menyasszony hangja és azoké, akik így énekelnek: Adjatok hálát a Seregek Urának, mert jó az Úr, mert örökké tart szeretete! Jézus ezt mondta nekik: Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Addig, amíg velük van a vőlegény, nem böjtölhetnek. Örömnek szava és vígasság (Útmutató)

“Mami, te egy csodálatos ember vagy” – megható levelet kapott kislányától Fodor Réka

Megható és felemelő üzenetet kapott Fodor Réka, a Nigériában szolgáló magyar orvos: 12 éves lánya, Kinga szeretettel teli, megértő és nagyon büszke levelet írt édesanyjának, aki immáron negyedik hónapja segít Nigériában az ottani szegényeknek, éhezőknek és bajba jutottaknak!  Drága Mami! Ma 110 napja, hogy megöleltél, és azt mondtad, két hét múlva találkozunk. Azóta az egész világon bezártak az iskolák, aztán a templomok és a játszóterek. Apa alacsonyabb lett egy centiméterrel, én magasabb néggyel, Anna kettővel, tehát összesen 5 centit nőtt a család. A cica és kutya is nagyobbak lettek. Ja, Apa is hízott 5 kilót, ennek nem nagyon örül, mert hiú. Befejeződött a tanítás, megkaptuk a bizonyítványokat. Az enyém lehetne jobb, de tudod, ezt mindenki elmondhatná magáról, hiszen annál, amik vagyunk, mindig lehetnénk jobbak mindannyian. Jó, mi nem vagyunk átlagosak, mert te például Afrikában gyógyítod az embereket, (777blog.hu)

Gyömbéres rebarbara lekvár ribizlivel

 Nagyon szeretjük a rebarbarát, bár eddig csak szószt készítettem belőle, és süteménybe használtam. Valójában mindenben lehet vele helyettesíteni az almát, csak vigyázva, mert nagyon savanyú. A kertünkben is terem idén. Csak a szárát használjuk fel, miután lehántottuk róla a külső, gyönyörű héját.  Hozzávalók:1/2 kg rebarbara szár tisztítva1 dl víz20 dkg cukordiónyi reszelt gyömbércitromléegy marék ribizli2-3 kávéskanál dzsemfix  Elkészítés: A feldarabolt szárakat a vízzel és a gyömbérrel feltesszük főni. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, és botmixerrel pépesítjük.   Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a kis cukorral elkevert dzsemfixet, egy evőkanál citromlét, az utasításnak megfelelően főzzük egy kicsit, majd a ribizlivel is elkeverjük. Üvegekbe töltjük, öt percre fejre állítjuk. Kaláccsal, kenyérrel vagy fánkkal fogyasztjuk.  Először nem tettem bele ribizlit, mert több receptet meg (A parókia konyhájából)

Magyar, ne bántsd a Szerbet!

„Kedvenc példám, hogy Szerb Antal világirodalmi kötete az többszörösen vastag, mint a magyar irodalomról szóló monográfiája. Számomra ez is szembeötlő volt már gimnazista koromban. És ez volt az ajánlott irodalom az irodalomórákhoz” Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője, Hír Tv: Magyarország élőben extra, 2020. június 29., 8 perc 16 másodperctől „A nyilatkozat elhangzása után pár nappal a 444 és a Soros György által finanszírozott szatellit orgánumok felhorkantak arra utalva, hogy Szerb Antalt bírálni merészeltem. Nyilvánvaló, hogy az oktatáspolitika felelőssége a politikusoké, ezért a tragikus sorsú író irodalmi tevekénysége csupán eszköz lehet a politikacsinálók kezében, mégis a kritikát nem a SZDSZ politikájához, hanem Szerb Antal munkásságához kapcsolták, követhető célzatossággal.” ifj. Lomnici Zoltán, origo.hu, 2020. július 9. A ma két hete elhangzott interjú részletet múlt hé (reposzt.hu)

Idén is műanyagmentes a július

Tavaly nagy visszhangot kapott a műanyagmentes július akció. Idén, mintha nem is lenne. Pedig fontos. (Szemlélek)

2020.07.12. Szentháromság ünnepe után 5. vasárnap, igehirdetés, Nagybörzsönyi Evangélikus Gyülekezet

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.   Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet Szentháromság ünnepe után 5. vasárnap az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Péter apostol első levelének 2. fejezetében, a 9. és 10. versben, a következőképpen:   Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket; akik egykor nem az ő népe voltatok, most pedig Isten népe vagytok, akik számára nem volt irgalom, most pedig irgalomra találtatok. Ámen.   Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,   az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek a szuperhősökről szóló könyvek és filmek. Ezekben mindig van valaki, aki megmenti a világot. Rendszerint a hős elős (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

A kis herceg írójának gyönyörű imája

Antoine de Saint-Exupéry nevét A kis herceg csodálatos regényének köszönhetően szinte az egész világon ismerik. A francia író – aki pilóta is volt – gyönyörű imát írt, amelyet egyre többen fedeznek fel az elmúlt években.  Antoine de Saint-Exupéry Fohász Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy leleményessé és ötletessé, hogy a napok sokféleségében és forgatagában idejében rögzítsem a számomra fontos felismeréseket és tapasztalatokat! Segíts engem a helyes időbeosztásban! Ajándékozz biztos érzéket a dolgok fontossági sorrendjében, elsőrangú vagy csak másodrangú fontosságának megítéléséhez! Erőt kérek a fegyelmezettséghez és mértéktartáshoz, hogy ne csak átfussak az életen, de értelmesen osszam be napjaimat, észleljem a váratlan örömöket és magaslatokat! Őrizz meg attól a naiv hittől, hogy az életben min (777blog.hu)

Kiből mit hoz ki az alkohol?

  A leggyakrabban említett példa az alkohol hatására agresszívvé váló családfő, aki a kocsmából hazatérve kérdés és köszönés nélkül ütlegelni kezdi a feleségét és/vagy gyerekeit is, üvöltözik velük, folyamatos rettegésben tartja őket, pokollá teszi az életüket. Nagyon sokan élnek bántalmazó kapcsolatban, vagy bántalmazó családban. Sok esetben az önálló döntésre elvileg képes felnőtt házastárs sem tud, vagy nem mer kimenekülni ebből a szörnyű helyzetből. Inkább tűr, próbál együtt élni a napi borzalommal. A gyerekeknek esélyük sincs. Azaz, olvastam már olyanról, hogy egy kiskamasz saját maga kérte állami gondozásba vételét, hogy távol tartsa magát az őt rendszeresen összeverő apjától. Bátor, és felnőtteket is megszégyenítő lépés volt ez részéről. Ismerünk olyan tapasztalatokat, amikor egy-egy túlságosan erősre sikerült fizikai erőszak után a kijózanodott agresszor észbe kap, magáb (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

“Isten nem szivat, a szívünket szeretné megvédeni” – Hamar Donát a szexualitásról

Kimondottan hiánypótló beszélgetést hozott össze a ShoeShine csapata a szex, szerelem, elköteleződés témakörében: Stumpf Kata vezetésével egy asztalhoz ültették Bellovics Gábor jezsuita szerzetest, Hamar Donát vloggert, Fally Veronika trénert és Huszár Domonkost, a rendezvényt szervező csapat egyik alapítóját. Nem feltétlenül a mondanivaló miatt volt különleges az esemény, – habár ahogy hamarosan olvashatjátok kimondottan jó gondolatok is elhangzottak – sokkal inkább az volt a szokatlan, hogy egy valódi beszélgetés alakult ki a résztvevők között, ez pedig a moderátor elévülhetetlen érdeme.  Hamar Donát vlogger – aki korábban feleségével a 777-nek is interjút adott – tabuk nélkül beszélt arról, hogy ő hogyan élte meg a korábbi kalandjait, ahol sok lelki sebet szerzett. “Én egy olyan életet éltem a megtérésem előtt, ami nagyon az egyéjszakás kalandokról szólt. Én hittem abban, hogy ez is egy út, mert a vil (777blog.hu)

Mit kezdjünk az inkvizícióval? Történeti megközelítés I.

Az alábbiakban kísérleteket teszek arra, hogy a szokásosnál valamelyest árnyaltabb módon (azaz történelmileg érzékenyebben) formáljak véleményt az inkvizíció a kérdésről. A vexata quaestio terén való tájékozódásban nagy segítségemre voltak az olasz történész, Alessandro Barbero kutatásai. Barbero bevallottan ateista (sőt, mint manapság a legtöbb olasz intellektuel, némileg marxista), vagyis az egyház iránti elfogultsággal nemigen vádolható. A magam részéről hiszek abban, hogy egy ilyen külső szempont nemhogy kárára volna, de használ is annak, aki intellektuális becsületességgel igyekszik tájékozódni a kérdésben és sine ira et studio keresi a történelmi igazságot. [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

A Schönstatt Mozgalom elutasítja az alapítóját ért vádakat

"Manipuláció, szexuális zaklatás: miért kellett Josef Kentenich atyának elhagynia az általa alapított Schönstatt közösséget?" címmel jelent meg egy írás a „Die Tagespost” hetilapban, 2020. július 2-án.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Hétfő [2020.07.13.] "Hallgassatok az én szavamra, akkor én Istenetek leszek, ti pedig az én népem lesztek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Hétfő [2020.07.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ézs 29,23 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jer 11,4   mert ha gyermekei meglátják kezem munkáját, szentnek vallják nevemet. Szentnek vallják Jákób Szentjét, és rettegnek Izráel Istenétől.   amelyet őseiteknek parancsoltam azon a napon, amikor kihoztam őket Egyiptomból, a vaskohóból, és ezt parancsoltam: Hallgassatok szavamra, és teljesítsétek mindazt, amit én parancsolok nekte (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2020.07.13.] Isten "kegyelme által elhívott, hogy kinyilatkoztassa Fiát énbennem, hogy hirdessem őt a pogányok között!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Hétfő [2020.07.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ef 2,8   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Gal 1,22-24 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka;   Júdea keresztyén gyülekezetei azonban személy szerint nem ismertek (Örömüzenet)

- Hétfő [2020.07.13.] "Hagyjatok fel vétkeitekkel, amelyeket elkövettetek, és újuljatok meg szívetekben és lelketekben!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2020.07.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *   S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Hós 10,12b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Ef 4,24 Törjetek föl új szántóföldet, mert ideje, hogy keressétek az Urat, míg majd eljön, és hullatja rátok az igazság esőjét. öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Szántsatok magatoknak új szántást; mert ideje keresnetek az Urat, mígnem eljő, hogy igazság esőjét adjon néktek. (Útmutató)

07.04 Vízre van szükséged!

„Nem akarsz új életet adni nekünk, és örömöt szerezni népednek?" Zsoltár 85,7 tovább (Velünk az Isten!)

07.05 Ne oltsd ki!

„A Szellemet ne oltsátok ki, a prófétálást ne vessétek meg." 1Tesszalonika 5,19-20 A kioltásnál általában a tűzre gondolunk. Kioltjuk a tüzet, ha vizet öntünk rá. Ezáltal egészen kialszik, vagy legalábbis nem terjed tovább. tovább (Velünk az Isten!)

Több száz milliót keresni játékkal?

A videójáték függővé és agresszívvé tesz. A videójátékok gyerekeknek valók, de nekik sem kellene ilyenekkel játszani, hiszen az kész időpocsékolás. A videójátékkal játszók antiszociális kockák, akik képtelenek társas kapcsolatok kialakítására. Ezek a sztereotípiák teljesen elveszítették létjogosultságukat egy olyan világban, ahol a gamerek olyan népszerűek, mint a filmes celebek, és annyit is keresnek. Kutyej Dániel gamer – számítógépes játékos – teológussal, az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatójával beszélgettem. (KötőSzó)

Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 5.

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka. Ef 2.8 Isten nem teljesítményeink miatt fogad el, hanem csak úgy. Maga a felvetés is furcsa, hiszen egy olyan kapcsolatban, melynek valami mély bizalom az alapja, hogy kerülne szóba egyáltalán a teljesítmény? Az igazi jó kapcsolatok bizalomra épülnek, és nem kell benne … "Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 5." bővebben The post Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 5. appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

Különös protestáns zarándoklat Genfben

Különös protestáns zarándoklat Genfben Nyári szellem-földrajzi barangolás (2.) Igen, van protestáns zarándoklat is. Nem idegenvezető könyvvel a kezünkben, nem is lelki zarándoklat házakkal, stációkkal, hanem Bibliával, szellemi városnézéssel. Keresve eleink lába nyomát, beleérzéssel, tudatosítható emlékekkel, ismerettel, ami egy-egy város kiemelkedő személyiségeitől maradt ránk. Amit érdemes, mi több, szükséges felelevenítenünk, mert valamiben a javunkat szolgálhatja. Ilyen város Genf is, a „kálvinista Róma”. Tarts velünk! Nyári gondolati zarándoklásom a júliusi naplemente egyik páratlan pillanatát rögzíti. A hegyek mögé bukó nap csodálatosan sokszínű vörös-arany folyamai festik meg az eget, és a hegyen épített kálvini erődítménytemplom, a St. Pierre magasba szökő karcsú tornyát. A felfele ragyogás és az iránymutatás különös, színes arany mutatóujját formálja ki a templomtoronyból a ráhulló f (Békefy Lajos blogja)

“Ég a szívem” – különleges feldolgozást kapott a népszerű dicsőítő dal

Egészen különleges feldolgozása készült el az „Ég a szívem” című dalnak, amely Magyarországon minden bizonnyal Csiszér Lászlónak köszönhetően terjedt el és vált igen népszerűvé. A „HEGY Music” csapata ezzel az átdolgozással lépett be a magyar keresztény zene világába, a produkciót hallva és látva pedig úgy tűnik, hogy az igényességre teszi a hangsúlyt. A hangszerelésnek köszönhetően merőben más hangzást kapott az „Ég a szívem” mint amit megszoktunk, a szaxofon miatt sokkal inkább a jazz irányába indult el Füzér Donát vezetésével a fiatal zenészekből álló együttes. A 777 és a zenei együttes közös pontja Herényi Márk Barnabás, aki indulása óta csapatunk tagja, ő a HEGY Music szaxofonosa, illetve fuvolán is játszik. Az együttes tagjai arról tájékoztattak bennünket, hogy terveik szerint az elkövetkező hetekben is új feldolgozásokkal, illetve saját szerzeményekkel is jelentkeznek, a magyar elektron (777blog.hu)

A zene csodája: közösséget teremt – Visszapillantó #3

Lehet-e spirituális élmény, amikor egy focimeccsen együtt zeng a B-közép? Előadható-e a rap műfajában egy gyerekdalocska? Miért jó zenét tanulni? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Előtte-utána (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 5. vasárnap, 2020.07.12.) - vendégposzt: Kovácsné Sterczer Rita

textus: 1Pét 2,9-10 "Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket; akik egykor nem az ő népe voltatok, most pedig Isten népe vagytok, akik számára nem volt irgalom, most pedig irgalomra találtatok." Tulajdon Van egy könyvem, illetve kettő, Marie Kondo japán hölgy tollából, amik a rendteremtésről szólnak – az első inkább az elméleti háttér, a második a gyakorlati útmutató. Az első kötet címe: Rend a lelke mindennek. Talán néhányan ismerik is a könyvet, illetve a hölgy munkásságát – KonMari néven lehet vele találkozni az internet világában. Valójában nem a rendrakás miatt hoztam elő ezt a könyvet, hanem a tulajdonlás miatt. Marie Kondonak az az alaptétele, hogy azért telepszik ránk a rendetlenség, és tér vissza minden nagyobb elpakolás után újra, mert túl (Gyülekezetépülő)

Mit vásárol Isten? avagy a Jézus-valuta (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 5. vasárnap, 2020.07.12.)

textus: 1Pét 2,9-10 „9Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket; 10akik egykor nem az ő népe voltatok, most pedig Isten népe vagytok, akik számára nem volt irgalom, most pedig irgalomra találtatok.”    Van egy barátom, aki a teológia mellett reklám és marketinget is tanult. A záródolgozatát pedig az IKEA-ból írta. Arról, hogy mekkora innováció az, hogy ahhoz, hogy ki tudjál jutni a boltból, ahhoz végig kell menned az egész bolton, ésminimális az a rész, amit le tudsz vágni, mert az egész áruház tulajdonképpen egy nagy labirintus, amibe csak egy út vezet be és egy út ki. Muszáj mindent megnézned és így nagyobb eséllyel veszel sokkal több dolgot, mint amit terveztél. De ugyanezt a cél szolgálják a boltok többségében a pénztár közelében elhelyezett rág (Gyülekezetépülő)

Ádám, lehelet nélkül

Úgy tűnik a doxológia, avagy ismertebb nevén a keresztény dicsőítés felszálló ágba került Magyarországon. A legújabb történés, hogy a kormány több száz millió forinttal támogatja a "vallásos könnyűzenét", ami persze hangszerek felújítására és vásárlására szolgál. Tudjuk jól, hogy választék is van már idehaza a különféle keresztény fesztiválokból, konferenciákból, összejövetelekből, és néhány éve már díjat is lehet nyerni ilyen zenével Magyarországon. Minden keret egyben van tehát, már csak a lényeg hiányzik, amivel meg lehetne tölteni. Aki kicsit is tájékozott a "vallásos könnyűzene" kérdésében, biztosan hallott már a Szikra-díjról: az elismerést ötféle kategóriában adja oda a zsűri a legjobb keresztény előadóknak. A díj elnevezése szerintem igen megkapó, hiszen valószínűleg az "isteni szikrára"  utal, arra a földöntúli kreativitásra és ihletettségre, amely olyan a művészetek és ezen (Megint Megmondom)

Vajon Isten felhúzza magát a bűnösök miatt?

Mielőtt rávágnád a választ, olvasd el Varga Laci atya eheti gondolatmorzsáit! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Jézus és a politika

„Elküldtek hozzá (Jézushoz) a farizeusok és a Heródes-pártiak közül néhányat, hogy egy kérdéssel csalják tőrbe. Odamentek tehát, és így szóltak hozzá: Mester, tudjuk, hogy igaz ember vagy, és nem törődsz azzal, hogy ki mit mond, mert nem veszed figyelembe az emberek tekintélyét, hanem az igazsághoz ragaszkodva tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy [...] The post Jézus és a politika appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Miért gyűlölik emberek Istent?

Régen erősnek éreztem a gyűlölet szót Istennel összefüggésben, akkor is, ha a Biblia használja. Azt gondoltam, az emberek nem gyűlölik Istent, legfeljebb nem hisznek benne. Közömbösek vagy kételkedők, de nem utálják Istent, inkább csak nem érdekli őket az Isten-kérdés, vagy egyszerűen nincsenek meggyőződve Isten igazságáról. Ma már máshogy látom. Minél alaposabban figyeltem az embereket és a köztük lévő kapcsolatokat, annál egyértelműbb lett számomra, hogy az Isten-kérdés a legmélyebb motivációs bázisa a viselkedésnek. Akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy a gyűlölet pontos és helyénvaló kifejezés az emberek Istenhez való viszonyulásának leírására. Emberek tényleg gyűlölik Istent, és ez mélyen meghatározza a gondolkodásukat és a cselekedeteiket. De vajon mi okuk lehet erre? The post Miért gyűlölik emberek Istent? appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

A Nyugat és mi

Évszázados paradigma látszik véglegesen megdőlni napjainkban. A paradigma arról szólt, hogy nekünk magyaroknak, mint afféle perifériális országnak arra kell törekednünk, hogy felzárkózzunk a Nyugathoz. Nemcsak gazdaságban, hanem és főleg szellemben és kultúrában. A szellemi mozgások iránya mindig is nyugatról keletre, s nem fordítva. S ha azt akartuk bizonyítani, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik, akkor mindig büszkén emlegettük múltunknak azokat a szereplőit, akik hazahozták a nyugati kultúra megtermékenyítő eszméit. Meg azt is gyakran emlegetjük, hogy mi voltunk Európa védőbástyája. Nyugat valójában mindig is valamiféle viszonyítási pontként működött a számunkra, s közösségi tudatunkban mindig is úgy mértük magunkat, hogy mennyire vagyunk képesek bekapcsolódni a nyugati szellemi fősodorba. Egyszóval, Nyugatnak megkérdőjelezhetetlen tekintélye volt, s képes volt elhitetni, hogy magától értetődő modell a j (reposzt.hu)

CSAK KEGYELEM!

A Szentháromság ünnepe utáni 5. vasárnap vezérigéje: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka;" (Ef 2,8) Túróczy Zoltán püspök "Csak kegyelem" című és tárgyú rövid írása elérhető személyes honlapomon, itt: https://www.garainyh.hu/wordtar2/Evangelikus%20lelkeszek%20igehirdetesei/Turoczy%20Zoltan%20irasai/CSAK%20KEGYELEM.rtf Ezért csak annak utolsó mondatait idézem a vezérige kapcsán: Nem tudom, hogy te most szükségét érzed-e ennek a kegyelemnek. Én mindennap kimondhatatlan szükségét érzem és mindennap csodálatos, boldog örömmel mondogatom magamnak újra és újra: az én Istenem csak kegyelem, semmi más csak kegyelem! Minden útja kegyelem! A Golgotha útja is kegyelem! Az én üdvösségem felé vezető útja is kegyelem! Csak kegyelem! Áldassék örökkön-örökké ezért a hihetetlen kegyelemért az Ő szent neve!   Túróczy Zoltán evangélikus püspök (Garai András webnaplója)

Szentháromság u. 5.

  Kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez. (Ef 2,8) - Az ÚR Isten támaszt világosságot a szívünkben igéje által és ő igazít meg Krisztusért, kegyelemből, hit által; ez a mi örömünk alapja!              Hol töltöd az        örökkévalóságot?   Huszonévesen, még a huszadik század negyvenes évei közepén, beteget látogattam egy Budapesti korházban. A korház folyosóján, szemembe tűnt egy falitábla, azon egy kérdő mondat: „Hol töltöd az örökkévalóságot?” Nos, ez a kérdő mondat, szíven ütött engem és mélyen elgondolkoztatott. Évek múltán, majdnem el is felejtettem. Aztán múltak évtizedek, és most, kilencvenedik évemhez közeledve, ismét eszembe jutott ez a rövid kérdő mondat. És mivel ennek a kérdő mondatnak, óriási a jelentősége, ezért aggódó szeretet kezdte szorongatni szívemet, a ma élő emberiségért! Bár ez a kérdő mondat, ni (Bátorító blognapló)

SZENTHÁROMSÁG U. 5.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                  HA MEGSZÓLAL A BIBLIA!   Mi lesz veled porszem ember, ha megszólal a Biblia? Álarcod nem takarhat el, mögéje lát Isten Fia!   Mindent látó szeme elől, nem rejtheted életedet; mert Ő, felöltözötten is, mezítelen lát tégedet.   Csak arra vár, beismerjed, bűnös vagy, tetőtől talpig; hallgattál a csábítóra, most benned a bűn viharzik.   Higgy Jézusban: s megváltozik, sötét bűnös állapotod; régi helyett, új szívet ad, abban: Urad imádhatod.   Olvasd hittel, alázattal, és megszólal a Biblia; útitársként elkísér majd a menny felé, Isten Fia.   Bár nem sima a keskeny út, nagyobb része köves, sáros; ám véget ér: s az új földön, vár téged, az aranyváros.                             Pecznyík Pál   Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlé (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.07.12.] "Harcolnak ellened, de nem bírnak veled, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szól az ÚR!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Vasárnap [2020.07.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ézs 28,19 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jer 15,20   Valahányszor megjön, elragad benneteket. Mert megjön minden reggel, sőt nappal is, éjjel is. Akkor a folytonos rettegés majd megérteti veletek a kijelentést!   Bevehetetlen ércfallá teszlek ezzel a néppel szemben. Harcolni fognak ellened, de nem bírnak veled, mert én veled leszek: megsegítlek és megmentelek - így szól az ÚR. (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.07.12.] "Kegyelemből van üdvösségetek!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Vasárnap [2020.07.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ef 2,8   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Lk 5,10-11 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;   Jézus akkor így szólt Simonhoz: „Ne félj, ezen túl emberhal (Örömüzenet)

2020.07.12. "Most pedig Isten népe vagytok, ... most pedig irgalomra találtatok!"

Az igehirdetés alapigéje: 1Pt 2,9-10 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/1PE/2/#9 (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 5.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Isten tanúságtételre hív Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Lk 5,1-11   http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/5/#1 1Pt 3,8-15    http://abibliamindenkie.hu/uj/1PE/3/#8 1Móz 12,1-4a   http://abibliamindenkie.hu/uj/GEN/12/#1 Zsolt 86,6-11   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/86/#6 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 5.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez.  (Ef 2,8) http://abibliamindenkie.hu/uj/EPH/2/#8 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek467.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek284.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is!   (Útmutató)

- Vasárnap [2020.07.12.] "Isten ingyen igazít meg az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban lett váltság által!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2020.07.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *   S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Dán 9,7 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Ef 2,8 Neked, Uram, igazad van, nekünk pedig szégyenkeznünk kell még ma is; nekünk, Júda férfiainak, Jeruzsálem lakóinak és az egész Izráelnek közelben és távolban, mindazokban az országokban, amelyekbe szétszórtad őket hűtlenségük miatt, amelyet ellened elkövettek. Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; T (Útmutató)

Elmenni a határig - Úton Máriával 4. rész

Meghatározó találkozások jellemezték Schumicky Mária zarándokútjának negyedik hetét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Eredeti formában állítják helyre a párizsi Notre-Dame-ot

Emmanuel Macron engedélyezte, hogy az eredeti formájában állítsák helyre a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyát, jóllehet a francia elnök eleinte azt szerette volna, ha kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát magán hordozva épült volna újra a katedrális. A felújításon dolgozó építészekből, szakértőkből és helyi képviselőkből álló szervezet július 9-i ülése után a francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron „magáévá tette azt a meggyőződést”, hogy eredeti formájában történjen a helyreállítás. „A elnök megbízik a szakemberekben, és nagyvonalakban jóváhagyta a főépítész (Philippe Villeneuve) által bemutatott tervet, amely a huszártorony eredeti formában történő helyreállítását írja elő” – olvasható a közleményben. Emmanuel Macron a tűzvész utáni napokban felvetette azt a lehetőség (777blog.hu)

Mi az a függés?

A Biblia tanúsága szerint az első részeg Noé volt. Egyik fia kinevette, a másik kettő pedig tapintatosan és szemérmesen elfedte apjuk önmagából való kivetkőzöttségét. Lótot a saját lányai itatták le, hogy öntudatlan állapotában közösülhessenek vele. De csak azért, mert azon a környéken nem volt férfi, és ők nem szerettek volna gyermektelenül megöregedni. Érdekes történet ez is a manapság sokat emlegetett bibliai családmodell jobb megértése szempontjából. Inni ittak tehát régtől fogva az emberek. Noé története is arról tanúskodik, hogy az alkoholos italok legősibb és legegyszerűbb előállítási formája a gyümölcsök, elsősorban a szőlő levének erjesztése. A sör készítése már egy kissé összetettebb technológiai folyamat. Leleményességre volt szükség ahhoz, hogy gabona magvakat, hajtásokat, csírákat pörköljenek, erjesszenek, főzzenek, míg elérik a kívánt eredményt. A lepárlás, vagyis a spiritusz (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

Kilépő papok az egyházban – hol rontottuk el?

Újabb olvasói levelet kaptunk a papi szolgálat elhagyásának témájában, amelyet a párbeszédre hívás jegyében közlünk. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A Queen “keresztény” dalai

Az alábbiakban a brit rockbanda, a Queen néhány korai, talányos szövegvilágú dalát vizsgálom, amelyek keresztény témákat jelenítenek meg. (Szólj be a papnak!)

Krisztus és én

Nemrég egy konferencián azt kérték tőlünk, hogy Eszter története kapcsán nevesítsük, mit mond nekünk Isten szava, kiről szól a történet. Micsoda kérdés?! (TeSó blog)

Négy nap relax

Mit is csináljunk ezen a nyáron? Hol fogunk idén nyaralni és kikapcsolódni, megnyújtóztatni a home office-ban elgémberedett tagjainkat? Igen, a Balaton a varázsszó, vagy valamely másik hazai tavunk, ahonnan hazatérve nem küldenek karanténba, nem utolsósorban nemzetgazdasági szempontból is megszívlelendő a hazai turizmus tudatos támogatása... vagy inkább túrázzunk! (KötőSzó)

Vajon a trendi kereszténység a jó út?

A kereszténység sosem volt tökéletes, hiszen bűnös emberek alkotják az egyházat. Az apostolok idejében sem volt ez másként, csak meg kell néznünk Pál apostol leveleit. Ez az idő előrehaladtával cseppet sem változott. Mindig más és más kísértette az embert, hatalomvágy, gőg, dicsőség, elismertség…stb Az egyik legnagyobb kísértése a modern kereszténységnek az, hogy meg akarunk felelni a korszellemnek. (777blog.hu)

3+1 tipp, hogyan álljunk fel a traumák után

Nem olyan régen egy kérdés érkezett hozzánk az Instagramon azzal kapcsolatban, hogy miként tudunk újra talpra állni egy nagy trauma után. Nehéz ebben a témában okosat és jót mondani. Azt viszont el tudom mondani, nekem mi segített, hogy egy-egy nehéz helyzetben felálljak. (777blog.hu)

Nem kell támogatniuk a vallási intézményeknek az abortuszt az USA-ban

Fontos döntést hozott az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság az Egyesült Államokban. A szervezet jóváhagyta Donald Trump elnök kormányzatának korábbi intézkedését, amely lehetővé teszi vallási intézményeknek, hogy ne finanszírozzák munkavállalóik egészségbiztosításában az abortuszt. (777blog.hu)

Bajnok akarsz lenni? Győzd le önmagad! – Visszapillantó #2

Kovács Koko István, Gundel Takács Gábor és Szujó Zoltán ezúttal egy bizonyos sárga vonal kapcsán beszélget arról, hogy saját gyengeségünk a legnagyobb ellenfelünk. (Szemlélek)

Járványidők csodálatos gyümölcse: a „Korona-Biblia”

A hívő értelem és szív leleményességét sok minden bizonyítja, napjaink koronavírusos járványidőszakában pedig kiváltképpen az a svájci kezdeményezés, ami a legnehezebb pandémiás hónapokban létrehozta a „Korona-Bibliát”, vagy Covid-Bibliát. A zseniálisan egyszerű, de nagyszerű ötlet gazdája Uwe Habenicht svájci református lelkipásztor. Ötlete nyomán már a Biblia 1189 fejezetének 80%-a kéziratmásolatban készen áll. Ezt a Szent Galleni Korona-Bibliának nevezett kézírásos Bibliát átadták a híres Biblia Múzeumnak, a reménység és a kötelező elzártság ellenére is az összetartozás kordomkumentumaként. (Békefy Lajos blogja)

Bátornak lenni a változásra

Az egyetlen biztos pont minden változásban a kősziklánk, aki Isten. Lehet bármennyire ijesztő és furcsa az új, ami vár ránk – Ő is ott lesz, ahogy mindig ott is volt. (777blog.hu)

Az egyféleség kísértése

Az elmúlt hetekben papi sorsok kerültek a médiaérdeklődés homlokterébe. Szaftos és kevésbé szaftos történetek, kommentárok jobbról balról, felülről, és többnyire alulról, a genitáliák tájékáról. Szerintem nem a papokról van szó, hanem a közgondolkodásról. Lássuk, hogyan! (Szemlélek)

Minden élet számít – keresztény üzenet a Black Lives Matter kapcsán

Rövid, de annál fontosabb üzenetet írt valaki egy hatalmas táblára az Amerikai Egyesült Államokban, amely arra a tényre világít rá, hogy Jézusnak minden élet számít, függetlenül a bőrszíntől! (777blog.hu)

A keresztény kultúrában igen, Istenben már nem tudnak hinni a németek?

2019-ben több mint félmillió hívő hagyta el a német katolikus és protestáns felekezeteket. (Szemlélek)

Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 4.

„Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.” (Gal 6.2) (Ferencvárosi blog)

Freund Tamás: „Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém”

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének megválasztott Freund Tamás (nemzetközi hírű és számos rangos tudományos elismerésben részesített neurobiológus, agykutató) egy 2014-es interjúban nyíltan beszélt arról a meggyőződéséről, hogy az agy – amelyet szerinte az evolúció hozott létre – „nem képes kitermelni egy olyan nem anyagi entitást – nevezzük elmének, éntudatnak, szabad akaratnak, léleknek, de leginkább ezek együttesének – amely irányítóként hat vissza az őt létrehozó idegsejtek hálózatára.” (Szabados Ádám blogja)

„Életünk így üzenet lesz” – Roska Péter atya a cölibátusról

Gyönyörű írást kaptunk Roska Péter római katolikus paptól a cölibátus és a házasság témájában. Egyszerre gyönyörködtető és elgondolkoztató. (777blog.hu)

Hogyan kerül a Biblia az űrbe?

Mit jelentenek a csillagképek? Megállhat-e a Nap? És mégis, hogyan kerül a Biblia az űrbe? Amikor a hitnek, a spiritualitásnak és a csillagoknak a kapcsolatáról beszélünk, akkor a legtöbb embernek a horoszkóp jut az eszébe, pedig nagyon más összefüggései vannak a kereszténységben. De vajon hogyan kapcsolódnak össze a csillagok a hittel? És mi köze van ehhez egészhez Sztratosz Ferinek? Tudtátok, hogy a kínaiak már Betlehemben is ott voltak? Ebben a podcast adásban egy beszélgetést hallhattok Ivanics-Rieger Klaudiával, aki a Bakonyi Csillagászati Egyesület alapító tagja és emellett római katolikus hitoktató. (KötőSzó)

50 óra Jézussal, avagy milyen az élő egyház

„A templom ajtaját szélesre tártuk, és 50 órán át be se csuktuk. Ott tömörültünk egy egész hétvégén át, örültünk egymásnak, és éreztük, hogy az egyház él.” Ez a beszámoló nem a távoli múltból származik, hanem a közelmúltból, egészen pontosan olvasónk hétvégi élményét osztotta meg velünk. Bár sokszor érezhetjük azt, hogy a fiatalok távol kerültek az egyháztól, de jó látni, hogy vannak olyan közösségek, alkalmak, ahol még él az egyház. (777blog.hu)

Óvónőből egyiptomi misszionárius

Mindenkinek más az elhívása, Simon Anna, kecskeméti óvodapedagógus biztos állását hagyta hátra azért, hogy nehéz körülmények között élő gyerekeket és felnőtteket taníthasson Egyiptomban. A helyi kultúráról, elhívásáról a hiros.hu kérdezte. (777blog.hu)

"Akkoriban azt mondták, nincs jövője a papi hivatásnak"

Ez a kijelentés a 2. világháború utáni évekből származik – a 65 éve pappá szentelt Pásztor Károly idézte fel, aki 127 társával járt együtt szemináriumba. 89 évesen sem bánta meg, hogy nem hallgatott a vészmadarakra. (Szemlélek)

Mit adhat egy férfi egy nőnek?

Az, hogy ennyi problémát látunk, végeredményben egy gyógyító folyamat, eljutottunk ugyanis odáig, hogy hajlandóak vagyunk újragondolni eddigi „együtt nem éléseink" eredőjét. Számba vesszük szívünk vágyait és igyekszünk jó úton haladni egymás felé. Aztán vagy összejön, vagy nem, attól függ, mennyire akarjuk. Tény, hogy két ember akaratából lehet csak örökké szeretet. (Szemlélek)

Öt perces videó az élet egyik legnagyobb kérdéséről – VIDEÓ!

Nem könnyű dologra vállalkozott Filemon Norbert, az Axióma munkatársa: egy rövid, de igen tömör videóban arra keresi a választ, hogy vajon a hit és az értelem összeegyeztethető-e egymással. (777blog.hu)

,,Isten segít abban, hogy jó dolgokat alkossak” – a hit embere volt Ennio Morricone

Hétfőn hajnalban elhunyt Ennio Morricone, minden idők egyik legismertebb filmes zeneszerzője: a 91 éves olasz művész hiába volt világhírű, mégis egy visszahúzódó ember volt, akinek az életében hatalmas szerepet játszott az Istenbe vetett hite. (777blog.hu)

Pharrell Williams gospelsorozatot készít a Netflixnek

Gospelsorozatot készít a Netflixnek Pharrell Williams, akit a legtöbben a Happy című slágerrel kötnek össze. Az énekes a műsorban szülőföldje, Virginia híres gospelkórusait mutatja be nagybátyja, Ezekiel Williams püspök segítségével. (777blog.hu)

Úton a kereszthez: mi köti össze a hitet és a hegymászást?

A német alpesi szövetség új részlege feladatául tűzte ki, hogy megmutassa a hegyekben járóknak a teremtés szépségét. (Szemlélek)

Három beszélgetés

Júniusban – miközben a blog újjáépítése zajlott – több beszélgetésben is részt vettem, amelyekről a facebook oldalon ugyan hírt adtam, de szeretnék most itt is a figyelmetekbe ajánlani. (Szabados Ádám blogja)

“Istent hibáztatjuk az árvízért, de az ember irtotta ki az erdőt”

Hat rázós kérdéssel debütált a 777 új videósorozata, a “Tabuk nélkül!”, ahol Bese Gergő atya reagál az olvasók kérdéseire! (777blog.hu)

Papként és mentőápolóként a hívek szolgálatában

Összeegyeztethető a papi és a mentőápolói hivatás? Elsőként valószínűleg azt mondanánk, hogy nem, legalábbis szokatlan ez a kettő együtt. Mégsem áll olyan távol a papságtól a gyógyítás, az pedig külön jó, ha egy pap a lelki támogatás mellet fizikailag is segíteni tud. A bácsalmási katolikus templom plébánosával, Huszák Zsolt atyával beszélgettünk, aki lelkipásztori szolgálata mellett végezte el a mentőápolói képzést és szeretné mindkét hivatásában szolgálni a híveket. (777blog.hu)

2020.07.05. Szentháromság ünnepe után 4. vasárnap, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

a kisgyermekekről tudjuk, hogy szeretnek dicsekedni, legalábbis szeretik megmutatni azt, amit valakitől kaptak. Büszkék apukájukra, anyukájukra, nagyszüleikre, és sokszor jöttek úgy oda hozzám gyerekek hittanóra után, hogy elmesélték mi történt a hétvégén, megmutatták a legújabb játékukat, amit kaptak, és kicsit eldicsekedhettek, hogy milyen jó volt nekik az elmúlt napokban. (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

Istentisztelet a Szentháromság ünnepe utáni 4. vasárnapon

A Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet istentiszteletének hangfelvétele. (Ferencvárosi blog)

Igazság első kézből (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 4. vasárnap, 2020.07.05.)

És a teljesség útja pedig nem más, mint az evangélium. Mert, bár ott az ismeretszerzésének lehetősége minden ember számára, de az Istenben való beteljesülés, itt ebben az életben és a következőben is, Jézus Krisztus evangéliuma által történhet meg. (Gyülekezetépülő)

A remény és az összetartozás kordokumentuma...

A hívő értelem és szív leleményességét sok minden bizonyítja, napjaink koronavírusos járványidőszakában pedig kiváltképpen az a svájci kezdeményezés, ami a legnehezebb pandémiás hónapokban létrehozta a KORONA-BIBLIÁT VAGY COVID-BIBLIÁT. A zseniálisan egyszerű, de nagyszerű ötlet gazdája UWE HABENICHT svájci református lelkipásztor. Ötlete nyomán már a Biblia 1189 fejezetének 80%-a kéziratmásolatban készen áll. Ezt a Szent Galleni Korona-Bibliának nevezett kézírásos Bibliát átadták a híres Biblia Múzeumnak, a reménység és a kötelező elzártság ellenére is az összetartozás kordomkumentumaként. (Békefy Lajos blogja)

Szenvedélyes szelídség

Biztosan ismerős az a helyzet, amikor utasításokat kell követned. Eléd állnak a szüleid, a tanárod, a felettesed, és elmondják, mit és hogyan tegyél, te pedig mész és csendben engedelmeskedsz, mert így működik a kapcsolatotok. Főleg, ha nem is kérésként mondják el, amit meg kell tenned, hanem rád parancsolnak. (TeSó blog)

Isten vagy az elvárásaid?

Nagy kísértés, hogy Istent is megfeleltesd az elvárásaidnak. Elégedetlenséged és szomorúságod jelzi, hogy megint az ő akarata teljesült! (Szemlélek)

„EGYMÁS” - Igék az Újszövetségben

A Szentháromság ünnepe utáni negyedik vasárnap Útmutató vezérigéje ez: „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.” (Gal 6,2) Az Újszövetségi Szentírásban 120 igeversben, 130 esetben található meg az „egymás” kölcsönös névmás különböző ragozott formában. (Garai András webnaplója)

Megrótta az MLSZ a Jézusról tanúságot tevő focistát

Fernando Viana, a Kisvárda labdarúgója azért részesült megrovásban a Magyar Labdarúgó Szövetség részéről, mert gólöröme közben megmutatta a mezén lévő feliratot: „Jézushoz tartozom”. Márpedig az MLSZ szabályzata tiltja az ehhez hasonló megnyilvánulásokat. (777blog.hu)

A fotós az oltárnál feküdt - Kínos egyházi esküvői pillanatok

Mindent egy jó fotóért! – szól sokszor a szakmai mondat. De egyházi esküvőn is igaz ez az állítás? Volt olyan fotós, aki hasra vetette magát az oltárnál, vagy éppen nekidőlt a fiatal lelkésznőnek a megfelelő felvételért – meséli személyes tapasztalatait Pethő Judit lelkésznő. De gondoltunk-e már arra, hogy esik mindez a lelkésznek vagy az ifjú párnak? Ki a főszereplő egy ilyen szertartáson, és végül mi marad meg emlékként? (KötőSzó)

Egy távozó papnak is kijár az empátia

Hodász András legújabb videójában kérdéseket fogalmaz meg az egyházat elhagyó pap ügyében. (Szemlélek)

A lelkész egyszerre katona, vazallus és alkalmazott

Nemcsak a katolikus papok hagyják ott a pályát, hanem a református lelkészek is, méghozzá nagy számban. Pedig sokan azt hiszik fő bajnak, hogy nem nősülhetnek a papok. (Szemlélek)

"Bezzeg az én időmben..."

Úgy gondolom, hogy minden generációnak megvan a maga értéke. A maga környezetében, társadalmi közegében igyekezett minden generáció felnőni és értéket vinni az életbe. Ezt teszi a legifjabb generáció is, csak éppen nagyon megváltoztak a körülmények az elmúlt évtizedekhez képest. (reposzt.hu)

Ima az újjászületésért

Néha olyan jó csak azért Istennel lenni, hogy vele legyünk. Nem kérések végtelen sorával elé menni, hanem a kettőnk közötti kapcsolatra gondolni. Ebben segít ez a gyönyörű ima, amit Henri M. Nouwen holland pap írt. (777blog.hu)

#csakegygondolat – Válaszra várva

Nemrég megkérdeztünk titeket az Insta-oldalunkon, hogy ha egy dolgot kérdezhetnétek egy lelkésztől/paptól, akkor mi lenne az. Mondanom sem kell, remek kérdéseket kaptunk! (777blog.hu)

Krisztus és…

Ez az a mondat, amit nagyon könnyű úgy befejezni, hogy tévtanítás legyen a vége. Hiszen, ha hitünkben bármi vagy bárki olyan fontossá –, vagy még fontosabbá – válik, mint Krisztus, már elindul a lavina, és a Krisztus mellé, Krisztus elé tett dolgok kiszorítják hitünk Szerzőjét és Elvégezőjét a középpontból. Pedig mennyi mindent leegyszerűsítene, ha Krisztus [...] The post Krisztus és… appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Ki volt Tamás?

Ma van Tamás apostol ünnepe. Ő a legemberibb tanítvány, mintha mindannyiunk ősképe lenne. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Péntek [2020.07.03.] "Szeresd azért az URat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Péntek [2020.07.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ézs 8,13 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jer 31,32   A Seregek URát tartsátok szentnek, őt féljétek, tőle rettegjetek,   Nem olyan szövetséget, amilyent őseikkel kötöttem, amikor kézen fogva vezettem ki őket Egyiptom földjéről. De ezt a szövetséget megszegték, pedig én voltam az Uruk - így szól az ÚR.   A seregek Urát: Őt szenteljétek meg, Őt féljétek, és (Bátorító blognapló)

- Péntek [2020.07.03.] "Ezért mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hit által!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Péntek [2020.07.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 19,10   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Gal 3,11 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.”   Az pedig, hogy törvény által senki sem igazul meg az Isten előtt, világo (Örömüzenet)

- Péntek [2020.07.03.] "Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2020.07.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *   S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 119,73 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Jn 3,23 Kezed alkotott és megerősített, tégy értelmessé, hogy megtanuljam parancsolataidat! Az ő parancsolata pedig az, hogy higgyünk az ő Fia, Jézus Krisztus nevében, és szeressük egymást, ahogyan erre parancsolatot adott nekünk. A te kezeid teremtettek és erősítettek meg engem; oktass, hogy megtanuljam parancsolataidat. Ez pedig az ő parancsolata, hog (Útmutató)

Olyan kevés kispap van Veszprémben, hogy felfüggesztik a szemináriumot

Rendkívül szomorú hír jelent a Veszprémi Érsekség hivatalos honlapján: olyan kevés kispap jelentkezik a Boldog Gizella Szemináriumba, hogy felfüggesztik a működését. Felfüggesztette a Boldog Gizella Szeminárium működését Udvardy György veszprémi püspök – derűlt ki az érsekség oldalára feltöltött közleményből, amely nem titkolja, hogy a szomorú döntés oka a kispapok számának drasztikus csökkenése. “Sajnálatos módon az elmúlt években oly mértékben csökkent a veszprémi Boldog Gizella Szemináriumban hivatásukra készülő papnövendékek száma, ami már megkérdőjelezte ennek a felkészítésnek nemcsak a hatékonyságát, hanem azon – mai világunkban elvárt – képességek segítő kialakítását is, ami nélkülözhetetlen az evangélium hirdetéséhez. Ezért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival egyeztetve, a Szemináriumi Bizottság véleményét kikérve, a Veszprémi Főegyházmegye Tanácsosok Testületén (777blog.hu)

Mi jön a járvány után: globalizáció vagy lokalizáció?

A koronavírus-járvány sok más mellett ráirányította a figyelmet a globalizáció problémáira is. A Különvélemény podcastunk legújabb (5.) részében Somody Imrével arról beszélgetünk, hogy melyek a társadalmi problémamegoldás megfelelő léptékű keretei, mi lehet a kisebb közösségeink szerepe abban, hogy a valósággal egészséges legyen a kapcsolatunk, van-e létjogosultsága a nemzetben való gondolkodásnak, és mit gondoljunk mindezekről a Biblia […] The post Mi jön a járvány után: globalizáció vagy lokalizáció? appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

Ferenc pápa: „A keresztény kommunikátorok főneveket használjanak”

Keresztény újságíróként számtalan kihívással szembesülünk. Ezért is fontos megfogadnunk Ferenc pápa tanácsát, amelyben felhívja a figyelmünket arra, hogy segítsünk másoknak is, hogy az adott helyzeteket és személyeket a Szentlélek szemével lássák. Ferenc pápa fontos üzenetet küldött a Katolikus Média Konferencia idei találkozójára, amelyet rendhagyó módon ,,a járvány miatt” ezúttal a virtuális térben tartottak. A Szentatya felhívta a figyelmet arra, hogy fontos egységben lennünk, mert a katolikus közösség is polarizálódott. „Tekintsünk a Szentlélekre, mert csak így tudunk hatékonyan működni azért, hogy felülemelkedjünk a rasszizmus, az igazságtalanság és a közöny betegségein. Segítsünk másoknak is, hogy az adott helyzeteket és személyeket a Lélek szemével lássák. Ahol világunk túl gyakran beszél jelzőkkel és határozószókkal, a keresztény kommunikátorok főneveket használjanak, melyek az igazság cs (777blog.hu)

Kothencz János: Mi vagyunk a gyermekvédelem nehézipara

Csecsemőként lemondtak róla, ma sok ezer árva és nehéz sorsú gyermek pótapja. Paneldzsungelben misszionál, alaposan benne van a közéletben, de nem pártpolitizál. Nagyinterjúnk az ÁGOTA önkéntes közösség megálmodójával. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Lackfi János: Ments meg engem, Uram!

Nem először mutatkozott meg Lackfi János verseiben a zsenialitás és a hit együttese. Alábbi verse is elgondolkodtató tükröt tart nekünk a megváltásról és a saját érdemeinkről. Ments meg engem, Uram, mert elképesztő intelligens vagyok, bármikor elvégzek hihetetlenül bonyolult számításokat, igazán kár lenne értem. Ments meg engem, Uram, mert rengeteget tudok az emberi kapcsolatokról, tele vagyok empátiával, tanácsaim aranyat érnek. Ments meg engem, Uram, mert elszántan figyelem a világ sorsát, minden hírcsatorna összes hírét szintetizálom, halomszámra írom alá a petíciókat, hallatom hangom a köztereken. Ments meg engem, Uram, mert családcentrikus vagyok, életem és vérem falaztam a gyerekeimbe, még ha nem is túl hálásak érte. Ments meg engem, Uram, mert szakmám elitkommandójába tartozom, és hát mi másért küldtél a földre, mint hogy kiteljesítsem a tőled kapott hivatást? Ments meg engem, Uram, mert nálam nincs jótéko (777blog.hu)

Református istentisztelet

Győrújbarát-Ménfőcsanaki Református Missziói Gyülekezet Református Gyülekezeti Központ, Győrújbarát Igét hirdet: Zajzon Istvánné Kántor: Némethné Mátyás Erzsébet (Sokorói-Dombság reformátusai)

Cöli bá helyett

Ádám, az első ember kerek perec kimondta: nem jó egyedül lenni. Füzes Ádám, a kilépett katolikus pap ugyanide jutott. Ő is úgy érezte, nem jó egyedül, nem jó magányosan megöregedni, némán a falat bámulni a parókián, és úgy leélni az élet hátralévő részét. Húsz év papság után feladta szolgálatát, új munkát, társat és fordulatot keres - miközben kitart a hite mellett. Most aztán sokan neheztelnek rá, amit nem tudok megérteni. Az ő szemükben Füzes Ádám egy gyáva ember, hiszen levette a papi reverendát, évtizedekig tartó cölibátus után, és hátralépett a pozíciójából. Hogy adhatta fel a szolgálatát? Mint a híradásokból kiderült, Füzes számos hívő szemében példakép volt, tanárként, papként, lelki vezetőként egyaránt. Esketett, keresztelt, gyóntatott, oktatott az általános iskolában, de főiskolán és egyetemen is. Huszonkét év tele emlékkel, ünnepségekkel, felfelé és lefelé ívelő szakaszokkal (Megint Megmondom)

1. oldal a 382-ből. || Következő oldal