Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 40893 || 1. oldal a 409-ből. || Következő oldal

- Csütörtök [2021.01.21.] "Imádom azt a nagy szerelmet, Jézusban mely felém hajolt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Csütörtök [2021.01.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 34,14 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Jn 17,24   Nem szabad leborulnod más isten előtt, mert az ÚR, akinek Féltőn-szerető a neve, féltőn szerető Isten.   „Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, azok is ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák az én dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem már a világ kezdete előtt.   Mert nem szabad imádnod más istent; mert az Úr, a kine (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2021.01.21.] Az első apostoli gyűlés határozatai

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Csütörtök [2021.01.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: ApCsel 15,28-29 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.   Mert a Szentlélek jónak látta, és vele együtt mi is úgy láttuk jónak, hogy ne tegyünk több terhet rátok annál, ami föltétlenül szükséges: hogy tartózkodjatok (Örömüzenet)

- Csütörtök [2021.01.21.] "És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2021.01.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 2,7 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 3Jn 1,2 Azután megformálta az Úristen az embert a föld porából, és az élet leheletét lehelte az orrába. Így lett az ember élőlény. Szeretett testvérem, kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek. És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Vízkereszt u. utolsó hét

„Fölötted ott ragyog az Úr, dicsősége meglátszik rajtad.” (Ézs 60,2b) Vízkereszt ünnepe után az utolsó héten az Útmutató reggeli s heti igéiben a megdicsőült Krisztus személye ragyog ránk. „Isten gyújtott világosságot a mi szívünkben, hogy Jézus Krisztus arcán felismerjük az ő dicsőségének ragyogását.” (2Kor 4,6; LK) Megdicsőülésekor az Úr Jézus, három tanítványa szeme „láttára elváltozott: arca fénylett, mint a nap, ruhája pedig fehéren ragyogott, mint a világosság. Íme, fényes felhő borította be őket, és hang hallatszott a felhőből: Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, őt hallgassátok!” (Mt 17,2.5) „Az Úrnak neve legyen áldott örökké!” (GyLK 746) Mi se lássunk mást, csak Jézust egyedül! Solus Christus! S zenghetjük a nagy glóriát: „Dicsőség a magasságban Istennek...” (Lk 2,14) „Óvakodj attól, hogy az ige nélkül kalandozva, Krisztust Istentől elszakítsd! Rajta kívül n (Útmutató)

Bibliaóra

„Biztossá teszed lépteimet, nem inognak bokáim.” (2Sám 22, 37) „Ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.” (2Kor 3, 17)   Érdemes elolvasni mindkét igéhez a teljes fejezetet. Először nézzük az ószövetségi szöveget. Tudvalevő, hogy Dávid sokat háborúzott egész életében. Volt, amikor az Úrért, az Úr nevében harcolt. És olyan is, amikor saját bűnei érték őt utol. Első főnökétől kezdve, aki az apósa is lett, egészen az egyik saját fiáig sok valaki lett az ellensége élete során. Nem csak Isten dicsőségéért és az igazságért állt ki félelmet nem ismerve, hanem amikor saját bűneivel szembesült, akkor sem fogott magyarázkodásba, hanem még az őt pártfogókkal szemben is megvallotta, hogy ami most történik vele, az Istentől jött, és rászolgált. Pályája kezdetén saját királya vált legádázabb ellenségévé. Féltékenységből. Nem tetszett neki, hogy veje, fiának testi-lelki jó barátja sikeresebb mint ő ma (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

A Papp válaszol – Kiégés, őszinteség vs. hazugság, drog

Ezúttal két budapesti és egy szentesi olvasónk kérdésére igyekszik válaszolni Papp Miklós atya. A Papp válaszol legújabb részében szóba kerül a munkahelyi kiégés, az őszinteség és kegyes hazugság dilemmája, valamint, hogy miért bűn a drog és a mértékletes alkoholfogyasztás miért nem az. Melinda (Budapest) Sajnos annak a jeleit kezdem észrevenni magamon, hogy kezdek kiégni szakmai téren. A járványhelyzet majdnem az összes elképzelt tervemet felrúgta, ami nagyon elvette a motivációm, hogy időben haladjak az általam tervezett dolgokkal. Ha valamit le kell adnom, sokat halogatok, míg elég későre marad, vagy nincs motivációm elkezdeni a munkát, a végén pedig úgy összegyűlik minden, hogy elveszek bennük. Keresztényként tudom, hogy munkámmal Isten országát, a közösségemet gyarapítom, és a feletteseimnek örömöt szerzek, de mégsem megy úgy, ahogy kellene. Hogyan lehet megakadályozni, hogy az ember kiégjen, illetve keresztén (777blog.hu)

„Elfogadhatatlan a döntés a Jézus karikatúrával kapcsolatban” – Veres András

Felháborítónak tartja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, hogy a bíróság első fokon elutasította Vejkey Imrének, a Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló karikatúra miatt indított keresetét. Veres András az MTI-nek azt közölte, hogy a 2020 tavaszán megjelent karikatúra blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, emellett a pandémia alatt munkáját végző, keresztény tisztifőorvost is gúny tárgyává tette. Továbbá az MKPK elnöke megdöbbentőnek nevezte azt is, hogy a szerinte keresztényellenes karikatúra „arcátlan módon” egy szakmai díjat kapott néhány hónappal ezelőtt. Még felháborítóbbnak tartja, hogy a bíróság első fokon keddi sajtóhírek szerint a többi között azzal utasította el a jogi keresetet, hogy a „karikatúra jópofa”. A püspök megjegyezte, hogy a „hírek szerint” a perben az is elhangzott érvként, hogy a karikatúra nem irányu (777blog.hu)

Columbus a konyhában

Férfiaknak sem szégyen ráébredni, főleg karantén idején, hogy főzni jó, főzni öröm, főzni nem bonyolult. Vendégszerzőnk néhány recepttel segít ennek felfedezésében. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Merre tartasz, Amerika?

Nagy nap a mai Amerikában, hiszen a járvány miatt szűk körben, de virtuálisan nagy ünnepség keretein belül iktatják be az Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Bident. Bár ez önmagában talán kevésbé érint minket itt Magyarországon, mégis úgy gondolom, hogy nem lehetünk közömbösek azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba halad az USA. Mielőtt kitérnék a mai nap fontosságára, kanyarodjunk vissza közel 250 évet a történelemben. Tanulmányaink során, vagy aztán az amerikai filmek hatására belénk rögződött, hogy július 4-e az amerikai függetlenség napja. Ugyanis erre a napra datálják a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely meghatározó dokumentum az USA történelmében, és hatása túlível ezen az egy országon, mivel a polgárosodás során ez, majd később az amerikai alkotmány sok nép számára szolgált mintaként. És itt a kulcsszó, amely miatt szerintem nagyon is fontos számunkra itt Magyarországon, hogy mi történik az Egyesü (777blog.hu)

„Vannak az életben olyan dolgok, amiket biztosan másképp csinálnék” – interjú Tarlós Istvánnal

Harminc éven át megkerülhetetlen szereplője volt a fővárosi politikának, ebből kilenc éven át volt Budapest főpolgármestere. Az elmúlt évtized egyik legsikeresebb magyar közszereplője, a másfél évvel ezelőtti önkormányzati választási vereséget azonban érezhetően nehezen dolgozza fel – és ezt ő maga sem tagadja. Korábban ritkán beszélt a hitéről, de a 777-nek adott interjújában őszintén mesélt Istennel való kapcsolatáról, a házasságáról és egy több mint huszonöt éves balesetről, amely a mai napig nyomja a lelkét – habár nem tehetett róla. Nagyinterjú Tarlós Istvánnal, Budapest korábbi főpolgármesterével. A Kossuth Lajos téri irodájában beszélgetünk, de mennyire hiányzik a Városház utca – és a főpolgármesterség? Ez a pozíció spirituálisan, elfoglaltságban és fajsúlyban is olyan munkát jelent, amelyet nem könnyű egyik pillanatról a másikra elengedni. Azt hiszem szeretett engem az Isten, – és bízo (777blog.hu)

„Kedvet kell ébreszteni a gyönyörűség felé” – Kerényi Lajos piarista szerzetes

Egy papnak lehet annyi hite, mint a kutyának! – idézi fel egy tanára mondását a Gulágot megjáró Kerényi Lajos, utalva az élő hit fontosságára. A kilencvenhárom éves szerzetes, óraadó tanár egyike azoknak, akik elsőként kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. Kerényi Lajossal a Piarista.hu oldal készített interjút, ennek részleteit szemlézzük. Óraadó tanára a Szent Margit Gimnáziumnak. Online vagy offline tanít szívesebben? Az online meg se közelíti a „padi tanítást”. Annyira szükséges, hogy legyen egy erőtér a diákok és köztem. Ez online nincs meg annyira. Tanítás közben ráadásul rengeteget kapok én is tőlük. Fontos mindenkinek a kisugárzása. Azt mondanám, a legfontosabb és legjobb dolog a tanításban a mosoly, a kedvesség, az optimizmus, a derű, amelyen keresztül be tudunk lépni a másik ember szívébe, majd ki tudjuk csaljuk belőle ezeket. Mi az, amit érdemes még kicsalni a fiatalok szívéből? A bizalmat. E (777blog.hu)

Háromszáz év után zavarták haza őket

Tömegesen telepítettek ki hazánkból dunamenti svábokat, poncichtereket, cipszereket. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Karl Rahner összes műveinek kiadása

Andreas R. Batlogg SJ írását fordította: Szabó Ferenc SJ Forrás: La Civiltà Cattolica, 2020 IV 604-611 (2020. dec. 19/2021. jan. 2) „Rahner meghalt, és úgy gondolom, hogy hamarosan eszmevilága is el lesz temetve”, jelentette ki Hans Urs von Balthasar[1]. A mondat első fele egy megállapítás, a második fele tévedés. Ezt a durva ítéletet Hans Urs von Balthasar egy kiadónak írt levélben fogalmazta meg Karl Rahner (1904-1984) német jezsuita teológus  halálakor. H.U. von Balthasar (1905-1988) K. Rahner barátja volt, ő maga is jezsuita 1929-1950 között, de e két nagy gondolkodó útjai szétváltak. Csak életük végén kezdtek kiengesztelő megjegyzéseket hallatni, de mindig megmaradt között egy bizonyos távolság, mikét az idézett kijelentés is jelzi. [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

Bibliaolvasó podcast lett az első a toplistán

Bibliaolvasó podcast lett a legnépszerűbb az Apple oldalán – számolt be a Mandiner. A műsor a New York Times adásait is megelőzte: eszerint az emberek továbbra is éhesek az igére!  (777blog.hu)

VÍZKERESZT U. 2.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.  (Jn 1,16) https://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/1/#16 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek331.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek437.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

Kilenc püspök halt meg koronavírusban egy hét alatt

Gyászol a katolikus egyház: egy hét alatt kilenc püspök halt meg koronavírus-fertőzésben. (777blog.hu)

5 lelkészi gondolat Trump letiltási ügyéről

Ellentmondásos kort élünk. A globalizáció mind gazdasági-politikai, mind emberi kapcsolataink terén domináns tényező, egyúttal pedig – a legtöbb esetben politikai alapon – láthatatlan, de annál valóságosabb törésvonalak húzódnak ember és ember, csoport és csoport, párt és párt, teológia és teológia között, amelyek távolabb visznek egymástól, mint bármely interkontinentális repülőgépjárat. Az így kialakult törzseken belül vannak a „jók”, kívül a „rosszak”. (KötőSzó)

Újraindult a Papifrankó

Hodász András atya és csapata első videójukban elmondták, mire számíthatnak a YouTube-csatorna követői. (Szemlélek)

- Szerda [2021.01.20.] Ne vétkezz Jézus elárulásával, megtagadásával!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Szerda [2021.01.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 20,20 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Jn 18,5   Mózes azonban így felelt a népnek: Ne féljetek, mert azért jött Isten, hogy próbára tegyen benneteket, és hogy őt féljétek mindig, és ne vétkezzetek!   Azok pedig így feleltek: „A názáreti Jézust.” „Én vagyok” - mondta Jézus. Ott állt velük Júdás is, aki elárulta őt.   Mózes pedig monda a népnek: Ne féljetek; mert azért jött az Isten, hogy titeke (Bátorító blognapló)

- Szerda [2021.01.20.] "Mi ugyanis a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Szerda [2021.01.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Gal 5,4 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.   Akik törvény által akartok megigazulni, elszakadtatok a Krisztustól, a kegyelemből pedig kiestek. És az ő teljességéből vettünk mindnyájan kegyelmet is kegyelem (Örömüzenet)

- Szerda [2021.01.20.] "Tágas térre vitt ki engem, megmentett, mert gyönyörködik bennem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2021.01.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 2Sám 22,37 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Kor 3,17 Biztossá teszed lépteimet, nem inognak bokáim. Az Úr pedig a Lélek, és ahol az Úr Lelke, ott a szabadság. Lépéseimet kiszélesítetted alattam. És bokáim meg nem tántorodtak. Az Úr pedig a Lélek; és a hol az Úrnak Lelke, ott a szabadság. A lábamnak tágasságot adtál, és térdeim nem inogtak. Az Úr ugyanis a Lélek: ahol az Úr Le (Útmutató)

Tényleg a végidőkben élünk? – Székely János püspök gondolatai

„Jézus nem akarja, hogy számolgassuk az időt. Azt akarja, hogy a mostani pillanatban készen álljunk Rá”. Az Emmánuel Közösség Rázós kérdések című eseménysorozatában Székely János szombathelyi megyéspüspök beszélt az utolsó időkről a Jelenések könyve és más igék alapján. Előadásának legfontosabb gondolatait szemlézzük. Gyakran hallunk a Szentírásban és az Egyház tanításában az idők jeleiről. Jézus arra hívja az Őt hallgatókat, hogy ismerjék fel ezt a legszentebb időt, amikor Isten belép az örökkévalóságból a történelembe, a világba. Azt az időt, amelyet úgy is hív a teológia, mint az „idő közepe”, az idő teljessége. A II. vatikáni zsinat inkább úgy értelmezte az „idők jeleit”, hogy minden korban az evangélium fényénél kell megvizsgálnunk, hogy merre vezet a Szentlélek, mi a küldetésünk a mostani korban. A tanítványok azt kérdezgették Jézustól, mikor lesz a vég, és hogyan tudjuk felis (777blog.hu)

Vajon Jézus mit szólna a mai kapitalizmushoz? - Lelkészek válaszolnak (podcast)

Soha nem volt még egy olyan ügy, rendszer, ideológia, eszme vagy bármi, ami ahhoz hasonló egységbe kovácsolta volna az emberiséget, mint a jelen globális gazdasági rendszere. Létezhetnek etnikai, vallási, nemzeti, ideológiai vagy bármely ellentétek is a népek között, egy valami közös: a kapitalizmus és a fogyasztás. Hiszen „mindenkinek” az az érdeke, hogy a termék fogyjon… Emellett – keserű paradoxonként – talán még soha nem volt ember és ember ennyire távol egymástól gazdasági (anyagi) szempontból, mint ma. (KötőSzó)

Pap és lelkész véleménye a védőoltásról

A Kettőskereszt podcast legújabb adásában a koronavírus elleni védőoltásról beszélgetett Bese Gergő római katolikus pap és Bedekovics Péter református lelkész! Mindennapjaink legfontosabb témájával foglalkozik a Kettőskereszt legújabb adása, amelyben egy református lelkész és római katolikus pap mondja el véleményét a koronavírus elleni védőoltásról. Vendégek: Bese Gergő és Bedekovics Péter Műsorvezető: Martí Zoltán Témák: Beoltatja-e magát a koronavírus ellen a katolikus pap és a református lelkész? Miért lehet ilyen sok szkeptikus ember az oltás kapcsán? Lehet-e bioetikai aggály a vakcinával kapcsolatban? Mit jelent az erkölcsi kötelesség? Mi a keresztény egyházak társadalmi felelőssége a járvány idején? A podcast jövő heti témája: A nők szerepe az Egyházban A Kettőskereszt kimondottan a 777 olvasóinak témajavaslataira támaszkodik ezért örömmel várunk minden ötletet, visszajelzést! Iratkozzatok fel Spot (777blog.hu)

Már csiripelni se szabad?

 A moderátor szidása népbetegség, de vajon mikor jön divatba az önfegyelem? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Vedd kézbe a Bibliát - 2021. január 19.

A mai igerészek: János 6,16-21 és Habakuk 1 - lehet mindkettőt olvasni, vagy kiválasztani valamelyiket.A mára ajánlott ének: 300 A Bibliaóra is szünetel. Helyette visszatérünk ahhoz, amit tavasszal, a karantén idején tettünk. Vedd kézbe a Bibliát címmel arra buzdítjuk gyülekezetünk tagjait, hogy keddenként 17 órakor (vagy az este folyamán bármikor) olvassák el a Bibliaolvasó kalauz által ajánlott szakaszokat (vagy az egyiket) és gondolkozzanak, beszélgessenek róla, imádkozzanak felette. Keddenként reggelente ezen az oldalon és a hírlevelünkben kis segítséget adunk mindehhez, imakérésekkel együtt. A bibliaolvasás Istennel való élő párbeszéd lehet. Érdemes imádsággal kezdeni, akár elég ennyi: "Szólj Uram, mert hallja a te szolgád". Aztán olvassuk el, lassan, figyelmesen. Majd tegyünk fel magunknak kérdéseket: pl. Mit mond el ez a szakasz Istentől? Milyennek mutatja Jézust? Mit mond el az emberről? Mit cselekszik benne Is (Sokorói-Dombság reformátusai)

Időszerű teológiát tanulni? – üzenet a Pázmányról!

Évek óta tanítok teológiát – azon belül keresztény filozófiai tárgyakat – Budapesten és Esztergomban, és ennek kapcsán foglalkoztatnak bizonyos kérdések. Vajon érdemes-e olyanoknak teológiát tanulniuk, akik nem papnövendékek? Milyen jövőképet tudunk mutatni azoknak a hallgatóknak, akik a képzéseinken részt vesznek? Lesz-e munkájuk később? Van-e a hitoktatók számára egyfajta életpályamodell, amit kínálni tudunk? A magyar katolikus közösség sok szempontból dinamikus átalakulási folyamatot él át: a papok számának csökkenése a világiak nagyobb jelenlétét igényli majd, de az utat még nem ismerjük, még nem tapostuk ki pontosan. A jövő a kezünkben van, de a körülményekről és a részletekről sokszor fogalmunk sincs. Egy ilyen helyzetben az a világi ember, aki teológiát akar tanulni nagy bátorságról tesz tanúságot. Ez a bátorság pedig a hivatástudatból, a küldetéstudatból és az evangéliumból eredő missziós e (777blog.hu)

Folytatódik a Papifrankó

A Papifrankó Instagram-oldalán jelentette be Hodász András és csapata, hogy folytatódnak a videók. Az újrakezdésnek köze lehet ahhoz, hogy Erdő Péter bíboros a múlt héten leszögezte, hogy nem tiltotta el a videók készítésétől az angyalföldi plébánost. Öt hónap szünetet követően újraindul a Papifrankó mémoldal és Youtube-csatorna, amelyet Hodász András azután indított, hogy a 777 csapatából kilépett. A folytatásról az Instagram-oldalon számolt be az angyalföldi pap: Augusztusban sokan gondolták – habár erről nyilvánosan soha nem beszélt a fiatal pap – hogy a bíboros utasította arra, hogy függessze fel a fiatalok között különösen népszerű tevékenységét.  Múlt héten Erdő Péter bíboros a Válasz Online-nak nyilatkozott, ahol leszögezte, hogy nem tiltotta el Hodász Andrást a Papifrankó oldalától: “Elmondtam, amit a közéleti szerepvállalásról és a láthatóság szintjeiről gondolok, de az atyára bíztam (777blog.hu)

Könnyűzenei körutazás – ökumenikusan

A most zajló Ökumenikus imahét az a nyolc nap, vasárnaptól vasárnapig, amikor a Krisztusban hívők a különbségeik ellenére megélhetik egységüket. Ahogy a testnek a tagjai, úgy mi is meglehetősen sokfélék vagyunk. Ennek a sokféleségnek szerves része az a zenei sokszínűség, melyre évről-évre rácsodálkozom. Így, hogy idén erre személyesen nem lesz mód, az online ökumenikus zenei élményeimből szeretnék mutatni néhányat, mely elsősorban a keresztény/keresztyén könnyűzene kedvelőinek lehet érdekes. (777blog.hu)

Ő a világ legfiatalabb jótékonykodója?

A hétéves kislány művészi tehetségével és hatalmas szívével segíti a rászorulókat. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (17) – Az ÚR a hadijelvényem

„Mózes akkor oltárt épített, és így nevezte el: Az ÚR az én hadijelvényem.” (2Móz 17,15) Az izráeliek legyőzték a pusztában rájuk támadó amálékiakat. Mózes az ÚRnak tulajdonítja a győzelmet, amikor megépíti az oltárt és az URat hadijelvényének nevezi. Jáhve Nisszi (‎יְהוָ֥ה׀ נִסִּֽי). A nész (נֵס) az, amit a sereg a csatában felemel; lobogónak vagy zászlónak […] The post Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (17) – Az ÚR a hadijelvényem appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

Kedd [2021.01.19.] "Véget vet a halálnak örökre! Az én Uram, az Úr letörli a könnyet minden arcról, leveszi népéről a gyalázatot mindenütt a földön!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2021.01.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 61,1b-2 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 5,4 Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek. Hirdetem az Úr kegyelmének esztendejét, Istenünk bosszúállásának napját, vigasztalok minden gyászolót. Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. hogy a szegényeknek örömöt mondjak; elkül (Útmutató)

- Kedd [2021.01.19.] Ne légy bálványimádó!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html          - Kedd [2021.01.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 20,5 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 18,6   Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem.   De még ha ítélkezem is, igaz az én ítéletem, mert nem egyedül vagyok, hanem én és az Atya, aki elküldött engem.   Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te I (Bátorító blognapló)

- Kedd [2021.01.19.] "Mert a törvény végcélja Krisztus, minden hívő megigazulására!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Kedd [2021.01.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Róm 10,8 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. Hanem mit mond? „Közel van hozzád az ige, a te szádban és a te szívedben”, mégpedig a hit igéje, amelyet mi hirdetünk. (Örömüzenet)

Kohászat, mint az ősi Jahve-hit elfelejtett dimenziója

Hová és meddig nyúlnak vissza az ószövetségi Jahve-hit gyökerei? Milyen volt az ősi jahvizmus, és miben tér el a Bibliában kidolgozott hittől? Van-e az irodalmi képek mögött konkrét valóság? Nissim Amzallag régészprofesszor az ókori Izrael teológiájának rejtett alapjaihoz vezet és rámutat: a JHVH-kultusz félnomád rézművesek között indult útjára a bronz- és a vaskor között. A Teremtés könyve arról tájékoztat bennünket, hogy JHVH tisztelete éppoly régi, mint a történelem első fellobbanó lángja. Ezt elsőként bizonyítja Enós, Sét fia és Ádám unokája születése: „Akkor kezdték segítségül hívni az emberek JHVH nevét” (Ter 4,26). Következésképpen nem Ábrahám volt JHVH első tisztelője, a legfelsőbb isteni lény első felfedezője. A pátriárkák legjobb esetben is a JHVH-tisztelet eredeti formáját támogatták, amelyet kortársaik elfelejtettek vagy eltorzították. Milyen jellegű volt ez az ősi jahvi (#BIBLIAKULTÚRA)

MONDJÁTOK EL AZ EMBERI BRUTALITÁS HÍREIT ÉS A JÉZUSI ÖRÖMHÍRT IS! Ő LEGYŐZTE A VILÁGOT...

 BRUTÁLIS KERESZTYÉNÜLDÖZÉS A FÖLD 74 ORSZÁGÁBAN (3.)A MOSTANI EGYETEMES IMAHÉTEN IMÁDKOZZUNK 340 MILLIÓ ÜLDÖZÖTT KERESZTYÉN TESTVÉRÜNKÉRT, AKIKET NEM CSAK A KORONAVÍRUS SÚJT!ANGLIKÁN KÖNYÖRGÉSMindenható Isten, áldunk Téged és tudjuk, hogy Te mindenkit számon tartasz, aki a Te nevedért szenved. Imádkozunk most azokért, akik börtönben vannak hitük miatt, kérve Téged, hadd tapasztalhassák meg, amit Pál apostol átélt: a láncok nem keserítették el őt, hanem segítették a bizonyságtételt az örömhírről. Bátorítsák felebarátaikat, hogy nyíltan és félelem nélkül tegyenek ők is tanúbizonyságot Rólad. Vigasztalás Istene, add a Te kegyelmed azoknak, akiket kínoznak akár testileg, akár szellemileg-pszichikailag a hitük miatt, hogy elviseljék a szenvedést és Krisztus követésének részeként tekintsenek erre. Kegyelmes Istenünk, kérünk, hogy azok, akik az utolsó árat is megfizetik érted, akik mártírhalált (Békefy Lajos blogja)

"Mi itt az Oltáriszentséget őrizzük"

Hittanár és Makovecz-tanítvány vitája a grandiózus templomtervről. [...] Bővebben! (Szemlélek)

DÖBBENETESEN KEVESEN OLVASSÁK AZ EGYETEMES IMAHÉTEN: 340 MILLIÓ TESTVÉRÜNK EXTRÉM VESZÉLYBEN!

 DÖBBENETESEN KEVESEN OLVASSÁK ÉS TUDATOSÍTJÁK A TÉNYLEGES KERESZTYÉNÜLDÖZÉSRŐL SZÓLÓ HITELES TÁJÉKOZTATÁST AZ EGYETEMES IMAHÉTEN!PEDIG VAN KIKÉRT IMÁDKOZNUNK! NEM CSAK MAGUNKÉRT!50 VIZSGÁLT ORSZÁGBAN 760 MILLIÓ KERESZTYÉN ÉL,KÖZÖTTÜK 340 MILLIÓ RENDKÍVÜLI, EXTRÉM VESZÉLYEZTETETTSÉGBENBrutális tények napjaink „rejtőzködő” vallásháborúiról az Open Doors 2021 jelentésében (2.)Covid, szélsőséges iszlám, digitális megfigyelés, nacionalizmus, keresztényüldözésÍrta: Dr. Békefy Lajos -2021.01.18.Megosztás a Facebook-onElőző cikkemben jeleztem azt a négy okot, ami leginkább működik az elmúlt év kiugróan magas, keresztyénüldözéssel kapcsolatos számainak, milliókat érintő rejtett vallásháborúinak hátterében. Most ezeket vizsgáljuk meg közelebbről.Hang hallatszik Rámában, siralom és keserves sírás: Ráhel siratja fiait. Nem akar vigasztalódni fiai miatt, mert nincsenek többé (JEREMIÁS 31,15)Rejtett (Békefy Lajos blogja)

Semmit sem old meg a villamosszék

Trump visszahozta, Biden azt ígéri, hogy betiltja. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Hétfő [2021.01.18.] Isten népét; Jézus követőit elengedi a gonosz ellenség!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html         - Hétfő [2021.01.18.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 15,16 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 18,8   Rettentő félelem szakad rájuk, hatalmas karodtól néma kővé válnak, míg átvonul a néped, URam, míg átvonul ez a nép, amelyet szerzettél.   Jézus így szólt: „Megmondtam nektek, hogy én vagyok: ha tehát engem kerestek, engedjétek ezeket elmenni!”   Félelem és aggodalom lepi meg őket; karod hatalmától elnémulnak mint a kő, míg átvonul néped, (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2021.01.18.] "Isten átadta Mózesnek a bizonyság két tábláját, az Isten ujjával írt kőtáblákat!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Hétfő [2021.01.18.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 5Móz 4,12-13 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.   A tűz közepéből az ÚR beszélt hozzátok. Szavának hangját hallottátok, de alakot nem láttatok, csak hangot hallottatok. Kijelentette nektek szövetségét, amikor megparan (Örömüzenet)

- Hétfő [2021.01.18.] "Mi Atyánk, tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2021.01.18.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Neh 9,6c-d S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Róm 11,36a Te adsz életet mindnyájuknak. Téged imád a mennyei sereg. Bizony, őtőle, őáltala és őreá nézve van minden: övé a dicsőség mindörökké. és te adsz életet mindnyájoknak, és az égnek serege előtted borul le. Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké. Te éltetsz mindent, és az égi s (Útmutató)

Heti ige – Vízkereszt utáni 2.

Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. Jn 1.16 Ha ki tudnánk kerülni a „kegyelem” szót, és a többi jelentésével használnánk – öröm, elfogadottság, szépség, kedvesség, jóság, és ezekhez hasonlók – , akkor kiléphetnénk a bírósági tárgyalóteremből a szabad levegőre. Krisztus teljességéből öröm örömre halmozódik. Nagyon érdekes egy másik nyelvtani lehetőség: ajándék egy … "Heti ige – Vízkereszt utáni 2." bővebben The post Heti ige – Vízkereszt utáni 2. appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

„Tüntessük el a hamis bálványokat és ismerjük meg Jézust!” – Bese Gergő atya

Vajon mennyire valljuk magunkat kereszténynek és mennyire élünk Jézus tanításai szerint? Bese Gergő atya ezúttal arra hívta fel a figyelmünket, hogy intsünk búcsút azoknak a bálványoknak, amelyek távol visznek minket Jézustól. Az elmúlt hetekben több ismerőshöz, ismeretlenhez hívtak beszélgetésre, házszentelőkre. Nem vagyok egy zárkózott típus, ezért hamar sikerül kapcsolatba kerülni fiatalokkal, idősekkel egyaránt. Mesélnek az életükről, örömeikről és bánataikról. Fontos megtapasztalás, hogy minden ember vágyódik a belső békére, kiegyensúlyozottságra. Szeretnének a hit útjára lépni, ráébrednek, mennyivel boldogabb életet éltek nagyszüleink, dédszüleink a nélkülözés, háború közepette is. Mennyire helyén voltak a dolgok az életükben: volt kezdete és vége a napnak, együtt lélegeztek a természettel, tudtak ünnepelni, volt idejük a barátokra, rokonokra. Megbeszélték a problémájukat a családban. Nem cs (777blog.hu)

Hat ok, amiért érdemes olvasnunk a Bibliát minden nap

Ha nem tudod, miért érdemes naponta kézbe venni a Szentírást, akkor íme hat tipp, amely segít abban, hogy közelebb kerüljünk Isten szavához! A Biblián keresztül Isten szól hozzánk Úgy véljük, hogy a Biblia Isten szava felénk. Minden szükséges igazságot, amelyet Isten közölni szándékozott velünk üdvösségünk érdekében, azt a Szentírás tartalmazza. Ezért bízhatunk és támaszkodhatunk a benne leírt dolgokra. A Szentírás Isten kinyilatkoztatása, és a Bibliát elolvasva jobban megismerhetjük Őt. A Szentírás feltölt minket bátorsággal A korai keresztények tudták, hogy ha a Szentírást olvassák, akkor az reményt ad nekik. Az Ószövetségben a zsoltárok Isten hatalmas szeretetéről és irgalmáról szólnak. Az Apostolok Cselekedetei az Újszövetségben bemutatja a Szentlélek munkáját az egyházban. A szereplők tanúságot tesznek Isten munkájáról azok életében, akik hisznek Benne. Ha abból táplálkozunk, ahogy Isten a múlt (777blog.hu)

2021.01.17. Vízkereszt ünnepe után 2. vasárnap, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.   Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet Vízkereszt ünnepe után 2. vasárnap az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Mózes ötödik könyvének 30. fejezetében, a 11. verstől a 15. versig, a következőképpen:   Mert ez a parancsolat, amelyet ma megparancsolok neked, nem túl nehéz a számodra, és nincs távol tőled. Nem a mennyben van, hogy azt kellene mondanod: Ki megy fel a mennybe, hogy lehozza és hirdesse azt nekünk, hogy teljesíthessük? Nem is a tengeren túl van, hogy azt kellene mondanod: Kicsoda kel át a tengeren, hogy elhozza és hirdesse azt nekünk, hogy teljesíthessük? Sőt inkább nagyon is közel van hozzád az ige: a szádban és a szívedben; teljesítsd hát azt! Lásd, én ma eléd adtam az életet és a jót, de a halált és a rosszat is. Ámen.   Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

#szívmelengető – Borka Zsolt

Negyven éve írja és énekli jellegzetes dalait az érces hangú hithirdető. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Hang hallatszik Rámában... COVID, SZÉLSŐSÉGES ISZLÁM, DIGITÁLIS MEGFIGYELÉS, NACIONALIZMUS, KERESZTYÉNÜLDÖZÉS

 Hang hallatszik Rámában, siralom és keserves sírás: Ráhel siratja fiait. Nem akar vigasztalódni fiai miatt, mert nincsenek többé (JEREMIÁS 31,15) COVID, SZÉLSŐSÉGES ISZLÁM, DIGITÁLIS MEGFIGYELÉS, NACIONALIZMUS, KERESZTYÉNÜLDÖZÉS BRUTÁLIS TÉNYEK NAPJAINK „REJTŐZKÖDŐ” VALLÁSHÁBORÚIRÓL AZ OPEN DOORS 2021. JELENTÉSÉBEN (2.) Előző cikkemben jeleztem azt a négy okot, ami leginkább működik az elmúlt év kiugróan magas, keresztyénüldözéssel kapcsolatos számainak, milliókat érintő rejtett vallásháborúinak hátterében. Most ezeket vizsgáljuk meg közelebbről. (Forrás: https://www.opendoors.de/christenverfolgung/weltverfolgungsindex/weltverfolgungsindex-karte#rangfolge) Írja Dr. Békefy Lajos Rejtett vallásháborúk? – az istenvágy, a transzcendentális istenszomj konkurenciaharca? Igen, hadüzenet és különösebb nyílt bejelentés nélkül folyik a világméretű támadás a világkeresztyénség ellen. Nem csak azért, mert ez (Békefy Lajos blogja)

Istentisztelet a Vízkereszt utáni 2. vasárnapon

Hangfelvétel letöltése (.mp3, 27 MB) The post Istentisztelet a Vízkereszt utáni 2. vasárnapon appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

A havas táj hasonlít lelkünk megtisztulására?

Amikor a hó beborítja a tájat, megszépíti azt fehérségével. Valahogy így nézhetünk ki mi is belül, ha élünk a szentgyónás kegyelmével. Elhidegült lelkünk megszépül a bűnbocsánat szentségében. Az elmúlt években hozzá kellett szoknunk, hogy a tél nem jár együtt a hóval, legalábbis felénk egyre kevesebbszer csodálhatjuk a hófödtetájakat. Ma reggel viszont arra ébredtem, hogy egy kis havas tájjal lepett meg a természet. A makulátlan fehérség megszépíti a látképet pillanatok alatt. A rideg téli tájat átvarázsolja és szebbé teszi. Erről eszembe jutott, hogy milyen jó lenne, ha lelkünk fehérségére, tisztaságára oda tudnánk figyelni. Ha Isten ránk tekint, akkor vajon mit lát? A rideg téli látképet vagy a szép havas tájat? Valószínűleg mindkettőt szokta látni, de rajtunk múlik, hogy milyen sűrűn talál minket előbbi vagy éppen utóbbi állapotban. Abban, hogy lelkünk tisztaságát megőrizzük, sokat segíthet, ha (777blog.hu)

Istentisztelet 2021. január 17.

Győrújbarát-Ménfőcsanaki Református Missziói Egyházközség Alapige: János 1,6-8.19-34Ének: 434 (Sokorói-Dombság reformátusai)

Mi töri fel a szívünk keménységét?

Laci atya e heti bölcsességeiben ezt is elárulja. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Minden kegyelem az életemben!

A Vízkereszt ünnepe utáni 2. vasárnap "új" Útmutató vezérigéje ez: "Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre." (Jn 1,16) A "régi" ez volt: "Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jött el." (Jn 1,17)  Ez az írásom megjelent az Evangélikus Életben is, 2013. őszén, de azóta sem kellett módosítanom benne egyetlen szót sem! A kérdés nem költői: Valóban kaptunk-e és mire kaptuk a kegyelmet?! Az apostolok újszövetségi, gyakori (13-szor olvasható)  köszöntése legyen a miénk is: "Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól." (Róm 1,7; 1Kor 1,3; 2Kor 1,2; Gal 1,3; Ef 1,2; Fil 1,2; Kol 1,2; 1Thessz 1,1; 2Thessz 1,2; Filemon 1,3; 1Pt 1,2; 2Pt 1,2; Jel 1,4) Minden kegyelem az életemben!  Ez a kijelentés már régóta a sajátom, de állandó „frissítésre” szorul, miként a gyakran használt számítógépes programjaim. A (Garai András webnaplója)

Vízkereszt u. 2.

 Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. (Jn 1,16) Mit a törvény rendelt nekünk, Nem tudtuk betölteni; S kárhozatot érdemeltünk Mi, harag gyermekei. - De Isten elküldte Fiát, Ki emberré lett értünk. A törvénynek eleget tett, És a veszélyből kimentett, Kiengesztelt Istennel. - Eljött hozzánk az üdvösség, Mely kegyelemből árad; Jóra nincs bennünk tehetség, Erőnk hiába fárad. De a hit Krisztusra tekint, Ki örök érdeme szerint Közbenjáró lett értünk. (EÉ 320) - "Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jött el." (Jn 1,17)                      Isten népe a világban János 17, 15.   Kedves hallgatóim! János evangéliumából, Jézus főpapi imájából olvasok fel 1 verset, a 17-ik fejezet 15-ik versét, Jézus szavait: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem, hogy őrizd meg őket a gonosztól”. Isten megváltott nép (Bátorító blognapló)

VÍZKERESZT U. 2.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                           ZENGJEN ÉNEK!   Zengjen ének minden ajkon, kies völgyön, hegyen, halmon. Istenhez szálljon a hála, Őt dicsérje kürt és hárfa. Hiszen oly sok jót tesz velünk, óvja, védi az életünk, gyermek, felnőtt ismert nála, gondozást nyer beteg, árva.   Felsorolni lehetetlen, Szent munkáját földön, mennyben. Seregei szent honának, parancsára készen állnak. Légy kész te is, hívő népe, érted is hullt Fia vére! Áldozatod legyen hála, helyezd Urad oltárára.                              Pecznyík Pál                            Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomra engedélyezett új, máshol még nem publikált írása.  (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2021.01.17.] Jézus a mi szabadító nagy királyunk!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Vasárnap [2021.01.17.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 14,13 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Jn 18,37   De Mózes így felelt a népnek: Ne féljetek! Álljatok helyt, és meglátjátok, hogyan szabadít meg ma az ÚR benneteket! Mert ahogyan ma látjátok az egyiptomiakat, úgy soha többé nem fogjátok látni őket.   Pilátus ezt mondta neki: „Akkor mégis király vagy te?” Jézus így válaszolt: „Te mondod, hogy király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem a vil (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2021.01.17.] "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Vasárnap [2021.01.17.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Jn 2,11 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.   Ezt tette Jézus első jelként a galileai Kánában, így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne. És az ő teljességéből vettünk mindnyájan k (Örömüzenet)

2021.01.17. "Lásd, én ma eléd adtam az életet és a jót, de a halált és a rosszat is!"

Az igehirdetés alapigéje: 5Móz 30,11-15 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/DEU/30/#11 (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 2.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Jézus Krisztusban látható Isten akarata Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Jn 2,1-11   http://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/2/#1 Róm 12,6-16  http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/12/#6 2Móz 33,17b-23   http://abibliamindenkie.hu/uj/EXO/33/#17 Zsolt 112,1-9   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/112/#1 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

- Vasárnap [2021.01.17.] "Örüljetek, ti, igazak, az Úrnak, magasztaljátok szent nevét!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2021.01.17.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Neh 8,10b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Kor 6,4.10 Ne bánkódjatok, mert az Úr előtt való örvendezés a ti menedéketek! hanem úgy ajánljuk magunkat mindenben, mint Isten szolgái: sok tűrésben, nyomorúságban, szükségben, szorongattatásban, - mint szomorkodók, de mindig örvendezők, mint szegények, de sokakat gazdagítók, mint akiknek nincsen semmijük és akiké mégis minden.  és ne bánkódjatok, mert az (Útmutató)

Ökumenikus imahét - 2021.

(Sokorói-Dombság reformátusai)

Miről szól, ki szól...?

Bibliai gondolatok a koronavírus járvány kapcsán Az EMO videója itt is elérhető... Megosztható link:  https://youtu.be/SCIL8BHkma4 s az EMO honlapjáról: http://emoalapitvany.hu/ és YouTube csatornájáról:  https://www.youtube.com/channel/UC50y7Qf_cTbsIj3FEfovYiA (Garai András webnaplója)

Katolikus fordulat Németországban is?

A mai pártnapon választották meg a német CDU új elnökét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

COVID ÉS A KERESZTYÉNÜLDÖZÉS - Ráhel siratja fiait. Nem akar vigasztalódni fiai miatt, mert nincsenek többé -

 Hang hallatszik Rámában, siralom és keserves sírás: Ráhel siratja fiait. Nem akar vigasztalódni fiai miatt, mert nincsenek többé (JEREMIÁS 31,15)MűvelőHitéletBrutális tények a kereszt(y)én(y)üldözés 2020. évi mérlegén: 60%-os emelkedés a hitük miatt megöltek számában (1.)Még a világjárványért is a krisztus-követőket okolják…Írta: Dr. Békefy Lajos -2021.01.16.Megosztás a Facebook-on(Ez a szerző 3146. életműcikke, 1449. blogbejegyzése a kolozsvári agnusradio.ro-n, 108. publikációja a Felvidék.ma online újságban)Pár nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra az Open Doors nevű, 29 éve a keresztyénüldözés jelenségeit elemző, a  tényeket közzétevő  világszervezet a 2020. évről szóló keresztyénüldözési világ indexét. Több mint 600 oldalon elemzi és világnyelveken publikálja is az adott év keresztyénüldözéseinek aktuális, az előzőekhez képest sajnos minden évben valamivel bővülő fegyvertárát.60 ors (Békefy Lajos blogja)

Second Sunday in Ordinary Time “B” year

As John was standing with two of his disciples, Jesus passed, and John stared hard at him and said, “Behold, the Lamb of God.” The two disciples heard what he said and followed Jesus. Jesus turned and saw them following him and said to them, “What do you want?” They said to him, “Rabbi” — […] (Kiss Ulrich blogja)

OPEN DOORS: BRUTÁLIS TÉNYEK A KERESZT(Y)ÉN(Y)ÜLDÖZÉS 2020. ÉVI MÉRLEGÉN - 60%-OS EMELKEDÉS A HITÜK MIATT MEGÖLTEK SZÁMÁBAN (1.)

 MEGJELENT AZ OPEN DOORS VILÁG INDEXE 2021BRUTÁLIS TÉNYEK A KERESZT(Y)ÉN(Y)ÜLDÖZÉS 2020. ÉVI MÉRLEGÉN: 60%-OS EMELKEDÉS A HITÜK MIATT MEGÖLTEK SZÁMÁBAN (1.)MÉG A VILÁGJÁRVÁNYÉRT IS A KRISZTUS-KÖVETŐKET OKOLJÁK…Pár nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra az Open Doors nevű, 29 éve a keresztyénüldözés jelenségeit elemző, a  tényeket közzétevő  világszervezet a 2020. évről szóló keresztyénüldözési világ indexét. Több, mint 600 oldalon elemzi és világnyelveken publikálja is az adott év keresztyénüldözéseinek aktuális, az előzőekhez képest sajnos minden évben valamivel bővülő fegyvertárát. 60 országban végez a rendkívüli feladatot vállaló intézet nem kis kockázattal járó kutatómunkát. Munkatársai 50 országban kitartóan és alaposan, személyesen járnak utána minden keresztyénellenes akciónak, törvényi, állami, más vallások, etnikai ellentétek és egyéb, politikai okok miatt megvalósuló esetnek, (Békefy Lajos blogja)

Kötelességünk az oltás?

Hónapok óta vártuk, végre megérkezett, erre elbizonytalanodunk, hogy akarjuk-e. Zúdulnak ránk az egymásnak ellentmondó információk a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban, a kételyek közt pedig egyre nehezebb tájékozódni. Tud-e az Istenbe vetett hit fogódzót nyújtani a keresztyén ember számára, amikor arról hoz döntést, beoltassa-e magát vagy sem? Erről gondolkodik ebben az adásban a három szolgatárs: Nagy Zoltán esperes Békéscsabáról, Mezőberényből Lázárné Skorka Katalin, és Zsíros András gerendási lelkész. Szerző: Zsíros András   [...] Bővebben! (KötőSzó)

Alkotmányos gyerekjogok?

Miért nem akarja a német Családszövetség, hogy a gyermekek jogai bekerüljenek az alkotmányba? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Hogyan zajlik 2021-ben a nyíregyházi imahét a Krisztus-hívők egységéért?

Lásd itt a hivatalos közleményt: https://www.garainyh.hu/cikk/mynews.inc.php?a=a&mnid=1069&page= Forrás: https://nyiregyhaza.nyirgorkat.hu/2021/01/okumenikus-imahet-2021/ (Garai András webnaplója)

- Szombat [2021.01.16.] Emberektől, vagy Istentől félünk - de kit félünk?!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html       - Szombat [2021.01.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":   2Móz 14,10 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   ApCsel 7,32   A fáraó közeledett. Izráel fiai pedig föltekintettek, és látták, hogy az egyiptomiak utánuk eredtek. Ekkor nagy félelem fogta el őket, és segítségért kiáltottak Izráel fiai az ÚRhoz.   Én vagyok a te atyáid Istene, Ábrahám, Izsák és Jákób Istene. Mózes megrémült és nem mert odanézni;   A mint közeledék a Faraó, Izráel fiai felemelék (Bátorító blognapló)

- Szombat [2021.01.16.] Milyen legyen az Atya és a fiak párbeszéde?

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html         - Szombat [2021.01.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 6,7-8 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       „Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. Ne l (Örömüzenet)

- Szombat [2021.01.16.] "Az Úr megőriz téged minden bajtól, megőrzi életedet. Megőriz az Úr jártodban-keltedben, most és mindenkor!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2021.01.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 121,5-6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 17,15 Az Úr védelmez téged, az Úr a te oltalmad jobb kezed felől. Nem árt neked nappal a nap, sem éjjel a hold. Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól. Az Úr a te őriződ, az Úr a te árnyékod a te jobbkezed felől. Nappal a nap meg nem szúr téged, sem éjjel a hold. Nem azt kérem, hogy vedd ki őket e világból, (Útmutató)

Környezettudatos reklám: 1 lépés előre, 2 hátra

"Zöldnek" állítja be termékét egy magyar energiaital- és üdítőgyártó, a valóság azonban ennél árnyaltabb. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Gyönyörű dalt írt Pintér Béla a mennyországról

Új dallal és klippel jelentkezett Pintér Béla, amelyet ő maga úgy jellemzett közösségi oldalán, hogy  lírai és elgondolkozós. Valóban az, a dal címe is sokat sejtet: “Elhiszem”. Pintér Béla a Youtube-csatornáján mutatta be legújabb dalát, amelynek az “Elhiszem” lett a címe. Az énekes a közösségi médiában így vezette fel új szerzeményét: “Csak Te, Homokba írva, Hazamegy a Vándor, Szükségem van Rád… Ezen dalok stílusában íródott a szerda este bemutatásra kerülő új dalom is, amely az “Elhiszem” címet kapta. Lírai, elgondolkozós, lassú dal… Ha nem hangzik nagyképűnek, amolyan “pintérbélás”. Hol kezdődött, hol ér véget, és ott milyen törvény érvényes Honnan jöttem, hova tartok, a csónakom hol ér majd partot Még homályos a kép, de a lelkemben már él, elhiszem Sűrű felhő zár el minket, félhomály borít be mindent Csak szívünk látja a valóságot, azt a Földöntúli édes álmot Mert homály (777blog.hu)

HÍVÁS HANGZIK NAGYVÁRADRÓL: GYERTEK, TALÁLKOZZUNK A SZIVÁRVÁNYHÍDON! - VINCZÉNÉ PÁLFI JUDIT LELKI KINCSESLÁDÁJÁRÓL

 HULLÁMRÓL-HULLÁMRA TART AZ ÜZENETFELEDHETETLEN TALÁLKOZÁSOK A SZIVÁRVÁNYHÍDON  NAGYVÁRADON ÉS MINDENÜTT, AHOL MAGYAR SZÍV DOBOGVINCZÉNÉ PÁLFI JUDIT LELKI KINCSESLÁDÁJÁRÓLHa van valami, amit teljes szívvel és lélekkel, értelemmel és tollal boldogan dícsérek, akkor az a műfaj, amit Urunk, a történelem és életünk Gazdája a pandémia hónapjai alatt formált ki az őreá figyelő lelkekben. Ez a műfaj a Covid-istentisztelet, a Covid-áhítat, a Covid-ima. Mindháromra vannak nagy hálára indító példák. A Covid-istentiszteletre Balog Zoltán református püspök Nem csak kenyérrel… című kötete. A Covid-áhítatra Vinczéné Pálfi Judit üzenetgazdag áhítatos könyve, a KORONÁS ÜZEENETEK. A Covid-imákra e sorok szerzőjének 50 imát tartalmazó elektronikus gyűjteménye, ami a Magyar Büntetés-végrehajtásban is begogadásra és felhasználásra talált. Most a nagyváradi karácsonyi meglepetés, az első járványhullámban keletke (Békefy Lajos blogja)

Isten gyermekei teremtésvédők

Van a Bibliának egy állandó, mégis gyakran nélkülözött szereplője, ez pedig a teremtett világ.  Még épp hogy az elején csak rajta van a fókusz, amikor Isten megteremti azt szép rendezettségében, elválasztva a léttereket, megtöltve azokat anyaggal és élettel, rögvest az ember, Isten képmása kerül a figyelem középpontjába. Isten ehhez a megtiszteltetéshez pedig nem szab kevesebb felelősséget, feladatot, mint hogy művelje és őrizze a teremtett világot annak minden kincsével. Nemes feladat, afféle gondnokságot takar a művelés és őrzés.  Azután egy váratlan fordulat történik, az első bizalomvesztés Isten és ember között, az éden szabályának megszegése. Az ember kiűzetésekor azt olvashatjuk, hogy Isten a bizalomrendülésre Ádámmal szemben úgy reagál, hogy termőtlenné teszi a földet Ádám számára, aki nevének jelentése: földből lett. Tehát mintha azt olvasnánk, hogy a bűnbeeséssel együtt a teremtett világ is (KÚTKERESŐ)

Látni és látni hagyni

„Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, hogy csábítja a szemet, és kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított hát a gyümölcséből, és evett. Adott a vele levő férjének is, és ő is evett.” (1Móz 3, 6) „Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e mindketten verembe?” (Lk 6, 39) A bűneset története kétélű, több értelmű. Egyfelől kétségtelenül egy idilli, kívülről nézve kívánatos állapot elvesztéséről szól. Ugyanakkor azt is sejteti, hogy ez kódolva volt a teremtésben. Tehát végeredményben nem csupán Isten tudtával és beleegyezésével, hanem Isten tervének egyik fontos mozzanataként megy végbe. (Ne szólj közbe, olvass tovább!) A szerző számára adott volt a nyilvánvaló tény. A világ, amibe beleszülettünk, egyszerre csodálatos és ellentmondásos. A „honnan a rossz?” kérdésére nincs végleges, megnyugtató magyarázat. Hiszen vagy Isten mindenhatóságát, vagy jóságát k (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

Öt tanács a Big Tech szép új világában

A Big Tech szép új világában (amely kezd az Aldous Huxley által elképzelt önkéntes pokol-paradicsomhoz hasonlítani), ahol saját ideológiával rendelkező új hírmonopóliumok veszik át az életünk és a gondolataink feletti ellenőrzést, és ahol algoritmusokkal és egyre nyilvánvalóbb cenzúrával alakítják az észlelésünket és az ebből felépülő tudásunkat, bennünket pedig adatként adnak és vesznek, nekünk is új szokások kialakítására van szükségünk, ha szeretnénk viszonylag széles látókörű emberek maradni. Rengeteg dolgot lehetne mondani, ami segít a tájékozódásban, én most hadd adjak öt egyszerű tanácsot. The post Öt tanács a Big Tech szép új világában appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

Holló vitte a kenyeret a remeték ősének

Remete Szent Pál gazdag thébai családból származott, 228 körül született. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Péntek [2021.01.15.] "Jézus: a Krisztus!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Péntek [2021.01.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 9,30 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  ApCsel 9,5   Tudom ugyan, hogy te és szolgáid még mindig nem féltek az ÚRistentől.   Ő pedig megkérdezte: „Ki vagy, Uram?” Az így válaszolt: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl.   De tudom, hogy te és a te szolgáid még nem féltek az Úr Istentől.   És monda: Kicsoda vagy, Uram? Az Úr pedig monda: Én vagyok Jézus, a kit te kergetsz: nehéz néked az ö (Bátorító blognapló)

- Péntek [2021.01.15.] "Többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html      - Péntek [2021.01.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Kol 2,6 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne.       Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fi (Örömüzenet)

- Péntek [2021.01.15.] "Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok. Ezek teszik tisztátalanná az embert!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2021.01.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 3,6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 6,39 Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, hogy csábítja a szemet, és kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított hát a gyümölcséből, és evett. Adott a vele levő férjének is, és ő is evett. Példázatot is mondott nekik: Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e mindketten verembe? És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hog (Útmutató)

Sós túrógombóc barna gombával

 Valójában a barna gomba miatt lett sós a túrógombóc. Talán még soha sem vettem, de most elmondta a zöldséges, hogy aromásabb, mint a fehér, vadhúsokhoz szokták vinni. A hentesnél nem volt se dámvad, se őz 😋, így a javasolt összeállítás elmaradt. Nem vagyok túl kreatív gomba ügyben, bár lehet, hogy nincs is sokkal több változat, mint a leves, pörkölt, a töltött gomba, a mártás. Ide gyűjtöttem a gombás recepteket.Túrógombócból is van néhány a blogon, itt találják meg őket. Most sósan készítettem, és ezt a barna gombát kínáltam hozzá. Nagyon jól illett össze a kettő. Hozzávalók:-túrógombóc50 dkg túró3 tojás10 púpozott evőkanál búzadaramokkáskanál só-gomba50 dkg barna gomba1 hagymasó, bors2 babérlevél5 szem borókabogyó1 dl fehér bor1 dl tejfölolajElkészítés:A gombóc hozzávalóit összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg előkészítjük a gombát. A hagymát szeletekre vágjuk, és megpirítjuk az (A parókia konyhájából)

Mi tart össze egy családot?

Raphael Bonelli osztrák pszichiáter szerint a jól működő családban rend van.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Az aggódás 5 ellenszere

Annyiszor tudatosítottam már, hogy sokkal jobb hinni, mint aggódni. És mégis…ha történik bármi, amire nem számítottam, vagy változás jön az életembe,  vagy mondjuk nincs toppon az egészségem: az első reakcióm az aggódás. Összeszedtem, milyen ellenszerei lehetnek. Adj hálát! Az a helyzet, hogy nem tudsz egyszerre aggódni és hálásnak lenni: próbáld ki! Az, hogy mire fókuszálunk, csak gyakorlás kérdése. Ha épp semmi nem történt a napodban/hetedben, amiért hálát tudsz adni, akkor kezdd el észrevenni azokat a dolgokat, amelyeket eddig természetesnek vettél, de valójában ajándékok. Emlékezz arra, hogy kicsoda Isten! Ennek több nagyszerű módja is van. Az egyik a dicsőítés, amely lehetőséget ad, hogy magadról Istenre szegezd a tekinteted. Az is jó emlékekeztető, ha végiggondolod, milyen nehéznek, akár lehetetlennek tűnő helyzetből húzott ki téged. És persze ott van a legnagyobb támaszunk, Isten igéje, amely épp azért i (777blog.hu)

Segíthet-e a hit, ha elkaptad a Covidot?

A Covid-járvány második hullámának zenitjén járunk. Sokan úgy estünk át a betegségen, hogy észre sem vettük. És sokan aggódtak szerettükért, akinek látták szenvedését, megpróbáltatásait. Naponta szembesülünk az elkeserítő statisztikákkal, melyek szerint a halálozást tekintve lassan átlépjük a lélektani tízezres határszámot. Borzasztó, hogy el kell temetnünk egy hazai kisváros teljes lakosságát. A hírek és rémhírek mellett azonban fontos feltennünk a kérdést: miként éljük meg ezt az időszakot az érzések szintjén a lelkünkben, miként a fejünkben és a szívünkben? (KötőSzó)

5 dolog, amiért szeretem a liturgiát

Figyelem, nem teológiai cikk következik! Személyes érzéseket szeretnék megosztani veletek arról, hogy katolikusként mit gondolok a mise liturgikus cselekményeiről. Teszem ezt úgy, hogy talán a protestáns testvéreknek is érdekes lehessen, de semmiképp nem kompromittáló, vagy magunkat katolikusokat magasabbra helyező. Fel kellett nőnöm ahhoz, hogy igazán megszeressem a mise kötelező részeit. Katolikusnak kereszteltek gyerekkoromban, de nem mi voltunk az a család, akik vagy együtt vagy külön, de minden egyes vasárnap ott ültünk volna a templomban, vagy akik aktív szerepet vállaltak a plébánia életében. Ilyen értelemben talán inkább felnőtt megtérőnek mondanám magam, még a katolikus gimnázium ellenére is. Visszatérve rólam a liturgiára: régebben sokszor gondoltam, hogy ez az egész baromira unalmas. Csak a prédikáció miatt szerettem a misét, olyan helyre jártam, ahol jól beszélt az atya, és még jobb, ha gitáros zene is volt. A t (777blog.hu)

Nem is olyan vicces

Eric Metaxast is letiltotta a Twitter. Egyelőre nem szüntették meg a fiókját, mint sok más konzervatív véleményvezér és egyszerű felhasználó esetében, de nem posztolhat. Aki nem ismerné, Metaxas írta a Dietrich Bonhoefferről szóló New York Times #1 bestsellert, amit magyarra is lefordítottak, ő írta meg a rabszolgakereskedelem leállításáért harcoló William Wilberforce életéről szóló könyvet is, amit szintén kiadtak magyarul, meg Lutherről és másokról is írt könyveket. Metaxas a számos ismert személyiséget felvonultató Socrates in the City és Eric Metaxas Show házigazdája is. The post Nem is olyan vicces appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

Maga alá temette a kántort az összeomló horvát templom

Három ember ki tudott menekülni az épületből. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Rock n roll

„Menjünk eléje hálaadással, ujjongjunk előtte énekszóval! Mert nagy Isten az Úr, nagy király minden isten fölött” (Zsolt 95, 2-3) „A boldog és egyetlen Hatalmasság, a királyok Királya és uraknak Ura. Övé egyedül a halhatatlanság, aki megközelíthetetlen világosságban lakik, akit az emberek közül senki sem látott, és nem is láthat: övé a tisztelet és az örökkévaló hatalom. Ámen.” (1Tim 6, 15b-16) Épp a napokban készítettem hittanos videókat. A Bírák könyvéről beszéltem a gyerekeknek. Jefte történetének elmondásakor, mint mindig, most is zavarba jöttem. E sorok írásakor azonban külön is hálás vagyok, hogy friss az élmény, és így még csodálatosabb arra gondolni, hogy Isten soha nem tett olyan felelőtlen és felesleges fogadalmat, mint ez az ammóniták ellen Izrael seregét diadalra vezető erős vitéz. Isten elé  nyugodtan mehetünk hálaadással, síppal, dobbal, nádi hegedűvel, önfeledten énekelve és (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

- Csütörtök [2021.01.14.] Istenfélő bábák - istenfélő nép!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Csütörtök [2021.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 1,17 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   ApCsel 18,10   De a bábák félték az Istent, és nem cselekedtek úgy, ahogyan Egyiptom királya meghagyta nekik, hanem életben hagyták a fiúgyermekeket.   mert én veled vagyok, és senki sem fog rád támadni és ártani neked, mert nekem sok népem van ebben a városban.”   De a bábák félék az Istent és nem cselekedének úgy a mint Égyiptom királya parancsolta vala (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2021.01.14.] "Jézusban van - az ő vére által - a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is; kegyelme gazdagságából!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Csütörtök [2021.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  Ef 1,5  (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.     Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint,   Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.   (Örömüzenet)

- Csütörtök [2021.01.14.] Krisztus "Ruhájára és derekára ez a név van írva: királyoknak Királya és uraknak Ura!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2021.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 95,2-3 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 6,15-16a Menjünk eléje hálaadással, ujjongjunk előtte énekszóval! Mert nagy Isten az Úr, nagy király minden isten fölött.  Ezt a maga idején megmutatja majd a boldog és egyetlen Hatalmasság, a királyok Királya és uraknak Ura. Övé egyedül a halhatatlanság, aki megközelíthetetlen világosságban lakik, akit az emberek közül senki sem látott, és nem is láthat: övé (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Vízkereszt u. 2. hét

„Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.” (Jn 1,16) Vízkereszt ünnepe után a 2. héten az Útmutató reggeli s heti igéi Isten törvényében és evangéliumában közölt akaratát állítják elénk; ő minden ember üdvösségét akarja (lásd 1Tim 2,4; Jn 1,17; Kol 1,19)! Isten kegyelmes akarata Jézus Krisztusban látható; ő világosságul jött el e világba s örök életet hozott az embereknek. „Jézus Krisztus a láthatatlan Isten képe: minden őáltala és őérte teremtetett, és őbenne áll fenn minden.” (Kol 1,15–17; LK) „Örvendezzetek Istennek, minden földek!” (GyLK 718) A kánai menyegzőn, első jelként Jézus borrá változtatta a vizet, mert elfogyott a bor. „Amikor a násznagy megízlelte a vizet, amely borrá lett,” ezt mondta a vőlegénynek: „te pedig mostanáig tartogattad a jó bort.” Jézus, „így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne.” (Jn 2,9.10.11) „A víz borrá (Útmutató)

Az ókori Izrael régészete: két szélsőség között

Israel Finkelstein az ókori Izrael régészetének és történetének vezető alakja. Több mint 40 évnyi terepmunka és kutatás áll mögötte. Egy 24 részes beszélgetős sorozatban más társául szegődhetünk és tanulhatunk a Biblia értelmezéséről és Izrael történetéről, amelyek rekonstrukcióra szorulnak. Az ismeretbővítésen túl bepillanthatunk abba is, hogy egy életen át tartó munka mit árul el az ókori Izrael történetéről. Israel Finkelstein beszélgetőtársa Matthew J. Adams, a jeruzsálemi W.F. Albright Institute of Archaeological Research igazgatója. Matthew J. Adams: Israel, üdvözlöm a sorozat első epizódjában. Azt hiszem, ma le kell fektetnünk a szabályokat arra vonatkozóan, hogy mit fogunk tenni. Nem ugorhatunk bele csak úgy az ókori Izrael történelmébe. Israel Finkelstein: Egyetértek. Matthew J. Adams: Nem is tudjuk, hol kezdjük, ha nem mérjük fel, hogy milyen adatokkal kell megbírkóznunk. Israel Finkelstein: (#BIBLIAKULTÚRA)

A Papp válaszol – keresztény katona, Isten szerinti szerelem, szerzetesség vagy házasság

A Papp válaszol mostani részében három budapesti olvasónk kérdése került kiválasztásra, akik mindannyian életreszóló döntés előtt állnak: valaki a katonaságon gondolkodik, másikuk azon, hogy elköteleződjön-e a szerelme mellett, a harmadik olvasónk pedig a szerzetességre érez hivatást- miközben már menyasszonya van. A cikk alján te is felteheted kérdésedet Papp Miklós görögkatolikus papnak és családapának! Anna (Budapest) Honnan tudhatom, hogy megtaláltam az Isten szerint való páromat? Van egy hívő párom 3 éve. Szeretjük egymást, sokat foglalkozunk a kapcsolatunk építésével, és a gyülekezetünkben sokan kérdezgetik mikor házasodunk már össze. Nekem viszont még nincs békességem a dolog felől. Ez a döntés az egész életemre hatással lesz, és félek, hogy rosszul döntök. Nagyon örülök annak a jelzőnek, hogy „az Isten szerint való párodat” keresed! A szentségi házasság nemcsak evilági ügy. Nem csak arra szól, (777blog.hu)

Nincsenek meg a Margit hídról letört Szent Korona-keresztek

Nincs nyoma annak a két kőkeresztnek, amelyet a Margit-hídról tört le két fiatal nemrég – számolt be a rendőrség. Feladta magát két 16 éves fiatal, aki a Margit hídon letört két kőkeresztet – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden. A 16 éves fiú és a vele egykorú lány szüleik kísérteében kedden jelentkeztek a Rendőrkapitányságon, ahol bevallották, hogy tavaly november 20-án este ők törték le és vitték el a Szent Koronát ábrázoló szobrok kőkeresztjeit – számolt be az Index. A portál az ügyben megkereste a rendőrséget azzal kapcsolatban, hogy sikerült-e megtalálni a letört kőkereszteket. A BRFK szóvivője, Csécsi Soma arról tájékoztatott: sajnos a kereszteket nem találták meg, nincsen nyomuk. A fiatalkorú gyanúsítottak vallomásukban elmondták a rendőröknek, hogy nem akarták ellopni a kereszteket, hirtelen ötlet vezérelte őket, amikor úgy döntöttek, hogy megrongálják a koronát, amit azóta nagyo (777blog.hu)

A Papp válaszol mostani részében három budapesti olvasónk kérdése került kiválasztásra, akik mindannyian életreszóló döntés előtt állnak: valaki a katonaságon gondolkodik, másikuk azon, hogy elköteleződjön-e a szerelme mellett, a harmadik olvasónk pedig a szerzetességre érez hivatást- miközben már menyasszonya van. A cikk alján te is felteheted kérdésedet Papp Miklós görögkatolikus papnak és családapának! Anna (Budapest) Honnan tudhatom, hogy megtaláltam az Isten szerint való páromat? Van egy hívő párom 3 éve. Szeretjük egymást, sokat foglalkozunk a kapcsolatunk építésével, és a gyülekezetünkben sokan kérdezgetik mikor házasodunk már össze. Nekem viszont még nincs békességem a dolog felől. Ez a döntés az egész életemre hatással lesz, és félek, hogy rosszul döntök. Nagyon örülök annak a jelzőnek, hogy „az Isten szerint való párodat” keresed! A szentségi házasság nemcsak evilági ügy. Nem csak arra szól, (777blog.hu)

Csak az az enyém, amit elajándékozok! - HA FELHÚZOD A KÉNYELMES DEICHMANN CIPŐDET… - PROTESTÁNS PORTRÉ

 Pillantás az idő őrtornyából HA FELHÚZOD A KÉNYELMES DEICHMANN CIPŐDET…Talán senkinek vagy keveseknek jut eszükbe,  amikor felhúznak egy szép női vagy elegáns férfi Deichmann-cipőt, hogy a cégalapító milyen különleges ember volt. Pillantás az idő őrtornyából gondolatkörben pár olyan protestáns embernek a portréját adom át a Kedves Olvasóknak, akik különös életükkel és vállalkozásukkal igazán érdemesek figyelmünkre. Ilyen DR. HEINZ-HORST DEICHMANN (1926-2014), aki annak a cipőgyártó és forgalmazó világcégnek volt a kiépítője, amelynek csak Európában több, mint 30 ezer munkatársa van. Orvosi és teológusi diplomát is szerzett, élete végéig másokon segíteni akaró protestáns ember volt.Írta Dr. Békefy Lajos11 ÉVESEN MÁR ISTEN KÖZELÉBEN Deichmann 1926-ban született Essen-Borbeckben, s ami egész életére meghatározóvá lett: hívő családban cseperedett fel. Egyszer a Bild am Sonntagnak adott interjúban mo (Békefy Lajos blogja)

Karanténromantika

Minden kihívás lehetőséget ad rácsodálkozni azokra a kincsekre, amelyekkel megajándékozott az élet. [...] Bővebben! (Szemlélek)

1. oldal a 409-ből. || Következő oldal