Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 29118 || 1. oldal a 292-ből. || Következő oldal

Aki észreveszi a nem túl különleges embert is

Reggeli áhítat a Kossuth iskolában a 2018. november 26-i alkalmon, Lk 2,20 alapján.Annyira jól ismerjük a betlehemi történetet, hogy észre sem vesszük az igazi mondanivalóit. Egyszerűen megnyugszunk, hogy „Igen, igen, így van a történet.” Ma azonban mi egy másik nézőpontba helyezkedünk. Hoztam Nektek egy képet, amit sok évvel ezelőtt találtam egy keresztyén újságban. Ez áll rajta: „Csak finoman kérdezem: Hol voltak a fontos emberek?” És nyilak mutatnak a következőkre: állatok, külföldiek (a napkeleti bölcsek), trágya, kis senkik (Mária és József), valamint jó munkás emberek (a pásztorok). És tényleg! Mária és József nem előkelő emberek voltak. A napkeleti bölcsek külföldről jöttek, mert a helyiek hiába ismerték ugyan úgy a jövendölést, nem értették meg a jeleket, csak a gyüttmentek. És ahogy alapigénk szereplőiről hallottuk, a pásztorok a nyájuk mellől jöttek el. Ők a társadalom alja voltak. Éppen ezé (Egy evangélikus lelkész blogja)

10. nap

“Eljövök hamar: tartsd meg, amid van, hogy senki el ne vegye koronádat.” Jel 3,11 Atyám, nem ott vagyok, ahol lenni szeretnék… Nem is értem, hogy kerültem ide. Megnyílt az út, amire olyan nagyon vártam. Elindultam bátran, a Te kezedbe fogódzva,tele reménységgel, várakozással, ötletekkel. Hittem, akartam, próbálkoztam,erőmön felül is. És most itt ülök, szemben a fallal. […] The post 10. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Katolikus lett Merkel utódja

Annegret Kramp-Karrenbauert választotta tisztújító küldöttgyűlésén a CDU Angela Merkel utódjának. A német püspöki kar szóvivője üdvözölte a választási eredményt, mondván az elnök asszony “otthon van a katolikus egyházban”. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Túszcsere Narniában: fizetség az ördögnek?

C. S. Lewis úgy írta meg a Narnia Krónikái c. mesesorozatát, hogy aki megszereti Aslant, ráismerjen Narnia urára a mi világunkban is. Lewis először Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény c. mesét adta közre, azt követte további hat, amely Narnia történetét a születéstől a mennyei ideában való újjáteremtésig meséli el. Aki olvasta a történeteket, […] (Szabados Ádám blogja)

Boza Kristóf: Következmény

„Amióta tizenöt évesen a politika közelébe kerültem, többek között azért küzdöttem, hogy ne egy következmények nélküli országban éljünk. Most én kerültem abba a helyzetbe, hogy meggondolatlan és otromba szavaimért úgy helyes, ha vállalom a következményeket. Egy engem ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagáltam. Nem ütöttem meg, nem bántottam senkit, de szavaimmal megbánthattam sokakat, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Tisztában vagyok azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatomnak súlya van. Bár tudom, hogy sajnos ez egy következmények nélküli ország, de én nem akarok következmények nélküli ember lenni. A Jobbik pedig nem lehet következmények nélküli párt. (…) Amikor lemondtam parlamenti tisztségeimről, arányos felelősséget vállaltam mindazért, ami egy fél évvel ezelőtti, titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzott. Azzal együ (reposzt.hu)

- Hétfő [2018.12.10.] "Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Hétfő [2018.12.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                           S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Fil 4,6  S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 6,7a   Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt;   Népemmé fogadlak titeket, és a ti Istenetek leszek,   Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2018.12.10.] "Örök hűséggel irgalmazok neked - mondja megváltó URad!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Hétfő [2018.12.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 21,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Ézs 25,8 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”     Véget vet a halálnak örökre! Az én Uram, a (Örömüzenet)

- Hétfő [2018.12.10.] "Szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2018.12.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *         S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 63,5 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 2,1  Ezért téged áldalak, amíg élek, nevedet imádva emelem föl kezem. Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért, Áldanálak ezért életem fogytáig; a te nevedben emelném fel kezeimet. Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberekért, (Útmutató)

Munkából mindig vállalhatunk többet – interjú Görgey Etelka református lelkésznővel

Görgey Etelka Pálfa református lelkésznője. Szolgálata mellett neveli két gyermekét, egyetemre jár és lassan két tetralógiát is megírt. Vidék és város párhuzamáról, lelkészhiányról, az infokommunikációs társadalomról, a példaadó keresztény nevelés fontosságáról és a két könyvsorozatról, a Csodaidőkről és az Időcsodákról beszélgettünk. Mesélnél picit a családodról? Hány gyermeked van? Eta: Kettő. A fiam most lesz 11, a lányom pedig most volt 9 éves. Nagyon sokat vártunk rájuk. Annak idején ki is mondták az orvosok, hogy természetes úton nem lehet gyermekünk, aztán mégis megérkezett a fiú. Utána nem akartunk sokáig várni és most nagyon jó, hogy ilyen közel vannak egymáshoz korban, együtt nőnek fel. Nagyon jól elvannak együtt, órák hosszat játszanak egymással. Nincs tévénk, így nem tudnak kockulni. A számítógép-használatuk is annyira korlátozva van, hogy gyakorlatilag nincs is. Ez, gondolom, tudatos (777blog.hu)

Harrison Ford: Kicsúszunk az időből, mind szenvedni fogunk

A "minden galaxisban ismert színészlegenda" drámai beszédet mondott a Föld megmentéséről. [...] Bővebben! (Szemlélek)

hovatuntazoromhir.jpg

(Velünk az Isten!)

Hová tűnt az örömhír

Szerző:  Philip Yancey Yancey az egyik legelismertebb és legkeresettebb keresztény író. Az államokban már két könyve is elnyerte az "Év legjobb keresztény könyve" díjat. (Jézus másként és a Meghökkentő kegyelem) Mindig nagyon izgalmas és nagyon aktuális témákról ír, amit az új könyve is bízonyít:- Hová tűnt az örömhír? Mert manapság - sajnos - jó pár gyülekezetben amit hirdetnek, az minden csak nem örömhir! Inkább csak terheket pakolnak a hívekre, és hosszan sorolják, hogy mit nem tehetnek többé! Ebben mi az örömhír? tovább (Velünk az Isten!)

Lényeglátás

A kép forrása itt található Igehirdetés Júd 14b-25 alapján a Miskolci, belvárosi templomban 2018. december 9-én, ádvent második vasárnapján. Talán egy éve történt. Korán sötétedett, mint most. A szüleimhez tartottam autóval. Jól ismert úton mentem, mivel itt nőttem fel. Ahogy túl voltam az utolsó nagy kanyaron, rögtön megláttam a még távolban lévő szülőfalum fényeit. Aztán az öröm helyét átvette a vészvillogó néma hangja a fejemben. Bár még csak messziről, de piros és kék villogó fényt láttam. Próbáltam csitítani az aggodalmamat, hogy hátha a szüleimet, vagy mást ért baj, és azért áll ott egy rendőr-, mentő- vagy tűzoltóautó. Ahogyan óvatosan közeledtem, felkészülve minden eshetőségre, megláttam a fény forrását: villogó reklámfény volt. Fényújság, amit a falu szélén lévő vállalkozásra szereltek fel újonnan. Azóta is mindig megijedek először, de már rögtön kapcsolok: rám nézve vaklárm (Egy evangélikus lelkész blogja)

12.09 Isten Teremtésének Kezdete

Jelenések 3,14 tovább (Velünk az Isten!)

12.09 A természetinek megtámadása

"Akik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt" (Gal 5,24). tovább (Velünk az Isten!)

Összefoglaló: Airnergy FC - Erős Vár FC 1-1

Az ősz lezárásaként elcsíptünk egy pontot a listavezető otthonában. Bár a BLSZ III első félévének küzdelmei hivatalosan novemberben véget érnek, kivételesen decemberben is pályára kellett lépjünk, hogy bepótoljuk a második fordulóból elmaradt mérkőzést. Vendéglátónk a tabellát 11 győzelemmel és 1 vereséggel vezető, remek gólkülönbséggel rendelkező Airnergy FC volt. Az ellenfél játékosai fiatal koruk ellenére számottevű rutinnal rendelkeznek, több száz mérkőzés áll a hátuk mögött. Az előjeleknek megfelelően edzőnk, Polgár Ferenc elsősorban a fegyelmezettség fontosságát hangsúlyozta a meccs előtti eligazításon. Kiválóan sikerült elkapnunk a rajtot: Bakonyi Pali a negyedik percben befelé húzta a labdát a bal szélről, majd a tizenhatos vonalán védője lábai között visszarúgta azt az ellenkező sarok irányába, a kapusnak pedig esélye sem volt hárítani. A játék ezt követő szakaszában jórészt (Erős Vár FC)

Más ízű advent (prédikáció, Padragkút-Ajka-Devecser, Advent 2. vasárnapja, 2018.12.09.)

textus: Lk 21,25-36 „És jelek lesznek a napban, a holdban és a csillagokban, a földön pedig a tenger zúgása és háborgása miatt kétségbeesnek a népek tanácstalanságukban. 26 Az emberek megdermednek a félelemtől és annak sejtésétől, ami az egész földre vár, mert az egek tartóoszlopai megrendülnek. 27 És akkor meglátják az Emberfiát eljönni a felhőben nagy hatalommal és dicsőséggel. 28 Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok. 29 Mondott nekik egy példázatot is: Nézzétek meg a fügefát és a fákat mind! 30 Amikor látjátok, hogy már kihajtottak, magatoktól is tudjátok, hogy már közel van a nyár. 31 Így ti is, amikor látjátok, hogy mindezek bekövetkeznek, tudjátok meg: közel van az Isten országa. 32 Bizony mondom nektek: nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem lesz. 33 Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el. 34 Vigy (Gyülekezetépülő)

9. nap

Eljövök hamar: tartsd meg, amid van, hogy senki el ne vegye koronádat.” (Jel 3,11) Uram, annyi minden zakatol a szívemben. Még mindig s már megint fáradt vagyok, és hol van még az Ünnep. Vasárnap van, Uram, a Te napod, és én mégis a holnap és a holnapután teendőin agyalok. Év vége, elmaradások, hosszúra nyúló munkanapok, […] The post 9. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Így szelídül meg a bennünk lévő ordas farkas – Lélekemelő #36

Jézus szava ma is átváltoztat bennünket. De hogyan? Erről osztja meg friss gondolatait Varga László püspök. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Mit jelent az advent ma nekem?

Azt szeretném, ha ez az advent – miközben az ünnepre való készüléssel és várakozással telik – arról szólna, hogy mik azok a dolgok a hétköznapokban, melyek jobbá, örömtelivé teszik az életet. (KötőSzó)

Áthidalható-e az ideológiai szakadék?

„Amerikát mindig is a pártos identitások jellemezték. Most azonban a pártos identitások egyre inkább egybeesnek az ideológiai és a társadalmi identitásokkal. Politológusok szerint ez veszélyes, hiszen gyengíti a kompromisszumra való képességünket” – írja Emily Badger és Quoctrung Bui a New York Timesban. Tanmese az ideológiai szakadékról - Metazin A Metazin szemléz egy, a New York Times-ban megjelent anyagot, amelyben két politológus,  Emily Badger és Quoctrung Bui amiatt aggódik, hogy egyre nagyobb méreteket ölt az amerikai társadalom ideológiai megosztottsága. Mondhatnánk, Amerika messze van, csakhogy nem nehéz ebben a megosztottságban Európára is ismernünk. Ami azt jelzi, hogy a nyugati világban, még ha Amerika sok tekintetben alapvetően más is, mégis csak hasonló szellemi folyamatok játszódnak le, vagy éppen ugyanazzal a szellemi folyamattal van dolgunk. Badger és Bui a két nagy amerikai párt mentén kialakult, egyre m (reposzt.hu)

12.08 Hajnalcsillag

Jelenések 2,24-29 tovább (Velünk az Isten!)

12.08 Isten hatalma nem részrehajló

"Mert egyetlen áldozatával örökre tökéletesekké tette a megszentelteket" (Zsid 10,14). tovább (Velünk az Isten!)

Advent 2.

 Egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok. (Lk 21,28) Jézus második adventjét várva, meg kell újulnunk, mert csak a megtért, és Isten igéje s Lelke által újjászületett hívőket viszi magával az elragadtatáskor!                                         Jézus mindenkor velünk van   „Mi megy végbe abban az emberben, aki apránként elveszíti öntudatát? Aki itt van ugyan, de már nincs jelen? Akinek önmagáról már nincs tudomása? Amikor az öntudat bizonytalanná válik, mi zajlik le akkor ebben az emberben? Valóban minden ember töredék, torzó csupán, nem teljes egész, csak darabkája annak, aminek lennie kellene. Mi lesz, ha mindent elfelejtek majd, saját nevemet és szeretteimét? Ha feledésbe merül az életem, ha már nem tudom elmondani a Miatyánkot? Mi lesz, ha elfelejtkezem Jézusról? De jön a felismerés, én felejtek ugyan, de Jézus nem felejt el engem. (Bátorító blognapló)

ADVENT 2.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                                JÉZUS ÚT ÉS ÉLET!   Világi költők neveit fémjelzi sok verseskötet, bennük: a versolvasóknak szerezve földi örömet.   Verseikben említenek napot, holdat, csillagokat, de mi lelket üdítene, verseikből, mind kimarad.   Jézust, csak néha említik, pedig Ő az út és élet, Nélküle a föld vándora, menny honába, sosem érhet.   Verset író költőtársak, Jézusról többet írjatok, Őt dicsérje a versetek, róla szóljon az ajkatok.   Hogy a versolvasók közül, sokan, Jézushoz térjenek, Ő a bűnbánókért jött le, Vele: örökké éljenek.   Így szerezzünk nagy örömöt Jézusnak és az Atyának. s úgy meglátjuk szebb új honunk, melybe minket, várva-várnak!                               Pecznyík Pál   Megjegyzés: A vers a szerző ál (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2018.12.09.] "Félelemmel töltsétek el jövevénységetek idejét!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Vasárnap [2018.12.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Fil 2,12 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   2Móz 6,7b   Ezért tehát, szeretteim, ahogyan mindenkor engedelmeskedtetek, nem csupán jelenlétemben, hanem sokkal inkább most, távollétemben is, félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket,   és megtudjátok, hogy én, az ÚR vagyok a ti Istenetek, aki megszabadítala (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2018.12.09.] "Tudjátok meg: közel van az Isten országa!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Vasárnap [2018.12.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 21,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Lk 21,27 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”     És akkor meglátják az Emberfiát eljönni a (Örömüzenet)

2018.12.09. "Íme, eljött az Úr szent seregeivel, hogy ítéletet tartson mindenek felett!"

Az igehirdetés alapigéje: Júd 14b-25 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/JUD/1/#14 (Örömüzenet)

ADVENT 2.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Ítélet előtt, kegyelem alatt Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Lk 21,25-36   http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/21/#25 Róm 15,4-13   http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/15/#4 Ézs 63,15-64,3  http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/63/#15 Zsolt 119,88-96    http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/119/#88 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

ADVENT 2.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok. (Lk 21,28) http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/21/#28 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek142.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek133.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

- Vasárnap [2018.12.09.] "Olyan az engedetlenség, mint a varázslás vétke, és az ellenszegülés, mint a bálványimádás!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2018.12.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *         S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 44,24a.25 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Jn 4,1 Ezt mondja megváltód, az Úr, ... A jósok jeleit semmivé teszem, és a varázslókat bolondokká, a bölcseket meghátrálásra kényszerítem, leleplezem, hogy tudományuk bolondság. Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba.  Így szól az Úr, megváltód ... Ki a hazugok jeleit megrontja, (Útmutató)

ELSŐ „GÖRBE TÜKÖR” REFLEXIÓIM - EGYENES VÁLASZOK

ELSŐ „GÖRBE TÜKÖR” REFLEXIÓIM AZ EDDIGI FACEBOOK VÁLASZOKRA ADVENTI GÖRBE TÜKÖR - MERJÜNK BELENÉZNI! STATISZTIKÁK BIZONYÍTJÁK: KELET-EURÓPA VALLÁSOSABB NYUGAT-EURÓPÁNÁL - ROMÁNIA AZ ELSŐ, HAZÁNK A 20. (I.) Ma elkezdtem annak az amerikai vallásszociológiai vizsgálatnak az eredményeit közölni cikksorozatomban, melynek pozitív summája: Európa keleti fele vallásosabb a nyugatinál. Elérhető blogbejegyzés a kolozsvári agnusradio.ro-n: https://www.blogger.com/blogger.g?tab=mj&blogID=4875085957745160042#editor/target=post;postID=1329215869809912166;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=link, továbbá facebookomon ( https://www.facebook.com/lajos.bekefy.1), ahol a felcím módosítva így olvasható: DÖBBENETES ADVENTI GÖRBE TÜKÖR - MERJÜNK BELENÉZNI! A facebookon megosztott tartalomra több zárt csoportból és más, egyéni oldalról is érkezett reflexió, amiket megköszönök, tartalmuktól függet (Békefy Lajos blogja)

Second Sunday of Advent (2018)

In the fifteenth year of the reign of Tiberius Caesar, when Pontius Pilate was governor of Judea, and Herod was tetrarch of Galilee, and his brother Philip tetrarch of the region of Ituraea and Trachonitis, and Lysanias was tetrarch of Abilene, during the high priesthood of Annas and Caiaphas, the word of God came to […] (Kiss Ulrich blogja)

Mendel, vagyis velünk az Isten

Legújabb írás az “Életbevágó” című rovatunkban, amely ismét hitről és bizalomról szól, illetve arról, hogy megéri kitartani akkor is az élet mellett, ha az nem tűnik reálisnak. A harmadik gyermekünkkel voltam várandós, mikor az első trimeszteres vérvételem eredményeiből kiderült, hogy valószínű pont a fogantatáskor kaptam el egy citomegalo nevű vírusfertőzést (CMV). Ez a vírus abban az esetben a legveszélyesebb a magzatra nézve, ha az anya pont a fogantatáskor esik át rajta. Pont úgy, ahogy nálunk történt. A nőgyógyászaton felvilágosítottak, hogy ilyenkor el szokták vetetni a magzatot, mert nagy a valószínűsége annak, hogy amúgy is elvetélek, vagy ha mégis ki tudom hordani a babát, akkor az is lehetséges, hogy halva születik meg. Ha csodával határos módon életben marad, akkor süket, vagy vak, vagy agykárosodott lehet… Az asszisztens hölgy is tényként közölte, hogy ilyen esetben abortuszt szoktak végezni. Én (777blog.hu)

ADVENTI GÖRBE TÜKÖR - MERJÜNK BELENÉZNI!

ADVENTI GÖRBE TÜKÖR, MERJÜNK BELENÉZNI! STATISZTIKÁK BIZONYÍTJÁK: KELET-EURÓPA VALLÁSOSABB NYUGAT-EURÓPÁNÁL - ROMÁNIA AZ ELSŐ, HAZÁNK A 20. (I.) Mielőtt bárki bármiféle elfogultság gyanúját akár csak gondolatban megfogalmazná, szögezzük le: nem európai, még csak nem is kelet-európai intézet legújabb adatai bizonyítják, hogy Kelet-Európa népessége vallásosabb Nyugat-Európa népességénél. Vagy azt, hogy kontinensünkön a legvallásosabb ország Románia, míg hazánk a 34-es mezőnyben a 20. Az legújabb adatok Amerikából érkeznek, a világhírű Pew Kutatóintézettől. A tanulmány pontos címe: Mennyire különböznek az európai országok egymástól vallási elkötelezettségben? Az interaktív térképek 34 európai ország mutatóit hasonlítják össze. Melyek a kritériumok? Mi minden állapítható meg ezek alapján? A kontinentális felmérés során 56 000 személyt interjúvoltak meg. (Forrás: pewresearch.org; pro-med (Békefy Lajos blogja)

8. nap

Uram, elfáradtam. Munkában. Tanulásban. Főzésben és mosásban. A készülésben. A várakozásban. Abban, hogy egyáltalán várhatok-e még valamit is tőled. The post 8. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Ez a film nem kikapcsol, hanem bekapcsol

A Ferenc pápa főszereplésével készült Egy hiteles ember című alkotás SZEMlélek által szervezett második közösségi vetítésének a Pannonhalmi Főapátság adott otthont. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Amikor a kineziológus gyógyítja a kutyát – karácsonykor

Idén a Városliget is ünnepi fénybe öltözik és december 1-től az újévig kézműves vásárral, gasztronómiai különlegességekkel és ingyenes családi programokkal várja a látogatókat a Vajdahunyadvárhoz. A karácsonyi ízek utcáján visszatérnek gyermekkorunk ízei, és újra olyan bejglit kóstolhatunk, melyet csak a dédi tudott sütni. Míg a fröccsről forraltborra váltunk a kicsik is elmerülhetnek az ünnepi forgatagban, népi játszóház, karácsonyi felfedezőösvény és meseudvar várja az apró népet. Barangolhatunk a Liget karácsonyfa erdejében, és a levegőből, egy hőlégballonról is megcsodálhatjuk az adventi fényeket. Idén fehér lesz a karácsony – blikk.hu  Reggeli rohanás az iskolába, ülünk az autóban, hallgatjuk a rádiót. Én a Kossuthot választanám, gyerek szól, apa, csak ezt ne. Jó, megadom magam, én is unom már a migránsinvázióról szóló újabb híradást. Jöjjön a Petőfi, az évekkel ezelőtt kiebrudal (reposzt.hu)

A helyettes bűnhődés tana az egyházatyáknál – Nüsszai Gergely

Az előző posztban említett Nüsszai Gergely a Kr. u. 4. század teológusa volt, de okkal hagytam őt ki, amikor a másik két kappadókiai egyházatya (Nagy Baszileiosz és Nazianzoszi Gergely) nézeteit mutattam be. Nüsszai Gergely ugyanis az a görög nyelvű egyházatya, akit G. Aulén Christus Victor c. művében a „váltságdíj-elmélet” legfontosabb képviselőjének nevez. Aulén szerint Nüsszai Gergely […] (Szabados Ádám blogja)

- Szombat [2018.12.08.] "Népemmé fogadlak titeket, és a ti Istenetek leszek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szombat [2018.12.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Fil 1,14 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 6,8   úgyhogy az Úrban testvéreink többsége fogságom körülményeiből bizalmat merítve félelem nélkül, bátran szólják Isten igéjét.   Azután beviszlek benneteket arra a földre, amelyre nézve megesküdtem, hogy Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak adom azt. Azért nekt (Bátorító blognapló)

- Szombat [2018.12.08.] "Igen, Uram, én hiszem, hogy te vagy a Krisztus, az Isten Fia, akinek el kell jönnie a világba!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Szombat [2018.12.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Hab 2,4 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Az elbizako (Örömüzenet)

- Szombat [2018.12.08.] "Tartsatok tehát bűnbánatot, és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2018.12.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *         S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jób 42,1.5-6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 26,75 Jób ekkor megszólalt, és így felelt az Úrnak:... Eddig még csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak. Ezért visszavonok mindent, bűnbánatot tartok porban és hamuban. Péter visszaemlékezett Jézus szavára, aki azt mondta neki: Mielőtt megszólal a kakas, háromszor tagadsz meg engem. Azután kiment onnan, és keserves sírásra fakadt.  Jób pedig felele az Úrnak, (Útmutató)

Készülj fel az imádságra!

Vannak beszélgetések, amelyek csak megtörténnek velünk, és vannak beszélgetések, amelyekre felkészülünk: a lehetséges kérdésekre, a válaszokra. Átgondoljuk, hogy ki az, akivel találkozni fogunk, milyen az addigi kapcsolatunk, mit várunk ettől a beszélgetéstől, milyen témákat szeretnénk benne érinteni stb. Azok a … Bővebben... → (Infaustus 2.0)

Jézust meztelenül feszítették keresztre?

Lukács evangéliuma 3,1-6 Tibériusz császár uralkodásának tizenötödik esztendejében történt: Poncius Pilátus volt Júdea helytartója. Galileának Heródes volt a negyedes fejedelme, testvére, Fülöp meg Itureának és Trachonitisz tartományának, Lizániász pedig Abilinának volt a negyedes fejedelme, Annás és Kaifás főpapok idejében elhangzott az Úr Igéje Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában. S ő bejárta a Jordán egész vidékét, hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára, ahogy meg van írva Izajás próféta beszédeinek könyvében: „A pusztába kiáltónak ez a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit. A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el. Ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden ember meglátja az Isten üdvösségét.” Ezek az evangélium igéi! Kedves Testvérek! Elhangzott az Úr Igéje Jánoshoz. Meghallotta, megértet (Péter atya kérdez)

Nem szeretsz templomba járni? Válasz a tíz leggyakoribb kifogásra!

Biztos Neked is vannak ismerőseid, akik a maguk módján hívőnek mondják magukat, de templomba nem mennek el! Nekik szól az alábbi cikk, amelyet a lelekebresztes.hu oldalról szemlézünk! Ez az írás neked szól, ha azért nem jársz templomba, mert szerinted: – jobb otthon egyedül imádkozni, különben is csak félig-meddig hiszek – a gyerek még kicsi, a fiatalnak pedig fontosabb dolga is van ennél – mert akkor megyek amikor kedvem tartja – az is elég ha a televízióban követed a misét/istentiszteletet, vagy a rádióban meghallgatod – mert akik odajárnak, azok nem is olyan jó emberek 1. Ha nem érdekel a szentmise Gyakran hallani: “Miért menjek szentmisére?”  Talán Te is így gondolod néha: nem sokat értesz belőle, unalmas, nem érsz rá, ráadásul vasárnap végre nincs suli, kialhatod magadat. Rengeteg kifogás, csak nehogy egy órát vasárnap az Úrnak szentelj. Az egyik oka annak, ha valaki nem szívesen megy misére, az, hogy keveset ér (777blog.hu)

Mély lélegzet

„A sábbát nem egyszerűen szünet, amely felfrissít. Olyan szünet, amely átalakít. Amíg az izraelitákat folyton kísértette a birtoklási vágy, addig a sábbát meghívás a befogadásra, mert amire szükségünk van, azt megkapjuk, és nem kell hatalmunkba keríteni.” Forrás: Walter Brueggemann: Sabbath as Resistance, Westminster John Knox Press, 2014, 45. Szép hétvégét kívánunk minden kedves olvasónknak! (#BIBLIAKULTÚRA)

Imára hív az üldözött keresztényekért a Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat adventi kampányában imádságok gyűjtésébe kezdett a Közel-Keleten élő keresztény emberekért, a háború kárvallottjaiért. Országos kampányt indít az üldözött keresztényekért és a közel-keleti háború kárvallottjaiért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, melynek címe: ‘Imádkozókat toborozunk és imákat gyűjtünk’. Alább teljes terjedelmében közöljük a Szeretetszolgálat alapító elnökének, Kozma Imre atyának a felhívását.    Kedves Testvérek! Közel-Keleten a véres összecsapások a mindennapok részévé váltak. A keresztények számának csökkenése kétségbeejtő méreteket öltött az elmúlt évek során. Szíriában a keresztények fele eltűnt, Irakban a helyzet ennél is drasztikusabb. Ha ez a folyamat nem áll meg, akkor a kereszténység, ott és onnan, véglegesen eltűnik, ahol a bölcsője ringott. 2018. Adventjén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos kampányt indít, amely (777blog.hu)

Istennek köszöni meg rákos fia felépülését Michael Bublé

Michael Bublé, a többszörös Grammy Díjas énekes Istennek köszönte meg ötéves kisfia rákból való felépülését. Noah-t háromévesen diagnosztizálták májrákkal. Küzdelmeikről az énekes a “Késő,Késő Éjszakai Show James Cardonnal” című műsorban beszélt.  “Megkaptuk a diagnózist, és annyi volt. Az egész életem véget ért.” – mesélte Michael, aki beszámolt arról is, hogy az egész család, nagyszülők és unokák a kórház közelébe költöztek és támogatták a Bublé családot a nehéz időkben. Noah-t 2016. novemberében diagnosztizálták rákkal. A 43 éves énekes beismerte, hogy bár sokáig ő tartotta a lelket feleségében, de a kemoterápia végeztével ez a lendület elfogyott, most felesége jelenti a fő támaszát a családnak. A szülők a lehető legjobb környezetet akarták biztosítani a gyermeknek, az énekes, és színész-modell felesége mindketten félretették karrierjüket, hogy gyermekeikkel lehessenek. View (777blog.hu)

12.06 Az Élő

Jelenések 1,18 tovább (Velünk az Isten!)

12.06 Ív a felhőkben

"Az én ívemet helyezem a felhőkbe s ez lesz a jele a szövetségnek közöttem és a föld között" (1Móz 9,13). tovább (Velünk az Isten!)

12.07 A könnyek ajándéka

"Mert az Isten szerint való szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre..." (2Kor 7,10). tovább (Velünk az Isten!)

12.07 Elrejtett Manna

Jelenések 2,12-17 tovább (Velünk az Isten!)

HATALMAS ORGONÁN ZENG A CSODÁLATOS KEGYELEM KÍNÁBAN - ADVENTI SPIRITUÁLIS ETŰD 2018

ADVENTI SPIRITUÁLIS ETŰD 2018 AMAZING GRACE - AZ ÚR IRGALMA VÉGTELEN FELZENGETT KÍNA LEGNAGYOBB ÚJ EGYHÁZI ORGONÁJÁN AZ AMAZING GRACE – AZ ÚR IRGALMA VÉGTELEN 2018 adventjére elkészült és megszólalt Kína legnagyobb orgonája Fuzhou város protestáns, metodista alapítású megatemplomában. A 3050 sípos, három manuálos, billentyűsoros orgonát Ausztriában, a Rieger Orgonaépítő Cégnél készítették el, csak a sípok súlya 18 tonna. Az orgona elkészítése egy és fél évig tartott, majd a helyszínen, a fuzhoui templomban nyolc orgonaépítő mester 16 héten át dolgozott az összeszerelésen. A Huaxiang, Virágos Ösvénynevű protestáns templomban a híres francia orgonista vendégművész,  Livier Latryszólaltatta meg először adventköszöntőre a gyönyörű hangszert, az instrumentumok királynőjét. Mi más lehetett volna műsorán, mint Bachés Schumannklasszikus, mennybe zengő darabjai, és persze az Amazing Grace, a Csodálat (Békefy Lajos blogja)

Interjúkötettel ünnepli 4. születésnapját a SZEMlélek

Új színt hoztunk a társadalmi párbeszédbe – már megrendelhető a 32 beszélgetést tartalmazó kiadvány. [...] Bővebben! (Szemlélek)

7. nap

„Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” (Ef 5,14b) Imádkozom, Uram, hogy ezer közül is felismerjem a hangod, mint a bárányok a pásztorét. Hadd halljam, ha az Istentiszteleten nekem akarsz mondani valamit. Add, hogy ne csak az eszemhez, hanem a lelkemhez is szóljon, amit a Bibliában olvasok. És add, […] The post 7. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

"A kő marad"

Egy kérdés: Mi történne akkor, ha (...) december 6-án (Bukarest elfoglalásának 102. évfordulóján) a dákoromán kontinuitás elméletének „jeles képviselőit” (Ion Budai-Deleanu, Petru Maior, Samuil Micu Klein, Gheorghe Sincai) ábrázoló köztéri szobroknál kifeszítenénk egy magyar zászlót? Román zászló lobogott a Kékestetőn december elsején - 888.hu Lassan egy hét telt el a vlachok nagy napja óta, s ha lenyelni még nem is tudtunk minden oláh "ünnepi" falatot, azért már nem annyira rágós. Persze száz évet ünnepelgető ovis államon egy ezer éves államiságot maga mögött tudó népnek nem is kell fennakadnia, csakhogy a románok öröme javarészt a mi megfosztottságunkról szól. Szól a Hargita magyar levegőjéről, Kolozsvár magyarok által lerakott csatornafedőiről, és hosszasan sorolhatnánk az eszményi és kézzel fogható magyar / székely múlt tételeit. Csakhogy a valóság száz éve más. A Hargita madarai értik a r (reposzt.hu)

- Péntek [2018.12.07.] "Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Péntek [2018.12.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ef 6,5 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 6,29   Szolgák! Félelemmel és rettegéssel engedelmeskedjetek földi uraitoknak, olyan tiszta szívvel, mint a Krisztusnak.   így szólt az ÚR Mózeshez: Én vagyok az ÚR! Mondd meg a fáraónak, Egyiptom királyának mindazt, amit én mondok neked!   Ti szolgák, engedelmesek l (Bátorító blognapló)

- Péntek [2018.12.07.] "Szövetséget kötök velük, hogy békében éljenek. Örök szövetség lesz az!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Péntek [2018.12.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Ez 37,27 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Hajlékom (Örömüzenet)

- Péntek [2018.12.07.] "Mert az egész föld királya Isten, zengjetek neki éneket!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2018.12.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *         S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 2Kir 19,15b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jel 15,4b Uram, ... Egyedül te vagy a föld minden országának Istene, te alkottad az eget és a földet! egyedül te vagy szent: mert a népek eljönnek mind, és leborulnak előtted, mert nyilvánvalóvá lettek igazságos ítéleteid. Uram, ... te vagy egyedül e föld minden országainak Istene, te teremtetted a mennyet és a földet; mert csak egyedül vagy szent. Mert eljőnek mind a pogányok és lehaj (Útmutató)

Szent Család vasárnapja “C” év (2018)

Mottó: Visszafordultak Jeruzsálembe Jézus szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. Amikor Jézus tizenkét éves lett, szintén fölmentek, az ünnepi szokás szerint. Az ünnepnapok elteltével hazafelé indultak. A gyermek Jézus azonban Jeruzsálemben maradt anélkül, hogy szülei észrevették volna. Abban a hitben, hogy az úti társaságban van, már egy napig mentek, amikor keresni kezdték a […] (Kiss Ulrich blogja)

2018 Karácsony_ünnepi mise

Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be.  Az Ige az igazi világosság volt, […] (Kiss Ulrich blogja)

Adj ajándék helyett élményt: tele vagyunk ötletekkel

Az édességmennyiség csökkentése az egészséges táplálkozás miatt fontos, a kevesebb tárgyi ajándék pedig azért, hogy tanuljuk és tanítsuk meg értékelni mindazt, amink van. Ezért az ajándékok hierarchiájában idén nálunk az élményajándékok kerültek az első helyre – a megvásárolható tárgyak rovására. (KötőSzó)

A csöndet választottam

Évek óta egyre jobban zavarnak a hatalmas, fényes, túlzsúfolt adventi vásárok. A forgatag, melyet néha nem tudok kikerülni, még ha vallásos színezetet is ölt, inkább eltávolít az ünneptől, mint közelebb visz. Azon már nem csodálkozom, hogy a várakozás ideje alatt adventi énekek helyett negédes karácsonyi dalok ömlenek a hangszórókból, hiszen a nem hívők közül sokan nincsenek tisztában az adventi várakozás kisböjti, bűnbánati jellegével. De vajon mi, keresztények, felvállaljuk és megéljük ezt? Vajon én magam ellent tudok-e állni a forrócsoki és puncsillatban úszó, kalmárszellemű „elő-karácsonyozásnak”? Van-e születés várakozás nélkül? Van-e beteljesülés vágyakozás nélkül? A karácsony a szívemben születik. A karácsony: találkozás a testet öltött Istennel, befogadása az Úrnak. Ahogy fontos vendég, barát érkezése előtt kitakarítjuk a házat, számára kedves ételt-italt készítünk, alkalmi, ünnepl (777blog.hu)

Üdvözöljük Szodomában!

Mi az okostelefonok valódi ára? A hét 6 napján, napi 12 óra megfeszített munka, alacsony fizetésért. Sokszor olyan vegyianyagokkal (benzol, n-hexán), amelyektől súlyosan megbetegszenek. Ezekben az összeszerelő üzemekben még szakszervezeteket sem hozhatnak létre az érdekeik képviseletére.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

#csakegygondolat – Átmegy rajta, de nem nyeli el

“Mikor vízen mész át, veled vagyok, és ha folyókon, azok nem borítanak el. Ha tűzben jársz, nem égsz meg, a láng nem perzsel meg téged.” Nincs híd, mégis át kell mennünk a vízen, és éreznünk kell a folyó sodrását. De Isten jelenléte a sodrásban többet ér számunkra, mintha egy komphajó vinne át bennünket a másik partra. Meg kell próbáltatnunk, de diadalmaskodhatunk, mert maga az Úr lesz velünk, és Ő hatalmasabb, mint a vízáradat. Még ha máskor távol is lenne tőlünk, a nehézségek és veszedelmek között bizonyosan velünk van. Bár csapjanak magasra az élet bajainak hullámai körülöttünk, az Úr minden alkalommal átsegít rajtuk. Isten ellenségei kiagyalhatnak sok mindent a vesztünkre, és kegyetlen csúfolódásaik hasonlók lehetnek a tüzes kemencéhez, de mit árt ez nekünk? Átmegyünk a tűzön. Ha Isten velünk van, nem perzselődünk meg; még a tűz szaga sem érződik meg rajtunk. Milyen csodálatos biztonságban van (777blog.hu)

12.04 Az ellenszegülés törvénye

"Aki győz..." (Jel 2,7). tovább (Velünk az Isten!)

12.05 Első és Utolsó

Jelenések 1,17 tovább (Velünk az Isten!)

12.05 A Szent Szellem temploma

"Csak a királyi szék tesz engem nálad nagyobbá" (1Móz 41,40). tovább (Velünk az Isten!)

Biblia Politika Misztika 38. rész - Lénárd Anna - Nőként az iszlámban

Vajon milyen nőként az iszlámban? Mi a testtakarás (pl. kendő) jelentősége, értelme? Vonatkoznak-e férfiakra is testtakarási szabályok? Milyen az iszlámban a férfiak és a nők viszonya? A nők tényleg alárendeltek? Van-e feminizmus az iszlámban? Mit jelent más vallásúként felvenni az iszlámot? Mit jelent egy muzulmán nő számára Jézus vagy Mária alakja? Milyen jelentősége van a vallásközi párbeszédnek? Mi az a sétaműhely sorozat, amit Lénárd Anna és társai szerveznek? Hogyan kapcsolódnak ezek a séták a feminizmushoz, a zsidókkal való párbeszédhez, az ökumenéhez? Hogyan lehet reagálni magyar muszlimként konstruktívan a gyűlölkeltő propagandára és ennek a szélesebb társadalomban is megjelenő következményeire? Mennyire sokszínű az iszlám? Lehet-e progresszió az iszlámban? Hogyan éljünk együtt ebben a hazában? Lénárd Anna sétakurátorral beszélgettünk ezekről a nagyon aktuális és sokakat érd (Tüköráltal – Perintfalvi Rita blogja)

A vezetőség, és ami mögötte van: 1. rész

Évszázadok óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját a jeti létezése, a Loch Ness-i szörny  legendája, sőt a 2. világháború óta a Bermuda-háromszög körüli rejtély. Az emberiség egy csekély részének legalább ekkora rejtély és talány, hogy tényleg létezik-e MEKDSZ vezetőség, és ha igen, mit csinál. Most megtörjük a titkot, és a kulisszák mögé tekintünk. A MEKDSZ egyik […] (A MEKDSZ mi vagyunk)

12.04 Omega

Jelenések 1,10-11 tovább (Velünk az Isten!)

JÖNNEK AZ IGAZI MEGLEPETÉSEK! - KÍNAI IMACSODÁK 2018 ADVENTJÉN

(Békefy Lajos blogja)

Árvácska

Lakhatatlanná vált egy tűzeset miatt a Dunántúli Református Egyházkerület Árvácska Anya- és Csecsemőotthonának egyik szárnya a Somogy megyei Nágocson. Az egyházkerület vezetése azt kéri, mindenki hordozza imádságban a lakókat és gyűjtést is indítottak, hogy minél előbb újra biztonságos otthona lehessen az édesanyáknak és kisgyermekeiknek. (reposzt.hu)

6. nap

„Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” (Ef 5,14b) Uram, alszom. Te látod, hogy a közömbösség és szeretetlenség hogy eluralkodott rajtam. Látod, hogy nincs már meg bennem az első tűz lángja, oly ritkán dobbantja meg szívem az első szeretet tüze. Látod, hogy milyen kényelmesen belehelyezkedek az adventi forgatag csillogó […] The post 6. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Börtönbe zárná a politikusokat és a papokat is Böjte Csaba

Ráadásul magára is haragszik. Mindezt nem akárhol mondta, hanem egy börtönben! [...] Bővebben! (Szemlélek)

A helyettes bűnhődés tana az egyházatyáknál – Antiókhiai Szeverosz

Szeveroszt a Kr. u. 6. század elején Antiókhia pátriárkájává választották. Onnan később száműzték, a pátriárka Egyiptomban talált menedéket, ott is halt meg. Szeverosz monofüzita volt, de annak nem szélsőséges formájában. Elutasította Krisztus kettős természetének kalcedóni definícióját, de az eutükhiánusokkal sem értett egyet, akik Krisztus két természetének „elegyedését” vallották. Szeverosz írásai szír nyelven maradtak fenn, kivéve […] (Szabados Ádám blogja)

James Martin Ferenc pápa homoszexualitással kapcsolatos kijelentéseit bírálja

A Twitter oldalán reagált az LMBT-lobbi egyházi hangjának tartott jezsuita pap, James Martin, Ferenc pápa homoszexualitással és homoszexuális papokkal kapcsolatos legutóbbi kijelentéseire. A vatikáni kommunikációs tanácsadó a bírálatát fejezte ki Ferenc pápának azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint "úgy tűnik, hogy a társadalmainkban még divat is a homoszexualitás". Ahogy James Martin S.J. írta: A kijelentés, hogy a homoszexualitás "divatos", nemcsak téves, de sértő is. Ellenkezik minden elismert pszichiáterrel, és ami ennél fontosabb, az LMBT emberek tapasztalatával. Hozzátette: Nemrég [Ferenc pápa] azt mondta Juan Carlos Cruznak, hogy "Isten teremtett ilyennek" [ti. melegnek], ami közelebbinek tűnik ahhoz, amiben ő hisz. Martin ezzel a chilei papi molesztálások egyik ma már felnőtt és homoszexuális áldozatának, Juan Carlos Cruznak arra a kijelentésére utalt, miszerint Ferenc pápa így vigasztalta őt: "Az, ho (Katolikus Válasz)

- Csütörtök [2018.12.06.] "De most te, URunk Istenünk, szabadíts meg bennünket!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Csütörtök [2018.12.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!": Ef 3,13 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 7,5   Kérlek tehát titeket, ne csüggedjetek el az értetek szenvedett megpróbáltatásaim miatt, hiszen számotokra dicsőség ez.   Majd megtudják az egyiptomiak, hogy én vagyok az ÚR, ha kinyújtom kezemet Egyiptomra, és kihozom közülük Izráel fiait.   Azért kérlek, (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2018.12.06.] "Hiszen valamennyien a világosság és a nappal fiai vagytok!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Csütörtök [2018.12.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Thessz 5,8 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Mi (Örömüzenet)

- Csütörtök [2018.12.06.] Jézus, "megkérdezte tőlük: Hát ti kinek mondotok engem? Péter így felelt: Az Isten Krisztusának!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2018.12.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *         S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 60,13 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 6,68-69 Adj nekünk mégis segítséget az ellenség ellen, mert az emberi segítség mit sem ér! Simon Péter így felelt: Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje. Segíts ki minket a nyomorúságból, mert emberi segítség hiábavaló. Felele néki Simon Péter: Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van te nál (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Advent 2. hete

„Egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.” (Lk 21,28) Advent 2. hetében az Útmutató reggeli s heti igéi az Emberfia második eljöveteléről tudósítanak. Ám addig; két advent között élünk: ítélet előtt, kegyelem alatt! „Az Emberfia eljön az ő Atyjának dicsőségében, és megfizet mindenkinek az ő cselekedetei szerint.” (Mt 16,27; LK) „Hirdessétek a népeknek, és mondjátok: íme, az Isten, a mi Üdvözítőnk eljő.” (GyLK 709) Jézusban eljött a Megváltó, aki eltávolítja a gonoszságot népe közül, eltörölve bűneiket; de második eljövetele világítélet lesz! „És akkor meglátják az Emberfiát eljönni a felhőben nagy hatalommal és dicsőséggel.” Ő előre elmondta; „tudjátok meg: közel van az Isten országa. Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el.” (Lk 21,27.31.33) Jakab így int: „Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíve (Útmutató)

Egy azért legyen

Annyit panaszkodunk! Hű, de nagyon sokat! Nehéz az élet, nehéz hívőnek lenni, és még nehezebb, amikor  a környezetedben kevesen értenek meg. De elgondolkoztál már azon, hogy Isten nem hiába szórta szét követőit a világban?  Teljesen természetes vágy, hogy szeretnénk hasonszőrű emberekkel körbevenni magunkat. Ha ellenséges az a közeg, amiben mozgunk, akkor gyorsan el lehet vérezni… Az ember hajlamos hamar feladni az identitását, az elveit, és idomul a környezetéhez. Ha szilárdabb a hitünk, akkor viszont hamar megkísért az odébbállás gondolata, amint felfedezzük, hogy “itt aztán már nem tudunk mit tenni”. De lehet hibáztatni azt az embert, aki nem szeretne egyedül maradni ebben a világban? Semmiképpen sem. De Isten nem hagy minket egyedül, és terve van velünk! Ma nagyapám szavai zakatoltak a fülemben. Fiatalemberként egy másik városba kerültek a családjával, egy olyan igazi, kommunista helyre. Egyedül érezte magát, és (777blog.hu)

Tanzániai bíboros: Inkább éhen halunk a mi Istenünkkel, mint hogy elfogadjuk a homoszexualitást

A tanzániai Dar-es-Salaam érseke, Polycarp Pengo bíboros arra kérte hazája kormányát, hogy ne fogadjanak el olyan segélyt a fejlett országoktól, amelyet az adományozók a homoszexualitás elfogadásához kötnek. Jobb éhen halni, mint segítséget kapni és belekényszerítve lenni olyan dolgokba, amik ellentétesek Isten óhajával. - fogalmazott a bíboros egy ünnepi hálaadó szentmisén mondott homíliájában. Pengo bíboros szavairól a Kelet-Afrikai Püspöki Konferenciák Szövetségének (AMECEA) híroldala közölt tudósítást. A bíboros hozzátette: A homoszexualitás bűne okozta Szodoma és Gomorra pusztulását, ezek a dolgok ellentétesek Isten teremtésbeli tervével, és egyáltalán nem szabadna elfogadni őket. Pengo bíboros köszönetet mondott a tanzániai kormánynak a kérdésben képviselt (az övével összhangban lévő) álláspontjáért. Nem fogadhatunk el ilyen, Istennek nem tetsző dolgokat. Ha azért kell éheznünk, mer (Katolikus Válasz)

A THEO-DIGEST ÜNNEPRE KÉSZÍTŐ SZÁMA - Kínától Bakonybélen át Heidelbergig és Kolozsvárig

1/13. SZÁM                        BUDAPEST                    2018. DECEMBER REFORMÁTUS KULTURÁLIS, TEOLÓGIAI, SPIRITUÁLIS EMAIL-SZEMLE   ALAPÍTÓ SZERKESZTŐ DR. BÉKEFY LAJOS Ph. D.     TARTALMUNKBÓL   1 perc Istennek, 1 Ige, gondolat Neked, 1 ima Tőled (drbl) KÍNAI IMACSODÁK 2018 ADVENTJÉN MOZGÓ IMASZOLGÁLAT, IMASZOBÁK, IMABARLANGOK (drbl) VISSZAÉLÉS ISTEN JÓ TÖRVÉNYÉVEL - FIGYELMEZTETŐ MONDATOK A SZENTLÉLEKRŐL SZÓLÓ KÖNYVBŐL MINDENKI TANULSÁGÁRA - Michael Welker BAKONYBÉLTŐL KÁNYÁDI  SÁNDORIG - Dr. Koncz Gábor OLVASÓLÁMPA - KISGALÉRIA ZIMÁNYI ALAJOS VERSEIBŐL,     RAJZAIBÓL 1 perc ISTENNEK 1 Ige, gondolat NEKED 1 ima TŐLED "Ha engedelmesen hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára...áldott leszel a városban, és áldott leszel a mezőn, áldott lesz méhed gyümölcse...áldott leszel jártodban-keltedben" (5Mózes 28,1.3.4.6.)   Nem tudjuk, (Békefy Lajos blogja)

Így lesz a geológusból teológus

Hogyan lesz egy konyakos meggyes dobozból templom? Hogy válik a papucsférj felelős családfővé, sőt, közösségek vezetőjévé? Mi a valódi gyümölcse a helyieket foglalkoztató jól működő biokertészetnek? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Kopaszka után megérkezett Töröttke is Rómába

Ó szép fenyő, ó jó fenyő, hol vannak az ágaid?! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Volt egyszer egy ember

A világon első ízben születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus – közölte Ho Csian-kuj kínai kutató vasárnap egy YouTube-videóban. A bejelentés világszerte felháborodást keltett a tudományos közösségben ... A felvétel szerint a két kínai ikerlány, akiket Lulunak és Nanának nevezett a kutató, „sírva jött a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák”.A sencseni tudós állítása szerint a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre CRISPR/Cas9 elnevezésű „molekuláris olló” segítségével, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést. Génmódosított babák születtek, kitört a botrány mandiner. Ho Csian-kuj bejelentése élénk visszhangot váltott ki. Peter Dabrock, a Német Etikai Tanács elnöke hétfőn azt mondta, a munka „felelőtlen kísérletezés embereken”. „Jelenleg az efféle próbálkozásokat, sőt a bejelentésük (reposzt.hu)

Lehet-e a házastársad a kereszted?

Érdekes kérdést boncolgat az Aleteia, mely talán sokak életében felmerült a házastársi problémákat illetően: vajon tekinthetjük-e keresztnek a házastársunkat? (777blog.hu)

LEBORULVA, DE NYITOTT SZEMEKKEL - ÜNNEPELJÜK EGYÜTT 2018 ADVENTJÉT

(Békefy Lajos blogja)

5. nap

„Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” (Ef 5,14b) Istenem, nagy dolgot kérek tőled. Kárpátalján te már megmutattad, hogy létezik olyan, hogy egy egész városban, egy egész országban vagy régióban a Szentlélek egyszerre szólít meg sokakat, és lelki ébredés van. Intenzív, örömteli, harsány, áldásokkal teli, és a világ számára […] The post 5. nap appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Citromos kávé - Isten társadalomfilozófiája

Amikor Jézus köztünk járt (olyan volt, mint bárki más :P ), sokat tanított. Szóban és cselekedetben egyaránt. Tanításait azonban elsősorban mégsem azért érdekesek most, mert erkölcsileg értelmezhetőek, hanem mert egy magasabb szinten is képesek kifejteni a hatásukat. Kölcsönös betartásuk teljes értékű társadalmi szerződésként működik. (KÚTKERESŐ)

- Szerda [2018.12.05.] "Mert testben élünk, de nem test szerint hadakozunk!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szerda [2018.12.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Kor 12,20 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 7,17   Mert félek, hogy amikor megérkezem, nem olyanoknak talállak titeket, mint szeretnélek, és ti is olyannak találtok engem, amilyennek nem szeretnétek. Félek, hogy viszálykodás, irigység, harag, önzés, rágalmazás, vádaskodás, felfuvalkodás, pártoskodás lesz közöttetek,   (Bátorító blognapló)

- Szerda [2018.12.05.] Azért jött Jézus, hogy megkeressen, a kárhozatból megmentsen engem!

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Szerda [2018.12.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Kol 1,12 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Adjatok hálát az (Örömüzenet)

- Szerda [2018.12.05.] "Én vagyok Istened! Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2018.12.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *         S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 121,5-6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Kor 1,8 Az Úr védelmez téged, az Úr a te oltalmad jobb kezed felől. Nem árt neked nappal a nap, sem éjjel a hold.  a mi Urunk Jézus Krisztus meg is erősít titeket mindvégig, hogy feddhetetlenek legyetek a mi Urunk Jézus Krisztus napján.  Az Úr a te őriződ, az Úr a te árnyékod a te jobbkezed felől. Nappal a nap meg nem szúr téged, sem éjjel a hold. a mi Urunk Jézus Krisztus meg is (Útmutató)

Így kell jól adományozni

Karácsony közeledtével hatalmas adományozási hullám indul meg. De sokan még mindig lomtalanításként tekintenek arra, amit az önzetlen jószándék kellene, hogy vezéreljen. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Keresztények a közéletben – etikai támpontok a szekularizált világban (2. rész)

Megalapozni az etikát? Ezzel a kérdéssel foglalkozott Olaszországban egy széles körű vita, amelyet a Liberal című folyóirat indított el, és amelyben részt vett Carlo Maria Martini (1927–2012) hajdani milánói bíboros érsek és Umberto Eco (1932–2016) neves olasz író – egymással vitatkozva –, valamint számos hívő és nem hívő értelmiségi, politikus. A vitaanyag könyvben is megjelent.[1] A probléma alján ez a kérdés húzódik meg: „Miben hisz az, aki nem hisz?” Umberto Eco – másokkal – eloszlat egy lehetséges félreértést, amely igen gyakran meghamisítja az ilyen vitát. Arról az illúzióról van szó, amely a hívőket és nem hívőket úgy kezeli (tekinti), mint teljesen különálló és egymással szembenálló csoportot. Valójában a hit és a hitetlenség határvonala mindenkinek a szívén keresztül húzódik. Azt szokták mondani: mindenkiben van egy hívő és egy hitetlen. Vagyis a hívőt is kísérti a hitetlens (Jezsuita blog)

Újabb szeánsz a bécsi Stephansdomban

Christoph Schönborn bécsi érsek bíboros felajánlásából múlt pénteken ismét showműsor helyszíne lett a bécsi Stephansdom székesegyház. Ezúttal egy egészen ördögi és megbotránkoztató képi világú színházi rockshowt tartottak a templomban, az AIDS Világnapja tiszteletére, a szentélyt használva a produkció színpadául. A performansz, amelyet az osztrák színész-énekes Philipp Hochmair és társulata adott elő, a "Jedermann (reloaded)" címet viseli, és az osztrák író Hugo von Hofmannsthal "Jedermann" című drámájának modern feldolgozása. Az eseményt, amin a bíboros érsek is résztvett és köszöntő beszédet mondott, ismét az LMBT-aktivista Gery Keszler szervezte. A show belépőjegyeiből befolyt összeget HIV-pozitív embereknek ajánlják fel. Az előadáson készült kezdőképünkön a színész úr épp az áldoztatórácson állva sörözik. A műsor további képeit erős idegzetű olvasóink ide kattintva nézhetik meg. A pr (Katolikus Válasz)

A bátraké a jövő, a bátraké a mennyország!

“Ti legyetek a föld sója!” “Ti legyetek a világ világossága!”  – szól Jézus felhívása a ma emberéhez is. Arra hív téged, hogy merjél kiállni érte és az értékeidért, merjél valódi fény lenni a sötétségben, és lobbantsd lángra a körülötted lévők szívét. Van ennél szebb küldetés a világon? Lámpásnak lenni egy olyan korban, ahol hatalmas szélviharok próbálnak eloltani.  Ma már az a bátor, aki szereti a szüleit és hallgat rájuk. Ma már az a bátor, aki hűséges marad a párjához.  Ma már az a bátor, aki megpróbál leszokni a pornóról. Ma már az a bátor, aki komolyan gondolja az oltárnál kimondott igent, aki rosszban és bajban is kitart házastársa mellett. Ma már az a bátor, aki ajándékként gondol a születendő gyermekeire. Ma már az a bátor, akinek nem az minden hétvégén a programja, hogy iszik a haverjaival. Ma már az a bátor, aki amikor közlekedik öt percig nem a telefonját nyomkodja, hanem egy c (777blog.hu)

1 PERC ISTENNEK, 1 IGE NEKED, 1 IMA TŐLED 2018 ADVENT ELSŐ HETÉBEN

1 perc ISTENNEK 1 Ige, gondolat NEKED 1 ima TŐLED "Ha engedelmesen hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára...áldott leszel a városban, és áldott leszel a mezőn, áldott lesz méhed gyümölcse...áldott leszel jártodban-keltedben" (5Mózes 28,1.3.4.6.)   Nem tudjuk, eljutunk-e a célig. Mégis újra és újra elindulunk. Lépésről-lépésre haladunk. Végül mégis csak megértjük: a cél velünk vándorol. Tudjátok, ugye, hogy aki utunkat megtervezi és az első lépést megteszi rajta, az az idők Ura, aki megígérte: én veletek vagyok minden napon. Áldott legyen ezért szent neve! (Klaus-Peter Hertzsch)  Magasztallak Téged, Uram, mert irgalmadból megszabadítottál. Magasztallak Téged, Uram, hiszen bölcsen igazgatsz mindeneket. Magasztallak Téged, Uram, mivel hatalmaddal oltalmazol engem. Magasztallak Téged Uram, mert kegyelmeddel megszentelsz engem is. Magasztallak Téged, Uram, hiszen jóságoddal felemelsz engem. (Mechthild von Magdebur (Békefy Lajos blogja)

Isten dicsőítése: zene nélkül?

Ha Isten dicsőítésére gondolunk, akkor valószínűleg sokaknak a gyülekezeti éneklés jut először az eszébe. Bármilyen hangszerelésről és stílusról beszélünk is, az éneklés fontos és szerves része a keresztény istentiszteletnek. Azonban Isten dicsőítése nem ér véget akkor, amikor befejeződik az éneklés. … Bővebben... → (Infaustus 2.0)

1. oldal a 292-ből. || Következő oldal