Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 33568 || 1. oldal a 336-ből. || Következő oldal

Vágy és intimitás két különböző dolog

Minél közelebb kerülsz valakihez, annál inkább elkezded átértékelni a szexualitásról és intimitásról kialakított képedet. Azt a képet, ami körbevesz, amit a média sugároz. Mindig is úgy gondoltam, hogy a férjem lesz az egyetlen ember az életemben, akivel majd szexuálisan együtt leszek. Ebben az elképzelésemben az évek alatt fokozatosan megerősödtem, azonban ez még nem jelenti azt, hogy nincsen benne a kapcsolatomban a fizikai vonzalom. (Ha nem érzed a kémiát, ha nem esik jól a másik simogatása, ölelése, csókja, az egyébként a közös jövőtökre nézve elég rossz előjel.)  Mit szépítsem? Nem vagyunk tökéletesek, de van egy meggyőződésünk, amiről hisszük, hogy Istennek kedves és ezért közösen harcolunk. Mert megéri, és egyre jobban ebben erősödünk meg. A kapcsolatunk elején egészen másmilyen volt ez a küzdelem. A vágy pusztán fizikális volt, üres, tartalomtól mentes. Úgy is mondhatnám, hogy ismerettől mentes. (777blog.hu)

Új módon is támogathatod a 777 munkáját!

Újabb apró, de fontos fejlesztéssel bővültünk: a jövőben a PayPal rendszerén keresztül is tudjátok támogatni szolgálatunkat! Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a 777 csapatának tagjai önkéntesen, fizetés nélkül végzik a szolgálatukat. Kiadásainkat két helyről tudjuk biztosítani: az oldalon megjelenő hirdetésekből és a ti adományaitokból. Ezekből tudjuk kifizetni többek között… a 777 oldalának valamennyi költségét (informatikai és grafikai fejlesztések) a 777 OFFLINE eseményeket (helyszínbérlés, élő közvetítés stb.) azt a pici irodát, amelyet bérlünk olyan eszközöket, amelyek nélkül nem tudnánk dolgozni Elmondhatatlanul hálásak vagyunk azoknak, akik segítenek bennünket! A meglévő kiadásainkon túl azonban szeretnénk további fejlesztéseket is elkezdeni, mivel a jelenleginél nagyobb hangsúlyt fognak kapni az audiovizuális tartalmak az oldalunkon, ezek pedig komoly költségekkel járnak. Jó szokásunkhoz (777blog.hu)

Megbocsátani tudni kell! – Révész Szilvia gondolatai

Révész Szilvia szerint a megbocsátás nem egy érzés, hanem döntés. Az érzések talán sosem fognak megérkezni, hiszen fájdalmat okoztak nekünk, amit az idő sem fog magától megoldani. Lelkigondozói tapasztalatai alapján állítja, ha meg akarunk bocsátani, akkor úgy is imádkozzunk! Istenhez intézett szavaink sokat elárulhatnak arról, hol tartunk a megbocsátás útján. A népszerű előadó így ír erről Hamu helyett fejdísz című könyvében: Uram, segíts, hogy megbocsássak.  “Kérheted a segítséget, és biztos lehetsz benne, hogy Isten segíteni is fog. Sőt már minden segítséget megadott ahhoz, hogy megbocsáss. De ha csak eddig jutottál, még nem vagy a célnál.” Uram, meg akarok bocsátani neki/szeretnék megbocsátani. “Igen, ez is egy igaz ima lehet, ha őszintén vágysz a megbocsátásra, ez azonban még csak a kezdet. Ha meg akarsz bocsátani, tedd meg! Ne csak a szándékig juss el, hanem a konkrét cselekvésig is!” Uram, te l (777blog.hu)

Párkapcsolati tréning vagy párterápia? A kettő nem ugyanaz!

A 777 égisze alatt szervezett 2in1 párkapcsolati tréningen jártunk. Visszatérve a kollégiumba sokan megkérdezték, merre voltunk ilyen sokáig, és mi őszintén válaszoltunk. Arcaikon a döbbenet és a rémület különböző arányú keveréke jelent meg. Egyre inkább tisztázódott bennem a dolog, hogy az emberek fejében elég érdekes kép él a párkapcsolati tréning kifejezés kapcsán. (Vagy semmilyen, és az újdonság rémisztő?) Minden esetre kaptunk gúnyos megjegyzéseket, értetlen arcokat, sőt, kifejezett támadásokat vagy aggodalmat is a téma kapcsán. Tisztázásképpen összeszedtem, mivel is keverik össze a legtöbben a párkapcsolati tréninget! Párterápia Legmeggyőzőbb párom anyukája volt, aki teljes kétségbeeséssel kérdezgette fiát, hogy mégis mi baj van a kapcsolatunkban, amiért külső segítséghez kellett folyamodnunk. A válaszunk: semmi. Nem volt komolyabb vitánk mostanában, összhangban éljük mindennapjainkat, néha szinte m (777blog.hu)

150 éve született Tornyai János festőművész

Festőszimpóziummal folytatódik a Tornyai-emlékév hódmezővásárhelyi programja, a találkozón hét művész vesz részt, az elkészült alkotásokat egy januárban nyíló tárlaton ismerheti meg a közönség. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Üdítő reakció: plakátokon válaszolnak fiatal katolikusok a kólakampányra

A provokatív #loveislove megihletett pár hívőt, akik a #godislove üzenettel hívnak párbeszédre a szeretetről. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Állatságok

A társadalmunk egy perverz, zoofil és egyben önpusztító ideológia rabja. Pedig az emberi faj addig fog fennmaradni, amíg képes „leigázni a természetet.”   Balavány: Embergyűlölő állatbarátok hvg "Ha valaki úgy gondolja, hogy az emberiségnek bűnként róható fel a létezése, hát szálljon ki. De ne úgy, mint az álkivonult, szánalmas hippik, akik tisztást irtanak a kunyhóiknak az erdőben, majd kínai gyártósoron készült, műanyagházas  high-tech készülékekkel dokumentálják, hogy milyen jó megszabadulni a civilizációs vívmányainktól. Ha gyűlölöd a civilizációt, tényleg hagyd itt, szabad az út a vadonba! Majd az állatok befogadnak. Vagy megesznek, lamentálás nélkül. És az utóbbi jóval sanszosabb." "Az LPT egy családi intézmény, amely megrendelésre végez el toxikológiai vizsgálatokat. A tesztek során megmérgezik az állatokat, a szerek hatására az élőlények hánynak, belső vérzést szenvednek, légzés (reposzt.hu)

- Szerda [2019.10.16.] "Félelmetes dolog az élő Isten kezébe esni!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html       - Szerda [2019.10.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mt 10,28 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 22,30   Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is el tudja pusztítani a gyehennában.”   Még aznap egyétek meg, ne hagyjatok belőle reggelre. Én vagyok az ÚR!   És ne féljetek azoktól, a kik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik; hanem attó (Bátorító blognapló)

- Szerda [2019.10.16.] "A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        - Szerda [2019.10.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers: 1Jn 5,4 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Lk 7,9-10 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Mert minden, ami Istentől sz (Örömüzenet)

- Szerda [2019.10.16.] "Megbánhatatlanok (visszavonhatatlanok) az Isten ajándékai és az ő elhívása!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2019.10.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 24,56a S z e n t B I B L I A * bhttp://www.losungen.de Újszövetség: Mt 9,9 De ő így felelt nekik: Ne tartsatok vissza, hiszen az Úr szerencséssé tette utamat! Amikor Jézus továbbment onnan, meglátott egy embert a vámszedő helyen ülni, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: Kövess engem! Az felkelt, és követte őt. A szolga pedigmonda nékik: Ne késleljetek meg engem, holott az Úr szerencséssé tette az én útamat;  És mikor Jézus onnét tovább méne, lát (Útmutató)

A katolikus egyház beleszólást akar a Notre-Dame felújításába és újjáépítésébe

A párizsi katolikus egyházmegye illetékese kedden arra figyelmeztetett, hogy az egyház semmilyen olyan változtatást nem akar a tűzvész után újjáépülő Notre-Dame-székesegyházon, amely nem a beleegyezésével készül – számolt be róla az MTI. Bár a francia törvények szerint a székesegyház az állam tulajdona, de az egyház használja vallási célokra. A Notre-Dame-ban idén április 15-én keletkezett tűz, amely elpusztította a huszártornyot és a gerendázatot. Emmanuel Macron francia elnök korábban arról beszélt, hogy a katedrálist öt év alatt akarják helyreállítani, és ehhez nemzetközi pályázatot hirdetnek, amelyben azt is vizsgálják, hogy a székesegyház tűzben megsemmisült tornyát kortárs építészeti megoldással helyettesítsék. Franck Riester kulturális miniszter egy másik sajtóértekezleten arra tett ígéretet, hogy az egyháznak és a városi hatóságoknak is lesz beleszólása a felújításba, bár a végső szót a t (777blog.hu)

Bekukkanthatunk az altatás rejtelmeibe

Az anesztézia világnapja alkalmából engednek bepillantást a kulisszák mögé a Pécsi Tudományegyetem (PTE) altatóorvosai a baranyai megyeszékhelyen vasárnap. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Biztos?

Kisfiammal voltam várandós, és a kórház folyosóján várakoztam. Egy lány állt tőlem nem messze tétován, nézegetve az ajtókra függesztett tájékoztatókat. Gondoltam, ultrahangra jött, talán majd szóba is elegyedünk. Végül tényleg megszólított, de mint kiderült, csak látszólag, szívtájék alatt volt egy az ügyünk… (KötőSzó)

Másik hajó felelősségét is vizsgálják a dunai hajóbaleset kapcsán

Egy másik szállodahajó, a Viking Idun kapitányának és személyzetének felelősségét is vizsgálja a rendőrség a Hableány sétahajó májusi tragédiája kapcsán. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A poklot járt Biblia üzenete mindig aktuális

A 18 évvel ezelőtt történt terrortámadás csodát is rejteget. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (8) – Ritmustörés a narratívában

„Nóénak nevezte el, és ezt mondta: Ő vigasztal meg bennünket kezünk fáradságos munkájában a termőföldön, amelyet megátkozott az ÚR.” (1Móz 5,29) Az 5. fejezetnek biztos ritmusa van. Ugyanaz a mondat ismétlődik, csak mindig más nevekkel. X ennyi és ennyi éves volt, amikor Y-t nemzette. Y születése után X ennyi és ennyi évet élt, még nemzett […] (Szabados Ádám blogja)

Színes választás

Az ország térképe narancssárga, a legtöbb szavazatot a Fidesz-KDNP szerezte - mondta Szijjártó Péter. Szijjártó Péter: A Fidesz szerezte a legtöbb szavazatot - origo.hu BUDAPEST ZÖLD LESZ, ÉS SZABAD! – mondta Karácsony, aki szerint arról is szól mostani győzelme, hogy a várost visszavihetik végre Európába. Karácsony Gergely: Budapest zöld lesz, és szabad - index.hu Akár azzal is kezdhetném ezt a színes választási értékelést, hogy én, s a nálamnál idősebb generáció még a fekete-fehér képernyőjű tv-készülékek előtt nőttünk fel, s nem volt ilyen maihoz hasonló választási műsor... De ha lett volna, s ez technikailag kivitelezhető lett volna, akkor szigorúan vörösben virított volna az ország...  Vagy onnan, hogy a rendszerváltozás után, az első szabad választásoknál mennyire rácsodálkozhattunk, hogy milyen színes országban is élünk: a még vörös szegfű s a már zöld szárú mdf-es tulipán között las (reposzt.hu)

„Tudom, hogy a hit nélkül semmire sem megyek”

Október elején jelent meg Ákos huszadik szólólemeze Idősziget címmel. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az „Elhiszem” című dal zenéjét – amely egy nagyon erős tanúságtétel – lánya szerezte. A Kossuth-díjas énekessel régóta szerettünk volna interjút készíteni, most őszintén mesélt nekünk hitről, családapai hivatásról, de a 777 olvasóinak azt is elárulta, hogy milyen üzenet fogta meg leginkább a Mestertől. Az új albumod az Idősziget címet kapta. Miért pont erre esett a választásod? Úgy éreztem, hogy ez zenei és szöveg értelemben is egy jó összefoglalója annak a viszonylag sűrű anyagnak, ami erre a lemezre került. Továbbá ez egy jó, lendületes nóta, amivel lehet koncertet vagy lemezt kezdeni. A lemez elején ugyanis nekünk be kell rúgni az ajtót. Olyan ez, mint egy novella kezdőmondata. García Márquez azt írja a Tizenkét vándor novellában, hogy a novella kezdőmondata meghatározza az egészet. Valaho (777blog.hu)

Mészáros Kálmán doktorrá avatása Debrecenben - 2009

DOKTORAVATÓ DEBRECENBEN Egy évtizeddel ezelőtt, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem 2009. június 27-én, a debreceni Nagytemplomban megtartott évzáró ünnepségének a keretében vehettem át az egyháztörténelem tárgykörében szerzett doktori (PhD) diplomámat. Soli Deo Gloria! Doktorrá fogadom! A doktori disszertáció témája a "Magyarország határain kívül élő magyar baptista közösségek missziói tevékenységének múltja, kitekintéssel a jelenre" "A disszertáció részletesen foglalkozik a baptista tanítás reformáció óta végig kisérhető jelenlétéről a Kárpát-medencében, majd az újkori magyar baptista misszió megjelenéséről és az egész térségben kiteljesedő ébredési mozgalmáról, a trianoni békediktátum baptista közösséget is súlyosan érintő tragikus következményeiről, a háborúk és forradalmak, az anyaországhoz való területi visszacsatolás, majd az ismételt országcsonkítás, a határon túlra kerü (Mészáros Kálmán blogja)

- Kedd [2019.10.15.] A mindenható Isten engedelmességet vár népétől!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Kedd [2019.10.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mt 10,26 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 22,31   „Tehát ne rettenjetek meg tőlük! Mert nincs olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék.   Tartsátok meg parancsolataimat és éljetek azok szerint. Én vagyok az ÚR.   Azért ne féljetek tőlök. Mert nincs oly rejtett dolog, a mi napfényre ne jőne; és oly titok, a mi ki ne tudódnék.   (Bátorító blognapló)

- Kedd [2019.10.15.] "Ama nemes harcot megharcoltam, a hitet megtartottam, végezetre eltétetett nekem az igazság koronája!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        - Kedd [2019.10.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers: 1Jn 5,4 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jak 1,12 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a (Örömüzenet)

- Kedd [2019.10.15.] "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2019.10.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 49,6b S z e n t B I B L I A * bhttp://www.losungen.de Újszövetség: Fil 2,9 A népek világosságává teszlek, hogy eljusson szabadításom a föld határáig.. Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, sőt a népeknek is világosságul adtalak, hogy üdvöm a föld végéig terjedjen! Annakokáért az Isten is felmagasztalá őt, és ajándékoza néki oly nevet, a mely minden név fölött való; N (Útmutató)

Két város regénye

„Az embereknek vannak igényeik, elvárásaik, saját morális mércéik. A legtöbben nem elvakultak, sőt, nagyon is jól látnak a pályán, és miközben ők maguk tisztességesen élnek, addig ugyan illúziók nélkül, de a lehető legtöbb tisztességet várják el a politikusaiktól is. A tükör és a válaszút előtt most a Fidesz áll, nem a saját értékrendjükhöz eddig és ezután is ragaszkodó jobboldali, konzervatív polgárok.” Rajcsányi Gellért: Új fejezet kezdődött a magyar politikában – Mandiner, 2019. október 14. Egymástól politikailag teljesen független elemzők állítják ugyanazt a tegnapi önkormányzati választásokról: nem most történt nagy változás, hanem az elmúlt kilenc év volt az a korábbiakhoz képest. A szavazatok számában nem igazán történt komoly arányváltás. Azt mondják a bölcsek, hogy az elmúlt kilenc év volt valójában a kivétel, mert jobbról és balról annyira szétaprózódtak az ellenzéki sz (reposzt.hu)

Robert Sarah bíboros: Nagy összhang és folytonosság van Benedek és Ferenc pápák között

Interjút jelentetett meg az olasz Corriere della Sera lap október 7-én Robert Sarah bíborossal, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával. Az interjúban a bíboros több más téma érintése mellett megerősítette a kiállását Ferenc pápa mellett is. Az alábbiakban, terjedelmi okokból csupán néhány lényeges idézetet közlünk Sarah bíboros szavaiból. Corriere: Sokan úgy olvasták vagy fogják olvasni az ön [legújabb] könyvét, mint ami a jelenlegi pápaság ellen van. Másrészről a szövegét XVI. Benedeknek és Ferencnek, "Szent Ignác hűséges fiának" is ajánlotta. Mi akkor az igazság? Robert Sarah: Az igazság az, hogy sokan nem azért írnak, hogy az igazság mellett tegyenek tanúságot, hanem hogy egymással szembeállítsák az embereket, hogy megkárosítsák az emberi kapcsolatokat. Az igazság nem számít nekik. Az igazság az, hogy akik engem szembeállítanak a Szentatyával, azok egyetlen szót, egyetlen mondatot, v (Katolikus Válasz)

7 ok, amiért érdemes digitális detoxot tartani

Nemrég Isten arra vezetett, hogy tartsak néhány nap Facebook -és Instagram-böjtöt. Tudtam, hogy nem lesz könnyű, de azt is, hogy a saját érdekemben kéri ezt. Íme 7 ok, amiért nektek is ajánlom a böjtnek ezt a kevéssé elterjedt, ám annál hasznosabb formáját! 1. Segít megnyugodni Észrevettem magamon, hogy a folyamatos ingeráradat miatt egyszerűen képtelen vagyok megnyugodni. Csilingelő chatablakok, záporozó emailek és értesítések, meg hát „ma még az Insta-sztorikat sem láttam”… Szokássá vált, hogy azonnal nyúlok a telefonomért, mihelyt történik valami. Ez viszont függés és a függés nyugtalanságot szül (ez alól csak az Istentől való függés számít kivételnek). Szóval dönthettem: vagy rándítok egyet a vállamon, mondván, hogy a mai társadalom nagy része internetfüggő, ez van, vagy pedig tudatosan, fokozatosan igyekszem leszokni róla. Az utóbbi mellett döntöttem. Nem könnyű, de megéri. 2. Könnyebb Istenre figye (777blog.hu)

„Ezeken az alkalmakon te sokkal többet kapsz, mint amennyit át tudsz adni”

Ha szóba kerül a karácsony, akkor mindenki tudja, hogy a naptárban hol kell keresnie ezt az ünnepet. Ha pedig szóba kerül a „72 óra kompromisszum nélkül” szlogen, akkor mindenki, aki már részt vett korábban az akción tudja, hogy október második hétvégéjéről beszélünk. A háromnapos önkéntes, ifjúsági akciót 12. alkalommal rendezte meg az elmúlt hétvégén a három történelmi keresztény egyház, amely a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívta, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért, segítsenek ott, ahol szükség van rájuk. Aki egyszer megtapasztalja, hogy milyen önkénteskedni, ráadásul milyen ezt a „72 óra kompromisszum nélkül” program keretein belül közösségben tenni, az biztos, hogy ha teheti, évről-évre szeretne ismét részesedni ebben az élményben. Ez lehetne egy jól hangzó kampánymondat is, de bátran állíthatom, hogy valóban erről van szó. Tíz éven keresztül eleinte (777blog.hu)

Az Amerikai Egyesült Államok – sok bajunk forrása

  Sajnos az Egyesült Államok jelenlegi elnökéről, Donald Trumpról nemcsak az mondható el, hogy a megoldás helyett inkább a probléma része, de egyben az is igaz, hogy ő maga az egyik legfőbb probléma. Persze regnálása nem fog örökké tartani. Hamarosan távozni kényszerül majd; ha nem is mindjárt, hiszen az impeachment, vagyis a lemondatást célzó folyamat sikere felettébb valószínűtlen (a Szenátus minden valószínűség szerint meg fogja menteni), ám – ha elveszíti a 2020-as elnökválasztásokat – alkalmasint egy év múlva, de legkésőbb öt esztendő múlva (az amerikai alapító atyák bölcsessége folytán senki sem vállalhat elnöki hivatalt két turnusnál többször). [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

777 OFFLINE a nőkről – Elindult a regisztráció!

Októberben folytatódik a 777 blog nagysikerű sorozata, a 777 OFFLINE, ahol ezúttal a nőké a főszerep! Vendégünk Révész Szilvia, nagysikerű író és keresztény előadó, a 777 OFFLINE egy korábbi vendége. Révész Szilvia neve nem ismeretlen a 777 OFFLINE közönsége számára, hiszen korábban férjével, Révész Lajossal közösen avattak be minket a kiegyensúlyozott párkapcsolat titkába.  Ezúttal arról fogunk beszélgetni: Milyen kihívásokkal néz szembe egy keresztény nő a 21. században? Hogyan tudjuk megtalálni a valódi identitásunkat? Kell-e törekednünk a tökéletességre? A beszélgetés második felében tabuk nélkül lehet kérdezni vendégünket, akár Facebook-oldalunkon keresztül, akár személyesen! Ez a mostani OFFLINE bizonyos szempontból “válasz” az áprilisi eseményünkre, amelynek címe az volt, hogy “Hova tűntek a férfiak?” Az est házigazdája: Bonifert Rita és Vágvölgyi Gergely, a 777 csapatának tagjai lesznek. (777blog.hu)

Benyújtotta lemondását a vatikáni biztonsági szolgálat vezetője

A Vatikánban kirobbant újabb pénzügyi-biztonsági botrányt követően benyújtotta lemondását Ferenc pápának a pápai állam biztonsági szolgálatát vezető Domenico Giani. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ferenc pápa véletlenül egy amerikaifoci-csapatért adott hálát – még aznap nyertek

Egy apró tévedés, és már a fél világ erről beszél: Ferenc pápa Twitter-oldalának kezelői – hiszen a Szentatyának aligha van ideje kezelni a virtuális fiókját – apró, de nagy lavinát indító hibát követtek el, amelyből végül egy elég mulatságos történet született.  Az egyházfő több tízezer hívő jelenlétében szentté avatott öt embert, név szerint John Henry Newmant, Giuseppina Vanninit, Mariam Thresia Chiramel Mankidiynt,  Dulce Lopes Pontest, valamint Marguerite Bayst. „Ma hálát adunk az Úrnak az új szentjeinkért” – írta a katolikus egyházfő (munkatársa), ám a Saints szó elé egy hashtaget tett, így véletlenül megjelölte a bejegyzésben a New Orleans Saints csapatát. Today we give thanks to the Lord for our new #Saints. They walked by faith and now we invoke their intercession. — Pope Francis (@Pontifex) 2019. október 13. Az ameikaifoci-csapat szurkolói hamar felfedezték a nem várt helyről érkező jókívánsá (777blog.hu)

Száznál is több országból érkeznek résztvevők a Budapesti Víz Világtalálkozóra

A két korábbi rendezvényhez képest többen, 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek a kedden kezdődő Budapesti Víz Világtalálkozóra. [...] Bővebben! (Szemlélek)

10.13 Kiálts hozzá!

„Hát az Isten nem áll-e bosszút az Ő választottaiért, akik őhozzá kiáltanak éjjel és nappal?" (Lk 18,7). tovább (Velünk az Isten!)

10.14 Micsoda név!

„Micsoda név által vagy micsoda hatalommal cselekedtétek ti ezt?" (Csel 4,7). tovább (Velünk az Isten!)

Valódi keresztény politikusokat szeretnénk!

Szándékosan vártam meg a választások végét ezzel az írással, mégpedig azért, mert még véletlenül sem akartam, hogy azzal lehessen vádolni, beszálltam – az egyébként elszomorítóan alacsony színvonalú – kampányhajrába. Szó sincsen erről, egyszerűen csak egy olyan mély szomorúság van bennem az elmúlt hetek eseményei után, amelyet már csak a lelkem megkönnyítése végett is szeretnék kiírni magamból. Szerencsére vannak ebben az országban olyan emberek, akik hitüket komolyan veszik, és tudják, hogy politikusként nemcsak a nép, hanem Isten felé is el kell számolniuk. Akik amikor kiejtik a keresztény szót, akkor tudatában vannak, hogy ez azt jelenti: „Krisztus-követő”, és így is élik meg hivatásukat, tesznek a közjóért. Becsüljük meg őket, és imádkozzunk értük is. Ugyanakkor őszintén és egyenesen kell beszélnünk arról, hogy a kereszténységet vétek politikai termékké zsugorítani. A kereszténység hiteless (777blog.hu)

Legyen meg! Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól! Hallgassa meg az ünneplő gyülekezet azt a szent Igét, és amit megírva találunk Királyok első könyve 17 fejezet 18-24. versek, a következő képen: Történt ezek után, hogy megbetegedett az asszonynak, a ház úrnőjének a fia, és betegsége olyan súlyossá vált, hogy már nem is lélegzett.  Az asszony így szólt Illéshez: Mi bajod van velem, Isten embere? Azért jöttél hozzám, hogy emlékeztess bűnömre, és megöld a fiamat?  Ő ezt mondta neki: Add ide a fiadat! És kivette az öléből, felvitte a felső szobába, ahol lakott, és az ágyra fektette.  Majd az Úrhoz kiáltott, és ezt mondta: Istenem, Uram! Még bajt is hozol erre az özvegyre, akinek én a vendége vagyok, és megölöd a fiát?!  Azután háromszor ráborult a gyermekre, és így kiáltott az Úrhoz: Istenem, Uram! Térjen vissza a lélek ebbe a gyermekbe!  Az Úr megha (Pilisi blog)

Keresztényeket is ölnek a törökök Szíriában

Azt a kurd politikust szintén kivégezték, aki az arabok, a keresztények és a kurdok megbékéléséért fáradozott. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Hétfő [2019.10.14.] "Most azért menj! Én leszek a te száddal, és megtanítalak arra, hogy mit beszélj!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Hétfő [2019.10.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mt 10,19 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 22,32   Amikor azonban átadnak titeket, ne aggódjatok amiatt, hogy miképpen vagy mit mondjatok, mert megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok..   Ne gyalázzátok meg szent nevemet, hogy megszentelt legyek Izráel fiai között. Én, az ÚR, vagyok a megszentelőtök,   De mikor átadnak titeket, ne aggodalmaskodjatok, mi módon vagy mi (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.10.14.] "Az pedig, hogy törvény által senki sem igazul meg az Isten előtt, világos, mert az igaz ember hitből fog élni!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        - Hétfő [2019.10.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers: 1Jn 5,4 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Zsid 11,1 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a (Örömüzenet)

- Hétfő [2019.10.14.] "Ki ítélne kárhozatra? Hiszen Krisztus Jézus az, aki meghalt, sőt feltámadt, aki Isten jobbján van, és esedezik is értünk!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2019.10.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ez 36,29a S z e n t B I B L I A * bhttp://www.losungen.de Újszövetség: Róm 8,1 Megszabadítlak benneteket minden tisztátalanságotoktól. Nincsen azért most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik Krisztus Jézusban vannak,    És megtartalak titeket minden tisztátalanságotoktól, Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, a kik Krisztus Jézusban vannak, Megszabadítalak benneteket minden tisztátalanságtól, Nincs semmi elmarasztaló íté (Útmutató)

10.11 Az ima ereje

„Nem mondhatja a szem a kéznek: nincs rád szükségem" (1Kor 12,21). Megvallom, régebben mindig azon fáradoztam, hogy Sanghajban tartott összejöveteleink, főleg imaóráink színvonalasabbak legyenek. Következésképpen nagyon elégedetlen voltam némelyik testvér imádságával. Szinte rossz érzésem támadt miközben imádkozott, és ezt nemegyszer szóvá is tettem. Nemsokára azonban kiderült, mennyire nem volt igazam. tovább (Velünk az Isten!)

10.12 Imádságainkra vár

„Jöjjön el a te királyságod, legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is" (Mt 6,10). tovább (Velünk az Isten!)

10.10 Vesd Rá a terhedet, hogy használhasson

„Vessed az Úrra a te terhedet, Ő gondot visel rólad" (Zsolt 55,23). Vannak keresztyének, akiket az Úr azért nem használhat fel az imaszolgálatban, mert túl vannak terhelve. Hagyták terheiket felhalmozódni ahelyett, hogy imádságban kerestek volna megkönnyebbülést. Végül szinte összeroskadtak a terhek súlya alatt, úgyhogy már egyáltalán nem képesek imádkozni. tovább (Velünk az Isten!)

Ferenc pápa új szenteket avatott

Vasárnaptól öt új szentje van a katolikus egyháznak. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Milyen nyomot hagysz magad után a világban?

Létezik a pokol, és már földi életünk során belekóstolhatunk, melyen lehet oda kerülni. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Összeállították a legjobb egyházi gimnáziumok rangsorát is

Az egyházi gimnáziumok rangsorát az idén is a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Itt leszünk október 14-én is (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 17. vasárnap, 2019.10.13.)

textus: Ez 37,15-23„15Így szólt hozzám az ÚR igéje: 16Te, emberfia, fogj egy fadarabot, és írd rá: Ez Júdáé és a hozzá tartozó izráelieké. Azután fogj egy másik fadarabot, és arra ezt írd: Ez Józsefé, azaz Efraimé és az egész hozzá tartozó Izráel házáé. 17Illeszd őket egymáshoz egy fává, hogy eggyé legyenek a kezedben! 18Ha majd ezt mondja neked néped: Magyarázd meg, hogy mit jelent ez! – 19akkor így felelj: Ezt mondja az én Uram, az ÚR: Én kezembe fogom Józsefnek, azaz Efraimnak és Izráel hozzá tartozó törzseinek a fáját, hozzáillesztem Júda fájához, egy fát csinálok belőlük, és eggyé lesznek a kezemben. 20Amikor szemük láttára ott lesznek a kezedben azok a fadarabok, amelyekre írtál, 21így beszélj hozzájuk: Ezt mondja az én Uram, az ÚR: Íme, én kihozom Izráel fiait a népek közül, bárhová kerültek. Összegyűjtöm őket mindenfelől, és beviszem őket a saját földjükre. 22Egy néppé teszem őket a (Gyülekezetépülő)

Képmutató a kereszténység?

A kereszténység egyre nagyobb lendülettel próbál fellépni, mint erkölcsi iránymutató. A magyar kormány támogatásával egyre nagyobb teret nyernek a református és katolikus egyházak az emberek hétköznapjaiban. Ezzel egyenes arányosságban egyre gyakrabban hallani a keresztény értékekről, mint mindent meghatározó értékekről. Néhány keresztény aktivista harcosan kiáll azon értékek mellett, melyek szerinte a Bibliából kikövetkeztethetők. [...] Bővebben! (Sefatias)

"A sakk összeköt minket" - Világsakkfesztivált rendeztek Budapesten

Számos érdeklődő részvételével kezdődött meg szombaton Budapesten a Polgár Judit ötlete nyomán megszületett Világsakkfesztivál, amelynek immár ötödik alkalommal ad otthont a magyar főváros. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Heti impulz

  Vannak pillanatok, amikor fellélegzünk, és kimondjuk, most jól vagyok. Egy ilyen békés pillanat megtapasztalásához szükséges, hogy végig tudjuk gondolni életünket. Ha így teszünk észrevesszük, hogy van miért hálásnak lennünk. Cicero szerint a hálátlanság az, amikor megfeledkezünk róla, hogy emberek vagyunk. A Bibliában a leprások közül, akiket a Názáreti meggyógyított, csak egy gyógyult meg igazán: az, aki visszafordult megköszönni jótevőjének, amit tett. Gyógyulását az tette teljessé, hogy átgondolta, mi történt vele és megtanult hálásnak lenni érte. Tegyünk ma mi is egy próbát! Gondoljuk végig mi mindent kaptunk az élettől és biztosan fogunk olyat találni, amiért hálásak lehetünk, és kimondhatjuk, most jól vagyok.  Anselm Grün gondolata nyomán (#BIBLIAKULTÚRA)

A keresztyén emberkép sérti az emberi méltóságot?

Dr. David Mackereth brit keresztény orvos ügyében hangzott el a fenti ítélet még tavaly, akit huszonhat éves szolgálat után fosztottak meg a praxisától, mivel nem volt hajlandó egy biológiai férfit nőnek nevezni. A bírósági ítélet szerint ugyanis „a Genezis 1:27-ben (mely passzus szerint Isten az embert férfivá és nővé teremtette, elképesztő!) való hit és a transzgenderizmusba vetett hit hiánya, illetve annak tudatos elutasítása összeegyeztethetetlen az emberi méltósággal és sérti mások alapvető jo­gait, ebben az esetben a transzgender egyénekét”. Nyugaton új szegregáció épül - Angliában elítéltek egy orvost, mert nem volt hajlandó egy férfit nőnek nevezni - Magyar Nemzet A Magyar Nemzet vélemény rovatában jelent meg egy cikk Megadja Gábor tollából, aki egy elképesztő bírósági ítéletet ismertet David Mackereth brit keresztény orvos ügyében. Az ítélet indoklása szerint az a bibliai mondat, miszerint Iste (reposzt.hu)

- Vasárnap [2019.10.13.] "Csak az Úr ad bölcsességet, szájából ismeret és értelem származik!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2019.10.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Dán 2,21c S z e n t B I B L I A * bhttp://www.losungen.de Újszövetség: Jak 3,17 Ő ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt a nagy tudósoknak. A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató. ád bölcseséget a bölcseknek és tudományt az értelmeseknek. A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltány (Útmutató)

Az ÚR Jézus tanítása a hitről

AZ ÚR JÉZUS TANÍTÁSA A HITRŐL – JÁNOS EVANGÉLIUMÁBAN   A ma kezdődő hét Útmutató vezérigéje János apostol leveléből való: „Az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.” (1Jn 5,4) A szeretett tanítvány Urától hallotta ezeket a gondolatokat; (a vers idézetek a RÚF szerint, a Szentírás sorrendjében követik egymást).             „Ha a földi dolgokról szóltam nektek, és nem hisztek, akkor hogyan fogtok hinni, ha majd a mennyeiekről szólok nektek?” (Jn 3,12) „hogy aki hisz, annak örök élete legyen őbenne.” (Jn 3,15) „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16) „Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt Isten egyszülött Fiának nevében.” (Jn 3,18) „Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát m (Garai András webnaplója)

Müller bíboros: "Óvakodjunk a báránybőrbe bújt farkasoktól!"

Az osztrák kath.net katolikus híroldal még a pán-amazóniai szinódus megkezdése előtt, szeptember 5-én készített interjút a német Gerhard Müller bíborossal, a Hittani Kongregáció előző prefektusával. Az alábbiakban ennek az interjúnak a teljes szövegét közöljük, magyar fordításban. *** kath.net: Októberben Rómában kerül sor a pán-amazóniai szinódusra, amelyet Ön már előre többször bírált. Összefoglalná még egyszer dióhéjban, mik a fő kritikai meglátásai a szinódussal kapcsolatban? Gerhard Müller: A szinódust nem bíráltam, örömmel fogadtam azt a szándékot, hogy az Egyház gondot fordít a bolygónk e fontos területén élők evangelizálására és újraevangelizálására. Az előkészítő dokumentum azonban figyelmen kívül hagyja a kinyilatkoztatott hit lényeges tartalmait. Hiányolom a kapcsolódást a II. Vatikáni Zsinatból a Dei verbum kinyilatkoztatás-fogalmához, és a Lumen gentium egyházfelfogásához. Egy (Katolikus Válasz)

Szentháromság u. 17.

  A hit keskeny útjáról le ne térjünk; mert: Az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk. (1Jn 5,4) Hinni taníts Uram!                                                      Formálj minket…   Életadó Atyánk, Reád tekint szemünk, hálából: lélekben, Te eléd térdelünk. Bár tudjuk: oly sokszor szomorítunk Téged, hálátlan és önző régtől, a Te néped. Méltatlanok vagyunk, minden szépre, jóra, mégis szeretsz minket, lelkünk pártfogója. Előtted szégyenben, pírban ég az arcunk, mivel bűnbánatot, alig-alig tartunk. Pedig jóvoltodból, mindent megadsz nekünk, hogy mi gondnélküli gyermekeid legyünk. Atyánk formálj minket drága Lelked által, arccal álljunk eléd, és soha ne háttal. El ne hagyjunk Téged, inkább Hozzád fussunk, elvehessük Tőled, elkészített jussunk. Azt az el nem múlót, csodálatos szépet, amelyben életünk, soha n (Bátorító blognapló)

SZENTHÁROMSÁG U. 17.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                               Fátyolon keresztül   Lelkünk aranyvárosára dicsőséges fény ragyog, abban a szebb új hazában, melynél nincsen szebb, nagyobb.   A világ négy tája felé, minden kapu nyitva áll, ott senkit nem igazolnak, kapuban őrség nem áll.   Ismeretlen a félelem, nincs gondredő homlokon, szívet nem epeszt a bánat, örömrózsa, arcokon.   Most csak fátyolon keresztül látjuk, azt a szebb hazát, melyből Isten hozzánk küldte Megváltóul, szent Fiát!   Boldog: aki hiszi, vallja, Jézus érte áldozott, kárhoztató ítélete, üdvösségre változott.   Létező az aranyváros megváltottak szent hona, ismeretlen ott az idő, öröm nem fogy el soha.   Egy nap, látható világunk eltűnik, mert végleges, a bűn megfertőzte mind azt, ami itt szép és nemes.   Káprázatos ragyogásban (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.10.13.] Az ÚR a mi Istenünk!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html       - Vasárnap [2019.10.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mt 9,8 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 22,33   Amikor a sokaság ezt meglátta, félelem fogta el őket; és dicsőítették az Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek.   aki kihoztalak benneteket Egyiptom földjéről, hogy a ti Istenetek legyek. Én vagyok az ÚR.   A sokaság pedig ezt látván, elálmélkodék, és dicsőíté az Istent, hogy ilyen hatalmat adott az embereknek. (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.10.13.] "De hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        - Vasárnap [2019.10.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers: 1Jn 5,4 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 15,28 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a (Örömüzenet)

2019.10.13. "Egy néppé teszem őket ... és egy király fog uralkodni mindnyájuk fölött!"

Az igehirdetés alapigéje: Ez 37,15-23 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/EZK/37/#15 (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 17.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Krisztusban egy az egyház! Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Lk 14,1-11  http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/14/#1 Ef 4,1-6   http://abibliamindenkie.hu/uj/EPH/4/#1 Ézs 49,1-6   http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/49/#1 Zsolt 133,1-3  http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/133/#1 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 17.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk. (1Jn 5,4) http://abibliamindenkie.hu/uj/1JN/5/#4 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek446.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek265.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is!   (Útmutató)

Etikus-e a keresztény média?

Bár a kérdés fából vaskarikának tűnik, az elmélet és a gyakorlat nincs teljesen összhangban a magyar valóságban. [...] Bővebben! (Szemlélek)

"Én veletek vagyok a világ végezetéig..."

Olvasmány: 2Mózes 3 válogatott  versek és Máté 28,16-20Alapige: "...és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." Máté 28,20bBúcsúzásaink Ha itt lenne a feleségem, elmondhatná, mennyire rosszul búcsúzkodom. Egyszerűen nem megy, ha mondjuk felszáll a vonatra, akitől elköszönök, már jövök is el onnan. Persze a fordítottját sem várom el, nem kell miattam ott fagyoskodni a kapuban, amíg mindent beállítok az autóban az indulás perceiben. Elköszöntünk egymástól, ölelés, pár szó, köszönés. Valahogy nekem nem megy, nem tudom jól kezelni az ilyen helyzeteket.Más ügyesebb, jobban működik ilyenkor, de az biztos, hogy búcsúzkodni senki sem szeret, hisz az esetek nagy százalékában olyan embertől válunk el, köszönünk el, akivel jó együtt lenni, aki fontos nekünk, akit szeretünk. Elköszönni nem jó, mert nem lehet tudni, mikor találkozunk, mert újra messze leszünk egymástól. Miért hozom ezt ide? Mert egy bú (Sokorói-Dombság reformátusai)

Megdőlt a maraton világcsúcsa

Eliud Kipchoge a világon elsőként futotta le két órán belül a 42,195 kilométeres maratoni távot. A bécsi kísérletben 1:59: 40  lett az ideje, közel két perccel jobb világcsúcsánál.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Javítottunk a hétvégi botlás után, célunk egy újabb győzelem

Egy hete hazai pályán szenvedtünk váratlan vereséget a Merkapt SE csapatától, majd kedden a Rákosligeti AC ellen javítottunk. Holnap - a bajnoki szezon 7. fordulójában - a Budakeszi SC vendégeként lépünk pályára. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy begyűjtsük a három pontot, és felzárkózzunk az élbolyhoz. Hiába alakítottunk ki mezőnyfölényt a Merkapt elleni hazai mérkőzésen, lehetőségeink sorra kimaradtak, ez pedig megbosszulta magát: a kontrafocira beálló vendégek kétszer is mattolták védelmünket a második félidő derekán. Ugyan a hajrában Bakonyi Pali révén, aki szezonbeli első gólját szerezte, szépíteni tudtunk, az összecsapás legvégén, kihasználva azt, hogy kitámadtunk, ellenfelünk újfent betalált, meglepetésre elorozva ezzel otthonunkból mindhárom pontot. A második fordulóból elhalasztott, Rákosligeti AC elleni találkozón (ahogy a hétvégén is) mi irányítottuk a játékot, dominanciánk (Erős Vár FC)

MENNYIT ÉRÜNK ÖNMAGUNKNAK?! "KIHONOSÍTÁSBAN" ÉLÜNK?

MENNYIT ÉRÜNK ÖNMAGUNKNAK?! "KIHONOSÍTÁSBAN" ÉLÜNK? FRANCIA PARTIZÁN HÁBORÚ A  PROTESTÁNS HITÉRT (4.) KAMISZÁRDOK ÉS A FRANCIA  REFORMÁTUSOK FESTŐNŐJE Mi lehetne méltóbb reformáció hónapjához, mint megemlékezni azokról a hithősökről, akik akár a mi protestáns prédikátor eleinkként vállalták a gyászévtizedben a gályákat is hitükért, máskor a félretételt, börtönt, politikai diszkriminációt.  Nekik legutóbb Illyés Gyula (A reformáció genfi emlékműve előtt c. monumentális versében) és Moldova György (Negyven prédikátor c. regényében) állított irodalmi emléket. De ki tud nálunk arról a hatalmas, a protestáns hitért, az evangéliumért vállalt sok évtizedes, évszázados küzdelemről, amit a francia hugenották, kivált a "fehéringesek", a kamiszárdok folytattak az elvakult és elvadult protestáns ellenes katolikus seregekkel, míg végül megszületett az a béke ediktum, ami igyekezett véget vetni (Békefy Lajos blogja)

“Én Istenem, legyek vidám” – Áprily Lajos gyönyörű verse

Áprily Lajos egyik legszebb verse egy ima Istenhez, amelyben vidámságot és pozitív gondolkodást kér. Milyen emberi, hogy egy költő ilyen aprónak tűnő, mindannyiunk számára ismert érzésről írt! Áprily Lajos: Imádkozom: legyek vidám Én Istenem, legyek vidám, hogy házamat vidítni tudjam. Mosolyogjak, ha bántanak és senkire se haragudjam. Arcom ne lássa senki sem bánkódni gondon és hiányon. Legyen szelíd vasárnapom, ha mosolyog a kisleányom. Én Istenem, legyek vidám, ma minden gondot tűzre vessek. Nyújtsam ki kincstelen kezem s szegényen is nagyon szeressek. Tudom, sokat bűvölt a gyász, a hollós téli bút daloltam. A bátrakkal hadd mondom el: panaszkodtam, mert balga voltam. Én Istenem, legyek vidám ujjongjon újra puszta lelkem, mint rég, mikor falum felett az első forrásvízre leltem. Ködökbe csillanó sugár, víg fecskeszó bolond viharban, tudatlan gyermekhang legyek a jajgató világzavarban. The post “Én Istenem, legyek vidám (777blog.hu)

Ne csatlakozz az “NSZP”-hez – református püspök gondolatai a választásról

Református püspök írt remek bejegyzést a vasárnapi önkormányzati választások kapcsán: az elkeserítő színvonalú kampány Bogárdi Szabó István figyelmét is felkeltette, ezért fontos útmutatásokat fogalmazott meg. Kissé szomorú vagyok, hogy vasárnap este lezárulnak az önkormányzati választások, miközben tudom, hogy sokan alig várják a végét. Meghagyom, bele lehet fáradni abba, amit itt-ott kampánynak titulálnak, holott nem az. Hiszen, ha már nem programokról folyik a vita, legyen az egy falusi közösség igénye jobb utakra, új buszmegállóra, vagy éppen egy nagyváros bonyolult tömegközlekedési ügye, tehát amikor már nem ezekről van szó, hanem egy-egy jelölt jellemtelenségéről, bűneiről és vétkeiről, eltévelyedéséről, vagy botrányos magatartásáról, akkor hamar kidühöngjük magunkat, és már el is untuk a kampányt, és már nem érdekes sem a buszmegálló, sem tömegközlekedés. Azt pedig még inkább unjuk, ha a (777blog.hu)

A kereszténység

Az ismert vicc szerint az igencsak fejlesztésre szoruló magyar futball válogatottat összehívja az edző egy stadion pályájára, majd ujjával rámutat a fűben ácsorgó focilabdára: "Emberek! Kezdjük teljesen az elején! Ezt itt úgy hívják, hogy labda!" Nos, nem a fellengzősség miatt adtam ennek a bejegyzésnek a fenti címet, hanem azért, mert a keresztény szó annyira összegubancolódott a közéletünkben, és annyi minden rárakódott mára, hogy talán nekünk is ideje volna rámutatni a "saját labdánkra" - vagyis arra, valójában mitől kereszténység a kereszténység. Visszatalálhatunk még a szó eredeti jelentéséhez? Jelentsük ki mindjárt az elején, hogy a kereszténység - rendkívül színes jelenség. Nincs az az LMBTQ-szivárványos zászló, ami fogható volna a kereszténység megannyi arcához. Többek között ezért is rizikós "a kereszténységről" bármit mondanunk. Mégis, legyen akármilyen széles a színskála, azért azt is ér (Megint Megmondom)

Betegségnek nevezte a homoszexualitást egy svájci katolikus egyetemen tanára - felfüggesztették

Felfüggesztettek az állásából egy teológusnőt a svájci Université de Fribourg katolikus egyetemen, amiért még 2017-ben a "Katolikus szexuáletika" óra keretében "betegségnek" nevezte a homoszexualitást, és terápiás központokat is ajánlott, ahol kezelni tudják azt. A docensnőt a kijelentéseiért az egyetem "Spektrum" nevű hallgatói magazinja panaszolta be nemrég az egyetem vezetésénél. Az egyetem egy szerdán kiadott közleményben határolódott el a munkatársától, kijelentve, hogy az ügyben vizsgálatot rendeltek el, a vizsgálat idejére pedig a teológusnőt felfüggesztik az állásából. Mint írják: A homofóbia nemcsak a saját alapító nyilatkozatunkkal és az akadémiai oktatás minőségi elvárásaival ellenkezik, de a II. Vatikáni Zsinaton alapuló helyes teológiai elvekkel is, amelyek pedig a fakultánsunkon folyó oktatás és kutatás számára kötelező érvényűek. Az egyetemi közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a ka (Katolikus Válasz)

- Szombat [2019.10.12.] "Ki ez, hogy a szelek is, a tenger is engedelmeskednek neki?"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szombat [2019.10.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mt 8,26 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":    3Móz 23,22   De ő így szólt hozzájuk: „Mit féltek, ti kicsinyhitűek?” Majd felkelt, ráparancsolt a szelekre és a tengerre, és nagy csend lett.   Amikor földetek termését learatjátok, ne arassátok le egészen a mező széléig, és az aratás közben elhullottat ne szedjétek föl. Hagyd ott azokat a nyomorultnak és a jövevénynek. Én, az ÚR, vagyok a (Bátorító blognapló)

- Szombat [2019.10.12.] "Abrám hitt az ÚRnak, aki ezért igaznak fogadta el őt!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Szombat [2019.10.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers: 2Tim 1,10 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Róm 4,23-24 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a (Örömüzenet)

- Szombat [2019.10.12.] "Simon Péter így felelt: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2019.10.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 93,4 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 8,25 A hatalmas vizek hangjánál, a tenger fenséges morajlásánál fenségesebb az Úr a magasságban.    Ekkor ezt kérdezte tőlük: Hol van a ti hitetek? Ők pedig megrettenve és csodálkozva mondogatták egymásnak: Hát ki ez, hogy a szeleknek és a víznek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki? A nagy vizek zúgásainál, a tengernek felséges morajlásánál felségesebb az Úr a magasságban.   (Útmutató)

A pogányok megtérése bizonyítja, hogy Jézus a zsidók Messiása?

Jézus Messiás-volta mellett az egyik legerősebb érvet egy Messiás-hívő zsidó prédikátortól hallottam. Az érv rendkívül egyszerű, mégis el kell gondolkoztasson minden zsidót – és nem csak zsidót. Az elmúlt évezredek vallástörténetében az egyik legfurcsább jelenség az a szinte megmagyarázhatatlan tény, hogy a világ lakosságának nagyjából harmada (névleg vagy szívből) azt vallja, hogy egy kis nép […] (Szabados Ádám blogja)

Folyt. köv.

Nem egy, hanem több sértett ember profiljából áll össze egy „ügyvéddé” az a karakter, amely országos botrányt generált Borkai Zsolt és barátja, Rákosfalvy Zoltán adriai szexpartijából – ez derült ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket olyan emberekkel folytattunk, akik közelről ismerik a történetet és a két főszereplőt vagy azokat, akikkel üzleteltek. A felvételekhez „félbűnözői” körön keresztül juthattak hozzá ismeretlenek, miközben az érintettek már a botrány kirobbanása előtt ismerték a teljes anyagot. Talán nem ennyire drámaian alakult volna a történet vége, ha a Borkai mögött álló Rákosfalvy az évek során nem rúgja fel azt a status quót, amely hosszú évekig jellemezte az elsősorban jobboldalra húzó győri gazdasági elitet. Jobbról semmisítik meg Borkait, de nem ő a fő célpont - index.hu Aranyszájú Szent János szerzetesből lett papprédikátor a 4. század végén néha úgy fejezte be pr (reposzt.hu)

Létezik tökéletes nő? – Révész Szilvia a 777 OFFLINE vendége!

Októberben folytatódik a 777 blog nagysikerű sorozata, a 777 OFFLINE, ahol ezúttal a nőké a főszerep! Vendégünk Révész Szilvia, nagysikerű író és keresztény előadó, a 777 OFFLINE egy korábbi vendége. Révész Szilvia neve nem ismeretlen a 777 OFFLINE közönsége számára, hiszen korábban férjével, Révész Lajossal közösen avattak be minket a kiegyensúlyozott párkapcsolat titkába.  Ezúttal arról fogunk beszélgetni: Milyen kihívásokkal néz szembe egy keresztény nő a 21. században? Hogyan tudjuk megtalálni a valódi identitásunkat?  Kell-e törekednünk a tökéletességre? A beszélgetés második felében tabuk nélkül lehet kérdezni vendégünket, akár Facebook-oldalunkon keresztül, akár személyesen! Az est házigazdája: Bonifert Rita és Vágvölgyi Gergely, a 777 csapatának tagjai lesznek. Időpont: 2019. október 21., hétfő, 19:00 – 21:00 – kapunyitás 18:30 Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Az esemény ezútt (777blog.hu)

„Az életem csak egy pillanat, egy múló óra csupán” – Lisieux-i Szent Teréz imája

Minden évben október elején ünnepeljük Lisieux-i Szent Terézt, aki bár fiatalon hunyt el, mégis rengeteg bölcsességet hagyott az utókorra. Ezúttal egy versrészletével emlékezünk meg róla és arról, hogy minden napunkat használjuk ki a legjobban.   Ezen a mai napon Részlet   „Az életem csak egy pillanat, egy múló óra csupán, Az életem egyetlen nap, mely elillan, elszáll. Ó, Istenem, Te tudod: ahhoz, hogy szerethesselek Téged, nincs másom, csak ez a mai nap…   Ó, szeretlek Téged, Jézus, Utánad vágyakozik a lelkem, Csak egyetlen napra még maradj drága támaszom, Jöjj, uralkodj a lelkemben, hadd lássam mosolygó arcodat, csak ezen a mai napon…   Amikor a holnapra gondolok, álhatatlanságom megrettent, Mert érzem, hogy szívemben szomorúság és unalom lappang, De, ó én Istenem, mégis kívánom a szenvedés próbatételét ezen a mai napon…   Nemsokára meglátlak téged az örök partokon, Isteni pilóta, mert odavezet engem karod, (777blog.hu)

Mi összetartozunk

Nem volt ünnep, egyszerű hétköznap csupán. Ott álltak a konyhában egymást átölelve. Nem vették észre, hogy titkon figyelem őket. Apám és anyám. Nem fértem közéjük. Volt egy kis irigység bennem. Van köztük valami, amiből én kimaradok. Egy titkos szövetség, amelynek én nem vagyok része.  (KötőSzó)

A bosszú mérlege, avagy az 1848-49-es szabadságharc vértanúi...

A bosszú mérlege, avagy az 1848-49-es szabadságharc vértanúi, a ’48-as vértanúk teljes névsorával Írta primor Bakk István Forrás: Aradi trilógia - 170 éve történt - és a mai Habsburgok hogyan vélekednek minderről? - s a nemzeti bűnbánattartásról? - ez a szerző, dr. Békefy Lajos 1076. cikke a kolozsvári agnusradio.ro blogfelületén. Minap olvastam dr. Békefy Lajos református lelkésznél ezeket a megható sorokat: „Itt állok az aradi várárok, vesztőhely mellett, ahol 170 éve 13 nagyszerű ember testéből és lelkéből megépült a láthatatlan, mégis érzékelhetően velünk élő Magyar Golgota. Összeszoruló szívvel és torokkal. Döbbenetesen sejlik fel lelkemben az osztrák hatalom megalázó cinizmusának visszataszító kegyetlensége. Azokban a napokban is a bécsi Burgban selyemágyban és plüssbevonatú trónon finomkodó Őcsászári felség gyilkos eleganciája és könnyedsége. Másrészt itt a várárokban, a gyalázat (Békefy Lajos blogja)

#csakegygondolat – Félelem helyett hála!

Az élet tele van kihívásokkal és nehézségekkel. Ahogyan haladunk a felnőtté válás útján, úgy találjuk szembe magunkat egyre több, ijesztőnek tűnő helyzettel. Sokszor elgondolkozom egy-egy félelmetesnek tűnő kihívás előtt: vajon mikor fogom egyszer megszokni ezeket? Vajon mikor fogok végre letenni a panaszkodásról és a cidrizésről? Érettségi, államvizsga, nagy prezentáció a munkahelyen. Nem mindenki veszi olyan könnyedén ezeket az akadályokat. Sokak életében vannak olyan események, melyektől félnek, amik sok befektetett energiát igényelnének, és miattuk ki kell lépniük a kis megszokott komfortzónájukból.  De miért félünk a kihívásoktól? Mert fájdalommal járhatnak? Mert sok energiánkba kerülnek? Mert olyan bizonytalan, hogyan fognak sikerülni?  Mi lenne, ha másként tekintenénk ezekre a kihívásokra? Ha a félelem helyett hálát adnánk értük, akkor máris más színben tűnne fel az egész életünk! Legközelebb, h (777blog.hu)

Ez lehet a felnőtté válás?

A húszas éveinkben elkerülhetetlen azon gondolkodni: mennyire vagyunk már felnőttek és mennyire gyerekek. De azt tapasztalom, hogy az évek gyarapodása nem feltétlenül jelenti a bölcsesség növekedését is. Akkor viszont mégis mit jelent felnőni? Istennel mennyiben más ez a folyamat? És tényleg igaz, hogy ő megkönnyíti az utunkat? (KötőSzó)

Gránátalmás túrótorta

Az egész néhány üveg gránátalma szörppel kezdődött. Kedves ismerős kereskedőtől kaptuk. A szörp Azerbajdzsánban készül, és Noémi kedvenc italává vált. Mivel van már két torta is szörp felhasználásával, gondoltam, kipróbálok egy gránátalmásat is. Van egy Bodzapudingos túrótorta és egy Újpalota torta. Bodzapudingos Újpalota  Gránátalmás is van már Lydia torta néven, mert ebben a női magazinban láttam a receptet, bár ott málnával és fehércsokival készült. Lydia torta Hozzávalók a gránátalmás túrótortához:-piskóta20 dkg cukor+ 70 g a habba35 dkg liszt1 csomag sütőpor1,5 dl olaj1,5 dl tej4 tojáscsipet sókis citromlé-túrós réteg70 dkg túró10 dkg porcukor1 csomag zselatinpor3 dl joghurt2 csomag vaníliás cukor-tetejére1 csomag tejszínízű pudingpor3 dl hígítatlan gránátalmaszörp3 evőkanál cukorElkészítés: A tejet, olajat, tojássárgáját és a cukrot egy keverőtálban összevegyítjük, majd h (A parókia konyhájából)

Ha elegünk van klímakatasztrófából

Ha téged is szorongással tölt el, amikor a klímaváltozásra gondolsz, ha tehetetlennek érzed magad, ha nyomaszt, hogy nem tudod, milyen világ vár a gyerekeidre, lesz-e mit enniük, lesz-e iható vizük, ha elfog a reménytelenség, amikor a műanyagban boldogan fuldokló vásári tömegeket nézed, akkor ideje változtatnod – magadon! El kell döntened, hogy hódítóként vagy üldözöttként érkezel meg a jövőbe. Félre szorongás, jöjjön kihívás, felfedezés, kaland! Jézus azt mondta, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. (Mt 18,3) Az ember hajlamos még Istennek is azt mondani, hogy „nézd, ezt nem teheted meg, ez a világ nem így működik.” Jézus, azt mondja, legyetek gyerekek, bízzatok, és engedjétek, hogy az Atya többnek mutassa a világot, mint ahogy eddig ismertétek. Erre a gyermeki lelkületre van szükségünk, hogy éljünk – ezen a világon is. Ha a múltra nézünk, és sz (reposzt.hu)

Oldás és

Az ötvenedik évfordulót egyébként már csak Michael Palin, John Cleese, Terry Gilliam és Eric Idle ünnepelheti a tagok közül, mert Graham Chapman 1989-ben meghalt, és a 2015-ben súlyos demenciával diagnosztizált Terry Jones sem lehet már ott velük aktívan. Az egy hónapos ünnepi időszakban a BFI Southbank nevű londoni moziban leadják a Repülő Cirkusz összes epizódját, az összes játékfilmjüket és a tagok egyéb sorozatait és filmjeit is, mint például a Waczak szálló és A hal neve: Wanda. Sőt, forgalomba hoztak egy ünnepi sört is, a Monty Python „very silly” IPA-t. Az évfordulóval kapcsolatos további információk a csapat hivatalos Facebook-oldalán találhatók.Ötven éves a Monty Python repülő cirkusza - Bozzay Balázs, Index, 2019. október 5. A személyes élmények sokszor olyanok, mint a hónalj. Mindenkinek van, de senkit nem érdekel a másé. Szóval jöjjön egy. Nem hónalj, hanem élmény. Ez az élmény is egy közvet (reposzt.hu)

Hogyan hidalható át az iskolákban a generációs szakadék?

A XX. századi oktatás nem képes felvenni a versenyt a XXI. századi gyermekekkel – egyebek mellett erről beszéltem az ATV Start című műsorban.  Bár a legtöbbször a médiában is az Y és Z generációkról lehet olvasni, az is fontos lenne, hogy az idősebb korosztályt is megértsük, hogy miért viselkednek úgy, ahogyan, és mik határozták meg az ebbe a csoportba tartozó pedagógusok tanítási szokásait. Kölcsönös tiszteletre lenne szükség a generációk között, és a pedagógusok részéről is nyitottság szükséges, hogy merjenek segítséget kérni akár a diákoktól is. A diákok részéről úgy szintén, hiszen olyan készségeket tanulhatnak az idősebb nemzedékektől, melyre az online világ nem ad lehetőséget. Ha érdekel bővebben a téma, olvasd el ezt az írásomat: Generációk csatája az iskolában vagy olvasd el ezt az összegzést.  Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is!  A blog Facebook-old (Pán Péter, Stop!)

- Péntek [2019.10.11.] "Sátrakban lakjatok hét napig, sátrakban lakjék Izráelben minden bennszülött!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Péntek [2019.10.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mt 6,34 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 23,43   Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.”   Hadd tudják meg nemzedékeitek, hogy sátrakban adtam lakást Izráel fiainak, amikor kihoztam őket Egyiptomból. Én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek!   Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a mag (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.10.11.] "Eljövök hamar: tartsd meg, amid van, hogy senki el ne vegye koronádat!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Péntek [2019.10.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers: 2Tim 1,10 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jel 2,10b.11 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a (Örömüzenet)

- Péntek [2019.10.11.] "A mi segítségünk az Úr nevében van, aki az eget és a földet alkotta!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2019.10.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 31,1 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Kor 3,5 Jaj azoknak, akik Egyiptomba mennek segítségért, akik lovakban reménykednek! A harci kocsik tömegében bíznak, és az abba fogott lovak nagy erejében; de nem tekintenek Izráel Szentjére, nem folyamodnak az Úrhoz. Nem mintha önmagunktól, mintegy a magunk erejéből volnánk alkalmasak arra, hogy bármit is megítéljünk; ellenkezőleg, a mi alkalmasságunk Istentől van. Jaj nékik, a kik Égyiptomba mennek (Útmutató)

Thomas Weinandy OFM Cap: Ferenc pápa egy újfajta szakadás felé vezeti az Egyházat

Az alábbiakban az amerikai kapucinus szerzetes pap és teológus, Thomas G. Weinandy OFM Cap. atya október 8-án a The Catholic Thing oldalon megjelent jegyzetét közöljük. Weinandy atya a Vatikáni Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja, és az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája Hittani Bizottságának volt elnöke. 2017-ben egy Ferenc pápának küldött levelében aggodalmát fejezte ki a Szentatya több tanításának, különösen az Amoris Laetitia apostoli buzdítás egyes pontjainak kétértelműsége miatt. A püspöki kar a levelének nyilvánosságra hozatala miatt lemondásra szólította őt fel a Hittani Bizottság éléről, aminek Weinandy atya eleget is tett. Tavasszal a Katolikus Válasz Weinandy atya egy hosszabb tanulmányát közölte három részben, "Az Egyház négy megkülönböztető jegye - az egyháztan jelenlegi válsága" címmel: 1. rész; 2. rész; 3. rész. *** Ferenc pápa egy újfajta szakadás felé vezeti az Egyházat (Katolikus Válasz)

Két gerenda

Költői szépséggel megfogalmazott írását küldte el nekünk egyik olvasónk. Az írás azonban több, mint egy szép leírás, egészen új szemszögből közelíti meg hitünk mélységeit. Két nagy gerenda került elém. Gyönyörű darabok. Persze nem a vágás és a gyalulás, hisz gyalulva nem volt, látszik, hogy egy-két szálka itt nem számít. Nyers még az anyag, durva a megmunkálás. Egyik élén kis kéreg-darabot pillantok meg. Épp csak tartja magát a háncs vékony szálain. Tartja magát, egy egészen vékony kis leheletnyi hajszálon, de ahogy fogják, veszik, ledobják a gerendát, csak nem szakad le. Erősebb az a vele bánó emberi kezeknél. Vajon látja-e még valaki rajtam kívül most e kis kéregdarab szenvedésének jelenetét? Emlékeztet ez engem valamire. Igen. Az inak a bárányok hátsó lábán, amikor áldozatnak készítik. Az is olyan kis vékony a nagy állathoz képest. És mégis, az egész állatot megtartja, ha ráfüggesztik. A kér (777blog.hu)

Ki áll mellénk?

Nyolcvannégy éves korában, szerdán hajnalban elhunyt Vekerdy Tamás – közölte a pszichológus, író családja. Idén tavasszal Vekerdy azt mondta, egész életében a szabadságra törekedett. Mostanában már nem tett mást, mint sétált, olvasott, és elment előadásokat tartani. „Ha megkérnek, mindenféléket csinálok, mintha még élnék, de ez csak a látszat. Miért kéne olyan sokáig itt maradni?” – mondta áprilisban. Meghalt Vekerdy Tamás - hvg.hu Az elmúlt nap meghatározó, szomorú híre volt, hogy 84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás. A sokak által ismert gyermekpszichológus – és ez csak egy azon meghatározások, jellemzések közül, melyet nevéhez kapcsoltak. Mások mást hangsúlyoznak, tartanak fontosnak vele kapcsolatban. A közösségi oldalakat rövid időn belül ellepték az idézetek is, amelyek a megosztók számára valami miatt különösen is meghatározókká váltak. Álljon itt ezek közül néhány: „N (reposzt.hu)

- Csütörtök [2019.10.10.] "Ez a törvény egyformán vonatkozik bennszülöttre és jövevényre, aki közöttetek tartózkodik!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Csütörtök [2019.10.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mt 6,31 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 24,22   „Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra?   Ugyanaz a törvény legyen nálatok érvényes mind a jövevényre, mind a bennszülöttre, mert én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek!   Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjun (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.10.10.] "Mert meghaltatok, és a ti életetek el van rejtve a Krisztussal együtt az Istenben!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Csütörtök [2019.10.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers: 2Tim 1,10 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Fil 1,21 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.10.10.] "Boldog, akinek hűtlensége megbocsáttatott, vétke eltöröltetett!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.10.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Hós 14,5 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Júd 22 Kigyógyítom őket a hűtlenségből, szívből szeretni fogom őket, mert elfordult róluk haragom. Könyörüljetek azokon, akik kételkednek, Kigyógyítom őket hűtlenségökből; szeretem őket ingyen kegyelemből, mert elfordult tőlök az én haragom. És könyörüljetek némelyeken, megkülönböztetvén őket. Meggyógyítom hűtlenségüket, s szívemből szeretni fogom őket, elfor (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság után 17. hét

 „Az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.” (1Jn 5,4b) Szentháromság ünnepe után a 17. héten az Útmutató reggeli s heti igéi tanítják: Krisztusban egy a keresztyén anyaszentegyház (lásd 1Kor 12,12.27)! S a Krisztusban hívők hirdetik a hit győzelmét, mert... (lásd 1Jn 5,5). „Ímé, mily jó és mily nagy gyönyörűség / Az atyafiak közt az egyenesség...” (GyLK 765) „Egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és az emberek között: az ember Krisztus Jézus, aki önmagát adta váltságul mindenkiért.” (1Tim 2,5–6; LK) Egyek vagyunk Krisztusban s a jó pásztor szétszóródott nyáját újra egyesíti (lásd Jn 10,16). A kánaáni asszony szaván fogta s Urának nevezte Jézust: „Úgy van, Uram! De hiszen a kutyák is esznek a morzsákból, amelyek gazdájuk asztaláról lehullanak. Ekkor így szólt hozzá Jézus: Asszony, nagy a te hited, legyen úgy, amint kívánod! És...” (Mt 15,27–28) Pál is hirdeti: „Nincs külö (Útmutató)

10.09 Ő a bűnösök barátja

„Vámszedők és bűnösök barátja" (Lk 7,34). tovább (Velünk az Isten!)

72 óra kompromisszum nélkül - 2019.

Október 12-én, szombaton gyülekezetünk is csatlakozik a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióhoz. Feladatul tűztük ki, hogy rendbe tesszük a templomkertet, a templomot és a gyülekezeti termet. Vidám és lelkes önkéntesek segítségét várjuk! A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi, keresztyén egyház szervez, 2019-ben már 12. alkalommal.Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért.Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segélynyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.).2018-ban országszerte és 5 határon túli területen, 135 településen 9000 fiatal összesen 410 önkéntes projektet valósított me (Tab és Környéke Evangélikus Egyházközség)

Az egyeneslelkűség és a jótékonyság egy tőről fakad

Amy-Jill Levine professzor asszony beszél az ókori Izrael társadalmának egyik fontos építőkövéről, az igazságosságról, amely a mai embert is foglalkoztatja. A Második Törvénykönyv 16:20 előírja: „Az igazságosságra és csakis az igazságosságra törekedj!” A héberben az igazságosságra használt kifejezésnek, a cedeknek (צדק) ugyanaz a gyöke, mint az „igaz mivoltra” használatos szónak és ugyanez a gyöke annak a kifejezésnek is, amit általában „jótékony adománynak” fordítunk. A zsidó hagyomány szempontjából a másokról való gondoskodás igazságosság kérdése, ez az igazságosság pedig nem ismeri sem az osztályok közötti, sem a nemek közötti megkülönböztetést, sem pedig az etnikai különbségeket. A Második Törvénykönyv 27:19 előírja, hogy az idegennek, az árvának és az özvegynek biztosítani kell az igazságos bánásmódot, mert az igazságos társadalmat annak alapján ítélik meg, hogy az (#BIBLIAKULTÚRA)

Szerelem a Tinderen? – Az internetes társkeresés előnyei és buktatói

Az online társkeresőpiac zsúfolásig van magukat jobbnál jobbnak ígérő oldalakkal, szinte folyamatosan tűnnek fel az újabb trónkövetelők, melyek az örök szerelem ábrándjával kecsegtetnek. Ha azt hinnénk, hogy csak kevesen vágnak bele az internetes párkeresésbe, tévednünk kell: Magyarországon a legnagyobb honlapok havi milliós látogatói számmal büszkélkedhetnek. A nagy számok azonban nem mindenkinek kedveznek. Csalódásokról, önbizalom-növelésről és a keresztény társ megtalálásáról beszélgettünk szinglikkel és boldog párkapcsolatban élőkkel. (KötőSzó)

PROTESTÁNS PÁRIZS – ÉS A NAGY EXODUS, A PUSZTAI GYÁSZÉVTIZEDEK EMLÉKEZETE (4.)

PROTESTÁNS PÁRIZS   ÉS  A NAGY EXODUS   A PUSZTAI   GYÁSZÉVTIZEDEK EMLÉKEZETE  (4.) A FRANCIA PROTESTANTIZMUS TÖRTÉNETÉNEK  NAGYKÖNYVTÁRA, S AMI ABBAN SZEMBETŰNIK Barangolások a protestantizmus  19(szimbolikus) „őr”helyén,Párizs szívében 19 lieux symboliques du protestantisme au cœur de Paris -errance Protestáns Párizs? Hogy nincs ilyen? De bizony van! Nem az egész város természetesen, hanem csak bizonyos részei. Minthogy van református, hugenotta építészet is, hiszen a legszebb 16-17. századi párizsi és külföldi kastélyokat, középületeket jórészt hugenották tervezték, építették, világos, tiszta vonalakkal, mint amilyen a hitük is volt. Párizs szívében 19 olyan hely van, amit a protestánsok alapítottak, építettek elsőrenden hitéleti célra. Ezt így jegyzi a párizsi Musée Protestant/Protestáns Múzeum: 19 lieux symboliques du protestantisme au cœur de Paris – azaz: a p (Békefy Lajos blogja)

A Papp válaszol! – beteg rokon, házasságon kívüli csók, a közösség értelme

Három újabb nehéz, de nagyon fontos témában érkezett kérdés Papp Miklós görögkatolikus paphoz és családapához: vajon hogyan tudjuk helyesen elfogadni azt, ha szeretett nagyszülőnk súlyosan beteg? A házasságon kívüli csók házasságtörést jelent? Csak akkor leszünk “jó keresztények”, ha járunk közösségbe? Továbbra is várjuk kérdéseiteket – egyben köszönjük is türelmeteket, hiszen számtalan levél érkezik a rovat kapcsán! Júlia (Szolnok) Nagyon súlyos beteg a nagymamám, már kórházban van, s én szégyellem, de nem tudok hozzá bemenni. Szeretném a mosolygós nagymamámat megőrizni, meg azt sem tudom, hogy mit mondjak neki. Olyan sutának érzem magam. A szeretetről két dolgot mondanék. Egyrészt a szeretet a valóságot akarja szeretni, nem az ideákat, s nem is az emlékeket. Nagymamádat úgy kellene szeretni, ahogy most van. A szeretet nem azt nézi, hogy neked mi a kellemes, hanem a másiknak mi esne jól, mi emelné, mi seg (777blog.hu)

1. oldal a 336-ből. || Következő oldal