Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 39639 || 1. oldal a 397-ből. || Következő oldal

IMÁRA FEL! ÚJABB KÖNYÖRGÉSEK A VILÁGJÁRVÁNY MÁSODIK HULLÁMA IDEJÉN

                                                                                                                                    IMÁRA FEL! ÚJABB KÖNYÖRGÉSEK A VILÁGJÁRVÁNY MÁSODIK HULLÁMA IDEJÉN 1. ima   Öntsd lelked értük győzelmes imába! (Protestáns ének)   Úr Jézus, földi szolgálatod során megmutattad hatalmadat és törődésedet azáltal, hogy minden életkorú és élethelyzetű embert meggyógyítottál a testi, szellemi és lelki betegségektől. Légy Urunk Lelked által jelen most azok mellett, akiknek szükségük van szeretetteljes érintésedre a COVID-19 miatt. Hadd érezzék meg irgalmas, gyógyító erődet az orvosok és az ápolónők gondoskodás révén is. Hadd kérjünk Téged, szerető Urunk, hogy távolítsd el a félelmet, a szorongást és az elszigeteltség érzését azokból, akik kezelést kapnak vagy karanté (Békefy Lajos blogja)

„Ha Istennel vagyunk a párkapcsolatban, nemcsak kapni akarunk, adni is tudunk”

Adott egy jegyespár, Csöndes Evelin és Csalók Laci, akik Isten dicsőítésén keresztül találtak egymásra. Ez szépnek és egyszerűnek hangzik, ennél azonban kalandosabb volt az ismerkedésük. A decemberben házasodni készülő fiatal párral beszélgettünk a férfiak és nők kommunikációja közti különbségekről, a házasságról, az Istennel való kapcsolatukról és persze arról, hogyan váltak szolgálótársakból jegyesekké. Sok olyan momentumot osztottak meg, amelyek a 777 olvasói számára is tanulságosak lehetnek, akár még a házasság előtt állnak, akár évtizedek óta benne élnek már. Amikor kettőtökön gondolkodtam, egy dicsőítő alkalom jutott eszembe, ahol mindketten zenéltetek. Azt láttam rajtatok, hogy félszavakból, sőt egy-egy pillantásból megértitek egymást: igazi harmónia, együttrezonálás . De meséljetek, hogy alakult ki ez köztetek? Laci: Mi úgy találkoztunk, hogy ugyanabban a szolgálói csapatban önkénteskedtü (777blog.hu)

„Köszi Anyu” – életpárti tüntetés a magzatokért

Az elmúlt héten felerősödtek a tüntetések Lengyelországban a beteg gyerekek művi vetélését védő mozgalmak részéről. Itthon a magzatok jogaiért fogott össze a Hit Rádió, a Protest és a ProLife Hungary, és többdimenziós életpárti tüntetésre hívják az embereket. Ahogy arról a 777 több írással is beszámolt már, nem csillapodnak Lengyelországban az indulatok, miután múlt héten az alkotmánybíróság  alkotmányellenesnek minősítette a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. Feminista mozgalmak által szervezett tüntetések és templomok elleni támadások kezdődtek az országban. A krakkói érsek azt mondta, hogy példátlan agresszióval van dolguk, de Varsóban élő kollégánk is elmesélte tapasztalatait. Már Magyarországon is szolidáris tüntetések kezdődtek a lengyel nők jogaiért. Azonban az életvédők is szerveződtek itthon és az online térben szeretnék felhívni mindenki figy (777blog.hu)

Homoszexuális együttélések - La Plata nyugalmazott érsekének nyilatkozata

Az ACI Press-nek október 28-án tett nyilatkozatában La Plata nyugalmazott érseke, Héctor Aguer (a képen) felidézte az argentin püspökök között 2010-ben lefolytatott vitát a homoszexuális együttélések törvényesítéséről. Az emeritus érsek Ferenc pápa "Francesco" filmben tett kijelentéseire is reagált. Az alábbiakban az érsek szavait közöljük, a könnyebb olvashatóság kedvéért a szerkesztői betoldások nélkül, egybefűzve. A szöveg elkészítéséhez a nyilatkozatot bemutató cikkek spanyol eredetijét, és angol nyelvű átiratát is felhasználtuk. Bergoglio bíboros, aki akkor Buenos Aires érseke volt, az argentin püspöki konferencia egyik plenáris ülésén azt javasolta, hogy az állam támogassa a homoszexuális személyek élettársi kapcsolatának törvényesítését, egy lehetséges alternatívájaként annak, amit akkor úgy neveztek - és ma is úgy neveznek -, hogy házassági egyenlőség. Akkor az ellenérv vele szemben a (Katolikus Válasz)

- Péntek [2020.10.30.] "Szeressétek a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Péntek [2020.10.30.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mk 10,32 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 19,34   Mikor pedig felfelé mentek a Jeruzsálembe vezető úton, Jézus előttük haladt. Akik vele voltak, álmélkodtak; akik pedig mégis követték, féltek. Ekkor újra maga mellé vette a tizenkettőt, és beszélni kezdett nekik arról, ami vele történni fog:   Olyan legyen a köztetek tartózkodó jövevény, mint a közületek va (Bátorító blognapló)

- Péntek [2020.10.30.] Jézus halálának oka: Isten Fiának mondta magát!

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Péntek [2020.10.30.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mik 6,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jn 18,31  (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és lé (Örömüzenet)

- Péntek [2020.10.30.] "Az Úr törvénye tökéletes, felüdíti a lelket. Az Úr intő szava határozott, bölccsé teszi az együgyűt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2020.10.30.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 2Móz 34,21 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 4,16 Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj meg, még szántáskor és aratáskor is pihenj! Legyen gondod önmagadra és a tanításra, maradj meg ezek mellett, mert ha így cselekszel, megmented magadat is, hallgatóidat is. Hat napon munkálkodjál, a hetedik napon pedig pihenj; szántás és aratás idején is pihenj. Gondot viselj magadról és a tudományról (Útmutató)

URAM, A SZÍVEMET HOZOM ELÉD - reformációra hangolva

  URAM, A SZÍVEMET HOZOM ELÉD Hálaadásra hangolva a reformáció 503. évfordulója előtt  Uram, nem tudom, mennyit énekelted néped zsoltárait, és más dalokat. De ismerem panaszló, szelíden vádló szavad: „Furulyáztunk nektek, és nem táncoltatok; siratót énekeltünk, és nem gyászoltatok”. Hány furulyaszós éjszakád és zsinagógás, hegyoldali énekes órád volt? Nem tudom. De nagyon jó lenne tudni, hisz’ éneked és furulyaszód mindig messzebbre szólhatott önmagadnál - Te másként nem énekelhettél, nem szóltál. EZREDÉVEN ÁT, ÖTSZÁZHÁROM ÉVEN ÁT, s nem volt némító téridő határ... Én most Neked szeretnék énekelni azokkal, akik lelküket zendítették meg nagy neved dicséretére. Uram, nem tudom, mennyi képet őrizett szíved a gyönyörű Tibériás tengerről, mielőtt az ég azúrja befogadta távozó lelked, s a mezők liliomairól, az égi madarakról, amikor hunyó szemed búcsúpillantásaival beölelted lelkedbe azt (Békefy Lajos blogja)

Keresztény, kreatív és ötletes – Mi az?

Az Egyesült Államokban élő Samantha Bender, a Pleasantly Crafted evangélikus művészeti, kézműves és dizájnajándékokat gyártó vállalkozás egyik tulajdonosa különleges meglepetést készített gyermekeinek a reformáció hónapja alkalmából, amelyet aztán közkinccsé tett: a játszva tanulást segítő színező ingyenesen letölthető és szabadon továbbgondolható. Mutatjuk! (KötőSzó)

A láttatás a motivációm – Petes Róbert egyháztörténész vallomása

A közelmúlt összefüggéseit kutató szakembert nem akadályozza sokak életét érintő munkájában, hogy fizikai értelemben nem lát szinte semmit. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Almás zabkeksz. Kicsit diétás

 Mióta elromlott a mosógép, és a forgótárcsással mosok, nem is készítettem kekszet a férjemnek. Mivel költözünk hamarosan, nem akarok ide új gépet venni, hogy aztán még egyszer kelljen szállítani. Lehet, hogy butaság, de már arra is gondoltam, hogy egyáltalán nem veszek automatát, mert nagyon gyorsan ki lehet ezzel a régi típussal mosni, és legalább megmozgat egy kicsit.  Mára volt ebédünk, úgyhogy nekiláttam egy gyors keksznek. Olyan hamar elkészülnek, hogy még az automata-nélküliség sem indokolja a keksz-nélküliséget. Na, szóval itt egy újabb változat, ami alig tér el a többitől, csak almát még nem használtam. Volt már diós, birsalmás,  batátás is. (receptért katt a kék szövegre.)Hozzávalók:20 dkg zabpehely 10 dkg finomliszt1/2 csomag sütőpor1 csipet só1 mokkáskanál őrölt fahéj 1 mokkáskanál szegfűszeg 2 teáskanál 1:4 édesítőszer1 tojás10 dkg margarin2 alma A száraz anyagokat összekeverjük. Belem (A parókia konyhájából)

Így ismerheted meg az Istent! | A kinyilatkoztatások (Evlelkész podcast #25)

Meg lehet ismerni az Istent? Ha igen, akkor hogyan? Milyen "eszközök" állnak a rendelkezésünkre? Vannak az Isten megismerésének szintjei? És hol a határ? Az adás háttérben hallgatható és letölthető formában: Az adás a YouTube-on: A kinyilatkoztatások: 1. Egyetemes kinyilatkoztatások a) természet b) történelem c) lelkiismeret 2. Konkrét, igei kinyilatkoztatás (Biblia) 3. Személyes kinyilatkoztatás Hivatkozások: A teremtésről szóló adás A Bibiáról szóló adás Az adásban elhangzó főbb bibliai igék: 1Korinthus 13,12: "Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert Isten." Róma 1,19-20: "mert ami megismerhető Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra. Láthatatlan valóját, azaz örök hatalmát és istenségét meglátja alkotásain az értelem a világ teremtésétől (Gyülekezetépülő)

AMIKOR GANDHI MAJDNEM KERESZTYÉNKÉNT FOGALMAZOTT A VILÁG 7 FŐ BŰNÉRŐL

  AMIKOR GANDHI MAJDNEM KERESZTYÉNKÉNT FOGALMAZOTT A VILÁG 7 FŐ BŰNÉRŐL A mai világ 7 fő bűnét, s ezáltal az ellene folytatott planetáris küzdelem esélyét így írta le zseniális előrelátó beleérzéssel a bölcs indus: 1. gazdagság munka nélkül; 2. élvezet lelkiismeret nélkül; 3. tudás határozott cél nélkül; 4. üzlet morál nélkül; 5. tudomány emberség nélkül; 6. vallás áldozathozatal nélkül; 7. politika elvek nélkül. NO COMMENT 2020-ben SEM! (Békefy Lajos blogja)

Mi lehet a remény a negatív hírek tengerében?

Ha lelkesen követni szeretnénk a legfrissebb híreket, hogy tájékozottak legyünk világunk dolgairól, akkor könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy minden rossz, ami körülöttünk van, hiszen rengeteg ilyen hírrel találkozhatunk. Isten azonban erőt ad nekünk, amennyiben reményvesztetté válunk, ha hozzáfordulunk. Többször tapasztaltam már azt, hogy vannak olyan időszakok, amikor elkedvetlenedek, ahogy a világ különböző tájairól érkező negatív híreket olvasom. Főleg, ha egyszerre több országban is azt látom, hogy erőszakos zavargásokról, tragédiákról vagy katasztrófákról számolnak be a különböző médiumok. Keresztény újságíróként fontosnak tartom, hogy a jó dolgokról is beszámoljunk, de sajnos vannak olyan esetek, amikor a negatív tartalmak mellett sem mehetünk el szó nélkül. Azonban ha utóbbiból van több, akkor könnyen reményvesztetté tudok válni és azt érzem, hogy már kevés vagyok ahhoz, hogy bármit is tegyek (777blog.hu)

Terrortámadás egy nizzai templomban – 15 órakor megszólalnak Franciaország harangjai

Csütörtök reggel kilenc órakor keresztényellenes terrortámadás történt Nizzában, ahol a Nagyboldogasszonyról elnevezett bazilikában egy késes támadó három embert megölt. A támadót elfogták, a francia egyházi és állami vezetők döbbenten ítélték el az esetet. Franciaországban több ezer templom harangja szólalhat meg 15 órakor az áldozatok emlékére. Franciaország tehetetlenül és döbbenten fogadta a hírt, hogy újra keresztényellenes terrortámadás történt az országban: ezúttal Nizzában, a Notre-Dame székesegyházban rendezett ámokfutást egy férfi, akit a rendőrség megsebesített és őrizetbe vett. Nem sokkal a támadást követően Avignonban egy lőfegyverrel fenyegetőző férfit ártalmatlanítottak a hatóságok. Az iszlamista terrorista a Le Figaro cikke szerint brutálisan barbár támadást intézett a nizzai székesegyházban: egy imádkozó nőt szinte lefejezett, a sekrestyés torkát pedig átvágta. A harmadik áldozatot i (777blog.hu)

FELVIDÉK IS FONTOSNAK TARTJA: A fenntartható fejlődés logója: SDG - soli DEO gloria

  FELVIDÉK IS FONTOSNAK TARTJA  A fenntartható fejlődés logója: SDG Írta:  Dr. Békefy Lajos  - 2020.10.27. Megosztás a Facebook-on Nem szabad homályosan fogalmazni. A szó radikalizmusával, gyökeres igazmondásával és egyértelműségével szabad csak írnunk. Hiszen az igazán nagy kérdés: merre tart az emberiség? Mennyire és milyen eszközökkel próbálja önmaga túlélését elérni? A túléléskeresés az egész emberiséget viszi-e az élhető jövő felé, vagy nyers, részleges, ezért emberiséget veszélyeztető részérdekeket szolgál ki? A netán újabb világjárványok ismeretlen, tervezett vagy spontán előálló Covid-19, 20, 21… és ki tudja hány x-edik vírus variánsa okozta globális genocídium vár reánk, totális önfelszámolás, népirtás felé tartunk vagy a digitális világbörtön (így a dán Sören Korsgaard) vár ránk, netán a megistenüléssel megrészegített antropológiai narkó, a Homo Deus látomása e (Békefy Lajos blogja)

A Fratelli Tutti lábjegyzet-forradalma

Nem népszerű téma lévén a katolikus közvélemény is átsiklott afelett, hogy Ferenc pápa a Fratelli Tutti enciklika 242. lábjegyzetében azt írja: az "igazságos háború elvét" Szent Ágoston "találta ki", amit a mai korban többé már nem vallunk Ezzel szemben az "igazságos háború" elve az Egyház állandó tanítása. Mint emlékezetes, Ferenc pápa 2016-ban hasonlóan egy lábjegyzetben (Amoris Laetitia, 351. lábjegyzet) nyitotta meg először a lehetőséget az újraházasodott elváltak áldoztatására. (Forrás: First Things) Kapcsolódó cikkeink:- Ferenc pápa: Felül kellene vizsgálni az Egyház "igazságos háborúról" szóló tanítását- Lukács evangéliuma - pápai átiratban (Katolikus Válasz)

Világi plébánosok: nyílt lázadásban a német püspökök

A német katolikus egyház több megyéspüspöke is az elmúlt hónapokban kísérletezésbe kezdett a plébániai közösségek szerepköreinek átszervezésével. Az egyik ilyen kísérlet, hogy egyes plébániák gazdasági és operatív vezetését is világi híveknek - férfiaknak és nőknek; lásd pl. a kezdőképen - adják át, olyan helyeken is, ahol egyébként pap állandó szolgálatot végez. A lépésre nem paphiány vezette ezeket a püspököket, hanem az a személyes meggyőződésük, hogy a világi hívek, különösen a nők minden téren való "egyenjogúsítása" a papokkal a korunk üdvözlendő egyházközösségi modellje. A kérdéses újítás valójában a papi szolgálat hármas lényegének szétválasztását és tagadását jelenti. Ahogy Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa egy hasonló, a pán-amazóniai szinóduson felmerült reformjavaslatra mondta: "Ez a javaslat teológiailag abszurd, és a papság egy funkciona (Katolikus Válasz)

7 meglepő globális trend a kereszténységben

Ahelyett, hogy a kereszténységet helyi vagy akár nemzeti perspektíva alapján értékelnénk, egy globális nézőpont jobb képet adhat a vallás helyzetéről. Az Egyesült Államokban működő Gordon-Conwell szeminárium kutatásainak és előrejelzéseinek 2019-es értékelése biztató és potenciálisan meglepő képet nyújt a kereszténység jelenlegi és jövőbeli állapotáról. A kereszténység gyorsabban növekszik, mint az emberiség Globálisan a kereszténység 1,27%-kal növekszik. Jelenleg 2,5 milliárd keresztény él a világon. A világ népessége ezzel szemben 7,7 milliárd, amely 1,2%-kal növekszik. A vallási csoportok közül csak az iszlám (1,95%), a szikh (1,66%) és a hindu (1,3%) valláshoz tartozók száma növekszik gyorsabban, mint a kereszténység, habár Jézus követőinek száma meghaladja az összes többi vallásét, és az előrejelzések szerint legalább 2050-ig marad ez a trend. A pünkösdi és az evangelikál felekezetekhez tartoz (777blog.hu)

Ezért nem választom a lombikot

Darázsfészekbe nyúlok, ebben biztos vagyok. Rengetegen nem fognak velem egyetérteni, de ezt nem is várom el. Alábbi soraimnak nem célja bárkit meggyőzni, megbélyegezni és főleg elítélni. Tökéletesen megértem azt, aki a mélyről jövő vágyaira hallgat és hosszú évek reménytelennek tűnő várakozása után a lombikprogram mellett dönt. Akkor is megértem, ha katolikus. De szeretném elmondani, hogy én miért nem választom ezt az utat. Csupa énközlés következik: az ÉN utam. Katolikus családban nőttem fel, így belenőttem a keresztény értékrendbe. Ahogy idősödtem, szépen lassan saját belső meggyőződésemmé vált, amit eleinte csak automatikusan átvettem a szüleimtől, tanáraimtól. Szabálykövető típus vagyok, de ahogy egyre többet forgattam a Bibliát és imádkoztam, építettem Istennel a kapcsolatomat, kezdtem azt érezni, hogy a szabályok nagy része tényleg engem véd. Ahogy szépen, viszonylagos nyugalomban folydogált az éle (777blog.hu)

“Példátlan agresszióval van dolgunk Lengyelországban” – döbbenten figyeli az eseményeket a krakkói érsek

Feminista mozgalmak által szervezett tüntetések és templomok elleni támadások kezdődtek Lengyelországban, miután múlt héten az alkotmánybíróság  alkotmányellenesnek minősítette a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. A témával a 777 több írással is foglalkozott, többek között Varsóban  élő kollégánk is beszámolt a történtekről. Ezúttal a krakkói érsek szavait idézzük, akit megdöbbentett a példátlan agresszió. “Valami épp megtörik társadalmunkban, valami nagyon rossz történik” – mondta el véleményét lengyel újságíróknak a folyamatban lévő tüntetésekről Marek Jędraszewski krakkói érsek, metropolita, aki a történteket látva elmélkedésre, megfontoltságra és imára szólított fel. Lengyelországban az elmúlt napokban 22 alkalommal törtek be a szentmisékre, 79 alkalommal rongáltak meg templomot.  “Mindez arról tanúskodik, mennyire nem értjük, hogy mi az (777blog.hu)

777 PODCAST – Vajon a szerelem teljessé tesz?

Megjelent a 777 PODCAST első epizódja, ahol Harmati Dóra és Szilágyi Anna olyan izgalmas témákról beszélgetett, minthogy mi tehet minket igazán teljessé, hogyan érdemes megélni az egyedüllétet és milyen buktatókat rejtenek a romantikus filmek. Hétfőn elindítottuk podcast csatornánkat egy bevezető adással, ma pedig büszkén jelentkezünk az első epizóddal! A “Szerintünk”-ben Szilágyi Anna és Harmati Dóra fognak emberi kapcsolatokról, keresztény hétköznapokról, nőket érintő kérdésekről beszélgetnek. Az első adás nagy kérdése,s hogy vajon teljessé tesz-e minket a szerelem?  Az adást itt hallgathatjátok meg: De elérhető a Spotify, az iTunes és a Google Podcast felületén is. Iratkozzatok fel ránk az általatok kedvelt platformon, hogy ne maradjatok le a legújabb epizódokról! Ha tetszett az adás, akkor pedig hagyjatok értékelést és osszátok meg, hogy mások is könnyen megtalálhassák! Ha van olyan téma, amiről szívese (777blog.hu)

Megrendítő fotók a képernyőfüggőségünkről

A zsebben hordható világ nem mindenki szerint olyan jó. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Csütörtök [2020.10.29.] "A hamis mérleget utálja az ÚR, de a pontos súlyt kedveli!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Csütörtök [2020.10.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mk 9,32 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!": 3Móz 19,36   Ők nem értették ezt a beszédet, de féltek őt megkérdezni.   Igaz mérlegetek, igaz súlyotok, igaz vékátok és igaz mérőedényetek legyen. Én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek, aki kihoztalak benneteket Egyiptom földjéről!   De ők nem értik vala e mondást, és féltek őt megkérdezni.   Igaz (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2020.10.29.] "A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Csütörtök [2020.10.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mik 6,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Kor 14,32-33 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre (Örömüzenet)

- Csütörtök [2020.10.29.] "Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását; hanem hogy betöltsem azokat!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2020.10.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 4,2 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Jn 2,7 Semmit se tegyetek hozzá ahhoz, amit megparancsolok nektek, és semmit se vegyetek el belőle! Tartsátok meg Isteneteknek, az Úrnak parancsolatait, amelyeket megparancsolok nektek. Szeretteim, nem új parancsolatot írok nektek, hanem régi parancsolatot, amely kezdettől fogva megvan nálatok: ez a régi parancsolat az az ige, amelyet hallottatok. Semmit se tegyetek az íg (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság u. 21. hét

  „Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a jóval a rosszat.” (Róm 12,21) Szentháromság ünnepe után a 21. héten az Útmutató reggeli és heti igéi arra ösztönöznek, hogy járjunk elhívásunkhoz méltóan – a hit harcában (lásd 1Tim 6,12; 2Tim 4,7–8)! Az Úr Jézus örök élettel koronázza meg az állhatatosakat. „Megváltja az Úr az ő szolgáinak lelkét, és el nem vesznek, akik őbenne bíznak.” (GyLK 698,13) „Akik az Úrban bíznak, azoknak ereje megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak el, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézs 40,31; LK) Hegyi beszédében, így magyarázza Jézus a törvényt: „Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosz emberrel, hanem...” „Szeressétek ellenségeiteket, és...” (Mt 5,39.44) Isten szent és feddhetetlen gyermekei az ő fegyverzetét öltik fel, hogy megállhassanak az ördög minden ravaszságával szemben. Öt védekező „fegyverük”: i (Útmutató)

,,A lombikeljárás számos kérdést vet fel” – dr. Tolnay Lajos

A közéletben ismét fellángolt a lombikeljárás körüli vita, miután Veres András római katolikus püspök negatívan nyilatkozott róla. Szerettük volna jobban megérteni, milyen etikai problémák merülnek fel az eljárás miatt, illetve milyen más lehetőségei vannak egy meddőnek nyilvánított párnak. A témában dr. Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász főorvost kérdeztük, akinek a nevével már korábban találkozhattak olvasóink az Egy-házban vagyunk rovatunkban. Mi történik a lombikeljárás során? A lombikeljárás során gyógyszeresen előkészített női ciklus során petesejteket nyernek ki a petefészkekből, hüvelyi ultrahangos követés mellett. Az így nyert petesejteket sejtélettani szempontból osztályozzák, majd az előkészített hímivarsejttel megtermékenyítésre kerülnek. A megtermékenyítést követően, táptalajoldatban néhány napig növesztik, illetve megfigyelik őket, esetleg genetikai vizsgálatot végeznek rajtuk. Majd gy (777blog.hu)

Hányféle módon lopjuk meg egymást?

Sok embernek fogalma sincs, mekkora tolvaj.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Fokhagymás padlizsán

  Kezdetben volt a padlizsánkrém. A nagy ládában sült halra hasonlító, grillezett zöldség. Sok hagymával, majonézzel. Aztán jöttek más receptek , de rájöttem, hogy nem is szeretem a padlizsánt. Persze, mert savanyú a szőlő. A hagyományos krémet nem tudom elkészíteni, ezért ráfogom, hogy nem is jó. :) Ez a köret is inkább a férjemnek ízlett, ő is ette meg az összeset.  Nagyon egyszerű elkészíteni. Kis olívaolajon megsütünk két gerezd fokhagymát, majd két kisebb padlizsánt héjastól szeletekre vágunk, és lassan együtt sütjük vele, néha forgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, kis kakukkfüvet dobunk rá. Akkor jó, ha szépen megpuhul, és pirul is egy kicsit. Kenyérrel egy könnyű vacsora, de hús mellé is kínálhatjuk, mint köretet.  (A parókia konyhájából)

Mit tanulhatunk vezetőként a cserkészetből?

Bacsó Benjámin beszélgetett Bedekovics Péterrel, a Magyar Cserkészszövetség országos elnökével.  (Gyülekezetvezetés)

A sátorlét gyötrelme

Az elmúlt három hónapban nagyon sok testi gyötrelmen mentem keresztül, s tulajdonképpen ezek részben még most sem értek teljesen véget. Valamitől mindig szenvedtem fizikailag, egyik betegség adta át a kilincset a következőnek, mégpedig szünet és fellélegzés nélkül, hihetetlen sok frusztrációt és csüggedést okozva, kemény lelki harcokhoz, kételkedéshez és hithez egyaránt elvezetve. A műtőasztalig (egyelőre) nem kellett még eljutnom, de bizony már az is felmerült lehetőségként. Ilyen élethelyzetben természetszerűen felmerül a kérdés egy hívő emberben, mit tud a hite nyújtani számára ha testileg szenved? Ha a testi szenvedés előtérbe kerül, valahogy a keresztények első reakciója - és ezt igazán meg lehet érteni - semmi más, mint a gyógyulás. Isten majd meggyógyít, hiszen amikor Jézus itt volt a földön, számos embert meggyógyított. Vakok láttak, sánták jártak, halottak keltek ki a sírból. Ha kiáltok Istenhez (Megint Megmondom)

Reformátusként egy katolikus csapatban? Simán!

Közeleg október 31., a reformáció emléknapja. Unalomig ismerjük a hozzá tartozó szöveget: Luther Márton 1517-ben ezen a napon függesztette ki tanait a wittenbergi vár kapujára. Oké, bátor volt Luthertől, és a mai napig érezzük a tettének következményeit, de hogyan éljük meg a hitünket mi, reformátusok? És én mint protestáns újságíró a túlnyomórészt katolikus szerkesztőségben? Amikor bekerültem a 777 csapatába szerkesztő-újságíróként, először kicsit tartottam tőle, hogy mihez fogok kezdeni egy jellemzően katolikus társaságban. Hallassam a hangom a különbözőségekben is? Nézzek utána azoknak a dolgoknak, amelyek a katolikusok körében alapvetően ismertek, én viszont nem tudok róla? Sok kérdés felmerült bennem. Aztán megnyugodtam. Láttam, hogy a csapat nagyon elfogadó, és nemhogy baj lenne a protestáns hátterem, hanem még értéknek is tartják, hogy máshonnan jövök, mint ők, így új nézőpontot tudok hozni. De (777blog.hu)

Hogyan viszonyuljunk katolikusként a melegekhez?

Michael Voris Rómában végzett katolikus teológus, aki nyíltan vállalja aktív homoszexuális előéletét. Ebben a videóban a homoszexualitás pszichés hátterét ismerteti. Nem rejti véka alá a véleményét James Martin jezsuita és mások meleg életformát támogató hozzáállásáról sem (7 perc). Voris szavai a kérdéskör alapos tanulmányozásából és saját megszenvedett felismeréseiből fakadnak, ezért hitelesek és iránymutatóak. (Vallomása és […] (Christianae)

12 gondolat Csókay Andrástól

Dr. Csókay András neve akkor vált igazán ismertté az országban, amikor a műtét egyik vezető orvosaként részt vett a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában. A mélyen hívő orvos vallja, hogy legjobb ötleteit imádságai során kapja. Új kötetünkben dr. Csókay András mesél őszintén életútjáról, fiatalkori bűneiről és megtéréséről is. Az “Istennel a műtőben” legjobb idézeteiből olvashattok egy válogatást. 1) Tudomásul veszem, hogy van kísértés, de nem uralkodhat el rajtam. 2) A lelki közeledés után a diákszerelmeknél sajnos szinte mindig elérkezik az erős testi közeledés is. A fiatal is tudja – akár a szülők, akár az egyház által –, hogy nem ez az illendő, és innentől kezdve bűntudat alakul ki, aminek a következménye általában nem a bűn felszámolása, hanem a templom elhagyása lesz. 3) Nem úgy van, hogy megtér az édesapa, és a kamaszkorú gyermekei vidáman követik. Ez szülő (777blog.hu)

#csakegygondolat – Mi az örökségünk?

Mit jelent, hogy a sötétség hatalmából megszabadulva a világosságban járhatunk? Érdemes ezen elgondolkodunk. Minden nap egy új lehetőség, hogy közvetítsük a világnak Isten jóságát. „Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett titeket arra, hogy a szentek örökségében, a világosságban részesüljetek. Ő szabadított meg minket a sötétség hatalmából, és ő vitt át minket szeretett Fiának országába, akiben van megváltásunk és bűneink bocsánata.” (Kol 1:12-13.)  Ahogy elolvastam a mai részt az Újszövetség közös olvasása csoportban, ez az ige emelkedett ki előttem. Hűha, felfogjuk ezt, hogy a szentek örökségét kaptuk meg Jézustól? Az egész világ a sötétség uralma alatt van, ehhez elég megnézni egy híradót vagy nyitott füllel közlekedni Budapesten. Mi pedig a világosságban járhatunk Vele. Ragyoghatunk a sötétségben. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Megáldunk egy szitkozódó embert, megbocsátunk valakin (777blog.hu)

Asszociációk

Amíg az ember egy őszi reggelen arra vár, hogy feltegyék autójára a téli gumikat, nézelődik. És eszébe jut néha valami erről-arról. (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

30 bibliai idézet, amely erőt adhat a mai napra

Bátorító szavak a keresztények legfontosabb könyvéből, amelyek motivációt adhatnak a mai nap küzdelmeihez! 1. Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik… (Róma 8,28) 2. Hát nem azt a parancsot adtam neked, hogy légy erős és kitartó? Ne félj és ne aggódj tehát, mert az Úr, a te Istened veled lesz mindenütt, ahova csak mész. (Józsue 1,9) 3. Minden gondotokkal forduljatok hozzá, mert neki gondja van rátok. (1Péter 5,7) 4. Közel az Úr mindenkihez, aki hozzá kiált, mindenkihez, aki tiszta szívből hívja. (Zsoltárok 145,18) 5. Bizony mondom nektek, ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a hegynek itt: Menj innét oda! – odamegy, s nem lesz nektek semmi sem lehetetlen. (Máté 17,20) 6. Ahogy a szarvasünő a forrás vizére kívánkozik, úgy vágyakozik a lelkem utánad, Uram. (Zsoltárok 42,2) 7. Mindent elviselek abban, aki erőt ad. (Filippi 4,13) 8. A világosság világít a sötéts (777blog.hu)

Háborús etika az ókori Izraelben és Asszíriában

Hogyan racionalizálták, hogyan igazolták erkölcsi szempontból a katonai erőszakot az ókori Asszíriában és Izraelben? Miről árulkodnak a feliratok és a szövegek? Hogy jön össze a földi és az égi harc, védekezés és területigény? Maradtak-e mitikus nyomok a héber Bibliában? Hogyan látszanak a háború és annak etikai vonatkozásai a kozmológia fényében? Van-e erkölcsi tolerancia, vagy csak feltétlen erkölcsi parancs? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ írásában Carly L. Crouch biblikus professzor. Lefejezés, karóba húzás, eleven való megnyúzás, a foglyok ketrechez kikötözése, mintha kutyák lennének. Csak néhány a legszélsőségesebb erőszakos cselekedetek közül, amelyeket az ókori Közel-Kelet katonái műveltek. A kutatók és a laikus olvasók is hajlamosak voltak utálkozva elfordulni a hadviselésnek ezektől az erőszakos leírásaitól. Sajnos ez a zsigeri ellenszenv nem igazán törekedett arra, hogy meg (#BIBLIAKULTÚRA)

- Szerda [2020.10.28.] "Nem okultak a kenyerekből, mert a szívük még kemény volt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szerda [2020.10.28.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mk 6,50 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 19,37   Mindnyájan látták ugyanis, és megrettentek. Ő azonban azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!”   Őrizzétek meg azért minden rendelkezésemet, minden döntésemet, és teljesítsétek azokat! Én vagyok az ÚR!   Mert mindnyájan látják vala őt és megrémülén (Bátorító blognapló)

- Szerda [2020.10.28.] "Krisztus a feje a testnek, az egyháznak is, ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Szerda [2020.10.28.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mik 6,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Ef 5,29-30 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és lé (Örömüzenet)

- Szerda [2020.10.28.] "Ráépültetek az apostolok és a próféták alapjára, a sarokkő pedig maga Krisztus Jézus!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2020.10.28.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 18,32b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Kor 3,11 Van-e kőszikla Istenünkön kívül? Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, aki Jézus Krisztus. És kicsoda kőszikla a mi Istenünkön kivül? Mert más fundamentomot senki nem vethet azon kívül, a mely vettetett, mely a Jézus Krisztus.   Ki a szikla, ha nem a mi Istenünk? A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, m (Útmutató)

Kikre épül Ferenc pápa tanítása?

Sharon Kabel, egy fiatal katolikus könyvtáros, a saját weboldalán készített statisztikákat az egyes pápák által kiadott tanítóhivatali dokumentumok hivatkozásairól. Ezekben Kabel kategóriákra osztva gyűjtötte össze, kikre és hányszor hivatkoznak a pápák a tanításaikban. Az alábbiakban megmutatjuk Kabel munkájából Ferenc pápa eredményeit, majd összehasonlításképpen XVI. Benedekéit és Szent II. János Páléit. Az ábrákon kékeszöld szín jelöli az önhivatkozást: egy pápa hivatkozását valamely saját korábbi dokumentumára, nyilvános beszédére vagy médiaszereplésére. Barna színnel kerültek az ábrákra a nem egyházi közszereplők: írók és költők, bölcselők, történelmi alakok. Piros színt kaptak az Egyház szentjeinek megnyilatkozásai, beleértve már VI. Pál és II. János Pál pápákat is (utóbbiak magánál II. János Pál pápánál önhivatkozásoknak számítanak). Végül sárga színnel szerepelnek az á (Katolikus Válasz)

Luther szól!

Kérünk, oszd meg videónkat, hogy a reformáció hete Luther Mártonról szólhasson! Rajtad múlik! Az elmúlt évtizedekben szép lassan országunkban is teret nyert az ősz vége felé mindent elárasztó halottkultusz, valamint a tengerentúlról érkező zavaros ideológiák és szokások áradata. Így a reformáció ünnepe mára Európa egyik legszínesebb protestáns hagyományaival rendelkező országában is teljesen háttérbe szorult. (KötőSzó)

„A tisztességes cigányok sokan vannak, mégis láthatatlanok”

Beriné Varga Dóra roma származású leendő szociológus sorsfordító története. [...] Bővebben! (Szemlélek)

(Ön)gyilkos társadalom – avagy mi történik Lengyelországban?

Az elmúlt napokban röppent fel a hír, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság ítéletet hozott egy törvény kapcsán, döntésében jelezve, hogy az nem ellenkezik az ország alkotmányával, így hatályba léphet. Ez a jogszabály pedig arról szólt, hogy abortuszt csak akkor lehet Lengyelország területén elvégeztetni, ha a fogantatás nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fakad, illetve, ha az anya egészsége veszélyben van. Eddig számomra egy pozitív, igen előremutató eseményről van szó – azonban, amit az elmúlt napokban tapasztalhatunk ennek kapcsán, igencsak megdöbbentett és elszomorított. A törvény életbelépését követően ugyanis Lengyelország megbolydult. Bár a járvány súlyossága épp óriási méreteket ölt, tömegek vonultak az utcára – hogy tüntessenek a legális abortuszért. A tüntetések célja mellett állt ki ráadásul több nagy nemzetközi jogvédő(?) szervezet, mely szerint a lengyel kormány a nők „reproduktív jo (777blog.hu)

Istentisztelet a Szentháromság ünnepe utáni 20. vasárnapon

Hangfelvétel letöltése (méret: 32 MB, formátum: MP3) Az istentiszteleten Románné Bolba Márta szolgált. The post Istentisztelet a Szentháromság ünnepe utáni 20. vasárnapon appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

Csókay Andrásék elvégezték az újabb műtétet Bangladesben

Ma kora reggel Bangladesben végrehajtotta Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata. (777blog.hu)

Miért lesz valaki öngyilkos?

„Lenni vagy nem lenni? az itt a kérdés” kezdődik Shakespeare Hamletjének híres monológja, mely a lélek vívódását jeleníti meg a létezés és a nem létezés határán, az élet, az élni akarás és a halál, az öngyilkosság mezsgyéjén egyensúlyozva. (KötőSzó)

Mi történik Lengyelországban? – bloggerünk beszámolója Varsóból

Több templomot is megrongáltak és rendőrökre is rátámadtak a hétvégén Varsóban az abortusztörvények szigorítása ellen tüntető aktivisták – számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség. Bloggerünk, Meuwissen Lídia Lelle egészen közel került az eseményekhez, Lengyelországból meséli el nekünk tapasztalatait. Milyen a közhangulat most Lengyelországban? Varsó főváros lévén liberális irányultságú, viszont a 38 milliós Lengyelország többsége mélyen katolikus. Mi jelenleg a férjemmel Varsóban élünk, így főleg erről vannak tapasztalataim. Több templomot és szentek szobrait is megrongáltak, megzavarták a szertartásokat, ezért a templomok bejáratához önkéntesek álltak ki védőként. Engem egyszerre kerülgetett a sírás és a büszkeség amikor tegnap ezt láttam. Sírni akartam, mert nagyon fájt az a gyűlölet és agresszió, ami a tüntetőkből áradt, de elképesztően büszke voltam azokra az önkéntesekre, akik cs (777blog.hu)

Egy kis tavasz az őszben: Várszegi Asztrik természetfotói

Az egykori bencés főapát "nyugdíjasként", járványhelyzet idején is meglátja és másoknak is szívesen megmutatja az élet szépségeit. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 20.

Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. Mik 6,8 „Mivel járuljak az Úr elé? Hajlongjak-e a magasságos Isten előtt? Talán égőáldozattal járuljak elébe, esztendős borjakkal? Talán kedvét leli az Úr a kosok ezreiben, vagy az … "Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 20." bővebben The post Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 20. appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

Istennel a műtőben – megvan a pontos megjelenési dátum!

Már a megjelenése előtt több száz előrendelés érkezett a 777 legújabb kötetére, amely Csókay András idegsebész kalandos életét mutatja be. A nyomdával való utolsó egyeztetéseket követően pedig az is kiderült, hogy a könyv már a jövő héten megjelenik! (777blog.hu)

- Kedd [2020.10.27.] "A gyermek nem halt meg, csak alszik!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                       & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Kedd [2020.10.27.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mk 5,36 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 20,7   Jézus is meghallotta, amit mondtak, és így szólt a zsinagógai elöljáróhoz: „Ne félj, csak higgy!”   Szenteljétek oda magatokat, és legyetek szentek, mert én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek..   Jézus pedig, a mint hallá a beszédet, a mit mondanak vala, azonnal monda a zsinagóga fejének: Ne félj, csak higyj.   (Bátorító blognapló)

- Kedd [2020.10.27.] "Jézus kijelentette: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Kedd [2020.10.27.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mik 6,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Róm 13,7 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy (Örömüzenet)

- Kedd [2020.10.27.] "Ne szállj perbe szolgáddal, hiszen egy élő sem igaz előtted!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2020.10.27.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jób 9,2-3 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mk 12,32-34a Igaz, tudom, hogy így van: hogy is lehetne igaza az embernek Istennel szemben? Ha kedve támadna vele perbe szállni, ezer kérdés közül egyre sem tudna válaszolni.  Az írástudó ezt mondta neki: Úgy van, Mester, helyesen mondtad, hogy egy Isten van, és rajta kívül nincsen más; és ha szeretjük őt teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből, és ha szeretjük f (Útmutató)

“Nem változott az egyház álláspontja a homoszexualitásról” – közleményt adtak ki az ukrán püspökök

Az ukrán püspöki kar médiabizottsága közleményben reagált a Francesco című dokumentumfilmre, amelyben Ferenc pápa kifejezte véleményét az azonos neműek kapcsolatának polgári jogi elismeréséről. A katolikus püspöki kar pontosan arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyház tanítása a homoszexuális kapcsolatokat illetően nem változott. A 777 szerkesztői addig nem reagálnak az egyházfő szavaira, amíg nem láttuk teljes egészében a dokumentumfilmet. “Október 21-én a Római Filmfesztiválon bemutatták a „Francesco” című dokumentumfilmet, ahol Ferenc pápa a személyes véleményét fejezi ki “az azonos neműek kapcsolatának polgári jogi elismeréséről”. Ezzel kapcsolatban emlékeztetünk arra, hogy a katolikus egyház tanítása a homoszexuális kapcsolatokat és azok jogi elismerését illetően változatlan marad. Ezt számos dokumentum bizonyítja. A Hittani Kongregáció világosan kijelenti „Az azonos neműekről” című 2003-as (777blog.hu)

Elindult a 777 podcast!

Hatalmas örömmel és izgalommal adjuk hírül nektek, hogy elindítottuk podcast csatornánkat! Régóta álmodoztunk már róla, de a ti támogatásaitoknak köszönhetően most végre bejelenthetjük, hogy elindítottuk podcast csatornánkat! Jelenleg a Spotify felületén vagyunk fent – ahol fel is tudtok iratkozni ránk-,  de hamarosan az iTunes és a Google Podcast-on keresztül is megtalálhattok minket.  Hogy mire számíthattok tőlünk?  Készülünk interjúkkal, beszélgetésekkel, lelki löketekkel is. Szeretnénk, ha lennének rövidebb és hosszabb adásaink is, hogy minden helyzetben találhassatok magatoknak érdekes és odaillő tartalmakat.  Miközben töltődtök, a szerkesztőségünk tagjait is jobban megismerhetitek! Szó lesz párkapcsolati témákról, életmódról, közéletről, teológiáról. Szeretnénk, ha ti is aktív részesei lennétek ennek a folyamatnak, ha elküldenétek a kérdéseiteket, javaslataitokat is.  Hallgassátok meg a bemutatko (777blog.hu)

“Bolberitz Pál meg tudott állni a társadalom előtt” – Gájer László

Vasárnap, életének 80. évében elhunyt Bolberitz Pál Széchenyi-díjas tudós, római katolikus pap. A rendkívüli szónoki képességgel megáldott filozófusra Gájer László emlékezett az InfoRádióban. “Engem még pár éve tanított. Sok mindent tanultam tőle, filozófiát is, de az életről is nagyon sokat; katolikus pap volt, rendszeresen jártam a szentmiséire, hogy retorikát tanuljak tőle. Aki hallgatta az ő prédikációit, tudja, mekkora rétor volt. Az óráin az volt a legizgalmasabb, amikor kitért egy-egy aktuális, napi politikai kérdésre, árnyaltan fogalmazott, bölcsen.  A szemináriumain mindig sokan voltunk, nagyon gyakran adott eredeti szövegeket a kezünkbe: az egyetemnek egy olyan személyisége volt, aki ismerte az aktuális filozófiát – elsősorban a keresztény filozófiát. Kiemelkedő filozófus volt, nem csak a könyveinek száma jelzi ezt, hanem a megszólalásai is. Bolberitz Pálnak volt stílusa, kiválóan beszélt és frapp (777blog.hu)

A külföldi lét rossza, a honvágy

Mi okozza a tudomány szerint, és mit tehetünk ellene? [...] Bővebben! (Szemlélek)

6 friss keresztény szám, ha valami újdonságra vágysz

Felfedeznél valami újat? Íme pár újdonság a nemzetközi keresztény előadóktól! We The Kingdom – Don’t Tread On Me Kari Jobe – Heaven Invade A Grammy-díjra jelölt és többször Dove Award díjas énekesnő új albuma ‘The Blessing’ címmel október 23-án jelent meg.  Kim Walker-Smith – Worth The Fight We The Kingdom – Holy Water Andrew Ripp – Jericho Natalie Grant – My Weapon The post 6 friss keresztény szám, ha valami újdonságra vágysz appeared first on 777. (777blog.hu)

Ha a nyers politikai-hatalmi érdek határozza meg a jövőt, akkor befelhősült az emberiségnek - A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS LOGÓJA: SDG (SOLI DEO GLORIA), CÉLJA A VILÁGEGYENSÚLY LÉTREHOZÁSA

                                                             Ha a nyers politikai-hatalmi érdek határozza meg a jövőt,  akkor befelhősült az emberiségnek. Ha az emberiség elemi  érdekei és az etikus világerők határozzák  meg a politikát, van még remény. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS LOGÓJA: SDG (SOLI DEO GLORIA), CÉLJA A VILÁGEGYENSÚLY LÉTREHOZÁSA Csak etikai kalkulussal dolgozó jövőmodellek az esélyesek Nem szabad homályosan fogalmazni. A szó radikalizmusával, gyökeres igazmondásával és egyértelműségével szabad csak írnunk. Hiszen az igazán  nagy kérdése: merre tart az emberiség? Mennyire és milyen eszközökkel próbálja önmaga túlélését elérni? A túlélés-keresés az egész emberiséget viszi-e az élhető jövő felé, vagy nyers, részleges, ezért emberiséget veszélyeztető rész érdekeket szolgál ki? A netán újabb világjárvány (Békefy Lajos blogja)

Nem maradt más hátra, mint imádkozni?

Nagyon tipikus szófordulat, hogy „már nincs más esélyünk, mint imádkozni.” De miért tesszük az imádság csodafegyverét az utolsó helyre? Nem lenne jobb a teendők listáján a legelső helyre tenni? A Lelki Ebéd elgondolkodtató hétindító üzenete. – Nem maradt más hátra, mint imádkozni. – hajtotta le szomorúan a fejét a projektmenedzser. – Ennyire rossz a helyzet? – kérdezte a felesége. Kettesben ültek a konyhában, meglehetősen nyomott hangulatban. – Igen, idáig jutottunk… – csóválta a fejét a férje. – Kiderült, hogy már az elején elszámoltam az időzítést. Aztán a költségek is elszálltak félúton. Végül, amikor a két legjobb ember egyszerre mondott fel, akkor kellett volna szólnom, de túl büszke voltam… – És most mit lehetne tenni? – Nincs mit tenni, mint hogy imádkozzunk. Már csak egy isteni csoda segíthet. *** Vajon ez egy olyan házaspár beszélgetése, akik mélyen hívők, és akiknek Isten az első? (777blog.hu)

Az űzött pápa?

Azt jól tudjuk, hogy Soros György lassan-lassan isteni attribútumokkal rendelkezik, hiszen legalábbis mindenütt jelenvalónak tűnik: mintha az ő keze elérne a világ legvégére is. De olyat eddig még nem olvastam, hogy maga Ferenc pápa Soros György által hatalomra segített ember lenne. Márpedig ilyen véleménnyel is találkoztam a minap, amikor a pápa melegek együttéléséről tett kijelentései kapcsán megint előtérbe került - és máris többen festették az ördögöt a falra. Őszinte, mélyről jövő utálat van sok katolikus ember szívében Ferenc pápa felé. Ferencet liberális pápának tartják, aki olyan pontokon és úgy tud belenyúlni a katolikus egyház struktúrájába, hogy azzal folyamatosan felállítja a szőrt a hagyományokhoz végtelenségig ragaszkodók hátán. Ferenc már azt is elérte, hogy tulajdonképpen mindegy mit mond, egy emberként hördülnek fel ellene. Egyébként ez jól mutatja a közállapotokat a katolikus egyházban (Megint Megmondom)

Alig fél kilóval született, de nem adta fel

Az orvosok kételkedtek, de a kis  Russell baba igazi csodának bizonyult. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Melyikünké nagyobb?

Én, én vagyok a vigasztalótok! Miért félsz a halandótól, az olyan embertől, aki a fű sorsára jut? (Ézs 51, 12) Nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van (1Jn 4, 4) Nyiladozó kamasz értelmemmel – na persze nem csak mindig egyedül, magányos elmélkedés gyanánt, hiszen sok társam volt ezen a felfedező úton kortársaim és az idősebbek közt egyaránt – talán elsőként a végtelen fogalmára csodálkoztam rá. Ebből pedig magától értetődően következett saját létem parányi voltának felismerése. Egy kiszolgáltatott, sebezhető, anyagba ragadt és idői korlátok közé szorított létforma, amelyik gondolkodni tud. Ez lennék én. Csakhamar nyilvánvalóvá vált az is, hogy ezt az alávetettséget kétféleképpen lehet értelmezni. Vagy úgy, hogy mint a sok közül egy, a többi hozzám hasonlóan rész szerint való létezőnek az izgő-mozgó, kavargó, örvénylő, vagy tehetetlenül sodródó mozgásának kitett, a (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

Túróczy szobrot avattak a nevét viselő evangélikus iskolában

A továbbiak itt olvashatók: https://www.garainyh.hu/cikk/mynews.inc.php?a=a&mnid=1055&page= (Garai András webnaplója)

- Hétfő [2020.10.26.] "Ti lesztek az én tulajdonom valamennyi nép közül!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Hétfő [2020.10.26.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mk 5,33 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 20,24   Az asszony pedig, mivel tudta, mi történt vele, félve és remegve jött elő; leborult előtte, és elmondta neki a teljes igazságot.   Nektek viszont megmondtam, hogy ti fogjátok örökölni földjüket, mert én adom azt nektek örökségül, a tejjel-mézzel folyó földet. Én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek, aki elkülönítettelek a (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2020.10.26.] "Tartsd meg az ÚR parancsolatait és rendelkezéseit, amelyeket ma parancsolok neked a te javadra!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Hétfő [2020.10.26.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mik 6,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  2Thessz 3,13 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és (Örömüzenet)

- Hétfő [2020.10.26.] "Istenben, akinek igéjét dicsérem, Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2020.10.26.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 51,12 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Jn 4,4 Én, én vagyok a vigasztalótok! Miért félsz a halandótól, az olyan embertől, aki a fű sorsára jut? Ti Istentől valók vagytok, gyermekeim, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van. Én, én vagyok megvigasztalótok! Ki vagy te, hogy félsz halandó embertől? ember fiától, a ki olyan lesz, mint a fű?! Ti az Isten (Útmutató)

Kereszténység és szekuláris állam

Állam és egyház szétválása óta a világi törvénykezésre nem kényszeríthetjük rá Isten törvényét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Beszélgetés Békefy Lajos lelkipásztorral a világjárvány lelki transzponálásának kegyelmi lehetőségeiről

  Művelő Hitélet Beszélgetés Békefy Lajos lelkipásztorral a világjárvány lelki transzponálásának kegyelmi lehetőségeiről Covid-imáktól a Covid-Bibliáig Írta: Lelkes Karolina - 2020.10.25. Megosztás a Facebook-on Dr. Békefy Lajos (Fotó: Dóra B.) A COVID-19 okozta világjárvány második hullámában nagyon ellentmondásos helyezetben van a világ. Hiszen már 42 és fél milliónál is több a világszerte megfertőzöttek száma, a halottaké 1,1 millió felett. Miközben mindenki várja a megmentő vakcinát, egyre több ország borul vörösbe a járvány világtérképén. Az ismét és még erőteljesebben ránk szakadó bezártságban mi ellenpontozhatja a félelmet, a vírusfóbiát? Az első hullám tapasztalatai során voltak, akik sajátos módon próbálták meg a lelki, mentális, hitbeli ellensúlyozást, ellenpontozást. Nem eredménytelenül. A tapasztalatokról kérdeztük dr. Békefy Lajos nyugalmazott református börtönpas (Békefy Lajos blogja)

A küszöbön toporogva (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 20. vasárnap, 2020.10.25.)

 textus: Mal 2,5-6 „ 5 Szövetségem volt vele, élet és békesség szövetsége. Azért adtam neki, hogy féljen engem. Félt is, és remegve tisztelte nevemet. 6 Igaz tanítás volt a szájában, és nem volt álnokság az ajkán. Békességben és becsületesen élt előttem, és sokakat megtérített a bűnből.” A teljes istentisztelet videója. A prédikáció letölthető audió verziója:  Egy párkapcsolatban mindig döntő fontosságú az első benyomás. No, nem a pár első benyomása (persze az is), de itt most a család első benyomására gondolok. Az alkalom, amikor először „viszed haza”, vagy „visznek haza”. Aki már élt át ilyet, az tudja. Sikerülhet nagyon jól, de elsülhet nagyon rosszul is. Én soha nem fogom elfelejteni, amikor a(z akkor még bőven nem) feleségem először hazavitt. Este felé járt az idő, amikor leszálltunk a buszról a szülőfalujában. Nem volt messze a buszmegállótól a ház, de addig is rengeteg i (Gyülekezetépülő)

A cselekvés sürgetése Qoheletnél és Máté evangélistánál

Hogyan tanít két bibliai bölcs, hogy benne maradjunk a cselekvésben és felelősen bánjunk a ránk bízott talentumokkal? Mindkét író olyanról beszél, ami benne van a hétköznapjainkban. Állandó szerzőnk, Franco Piotti biblikus nyelvészprofesszor írása. 1. Bevezető gondolatok Qohelet, a Prédikátor könyve gyakran eltöpreng a munkán, amit az ember saját társadalmi közegében végez „a nap alatt”, eltűnődik azon, hogy munkájával milyen eredményeket akar és hogyan próbálja azokat elérni, illetve azon is, hogy ez milyen elégedettséggel tölti el. De mindvégig ragaszkodik ahhoz, hogy az öröm, amit az ember abból merít, hogy élvezi keze munkájának gyümölcsét, része azoknak a rövid és előreláthatatlan pillanatoknak, amikor Isten közelebb kerül hozzá és az iránta érzett félelme átalakul hálává. Igazából ez az öröm Istennek az ajándéka és rést nyit az értelem számára az általános abszurditásban, amely a f (#BIBLIAKULTÚRA)

"Ferenc pápa nem megy szembe az egyház tanításával"

Szívünk állapotát azonban jól mutatja, hogy szavaira hogyan reagálunk. Varga Laci atya gondolatai. [...] Bővebben! (Szemlélek)

AZ ÚRISTEN HÁROM KÍVÁNSÁGA

A Szentháromság ünnepe utáni 20. vasárnap Útmutató vezérigéje ez: "Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben." (Mik 6,8) Luthertől tudjuk, hogy a Szentírás önmagát magyarázza, ezért vizsgáljuk meg ezt a hármas kívánságot további hat ige fényében! 5Móz 10,12-13 "Most pedig, Izráel, mit kíván tőled Istened, az Úr? Csak azt, hogy Istenedet, az Urat féld, járj mindenben az ő útjain, szeresd őt, és szolgáld az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből, s hogy tartsd meg az Úr parancsolatait és rendelkezéseit, amelyeket ma parancsolok neked a te javadra!" Hós 6,6 "Mert szeretetet kívánok, és nem áldozatot, Isten ismeretét, és nem égőáldozatokat." Ám 5,24 "Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!" Ez 18,23 "Hiszen nem kívánom én a bűnös ember hal (Garai András webnaplója)

Szentháromság u. 20.

   Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. (Mik 6,8)                                                         A HŰSÉG JUTALMA!   Ős időktől kering a hír, ma is borzad tőle, a szív. Bár arról nem írt média, hogy történt a tragédia! Mégis tudja legtöbb ember, mi történt az édenkertben. Mint ment végbe a bűneset, melyben ősünk, bűnbeesett. S a bűn miatti félelem, erőt vett minden életen.   De jött Jézus! Szólt az áldott, tegyünk róla bizonyságot. A föld színén mindenkinek, elfogadja, vagy kinevet. Küzdjük le a félelmeket, miket Sátán belénk vetett. Ragyogjon a reménysugár, hisz bátrakra, korona vár! Bár ér támadások sora, nem hátrálhatunk meg soha! Bátorságot, Ő ad nekünk, ki legyőzte ős ellenünk! Mily nagy ö (Bátorító blognapló)

SZENTHÁROMSÁG U. 20.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                GYŐZELMI FÉNY!   Hol vagy Isten népe! Lelki harcosok, gyengül az arcvonal, ritkák a sorok. Támad az ellenség, nyomában halál, ő jut győzelemre, ahol rést talál. Lelki fedezékből, lépjetek elő, Jézus oldalán van győzelmes erő! Félre gyáva félsz - el, tart az ütközet, szeretettel oltsunk, gyűlölet – tüzet. Lőheti az ellen, gyűlölet nyilát, hitünk páncélján az, nem hatolhat át!   Eldőlt a harc sorsa, már a Golgotán! Győzelmi fény ragyog, Jézus zászlaján! Bátran hát előre, hívő harcosok, mienk a győzelem, ellen, bármi sok. Felejthetetlen lesz, mennyben ünnepünk, Jézus győzelméről zeng majd, énekünk.                   Pecznyík Pál    Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomra engedélyezett új, máshol még nem publikált írás (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.10.25.] Jézus azt mondta a tengernek: "Hallgass el, némulj meg!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Vasárnap [2020.10.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Mk 4,41 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 20,26   Nagy félelem fogta el őket, és így szóltak egymáshoz: „Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki?”   Legyetek előttem szentek, mert én, az ÚR, szent vagyok, és elkülönítettelek benneteket a népektől, hogy az enyéim legyetek.   És megfélemlének nagy félelemmel, és ezt mondják vala egymásn (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.10.25.] Isten teremtéskor szerzett rendje a házasságról

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Vasárnap [2020.10.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mik 6,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mk 10,9 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és l (Örömüzenet)

2020.10.25. "Szövetségem volt vele, élet és békesség szövetsége. Azért adtam neki, hogy féljen engem!"

Az igehirdetés alapigéje: Mal 2,5-6 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/MAL/2/#5 (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 20.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Járjunk elhívásunkhoz méltóan - megszentelt életben! Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Mt 22,1-14   http://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/22/#1 Ef 5,15-21  http://abibliamindenkie.hu/uj/EPH/5/#15 1Móz 8,14-22    http://abibliamindenkie.hu/uj/GEN/8/#14 Zsolt 34,12-23   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/34/#12 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 20.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. (Mik 6,8) http://abibliamindenkie.hu/uj/MIC/6/#8 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek488.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek052.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyével                                 Hálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

- Vasárnap [2020.10.25.] "Az Úr ezt mondta nekem: ... menj, ahova csak küldelek, és hirdesd, amit csak parancsolok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2020.10.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ám 7,14b-15 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mk 1,16-17 Ámósz így válaszolt Amacjának: Nem vagyok próféta, sem prófétatanítvány. Pásztor vagyok én, és fügét termesztek. De elhívott engem az Úr a nyáj mellől, és ezt mondta nekem az Úr: Eredj, és prófétálj népemnek, Izráelnek!  Amikor a Galileai-tenger partján járt, meglátta Simont és Andrást, Simon testvérét, amint hálót vetettek a tengerbe, mivel halászok (Útmutató)

Homoszexuális együttélések - Mi a probléma Ferenc pápa szavaival?

Amit meg kell alkotnunk, az a polgári együttélésről szóló törvény. Ily módon jogilag rendeződik a kérdésük. A fentieket Ferenc pápa a homoszexuális élettársakról mondta 2019-ben (forrás: Magyar Kurír), egy csak néhány napja, a "Francesco" című portréfilmben nyilvánosságra került televíziós interjúrészletben, azt felidézve, hogy ő 2010-ben ezt az álláspontot képviselte, amikor Argentínában felmerült az azonos neműek közötti házasság lehetséges törvényi elfogadása. A "melegházasságot" végül még 2010-ben, a törvényes élettársi kapcsolatot pedig, amit Ferenc pápa még Buenos Aires érsekeként a homoszexuális párok számára szorgalmazott, 2015-ben fogadta el a törvényhozás Argentínában (utóbbit már azonos- és különnemű pároknak együtt, "unión convivencial" néven; lásd minderről ITT és ITT). Mi a probléma Ferenc pápa fenti szavaival? Olvasónk a Hittani Kongregáció 2003-ban kiadott, "Megfontolá (Katolikus Válasz)

Vajon Isten is első látásra ítélkezik rólunk?

Szerdán mutatták be a Római Filmfesztiválon a Ferenc pápáról szóló dokumentumfilmet, amelyben a szentatya homoszexuálisokról is nyilatkozott, ez pedig nagy port kavart a világsajtóban. Sokan rögtön elítélték ezt, de vajon jogos-e egy nyilatkozat alapján pálcát törnünk valaki felett? Isten is egy tettünk alapján ítél meg minket? A mai internetes világunkban komoly hírverseny van a különböző médiumok között, ezért is lehet talán meglepő, hogy a 777 felületein az utóbbi napokban nem írtunk még Ferenc pápa nyilatkozatáról – ami a róla szóló Francesco c. dokumentumfilmben hangzott el. Pedig a világsajtóban és a magyar médiában is nagy visszhangot keltett a kijelentése. „A homoszexuálisoknak joguk van ahhoz, hogy családban legyenek, ők Isten gyermekei, joguk van egy családra. Nem lehet valakit elkergetni egy családból vagy ellehetetleníteni az életét emiatt. Amit tennünk kell, az egy polgári együttélésre vonatkozó tö (777blog.hu)

A kormány leszavazta, de a labdarúgó folytatja az ételosztást

A brit kormány elutasította Marcus Rashford kezdeményezését, amely szerint az őszi és téli iskolai szünetben is folytatódjon a rászoruló gyerekek ingyen étkeztetése. A Manchester United labdarúgója és anyukája viszont továbbra is kitart a jótékonykodás mellett, amelyhez rengetegen csatlakoztak. Marcus Rashford sztárfutballistaként sem felejtette el, hogy honnan jött, és igazi példaképként fontosnak tartja, hogy segítsen a rászoruló gyerekeken. Bár a brit kormány leszavazta azt az indítványt, amely az őszi és téli iskolai szünetben is biztosította volna számukra az ingyen étkeztetést, a 22 éves játékos átalakította saját Twitter-oldalát és ott szervezett gyűjtést, amelyen keresztül éttermek, kávézók vagy akár közösségek is segíthetnek a gyerekeknek. A kezdeményeséhez már rengetegen csatlakoztak. „Az embereknek megvan a véleményük. Függetlenül attól, hogy teljesen megértik-e, hogy a családok min mennek kereszt (777blog.hu)

Építsen-e hidat az egyház a saját nemükhöz vonzódók felé?

Ne féljünk a vitától, a kérdőjelektől, de óvakodjunk a tiszteletlen, ítélkező megszólalásoktól![...] Bővebben! (Szemlélek)

Karfiol télire

A karfiolt rózsáira szedjük, és annyi vízzel tesszük egy lábasba, hogy éppen ellepje. Sózzuk, kicsi ecetet is teszünk bele, hogy éppen savanyú legyen. Felforraljuk, de szinte azonnal üvegekbe rakjuk, a forró levet ráöntjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Rakott karfiolba, levesbe kitűnő lesz télen.  Egészen megfeledkeztem erről a receptről. A rakott karfiolnál feltüntettem a képet, de csak említést tettem róla. Ami késik, nem múlik.  Már nincs meg a nagy fagyasztónk. Mivel kicsi a kert, nem lett volna gazdaságos fenntartani a villanyszámla miatt. Azért üvegekbe elrakok ezt, azt.  (A parókia konyhájából)

Mondtam ma már? SZERETLEK!

Jó szó, hogy jó napod legyen! [...] Bővebben! (Szemlélek)

COVID-IMÁKTÓL A COVID-BIBLIÁIG - Villáminterjú a világjárvány lelki transzponálásának és feldolgozásának lehetőségeiről

   COVID-IMÁKTÓL A COVID-BIBLIÁIG Villáminterjú a világjárvány lelki transzponálásának és feldolgozásának lehetőségeiről Írta: Lelkes Karolina A COVID-19 okozta világjárvány második hullámában nagyon ellentmondásos helyzetben van a világ. Hiszen már 42 és fél milliónál is több a világszerte megfertőzöttek száma, a halottaké 1,1 millió felett. Miközben mindenki várja a megmentő vakcinát, egyre több ország borul vörösbe a járvány világtérképén. Az ismét és még erőteljesebben ránk szakadó bezártságban mi ellenpontozhatja a félelmet, a vírus-fóbiát? Az első hullám tapasztalatai során voltak, akik sajátos módon próbálták meg a lelki, mentális, hitbeli ellensúlyozást, ellenpontozást. Nem eredménytelenül. A tapasztalatokról kérdezem dr. Békefy Lajos ny. református börtöpasztorológust, közírót, a vilá (Békefy Lajos blogja)

Google és társAI – lehetünk szabadok a megfigyelési kapitalizmus korában?

A Különvélemény podcast legújabb (9.) epizódjában arról beszélgetünk, hogy lehetünk-e még szabadok egy olyan korban, amikor a nagy tech cégek (Google, Facebook, Apple, Amazon) szinte minden lépésünket figyelik, rögzítik – és befolyásolják. A probléma ijesztő nagyságát körüljárva Somody Imrével ezúttal is keressük a keresztény válaszokat. Itt vagy itt hallgatható. The post Google és társAI – lehetünk szabadok a megfigyelési kapitalizmus korában? appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

Katolikus-protestáns vetélkedést hoz az amerikai választás

Trump „hitvédő” imázsát megőrizve újrázna, Biden lenne az USA második katolikus elnöke. A két elnökjelölt nagy hangsúlyt fektet a hit fontosságára. Donald Trump a 2015-ös elnöki kampányának programját összefoglaló, Great Again – Újra naggyá tesszük Amerikát című könyvében leírja, hogy vallási értékeit anyja plántálta belé és presbiteriánus gyülekezetbe kezdett járni. Később a szintén protestáns Marble Collegiate Churchbe járt, az ott szolgáló Norman Vincent Peale tiszteletest nagyon kedvelte, ő egyébként a magyarul is megjelent A pozitív gondolkodás hatalma című könyv szerzője. Trump így fogalmazta meg az ő hatását: „nagyon pozitív érzéseket ültetett el bennem Istennel kapcsolatban, és ez önmagammal szemben is pozitív érzésekre késztetett. Sokszor olyan érzésekkel távoztam a templomából, hogy a szó szoros értelmében akár további három prédikációját is szívesen meghallgatnám.” A jelenleg (Szólj be a papnak!)

Hit alapú civil társadalom

Október 30-án a Magyar Pax Romana kezdeményezésére a legnagyobb magyarországi keresztény civil szervezetek közös online konferenciát rendeznek.[...] Bővebben! (Szemlélek)

- Szombat [2020.10.24.] "És elállt a vihar, és nagy csendesség lett!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szombat [2020.10.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":   Mk 4,40 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  3Móz 21,8   Akkor ezt mondta nekik: „Miért féltek ennyire? Miért nincs hitetek?”   Szentnek tekintsd a papot, mert Istened kenyerét ő mutatja be. Szent legyen előtted, mert én, az ÚR, aki szent vagyok, szenteltem meg őket.   És monda nékik: Miért vagytok ily félénkek? Hogy van, hogy nincsen hitetek?   Te is szentne (Bátorító blognapló)

- Szombat [2020.10.24.] "Szökellni fog a sánta, mint a szarvas, és ujjong a néma nyelve!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Szombat [2020.10.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Jer 17,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  ApCsel 14,9-10 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Gyógyíts meg, URam, akkor meggyógyulok, szabadíts meg, akkor megszabadulok, csak téged dicsérlek.     Ő hallgatta Pál beszédét, ak (Örömüzenet)

- Szombat [2020.10.24.] "Mindnyájuk lelkét arra indította az Isten, hogy menjenek el, és építsék fel az Úr házát Jeruzsálemben!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2020.10.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Hag 1,14 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 4,14 És felindította az Úr Zerubbábelnek, Sealtíél fiának, Júda helytartójának, Jósua főpapnak, Jócádák fiának és az egész megmaradt népnek a lelkét, úgyhogy eljöttek, és nekifogtak a munkának Istenüknek, a Seregek Urának a házán, Ne hanyagold el a benned levő kegyelmi ajándékot, amelyet prófécia által kaptál a vének kézrátételével.  És felind (Útmutató)

Raymond Burke bíboros közleménye Ferenc pápa polgári együttélésekről szóló kijelentéseiről

Az amerikai Raymond Leo Burke bíboros a saját honlapján reagált Ferenc pápa kiállására a homoszexuális élettársi kapcsolatok törvényesítése mellett. Az alábbiakban a bíboros közleményét teljes terjedelmében közöljük. *** A világsajtó nagy hangsúlyt fektetve rá, irányváltásként adott hírt arról, miszerint Ferenc pápa kijelentette, hogy a homoszexuális személyeknek, Isten gyermekeiként, „joguk van a családhoz”, és hogy „senkit sem szabadna kirekeszteni, vagy arra kényszeríteni, hogy e miatt szenvedjen”. Mindezen felül szerintük azt is kijelentette, hogy „Törvényt kellene alkotni a bejegyzett élettársi kapcsolatról. Így ők törvényes védelmet élveznének. Én kiálltam emellett.” A kijelentések egy Evgeny Afineevskyvel készített interjúban hangzottak el [Burke bíboros ebben téved, lásd ITT – KV szerk.], aki a 2020. október 21-én, a Római Filmfesztiválon (Festa del Film di Roma) bemutatott „Francesco” c (Katolikus Válasz)

Magyarul szavalva kívánt boldog ünnepet a nigériai szerzetes – VIDEÓ

Emmanuel Ilodigwe nigériai szalézi szerzetes Reményik Sándor gyönyörű versét magyarul szavalta el – így köszöntve Magyarországot az 1956-os szabadságharc és forradalom 64. évfordulóján.  Fotó és forrás: Facebook The post Magyarul szavalva kívánt boldog ünnepet a nigériai szerzetes – VIDEÓ appeared first on 777. (777blog.hu)

Ezért kezdd el MOST a karácsonyi ajándékok beszerzését

Két évvel ezelőtt egy újévi fogadalom gyökeresen megváltoztatta családunk adventi szokásait. Elhatároztam, hogy december 1-re minden karácsonyi ajándékot beszerzek. Ezzel sikerült a mindig rohanós, boltokban tülekedős advent helyett egy valódi ünnepre készülő, lelkileg feltöltő időszakot ajándékozni magamnak és a családomnak. Összeszedtem hat okot, ami amellett szól, hogy mihamarabb érdemes gondoskodni az ajándékokról. 1. A vásárlás koronázatlan királyai Az idei évben nyilván nem szerencsés tömegben tülekedni az üzletekben. A vírusos időszakra való tekintettel érdemes most megvenni az ajándékokat, hogy aztán a legforgalmasabb időszakban már a családunkkal és a lelki készülettel foglalkozhassunk. 2. Minőség a mennyiség felett Ha kapkodunk, könnyen lehet, hogy olyat adunk ajándékba, aminek az illető nem örül… Ezzel pedig vagy az ő életterében gyülekező felelsleges tárgyak listáját gyarapítjuk, vagy a bolygón (777blog.hu)

1. oldal a 397-ből. || Következő oldal