Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 27271 || 1. oldal a 273-ből. || Következő oldal

Tényleg átírta Ferenc pápa a katolikus tanítást?

A hír majdnem igaz, ám radikális módosítás helyett csupán egy szűk kiskapu bezárása történt a halálbüntetés témájában. (Szemlélek)

Idén, idény, igény

Az idei fesztiválra 13 országból vásároltak jegyet, és a legtávolabbi jegyvásárló a 2861 kilométerre lévő finnországi Vaasa városából érkezik majd. A SZIN hivatalos mobil applikációját eddig 58785 felhasználó töltötte le az elmúlt 1 évben. Érdekesség még, hogy az idei SZIN-re érkező egyik külföldi fellépő kiemelt kérése volt, hogy a koncert előtt szeretne imádkozni, így a szervezőknek egy mobil kápolnát kell kialakítaniuk a backstage-ben. (reposzt.hu)

“Velem Isten a tervét valósította meg” – Gyönyörű tanúságot tett hitéről a 80 éves Balczó András

Ma ünnepli 80. születésnapját Balczó András: a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó - aki sportágának kiemelkedő alakja - gyönyörű tanúságot tett hitéről a JochaPressnek adott ünnepi interjújában. Visszanézve az életemre úgy látom, hogy velem az Isten a tervét valósította meg, amelynek én nem voltam tudatában. (777blog.hu)

Teréz anya segített elkölteni lottónyereményét

Rachel Lapierre mindig szeretett másokon segíteni. A 80-as években modellkedett, majd modellügynökséget hozott létre, amit - hogy négy gyermeke nevelésével többet tudjon foglalkozni - hamarosan megszüntetett. Később nővérként is dolgozott, de álma mindig is az volt, hogy példaképe, Kalkuttai Teréz nyomdokaiba lépjen, és egész életét a jótékonykodásnak szentelje. (Szemlélek)

Pletykálásnak számít, ha megosztom más problémáit a házastársammal?

Izgalmas témát dolgoz fel az Aleteia írása: szabad-e pletykálnia egy házaspárnak? Hol van a határ, mikor számít már bűnnek, miket mesélhetek el a másik felemnek? Gyermekkoromban mindig is zavart a szüleimnek az a szokása, hogy mindent megosztottak egymással. Ha valamit az egyikükkel bizalmasan megbeszéltem, elmondta a másiknak. Még akkor is, ha könyörögtem nekik, hogy ne. (777blog.hu)

Újabb templomrombolás Kínában

Hiába regisztrálták szabályosan a kínai Qianwang (Licheng tartomány) katolikus templomát az állami hatóságoknál, azt augusztus 13-án váratlanul mégis porig rombolták. (Katolikus Válasz)

Heidl György: A magyar egyházi közegben inkább a szőnyeg alá söprés jellemző

Laikusként a Pécsi Egyházmegye kommunikációs igazgatója volt az eszmetörténész, aki már nem tölti be ezt a funkciót. A vele készült interjúból a váltás indokára is fény derül. (Szemlélek)

A torinói lepelről

Több hetes előkészület után számolhatunk be arról az örömteli hírről, hogy 2018. szeptember 28-án a budapesti Erkel Színházban egy egészen exkluzív 777 OFFLINE eseményt fogunk tartani, a 777 eddigi legnagyobb rendezvényét. Vendégünk Dr. John. P. Jackson amerikai fizikus lesz, aki először vizsgálhatta kutatóként a torinói leplet: ő vezette azt a kutatócsoportot, amely 1978-ban öt napon át tanulmányozta a textilanyagot, amely feltételezések szerint Jézus halotti leple. (777blog.hu)

Ha nem teszed....

Momo lehetne egy édes, ölelni és szeretgetni való figura is. Nevének jelentése legalábbis erre utal. A Momo szó japánul ugyanis azt jelenti: őszibarack. Hogy gondoltak-e erre az ízletes gyümölcsre Momo figurájának megalkotói, nem tudni. Nem valószínű. Mert a végeredmény egy ijesztő, undorító, csirkelábú és rémséges arcú asszony alak lett. Egy kiállításra készítette még 2016-ban egy japán tervezőcsapat. (reposzt.hu)

#Jézus - Apám nevében kritika

A film legnagyobb érdeme, hogy holoképernyőkkel, okostelefonokkal, gépfegyverekkel, farmerpolóban, acélkorbáccsal és színpadi állványokból épített kereszttel, a szabadonbocsátás telefonos szavazással, tv-s propaganda adásokkal, egyszóval modern díszletekkel járta végig a kétezer éves történetet. Tehát a legnagyobb érdeme a díszlet. (KÚTKERESŐ)

A magzati fejlődés csodája

Az érett petesejt kilökődésétől a születésig. (Christianae)

Kopp Mária: Izgalmas és fontos a genderkutatás

A pszichológiai tudományok akadémiai doktora szerint veszélyes, ha konzervatív egyházi körökben a gender ügyet elítélendő dolognak tekintik. (Szemlélek)

Úton a Fekete Madonnához

2018 agusztus 5-én, Havas Boldogasszony ünnepnapján egy közel 60 fős magyar csoporttal keltünk útra Lengyelországba, hogy részt vegyünk a Bielsko-Żywieci Egyházmegye gyalogos zarándoklatán. (777blog.hu)

Luther Márton arról, hogy hogyan keményít meg Isten

Hogy keményíthet meg bárkit is egy jó Isten, akiben nincsen gonoszság? Ezen a régiek is sokat töprengtek, és nem is gyümölcstelenül. A szolgai akarat c. könyvében Luther Márton például Rotterdami Erasmusszal vitatkozva kitér a fáraó megkeményítésének esetére, és a következőképpen magyarázza azt. (Szabados Ádám blogja)

Anyagi gondok és önértékelés

A teljes Magyar Ifjúság Kutatás 2016 a gyorsjelentés után másfél évvel jelent meg, a több mint 500 oldalas dokumentum számos aspektusból vizsgálja a magyar fiatalok helyzetét. A kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, ezúttal nyolcezer magyarországi és – első alkalommal – négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg. (reposzt.hu)

Az érsek, aki életét adta Krisztusért és a népéért – VIDEÓ

Magyarországon talán kevésbé ismert a 20. század egyik legnagyobb vértanúja, Boldog Óscar Romero: a salvadori érseket mise közben lőtték le, mert kérlelhetetlenül kiállt népéért a katonai rezsimmel szemben. Temetésén a hatalom sortűzzel ölte a gyászolókat, amely után polgárháború tört ki. Boldoggá avatásán negyedmillió ember vett részt, életéről több dokumentumfilm is készült, ebből mutatunk a cikkben egy részletet. (777blog.hu)

Ferenc pápa négy zseniális gondolata a genderelméletről

Ferenc pápa több alkalommal is felszólalt a nemet szociális konstrukciónak beállító gender ideológiával szemben, amit különböző lobbicsoportok, nemzetközi szervezetek és kormányok világszerte igyekeznek érvényesíteni. (777blog.hu)

Isten melyik tulajdonságát csodálod a leginkább?

Isten csendben van, láthatatlan és figyel. Teljesen figyel ránk és várja azt, hogy mikor nyitjuk ki a szívünket. Isten a szeretet és azt mondta nekünk Isten, a Fia által, hogy itt marad velünk az oltáriszentségben. (Péter atya kérdez)

A múlt lemoshatatlan, a jelen elfogadhatatlan, a jövő kétségekkel teli

A társadalomhoz tartozni vágyó ember minden pillanatában előre meghatározottan definiálja magát, és minden definíciójában annak az igazolását keresi, hogy ő jó. Amit tesz, ahogy van, ő most is mindenestül jó. Rettentően kellemetlen, és sértő, amikor olyan pillanat adódik, amiben rossz. A jó és rossz fogalmai közé szorulva igyekszik indentitását úgy meghatározni, foltozgatni, hogy az valahogy mégis jó legyen. Mert ha jó, akkor szükség van rá, ha szükség van rá, akkor értékes, és ha értékes, akkor amit csinál, ahogy él, az jó. Önmagát tükröző tükör, saját farkába harapó kígyó. (KÚTKERESŐ)

Amikor a „megváltoztathatatlan” változik

A New Ways Ministry blogon egy nagyon érdekes cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa elrendelte a Katolikus Egyház Katekizmusa (KEK) halálbüntetés teológiai megítélésére vonatkozó pontjának módosítását. (Kaleidoscope)

Csak a fényedből adhatsz - Lélekemelő #20

Varga László püspök a szeretetben való létünkről és a jézusi lelkületről is megosztotta gondolatait az elmúlt héten. (Szemlélek)

Apa leszek! – Fel lehet erre készülni egyáltalán?

Amikor összeházasodtunk a feleségemmel (életem legszebb napja), a boldogságon túl éreztem a felelősséget is: jó férjnek kell lennem és vigyáznom kell rá, valamint a kapcsolatunkra egy életen át. Amikor megtudtam, hogy apa leszek (szintén egy nagyon boldog nap), a felelősség érzése egészen másként tört rám… (777blog.hu)

Minden az olajról szól (prédikáció)

Tudom, hogy sokan kertészkednek azok közül, akik most itt vannak. Azt lehet mondani, hogy szezonban vagyunk a kerti munkák között talán a locsolás, idényzöldségek szüretelése és befőzés időszakában vagyunk. Van dolog a kertben az biztos. (Gyülekezetépülő)

A pornográf irodalom hatása

Ezeket a „romantikus” történeteket főleg nők írják, a vonzalmuk tárgyát képező híres vagy kitalált személyről. Először a könnyed, elragadó történeteknek, ártalmatlannak tűnnek, de később egyre érzékibbé válnak. Ártatlan, izgalmas könyvfalásként kezdődik, de könnyen rabul is ejthet. (777blog.hu)

Sting meglátogatta a pápát

A brit zenész-énekes-dalszövegíró igazi rocksztárnak nevezte Ferenc pápát. (Szemlélek)

Luther reggeli imádsága – Carl Schalk

Ma reggel, a facebook hírfolyamán érkezett egy nagyon szép kórusmű, s én még nem is ismertem. Hogy lehet ez? Lehet ez? Mármint tudatlan voltam, vagy csak egyszerűen lemaradtam valamiről? (Kórusrepertoár – egyházzenei művek)

August Hermann Francke és a Biblia helyes tanulmányozása

August Hermann Francke (1663, Lübeck – 1727, Halle) számára sokáig a barokk tudáseszmény volt a meghatározó: „teológiámat a fejemben hordoztam, s nem a szívemben, s az inkább volt holt tudomány, mint élő megismerés”. Istennel való bensőséges kapcsolatának létrejötte viszont a pietista megtérésélmény prototípusává vált: neki volt először naphoz és órához köthető megtérése, ami később pietista körökben már-már követelmény lett. Míg Spener Lutherrel együtt vallja, hogy a kísértés és az Istenben való kételkedés hozzá tartozik a hívő ember életéhez is, addig Francke szerint az igaz hívőnek teljes bizonyossága van Istenben. Ez új gondolat volt a pietizmusban. (GASZTROTEOLÓGIA – A teológia gasztro oldala)

Az abortusz felkínálása helyett támogassuk a krízisbe került édesanyákat!

Az élet kezdetével kapcsolatos kérdéseinkhez szorosan kötődik valakinek a személyként való elfogadása és emberi méltóságának elismerése, ami két feltétel eredőjére vezethető vissza. Egyrészt az, hogy „species homo”-hoz tartozónak tekintünk egy életet, feltétele annak, hogy személynek ismerjük el. Másrészt a személyként való lét feltétele az ember méltóságának. (KÖZTES – Közéletiség és ami közöttünk van)

A szeretet apostola az igazságról

Jánosról azt is gondolhatnánk, hogy annak a hozzáállásnak a példája, amelyik felül tud emelkedni az igazságon („ugyan, mi az igazság?” „és kinek az igazsága?”), amely kizárólag az embert látja az elvont és elválasztó igazságok helyett, és az emberhez fordul szeretettel, nem az igazságért harcol. Vagy akinek a szeretet az egyetlen igazsága. De vajon helyes lenne-e egy ilyen János-portré? (Szabados Ádám blogja)

A mozgássérült triatlonista a vb-re készül

Mikor Brent Pease 2010-ben Floridában teljesítette első Ironman triatlonját, öccse, Kyle tolószékéből szurkolt neki. Kyle az agyi bénulás egy súlyos változatával küzd, végtagjait nem tudja mozgatni. De ez nem akadályozta meg abban, hogy megkérdezze bátyját, mozgássérültek részt vehetnek-e az Ironman triatlonon? (Szemlélek)

Gods Not Dead 2 kritika

Hát megnéztem végre ezt is. Úgy emlékszem, az egyik korábbi cikkemben említést tettem már az első részről, de bővebben talán a filmklub kereteiben beszélek erről, és magáról a jelenségről, ami a Word Wide Pictures, és hasonló filmgyárakból kerül ki. Maga a film hozza az említett filmgyár színvonalát, igényes, nem túl vakmerő kompozíciók, párhuzamosan futó, a főszálhoz lazán kapcsolódó történetszálak, epizodikus elrendezéssel, az idő laza kezelése, etc., egyszóval átlagos. Amiben kimagaslik, az a drámai elemekkel való játék, ezt viszont a film előrehaladtával sikeresen túltolja, egészen az undorig. (KÚTKERESŐ)

Ima Isten bennünk való sokszínű munkájáért

Szerető Atyánk, Te mindig ölelésre tárt karokkal közeledsz hozzánk, érdemtelen bűnösökhöz. Köszönjük, hogy Nálad befogadásra lelhettünk. (Infaustus 2.0)

Női döntés /férfi híján?/

Ellenzem az abortuszt, de ettől még világszerte nők ezrei döntenek percenként ennek legális vagy illegális módja mellett. Testi épség, magzati fogyatékosság, bűncselekmény, szociális háttér, karrier, időzítés, és megannyi más ok sorjázik egymás után. Ahány eset, annyiféle motiváció és/vagy nehézség az új élet ellen. (reposzt.hu)

A Biblia megbízhatóságáról

Ha ez a könyv annyiféleképpen felhasználható, köztük rosszra is, és felhasználásának minden módozata mögött annak felhasználója áll, akit a személye, a lelke, annak tapasztalatai, érzései, 's egyéb szubjektív gondolata hajt, hogyan volna elvárható a Bibliától, hogy garanciát vállaljon a tartalmának felhasználhatóságára nézve? (KÚTKERESŐ)

Püspöki segítség mentális betegségben szenvedőknek

2016-ban a ghánai Richard Kuuia Baawobr, Wa püspöke intézkedéseket tett, hogy segítse az egyházmegyéjében élő mentális betegségekkel küzdők életét. Plébániák és különböző egyházi szervezetek, hívők és felekezeten kívüliek ételt, ruhákat és gyógyszereket gyűjtöttek a hajléktalan betegeknek. (Szemlélek)

Szemben a hamis ideológiával

Adolf Hitler hatalomra jutásával egyidőben Dietrich Bonhoffer evangélikus lelkész és teológus (1906-1945) csatlakozik az egyházon belüli ellenzékhez. Szembefordul az egyház és az állam feltétlen együttműködésének igényével és az elsők között ismeri fel a zsidókérdést. Ebben az időben, 85 évvel ezelőtt, fogalmazta meg híres mondatát, miszerint késznek kell lennünk „nem csak a kerék alá került áldozatokhoz csatlakozni, hanem önmagunkat a kerék küllői közzé vetni”. (KÖZTES – Közéletiség és ami közöttünk van)

Összefogás egy abortuszmentes Magyarországért

“Segítséget, ne abortuszt!” mottóval indított petíciót az abortuszmentes Magyarországért a CitizenGO – írja az S4C.News. A szervezet húszezer támogatót vár, akik aláírásukkal hitet tesznek az élet védelme és a megfogant magzatok élethez való joga mellett annak érdekében, hogy a magyar gyermekek megszülethessenek. (777blog.hu)

Nyári Mikulás

Egész Európában tombol a kánikula, de ez mit sem számít, mikor csak körülbelül 140 nap, és itt a karácsony! Hiába a hőség, megnyílt az első karácsonyi vásár... (reposzt.hu)

A keresztényekért nem kár?

Hogy süllyedhet valaki oda, hogy azt mondja egy brutális tragédia hírére, hogy “a keresztényekért nem kár”? Hogy gondolkozhat bárki is úgy, hogy nem kár egy ember életéért? Azon túl, hogy a kommentszekció sajnos mindent elbír, a jelenségnek ezen túlmutató mélysége és üzenete van. (777blog.hu)

Nehéz e lelkész gyermeknek lenni?

Kovács Enikő vagyok. Budapesten végeztem a teológiát, pár évvel később a Semmelweis Egyetem mentálhigiénés-lelkigondozó szakát. Jelenleg egyházkerületi missziói referens vagyok, többek között lelkészeknek szóló programokat szervezek. (Lelkészfeleségként)

Megjelent a Presbiter legújabb száma

Valóban hatalmas élményforrás és segítő támaszték, az Istenre figyelés koncentrált, szinte átformáló eszközrendszere az imádság. (Békefy Lajos blogja)

Otthon van még Isten a templomban?

Közel két hete hatalmas várakozással indultunk neki férjemmel Rómának. Nagy kíváncsisággal és lelkesedéssel vágtunk neki a szűk utcák és az évezredes épületek felfedezésének. Hazatérve, azt kell mondanom, hogy Róma méltán birtokolja az Örök Város elnevezést, én mégsem lettem feltétlen rajongója. (777blog.hu)

Te hányszor edzed a lelkedet?

Talán nem véletlen, hogy több sikeres világklasszis sportoló is mélyen hívő: a hit és a sport ugyanis több dologban is hasonlít, amelyeket alaposan megvizsgálva a saját lelki életünkre is fordíthatunk. Edzésre fel! (777blog.hu)

Kilép egy parókia a a Skót Episzkopális Egyházból, mert az támogatja az azonos neműek házasságát

Egy nagy létszámú Edinburgh-i evangelikális parókia, úgy határozott, hogy elhagyja a Skót Episzkopális Egyházat, amely az Egyesült Királyság első anglikán felekezete, mely támogatja az azonosneműek házasságát. (777blog.hu)

“A mélypontokon az Istenbe vetett hitemmel jutottam túl” -csodálatos tanúságot tett hitéről Hirling Zsolt

Remek, egészen hiánypótló interjút adott a Jel című oldalnak Hirling Zsolt világbajnok evezős: a ma már az aktív sportolást befejező korábbi világklasszis evezős hitéről is mesélt a beszélgetés során! (777blog.hu)

Mennyi pénzt kellene adnom az egyháznak?

Néhány templomban a jelenlévőket arra ösztönzik, bevételeik 10%-át adják az egyháznak. Ezt nevezzük tizednek - az Ószövetségben az izraelitáktól megkövetelték, hogy az egyházi tizedet (jövedelmük 10 %-át) fizessék papjaiknak a templomukban. Bár sok keresztény fizet tizedet, az Újszövetségben nincs semmiféle utalás arra, hogy a mai napig ezt kell tenni. Ahelyett, hogy automatikusan a tizedet fizetnénk (amit könnyen ki lehet számolni), saját magunknak kell eldöntenünk, hogy mekkora összeget adjunk. (777blog.hu)

II. János Pál pápa és a Humanae Vitae - történetek egy könyvbemutatóról

Pénteken Szent II. János Pál pápa egy 1969-es leveléből közöltünk részleteket, amelyet az egykori pápa még bíboros korában írt Boldog VI. Pál pápának a Humanae Vitae enciklika kapcsán. A levél a nyugati katolikus sajtóban (angol nyelven) csak most, az enciklika kiadásának 50. évfordulóján jelent meg, és a nyilvánosság is csak március 7-én, egy a II. János Pál Intézet által szervezett könyvbemutatón értesülhetett róla. (Katolikus Válasz)

A saját babáját elveszítette, ötöt megmentett – egy édesanya megrázó története

Nincs gyermekem, pedig nagyon szerettem volna. Sokszor próbálkoztam. A kilencedik kísérletezéskor már erősen reménykedtem. A hetedik hónapban voltam. A hét hónapot megélt magzat már meg szokott maradni. Még tíz nap hiányzott! Rosszul lettem, kórházba kerültem. Imádkoztam, ostromoltam az eget – hiába. Világra jött, öt percig élt, csuklott és meghalt. Számomra összedőlt a világ. Az egyik ápolónő mit sem törődve a politikai rendeletekkel, megkeresztelte: Ákos lett a neve. (777blog.hu)

Van-e szándék?

Pár évvel ezelőtt az egyháznak volt egy ütős egyszázalékos plakátja. A hazai reformátusok társadalmi kötelezettségvállalását és a motivációt sikerült egy képbe belesűríteni. Egy asztalnál ültek azok a társadalmi csoportok, akik között végezzük a szolgálatunkat, ezért helyet kapott az asztalnál egy fogyatékkal élő testvérünk is. Az asztalon egy vekni kenyér és egy kehely volt – az úrvacsora külső, látható jegyei. (reposzt.hu)

Biblia remake 2018

Az utóbbi évtizedben nagy nagy reneszánsza van a régi dolgoknak. Észrevehetjük akár a divatban, a zenében, a filmek tekintetében. Régen ezt úgy nevezték, hogy nosztalgia, aztán „old school” (régi iskola) lett a neve, manapság pedig retrónak hívjuk. Hogy ennek milyen okai és gyökerei vannak, azt ne firtassuk… Azonban különösen is érdekes számomra (a fent felsoroltak közül) a filmes szakmának a retró hangulata. Ez filmes retró nem azt jelenti, hogy moziba járók és filmkedvelők tömegei régi filmeket követelnének, hanem inkább azt, hogy mostanában reneszánszát élik az un. „remake”-ek, azaz az újraforgatott, újraértelmezett régi filmek. (Gyülekezetépülő)

Jónás fája alatt voltam

Ez az írás most valami olyasmiről fog szólni, amivel nem szívesen dicsekszik az ember – főleg mindig minden rendben van keresztényként nem. Arról, hogy az elmúlt időszakban – ne szépítsük években – hogyan játszottam kitartóan Isten dacos Jónásának szerepét. Hogyan szépítettem, magyaráztam ki és hazudtam időhiánynak azt a jó nagy adag bizalmatlanságot és haragot, ami bennem észrevétlenül feltornyosult és az ég felé mutatott. (TeSó blog)

A második első esély

A Thrive for Life Project egy New York börtöneiben működő jezsuita szervezet. Nem hisznek a raboknak járó második esélyben. A meg nem kapott első esélyt szeretnék nekik megadni. (Szemlélek)

Hangolódó #102 | Sziget 2018

A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Ezen a héten az idei Sziget fesztivál zenei kínálatából válogatunk, hogy akik nem akarnak vagy nem tudnak kimenni Magyarország legnagyobb zenei fesztiváljára, azok is képet kapjanak arról, milyen fellépőket is hallgathatnak a jelenlévők. (KötőSzó)

Tíz igeszakasz lehangoltság ellen

Mindannyiunk életében vannak pillanatok, amikor magányosnak, elhagyatottnak érezzük magunkat, és ez igazi szenvedést okozhat. (777blog.hu)

Pápai útravalók

Ferenc pápa ezen a héten mintegy 70 ezer, 13-23 év közötti ministránssal találkozott, akik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklaton vettek részt. (Szemlélek)

Biblia Politika Misztika 33. rész - Szexuális bántalmazás az egyházban

Milyen spirituális traumát okoz az, amikor egy klerikus személy, aki "Krisztus képmása" szexuális abúzust követ el kiskorúakkal szemben? Miért nem derülnek ki sokszor évtizedekig az ilyen súlyos bántalmazások? A probléma oka a cölibátus vagy valami más? Mit okoz a szexuális vágyak elfojtása? Mi az a vármentalitás? Mi fontosabb: az egyház saját hírnevének védése vagy a szexuálisan bántalmazottak kiskorúak szenvedése? (Tüköráltal – Perintfalvi Rita blogja)

Hittantábor 2018 - Jasper-Makay Emese beszámolója

„Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben.” Efézus 6, 10-11Az idei gyülekezeti hittantábor 2018. július 16-20 között került megrendezésre a gyúrói parókián, amire kb. 43 gyermekregisztrált. Gyönyörű, nyári időnk volt, élveztük a napsütést és a jó meleget! Sok vidám, mosolygós gyermekarc és nevetés töltötte be az udvart, a házat, a templomot és nekünk, szolgálóknak a szívét. Békességben, szeretetben és biztonságban voltunk együtt, vigyázva egymásra, és érezve, hogy Isten Lelke vigyáz ránk, gondoskodik rólunk és mindarról, amire szükségünk van testileg és lelkileg. Rengeteg gyümölcsöt és finomságot kaptunk a gyülekezetbeli szülőktől és idősebb testvérektől. Habár a hét eleji szellőcske a hét vége felé olyan duhaj kedvre kerekedett, hogy egyszeriben egy határozott lebbenté (Tordas-gyúrói blog)

Viszont akkor tényleg védjük a keresztény értékeket!

Fogalmam sincs, a kormány tagjai és a Fidesz vezetői közül hányan tartják magukat gyakorló keresztényeknek, és közülük vajon hányan ténylegesen azok. Azért nem lényeges ez, mert nem a keresztény egyházak vannak kormányon, hanem csak egy olyan szekuláris politikai erő, amely több fontos területen bennünket tart bölcsebbnek, nem világnézeti ellenfeleinket, de legalábbis a kereszténység társadalomra gyakorolt […] (Szabados Ádám blogja)

Akárhogyan?

Először ismerte el az iszlám vallásjogot a bíróságok jogalkalmazói tevékenységében egy brit bíróság, amely egy válási ügyben hozott mérföldkőnek számító döntést csütörtöki brit sajtóbeszámolók szerint. Szakértők szerint az előző nap született ítélet megváltoztathatja a saría szerinti házasságok kezelését az Egyesült Királyságban. A londoni felsőbíróság úgy rendelkezett, hogy a nikah vallási szertartásra, amelyen annak idején a pakisztáni származású pár egybekelt, érvényes a brit családjog. Ez azt jelenti, hogy a feleség bíróság elé viheti a válás ügyét, és igényt tarthat a vagyonmegosztásra. Korábban erre nem lett volna lehetősége. Indoklásában a bíróság kimondta: a nő és üzletember férje házasságát el kell ismerni, mert a pár, amely 1998-ban kelt egybe Londonban a vallási ceremónián, férjként és feleségként élt, úgy is mutatták be egymást, ugyanúgy éltek, mint azok, akik polgári (reposzt.hu)

Katolikus "falut" szeretne létrehozni Angliában a Szent Péter Papi Testvérület

Sajátos válasszal állt elő a Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) Angliában a szekuláris állam egyre erőteljesebb kihívásaira, és az Egyház jelenlegi, egyre erősödő válságára. Az 1988-ban II. János Pál pápa által alapított papi közösség Angliában, Lancashire megyében működő ága egy katolikus "falut" kíván létrehozni a jelenleg is általuk működtetett Szent Mária Kegytemplom körül, Warrington városa mellett (kezdőképünkön egy a kegytemplomban celebrált szentmise látható). A kegytemplom igazgatója, Armand de Malleray FSSP atya a tervezetről így ír a Catholic Herald oldalán: Ahogy egyre több és több tolakodó törvényt alkotnak [az atya ezzel a melegházasságot és az abortuszokat egyre inkább a katolikusokra is rákényszerítő szekuláris törvényekre utal - KV szerk.], miközben egyre kevesebb pap ad tanácsot és támogatást, a helyzet egyre rosszabb. Hogyan fognak a hithű katolikusok fennmaradni? Közelebb költöz (Katolikus Válasz)

Magyarázó levelet adott ki a Hittani Kongregáció a Katekizmus átírásához

Magyarázó levelet adott ki a Hittani Kongregáció a világ püspökei számára, amelyben a Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria bíboros, az átírt KEK 2267 pontban közölt tanítás folytonosságát próbálja bizonygatni az Egyház eddigi tanítóhivatali megnyilatkozásaival. [A levél magyar nyelvű fordítását nem készítjük el, mivel az bizonyosan elérhető lesz hamarosan hivatalos forrásból is. A levél idegen nyelvű változatai azonban IDE KATTINTVA megtalálhatóak a Vatikán saját, hivatalos honlapján.] A Kongregáció levele az új tanítás folytonosságát kizárólag Szent II. János Pál és XVI. Benedek pápa megnyilatkozásaival próbálja igazolni. Ezekben a két előző pápa a halálbüntetésnek a mai társadalmi körülmények közötti nélkülözhetőségét és (csakis) ebből következően a mai alkalmazásának embertelenségét állították. A pápák fenntartották azt is, hogy a halálbüntetésről a körülményektől függően lehetn (Katolikus Válasz)

- Péntek [2018.08.03.] "De Isten azt mondta: Bizony, én veled leszek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Péntek [2018.08.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Jer 1,8 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ézs 45,21 Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szólt az ÚR. Mondjátok meg, adjátok elő, tanácskozzatok csak egymással! Hirdetett-e valaki valaha, jelentett-e ki ilyent az ősidők óta? Csak én, az ÚR! Nincs más isten rajtam kívül, igaz és szabadító isten nincsen rajtam kívül. Ne félj tőlök, mert én veled vagyok, hogy megszabadítsalak téged! mond az Úr. Jelentsétek me (Bátorító blognapló)

- Péntek [2018.08.03.] "Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Péntek [2018.08.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 12,48b (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből S z e n t B i b l i a Napi igevers: Jer 1,19 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a (Örömüzenet)

- Péntek [2018.08.03.] "Hűséges az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2018.08.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 23,6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Tim 2,13 Istened, az Úr áldásra fordította számodra az átkot, mert szeret téged Istened, az Úr. Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert önmagát meg nem tagadhatja. fordította az Úr, a te Istened az átkot néked áldásodra, mivelhogy szeretett téged az Úr, a te Istened. Ha hitetlenkedünk, ő hű marad: ő magát meg nem tagadhatja. az Úr, a te Istened az átkot áldássá változtatta. Mert az Úr, a te Istened szeret t (Útmutató)

Porajmos – a roma holokausztra emlékezünk

Augusztus másodika a roma holokauszt, vagy cigány nyelven a porajmos emléknapja. A porajmos szó jelentése „elpusztítás, elnyeletés”. Jóval kevesebbet hallunk és tudunk a roma holokausztról, pedig a második világháború alatt százezreket öltek meg. Miért lehet ez így? A roma népesség alacsonyabb szervezettségi szintje, vagy a forráshiány is biztosan közrejátszik, de már az üldözések ideje alatt is kevésbé megmagyarázott, marginális ügy volt a legtöbb német mintát követő (vagy követni kénytelen) országban a cigányság lemészárlása, a zsidóké mellett. De ezen két csoporton kívül például a homoszexuálisokat és a fogyatékossággal élőket is üldözte a náci hatalom. (777blog.hu)

MELYIK A VILÁG LEGBIBLIÁSABB NEMZETE 2018-BAN?

AZ USA 2018-BAN IS A VILÁG EGYIK LEGBIBLIÁSABB NEMZETE! (2.)Az első részben a Biblia kultúra-, nemzet- és személyes életformáló erejéről írtam, amint ez az USA-ban, a világ legtöbb keresztyénét számláló ország legfrissebb adatai alapján közismertté vált. Összehasonlító vallásszociológiai adatként, érdekességként szükséges megjegyeznem, hogy egy országon belül az USA-ban él jelenleg a legtöbb keeresztyén, azaz a lakosságnak 70,6%-át teszik ki 226 millió 886 ezer lélekkel, akiknek többsége protestáns. Utána Brazília következik 183 millió 833 ezer lélekkel, akik a brazil össznépességnek 90%-át jegyzik, többségükben katolikusok. Harmadik helyen - bár ez becsült, s nem hivatalos kínai adat - óriási meglepetésként a Nagy Fal mögötti birodalom következik, ahol a lakosságnak kb. 9-10%-a keresztyén, ez 135-140 millió, és többségükben protestáns. (Ennek okairól és összefüggéseiről bővebben írok Kínai dosszié (Békefy Lajos blogja)

10 tanács, hogy hasznosan töltsd a szabadidődet!

Sokan alig várjuk, hogy végre legyen egy kis szabadidőnk, mégis néha ilyenkor nem tudjuk kihasználni a megfelelő módon a lehetőséget. Íme tíz tipp, amely segíthet ebben! Sétálj pár percet (vagy többet): a séta jót tesz a testnek és a léleknek, minden tagodat megmozgatja, kiszellőzteti a fejedet és élesíti az érzékeidet. Aludj vagy sziesztázz kicsit: az alvás a pihenés és a jól-lét szinonímája. Imádkozz: ébredéskor, elalvás előtt, de a nap bármely szakában az ima lehetőséget ad, hogy lelki pihenőt tarts a túlterhelt hétköznapokban. Nehéz vagy intenzív pillanatokban pedig így tehetsz egy lépést hátra és messzebbről nézhetsz rá a helyzetre. Olvass egy jó könyvet: ha magaddal hordasz egy könyvet, egy másik világot hordasz magadnál, ahová elrejtőzhetsz kicsit. Az olvasás nyugodt pillanatai megnyitják a lelket. Utazz el valahová: nem kell messzire, csak legyen más, mint ami mindig körülvesz. A hétköznapi környezetedde (777blog.hu)

Ferenc pápa átírta a Katolikus Egyház Katekizmusát

A Vatikán csütörtöki közleménye szerint Ferenc pápa augusztus 2-ai hatállyal átíratta a Katolikus Egyház Katekizmusának 2267. pontját (KEK 2267), amely az Egyház halálbüntetésről szóló tanítását közli. A KEK 2267. pontja mostanáig így hangzott: 2267. Az Egyház hagyományos tanítása - a tettes kilétének és felelősségének teljes bizonyítását föltételezve - nem zárja ki a halálbüntetéshez folyamodást olyan esetekben, amikor ez az egyetlen járható út az emberek életének hatékony megvédésére a jogtalan támadóval szemben. Ha pedig a vérontás nélküli eszközök elegendők a támadó elleni védekezésre és a személyek biztonságának megőrzésére, a hatalom ezekre az eszközökre korlátozódjék, mert ezek jobban megfelelnek a közjó konkrét javainak és inkább összhangban állnak az emberi személy méltóságával. Napjainkban ugyanis, mivel az állam olyan lehetőségekkel rendelkezik, melyekkel hatékonyan tudja b (Katolikus Válasz)

Rebaba

Tihanyi-Horváth Lilla lassan állandó résztvevője egy Budapesten rendszeresen megrendezett baba-mama vásárnak. Ő nem ruhákat, táskákat árul, hanem gyönyörű, újrahasznosított babákat, amik korábban túl erős bulisminkkel, tüllös, strasszos ruhával igyekeztek elrabolni a kislányok szívét. Az ő babái azonban nemcsak bájosak, hanem komoly üzenetet is közvetítenek. Erről mesélt nekünk. „A szülők merjenek kilépni a futószalagon gyártott tucatbabák világából” - Interjú Tihanyi-Horváth Lillával, a Rebaba alkotójával - ridikul.hu Amikor én még kislány voltam, a legemlékezetesebb babámat Robinak hívták. Műanyagból készült, nem volt haja sem. Én mindig nagyon kedvesnek láttam az arcát. Volt egy-két ruhája is, amit cserélgettem, néha adtam rá pelenkát, néha nem. Vigyáztam rá, gondoskodtam róla és szinte minden nap elvittem sétálni a babakocsiban. Büszkén toltam magam előtt és sokszor csatlakoztam oly (reposzt.hu)

- Csütörtök [2018.08.02.] "Hagytam, hogy szívük kemény maradjon, és kövessék a maguk tanácsát!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Csütörtök [2018.08.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 63,17 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ézs 45,22 Miért engeded, URam, hogy letévedjünk utaidról? Miért engeded, hogy a szívünk kemény legyen, s ne féljen téged? Fordulj szolgáidhoz, örökséged törzseihez! Rám figyeljetek a föld legvégéről is, és megszabadultok, mert én vagyok az Isten, nincs más! Miért engedél eltévelyedni minket útaidról, oh Uram! miért keményítéd meg szívünket, hogy ne féljünk tégedet? Térj meg szolgáidért, örök (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2018.08.02.] "Jaj nekem ugyanis, ha nem hirdetem az evangéliumot!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Csütörtök [2018.08.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 12,48b (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből S z e n t B i b l i a Napi igevers: 1Kor 9,19 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a (Örömüzenet)

- Csütörtök [2018.08.02.] "De én hiszem, hogy még meglátom az Úr jóságát az élők földjén!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2018.08.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 142,6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Pt 1,3 Hozzád kiáltok, Uram, és ezt mondom: Te vagy oltalmam, te vagy osztályrészem az élők földjén. Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjászült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre, Hívlak téged, oh Uram; s ezt mondom: Te vagy oltalmam és örökségem az élőknek földén; Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak A (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság u. 10. hét

„Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott.” (Zsolt 33,12) Szentháromság ünnepe után a 10. héten az Útmutató reggeli s heti igéi így figyelmeztetnek: Ismerjük fel, amit Isten Krisztusban tett értünk; aki szeretett minket, és önmagát adta értünk áldozatul! „Jézus Krisztusban van a mi váltságunk az ő vére által: a bűnök bocsánata az ő kegyelmének gazdagsága szerint.” (Ef 1,7; LK) „Az Úr házába örömmel megyünk.” (GyLK 755) Ám Jeruzsálem pusztulásának ünnepe arra emlékeztet, hogy Kr. u. 70-ben az ellenség a várost és a templomot teljesen lerombolta! Bevonulásakor, Jézus „amikor közelebb ért, és meglátta a várost, megsiratta, és így szólt: Bárcsak felismerted volna ezen a napon te is a békességre vezető utat! ...kő kövön nem marad benned, mert nem ismerted fel meglátogatásod idejét.” Azután megtisztította a templomot; mert ti &b (Útmutató)

Képekkel illusztrálni vakon

Vak sorstársam „látta” a képeket, látó társaim nem Avagy kihívás és közdelem a „képes élet” világában a weben (Szerda: akadálymentes hétköznapok - tematikus nap) Úgy éreztem, megnyílt a világ. Nem tudom, hogyan érzékeltethetném ezt az életérzést. Éppen egy szakmai anyagot hallgattam tartalomfejlesztés témában, amikor az ott ajánlott weboldalt megkerestem. Képek vannak feltöltve milliószám. Az oktató Tovább olvasom The post Képekkel illusztrálni vakon appeared first on sikerül.com. (Sikerül)

08.01 Pártfogó

János 14,15-27; 16,5-11 tovább (Velünk az Isten!)

Kilencéves életmentő

A helyi rendőrség és a városháza hősként ünnepli a kilencéves kislányt. [...] Bővebben! (Szemlélek)

7 dolog, amit a meddőséggel küzdő párok szerint tudnod kell

Amikor egy pár elmondja nekünk, hogy nem jön össze a baba, nehezen tudunk bármit válaszolni. Az alábbi néhány tipp azonban segíthet. A legtöbb fiatal párnak közös álma, hogy idővel gyereket szeretnének. De azok számára, akik meddőséggel küszködnek, ezt a vágyat valóra váltani nagy kihívást jelent, és nem ritkán lehetetlen vállalkozásnak tűnhet. Sajnos ez a jelenség nem ritka. Talán mi is ismerünk ilyen párokat. A CDC szerint (Centres for Disease Control and Prevention, Amerikai Járványügyi Hivatal) az Egyesült Államokban élő 15 és 44 év közti nők hat százaléka nem eshet teherbe. Ha ehhez hozzáadjuk ugyanennek a korosztálynak a további 12 százalékát, akik nehezen tudnak teherbe esni vagy végig kihordani a terhességet, kiderül, hogy csupán az Egyesült Államokat tekintve minden ötödik nő meddőséggel küzd. Amikor egy pár beszél velünk arról, hogy nem tud megfoganni a gyerekük, nem igazán tudunk mit mondani. Ha nem ta (777blog.hu)

ÓRIÁSI! AZ USA 2018-BAN IS AZ EGYIK LEGBIBLIÁSABB NEMZET A VILÁGON (1.)

ÓRIÁSI! AZ USA 2018-BAN IS AZ EGYIK LEGBIBLIÁSABB NEMZET A VILÁGON (1.)A LAKOSSÁG FELE BIBLIAOLVASÓ, "BIBLIA-FOGYASZTÓ"Úgy terveztem, hogy ma elkészítem Kínáról azt a többrészes infogramot, amiben látható ábrázolását hozom össze a robbanásszerűen növekvő kínai keresztyénség arcképcsarnokába tartozó 555 mártírnak, misszionáriusnak, nőknek és férfiaknak, kínaiaknak és külföldieknek. És tessék! Ember tervez, infó végez! Reggeli szokásom szerint kinyitom a legfontosabb nemzetközi hírportálokat és tudományos műhelyek weblapjait, s mi jön elém? Lenyűgöző tájékoztás arról, hogy az USA lakosságának fele bibliaolvasó. Azonnal módosítottam napi munkatervemet. Közben eszembe jut, amit Trump elnök mondott Billy Graham temetésén: az USA-t az ima tette naggyá és összetartóvá. Meg az, amit jóval korábban annyiszor elmondott a világ nagy evangelistája, Billy Graham: Biblia és bibliolvasás nélkül a nemzet félkarú ó (Békefy Lajos blogja)

Igazából milyen a mennyország?

Mai írásom mellé szeretettel ajánlom az Igazából mennyország című filmet is!színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 99 perc, 2014Todd és Sonja Burpo a poklok poklát állja ki, amikor a négyéves fiúk majdnem belehal a súlyos betegségbe. Miután Colton csodával határos módon felépül, furcsa dolgokról kezd beszélni szüleinek. Gyermeki ártatlansággal mesél a mennyországban tett csodálatos utazásáról, miközben élet és halál között lebegett a kórházban. A család nem tudja mire vélni a dolgot, de Coltron megdönthetetlennek látszó bizonyítékokkal áll elő, olyan dolgokról beszél, amik a születése előtt történtek, és amelyekről nem tudhatott. (forrás: gloria.tv)Jézus körüli hangulat és egy gyermek hiteJános evangéliuma 6,1-15Abban az időben Jézus átment a Galileai-tengernek, vagyis Tibériás-tavának a túlsó partjára. Nagy tömeg követte, mert látták a csodajeleket, amelyeket a betegeken végbe vitt. Jézus föl (Péter atya kérdez)

TGM-mel viszont nem értek egyet, mert teljesen félreérti a kereszténységet

Tamás Gáspár Miklós Keresztyén demokratáknak c. tegnapi cikkében mond igaz dolgokat a kereszténységről, de olyan butaságokat is, amelyek miatt rövid elemzése használhatatlan és irreleváns mind a keresztény hit, mind a kereszténydemokrata politizálás megértéséhez. Ezt a választ én viszont nem a kereszténydemokrata politizálás, hanem a keresztény hit védelmében írom. Orbán Viktornak igaza van akkor, amikor megkülönbözteti […] (Szabados Ádám blogja)

"Meg is kéne szoptatni már." *

Mára már a legtöbb kismama tudja, hogy az anyatejes táplálás jóval több, mint etetés. De, hogy e természetesség soha többé ne legyen érzékeny téma, 1992-ben a WHO és az UNICEF bevezette a köztudatba az "Anyatejes táplálás világnapját", amelyet világszerte mindenütt augusztus 1-én tartanak. … Minden nőnek és férfinak éreznie kell az anyatejes táplálás súlyát. Fontos, hogy merjenek szembe menni az alakrombolásról szóló tévhitekkel, és elsősorban az anya-gyermek diád érdekeit védeni, a szülőkön egyre inkább eluralkodó énközpontú szemlélet helyet. Anyatejes táplálás világnapja - Miért fontos a szoptatás? babaszoba.hu Több ország diplomatáinak beszámolója alapján egészen váratlan agresszióval léptek fel az USA diplomatái az ENSZ kebelében működő WHO (Egészségügyi Világszervezet) közgyűlésén, szoptatás ügyben. … Arra készültek, hogy elfogadjanak egy jelentést, ami arra buzdítja a korm (reposzt.hu)

A 2018. ÉV ÉS AUGUSZTUS HÓNAP BÁTORÍTÓ IGÉI

* MINDEN HÓNAPRA:1 MONDATBAN IS; 2 BÁTORÍTÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm - Szerda [2018.08.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a A 2018. év: Ézs 41,10 S z e n t B i b l i a AUGUSZTUS hó: Jer 46,28 Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak. Ne félj, szolgám, Jákób - így szól az ÚR -, mert én veled leszek! Véget vetek minden népnek, akik közé szétszórtalak, de neked nem vetek véget. Megfenyítelek igazságosan, mert nem hagyhatlak büntetés nélkül. Ne félj, mert én veled vagyok; ne csüggedj, mert én vagyok Istened; megerősítelek, sőt megsegítlek, és igazságom jobbjával támogatlak. Ne félj te, oh én szolgám Jákób, azt mondja az Úr, mert (Bátorító blognapló)

- Szerda [2018.08.01.] "Ezt mondja az ÚR, Izráel királya és megváltója, a Seregek URa: Én vagyok az első és az utolsó, rajtam kívül nincs isten!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Szerda [2018.08.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 59,19 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ézs 46,9 Félni fogják az ÚR nevét napnyugaton, és dicsőségét napkeleten, amikor eljön mint egy sebes folyam, amelyet az ÚR szele korbácsolt föl. Emlékezzetek az ősrégi dolgokra, mert én vagyok az Isten, nincs más, Isten vagyok, nincs hozzám hasonló! És félik napnyugottól fogva az Úrnak nevét, és naptámadattól az ő dicsőségét, mikor eljő, mint egy sebes folyóvíz, a melyet az Úr szele hajt. (Bátorító blognapló)

- Szerda [2018.08.01.] "Amit pedig szóltok vagy cselekesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Szerda [2018.08.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 12,48b (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből S z e n t B i b l i a Napi igevers: 1Kor 10,31 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a (Örömüzenet)

- A 2018. év és AUGUSZTUS hónap igéje - Szerda [2018.08.01.] "Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2018.08.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B i b l i a A 2018. év: Jel 21,6c S z e n t B i b l i a Augusztus hó: 1Jn 4,16b Isten mondja: Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen. Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne. Isten mondja: Én a szomjazónak adok az élet vizének forrásából ingyen. Az Isten szeretet; és a ki a szeretetben marad, az Istenben marad, és az Isten iső benne. Isten mondja: A szomjazónak ingyen adok az élet forrásának a vizéből. Az Isten szeretet, és aki kitart a szeretetben, az az Istenben marad, (Útmutató)

- Szerda [2018.08.01.] "Amit csak kértek majd az én nevemben, megteszem, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2018.08.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Sám 14,6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mk 11,24 az Úr előtt nincs akadály: akár sok, akár kevés ember által szerezhet szabadulást. higgyétek, hogy mindazt, amit imádságotokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek. az Úr előtt nincs akadály, hogy sok vagy pedig kevés által szerezzen szabadulást. A mit könyörgéstekben kértek, higyjétek, hogy mindazt megnyeritek, és meglészen néktek. nincs semmi akadálya annak, hogy az Úr győzelmet adjon, akár (Útmutató)

Frappáns pomázi válasz Hodász András atya cikkére

Hodász András atya blogjára reagálva kaptuk a pomázi egyházközség levelét, amely nem kevésbé szórakoztató módon mutatja be az újjászerveződő egyházközségek és plébánosaik közötti kapcsolatot. Az Egyházközség program 2018-as új verziója a Lelkipásztor2018 készülék indításakor automatikusan aktiválódik/frissül. A program és készülék kompatibilitásának biztosításához feltétlen olvassa el az alábbi útmutatót! Figyelem! A Lelkipásztor2018 és az Egyházközség2018 nem biztos, hogy ugyanazon a programnyelven van kódolva, ami fordítási nehézségeket okozhat. Emiatt lehetséges, hogy az Egyházközség 2018-as verziója nem ismeri fel automatikusan a Lelkipásztor2018 működési igényeit és feltételeit. A program és a készülék megfelelő kommunikációja során ezek a kezdetei nehézségek kellő egymásra figyeléssel kiküszöbölhetők. A Lelkipásztor2018 készülék működési hatékonysága fokozható az Egyházközség (777blog.hu)

A keresztényeknek nincs üldözési mániájuk

Ezt Pietro Parolin bíboros jelentette ki július 12-én az aquileiai bazilikában a Hermagoras püspök és Fortunatus diakónus szent mártírok tiszteletére rendezett lakomán. [...] Bővebben! (Szemlélek)

PUBLIKUS KÍNA DOSSZIÉ - ÜNNEPI E-KÖTET A 70 ÉVES DR. BÉKEFY LAJOS Ph. D. KÖSZÖNTÉSÉRE

Vigyázó szemetek Pekingre vessétek!KÍNA DOSSZIÉSINOKERESZTYÉNSÉG - SINOKÁLVINIZMUSVÁLOGATÁSDR. BÉKEFY LAJOS Ph. D.KÍNA TANULMÁNYAIBÓL, ÍRÁSAIBÓLKÉSZÜLT A SZERZŐ 70. SZÜLETÉSNAPJÁRAÖSSZEÁLLÍTOTTÁK ISMERŐSEI, BARÁTAI,TISZTELŐIBUDAPEST2018Kedves Olvasó!Nem kétséges, hogy Isten a 21. századra a keresztyénség centrumát elmozdította Európa felől dél és távol-keleti irányba. Ma, amikor a harmadik egyháztörténeti korszakban élünk kettős értelemben: 1) teológiatörténetileg az Atya patrisztikai, a Fiú reformációi hangsúlyú koncentrációja után a 20. századra a Szentlélek korszakához érve (ezt nevezik történetileg, vallásfenomenológiailag a Third Church korszakának); 2) vallásföldrajzilag pedig az európai centralizáltságú keresztyénség "decentralizálódik", „de-európaizálódik”, azaz centrumai jönnek létre Távol-Keleten (Dél-Korea, Kína, Japán) és a déli féltekén (Afrika és Latin-Am (Békefy Lajos blogja)

Isten közbelép - Isten közbelép?

A kereszténység olyan Istenről beszél, aki nemcsak transzcendens, de immanens is, azaz nem pusztán természetfeletti módon áll az általa teremtett világ felett, hanem valamiképpen be is avatkozik abba. De miképpen? Isten és a világ kapcsolata régóta képezi sokféle filozófiai-teológiai vita tárgyát, és korántsem olyan egyértelmű ebben a kérdésben igazságot tenni, mint amilyennek látszik.Keresztény körökben szinte röpködnek az olyan kifejezések, melyek Isten beavatkozó cselekvéséről tudósítanak. Kismilliószor halljuk szinte minden nap, hogy Isten állítólag valakit megszólított, ezt vagy azt üzeni az egyházának, látomásokat és próféciákat ad, azután embereket gyógyít, anyagilag vagy másként megáld, veszélytől óv meg, gyermeket ajándékoz - vagyis röviden a kereszténység egy olyan Istenről beszél, aki elképesztően aktív és szakadatlanul az emberek körül tevékenykedik. Bevallom, nekem néha már hiperaktívnak is (Megint Megmondom)

Ministránszarándoklaton moderál a Valami Amerika sztárja

“Enyém a megtiszteltetés és az öröm” - mondta boldogan Pindroch Csaba, Madách-díjas színművész, a Valami Amerika és a Kontroll című filmek sztárja, Facebook-oldalára feltöltött videójában. A színművész a Szent Péter térről jelentkezett be, ahol a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklaton moderátorként vesz részt. “Játszottam már négyezer embernek Szegeden, a szabadtérin (…) bohóckodtam, de ami holnap vár rám, az mind a hely, mind a szám tekintetében egészen különleges. Nemzetközi ministráns szövetség éves találkozóján leszek moderátor, itt a Szent Péter téren. Ötvenötezren lesznek, ebből körülbelül kétezer magyar. Enyém a megtiszteltetés és az öröm.” - kommentálta a Valami Amerika sztárja Facebook-oldalára feltöltött videójában a találkozón betöltött feladatát. “A zarándoklat központi eseménye július 31-én, Szent Ignác napján a pápai audiencia és a közös e (777blog.hu)

07.31 Élet

János 14,6; 1,4-5 tovább (Velünk az Isten!)

Augsburgi időutazás

Ha Augsburg nevét halljuk, nekünk elsősorban a kalandozó magyarok portyázásainak véget vető 955-ös augsburgi csata, vagy az 1555-ös vallásbéke, a "cuis regio, eius religio - Akié a föld, azé a vallás" elve jut eszünkbe. Persze e csendes kisvároshoz egyéb nevezetességek is köthetők, itt született például Brecht, vagy Rudolf Diesel, de Mozart családja is innen származik. Augsburg: nemcsak vesztes emlék - origo.hu Egyik lelkész barátomnak köszönhetően a múlt héten részt vehettem egy bajorországi tanulmányi kiránduláson. Utunk során többek között megtekintettük Bajor Lajos nevezetes kastélyait (Neuschwanstein, Linderhof), Innsbruckot, Münchent, Mittenwaldot, utolsó nap pedig a Salzburg mellett található Markus Sittikus-féle kastélyt. Mégis legnagyobb hatással rám a reformáció egyik fellegvára, Augsburg volt, a maga igencsak dús történelmi levegőjével... Javaslom, hogy most egy rövid időutazás keretében szippantsunk jó (reposzt.hu)

Ben Shapiro: Mi van, ha a barátnőd terhes...

Ben Shapiro, a dinamikus karriert befutó, Harvardon tanult jogász, amerikai politikai kommentátor, aki ortodox zsidó hitét sem tartja tabunak (ha szóba kerül), de politikai-társadalmi érveléseit kizárólag a józan észre és a természeti törvényre alapozza, egyfajta példaképpé és életvitel-guruvá is kinőtte magát a fiatal amerikaiak körében. Napi egy órás podcastját (letölthető rádióműsor) százezrek követik, és heti egyszer hallgatói kérdésekre is válaszol. Számtalan ateizmusból, transneműségből, abortuszból, házasság előtti szexuális kapcsolatokból való megtérésben volt már döntő szerepe Ben Shapironak azáltal, hogy a feltett kérdésekre olyan egyenesen és tárgyilagosan válaszol, ahogy azt a konzervatívok általában nem merik megtenni. Múlt pénteken egy fiatalember kérdése is a műsorba került, aki épp megtudta, hogy a barátnője terhes. A dolog a következőképpen hangzott (eredetiben itt): Daniel ezt írja: (Katolikus Válasz)

- Kedd [2018.07.31.] "Elfeledkeztél szabadító Istenedről, erős Kőszikládra nem gondoltál!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Kedd [2018.07.31.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 57,11 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ézs 48,12b Kitől tartottál és féltél, hogy hazudoznod kell? Miért nem törődtél velem, miért nem gondoltál rám? Talán hallgatok én ősidők óta, azért nem félsz engem?! az utolsó is én vagyok! Kitől féltél és rettegtél, hogy hazudtál és rólam meg nem emlékezél, szívedre sem vevéd? vagy azért nem félsz engem, hogy hallgatok már régtől fogva? és én az utolsó. Ki (Bátorító blognapló)

- Kedd [2018.07.31.] "Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Kedd [2018.07.31.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 12,48b (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből S z e n t B i b l i a Napi igevers: Ef 5,20 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a (Örömüzenet)

- Kedd [2018.07.31.] "Az Úr, aki az eget teremtette, ő, az Isten, aki a földet formálta, alkotta és megszilárdította!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2018.07.31.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 37,16 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jel 19,11 Seregek Ura, Izráel Istene, aki a kerúbokon trónolsz! Egyedül te vagy a föld minden országának Istene, te alkottad az eget és a földet! És láttam a megnyílt eget: íme, egy fehér ló, és aki rajta ül, annak neve Hű és Igaz, mert igazságosan ítél és harcol, Seregeknek Ura, Izráel Istene, ki a Kerubokon ülsz! Te, csak Te vagy a föld minden országainak Istene, Te teremtéd a mennyet és a földet. És látám, hogy (Útmutató)

07.30 Igazság

János 14,6; 18,33-40 tovább (Velünk az Isten!)

Védett attitűd

„Madrid - Védetté nyilvánított a madridi városvezetés egy olyan épületet, amely Robert Capa egyik közismert, spanyol polgárháborús fényképén szerepel.”Szabolcs Online az MTI nyomán, 2018. július 30. „…nem annyira események krónikái, mint inkább végletes feszültség alatt álló emberekről készült, mélyen együttérző és rokonszenvező tanulmányok” - idézi: Mezey EszterÚj Akropolisz Az MTI nyomán több online lap hozta le ma délután a magyar vonatkozású spanyol hírt: Spanyolországban védetté nyilvánítottak egy lakóházat. Namármost: egyrészt uborkaszezon van, másrészt ebben a párás hőségben a közéleti hírfogyasztási láz is lankad, ezért pár percig nyugodtan leragadhatunk ennél a rövidhírnél. Megéri. Az egész 82 évvel ezelőtt kezdődött egy kattintással, és elkészült ez a kép: Nyolc éve azonosították be ezt a házat, ami előtt a világhírű magyar fotóriporter (reposzt.hu)

A laodiceai gyülekezet korszaka - Dana Congdon (The Laodicean Church Age)

Mit mond a Szellem a laodiceai gyülekezetnek? Mi a gyülekezet fő problémája a mostani korban, és mi a megoldás? (Evangéliumi hitvédelmi blog)

1. oldal a 273-ből. || Következő oldal