Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 27296 || 1. oldal a 273-ből. || Következő oldal

Jézus az irodában

Templomon, közösségen és családon kívül számtalanszor kerülünk olyan helyzetbe, amik nem a megszokott keresztény keretek között zajlanak. Ilyenkor mindig nehéz helyzetbe kerülünk: “Mit is kéne tenni?” A nyár adta lehetőségek közül idén új és eddig szokatlan kalandra adtam a fejemet. Diákmunkát vállaltam egy multinacionális cégnél, egy irodában. Nem éppen szokásos keresztény közeg, picit féltem is tőle. De meglepően jó tapasztalataim voltak, mert alapvetően barátságosak voltak velem, ha segítséget kértem például a munkához, mindig volt, aki a rendelkezésemre állt. Persze nem szeretném rózsaszín ködben feltüntetni a tapasztaltakat, szürke azért a munka és az emberek is könnyen beszürkülnek. De nem volt olyan rémes, mint ahogy az előítéleteim alapján elképzeltem (de az is lehet, hogy csak szerencsém volt). Mégsem találtam a helyem olyan könnyen, mert ilyen munkám sose volt még. Ha dolgoztam is valahol, (777blog.hu)

Huszonöt éves a Koinónia Kiadó

Mára már - emberi léptékkel mérve is - elmondható, hogy a Koinónia 25 éves fiatal felnőtté érett. (blog.agnusradio.ro)

Idén is lesz 72 óra kompromisszumok nélkül

„Éljük meg a szeretetet kompromisszum nélkül!” Böjte Csaba fővédnökségével rendezik meg az idei 72 óra kompromisszum nélkült. (777blog.hu)

Hiánypótló interjúsorozat indul a 777-en

Augusztus 21-én debütál az Egy-házban vagyunk című családos interjúsorozatunk. Manapság, amikor keresztényüldözésről, csökkenő népességről, kevés papi hivatásról szóló hírektől hangos a keresztény világ, kiemelkedően fontos, hogy mindnyájan megtaláljuk azokat az embereket, akiknek a példáját követni szeretnénk. (777blog.hu)

A kona ünnepe

Az előző hetek valóságos és képzeletbeli kirándulásai után (Németország, Ormánság, Hawaii...) hazaértem. Ülök a kenesei templomban, egy ünneplő gyülekezetben, s benne nagy családom körében. Az úrasztalán nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér. Szívemben hála. Tényleg. Feltorlódtak az ünnepek. Ahogy az előző írásomban szó volt róla, a hawaii nyelvben a kona-bírtokos névmás jelöli azokat a dolgokat, amelyeket a természet (vagy inkább mi mondjuk azt, hogy a Teremtő!) ad az embernek - ellentétben a kanával, amelyekre te magad teszel szert az életed során - nos, én most azokat ünneplem, melyeket (akiket) Fentről kaptam, s egyszerűen csak vannak. Jó ezekre felfigyelni. Ezeken elgondolkodni. Ezekért hálát adni. Mondjuk az aug. 20. előtti vasárnap. A kona ünnepén... Új kenyérért hálaadás - refkenese.hu Szóval feltorlódtak az ünnepek. Aug. 7-én volt édesanyám 80. születésnapja, 18-án édesapámnak a 85., 20-a pe (reposzt.hu)

- Kedd [2018.08.21.] Istent féld, s nem kell emberektől félned!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Kedd [2018.08.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Jer 42,11a S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ézs 41,10a Ne féljetek Babilónia királyától, akitől most féltek! Ne félj, mert én veled vagyok, Ne féljetek a babiloni királytól, a kitől most féltek, Ne félj, mert én veled vagyok; Ne féljetek többé Babilon királyától; Ne félj, mert veled vagyok, "Az Úr egy éjjel látomásban ezt mondta Pálnak: „Ne félj, hanem szólj, és ne hal (Bátorító blognapló)

- Kedd [2018.08.21.] "Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat tenni, életet megmenteni, vagy kioltani?"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Kedd [2018.08.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Ézs 42,3 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Kedd [2018.08.21.] "Mert én veled vagyok, megőrizlek téged. Bizony, nem hagylak el, amíg nem teljesítem, amit megígértem neked!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2018.08.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Kir 8,57 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mk 16,20 Legyen velünk Istenünk, az Úr, ahogyan őseinkkel volt. Ne hagyjon el bennünket, és ne vessen el magától! Azok pedig elmentek, hirdették az igét mindenütt, az Úr pedig együtt munkálkodott velük, megerősítette az igehirdetést a nyomában járó jelekkel. Az Úr, a mi Istenünk, legyen velünk, a miképen volt a mi atyáinkkal, ne hagyjon el minket, el se távozzék tőlünk, Azok pedig kimenvén, prédikálának mindenüt (Útmutató)

Szent István ünnepén

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, augusztus 20-a a tűzijátékról szól. Kicsit jobban belegondolva eszünkbe jutnak a történelemórán tanultak: az új kenyér, az államalapítás, I. István. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Láttál már pápát zongorázni?

Most megteheted. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Német László: Mutassuk meg, hogy a szeretet erősebb minden félelemnél!

Az államalapítás ünnepén a Szent István-bazilika előtt megtartott szentmise idei szónoka megfontolandó üzeneteket fogalmazott meg. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Veled, Uram

Sokan a rendszerváltozás előszelének tartják a rockopera 1983-as bemutatóját. Valóban ez lett volna az első szeg a kommunizmus koporsójában?Az örök konfliktus: István a király - Hegedűs István interjúja Szörényi Leventével és Bródy Jánossal, zene.hu, 2008. június 15. Nem emlékszem, hány éves koromban ért utol Szörényi-Bródy István a király c. rockoperája, de arra igen, hogy rögtön beszippantott. Pár évvel később, egy esős nyári Balatonos-edzőtáboros délutánon valamelyik edzőnknek eszébe jutott, hogy hátha mi még nem láttuk, ezért berakták a videóba az ősbemutatón készített Koltay filmet, mi pedig olyan lélegzetvisszafojtva néztük végig, mintha csak egy harcos-partraszállós akciófilm lett volna. Ma délelőtt pedig az enyingi Batthyány kastély kertjében egy polgárdi csapat adott elő belőle részleteket, és ezzel „meg is csinálták” ennek a dunántúli kisvárosnak az augusztus 20-áját. Pedig az Is (reposzt.hu)

“Nem hiába születtünk Erdélybe” – beszélgetés Simon Kerekes Borókával

Simon Kerekes Boróka fiatal erdélyi magyar lány, akivel a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón, a CSIT-en találkoztunk. A marosvásárhelyi születésű Boróka Kolozsvárott tanul, de korábban az anyaországban is eltöltött fél esztendőt. Beszélgetés kisebbségi sorsról, az erdélyi fiatalság jövőjéről, az otthontalanság szomorú érzéséről, és persze mindenekelőtt Istenről. Hatodik éve szolgálóként segítesz a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón, ez igen nagy áldozat. Miért tartod ezt fontosnak? Már tinédzserkoromban is fontos volt, hogy nyaranta kiszakadjak kicsit az otthoni környezetemből, és más közösségekkel töltsem el ezt az időszakot. A CSIT szervezőcsapatába beletartozni, és ezáltal Isten országát építeni egy fantasztikus dolog, nagy kegyelem, hogy ebben részt vehetek. Évről-évre személyesen látom, hogy az itt lévő fiatalok hogyan formálódnak, hogyan közelednek Istenhez. Milyen egy keresztény magyar fiatal lány (777blog.hu)

Augusztus huszadikára

Nemzeti ünnepünkre készülve kicsit olyan érzésünk lehet, hogy megint eltelt egy év, megint eljött augusztus 20-a, amikor országszerte tűzijátékkal emlékeznek I. Szent István államalapítására. Magyarország elmúlt több mint ezer éves történelmét lehetetlen átfogni pár rövid gondolatmenetben, arra pedig végképp nehéz lenne megtalálni a választ, hogy mi az, ami megtartotta ezt a szűk tízmilliós országot és a határon túli magyarságot. (777blog.hu)

Fake news és Good news* (prédikáció)

Már nem emlékszem a címére, de valamikor a kilencvenes évek közepén láttam egy filmet, ami a számítástechnika és az informatika forradalmi hatását kívánta bemutatni. Abban mondta az egyik szereplő, hogy a legnagyobb érték az, amivel minden mást meg lehet szerezni. A vele párbeszédben lévő másik szereplő ezt reagálta erre a kijelentésre, „ez biztosan a pénz”. Az előbbi pedig ezt mondta: „Ó, már régen nem. Nem a pénz a legfontosabb, hanem az információ”. (Gyülekezetépülő)

Hat remek gondolat a Galatáknak írt levél hat fejezetéből

Pál apostol galatákhoz írt levele hat fejezetből áll, feltehetőleg Kr. u. 55-ben keletkezett. A levél a megtért apostol egyik nagyon fontos önéletrajzi forrása, amelyben sok információt megtudhatunk keresztény életének állomásairól. A Christian Today a hat fejezet mindegyikéből kiválasztott egy-egy olyan gondolatot, amelyet érdemes megszívlelnünk! (777blog.hu)

A valóság Krisztusban van - Lélekemelő #21

Ezen a héten Varga László püspök az önkiüresítésről, a Gondviselő jelenlétéről, a hitben való vízen járásról elmélkedett. (Szemlélek)

Néhány egyszerű és követhető alapelv

Gyakran azt mondják, hogy a keresztény hit rendszere bonyolult, és nehéz benne kiigazodni. Az a teológia azonban, melynek nincs hatása az egyszerű hívő emberek gyakorlati életére, értéktelen és hasztalan. Ezért kérték meg Thomas Hopko* atyát (1939-2015), hogy foglalja össze röviden és tömören a Krisztusban való életünk legfőbb alapelveit, melyet bárki képes követni a gyakorlatban. Ő pedig ezt az 55 pontot fogalmazta meg. (Infaustus 2.0)

Illúzió lenne a gonosz?

Az egész világsajtót bejárta a tragikus hír, hogy a tadzsik-afgán határ közelében megöltek egy kerékpározó amerikai párt. A gyilkosságot az ISIS vállalta magára. A húszas éveik végén járó Jay Austin és Lauren Geoghegan 2017 júliusában egy éves szabadságot vettek ki, hogy biciklivel beutazzák a világot. Útjuk Európa és Afrika után Közép-Ázsiába vezetett, ahol aztán a tragédia bekövetkezett. (Szabados Ádám blogja)

A félelem kultúrája

Ebben a jegyzetében Schäffer Erzsébet egy történetet mond el, amelyet ő is úgy hallott egy tanár ismerősétől, aki Párizsban járván az egyik metró-kocsiban ezt a figyelmeztető feliratot látta: A szemkontaktus kerülendő. (reposzt.hu)

“Genova nem omlott össze, újjá fog születni” – a város érsekének megható üzenete

Kötelesség igazságot szolgáltatni az áldozatoknak - mondta Angelo Bagnasco genovai érsek a hídomlás több áldozatának közös állami temetésén, amelyet a genovai vásártéren tartottak több ezer ember részvételével. Angelo Bagnasco érsek a temetés előtt adott interjújában megható módon próbálta összefogásra az embereket a tragédia kapcsán: “Össze kell fognunk, és újra bíznunk egymásban, máskülönben széthúzás lesz, sötétség, ellenségeskedés és háborúk. Felemelt fejjel kell járnunk, akkor is, ha néha fájdalmas visszaemlékezni arra, hogy összedőlt a híd. Genova nem dőlt össze” - így nyilatkozott a SkyTg24-nek Angelo Bagnasco. “Genova megsebesült, de nem tört össze. Köszönhetően a genovaiak összefogásának, és a konkrét segítségnyújtásnak, amit a genovaiak már sokszor bizonyitottak mind a városfalakon belül, mind kívül, megerősödve fog kikerülni ebből a szituációból. A helyi egyház m (777blog.hu)

Facebook-csoportot alapítottak a keresztény könyvek kedvelői

Szeretnél keresztény könyveket olvasni, és közben ezekről véleményt cserélni hozzád hasonlóan gondolkodókkal? Megtaláltuk a megoldást! (777blog.hu)

Egyetemre jelentkeztél? Ez a levél neked szól!

A napokban kiderültek a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Diákok, leendő egyetemisták tízezrei ünnepelnek felszabadultan, megkönnyebbülten - vagy épp ellenkezőleg, próbálják újratervezni az életüket a vágyott szak nélkül. Hozzátok szeretnék most szólni pár szót. (777blog.hu)

Négy kis talpacska

Anyai gondolatok a nyár végéhez és 40 felé közeledve. (Szemlélek)

Újabb kutatók cáfolják a Torinói Lepel eredetiségét – Pályi Gyula Lepel-szakértő véleménye

Az utóbbi hetekben több hullámban is megélénkült az érdeklődés a Torinoi Lepel iránt a nemzetközi sajtóban és egyéb hírközlési csatornákban. Ennek oka elsősorban az volt, hogy a Lepellel foglalkozó két olasz tudós, a pármai Luigi Garlaschelli és az Angliában dolgozó Matteo Borrini kísérleteket végeztek arra vonatkozóan, hogy a Torinoi Leplen fellelhető vérfoltnak minősített elszíneződések vajon valóban a vásznon látható halott férfitől származnak-e. (777blog.hu)

Tényleg átírta Ferenc pápa a katolikus tanítást?

A hír majdnem igaz, ám radikális módosítás helyett csupán egy szűk kiskapu bezárása történt a halálbüntetés témájában. (Szemlélek)

Idén, idény, igény

Az idei fesztiválra 13 országból vásároltak jegyet, és a legtávolabbi jegyvásárló a 2861 kilométerre lévő finnországi Vaasa városából érkezik majd. A SZIN hivatalos mobil applikációját eddig 58785 felhasználó töltötte le az elmúlt 1 évben. Érdekesség még, hogy az idei SZIN-re érkező egyik külföldi fellépő kiemelt kérése volt, hogy a koncert előtt szeretne imádkozni, így a szervezőknek egy mobil kápolnát kell kialakítaniuk a backstage-ben. (reposzt.hu)

“Velem Isten a tervét valósította meg” – Gyönyörű tanúságot tett hitéről a 80 éves Balczó András

Ma ünnepli 80. születésnapját Balczó András: a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó - aki sportágának kiemelkedő alakja - gyönyörű tanúságot tett hitéről a JochaPressnek adott ünnepi interjújában. Visszanézve az életemre úgy látom, hogy velem az Isten a tervét valósította meg, amelynek én nem voltam tudatában. (777blog.hu)

Teréz anya segített elkölteni lottónyereményét

Rachel Lapierre mindig szeretett másokon segíteni. A 80-as években modellkedett, majd modellügynökséget hozott létre, amit - hogy négy gyermeke nevelésével többet tudjon foglalkozni - hamarosan megszüntetett. Később nővérként is dolgozott, de álma mindig is az volt, hogy példaképe, Kalkuttai Teréz nyomdokaiba lépjen, és egész életét a jótékonykodásnak szentelje. (Szemlélek)

Pletykálásnak számít, ha megosztom más problémáit a házastársammal?

Izgalmas témát dolgoz fel az Aleteia írása: szabad-e pletykálnia egy házaspárnak? Hol van a határ, mikor számít már bűnnek, miket mesélhetek el a másik felemnek? Gyermekkoromban mindig is zavart a szüleimnek az a szokása, hogy mindent megosztottak egymással. Ha valamit az egyikükkel bizalmasan megbeszéltem, elmondta a másiknak. Még akkor is, ha könyörögtem nekik, hogy ne. (777blog.hu)

Újabb templomrombolás Kínában

Hiába regisztrálták szabályosan a kínai Qianwang (Licheng tartomány) katolikus templomát az állami hatóságoknál, azt augusztus 13-án váratlanul mégis porig rombolták. (Katolikus Válasz)

Heidl György: A magyar egyházi közegben inkább a szőnyeg alá söprés jellemző

Laikusként a Pécsi Egyházmegye kommunikációs igazgatója volt az eszmetörténész, aki már nem tölti be ezt a funkciót. A vele készült interjúból a váltás indokára is fény derül. (Szemlélek)

A torinói lepelről

Több hetes előkészület után számolhatunk be arról az örömteli hírről, hogy 2018. szeptember 28-án a budapesti Erkel Színházban egy egészen exkluzív 777 OFFLINE eseményt fogunk tartani, a 777 eddigi legnagyobb rendezvényét. Vendégünk Dr. John. P. Jackson amerikai fizikus lesz, aki először vizsgálhatta kutatóként a torinói leplet: ő vezette azt a kutatócsoportot, amely 1978-ban öt napon át tanulmányozta a textilanyagot, amely feltételezések szerint Jézus halotti leple. (777blog.hu)

Ha nem teszed....

Momo lehetne egy édes, ölelni és szeretgetni való figura is. Nevének jelentése legalábbis erre utal. A Momo szó japánul ugyanis azt jelenti: őszibarack. Hogy gondoltak-e erre az ízletes gyümölcsre Momo figurájának megalkotói, nem tudni. Nem valószínű. Mert a végeredmény egy ijesztő, undorító, csirkelábú és rémséges arcú asszony alak lett. Egy kiállításra készítette még 2016-ban egy japán tervezőcsapat. (reposzt.hu)

#Jézus - Apám nevében kritika

A film legnagyobb érdeme, hogy holoképernyőkkel, okostelefonokkal, gépfegyverekkel, farmerpolóban, acélkorbáccsal és színpadi állványokból épített kereszttel, a szabadonbocsátás telefonos szavazással, tv-s propaganda adásokkal, egyszóval modern díszletekkel járta végig a kétezer éves történetet. Tehát a legnagyobb érdeme a díszlet. (KÚTKERESŐ)

A magzati fejlődés csodája

Az érett petesejt kilökődésétől a születésig. (Christianae)

Kopp Mária: Izgalmas és fontos a genderkutatás

A pszichológiai tudományok akadémiai doktora szerint veszélyes, ha konzervatív egyházi körökben a gender ügyet elítélendő dolognak tekintik. (Szemlélek)

Úton a Fekete Madonnához

2018 agusztus 5-én, Havas Boldogasszony ünnepnapján egy közel 60 fős magyar csoporttal keltünk útra Lengyelországba, hogy részt vegyünk a Bielsko-Żywieci Egyházmegye gyalogos zarándoklatán. (777blog.hu)

Luther Márton arról, hogy hogyan keményít meg Isten

Hogy keményíthet meg bárkit is egy jó Isten, akiben nincsen gonoszság? Ezen a régiek is sokat töprengtek, és nem is gyümölcstelenül. A szolgai akarat c. könyvében Luther Márton például Rotterdami Erasmusszal vitatkozva kitér a fáraó megkeményítésének esetére, és a következőképpen magyarázza azt. (Szabados Ádám blogja)

Anyagi gondok és önértékelés

A teljes Magyar Ifjúság Kutatás 2016 a gyorsjelentés után másfél évvel jelent meg, a több mint 500 oldalas dokumentum számos aspektusból vizsgálja a magyar fiatalok helyzetét. A kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, ezúttal nyolcezer magyarországi és – első alkalommal – négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg. (reposzt.hu)

Az érsek, aki életét adta Krisztusért és a népéért – VIDEÓ

Magyarországon talán kevésbé ismert a 20. század egyik legnagyobb vértanúja, Boldog Óscar Romero: a salvadori érseket mise közben lőtték le, mert kérlelhetetlenül kiállt népéért a katonai rezsimmel szemben. Temetésén a hatalom sortűzzel ölte a gyászolókat, amely után polgárháború tört ki. Boldoggá avatásán negyedmillió ember vett részt, életéről több dokumentumfilm is készült, ebből mutatunk a cikkben egy részletet. (777blog.hu)

Ferenc pápa négy zseniális gondolata a genderelméletről

Ferenc pápa több alkalommal is felszólalt a nemet szociális konstrukciónak beállító gender ideológiával szemben, amit különböző lobbicsoportok, nemzetközi szervezetek és kormányok világszerte igyekeznek érvényesíteni. (777blog.hu)

Isten melyik tulajdonságát csodálod a leginkább?

Isten csendben van, láthatatlan és figyel. Teljesen figyel ránk és várja azt, hogy mikor nyitjuk ki a szívünket. Isten a szeretet és azt mondta nekünk Isten, a Fia által, hogy itt marad velünk az oltáriszentségben. (Péter atya kérdez)

A múlt lemoshatatlan, a jelen elfogadhatatlan, a jövő kétségekkel teli

A társadalomhoz tartozni vágyó ember minden pillanatában előre meghatározottan definiálja magát, és minden definíciójában annak az igazolását keresi, hogy ő jó. Amit tesz, ahogy van, ő most is mindenestül jó. Rettentően kellemetlen, és sértő, amikor olyan pillanat adódik, amiben rossz. A jó és rossz fogalmai közé szorulva igyekszik indentitását úgy meghatározni, foltozgatni, hogy az valahogy mégis jó legyen. Mert ha jó, akkor szükség van rá, ha szükség van rá, akkor értékes, és ha értékes, akkor amit csinál, ahogy él, az jó. Önmagát tükröző tükör, saját farkába harapó kígyó. (KÚTKERESŐ)

Amikor a „megváltoztathatatlan” változik

A New Ways Ministry blogon egy nagyon érdekes cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa elrendelte a Katolikus Egyház Katekizmusa (KEK) halálbüntetés teológiai megítélésére vonatkozó pontjának módosítását. (Kaleidoscope)

Csak a fényedből adhatsz - Lélekemelő #20

Varga László püspök a szeretetben való létünkről és a jézusi lelkületről is megosztotta gondolatait az elmúlt héten. (Szemlélek)

Apa leszek! – Fel lehet erre készülni egyáltalán?

Amikor összeházasodtunk a feleségemmel (életem legszebb napja), a boldogságon túl éreztem a felelősséget is: jó férjnek kell lennem és vigyáznom kell rá, valamint a kapcsolatunkra egy életen át. Amikor megtudtam, hogy apa leszek (szintén egy nagyon boldog nap), a felelősség érzése egészen másként tört rám… (777blog.hu)

Minden az olajról szól (prédikáció)

Tudom, hogy sokan kertészkednek azok közül, akik most itt vannak. Azt lehet mondani, hogy szezonban vagyunk a kerti munkák között talán a locsolás, idényzöldségek szüretelése és befőzés időszakában vagyunk. Van dolog a kertben az biztos. (Gyülekezetépülő)

A pornográf irodalom hatása

Ezeket a „romantikus” történeteket főleg nők írják, a vonzalmuk tárgyát képező híres vagy kitalált személyről. Először a könnyed, elragadó történeteknek, ártalmatlannak tűnnek, de később egyre érzékibbé válnak. Ártatlan, izgalmas könyvfalásként kezdődik, de könnyen rabul is ejthet. (777blog.hu)

Sting meglátogatta a pápát

A brit zenész-énekes-dalszövegíró igazi rocksztárnak nevezte Ferenc pápát. (Szemlélek)

Luther reggeli imádsága – Carl Schalk

Ma reggel, a facebook hírfolyamán érkezett egy nagyon szép kórusmű, s én még nem is ismertem. Hogy lehet ez? Lehet ez? Mármint tudatlan voltam, vagy csak egyszerűen lemaradtam valamiről? (Kórusrepertoár – egyházzenei művek)

August Hermann Francke és a Biblia helyes tanulmányozása

August Hermann Francke (1663, Lübeck – 1727, Halle) számára sokáig a barokk tudáseszmény volt a meghatározó: „teológiámat a fejemben hordoztam, s nem a szívemben, s az inkább volt holt tudomány, mint élő megismerés”. Istennel való bensőséges kapcsolatának létrejötte viszont a pietista megtérésélmény prototípusává vált: neki volt először naphoz és órához köthető megtérése, ami később pietista körökben már-már követelmény lett. Míg Spener Lutherrel együtt vallja, hogy a kísértés és az Istenben való kételkedés hozzá tartozik a hívő ember életéhez is, addig Francke szerint az igaz hívőnek teljes bizonyossága van Istenben. Ez új gondolat volt a pietizmusban. (GASZTROTEOLÓGIA – A teológia gasztro oldala)

Az abortusz felkínálása helyett támogassuk a krízisbe került édesanyákat!

Az élet kezdetével kapcsolatos kérdéseinkhez szorosan kötődik valakinek a személyként való elfogadása és emberi méltóságának elismerése, ami két feltétel eredőjére vezethető vissza. Egyrészt az, hogy „species homo”-hoz tartozónak tekintünk egy életet, feltétele annak, hogy személynek ismerjük el. Másrészt a személyként való lét feltétele az ember méltóságának. (KÖZTES – Közéletiség és ami közöttünk van)

A szeretet apostola az igazságról

Jánosról azt is gondolhatnánk, hogy annak a hozzáállásnak a példája, amelyik felül tud emelkedni az igazságon („ugyan, mi az igazság?” „és kinek az igazsága?”), amely kizárólag az embert látja az elvont és elválasztó igazságok helyett, és az emberhez fordul szeretettel, nem az igazságért harcol. Vagy akinek a szeretet az egyetlen igazsága. De vajon helyes lenne-e egy ilyen János-portré? (Szabados Ádám blogja)

A mozgássérült triatlonista a vb-re készül

Mikor Brent Pease 2010-ben Floridában teljesítette első Ironman triatlonját, öccse, Kyle tolószékéből szurkolt neki. Kyle az agyi bénulás egy súlyos változatával küzd, végtagjait nem tudja mozgatni. De ez nem akadályozta meg abban, hogy megkérdezze bátyját, mozgássérültek részt vehetnek-e az Ironman triatlonon? (Szemlélek)

Gods Not Dead 2 kritika

Hát megnéztem végre ezt is. Úgy emlékszem, az egyik korábbi cikkemben említést tettem már az első részről, de bővebben talán a filmklub kereteiben beszélek erről, és magáról a jelenségről, ami a Word Wide Pictures, és hasonló filmgyárakból kerül ki. Maga a film hozza az említett filmgyár színvonalát, igényes, nem túl vakmerő kompozíciók, párhuzamosan futó, a főszálhoz lazán kapcsolódó történetszálak, epizodikus elrendezéssel, az idő laza kezelése, etc., egyszóval átlagos. Amiben kimagaslik, az a drámai elemekkel való játék, ezt viszont a film előrehaladtával sikeresen túltolja, egészen az undorig. (KÚTKERESŐ)

Ima Isten bennünk való sokszínű munkájáért

Szerető Atyánk, Te mindig ölelésre tárt karokkal közeledsz hozzánk, érdemtelen bűnösökhöz. Köszönjük, hogy Nálad befogadásra lelhettünk. (Infaustus 2.0)

Női döntés /férfi híján?/

Ellenzem az abortuszt, de ettől még világszerte nők ezrei döntenek percenként ennek legális vagy illegális módja mellett. Testi épség, magzati fogyatékosság, bűncselekmény, szociális háttér, karrier, időzítés, és megannyi más ok sorjázik egymás után. Ahány eset, annyiféle motiváció és/vagy nehézség az új élet ellen. (reposzt.hu)

A Biblia megbízhatóságáról

Ha ez a könyv annyiféleképpen felhasználható, köztük rosszra is, és felhasználásának minden módozata mögött annak felhasználója áll, akit a személye, a lelke, annak tapasztalatai, érzései, 's egyéb szubjektív gondolata hajt, hogyan volna elvárható a Bibliától, hogy garanciát vállaljon a tartalmának felhasználhatóságára nézve? (KÚTKERESŐ)

Püspöki segítség mentális betegségben szenvedőknek

2016-ban a ghánai Richard Kuuia Baawobr, Wa püspöke intézkedéseket tett, hogy segítse az egyházmegyéjében élő mentális betegségekkel küzdők életét. Plébániák és különböző egyházi szervezetek, hívők és felekezeten kívüliek ételt, ruhákat és gyógyszereket gyűjtöttek a hajléktalan betegeknek. (Szemlélek)

Szemben a hamis ideológiával

Adolf Hitler hatalomra jutásával egyidőben Dietrich Bonhoffer evangélikus lelkész és teológus (1906-1945) csatlakozik az egyházon belüli ellenzékhez. Szembefordul az egyház és az állam feltétlen együttműködésének igényével és az elsők között ismeri fel a zsidókérdést. Ebben az időben, 85 évvel ezelőtt, fogalmazta meg híres mondatát, miszerint késznek kell lennünk „nem csak a kerék alá került áldozatokhoz csatlakozni, hanem önmagunkat a kerék küllői közzé vetni”. (KÖZTES – Közéletiség és ami közöttünk van)

Összefogás egy abortuszmentes Magyarországért

“Segítséget, ne abortuszt!” mottóval indított petíciót az abortuszmentes Magyarországért a CitizenGO – írja az S4C.News. A szervezet húszezer támogatót vár, akik aláírásukkal hitet tesznek az élet védelme és a megfogant magzatok élethez való joga mellett annak érdekében, hogy a magyar gyermekek megszülethessenek. (777blog.hu)

Nyári Mikulás

Egész Európában tombol a kánikula, de ez mit sem számít, mikor csak körülbelül 140 nap, és itt a karácsony! Hiába a hőség, megnyílt az első karácsonyi vásár... (reposzt.hu)

A keresztényekért nem kár?

Hogy süllyedhet valaki oda, hogy azt mondja egy brutális tragédia hírére, hogy “a keresztényekért nem kár”? Hogy gondolkozhat bárki is úgy, hogy nem kár egy ember életéért? Azon túl, hogy a kommentszekció sajnos mindent elbír, a jelenségnek ezen túlmutató mélysége és üzenete van. (777blog.hu)

Nehéz e lelkész gyermeknek lenni?

Kovács Enikő vagyok. Budapesten végeztem a teológiát, pár évvel később a Semmelweis Egyetem mentálhigiénés-lelkigondozó szakát. Jelenleg egyházkerületi missziói referens vagyok, többek között lelkészeknek szóló programokat szervezek. (Lelkészfeleségként)

Megjelent a Presbiter legújabb száma

Valóban hatalmas élményforrás és segítő támaszték, az Istenre figyelés koncentrált, szinte átformáló eszközrendszere az imádság. (Békefy Lajos blogja)

Otthon van még Isten a templomban?

Közel két hete hatalmas várakozással indultunk neki férjemmel Rómának. Nagy kíváncsisággal és lelkesedéssel vágtunk neki a szűk utcák és az évezredes épületek felfedezésének. Hazatérve, azt kell mondanom, hogy Róma méltán birtokolja az Örök Város elnevezést, én mégsem lettem feltétlen rajongója. (777blog.hu)

Te hányszor edzed a lelkedet?

Talán nem véletlen, hogy több sikeres világklasszis sportoló is mélyen hívő: a hit és a sport ugyanis több dologban is hasonlít, amelyeket alaposan megvizsgálva a saját lelki életünkre is fordíthatunk. Edzésre fel! (777blog.hu)

Kilép egy parókia a a Skót Episzkopális Egyházból, mert az támogatja az azonos neműek házasságát

Egy nagy létszámú Edinburgh-i evangelikális parókia, úgy határozott, hogy elhagyja a Skót Episzkopális Egyházat, amely az Egyesült Királyság első anglikán felekezete, mely támogatja az azonosneműek házasságát. (777blog.hu)

“A mélypontokon az Istenbe vetett hitemmel jutottam túl” -csodálatos tanúságot tett hitéről Hirling Zsolt

Remek, egészen hiánypótló interjút adott a Jel című oldalnak Hirling Zsolt világbajnok evezős: a ma már az aktív sportolást befejező korábbi világklasszis evezős hitéről is mesélt a beszélgetés során! (777blog.hu)

Mennyi pénzt kellene adnom az egyháznak?

Néhány templomban a jelenlévőket arra ösztönzik, bevételeik 10%-át adják az egyháznak. Ezt nevezzük tizednek - az Ószövetségben az izraelitáktól megkövetelték, hogy az egyházi tizedet (jövedelmük 10 %-át) fizessék papjaiknak a templomukban. Bár sok keresztény fizet tizedet, az Újszövetségben nincs semmiféle utalás arra, hogy a mai napig ezt kell tenni. Ahelyett, hogy automatikusan a tizedet fizetnénk (amit könnyen ki lehet számolni), saját magunknak kell eldöntenünk, hogy mekkora összeget adjunk. (777blog.hu)

II. János Pál pápa és a Humanae Vitae - történetek egy könyvbemutatóról

Pénteken Szent II. János Pál pápa egy 1969-es leveléből közöltünk részleteket, amelyet az egykori pápa még bíboros korában írt Boldog VI. Pál pápának a Humanae Vitae enciklika kapcsán. A levél a nyugati katolikus sajtóban (angol nyelven) csak most, az enciklika kiadásának 50. évfordulóján jelent meg, és a nyilvánosság is csak március 7-én, egy a II. János Pál Intézet által szervezett könyvbemutatón értesülhetett róla. (Katolikus Válasz)

A saját babáját elveszítette, ötöt megmentett – egy édesanya megrázó története

Nincs gyermekem, pedig nagyon szerettem volna. Sokszor próbálkoztam. A kilencedik kísérletezéskor már erősen reménykedtem. A hetedik hónapban voltam. A hét hónapot megélt magzat már meg szokott maradni. Még tíz nap hiányzott! Rosszul lettem, kórházba kerültem. Imádkoztam, ostromoltam az eget – hiába. Világra jött, öt percig élt, csuklott és meghalt. Számomra összedőlt a világ. Az egyik ápolónő mit sem törődve a politikai rendeletekkel, megkeresztelte: Ákos lett a neve. (777blog.hu)

Van-e szándék?

Pár évvel ezelőtt az egyháznak volt egy ütős egyszázalékos plakátja. A hazai reformátusok társadalmi kötelezettségvállalását és a motivációt sikerült egy képbe belesűríteni. Egy asztalnál ültek azok a társadalmi csoportok, akik között végezzük a szolgálatunkat, ezért helyet kapott az asztalnál egy fogyatékkal élő testvérünk is. Az asztalon egy vekni kenyér és egy kehely volt – az úrvacsora külső, látható jegyei. (reposzt.hu)

Biblia remake 2018

Az utóbbi évtizedben nagy nagy reneszánsza van a régi dolgoknak. Észrevehetjük akár a divatban, a zenében, a filmek tekintetében. Régen ezt úgy nevezték, hogy nosztalgia, aztán „old school” (régi iskola) lett a neve, manapság pedig retrónak hívjuk. Hogy ennek milyen okai és gyökerei vannak, azt ne firtassuk… Azonban különösen is érdekes számomra (a fent felsoroltak közül) a filmes szakmának a retró hangulata. Ez filmes retró nem azt jelenti, hogy moziba járók és filmkedvelők tömegei régi filmeket követelnének, hanem inkább azt, hogy mostanában reneszánszát élik az un. „remake”-ek, azaz az újraforgatott, újraértelmezett régi filmek. (Gyülekezetépülő)

Jónás fája alatt voltam

Ez az írás most valami olyasmiről fog szólni, amivel nem szívesen dicsekszik az ember – főleg mindig minden rendben van keresztényként nem. Arról, hogy az elmúlt időszakban – ne szépítsük években – hogyan játszottam kitartóan Isten dacos Jónásának szerepét. Hogyan szépítettem, magyaráztam ki és hazudtam időhiánynak azt a jó nagy adag bizalmatlanságot és haragot, ami bennem észrevétlenül feltornyosult és az ég felé mutatott. (TeSó blog)

A második első esély

A Thrive for Life Project egy New York börtöneiben működő jezsuita szervezet. Nem hisznek a raboknak járó második esélyben. A meg nem kapott első esélyt szeretnék nekik megadni. (Szemlélek)

Hangolódó #102 | Sziget 2018

A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Ezen a héten az idei Sziget fesztivál zenei kínálatából válogatunk, hogy akik nem akarnak vagy nem tudnak kimenni Magyarország legnagyobb zenei fesztiváljára, azok is képet kapjanak arról, milyen fellépőket is hallgathatnak a jelenlévők. (KötőSzó)

Tíz igeszakasz lehangoltság ellen

Mindannyiunk életében vannak pillanatok, amikor magányosnak, elhagyatottnak érezzük magunkat, és ez igazi szenvedést okozhat. (777blog.hu)

Pápai útravalók

Ferenc pápa ezen a héten mintegy 70 ezer, 13-23 év közötti ministránssal találkozott, akik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklaton vettek részt. (Szemlélek)

Biblia Politika Misztika 33. rész - Szexuális bántalmazás az egyházban

Milyen spirituális traumát okoz az, amikor egy klerikus személy, aki "Krisztus képmása" szexuális abúzust követ el kiskorúakkal szemben? Miért nem derülnek ki sokszor évtizedekig az ilyen súlyos bántalmazások? A probléma oka a cölibátus vagy valami más? Mit okoz a szexuális vágyak elfojtása? Mi az a vármentalitás? Mi fontosabb: az egyház saját hírnevének védése vagy a szexuálisan bántalmazottak kiskorúak szenvedése? (Tüköráltal – Perintfalvi Rita blogja)

Hittantábor 2018 - Jasper-Makay Emese beszámolója

„Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben.” Efézus 6, 10-11Az idei gyülekezeti hittantábor 2018. július 16-20 között került megrendezésre a gyúrói parókián, amire kb. 43 gyermekregisztrált. Gyönyörű, nyári időnk volt, élveztük a napsütést és a jó meleget! Sok vidám, mosolygós gyermekarc és nevetés töltötte be az udvart, a házat, a templomot és nekünk, szolgálóknak a szívét. Békességben, szeretetben és biztonságban voltunk együtt, vigyázva egymásra, és érezve, hogy Isten Lelke vigyáz ránk, gondoskodik rólunk és mindarról, amire szükségünk van testileg és lelkileg. Rengeteg gyümölcsöt és finomságot kaptunk a gyülekezetbeli szülőktől és idősebb testvérektől. Habár a hét eleji szellőcske a hét vége felé olyan duhaj kedvre kerekedett, hogy egyszeriben egy határozott lebbenté (Tordas-gyúrói blog)

Viszont akkor tényleg védjük a keresztény értékeket!

Fogalmam sincs, a kormány tagjai és a Fidesz vezetői közül hányan tartják magukat gyakorló keresztényeknek, és közülük vajon hányan ténylegesen azok. Azért nem lényeges ez, mert nem a keresztény egyházak vannak kormányon, hanem csak egy olyan szekuláris politikai erő, amely több fontos területen bennünket tart bölcsebbnek, nem világnézeti ellenfeleinket, de legalábbis a kereszténység társadalomra gyakorolt […] (Szabados Ádám blogja)

Akárhogyan?

Először ismerte el az iszlám vallásjogot a bíróságok jogalkalmazói tevékenységében egy brit bíróság, amely egy válási ügyben hozott mérföldkőnek számító döntést csütörtöki brit sajtóbeszámolók szerint. Szakértők szerint az előző nap született ítélet megváltoztathatja a saría szerinti házasságok kezelését az Egyesült Királyságban. A londoni felsőbíróság úgy rendelkezett, hogy a nikah vallási szertartásra, amelyen annak idején a pakisztáni származású pár egybekelt, érvényes a brit családjog. Ez azt jelenti, hogy a feleség bíróság elé viheti a válás ügyét, és igényt tarthat a vagyonmegosztásra. Korábban erre nem lett volna lehetősége. Indoklásában a bíróság kimondta: a nő és üzletember férje házasságát el kell ismerni, mert a pár, amely 1998-ban kelt egybe Londonban a vallási ceremónián, férjként és feleségként élt, úgy is mutatták be egymást, ugyanúgy éltek, mint azok, akik polgári (reposzt.hu)

Katolikus "falut" szeretne létrehozni Angliában a Szent Péter Papi Testvérület

Sajátos válasszal állt elő a Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) Angliában a szekuláris állam egyre erőteljesebb kihívásaira, és az Egyház jelenlegi, egyre erősödő válságára. Az 1988-ban II. János Pál pápa által alapított papi közösség Angliában, Lancashire megyében működő ága egy katolikus "falut" kíván létrehozni a jelenleg is általuk működtetett Szent Mária Kegytemplom körül, Warrington városa mellett (kezdőképünkön egy a kegytemplomban celebrált szentmise látható). A kegytemplom igazgatója, Armand de Malleray FSSP atya a tervezetről így ír a Catholic Herald oldalán: Ahogy egyre több és több tolakodó törvényt alkotnak [az atya ezzel a melegházasságot és az abortuszokat egyre inkább a katolikusokra is rákényszerítő szekuláris törvényekre utal - KV szerk.], miközben egyre kevesebb pap ad tanácsot és támogatást, a helyzet egyre rosszabb. Hogyan fognak a hithű katolikusok fennmaradni? Közelebb költöz (Katolikus Válasz)

Magyarázó levelet adott ki a Hittani Kongregáció a Katekizmus átírásához

Magyarázó levelet adott ki a Hittani Kongregáció a világ püspökei számára, amelyben a Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria bíboros, az átírt KEK 2267 pontban közölt tanítás folytonosságát próbálja bizonygatni az Egyház eddigi tanítóhivatali megnyilatkozásaival. [A levél magyar nyelvű fordítását nem készítjük el, mivel az bizonyosan elérhető lesz hamarosan hivatalos forrásból is. A levél idegen nyelvű változatai azonban IDE KATTINTVA megtalálhatóak a Vatikán saját, hivatalos honlapján.] A Kongregáció levele az új tanítás folytonosságát kizárólag Szent II. János Pál és XVI. Benedek pápa megnyilatkozásaival próbálja igazolni. Ezekben a két előző pápa a halálbüntetésnek a mai társadalmi körülmények közötti nélkülözhetőségét és (csakis) ebből következően a mai alkalmazásának embertelenségét állították. A pápák fenntartották azt is, hogy a halálbüntetésről a körülményektől függően lehetn (Katolikus Válasz)

- Péntek [2018.08.03.] "De Isten azt mondta: Bizony, én veled leszek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Péntek [2018.08.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Jer 1,8 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ézs 45,21 Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szólt az ÚR. Mondjátok meg, adjátok elő, tanácskozzatok csak egymással! Hirdetett-e valaki valaha, jelentett-e ki ilyent az ősidők óta? Csak én, az ÚR! Nincs más isten rajtam kívül, igaz és szabadító isten nincsen rajtam kívül. Ne félj tőlök, mert én veled vagyok, hogy megszabadítsalak téged! mond az Úr. Jelentsétek me (Bátorító blognapló)

- Péntek [2018.08.03.] "Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Péntek [2018.08.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 12,48b (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből S z e n t B i b l i a Napi igevers: Jer 1,19 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a (Örömüzenet)

- Péntek [2018.08.03.] "Hűséges az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2018.08.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 23,6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Tim 2,13 Istened, az Úr áldásra fordította számodra az átkot, mert szeret téged Istened, az Úr. Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert önmagát meg nem tagadhatja. fordította az Úr, a te Istened az átkot néked áldásodra, mivelhogy szeretett téged az Úr, a te Istened. Ha hitetlenkedünk, ő hű marad: ő magát meg nem tagadhatja. az Úr, a te Istened az átkot áldássá változtatta. Mert az Úr, a te Istened szeret t (Útmutató)

Porajmos – a roma holokausztra emlékezünk

Augusztus másodika a roma holokauszt, vagy cigány nyelven a porajmos emléknapja. A porajmos szó jelentése „elpusztítás, elnyeletés”. Jóval kevesebbet hallunk és tudunk a roma holokausztról, pedig a második világháború alatt százezreket öltek meg. Miért lehet ez így? A roma népesség alacsonyabb szervezettségi szintje, vagy a forráshiány is biztosan közrejátszik, de már az üldözések ideje alatt is kevésbé megmagyarázott, marginális ügy volt a legtöbb német mintát követő (vagy követni kénytelen) országban a cigányság lemészárlása, a zsidóké mellett. De ezen két csoporton kívül például a homoszexuálisokat és a fogyatékossággal élőket is üldözte a náci hatalom. (777blog.hu)

MELYIK A VILÁG LEGBIBLIÁSABB NEMZETE 2018-BAN?

AZ USA 2018-BAN IS A VILÁG EGYIK LEGBIBLIÁSABB NEMZETE! (2.)Az első részben a Biblia kultúra-, nemzet- és személyes életformáló erejéről írtam, amint ez az USA-ban, a világ legtöbb keresztyénét számláló ország legfrissebb adatai alapján közismertté vált. Összehasonlító vallásszociológiai adatként, érdekességként szükséges megjegyeznem, hogy egy országon belül az USA-ban él jelenleg a legtöbb keeresztyén, azaz a lakosságnak 70,6%-át teszik ki 226 millió 886 ezer lélekkel, akiknek többsége protestáns. Utána Brazília következik 183 millió 833 ezer lélekkel, akik a brazil össznépességnek 90%-át jegyzik, többségükben katolikusok. Harmadik helyen - bár ez becsült, s nem hivatalos kínai adat - óriási meglepetésként a Nagy Fal mögötti birodalom következik, ahol a lakosságnak kb. 9-10%-a keresztyén, ez 135-140 millió, és többségükben protestáns. (Ennek okairól és összefüggéseiről bővebben írok Kínai dosszié (Békefy Lajos blogja)

10 tanács, hogy hasznosan töltsd a szabadidődet!

Sokan alig várjuk, hogy végre legyen egy kis szabadidőnk, mégis néha ilyenkor nem tudjuk kihasználni a megfelelő módon a lehetőséget. Íme tíz tipp, amely segíthet ebben! Sétálj pár percet (vagy többet): a séta jót tesz a testnek és a léleknek, minden tagodat megmozgatja, kiszellőzteti a fejedet és élesíti az érzékeidet. Aludj vagy sziesztázz kicsit: az alvás a pihenés és a jól-lét szinonímája. Imádkozz: ébredéskor, elalvás előtt, de a nap bármely szakában az ima lehetőséget ad, hogy lelki pihenőt tarts a túlterhelt hétköznapokban. Nehéz vagy intenzív pillanatokban pedig így tehetsz egy lépést hátra és messzebbről nézhetsz rá a helyzetre. Olvass egy jó könyvet: ha magaddal hordasz egy könyvet, egy másik világot hordasz magadnál, ahová elrejtőzhetsz kicsit. Az olvasás nyugodt pillanatai megnyitják a lelket. Utazz el valahová: nem kell messzire, csak legyen más, mint ami mindig körülvesz. A hétköznapi környezetedde (777blog.hu)

Ferenc pápa átírta a Katolikus Egyház Katekizmusát

A Vatikán csütörtöki közleménye szerint Ferenc pápa augusztus 2-ai hatállyal átíratta a Katolikus Egyház Katekizmusának 2267. pontját (KEK 2267), amely az Egyház halálbüntetésről szóló tanítását közli. A KEK 2267. pontja mostanáig így hangzott: 2267. Az Egyház hagyományos tanítása - a tettes kilétének és felelősségének teljes bizonyítását föltételezve - nem zárja ki a halálbüntetéshez folyamodást olyan esetekben, amikor ez az egyetlen járható út az emberek életének hatékony megvédésére a jogtalan támadóval szemben. Ha pedig a vérontás nélküli eszközök elegendők a támadó elleni védekezésre és a személyek biztonságának megőrzésére, a hatalom ezekre az eszközökre korlátozódjék, mert ezek jobban megfelelnek a közjó konkrét javainak és inkább összhangban állnak az emberi személy méltóságával. Napjainkban ugyanis, mivel az állam olyan lehetőségekkel rendelkezik, melyekkel hatékonyan tudja b (Katolikus Válasz)

Rebaba

Tihanyi-Horváth Lilla lassan állandó résztvevője egy Budapesten rendszeresen megrendezett baba-mama vásárnak. Ő nem ruhákat, táskákat árul, hanem gyönyörű, újrahasznosított babákat, amik korábban túl erős bulisminkkel, tüllös, strasszos ruhával igyekeztek elrabolni a kislányok szívét. Az ő babái azonban nemcsak bájosak, hanem komoly üzenetet is közvetítenek. Erről mesélt nekünk. „A szülők merjenek kilépni a futószalagon gyártott tucatbabák világából” - Interjú Tihanyi-Horváth Lillával, a Rebaba alkotójával - ridikul.hu Amikor én még kislány voltam, a legemlékezetesebb babámat Robinak hívták. Műanyagból készült, nem volt haja sem. Én mindig nagyon kedvesnek láttam az arcát. Volt egy-két ruhája is, amit cserélgettem, néha adtam rá pelenkát, néha nem. Vigyáztam rá, gondoskodtam róla és szinte minden nap elvittem sétálni a babakocsiban. Büszkén toltam magam előtt és sokszor csatlakoztam oly (reposzt.hu)

- Csütörtök [2018.08.02.] "Hagytam, hogy szívük kemény maradjon, és kövessék a maguk tanácsát!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Csütörtök [2018.08.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 63,17 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ézs 45,22 Miért engeded, URam, hogy letévedjünk utaidról? Miért engeded, hogy a szívünk kemény legyen, s ne féljen téged? Fordulj szolgáidhoz, örökséged törzseihez! Rám figyeljetek a föld legvégéről is, és megszabadultok, mert én vagyok az Isten, nincs más! Miért engedél eltévelyedni minket útaidról, oh Uram! miért keményítéd meg szívünket, hogy ne féljünk tégedet? Térj meg szolgáidért, örök (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2018.08.02.] "Jaj nekem ugyanis, ha nem hirdetem az evangéliumot!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Csütörtök [2018.08.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 12,48b (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből S z e n t B i b l i a Napi igevers: 1Kor 9,19 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a (Örömüzenet)

- Csütörtök [2018.08.02.] "De én hiszem, hogy még meglátom az Úr jóságát az élők földjén!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2018.08.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 142,6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Pt 1,3 Hozzád kiáltok, Uram, és ezt mondom: Te vagy oltalmam, te vagy osztályrészem az élők földjén. Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjászült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre, Hívlak téged, oh Uram; s ezt mondom: Te vagy oltalmam és örökségem az élőknek földén; Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak A (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság u. 10. hét

„Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott.” (Zsolt 33,12) Szentháromság ünnepe után a 10. héten az Útmutató reggeli s heti igéi így figyelmeztetnek: Ismerjük fel, amit Isten Krisztusban tett értünk; aki szeretett minket, és önmagát adta értünk áldozatul! „Jézus Krisztusban van a mi váltságunk az ő vére által: a bűnök bocsánata az ő kegyelmének gazdagsága szerint.” (Ef 1,7; LK) „Az Úr házába örömmel megyünk.” (GyLK 755) Ám Jeruzsálem pusztulásának ünnepe arra emlékeztet, hogy Kr. u. 70-ben az ellenség a várost és a templomot teljesen lerombolta! Bevonulásakor, Jézus „amikor közelebb ért, és meglátta a várost, megsiratta, és így szólt: Bárcsak felismerted volna ezen a napon te is a békességre vezető utat! ...kő kövön nem marad benned, mert nem ismerted fel meglátogatásod idejét.” Azután megtisztította a templomot; mert ti &b (Útmutató)

Képekkel illusztrálni vakon

Vak sorstársam „látta” a képeket, látó társaim nem Avagy kihívás és közdelem a „képes élet” világában a weben (Szerda: akadálymentes hétköznapok - tematikus nap) Úgy éreztem, megnyílt a világ. Nem tudom, hogyan érzékeltethetném ezt az életérzést. Éppen egy szakmai anyagot hallgattam tartalomfejlesztés témában, amikor az ott ajánlott weboldalt megkerestem. Képek vannak feltöltve milliószám. Az oktató Tovább olvasom The post Képekkel illusztrálni vakon appeared first on sikerül.com. (Sikerül)

08.01 Pártfogó

János 14,15-27; 16,5-11 tovább (Velünk az Isten!)

1. oldal a 273-ből. || Következő oldal