Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 32100 || 1. oldal a 322-ből. || Következő oldal

Szomjazó lelkek

A borongós, esős idő után végre beköszöntött a nyár: itt a kánikula. A hirtelen jött meleg mindenkit megvisel, a hőség főleg az idősek, a várandósok és a valamilyen betegségben szenvedők számára jelent veszélyt.  Kánikula idején megnő a kiszáradás veszélye, ugyanis a testünkből izzadtság útján távozó víz pótlásáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Nyáron nagyon fontos a folyadékpótlás, ezért mindenkinek ajánlott többet innia, mint általában, erről légkondicionált helyiségben se feledkezzünk meg. Igyunk sok vizet, gyümölcslevet, és levest, ezzel nagyban segítjük szervezetünknek a hidratálását. Brutális hőség támadja a magyarokat: így védekezz a kánikulában – hellovidek.hu Megérkezett az év első hőségriadója. Beindultak a légkondik, az utcákon osztogatják a védőitalokat, meg persze a munkahelyeken is. A rádió óránként hívja fel a figyelmünket, hogy mennyire fontos a folyadék bevitel. Ér (reposzt.hu)

Papok, teológusok: "Az eretnekség kánonjogi vétségével vádoljuk Ferenc pápát"

Tizenkilenc katolikus pap, teológus, és akadémikus fordult nyílt levélben az Egyház püspökeihez, amelyben amellett érvelnek, hogy Ferenc pápa immár az eretnekség kánonjogi vétségével vádolható. A levél írói arra kérik a püspököket, hogy "tegyék meg az eretnek pápa súlyos helyzete által megkívánt lépéseket". A levelet a szerzők még április 30-án tették közzé, azóta a nemzetközi katolikus sajtó széles körben foglalkozott vele, és a témában az Egyház több prominens személyisége, köztük maga Ferenc pápa is megszólalt. A május 28-ai televíziós interjújában a kérdésre, hogy hogyan fogadta az eretnekség vádját, a pápa így válaszolt: "Humorérzékkel. Imádkozok is értük, mert tévednek, és mert szerencsétlen emberek, akik közül egyeseket manipuláltak. És akik aláírták... Nem, tényleg, humorérzékkel, és azt mondanám, visszafogottsággal, atyai visszafogottsággal. Vagyis egyáltalán nem zavar." Az alábbi (Katolikus Válasz)

- Péntek [2019.06.14.] "Ezért bizakodva mondjuk: Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Péntek [2019.06.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":   Zsolt 118,6 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 12,15   Velem van az ÚR, nem félek, ember mit árthat nekem?   Akkor majd megtudják, hogy én vagyok az ÚR, amikor elszélesztem őket a népek között, és szétszórom őket az országokba.   Velem van az Úr, nem félek; mit árthat nékem ember?   És megtudják, hogy én vagyok az Úr, mikor eloszlatom őket a pogányok közé, és sz (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.06.14.] "Mert ígéretet tettem nektek, ... és lelkem köztetek marad! Ne féljetek!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Péntek [2019.06.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:   Zak 4,6 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  Gal 3,5 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Erre ő így szólt hozzám: Az ÚR igéje ezt mondja Zerubbábelnek: Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek URa.     Tehát az, aki a Lelket adja nektek, és hatalmas erőkkel munkálkodik kö (Örömüzenet)

- Péntek [2019.06.14.] "Én, én mondtam meg, aztán el is hívtam; vezetem őt, hogy útján sikerrel járjon!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2019.06.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 24,21 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Zsid 10,36 Az ember közben némán figyelte, hogy megtudja, szerencséssé tette-e útját az Úr, vagy sem. Mert állhatatosságra van szükségetek, hogy Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret: Az ember pedig álmélkodva néz vala reá, és veszteg hallgat vala, tudni akarván: vajjon szerencséssé teszi-é az Úr az ő útját, vagy nem Mert békességes tűrésre van szük (Útmutató)

Isteni képek, emberi képek és a misztikus tapasztalatok

Minden bizonnyal fárasztónak fog tűnni ebben a nagy melegben egy olyan filozofálgatós eszmefuttatás, ami az istenképekről szól. Ám a felelősség csak részben az enyém ezért a bejegyzésért, mert az ihletet hozzá Szabados Ádám legújabb bejegyzése adta, ahol a szerző fontos dolgokat mondott el olvasójának az istenképpel kapcsolatban. Ám nekem volt egy kis hiányérzetem... Néha az ember akkor is megkockáztatja, hogy egy túlságosan komplex kérdést belesűrítsen egyetlen blogbejegyzésbe, ha érzi hogy ez nem fog sikerülni. Az istenkép kétségtelenül egy ilyen téma: nem lehet róla eleget elmondani egy blogfelületen, tehát ha valaki igazán alapos kifejtést vár, most is csalódni fog. Ennek ellenére ez a téma szerintem mégis olyan fontos, hogy érdemes vállalni a hiányosság kockázatát. Ádám nagyon színvonalas bejegyzésében leírt egy csomó jó gondolatot arról, hogyan is van ez az "istenkép-dolog" a fejünkben, a szívünkben, a (Megint Megmondom)

06.11 Válaszolj Isten hívására!

„Mikor ezek szolgáltak az Úrnak és böjtöltek, így szólt a Szent Szellem: Válasszátok ki nekem Barnabást és Sault arra a munkára, amelyre én őket elhívtam" (Csel 13,2). Senki sem munkálkodhat igazán az Úr ügyéért, aki nem tanult meg előzőleg szolgálni neki. Barnabás és Pál böjtölve szolgált az Úrnak, és ezalatt hallották meg a Szent Szellem szavát, amint különleges feladatra hívta őket. tovább (Velünk az Isten!)

06.12 Lásd meg a valóságot!

„Nincs nekünk, csak öt kenyerünk és két halunk, hacsak el nem megyünk és eledelt nem veszünk ennek az egész népnek" (Lk 9,13). tovább (Velünk az Isten!)

06.13 El vele(m) !

„Krisztussal együtt megfeszíttettem" (Gal 2,20). tovább (Velünk az Isten!)

Ferenc pápa: Képmutatók azok a politikusok, akik békéről beszélnek, közben fegyvereket adnak a háborúkhoz

Irakba szeretne utazni a katolikus egyházfő, az ukrán és román helyzetről sem feledkezett el. [...] Bővebben! (Szemlélek)

"Boldogok a békét teremtők..."

Olvasmány: Efezus 4,1-6                                                     Alapige: Máté 5,9 Kik a boldogok… Az egyik boldogmondást hoztam mára. Jézus mondatai a boldogságról, a hegyi beszéd része ez a pár mondat. Fontos sorok, mert fontos a téma is. Hisz ki az közülünk, aki nem akar boldog lenni? Ki az, aki ezt elengedné? Jézus tudta jól, mi zajlik az ember szívében, gondolataiban.Jézus nem arról beszél, hogy mi kell ahhoz, hogy feldobott legyél. Nem arról beszél, hogy mi teszi kellemessé az életet. A boldog emberi állapothoz ad instrukciókat. Szeretem a boldogmondásokat, mert meglepetéseket okoznak. Jézus máshonnan közelít, mint azt várnánk. Meglep, ha az ember értőn és odafigyelve olvassa, felkapja a fejét. Boldogok a sírók? Az irgalmasok? Nem a nevetők a boldogok, nem a dúsgazdagok, nem a sikeresek, a törtetők?Érdemes elgondolkodni, hogy vajon mi lenne a bulvársajtó nyolc b (Sokorói-Dombság reformátusai)

Irányított szülinapi adományozás a Facebooktól

A legnagyobb közösségi médiafelület új trendje jótékonykodásra buzdít, azonban van pár bökkenője is a dolognak.  A Facebook egy sokat szidott funkciója a szülinapok megjelenítése. Az online világ egyik legnagyobb hátránya, hogy a kapcsolatokat csak színleli, ha az utcán találkozunk az úgynevezett “ismerőseinkkel” sok esetben nem is köszönünk nekik. Ez akkor a legszembetűnőbb, amikor szülinapozásra kerül a sor, és félig ismerős emberek köszöntenek fel minket sorra. A Facebook azonban csavart egyet ezen, és ebből az alkalomból igazi előnyt kovácsolhatunk, felhívhatjuk ismerőseink figyelmét számunkra fontos kezdeményezésekre, non-profit szervezetekre, és adakozásra buzdíthatjuk őket.    A felajánlott szervezetek között szerepelnek olyan fontos ügyek is, mint a rákkutatás, autista gyermekeket támogató szervezet, környezetvédelem stb. Bizonyos szempontból sok témát sikerült lefedni, azonban ez a lista a Facebook üze (777blog.hu)

Tippek a nyári napokra, hogy találkozzunk Istennel

Bár a napok óta tartó hőséggel már érezzük, hogy beköszöntött a nyár, de sokan ilyenkor még az utolsó vizsgákat teljesítik és csak utána szabadulhatnak fel. Következik két hónapnyi szabadság, ami jó lehetőség arra, hogy Istennel való kapcsolatunkra is odafigyeljünk, ha esetleg a vizsgák között csak gyors imákra futotta volna az időnkből. Nem tudom kinek mennyire okoz nehézséget a hirtelen ölébe hulló szabadidő jó felhasználása, de én tudom magamról, hogy számomra ez gondot szokott okozni. Amikor pörgök, akkor sokkal jobban megtalálom mindennek az idejét, mint amikor tengernyi időm van és hirtelen én dönthetem el, hogy mit csináljak. A vizsgaidőszakokban megszokja az ember, hogy vizsgáról vizsgára készül és próbál megfelelni a követelményeknek. Aztán egyszer csak vége az utolsónak is és onnantól már a tanulás helyett más elfoglaltságot kell találni. Persze nem kell sokat gondolkodni, hogy mik legyenek ezek, hisz (777blog.hu)

Ebéd a szabadban

Végre újra együtt a család! - gondoltam, de sajnos most a fiú betegedett le. Karácsony óta nem tudjuk összegyűjteni őket, és ez a továbbiakban, ahogy bővül a család, még nehezebb lesz.  Azt írtam egyszer, hogy nem értem, miért kinn főzőcskéznek az emberek ilyen melegben. , amikor a hűvös szobában is lehetnének. Változtattam a nézeteimen. A sütögetés nagyon jól sikerült. Férjem volt a szakács.  (A parókia konyhájából)

Százezrek meneteltek az Életért és a Családért Lengyelországban

Mintegy negyedmillió ember, döntően családok vettek részt a hétvégén szerte Lengyelországban azon a menetelésen, melyet 130 városban tartottak az élet és a család védelmében.  A polgári kezdeményezéshez idén is sok püspök és pap csatlakozott, mert szolidárisak akartak lenni az egyház tanítása jegyében is ahhoz az alapelvhez, hogy a szexuális nevelés döntő mértékben a család feladata – adja hírül a lengyel püspöki konferencia sajtóügynöksége. Évről évre egyre több résztvevővel számolnak Lengyelországban az első életvédő menetet 2006-ban Varsóban tartották. Azóta minden évben megrendezik és egyre többen vesznek részt a felvonulásokon, hogy a családok és főként a nagycsaládok jelenléte adjon minél nagyobb nyomatékot a legszentebb emberi értéknek. 2018-ban kétszázezren vonultak fel, idén június 9-án Pünkösdvasárnap egyharmaddal többen. Ez az erőteljes számszerű növekedés mutatja, hogy mind tudatosabb (777blog.hu)

Az vagy, amit megeszel!

A WWF, az ausztráliai Newcastle-i Egyetem és a Dalberg fejlesztési tanácsadó közös elemzése azt vizsgálta, hogy a természetbe kikerült műanyagokból mennyi kerül be az emberek szervezetébe. A jelentés riasztó adatokat közöl: ételeinkkel és italainkkal átlagosan nem kevesebb, mint 2000 apró műanyagdarabot fogyasztunk el minden héten. Ez havonta körülbelül 21, éves szinten pedig több mint 250 gramm műanyagot jelent. Hetente megeszünk egy bankkártyányi műanyagot - ng.hu Ez az egyik, a napjainkban nagyon sokszor hallható, trendi, táplálkozás tudatosságra hangsúlyt helyező mondatok közül. Figyelj oda arra, hogy mi kerül a tányérodra – vagy a poharadba! Gondosan válogasd meg, hol és mit vásárolsz! Ne felejtsd el átnézni az összetevők listáját! Hasznos tanácsok ezek, valóban. Ki-ki életmódjától, pénztárcájától függően többé-kevésbé követi is őket. Jól jövedelmező vállalkozások nőttek ki abból az igényb (reposzt.hu)

Viganò érsek: Az Egyház több intézményét, felülről lefelé, egy korrupt "maffia" foglalta el

Hosszú interjút közölt június 10-én a The Washington Post amerikai szekuláris lap Carlo Maria Viganò érsekkel. A lap szerkesztői a kérdéseiket írásban jutatták el az egykori pápai nunciusnak, aki azokra május 2-án, még a Theodore McCarrick őt igazoló levelezésének nyilvánosságra kerülése előtt válaszolt. A Washington Post az interjú megjelentetése előtt lehetőséget adott még Viganò érseknek, hogy benne Ferenc pápa legutóbbi televíziós interjújában elmondottakra reagáljon. Az érsek élt is ezzel a lehetőséggel, és egy rövid résszel kiegészítette a korábbi válaszait. Az alábbiakban az általunk legfontosabbaknak vélt részleteket közöljük a terjedelmes interjúból, magyar fordításban. A teljes interjú, angol nyelven, ide kattintva olvasható. Kapcsolódó cikkeink:- Kitálalt a korábbi pápai nuncius: Ferenc pápa fedezte McCarrick bíboros szexuális visszaéléseit- Cikklistánk Viganò érsek vallomásának részle (Katolikus Válasz)

- Csütörtök [2019.06.13.] "Körülvettek a halál kötelei, pusztító áradat rettent engem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Csütörtök [2019.06.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 116,3 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 12,16   Körülfontak a halál kötelei, a sírtól való rettegés fogott el engem, nyomorúságban és bánatban vagyok.   De megtartok közülük néhány embert a fegyver, éhínség és dögvész után, hogy elbeszélhessék utálatos dolgaikat a népek között, amelyek közé kerülnek. Akkor megtudják, hogy én vagyok az ÚR.   Körülvettek en (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.06.13.] "A lélek az, aki életre kelt, azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Csütörtök [2019.06.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Zak 4,6 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 2Kor 3,6 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Erre ő így szólt hozzám: Az ÚR igéje ezt mondja Zerubbábelnek: Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek URa.     Ő tett alkalmassá minket arra, hogy az új szövetség szolgái legyün (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.06.13.] "Bizony, igaz az Úr, igaz tetteket szeret; a becsületes emberek meglátják arcát!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.06.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Préd 7,29 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 7,16 Lásd, csupán arra jöttem rá, hogy Isten az embereket becsületeseknek teremtette, csakhogy ők mindenféle okoskodásokhoz folyamodtak.   Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét?  Hanem lásd, ezt találtam, hogy az Isten teremtette az embert igaznak; ők pedig kerestek sok kigondolást. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság hete

 „Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet!”  (Ézs 6,3) Szentháromság ünnepe hetében az Útmutató reggeli s heti igéi a teremtő, megváltó, megszentelő Isten imádására hívják a keresztyéneket; akik hitüket a Trinitatis – háromságos egy Istenbe vetik! „Hárman vannak, kik a mennyben bizonyságot tesznek: Atya, Ige és Szentlélek, s e három egyetlenegy lényeg.” (GyLK 674) „Örökkévaló Isten az Úr, aki teremtette a föld határait: kifürkészhetetlen az ő bölcsessége!” (Ézs 40,28; LK) Pál is az Úr Isten bölcsességének dicséretét zengi: „Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Bizony, őtőle, őáltala és őreá nézve van minden: övé a dicsőség mindörökké.” (Róm 11,33.36) Izráel tanítója Jézusnál járt egy éjjel, s ő így tanította Nikodémust: „ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Újonnan (felül (Útmutató)

100 éves a plébános, akinek a fiai is papok lettek

Pio atya biztatta: legyen szent és népes családja. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Cristiano Ronaldo egy meghiúsult abortusz miatt van még életben

Cristiano Ronaldo, a világfutball egyik legnagyobb csillaga: ötszörös Aranylabdás, a Facebookon több mint 120 millióan követik, napjaink egyik ikonikus sztárja. De Cristiano Ronaldónak van egy sokkal kevésbé ismert története is: egy meghiúsult abortusz áldozata volt a most már mindenki által körülrajongott labdarúgó. Édesanyja, Dolores Aveiro önéletrajzi könyvében, az Anyai bátorságban (‘Mothers Courage’) bevallotta, hogy a sztár focista ‘nem kívánt gyerek’ volt és Dolores arra kérte orvosait, hogy végezzenek rajta abortuszt. Az orvosok azonban megtagadták kérését, így a nő megkísérelte házi módszerekkel elhajtani magzatát. Könyvében azt írja, hogy forralt fekete sört ivott és addig futott, amíg azt érezte, hogy mindjárt összeesik. Persze ma már teljesen máshogy gondolkodik fiáról, akit akkor is ugyanígy szeretne, ha nem lenne százmilliók által ünnepelt sztár: “Cristianonak köszönhetek mindent amim van” – (777blog.hu)

Viganò érsek vallomását igazolja McCarrick bíboros levelezése

A Crux online katolikus magazin birtokába jutott levelezés a laicizált egykori amerikai bíboros, Theodore McCarrick, és a szentszék között igazolja a volt apostoli nuncius, Carlo Maria Viganò érsek több eddig vitatott állítását is. A leveleket és emaileket McCarrick egykori személyi titkára, Msgr. Anthony J. Figueiredo jutatta el a magazin szerkesztőségének. Az anyagot, egy tízoldalas összefoglaló jelentéssel kiegészítve a pap azóta egy honlapon is közzétette. Előzménycikkünk: Fordulat a Viganò érsek vallomásának ügyében A vádak szerint Theodore McCarrick papokkal és papnövendékekkel szemben követett el sorozatos homoszexuális visszaéléseket. Az egykori nyugalmazott washingtoni érsek bíborosra akkor irányult csak nyilvános figyelem, amikor 2018-ban kiderült, hogy az általa molesztáltak között kiskorúak (mára felnőttek) is vannak. A botrány hatására Ferenc pápa megfosztotta a bíborosi rangjától és laicizálta őt (Katolikus Válasz)

NYISD MEG ÉS OLVASD! MÁSHOL ERRŐL NEM OLVASHATSZ! - THEO-DIGEST ISTENRŐL - ISTENNEK - NEKED

NYISD MEG ÉS OLVASD! MÁSHOL ERRŐL NEM OLVASHATSZ! 2/2. SZÁM                        BUDAPEST                    2019. MÁRC.-JÚN. REFORMÁTUS KULTURÁLIS, TEOLÓGIAI, SPIRITUÁLIS EMAIL-SZEMLE ALAPÍTÓ: DR. BÉKEFY LAJOS TARTALOMRövid előszó az új számhoz - dr. Békefy LajosLapozgató: Lábadiné Kedves Klára könyve Novák Olgáról, az első magyar református lelkésznőrőlLábadiné Kedves Klára könyve Borkó Juliannáról,Drávaszög református népi énekszerzőjérőlApostagi Zoltán: Ezután - igei gondolatokArs fidei - a hit művészete Zimányi Alajos verseiből és illusztrációibólEmlékeim a svájci Einsiedelnből a református Barth és a római katolikus von Balthasar kapcsolatáról - drblOtthoni hangok a szilágysági TövishátrólThököly Vajk verseibőlEgyüttérző hullámverésRövid előszóNem tudom, ki hogyan van vele, nekem hiányoznak a Theo-Digest elmaradt számai. Hiszen Isten alkotó erej (Békefy Lajos blogja)

Neked mi a szeretet?

“Vele, Benne vagyok önmagam. Semmit sem tehetek nélküle. Mindennek, amiben hiszek, ő az alapja, és minden jövőbeni reményemnek Ő a hajtóereje.” Pintér Béla énekes-dalszerző remek írását szemlézzük a szeretet, azaz Isten  mibenlétéről. Életem legnagyobb ajándéka, ez a Láthatatlan Csodaság. Benne van a kapcsolataimban, a munkámban, az életem minden apró rezdülésében. Születésem pillanatától reménylett vénségemig ott van, ott lesz. Megváltoztathatatlanul érez irántam, de nem is egyszerűen csak érez… Magába vonz, részemmé válik. Nem tudom irányítani, nem hajlandó függeni se tőlem, se a körülményektől. Nem ingadozik, nem változik. Állandó és biztos. Általa szeretek. Szeretetet birtokolni sokkal több, egyszerű érzésnél. Nem valamiféle vonzalom, legkevésbé külső jegyek kedvelése. Több, mint vágy, vagy mint a szerelemnek hívott gombócérzéses sírhatnékom van… Az ember csak keresi a szavakat, de nincs meg (777blog.hu)

The Solemnity of the Most Holy Trinity “C” year 2019

                                                                             Jesus said to his disciples: “I have much more to tell you, but you cannot bear it […] (Kiss Ulrich blogja)

Szentháromság? Eszik vagy isszák?

A Szentháromságról egész izgalmas és magával ragadó víziót fest a Viskó könyv és film. Az igazi, jövőbe mutató tudomány a Szentháromság-kutatás János evangéliuma 16,12-15 Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Még sok mondanivalóm volna nektek, de nem vagytok hozzá elég erősek. Amikor azonban eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek. Minden, ami Atyámé, enyém is. Ezért mondtam, hogy az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek.Ezek az evangélium igéi. Kedves Testvérek! Szentháromság ünnepén hadd induljak egy picit messziről. De aztán sárkányléptekkel megérkezünk a célomhoz. Napokban hallgattam egy kiváló előadást. Dr. Vellai Tibor az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Genetikai Tanszékének a vezetője beszélt (Péter atya kérdez)

Belebukhat a katonatemető ügyébe a román kormány

Az úzvölgyi eset is szerepel a román ellenzéki pártok által beterjesztett bizalmatlansági indítványban, amelyről a parlament pár napon belül szavazhat. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Keresztény gólyatábor? Naná!

Hittel az egyetemen – azaz HEGY – így nevezik azt a gólyatábort, amelyet immáron 2008 óta szerveznek, és amelynek célja, hogy a keresztény fiatalok az egyetem megkezdésekor olyan támogató közösséget találjanak, amely végigkíséri őket a tanulmányaik során. A HEGY-ről, és annak idei gólyatáboráról Bodnár Benedek és Mergl Marina egyetemistákkal beszélgettünk. Bodnár Benedek a BME negyedéves építészmérnök hallgatója. 2015-ben volt gólya, azóta visszajár szervezni. Idéntől az egyik főszervezői posztot tölti be a HEGY-nél. Mergl Marina, védőnőnek tanul Semmelweis Egyetemen. 2014-ben vett részt gólyaként a táborban, azóta minden évben szervezőként. Szerintetek miért van szükség egy ilyen gólyatáborra? Bodnár Benedek: Én úgy tapasztaltam, a két végletben tudunk nagyon könnyen Istenre lelni. Amikor felhőtlenül boldogok vagyunk, és amikor teljesen kétségbe vagyunk esve. Mi az elsőt célozzuk meg. Másik célunk, ho (777blog.hu)

Több időt és energiát kell a lányok nevelésére fordítani! – interjú Gyulay Saroltával

Mit keres egy 23 éves, mérnök-informatikus végzettségű lány egy nemzetközi katolikus szervezet elnökségében? Milyen problémákkal küzdenek a hívő nők a világ különböző részein, és mitől olyan különleges egy afrikai mise? Gyulay Saroltával beszélgettünk hitről, elhívásról, és a keresztény nők küldetéséről. Kérlek meséld el, hogy mi az a KALÁSZ, és hogy lettél te is a tagja. A KALÁSZ  a Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetsége. Édesanyámat keresték meg a martonvásári szervezettől, hogy szeretnék jelölni nemzetközi kapcsolattartónak. Ez a feladat azt jelenti, hogy képviselni kell a KALÁSZ-t a WUCWO (World Union of Catholic Women’s Organisations) gyűlésein, ami a különböző katolikus női egyesületeket összefogó nemzetközi szervezet. Édesanyám ezt a felkérést viszont továbbította a gyermekei felé, bennem pedig már nagyon régóta megfogalmazódott, hogy szívesen részt vennék valamilyen módon a KALÁSZ mu (777blog.hu)

A francia katolikus egyház várja a visszaélések áldozatainak jelentkezését

Szeretnék megtörni a hallgatást, ami fontos előfeltétele a hasonló esetek megelőzésének. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Gender-ikonok a prehistorikus kortól kezdve

Mikor jelennek meg a nemek szerinti munkamegosztás első nyomai? Honnan hozzuk? Hogyan ábrázolták az ősi időiben a férfi és női identitást? Bejegyzésünkben rápillantunk az ősi és az ókori Közel-Kelet gender-ikonjaira. A gender társadalmi fogalma maszkulin identitást teremt a férfinak és feminin identitást a nőnek. Ezek az identitások aztán magukkal hozzák az élet számtalan területén jelentkező jellegzetességeket a ruházatban, a hajviseletben, a testtartásban, az étkezési szokásokban, a szexualitásban, a társadalmi státuszban és a vallásban. Szemiotikai nézőpontból ezek az identitások egy-egy képben, szimbólumban vagy motívumban sűrűsödnek össze, amelyek megjelennek az irodalomban és a művészetekben is. Egyik érdekes tanulmányában Joszef Garfinkel, izraeli régész főleg az ókori Közel-Kelet ikonográfiája és irodalma kapcsán tárgyalja ezeket az gender-ikonokat, de rámutat a gondolat hosszabb távú továbbél (#BIBLIAKULTÚRA)

Milyen a rossz istenkép?

A rossz istenkép nem az, amelyik kényelmetlen, felkavar és nyugtalanná tesz. A rossz istenkép az, amelyik mást mutat, mint amilyen a valódi Isten. Isten nem függ az istenképünktől, de az istenismeretünket meghatározza, hogy mit gondolunk róla. Honnan tudhatjuk, milyen a valódi Isten? Megpróbálhatjuk a logika útján rekonstruálni, ahogy Plátón vagy Arisztotelész tették, és akkor eljutunk […] (Szabados Ádám blogja)

James Martin S.J. válasza a szentszék genderelméletről szóló új dokumentumára

Sietve reagált az Egyház legfőbb LMBT-lobbistája és a szentszék kommunikációs tanácsadója, James Martin SJ, a Katolikus Nevelés Kongregációja által tegnap kiadott dokumentumára, amely a genderelméletet járja körül. Martin a válaszát az America című jezsuita magazinban jelentette meg június 11-én, amely magazinnak ő maga a vezető szerkesztője. A jezsuita pap rögtön a cikke elején leszögezi, hogy a dokumentum a szentszék egyik kongregációjától származik, Ferenc pápa pedig azt nem írta alá. Ahogy Martin írja, emiatt az nem is tekinthető a témában a "végső válasznak". Martin szerint a dokumentum elismerést érdemel, amiért a genderkérdésben "meghallgatásra" és "párbeszédre" hív, és hogy már a címében is "ösvényről" beszél, ami a pap szerint azt jelenti, hogy az Egyház még nem érkezett el a témában a konklúzióig. A jezsuita szerint a dokumentum így meghagyja annak lehetőségét, hogy az Egyház tanításában "tov (Katolikus Válasz)

- Szerda [2019.06.12.] Isten igazságosan ítél!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Szerda [2019.06.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 112,8 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 12,20   Rendületlen a szíve, nem fél, végül megvetéssel néz ellenségeire.   A lakott városok romba dőlnek, és az ország pusztává lesz. Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR!   Rendületlen az ő szíve; nem fél, míglen ellenségeire lenéz.   És a lakott városok elpusztulnak s a föld pusztaság lesz és megtudjátok, hog (Bátorító blognapló)

- Szerda [2019.06.12.] "És ne szomorítsátok meg az Isten Szentlelkét, aki által el vagytok pecsételve a megváltás napjára!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Szerda [2019.06.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Zak 4,6 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Ef 1,13 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Erre ő így szólt hozzám: Az ÚR igéje ezt mondja Zerubbábelnek: Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek URa.     Őbenne pedig titeket is - miután hallottátok az igazság igéjét, üdvössé (Örömüzenet)

- Szerda [2019.06.12.] "Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek, csodáit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó, hogy dicsérjék!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2019.06.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 66,19 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 28,18-20a Felállítok majd köztük egy jelet, és akik megmenekültek közülük, elküldöm azokat a népekhez: Tarsísba, Pút és Lúd íjászaihoz, Túbalhoz és Jávánhoz, a messzi szigetekre, amelyek még nem hallották híremet, és nem látták dicsőségemet: vigyék hírül dicsőségemet a népeknek! Jézus pedig hozzájuk lépett, és így szólt: Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegy (Útmutató)

Hogyan lehet egyszerre misztikus és logikus a hit?

A világegyetem gyorsuló tágulása és a mennybemenetel Lukács evangéliuma 24,46-53 Feltámadása után Jézus utoljára jelent meg az apostoloknak, és így búcsúzott el tőlük: „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnapon fel kell támadnia a halálból. Az ő nevében Jeruzsálemtől kezdve minden népnek megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni. Ti vagytok ezeknek tanúi. Én meg elküldöm nektek Atyám megígért ajándékát. Maradjatok a városban, míg erő nem tölt el benneteket a magasságból.” Ezután kivezette őket Betánia közelébe, és kezét fölemelve megáldotta őket. Áldás közben eltávozott tőlük, és fölemelkedett az égbe. Ők leborulva imádták. Aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe. Állandóan ott voltak a templomban, dicsérték és magasztalták Istent. Ezek az evangélium igéi. Kedves Testvérek! A hitünk egyszerre misztikus és egyszerre logikus. Misztikus abban az értelemben, h (Péter atya kérdez)

Ferenc pápa látogatása mennyiben segítheti a népek, felekezet kiengesztelődését?

A pápalátogatás rávilágított a román-magyar együttélés egyes feszültséggócaira. Világos, hogy ezek nem pusztán a múlt sebei, mint Trianon, hanem nagyon is friss és fájdalmas történések, mint ahogy az Úz völgyében lezajló konfliktus is. Romániában ugyanakkor nemcsak a magyar-román kapcsolat terhelt, hanem a keresztény felekezetek között sem teljes a béke, gondolhatunk például a kommunista állam által elvett, ortodoxszá tett, de a rendszerváltás után vissza nem adott görögkatolikus templomokra. Erre persze az ortodox fél azt mondja, hogy a XVII. század végén az erdélyi görögkatolikus egyház létrejöttekor belőlük szakították ki ezeket a területeket, nem éppen politikai nyomásgyakorlás nélkül. (Csak megjegyezzük, hogy akkor az unió létrejöttében nem kis szerepe volt a jezsuitáknak). Megemlíthetjük még azt a kihívást is, amit az egyre növekvő cigány népesség integrálása jelent Románia számára. Ferenc páp (Jezsuita blog)

Átadták a Jó tanuló, jó sportoló díjakat

Több mint 650 fiatal érdemelte ki a Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2018 díjat, közülük mintegy ötvenen hétfőn a Testnevelési Egyetemen (TE) vették át oklevelüket. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Tényleg megváltozik a Miatyánk szövege?

A teljes nemzetközi és a magyar sajtót is bejárta az a hír, amely szerint “megváltoztatta a Miatyánk szövegét Ferenc pápa” – amely ebben a formában egyáltalán nem igaz. Hogy pontosan mi történt, arról Török Csaba római katolikus papot, teológust és egyetemi tanárt kérdeztük. A sajtóban futótűzként terjedt a hír, hogy megváltozik a Miatyánk szövege. Ez valóban igaz? Az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 2018. november 12–15. közötti, 72. közgyűlésén elfogadta a Római Misekönyv olasz fordításának a harmadik kiadását. Több változtatás mellett két szövegnek, a Dicsőségnek (Gloria) és a Mi Atyánknak (Pater noster) a szövege is módosult. Ez utóbbiban ez szerepel immár: „non abbandonarci alla tentazione” (ne adj át minket a kísértésnek; ne engedd, hogy kísértésbe essünk). Miután az illetékesek jóváhagyták a misekönyvfordítást, Ferenc pápa felhatalmazást adott a szöveg kihirdetésére. Ezért a CEI elnök (777blog.hu)

MIVÉ TETTÜK AZ ÁLDOTT FÖLDET? - EMBERISÉG A TŰZLEJTŐN? (2.)

MIVÉ TETTÜK AZ ÁLDOTT FÖLDET? - EMBERISÉG A TŰZLEJTŐN? (2.) MÉG AZ UTOLSÓ PILLANATBAN IS ÜLTESSÜNK FÁT! Matthew Sleeth nyugdíjas orvos nemrég gyönyörű könyvvel lepte meg a természetet és az olvasást, mondjuk egy tóparti vagy erdőmélyi csendes helyen érdekes könyv olvasását kedvelőket. De másokat is, akik ezt a különös öko-örömet nem ismerik. Remekművének címe: Reforesting Faith: What Trees Teach Us About the Nature of God and His Love for Us. Azaz: Az újra vagy visszaerdősítő hit: amit a fák tanítanak nekünk Isten természetéről. És lám, micsoda csodálatos szinkronizálást végez a Szentlélek! Ugyanis három éve öko-csapatunkkal elkezdtük a bakonybéli Szent-kút csodálatos kis tavánál és völgyében ültetni Teremtés Hónapja keretében a remény-jövő-generációk hársfácskáit. Idén pedig szeptember 7-én beindul Családfa-ültetési Projektünk, melynek keretében az önkormányzattal együttműködve elkezdj (Békefy Lajos blogja)

Így látják a lelkészek az iskolai hittant és konfirmációt

A kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatás 2013/2014-es tanévi bevezetése után többen vagy kevesebben konfirmálnak? Mi határozza meg leginkább a konfirmandusok számát? Van-e utánpótlás, várható-e, hogy a fiatalabb generációk tagjai is megjelennek a templomba járók között? Hogyan készülnek a konfirmációra, milyen helyi szokások fűződnek az ünnepi alkalomhoz? Az Evangélikus Élet összeállításából válogattunk, melyben e kérdésekre válaszolnak gyülekezetekben szolgáló evangélikus lelkészek. Összeállította: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Kézdi Beáta Saját kátéból. A szívem közepe a konfirmáció. Abból, amikor én tizenkét évesen konfirmáltam, sajnos szinte semmire nem emlékszem. Amikor lelkész lettem, megfogadtam, hogy igyekszem a gyerekek számára minden tekintetben emlékezetessé tenni ezt a szép alkalmat. De mivel tudom ezt elérni? Sokat vagyunk együtt, így általában jó közösség alakul ki. Kiz (KötőSzó)

Megkéseltek egy papot Lengyelországban

A katolikus papot a késelést követően súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba. Az 57 éves feltételezett elkövető még a reggeli órákban, 7 óra körül támadta meg az atyát Wroclaw Szűz Máriáról elnevezett templománál – közölte a város rendőrségi szóvivője. A megtámadott pap a bűncselekmény elkövetése nyomán súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett; a kórházba szállítását követően azonnal megműtötték, az állapota a hírek szerint jelenleg stabil. A támadót a lengyel rendőrség információi alapján őrizetbe vették. Habár a lengyel sajtóban megjelent olyan információ is, hogy a támadásnak köze lehetett a nemrég kirobbant pedofilbotrányhoz, a wroclawi érsekség szóvivője szerint nem személyes támadásról van szó.  A brutális támadás körülményei, okai egyelőre nem tisztázottak. Forrás: Index/TVN24   The post Megkéseltek egy papot Lengyelországban appeared first on 777. (777blog.hu)

Nem elég a szerelem egy jó házassághoz

Házasság-sütemény: előkészületek Nem elég a szerelem a jó házassághoz.Nem elég beengedni Istent harmadiknak a kapcsolatba a jó házassághoz.Nem elég elmondani egy fogadalmat a templomban a jó házassághoz. Amikor süteményt sütünk, nagyon figyelnünk kell a hozzávalók arányára. Fontosak ezenkívül az előkészületek: a jó és friss hozzávalók beszerzése, a megfelelő edények, a sütő minősége. Aztán fontos maga […] The post Nem elég a szerelem egy jó házassághoz appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

- Kedd [2019.06.11.] "Nem lesz többé hiábavaló látomás és hízelgő jósolgatás Izráel házában!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Kedd [2019.06.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 112,7 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 12,25   Nem fél a rossz hírtől, erős a szíve, bízik az ÚRban.   Mert ha én, az ÚR, szólok, akkor az az ige, amelyet én mondok, valóra válik késedelem nélkül. Ha a ti napjaitokban mondok valamit, ti engedetlen nép, azt meg is teszem! - így szól az én Uram, az ÚR.   Semmi rossz hírtől nem fél; szíve erős, az Úrban bizakodó.   (Bátorító blognapló)

- Kedd [2019.06.11.] "Aki pedig prófétál, emberekhez szól, és ezzel épít, bátorít, vigasztal!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Kedd [2019.06.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Zak 4,6 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 1Kor 14,1 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Erre ő így szólt hozzám: Az ÚR igéje ezt mondja Zerubbábelnek: Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek URa.     Törekedjetek a szeretetre, buzgón kérjétek a lelki ajándékokat, de legink (Örömüzenet)

- Kedd [2019.06.11.] "Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2019.06.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 94,11 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Fil 3,10 Az Úr tudja, milyen hiábavalók az ember gondolatai. hogy megismerjem őt és feltámadása erejét, valamint a szenvedéseiben való részesedést, hasonlóvá lévén az ő halálához, Az Úr tudja az embernek gondolatjait, hogy azok hiábavalók. Hogy megismerjem Őt, és az Ő feltámadásának erejét, és az Ő szenvedéseiben való részesülésemet, hasonlóvá lévén az ő halálához; Az (Útmutató)

300-an adtak csattanós választ

Kolozsvári magyarok és románok százai tüntettek együtt szombat este a Mátyás-szobor előtt, békésen tiltakozva az úzvölgyi katonatemetőnél történt provokáció és erőszak ellen. A demonstráció román szónoka bocsánatot kért a magyaroktól a nemzettársai cselekedeteiért. Cs.P.T.: Csattanós választ adtak a kolozsváriak az úzvölgyi incidensekre – maszol.ro, 2019. június 8. Májusban és tegnapelőtt is írtunk már arról a román legfelsőbb politikai szintről gerjesztett magyarellenes provokációról, amely az ezeréves határ közelében folyó Úz völgyének katonatemetőjében történt. Röviden: az első és második világháborúban elesett magyar katonák nyughelyére állítólag ott nyugvó román katonáknak emléket állító kőkereszteket helyeztek, majd múlt hét csütörtökére bejelentették azok ünnepélyes felavatását. A terv az EP választások előtt került nyilvánosságra, ezért sok erdélyi magyarnak az 1990. márc (reposzt.hu)

Megkéseltek egy lengyel papot

Súlyosan állapotban szállítottak kórházba egy katolikus papot, miután egy 57 éves férfi késsel támadt rá. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A román és a magyar külügyminiszter is megerősítette a békés megoldás szükségességét

Szijjártó Péter külgazdasági es külügyminiszter hétfőn ismételten telefonon egyeztetett Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Holtában sem hagyják nyugodni Tianjin püspökét

Június 8-án, hosszas betegség után elhunyt Stefano Li Side, a kínai Tianjin Rómához hű földalatti püspöke (a képen). A Katolikus Hazafias Szövetség néven állami fennhatósággal működő (csak névleg) katolikus egyház megtiltotta, hogy Li püspök földi maradványait nyilvánosan, vagy akár csak katolikus temetőben helyezzék nyugalomra. Li püspök minden kényszer ellenére sohasem volt hajlandó csatlakozni a Szövetséghez a földi élete 92 éve alatt. A tianjini földalatti egyház most a helyi önkormányzattal próbál megegyezni a püspök temetéséről. A püspök testét addig egy világi ravatalozóban tartják. A ravatalozóba érkezett papokat tegnap mindössze 10 perce engedték oda a megholthoz. Ugyanezek a papok ma reggel már szentmisén sem vehettek részt. Li püspök 1992 óta száműzetésben élt egy hegyi faluban, házi őrizetben. Az élete során a hitéért több évet töltött börtönben, összesen 17 évet pedig kényszermunkat (Katolikus Válasz)

Burke, Schneider, és további püspökök korrekciót közöltek a tanításbeli zavar ellen

Közös hittani deklarációt adott ki Raymond Burke bíboros, Athanasius Schneider püspök (lásd őket a képen), és az Egyház több másik püspöke azzal a céllal, hogy elősegítsék vele az Egyházban egyre jobban eluralkodó tanításbeli zavar orvoslását. A deklaráció a katolikus hit mintegy 40 olyan igazságát tisztázza, amelyekben Ferenc pápa kijelentései nyomán vagy a jelenlegi Szentatya pontifikátusa alatt támadt súlyos zavar a katolikus hívek között. Egyes pontok olyan erkölcsi kérdésekben adnak eligazítást, amelyek ma súlyosan veszélyeztetik a lelkek üdvösségét és javát, és amelyekben az egyházi hierarchia nem vagy alig közöl eligazítást. A nyolcoldalas deklarációt a szerzők június 10-e, pünkösd hétfőre időzítve, több nyelven is kiadták. A deklaráció megerősíti az Egyház állandó tanítását az Eucharisztiáról, a házasságról, a papi cölibátusról, de olyan alapigazságokat is tárgyal, mint hogy "a pokol l (Katolikus Válasz)

Orvosi látlelet

„Akkor ezt mondta nekem: Emberfia! Ez a sok csont Izráel egész háza, amely most ezt mondja: Kiszáradtak a csontjaink, és elveszett a reménységünk, végünk van. Azért prófétálj, és ezt mondd nekik: Így szól az én Uram, az Úr: Íme, felnyitom sírjaitokat, és kihozlak sírjaitokból, én népem, és beviszlek benneteket Izráel földjére. Majd megtudjátok, hogy én vagyok […] The post Orvosi látlelet appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Egy új földtörténeti kor (prédikáció, Pünkösd hétfő, 2019.06.10.)

textus: Ézs 44,2-4 „2Ezt mondja az ÚR, a te alkotód, aki megformált az anyaméhben, és aki megsegít: Ne félj, szolgám, Jákób, Jesúrún, akit kiválasztottam! 3Mert vizet árasztok a szomjas földre, patakokat a száraz tájra. Kiárasztom lelkemet utódaidra, áldásomat sarjadékaidra. 4Növekednek, mint fű a víz mellett, mint csatornák mentén a fűzfák.” Ma már nem kérdés az, hogy a világban hatalmas változások mennek végbe. Változások, ami az emberi tevékenység nyomán indultak és száguldanak. A globális klímaváltozásra gondolok. Nálunk tavaly (2018-ban) mérték a legmelegebb májust, idén pedig minden idők egyik leghidegebb májusán vagyunk túl. És amíg nálunk még május végén sem ártott a fűtés, addig a sarkkörön harminc fok volt. Az egész telünk és a tavasz eleje aszályos időszak volt, most pedig az utóbbi két-három hétben hónapokra elegendő csapadék hullt. Az idősebbek szokták mondani, hogy volt régen is b (Gyülekezetépülő)

Kozma Imre atya: Ha az emberekben béke van, akkor a világban is

Pünkösd a Szentlélek, azaz Jézus lelkének várásáról szól, amely a megtérésnek, és az újjászületésnek a lehetőséget hozza el. Pünkösd ünnepén különösen oda kell figyelni a békére Európában – mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában. Kozma Imre atya szerint ha az emberekben béke van, akkor a világban is van, ugyanakkor az emberekben nincs, mert nem az értékek a meghatározók, hanem az érdekek mozgatnak szinte mindent. A három legnagyobb egyházi ünnep a karácsony, a húsvét és a pünkösd. A karácsony arról szól, hogy az Isten szereti a világot és az általa teremtett embert, míg a húsvét arról, hogy az áldozat az élet velejárója, nem lehet emberi kapcsolatot létesíteni és megtartani áldozat nélkül. Pünkösd a Szentlélek, azaz Jézus lelkének várásáról szól, amely a megtérésnek, az új (777blog.hu)

A Lélek ünnepén - a "reménytelen" Reményik Sándor verseiből és Luther igehirdetéseiből válogattam...

REMÉNYIK SÁNDOR VERSEI                PÜNKÖSDI SZOMORÚSÁG               A Lélek ünnepén             A Lelket lesem én.             A Lelket, amely több, mint költemény.             A Lelket, amely sosem volt enyém.             A Lelket, amely sosem lesz enyém.             A Lélek ünnepén             Szomorúan zendül egyetlen igém:             „Hogy születhetik újjá, aki vén?”…             május 18.  *   IGAZ BESZÉD HITEM DOLGÁBAN   Most vallani kell, végsőt vallani. - Volt-e hited egy szikra bárcsak? - Pár porszeme reámtapadt Hívő lelkek virágporának.   - A virágporral mi lett, mondd meg?! - Áldozatul esett esőnek. Sokszor éreztem idegennek, De néha áldott ismerősnek.   - Jézusoddal hogy mint volt dolgod? - Soha. Ködös volt, ködös valami. Legtöbbször a Szépségben láttam. Nem t (Garai András webnaplója)

Pünkösd 2.

Simon Péter így felelet: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." (Mt 16,16)  - S te mit válaszolsz neki? Pünkösd a keresztyén anyaszentegyház születésnapja is!   (Bátorító blognapló)

PÜNKÖSD 2.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                                      MENNYEI SZÉL! Pünkösd után is zúg a szél, Szentlélek ébresztő szele; zúgásában munkálkodik, Isten láthatatlan keze! Áldást rejtő mennyei szél, ébreszd az alvó lelkeket; ébredjenek bűnben alvók, kezdhessenek új életet! Bűnt kedvelő régi élet, nem állhat meg, színed előtt; hogy új életet kezdhessünk, ahhoz Te adj hitet, erőt! Ó fuvallj ránk, szent égi szél, Szentléleknek áldott szele; várjuk mentő szerelmedet, teljen meg a szívünk vele. Ne a langyos vallásosság, élő hit, töltsön be minket; tetszésedre tölthessük el, egész földi életünket. Urunk, Lelked zúgó szele, törjön át a szívünk falán; mert akit Lelked betölthet, csak az lesz boldog igazán.                          Pecznyík Pál   Megjegyzés: A vers a szerz (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.06.10.] "A bölcsesség kezdete az ÚR félelme. A józan eszűek mind eszerint élnek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Hétfő [2019.06.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 111,9 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 13,9   Gondoskodott népe megváltásáról, örökre elrendelte szövetségét, szent és félelmes az ő neve.   Kezem ránehezedik azokra a prófétákra, akik hiábavalóságot látnak, és hazugságot jósolgatnak. Nem maradnak népem körében, nem írják be őket Izráel házának a könyvébe, és nem jutnak el Izráel földjére. Akkor megtudjátok, hogy én, (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.06.10.] "A pogányokra is kitöltetett a Szentlélek ajándéka!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Hétfő [2019.06.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Mt 16,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Jn 20,22-23 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Simon Péter megszólalt, és így felelt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.”     Ezt mondva rájuk lehelt, és így folytatta: Vegyetek Szentlelket! Akiknek megbocsátjátok a bűneit, azok bocsánatot nyernek, akikéi (Örömüzenet)

2019.06.10. "Mert vizet árasztok a szomjas földre, patakokat a száraz tájra. Kiárasztom lelkemet utódaidra, áldásomat sarjadékaidra!"

Az igehirdetés alapigéje: Ézs 44,1-5 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/44/#1 (Örömüzenet)

PÜNKÖSD 2.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI A Szentlélek a Krisztusban való hitet teremt Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Jn 3,16-21     http://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/3/#16 ApCsel 10,34.42-48   http://abibliamindenkie.hu/uj/ACT/10/#34 1Móz 11,1-9   http://abibliamindenkie.hu/uj/GEN/11/#1 Zsolt 50,14-23   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/50/#14 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

PÜNKÖSD 2.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Simon Péter így felelt: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia. (Mt 16,16) ttp://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/16/#16 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek234.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek231.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

- Hétfő [2019.06.10.] "Hozsánna! Áldott, aki jön az Úr nevében, Izráel Királya!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2019.06.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:   2Móz 15,18 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:   Lk 19,37-38 Az Úr uralkodik örökkön-örökké! Mikor pedig már közeledett az Olajfák hegyének lejtőjéhez, a tanítványok egész sokasága örvendezve fennhangon dicsérni kezdte Istent mindazokért a csodákért, amelyeket láttak, és ezt kiáltották: Áldott a király, aki az Úr nevében jön! A mennyben békesség, és dicsőség a magasságban! Az Úr uralkodik mind örökkön örökké. Mikor (Útmutató)

Három dicsőítő dal a Szentlélekhez!

Pünkösdkor mi keresztények a Szentlélek kiáradását ünnepeljük: a harmadik isteni Személy természetesen sok dicsőítő dalt inspirált. Mi most a magyar nyelvű dalokból állítottunk össze egy kifejezetten szubjektív minilistát. 1. “Jöjj Szentlélek, szállj le rám” Kétségtelenül nem a legbonyolultabb szövegű dicsőítődal, ugyanakkor nagyon szép dallama miatt sokunk kedvence ez a dal: Jöjj Szentlélek, szállj rám, Örök, boldog fénysugár! Vezesd életem a szûk ösvényen, Segíts levetni régi ruhám! (A felvétel a 2012 Szegedi Országos Karizmatikus találkozón készült) 2. Szentlélek úgy kérünk szállj le ránk (Boanergész) Ezt a dalt Varga Attilának, a Boanergész alapítójának köszönhetjük. Örökségét már egy másik generáció viszi tovább Budapesten, az “országúti ferenceseknél”, azaz a Margit körúton, ahol a vasárnapi fél nyolcas misén szolgálnak rendkívül igényes zenéjükkel. Szentlélek, úgy kérünk, s (777blog.hu)

06.08 Mélység mélységet hív elő

„Mélység mélységet hív elő" (Zsolt 42,8). tovább (Velünk az Isten!)

06.09 Lásd szeretetét, de lásd fenségét is!

„Szeme olyan volt, mint a tűzláng, és lába hasonló volt a kemencében izzó aranyfényű érchez, hangja pedig olyan, mint sok víz zúgása" (Jel 1,14-15). tovább (Velünk az Isten!)

06.10 Ülj le, add át terhedet

„Isten...vele együtt helyezett a mennyekbe a Krisztus Jézus által" (Ef 2,6). tovább (Velünk az Isten!)

Gondolatok Éváról: az anya archetípusa

Folytatásos sorozatunkban megismerkedünk néhány ószövetségi női alakkal, és általuk megpróbálunk közelebb férkőzni önmagunkhoz is. Debora és Eszter története után most ismerkedjünk meg Évával, aki a Biblia egyik leghírhedtebb alakja. Éva alakjához az anya archetípusa köthető. A szöveg világa és a szöveg mögötti világ Éva történetével a Teremtés könyvének első lapjain találkozunk, amit bizonyára sokan ismernek, de ide kattintva könnyedén felelveníthetjük a történetet. Fontos az elején tisztáznunk, hogy az emberi életet bemutató meseszerű elbeszélésben a megjelenő férfi és női karakterek nem valós időben léteztek, csupán mitikusan képviselik az egész emberiséget. Az Éden-kerti történet vitathatatlan főszereplője: Éva, akinek az elbeszélő több szót oszt, mint társának. Így van ez a cselekvés szintjén is: amikor szakít a fáról, hogy egyen a tiltott gyümölcsből, akkor öt igének lesz (#BIBLIAKULTÚRA)

Ferenc pápa: Alkossunk valódi emberi közösséget a közösségi oldalak helyett!

A katolikus egyházfő a Szentlélek eljövetelének a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt, és harmóniát, összetartó emberi közösséget szorgalmazott. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A nagy költözés (prédikáció, Pünkösd ünnepe, 2019.06.09.)

textus: Jn 14,23-27Jézus mondja: „Ha valaki szeret engem, az megtartja az én igémet; azt pedig az én Atyám is szeretni fogja, és elmegyünk hozzá, és nála maradunk. 24Aki nem szeret engem, nem tartja meg az én igéimet. Az az ige pedig, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki elküldött engem. 25Elmondom ezeket nektek, amíg veletek vagyok. 26A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek. 27Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen!” Van-e valaki közöttünk, aki még soha életében nem költözött? Olyasvalaki, aki mindig is ott lakott, ahol most? […] Ez különleges dolog. De nyilvánvaló, hogy a többségünk már legalább egyszer költözött életében. Én tizenötször… A költözés mindig húzós do (Gyülekezetépülő)

A nap képe – Lengyelország elnöke áldást kap a haldokló újmisés paptól

Nagyszerű gesztust tett Andrzej Duda Lengyelország köztársasági elnöke, aki meglátogatta születésnapján Michal Los atyát. A 31 éves fiatalembernél másfél hónapja diagnosztizálták a rák egyik legagresszívabb fajtáját: az akkor még kispap Michalnak egyetlen álma volt mielőtt visszatér Istenhez, hogy pappá szenteljék: ez Ferenc pápa külön engedélyével meg is történt: Halálos ágyán szentelték pappá a lengyel szeminaristát A végstádiumban lévő kispap története mélyen megérintette egész Lengyelországot, így annak köztársasági elnökét is. Andrzej Duda mélyen hívő politikus: megválasztását követően első dolga volt, hogy a Fekete Madonna elé térdelve imádkozzon, míg az egyik szentmisén egy földre esett szentostyát mentett meg és adta a lehető legóvatosabban a pap kezébe: Adrzej Duda ajándékot vitt a nemrég pappá szentelt Michal atyának, de az igazi ajándékot ő kapta: arra kérte az ágyból felállni már kép (777blog.hu)

“Ő az ügyvédünk” – az utca embere a Szentlélekről

Vajon mit tud a Szentlélekről a budapesti átlagember? Ez derül ki a Keresztény Élet korábbi videójából! A Keresztény Élet online csapata még 2016 pünkösdjekor tette közzé azt a videót, amelyen a Szentlélekről kérdezik a budapestieket. A véletlenül kiválasztott emberek közül voltak olyanok, akik kifejezetten értékes gondolatokat mondtak, míg mások annyira zavarba jöttek a kérdéstől, hogy kínos nevetés után inkább elsétáltak. Egy fiatalember viszont érdekes példával tett tanúságot: “Nem lehet jól megfogalmazni, ahogyan a Szentírás is mondja, nem tudja az ember, hogy honnan jön és hová megy. De van: én tudom és érzem! Ha hasonlattal élnék, akkor olyan mint a levegő: nem látjuk, nem érezzük, de belélegezzük. A Szentlélek az életerő, akit az ember segítségül hívhat.”  Egy hölgy szerint – aki a görög Paraklétosz kifejezést is ismerte – a Szentlélek olyan mint az ügyvédünk: “A Szentlélek a harmadik iste (777blog.hu)

Pünkösdi imádság

Fontos, hogy a Szentlelket az év minden napján tudjuk kérni, hogy adjon nekünk bölcsességet, hitet, jámborságot. Pünkösd alkalmával viszont különösen is fontos, hogy fohászunkat kifejezzük felé. Pünkösdi fohász Adj erőt Uram, hogy bátor legyek! Meg tudjam tenni, mit eltervezek. Szabadíts meg a gátlásaimtól, erősítsd meg kishitű lelkemet! Adj erőt Uram, hogy bölcs is legyek! Érzelem vezessen és értelem! Világban szétszórt gondolataim, jó tanácsokat közvetítsenek! Adj erőt Uram, hogy jámbor legyek! Számomra tán ez a legnehezebb… Lázadó és dacos természetem finomítsd mosolygósra, szelídre! Uram, Te tollat adtál kezembe. Segíts átadni az üzenetet! Ajándékodat jóra használjam: mit írok lelket szépítő legyen! Add Uram, hogy mélyen hinni tudjak! Felsőbb hatalomban és magamban! Adj hitet, erősíts, nyisd fel szemem, hadd lássam tisztán létezésedet!   Forrás: szolgalohittan.hu The post Pünkösdi imádság appeared fir (777blog.hu)

Betartott ígéretek ünnepe

„Jézus így válaszolt: Ha valaki szeret engem, az megtartja az én igémet; azt pedig az én Atyám is szeretni fogja, és elmegyünk hozzá, és nála maradunk. Aki nem szeret engem, nem tartja meg az én igéimet. Az az ige pedig, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki elküldött engem.” (KötőSzó)

A Szentlélek másik arca

A Szentlelket mindannyian ismerjük. Hiszen nélküle lehetetlen volna Isten felé fordulnunk: „lelkünk csendes Vendége”, ahogy Szent Ágoston ír Róla, a szívünkben él, vezet bennünket az imádságban, segít értelmezni a Szentírást, a lelkiismeretünkön keresztül szól hozzánk, élteti és vezeti az egyházat, és jelen van a szentségekben. De ez a Szentléleknek csak az egyik arca. És ahogy Jézus végtelenül mély és összetett jellemét sem lehet egyszerűen „kegyelmes és szerető” Istenként bemutatni, a Szentlelket sem lehet csupán a fenti tulajdonságai alapján igazán megismerni. Ő ugyanis sokkal több ennél. Ebben a cikkben szeretném bemutatni a Lélek egy másik arcát, ami talán közelebb visz bennünket pünkösd valódi jelentőségének megértéséhez. A Szentlélek első említését a Szentírásban már Mózes első könyvének legelején megtaláljuk – „Isten Lelke lebegett a vizek fölött.” [1] – és egészen a Jelenések k (777blog.hu)

Nem a félelem Lelke

Pünkösd ünnepe talán a legközvetlenebb keresztyén ünnep. Ma ünnepeljük a Szentlélek kitöltetését, aki lebontotta a falakat tanítvány és tanítvány, Krisztust ismerő és pogány között. Az ünnep első napján nem tanítani szeretnénk Titeket, TeSók, hanem szeretnénk megosztani veletek két olyan közvetlen, ünnepi bizonyságtételt, amivel a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet két lelkésze kerül közelebb hozzánk. Hallgassuk meg, […] The post Nem a félelem Lelke appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Az Egyház titka

Sok minden megmagyarázhatatlan számomra az életben. Azokon mindig csodálkozom, s azokat mindig irigyeltem, akik mindenre tudnak magyarázatot. Akiknek minden olyan magától értetődő. A minap például a Pannonia Reformata Múzeum Hajlék az Örökkévalóságban c. kiállítását próbáltam meg valakinek elmagyarázni, s mondtam, hogy a kiállítás a halál-problematikával kezdődik. Azzal a kérdésfelvetéssel, hogy miért halunk meg? De csak nézett rám, s már a kérdést sem értette. Szóval, titkok között élünk, már ha az ember képes még kérdezni és csodálkozni. Számomra a legnagyobb titok az Egyház. Azért, mert ismerem belülről: tökéletlen emberek sokasága, magamat is beleértve. Ha valami halálra van ítélve, akkor az az Egyház. Ehhez képest kétezer év óta létezik, s bármilyen sokan és bármilyen sokszor megjósolták is a végét, csak nem bír megbukni. Az Egyház megmagyarázhatatlan. S már itt is vagyunk Pünkösdné (reposzt.hu)

Veni, Sancte Spiritus!

A SZENTLÉLEK „tulajdonnevének” előfordulása az Újszövetségben, a RÚF szerint A bibliai könyvek sorrendjében idézzük a verseket; Forrás: https://abibliamindenkie.hu/keres/uj/?q=Szentl%C3%A9lek (Ebben az összeállításban 47 versben 48 alkalommal találhatjuk a Szentlélek személynevét, ebből 9 az evangéliumokban, 22 az ApCsel-ben és 17 az apostoli levelekben fordul elő. Megjegyezzük, hogy ragozott alakban további 43 esetben szerepel a Szentháromság harmadik személyének a neve az ÚSZ-ben; így mindösszesen 91 alkalommal olvasható a Revideált Új Fordítás 2014. évi kiadásában.)             „Aki az Emberfia ellen szól valamit, annak megbocsáttatik, de aki a Szentlélek ellen szól, annak nem bocsáttatik meg sem ebben a világban, sem az eljövendőben.” (Mt 12,32) „Maga Dávid mondta a Szentlélek által: „Így szólt az Úr az én Uramhoz: Ülj az én jobb kezem felől, amíg lábad alá nem vetem ellenségeidet.”” (Mk (Garai András webnaplója)

Pünkösd 1.

  A Szentlélek kitöltetése Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek Ura. (Zak 4,6) Péter így felelt: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia. (Mt 16,16) Jövel, Szentlélek Úristen, Töltsd be szíveinket bőven!                                                                            PÜNKÖSD NAPJÁN   Feltámadott Urunk Jézus, menny honába költözött. Pünkösd napján: lángnyelvekben, hozzánk ismét földre jött!   Bűnbánókhoz, bűnbocsátó szeretettel érkezik. Megígérte: velünk marad, amíg a föld létezik.   Lelke által, bennünk lakik, így mi véle járhatunk. S utunk végén felragyog majd, dicsőséges új napunk!                                                                                            Pecznyík Pál (Bátorító blognapló)

PÜNKÖSD 1.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                           MENNYEI SZÉL! Szívszorítóan szomorú kis egyházunk mai képe; lelkével alig törődik gyülekezeteink népe. Egyház-hajónk vitorláját nem feszíti Lélek szele; sima tükrű, nem hullámzik lelki életünk tengere. Mit ér pompa, mit ér látszat, ha Szentlélek nincsen jelen; gyülekezet: Lélek nélkül, mint egy halott, élettelen. Feszítsd hajónk vitorláját, Isten Lelke, mennyei szél; míg túlsó parton felragyog új szebb hazánk, mint égi cél! Szívekben Te ébressz vágyat, boldog örök élet után; Sátán csábítása helyett, néped csüngjön, Jézus szaván! Konfirmandusaink lelke, bizonyára drága neked; ó, ne engedd veszni őket, bár ők, nem törődnek Veled. Egyházunk népe üdvéért, hozzád sokan imádkozunk; Te tedd örvendező házzá, üresedő sok templomunk. Bennük: a felébred (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.06.09.] "Mert nagy az én nevem a népek között - mondja a Seregek URa!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Vasárnap [2019.06.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 102,16 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 13,14   Félik majd, URam, nevedet a népek, és a föld királyai dicsőségedet,   Lerombolom a falat, amelyet habarccsal vakoltatok, és a földre döntöm, úgyhogy föltárul az alapja. Ledől, és vele együtt nektek is végetek lesz. Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR.   És félik a népek az Úrnak nevét, és e földnek minden királ (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.06.09.] "Az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; Ő engem fog dicsőíteni!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Vasárnap [2019.06.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 4,6   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jn 14,26 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Erre ő így szólt hozzám: Az ÚR igéje ezt mondja Zerubbábelnek: Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek URa.     A Pártfogó pedig, (Örömüzenet)

2019.06.09. "Mert ígéretet tettem nektek, amikor kijöttetek Egyiptomból, és lelkem köztetek marad! Ne féljetek!"

Az igehirdetés alapigéje: Hag 2,4b-9 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/HAG/2/#4 (Örömüzenet)

PÜNKÖSD 1.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Isten ad Szentlelket ajándékul! Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Jn 14,23-31  http://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/14/#23 ApCsel 2,1-13  http://abibliamindenkie.hu/uj/ACT/2/#1 4Móz 11,11-17.24-25   http://abibliamindenkie.hu/uj/NUM/11/#11 Zsolt 118,24-29   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/118/#24 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

PÜNKÖSD 1.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek URa.  (Zak 4,6) http://abibliamindenkie.hu/uj/ZEC/4/#6 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek229.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek239.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

- Vasárnap [2019.06.09.] "Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2019.06.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  Jer 10,24 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  Jn 16,8 Fenyíts minket, Uram, de mértékkel, ne haragodban, hogy semmivé ne tégy!  És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság, és mi az ítélet. Fenyíts meg engem, Uram, de mértékkel, nem haragodban, hogy szét ne morzsolj engem! És az, mikor eljő, megfeddi a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében: Fenyíts hát meg minket, Uram, de csak mért (Útmutató)

AMIKOR LÉLEKTŐL BETÖLTVE MÉG A SZAVAK IS LEBORULNAK

2000 ÉV 2 PERCBEN - ITT MINDENKI TALÁL MAGÁNAK VALÓT AMIKOR LÉLEKTŐL BETÖLTVE MÉG A SZAVAK IS LEBORULNAK PÜNKÖSDÖLŐ VERSEK, ÉNEKEK, GONDOLATOK  A SZÉL PEDIG FÚ, AHOVA AKAR… Így mindaz, aki a Lélektől született. Mint a szél, olyan Ő: Őbenne, Vele és Általa mozdulsz. Általa hajtva előre, mint a vitorla. Olyan lágyan, mégis erőteljesen, Meghajolva Előtte, Hogy a Szél minden erejét Vitorlánkba fogjuk. Mint a fény, mely áthat, S fényessé teremti lelkünk. Mint a lencse, Melyen áthatol a fény, Hogy egy pontra fókuszáljon. Szélként, fényként, Járj át engem is, óh, Lélek, S duzzaszd életem vitorláját Messzi utakra! Mélyben és magasban is Maradj velem! (Dag Hammarskjöld - ford. dr. békefy lajos) SZELÍDSÉG LELKE, JÖJJ! Ó, Szentlélek jöjj, Te, aki a szelídség Lelke vagy, Szabadíts meg minket Az agresszív konzum Vásárlási kényszereitől, A gazdagság nyers fennhéjázásától, A reklámok hazugságaitól, A (Békefy Lajos blogja)

Ötezernél több induló az első Nemzeti Futóversenyen

Több mint ötezren vettek részt a Hősök terén első alkalommal megrendezett Nemzeti Futóversenyen. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Csíksomlyói pünkösdi mise: "Erősítsük egymást..."

A pünkösd előtti várakozás hangulatában gyülekeztek a hagyományos búcsúra érkező zarándokok Csíksomlyón a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, amely még a múlt szombati pápai mise jegyeit viseli magán. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Milyen a jó beszélgetés egy kereszténnyel - a nem hívők szerint?

Ha normálisan élünk, nem élünk izoláltan. Keresztények és nem hívők ugyanazt a levegőt szívják, ugyanaz a Nap süt rájuk, ugyanaz az eső áztatja őket, és hasonló dolgokkal küszködnek, hasonlóaknak örülnek, mint a másik. Nyilván a két tábor kommunikál is egymással: de vajon mit tart értelmes beszélgetésnek egy nem hívő, amikor leül egy kereszténnyel párbeszédet folytatni? Nos, erre a meglehetősen érdekes felvetésre végeztek egy felmérést idén Amerikában (nem meglepő módon a többnyire vallási problémákra szakosodott Barna Group intézet munkájáról van szó), melyben a résztvevőktől azt próbálták megtudakolni, milyen is lenne az ideális csevegőpartner, amikor hitbeli kérdésekről zajlik a dialógus. A felmérésben egyrészt olyanok vettek részt, akik nem keresztények (azaz más vallást követnek vagy vallástalan életet élnek), illetve bár hívőnek mondják magukat, legalábbis az utolsó egy hónapban nem volt (Megint Megmondom)

Pentecost Sunday “C” year (2019)

On the evening of that first day of the week, when the doors were locked, where the disciples were, for fear of the Jews, Jesus came and stood in their midst and said to them, “Peace be with you.” then he had said this, he showed them his hands and his side. The disciples rejoiced […] (Kiss Ulrich blogja)

SZENTLÉLEK DOSSZIÉ MINDENKINEK ÉPÜLÉSÉRE

TISZTELT AGNUSRADIO.RO BLOGOLVASÓ TESTVÉREM! KEDVES MAGYAR KERESZTYÉN TESTVÉREM! A SZEMÉLYES BLOGCÍMHEZ ( https://solustuus.blogspot.com/ )  CSATOLT PÜNKÖSDI DOSSZIÉVAL KÍVÁNOK ISMERETLENÜL ÉS ISMERŐSKÉNT IS 2019 PÜNKÖSDJÉN MINDENKINEK SZENTLÉLEKBEN ÖRVENDEZŐ, VIGASZTALÁST, TISZTA TANÍTÁST, MENNYEI VEZETÉST HOZÓ, MEGSZENTELT ÉS MEGSZENTELŐ ÁLDOTT ÜNNEPET! NAGYRABECSÜLÉSSEL, IMÁDKOZÓ SZÍVVEL: DR. BÉKEFY LAJOS Ph.D. a Szentlélek vándortanítója és vándorprédikátora LÉLEKKÖSZÖNTŐ PÜNKÖSDI AKKORDOK SZENTLÉLEK DOSSZIÉ 150 OLDALON SPIRITUÁLIS ÍRÁSOK, IMÁK, GONDOLATOK, VALLOMÁSOK PRÉDIKÁTORI FELHASZNÁLÁSRA ÉS A KERESZTYÉN OLVASÓK LELKI ÖRÖMÉRE Elérhető: https://www.blogger.com/ostID=491765632990369243    https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6348475787326955364#editor/target=post;postID=491765632990369243    https://solustuus.blogspot.com/    MAGYAR KÖNYÖRGÉS 2019 PÜNKÖSDJÉN Veni (Békefy Lajos blogja)

Gyalázat

A bukaresti külügy az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában úgy értékelte: a magyar tisztségviselők szították a feszültséget, miközben a román fél folyamatosan nyugalomra intett és mindkét közösség által elfogadható, kiegyensúlyozott megoldást szorgalmazott. Bukarest a magyarokat vádolja a feszültségek szításával - mandiner.hu Csütörtökön román nacionalisták egy I. világháborús katonai temetőben vandálkodtak, a temetőt békésen védelmezni próbáló magyaroknak azt kiabálták: „Ki a magyarokkal az országból! Mars Budapestre!” A román külügyminisztérium kiadott egy közleményt, miután csütörtök este Teodor Meleşcanu román külügyminiszter és Szijjártó Péter az úzvölgyi katonai temetőnél történt incidensről tárgyaltak telefonon.  A román külügy arra kérte a magyar kormányt, hogy „küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásána (reposzt.hu)

Papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek a hétvégén és a következő hetekben országszerte, 35 pappal és 18 diakónussal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Amikor a pogányok példája megszégyenít bennünket

Van egy megszégyenítő történet az Ószövetségben az emberi erényességről. Jeremiás próféta az Úr parancsára meglátogatja a rékábiakat, és a Templom egyik kamrájába hívja őket. Hanáni kamrájában aztán borral teli kelyheket tesz eléjük, hogy igyanak. A rékábiak azonban visszautasítják: „Nem iszunk bort, mert a mi ősünk, Jónádáb, Rékáb fia ezt parancsolta nekünk: Ne igyatok bort soha, […] (Szabados Ádám blogja)

- Szombat [2019.06.08.] "Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Szombat [2019.06.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Zsolt 99,3 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ez 13,21   Magasztalják nagy és félelmes nevét, mert szent ő!   Letépem varázskendőiteket, és kiszabadítom kezetekből népemet; nem lesz az többé vadászzsákmány a kezetekben. Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR.   Tiszteljék a te nagy és rettenetes nevedet, - szent az!   És elszaggatom takaróitokat, és megszabadítom n (Bátorító blognapló)

- Szombat [2019.06.08.] "Én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Szombat [2019.06.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Jn 12,32   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jn 16,7 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket.      Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én elmegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó (Örömüzenet)

1. oldal a 322-ből. || Következő oldal