Megrázó megemlékezés, avagy a holokauszt és a családom – Videóval

Megrázó megemlékezés, avagy a holokauszt és a családom – Videóval

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám
Budapest – 2014. május 4-én a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában rendezték meg a holokauszt és a családom című felolvasást. Szöveg és fotó: Galambos Ádám (a kép a zsinagógabán rendezett Ámos Imre és a 20. század – kortárs összművészeti kiállításon készült).

A holokauszt emlékév kapcsán indult egy civil fórum, mely olyan valós történeteket, visszaemlékezéseket gyűjt, ami a Soá idején történtekre hívja fel az emlékezni akarók figyelmét. A mai megosztottságban talán az egyik legkomolyabb és legőszintébb kezdeményezéssé nőtte ki magát a facebook oldalon elindított – talán kezdetben akciónak tekintett, de őszintesége, párt-politikai függetlensége és a csatlakozók száma és azok történetei által –, mára az emlékezet-kultúrát meghatározó és pozitív irányba terelő kiáltvány. Igen, számomra ezek a beszédek nemcsak emlékezetek, hanem kiáltványok. Ezekből az írásokból a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában rendeztek felolvasást. Az alábbiakban ennek videofelvétele tekinthető meg.
Ez nem a szavak helye. Itt nincs mit hozzáfűzni. A beszédek elhangoztak a maguk igazságában, a mi igazságunkért. Hallgassuk figyelemmel és emlékezzünk.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!