Wroclawi-találkozó: Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a fesztivál

Wroclawi-találkozó: Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a fesztivál

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Videó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Győri András Timótheus, Tagai Péter
Wroclaw – Harsonaegyüttesek zengő zenéjére vonultak be a közép- és kelet-európai keresztyén találkozó résztvevői a wroclawi Centenáriumi Csarnokba, hogy elkezdődjön a 2014. július 4-6. között megrendezésre került találkozó, amelyre Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Ukrajnából, és a Baltikumból érkeztek többek között résztvevők.

A megnyitón többek között a Slask Ének- és Táncegyüttes, a Sion gospelkórus, az oroszországi Renaissance vonós együttes, a wroclawi Orvostudományi Egyetem Medici Cantates kórusa, a németországi Posaunenmission szolgáltatták a zenei betéteket.

Egy kisfilm segítségével bemutatkozott a házigazda Lengyelországi Evangélikus Egyház. Lelki életük mellett diakóniai és oktatási munkájukat is megismerhettük.

Wroclaw a találkozások városa, mondta annakidején II. János Pál pápa, amikor 1997-ben az Eucharistikus Kongresszusra a városba érkezett. Ezeket a gondolatokat ma mi is megerősíthetjük, amikor megnyitjuk a kilencedik közép- és kelet-európai protestáns találkozót - hallhattuk a lengyel evangélikus zsinat vezetőasszonyától. - Ezek a keresztény találkozások 25 évvel a rendszerváltás után is jól illenek e város törénetéhez. Hiszek abban, hogy ezen a fesztiválon is különleges beszélgetésekre lesz majd lehetőség, de a vélemények ütköztetésére, s új barátságok kötésére is. Sokat jelent számunkra, hogy Önöket vendégül láthatjuk ebben a városban.”

A hivatalos vendégek és a különböző országokból érkezett résztvevők köszöntése után újszövetségi igék és imádságok felolvasása következett számos nyelven. Ebben a szolgálatban Fabiny Tamás püspök is részt vett.

Az Úrtól tanult imádság és az Ároni áldás után az Erős vár a mi Istenünk közös eléneklése következett, majd a házigazda lengyel egyház képviselőjétől, Ryszard Bogusz püspöktől Gáncs Péter elnök-püspök átvette a stafétabotot, a piros-fehér-zöld szalagokkal díszített jogart. A következő találkozónak ugyanis legközelebb Magyarország lesz a házigazdája. Hogy kedvet csináljuk ehhez az alkalomhoz, a résztvevők megtekinthették a Magyarországi Evangélikus Egyház történelmi részletekben gazdag kisfilmjét, amelyet nagy tapssal jutalmaztak.

Ezután együttesek zenéltek, Slask Ének- és Táncegyüttes és a Mate.O szórakoztatták a közönséget.  

A megnyitót a wroclawi multimédiás szökőkútnál tartott bemutató zárta.

Címkék: Wroclaw - találkozó - megnyitó -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!