Wroclawi-találkozó: Vitapanelek a szabadság jegyében

Wroclawi-találkozó: Vitapanelek a szabadság jegyében

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Videó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Győri András Timótheus, Tagai Péter
Wroclaw – 2014. július 5-én délelőtt vitapanelekkel folytatódott a wroclawi közép- és kelet-európai keresztyén találkozó. A találkozók történetének bemutatásán túl a reformáció, a szabadság fogalma és fontos társadalmi és etikai kérdések is előkerültek.

Az egyik helyszínen a reformáció korában élt asszonyok bemutatására került sor, életrajzuk válogatott részleteinek bemutatásával, korhű ruhában. A közép- és kelet-európai keresztyén találkozók történetének bemutatására került sor egy másik fórumon, míg Exuláns címmel az ezzel párhuzamosan folyó másik beszélgetésen a cseh testvérek közösségének kivándorlása volt a téma, egy harmadik helyszínen a vállalkozás keresztény kultúrájáról esett szó. Zsinati folyamat címmel az első európai ökumenikus találkozó 25. évfordulója alkalmából négy teológus beszélgetett az egyházak mai kihívásairól országaikban és Európában.

Reformáció és szabadság címmel a következő fórum résztvevői arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy a különböző országok evangélikus egyházaiba tömörülő keresztyének hogyan kívánják megünnepelni a reformáció 500. évfordulóját. A fórum két előadója Cselovszkyné dr. Tarr Klára külügyi és ökumenikus osztályvezető és Fabiny Tamás püspök voltak.

Népes előadógárdával zajlott a munkavállalási szabadságról és annak diakóniai feladatairól tartott fórum. Választ kerestek azokra a kérdésekre, milyen politikai és diakóniai lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a migrációval érintett családok helyzete javuljon, milyen társadalmi feszültségek és problémák merülnek fel a munkaerő vándorlással Európában.

Címkék: Wroclaw - találkozó - fórum -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!