Wroclawi-találkozó: Délutáni fórumok

Wroclawi-találkozó: Délutáni fórumok

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Videó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Győri András Timótheus, Tagai Péter
Wroclaw – 2014. július öt délutánjának folyamán megdőlt az egy négyzetméterre jutó püspökök számának rekordja. Az egyik pódiumbeszélgetésen ugyanis összesen kilenc püspök véleményével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A püspöki fórum résztvevői arra a kérdésre keresték a választ, hogy országaikban 25 évvel az 1989. évi rendszerváltozás után milyen az evangélikus egyházak helyzete és e változások mennyire mély hatást gyakoroltak a kelet-közép-európai egyházak fejlődésére. Vendéke voltak: Jochen Bohl püspök - Szászországi Evangélikus Egyház; Markus Dröge püspök - Berlin-Brandenburgi és Sziléziai-Felső-Lausitzi Evangélikus Egyház; Alfred Eichholz püspök - Kirgizisztáni Evangélikus-Lutheránus Egyház; Gáncs Péter püspök - Magyarországi Evangélikus Egyház; Marcin Hintz püspök - Lengyelországi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház; Marek Izdebski püspök- Lengyelországi Református Egyház; Milos Klatik püspök - Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház; Siergiej Maschewski püspök- Ukrajnai Német Evangélikus-Lutheránus Egyház; Jan Wacławek püspök - Sziléziai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház, Csehország. A fórumot Bogusław Milerski lelkész, a varsói Keresztyén Telógiai Akadémia rektora vezette, a zenei betéteket pedig a bonyhádi gyülekezeti kórus tagjai adták.

Egy másik fórumon az egyházak közötti szociális-diakóniai együttműködés került terítékre. Ezen a fórumon egyházunkat Gregersen-Labossa György szombathelyi lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnöke képviselte. 

Jerzy Buzek professzor előadásának kiértékelésére került sor egy másik beszélgetésben. Maciej Lis, az állampolgári jogok biztosának területi meghatalmazottja, a Zsinat tagja; Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője; Steffen Herrström svéd nagykövet élvezetes vitát folytattak arról, hogy mennyire teljesültek az EU-csatlakozáshoz fűzött remények, hogyan változott az élet az egyes országokban a rendszerváltás óta. Beszélgetésükkor a nyíregyházi gyülekezeti kórus énekelt.

25 évvel a vasfüggöny lehullása után a szabadság állt ennek a keresztyén találkozónak a középpontjában. A Szabadok Krisztusban című fórumon az egyházaknak a rendszerváltásban betöltött szerepe, a gondolatszabadság dimenziója és ennek veszélyei is felmerültek.

A délután egyik fontos eseménye volt még a magyarok számára az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-együttesének fellépése.

Az előadásokkal párhuzamosan nemzetközi futballbajnokságra is sor került. Nem szégyenkezhetünk: bár a futball világbajnokságra nem jutott ki a magyar válogatott, a Wroclawban szereplő, bakonycsernyei fiatalokból álló evangélikus futballválogatott tagjai harmadik helyet szereztek a tornán. Első lett a sziléziai cseh focicsapat, másodikként pedig a lengyelek végeztek.

Címkék: Wroclaw - fórum - találkozó -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!