Wroclawi-találkozó: Vasárnap istentiszteleteken búcsúztak a hazatérők

Wroclawi-találkozó: Vasárnap istentiszteleteken búcsúztak a hazatérők

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Videó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Győri András Timótheus, Tagai Péter
Wroclaw – Swidnica – 2014. július 6-án zárult a közép- és kelet-európai keresztyének találkozója. A protestáns résztvevők nyolc különböző helyszín templomaiban hallgathatták Isten Igéjét.

Wroclawban a Mária Magdolna székesegyházban Martin Junge a Lutheránus Világszövetség főtitkára hirdette az igét, Jaworban a Szentlélek Béketemplomban Georg Friedrich Metzger német lelkész, Walbrzychban a Megváltó templomban dr. Marian Niemec lengyel püspök, Jelena Górában Cieplicében a Megváltó templomban Jan Waclawek sziléziai-cseh püspök, Legnicában a Szűz Mária templomban Martin Herche német szuperintendens, Sycówban a János és Péter apostol vártemplomban Siergiej Maschewski ukrán püspök, Pstraznában a református templomban pedig Helena Junová cseh lelkésznő és Krysztf Góral lengyel lelkész szolgált.

A magyar résztvevők többnyire Swidnicába mentek, itt Gáncs Péter elnök-püspök prédikált Lukács evangéliumának 19. fejezetének 10. verse alapján. (A prédikációról készült felvételünket később közöljük.)

Az istentiszteleten német fúvószenekar, a nyíregyházi gyülekezet kórusa, a kunmadarasi református kórus valamint a helyi gyülekezeti kórus szerepelt. Az istentisztelet liturgiai szolgálatában magyar részről többek között Gáncs Márta, Vad Anna és Baranyay Bence segédkeztek. Az alkalom kölcsönös köszönet és áldásmondással zárult. Ezután a résztvevők mindannyian hazafelé vették az irányt.

A swidnicai evangélikus templomról:

Az 1648-ban aláírt vesztfáliai béke, amely lezárta a harmincéves háborút, előírta a vallási békét. Ennek értelmében Sziléziában három Béketemplom építését engedélyezte az uralkodó az evangélikus közösség számára. A három templom Jaworban, Glogówban és Swidnicában épült fel. 

Az épület azért érdekes, mert annakidején katolikus közegben emelték, olyan akkori törvényeket betartatva, hogy csak a városon kívül lehetett, nem tartós anyagból és nem lehet magasabb vagy megközelítően olyan magas, mint a helyi katolikus templom és csak jellegében hasonlíthatott egy templomra. A templomot 1656-ban a helyi német ajkú gazdagabb kereskedők pénzéből és a svéd király anyagi támogatásával építették. Kései utódai, XVI. Károly Gusztáv király és Szilvia királyné 2011-ben látogatták meg a templomot őseik nevében. A templom belsejében látható táblák mind-mind az adományozókat örökítik meg.

A templom az  UNESCO világörökségi listáján szerepel 2001 óta. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!