Szélrózsa-találkozó 2014: Az ember megismerhetősége – fórumbeszélgetés

Szélrózsa-találkozó 2014: Az ember megismerhetősége – fórumbeszélgetés

Share this content.

Szöveg és hang: Galambos Ádám, fotó: Szabad Júlia Anna
Soltvadkert – Dr. Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és dr. Béres Tamás egyetemi tanár, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszékének vezetője az emberi megismerés és megismerhetőség kérdésével foglalkoztak. Moderátor: Galambos Ádám volt.

Hogyan látjuk magunkat és mások hogyan láthatnak minket? Milyen az ember? Mennyire megismerhető? Mit jelent a szabadság? Megélhetjük szabadságunkat úgy, hogy közben mások szabadsága korlátozva van? A pszichológia és a teológia milyen emberképekről beszél?  

„A tudományos emberkép az embert nyitott lénynek tartja. Ez azt is jelenti, hogy az ember állandóan változik, formálódik, így nem tudjuk pontosan megjósolni az egyén cselekvését” – fogalmazott Pléh Csaba. Béres Tamás kifejtette, hogy a teológia oldaláról sem lehet végleges választ adni az ember megismerhetőségére: „az az emberkép, amiről a Bibliából értesülünk és dogmatikánk szól, nem szubsztancia. Alapvetően három dolgot emelnék ki: Először a reflexió képességét, majd kapcsolatban álló lény, míg harmadiknak a szabadságot mondanám.”

A beszélgetés teljes terjedelmében itt hallgatható meg:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!