Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Szívvel-lélekkel az idősekért – példás diakóniai munka közel két évtizede

Tóth Annával, a sepsiszentgyörgyi Diakónia idősgondozó ágazatának vezetőjével beszélgettünk. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a társadalmi igazságosság világnapján. (Magyar Kurír)

Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával Izraelben

Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával Izrael déli részén a Tel Lákis-i régészeti feltárásnál – jelentette a Háárec című újság honlapja február 17-én. (Magyar Kurír)

A Gyulafehérvári Főegyházmegye közleménye Kovács Gergely püspökszenteléséről és érseki beiktatásáról

Február 22-én, szombaton lesz Gyulafehérváron, a Szent Mihály székesegyházban Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki beiktatása. A Gyulafehérvári Főegyházmegye sajtóközleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Vállaljuk Jézus útját – egészen a megaláztatásig!

A megaláztatás útja vezet az üdvösséghez, a keresztényeknek ezen kell járniuk – hangsúlyozta Ferenc pápa február 20-án a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmise homíliájában. Amikor a keresztények, papok, püspökök, pápák nem ezt az utat követik, hibáznak. Legyünk következetes keresztények, és ne törtessünk! – figyelmeztetett a Szentatya. (Magyar Kurír)

Miért gyűlt össze 58 püspök Bariban?

Gualtiero Bassetti bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia (Conferenza Episcopale Italiana – CEI) elnöke február 19-én megnyitotta a Mediterráneumnak szentelt tanácskozást Bariban, melynek témája a Földközi-tenger térségének békéje, békeszerző hivatása. A rendezvényen 20 ország 58 püspöke vesz részt, vasárnap a záró szentmisére Ferenc pápa is megérkezik. (Magyar Kurír)

Imák az Eucharisztiáról – kézírásos imakönyvet készítenek Rókahegyen

A rókahegyi görögkatolikus templom hívei elhatározták, hogy a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve egy kézzel írott imakönyvet állítanak össze. Az ötletgazda dr. Ivancsó István atya számolt be a kezdeményezésről. (nyirgorkat.hu)

Isten vendégségének örömébe hívnak – Jubilál a Cursillo a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében éppen 25 éve alakult meg a Cursillo mozgalom. A lelkiségi mozgalom tagjai számos visszaemlékezést és ünnepi alkalmat szerveznek ezért egész évben. Az eseménysorozat nyitó alkalma február 15-én volt a debreceni Megtestesülés-templomban. (Magyar Kurír)

A te orcádat keresem, Uram! – interjú Imre Margit Ágota OSBM nővérrel

Imre Margit Ágota OSBM görögkatolikus szerzetesnővér 2020. február 22-én veheti át ünnepélyes keretek között a Parma fidei – Hit pajzsa kitüntetést Budapesten, a Jezsuita Rend Párbeszéd Házában. A 19. alkalommal odaítélt kitüntetést azon élő egyházi személyek kapják meg, akik a kommunista diktatúra évtizedeiben hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. Erről a hűségről beszélgettünk Ágota nővérrel. (nyirgorkat.hu)

Azbej Tristan: egyetértés övezi a magyar és német humanitárius politikát

A Miniszterelnökség, a Konrad-Adenauer-Stiftung és az Európai Parlament Európai Néppárt Képviselőcsoportja által szervezett eseményen az államtitkár elmondta, hogy az értékközösség... (s4c.news)

AlapVető 3. évf. 28. szám

Milyen mértékben képes valaki saját tehetsége, illetve szorgalma révén leküzdeni hátrányosan induló helyzetét, és feljebb kapaszkodni a társadalmi ranglétrán ma Magyarországon? Nyilván mindnyájunknak van erről saját tapasztalatunk – ezt egészíti ki most egy friss nemzetközi tanulmány néhány adata. Ezen kívül megismerkedhetünk a Katica Családok Átmeneti Otthonával, amely a debreceni térségben igyekszik jobb esélyeket biztosítani gyermekeknek, […] (baptist.hu)

Támogass Bizalompontjaiddal egy igazán jó ügyet!

A Baptista Szeretetszolgálat folyamatos fejlesztési programok működtetése mellett 18 országban nyújt rendszeres segélyt, élelmet, lelki segítséget bármilyen formában szükséget szenvedő emberek számára, lehetőséget biztosítva egy élhetőbb helyzethez. Adományozz pontokat online, akár öt másik alapítványnak is:bizalomkartya.auchan.hu/adomanyozas (baptist.hu)

Az Evangéliumi Világszövetség csatlakozik az úgynevezett ’AD 2020 Biblia globális éve’ támogatóihoz

2019. szeptember 16-án mintegy 80 keresztény vezető gyűlt össze 24 különböző országból a washingtoni Biblia Múzeumban, hogy kihirdessék és támogatásukról biztosítsák az úgynevezettAD 2020 Global Year of the Bible programsorozatot. Nyilvánvalóvá vált, hogy ez, a Bibliára egész évben hangsúlyt helyező mozgalom, egy Isten által inspirált kezdeményezés, hiszen több nagyobb keresztény felekezet és szervezet már jóváhagyta […] (baptist.hu)

A semmiből a végtelenbe – Esztergomi beszélgetések az eucharisztikus kongresszusra készülve

Böjte Csaba ferences szerzetes, Zsuffa Tünde író, a NEK sajtófőnöke és Szikora Róbert előadóművész voltak a meghívott beszélgetőtársak a Szent Adalbert Központban február 29-én, első alkalommal megrendezett Esztergomi beszélgetések című rendezvényen. Az „Így látják ők… az Istent, a világot, a hitet” mottóval meghirdetett program moderátora Kuzmányi István diakónus, főszerkesztő volt. (Magyar Kurír)

Kosztandi Mihály kapja idén a nagyváradi egyházmegye „A hit szolgálatában” díját

Minden évben február 21-én, Bogdánffy Szilárd születésének évfordulóján adja át a megyéspüspök a nagyváradi székesegyházban „A hit szolgálatában” díj ezüst fokozatát. Az erre kinevezett bizottság február 13-án a margittai esperesi kerületben található Micske egyházközség gondnokának, Kosztandi Mihálynak ítélte oda a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye elismerését. (Magyar Kurír)

Jelmezes farsang a budapesti Reménység iskolában

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban a katolikus iskolák is farsangi bálokat szerveznek, amelyeken a diákok – az állami iskolákhoz hasonlóan – jelmezekbe öltöznek. (Magyar Kurír)

Öt éve végezték ki a 21 kopt vértanút – Emléküket már nemcsak templom, szobor is őrzi

Egyiptom ortodox egyháza hálával emlékezik a 21 mártír hősies tanúságtételére. A koptokat 2015. február 15-én végezték ki a líbiai Sirte tengerpartján az Iszlám Állam terrorszervezet fanatikus hóhérai. Vértesaljai László SJ jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Modern apácák: vagányak, elkötelezettek és megújulásra nyitottak

A mai apácák életét nem feltétlenül egy világtól elzárt ódon kolostorban kell elképzelni. A munka és imádság mellett sokan sportolnak, van, aki még sárkányrepülőzik is. Nem zárkóznak el a közösségi média használatától sem. Sok szerzetesnőnek van okostelefonja – egyes applikációkat az evangelizáció szempontjából rendkívül hasznosnak tartanak. Ízig-vérig modern személyiségek, miközben elkötelezetten élik a 15. zsoltár szavait: „Istenem vagy nekem, nincs más javam rajtad kívül.” Címkék:  modern apácák Szent Ferenc Kisnővérei (Képmás magazin)

Keresztény sírokat rongáltak meg Ankarában

Vandálok törtek be egy ankarai keresztény temetőbe, majd közel kéttucat sírt rongáltak meg. A feldúlt sírok között bevándorolt oroszok kriptái... (s4c.news)

A semmiből a végtelen felé – Esztergomi beszélgetések az eucharisztikus kongresszusra készülv

Böjte Csaba ferences szerzetes, Zsuffa Tünde író, a NEK sajtófőnöke és Szikora Róbert előadóművész voltak a meghívott beszélgetőtársak a Szent Adalbert Központban február 29-én, első alkalommal megrendezett Esztergomi beszélgetések című rendezvényen. Az „Így látják ők… az Istent, a világot, a hitet” mottóval meghirdetett rendezvény moderátora Kuzmányi István diakónus, főszerkesztő volt. (Magyar Kurír)

Vízimentők szülői szerepben

Szülőnek lenni az egyik legcsodálatosabb és egyben talán az egyik legnehezebb feladat is. A szülőség nap mint nap új kihívások elé állítja az embert, amiknek próbál legjobb tudása szerint megfelelni. Az egyik ilyen komoly kihívás kétségkívül az, hogy szülőként próbálunk mindent megtenni azért, hogy biztonságban tudjuk gyermekeinket. Most olyan vízimentőkkel beszélgetek, akik nemcsak a munkájukban, hanem szülőként is igyekeznek minden egyes nap a legjobbat nyújtani. Címkék:  Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vízimentők (Képmás magazin)

Családos felvonulással és a házaspárok megáldásával zárult a házasság hete Pécsett

Február 16-án, vasárnap ért véget a házasság hete országos programsorozat, melyhez a Pécsi Egyházmegye és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete számos előadással, műsorral csatlakozott. Baranya megye székhelyén ezen a délutánon a családoktól volt hangos a Széchenyi tér. (Magyar Kurír)

Együtt tudunk tenni fiataljainkért – Tanulmányi napok az ifjúságpasztorációról Szegeden

Ifjúságpasztorációs tanulmányi napokat tartottak február 17. és 19. között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának szervezésében Szegeden. Idén a Christus vivit kezdetű apostoli buzdítás, kiemelten a megkülönböztetés és kísérés állt a középpontban az előadások és műhelymunkák során. (Magyar Kurír)

Mindenkinek megvan a maga fogyatékossága – Interjú Boronkay Péter paratriatlonistával

„Ma már szerencsésnek érzem magam, hogy végtaghiánnyal születtem.” A meglepő mondatot Boronkay Pétertől hallom, akivel egy készülőben lévő sportpszichológia tankönyv egyik fejezete kapcsán beszélgettünk. Aztán így folytatja: „Ehhez azonban kellett a sport, hogy teljesen el tudjam fogadni, sőt, az előnyömre fordítani.” Címkék:  Boronkay Péter parasport paralimpia paratriatlon (Képmás magazin)

Tóth Sándor – Lehetek még igazán boldog?

Tóth Sándor lelkipásztor a Házasság hetén a boldogság témakörét járta körbe. Mit jelent igazából az a kérdés, hogy “Lehetek még igazán boldog?”Jó cél-e a boldogság? A szerelem, vagy a család boldoggá tud tenni minket?Mindannyian szükségletekkel jövünk erre a világra. Igényeljük azt, hogy szeressenek minket. De mit jelent az, hogy valaki szeretetkoldus? Mi a különbség a […] (baptist.hu)

Ideje Elhinned Konferencia és Evangélizáció Nicky Cruzzal

A new york-i Mau Mau banda, egykori erőszakos vezére, Nicky Cruz osztja meg élettörténetét. Múltjában sok sötétség, családon belüli erőszak, varázslás, okkult erők munkálkodtak, jelenében pedig világosság, új élet és békesség van. Hogyan változott meg? Milyen hatalmas szeretet az, amely egy ilyen életet is felkarol? Nicky bizonysága egy valóságos megtérés történet, amelyben Isten szeretete és […] (baptist.hu)

Sokan utaznak az elővárosi éjszakai vonatokkal

A szobi, az esztergomi és a ceglédi vonalon tavaly ősz óta gyakrabban járnak az éjszakai vonatok, a szobin pedig órás ütemben közlekednek. Az utasszámolások igazolják, hogy sikeres volt a váltás, több száz utas veszi igénybe ezeket a járatokat – közölte a MÁV. (OrientPress Hírügynökség)

Pákozdi István könyvbemutatója Esztergomban

A Laskai Osvát Antikvárium rendezésében február 1-jén este tartották Pákozdi István Örömünk ünnepe címmel nemrég megjelent könyvének ismertetőjét. A meghirdetett programra annyian jöttek el, hogy alig fértek el a könyvespolcok között. (Magyar Kurír)

Erdő Péter bíboros: A Szentatya jelenléte Budapesten sok nép lelki sebeit gyógyítaná

Ferenc pápa február 19-én, szerdán reggel negyed kilenckor magánkihallgatáson fogadta Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket. A szokásos szerdai általános kihallgatás előtti rendkívüli privát audienciára a VI. Pál aula kistermében került sor. Sűrű programja után Erdő Péter bíboros szerdán késő este nyilatkozott a Vatikáni Rádió magyar adása főszerkesztőjének. (Magyar Kurír)

Saját életéről mesélt az edelényi gyerekeknek Michael August Blume apostoli nuncius

Michael August Blume, hazánk apostoli nunciusa február 20-án azokban az edelényi székhelyű intézményekben tett látogatást, amelyek fenntartója a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye: az általános iskolában, a középiskolában, majd a kollégiumban és a tanodában. (Magyar Kurír)

Ismét nagy adományt kapott a Katolikus Karitász

Nyolcvanmillió forint értékű pelenkát adományozott a Drogerie Markt Kft. (DM) a Katolikus Karitász országos központjának. (Magyar Kurír)

Nyolcszáz példányban jelent meg a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadása

Bemutatták a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a helyi református gyülekezet által szervezett Bibliaünnepen, február 18-án. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Ingyenes szűrővizsgálatok lesznek márciusban Szolnokon

Tiszta szívvel Szolnokért! elnevezéssel ingyenes betegségmegelőző lakossági szűrővizsgálatok kezdődnek március 2-án Szolnokon. A hétfőtől péntekig tartó akció keretében a Tisza-parti megyeszékhely különböző helyszínein, iskolákban és művelődési intézményekben várják az embereket – tájékoztatta a szolnoki polgármesteri hivatal az MTI-t. (OrientPress Hírügynökség)

Igazságos békét sürgetnek a reformátusok

A Református Egyházak Világközössége (REV) és több tagegyháza is kritikával fogadta a Trump-kormányzat által kidolgozott új közel-keleti béketervet. (reformatus.hu)

Szent Marto Jácinta és Ferenc, a fatimai látnokgyermekek

Az Egyház február 20-án emlékezik Szent Jácintára és Ferencre, a két fatimai látnokgyermekre, akiket Ferenc pápa 2017. május 13-án, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján avatott szentté a portugáliai Mária-kegyhelyen. (Magyar Kurír)

Konferenciát rendeznek az Országházban öt évvel a Laudato si’ enciklika megjelenése után

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület Fenntarthatóság, igazságosabb gazdasági rendszer, teremtésvédelem – Öt évvel a Laudato si’ enciklika megjelenése után: mérleg és teendők címmel konferenciát szervez március 25-én az Országházban. (Magyar Kurír)

Keresztények Kínában: harc a koronavírus ellen

Keresztény szervezetek vették fel a kapcsolatot helyi lelkipásztorokkal Vuhanban és környékén, hogy hathatósabban kezelhessék a vészhelyzetet – közölte Mark Hogsed,... (s4c.news)

Programajánló: Fatimai Zarándoklat portugáliai körutazással

2020. október 23-28 között lehet részt venni a Via Sacra - zarándok utazási iroda szervezésében a különleges utazáson, melynek lelkivezetője Deák Csaba görögkatolikus pap lesz. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2020. február 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Újjáépül a Ráday utcai kollégium

Hétfőn kezdte „szétharapni" a Ráday utcai kollégiumot a bontógép, előtte szelektív bontást végeztek a szakemberek. A helyszínen jártunk megnézni, hogyan folyik a munka a tavaly januárban kiégett diákotthonban. Annak is utánajártunk, milyen lesz az új épület, hogyan változik meg a létesítmény 2022-re. (reformatus.hu)

Isten leszállt Siófokon?

Vágytam a jelenlétére, át is éltem, aztán valami hirtelen megváltozott. Bennem vagy körülöttem? (parokia.hu)

Tíz éve Együtt a babákért

A dm és a Katolikus Karitász együttműködésében 2011-ben indult el az Együtt a babákért elnevezésű akció, amelynek keretében a drogéria jelképes keresztszülői szerepet vállalva évente 260 rászoruló családnak adományoz fél évre elegendő pelenkát. (Katolikus Karitász)

Hasznos tudnivalók Kovács Gergely püspökszenteléséről és érseki beiktatásáról

Február 22-én, szombaton lesz Gyulafehérváron, a Szent Mihály székesegyházban Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki beiktatása. A szervezők ismertetőjét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. február 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 8,27–33 (Magyar Kurír)

Erdő Péter megerősítette Ferenc pápa Magyarországra való meghívását

Erdő Péter bíboros, prímás tájékoztatta a Magyar Kurír szerkesztőségét a Ferenc pápával való február 19-i vatikáni találkozóról. (nyirgorkat.hu)

Michael August Blume apostoli nuncius Edelényben tett látogatást

Michael August Blume apostoli nuncius február 18-án azokban az edelényi székhelyű intézményekben tett látogatást, amelyek fenntartója a Miskolci Egyházmegye; az általános iskolában, a középiskolában, majd a kollégiumban, és a tanodában. (nyirgorkat.hu)

Bőven elég

„Pénzügyeink tárgyalására készülve csodálkozzunk rá, hogy Isten népe bővelkedő nép, mi mindannyian bővelkedő emberek vagyunk" – buzdította a Zsinati Tanács tagjait idei első ülésük kezdetén Steinbach József püspök. (reformatus.hu)

Krisztusi erkölcs ellenszélben: „Az élet ajándéka” – az OLI szakmai napja Budapesten

Február 22-én, szombaton 8.30-tól 16 óráig szakmai napot szervez az Országos Lelkipásztori Intézet (OLI) a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti irodaházában (VI. kerület, Városligeti fasor 42.), Krisztusi erkölcs ellenszélben: Az élet ajándéka címmel. (Magyar Kurír)

Egy hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Február 17-től 23-ig ismét a Sixtus-kápolnában láthatók azok a kárpitok, melyeket X. Leó pápa megbízásából tervezett Raffaello a pápai magánkápolnába. A Vatikáni Múzeum e különleges kiállítással emlékezik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulójára. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: A szelídség egybegyűjt, a harag szétszakít!

Február 19-én a harmadik boldogmondásról elmélkedett a Szentatya a szerda délelőtti általános kihallgatáson. A szelídek öröklik majd a földet, és nincs szebb föld mások szívénél, nincs szebb földterület a testvérünkkel való kibékülésnél – hangsúlyozta a pápa. (Magyar Kurír)

Hamisan vádolták a keresztényeket, mégis fizetniük kellett

A 2015-ös, Pakisztánban, két tálib öngyilkos merénylő által elkövetett templomi bombázásokat követően 39 keresztényt ítéltek el két muszlim meggyilkolásának vádjával.... (s4c.news)

A pápa megáldotta a bencés békefáklyát, amely idén Magyarországra zarándokol

Az 1964 óta évről évre útra kelő békefáklya február 22-én az olaszországi Norciából hazánkba indul, február 27. és március 1. között Budapestre, Pannonhalmára és Esztergomba is eljut. A február 19-i általános kihallgatáson Ferenc pápa megáldotta a bencés fáklya küldöttségét, akik Renato Boccardo spoleto-norciai érsek és Donato Ogliari montecassinói apát vezetésével érkeztek a Vatikánba. (Magyar Kurír)

Az apró örömöt keresni kell – Pécsi Rita a derűs lelkületről

Mi a farsangi idő üzenete? Erre is keresi a választ írásában Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató. (Magyar Kurír)

A kereszténység az életet szolgálja – Beszélgetés a Szent István Lovagrend nagymesterével

Ferencz Csaba villamosmérnök, űrkutató, a Szent István Lovagrend nagymestere az első szabadon választott miniszterelnök, néhai Antall József nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. Vele beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei február 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Erdő Péter megerősítette Ferenc pápa Magyarországra való meghívását

Erdő Péter bíboros, prímás tájékoztatta szerkesztőségünket a Ferenc pápával való február 19-i vatikáni találkozóról. (Magyar Kurír)

Európai uniós támogatással bővíti a házigondozást a nagyváradi egyházmegyei karitász

A Katolikus Karitász (Caritas Catolica) otthoni beteggondozói programjának fejlesztését célzó, három évre tervezett projekt nyitókonferenciáját február 13-án tartották Nagyváradon. (Magyar Kurír)

Itthon még tabunak számít egy beteg gyermek elvesztése

Wheeler-Mezei Virág kisfia, Luke három évvel ezelőtt hunyt el agydaganatban. Az anya kisebbik gyermeke, Sophie egyre több dolgot kérdez bátyjáról, ezért is döntött úgy, hogy gyerekkönyvet ír arról, mi vár rájuk a halál után. A kötet nemcsak a gyász feldolgozásában nyújt segítséget, hanem megkönnyíti a szülők helyzetét, akik nem tudják, hogyan beszéljenek velük a veszteségről. Interjú. Címkék:  beteg gyermek gyászfolyamat gyászfeldolgozás Wheeler-Mezei Virág (Képmás magazin)

Ferenc pápa fogadta Erdő Péter bíborost

A pápa február 19-én, szerdán reggel negyed kilenckor a VI. Pál aula kistermében magánkihallgatáson fogadta Erdő Péter bíborost, prímást, esztergom-budapesti érseket. (Magyar Kurír)

Kisasszonyok – Egy film a nőkről, nem csak nőknek

Január végén mutatták be a hazai mozik a Kisasszonyok című filmet, melyet Greta Gerwig rendezett. Az alkotásról szóló írásunkat adjuk közre. (Magyar Kurír)

Megkezdik szolgálatukat a Billings születésszabályozási módszer első itthon képzett oktatói

Az oktatási gyakorlat teljesítésével és a Billings Központ Oktatási Bizottsága előtt tett záróvizsgával 23 nemzetközileg akkreditált Billings Ovulációs Módszer oktató kezdheti el munkáját a Kárpát-medencében, segítve ezzel a házaspárokat és családokat, valamint a lelkipásztorok munkáját. (Magyar Kurír)

I. Brassói Népzenei Hétvége

A Brassói Evangélikus-Lutheránus Egyházközség berkeiben 2016 óta aktív népművészeti műhelymunka folyik. Négy év alatt néptánccsoport, népzenekar, népdalcsoport és aktív közösségi élet bontakozott ki. Több generációt… (evangelikus.net)

Hamvazószerda - nagyböjt kezdete

2020. február 26. A húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdete, a hamvazószerda. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Kimenekítették az elrabolt és erőszakkal megházasított pakisztáni nőt

A fiatal lányt egy Zeeshan nevű muszlim férfi rabolta el, aki korábban már eljegyezte volna kiszemeltjét, írja az ICC. Az emberrablás... (s4c.news)

Jubileumi évvel ünneplik a Costa Rica-i katolikusok érsekségük alapításának 100. évfordulóját

Costa Rica egyetlen – San José-i székhelyű – érseksége és két ugyanakkor létrejött egyházmegyéje alapításának századik évfordulója alkalmából jubileumi évet hirdettek, amely 2020. február 16-tól 2021. február 16-ig tart. Ferenc pápa levélben buzdította a latin-amerikai ország lakóit, hogy fáradhatatlanul evangelizáljanak. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Mikor nem látszik, mit épít Isten

„Az ő alkotása vagyunk: Krisztus Jézusban jótettekre teremtett minket; ezeket az Isten előre elrendelte, hogy bennük éljünk.” (Ef 2,10) (keresztenyelet.hu)

Több mint műemlék: megmaradásunk szimbóluma – Konferenciát tartottak a jáki templomról

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium adott otthon február 17-én annak a nagyszabású szombathelyi konferenciának, amelyen a jáki Szent György-templom 2019-ben végzett régészeti, építészeti és restaurátori kutatásainak eredményeiről számoltak be szakemberek. (Magyar Kurír)

Megköszönte a szentföldi múzeum bővítéséhez nyújtott magyar segítséget a ferences kusztos

Köszönetet mondott a magyar állam által a jeruzsálemi Terra Sancta Múzeum bővítéséhez biztosított anyagi segítségért Franceso Patton, a Szentföldi Ferences Kusztódia vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek – tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke február 18-án az MTI-t. (Magyar Kurír)

Nem elég az imát elmondani, át kell engedni a szívünkön – A Mária Légió lelkinapja Szatmárnémetiben

Minden év télutóján összegyűlnek a Mária Légió „Keresztények Segítsége” Regia tagjai Szatmárnémetiben. Idén február 15-én tartották meg lelkinapjukat, amelyen több mint százhatvanan vettek részt, köztük Schönberger Jenő megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Böjte Csaba: Rám mindig számíthattok!

Azbej Tristan államtitkár vendégeként a Hungary Helps program jószolgálati nagykövete lelkiségi programot tartott a szervezet munkatársainak, megerősítve őket küldetésükben. (s4c.news)

Visszakerül Prága történelmi központjába a Mária-oszlop

Visszakerül a prágai Óvárosi térre annak a barokk Mária-oszlopnak a másolata, amelyet 1918 novemberében, röviddel az Osztrák–Magyar Monarchia bukása után döntött le a tömeg egy tüntetésen, mivel az oszlopot a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották. (Magyar Kurír)

Rekollekciót tartottak görögkatolikus papok és feleségeik számára Máriapócson

A Nyíregyházi Egyházmegye idei első rekollekciója vecsernyével kezdődött február 13-án a máriapócsi kegytemplomban. (Magyar Kurír)

Újabb lengyelországi zsinagóga menekül meg az enyészettől

Tornaterem, mozi, kultúrház, volt minden a kis kelet-lengyelországi zsinagóga, ahogy rengeteg másik a holokauszt után. Krynki keletre fekszik Byalistoktól, nem messze a fehérorosz határtól. Egykor cserzőüzemek működtek itt, ahol a távoli Kaukázusból behozott bőröket dolgozták fel. Innen a zsinagóga nem hivatalos neve is, a „Kaukázusi”.  Az 1850 körül épült zsinagóga felújítására a regionális alapból kaptak… (zsido.com)

Bosznia-Hercegovina soros elnökét fogadta a pápa

Ferenc pápa február 15-én magánkihallgatáson fogadta Željko Komšićot, Bosznia-Hercegovina soros elnökét. A mintegy harminc perces pápai audienciát követően a politikus találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral, valamint Mirosław Wachowski prelátussal, az államközi kapcsolatok helyettes titkárával. (Magyar Kurír)

Tavaszi zarándoklat Máriacellbe

2020. április 3-5 között lehet részt venni a Via Sacra - zarándok utazási iroda szervezésében az ausztriai zarándoklaton, melynek lelkivezetője Deák Csaba görögkatolikus pap lesz. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2020. február 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

„Rólam, de másoknak”

Miklya Zsolt nem az a típus, aki előre fut, inkább hosszasan érleli magában a verseket, és megvárja, amíg a felszínre törnek. A Magyar Napló Kiadónál megjelent Párakép fölött című kötete izgalmas válogatás az elmúlt tizenkét év költeményeiből. (parokia.hu)

A Mazsihisz támogatja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

A Mazsihisz székely zászlóval díszített közleményben adta tudtul, hogy támogatja a székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, hogy “az őshonos európai kisebbségek közvetlenül Brüsszelből, a nemzeti kormányoktól függetlenül is kaphassanak a jövőben uniós, kohéziós pénzeket.” A … Tovább » (szombat.org)

A varsói zsidó múzeum és a lengyel nacionalisták

Dariusz Stola 2014-2019 között volt a POLIN (A Lengyel Zsidóság Múzeuma) igazgatója. Második terminusra is jelöltette magát, meg is választották, de a lengyel populista kormányzat világossá tette, hogy kinevezésre nem számíthat. Stola múlt kedden bejelentette, hogy eláll a … Tovább » (szombat.org)

Harry Potter jiddisül

Svédországban jelent meg a híres könyvsorozat legújabb fordítása. A Harry Potter könyveket eddig legalább nyolcvan nyelvre fordították le, olvashatók egyebek között thai vagy feröer nyelven (utóbbi a Dániához tartozó Feröer szigeteken beszélt skandináv nyelv). A svéd Olniansky … Tovább » (szombat.org)

Mai evangélium – 2018. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 8,22–26 (Magyar Kurír)

Proszkomídia mint Isten elérkező országának szimbóluma – az előadássorozat folytatódik a Sapientián

Február 10-én indult a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán az az előadássorozat, amelynek segítségével a görögkatolikus hívek és minden érdeklődő jobban megértheti a bizánci liturgiát. A soron következő előadó február 24-én 17 órától Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya lesz, aki a „Proszkomídia mint Isten elérkező országának szimbóluma” címmel tartja meg ismertetőjét. (nyirgorkat.hu)

Újabb kukoricaestet szerveztek Türkösben

Február 14.-én került sor egyházközségünk második kukoricaestjére. Vendégünk és előadónk, a Segesvárról érkező Veress Zsombor gyógyszerész, második alkalommal látogatott el gyülekezetünkbe és örvendeztetett meg kirándulásainak… (evangelikus.net)

Students Solidarity with Syria

Students and teachers of Hungarian reformed schools in the Carpathian Basin answered the call of the Church Leaders, opened their hearts and raised more than 60 000 USD for the renovation of Syrian evangelical schools. A 10-years high in the history of the Reformed Educational Fund. (reformatus.hu)

Milyen titkot rejtenek a római Santa Maria Maggiore-bazilika ókeresztény mozaikjai?

A Santa Maria Maggiore-bazilika hajójának mozaikjai különleges jelentőséggel bírnak, mert a kompozíció az első szinte egészében megmaradt keresztény emlék, amelynek a dekoratív funkción túl tanító szerepe is van. Képekben meséli el a szent történelmet, hirdeti az üdvösség örömhírét. (Magyar Kurír)

A kiengesztelődés jelévé kell válnunk – Interjú Arnold Chrapkowski pálos generálissal

Alapítója halálának 750. évfordulójára a pálos rend meghirdette a Boldog Özséb-emlékévet. Arnold Chrapkowskival, a rend generálisával ebből az alkalomból beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Elhunyt Nagymihályi Géza görögkatolikus pap, a Hajdúdorogi Egyházmegyei Múzeum egykori igazgatója

Dr. Nagymihályi Géza görögkatolikus áldozópap, professzor emeritus, művészettörténész, nyugalmazott egyházmegyei múzeumigazgató, parókus, tiszteletbeli esperes, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje életének 78., áldozópapságának és házasságának 45. évében, 2020. február 12-én szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

Engedjétek be otthonotokba Isten békéjét – Püspöki szentmisével zárult a házasság hete Szombathelyen

Szombathelyen, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét a házasság hete utolsó napján, február 16-án, és kérte Isten áldását a házaspárokra. (Magyar Kurír)

Passió 2020 – Hamvazószerdáig várják az önkéntesek jelentkezését

2020 önkéntest várnak a szervezők Európa legnagyobb passiójátékának előadásához, 2020. április 4-ére a Papp László Budapest Sportarénába. A rendezvény a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hivatalos előkészítő eseménye. Az előadás fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. (Magyar Kurír)

Kiválóan kezdett a magyar válogatott a papi futsal-EB-n

Idén Prágában rendezik meg a papi teremlabdarúgó-Európa-bajnokságot február 17. és 20. között. Az első versenynapon nagyon jól szerepelt a magyar csapat. (Magyar Kurír)

Van hova fordulni a kapcsolati erőszak áldozatainak

„Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?” – hangzik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet legújabb kampányának szlogenje, amely elsősorban arra igyekszik rávilágítani, hogy van hova fordulni krízis esetén. Címkék:  párkapcsolati erőszak Ökumenikus Segélyszervezet (Képmás magazin)

A helyi katolikus egyházon keresztül segíti hazánk a földrengés sújtotta Albániát

Magyarország negyedmillió eurós (mintegy 82,5 millió forint) támogatást nyújt az albán katolikus egyháznak az országot tavaly novemberben sújtó földrengés okozta károk felszámolására, egyebek mellett megrongálódott templomok újjáépítésére – közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára január 17-én Brüsszelben. (Magyar Kurír)

Megáldották a kívül megújult érmihályfalvi templomot

Ünnepélyes szentmise keretében áldotta meg Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a külsőleg felújított templomot Érmihályfalván február 16-án, vasárnap. (Magyar Kurír)

A Templomhegyen zsidónak sétálgatni nem szabad

Jehuda Glick, volt Likud képviselőt és Templom-hegyi aktivistát a reggeli órákban két amerikai képviselővel a szent helyen tett látogatása után az izraeli határrendészek letartóztatták és bilincsben elvezették, mert megszegte a helyszín látogatásra vonatkozó szabályokat. Héber … Tovább » (szombat.org)

Ferenc pápa: Legyen a szívünk nyitott és irgalmas

A keményszívűség ellenszere az emlékezés, az, ha nem felejtjük el az üdvösség kegyelmét. Ezáltal szívünk őszinte lesz és képes az együttérzésre – fejtette ki a Szent Márta-házban február 18-án bemutatott reggeli szentmisén a pápa. (Magyar Kurír)

Elhunyt dr. Nagymihályi Géza atya

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a gyászoló család mély megrendüléssel, de a feltámadás reményében tudatja, hogy dr. Nagymihályi Géza görögkatolikus áldozópap, professzor emeritus, művészettörténész, nyugalmazott egyházmegyei múzeumigazgató, parókus, tiszteletbeli esperes, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje életének 77., áldozópapságának és házasságának 44. évében, 2020. február 12. napján, szentségekkel megerősítve elhunyt. (nyirgorkat.hu)

Fegyveres lázadók tucatnyi embert lemészároltak a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a milícia tagjai a gyakori célpontjuknak számító Beni várostól mintegy 25 kilométerre csaptak... (s4c.news)

Parajdon ülésezett az Esperesek Kollégiuma

Az Esperesek Kollégiumán minden egyházmegye vezetője ismertette a maga területén élő gyülekezetek helyzetét. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Izraeli megoldás a veseelégtelenség kezelésére

Egy izraeli cég olyan életmentő eszközt fejlesztett ki, mely automatikusan ellenőrzi a vese működését. Az akut veseelégtelenség világszerte mintegy 19 millió embert érint, és egyedül az Egyesült Államokban évente 300 ezer ember haláláért felelős. Az intenzív osztályokon ápolt betegek hatvan százalékát érinti. Az izraeli Jokneám Ilitben működő, egészségügyi technológiával foglalkozó Serenno Medical elnevezésű cég olyan,… Tovább Izraeli megoldás a veseelégtelenség kezelésére A Izraeli megoldás a veseelégtelenség kezelésére bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Ismét rosszabb a levegő 

Ismét többfelé romlott a levegőminőség magas szállópor-tartalom miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden az MTI-vel. (OrientPress Hírügynökség)

Elhunyt Marijan Tyinkul kiskrassói plébános

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye megrendülten tudatja, hogy életének 71., papságának 46. évében, 2020. február 17-én elhunyt Marijan Tyinkul. Február 19-én Kiskrassón helyezik végső nyugalomra. (Magyar Kurír)

Ne (mindig) tartsd oda a másik orcád

…Makkai László pasztorálpszichológus atya a keresztény érdekvédelemről. „…én is hallom, hogy nekünk hitünk fényében mindent el kell tűrni, mert a Szentírásban benne van, hogy ha megütik az egyik orcádat, tartsd oda a másikat is… Azért bízom abban, hogy akik ezzel az egészen érdekes kontextusból kiragadott idézettel rukkolnak elő, mást is tudnak idézni Krisztus tanításából: olyanokat, […] The post Ne (mindig) tartsd oda a másik orcád appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Kellek-e még gyerekkel? Visszavesznek-e a munkába?

Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők, és úgy tűnik, egyre több munkáltató érti őket. A kisgyermekes szülők munkába visszatérésének témakörét járta körül legújabb, „Munka is, család is!” című országos online kutatásában a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és együttműködő vállalati partnerei. A kutatásból, amelyben 791-en vettek részt, kiderül, hogy a visszatérés a szülési szabadságról korántsem mentes a kihívásoktól. A válaszadók 84%-a szülő, háromnegyedük jelenleg is dolgozik, az otthonlévők négyötöde pedig szülési szabadságon van. Címkék:  munkavállalás kisgyermekkel visszatérés a munkaerőpiacra Három királyfi három királylány Mozgalom (Képmás magazin)

A "Lélekmadár" kiállítás megnyitása - beszámoló

2020.02.15. - Kallós Zoltán néprajzkutatónak, népzenegyűjtőnek állít emléket Szekeres Erzsébet Magyar Örökség- és Pro Cultura Christiana-díjas textilművész tárlata Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

DM pelenkaátadás Érden - beszámoló

2020.02.18. - 10 éves a gyümölcsöző együttműködés a dm üzletlánc és a Katolikus Karitász között, amit egy szülinapi tortával kísért pelenkaátadáson ünnepeltünk meg Érden. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Házasság Hete Veszprémben

A Házasság Hete program-folyamához a Veszprémi Kálvin János Parki Református Egyházközség is csatlakozott. A veszprémi rendezvények a házasság, az elköteleződés, a társadalmi társas kapcsolatok újabb kihívásairól szóltak. Ennek helyszínei részben a város templomai, részben a Hangvilla, valamint kulturális központok, és az egyetem voltak. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Kapcsolatépítő házassággondozó kurzus lelkipásztoroknak

Református lelkészeknek és párjaiknak szervez kapcsolatépítő kurzust a Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat április 30. és május 2. között balatonszárszói SDG-hotelben. (reformatus.hu)

A betegek szentsége erő – Betegek világnapja a kistarcsai kórházban

Február 15-én, szombaton a betegek világnapja alkalmából szentmisére hívták a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház betegeit és munkatársait. Szabóné Szekeres Ildikó és Bálint Brigitta lelkigondozók személyes hangvételű beszámolóját közöljük, mely a Váci Egyházmegyei Kórházlelkészi Szolgálat honlapján jelent meg. (Magyar Kurír)

Olyan volt, mintha háborúsdit játszanánk – Akik már nem öregszenek meg

Hatalmasat dörrent az ágyú, amint a tüzérek elsütötték ezt az irgalmatlan tömegpusztító fegyvert az I. világháború egyik harcmezején. A katonák hátraugrottak, hogy a löveg nagy erejű lökéshulláma és a visszacsapódó töltényhüvely nehogy megsebezze őket. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

El akarod mondani az igazságot? – A búcsú: film életről és halálról

A búcsú című film igaz története a felnőtté válás egy különös útját mutatja meg kultúrák ütköztetésén keresztül. A főszereplőt saját gyökereinek megismerése segíti a továbblépésben. (Képmás magazin)

Két tucat embert mészároltak le egy templomban Burkina Fasóban

Az egyik forrás beszámolt arról, hogy Pansi településen terroristák egy csoportja behatolt a templomba, ahol a hívek a vásárnapi istentiszteleten... (s4c.news)

Isteni Irgalmasság-kegyképet áldottak meg Balatonfüreden

Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét Dasek Viktor plébánossal együtt Balatonfüreden, a Krisztus Király-plébániatemplomban február 16-án, vasárnap. A főpásztor megáldotta a templom új, az Irgalmas Jézust ábrázoló kegyképét. (Magyar Kurír)

Fodor Réka tartott élménybeszámolót afrikai missziójáról a pécsi ferences templomban

Fodor Réka („Afréka”) misszionárius orvos és férje tartott előadást február 9-én a pécsi ferences templomban. Az ezt követő esti szentmise keretében megújították a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészségi önkénteseinek megbízatását. (Magyar Kurír)

Hangversennyel ünnepelték a vatikáni–magyar diplomáciai kapcsolatok jubileumát Rómában

Hangversennyel emlékeztek meg hazánk és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik, illetve 1990-ben történt helyreállításának harmincadik évfordulójáról február 13-án Rómában. (Magyar Kurír)

Keresztény bloggert tartóztattak le, amiért hitéről írt

Mauritániai rendőrség hajtóvadászatot indított a keresztény hittérítők ellen. Egy megkeresztelkedett blogger hittársainak szolgálatairól írt bejegyzést, amiért a hatóságok beidézték –... (s4c.news)

Fernando Filoni bíboros a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend küldetéséről

Ferenc pápa a Népek Evangelizációjának Kongregációja korábbi prefektusát, Fernando Filoni bíborost nevezte ki a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend nagymesterének. A január 16-án a lovagrend római székhelyén beiktatott új nagymesterrel François Vayne készített interjút, melyet a La Stampa olasz napilap tett közzé. A beszélgetést Jungbert Béla fordításában, szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Farsangi mulatság a Szent Miklós intézményben

A Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény nyírbátori II. sz. szakmai egységében az idei farsangon is színes kavalkáddal, vidám farsangi jókedvvel űzték messzire a már nagyon unt, szürke telet – Nagyné Loránt Andrea szakmai vezető beszámolója következik. (nyirgorkat.hu)

Megköszönte Magyarország támogatását a szentföldi múzeum bővítéséhez a ferences vezető

Köszönetet mondott a magyar állam által a jeruzsálemi Terra Sancta Múzeum bővítéséhez biztosított anyagi segítségért Franceso Patton, a Szentföldi Ferences... (s4c.news)

A házasság ízei

2020. február 15-én a házasság hete alkalmából egy különleges programot szerveztünk Gyulán házaspárok és jegyespárok számára. Az esten 30 pár vett részt. Vendégeink voltak a Kecskeméti Baptista Gyülekezetből Varjú Lajos és felesége, Katalin, valamint Murányi Szabolcs és felesége, Adél. Az előadók a négy alapíz kapcsán (édes, sós, keserű, savanyú) beszéltek a házasság örömeiről és nehézségeiről. Minden alapízhez egy-egy különleges csokoládét […] (baptist.hu)

„Az Isten szeretete kiűzi a félelmet. Az életfélelmet is”

A VII. Fiatal felnőtt wellnesshétvégén, Balatonszemesen ezúttal Boros Dávid és felesége, Ágota voltak a vendégeink, akik az elköteleződésről és az odaszánásról beszéltek nekünk. Életünknek annyi területén, de legfőképpen az Istennel való kapcsolatunkban tapasztalhatjuk meg azt, hogy annyi lehetőség áll a rendelkezésünkre, de az igazi döntést semmi mellett nem hozzuk meg. Mindent akarunk, de végül semmi […] (baptist.hu)

Fatima a leglátogatottabb Mária-kegyhely Európában

A február 5-én közzétett adatok alapján Fatima jóval látogatottabb zarándokhely, mint Lourdes vagy Međugorje. 2019-ben kiemelkedően sokan, több mint hatmillióan keresték fel a portugáliai Mária-kegyhelyet. (Magyar Kurír)

Magyar Levente: Magyarország negyedmillió eurós támogatást nyújt az albán katolikus egyháznak a földrengéskárok felszámolására

Brüsszel, 2020. február 17., hétfő (MTI) - Magyarország negyedmillió eurós (mintegy 82,5 millió forint) támogatást nyújt az albán katolikus egyháznak, az országot novemberben sújtó földrengés okozta károk felszámolására, egyebek mellett megrongálódott templomok újjáépítésére - közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Brüsszelben. (MTI)

Áder János magyarországi látogatásra hívta meg Ferenc pápát

Bognár Renáta, az MTI különtudósítója jelenti: Vatikán, 2020. február 14., péntek (MTI) - Magyarországi látogatásra hívta Ferenc pápát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Áder János köztársasági elnök pénteken. Az államfőt négyszemközti audiencián fogadta a Szentatya a Vatikánban. (MTI)

Leszoktam a kedvenc mobiljátékomról! – egy volt függő vallomása

Nem tudom letenni a tabletet, pedig már éjfél is elmúlt. Épp nyerésre állok, a karakteremnek, Rex-xarnak még 20 életpontja van, az ellenfélnek már csak kettő. Leteszem a következő kártyát, felhasználok egy varázslatot és kész. Győztem. Máris enyém a 60 arany, és egy speciális varázskártya, amit a következő játékban felhasználhatok. Ej, ki kellene próbálni. Na jó, csak még egy meccset… Címkék:  játékfüggőség játékfüggő függőség (Képmás magazin)

Érték a házasság – A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének közleménye

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége idén is örömmel vett részt a házasság hete ünnepségsorozatban, amely számos eseményével ráirányította a közvélemény figyelmét a házasság és a család fontosságára. A nemzetközi kezdeményezésű programsorozatot hazánkban 2008 óta rendezik meg, minden évben a szerelmesek és házasok védőszentje, Szent Bálint ünnepéhez kapcsolódva. (Magyar Kurír)

Felújítása előtt utoljára szólalt meg a nagyváradi székesegyház orgonája

A nagyváradi székesegyház orgonájának szétszerelése és restaurálása előtt jótékonysági hangversenyt szervezett február 7-én este a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Az adományokat a gerinceredetű izomsorvadásban szenvedő Ölyüs Noel kezelési költségeinek fedezésére fordítják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Azt nem, mert az fáj...!

Nincs is jobb a téli estéken, mint egy finom teával bekuckózni a szobába, elbújni egy jó könyvvel, gyújtani egy gyertyát, és élvezni, ha végre pihenni lehet egy kicsit. (parokia.hu)

Vallásszabadság, keresztényüldözés, antiszemitizmus

Amerika- és zsidóellenes kirohanás egy keresztényüldözésről rendezett budapesti konferencián. A Trump kormány tíz nappal ezelőtt hozta létre a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségét ( International Religious Freedom Alliance ), amelyhez 27 ország, köztük Magyarország … Tovább » (szombat.org)

Mai evangélium – 2018. február 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 8,14–21 (Magyar Kurír)

Kukoricaestet tartottak Krizbán

Február 11-én kukorica estet szerveztek Krizbán, melyen Dr. Kovács Lehel István érdekes előadást tartott az őskeresztyénekről. Közösen indultunk el az őskeresztyének nyomába és érkeztünk meg… (evangelikus.net)

Teaestet szerveztek Bácsfaluban

A gyülekezeti alkalmak éves indítójaként február 13.-án teaestet tartottak a bácsfalusi gyülekezeti teremben. Szolgált Moisza Arnold református beosztott lelkész. Az esemény szeretetvendégséggel és tombolahúzással zárult.… (evangelikus.net)

Ha jót cselekszünk embertársainkkal, az az örök élet záloga – kánoni vizitáció Szabolcsveresmarton

Háromnapos kánoni látogatást tett Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a Szabolcsveresmarti Görögkatolikus Egyházközségben. (nyirgorkat.hu)

Holokauszt oratórium Hannoverben

Az Európai Kántorszövetség konferenciát tartott Hannoverben, a Holokauszt Emléknapja alkalmából. Az Európai Kántorszövetség (ECA)* 2020 évi gyűlése egybeesett a város Holokauszt emléknapi megemlékezéseivel, amit idén Auschwitz felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából … Tovább » (szombat.org)

Egyéves missziós gyakorlattal kívánja kibővíteni Ferenc pápa a szentszéki diplomaták képzését

Február 17-én, hétfőn tették közzé a Vatikánban Ferenc pápa Joseph Marino prelátushoz, az Egyházi Pápai Akadémia, a szentszéki diplomaták képzésével foglalkozó főiskola elnökéhez írt levelét. A Szentatya azt kérte az akadémiától, hogy a képzési folyamatba illesszenek be egy missziós gyakorlati évet, melyet a jelöltek saját egyházmegyéjükön kívül, a világ más részén töltenek el. (Magyar Kurír)

A közöny vértanúiért imádkozunk – Szentmise az elhunyt hajléktalanokért Budapesten

A Sant’Egidio közösség február 16-án délelőtt a józsefvárosi Szent József-templomban emlékezett az elmúlt évben meghalt hajléktalan barátaira. A szentmisét Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be. A szertartás után ebédre terítettek a templomban. (Magyar Kurír)

Végezzük a szeretet munkáját!

A tavaszi ülésszak kezdetén ebben az esztendőben is közös elcsendesedésre hívták a parlamenti képviselőket a Hold utcai gyülekezetbe. Az alkalmon Bogárdi Szabó István püspök hirdette az igét. (reformatus.hu)

Az életünk és a liturgia nem két világ – Előadás-sorozat az Eucharisztiáról a Sapientián

Az Eucharisztia a bizánci teológiában címmel előadás-sorozat kezdődött február 10-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Az első előadást Papp Miklós görögkatolikus pap, morálteológus tartotta, Bevezetés a bizánci liturgiába címmel. (Magyar Kurír)

Rekordtámogatás gyűlt össze a damaszkuszi keresztyén iskolának

A magyar református oktatási intézmények diákjai és pedagógusai minden eddiginél több, közel 20,3 millió forintot gyűjtöttek össze a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapba. Az év végi jótékonysági akción összegyűlt adományokból és a Generális Konvent támogatásából megújulhat szíriai testvéregyházunk damaszkuszi általános iskolája. (reformatus.hu)

Elhunyt Kovács János tiszteletbeli kanonok

A Veszprémi Főegyházmegye érseke, papsága és a rokonság fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Kovács János tiszteletbeli kanonok, helyettes esperes, plébános életének 79., áldozópapságának 49. évében, 2020. január 17-én, szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének. (Magyar Kurír)

2022-ben tartják a következő püspöki szinódust

Várhatóan két és fél év múlva, 2022 őszén lesz a XVI. rendes püspöki szinódus a Vatikánban. Erről határozott Ferenc pápa a püspöki szinódusok titkársága legutóbbi ülésén, február 6-án. Három lehetséges témát vázoltak fel a Szentatyának. (Magyar Kurír)

Holokauszttúlélő asszonyt játszik Sophia Loren az Előttem az élet új filmváltozatában

Sophia Loren, a 86 éves olasz színészikon játssza a Holokauszttúlélő idős asszonyt az Előttem az élet új filmváltozatában, melyet a Netflix dob majd piacra. Az Edoardo Ponti rendezte film, amit Ugo Chiti társaságában ír Romain Gary Emilé Ajar álnéven írt világhírű regényéből, … Tovább » (szombat.org)

Házasság hete - házaspáros zarándoklat - beszámoló

2020.02.15. – „A házasság Isten ajándéka, amelyet az Ő kegyelme kísér.” - hangsúlyozta Kovács Zoltán a székesfehérvári egyházmegye új családreferens papja, a Házas Hete programjainak záró alkalmán. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Vigyük Isten elé hálaadásunkat!

Marosvásárhelyen tartjuk a Magyar Református Egység napját május 22-én, pénteken és 23-án, szombaton. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ismét elraboltak egy papot Nigériában

Két héttel azután, hogy megtalálták az egyik szeminarista holttestét, akit három társával együtt január elején hurcoltak el, február 14-én Nicolas Oboch, az Edo állambeli uromi egyházmegye papja esett emberrablók fogságába. (Magyar Kurír)

„Minden nyomorúság ellenére csordultig vagyok örömmel” – Betegek világnapja Szatmárnémetiben

A szatmárnémeti Zárdatemplomba várták a betegek világnapján, február 11-én mindazokat, akik közel érzik magukhoz a betegeket, esetleg maguk is érintettek a szenvedésben. A szentmise főcelebránsa Schönberger Jenő megyéspüspök volt, a szentbeszédet Hankovszky Ferenc püspöki helynök, irodaigazgató mondta. (Magyar Kurír)

Külföldre szakadt a gyerekem! – Távolságban megélt veszteségek

Nem gondolunk gyászként arra, ha a szeretteinktől távol kerülünk, pedig a szülők gyakran élik meg gyászként gyermekeik külföldre költözését. A Napfogyatkozás Egyesület tavaly év végén rendezett „Gyász – tabu vagy trend?” konferenciáján figyeltem fel erre az új témára: érdekelt, miért foglalkoznak ezzel a gyásztanácsadók, mennyiben különbözik ez egy klasszikus gyermeki leválástól, így elbeszélgettem Kánya Kinga gyásztanácsadóval, majd felkerestem több érintett anyát. Címkék:  Kánya Kinga gyásztanácsadó Napfogyatkozás Egyesület (Képmás magazin)

A keresztség szentségét felnőttek is kérhetik – Keresztény Tanösvény (23. rész)

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat huszonharmadik része A keresztség szentségét felnőttek is kérhetik címmel február 16-án jelent meg. (Magyar Kurír)

Új harang hívogat Tordaszentlászlón

Az új harang hétfőn, február 17-én kondult meg először a toronyban. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Erőt merítve a további útra – Szentmisével zárult Budapesten a házasság hete

A hazánkban tizenharmadszor megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjét február 16-án, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban tartották. A liturgiát Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök vezette. Koncelebrált Osztie Zoltán plébános. (Magyar Kurír)

Engedd el a félelmeket!

Mi a félelem, az aggodalmaskodás? Úgy is meg lehet fogalmazni, hogy valamiféle balsejtelem. Sőt, inkább balsejtelem-sorozat. Az ember aggódik: mi lesz ebben a helyzetben, de utána azért aggódik, ami majd abból következik. Leesik egy pohár: hogyan tüntetem el a szilánkokat? Mi van, ha észreveszik? És az ember egy hosszú aggódásfonalat sző magában, ami tele van csomókkal. A félelem talán a legjobban egy csomós kötélhez hasonlítható... Amikor félünk, ösztönösen rászorítunk erre a kötélre, magunkban jajgatunk, és a csomó csomóját is képesek vagyunk megalkotni. Címkék:  Félelem elengedés aggodalmaskodás (Képmás magazin)

A liturgia nem azzal kezdődik, hogy vasárnap kilenc órakor betoppanunk a templomba - előadás a Sapientián

Lendületes, erős kezdése volt az "Eucharisztia a bizánci teológiában" című előadássorozatnak Papp Miklós morálteológus atya vetítéssel egybekötött ismertetője a bizánci liturgiáról. Már a bevezető előadásban olyan mélységek tárultak fel, amik új megközelítést és szempontokat adhatnak a vasárnapi Szent Liturgián való részvételhez. (nyirgorkat.hu)

Újra görögkatolikus ifjúsági lelkigyakorlat lesz Máriapócson

A karácsonyi előtti böjti időszakban tartott első és egyben hagyományteremtő OGIF (Országos Görögkatolikus Ifjúsági Fórum) ifjúsági lelkigyakorlat iránti érdeklődés már a jelentkezési időszakban felülmúlt minden várakozást: egy hét alatt több mint ötvenen jelentkeztek. Az összejövetel igazolta, hogy nemcsak a létszám, hanem a csapatszellem és a minőségi együttlét is minden reménynél többet adott, valódi érték jött létre. Az OGIF újabb, Húsvétra hangoló lelkigyakorlatot szervez Máriapócson április 3. és 5. között. (nyirgorkat.hu)

Teológusnap a dél-pesti gyülekezetekben

Akadémiánk baptista lelkészi szolgálatra készülő hallgatóinak egy csoportja egy-egy budapesti vagy környéki gyülekezetben végeznek tanév közben gyakorló szolgálatokat a helyi lelkipásztor megbízása szerint. E hallgatók a közös szolgálat örömét is szerették volna átélni, amire kiváló lehetőség egy teológusnap. 2020. február 9-én a Pestszenterzsébeti Baptista Gyülekezet teret adott erre. A délelőtti istentiszteleten a dél-pesti régió több […] (baptist.hu)

Diákotthon a közösségért Székelyföld szívében

Különleges közösség éli mindennapjait Székelyudvarhely szívében. A II. Rákóczi Ferenc utca épületei közé simulva a Református Diákotthon Alapítvány kollégiuma lassan harminc éve fogadja be a Székelyföld minden szegletéből érkező középiskolásokat. (reformatus.hu)

Tripoli apostoli vikáriusa: Líbia ugródeszka Európa felé

A Líbiában elkötelezetten szolgáló Szükséget Szenvedő Egyház pápai segélyszervezet interjút készített George Bugeja OFM érsekkel, Tripoli apostoli helynökével az ország helyzetéről és kilátásairól. (Magyar Kurír)

„Adj szüleinek szeretetet és bátorságot…” – Lelki adoptálók országos találkozója a Sziklatemplomban

Aki lelki adoptálást vállal, kilenc hónapon keresztül mindennap imádkozik egy magzatért, akit az abortusz veszélye fenyeget. Ez egy egyénileg végzett szolgálat, azonban megerősíti az imádkozókat az időnkénti találkozás és a közös ima a többiekkel. A lelki adoptálók országos találkozóját február 1-jén rendezte meg a József Szövetség a budapesti Sziklatemplomban. (Magyar Kurír)

Összeesküvés vádjával ítéltek el két atyát Manilában

A Jézus Társaságának két tagját, Albert Alejo és Flaviano Villanueva jezsuita atyákat is érintettként kezelik az „Ang Totoong Narcolist (The True... (s4c.news)

Nyílt napok és diplomaátadó az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

Három nyílt napot tartottak az év elején az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF) Vácon, illetve a főiskola budapesti campusán. A megjelent érdeklődőknek a főiskola dolgozói és a hallgatók mutatták be az AVKF képzéseit, és a vendégek ízelítőt kaptak a főiskola életéből. (Magyar Kurír)

Úton a papi futsal-válogatott

Idén Prágában rendezik meg a papi futsal-EB-t február 17. és 20. között. Az Európa Bajnokságra a magyar papi válogatott ma reggel indult el. (nyirgorkat.hu)

Határon túli református diákok mutatkoztak be Miskolcon

Idén is megrendezte „Szólj, ötágú síp” programsorozatát a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon. A kulturális esemény célja a külhoni magyar református közösségekkel és intézményekkel történő kapcsolatépítés, az ismeretközlés és a magyarságtudat erősítése. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Kiállítással kapcsolódik a Hadtörténeti Múzeum az eucharisztikus kongresszushoz

Az idén ünnepelt évfordulók jegyében változatos programokkal várják a látogatókat 2020-ban a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban – tájékoztatta az intézmény február 13-án az MTI-t. Mindemellett a múzeum az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeiben is szerepet vállal. (Magyar Kurír)

Papságom olyan, mint a cseppkő – Példaképünk: Papp Miklós

Dr. Papp Miklós neve sokak számára ismert, akár mint görögkatolikus atya, akár mint morálteológus az egyetemi oktatás mezején, a Papp válaszol sorozat válaszadójaként, vagy egyszerűen mint ember, férj és édesapa. Dr. Papp Miklós vall arról, hogyan nem lett matematikus, de ennek ellenére próbálja megoldani a legnehezebb egyenlet: az ember képletét. Egy rendkívüli egyén alázatos hitvallása az örök értékek mentén az ember Istenben gyökerező sokszínűségéről. Beszélgetés a papság kegyelmeiről, a házasság áldásairól, a nevelés kincseiről. (nyirgorkat.hu)

Fülöp Attila: nőtt a nevelőszülők száma

Nőtt a nevelőszülők száma – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. Fülöp Attila közölte: a nagykorúakkal együtt több mint 23 ezer olyan gyerek van ma Magyarországon, aki valamiért nem tud saját családjában nevelkedni. (OrientPress Hírügynökség)

Hárommillió forint az ökumenizmus támogatására

Négy pályázatot írt ki a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány: összesen csaknem hárommillió forinttal segíti a felekezettudomány művelését, valamint a hazai történeti felekezetek jobb megismerését és közeledését. (reformatus.hu)

Élen jár a fogyasztói tudatosságra nevelésben az edelényi görögkatolikus iskola

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda kapta meg a 72. „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet. Az elismerést Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át február 6-án az iskolában. (Magyar Kurír)

Nyílt napra hívnak a győri Brenner János Papnevelő Intézetbe

A győri Brenner János Papnevelő Intézet hívja és várja a papi hivatás iránt érdeklődőket február 22-én, szombaton 9 órára. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. február 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Veretes szövegek új köntösben

Hitvallásaink fontosságáról, szerepéről és újrafordításáról beszélgettünk Fekete Károly tiszántúli református püspökkel. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. február 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 8,11–13 (Magyar Kurír)

Püspökkenyér

(NAVA_Video )

„Muszlim vagyok, de nem jó muszlim” – Vértesaljai László SJ jegyzete egy váratlan találkozásról

Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió munkatársa megindító írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Legmélyebb vágyunk a kapcsolat – Guba Judi és Imre terapeuták a házasság karbantartásáról

Ebben az interjúban sűrűn egymás mellé fog kerülni a házasság és a terápia szó, ami első pillantásra nem szerencsés. Azt az érzést keltheti ugyanis, hogy a házasság olyasmi, amihez terapeuta kell. Ez kicsit olyan, mint amikor valakinek gyógyszereket írnak fel, és ettől betegségtudata lesz. Hiszen csak nem kellene neki gyógyszer, ha nem volna beteg! Ezért az első kérdésem az, hogy... (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Nem az szabad, akit szenvedélyei irányítanak!

Február 16-án a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy a törvény megtartásánál annak lényegére kell figyelnünk, és át kell éreznünk a szívünkkel, hogy miben akar Isten általa segíteni nekünk. (Magyar Kurír)

Áradt belőle a boldogság – Stella Leontin atyáról emlékeztek meg Máriabesnyőn

Stella Leontinra, ahogy egy hittanosa nevezte: „Jézuska bácsira” emlékeztek Máriabesnyőn. Emléktábla-állítással, életét, hitvallását bemutató rövidfilmmel adtak hálát szolgálatáért február 16-án a Szent Ferenc Közösségi Házban. A zarándok hazatalált. (Magyar Kurír)

EvikeFeszt Székelyvarságon – Videóriport

2020. február 8-9 között Székelyvarságon egyházunk fiataljainak EvikeFesztet tartottunk. Köszönjük a videót a FlyFilms-nek! (evangelikus.net)

Folytatódik a párbeszéd a Szentszék és a Kínai Népköztársaság között

Münchenben folytatott megbeszélést Paul Richard Gallagher érsek és Vang Ji kínai külügyminiszter. Hangsúlyozták a püspöki kinevezésekről szóló ideiglenes megállapodás jelentőségét, és folytatni kívánják a párbeszédet. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A hálaadás az Istenhez fordulás feltétele

Az aranyosegerbegyi templom ma már szépen helyretett külsőjével és hófehér tisztaságú belsőjével hívogatja a gyülekezeti tagokat. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Megnyitották Gyémánt László kiállítását a tatabányai Kortárs Galériában

Gyémánt László Kossuth-díjas festő és grafikus, valamint Ardey Edina festőművész kiállítását nyitották meg a Kortárs Galériában. A megnyitón részt vett Erdő Péter bíboros, prímás. (Magyar Kurír)

Gerhard Ludwig Müller: Aki fényt gyújtott a sötétségben

Ferenc pápa 2019. október 13-án a Szent Péter téren szentté avatta John Henry Newmant. Ebből az alkalomból jelent meg a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában ez a kötet, melyet Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció egykori prefektusa írt. A könyv segít abban, hogy megismerjük a 19. század jelentős konvertita teológusának életútját és gondolkodását. (Magyar Kurír)

Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?

Néhány „tanács” a sikeres gyerekneveléshez. – Kezdd el idejében gyermeked minden igényét teljesíteni! Így egyre inkább elhiszi, hogy a világ köteles őt kiszolgálni. – Ha trágár szavakat beszél, ne vedd észre! Valahogy le kell vezetnie indulatait. – Kíméld meg minden lelki neveléstől! Ezzel várj addig, amíg felnőtt nem lesz. Akkor aztán majd maga dönthet. – […] The post Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Az én küldetésem imádkozni és szolgálni, amíg élek” – Kávéházi beszélgetés Sillye Jenővel

A Kávéházi beszélgetések Tóni atyával sorozat keretében Budapesten, a Shalom Katolikus Közösség józsefvárosi HungaRio kávéházában február 15-én, szombaton este Michels Antal plébános beszélgetett Sillye Jenő énekes, dalszerzővel, a hazai evangelizációs zene megalapítójával. (Magyar Kurír)

Egy ajándékba kapott zarándoklat – A Szentföldön járt a pannonhalmi főapát

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát tavaly, a 60. születésnapjára egy szentföldi zarándokutat kapott a munkatársaitól ajándékba, amire idén januárban tudott elmenni. A főpásztor személyes beszámolóját közöljük, szerkesztett formában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenete a spanyol hívekhez: Rajtatok a sor, vigyétek el az evangéliumot mindenhová!

A Szentatya üzenetet küldött Blázquez Pérez bíborosnak, a spanyol püspöki konferencia elnökének a világiak országos kongresszusára, melyet Madridban tartanak február 14. és 16. között. (Magyar Kurír)

„A föltámadás ad értelmet minden küzdelemnek, szenvedésnek” – Betegek világnapja Veszprémben

Udvardy György érsek mutatott be szentmisét a betegek világnapján, február 11-én a veszprémi kórházban Nagy Károly apát, kanonok plébánossal és Juhász Csaba kórházlelkésszel. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 77.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Ima a keresztények egységéért

Pázmány Péter imádsága egy ma is nagyon fontos ügyért. Irgalmas Isten, ki minket egy örök életnek reménységére hívtál, hogy amint te egy vagy, és egy a tetôled rendelt keresztség, úgy mindnyájan egy hitben, egy szívvel szolgáljunk neked: adj szívünkbe Szent Lelket, hogy mindnyájan egyet értsünk, egyet valljunk és a te akaratodban való egységet szorgalmatosan megtartsuk. Add, hogy […] The post Ima a keresztények egységéért appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Nem az Úr keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen…”

 Fél éven át nem szívódott fel egy gennyes góc a fogínyemben; csak fájt és fájt. Olyan érzés volt olykor ez a gyulladás, mintha elevenen vésnének a fejemben valamit… Lüktetett, zakatolt, kínzott! Közben persze igyekeztem tenni a dolgomat, mosolyogva prédikálva…  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Ökumenikus imahét Besztercén

„…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk.” (ApCsel 28,2) A történelmi egyházak képviselői immár 12. alkalommal szervezték meg Besztercén az ökumenikus imahetet, január 18 – 24. között.… (evangelikus.net)

Sepsiszentgyörgyi ökumenikus imahét: Istenért vagy Istennel?

Sepsiszentgyörgyön idén január 17-26. között tartották az ökumenikus imaalkalmakat. A megyeszékhelyen már több mint 20 éves hagyománya van az imatizednek: a római katolikus, református, evangélikus,… (evangelikus.net)

„A bizonyságtételt nem csupán lehetőségként kell kezelnünk” – imahét Nagyváradon

A nagyvárad-újvárosi református templomban folytatódott vasárnap este az idén az „…igen emberségesen bántak velünk…” (ApCsel 28,2) mottó jegyében zajló ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért. Mátyás… (evangelikus.net)

I. Népzenei Hétvége Brassóban

Az I. Brassói népzenei hétvége a komáromi Ördöngös Népzenetanoda és révkomáromi Hárompatak Polgári Társulás közreműködésével valósult meg 2020 január 31-én és február 1-jén Brassóban, a… (evangelikus.net)

Kukorica-est Tatrangon

A Tatrangi Evangélikus – Lutheránus Egyházközség kukorica-estet szervezett. Az est keretében a tatrangi óvodások farsangi műsorát is megtekinthették a résztvevők.     (evangelikus.net)

Ökumenikus imanap Kolozsváron

Ökumenikus imanapon imádkoztak Kolozsváron a keresztyének egységéért a görögkatolikus templomban. Egyházunk az alkalmon Fejér Olivér kolozsvári lelkipásztor képviselte. (evangelikus.net)

A Pro Special csoport születésnapi ünnepsége

A kézdivásárhelyi Pro Special fogyatékkal élő gyermekeket foglalkoztató csoport február 3-i alkalmán a januárban és februárban születésnapjukat ünneplő gyermekeket és szüleiket köszöntöttük fel. Isten éltesse… (evangelikus.net)

Kukoricaestet szervezett a Türkösi Egyházközség

Korodi Levente lelkész köszöni Dr. Kovács Lehel Istvánnak az előadást, Fazakas Imolának a gitározást, a szervezőknek a lelkes hozzáállást, a résztvevőknek a jelenlétet! Szeretettel várnak… (evangelikus.net)

EVIKEfesztet tartottunk Székelyvarságon

Összesen 53 fiatal használta ki február 8-9. között Pál apostolnak az Efézusiakhoz írt levelében szereplő alkalmas időt, ugyanis a hargitai Székelyvarságon egy olyan élő közöséggé… (evangelikus.net)

KisEvikeFeszt a bácsfalusi Gillich Fülöp Diákotthonban – Fotóriport

2020. február 15-én, szombaton KisEvikeFesztet tartottunk a bácsfalusi Gillich Fülöp Diákotthonban.   Fotók: Végh Nimród (evangelikus.net)

Útravaló – 2020. február 16., évközi 6. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. február 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 5,17–37 (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Vörösmarty Mihály: Nem fáradsz-e…

E napokban van Csajághy Laura és Gyarmati Fanni halálának évfordulója. Nevük hallatán négy ember, két emberpár sorsa idéződik fel. Amikor a házasságot ünnepeljük, e két feleség a hűség és az odaadottság szimbólumaként állhat előttünk. A választott vers pedig egy epigramma – disztichonban, kérdezve mondja ki a mély emberi vágyat, immár 175 éve. És magában hordozza a rá adott választ is. (Magyar Kurír)

77 éve házasok – Szocska Ábel köszöntötte az ország legidősebb házaspárját

Szocska A. Ábel megyéspüspök Máriapócson, a II. János Pál Idősek Otthonában köszöntötte az ország legidősebb házaspárját a Házasság hetén. Orosz Rita, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely munkatársa írta meg beszélgetésüket. (Magyar Kurír)

Önkéntes szervezőket várnak Grazba

Fiatal segítők (stewardok) jelentkezését várják az idei év kiemelkedő protestáns eseményére, a Graz városában július 3. és 5. között meghirdetett egyházi napokra. (reformatus.hu)

Mint ámuló angyal – Az 1917 című filmről

Ha egy filmről írni szeretnék, szándékosan nem tájékozódom előre a részleteiről. Hagyom, hogy meglepjen. Arra vagyok kíváncsi, milyen hatást tesz rám a film, nem pedig arra, hogy ez meg fog-e egyezni az előzetes elvárásaimmal, esetleg mások véleményével. Így voltam Sam Mendes legújabb filmjével, az 1917-tel is. (Magyar Kurír)

Nincs olyan házasság, ami ne kerülhetne veszélybe – Új dokumentumfilm-sorozat a Párbeszéd Házában

A Faludi Ferenc Akadémia Szőts István Műhelye Hajnal Gergely rendezői, művészeti irányításával Családban maradva címmel készített dokumentumfilm-sorozatot, négy család életébe engedve bepillantást. A Házasság hetében elindult műhelysorozat az ő történetük alapján mutat be válsághelyzetbe került kapcsolatokat, és azt, hogy a párok miként próbálják kezelni, megoldani gondjaikat. (Magyar Kurír)

Három keresztényt lőttek le, miközben a templomukat védték

Az etióp kormány folyamatosan diszkriminatív intézkedéseket hoz a helyi keresztény közösségek ellen. A békés tüntetők egy templom lebontása ellen léptek... (s4c.news)

Ferenc pápa az evangélium elsőbbségét hangsúlyozta az új bírósági évad kezdetén

Ferenc pápa február 15-én, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Királyi termében fogadta Vatikán Városállam igazságszolgáltatásának képviselőit abból az alkalomból, hogy megnyitotta az új bírósági évadot. Beszéde központi részében a bírói döntések vezérelvéül az evangéliumot helyezte az igazságszolgáltatás képviselőinek a szívébe. (Magyar Kurír)

A felelősséggel élni kell!

„Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon (Lk 12,48)" – vallja Édes Árpád, a kiskunhalasi gyülekezet vezető lelkipásztora. A Kossuth Rádió február 16-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a kiskunhalasi református templomból közvetít istentiszteletet. (reformatus.hu)

Hogy az otthon ne váljon logisztikai központtá – Interjú a pécsi Párkapcsolati Műhely vezetőivel

A Párkapcsolati Műhely hetedik éve működik töretlen sikerrel. Nagy Péter és Judit négy gyermek szülei és négy unoka nagyszülei. A pécsi fiatal házasok, akik elbizonytalanodnak, legtöbbször őket keresik elsőként. De hogy lettek a kapcsolatok szakértői? Mi a történetük, és mit gondolnak a konfliktusokról? – Erről beszéltek a Pécsi Egyházmegye munkatársának. (Magyar Kurír)

Szabó József László: Élni és létezni

A szerző római katolikus pap, író. Legújabb könyvének alapgondolata, hogy napjainkban az ördög mindent megtesz azért, hogy az Egyházat feleslegesnek mutassa be és a keresztények egyháztudatát összezavarja. Az Egyháznak az egész emberiséget kell átölelnie, tanúskodva Isten irgalmáról és gyógyító erejéről. A cél, hogy az ember ne veszítse el emberlétének tudatát, létezésének szépségét és örömét. (Magyar Kurír)

Áldunk téged

Egy magával ragadó vallásos ének. The post Áldunk téged appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A szabadság lényege

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 5, 17–37) (Magyar Kurír)

Hálát adtak, áldást kaptak – A szerelmesek miséjét ünnepelték az országúti ferences templomban

Február 14-én, Szent Bálint vértanú püspök emléknapján ismét a budai országúti ferences templom adott otthont azoknak a házas-, illetve jegyespároknak, együtt járóknak, szerelmeseknek, akik szentmise keretében szerettek volna egymásért hálát adni Istennek. (Magyar Kurír)

Az indiai katolikus egyház felemeli a szavát a többi kisebbségért

Mintegy harmincezer katolikus hívő vett részt azon a találkozón, melyet a dél-indiai Karnataka államban, Mangalorban rendezett a latin rítusú helyi katolikus egyház. Az egységnek szentelt összejövetelen szír malabár és szír malankár rítusú keresztények is részt vettek. (Magyar Kurír)

Itthonról megyek haza – Kovács Gergely búcsút vett Rómától

Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsek február 3-án beszélt hosszan életéről, küldetéséről, római szolgálatáról és az előtte álló megbízatásról a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének. (Magyar Kurír)

„Ő Urunk és Mesterünk…” – A Hitvallás szerzőinek sorozata a NEK-re készülve

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az Oltáriszentséggel kapcsolatos hívószavakra reflektálnak a Győri Egyházmegye Hitvallás című online magazinjának szerzői. Both Balázs ezúttal a készület kapcsán ír az európai kereszténység helyzetéről, tévutakról és a válságból való kiútról. (Magyar Kurír)

A hűség a biztonság garanciája

A hűséghez egyáltalán nem csak fizikai dolgok kapcsolódnak. A hűség része a társam személyének és belső világának a tisztelete, beleértve az összes nyomorúságát. Részlet Pálferi 2011. október 11-i előadásából. The post A hűség a biztonság garanciája appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2020. február 15.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. február 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 8,1–10 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban