Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Átlényegülés – Kiállításmegnyitó a 2020-as eucharisztikus kongresszus jegyében

A 2020-as eucharisztikus kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeként nyitotta meg kapuit 2018 nyarán a pesti Vigadóban az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás. A tárlat a Pécsi Egyházmegye meghívására Győr után Pécsett is bemutatásra kerül. (Magyar Kurír)

Dér Katalin: Biblia és irodalom

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. A Kairosz Kiadónál megjelent könyvében azt mutatja be, hogyan jelennek meg a bibliai témák a magyar költészetben. (Magyar Kurír)

Erdő Péter a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján: Testvért kell látnunk egymásban

Ökumenikus istentiszteletet tartottak augusztus 19-én a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni evangélikus templomban. Az istentiszteleten együtt szolgált Erdő Péter bíboros, pírmás, Kondor Péter evangélikus püspök, Balog Zoltán református lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész. (Magyar Kurír)

Ma van a Csíksomlyói passió szabadtéri előadása Esztergomban

Ma, augusztus 19-én hétfőn, 19 órától az esztergomi bazilika azaz a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház előtti térségben, szabadtéren lesz látható a produkció a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével. (Magyar Kurír)

A miskolci görögkatolikus papnövendékek találkozója

A Miskolci Egyházmegyébe tartozó kispapok számára Orosz Atanáz megyéspüspök szervezett kirándulással egybekötött lelkinapot a nyári szünetben. Kiss Máté személyes hangú beszámolóját szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

A kenyértörésben továbbra is velünk marad – emmauszi tanítványokként zarándokoltak a fiatalok Máriapócsra

Célba értek az ifjúsági zarándoklat fiataljai augusztus 17-én. Két főpásztor, Kocsis Fülöp metropolita és Szocska A. Ábel püspök vezetésével léptek szombaton, majd’ egyhetes menetelés után a Szűzanya elé a Máriapócsi kegytemplomba. (nyirgorkat.hu)

Azzal kell valamit kezdened, amid van

Tizedik alkalommal szervezett hun tábort az Ikafalvi Református Egyházközség. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Színes felvételek kerültek elő a régi Jeruzsálemről

A színes felvételeket egy nyaraló család kamerájával örökítették meg.  Különleges, korábban sosem látott felvételeket tettek közzé Jeruzsálemről — írta a Ynetnews, ami szerint az 1930-as évekből származó felvételeket egy Margulis nevű család kamerái örökítették meg többek között az Óváros utcáiról, Siratófalról és különböző városrészekről. A Siratófalnál. Kép forrása: Ynetnews.com/Jerusalem Cinematheque archívum A színes felvételeket a jeruzsálemi […] A Színes felvételek kerültek elő a régi Jeruzsálemről bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Útravaló – 2019. augusztus 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 19,16–22 (Magyar Kurír)

Hazaszeretet: Az, ami

Augusztus 20-ra készülve mi más téma juthatna eszünkbe, mint a hazaszeretet? Ám nem egyforma jelentőséggel, nem egyforma érzelmi töltéssel gondolunk erre a fogalomra. Bennem ezek a verssorok születtek.  Címkék:  hazaszeretet haza szülőföld Magyarország (Képmás magazin)

A Krisztusba vetett hit zarándokútján – nagybúcsú Máriapócson

Kocsis Fülöp metropolita celebrálta augusztus 18-án Máriapócson az Istenszülő elszenderülésére emlékező búcsúi Szent Liturgiát, dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mondott szentbeszédet, a szertartáson koncelebrált továbbá Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és tizenegy görögkatolikus lelkipásztor. Az ünnepi szertartáson a több mint tízezer keresztény hívő közt ott imádkoztak az ifjúsági zarándoklat résztvevői is. (nyirgorkat.hu)

„Az emberélet a legfontosabb”

Miért és hogyan lesz valakiből kutató-mentő, és mi ad neki erőt ehhez az elhíváshoz a bevetések során? Többek között erről is mesélt nekünk Hegedüs Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntese. (parokia.hu)

Ferenc pápa: Jézus a mi kezünk által segít másoknak talpra állni

Pápává választása óta a Szentatya immár a 280. általános kihallgatását tartotta meg augusztus 7-én a VI. Pál teremben. Az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézis­soro­zatát folytatva Jézus nevének segítségül hívásáról elmélkedett. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk. A Ferenc pápa: Jézus a mi kezünk által segít másoknak talpra állni bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„… mindent te parancsoltál Uram, s én hiszek Neked…”

Kós Károly: Az országépítő A „… mindent te parancsoltál Uram, s én hiszek Neked…” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A biblia üzenete Lk 12,49–53

Lefelé a változási görbén A A biblia üzenete Lk 12,49–53 bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A hét szentje Árpád-házi Szent Piroska

Augusztus 13. A A hét szentje Árpád-házi Szent Piroska bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Őseink hitével járulunk elébed

Temploma főbúcsúját ünnepelte augusztus 11-én az ercsi közösség, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspökkel. A nagy múl­tú, folyamatosan megújuló Fejér megyei kegyhelyre a jegyeseket is áldásra hívta a főpásztor. A Őseink hitével járulunk elébed bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Megújult a székesfehérvári RÉV-ambulancia

Székesfehérváron, a Gyümölcs utcában augusztus 2-án átadták az Alba Caritas Hungarica Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulanciájának felújított és kibővített épületét. Az intézményt Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Kari­tász elnöke áldotta meg. A Megújult a székesfehérvári RÉV-ambulancia bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Szent István napja, ezeréves ünnepünk

Miniszterként, nagykövetként gyakran tapasztaltam, hogy külföldön nehezen értik meg, hogyan lehet nekünk három hivatalos állami, nemzeti ünnepünk. Persze csak 1990, a rendszerváltozás óta. A Szent István napja, ezeréves ünnepünk bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Motoroztál már metropolitával?

A görögkatolikus papnövendékek 22. alkalommal szervezték meg a Szent Damján orvos vértanúról elnevezett tábort a Debrecenhez közeli kempingben, ahol fogyatékossággal élőkről gondoskodnak augusztus 5. és 10. között. A Motoroztál már metropolitával? bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Nem kérdés, hogy Krisztusra kell építeni

Ferenc pápa 2019. július 12-én Udvardy György pécsi megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé és később a Pécsi Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezte ki. Érseki beiktatását 2019. augusztus 31-én, szombaton 10 órakor tartják a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A kinevezett érseket kérdeztük. A Nem kérdés, hogy Krisztusra kell építeni bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Mások vétkeztek, mégis ők bűnhődnek

Egy rab kislánya szívből jövőn odafut a börtönparancsnokhoz, és a nyakába ugrik. Ez nem egy bűnmegelőzési reklámból kivett filmkocka. Abban az egyedülálló táborban történt, amelyet a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak gyermekei és Böjte Csaba erdélyi gondozottjai részvételével tartottak, augusztus 5. és 9. között, a nógrádi városhoz tartozó Nyírjesben. A Mások vétkeztek, mégis ők bűnhődnek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Udvardy György kinevezett veszprémi érsek: Szükségünk van mások segítségére, támogatására

Ferenc pápa 2019. július 12-én Udvardy György pécsi megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé és később a Pécsi Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezte ki. Az érseki beiktatására 2019. augusztus 31-én, szombaton, 10 órakor kerül sor a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A kinevezett érseket kérdeztük. (Magyar Kurír)

Fenntartható vágyaink legyenek! – Zöld zarándoklatot szervezett Böjte Csaba

Több mint háromszázan fogadták el Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes meghívását, aki augusztus 17-ére engesztelő zarándoklatot hirdetett a teremtett világ ellen elkövetett bűneinkért. A szentendrei skanzentől Visegrádig 16 kilométernyi utat tettek meg a zöld ruhába öltözött résztvevők, akiknek a „lelki vezetője” Ferenc pápa volt a Laudato si’ enciklikából vett részletek segítségével. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Nem kérdés, hogy Krisztusra kell építeni – Interjú Udvardy György kinevezett veszprémi érsekkel

Ferenc pápa 2019. július 12-én Udvardy György pécsi megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé és később a Pécsi Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezte ki. Az érseki beiktatására 2019. augusztus 31-én, szombaton, 10 órakor kerül sor a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A kinevezett érseket kérdeztük. (Magyar Kurír)

Varga László megáldotta a megújult egykori ferences kolostorépületet Andocson

Megújult az egykori ferences kolostor és környezete a Somogy megyei Andocson, a ma zarándokközpontként működő épület helyreállítását nyolc év alatt 403 millió forinttal támogatta a kormány. Az épületet augusztus 15-én áldotta meg Varga László megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A keresztény életet nem lehet összeegyeztetni megalkuvásokkal!

Augusztus 18-án a Szentatya a vasárnapi evangéliumi szakaszról, a tüzet és megoszlást hozó Jézusról elmélkedett a déli Angelus elmondásakor. (Magyar Kurír)

A dús fekete haj selymes ragyogása – Új Renoir-kép a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

Egészséges, duci hölgy fekszik kényelmesen a kanapéján. August Renoir Fekvő női akt című festményét a Szépművészeti Múzeum Michelangelo termében láthatták az érdeklődők augusztus 4-ig. Az alkotást három és fél milliárd forintért vásárolta meg a múzeum. (Magyar Kurír)

Főpásztori szentmise Mária mennybevételének ünnepén a győri székesegyházban

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, Mária mennybevételének ünnepén Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Reformáció gyermekei-csendesnap Eszenyben

Reformáció gyermekei-csendesnap lesz Eszenyben, melyre szeretettel várják az érintett családokat Helyszín: a Bárka Ifjúsági Központ udvara Időpont: 2019. augusztus 24, szombat, d.u. 15 óra (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Lezárult a káld egyház szinódusa – Sako pátriárka a káld identitásról és a világi hívek szerepéről

A káld egyház szinódusa augusztus 3. és 13. között tartotta ülését az észak-iraki Erbílben, a káld katolikus főegyházmegye székvárosában. A szinódusról Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld katolikus pátriárka nyilatkozott a Vatican Newsnak. (Magyar Kurír)

Párbeszéd a liturgiáról: Részvétel a szentmisén

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. augusztus 18., évközi 20. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 12,49–53 (Magyar Kurír)

„…hirdették az Úr Jézust.”

(Apostolok cselekedetei 11,19–26) SZOLGÁLATUNK „SZÍVE”! – 1. A Római Birodalom szíriai tartományának meghatározó városa, a birodalom akkori harmadik legnagyobb városa, az ún. szíriai Antiókhia. A Jeruzsálemből Antiókhiába menekült ciprusi és cirénei (a mai líbiai Tripoli helyén) zsidókeresztyének nemcsak az ottani zsidóknak, hanem görögöknek, azaz nem zsidóknak is hirdették az Úr Jézust! (19–20) (Dunántúli Református Egyházkerület)

A hodászi minta és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium a Duna TV-n

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium és a hodászi görögkatolikus egyházközség szoros kapcsolata messzire nyúlik vissza. Az intézmény vezetője Rózsahegyiné Juhász Éva egyetemi kutatási során került kapcsolatba a közösséggel, itt írta diplomamunkáját is. (nyirgorkat.hu)

Keresztény tanösvényre hív a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Böjte Csaba

Keresztény Tanösvény címmel szeptember 15-én a keresztény hit alaptanításait átismétlő videósorozatot indít Böjte Csaba. Az erdélyi ferences szerzetes mindezt Visegrádon, az általa létre hívott zöld zarándoklat záró szentmiséjén adta hírül augusztus 17-én. (Magyar Kurír)

Mi közünk a szent királyhoz?

Miért és mióta tartjuk számon augusztus 20-át a protestáns gyülekezetekben? Mit gondolt Ravasz László István királyról? Hogyan változott az ünnep megítélése az évszázadok alatt? Kerülhet-e gluténmentes kenyér az úrasztalára? Nemzeti ünnepünk kapcsán Pap Ferenccel, a Károli Gáspár Református Egyetem Újszövetségi Tanszékének docensével, a KRE Tanítóképző Főiskolai Kar dékánjával beszélgettünk. (reformatus.hu)

A HÉT VERSE – Kosztolányi Dezső: Ilona

Csupa zene ez a vers; semmi más, csak zene. Egy név hangjaiból szőtt szép, virtuóz dallam, magával ragadó hullámzás. Ilona-nap előestéjén Kosztolányi Dezső feleségéhez írt költeményét olvassuk és ajánljuk. (Magyar Kurír)

Ingyenes albérlők a zirci apátságban – Denevérkolónia a padláson

A zirci ciszterci apátság örömmel osztja meg épületét az évtizedek óta a padláson élő denevérekkel. (Magyar Kurír)

Először nem látott potenciált a filmalanyában – Miklós Ádám A magyar nóta belga mesteréről

Miklós Ádám új dokumentumfilmes munkája, A magyar nóta belga mestere június közepén debütált a köztévében. A harmincegy éves alkotó, aki két év brüsszeli tartózkodás után tért haza szülővárosába, Győrbe, egy szintó származású világtalan belga hegedűvirtuóz, Tcha Limberger életét és Európa-szerte ismert munkásságát állította produkciójának középpontjába. (Magyar Kurír)

Több mint 60 ezer zarándok Nagyboldogasszony ünnepén Częstochowában

Idén is fiatalok tízezrei zarándokoltak el a Jasna Góra-i Fekete Madonnához, hogy hálát adjanak a mennybe felvett Szűzanyának, aki mindig védelmezte, és ha kellett, helyreállította Lengyelország függetlenségét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Pápai üzenet a párizsi híveknek: Építsetek Krisztusra alapozott új emberiséget

„Legyetek egy új emberiség építői, amely Jézus Krisztusban gyökerezik” – hangzik Ferenc pápa üzenete, melyet Nagyboldogasszony napján küldött Michel Aupetit párizsi érseknek és az egyházmegye híveinek. (Magyar Kurír)

Lengyelországi Szent Jácint

A domonkosok lengyel szentje Szent Domonkos kortársa volt. (Magyar Kurír)

Lefelé a változási görbén

Évközi 20. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 12,49–53) (Magyar Kurír)

Hitvalló hetet tart a Görgényi Református Egyházmegye

2019. augusztus 20-23. között a Görgényi Református Egyházmegye minden gyülekezeti csoportjának szánnak egy-egy napot. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kultúrtörténeti barangolások - Gy. Szabó Béla emlékkiállítás

Kultúrtörténeti barangolások címmel Gy. Szabó Béla emlékkiállítás nyílik 2019. augusztus 19-én, 17 órától Kolozsváron. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Életünkkel szenteljük meg a házat – Rendházuk megújulását ünnepelték a csornai premontreiek

A csornai premontrei közösség nagyszabású beruházást ünnepelt augusztus 16-án. Átadták a csornai rendházban kialakított új látogatóközpontot, a megújult egykori rendi, később városi parkot, megnyitották a rend múltját és jelenét bemutató kiállítást, valamint lerakták egy ötven férőhelyes idősotthon alapkövét. (Magyar Kurír)

Az Úr nem feledkezik el rólunk

Különleges istentiszteletre gyűltek össze a hívek és érdeklődők augusztus 11-én Szokolyán. Ezen a délelöttön volt a gyermektábor záróalkalma, valamint egy ikerpár bemerítésére is sor került. A táborban negyven gyermek vett részt. A hét témája a szavak nélküli könyv volt. Az istentiszteleten a táborozók beszámoltak a tanultakról, elénekelték énekeiket. Az ünnepi alkalmat Merényi Zoltán, a gyülekezet […] (baptist.hu)

Egyre kevesebb katolikus marad Bosznia-Hercegovinában

Vinko Puljić szarajevói bíboros-érsek az Avvenire olasz katolikus napilapnak nyilatkozott. (Magyar Kurír)

Nagy baj, ha az önzés határozza meg a közérdeket - interjú Kozma Imrével

Az önös érdekek mintha a jó cselekedeteket is egyre inkább megmérgeznék – figyelmeztet Kozma Imre katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító-elnöke. (nepszava.hu)

Útravaló – 2019. augusztus 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 19,13–15 (Magyar Kurír)

Kapcsolatra teremtve

Rendhagyó olvasónapló és könyvajánló - első rész (parokia.hu)

Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át augusztus 16-án Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban. (Magyar Kurír)

Aki késsel keresztet rajzol az új kenyérre

Nagyon ambivalens a viszonya vele. Szereti, de gyötrődik is miatta. Nagyon erősen kötődik hozzá, de keményen kritizálja időnként. Igyekszik nem támasztani vele szemben elvárásokat, de ez nem megy. „Se veled, se nélküled” kapcsolat az övék. Héja-nász az avaron. (Képmás magazin)

Szórványtábor Nagyberegen

Nem csak imádkozni tanulnak magyarul. A Beregmegyei Református Egyházmegye idén immáron negyedik alkalommal szervezte meg azt a tábort, ahová a szórványban élő, magyar gyökerekkel rendelkező fiatalokat hívják meg,hogy egy héten keresztül gyakorolják szüleik, nagyszüleik anyanyelvét, s hogy emellett hitükben is erősítsék őket. Idén erre a Nagyberegi Református Líceum bázisán került sor július végén. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Hogyan lehet szeretni ezt a kipárnázatlan országot?

Pilinszky János nyomán sokan idézik Simone Weilt, aki egy írásában kifejtette, hogy a hazát csak részvéttel szabad szeretni. Sokan idézik, de kevesen olvassák el a francia filozófusnő erről szóló írását. (Képmás magazin)

Örök üzenet érthetően

Húszéves a gönci Károlyi Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás. Az elmúlt években jelentős fejlődésen keresztül ment, mondhatni újjászületett tárlaton Csomós József tiszáninneni püspök kalauzol minket végig. (reformatus.hu)

Vallásos motívumok Krúdy Gyula ifjúkori elbeszéléseiben

1895-ben jelent meg Krúdy Bibliai virágok című parafrázisa, melyben az elbeszélő a tékozló fiú történetének elismételhetetlenségén, a hazatérés lehetetlenségén keseregve, a keresztény szakralitás bizonyos elemeire rájátszva hozza létre a szövegben a modernség és a hagyomány dichotómiáját. (baptist.hu)

Személyes Isten

A Szináj-hegyen kinyilatkoztatott tizedik parancsolat igen elgondolkodtató: „Én vagyok az Örökkévaló, a te Istened.” Jó kis kezdet. Isten a zsidó néphez intézett szavaiban már az elején súlyos, kimért hangon szól hozzánk, hogy aztán meglepetésre, egy teljesen eltérő tónusban zárja bemutatkozását: „…aki kivezettelek téged Egyiptom országából.” (zsido.com)

Szélesre nyitni a teológia kapuját

Az Ószövetségről beszélgetett a Csillagpont fiataljaival Kustár Zoltán a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, ószövetséges professzor. Az egyetemtől egyébként sem áll távol, hogy laikusoknak adjon mélyebb teológiai tudást: szeptembertől ismét elindul a teológia minor részismereti képzésük, amelyre még lehet jelentkezni. (reformatus.hu)

Erdő Péter: Paskai László élete utolsó napjaiban is teljesítette a misszió művét

Elődje, Paskai László bíboros halálának negyedik évfordulója alkalmából mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 16-án, pénteken délelőtt az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház altemplomában. Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek 2015. augusztus 17-én hunyt el, 88 éves korában. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Angyalfészkek a kenyérkosárban

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Közeledik Szent István király ünnepe, amelyhez évszázadok óta kötődik az új kenyér megünneplése is. Lechner Judit viszont a „régi” kenyérre irányítja figyelmünket. (Magyar Kurír)

Könnyed nyári történetek - Videós ízelítő a kapolcsi Képmás-estekből

Amikor valaki egy életre párt választ, kicsit a másik hivatása mellett is elköteleződik. Ha pedig az egyik házastárs még reflektorfényben is van, különleges szerep a mellette álló társé. Néha bátornak kell lennie, hogy kilépjen az ünnepi reflektorfénybe, néha erősnek, hogy visszahúzza őt a bensőséges hétköznapokba. (Képmás magazin)

Lackfi János: Az isteni jelek, amelyekre érdemes volt várni

Hajlamosak vagyunk süket és vak, unott bácsinak képzelni Istent, aki naphosszat a templomban ül és ásítozik. Pedig inkább elképesztően kreatív és izgalmas valakinek tűnik. Ha belegondolunk, hogy csinált egy plázát a halaknak a tenger mélyére: csilli-villi színekből vannak a korallszigetek, holott lehetne fekete-fehér vagy kubista stílusú szögletes, azok között is ellaknának a kockahalak a kocka alakú, szürke vízcseppek közt… Így lebutítani viszont csak az ember képes a természetet. Isten emberfeletti dimenziókban gondolkodik, miközben – és ez nekem nagyon fontos – személyes. Beszélgetőtárs, aki izgalmas módokon felel. Úgyhogy érdemes vele társalogni, akár szemrehányóan is! A legnagyobb szomorúság, ha már nincs egy szavam a házastársamhoz, a tanítványomhoz, a gyerekemhez, Istenhez, a szomszédhoz. Érdemes emberszámba venni az Istent! (Képmás magazin)

Color tábort szerveztek Máriapócson

Az idén is megrendezték Máriapócson a Nemzetiségek Házában a Color Tábort, amelyben kiteljesedhettek a rajzolni és festeni szerető gyermekek. (nyirgorkat.hu)

Az EU Püspöki Konferenciáinak Bizottsága: Az Európai Bizottság nevezzen ki egy ifjúsági koordinátort

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) augusztus 12-én, hétfőn közleményt adott ki az ifjúság nemzetközi napja alkalmából. (Magyar Kurír)

Az államalapítás ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban. (magyarnemzet.hu)

Közösségi kert: egy hely, ahol szabadnak és hasznosnak érezhetjük magunkat

Néhány ember a paneldzsungelek erkélyein és városi parcellákban zöldséget, gyümölcsöt kezdett termeszteni. Mára létjogosultságot nyert ez a fajta kertművelés, hiszen a belvárosi telkeken sorban állnak a jelentkezők. Összeállításunkból bepillantást nyerhetnek a közösségi kertek múltjába, jelenébe, jövőjébe. (Képmás magazin)

Jőnek, jőnek, hogy vigyenek ...

Az emberi élet fordulóit a református gyülekezetek gyönyörű viseletekkel, díszes tárgyakkal, színes szokásokkal tették emlékezetessé.  (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Székesfehérváron folytatódott a Hangos Biblia felvétele

A Benyik György biblikus tanár, plébános, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója által elindított kezdeményezés keretében augusztus 12-én Székesfehérváron olvasták fel az ószövetségi Számok könyvét és Judit könyvét. A mintegy hetven önkéntes, köztük Spányi Antal püspök, három-három percnyi szöveget olvasott fel. (Magyar Kurír)

Saul és Joel: Váetchánán

Joel és Saul a filmben elmeséli, hogy a szombattal kapcsolatban mi a különbség a tízparancsolat két formája között. (zsido.com)

Az IOR bíborosi bizottságának elnöke értékelte a vatikáni pénzintézet tavalyi működését

A vatikáni pénzintézet (IOR) júniusban közzétette a 2018-as év mérlegét. E szerint az utolsó számviteli évet 17,5 millió euró nyereséggel zárták, szemben a 2017-es 31,9 milliós nyereséggel. A nyereség a pápa tevékenységét segíti. (Magyar Kurír)

Orgona koncert Sepsiszentgyörgyön

Szerdán, augusztus 14-én orgona koncertet tartottak a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban. Végh Nimród lelkészjelölt bevezető áhítatát követően (Zsolt 96,1-2) Klaus Untch az esemény szervezője bemutatta meghívottját Péter Kleinert németországi orgonaművészt. Az orgonaművész és fia J.S. Bach, K.D. Untch és F.M. Bartholdy művekkel örvendeztette a jelenlévőket. (evangelikus.net)

Megáldották a vértanú Bódi Mária Magdolna mellszobrát Veszprémben

Az alkotás, amely Túri Török Tibor szobrászművész ajándéka, az érseki palota főlépcsősorának fordulójában kapott helyet, valamennyi látogatót emlékeztetve arra, hogy bárki képes saját élethelyzetében elindulni a krisztusi élet felé. A szobrot Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek, apostoli kormányzó áldotta meg augusztus 8-án. (Magyar Kurír)

„Mindenkinek joga van Istenhez!” – Bálint Benczédi Ferenc erdélyi unitárius püspökkel beszélgettünk

Egy évvel ezelőtt ünnepelte a Magyar Unitárius Egyház a vallásszabadság erdélyi kihirdetésének a 450. évfordulóját. A sokat emlegetett transzilvanizmus éppen ebben – az elfogadásnak, a toleranciának az eszményében – rejlik, amelyet nagy gondolkodók és prédikátorok már fél évezreddel ezelőtt felismertek. Az Unitárius Egyház az évforduló alkalmából közkinccsé tette azt, ami addig zárt kapuk mögött volt, átalakította a püspöki palotát, megnyitotta a Vallásszabadság Házát, hogy rendezvények, kulturális estek, könyvbemutatók történhessenek meg, találkozhassunk egymással. Ott is. Néhány nap múlva, augusztus 17-én, felavatják Dávid Ferencnek, az egyházalapító püspöknek a szobrát a belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között. Az eseményt megelőzően beszélgettünk Bálint Benczédi Ferenc püspökkel arról, hogy mit üzennek mindezzel az erdélyi magyar közösségnek. (maszol.ro)

Nyári bibliahét volt Magyaralmáson

2019 júliusában is megrendezésre került Magyaralmáson a nyári bibliai napközis tábor. A hét témája Az egyetlen út volt, a Vasárnapi Iskolai Szövetség öt evangélizációs anyaga. Olyan bibliai történeteket tanultunk, amelyekben a szereplőknek csak egyetlen egy útja maradt, Isten szerint cselekedni. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Indiában betiltották a béranyaságot

Hosszú évekig tartó vitát követően India véget vetett a női test reproduktív célokra történő kereskedelembe bocsátásának – írja a L’Osservatore Romano vatikáni napilap. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. augusztus 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 19,3–12 (Magyar Kurír)

Érzelmi fejlődésünk kulcsa

Az érzelmi intelligencia fontosságát nem szabad se túlmisztifikálni, se lebecsülni. De fejleszthető-e mindenkinél? Amennyiben igen, akkor milyen mértékben, és hogyan? (parokia.hu)

Érzékenyítés

Fogas kérdés, hogy a Coca-Cola szivárványos plakátjai a cég érzékenyítő programjának vagy csupán terméke rafinált reklámjának tekinthetők-e. Azt biztos, hogy a CitizenGo nevű szervezetnek (melynek fő tevékenysége a meleg jogok elleni kampányolás) a reklámok eltávolítására felszólító online petíciója világszerte 9 millió embert mozgatott meg. (egyhazforum.hu)

Erdő Péter Nagyboldogasszony ünnepén: Nem íróasztalnál született elmélet, nem ideológia a hitünk

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét. Ezt követően megáldotta a Debrencenbe induló Szent koronát és Szent László lovagkirályt megjelenítő virágkocsikat. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Ujjongjunk a nagy dolgokért, melyeket az Úr végbevitt életünkben!

Augusztus 15-én délben a Szentatya Szűz Mária hálaénekének két szaváról, az ujjongásról s a magasztalásról elmélkedett, utána pedig megáldotta azt a hatezer rózsafüzért, amelyet a Szíriában élő katolikus családoknak küldenek. (Magyar Kurír)

A budavári Nagyboldogasszony-templomban látható a missziós kereszt

Augusztus 12-én érkezett a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomba a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbóluma, a missziós kereszt. Augusztus 13-án a keresztben lévő ereklyék mellé elhelyeztek további három relikviát. (Magyar Kurír)

Létrehozóira emlékezett a római Szent István Házat működtető alapítvány

A Szent István Alapítvány képviselői, a piarista Ruppert Józseffel együtt, aki húsz évig volt az szervezet elnöke, augusztus 12-én ellátogattak Pannonhalmára, ahol megkoszorúzták Békés Gellért sírját. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa kisebb bazilika rangra emelte az ugandai vértanúk kegyhelyét

Ferenc pápa július 19-én írta alá a dekrétumot, amellyel kisebb bazilika (basilica minor) rangra emelte az uganadai Munyonyóban található kegyhely templomát, mely Lwanga Szent Károly és társai halálának helyén építettek. (Magyar Kurír)

Lassan elfogynak a reformátusok

Bódis Tamás szlovéniai református lelkésszel közöl interjút a muravidéki reformátusok mindennapjairól a Magyar Szó vajdasági magyar nyelvű napilap. (reformatus.hu)

Szent István a keskeny utat választotta – Fogadalmi ünnep Székesfehérváron

A hagyományoknak megfelelően idén is Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéjének jelenlétében emlékeztek meg Nagyboldogasszony vigíliáján, augusztus 14-én Székesfehérváron arról, hogy első szent királyunk 1038-ban, a halála előtti napon Szűz Máriának ajánlotta a nemzetet, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. Az ünnepségen Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

A két korona – Ősszel Magyarországon is bemutatják a Kolbe atya életét feldolgozó lengyel filmet

Szent Maximilián Kolbe minorita szerzetes életét mutatja be A két korona című lengyel életrajzi film. A Michal Kondrat rendezte dokumentum-játékfilm magyarországi bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz október 5-én, szombaton. (Magyar Kurír)

Miklósa Erika: „A tehetség akkor is tündököl, amikor még csiszolatlan"

Hogyan szerettessük meg gyerekeinkkel a zenét, hogy az erőforrássá válhasson az életükben? Mit tegyünk, hogy a zenélés öröm maradjon, és hogyan egyengessük útjukat, ha átlagon fölüli tehetséget kaptak? Hogy látja mindezt Miklósa Erika – az előadóművész, a tehetségkutató zsűritagja és az anya? (Képmás magazin)

Keresztény gólyatábor Esztergomban – szervezői szemmel

Idén augusztus 7. és 11. között tartották Esztergomban, a Szent Adalbert Központban a keresztény gólyatábort HEGY – Hittel az egyetemen címmel. A szervezők beszámolóját olvashatják az ökumenikus szellemiségű programról. (Magyar Kurír)

Pusztítást végzett a vihar Borsodban

A Magyar Református Szeretetszolgálat országos gyűjtést hirdet a keddi viharkár érintettjeinek. (reformatus.hu)

Márfi Gyula megszentelte a megújult sümegi plébániatemplomot

Felszentelésének 260. évfordulója, valamint a nemrég megvalósult külső felújítás befejezésének alkalmából szentelte újra Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek augusztus 4-én a sümegi plébániatemplomot. (Magyar Kurír)

Ne szorongj a klímaváltozás miatt!

Ha téged is szorongással tölt el, amikor a klímaváltozásra gondolsz, ha tehetetlennek érzed magad, ha nyomaszt, hogy nem tudod, milyen világ vár a gyerekeidre, lesz-e mit enniük, lesz-e iható vizük, ha elfog a reménytelenség, amikor a műanyagban boldogan fuldokló vásári tömegeket nézed, akkor ideje változtatnod – magadon! El kell döntened, hogy hódítóként vagy üldözöttként érkezel meg a jövőbe. Félre szorongás, jöjjön kihívás, felfedezés, kaland! (Képmás magazin)

Élő egyház

(NAVA_Video )

A létezés eufóriája – Fahidi Éváról szóló dokumentumfilmet mutatnak be

Rendhagyó premier előtti vetítésen, a Jurányiban láthatja először a nagyközönség a 90 éves holokauszttúlélő Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet. (szombat.org)

Újabb régészeti leletek igazolják a bibliai történetet

Nyílhegyeket, ékszereket és korsókat találtak abból az időszakból, amikor Babilónia elfoglalta Jeruzsálemet. (zsido.com)

Mai evangélium – 2019. augusztus 15., Szűz Mária mennybevétele

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 1,39-56 (Magyar Kurír)

Utazás Bibliával

Sokunknak magától értetődő dolog a címben foglalt feltétel, bármerre indulunk, nálunk van a Szentírás. De akad olyan úticél is, amelyik kifejezetten tanácsolja, hogy legyen a kezünkben, amikor hozzájuk látogatunk. A brémai Bibelgartenben ingyenesen sétálgathatunk, miközben láthatjuk azokat a növényeket, amelyekhez egy-egy igehelyet is megjelöltek a kert kitalálói, létrehozói. (parokia.hu)

Első alkalommal szervezték meg a Schönstatt-családnapokat Erdélyben

Első alkalommal szervezték meg Erdélyben a Schönstatt-családnapokat, augusztus 7–11. között. A tábori körülmények között megrendezett közösségi találkozónak az Erdélyi-középhegységben található Jád völgyében egy menedékház adott otthont. A Szilágy megyei Krasznáról érkezett Oláh Tünde és Levente személyes hangvételű beszámolóját adjuk közre szerkesztve. (Magyar Kurír)

A Katolikus Karitász már segíti Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a vihar károsultjait

Heves zivatarok és jégesők okoztak komoly károkat országszerte augusztus 13-án délutántól. A legnagyobb károk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keletkeztek, többek között Szőlősardó, Szin, Szögliget és Perkupa településeken. Az Egri Főegyházmegyei Karitász már a helyszíneken segíti a kárfelmérést. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa vigasztaló levelet írt a genovaiaknak a tragikus hídomlás évfordulójára

A Genova határában húzódó autópálya egyik völgyhídja 2018. augusztus 13-án összeomlott, a katasztrófában 43 ember vesztette életét. A tragédia első évfordulójáról a Szentatya is megemlékezett. (Magyar Kurír)

A búzamag példáján keresztül – Templommegáldás és búcsú Szentlőrincen

Augusztus 11-én, megújult templomuk búcsúján a szentlőrinciek hálát adtak a templom építésének és a felszentelésének 300. évfordulójáért. Az ünnepi szentmisén Udvardy György püspök, kinevezett veszprémi érsek megáldotta a közelmúltban felújított épületet és az új oltárt. (Magyar Kurír)

A lengyel püspöki konferencia elnökének nyilatkozata az LMBT-ideológia terjedéséről

Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk magyar fordításban Stanisław Gądecki érsek, Lengyelország Püspöki Konferenciájának elnöke nyilatkozatát, melyet az LMBT-mozgalom (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) ideológiájának térnyerése kapcsán fogalmazott meg augusztus 9-én. (Magyar Kurír)

Imádkozzunk a szétválasztott sziámi ikerpárért, különösen a válságos állapotban lévő Rukayáért!

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott hároméves kislányok állapota változott: Rabeyánál pozitív fejlemények vannak, Rukaya viszont vírusos lázzal küzd, állapota kritikus – tájékoztatott az alapítvány honlapja augusztus 14-én. (Magyar Kurír)

Szent Pál élete mint felszólítás – I. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlat Szombathelyen

A Boldog Ceferino Intézet szervezése nyomán, dr. Székely János püspök atya invitálására nyolcvan meghívott vett részt Szombathelyen az I. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlaton. (nyirgorkat.hu)

Lelkigondozó központot működtet az Egyház Japánban

„Egy pohár víz” elnevezéssel működik Tokió közelében a központ, amely kettős célt szolgál: segítség azoknak, akik emberi kapcsolatokra vágynak, és istentiszteleti hely. A Pápai Külmissziók Intézetének főtitkára hozta létre, amikor Japánban teljesített szolgálatot. (Magyar Kurír)

Trianon száz éve és most

A trianoni békeszerződés előzményeiről, a közvéleményben való megjelenéséről, feldolgozásáról és hatásairól beszélgetett Ablonczy Balázs, a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoportjának vezetője és Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet igazgatója a Csillagponton. A vitaestet Kanyó Ferenc történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Református Művelődésért Kutatóműhelyének munkatársa moderálta. (reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 14-én

Kérjük a kegyelmet, hogy mindennap emlékezzünk arra, hogy Isten nem feledkezett el rólunk, az ő szeretett gyermekei vagyunk, egyetlenek és helyettesíthetetlenek! Ha emlékezünk rá, az erőt ad ahhoz, hogy ne adjuk meg magunkat az élet csapásai előtt. (Magyar Kurír)

Korzenszky Richárd OSB emeritus tihanyi perjel kapta idén a Szent István-emlékérmet és díjat

Tizenhatodik alkalommal adták át a Szent István-emlékérmet és díjat Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A 2004-ben alapított elismerést minden évben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul. Az idei díjazott Korzenszky Richárd OSB emeritus tihanyi perjel. (Magyar Kurír)

Szíriában fölszentelik a magyar adományból újjáépült templomot

Augusztus 25-én Kocsis Fülöp is részt vesz Al-Dmeine templomának újjászentelésén – az elmúlt években a hajdúdorogi érsek-metropolita vitte Szíriába a görögkatolikusok gyűjtését, amelyből megújulhatott a falu temploma. (Magyar Kurír)

Japán: magányos embereket meghallgató központot működtet az egyház

„Egy pohár víz” elnevezéssel működik Tokió közelében a központ, amely kettős célt szolgál: segítség azoknak, akik emberi kapcsolatokra vágynak és istentiszteleti hely. A Pápai Külmissziók Intézetének főtitkára hozta létre, amikor Japánban teljesített szolgálatot – számol be a Vatikáni Rádió. (keresztenyelet.hu)

Az afrikai karitász elnöke szerint jó vezetőkre és jó politikára van szükség a földrész fejlődéséhez

„Afrika problémái a hibás döntésekből fakadnak. Ez akkor történik meg, amikor nem megfelelő vezetőket választanak” – fogalmazott a ghánai Gilbert Justice Yaw Anokye érsek, a Caritas Africa elnöke az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziumának (SECAM) 18. közgyűlésén, Kampalában adott interjújában. (Magyar Kurír)

Bobek Tamás atya: hatalmas felelősség és hatalom van az egyház kezében

Korántsem nevezhető átlagos papnak Bobek Tamás atya, aki immár két éve a tiszakécskei római katolikus templom plébánosaként tevékenykedik. Ha éppen nem reverendát visel, gyakran lehet cowboykalapban látni, csuklóján fesztiválkarszalagok sorakoznak, sőt olykor rock- vagy metálzene dallamai szűrődnek ki a parókiáról. Plébániai gyóntatósarkában egy falra festett, rocker Jézus képe fogadja a híveket, aki dobverőkből formál keresztet. A fiatal atyával többek között hiva­tásáról, a vadnyugat világa iránti vonzalmáról, a cölibá­tusról, valamint napjaink langyos kereszténységéről beszélgettünk. (baon.hu)

„Felismerték őt a kenyértörésben”(Lk24,31) – elindult az ifjúsági gyalogos zarándoklat

A nyár, vagy még inkább az év egyik legjobban várt eseménye a keresztény fiatalok körében a gyalogos zarándoklat, ami kinek-kinek másért fontos, de a cél közös: oltalmat találni az Istenszülőnél, Máriapócson. Idén augusztus 13-án Beregdarócról indult el a mintegy 350 fős menet, amely során az Emmauszi tanítványokról szóló evangéliumi szakasz - "felismerték őt a kenyértörésben"(Lk24, 31) - alapján elmélkednek a lelki vezetők. (nyirgorkat.hu)

1700 éves zsinagóga maradványait igyekeznek megőrizni egy görög szigeten

A Szaróni-öbölben fekvő Éjina zsinagógája a polgári időszámítás szerinti IV. századból származik. Különleges mozaikpadlójának konzerválása jelenleg is tart. Egy német régész, bizonyos Ludwig Ross fedezte fel 1829-ben a bonyolult, színes geometriai formákat ábrázoló padlót, amin görög nyelvű felirat olvasható. (zsido.com)

"Gyere utánam" - Napközis Bibliai Tábor volt Dégen

A Dégi Református Egyházközség 2019. július 1-07 között tartotta ökumenikus napközis táborát a gyülekezeti ház és a templom közös udvarán. Ez az egy hét igazán mozgalmas volt.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Itt mindig megélem a szentmise ragyogását – A zarándokvezető a međugorjei ifjúsági találkozóról

Harmincadik alkalommal rendeztek Međugorjéban ifjúsági találkozót augusztus 1. és 6. között. A Mladifest Európa legnagyobb katolikus lelkigyakorlatává nőtte ki magát, nem csak a fiatalok körében. A Vatikán idén engedélyezte hivatalos zarándoklatok indítását is a ferencesek által felügyelt bosznia-hercegovinai horvát kegyhelyre, amelynek Mária-jelenéseit azonban továbbra sem ismerték el. (Magyar Kurír)

Szíriában fölszentelik a magyar adományból újjáépült templomot

A templom falára táblát is helyeznek, amely az utókor számára is tanúsítja a magyarok nagylelkűségét és testvéri szeretetét. (nyirgorkat.hu)

A Szent István Emlékérem- és Díj átadása - beszámoló

Kedden délután adták át idén 16. alkalommal a Szent István Emlékérem és Díjat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, melyet Dr. Korzenszky Richard OSB, emeritus perjel kapott. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2019. augusztus 14.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 18,15–20 (Magyar Kurír)

De közöttetek ne így legyen

„…hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok.” (Máté evangéliuma 20. rész, 26. vers) (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban