Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Az Új Ember október 11-i számának kulturális melléklete

A Az Új Ember október 11-i számának kulturális melléklete bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Új Ember október 11-i száma

A Az Új Ember október 11-i száma bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Podcast sorozatot indított a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága

Október 22-én podcast sorozatot indított a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága. A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast. (Magyar Kurír)

A PÜSPÖK, AKINEK VÁC NAGYON SOKAT KÖSZÖNHET – ÁTADTÁK A MIGAZZI KRISTÓF DÍJAKAT - VIDEÓVAL

Idén immáron negyedik alkalommal gróf Cristoph Anton Migazzi (306.) születésnapján, október 20-án adták át a Vác városépítő püspökéről elnevezett díjakat. Migazzi díjat kapott dr. Csáki Tibor plébános és Kucsák Gábor nyomdász és könyvkötőmester, akik mindketten a város építéséért, fejlesztéséért végzett állhatatos munkájukért részesültek az elismerésben. Az ünnepségnek a váci Credo-ház adott otthont. Köszöntőt és méltatást Bartos Ferenc, a Migazzi Alapítvány Kuratóriumi elnöke mondott, aki Marton Zsolt megyéspüspökkel és a kuratórium tagjaival adta át az elismeréseket. (Váci Katolikus Egyházmegye)

IMÁDKOZZUNK EGYÜTT! - A RÁKÓCZIFALVAI GYERMEKEK ÉS SZÜLEIK IS CSATLAKOZTAK A VILÁGMÉRETŰ RÓZSAFÜZÉR-IMALÁNCHOZ

A gyermekek világszerte együtt imádkozták csoportokban a rózsafüzért október 18-án Szűz Mária közbenjárásáráért, az egységért, a békéért. A rákóczifalvai Mária neve templomban 22 hittanos gyermek szüleikkel együtt csatlakozott az imalánchoz. Az eseményről Csala Józsefné Erika hitoktató beszámolóját olvashatják, aki hitoktató munkatársait is buzdítja az imára.  (Váci Katolikus Egyházmegye)

"NEM ELÉG JÓNAK LENNI, ANNAK IS KELL LÁTSZANI" - MARTON ZSOLT VÁCI MEGYÉSPÜSPÖK SZENTBESZÉDE

Tisztasági imaest szentmiséje Örökimádás templom Budapest, 2020. október 21. Szentlecke: Ef 3, 14-21 Evangélium: Lk 12,35-43 (Váci Katolikus Egyházmegye)

EMLÉKKONFERENCIA PÁLOS FRIGYES ATYA TISZTELETÉRE TERESKÉN

2020, október 17-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődött az emlékkonferencia, aminek első helyszíne a falu temploma volt, amit megtöltött a nagyszámú érdeklődő közönség. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. október 23.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Egyházunk a forradalom idején

A szabadság levegője járta át: 1956 őszén egyházunk a nemzettel együtt készült a társadalmi megújulásra. (parokia.hu)

Állami kitüntetést kaptak karitász munkatársak

Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket adott át október 22-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kármelita épületben. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. október 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,54–59 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa segélyt küldött a Japánban szeptemberben elsüllyedt hajó legénysége hozzátartozóinak

A Szentatya az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumán keresztül küldött segélyt a tengerészek hozzátartozóinak, akik szeptember 2-án a Japánban pusztító tájfun következtében szenvedtek hajótörést. (Magyar Kurír)

Gyötrő és hányatott remény volt bennem – Kuklay Antal emlékei 1956-ról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmi jelentőségű esemény volt, amelyben egyházi személyek is részt vettek. Így a ma 88 esztendős Kuklay Antal, az Egri Főegyházmegye nyugalmazott plébánosa, kanonokja is. Mátramindszenti otthonában beszélgettünk vele. (Magyar Kurír)

Ismernünk kell a múltunkat

(reformatus.hu)

Elhunyt Bogdan Wojtuś, a koronavírus első lengyel püspök áldozata

Gniezno nyugalmazott segédpüspöke a poznańi kórházban halt meg 83 éves korában október 21-én, szerdán. Bogdan Wojtuś négy nappal korábban került kórházba. Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke – aki maga is megfertőződött a vírussal – üzenetet küldött az elhunyt hozzátartozóinak és a főegyházmegye híveinek, amelyben részvétét fejezi ki. (Magyar Kurír)

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott Ivancsó István atya

Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket adott át október 22-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kármelita épületben. (nyirgorkat.hu)

Pálos rendtörténeti vándorkiállítás a pécsi Dóm téren

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó köszöntötte a Pécsre érkező Pálosan szép az élet című vándorkiállítást október 21-én. Az átalakított autóbuszban berendezett tárlat október 28-ig tekinthető meg a székesegyház előtti téren. (Magyar Kurír)

Arra kaptunk meghívást, hogy szentek legyünk – II. János Pál pápával a metróban

Október 22-én, csütörtökön délelőtt a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom altemplomában került sor a Szent II. János Pál pápával a metróban – lengyel plakátkampány a budapesti metróban a szent pápa gondolataival című kiállítás megnyitójára. A tárlat kezdeményezője a Lengyel Intézet. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományoztak Pásztor Károly vasmisés plébánosnak

A díjat Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Simon Miklós országgyűlési képviselő adták át október 20-án, Vállajon, a Szent Vendel búcsúi ünnepen. (Magyar Kurír)

„Az arcahi konfliktus aggaszt és megsebez engem” – Ferenc pápa levele egy örmény érsekhez

„Ismerem az örmények fájdalmát és a ti oldalatokon állok” – fejezte ki Ferenc pápa aggodalmát a Hegyi Karabahban (Arcah) zajló események miatt. Október 11-én kelt, Kiszag Murádjánnak, Argentina és Chile örmény apostoli érsekének szóló levelét a Buenos Aires-i Világosító Szent Gergely-székesegyházban tartott ökumenikus imádságon hozták nyilvánosságra október 14-én. (Magyar Kurír)

Zarándokok nélkül tartják meg a Guadalupei Szűzanya ünnepét Mexikóban

Idén december 11-én és 12-én nem lesz semmilyen liturgikus ünnep a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária kegyhelyén, ahogy a bazilika előtti hagyományos művészeti események is elmaradnak, jelentette be Salvador Martinez, a guadalupei bazilika rektora a mexikói érseknek, Carlos Aguiar Retes bíborosnak címzett levelében. (Magyar Kurír)

Barangoljuk be a Váci Egyházmegyét a gyermekrajzok útján!

Templomba járni trendi. Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy „Az én templomom” pályázati felhívásra a Váci Egyházmegye 121 településéről közel 1200 alkotást küldtek be templomjáró fiatalok. A fantasztikus rajzokból és fényképekből virtuális tárlat született, melynek segítségével ki-ki megkeresheti a saját templomát. (Magyar Kurír)

A legnagyobb hatalmú orvos, aki a király helyett uralkodott: Doktor Struensee

Akik látták, valószínűleg nem felejtik a nagyszerű dán filmet, az Egy veszedelmes viszonyt. Főhőse egy Struensee nevű 18. századi orvos, akit az azóta nemzetközi sztárrá vált Mads Mikkelsen alakított csodálatosan. De ki is volt valójában Struensee, a Dán Királyság történelmét befolyásoló orvos, aki éles esze és karizmatikus személyisége révén a királlyal egyenrangú hatalmat szerzett? (Képmás magazin)

Kung Fu Panda nyomában – Harcművészettel a fogyatékkal élők integrációjáért

Szombat reggel, nyolc óra. Az emberek jó része még az ágyban lustálkodik, de Halász Attila gyógypedagógus, karatemester edzésén már komoly munka folyik. A kispesti tornateremben a tanítványok – autista, Down-szindrómás, tanulási nehézséggel küzdők, kerekesszékes fiatalok – ép társaikkal együtt megfeszített figyelemmel és izmokkal dolgoznak. Attila a karatét az összes fogyatékkal élő tanítványának ingyen tanítja. (Képmás magazin)

Mabavisz Tanácsülés – online

A COVID járvány miatt online tanácsülést szerveztünk 2020 október 15-én. Mind a hat tagszövetség képviselői jelen voltak a megbeszélésen.  Dr. Gergely István elnök (USA), Papp János alelnök (Magyarország), Pardi Félix alelnök (Románia), Durkó István főtitkár(Magyarország), valamint Borzási Pál – Erdély (Románia), Dóczé Bálint – Felvidék (Szlovákia), Nagy Csaba – Kárpátalja( Ukrajna), Nyúl Zoltán és Nagy […] (baptist.hu)

A történelem orgonáján

(reformatus.hu)

Felismerni tennivalóinkat

(reformatus.hu)

Bemutatták Rómában a Francesco című dokumentumfilmet

A Francesco című dokumentumfilmet október 21-én a Római Filmfesztiválon mutatták be. Ferenc pápa pápaságának nagy témáit mutatja be, amelyek közül a sajtó kiemeli a melegekről mondott szavait. Ismertetésünk a Vatican News és az Avvenire, az Olasz Püspöki Konferencia napilapja alapján készült. (Magyar Kurír)

Krumplit osztottak a Katolikus Karitász önkéntesei Zalaegerszegen

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász logisztikai segítségével, helyi önkéntesek áldozatvállalásával nagy mennyiségű krumplit osztottak ki a Kertvárosi Plébániához kapcsolódó, rászoruló családok részére. (Magyar Kurír)

A hamisító, aki Steve Martint is átverte – Wolfgang Beltracchi élete

Wolfgang Beltracchi sokak szemében egyfajta Robin Hood-figura. Átütő tehetsége révén hatalmas összegekkel károsított meg irritálóan gazdag műgyűjtőket, és szemtelenül meggazdagodott belőle. (Képmás magazin)

A mesterséges megtermékenyítésről – hideg fejjel?

Németh Gábor morálteológus, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola tanszékvezetője, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának irodaigazgatója írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Áder János köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket adott át október 22-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kármelita épületben. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a Magyar Érdemrend tisztikereszt kitüntetést vehette át. (Magyar Kurír)

Rátgéber László: „A határon túli magyarság óriási kincs, de ezt az értéket ki kell bányászni”

Rátgéber László mesteredző a pécsi női kosárlabda-csapatot másfél évtizeden át sikerről sikerre vezette, a nők és a férfiak szövetségi kapitánya is volt. Moszkvai klubbal nyert Bajnokok Ligáját, Isztambulban is edzősködött, ma kosárlabdaakadémiát vezet Pécsett. Mi most élete első időszakáról és az abból táplálkozó érzéseiről, életszemléletéről kérdeztük, hiszen a vajdasági Újvidéken, igazi magyar sportcsaládban nőtt fel. Édesapja jugoszláv szövetségi kapitány, édesanyja kétszeres bajnok kosárlabdázó volt. László 1993-ban, 26 évesen költözött Magyarországra. (Képmás magazin)

Algéria: Jó-e a keresztényeknek az új alkotmány?

Napvilágra kerültek a novemberi alkotmányváltoztatásnak részletei – jelentette az International Christian Concern. Az új vázlat 51-es cikkelyében ez áll: „A... (s4c.news)

Hamarosan: Online konferencia a hitalapú civil társadalomról

Október 30-án, pénteken online konferenciát és találkozót rendeznek, melyen többek között előadást tart Székely János szombathelyi megyéspüspök is. A rendezvény a magyarországi és nemzetközi tapasztalatok alapján azt kívánja feltérképezni, milyen vallási-egyházi kötődésű civil társadalom alakult ki régiónkban a rendszerváltozás óta. (Magyar Kurír)

Szíriai falvak keresztényei kérnek sürgős segítséget

Két ferences szerzetes biztosítja mintegy háromszáz keresztény család lelkipásztori ellátását, akik Idlib tartomány Knajeh és Jakubieh falvaiban élnek, Nyugat-Szíria török határvidékén. A terület máig a dzsihadisták ellenőrzése alatt áll, akik a saría törvényét kényszerítik a keresztény lakosságra – tájékoztat Firasz Lufti, a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet területi megbízottja. (Magyar Kurír)

A szerzetesek elhurcolásának 70. évfordulójára emlékeztek Szombathelyen

1950 nyarán hurcolták el a magyarországi szerzeteseket kolostoraikból. A kommunista államhatalom ezzel a lépéssel is igyekezett legnagyobb ellenségét, a Katolikus Egyházat megtörni hazánkban. A Szombathelyi Egyházmegyét is nagy veszteség érte, hiszen több mint 700 szerzetest távolítottak el addigi szolgálati helyéről. Az évfordulóra emlékeztek október 19-én Szombathelyen. (Magyar Kurír)

Dzsihadisták ellenőrzése alatt álló szíriai falvakban élő keresztények kérnek sürgős segítséget

Dzsihadisták ellenőrzése alatt álló szíriai falvakban élő keresztények kérnek sürgős segítséget. Két ferences szerzetes biztosítja mintegy 300, nagy létszámú keresztény család lelkipásztori ellátását, akik Idlib tartomány Knayeh és Yacoubieh falvaiban élnek, Nyugat-Szíria törökországi határvidékén. A terület máig a dzsihadisták ellenőrzése alatt áll. A dzsihadisták sharija törvényét kényszerítik rá a keresztény lakosságra – tájékoztat Firas Lufti […] The post Dzsihadisták ellenőrzése alatt álló szíriai falvakban élő keresztények kérnek sürgős segítséget appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

[Podcast] Istenélmények sallang nélkül 10. – Ateista pszichológusból keresztény lelkigondozó

Vendégem dr. Veres Sándor Péter pszichológus, teológus, egyetemi tanár, aki munkájával a teológia és a pszichológia közötti egységet építi. Lelkigondozó-pszichológusi praxist vezet, továbbá házassággondozást és szervezetfejlesztést is vállal. Korábban a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetében az emberi kapcsolatok spontán szerveződését vizsgálta, nemzetközi színtéren is, és a pszichológia kandidátusa lett. E munkája közben szembesült azzal, hogy a pszichológia szemlélete milyen egyoldalú, és a lélektani jelenségek mennyire más értelmezést kapnak, ha azokat a teremtő Isten szavait is figyelembe véve vizsgáljuk. A Károli Gáspár Református Egyetem Kommunikáció Tanszékén is dolgozott adjunktusként, jelenleg pedig a Baptista Teológián tanít praxisa mellett. (Képmás magazin)

Misszió és felzárkózó oktatás

A baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi és református cigánymissziók közös kiadványa arra tesz kísérletet, hogy néhány példa bemutatásán keresztül kínáljon látásbeli és gyakorlati megközelítési módokat mindazoknak, akik a cigányság életkörülményeinek megjobbításán fáradoznak, és akik ezt a gyermekek közt végzett munkálkodással kívánják elérni. Misszió és felzárkózó oktatás – Cigánymissziós Módszertani Füzet ajánló Részletes ajánló: ciganymisszio.baptist.hu (baptist.hu)

Hamarosan: Online konferencia a hitalapú civil társadalomról

Október 30-án, pénteken online konferenciát és találkozót rendeznek, melyen többek között előad Székely János szombathelyi megyéspüspök is. A rendezvény a magyarországi és nemzetközi tapasztalatok alapján azt kívánja feltérképezni, milyen vallási-egyházi kötődésű civil társadalom alakult ki a régiónkban a rendszerváltozás óta. (Magyar Kurír)

Nyíregyháza gyermekszemmel – Szent Miklósos nyertesekkel

A NYÍRVV Nonprofit Kft. „Nyíregyháza gyermekszemmel” néven rajzpályázatot hirdetett nyíregyházi óvodások és általános iskolások részére, ezáltal is bevonva a gyermekeket városszépítő tevékenység rejtelmeibe, valamint ösztönözve arra, hogy együtt tegyünk egy még boldogabb városért. (nyirgorkat.hu)

Megnyitották a felújított és új épületszárnnyal bővített frankfurti zsidó múzeumot

A frankfurti kiállítóhely Németország első önkormányzati fenntartású zsidó múzeuma, 1988 óta működik, átalakítása 2016-ban kezdődött. Felújították főépületét, a Rotschild-palotát, és megtoldották egy új szárnnyal. Ebben az időszakos kiállítások termei mellett helyet kapott egy könyvtár és egy kóser delikátesz is, amelyet nemcsak a múzeum látogatói kereshetnek fel, hanem az utcáról betérve bárki. “Nyitott házat szeretnénk” –… Tovább Megnyitották a felújított és új épületszárnnyal bővített frankfurti zsidó múzeumot A Megnyitották a felújított és új épületszárnnyal bővített frankfurti zsidó múzeumot bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

„Kályhameleg szeretet” – Bajóti lecke nehéz sorsból

Hat évvel ezelőtt ismerte fel a Katolikus Karitász, hogy a rászorulóknak a téli hideg átvészelésében mekkora segítséget jelent, ha a fűtést lehetővé teszik számukra. Országosan több mint kétezer vaskályhát adtak át eddig. Bajótra kísértük el őket, és felkerestünk két támogatott családot. (Magyar Kurír)

Egy protestáns misszionárius útja a Katolikus Egyházig

Az amerikai Barbara Heil, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) meghívott előadója hosszú missziós szolgálat után találta meg helyét a Katolikus Egyházban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa támogatja a melegek élettársi kapcsolatát

Szerdán mutatták be Rómában azt a Ferenc pápáról készült dokumentumfilmet, amiben többek között arról beszél, hogy a homoszexuálisoknak is joguk van családalapításhoz, hiszen ők is Isten gyermekei, írja a New York Times. A családalapítás mellett támogatja azt is, hogy a melegek köthessenek élettársi kapcsolatot. (telex.hu)

Emlékkonferenciát rendeztek Pálos Frigyes prépost tiszteletére Tereskén

Pálos Frigyes prépost, a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény egykori igazgatója, néhai tereskei plébános emlékére október 17-én, szombaton konferenciát tartottak a nógrádi faluban. (Magyar Kurír)

A PÜSPÖK, AKINEK VÁC NAGYON SOKAT KÖSZÖNHET – ÁTADTÁK A MIGAZZI KRISTÓF DÍJAKAT

Idén immáron negyedik alkalommal gróf Cristoph Anton Migazzi (306.) születésnapján, október 20-án adták át a Vác városépítő püspökéről elnevezett díjakat. Migazzi díjat kapott dr. Csáki Tibor plébános és Kucsák Gábor nyomdász és könyvkötőmester, akik mindketten a város építéséért, fejlesztéséért végzett állhatatos munkájukért részesültek az elismerésben. Az ünnepségnek a váci Credo-ház adott otthont. Köszöntőt és méltatást Bartos Ferenc, a Migazzi Alapítvány Kuratóriumi elnöke mondott, aki Marton Zsolt megyéspüspökkel és a kuratórium tagjaival adta át az elismeréseket. (Váci Katolikus Egyházmegye)

TRENDI DOLOG TEMPLOMBA JÁRNI

Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy "Az Én Templomom" pályázati felhívásunkra egyházmegyénk 121 településéről közel 1200 alkotást küldtek be templomjáró fiataljaink. Fantasztikus rajzok és fényképek születtek, gratulálunk, nagyon köszönjük őket! Korábbi ígéretünket beváltva most egy virtuális tárlat keretében közzé tesszük őket, hogy ki-ki megkereshesse a saját templomát! (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. október 22.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

A bölcsesség kezdete

Sokan vágynak sikerre, gazdagságra, a problémák azonnali megoldására, de ki vágyik Isten bölcsességére? Elérhető ez a bölcsesség, vagy csak a „kiváltságosok” férhetnek hozzá? (parokia.hu)

Legyetek az egyház puzzle darabjai és egységet alkotva váljatok Krisztus tanítványává

Online karitász lelkinap Vácon. (Katolikus Karitász)

Kályhaátadás Bajóton

Idén már hetedik alkalommal segíti a hideg idő beköszöntével a hátrányos helyzetű családokat és időseket a Katolikus Karitász. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. október 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,49–53 (Magyar Kurír)

Tiszta köntösben jöjjetek – Karol Wojtyła művészi világa (6. rész)

Születésének centenáriumához kapcsolódva újraolvastuk Karol Wojtyła – II. János Pál pápa magyarul megjelent szépirodalmi műveit. Befejezésül a Római triptichon középső részének verseivel foglalkozunk. Hatalmas látomás ez a versfüzér nemcsak az emberről, hanem az Egyházról és a pápaságról is. Küldetéséről, a felelősségről a népek üdvéért. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2020. október 25-i száma

Az Új Ember ez évi negyvenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

A kályhánál kell kezdeni – Bajóti lecke nehéz sorsból

Hat évvel ezelőtt ismerte fel a Katolikus Karitász, hogy a rászorulóknak a téli hideg átvészelésében mekkora segítséget jelent, ha a fűtést lehetővé teszik számukra. Országosan több mint kétezer vaskályhát adtak át eddig. Bajótra kísértük el őket, és felkerestünk két támogatott családot. (Magyar Kurír)

Mozogj az egyházmegyével! – Új kihívás a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája első alkalommal rendezi meg az „IPChallenge – Mozogj az egyházmegyével!” elnevezésű sportkihívást az október 23–25-i hétvégén. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: Ne éljünk és ne imádkozzunk úgy, mintha szegények nem léteznének!

Október 21-én a Szentatya a múlt héthez hasonlóan a zsoltárok imádkozásáról tartotta katekézisét a szerda délelőtti szokásos kihallgatáson a VI. Pál csarnokban. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk. (Magyar Kurír)

Általuk épül a város – Átadták a Migazzi-díjakat a váci Credo Házban

Marton Zsolt váci megyéspüspök átadta a Migazzi Kristóf érsek-püspökről elnevezett díjakat október 20-án a váci Credo Házban. Idén Csáki Tibor jelenleg nagymarosi, volt vác-felsővárosi plébános, valamint Kucsák Gábor könyvkötőmester, a Váci Polgár című havilap szerkesztője vehette át az elismerést. (Magyar Kurír)

A háború az emberiség kudarca. A béke lehetséges! – Vallási vezetők találkozója Rómában

A Sant’Egidio közösség 1986 óta minden évben megrendezi azt a nemzetközi találkozót, ahol vallási vezetők, a politikai és kulturális élet szereplői kijelentik elkötelezettségüket a béke útja mellett. Idén Rómában a Capitolium téren gyűltek össze a résztvevők, Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka is beszédet mondott. (Magyar Kurír)

Két évet ült egy iráni keresztény, aztán hazahívták, hogy szentáldozás miatt megkorbácsolják

Mohammadreza Omidi története nem egyedülálló Iránban – az azonban ritka, hogy valakit egymástól független intézkedések nyomán ilyen sorozatos csapások érjenek… Az... (s4c.news)

Rendhagyó hittanórát tartottak Jánosházán Mindszenty Józsefre emlékezve

Hasznos, tartalmas, színes előadás részesei lehettek a Szent Imre Általános Iskola diákjai október 14-én. Déri Péter plébános meghívására az iskolába látogatott Soós Viktor Attila történész, és minden felsős osztályban rendhagyó hittanórát tartott, melynek témája ez volt: „a Katolikus Egyház és vezetője, Mindszenty József 1956-ban”. Az eseményről készült beszámolót olvashatják. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Egy család vagyunk – Bartholomaiosz pátriárka a Fratelli tutti kezdetű enciklikáról

A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka interjút adott a Vatikáni Rádiónak Ferenc pápa új enciklikájáról. Andrea Tornielli, a szentszéki média főszerkesztője interjút készített a Rómában tartózkodó ortodox főpásztorral. (Magyar Kurír)

Anyák-fiúk hétvégét tartottak a szombathelyi Martineumban

Van időm Rád! címmel anyák és fiúk hétvégéjét rendezték meg október 9–11. között a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián. A programon hét anya vett részt a fiával, közülük többen sokadik alkalommal. Az együtt töltött idő, a beszélgetések a közös tevékenység által a résztvevő anyák és fiaik kapcsolata erősödött. Személyes beszámolót olvashatnak a programról. (Magyar Kurír)

Hit alapú civil társadalom – tények és lehetőségek

Eddig soha nem elemzett téma áttekintésére vállalkozik a legnagyobb hazai egyházi kötődésű civil szervezetek konferenciája. A vallási kötődésű civil szervezetek a rendszerváltozás óta eltelt időben mára kialakult helyzetéről és szerepéről folytatnak eszmecserét a résztvevők. Az előadók között szerepelnek olyan prominens személyek, mint Székely János szombathelyi püspök, Kecskés Péter civil kapcsolatokért felelős főosztályvezető (Miniszterelnökség), valamint a […] The post Hit alapú civil társadalom – tények és lehetőségek appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Elhunyt özv. Sivadó Jánosné szül. Gebri Márta tisztelendő asszony

A gyászoló család a feltámadásba vetett hittel és reménnyel tudatja, hogy özv. Sivadó Jánosné szül. Gebri Márta tisztelendő asszony életének 81. esztendejében, 2020. október 19-én, Nyíregyházán, szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének. (nyirgorkat.hu)

Bajba jutott munkatársának szervez gyűjtést a Hajdúdorogi Főegyházmegye

Tragikus esemény történt a Hajdúdorogi Főegyházmegye intézménycsaládjában. A görögkatolikus főegyházmegye honlapján olvasható felhívást adjuk közre. (nyirgorkat.hu)

Szent II. János Pál pápára emlékeztek a szakkollégisták Szombathelyen

Október 22-én ünnepeljük Szent II. János Pál pápa emléknapját. Rá emlékeztek Szombathelyen a róla elnevezett szakkollégium diákjai. Nagy Henrietta kollégista írását olvashatják. (Magyar Kurír)

Befogadó társadalmat építsünk! – Ferenc pápa fogadta a Nemzetközi Vöröskereszt elnökét

Október 19-én, hétfőn a pápa fogadta Peter Maurert, a Nemzetközi Vöröskereszt elnökét, aki ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral. (Magyar Kurír)

Tanévnyitó konferencia a Kánonjogi Posztgraduális Intézetben

Október 20-án került sor a PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézetének tanévnyitójára és a Magyar Kánonjogi Társaság éves őszi ülésére a Központi Szeminárium dísztermében. Mivel a vírushelyzet nem tette lehetővé a nagy létszámú részvételt, ezért zártkörűen, az engedélyezett létszámmal tartották meg a tanévnyitó konferenciát; a többi érdeklődő virtuálisan tudott bekapcsolódni az eseményekbe. (Magyar Kurír)

A NYILASTERROR KERESZTÉNY ÁLDOZATAI

1944. október 15-én a németek Szálasi Ferencet állították Magyarország élére, ezzel pedig az ország sorsa az addigiaknál is sanyarúbbra fordult. Noha a nyilas rémuralom alatt kétségtelenül a zsidók voltak a legnagyobb veszélyben, a terror a keresztény lakosságra és az egyházakra is lesújtott. A nyilasterror áldozatairól, valamint a bal- és jobboldali szélsőségek összefonódásáról Máthé Áronnal, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesével beszélgettünk. (demokrata.hu)

Ökumenikus istentisztelet zárta a MEÖT kecskeméti misszió napját – videóval

Missziói napot tartott vasárnap Kecskeméten a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa. Az alkalom az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozat keretében valósult meg. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) évről évre megrendezi az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozatot. A központi rendezvények sorában mindig helyet kap egy missziói nap is, ennek helyszíne volt vasárnap Kecskemét. A […] (baptist.hu)

Egy nap az Úrral beszámoló

Szombaton, október 17-én közösen tölthettünk egy napot az Úrral egy interaktív online konferencia keretében. A nap célja az volt, hogy a gyülekezeteink pásztorai, szolgálói, tagjai felfrissüljenek, megerősödjenek elhívásukban, új erőt nyerjenek a keresztnél. A délelőtt során a Kegyelem és fegyelem témáját jártuk körbe. Révész Lajos, a Székesfehérvári Baptista Gyülekezet lelkipásztora a kegyelem és fegyelem egyensúlyáról […] (baptist.hu)

Lepramisszió – októberi körlevél

Tisztelt Támogatónk! Remélem, hogy Ön is, szerettei is egészségesek! A világjárvány idején különösen is átéljük törékeny voltunkat, gyengeségünket és esendőségünket. Ugyanakkor felemelő tapasztalni Isten gondoskodását és megőrző kegyelmét a veszedelemben! A Lepramisszió világméretű nagy családjából sajnos sokkal több szenvedésről, betegről és halálról kapunk híreket, mint amik a mi hazánkra jellemzőek. Afrikai, ázsiai tagországainkban munkatársaink és […] (baptist.hu)

Kormányzati támogatást kapott a Pázmány-egyetem szíriai rekonstrukciós projektje

A magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül támogatja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rekonstrukciós projektjét Szíriában, amellyel a háborúban és iszlamista merényletekben megsérült egykori keresztény lovagvár, a Crak des Chevaliers helyreállításához járul hozzá hazánk. (Magyar Kurír)

Soltész: a bolgár közösség megmaradása fontos Magyarországnak

Budapest, 2020. október 19., hétfő (MTI) - A bolgár közösség ugyan kicsi, de megmaradása fontos Magyarországnak - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar-bolgár barátság napján hétfőn Budapesten. Ünnepség keretében átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot és a templomkertben felavatták a kommunizmus idején vértanúhalált halt Borisz nevrokopi metropolita szobrát. (MTI)

Vallásturisztikai fejlesztésre kapott támogatást Mátraverebély-Szentkút

Salgótarján, 2020. október 19., hétfő (MTI) - Turisztikai fejlesztésre nyert csaknem három és félmilliárd forintos támogatást a Nógrád megyei mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely; a pénzből főként családbarát szolgáltatásokat építenek ki. (MTI)

Minszk érseke a Vatikánban tartózkodik a pápai állam hírszolgálata szerint

Vatikánváros, 2020. október 20., kedd (MTI) - Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek, a Fehérorosz Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Vatikánban tartózkodik, miután az ország hatóságai augusztus 31-e óta nem engedik őt visszatérni hazájába - jelentette a vatikáni hírszolgálat fehérorosz nyelvű adása hétfőn. (MTI)

Fraknói Vilmos-díjat kapott Véghseő Tamás, a nyíregyházi Szent Atanáz Hittudományi Főiskola rektora

Nyíregyháza, 2020. október 20., kedd (MTI) - Fraknói Vilmos-díjat vehetett át Véghseő Tamás, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora. A díjat a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át kedden. (MTI)

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozott, és békét sürgetett Ferenc pápa

Róma, 2020. október 20., kedd (MTI) - A járványok és háborúk áldozataiért imádkozva sürgetett összefogást és békét a világban Ferenc pápa a nagy vallások képviselőivel a római Capitolium-dombon kedd délután kezdődött találkozón. (MTI)

Kályhákat osztott szét a Katolikus Karitász

Budapest, 2020. október 21., szerda (MTI) - A kandallóprogramban idén 110 kályhát kaptak idősek és családok országszerte a Katolikus Karitásztól. (MTI)

Bérmálás: Prohászka templom - beszámoló

2020. október 17. - A székesfehérvári Prohászka templomban bérmált Spányi Antal megyés püspök. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„Gyászoljuk feláldozott fiunkat és szexuális tárgyként használt lányunkat”

Egy kereszténységre tért ugandai imám 11 és 13 éves gyermekei hirtelen eltűntek otthonról, még 2018 júliusában. A Morning Star News... (s4c.news)

Elhunyt dr. Adorján Gusztáv tiszántúli főgondnok

Ma hajnalban magához hívta Teremtője dr. Adorján Gusztávot, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját. Isten 66 évet adott neki. Életét az „Orando et laborando!” –Imádkozva és dolgozva jelszava mentén élte. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

HIT Talk néven indít podcastot a Károli Egyetem

Idén a a „Hagyomány, Identitás, Történelem” – rövidítve: HIT – konferencia helyett pódium- és kerekasztalbeszélgetéseket szervez a Károli Gáspár Református Egyetem, amelyek felvételeit podcast formájában teszik közzé. (parokia.hu)

Istentől nem kell távolságot tartanunk –Interjú Veres András győri megyéspüspökkel

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia újraválasztott elnöke a Magyar Hírlapnak ezekben a napokban adott interjújában beszélt az Egyház és a média viszonyáról, az életvédelemről, valamint a következő öt év terveiről. (Magyar Kurír)

Paksi katolikus óvoda is csatlakozott a világméretű rózsafüzér-imalánchoz – KÉPRIPORT

A gyermekek világszerte együtt imádkozzák csoportokban a rózsafüzért október 18-án Szűz Mária közbenjárásáráért, az egységért, a békéért. Idén a nevelési intézményekben október 19-én, hétfőn tartották ezt az imaalkalmat, melyhez a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Kalkuttai Szent Teréz Tagóvodája is csatlakozott Pakson. (Magyar Kurír)

Rendkívüli Mariathon – A Mária Rádió Mirjam adománygyűjtő kampányt indít

A révkomáromi Mária Rádió Mirjam nagyszabású adománygyűjtő kampányt tart október 22-én és 23-án, amelynek célja az érsekújvári és rozsnyói frekvenciák működésének biztosítása. A nyilvános szentmise-látogatás korlátozása miatt a rádió ismét online közvetít szentmisét közösségi oldalán mindennap 15 órától – tájékoztatott Kacz Gábor, a Mária Rádió Mirjam koordinátora. (Magyar Kurír)

Az abortusztörvény ellen lépett fel Szöulban a koreai püspöki konferencia új elnöke

„Az abortusz elfogadhatatlan, engedélyezzék annak lelkiismereti okból való megtagadását” – mondta a Koreai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCK) új elnöke, Mathias Lee Yong-hoon püspök a suwoni egyházmegye vezetőségének közvetlenül azután, hogy az október 12–15-ig tartó őszi rendes ülésen megválasztották. (Magyar Kurír)

[Podcast] Vajdaságból a Nemzeti Színház színpadára – beszélgetés Mészáros Martinnal

Vizsgaelőadása után telefonon hívták, hogy játsszon a Nemzeti Színházban, Törőcsik Marival egy darabban. Azóta ott már tizenegy előadásban láthattuk, filmszerepeiről és egyéb társulati munkáiról nem is beszélve, pedig csak két éve diplomás színművész. Született tehetség, vagy a szerencse fia? Nem kérdés. Már tíz éves kora előtt rájött arra, hogy miben jó. Zentán született, a családjától minden támogatást megkapott, hogy elérje céljait. A vajdasági Csókáról azért ment a szentesi gimnázium irodalmi-drámai tagozatára, hogy megkezdhesse a színészi pálya felé vezető utat. A Szent István Egyetem kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Karán szerezte meg színészdiplomáját. Mészáros Martinnal beszélgettünk. (Képmás magazin)

Elhunyt dr. Adorján Gusztáv tiszántúli főgondnok

Ma hajnalban magához hívta Teremtője dr. Adorján Gusztávot, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját. Isten 66 évet adott neki. Életét az „Orando et laborando!” – Imádkozva és dolgozva jelszava mentén élte. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Isten gyermekei Székesfehérváron – Hegedűs 2 László kiállítása a Szent Korona Galériában - beszámoló

2020.10.16. – Megnyílt Hegedűs 2 László alkotásaiból az Isten gyermekei kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Szent Korona Galéria falain 40 sejtelmesen homályos, transzcendens gyerekarc veszi körül a kiállítás fő képét. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Pannonhalmán megtartották Cultura Nostra eredményhirdetését és a Trianon 100 minikonferenciát

Október 16-án a Pannonhalmi Bencés Gimnázium dísztermében tartották a 19. Cultura Nostra történelmi verseny ünnepélyes eredményhirdetését és a hozzá kapcsolódó Trianon 100 minikonferenciát. (Magyar Kurír)

„Színeim letagadhatatlanul nagybányaiak” – beszélgetés Sándor József Attila festőművésszel

Sándor József Attila festőművész közelebb hozza képei szemlélőihez a természetet, fényjátéka és színkeverési technikája szakralitással tölti meg alkotásait. Hivatását meghatározta a Nagybányai Művésztelep „öröksége”, és erőteljesen hatottak rá kínai és mongóliai kalandozásai is. De hogyan kerül olajfestékei mellé graffiti-spray? És milyen szerepet játszott életében a Retro Jeans? Utánajártunk. (Képmás magazin)

Elhunyt dr. Adorján Gusztáv tiszántúli főgondnok

Ma hajnalban magához hívta Teremtője dr. Adorján Gusztávot, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját. Isten 66 évet adott neki. Életét az „Orando et laborando!” – Imádkozva és dolgozva jelszava mentén élte. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A váci karitász rendkívüli lelkinapján átadták az egyházmegyei Caritas Hungarica díjakat

Antiochiai Szent Ignác ünnepnapján, október 17-én online lelkinapot tartottak a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai számára, akik a járványhelyzet miatt otthonaikból kapcsolódhattak be a programba. A lelkinap szűk körben megtartott szentmiséjén vehették át a Caritas Hungarica díjjal idén kitüntetettek az elismeréseket. (Magyar Kurír)

„Fehér misét” ünnepeltek Washingtonban – hálát adva a fogyatékkal élők életéért

Október 18-án tizenegyedik alkalommal tartották meg a „fehér misét” a washingtoni Assisi Szent Ferenc-templomban, melyet Wilton Gregory érsek, a washingtoni érsekség főpásztora mutatott be. (Magyar Kurír)

Színházzal a vírus ellen – Ugye ti is jöttök Stream Színházba?

Van egy régi álmom: egy kéthetes nyaralás, amelynek keretében mindennap más magyar városban szállunk meg határon innen és túl, esténként pedig a helyi színház előadását nézzük. Egy kéthetes színháztúra! Ennek megvalósítása még tolódik, de az online térben mostantól megkezdhetem színházi utazásomat, mert lehetővé teszi a stream-színház. Több is, más is ez, mint a régóta ismert színházi közvetítések. A technika adta lehetőségekkel most ismerkedünk, és ahogy az első tapasztalataim mutatják, egy új színházi élményfajta születik. (Képmás magazin)

„Nálam kitombolják magukat” – Autista és aspergeres gyerekeket tanít dobolni egy zenepedagógus

A pszichológusok az ökölvívást mint mozgásformát is ajánlják feszültséglevezetésre, de a bennünk dúló indulatok, energiák dobfelszereléshez ülve is épp oly hatékonyan „kiüthetők”. Ezt ismerte fel Gál Dániel dobtanár, amikor figyelemzavaros, hiperaktív, autista, Asperger-szindrómás gyerekeket kezdett terápiás jelleggel dobolni tanítani. Mára a félszáz diákjának mintegy fele speciális nevelési igényű, Dániel zene­pedagógusként ettől (is) különleges. Egy olyan csoportnak segít, akik elfogadás helyett gyakran kiközösítést élnek meg, dobolás közben azonban önfeledten lehetnek önmaguk. (Képmás magazin)

HIT Talk: podcast indul a reformátusságról

(reformatus.hu)

Olívaszüret és igazság a Szentföldön

(reformatus.hu)

Ferenc pápa a vallások béketalálkozóján: Szükség van békére! Több béke kell!

Október 20-án a „Senki nem üdvözül egyedül – Béke és testvériség” mottóval rendezte meg a Sant’Egidio közösség Rómában a vallások közötti 34. béketalálkozót az 1986-os assisi találkozó szellemében. (Magyar Kurír)

Meghosszabbították a hitelmoratóriumot – több mint 750 ezer embernek segíthet

Jövőre 400-450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál annak köszönhetően, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Az intézkedés több mint 750 ezer személyre terjedhet ki – közölte a Pénzügyminisztérium. (Képmás magazin)

Tabletek, nyomatók, pendrive-ok kerültek az egyházmegye tanodáiba

Immár a Nyíregyházi Egyházmegye minden tanodájába eljutottak az informatikai-digitális eszközök. (nyirgorkat.hu)

Az ikonok teológiai alapjai címmel folytatódik az előadássorozat

A Görögkatolikus Metropólia szervezésében Keleti teológia, bizánci lelkiség címmel elindított képzés tovább folytatódik a Párbeszéd Házában. A harmadik előadás október 28-án 18 órakor kezdődik, melyet Terdik Szilveszter művészettörténész tart „Az ikonok teológiai alapjai” címmel. (nyirgorkat.hu)

„72 óra”: A debrecen-nyíregyházi egyházmegyei fiatalok is akcióba lendültek

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodájának kiemelt feladata, hogy a fiatalokat érzékenyítse a társadalmi szerepvállalás területén. Ezért minden évben, így idén október 8. és 11. között is bekapcsolódtak a „72 óra kompromisszum nélkül” ökumenikus akcióba. Az ifjúsági iroda beszámolóját adjuk közre. (Magyar Kurír)

Rajz lapozgató

Az indiánköpenyre (tilma) festett kép a lehajtott fejű, imára kulcsolt kezű, dicsfénnyel övezett, félholdon álló (Guadalupei) Szűzanyát ábrázolja. Erről kapta ötletes nevét a Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány. Létrehozója, Zsizsi Basa Ottóné immár 15 éve szervez főleg egyházi témájú rajzpályázatokat. A legutóbbiak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére meghirdetett „A legnagyobb szeretet” című, illetve a karantén […] The post Rajz lapozgató appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

35. alkalommal rendeztek imavirrasztást Częstochowában a lengyel diaszpórákért

„Az evangélium és az Eucharisztia formált bennünket” mottóval rendezték meg október 16-án éjjel a hagyományos imavirrasztást a Jasna Góra-i kegyhelyen a határokon túl élő lengyelekért és papjaikért. (Magyar Kurír)

Erasmus Day Balkányban

A balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda Erasmus Day keretében mutatta be lezajlott és még futó Erasmus+ pályázatait: a tartalmi összefoglalás mellett beszámoltak a projektek jótékony hatásáról mind a szakmai előmenetel, a gyermekekkel való foglalkozás mind kapcsolatépítés tekintetében. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2020. október 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Katolikus papból református lelkipásztor

Egy hivatását szerető, ám egyháza tanításaiban megingó katolikus pap és egy nyakas kálvinista családból származó fiatal nő egymásra és Istenre találásának története. (parokia.hu)

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért – képriport Nyíregyházáról

Október 19-én a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanárai és diákjai is csatlakoztak az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” kezdeményezéshez. (nyirgorkat.hu)

Mai evangélium – 2020. október 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,39–48 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a római ökumenikus imádságon: A másik ember az út, hogy megmentsük önmagunkat

A Senki nem üdvözül egyedül – Béke és testvériség mottóval október 20-án megrendezett vallások közti béketalálkozó délutánján minden vallás képviselői a saját szertartásuk szerint imádkoztak a békéért. A keresztények ökumenikus imádságán Ferenc pápa a mentsd meg magad „evangéliumával” a testvériség útját állította szembe. (Magyar Kurír)

Fraknói Vilmos-díjban részesült Katona István püspök és Véghseő Tamás rektor

Fraknói Vilmos-díjban részesült Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és Véghseő Tamás, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora. (Magyar Kurír)

Legyünk egyensúlyban!

(reformatus.hu)

Tartsuk számon egymást!

(reformatus.hu)

Vargabetűkkel is egyenesen

(reformatus.hu)

A vidék védelmezője

(reformatus.hu)

Vizitáció a Szentföldön – Várnai Jakab naplója (22. rész)

Várnai Jakab OFM 2015–16-ban a Szentföldi Ferences Kusztódia vizitátora volt. E tisztségében, majd megbízatása után is többször járt a Szentföldön. E tapasztalatok és élmények nyomán készült a napló, melynek fejezeteit hetenként teszik közzé a Ferences Rendtartomány honlapján. A huszonkettedik részt olvashatják. (Magyar Kurír)

Ad fontes Liturgicos XI. – nemzetközi szimpozion az Eucharisztiáról

A krakkói II. János Pál Pápa Egyetem Liturgikus Intézete, a lembergi Katolikus Egyetem Liturgikus Tanszéke, az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Fakultása és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola immár 11. alkalommal szervezi meg az Ad fontes liturgicos szimpoziont, amelynek idei házigazdái a magyar főiskola. A szimpozion a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényének előkészületéhez igazodik, ezért választotta témájául az Eucharisztiát. (nyirgorkat.hu)

Bartholomaiosz pátriárka Rómában: Ragyogjuk be a világot a testvériség és a remény gesztusaival!

Október 19-én este Rómában, a Santa Maria in Trastevere-bazilikában Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka vezetett imádságot a békéért. Az ortodox főpap a Sant’Egidio közösség által szervezett vallásközi béketalálkozóra érkezett, amelyen a járványhelyzetre való tekintettel online lehet részt venni. (Magyar Kurír)

Napközit nyitottak a kórházban járvány idején – A Bethesda Gyermekkórház nyerte idén a Családbarát Kórház-díjat

Képzeljünk el egy munkahelyet, ahol rugalmas a munkaadó, meghallgatja a problémáinkat, és igyekszik megoldást találni a gondjainkra. Ahol nem kell azon aggódnunk, hogyan oldjuk meg a gyermekünk otthoni felügyeletét, ha bevezetik a távoktatást, és ahol szülés utáni tornával segítik a nemrég szült dolgozókat. A Bethesda Gyermekkórház családközpontú szemlélete miatt idén elnyerte a Családbarát Kórház-díjat. Dr. Velkey György főigazgatóval beszélgettünk odafigyelésről, munkahelyi közösségről és arról, mekkora nehézséget jelent a járványhelyzet az intézmény életében. (Képmás magazin)

Új portál indult a katolikusellenes támadások követésére

2020-ban több, régről ismert probléma ütötte fel újra a fejét, például a világjárvány, vagy éppen az amerikaiak antikatolicizmusa – írja... (s4c.news)

A jeruzsálemi pátriárkátus lelki segélynyújtást kínál a járvány okozta problémák kezelésére

A jeruzsálemi pátriárkátus lehetőséget kínál  arra, hogy a keresztények tanácsadás keretében vitathassák meg azokat a problémákat, amelyekkel szembe kell nézniük.... (s4c.news)

„Mint egy kancsó, tele friss vízzel” – Egy missziós nővér az algériai egyházról

„A számomra több mint tíz éve tartó algériai missziót egy kancsóhoz tudnám hasonlítani: tele friss vízzel, mely Isten minket betöltő szeretetét jelképezi, s azt, ahogy felajánlja önmagát mindazoknak, akikkel találkozunk” – nyilatkozta a Fides hírügynökségnek Sandra Catapano nővér, az Apostolok Miasszonyunkról Nevezett Missziós Nővérei Kongregációjának tagja. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei október 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Jubileumot ünnepeltek a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthonában

A Katolikus Szeretetszolgálat alapításának 70. évfordulóját ünnepelte a budapesti XXIII. János Otthon október 15-én. A hálaadó szentmisét a máriaremetei Kisboldogasszony-kegytemplomban mutatta be Esterházy László protonotárius, kanonok, plébános. Koncelebráltak Kemenes Gábor, Erdődi Ferenc és Burányi Roland. (Magyar Kurír)

Zarándoklaton a nyírparasznyai egyházközség

Október 17-én hatvanfős zarándokcsoport indult útra Sajópálfala, Lillafüred és Miskolc megállókkal Beregi István nyírparasznyai parókus atya és felesége, Katika vezetésével. A zarándoknapról Drabik Csabáné írt beszámolót. (nyirgorkat.hu)

Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektorát

A Fraknói Vilmos-díjat 2000-ben alapította a nemzeti kulturális örökség minisztere. Idén az egyik díjazott dr. Véghseő Tamás, a főiskola rektora lett. Az elismerést Soltész Miklós, a miniszerelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át 2020. október 20-án a főiskola Szent Péter termében. (nyirgorkat.hu)

Embernyi fakeresztet döntött le egy templom tetejéről egy férfi Londonban

Megdöbbentő videó kering az interneten arról, ahogyan egy férfi fényes nappal egy templom tetejéről próbál meg letépni egy keresztet, ami... (s4c.news)

Templomszentelést ünnepeltek Dunaújvárosban

A hazánk északkeleti térségéből elszármazott görögkatolikus hívek száma folyamatosan növekszik szerte az országban, így Dunaújvárosban is. A Kovács István parókus vezette közösség október 18-án ünnepelte a Szent Panteleimon ingyenes orvosról és vértanúról elnevezett templom felszentelését. (Magyar Kurír)

„Egy kancsó, tele friss vízzel”, a közelség missziója – Egy missziós szerzetes az algériai egyházról

„A számomra több mint tíz éve tartó algériai missziót egy kancsóhoz tudnám hasonlítani: tele friss vízzel, mely Isten minket betöltő szeretetét jelképezi, s azt, ahogy felajánlja önmagát mindazoknak, akikkel találkozunk” – írta a Fides hírügynökségnek Sandra Catapano nővér, az Apostolok Miasszonyunkról Nevezett Missziós Nővérei Kongregációjának tagja. (Magyar Kurír)

Francia püspökök: A középiskolai tanár lefejezése támadás a szabadság és a testvériség ellen

„Ez a megdöbbentő cselekedet felkavar minden állampolgárt, aki vallja a szabadság, az egyenlőség és testvériség elveit” – nyilatkozta Eric Aumonier, Versailles püspöke, akinek egyházmegyéje területén történt október 16-án, pénteken este a brutális gyilkosság. Egy tizennyolc éves csecsen fiatal a nyílt utcán leszúrta, majd lefejezte Samuel Paty iskolai tanárt. (Magyar Kurír)

Magyar támogatással valósul meg egy szíriai keresztény lovagvár rekonstrukciója

Az erről szóló díszoklevelet Azbej Tristan államtitkár, Dr. Latorcai Csaba államtitkár, valamint Dr. Kuminetz Géza, a PPKE rektora írták alá.... (s4c.news)

„Kis lángunkkal növeljük az isteni fény ragyogását” – A szegényekért imádkoztak Nagyváradon

A katolikus segélyszervezetek legnagyobb nyilvános szolidaritási rendezvényét, a minden évben megrendezett „Egymillió csillag a szegényekért” akciót idén csak szűk körben tartotta meg a nagyváradi Caritas Catolica október 15-én. (Magyar Kurír)

Szívgyógyító galagonya?

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésében kulcskérdés a megfelelő gyógyszeres terápia, de mellette gyógynövények is segíthetik a terápiát. A legjobb persze az lenne, ha a bajokat inkább megelőznénk. Mi segítheti ezt, és mivel egészíthető ki a kezelés, ha már kialakultak a problémák? (Képmás magazin)

Hogyan fejleszthető a kezdeményezőkészség és vállalkozó szellem gyerekkorban?

Mindannyian azt szeretnénk, ha gyerekeink egyre inkább elsajátítanák vagy megőriznék azokat a készségeket, amelyek sikeressé és elégedetté tehetik őket. A címben említett két készség minden gyerekben ott van a kezdeteknél. Vannak, akikben ez megerősödik és kiteljesedhet, mert támogatja a környezet, valakiben pedig hátrébb húzódik, szinte láthatatlanná válva, ha nem pozitív a környezettől érkező visszajelzés. (Képmás magazin)

Laptopokat adományozott a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány

Szeptemberben célba értek a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány által gyűjtött laptopok a Nagydobronyi Református Líceumba. Az eszközök hatalmas segítséget jelentenek majd a tanulók számára az oktatásban, illetve egy esetleges újabb online oktatás idején. – Pál Sándor, az alapítvány elnöke régóta részt vesz a tanintézmény mindennapjainak megkönnyítésében. Akkor kerültünk vele kapcsolatba, amikor még a Magyar Református Szeretetszolgálat élén állt és a Nyilas Misi Programon keresztül is sokat köszönhetünk neki. Számunkra sokat jelent az, hogy vannak olyan emberek és szervezetek a líceumunk életében, akik nem engedik el a kezünket és minden helyzetben igyekeznek enyhíteni a szükségeinken – mondta Gál Erika, a Nagydobronyi Református Líceum igazgatónője. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Szeretettel adni jó

Kenyéradomány az idősek világnapján a Diakóniai Központtól Október 1-je – az idősek világnapja. Jó alkalom ez arra, hogy köszönetet mondjunk bölcs öregjeinknek azért, amit értünk, a társadalmunkért tettek. Gondoljunk azokra is, akik szerényen, egyedül, sokszor betegen tengetik az életüket. A Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja egész évben odafigyel a környezetünkben élő rászoruló szépkorúakra. Mint Nagy Béla igazgatótól megtudtuk, a központban heti két alkalommal 280 idős ember számára főznek meleg ebédet s adnak mellé frissen sült kenyeret, október 1-én pedig 350 kenyeret adományoztak idős, beteg embereknek Beregszászon. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Az Úr közel 2020. október 16.

Melyik az a közösség, amely üldöztetéseket élt át évszázadokkal ezelőtt, majd Isten segítségével megerősödött, növekedett, ma pedig üldözött keresztényeknek is segít szerte a világon?2020. október 16-án 13:30-tól ismét baptista műsor a Kossuth Rádióban. Műsorunkban bemutatjuk a baptisták életét a történelmen, majd egy ember és egy gyülekezet életén keresztül… Hová nyúlik vissza a baptista misszió eredete? […] (baptist.hu)

A református félóra október 21-i ajánlója

(reformatus.hu)

Chilében felgyújtottak két templomot a tüntetők

Október 18-án, a tavaly kezdődött tüntetések első évfordulóján ismét elszabadult az erőszak Santiagóban. A helyi hatóságok könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a tüntetőkkel szemben. A püspökök felemelték hangjukat az erőszak ellen. Az október 25-i népszavazáson való részvételre buzdítanak, hiszik, hogy a chileiek többsége békés úton akar változást. (Magyar Kurír)

Pöttyöcskék a ,,lélekmosodában”

Jéger Károly atya 2016-ban ünnepelte papságának 60. éves jubileumát. Hálaadó szentmisét tartott Egerben, Szent László napján pedig egykori plébánosi helyén, a mezőkövesdi Szent László-templom búcsúján. Itt vettük fel az idős korról szóló szép gondolatait, s készítettük ezt a kis videóetüdöt, ahol feltűnik a kölyökként kidobott, Károly atya által befogadott, Gyémántnak keresztelt kutyus is… The post Pöttyöcskék a ,,lélekmosodában” appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Kannibálokból lett hithű keresztények

1968-ban két misszionárius járt a Jayawijaya hegység havas vidékén, hogy megismertessék Krisztus tanítását a vadon élő emberekkel. Szerencsétlenségükre a yalik... (s4c.news)

Két templomot gyújtott fel egy nap alatt az antifa Chilében

Október 18-án, vasárnap kapucnis tüntetők hatoltak be Chile fővárosában, Santiago de Chilében két templomba, majd felgyújtották azokat – számolt be... (s4c.news)

Buzgóbb, mert nagyon bízik

(reformatus.hu)

Nincs vírus? Van, és komolyan kell venni! – Beszélgetés Kovács Gergely érsekkel

„A legtöbb erőt az ima adta” – mondta a koronavírus-fertőzés miatt tíznapos kórházi kezelésre szorult, a napokban hazatért gyulafehérvári érsek egy interjúban, akivel többek között a kórházban átéltekről, Márton Áron püspökről és az elmúlt hónapokban szerzett főpásztori tapasztalatairól beszélgetett Szőcs Csaba. Részleteket közlünk a Romkat.ro portálon megjelent interjúból. (Magyar Kurír)

Jászberényben is imádkozták a diákok a rózsafüzért

Október 19-én a Szent István Rádió és Televízió élő közvetítést adott a jászberényi ferences templomból, ahol Novák István főigazgató vezetésével több mint nyolcvan gyermek imádkozta a rózsafüzért a Jászság nyolc katolikus iskolájából. A jászberényi Nagyboldogasszony katolikus iskolát tíz fiatal és Muhari Ferenc állandó diakónus, hittanár képviselte. (Magyar Kurír)

Időutazás a NEK TV-vel

Kalocsa, Esztergom, Győr, Paks – helyek, ahol nemrég járt a NEK TV. Igazi időutazásra hívnak Szent Istvántól a 20. századon át napjainkig. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Esztergom után a második legrégebbi magyar egyházmegyében szolgál. A „puszták püspöke” is vendégül látta a NEK TV-t. (Magyar Kurír)

Tüntetők felgyújtottak két templomot

Chile fővárosában a tüntetők felgyújtottak két templomot, üzleteket fosztogattak és összecsaptak a rendőrséggel. A Santiagóról készült vasárnapi felvételeken látszott, ahogy az álarcos tüntetők okostelefonjukkal filmeztek és ujjongtak, miközben az égő La Asunción-templom tornya a földre zuhant. A templomot 1876-ban adták át. A torony leomlása után a teljes épület megsemmisült. A zavargók felgyújtották a 19. század […] The post Tüntetők felgyújtottak két templomot appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Nőként a férfiak világában – interjú Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkárral

Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár nemcsak színes, életvidám személyiség, hanem sokoldalú diplomata és háromgyermekes családanya is. A diplomácia érdekes világáról, a dolgozó anyák nehézségeiről, a család és munka kapcsolatáról, valamint egy sorsfordító dunai látképről beszélgettünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programjáért felelős államtitkárával. (Képmás magazin)

Vallásturisztikai fejlesztésre kapott támogatást a mátraverebély-szentkúti kegyhely

Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely 3 409 255 798 forint vissza nem térítendő támogatást nyert turisztikai fejlesztésre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. (Magyar Kurír)

Újra zeng az „óriás orgona” Bécsben

Huszonöt év némaság után újra megszólalt a „Riesenorgel” a bécsi Stephansdomban. Ausztria legnagyobb orgonáját három év alatt építették újjá, részben a régi sípok felhasználásával. Október 4-én szentmisével és koncertekkel keltették újra életre a hangszert. (Magyar Kurír)

A Microsoft mintaiskolája lett a Lévay

(reformatus.hu)

Ökumenikus összefogás a gyűlöletbeszéd és kirekesztés ellen

(reformatus.hu)

Ferenc pápa fogadta a Vatikán környékén szolgálatot teljesítő rendőröket

A Szentatya október 17-én, szombaton fogadta a Vatikán Városállam környékén szolgálatot teljesítő rendőröket és elöljáróikat. Háláját fejezte ki a Szentszéknek nyújtott szolgálatukért, és arra buzdította őket, hogy szakmai felkészültséggel és felelősséggel tegyenek tanúságot a szolidaritásról a társadalomban. (Magyar Kurír)

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium projektje Arlóért: SZIKsong koncertek az online térben

Janka György szakkollégista ismertetését és felhívását olvashatják az alábbiakban a budapesti Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium SZIKsong projektjéről, valamint a kezdeményezéshez kapcsolódóan a jezsuiták arlói romapasztorációja támogatásának lehetőségéről. (Magyar Kurír)

LEGYETEK AZ EGYHÁZ PUZZLE DARABJAI ÉS EGYSÉGET ALKOTVA VÁLJATOK KRISZTUS TANÍTVÁNYÁVÁ – ONLINE KARITÁSZ LELKINAP VÁCON

"Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek" - olvashatjuk Máté Evangéliumában és a Váci Egyházmegyei Karitász minden munkatársa e gondolat szerint él és segít másokon. De a segítőknek is szükségük van a lelki táplálékra, a feltöltődésre, hogy tovább vigyék Krisztus szeretetét, ezért Antiochiai Szent Ignác ünnepnapján, október 17-én a vezetők online lelki napot szerveztek, az egyházmegyei karitász csoportoknak, akik a járványhelyzet miatt otthonaikból tudtak bekapcsolódni a programba. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. október 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Hogyan készül a bibliafordítás?

A Wycliffe Bibliafordítók webináriumán keresztül tekinthetünk be a Szentírás fordításának rejtelmeibe. (parokia.hu)

Rajzpályázaton a Szent Miklós óvoda óvodásai

2020. szeptember elején a NYÍRVV Nonprofit Kft. „Nyíregyháza gyermekszemmel” néven rajzpályázatot hirdetett a nyíregyházi óvodások és általános iskolások részére, ezáltal is bevonva őket a városszépítő tevékenység rejtelmeibe. (nyirgorkat.hu)

Mai evangélium – 2020. október 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,35–38 (Magyar Kurír)

Szezonzáró motorozás és hálaadó Szent Liturgia Sajópálfalán

A Görögkatolikus Motorosok Egyesülete közös motorozásra hívja az érdeklődőket. A szezon vége felé ismét hálát adnak Sajópálfalán a vasparipa szerelmesei. Nádró János, Fekete András és Szirmai Máté atya felhívását olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Mi háromszázan az egymillió részévé lettünk

A kisvárdai Szent György Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda gyermekei is bekapcsolódtak az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezésbe. A hétfői imaalkalomról Demkó István atya, az iskola lelki igazgatója számolt be honlapunknak. (nyirgorkat.hu)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

Kiállok az igazságért, másként nem tehetek

(reformatus.hu)

„Szeretteimért, nehéz sorsúakért...” – Rózsafüzért imádkozott a váci székesegyházi kórusiskola

A járványhelyzet ellenére sem maradt el, hogy a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola csatlakozzon az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” kezdeményezéshez. Október 19-én a zenei tagozat vendégei voltunk. Varga László, a váci székesegyház karnagya, az iskola elindítója és művészeti vezetője mutatta be intézményüket. (Magyar Kurír)

Légy maga a szeretet – Rendhagyó módon tartották meg a Rózsaeső imaestet Budapesten

Idén a járványhelyzet miatt a Nyolc Boldogság Közösség rendhagyó módon tartotta meg a Kis Szent Teréz ünnepéhez kapcsolódó Rózsaeső imaestet október 18-án este a budapesti Örökimádás templomban. Az áhítatot a Bonum TV közvetítette. (Magyar Kurír)

„A rádiók a gyermekkori álmom beteljesedését jelentik” – Százharmincegy muzeális rádió Tardoson

Tarnóczy András gyerekként szeretett bele a rádióba, tizenegy évesen már saját készüléket épített. Egész életét végigkísérte, majd miután nyugdíjba ment, elkezdett régi rádiókat gyűjteni és felújítani. A gyűjteményből pár év alatt múzeum lett, amelyet saját otthonában rendezett be. A Tardosi Rádiómúzeum különlegessége, hogy a gyűjtő minden látogatót maga kísér végig a százharmincegy masinából álló kiállításon, és közben elmeséli a rádiók történetét, sőt, amelyikre a vendég rámutat, be is kapcsolja, hiszen az összes darab megszólaltatható. (Képmás magazin)

Egymillió gyermek imádkozott egyszerre – a Szent Miklós-os óvodások is

A Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában immár harmadik alkalommal veszik kézbe az óvodai csoportok közösen a rózsafüzért, s imádkoznak egy időben több ezer gyermekkel együtt szerte a világon. (nyirgorkat.hu)

Közel százezer embernek tettük lehetővé, hogy megmaradjanak a szülőföldjükön

Október 17-én, az esti szentmise után mutatták be Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész új művét a Szent István-bazilikában, melyen Miklósa Erika... (s4c.news)

Fokozatosan oldanak a járványügyi szigoron Izraelben

Az egy hónapos zárlat hatékonynak bizonyult, jelentősen csökkent a fertőzés üteme. Reggel megnyitották kapuikat az óvodák, de vannak települések, amelyek egy nappal elhalasztották a gyermekek fogadását, mert előbb megvárják az óvónők és a teljes személyzet koronavírustesztjeinek eredményeit. Több településen, köztük Tel-Avivban is csak ötnapos lesz az óvodák nyitva tartása, péntekenként a minél kevesebb gyülekezés érdekében… Tovább Fokozatosan oldanak a járványügyi szigoron Izraelben A Fokozatosan oldanak a járványügyi szigoron Izraelben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Szent Sír lovagokat avattak a Mátyás-templomban

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága a rendszerváltozás utáni újjáalakulása óta immár 18. alkalommal tartott invesztitúrát, vagyis lovagavatást a budapesti Mátyás-templomban október 17-én. A lovagokat Erdő Péter bíboros, prímás avatta. (Magyar Kurír)

Átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot Budapesten

Október 19-én, hétfőn, Rilai Szent János (Iván), Bulgária védőszentje ünnepén, a magyar–bolgár barátság napján átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot, és a templomkertben felavatták a kommunizmus idején vértanúhalált halt Borisz metropolita, a magyarországi bolgár közösség lelkivezetője szobrát. (Magyar Kurír)

Bérmálás: Csákvár - beszámoló

2020. október 18. - Csákváron délelőtt Spányi Antal megyés püspök bérmált. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A tanítás helye – Megáldották a mohácsi Fogadalmi emléktemplomot

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó október 18-án megáldotta a felújított, nemzeti történelmi jelentőségű mohácsi Fogadalmi emléktemplomot. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a világ vallási képviselőivel együtt imádkozik Rómában a békéért

Idén 34. alkalommal rendezi meg a Sant’Egidio közösség a vallások közti béketalálkozót az 1986-os assisi találkozó szellemében. A „Senki nem üdvözül egyedül – Béke és testvériség” mottóval október 20-ára meghirdetett találkozón részt vesz Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is. (Magyar Kurír)

AlapVető 3. évf. 2020. október, 1. szám

Legfrissebb hírlevelünkből ezúttal három írásra hívjuk fel a figyelmet. Egyrészt egy induló cikksorozat révén bepillantást nyerhetünk abba, hogyan folyik a szociális munka a végeken. A szöveg és a fotók egymást támogatva beszélnek a Baptista Szeretetszolgálat által koordinált „Felzárkózó települések” programról. Született továbbá egy beszámoló az idei Idősek és a Zene világnapja alkalmából szervezett rendezvényünkről, és […] (baptist.hu)

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Tietze Jenő délvidéki apostoli protonotáriust

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Tietze Jenő apostoli protonotáriust, nyugalmazott nagybecskereki plébánost március 15-e alkalmából. A járványügyi helyzet miatt a díjat október 13-án, Szabadkán Csallóközi Eszter főkonzul adta át a kitüntetettnek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Megáldották és lerakták a debrecen-józsai fatemplom alapkövét

Október 16-án az alkonyati istentisztelet részeként áldotta meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita a görögkatolikus, részben ruszin származású közösség számára épült debrecen-józsai fatemplom alapkövét, melyet a város alpolgármesterével és az Országos Ruszin Önkormányzat elnökével együtt helyezett el. (Magyar Kurír)

A Microsoft mintaiskolája lett a Lévay

Magyarországon egyedüliként Microsoft mintaiskola címet kapott a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon. Az intézmény ezzel bekerült a világ azon iskolái közé, ahol speciális módszertan szerint minden tantárgyból digitális tananyag is elérhető. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Szent István-napot tartottak a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnáziumban

A sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium közössége október 8-án az iskola új névadójának szellemiségét méltató Szent István-napot szervezett. (Magyar Kurír)

Egy nap fogyatékos emberekkel a munka világában – A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program Székesfehérváron

A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” program lehetőséget nyújt fogyatékkal élő emberek és lehetséges munkáltatóik kötetlen találkozójára nyílt nap keretében. Székesfehérváron immár negyedik alkalommal szervezték meg október 15-én. (Magyar Kurír)

Elhunyt Király Tibor padéi plébános

A főpásztor az észak-bánáti esperesi kerület papsága és az egyházmegye valamennyi lelkipásztora, valamint a rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadás reményével tudatja, hogy Király Tibor plébános, zsinati bíró, ügyész, padéi lelkipásztor életének 57., papságának 32. évében váratlanul elhunyt. (Magyar Kurír)

Lackfi János: A Nagy Drámaíró alkalmazottja voltam

Harmadik gyermekünket várva sikerült az összeomlófélben lévő családi ingatlanból saját lakásba költöznünk. A negyvenezer forintra rúgó törlesztőrészlettel nem volt semmi baj, csak éppen ennyit kerestem akkoriban egy hónap alatt. Honnan kapok elő még egyszer ugyanennyit? Imában a Felsőbb Vezetésre bíztuk a dolgot, de a vonat nem vár, és a törlesztőrészlet sem. (Képmás magazin)

Bartus Barbara: „Nem kezelem tabuként, hogy rákos vagyok!”

Bartus Barbara kivételes nő: megmutatja a médiában mellrákkal járó életének minden történését, ezzel sok erőt adva sorstársainak. Bátran beszélt a „diójáról” a televíziócsatornák reggeli és fiataloknak szóló műsoraiban, a rádióban és több internetes portálon is. Követem a közösségi médiafelületén minden posztját. A napokban egy Fradi-meccsen pillantottam meg a Groupama Arénában, de nem mertem odamenni hozzá, nem mertem megszólítani. Egy korosztály vagyunk. Ő 29 éves, én 30 vagyok. Úgy gondolom, nem lennék képes arra, amire ő. Felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára, a megelőzés és prevenció lényegére. Sokunk számára ő a világ egyik legbátrabb embere! (Képmás magazin)

A Reformátusok Lapja október 25-i számából

(reformatus.hu)

Bérmálás a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában

A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tanulói és már elballagott diákjai közül tizenegy fiatal bérmálkozott október 10-én, szombaton Mezőnyárádon. A fiatalok május óta várták, hogy a bérmálás szentségében részesülhessenek, melyet ez alkalommal a plébános szolgáltatott ki. (Magyar Kurír)

A Boldogasszony Imaszövetség keddenként a fiatalokért imádkozik

A Boldogasszony Imaszövetség tagjai Égi Édesanyánkhoz fohászkodnak a hét minden napján; keddenként a katolikus oktatási intézményekért és a fiatalokért. (Magyar Kurír)

A Kőrösi (Križevci) Egyházmegye püspökévé szentelték Milan Stipićet

Ferenc pápa március 18-án új főpásztort nevezett ki a Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia egész területét lefedő görögkatolikus Kőrösi (Križevci) Egyházmegye élére. Milan Stipićet október 17-én szentelték püspökké és iktatták be hivatalába. (Magyar Kurír)

Keresztény tanulót lőtt fejbe a Boko Haram gyerekkatonája

Új videót tett közzé a Boko Haram terrorszervezet, a brutális felvételen egy keresztény fiatal tanulót lőnek fejbe a dzsihádisták. A... (s4c.news)

El Salvadorban az egyház elégedett a vízkészlet elosztását szabályozó új törvénnyel

El Salvador törvényhozó közgyűlése 78 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta a köztársaság alkotmányának módosítását, mely a vizet a köz javaként, a vízhez való hozzáférést pedig emberi jogként ismeri el. El Salvador jogszabályai szerint a módosítást az október 15-i ülést követően a következő törvényhozó gyűlés erősíti meg, így 2021-ben, a parlamenti választások után léphet életbe. (Magyar Kurír)

Az evangelizáció szolgálatába állni – Látogatóban Martos Levente Balázs rektornál

A budapesti Egyetemi (Kisboldogasszony-) templomot sokan a főváros egyik legszebb barokk templomának tartják. A Belváros szívében, a volt pálos kolostor mellett álló épület felújítása nemrég fejeződött be. Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát, a templom igazgatóját többek között az újrainduló közösségi életről kérdeztük. (Magyar Kurír)

Befogadó felzárkóztatás

Hogyan segíthető elő a református intézményrendszerben a hátrányos helyzetű diákok befogadása? Többek mellett erre a kérdésre is választ kínál a Protestáns Cigánymissziós Fórum új módszertani füzete. (parokia.hu)

Mesterséges megtermékenyítéssel születettek ikrei a református lelkésznőnek

(reformatus.hu)

Nagyító alatt a Sára-életmű

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Sára család közreműködésével, tanulmányokkal gazdagítva jelent meg az a vaskos kötet, amely az egy évvel ezelőtt, szeptember 22-én elhunyt Balázs Béla-díjas, Kossuth-nagydíjas Sára Sándor operatőrnek, rendezőnek, fotóművésznek, a Duna Televízió egykori elnökének életművét veszi nagyító alá. (Magyar Kurír)

Reformáció napi televíziós istentisztelet Csömörről| 2020. október 31.

(reformatus.hu)

Rádiós istentisztelet a székesfehérvári Budai úti református templomból |2020. október 31.

(reformatus.hu)

Nigériai pap Magyarországon

Benjamin hat éve jött Nigériából Magyarországra, most Békéscsabán szolgál papként. Igyekszik beilleszkedni a magyarországi mindennapokba. Itthon egyre nagyobb a paphiány, ezért külföldről próbálják betölteni a hiányzó helyeket, mert miközben Európában visszaszorulóban van a kereszténység, Ázsiában és Afrikában egyre jobban terjed. Forrás: Telex The post Nigériai pap Magyarországon appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Bemutatkozik a Pápai Refi

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma nyílt napjairól és képzéseiről szóló tájékoztatót a tovább mögött olvashatják. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Interjú Homa Ildikóval, a szociális testvérek romániai kerületének új elöljárójával

A Szociális Testvérek Társasága Romániai Kerülete augusztus 27-én választott új vezetőséget. Homa Ildikó személyében új elöljárója lett a kerületnek. Megbízatása négy évre szól. A társaságban való elköteleződéséről, küldetésről, terveiről kérdezte az új elöljárót Serbán Mária. A Romkat.ro-n megjelent interjúból olvashatnak részleteket. (Magyar Kurír)

Kitört a koronavírus-járvány egy hazai iskolaközpontban, több osztály is karanténba került

A Pécsi Egyházmegye kezében lévő Szent Mór iskolaközpontból összesen 17 tanárt és komplett osztályokat rendeltek karanténba, miután koronavírus-fertőzés történt az iskolában, ám egyelőre nem tudni, hány fertőzött van – írta a Pécs Aktuál alapján a HVG. (liner.hu)

Hát ki az az Apolló, és ki az a Pál?

Igenis van helye az Egyház életében a gregoriánnak és a latinnak, a közös imairánynak és a legmélyebb titkokat szavak nélkül kifejező szimbolikának és ősi rítusoknak is. (mandiner.hu)

Elüldözte a lakásából a katolikus egyház Erdély egyetlen magyar görögkatolikus papját

Ki akarta lakoltatni a kolozsvári Szent Mihály plébánia azt a magyar származású görögkatolikus papot, aki 13 éve költözött be az egyház szolgálati lakásába, most 14 ezer eurót, vagyis több mint 5 millió forintot követel rajta a plébánia azt állítva: hogy közben nem is nekik dolgozott. (szabadeuropa.hu)

Világítótorony a Vatikán élén

Szent II. János Pál pápa személye és öröksége beleégett a hívők lelkébe, tevékenysége kitörölhetetlen nyomot hagyott az egyházban és a világpolitikában (magyarhirlap.hu)

„A jó színház nem keresztény, hanem megkerülhetetlen és kibírhatatlan”

A „nemzeti-keresztény” szókapcsolat rémisztő Visky András író szerint, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház aligazgatója és dramaturgja, valamint aktív református egyháztag. A direktorral az SZFE-t is leigázó politikai-kulturális hadjáratról beszélgettünk; szerinte büszkék lehetünk az egyetem véksőkig ellenálló diákjaira. (24.hu)

Boldoggá avatták „Isten influenszerét”, aki 15 évesen halt meg

Október közepén került sor az egyházi aktusra, a pápa döntésében bizonyosan szerepet játszott az is, ahogy a tinédzser az internetet használta. (24.hu)

Ferenc pápa elfogadta a pedofília eltussolásával gyanúsított lengyel püspök lemondását

Varsó, 2020. október 17., szombat (MTI) - Ferenc pápa elfogadta a nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye főpásztorának lemondását, a püspököt pedofília eltussolásával gyanúsítják - közölte szombaton a varsói apostoli nunciatúra. (MTI)

Bemutatták Szarka Tamás Missa Missio című művét

Budapest, 2020. október 17., szombat (MTI) - Bemutatták Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész Missa Missio - Mise a legüldözöttebb vallásért című művét a Szent István-bazilikában szombat este Budapesten. (MTI)

Orbán: az egyházi intézményeknek adott állami pénz a legjobb helyre kerül

Budapest, 2020. október 17., szombat (MTI) - Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Budapest XXII. kerületében lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten. (MTI)

Bokrétaünnepséget tartottak az épülő svábhegyi református óvodánál

Budapest, 2020. október 16., péntek (MTI) - Bokrétaünnepséget tartottak az épülő svábhegyi református óvodánál pénteken Budapesten. (MTI)

Harangjáték szól vasárnap a debreceni Nagytemplomból

Debrecen, 2020. október 16., péntek (MTI) - Huszonnégy harangból felcsendülő harangjáték lesz hallható vasárnap a debreceni református Nagytemplomban annak emlékére, hogy az első istentiszteletet 1819. november 24-én tartották az ikonikus épületben - tájékoztatta a helyi egyházközség pénteken az MTI-t. (MTI)

Nyolcszázmillió forintból megújult a mohácsi Fogadalmi Emléktemplom

Mohács, 2020. október 16., péntek (MTI) - Befejeződött a nyolcvan éve felszentelt mohácsi Fogadalmi Emléktemplom csaknem 800 millió forintos felújítása. Az épületet, ünnepi szentmise keretei között, vasárnap áldják meg. (MTI)

Megáldották a Szent Bazil Általános Iskola megszépült épületrészeit és udvarát Hajdúdorogon

A Hajdúdorogi Főegyházmegye 55 millió forintból korszerűsítette a hajdúdorogi Szent Bazil Általános Iskola épületét és annak udvarát. Kocsis Fülöp érsek-metropolita október 13-án áldotta meg a felújított helyiségeket. Kaskötő Jánosné hitoktató beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. október 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. október 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,13–21 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban