Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

„A fülek apostolsága” – Önkéntes beteglátogatók szentmiséje Szombathelyen

A Szombathelyi Egyházmegye területén működő Kórházlelkészi Koordinációs Iroda szervezésében január 21-én este közös szentmisén vettek részt a Szombathelyen szolgáló önkéntes beteglátogatók. A székesegyházban bemutatott szentmise főcelebránsa Székely János megyéspüspök volt. (Magyar Kurír)

Istennek a terve reményteljes jövőt hordoz

„Ragyogjatok Isten dicsőségére! Ragyogjon világosságunk, s ez jobbítsa meg világunkat Isten Szentlelke által az Ő dicsőségére!” Így köszöntötte év elején a Pápai Református Egyházmegye minden gyülekezeti közösségét nagytiszteletű ifj. Márkus Mihály. A pápai lelkipásztor nagytiszteletű Tóth Andrást váltotta az esperesi szolgálatban. Vele és Tóth József egyházmegyei gondnokkal beszélgettünk terveikről. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2021. január 26.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Járuljunk mi Istennek ő szent Fiához

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 3,31–35 (Magyar Kurír)

„A Szentlélek alakítja át az emberi szót Isten szavává” – Isten igéjének vasárnapja Nagybecskereken

A Szentírás nem lehet kevesek öröksége, a Biblia az Úr népének könyve. Isten igéje egyesíti a hívőket, egyetlen néppé teszi őket – mondta homíliájában Német László SVD megyéspüspök a nagybecskereki székesegyházban január 24-én, Isten igéjének vasárnapján. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa homíliája: Amennyire Istenben maradunk, annyira közeledünk másokhoz!

Január 25-én az imahét a keresztények egységéért a római Szent Pál-bazilikában ünnepi vesperással zárult, melyen részt vettek a Rómában jelen lévő keresztény felekezetek képviselői. Kiújult ülőideg-gyulladása miatt a Szentatya sajnos nem tudott jelen lenni. (Magyar Kurír)

A világban végbemenő változások az emberi szívből születnek

Márk budapesti metropolita január 24-én a kazanyi Teológus Szent Jánosnak szentelt monostorban tartott főpapi liturgiát. Ott elmondott szentbeszédét foglaljuk össze: „A történelemből jól ismerjük azt a törekvést, amikor az emberek azt tervezték, hogy meg kell változtatni a kormányzás formáját, a vagyont szét kell osztani az emberek között, és akkor kevesebb szenvedés lesz a világon, az […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

A moly mindent szétrág, csak az marad meg, mit szeretetben teszünk – Önkéntes pap a Honvéd Kórházban

Önkéntes ápoló és lelkipásztor – Balázs András atya, élve szakápolói végzettségével, egy hónapon át a „frontvonalban” küzd a gyógyulni várókkal, megtapasztalva az ima erejét. „A válságos helyzet szeretetet mozgatott meg; a jóindulat, s az abból fakadó cselekedetek szabadítják fel a reményt.” A Honvéd Kórház kápolnájában beszélgettünk. (Magyar Kurír)

„Egyetlen főpapunk van: Jézus Krisztus”

Letette hivatali esküjét Balog Zoltán újonnan megválasztott püspök a Dunamelléki Református Egyházkerület 2021. január 25-ei alakuló közgyűlésén. (parokia.hu)

Mindenkinek szüksége van kapaszkodókra – Interjú Bocskai-Kovács Éva opera-énekesnővel

Bocskai-Kovács Éva opera-énekesnő a Délvidéken született, és a szegedi Karolina Iskolában érettségizett. Kislányként tisztán csengő hangjára a tavaly elhunyt Both M. Kornélia iskolanővér figyelt fel először. Az elmúlt években számos kitüntetést kapott, mellyel szakmai eredményeit elismerték. Az alábbi interjú a Boldogasszony Iskolanővérek Bizalom és Bátorság című lapjában jelent meg. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Bibliát ajándékozott Isten igéjének vasárnapján

Isten igéjének vasárnapján a pápa a Biblia egy különleges kiadásával ajándékozott meg Isten népe képviseletében néhány személyt a Szent Márta-házban. (Magyar Kurír)

Vince-napi szőlőáldás Nagyharsányban

A Kalocsán működő Szent István király Lelkészség oltalma alatt álló Szent István-templom templomigazgatója, Mészáros István prépost-kanonok a Vince-nap hagyományához kapcsolódóan idén is megáldotta a Vylyan Pincészet szőlőit a nagyharsányi Tenkes-hegyen. (Magyar Kurír)

Bábel Balázs érsek mutatott be szentmisét Isten igéjének ünnepén Kalocsán

Isten igéjének vasárnapján, január 24-én érseki szentmisével ünnepeltek Kalocsán a főszékesegyházban. (Magyar Kurír)

Megalakult a Dunamelléki Egyházkerület új közgyűlése

(reformatus.hu)

Bemutatkozott Szamosújváron Kovács Gergely örmény kormányzó

Az új kormányzó a koronavírus-járvány miatt szeptemberi kinevezése óta nem tudott személyesen megjelenni és bemutatkozni Szamosújváron. Erre a látogatásra január 24-én kerülhetett sor. (Magyar Kurír)

Sokszor elbuktak, mégis sikeresek lettek: Walt Disney, Stephen King, Meryl Streep és J. K. Rowling útja kudarcokon át a híresség felé

Manapság, amikor minden a sikerről és a másokra tett benyomásról szól, sokan rettegnek a kudarctól, ezért sosem kockáztatnak. Mások kilépnek ugyan a komfortzónájukból, de ha nem érnek el sikert azonnal, vagy ha egyszer is elutasításba ütköznek, feladják az álmaikat. Bukás nélkül, pontosabban a bukásból felállás, majd továbblépés nélkül azonban nincs siker. És bármennyire is furcsa, ezt a legsikeresebb emberek tudják a legjobban. Walt Disney, Stephen King, Meryl Streep vagy J. K. Rowling – egyikőjükről sem a sikertelenség jut eszünkbe, pedig volt benne részük bőven, mire eljutottak oda, ahogy most ismerjük őket. (Képmás magazin)

Hidakat építünk

(reformatus.hu)

Védőszentjét ünnepelte a sátoraljaújhelyi Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola

Január 18-án védőszentjüket, Árpád-házi Szent Margitot ünnepelték a sátoraljaújhelyi iskolások, akinek az élete, töretlen hite és a szeretet által vezérelt cselekedetei példa értékűek számukra. Az iskola 1998-ban vette fel Szent Margit nevét. Juhász Tiborné beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

„Maradjatok otthon a lelketekben!” – Díjátadással zárult az ökumenikus imahét Debrecenben

Az ökumenikus imahét debreceni záróalkalmának a református nagytemplom adott otthont január 24-én. A szertartás keretében a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány átadta Pro Unitate in Christo díját Bóna Zoltán református lelkésznek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa volt főtitkárának. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 25-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Elkezdődött a Fokoláre Mozgalom általános nagygyűlése

Január 24. és február 7. között tartják online a Fokoláre Mozgalom általános nagygyűlését, amelynek feladata az elnök, a társelnök és a vezető szervek megválasztása, valamint a fő irányelvek és tevékenységek meghatározása a következő hat évre. (Magyar Kurír)

Miért jó szentatanázosnak lenni? – III. rész

Február 15-ig lehet jelentkezni az egyetemek, főiskolák ősszel induló képzéseire. A választást segítendő a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola interjúsorozatot indított. Ebben egykori és jelenlegi tanulók mesélnek arról miért érdemes a nyíregyházi intézményt választani. A harmadik részben Grunda Dávid atyát kérdezték a rövid ciklusú posztgraduális tanárképzésről. (nyirgorkat.hu)

Pár-percek

Mihalec Gábor pár-és családterapeuta saját életéből vet […]The post Pár-percek appeared first on Házasság hete. (Házasság hete)

Párhatárok

Miként oldhatók meg a házasságban a határok hiányából v […]The post Párhatárok appeared first on Házasság hete. (Házasság hete)

Az 5 szeretetnyelv – Katonai kiadás

Aki katonaként küldetésben van, ismeri a hosszú bevetés […]The post Az 5 szeretetnyelv – Katonai kiadás appeared first on Házasság hete. (Házasság hete)

Viharálló szerelem

Mi a viharálló szerelem titka? Mit tehetnek a párok ann […]The post Viharálló szerelem appeared first on Házasság hete. (Házasság hete)

Megújul a templom és közösségi élet Csíkpálfalván

Márton Áron püspök 1949-ben, letartóztatása előtt hat nappal szentelte fel a csíkpálfalvi templomot. A január 16–17-i hétvégi búcsúra megújult a templom szentélye: új ajtók, ablakok készültek, a külső festését is tervezik. A munkálatokról, tervekről Csíki Szabolcs plébános számolt be a Gyulafehérvári Főegyházmegye sajtósának. (Magyar Kurír)

Új lelkipásztor állt szolgálatba Békésen

Bócsa Roland a lelkészgyakornoki szolgálatát Békésen töltötte. Ebben az időben Isten megáldotta a közös munkát, így a gyülekezet – látva a sok feladatot, és figyelve a Szentlélek vezetésére – meghívta lelkipásztorának Bócsa Rolandot. 2020. december 20-án történt meg az avatás, sajnos a pandémia miatt csak néhány résztvevővel. A gyülekezet online követte az eseményt. Durkó István […] (baptist.hu)

Emlékezés az Erdélyi Ferences Rendtartomány elhunyt tagjaira

Az Erdélyi Ferences Rendtartomány január folyamán, a déli imaóra keretében 165 elhunyt rendtagjáról emlékezik meg. A Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál ehhez kapcsolódva összeállított egy listát az ismertebb elhunyt szerzetesekről. (Magyar Kurír)

Online utazás Milánó legszebb templomaiba

Ezt álmodta meg a milánói egyházmegyei múzeum, és valóra is váltotta elképzelését. Ha a pandémia miatt zárva tartanak a múzeumok, nyíljon meg egy másik lehetőség a templomok gazdag művészeti és lelki örökségének megtekintésére. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Evangélikus magazin

(NAVA_Video)

Egy Fellini-történet, formabontó rendezésben – Az Operettszínház már az újranyitásra készül!

Federico Fellini olasz filmrendező születésnapja alkalmából az Operettszínház meglepetéssel kedveskedett nézőinek. Fellini egyik legismertebb filmje a 8 és ½ című remekmű, amely a filmtörténet első rendezői önvallomása. A mű nagy hatást gyakorolt más alkotókra is, így idővel a zenés színpadokra is eljutott. Mario Fratti feldolgozásában, Arthur Kopit librettójával és Maury Yeston zenéjével és szövegével készült el a „Nine” című musical, amely első alkalommal lesz látható az Operettszínház színpadán. (Képmás magazin)

Valószínűleg dzsihadisták ölték meg a Burkina Fasóban holtan talált papot

Megerősödni látszik a feltételezés, mely szerint Rodrigue Sanon, Soubaganyedougou (banforai egyházmegye) plébánosa egy dzsihadista csoport áldozatául esett. A január 19-én eltűnt pap holttestét két nappal később találták meg egy erdőben. (Magyar Kurír)

Ami nem öl meg, az megerősít – Egy film a gyermekkori szenvedés túlélési taktikáiról

„Akkor volt szerencsénk, amikor anyánknak elsőre vére folyt. Akkor apánk hamarabb abbahagyta” – mondja a maga teljes természetességével a dokumentumfilm egyik főszereplője nagyjából a játékidő közepén, és én egyre inkább süllyedek a székben. Valójában minek nézem mások nyomorát? Amikor már kezd el elhatalmasodni rajtam az érzés, szépen lassan hatni kezd rám a szereplők akaraterejének nagyszerűsége. (Képmás magazin)

Nagy István miniszter tett tanúságot hitéről a mosonmagyaróvári piaristáknál

Az ökumenikus imahét keretén belül január 22-én a mosonmagyaróvári piarista kápolnában közös istentiszteletet tartottak a keresztény felekezetek. A délelőtti közös imádságot Kiss Miklós evangélikus esperes, Csáfordy Julianna református lelkipásztor, valamint Zsódi Viktor, a piarista iskola igazgatója vezette. (Magyar Kurír)

Mindig érdemes újrakezdeni – Tokodi László OP Szent Domonkos mának szóló üzenetéről

Kettős jubileumot ünnepel idén a magyarországi domonkos közösség: Szent Domonkos halála és a Magyar Domonkos Rendtartomány alapításának 800. évfordulója alkalmából jubileumi évet hirdettek. A debreceni rendházban szolgáló Tokodi Lászlóval beszélgettünk. (Magyar Kurír)

„Ha mélyre visznek, még magasabban szárnyalok” – Interjú Popova Aleszjával

„Egy fotó rengeteget üzen az embereknek, a szem, a kéz, a test, mind kommunikál” – mondja Popova Aleszja, amikor leülünk beszélgetni, és arról kérdezem, mit lehet üzenni egy képpel. Ugyanis meglepetésemre, az egész alakos fotózáskor tükröt kért – fontos volt számára, hogy ő kontrollálja az eredményt, és korrigálja mindazt, ami rajta múlik. Talán mert megtanulta, hogy szárnyalni csak akkor lehet, ha megtettünk mindent, ami kell a repüléshez. Vagy mert közös alkotásnak tekintette ezt is, ahogy egy előadás megalkotását vagy egy tanévet a tánciskolájában. (Képmás magazin)

Gazdasági vezetőt keres a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ

(reformatus.hu)

Vallási közösségek segítenék az amerikai kormánynak oltásügyben

(reformatus.hu)

Könyv jelent meg arról, hogyan segítette XII. Piusz pápa a zsidókat a II. világháború alatt

A L’Osservatore Romano vatikáni napilapban Matteo Luigi Napolitano olasz történész méltatja Johan Ickx, a vatikáni Államtitkárság államközi kapcsolatokkal foglalkozó történeti levéltára vezetőjének XII. Piusz és a zsidók című könyvét. (Magyar Kurír)

„Folyamatosan csak adtam anélkül, hogy töltekeztem volna” – Bárdos Júlia hitről, szolgálatról és gyógyulásról

Bárdos Júlia művészettörténészt és bútorfestőt legtöbben Bárdos Lajos Kossuth-díjas zeneszerző unokájaként és Lackfi János költő, író és műfordító feleségeként ismerik, akivel 30 éve élnek hat gyermekkel megáldott házasságban. A közelmúltban Júlia az életét meghatározó istenkapcsolatáról és a hit gyógyító erejéről mesélt Tóth-Fazekas Andrea „Istenélmények sallang nélkül” című műsorában. (Képmás magazin)

Berente Judit számára a sport nem is az érmeket, hanem az életet jelenti

Nem is tartja számon, hány aranyérme van, de a legutóbbi háromért – amelyeket 2020-ban a Szervátültetettek Téli Világjátékán sífutásban és biatlonban nyert – őt választották kategóriájában Az év sportolójának. Berente Judit élete során 16 műtéten esett át, 25 éve egy másik ember veséjével él, de nemcsak sikeres sportoló, hanem a Magyar Szervátültetettek Szövetségét is vezeti. Pedig amikor 13 éves volt, azt jósolták az édesanyjának, hogy a lánya a felnőttkort sem éri meg… (Képmás magazin)

Ami a Lélekből születik, az lélek – Online kísért imádság hetére hívnak a szociális testvérek

Az aktuális lehetőségeket megragadva Zoomon szervezik meg idén a szokásos februári kísért imádság hetét a szociális testvérek február 4–9. között. (Magyar Kurír)

A dózsék városáról, másként – Gondolatok a Telihold Velencében című könyvről

Kiváló középkor- és trubadúrlíra-kutató, emellett pedig a kreatív írást nem mindennapi tehetséggel tanító egykori „károlis” kollégámnak ez a tizedik könyve és a hatodik regénye. A regények sorában a Telihold Velencébennek van egy nyitánya is, az Aranyhímzés, amely tizenöt évvel ezelőtt jelent meg, és Orseolo Péter – Szent István királyunk utóda –, valamint Szent Gellért korába kalauzol bennünket. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2021. január 25.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

A kommunikációt meg kell tanulni

(reformatus.hu)

A megváltó és újjáteremtő Istenre kell odafigyelnünk

(reformatus.hu)

Kereszt-kérdéseink

Hányadán állunk reformátusként a kereszt jelképével és milyen kérdéseket vethet fel a használata? Válaszok és felvetések többféle megközelítésből. (parokia.hu)

Jézus édes emlékezet

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 25., Szent Pál apostol megtérése

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 16,15–18 (Magyar Kurír)

Akit kondiban tartanak a hívek – Beszélgetés Horváth Zoltán atyával

A test és a lélek „karbantartására” mindenkinek nagy szüksége van, vallja Horváth Zoltán, az újpesti Egek Királynéja-nagytemplom plébánosa, aki negyven éve túrázik. Merre jár, és mit jelent számára a rendszeres mozgás? Erről kérdeztük. (Magyar Kurír)

Isten történelmi hivatást bízott ránk – Keresztény–zsidó imaóra Budapesten

Az ökumenikus imahét utolsó, nyolcadik napján, január 24-én, vasárnap keresztény–zsidó imaórát tartottak Budapesten az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás és Frölich Róbert főrabbi vezette, a keresztény felekezetek képviselői imával szolgáltak. (Magyar Kurír)

Bibliás találkozás az online térben Isten igéjének vasárnapján

Felekezeti és országhatárokon átnyúló online „bibliás” találkozásra hívott Benyik György, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa szervezésében a Hangos Biblia közössége Isten igéjének vasárnapján, január 24-án. (Magyar Kurír)

Kiújuló isiásza miatt nem a pápa vezeti Szent Pál megtérése ünnepének vesperását

Január 23-án, szombaton délben Matteo Bruni szentszéki szóvivő nyilatkozatot tett közzé a Szentatya vasárnapi és hétfői tevékenységéről. (Magyar Kurír)

Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek halálának 90. évfordulóján Körmenden

Január 22-én Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek a körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. Az orvos halálának 90. évfordulóján átadták A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat. Idén ketten, dr. Horváth Klára kőszegi iskolaorvos és Ráczné Varga Bernadett szakápoló vehették át az elismerést. (Magyar Kurír)

Mind elmegyünk – Csíkszentmihályi Róbert életmű-kiállítása a Vigadó Galériában

Szobrásznak lenni nemcsak foglalkozás, hanem életforma is. Helyigényes tevékenység, és sok megelőlegezett pénzbe kerül egy-egy plasztikai műalkotás elkészítése. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa vasárnap délben: Az üdvösség felkínált ajándék, mely megtérésünket igényli!

Január 24-én online közvetítették a Szentatya déli Angelusát a Vatikánból. Az evangéliumhoz főzött gondolatai után megemlékezett Isten igéjének vasárnapjáról, a magukra hagyott hajléktalanokról, a tömegtájékoztatás világnapjára kiadott üzenetéről, és imára hívott az ökumenikus imahét holnapi lezárására kapcsán. (Magyar Kurír)

Miről mesél Felföldi László pécsi megyéspüspök címere?

Január 6-án iktatták be pécsi főpásztori hivatalába Felföldi Lászlót, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynökét, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosát. Az alábbi cikkben püspöki címerét értelmezzük. (Magyar Kurír)

A Pápai Életvédő Akadémia felhívása: Egyenlően mindenkinek biztosítsák a védőoltást!

Pápai Életvédő Akadémia január 22-én, pénteken újabb dokumentumot tett közzé a Covid-19 elleni vakcina előállításával és forgalmazásával kapcsolatban felmerülő súlyos problémákkal kapcsolatban. Az akadémia ismét határozottan felhívta a figyelmet az átláthatóság és az együttműködés megfelelő rendszereinek fontosságára. (Magyar Kurír)

Isten szól a panaszkodó emberhez – Részlet Karl Rahner imádságról szóló könyvéből

A Vigilia folyóirat szerkesztősége Facebook-bejegyzése nyomán adjuk közre Karl Rahner mindannyiunk elevenébe tapintó gondolatait... (Magyar Kurír)

Szent József-évi nagykilenced kezdődött a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében

Január 20-án a nagyváradi Szent József-plébániatemplomban Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét, megnyitva az egyházmegyében a Szent József-évet. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa homíliája: Az Úr ott keres, ahol vagyunk, úgy szeret, amilyenek vagyunk!

Január 24-én, Isten igéjének vasárnapján a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott ünnepélyes szentmisét a Szentatya gyengélkedése miatt Rino Fisichella érsek mutatta be. (Magyar Kurír)

Egy a szőlőtő – Ökumenikus imavirrasztást tartottak Rómában

Január 20-án este a Római Főegyházmegyében ökumenikus imavirrasztást tartottak a Santa Maria in Trastevere-bazilikában. (Magyar Kurír)

Reisner Ferenc, a győri szeminárium rektora a papképzésről és az egyházi közösségek jövőjéről

Szerdahelyi Csongor, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő munkatársa a Keresztény közéleti akadémia című műsor január 17-ei adásában Reisner Ferenccel, a Győri Egyházmegye általános püspöki helynökével, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektorával beszélgetett. (Magyar Kurír)

Párbeszéd a liturgiáról: Kyrie eleison (2.)

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

A pápa imádkozik a brazil Manaus állam lakosságáért, akiket súlyosan érint a járvány

A január 20-i általános kihallgatáson Ferenc pápa emlékeztetett az észak-brazíliai Amazónia vidékén, Manaus államban élők szenvedésére, akiket a jelenlegi Covid-járvány súlyosan érint. A brazil államban nagy nehézséget okoz a kórházakban a lélegeztetéshez szükséges oxigén hiánya, ami az ország többi részéhez képest kétszeres halálozási arányt eredményez. (Magyar Kurír)

Lelkipásztor-avatás és -beiktatás Aszódon

Papp Szabolcs személyében új lelkipásztora van az Aszódi Baptista Gyülekezetnek. A lelkésszé avatásra és a gyülekezeti beiktatásra 2020. december 19-én került sor a vírushelyzet miatt bevezetett szabályok szerint csupán képviseleti jelleggel jelen lévő alkalmi gyülekezet körében. Az avatóbizottság tagjai voltak: Mészáros Kornél, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára, az avatandó előző lelkipásztora Újpesten; Újvári Ferenc, a […] (baptist.hu)

Legfőbb kincsünk az imádság, az Istennel való beszélgetés – lelki táplálék minden időben

„A mai napot az egyházi naptár a vámos és a farizeus vasárnapjának nevezi. Az egyház nagyon bölcsen választotta ki ezt a példabeszédet, hogy lelkileg a böjtre készítsen elő minket. Jézus tanításában két embert látunk, akik a templomban imádkoznak, mégis valójában arról szól ez a történet, hogyan tekint Isten a bűnre és az erényekre, hogyan lát Isten minket.” – Zolcsák István nyírcsászári parókus atya elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2021. január 24., évközi 4. vasárnap, Isten igéjének vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Jer, Krisztus népe, nagy vígan

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 24., Isten igéjének vasárnapja

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 1,14–20 (Magyar Kurír)

Nem jön a baba? Az étrendváltoztatás is segíthet!

„Az ételed az életed!”- mondogatta gyakran a nagymamám, hogy nyomatékosítsa, mekkora hatása van az egészségünkre a jó táplálkozásnak, amely nála a változatosságot jelentette és azt, hogy a főétkezéseknek fix idejük van, levest pedig mindennap kell enni. Mamikám nem számolgatta a kalóriákat, az ételallergiát is csak holmi divathóbortnak tekintette. A táplálkozástudomány hatalmasat fejlődött az elmúlt években, és egyre nagyobb orvosi figyelem irányul a bélrendszer állapotára. Ma már egyértelműen kimutatható, hogy a gyulladt, folyamatosan irritált bélnyálkahártya – akár kirívó tünetek nélkül is – különböző betegségek okozója lehet, és fogantatási nehézséghez is vezethet. (Képmás magazin)

Joe Biden elnöki beiktatása alkalmából az amerikai katolikus püspöki testület elnöke közleményt adott ki

Joseph R. Biden, az Egyesült Államok elnökének beiktatása alkalmából fogalmazta meg tanulságos gondolatait a Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke, José H. Gomez. Közleményét a Magyar Kurír fordíttatta le és adta közre, ebből közlünk szemelvényeket. (Képmás magazin)

Bagyinszki Ágoston OFM: Miben több „Isten Igéjének vasárnapja”, mint a „Szentírás vasárnapja” volt?

Bagyinszki Ágoston OFM teológiai tanár, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezető adjunktusa írását olvashatják. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Kányádi Sándor: Ne szólj

A költő, a szavak mestere azt mondja, elhasználtuk a szavakat. Pedig az élet folyásának gyújtópontjain elég egy tekintet, egy mozdulat. A szó maradjon azé, Akit illet, aki maga a Szó. „Ne szólj hát, minek oda a szó, hol egy tekintet, / egy mozdulat többetmondó. Hagyd meg nekem azt a hitemet, / hogy egy ki nem mondható nevű istenség kegyelméből / s az ő dicsőségére élek e földön.” (Magyar Kurír)

Vértanúságot és hősies erényeket elismerő dekrétumokat hagyott jóvá Ferenc pápa

Január 21-én Ferenc pápa kihallgatáson Marcello Semeraro bíborost, a Szentek Ügyei Kongregációjának prefektusát. Az audiencián a Szentatya nyolc dekrétum közzétételét hagyta jóvá, melyek egy vértanúság és hét személy hősies erénygyakorlásának elismerését tartalmazzák. (Magyar Kurír)

Megöltek egy papot Burkina Faso délnyugati részén

Rodrigue Sanon atya, aki a Burkina Faso délnyugati részén fekvő Banforai Egyházmegyében szolgált január 19-én, kedden tűnt el. Holttestét január 21-én, csütörtökön találták meg egy erdőben. Ilyen merényletre eddig még nem volt példa ezen a területen. (Magyar Kurír)

Wagner Nándor Mózese Dunaújvárosban – Egy szoboravatás felé

Novemberben a felkelő Nap országából hatalmas ajándék érkezett Dunaújvárosba. Egy óriási ládából Mózes lépett elő, Izrael népének Istentől kiválasztott vezére, aki az Úrtól kapott fölséges hatalommal és erővel csodálatosan kivezette népét a szolgaság földjéről, Egyiptomból. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa táviratot küldött az iraki elnöknek a bagdadi merénylet kapcsán

A Pietro Parolin bíboros államtitkár által aláírt táviratban Ferenc pápa kifejezte szomorúságát a Bagdad központjában január 21-én végrehajtott támadás miatt. A Szentatya imádkozik az áldozatokért. A terrortámadás több mint harminc ember halálát okozta. (Magyar Kurír)

Együtt a hegyen – Ökumenikus vecsernyét tartottak Szent Margit Kórház kápolnájában

Az ökumenikus imahét keretében január 21-én, csütörtökön a budapesti Szent Margit Kórház kápolnájában ökumenikus vecsernyét tartottak, melyen részt vett Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Balog Zoltán református püspök, Fischl Vilmos a Magyar Ökumenikus Tanács főtitkára és Puthukulathil Sabu József szalézi szerzetes, az intézmény kórházlelkésze is. (Magyar Kurír)

Szent Margit ünnepéhez kapcsolódva triduumot tartottak Veszprémben

Árpád-házi Szent Margit ünnepéhez kapcsolódva – a hagyomány jegyében – idén is triduumot tartottak Veszprém legnagyobb templomában. Az ünnepre felkészítő háromnapos lelkigyakorlatot január 16. és 18. között Mórocz Tamás címzetes apát, bodajki plébános mutatta be – Tornavölgyi Krisztián plébános, érseki irodaigazgató meghívására. (Magyar Kurír)

Órigenész: Zsoltárhomíliák

2012-ben szenzációs felfedezést tett Marina Molin Pradel levéltáros, amikor a Müncheni Könyvtár 314-es számú bizánci kódexe katalógusának ellenőrzésekor rájött, hogy a névtelen szerzőnek tulajdonított Zsoltárhomíliák feltehetően Órigenésznek (186–254), az ókeresztény tudományos gondolkodás és spiritualitás meghatározó alakjának munkái. (Magyar Kurír)

Amikor Krisztus meghív

Évközi 3. vasárnap, Isten igéjének vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 1,14–20) (Magyar Kurír)

Barbados gyermekei – Esi Edugyan harmadik regényéről

A Ghánából Kanadába emigrált családból származó, Calgaryban született és tanult, most negyvenkét éves írónő, Esi Edugyan az utóbbi évtized egyik legsikeresebb, elismerésekkel méltán elhalmozott alkotója. (Magyar Kurír)

A pápa kérésére idén egyénileg végeznek nagyböjti lelkigyakorlatot a Római Kúria tagjai

A koronavírus-járvány megakadályozza, hogy Ferenc pápa és munkatársai a szokásos helyen, az aricciai szerzetesházban közösen végezzék nagyböjti lelkigyakorlatukat. A bíborosok és a dikasztériumvezetők felkérést kaptak, hogy egyénileg végezzenek lelkigyakorlatot február 21. és 26. között. Ebben az időszakban felfüggesztik a pápa tevékenységét, beleértve a szerdai általános kihallgatást is. (Magyar Kurír)

Elhunyt Péntek József nyugalmazott plébános

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Péntek József nyugalmazott plébános életének 88., papi szolgálatának 63. évében január 23-án szentségekkel megerősítve a Győr Egyházmegyei Papi Otthonban elhunyt. (Magyar Kurír)

Miért rendelkeznek a baptistáknak évről évre egyre többen adójuk 1+1 %-áról?

Mert napról napra gondoskodunk és segítünk rászorulóknak szociális étkeztetéssel, időseknek házi segítségnyújtással, időseknek bentlakásos ellátással, fogyatékkal élőknek foglalkoztatással, gondozással, gyermekeken a nevelőszülői hálózaton keresztül, családokon átmeneti otthonnal, hajléktalanokon szállón vagy étkeztetéssel, menekülteken átmeneti otthonnal, roma embereknek tervszerű támogató szolgálattal, pszichiátriai betegeknek gondozással, szenvedélybetegeknek gondozással. Rajtuk Ön is segíthet, ha idén is a baptisták javára rendelkezik. […] (baptist.hu)

Népegyház vagy szubkultúra? – rendhagyó beszélgetés az ökumenikus imahéten

(reformatus.hu)

„A sport egy csoda” – Ferenc pápa találkozott az olasz La Spezia labdarúgócsapat tagjaival

Január 20-án, szerdán reggel, az általános kihallgatás előtt a pápa a Vatikánban találkozott a Liguria tartománybeli város focicsapatának tagjaival: „Szeretem látni, hogy a fiatalok erőfeszítéseket tesznek a sportban” – mondta nekik. (Magyar Kurír)

Egy hétvége a családért Viharoson

2020. december 11-13. között családi hétvégét szervezett a Kárpátaljai Második Esély Jótékonysági Alapítvány. Az eseménynek otthont adó Viharoson (mai nevén: Вишка) található Vadvölgy Panzióba, péntek délután 14 család érkezett meg Beregszászból, Zápszonyból, Kaszonyból, Macsoláról, Asztélyból és Gutról. Miután megnyertük a pályázatot, hosszú ideje kerestük a lehetőséget ennek a hétvégének a megszervezésére. Imádkoztunk, figyeltünk és vártunk. […] (baptist.hu)

Látszólag elválaszt, de tökéletesen összeköt – Új ikonosztázion ékesíti a sajószentpéteri templomot

Január 17-én Szent Liturgia keretében szentelte meg Orosz Atanáz püspök a sajószentpéteri görögkatolikus templom új ikonosztázionját, Kárpáti László ikonfestő alkotását. Az eseményről Jármi Zoltán sajószentpéteri parókus írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

A vallási ellentétek válóokot jelenthetnek?

Van a hitnek köze ahhoz, ahogy itt a földön megéljük a mindennapok örömeit és gondjait? (Képmás magazin)

Megszentelték a mendei Loyolai Szent Ignác-templom új oltárát – KÉPRIPORT

A mendei Loyolai Szent Ignác-templom új oltárát Varga Lajos váci segédpüspök szentelte meg január 10-én. Az elkészült oltár, ambó, keresztelő medence, gyertya- és kereszttartó Gill Viktor kőfaragó mester munkája. (Magyar Kurír)

DÍJAKAT ADOMÁNYOZOTT A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020 decemberi ülésén hozott döntése értelmében Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Orient Enikő textilművésznek,  Apor Vilmos-díjjal ismerte el Radnai Jenő munkásságát és Pro Paedagogia Christiana-díjjal fejezte ki nagyrabecsülését Grolyóné Szabó Évának. A díjak átadására 2021. január 20-án került sor Budapesten szűk körben (Váci Katolikus Egyházmegye)

EGYHÁZI SEGÍTSÉG A HONVÉDKÓRHÁZBAN

A koronavírus-járvány elleni harc első vonalába világszerte rengeteg önkéntes segítő jelentkezett, akik valamilyen egészségügyi képességgel rendelkeznek. Köztük a Dunakeszin szolgáló Balázs András atya, aki jelenleg a Honvédkórházban önkéntesként lát el szakápolói feladatokat. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2021. január 23.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

Határokon túlmutató identitás kérdése

(reformatus.hu)

Befogadó gyülekezet a Balaton-felvidéken

(reformatus.hu)

Támogatást kapott a Karitász a Lipóti Pékségtől

A Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő (NÉV) Program keretein belül kötött megállapodást a Lipóti Pékség és a Karitász. A több, mint 4 millió forint értékű adománnyal a hátrányos helyzetű családokat és gyerekeket kívánják támogatni, hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón Lipóton. (Katolikus Karitász)

Zengj, nyelvem, ékesen

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 3,20–21 (Magyar Kurír)

A tizenöt éves Mária Rádió közösséget teremt

A magyarországi Mária Rádió (MR) fennállásának 15. évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutatott be a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templomban, amit az MR élőben közvetített. (Magyar Kurír)

Népegyház vagy szubkultúra? – Három püspöknek és egy domonkos nővérnek „szóltak be” Budapesten

A „Szólj be a papnak!” népszerű, fiatalokat megszólítani kívánó kezdeményezés extra változatát hirdették meg az ökumenikus imahét alkalmából január 21-ére. Az online fórumon három egyház képviselői fogadták a kérdéseket: Balog Zoltán református püspök, Deák Viktória Hedvig OP főnöknő, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita. (Magyar Kurír)

„Egész életemben az Úrnak énekelek” – Teológiai tanárok tartottak konferenciát a zsoltárokról

A zsoltárok Bibliában, liturgiában, a személyes imaéletben és a teológiában betöltött szerepéről tartottak konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának (PPKE HTK) szervezésében. A teológiai tanárok hagyományos tanácskozását ezúttal az online térben rendezték meg január 21-22-én. Beszámolónk az első nap előadásait ismerteti. (Magyar Kurír)

„Nem emberi igyekezet, hanem ajándék” – Imaóra a Krisztus-hívők egységéért Szombathelyen

Az ökumenikus imahéten a Szombathelyi Egyházmegye több településén is összegyűlnek a katolikus, református, evangélikus, baptista testvérek, hogy hitet tegyenek Krisztus és a keresztények egysége mellett. Január 20-án a szombathelyi székesegyházban tartottak közös imaórát – főpásztorok vezetésével. (Magyar Kurír)

Film készült a mozgalomalapító Chiara Lubichról, aki épp ma lenne 101 éves

Péterfi Eszter, a Fokoláre Mozgalom magyar tagjának beszámolóját adjuk közre a Chiara Lubich életét és a mozgalom születését bemutató olasz játékfilmről, melyet január 3-án vetítettek az olasz Rai 1 csatornán. (Magyar Kurír)

A gyulafehérvári Batthyáneum, kéziratos kódexek és ősnyomtatványok őrzője

A Gyulafehérvári Főegyházmegye a magyar kultúra napja alkalmából a Facebook-oldalán bemutatta a Gyulafehérváron található egyházi kultúrkincsek egyik fő tárhelyét: a gróf Batthyány Ignác erdélyi püspök által 1798-ban alapított Batthyáneumot. (Magyar Kurír)

Püspöki szentmise Szent Sebestyén napján, Székesfehérvár fogadalmi ünnepén

282 évvel ezelőtt, megmenekülve a pestisjárványtól, örök időkre szóló fogadalmat tettek Fehérvár felsővárosi polgárai, és Istennek hálát adva templomot építettek. A Szent Sebestyén tiszteletére szentelt templomban január 20-án Spányi Antal püspök mutatott be szentmisét a város papságával, megemlékezve az elődök Istenbe vetett mély hitéről s a keresztény értékek melletti elköteleződéséről. (Magyar Kurír)

Mikor jobb a szakítás, mint a párkapcsolat megőrzése?

Aki ismerkedik, párkapcsolatot kezd, legtöbbször megtapasztalja a szakítást is. Kevesen vannak, akik elsőre megtalálják azt, aki mellett rosszban-jóban ki tudnak és akarnak tartani. Egy párkapcsolat nem feltétlenül kudarc, ha szakítással végződik, és nem is szégyen. Mikor érdemes az együttjárás során fontolóra venni a szakítást? (Képmás magazin)

Lélekben fogant babák – Három igaz történet

Egy nő, akinek a tudomány szerint nem lehetett volna gyermeke, egy másik, akinek a lelke vált meddővé és egy harmadik, akinek a görcseit kellett elengednie ahhoz, hogy megfoganhasson a kisbabája. Három nő, három igaz történet. (Képmás magazin)

Házas kalandtúra a szatmári egyházmegyében

A Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Házas Hétvége lelkiségi mozgalom, különböző plébániák, parókiák, a szatmári baptista és evangélikus gyülekezetek szervezésében február elején immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a szatmári egyházmegyében is a házasság hetét. A rendezvénysorozatnak mindig fontos megelőző programpontja a házas kalandtúra, melyre már jelentkezhetnek a párok. (Magyar Kurír)

Védőoltást mindenkinek! – A Vatikánban elkezdődött a hajléktalan emberek beoltása

Január 20-án elkezdték a Szentszék szállóin gondozott hajléktalanok beoltását. Ezzel konkrét jelét adják annak az elvnek, hogy az oltásnak mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa további Twitter-üzenete január 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kettős jubileum a Budai Vigadóban: 20 éves a Hagyományok Háza, 70 éves a Magyar Állami Népi Együttes

Január 22-én, a magyar kultúra napján elkezdődik a Hagyományok Háza jubileumi éve. 20 éves a Budai Vigadóban működő, kiemelt nemzeti intézmény. Az ország első hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes fennállásának 70. évfordulóját ünnepli. (Képmás magazin)

Humanitárius segítséget nyújt az Egyház a Guatemalában bajba jutott hondurasi menekülteknek

A Közép-Amerikai Püspöki Titkárság (SEDAC) felhívást tett közzé a tömegesen elvándorló hondurasi állampolgárok kapcsán, akik az Amerikai Egyesült Államok felé igyekeznek, s akiket erőszakkal tartóztattak fel Guatemalában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Magyar egyházi vezetők is nyílt levélben kérik Joe Bident a Szíria elleni szankciók felfüggesztésére

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita is támogatja azt a széles körű nemzetközi összefogást, amelynek részesei egy január 21-én közzétett nyílt levélben kérik az új amerikai elnököt, Joe Bident, hogy függessze fel az Egyesült Államok Szíria elleni szankcióit. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Életigenlő újrakezdés

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Talán a koronavírus-járvány okozta válság hasonló kihívás elé állított minket, mint amivel a megcsonkolt olajfák kerülnek szembe – gondolkodtat el szakértőnk. (Magyar Kurír)

Az amerikai püspöki testület elnöke közleményt adott ki Joe Biden beiktatása alkalmából

José H. Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke közleményt adott ki Joseph R. Biden, az Egyesült Államok 46. elnökének beiktatása alkalmából, melynek magyar nyelvű fordítását teljes egészében közreadjuk. (Magyar Kurír)

A katolikus egyház segíti a Hondurasból menekülő, Guatemalában erőszakot elszenvedő tömegeket

A Közép-Amerikai Püspöki Titkárság (SEDAC) felhívást tett közzé a tömegesen elvándorló hondurasi emberek kapcsán, akik karavánban igyekeznek az Amerikai Egyesült Államok felé, s akiket erőszakkal tartóztattak fel Guatemalában. (Magyar Kurír)

Nyelvünkben élünk

A pontos kifejezés szóban és írásban nemcsak a megértést segíti, de kellő tiszteletadást is jelenthet. Vajon mennyire fogékonyak az igényes nyelvhasználatra a digitális bennszülött fiatalok? A magyar kultúra napján Kerekes Barnabás anyanyelvtanárral, nyelvművelővel beszélgettünk. (parokia.hu)

Fejezzék be Szíria polgárainak kollektív megbüntetését!

(reformatus.hu)

Felföldi László püspök látogatása a Pécsi Egyházmegye esperesi kerületeiben

Felföldi László az elmúlt hetekben a járvány miatt külön alkalmakkor találkozott a pécsi, a mohácsi, illetve a siklósi esperesi kerületekben szolgálatot teljesítő lelkipásztorokkal. Január 21-én a komlói esperesi kerület Komlón, Magyarszéken, Pécsváradon, Sásdon és Szászváron szolgálatot teljesítő papjaival találkozott a pécsváradi Nagyboldogasszony-plébánián. (Magyar Kurír)

Hogyan lesz egy bálnamániás kislányból cetbiológus, aki a Föld legnagyobb halainak védelméért és megismeréséért dolgozik?

„Gyerekként nagyon vonzottak az olyan bálnákról szóló alkotások, mint amilyen például a »Szabadítsátok ki Willyt!« vagy a National Geographic-epizódok” – mondja Székely Dóra cetbiológus, aki kiváló példa arra, hogy ha mindent beleadunk, az álmaink valóra válhatnak. Hogy tanulmányait finanszírozni tudja, dolgozott külföldön eladóként és ételkiszállítóként. Jelenleg a Koppenhágai Egyetem doktori iskolájában tanul és folytat kutatásokat, májusban pedig Grönlandra készül egy kutatócsoporttal. (Képmás magazin)

Csatlakozzunk minél többen a felhíváshoz! – Imádságot kérnek Sabjanics Miklós atya gyógyulásáért

A Veszprémi Főegyházmegye papját, Sabjanics Miklós kerületi esperest, badacsonytomaji plébánost koronavírus-fertőzéssel az ajkai kórházban ápolják. A főegyházmegye honlapján közzétett felhívásban imádságot kér gyógyulásárért Udvardy György érsek. (Magyar Kurír)

Fekete Károly református püspök: Isten nem „egykéket” akar, hanem testvéri közösségre hív

Debrecenben az ökumenikus imahét szerdai napján, január 20-án a hagyománynak megfelelően a Szent Anna-székesegyházban gyűltek össze a város keresztény felekezeteinek hívei és vezetői. Ezen alkalmon mindig a római katolikus főpásztor köszönti a híveket, és a református püspök hirdet igét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa egy iraki síita vallási vezetővel is aláírhatja az egyetemes testvériség dokumentumát

Tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy Ferenc pápa és al-Sistani ajatollah a márciusi iraki apostoli látogatás során közösen aláírhat egy dokumentumot az egyetemes testvériségről a sííta iszlám szent városában, Najafban. (Magyar Kurír)

Kiss-Rigó László püspök megáldotta a Balassi Bálint-emlékkardokat

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök január 20-án megáldotta a Balassi Bálint-emlékkardokat a szegedi püspöki kápolnában tartott szentmise keretében. Az emlékkardokat Bálint napján, február 14-én adják át egy magyar költőnek, valamint egy külföldi műfordítónak. (Magyar Kurír)

Lackfi János: Sehonnai bitang ember

A dohányról leszokóban ittam egyet Lesothóban, a börtönből megszökőben megpihentem Mexikóban, útlevelem visszavonva, nem mehetek Lisszabonba. (Képmás magazin)

ONLINE Langham igehirdető-műhely – 2021

(reformatus.hu)

Kiss-Rigó László püspök megáldott a Balassi Bálint-emlékkardokat

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök január 20-án megáldotta a Balassi Bálint-emlékkardokat a szegedi püspöki kápolnában tartott szentmise keretében. Az emlékkardokat Bálint napján, február 14-én adják át egy magyar költőnek, valamint egy külföldi műfordítónak. (Magyar Kurír)

A jeruzsálemi latin pátriárka hivatalos látogatást tett Jordániában

Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka jordániai hivatalos látogatása keretében január 18-án, hétfőn találkozott a jordániai parlament alsóházának elnökével Abdul Mun’im Odattal. A jeruzsálemi latin patriarkátus hírportálja számolt be a tárgyalásokról. (Magyar Kurír)

„A kiselejtezettek szolgái vagyunk” – Ferenc pápa videoüzenetben buzdította a venezuelai papokat

Spanyol nyelvű üzenetében a pápa megköszönte a venezuelai püspökök, papok és szerzetesek szolgálatát, amit a világjárvány idején eddig nyújtottak, s arra kérte őket, szeressék a leghátrányosabb helyzetűeket, hogy „e válságos időszakban érezzék, elkísérik, támogatják és szeretik őket”. Szeretet és szolgálat – e két alapelvet, utat jelölte ki a Szentatya lelkipásztori szolgálatuk felfrissítésére. (Magyar Kurír)

Jakó Dénes Tanműhely 2020

A 2020. esztendő nagy kihívások elé állította mindennapi életünket, hiszen a koronavírus gyors terjedése határt szabott az eddig jól működő programjainknak és egyáltalán a hétköznapjainknak.… (Evangelikus.ro)

A magyar kultúra napja a Nemzeti Múzeumban – online

Ígéretes online programok várják a „látogatókat” január 22-én. (nyirgorkat.hu)

A kijárási tilalom alatt törték össze egy budapesti plébánia Szűz Mária-szobrát

Rongálással gyanúsítják azt a férfit, aki január 19-én 22 óra 43 perc körül egy Budapest VIII. kerületi plébánia bejárati ajtaját befeszítette, majd összetörte az előtérben lévő Szűzanya-szobrot. (Magyar Kurír)

Újraindította a Papifrankó YouTube-csatornát Hodász András atya

Tavaly voltak olyan vélemények, hogy az egyház vezetése hallgattatta el a népszerű papot. Ezt nem erősítette meg, csak annyit jelentett be, hogy folytatják. (szeretlekmagyarorszag.hu)

Ferenc pápa imádkozik Joe Bidenért

Ferenc pápa azért imádkozik, hogy Joe Biden kormányzása elhozza a békét az Egyesült Államokba, továbbá kérte az abortusz kérdésének átgondolását − számolt be a Reuters. (index.hu)

Felkapott lett a neten Püspökladány plébánosa - Mindenkiben van kétely, ez nem kívánságműsor

A kelet-magyarországi atya 15 éve szolgálja a katolikus egyházat, és növendékei hatására kezdte el a közösségi média felületen az igehirdetést. (borsonline.hu)

Rideg Gyula református lelkész jó szívvel bátorít mindenkit, hogy kérje az oltást

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának szinte minden orvosa kérte és meg is kapja a koronavírus elleni védőoltást – mondta Tamásné Bese Nóra, az intézmény kommunikációs vezetője a Reformatus.hu-nak. (magyarhirlap.hu)

Útravaló – 2021. január 22.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

2021-ben is Babacsomagokkal segíti a Katolikus Karitász a kárpátaljai édesanyákat

Az első babacsomagokat az újesztendőben a kárpátaljai Aknaszlatinán vehette át 9 édesanya. A mindennapokban használatos babaápolási termékeken túl az ajándék jelképes köszönet is azoknak a családoknak, akik töretlenül őrzik magyarságukat és magyarnak kívánják nevelni gyermekeiket. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2021. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 3,13–19 (Magyar Kurír)

Ó, seregeknek hatalmas királya

(reformatus.hu)

Őrizzük örökségünket, és tegyük vonzóvá értékeinket!

(reformatus.hu)

Imádságra és szolidaritásra hívnak az örmény reformátusok

(reformatus.hu)

Ferenc pápa részvétét fejezte ki a tragikus madridi gázrobbanás után

Ferenc pápa gyásztáviratot küldött Osoro Sierra bíborosnak, madridi érseknek, miután értesült a január 20-án bekövetkezett tragédiáról. Imádkozik a gázrobbanás áldozataiért és a sérültekért, az Úr irgalmába ajánlja őket. Közelségéről és szeretetéről biztosítja a szeretett spanyol népet. (Magyar Kurír)

Egy késői portrévázlat – Plácido Domingo nyolcvanéves

Még mindig aktív, és már régóta utolérhetetlen, felülmúlhatatlan. Ritka eset, sőt egyedi, amikor valakivel kapcsolatban egyértelműen kimondhatók ilyen kategorikus jelzők. Az opera, a zene világában különösen. (Magyar Kurír)

Tanítás, vakcina, horgászat, foci – Interjú Kerényi Lajos piaristával

Egy papnak lehet annyi hite, mint a kutyának! – idézi fel egy tanára mondását a Gulágot megjáró Kerényi Lajos, utalva az élő hit fontosságára. A kilencvenhárom éves szerzetes, óraadó tanár egyike azoknak, akik elsőként kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. Lelkészként aktívan szolgál kilenc budapesti kórházban, horgászik, és várja, hogy újra focizhasson. (Magyar Kurír)

Fogadj örökbe egy szerzetest 2021-re!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája idén is elindítja a „lelki örökbefogadás” programját, amelynek keretében szerzetes nővérekért, testvérekért és papokért lehet imádkozni. Február 16-ig várják az örökbefogadók jelentkezését. (Magyar Kurír)

Házas-Társas-Játékra várják idén is a házaspárokat Szombathelyen

A Szombathelyi Egyházmegye a helyi protestáns gyülekezetekkel együttműködve idén is bekapcsolódik az országos házasság hete rendezvénysorozatba. (Magyar Kurír)

„Fellélegeztünk” – Oltás utáni tapasztalatok a Katolikus Szeretetszolgálat egyik idősotthonából

Januárban az idősotthonokban is megkezdték az ellátottak és a dolgozók Covid-19 elleni beoltását. A járvány és az oltás tapasztatairól, valamint a 70 éve működő intézményről Kocsis Edina, a dabasi Zárdakert Idősek Otthonának intézményvezetője számolt be, nem titkolva, milyen felszabadító élményként élik át, hogy az oltásnak köszönhetően védettséget szerezhetnek a koronavírus ellen. (Magyar Kurír)

Mise a beiktatás előtt – Hatvan év után először áll katolikus elnök az Egyesült Államok élén

Szentmise a beiktatás előtt, a pápa köszöntőszavai és a püspöki testület közleménye – hatvan év után először van katolikus elnöke az Egyesült Államoknak. A Biden család régi barátja, Kevin O’Brien SJ celebrált szentmisét Joe Biden beiktatásának reggelén, majd a beiktatást közvetlenül megelőző imát is egy jezsuita, Leo J. O’Donovan mondta. (Magyar Kurír)

„Gondolj mások nagyobb megpróbáltatására!” – Szent Sebestyén-búcsút ünnepeltek Kalocsán

Január 20-án ünnepelték a kalocsai érseki kastély Szent Sebestyén-kápolnájának búcsúját. A járványra való tekintettel az ünnepi szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban tartották. A főcelebráns Bábel Balázs érsek volt. (Magyar Kurír)

Jézus új keretet ad életünknek – Felolvasóavatást és kerítésszentelést ünnepeltek Hajdúböszörményben

Kocsis Fülöp érsek-metropolita január 17-én új felolvasót avatott a Hajdúböszörményi Görögkatolikus Egyházközségben. A főpásztor megszentelte a templom új kerítését is, ami a Hajdúdorogi Főegyházmegye támogatásával készült el. Debreceniné Erdős Ibolya beszámolóját az ünnepről szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Jövőszövő párbeszéd: az Egyház 2030-ban – Kerekasztal-beszélgetés a Párbeszéd Házában

Az ötrészes sorozat második alkalma január 22-én, pénteken 20 órakor kezdődik a Párbeszéd Háza YouTube-csatornáján – az Egyház 2030 témában, Tereza Worowska, Beer Miklós és Gájer László részvételével. (Magyar Kurír)

Rendezett szeretet

A Biblia nem általában beszél a szeretetről, és nem a szeretetet nevezi istennek, hanem Istent szeretetnek (1Jn 4,16). Akik a házasság újradefiniálását a bibliai szeretetparancsokra és Jézus tanítására hivatkozva igyekeznek igazolni, úgy tűnik, istenítenek valamit, amit szeretetnek neveznek. A Biblia a szeretetről szól, de nem különbségtevés nélkül. A Tóra megkülönbözteti az Isten és a felebarát […] The post Rendezett szeretet appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Babakutatások: Nem „üres lapként” jövünk a világra, hanem örökölt tanulási irányultsággal

Sokáig úgy hittük, hogy „üres lapként” jövünk a világra, arra várva, hogy ezt az üres lapot megtöltsük tudással és tapasztalatokkal. Az utóbbi évtizedek tudományos kutatásai szerint ez ilyen formában nem igaz. Csecsemőként nem a semmiből kezdjük el a tudásunkat felépíteni, hanem léteznek olyan örökölt alapinformációk bizonyos szabályszerűségekről, különlegesen hatékony tanulási mechanizmusok, amelyekkel világra jövünk. Dr. Forgács Bálinttal, az ELTE Babalabor kutatójával beszélgetünk. (Képmás magazin)

Indiába látogat Ferenc pápa?

Meg kell tenni a szükséges hivatalos lépéseket, hogy Indiába hívhassák Ferenc pápát: többek között erről folytatott megbeszélést Narendra Modi miniszterelnökkel az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a szír malabár egyház, valamint a szír malankár egyház vezetője január 19-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Milyen lesz a Katolikus Egyház jövője?

A Képmás istenhívő olvasóit minden bizonnyal nagyon érdekli a Katolikus Egyház jövője. A Párbeszéd Háza és az Egyházi Fejlesztők közös gondolkodásra hívnak minden érdeklődőt erről a témáról, a legközelebbi alkalom január 22-én, pénteken este 20 órától hallható a Párbeszéd Háza YouTube-csatornáján. (Képmás magazin)

„Nézzétek, hogy szeretik egymást!” – Palánki Ferenc elmélkedése az ökumenikus imahéten Debrecenben

A hagyomány szerint a debreceni keresztény hívek főpásztoraikkal, lelkipásztoraikkal együtt imádkoznak az ökumenikus imahéten a város különböző felekezetű templomaiban, hogy tanúságot tegyenek a krisztusi szeretetről. Január 19-én Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hirdetett igét a református nagytemplomban. (Magyar Kurír)

A teflonszív

Händel hallelujaját hallgattam, miközben befordultam a szolgálati autóval a kis utcára. A motor még járt, hiszen végig akartam hallgatni a felemelő dallamot, ami kiemel a… (Evangelikus.ro)

Közösségfejlesztés, tanítványképzés, missziói képzések

(reformatus.hu)

Jutalmam, hogy tehetem

(reformatus.hu)

Együtt imádkoztak a főpásztorok a keresztények egységéért Szegeden

Az idén január 17. és 24. között zajló ökumenikus imahét keretében tartott közös liturgiát január 19-én, kedden este a szegedi dómban Fekete Károly református, Kondor Péter evangélikus és Kiss-Rigó László római katolikus püspök. A főpásztorok a kölcsönös gondoskodásra buzdították a hívőket. (Magyar Kurír)

Mobilalkalmazás az ökumenikus imahétre – idén már arab nyelven is

Immár az arab nyelvű hívek is anyanyelvükön kapcsolódhatnak be az imádságokba és a bibliai elmélkedésekbe az ökumenikus imahéten. Az Egyházak Világtanácsa által 2016-ban indított bibliai mobiltelefonos applikációt arabra is lefordították. (Magyar Kurír)

Zárszó a ciklus végén

(reformatus.hu)

Különleges karmesteri szolgálat

(reformatus.hu)

Ima a Krisztus-hívők egységéért a nagyváradi székesegyházban

A nagyváradi székesegyházban vesperással vette kezdetét az idei ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért. (Magyar Kurír)

[Podcast] Túlélők 14. – A boldogságnál nagyobb dolog az elégedettség

A Túlélők új epizódjában Tapolyai Emőke klinikai- és pasztorálpszichológus Tóth-Fazekas Andrea vendége, aki több mint 20 éve foglalkozik vezetői mentorálással, egyéni és párterápiával. Téma a túlélés lélektana, továbbá az újévi fogadalmak haszna, az elmúlt év tanulságai és személyes túlélős élmények. (Képmás magazin)

„Csillag ő” – A domonkos rend jubileumi évének megnyitása Debrecenben és Sopronban

Január 6-án, vízkereszt ünnepén kezdődött a debreceni és a soproni domonkos rendházban a Szent Domonkos rendalapító halálának és a Magyar Domonkos Tartomány alapításának 800. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év. (Magyar Kurír)

Depresszió és önpusztítás – A James Bond-regények szerzőjének tragikus élete

Ian Fleming, a James Bond-univerzum megalkotója részben magáról mintázta a sármos, gátlástalan szuperkém figuráját. Valószínűleg ugyanezekre a tulajdonságokra vezethető vissza mindaz, ami a halála után történt. Apa és fia története beszédes példája annak, hogy mennyire rossz indítás az életben a világhír és a rendezetlen család kombinációja. (Képmás magazin)

A katolikus kultúra, a család és a nevelés szolgálatában – Átadták az MKPK kitüntetéseit

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2020 decemberi ülésén hozott döntése értelmében Pro Cultura Christiana díjat adományozott Orient Enikő textilművésznek, Apor Vilmos-díjjal ismerte el Radnai Jenő munkásságát és Pro Paedagogia Christiana díjjal fejezte ki nagyrabecsülését Grolyóné Szabó Évának. A díjak átadására január 20-án került sor Budapesten, szűk körben. (nyirgorkat.hu)

Törökország talán felülvizsgálja döntését az isztambuli Kariye múzeum mecsetté alakításáról

Recep Tayyip Erdoğan török államfő 2020. augusztus 21-én – a Hagia Sophia után – mecsetté nyilvánította a szintén az UNESCO-világörökség részét képező, eredetileg bizánci templomként működő isztambuli Kariye (Chora) múzeumot. A The Tablet angol katolikus hetilap január 18-án arról számolt be honlapján, a török kormány esetleg átgondolja ezt a döntését. (Magyar Kurír)

Már lehet csatlakozni az idei Ars Sacra Fesztivál programjaihoz

Az idei Ars Sacra Fesztivált a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összehangolva rendezik meg szeptember 4-től 12-ig. Határainkon innen és túl várják az önkéntes művészi produkciók csatlakozását június 15-ig. (Magyar Kurír)

Kilátó épül a nyíregyházi társszékesegyház tornyában

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház és a beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása templom a „HUSKROUA – Partnerség határok nélkül: Egyházi és kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” elnevezésű, határon átnyúló projekt részeként újul meg. A projekt keretében felújítják a társszékesegyház orgonáját, a harangtoronyban pedig kilátó is létesül. (Magyar Kurír)

Márk metropolita köszöntése püspökké szentelésének évfordulóján

Január 14-én, az Úr körülmetélése és névadása ónaptár szerinti ünnepén (jan. 1/14.) volt Márk budapesti metropolita püspökké szentelésének évfordulója. Ezen a napon Egyházmegyénk papjai és hívei az alábbi levélben köszöntötték főpásztorukat:  „Eminenciás Főpásztor Urunk! Szívből köszöntjük Önt püspökké szentelésének évfordulóján! Tizenhét évvel ezelőtt állította Önt az Úr lámpásként a püspöki szolgálatba, hogy „építse Krisztus Testét” […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Márk metropolita tanítása Urunk Megkeresztelésének ónaptár szerinti ünnepén

Január 19-én, Vízkereszt ónaptár szerinti ünnepén (jan. 6/19.) főpásztorunk a rjazanyi Krisztus Születése székesegyházban tartott szent liturgiát. Ott mondott szentbeszédét az alábbiakban foglaljuk össze:  „Az Úr Megkeresztelésének ünnepe az egyik legrégebbi ortodox ünnep. A mi Urunk Jézus Krisztus egész világnak szóló örömhíradásának kezdete és a Jordán folyóban történt megkeresztelésének napja. Az evangélisták elbeszéléseikben a megkeresztelés […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Útravaló – 2021. január 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Az igazat kell hallaniuk

Ha egy gyermek közeli hozzátartozója meghal, kamaszként, majd felnőttként is újra felélénkül a gyászfolyamat. A sorstársi közösség az érzelmek felvállalásában segít, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy helyére kerüljön a veszteség. (parokia.hu)

Mindenkoron áldom az én Uramat

(reformatus.hu)

Felvértezve a szolgálatra

(reformatus.hu)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Jubileumi évet indított a Katolikus Karitász

2021 a Karitász kettős jubileumi éve, amelyben megalakulásának 90. és újjáalakulásának 30. évfordulóját ünnepli. Az év során rendezvénysorozattal és figyelemfelhívó kampánnyal mutatják be a Karitász több évtizedes, áldozatos, rászorulókért végzett tevékenységét. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2021. január 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 3,7–12 (Magyar Kurír)

Csatlakozz a matrózok segítőjének a Bárkába!

(reformatus.hu)

A legfőbb cél, hogy senki se fagyjon meg – Hogy segített a Máltai Szeretetszolgálat a nagy hidegben?

Fokozottabb figyelemmel és nagyon magas kihasználtsággal működtek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budai hajléktalanellátó intézményei az elmúlt napokban, amikor a rendkívüli hidegre való tekintettel vörös kód jelzés volt érvényben. Kovács Bence és Radványi Benedek riportja a Krisztinavárosi Hajléktalan Centrum munkatársainak január 19-én végzett munkájába enged bepillantást. (Magyar Kurír)

E-mailek a pápa térdeplőjében – Judith Zoebelein, a Vatikán első webmestere emlékezik

Judith Zoebelein ferences szerzetes (képünkön balra) volt a Vatikán első webmestere Szent II. János Pál pápasága idején. Emlékeit magyar nyelven a Vigilia szerkesztősége osztotta meg Facebook-oldalán. (Magyar Kurír)

Isten hangja Amerikában

(reformatus.hu)

Népegyház vagy szubkultúra? – Nehéz témákról beszélget holnap három püspök és egy nővér

A „Szólj be a papnak!” programsorozat következő vitaestje az ökumenikus imahéthez kapcsolódóan január 21-én lesz 19 órakor, online formában. A három püspök mellett ezúttal egy apáca is helyet kap a válaszadók sorában. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2021. január 24-i száma

Az Új Ember idei negyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Sík Sándor születésének évfordulójára

1889. január 20-án született Sík Sándor piarista tanár, tartományfőnök, költő, műfordító, irodalomtörténész, író, cserkészvezető, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Az 1948-ban, az egyházi iskolák államosításának évében mondott tanévzáró beszédéből vett részlettel emlékezünk rá. (Magyar Kurír)

Együtt lenni és együtt tenni – Marton Zsolt hirdetett igét a budavári ökumenikus istentiszteleten

„Egyedül a Jézustól kapott szeretet életté váltásában vagyunk képesek egységet alkotni” – mondta Marton Zsolt váci püspök január 17-én, az ökumenikus imahét kezdetén a budavári evangélikus gyülekezetben. A váci megyéspüspök Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök meghívására érkezett a közösségbe, ahol két ökumenikus istentiszteleten szolgált igehirdetéssel. (Magyar Kurír)

Ökumenikus imahét 2021 - beszámoló

Ezen a héten imádkozunk – a járvány miatt nem a megszokott módon – a keresztények egységéért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: Segítsük Jézust álmának megvalósításában!

Január 20-án a Szentatya a keresztények közötti egység témájának szentelte katekézisét, melyet online közvetítettek a vatikáni Apostoli Palota ún. könyvtárszobájából. Arra biztatott, hogy imádkozzunk az egységéért, s ha lehet, imádkozzunk együtt más felekezetű keresztényekkel, mert ez segít megszeretnünk és megbecsülnünk őket. (Magyar Kurír)

A tízparancsolat a boldog élet jelzőtáblái

Böjte Csaba gondolatai az emberi és isteni törvényekről. Forrás: Magnificat.ro The post A tízparancsolat a boldog élet jelzőtáblái appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Sango és Én – rajzpályázat az online biztonságért

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU), mint a távközlésről és az információs technológiákról felelősen gondolkodó és aktívan tevékenykedő ENSZ szakosított szervezet 2009-ben adta ki az első Online Gyermekvédelmi Útmutatóit. Azóta sokat változott az internet világa: új kihívásokra, lehetőségekre, kockázatokra és azok kezelésére kell felkészíteni a társadalom minden tagját. (Képmás magazin)

Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2020.01.20. - 282 évvel ezelőtt tettek örök időkre szóló, erős fogadalmat Fehérvár felsővárosi polgárai, amiért megmenekültek a pestisjárványtól, hogy Istennek hálát adva életükért, egy templomot építsenek. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Február 17-én alakul meg a Zsinat

(reformatus.hu)

Francesco Patton szentföldi kusztos szentmisét mutatott be a kánai menyegző kegyhelyén

„A galileai Kánában az a hivatásunk, hogy megértsük az emberi szeretet értékét, Istennek a népe és az egész emberiség iránti szeretetéből kiindulva, mely a vőlegény szeretete a menyasszonya iránt” – mondta Francesco Patton szentföldi kusztos annak a szentmisének a homíliájában, melyet a kánai menyegző kegyhelyén, a mai Kafr Kana arab faluban mutatott be január 17-én. (Magyar Kurír)

A katolikus kultúra, a család és a nevelés szolgálatában – Átadták az MKPK kitüntetéseit

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2020 decemberi ülésén hozott döntése értelmében Pro Cultura Christiana díjat adományozott Orient Enikő textilművésznek, Apor Vilmos-díjjal ismerte el Radnai Jenő munkásságát és Pro Paedagogia Christiana díjjal fejezte ki nagyrabecsülését Grolyóné Szabó Évának. A díjak átadására január 20-án került sor Budapesten, szűk körben. (Magyar Kurír)

Elhunyt prof. Judith Kovacs, a Virginiai Egyetem ókeresztény irodalom kutatója

2020. december 28-án elhunyt Judith Kovacs, a Virginiai Egyetem (University of Virginia, Charlottesville, USA) ókeresztény irodalom kutatója. A kutató néhány évvel ezelőtt a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola vendégelőadója volt. (nyirgorkat.hu)

Az indonéz egyház meghirdette az elmélkedés évét

„A szenvedéssel és nehézségekkel teli időkben az ember integritását és hitét megerősítő spirituális eszköz az elmélkedés” – Ignatius Suharyo bíboros, Jakarta érseke e szavakkal nyilvánította hivatalosan a 2021-es esztendőt az elmélkedés évének. (Magyar Kurír)

Veres András: Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke felháborítónak tartja, hogy a bíróság január 19-én, kedden első fokon elutasította Vejkey Imrének, a KDNP frakcióvezető-helyettesének a Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló karikatúra miatt indított keresetét. (Magyar Kurír)

Jubileumi évet ünnepel a Katolikus Karitász

2021 a Katolikus Karitász kettős jubileumi éve, amelyben megalakulásának 90. és újjáalakulásának 30. évfordulóját ünnepli. Az év során rendezvénysorozattal és figyelemfelhívó kampánnyal mutatják be a Katolikus Karitász több évtizedes áldozatos, a rászorulókért végzett tevékenységét. (Magyar Kurír)

EGYH-ESZK-19-0027

A Magyarországi Baptista Egyház 2019. februárjában az „Egyházi személyek eszközellátásának támogatása” ügyében támogatási kérelmet nyújtott be. A benyújtott kérelem alapján meghozott döntést követően támogatási szerződés került megkötésre az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével. Köszönjük a támogatást! (baptist.hu)

Digitális ugródeszka

(reformatus.hu)

Isten elkísér minket a jelen kihívásaiban is – A Szalézi Család lelkiségi napjai

„A technikai eszközök megkönnyítik a találkozásunkat, de ami erősen összeköt bennünket, az az élő szalézi szellem nagy lelki hálózata. És egyesít bennünket a remény üzenete, amelyet a mai Don Bosco, Don Ángel az idei strennával intéz hozzánk” – vezette be Joan Lluís Playà, a rendfőnök küldötte a lelkiségi napokat, amelyekre idén 39. alkalommal, január 16. és 19. között került sor. (Magyar Kurír)

Kérdezz a pázmányos tanároktól az Educatio kiállításon!

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) idén is részt vesz az Educatio szakkiállításon, melyet a járványra tekintettel ezúttal online rendeznek meg január 21. és 23. között. (Magyar Kurír)

Remete Szent Pálra emlékeztek a premontrei rend nagyváradi széktemplomában

Remete Szent Pál tiszteletére mutatott be szentmisét Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát január 15-én a váradhegyfoki préposti széktemplomban, megemlékezve a templomot építő pálos remeterendről. (Magyar Kurír)

„Mért hagytad el érseki széked” – Mohács hadvezérének tragikus élete

„Tomori! büszke vezér! mért hagytad el érseki széked; / Nem halt volna hazánk disze, virága veled.” (Kisfaludy Károly: Mohács) (Képmás magazin)

Télen is tele tál: hogyan csinálták ezt régen?

Január borzongató hidegét déli gyümölcsök, a tavasz illúzióját keltő és nyáridéző paradicsomok próbálják feledtetni. Az áruházakban még kecsegtető alapanyagok azonban a konyhaasztalra érve általában elvesztik varázsukat. Mit vegyünk a tápanyagban szegény, vegyszerben gazdag hozzávalók helyett? Érdemes megnézni, hogyan csinálták ezt a régiek. (Képmás magazin)

Baptista ifjúsági műsor 2020.12.27-i adás

2016 szeptemberében indult el Szentendre családbarát közösségi tere Offline Center néven, ami azt a célt és szükséget kívánja betölteni, hogy a városban és környékén élő fiatalok egy biztonságos helyen, otthonos környezetben tudjanak kikapcsolódni és közben személyes, “offline” kapcsolatot tudjanak kiépíteni egymással. (baptist.hu)

A szeretet rabja – Főpásztori szentmise Szent Margit ünnepén Győrben

Január 18-án, Árpád-házi Szent Margit ünnepén Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az ünnepi szentmise előtt közös imádságban fohászkodtak a szent közbenjárásáért a Püspökvár kertjében, majd a domonkos nővérek és a kispapok vezetésével ünnepi vesperást tartottak a Győri Egyházmegye főtemplomában. (Magyar Kurír)

Elindult a székesfehérvári segélyszállítmány Horvátországba

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete; Denis Tretinjak tábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka; Spányi Antal székesfehérvári püspök, Lehner Zsolt alpolgármester és Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke jelenlétében indult el a székesfehérvári segélyszállítmány január 19-én Horvátországba. (Magyar Kurír)

Megszépül Európa egyik legnagyobb zsinagógája

Nekikezdtek a monumentális trieszti zsinagóga kupolájának felújításához, várhatóan márciusban végeznek a munkákkal. A csaknem 1400 ember befogadására képes épület az egyik legnagyobb és legimpozánsabb zsinagóga a kontinensen. 1912-ben avatták fel, az olasz város nagy és virágzó zsidó közösségének büszkesége volt. A nemzetközi tervpályázatra számos ismert építész nyújtotta be pályaművét, végül egy helyi szakemberre bízták a… Tovább Megszépül Európa egyik legnagyobb zsinagógája A Megszépül Európa egyik legnagyobb zsinagógája bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Megnyílik Portugália első holokauszt múzeuma

Ma nyílik meg az első portugáliai holokauszt múzeum Portó városában, melyet a középkori inkvizíció túlélőinek leszármazottai alapítottak. A portói holokauszt múzeum koncepcióját és gyűjteményét a moszkvai és a hongkongi holokauszt múzeum és tolerancia központ, valamint több európai és amerikai zsidó intézet együttműködésével fejlesztették ki, és a portói zsidó közösség várakozása szerint a koronavírus járványt követő… Tovább Megnyílik Portugália első holokauszt múzeuma A Megnyílik Portugália első holokauszt múzeuma bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Felszentelték az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonát Hajdúdorogon

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat 2020-ban újabb lehetőséget kapott arra, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő szépkorúak számára ellátást nyújtson. Ezúttal a hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium egyik régi épületét újították fel. (Magyar Kurír)

Házszentelést tartottak a veszprémi érsekségen

A januári házszentelések hagyományát követve január 18-án áldották meg a veszprémi Érseki Hivatal helyiségeit. (Magyar Kurír)

Koronavírus: kilenc püspök halt meg egy hét alatt

Gyászol a katolikus egyház: egy hét alatt kilenc püspök halt meg koronavírus-fertőzésben. Az elhunyt püspökök közül a legfiatalabb 53, a legidősebb pedig 91 éves volt. Öten közülük Európában szolgáltak – jelentette a Catholic News Agency. (index.hu)

A JÉZUSTÓL KAPOTT SZERETET ÉLETTÉ VÁLÁSA - ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELETEN TELJESÍTETT SZOLGÁLATOT MARTON ZSOLT MEGYÉSPÜSPÖKÜNK

„Egyedül a Jézustól kapott szeretet életté váltásában vagyunk képesek egységet alkotni” – mondta Marton Zsolt váci püspök 2021. január 17-én az, ökumenikus imahét kezdetén a Budavári Evangélikus templomban. A megyéspüspök dr. Fabiny Tamás elnök-püspök meghívására az ökumenikus istentiszteleten teljesített szolgálatot és igét hirdetett. A beszédét teljes terjedelemben alább olvashatják. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2021. január 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Sáskajárás veszélyzeteti Kelet-Afrika élelmezésbiztonságát

(reformatus.hu)

Dicsérlek téged, Üdvözítőmet

(reformatus.hu)

Ökumenikus vecsernye a Szent Margit Kórházban

(reformatus.hu)

Világimanapi előkészítő konferencia

(reformatus.hu)

Kész szívvel

Milyen kihívások előtt állnak manapság a frissen felszentelt református lelkipásztorok, és mire támaszkodhatnak a küzdelmeik során? Bogárdi Szabó Istvánnal beszélgettünk. (parokia.hu)

Életmentő lehet a védőoltás

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 20.

Hogy örömmel induljon minden nap … – Mk 3,1–6 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban