Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Magyaróvári hívek zarándokoltak az akócsmalmi Szűzanyához

Rózsafüzért imádkozva, Mária-énekeket énekelve zarándokoltak a hívek a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomtól a belvároson át az akócsmalmi Szűzanyához augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén. A Szűzanyát ábrázoló szobor a város egykori határában állt. Régen eddig kísérték a helyi hívek Nagyboldogasszony napján a közeli Boldogasszonyba induló zarándokokat. A körmenet egyben hitvallás is a városban. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Böjtre hívja az észt főpásztor a katolikusokat a pápalátogatás előtt

Philippe Jourdan érsek, Észtország apostoli adminisztrátora arra buzdítja az ország katolikus híveit, hogy vegyenek részt a szeptember végi pápalátogatáson, lelki készületként imádkozzák naponta a rózsafüzért és ajánljanak fel egynapi böjtöt az apostoli út sikeréért. (Magyar Kurír)

Erdő Péter bíboros megáldotta a Szent Korona-virágkocsit

Debrecen, Esztergom, 2018. augusztus 15., szerda (MTI) - Nagyboldogasszony napján - a 2016-ban megkezdődött hagyományt folytatva - ismét Esztergomba utazott az egyik legismertebb debreceni virágkocsi, a Szent Korona. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerdán az esztergomi bazilikában celebrált szentmisét követően megáldotta a kompozíciót, valamint Esztergom és Debrecen közös virágkocsiját - közölte a karnevál sajtófőnöke az MTI-vel. (MTI)

Marosvásárhelyi iskolaügy - A PNL az ombudszman révén próbálja megakadályozni az iskola újraindítását

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2018. augusztus 16., csütörtök, (MTI) - Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) az ombudszman (romániai nevén: a nép ügyvédje) révén próbálja megakadályozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újraindítását - jelentette be egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón Cristian Chirtes szenátor, a párt Maros megyei szervezetének elnöke. (MTI)

DiNardo bíboros a washingtoni pedofilbotrány részletesebb vizsgálatát szorgalmazza

Washington, 2018. augusztus 17., péntek (MTI) - Daniel DiNardo bíboros, az amerikai katolikus püspöki kar vezetője a Theodore McCarrick volt washingtoni érsek személyét övező ügyek szélesebb körű kivizsgálását szorgalmazta csütörtökön. (MTI)

Amerikai katolikus kifogásolják a pápa állásfoglalását a halálbüntetésről

Washington, 2018. augusztus 1., péntek (MTI) - A halálbüntetés eltörlését szorgalmazó állásfoglalása visszavonására szólították fel amerikai katolikus személyiségek a pápát csütörtökön. A nyílt levél a First Things című konzervatív lapban jelent meg. (MTI)

Épül a Szegedi Ifjúsági Centrum

Szeged, 2018. augusztus 17., péntek (MTI) - Épül a Szegedi Ifjúsági Centrum, a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában megvalósuló létesítmény bokrétaünnepét pénteken tartották. (MTI)

Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába

Budapest, 2018. augusztus 18., szombat (MTI) - Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába, ez alapján bontotta ki a magyar értékeket - mondta az esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában. (MTI)

25 ezer néző Csíksomlyón a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadásán

Budapest, 2018. augusztus 19., vasárnap (MTI) - A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című előadás szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói Nyeregben szombaton - közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel vasárnap. (MTI)

Kövér: Magyarország attól nemzeti állam, hogy nemzeti kultúrája a kereszténység értékein alapul

Budapest, 2018. augusztus 19., vasárnap (MTI) - Európa attól Európa, hogy keresztény alapokra támaszkodik, Magyarország pedig attól nemzeti állam, hogy nemzeti kultúrája a kereszténység értékein alapul - mondta az Országgyűlés elnöke a Karc FM rádiónak augusztus 20. alkalmából adott ünnepi interjújában. (MTI)

Sokat változott az ünnep az elmúlt évszázadokban

Budapest, 2018. augusztus 20., hétfő (MTI) - Kevés ünnepünk van, amely annyit változott az évszázadok során, mint augusztus 20. - mondta Tátrai Zsuzsa néprajzkutató az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. (MTI)

Novák: számunkra a családok az elsők

Debrecen, 2018. augusztus 20., hétfő (MTI) - A Családok évének virágkocsija azt üzeni, hogy a kormány számára a családok vannak az első helyen, a magyar jövő a magyar gyermekekben és a felelős gyermekvállalásban van - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben, amikor bemutatta a kompozíciót, mielőtt elindult a karneváli felvonulás. (MTI)

Semjén: mindenkinek be kell kapcsolódnia a nemzetépítésbe

Budapest, 2018. augusztus 20., hétfő (MTI) - Akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn, a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán az Országházban. (MTI)

Marosvásárhelyi iskolaügy - Tamási Zsoltot nevezték ki a katolikus gimnázium igazgatójává

Bukarest, 2018. augusztus 20., hétfő (MTI) - A Maros megyei tanfelügyelőség hétfőn Tamási Zsoltot nevezte ki az újonnan megalapított marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatójává, ő töltötte be a tanintézmény tavaly felszámolt elődjének igazgatói tisztségét is. (MTI)

Ferenc pápa: az egyház elismeri, hogy nem lépett fel a pedofil papok áldozatai védelmében

Vatikánváros, 2018. augusztus 20., hétfő (MTI) - Egyházként elismerjük, hogy nem cselekedtünk időben a számos életben okozott nagy és mély kárral szemben - írta Ferenc pápa a katolikus egyház papságához és a hívőkhöz intézett levelében, bűnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt. (MTI)

Nagybecskereki megyéspüspök: Szent István ezer éve sziklára helyezte a magyar nép jövőjét

Budapest, 2018. augusztus 20., hétfő (MTI) - Államalapító Szent István királyunk több mint ezer éve sziklára helyezte a fiatal magyar nép jövőjét, amikor arról döntött, hogy a keresztény hit és az abból fakadó életszentség a fenntarthatóság biztosítéka - mondta Német László, nagybecskereki megyéspüspök a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén, hétfőn Budapesten. (MTI)

Erdő Péter: Szent István világnézete ma is aktuális

Budapest, 2018. augusztus 20., hétfő (MTI) - Szent István királyunk által képviselt világnézet ma is aktuális, vagyis annak keresése, hogy a világmindenséggel és a mindenség feletti teljes léttel keressük a kapcsolatot, és ez alapján rendezzük az életünket - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az M5 kulturális csatornának. (MTI)

Mai evangélium – 2018. augusztus 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 19,23-30 (Magyar Kurír)

Nagy titok ez

Vajon mindenhol ilyen hosszú ideig kell várni a menyasszonyra? Már órák óta tartott az a feszengés, ami az első rántott csirkecomb és az első kávé között telt el még a polgári szertartás előtt. (parokia.hu)

Székesfehérvár díszpolgára lett Spányi Antal megyés püspök - beszámoló

2018.08.20. - Székesfehérvár Díszpolgára címmel tüntették ki Spányi Antal megyés püspököt, aki 2003 óta, tizenöt éve főpásztora Székesfehérvárnak. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent István király ünnepén szentmise Székesfehérváron - beszámoló

2018.08.20. - A város papságával együtt celebrált szentmisét Spányi Antal, ahol megáldotta az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztorral koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Schmatovich János, a győri Német Ispita-templom igazgatója, valamint Vlaj Márk győr-belvárosi segédlelkész. Veres András megyéspüspök a szentmise végén megáldotta az új termésből készült kenyeret. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Szent István ünnepe Kalocsán

Szent István király, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye védőszentjének ünnepén, augusztus 20-án ünnepi szentmisét mutattak be Kalocsán a Nagyboldogasszony főszékesegyházban. (Magyar Kurír)

„Maradjunk Szófogadók, maradjunk Isten Igéjének befogadói” – Szent István-napi szentmise Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt. (Magyar Kurír)

Spányi Antal megyéspüspök Alsószentiván díszpolgára lett

Díszpolgári címet kapott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Alsószentiván önkormányzatától. Az elismerést az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó falunapon, augusztus 18-án vehette át a püspök. (Magyar Kurír)

Szent István a drámairodalomban

Minden nemzet történelmének vannak kimagasló alakjai, akik jelentőségükhöz méltóan tűnnek fel az irodalmi, művészeti alkotásokban. Államalapító királyunkról is számtalan mű született, elsősorban a képzőművészetben, a világi és az egyházi költészetben, illetve a zenében. (Magyar Kurír)

Kapaszkodjunk Máriába! – nagybúcsú Máriapócson

A három görögkatolikus főpásztor vezette a Nagyboldogasszony-napi Szent Liturgiát Máriapócson 2018. augusztus 19-én. (nyirgorkat.hu)

Erők, melyek az embert boldoggá teszik – Elkezdődött a 39. Rimini Meeting

Augusztus 19-én, vasárnap délelőtt nyitotta meg kapuit a „népek közötti barátságért” megrendezett nemzetközi találkozó, a 39. Rimini Meeting, amelyről Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora a helyszínről tudósította a Vatikáni Rádiót. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Éric de Moulins-Beaufort lett az új reimsi érsek

Ferenc pápa elfogadta Thierry Jordan reimsi érsek lemondását, amit életkorára való tekintettel adott be, és utódául Éric de Moulins-Beaufort párizsi segédpüspököt nevezte ki augusztus 18-án. (Magyar Kurír)

Búcsút ünnepeltek Kalocsán Szent István-nap előestéjén

Augusztus 19-én, vasárnap tartották a kalocsai Szent István király-templom búcsúját. Az ünnep az egyházmegye papnövendékei által vezetett énekes vesperással vette kezdetét. A szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be. (Magyar Kurír)

„Az én életemből sem hiányzik a kereszt” – Gyopáros keresztet állítottak a Kis-Cohárd csúcsán

A Hagymás-hegységben levő Kis-Cohárd csúcsán is gyopáros keresztet állították; ilyen áll már a Nagy-Hagymás, a Csofronka, az Öcsém és Vit-havas tetején is. A keresztet Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én áldotta meg Korzenszky Richárd OSB. (Magyar Kurír)

Kincskeresőben a Káptalandombon

A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár idén július 9. és 20. között negyedik alkalommal rendezte meg népszerű Kincsestáborát. Szülők, gyerekek és persze a rendezők megelégedését és lelkesedését nem csupán a visszatérő táborlakók nagy száma, de az is igazolja, hogy ismét csak két turnusban lehetett helyet biztosítani az érdeklődőknek. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A béke nyomában – A Győri Egyházmegye fiataljai is jelen voltak a nemzetközi ministránszarándoklaton

Július 29. és augusztus 4. között rendezték meg a 12. Nemzetközi Ministránszarándoklatot Rómában „Keresd a békét, és járj a nyomában!” (Zsolt 34,15) mottóval. A tizennyolc országból érkező mintegy hatvanezer fiatalt számláló zarándoklat főszervezője Német László SVD nagybecskereki püspök, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) elnöke volt. A Győri Egyházmegyét közel ötven ministráns képviselte az Örök Városban Henczel Szabolcs atya és Németh István atya vezetésével. Henczel Szabolcs atya az egyházmegyei ministránsreferens, az ő munkáját segíti Németh István atya a ministránsokért felelős egyházmegyei bizottságban. A győri egyházmegyés ministránsok útinaplóját ezúton adjuk közre. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Ha elfordulunk Istentől, a szeretetparancsot is megtagadjuk – Kodolányi János: Az égő csipkebokor

Kodolányi János regényeposzában egy bölcs, öreg rabbi, Jochanan ben Geula meséli el tanítványának, Élisának Mósze történetét, hogy okuljon belőle a jelenkor és a jövendő. (Magyar Kurír)

Kenyérsütés mint talentum

Istentől kapott tehetségként tekint mesterségére Both Ákos pécsi református pékmester. Neki augusztus 20. a kenyér ünnepe lett, gyülekezetében az ő kezdeményezésére istentiszteleten adnak hálát a termésért, az újkenyérért. (reformatus.hu)

Spányi Antal megyés püspök Alsószentiván díszpolgára lett - beszámoló

Díszpolgári címet kapott Spányi Antal megyés püspök az augusztus 20-i ünnepekhez kapcsolódó Falunapon Alsószentivánon. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent II. János Pál ajándéka – Hamarosan megnyitja kapuit a Családok IX. Világtalálkozója

Augusztus 21-én este kezdődik a Családok IX. Világtalálkozója Dublinban. A négy napos rendezvény mottója: „A család örömhíre, a világ öröme!”. Kongresszus, fesztivál és imavirrasztás is lesz a programban, melyet vasárnap pápai mise zár. A találkozók sorát Szent II. János Pál indította el 1994-ben. (Magyar Kurír)

Magyarországi látogatásra érkezett a libanoni maronita pátriárka

Béchara Boutros Al-Rai bíboros, Antióchia és egész Kelet maronita pátriárkája Szent István ünnepe alkalmából látogatott Magyarországra. Erdő Péter bíboros, prímás meghívására részt vesz a Szent István-napi ünnepi szentmisén és Szent Jobb-körmeneten. (Magyar Kurír)

Irányba állít

Csakis Isten áldásainak köszönhetően építhetünk maradandó közösségeket, egyházat és hazát - hangsúlyozták a magyarországi keresztyén egyházak vezetői a szokásos augusztus 19-i ökumenikus istentiszteleten. (reformatus.hu)

Ferenc pápa: Az Oltáriszentség átalakít minket, hogy az Úrért és testvéreinkért éljünk

Augusztus 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arról elmélkedett, hogy áldozáskor a ma is élő Krisztussal egyesülünk, az ő érzés- és gondolatvilágát akarjuk magunkévá tenni, hogy tetteinkben és egész életvitelünkben vele összhangban legyünk. (Magyar Kurír)

Hazatért a Csíksomlyói passió

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes „Csíksomlyói passió” című előadásának szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói nyeregben augusztus 18-án, szombaton - közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel vasárnap. (Magyar Kurír)

Iskoláztatásra fordítják a magyar adományt Damaszkuszban – Kocsis Fülöp érsek-metropolitát kérdeztük

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita augusztus 2-án Szíriába utazott, és 30 ezer dollár adományt adott át a melkita görögkatolikus patriarkátus részére Damaszkuszban. Az adománygyűjtésről és a háborús térségben élők helyzetéről is beszélgettünk az érsek-metropolitával. (Magyar Kurír)

Merünk nagyobbat álmodni?

„Azért jöttem, hogy kikapcsolódjak és feltöltődjek lelkileg – de többet kaptam, mint amire számítottam" – a felvidéki ÉlesztŐ ifjúsági találkozó pénteki napján arról kérdeztük a résztvevőket, mit tanultak az elmúlt napokban. (reformatus.hu)

Nem vagyunk árvák, édesanyánk és testvéreink vannak – ifjúsági zarándoklat 2018

Célba értek a fiatal zarándokok augusztus 18-án délután a görögkatolikus főpásztorok vezetésével. A csaknem 100 kilométert Királyhelmec és Máriapócs között (Mándok - Kisvárda - Nyírmada - Levelek érintésével) öt nap alatt tették meg. (nyirgorkat.hu)

Jézus és a mindennapi kenyér

„Ő az életünk olyan részévé, táplálékává akar válni, mint a kenyér. Emlékeztessen erre most is az úrasztalára tett új kenyér!" – Szűcs Ferenc augusztus 20-i írása. (reformatus.hu)

A Szent István Emlékérem- és Díj átadása - beszámoló

2018.08.17. - Pénteken délután adták át idén 15. alkalommal a Szent István Emlékérem és Díjat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mindent Istentől kaptunk

Augusztus 20. elsősorban a hálaadásról szól, hiszen nincs semmink, amit ne Istentől kaptunk volna - legyen az az országunk, vagy a kenyér az asztalunkon. Hogyan alakult nemzeti ünnepünk története a református gyülekezetekben? (reformatus.hu)

Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába

Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába, ez alapján bontotta ki a magyar értékeket - mondta az esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában augusztus 18-án. (Magyar Kurír)

Mi legyen a genderszakokkal? Szempontok Kopp Mária nyomán

Ferenc pápa a gendert két éve a család ellenségének nevezte. De mit értett a kifejezésen? (Magyar Kurír)

Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén: Kapcsolataink lehetnek a híd, hogy átlépjük az űrt

Augusztus 18-án, szombaton, az olaszországi nemzeti gyász napján temették el Genovában a Morandi-híd összeomlásakor életét vesztett 19 embert. Húsz család az állami temetés helyett családi körben vett búcsút szeretteitől. A gyászszertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezette. (Magyar Kurír)

Átlényegülés címmel nyílik kiállítás az Eucharisztiáról a Pesti Vigadóban

„Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén” címmel nyílik kiállítás a Pesti Vigadó épületében augusztus 27-én. A tárlat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeinek sorába illeszkedik. (Magyar Kurír)

Táplálék az örökké élésre

Évközi 20. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 6,51-58) (Magyar Kurír)

Elhunyt Lengyel Pál Tamás bencés oblátus testvér

A Pannonhalmi Főapátság főapátja és konventje, továbbá a Bencés Oblátusszövetség a hozzátartozók nevében is fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Lengyel Pál Tamás obl. OSB életének 86., áldozópapságának 61. évében, a betegek szentségével megerősítve, augusztus 10-én elhunyt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Szalézi Szent Ferenc élete és lelkisége

A Lengyel Erzsébet szerkesztette kötet három, Szalézi Szent Ferenc (1567-1622) életét, lelkiségét bemutató tanulmányt közöl, melynek szerzői Gianni Ghiglione szalézi szerzetes, Rónay György katolikus író és Sík Sándor piarista szerzetes, költő. (Magyar Kurír)

Erkölcsi katasztrófa – DiNardo bíboros a pennsylvaniai egyházi visszaélésekről

Daniel N. DiNardo bíboros, Galveston-Houston érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke augusztus 16-án nyilatkozatot tett közzé, miután számos megbeszélést folytatott a konferencia Végrehajtó Bizottságának tagjaival és más püspökökkel. (Magyar Kurír)

Táplálék az örökké élésre

Évközi 20. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 6,51-58) (Magyar Kurír)

Szolgálni másokat, csak ez marad meg örökre – Interjú az aranymisés Béres Miklóssal

Béres Miklós nyugalmazott parókus augusztus 18-án ünnepli pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. Az aranymiséssel készült interjút a Miskolci Egyházmegye honlapja tette közzé. (Magyar Kurír)

Állami kitüntetés baptista testvérünknek

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. (baptist.hu)

Mai evangélium – 2018. augusztus 18.

Egyszer gyermekeket vittek Jézushoz, hogy tegye rájuk kezét, és imádkozzék fölöttük. A tanítványok elutasították őket. Jézus azonban így szólt: „Hagyjátok csak a gyermekeket, és ne akadályozzátok meg őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa!” Azzal rájuk tette kezét, majd továbbindult. (Magyar Kurír)

„Én az Úr vagyok…”

Én az Úr vagyok, a te Istened. Nem engedélyt kérek tőled hozzá. Nem kényszerítem rád. Nem érzelmi zsarolásként hozom fel. Nem a védelmi pénzért jöttem és nem egy befizetetlen számlát hoztam. Nem a tanácsodat kérem, hogy hogy csináljam. Csak szeretném neked elmondani, hogy én az Úr vagyok, a te Istened. (parokia.hu)

Az iszlámról kezdőknek

„Ne a félelem motiváljon minket, hiszen a mi kezünkben van az örömhír. Ha félünk átadni, megfosztunk másokat attól a lehetőségtől, hogy megismerjék a szeretet Istenét" – az ÉlesztŐ felvidéki református ifjúsági találkozó résztvevői különleges előadást hallhattak az arab kultúráról, az előadó lelkipásztorral pedig az iszlám vallású emberek közötti misszióról beszélgettünk. (reformatus.hu)

Református kitüntetettek

Augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adnak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be. (reformatus.hu)

Elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője”

Augusztus 16-án, 76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője”. A családja közleménye szerint az énekesnő helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában. (Magyar Kurír)

Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten a Pesti Vigadóban augusztus 17-én, pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. (Magyar Kurír)

A keresztény művészet küldetése, hogy tükrözze Isten szépségét – Megnyílt Józsa Judit kiállítása

Augusztus 16-án, csütörtökön este a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor Józsa Judit kerámiaszobrásznő „Mária, a magyarok Boldogasszonya” című kiállításának megnyitására. A tárlat a Józsa Judit Galériában tekinthető meg. (Magyar Kurír)

Nemzeti ünnep a közmédiában – A Szent Jobb-körmenetet is közvetíti a televízió

Augusztus 18-án, szombaton és augusztus 20-án, hétfőn, a nemzeti ünnepnapon a Duna, a Duna World, az M3 retrocsatorna és az M5 kulturális televízió több műsora is az államalapító Szent István királyra emlékezik. (Magyar Kurír)

Szégyen és bánat – Szentszéki nyilatkozat a pennsylvaniai ügyészség jelentéséről

Greg Burke szentszéki szóvivő augusztus 17-én, pénteken délelőtt nyilatkozatot tett közzé a pennsylvaniai ügyészség jelentésével kapcsolatban. (Magyar Kurír)

Ma is élő népművészet

Augusztusi nemzeti ünnepünkig még van lehetőségünk megnézni ezt a különleges kiállítást, amelynek egyik fő célja, hogy bemutassa, miként él tovább a magyar népi alkotók öröksége kiváló kortárs kézművesek igényes munkáiban. (Magyar Kurír)

A világban élő kármelita közösség tagjai tettek ígéretet Nyíregyházán

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a Nagyboldogasszonyról nevezett Világban Élő Kármelita Közösség (VÉK) öt tagja végleges ígéretet tett a Sarutlan Kármeliták Világi Rendjére, hárman pedig elkezdték a felkészülési időt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 17-én

Aki befogadja Isten szeretetét, átalakítja a világot és a történelmet. (Magyar Kurír)

A genovai főpásztor meglátogatta a hídomlás sérültjeit

Augusztus 15-én délután, a város bazilikájában végzett közös esti ima után Angelo Bagnasco genovai bíboros-érsek meglátogatta a kikötőváros Szent Márton kórházában fekvő betegeket, akik a keddi autósztrádahíd-omlás következtében sérültek meg. (Magyar Kurír)

Tudod-e, hogy ki vagy?

Egy nagy költőnk így vallott magáról: Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény, Lidérces, messze fény. De, jaj, nem tudok így maradni, Szeretném magam megmutatni, Hogy látva lássanak, Hogy látva lássanak. (baptist.hu)

Krisztus rajtunk keresztül a cigányok között

Baptista gyülekezeteink, misszzióink, oktatási, szociális, karitatív intézményeink és szervezeteink munkája nyomán nap mint nap több tízezer emberért vállalunk felelősséget hazánkban és határainkon túl is, köztük mintegy tízezres nagyságrendű azon cigány személyek száma, akiket evangéliumi, támogató programjainkkal, foglalkoztatással vagy fizikai segítségnyújtással elérünk, segítünk. Ebben a rovatban bemutatjuk az országszerte működő, cigány emberek között végzett baptista szolgálatokat. (baptist.hu)

Bemutatkozik a Református Tananyagtár

Szeretnénk minél több pedagógussal megismertetni a fejlesztést, és persze kipróbálni gyakorlatban is az elkészült anyagokat, ezért 2018. decemberig havonta egy-egy iskolába szervezünk bemutató látogatást, ahova pedagógusokat, intézményvezetőket várunk. A látogatás során a bemutató órák és azok tapasztalatainak megbeszélése mellett a Református Tananyagtár használatába is bevezetnénk az érdeklődőket, emellett lehetőség nyílik eszmecserére a református tananyagfejlesztés irányairól, a digitális pedagógia kihívásairól, örömeiről. (reformatus.hu)

A bibliai integráció a természettudományos oktatásban

Jógyakorlat-konferencia. (reformatus.hu)

Idén is tízezrek vettek részt a nemzetközi ifjúsági imafesztiválon Međugorjéban

Augusztus 1. és 6. között rendezték meg a bosznia-hercegovinai Mária-kegyhelyen a 29. Mladifest ifjúsági fesztivált, melyre 72 országból érkeztek résztvevők. (Magyar Kurír)

Testvéri segítség

„Azt kértük a cigány testvérektől, hogy mindenki, akit Isten lelke indít az adakozásra, ajánlja fel legalább egy napszámdíjából a tizedét" - több mint 250 ezer forint adományt gyűjtött a tiszántúli cigánymisszió a nagydobronyi tűzkár károsultjainak. (reformatus.hu)

Mozdulj meg a másik felé!

„Kérdezd meg, mit kell tenned, vagy kinek kell segítened! Isten azt kéri tőlünk, ilyen módon váltsuk aprópénzre a keresztyénséget" – Szanyi György kárpátaljai lelkipásztor gondolataival kezdődött a felvidéki református fiatalok ÉlesztŐ elnevezésű találkozója. (reformatus.hu)

Megjelent az Új Ember 2018. augusztus 19-i száma

Az Új Ember ez évi 33. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Elmúlt korok üzeneteire bukkantak egy kárpátaljai görögkatolikus templomban

Az Ungvári járásban a kereknyei görögkatolikus templom restaurálásakor két kapszulát találtak a kereszt alatt. (nyirgorkat.hu)

Templom- és oltárszentelés a csengerújfalui búcsún

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfalu görögkatolikus egyházközségének hívei különleges templombúcsút tartottak augusztus 12-én. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök celebrálta az oltárszenteléssel egybekötött búcsúi Szent Liturgiát. (Magyar Kurír)

„Váljunk Krisztus vonzerejévé a Rábaközben!” – Bemutatkozott Henczel Szabolcs atya és Varga Gábor diakónus Szanyban

Augusztus 12-én délután a zsúfolásig megtelt szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban mutatta be első plébánosi szentmiséjét Henczel Szabolcs atya, a falu új lelkipásztora. A szentmisén koncelebrált a falu szülöttje, Ács Lajos kanonok, valamint az oltárnál szolgált Varga Gábor diakónus. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Reményünk oka: Isten igazmondó és hűséges – Udvardy György a kalocsai székesegyház búcsúján

Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke főcelebrálásával mutattak be ünnepi, búcsúi szentmisét augusztus 15-én a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban. (Magyar Kurír)

Katedrálisból könyváruház

Mihez kezdjünk egy évek óta bezárt templommal úgy, hogy közben eredeti tündöklése ne csorbuljon, impozáns tere ne törjön meg? A holland Jos Burger és Wouter Keijzer [BK Architecten] építészek egy 15. századi dominikánus katedrálist értelmeztek újjá, s terveztek bele egy, az eredeti légkört tiszteletben tartó könyváruházat. Bán Dávid írása. (epiteszforum.hu)

Erős vár a mi Istenünk!

Az evangélikus egyház műsora. (NAVA_Video )

Mai evangélium – 2018. augusztus 17.

Egy alkalommal a farizeusok próbára akarták tenni Jézust. Megkérdezték tőle: „Szabad-e a férfinak bármilyen okból elbocsátania a feleségét?” Jézus ezt felelte: „Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette az embert, és azt mondta: »A férfi ezért elhagyja atyját és anyját, feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek? Így már nem ketten vannak, hanem csak egy test.« Amit tehát Isten egybekötött, ember szét ne válassza.” (Magyar Kurír)

Van értelme?

Mi sülhet ki egy olyan filmből, ahol a festőből rendező lesz, egy koreográfus úgy dönt, hogy létrehoz egy furcsa társulatot, és a főszereplő meghal, mielőtt elkezdenék a róla készült filmet? (parokia.hu)

Idén is összefogással dagasztják a magyarok kenyerét

Augusztus 20-án nagyon sok ünnepi asztalra kerül a kárpát-medencei gazdák felajánlásából készült kenyér. A határokon átívelő jótékonysági program keretében hátrányos helyzetű magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak, valamint a közelmúltban leégett nagydobronyi imaház és óvoda újjáépítését is segítik. (reformatus.hu)

Ferenc pápa: Isten a teljes embert akarja megmenteni

Nagyboldogasszony főünnepén délben Ferenc pápa a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájának ablakából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel és zarándokokkal. (Magyar Kurír)

Elmúlt korok üzeneteit rejtették az időkapszulák a kárpátaljai Kereknye templomában

Az Ungvári járásban található Kereknye görögkatolikus templomában két időkapszulát találtak az épület restaurálásakor. (Magyar Kurír)

Pókember és Vasember? – Elindult a görögkatolikus ifjúsági gyalogos zarándoklat

Idén augusztus 13-18. között tartja a Görögkatolikus Metropólia az év egyik legjobban várt zarándoklatát. Népszerűségét mutatja, hogy több mint háromszázan jelentkeztek a fizikailag ugyan megterhelő, ám lelkiekben annál felemelőbb találkozóra. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 16-án

A hitet az emlékezés táplálja: mennyi jó dolgot tett Isten valamennyiünkért! Milyen bőkezű a mi mennyei Atyánk! (Magyar Kurír)

Don Bosco 203. születésnapját ünnepeljük

2018. augusztus 16-án, Bosco Szent János 203. születésnapján a szent személyéről és tevékenységéről elmélkedett a szalézi portál. (Magyar Kurír)

Születéstől a vértanúságig – Kerékpáros zarándoklattal emlékeztek Bódi Magdira, a fiatal mártírra

Bódi Mária Magdolna vértanúságának 73. évében, augusztus 11-én ismét megrendezték a hagyományossá váló kerékpáros zarándoklatot a Veszprémi Főegyházmegye fiatal vértanújának nyomában. (Magyar Kurír)

Püspöki áldás a kurdi templomtoronyra

Kurd település katolikus templomának megújult tornyát a templom búcsúünnepén, augusztus 12-én áldotta meg Udvardy György pécsi megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Kocsis Fülöp metropolita látogatása Szíriában

Görögkatolikus kezdeményezésre csaknem 8 millió forint adomány gyűlt össze Magyarországon, hogy segítségére legyen a háború sújtotta Szíria lakosságának. Az adományt Kocsis Fülöp metropolita személyesen vitte Szíriába, ahol egyházi és világi vezetőkkel, menekült keresztény családokkal találkozott, valamint a kereszténység ősi emlékeit őrző helyeket látogatott meg. (nyirgorkat.hu)

A tehetség kincs!

Rákász Gergely jótékonysági koncerttel támogatja a Magyar Református Szeretetszolgálat ösztöndíjprogramját. (reformatus.hu)

Felszabadultan, célokat keresve

Egyháztól idegen, ateista kamaszok térnek meg és válnak gyülekezeteink aktív tagjaivá. Erre a csodára ember nem képes. A REFISZ nyári táborában több száz fiatal kereste Isten vezetését. (reformatus.hu)

Szeptember közepén lesz a zirci apát benedikálása

A Zirci Ciszterci Apátság két tájékoztatását adjuk közre. (Magyar Kurír)

A terezini zsidók titkos zsinagógája

A koncentrációs táborba kényszerített zsidók zsinagógát hoztak létre maguknak egy raktár rejtekében. Hihetetlen, de szinte sértetlenül megmaradt. (zsido.com)

Befejeződött Peragine püspök libanoni látogatása

Giovanni Peragine, Dél-Albánia apostoli adminisztrátora augusztus 12-én befejezte a hónap elején megkezdett libanoni küldetését. Kefraiyában szíriai menekült gyermekek táborát kereste fel az albániai Sarandában szolgáló Szent Marcellina közösség tagjaival. A maronita főpásztorral is találkozott. (Magyar Kurír)

Támogassuk a nélkülöző diákok iskolakezdését!

A Kárpát-medencében több százezer olyan család él, akik hónapokig tartó spórolás után sem tudják beszerezni a megfelelő tanszereket és az iskolakezdéshez szükséges eszközöket. A Magyar Református Szeretetszolgálat már 10 éve segít, hogy a diákok számára a tanévkezdés valóban örömet jelenthessen. (reformatus.hu)

Ezüstmise és kiállításmegnyitó a nicki búcsún

Aigner Géza pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelte egykori nicki hívei körében Szent Anna ünnepén, a nicki templom búcsúnapján tartott hálaadó szentmisén. Az Örökségvédelmi Közösségi Házban megnyitották Sztojka József kiállítását. (Magyar Kurír)

Evangélikus Istentisztelet közvetítése Esztergomból

(NAVA_Video )

Felszabadultan, célokat keresve

Egyháztól idegen, ateista kamaszok térnek meg és válnak gyülekezeteink aktív tagjaivá. Erre a csodára ember nem képes. A REFISZ nyári táborában több száz fiatal kereste Isten vezetését. (parokia.hu)

Templombúcsú és diakónusszentelés Miskolcon

A miskolci püspöki székesegyház búcsúján, Nagyboldogasszony ünnepén szentelt diakónust Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök. (nyirgorkat.hu)

Templom- és oltárszenteléssel egybekötött templombúcsú Csengerújfaluban

A Csengerújfalui Görögkatolikus Egyházközség hívei különleges templombúcsút tartottak 2018. augusztus 12-én. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök celebrálta a búcsúi Szent Liturgiát, mely előtt a „Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek” liturgikus szöveg többszöri éneklésének kíséretében a püspök megszentelte a templomkülsőt, majd az szentélyben az oltárt. (nyirgorkat.hu)

A venezuelai Edgar Peña Parra érseket nevezte ki helyettes államtitkárrá a pápa

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén nevezte ki Ferenc pápa Edgar Peña Parra érseket, Telepte címzetes püspökét, eddigi mozambiki apostoli nunciust a vatikáni Államtitkárság Általános Ügyek részlegének helyettes vezetőjévé. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa imája a genovai tragédia áldozataiért

Nagyboldogasszony ünnepén az Úrangyala imádságát követően Ferenc pápa köszöntötte a Szent Péter téren megjelenteket és imát mondott a genovai tragédia áldozataiért. (Magyar Kurír)

Erdő Péter megáldotta Esztergomban a debreceni virágkarneválra induló kocsikat

Erdő Péter bíboros, prímás augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, az esztergomi bazilikában bemutatott ünnepi szentmisét követően megáldotta a debreceni virágkarneválra Esztergomból induló két virágkocsit. (Magyar Kurír)

Az Olasz Püspöki Konferencia elnökének nyilatkozata a genovai híd összeomlása után

Gualtiero Bassetti bíboros, perugiai érsek augusztus 14-én, kedden nyilatkozatot tett közzé a Genovában történt közúti szerencsétlenség kapcsán. Amikor egy autósztráda felüljárója összeomlott, mintegy 35 embert temetett maga alá. (Magyar Kurír)

A Görögkatolikus Médiaközpont közelgő műsorai

A héten, augusztus 16-ától is gazdag és tartalmas műsorok várják a görögkatolikus televíziós és rádiós műsorok követőit. Vasárnap a Duna Televízió a máriapócsi nagybúcsút élő adásban közvetíti. (nyirgorkat.hu)

„Nagyobbra születtem” – Ferenc pápa levele Kosztka Szent Szaniszló halálának évfordulójára

Augusztus 15-i keltezéssel a Szentatya levelet intézett Piotr Libera püspökhöz, Płock főpásztorához, Kosztka Szent Szaniszló halálának 450. évfordulója alkalmából. A mindössze 18 évesen Rómában elhunyt jezsuita novícius gyakran hangoztatta: „Nagyobbra születtem, az örök égi javakért élek.” (Magyar Kurír)

Szentek körében Székesfehérvár fogadalmi ünnepén

Húsz magyar szent ereklyéje jelenlétében ünnepeltek a székesfehérváriak a Szent István-i országfelajánlás emléknapján, augusztus 14-én. A város fogadalmi szentmiséjére érkezett ugyanis a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. (Magyar Kurír)

A Szombathelyi Egyházmegyéből is vettek részt fiatalok a nemzetközi ministránszarándoklaton

Július 28. és augusztus 4. között rendezték meg a 12. Nemzetközi Ministránszarándoklatot Rómában. A Szombathelyi Egyházmegyéből is vettek részt fiatalok a találkozón. (Magyar Kurír)

Éjszakai templomtúra a Virágkarnevál alkalmából

A tavalyi évben a Virágkarnevál hetében óriási sikernek örvendett a Debreceni Református Nagytemplomon megjelenő 3D-s épületvetítés, ezért augusztus 17-19. között ismét megcsodálhatja a közönség, hogyan „mozdul meg” a város ikonikus épülete. A programkínálat idén egy újabb éjszakai ajánlattal bővült: nem csak kívülről, hanem belülről megnézhetjük a templomot sötétedés után! (reformatus.hu)

Szent művészet a templomokban és a templomok körül

Hűsítő egyházzenei, szakrális művészeti programokkal várta az érdeklődőket a Veszprémi Főegyházmegye több temploma, templomkertje. Zenei, irodalmi rendezvények helyszíne volt többek között a monostorapáti Nepomuki Szent János-plébániatemplom és a káptalanfüredi Angyalos Boldogasszony-kápolna kertje. (Magyar Kurír)

EKE felnőtt hitmélyítő csendeshét igehirdetései

Meghallgathatóak a Piliscsabán megrendezett EKE felnőtt hitmélyítő csendeshét igehirdetései. (garainyh.hu)

Böjte Csaba atya Dél-Komáromba látogatott

Augusztus 10-én Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója mutatott be szentmisét a dél-komáromi Jézus Szíve templomban, Bros Gergely plébános és az Avilai Nagy Szent Teréz Imacsoport meghívására. Szent Lőrinc vértanú ünnepén Csaba testvér a keresztény ember kereszthordozását, annak értelmét és célját helyezte prédikációja középpontjába. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Református félóra

Egy egész települést megmozgató református alkotótáborba látogatunk el a Kossuth rádió Református félórájának 2018. augusztus 15-i adásában. Tartsanak velünk! (reformatus.hu)

Papok a pályán

2x15 pap érkezett Rakamazra 2018. augusztus 13-án. Nem búcsút ünnepeltek, hanem a közös játék örömét. Görögkatolikus papok és papnövendékek és erdélyi római katolikus papok rúgták a bőrt a nagypályás mérkőzésen. (nyirgorkat.hu)

"Ne feledkezzél el szegény magyarokról…"

Ma van Nagyboldogasszony napja. Hetven éve ekkor kezdődött Mindszenty József által meghirdetett Mária-év, amelynek végére a kommunisták mindent megtettek, amit az elején még tagadtak. Ha egy ország kormányzói így járnak el, akkor számítani és figyelmeztetni kell arra, hogy a jövőben is megteszik, amit a jelenben tagadnak. (hvg.hu)

Könnyűzenével Krisztus Király szolgálatában

A győrújfalui Kisztus Király Plébánián működő Öröm Hírnökei ének- és zenekar tagjaival beszélgettünk indulásról, a zenei szolgálat örömeiről és a jövőbeli tervekről. Az interjú a Hitvallás júliusi számának Musica sacra rovatában jelent meg. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Egyikünk sem lehet megfigyelő

Mikroszkóp alá helyezni egy ízeltlábút, gyönyörködni a kevésbé népszerű teremtményekben, és amint észrevettük, milyen szépség rejtezik világunkban, azt is felismerni: nem lehetünk csupán megfigyelők. Az Ökogyülekezeti Mozgalom pavilonja mellett izgalmas beszélgetések bontakoztak ki egy nyári fesztiválon. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban