Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusokról szólt a Rókahegyi Görög Esték legújabb előadása

Az eddigi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok áttekintése képezte a Rókahegyi Görög Esték legújabb előadásának témáját. Ezúttal a vendég előadó Varga Lóránt római katolikus atya volt. (nyirgorkat.hu)

Emberi mulasztások sorozata okozhatta a libanoni robbanást

Az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió által áttekintett dokumentumok szerint a vámhivatal vezetője és munkatársai 2014 óta legalább hatszor hívták fel a figyelmet a veszélyre és kezdeményezték a műtrágyaként is használt anyag elszállítását; ám a rakomány azóta is a belvároshoz … Tovább » (szombat.org)

A marokkói zsidó közösség létét fenyegeti a vírus

Levi Banon rabbi, a marokkói lubavicsi küldött szerint a ma már csak néhány ezer főt számláló közösség kritikus helyzetbe került. A marokkói zsidókat érzékeny veszteség érte a közelmúltban: Sholom Eidelman rabbi, a közösség nagymúltú vezetője a koronavírus áldozata lett, ahogy a főként idősekből álló hitközség több tagja is. A közösséget sokkal súlyosabban érintette a járvány,… Tovább A marokkói zsidó közösség létét fenyegeti a vírus A A marokkói zsidó közösség létét fenyegeti a vírus bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Stanisław Gądecki érsek: Isten országa nem szociológia

Poznań érseke szerint korábban vallásos gondolatokat kényszerítettek az emberekre, ma egy olyan kultúrát, ahol az élet célja az élvezet, és az egyén szabad akaratából rabszolgává válik. Stanisław Gądecki többek között a kompromisszum nélküli, a társadalmat, a politikát és az Egyházat érintő interjúi hatására vált elismertté. (Magyar Kurír)

Befejeződött a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium felújítása

Gyula, 2020. augusztus 5., szerda (MTI) - Befejeződött a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda 163 millió forintból megvalósított felújítása - tájékoztatta az intézményfenntartó Szeged-csanádi Egyházmegye szerdán közleményben az MTI-t. (MTI)

Megtartják a szentmisét a Szent István-bazilikában

Budapest, 2020. augusztus 5., szerda (MTI) - Megtartják a szentmisét augusztus 20-án a budapesti Szent István-bazilikában; a Szent Jobb-körmenet helyett ereklyés áldást kapnak a hívek - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szerdán az MTI-vel. (MTI)

Elmarad a Parti-túra Fesztivál és a világzenei program is Szolnokon

Szolnok, augusztus 5., szerda (MTI) - Elmaradnak idén a hagyományos nyár végi, ősz eleji rendezvények Szolnokon, köztük a Parti-túra Fesztivál és a világzenei program is - közölte a Tisza-parti város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón. (MTI)

Jubileumi templombúcsút ünnepelt a csengeri görögkatolikus közösség

A csengeri görögkatolikus templom felszentelésének huszadik jubileumát, a csengeri közösség fejlődését is ünnepelték augusztus 2-án a Makovecz Imre tervezte templom búcsúján. A Szent Liturgián új ikonosztázt szentelt Szocska A. Ábel megyéspüspök, valamint búcsút vettek az eddigi szolgálattevőtől, Ignácz András parókustól. (Magyar Kurír)

Hogyan kapcsolódhatunk Istenhez?

A vallásos formák és a spontaneitás is helyet kaphatnak az Istennel való kapcsolódásban. (parokia.hu)

Uram, jó nekünk itt lennünk! – lelki táplálék Úrszínváltozás ünnepén

Augusztus 6-án Urunk, Jézus Krisztus színe változását ünnepeljük. Az ünnepről Kocsis István aranyosapáti parókus atya elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

HETVEN ÉVE HURCOLTÁK EL A SALGÓTARJÁNI FERENCESEKET

Idén van a szerzetesrendek feloszlatásának 70. évfordulója, ebből az alkalomból Salgótarjánban is megemlékeztek az itt működött ferencesekről, szentmisével és koszorúzással, a Ferences Világi Rend Fájdalmas Szűzanyáról nevezett helyi testvéri közössége és a Szent József Plébánia szervezésében. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. augusztus 6.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Tizedik alkalommal indul el Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyprogramja

A szünidő még tart, de néhány hét múlva a tavaszi digitális oktatást felváltja a tantermi oktatás, szükség lesz tanszerekre. Az iskolakezdés idén még komolyabb megterhelést jelent a gyermekes családoknak. A Karitász 2020-ban 10.000 iskolás gyermek támogatását tűzte ki céljául. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. augusztus 6., Urunk színeváltozása

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 17,1–9 (Magyar Kurír)

Evangélikus riportok

(NAVA_Video )

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

Megjelent az Új Ember 2020. augusztus 9-i száma

Az Új Ember ez évi harminckettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: Kérdezzük meg, hogyan tudjuk segíteni a világ gyógyulását!

Augusztus 5-én, az egy hónapos szünet után, a Szentatya ismét tartott katekézist a vatikáni Apostoli Palota könyvtárából. Különleges és aktuális témát választott ma kezdett elmélkedéssorozata tárgyául, ez pedig a világ gyógyítása. (Magyar Kurír)

Isten igéjét szívünk csendjében ismerjük fel – Havas Boldogasszony-búcsú Pécsett

Az idei Havas Boldogasszony-búcsú alkalmával Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó mutatott be ünnepi szentmisét augusztus 4-én Pécs közkedvelt templomában. (Magyar Kurír)

Stefan Oster SDB: A lelki tekintély lényege mások növekedése

A plébániai közösségek missziós hivatásáról szóló vatikáni instrukció szüntelenül reakciókat vált ki, főként a német egyházban. A napokban Stefan Oster szalézi szerzetes, passaui püspök a honlapján közzétett videoüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a rendelkezéssel kapcsolatban tévedés lenne az egyházi hatalom kérdését középpontba állítani. (Magyar Kurír)

Legyen öröm az iskolakezdés! – A Katolikus Karitász segíti a gyermekes családokat

A Katolikus Karitász idén tizedik alkalommal indítja útjára Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyprogramját. A szervezet célja, hogy az augusztus 5-én kezdődött országos összefogás révén tízezer gyermeket segítsen még az iskolakezdés előtt és a tanév elején. A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából száz külhoni első osztályost is támogatnak. (Magyar Kurír)

Egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a libanoni robbanás után

A tegnap esti döbbenetes bejrúti robbanás nemcsak Libanont, hanem az egész világot megrázta: egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a libanoni emberek felé. Ferenc pápa külön megemlékezett mai katekézisén a történtekről, míg magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter bíboros is táviratban fejezte ki szolidaritását a tragédia után. A teljes cikket a 777 […] The post Egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a libanoni robbanás után appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A felvidéki magyaroknak csak a »motor« kell, aki lelkesíti őket és kitart velük – Petőfi-ösztöndíjasként Pozsonyban

A nyitott lelkű, kalandvágyó ifjúság számára a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának ösztöndíjpályázata keretében megvalósuló Petőfi Sándor Program évek óta kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy külföldön próbáljon szerencsét, s hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítse, segítse a kinti közösségeket. A lelkes, tettvágytól buzgó ösztöndíjasok között volt idén Pap Boglárka is, aki a Pozsonyban töltött időről és tapasztalatairól mesél. Címkék:  Pap Boglárka Pozsony Petőfi Sándor Program ösztöndíj Magyarok közösségben (Képmás magazin)

Európai keresztyének szolidaritása Libanonnal

(reformatus.hu)

Új vezetőt választott a Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiója

Új régióvezetőt választott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának küldöttgyűlése. Szalai Ferenc megbízatása augusztus 1-jétől négy évre szól. (Magyar Kurír)

Sierra Leone – Erőszak az utcákon: Az Egyház békére szólít a megosztott országban

A közelmúlt emléke – tele polgárháborúkkal és összecsapásokkal – megkongatja a vészharangot, valahányszor föléled az erőszak Sierra Leonéban. Az elmúlt hetekben az északi tartomány fővárosában, Makeniben több atrocitásról is beszámoltak, melyeknek számos áldozata és sérültje van. (Magyar Kurír)

Erdő Péter bíboros részvéttáviratot küldött Libanonba

Legalább száz ember meghalt és több mint négyezren megsérültek az augusztus 4-én Libanon fővárosában, Bejrútban bekövetkezett robbanás következtében. Erdő Péter bíboros, prímás részvéttáviratot küldött Béchara Boutros Raï bíborosnak, antiochiai maronita pátriárkának. (Magyar Kurír)

Csöndes, váratlan ölelésre vágyunk a félrenézés társadalmában

Azt olvastam nemrég, hogy a félrenézés társadalmában élünk. Amelyben talán rég elfelejtettük, hogy hitünk, lelkünk, életünk állapotáról a magatartásunk árulkodik. Látványosan. Testestől-lelkestől. Címkék:  irgalmasság lélek hit (Képmás magazin)

Magis-találkozó – Idén online

A járványügyi helyzetre való tekintettel az augusztusra tervezett jezsuita szervezésű európai Magis találkozó elmarad. A szervezők mégis lehetővé teszik a fiatalok számára, hogy szerte a világból együtt legyenek augusztus 8-án – online módon. Felhívásukat olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Éjszakai orgonazene a Nagytemplomban

(reformatus.hu)

Jótékonysági „fehér vacsorát” rendeztek Szombathelyen a püspöki palota kertjében

Ismét white partyt (fehér vacsorát) rendezett a Női Vállalkozói Klub Egyesület a szombathelyi püspöki palota kertjében augusztus 2-án. A felajánlásoknak köszönhetően idén is több százezer forint támogatást kapott a Mindszenty Alapítvány. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 5-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Hit és hűség a pap életében – Szabó Ferenc SJ sorozata (6. rész)

Az Egyházunk szemben a kihívásokkal című sorozat 6. részében a jezsuita teológus a hit és a hűség témáját fejti ki a papok életében. (Magyar Kurír)

Augusztusban folytatódik az Operettszínház szabadtéri musicalsorozata

Nézőik kívánságát teljesítve folytatódik az Operettszínház koncertsorozata, mert Dolhai Attilát idézve „Megtörtént a csoda”. Nagyon fontos ez a csoda nekik és a közönségnek is. A kígyózó sorok a bejárat előtt mind ezt mutatják.   Címkék:  Budapesti Operettszínház musical operettgála (Képmás magazin)

Augusztus 20. – A Szent István-bazilikában tartják a szentmisét

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét adjuk közre. (nyirgorkat.hu)

Szélsőséges muszlimok keresztényeket vertek meg Kenyában

A múlt hónapban szélsőséges muszlimok három testvérre támadtak a kenyai Isioloban. A fiatal keresztények éppen az öntözőrendszerüket akarták ellenőrizni, amikor... (s4c.news)

Augusztus 20. – A Szent István-bazilikában tartják a szentmisét

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

A nyitott szem misztikája – Johann Baptist Metz és a szenvedők tekintélye

Ezen a napon, augusztus 5-én született 1928-ban Johann Baptist Metz, aki tavaly decemberben hunyt el. A Vigilia folyóirat a közösségi oldalán utolsó, A nyitott szem misztikája címet viselő könyvéből idézve emlékezik meg a teológusról. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az imáinkat kéri Libanonért – a Karitász székhelyén is kárt okozott a robbanás

Hatalmas robbanás rázta meg augusztus 4-én, kedden Libanon fővárosát. A detonáció helyszíne felől óriási füst emelkedett Bejrút fölé. A tragédiának legalább száz halottja és négyezer sebesültje van. (Magyar Kurír)

Érzi a macska, hogy beteg vagyok – Mi magyarázza az ilyen jelenségeket?

Mi, akik állatokat tartunk, számtalanszor tapasztalhattuk már, hogy kedvenceink (legalábbis közülük az emberhez legjobban kötődök, mint a kutya meg a macska, de olykor még a madarak is) megérzik és átveszik az ember hangulatát, érzékenyen reagálnak egészségi állapotunkra. Címkék:  állatok kutya macska háziállat (Képmás magazin)

Merjünk a végekre menni – Gájer László videoblogja

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára kéthetente jelentkező videobloggal hozza közel mindannyiunkhoz a Szentírás tanítását. Legújabb vlogjában Laci atya arról elmélkedik, mit jelent találkozni olyan helyzetekkel, amelyektől félünk, mit jelent találkozni olyan emberekkel, akik mások, mint mi vagyunk, mit jelent kimenni a perifériára. (Magyar Kurír)

Napijeggyel utazhatjuk be a Dunakanyart mától

Új összevont közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, amellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a Mahart helyi járatai is igénybe vehetők. Az új napijegy szerdától érvényes. Címkék:  Dunakanyar napijegy (Képmás magazin)

Adjunk hálát az Úrnak! – 25 éves a kéki görögkatolikus templom

„Augusztus 2-án a templombúcsúi Szent Liturgián hálát adtunk az Úrnak, hogy a kéki görögkatolikus templom, mely a görög és római katolikus hívek lelki központja, 25 évvel ezelőtt épült meg” – Szabó Gábor esperes atya írt az eseményről. (nyirgorkat.hu)

Azbej Tristan: Életmentő segítségre van szüksége Libanonnak

Azbej Tristan telefonon bejelentkezve közölte, miután egyeztetett Libanon magyarországi nagykövetével és karitatív szervezetekkel, úgy látja, hogy elsősorban katasztrófavédelmi és orvosi... (s4c.news)

Püspöki szentmisét ünnepeltek a taksonyi Szent Anna-templomban

Július 25-én, szombaton Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a taksonyi Szent Anna-templomban a templom védőszentjének ünnepén, majd a 20. század nehéz korszakainak helyi áldozataira emlékezve a hívek koszorút helyeztek el a nagyközség emlékművénél. (Magyar Kurír)

IDŐSEK, BETEGEK ÉS A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐK TALÁLKOZTAK A PORCIUNKULA BÚCSÚN MÁTRAVEREBÉLY - SZENTKÚTON

A ferences rend sok kegyelmet közvetítő búcsúünnepén, a porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapján Mátraverebély-Szentkúton mutatott be szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök. A porciunkula búcsú alkalmával a betegek kenetének közösségi kiszolgáltatására is sor került. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. augusztus 5.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Márk metropolita beszéde Szentéletű Pambó emlékére

Főpásztorunk július 31-én, pénteken a rjazanyi Nagyboldogasszony székesegyházban tartott szent liturgiát, melynek végén az egyiptomi sivatagok egyik legnevesebb szentjéről, Szentéletű Pambó atyáról emlékezett meg:  „Nem véletlen, hogy híveink számára a Szentek Élete volt évszázadokon keresztül a legkedvesebb olvasmány. Hiszen Isten szentjeinek az élete a keresztény bölcsesség kimeríthetetlen forrása. Mi, mai emberek, lélekben gyöngébbek vagyunk, és […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Tivadar bácsi

"A jézusi szelíd hatalom nem kívül igáz le, hanem megérint belül és az élet irányába vezet. Boldog, aki elfogadja, szerencsétlen, aki nem él vele." (parokia.hu)

Teológiai nézőpontok a karanténról

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. augusztus 5.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 15,21–28 (Magyar Kurír)

Az Isteni Ige Társasága vette át a bicskei plébániát

2020.08.02. - Szentmisét mutatott be Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Bicskén abból az alkalomból, hogy az Isteni Ige Társasága (verbita rend) a Székesfehérvári Egyházmegyével kötött megállapodás alapján átvette a bicskei plébániát. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A pápa kinevezte a Gazdasági Titkárság új második emberét

A spanyol Maximino Caballero Ledo világi hívő a vatikáni Gazdasági Titkárság új titkára. Házas, két gyermek édesapja, pénzügyi szakértő, a Gazdasági Titkárság jelenlegi prefektusának gyermekkori barátja. Egy amerikai globális vállalatnál betöltött felelősségteljes állását hagyja ott a vatikáni megbízatásért. (Magyar Kurír)

Az ars-i plébánosnál

Vianney Szent János, a plébánosok védőszentje 1786. május 8-án született. Ars-i plébánosként szentekhez illő életével, gyóntatói munkájával radikálisan átformálta környezete szellemiségét – egy idő után egész Franciaországból özönlöttek hozzá gyónni a zarándokok. Ars-ban készült felvételünkben néhány gondolat is elhangzik a plébánosról egy ezüstmiséjét ünneplő plébánostól, Szarvas Péter atyától, illetve a csoport idegenvezetőjétől, Tóth Andreától. The post Az ars-i plébánosnál appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Kávé örömhírrel – A Katolikus Shalom Közösség missziója

A Brazíliából indult Katolikus Shalom Közösség kezdeményezése apránként behálózta a világot. Sikerük titka az általuk sugárzott öröm. (Magyar Kurír)

Új közép-európai jezsuita provincia jött létre

2021. április 27-től négy provincia egyesül az új közép-európai provinciában: Ausztria, Németország, Litvánia-Lettország és Svájc jezsuita közösségei. Az új provincia vezetője Bernhard Bürgler kelet-tiroli osztrák rendtag, pszichoterapeuta, aki 2014 óta áll az osztrák rendtartomány élén. (Magyar Kurír)

Segítség földi életünk beteljesítésében – Idősek és betegek zarándoklata Mátraverebély-Szentkúton

A Porciunkula-búcsúhoz kapcsolódóan immár 23. alkalommal várták a zarándokokat a ferencesek az idősek, betegek és szociális ellátásban részesülők búcsújára Mátraverebély-Szentkútra. A Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthona és a nemzeti kegyhely szervezte búcsú szentmiséjét augusztus 3-án Marton Zsolt váci megyéspüspök főcelebrálásával mutatták be. (Magyar Kurír)

Palotakerti nyár – Megrendezték a 26. Hálós Szentjánosbogár Gyermektábort Nagyváradon

Július 20. és 24. között rendezték meg a 26. Hálós Szentjánosbogár Gyermektábort a nagyváradi püspöki palota kertjében, ahova nulladiktól nyolcadik osztályos korig várták a gyerekeket. (Magyar Kurír)

Energetikai beruházások a Nyíregyházi Egyházmegyében

Dr. Papp Tibor főhelynök atya a Kölcsey Televíziónak nyilatkozott az egyházmegye energetikai beruházásairól. (nyirgorkat.hu)

Megkezdődtek a Bárka táborok a Balatonnál

(reformatus.hu)

Idén „Inkább bringázz!”

(reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 4-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ökumenikus ünnepség keretében áldották meg a Hajdúszoboszló határában felállított keresztet

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly református püspök részvételével áldották meg a trianoni diktátum centenáriumára állított út menti keresztet Hajdúszoboszló határában július 31-én. (Magyar Kurír)

A jazidik hazatérését támogatja a magyar kormány

Azbej Tristan az Iszlám Állam által a jazidiak ellen végrehajtott népirtás emléknapja alkalmából a Free Yezidi Foundation szervezte online konferencián... (s4c.news)

Halljuk meg a kirekesztő szavakat! – Imádság a roma holokauszt és a kislétai gyilkosság évfordulóján

A budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban tartottak ökumenikus imádságot augusztus 3-án a Sant’Egidio közösség szervezésében a roma holokauszt (pharrajimos) és a kislétai gyilkosság évfordulóján. Az imaórát Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke vezette. (Magyar Kurír)

Nem vagyok különb másoknál, csak mert orvos vagyok

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed végignézte kishúga halálát. Akkor határozta el, hogy orvos lesz és segít mindenkin, akin tud. Azonban ő nemcsak gyógyszerekkel gyógyít, hanem szeretettel is. A csecsemő- és gyermekgyógyász főorvossal szakmai sikerekről, gyászfeldolgozásról, arab születési rítusokról is beszélgettünk. Címkék:  Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed gyermekgyógyász Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház (Képmás magazin)

Baptista magazin 2020. 07. 26-i adás

2020. június 8-án iktatta be a Magyarországi Baptista Egyház dr. Szilágyi Bélát a Baptista Szeretetszolgálat elnöki szolgálatára. A betegsége miatt leköszönő Szenczy Sándor – a Szeretetszolgálat emeritus elnöke – Isten áldását kívánta utódjának, barátjának. Portrébeszélgetés Dr. Szilágyi Bélával, a Baptista Szeretetszolgálat új elnökével. Bemutatjuk a Baptista Szeretetszolgálat új programját, amely komplex segítséget nyújt a munka […] (baptist.hu)

A sokszínű vallás – Patton Márk

2020. augusztus 2-án délelőt a Duna Televízió Sokszínű vallás című műsorában Patton Márk baptista lelkipásztor és családja életébe kaphatunk betekintést. (baptist.hu)

Az Egyház válsága és a papság identitásválsága – Szabó Ferenc SJ sorozata (5. rész)

Az Egyházunk szemben a kihívásokkal című sorozat 5. részében a jezsuita teológus az Egyház és a papi identitás válságával foglalkozik. Rávilágít, hogy végeredményben a papság mai válsága az Egyház válságából ered. „Ha a papság jelenlegi megpróbáltatása identitásválság, akkor ez valójában az egész Egyház identitásválságát jelzi.” (Magyar Kurír)

Isten velünk van és segít – Szent Donát-ünnep Székesfehérváron

Székesfehérvár városának régi fogadalmi ünnepe a Szent Donát-búcsú. Augusztus 2-án Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét a fogadalmi kápolna előtt a város plébániáiról érkező hívek részvételével. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

„Zenéből rakott össze a Jóisten” – Rúzsa Magdi az augusztusi Képmásban

Az augusztusi lap címlapján Rúzsa Magdi, aki a karantén idején sem tétlenkedett.  Címkék:  Képmás Rúzsa Magdi (Képmás magazin)

Tahi konferencia közvetítés információk

Kedves testvéreink! A Tahi konferencia 2020 online közvetítése egyházunk youtube csatornáján lesz elérhető augusztus 16-án, vasárnap 15 órától. Bátorítjuk a testvéreket arra, hogy minél többen kapcsolódjanak be az online közvetítésbe. Egyházunk youtube csatornája az alábbi linken elérhető: A közvetítés közvetlen linkjét egyházunk Facebook-oldalán, illetve honlapján osztjuk meg a testvérekkel augusztus 16-án, vasárnap 14.50-kor. (baptist.hu)

Muszlim vezetők szólaltak meg Raï pátriárka Libanon semlegességéért tett felhívásával kapcsolatban

A muszlim áldozati ünnep, az Íd Al-Adhá napjaira Libanonban is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, az egészségügyi vészhelyzet miatt ugyanis nem rendezhetők közösségi ünnepségek. (Magyar Kurír)

Legyen templom az életünk – diakónussá szentelték Fehér Csongort

2020. augusztus 2-án, vasárnap, a 11 órakor kezdődő Szent Liturgia keretében Kocsis Fülöp metropolita diakónussá szentelte Fehér Csongort a máriapócsi bazilikában. (nyirgorkat.hu)

A Porciunkula-búcsú előestéjén tartották az elsőszombati Mária-köszöntőt Csíksomlyón

A teljes búcsú nagy lehetőség, hogy Isten a bűneink után járó büntetést elengedje, mondta Bőjte Mihály OFM csíksomlyói házfőnök az augusztus 1-jén megtartott elsőszombati szentmisén. (Magyar Kurír)

Hol van a boldogságunk kulcsa? – Pszichológusszemmel a „Hector a boldogság nyomában” című filmről

A boldogság különös, furcsa ábrándkép, a levegőhöz hasonlatos, mindenütt jelen van, tudjuk, hogy létezik, mégsem látható, és rengetegszer emiatt nem is vesszük észre, mert nem észleljük, nem érezzük meg azt a titkos pillanatot, amikor tündérszárnyait ránk teríti, mielőtt elillan. Címkék:  Hector a boldogság nyomában boldogság filmek pszichológusszemmel (Képmás magazin)

Évfordulós zarándoklat – 305 éve könnyezett másodjára a pócsi Szűzanya-ikon

2020. augusztus 1-jén 305 éve annak, hogy Máriapócson az Istenszülő másodszor kezdte könnyeit hullatni. Erre emlékezve indult szombaton zarándoklat a Máriapócsot körbeölelő Boldogságok Útján. (nyirgorkat.hu)

Megújult a református templom Prügyön

Hófehérre festett falak és megújult padok fogadják a prügyi református templomba érkezőket. A több mint félévezredes épület Taktaköz legmagasabb református hajléka, ahol Móricz Zsigmond is konfirmált. A kívül-belül elvégzett felújításért augusztus 2-án hálaadó istentiszteletet tartottak az alig háromezer lakosú településen. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Illés próféta emléknapja Nyíregyháza-Kertvárosban – KÉPRIPORT

A Nyíregyháza-Kertvárosi Görögkatolikus Egyházközségben is ünnepi Szent Liturgián emlékeztek meg július 20-án Illés prófétáról, aki tüzes szekéren ragadtatott az égbe, valamint kedves tanítványáról, Elizeusról. (Magyar Kurír)

Jó cselekedetek által is megszentelődünk – Karitatív Szolgáltató Pont és Raktár nyílt Sajószentpéteren

A Görögkatolikus Metropólia fenntartásában működő Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat egy új szolgáltató ponttal bővült Sajószentpéteren. A Karitatív Szolgáltató Pont és Raktárat augusztus elsején Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök áldotta meg. (nyirgorkat.hu)

Állami gondozottaknak szervezett országos focitornát a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Állami gondoskodásban élő gyerekeknek rendezett országos labdarúgótornát Szegeden a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány augusztus 1-jén. (Magyar Kurír)

Benedek emeritus pápa beteg, de egészségi állapota nem ad okot az aggodalomra

Georg Gänswein érsek, az emeritus pápa személyi titkára úgy véli, nincs ok az aggodalomra; igaz ugyan, hogy a 93 éves XVI. Benedek egy fájdalmas, de nem súlyos betegség akut fázisában szenved – közölte a vatikáni sajtószolgálat az újságírók kérdésére válaszolva, miután elterjedt a hír a médiában, hogy XVI. Benedek herpeszvírussal küzd, amely az arcát támadta meg. (Magyar Kurír)

Fókuszban a NEK – a Rókahegyi Görög Esték mai előadására is hívja az érdeklődőket

„A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok” címmel várja az érdeklődőket ma délután 17.00 órától a Rókahegyi Görög Esték hatodik előadása. (nyirgorkat.hu)

Száz éve született Nemeshegyi Gyula

Tard Matyóföld szélén fekvő kis község, de jelentősége és sajátosságai nagyon különösek. Egyszer a nyaralóknak így mutatta be az idegenvezető: „Itt minden vallás jelen van, és az emberek is egészen különös dolgokkal foglalatosak.” Az első magányos világutazó, aki vitorláson átkelt az óceánon, hajóját így nevezte el: „Tardi harmat”. Fa Nándor az első útján a maga […] (baptist.hu)

Országos tornán fociztak a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyerekei

Állami gondoskodásban élő gyerekeknek rendezett országos labdarúgó tornát Szegeden a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány augusztus 1-jén. (Magyar Kurír)

XVI. Benedek súlyosan megbetegedett

XVI. Benedek emeritus pápa súlyosan megbetegedett azt követően, hogy hazatért szülőföldjéről, Bajorországból, ahol haldokló fivérét látogatta meg – számol be a Hirado.hu. A Vatikán hétfő esti közlése szerint XVI. Benedek állapota „különösebb aggodalomra nem ad okot”, eltekintve attól, hogy egy fájdalmas betegség akut szakaszával küzdő 93 éves emberről van szó – közölte a Vatikán sajtószolgálata […] The post XVI. Benedek súlyosan megbetegedett appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Függőleges lebegés

Tésenyi Timea mentálhigiénés szakember írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Fatimában tartják szeptember elején a portugál jogászok tizenkettedik nemzeti találkozóját

A fatimai Kármelhegyi Miasszonyunk-házban rendezik meg szeptember 2. és 5. között a Portugál Kánonjogi Társulat szervezésében a találkozót. Az összejövetel célja, hogy elmélyítsék a bírók, az ügyvédek és más jogot végzett személyek egyházjogi ismereteit. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei ministránstábort tartanak Debrecenben

A ministránsok idén a Szent József Kollégiumban egy hetet tölthetnek el együtt. (dehir.hu)

Istenháza a senkiföldjén

Középiskolás és egyetemista fiatalok építették fel a semmiből valahol az Alföldön, egy erdő szélén, a rendszerváltás után. Idén nyáron már az ő gyermekeik állították helyre kétkezi munkával saját elhatározásukból. A senkiföldjén helyet kapott garai kápolna története. (parokia.hu)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Apor Vilmos Katolikus Főiskola Rektori Feladatkör (Váci Katolikus Egyházmegye)

PÜSPÖKI SZENTMISE A TAKSONYI SZENT ANNA TEMPLOMBAN - KÉPRIPORT

2020. július 25-én, szombaton Marton Zsolt váci megyéspüspök tartott ünnepi szentmisét a taksonyi Szent Anna templomban, a templom védőszentjének ünnepén. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. augusztus 4.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Püspökkenyér

(NAVA_Video )

Evangélikus istentisztelet

(NAVA_Video )

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

Isten meghosszabbított keze: a karitászos – Hálaadó szentmise a karitászönkéntesek szolgálatáért

Július 31-én este Budapesten, a Bosnyák téri Páduai Szent Antal-plébániatemplomban hálaadó szentmisén köszönte meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitászközpontja és a Katolikus Karitász a járványügyi vészhelyzetben szolgálatot teljesítő önkéntesei áldozatos szolgálatát. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. augusztus 4.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 15,1–2.10–14 (Magyar Kurír)

XVI. Benedek súlyosan megbetegedett bajorországi útja után

XVI. Benedek emeritus pápa súlyosan megbetegedett azt követően, hogy hazatért szülőföldjéről, Bajorországból, ahol haldokló fivérét látogatta meg – írta a Passauer Neue Presse című német napilap augusztus 3-án. (Magyar Kurír)

Vállaljuk a szembenézést és valós megoldásokat keresünk – A szerzetesi iroda a gyermekbántalmazásról

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) széles körű összefogást teremtve folytatja azt a munkát, amely a Magyar Katolikus Egyházban a gyermekvédelem területén kezdődött. Az MSZKI szembenézést, megelőzést és szemléletformálást segítő kezdeményezéseit Kiss Didák ferences szerzetes, irodavezető és Rudan Mária, az iroda gyermekvédelmi tanácsadója mutatta be. (Magyar Kurír)

Krisztus segítő támogatása van mögöttünk – jubileumi templombúcsú Csengerben

A csengeri görögkatolikus templom építésének húszéves jubileumára, a csengeri közösség fejlődésére is emlékeztek augusztus 2-án a Makovecz-templomban végzett búcsúi Szent Liturgián; új ikonosztázt szentelt Szocska A. Ábel megyéspüspök, valamint búcsút vettek az eddigi szolgálattevőtől, Ignácz András parókus atyától – nagyszabású ünnepség a szatmári településen. (nyirgorkat.hu)

Jöjj, lépj ki a bárkából – Diakónusszentelés Máriapócson

Augusztus 2-án, vasárnap Szent Liturgia keretében Kocsis Fülöp metropolita diakónussá szentelte Fehér Csongort a máriapócsi bazilikában. (Magyar Kurír)

Elraboltak egy 17 éves lányt, majd elítélték az apját, amiért rosszul bánt vele

Még január 5-én, Kadunából rabolták el a 17 éves Sadiya Amost iszlám szélsőségesek azzal a céllal, hogy erőszakkal áttérítsék az iszlám... (s4c.news)

Krisztus él! – Ifjúsági találkozót és zarándoklatot rendeztek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Július 24. és 26. között rendezték meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ifjúsági találkozóját és gyalogos zarándoklatát, amelyen közel száz fiatal vett részt, hogy együtt tegyenek tanúságot Krisztusról és a vele való növekedésről. A háromnapos programról Törő András, az egyházmegye ifjúsági referense írt beszámolót, amit szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa segélyezési programja négy év alatt egymillió embernek nyújtott segítséget Ukrajnában

A pápa Ukrajnáért elnevezésű projekt 2016-ban indult el 15 millió euró befektetéssel, és lassan a végéhez közeledik. Egyik gyümölcse az ökumenikus jótékonysági együttműködés, amely tovább folytatódik. A vasárnapi Úrangyala elimádkozásakor Ferenc pápa felhívást intézett a donbászi tűzszünet kapcsán, amelyről Eduard Kava, Lviv (Lemberg) segédpüspöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. (Magyar Kurír)

Férfi a pályán 6. – Isten magasztalása

Országos Baptista Férfitalálkozó Tahiban 2020. szeptember 26., szombat 10.00 – 17.00 óráig (érkezés 9 órától)Jelentkezési határidő: szeptember 17. REGISZTRÁCIÓ Délelőtt:Varga László – Kapcsolat a gyülekezetben és azon kívülDani Zsolt – Kapcsolataink a városbanKiscsoportokEbédszünet: 13.00–14.30Szabadtéri parti Mohácsi Dezső közreműködésévelÜstben készült zöldséges raguleves gazdagon, lekváros buktávalDélután:Dr. Erdei Tamás szívspecialista – Mire képes a szívünkFancsali Gábor szállodaigazgató – VálságmenedzselésPapp […] (baptist.hu)

Maruzsa: szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet

A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára hétfőn Üllőn újságíróknak. (OrientPress Hírügynökség)

Új feszületet állítottak a mikepércsi Jézus Szíve-kápolna udvarán

Fél évvel ezelőtt a debreceni Szent Anna-székesegyházhoz tartozó mikepércsi Jézus Szíve-kápolna udvarán a nagy feszület kidőlt, mivel nem bírta tovább az időjárás viszontagságait. Mivel a régit nem lehetett megmenteni, új keresztet állítottak, amit a közösség július 29-én helyezett el. (Magyar Kurír)

Ikerkönyvek – A „Cápa” önarcképe és portréja

Most, amikor ezeket a sorokat írom, már újra látogatható a Nagymező utcában a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely a Robert Capa, a tudósító című állandó kiállítással tiszteleg az 1913-ban Friedmann Endre Ernőként anyakönyvezett, és nagyon fiatalon, 1954-ben, az indokínai Thái Bình-ben meghalt művész előtt, akit elsősorban haditudósítóként ismert meg a nagyközönség. (Magyar Kurír)

Iránytű Hivatástisztázó Műhelysorozat a Sapientián 2020 őszén

Az Iránytű Hivatástisztázó Műhelysorozat, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szerzetesi és papi összefogással vezetett, fiatal felnőtteknek meghirdetett kurzusa 2007-ben indult. Célja, hogy segítse azokat a 18 és 35 év közötti szabad állapotú fiatalokat, akik életük nagy döntései előtt állnak. (Magyar Kurír)

Az Isteni Ige Társasága vette át a bicskei plébániát

Augusztus 2-án szentmisét mutatott be Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Bicskén abból az alkalomból, hogy augusztus 1-jével az Isteni Ige Társasága (verbita rend) a Székesfehérvári Egyházmegyével kötött megállapodás alapján átvette a bicskei plébániát, a hozzá tartozó Alcsútdoboz, Csabdi, Felcsút társplébániákat, illetve Óbarok, Szárliget, Vasztélypuszta és Nagyegyháza filiákat. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 3-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

„A magyar táj terményei közt rengeteg a superfood” – beszélgetés Szabó Adrienn dietetikussal

Szabó Adrienn dietetikus könyvet írt „Magyar superfood” címmel. Most pedig el is mondja, miért fontos, hogy hazait vásároljunk, milyen élelmiszerekkel tudjuk fenntartani az egészségünket úgy, hogy a fenntarthatóságot is képviseljük. Címkék:  Szabó Adrienn dietetikus superfood szuperétel (Képmás magazin)

Öröm, boldogság – elégedettség? (1. rész)

Minden ember vágya az öröm és a boldogság elérése és lehetőség szerint a fenntartása. A Makkai László görögkatolikus pap honlapján megjelenő sorozatban Krasznay Mónika pasztorálpszichológus ír a témáról. (Magyar Kurír)

Brenes bíboros: A nicaraguai székesegyházban történt tűzeset terrorcselekmény volt

„Terrorcselekmény” – ezzel a szóval jellemezte Leopoldo Brenes nicaraguai bíboros a managuai székesegyház egyik kápolnáját tönkretevő július 31-i gyújtogatást. (Magyar Kurír)

A paprikasalátától a C-vitaminig – Szent-Györgyi Albert véletlen felfedezése

Nagyrápolti Szent-Györgyi Albert régi birtokos nemesi családban született harmadik fiúként 1893-ban. Apja, Miklós Erdélyben élő felmenői között gazdálkodók és hivatalnokok egyaránt voltak. Édesanyja, Lenhossék Jozefina révén ugyanakkor a Lenhossék famíliából, az egyik leghíresebb hazai orvosdinasztiából származott. Talán ezért sem meglepő, hogy már fiatalon vonzotta őt is az orvosi, egészen pontosan a kutatóorvosi pálya. Címkék:  Szent-Györgyi Albert C-vitamin (Képmás magazin)

Vasmise vastapssal Vállajon – Pásztor Károly szülőfalujában mutatott be hálaadó szentmisét

Pásztor Károly vasmisés plébános július 25-én hálaadó szentmisét mutatott be pappá szentelésének 65. évfordulóján szülőfalujában, Vállajon. A Szentlélek-templomban tartott ünnepi liturgiára határon túli településekről, Károly atya eddigi szolgálati helyeiről is érkeztek hívek, valamint számos egyházmegyés pap is jelen volt. (Magyar Kurír)

Haláltól az életbe

Isten kegyelméből ebben a 2020-as évben – a mindenki által ismert nehéz és nem mindennapi körülmények ellenére – különleges pünkösdi istentiszteletünk lehetett, mert két testvérünk, egy fiatal házaspár döntött a bemerítkezés mellett és kötelezte el magát Krisztus felé ilyen módon is. Bence: „Szerető, de nem keresztyén családban nőttem fel, így sokáig nem tudtam, hogy ki […] (baptist.hu)

A református értékadó

(reformatus.hu)

Nyári könyvajánló: A keresztény vitakultúra példája – Katolikus szemmel Luther Mártonról

Ha korunkra tekintünk, nem túlzás azt mondani, hogy a vitakultúra szempontjából sekélyes időket élünk. Ebben siet segítségünkre Peter Neuner dogmatikaprofesszor Luther Márton reformációja című izgalmas kötete, melyet kiadónk a hét folyamán kiemelt kedvezménnyel nyújt át az olvasóknak. (Magyar Kurír)

Államtitkár a Hagia Sophia mecsetté nyilvánításáról: nem fogják nyilvánosan elítélni a török partnert

A magyar kormány felvette a kapcsolatot a törökországi keresztény közösségekkel a Hagia Sophia ügyében. Az államtitkár szerint az ügy praktikus jelentősége csekély, a szimbolikussága viszont történelmi távlatokban is hatalmas. (atv.hu)

Menekíti a katolikus egyház mindenét, amije csak van – Hongkongból

Internetes támadás áldozata lett a Vatikán, ezért kellett súlyos döntést hozni. A szentszéki diplomácia átszállított a Vatikánba minden dokumentumot Hongkongban működő képviseletéről - jelentette az olasz sajtó csütörtökön, miután amerikai források közlése szerint kínai hekkerek törték fel a katolikus egyház hongkongi intézményének számítógépes rendszerét. (infostart.hu)

Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában

A trianoni békediktátumra emlékezve, az ökumené jegyében három történelmi egyház képviselői is elmondták gondolataikat a résztvevők előtt. (dehir.hu)

Meghackelték a Vatikánt, Kína állhat a háttérben

Az amerikai Recorded Future kiberbiztonsági cég szerint a kínai RedDelta nevű hackercsoport követhetett el összehangolt támadást több egyházi intézmény ellen. (hvg.hu)

Benedek és Ferenc: folytonosság a két pápa tanításában – Szabó Ferenc SJ sorozata (4. rész)

Az Egyházunk szemben a kihívásokkal című sorozat 4. részében a jezsuita teológus arra világít rá, hogy a hit válságára vezethető vissza a kereszténységen belüli egyenetlenség és a Katolikus Egyházban tapasztalható válság. A belső egységet megbontja a viszály, mely Ferenc pápa személyével és nem ismert vagy félreismert tanításával szembeni igazságtalan és romboló kritikában is jelen van. (Magyar Kurír)

Püspöki szentmise Szent Donát ünnepén - beszámoló

2020. augusztus 2. - A búcsúi szentmisén imádkoztunk a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Küldj egy dalt! – a debreceni K-Pont Fesztre

A „Szólj Be a Papnak!” csapata szervezésében kerül sor szeptember 23–24. között a K-Pont Fesztre a debreceni Apolló Moziban, ahol a filmvetítések mellett egyéni előadók és zenekarok is bemutatkozhatnak. A pályázati felhívást adjuk közre. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. augusztus 3.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Lelkünk horgonya

A Balaton-NET idei rendezvényét online tartják meg a járványveszély miatt. Kapocs Attila koordinátorral arról beszélgettünk, hogy mindez milyen kihívásokkal, változásokkal és áldásokkal járhat. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. augusztus 3.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 14,22–36 (Magyar Kurír)

Búcsúzik a Reposzt

(reformatus.hu)

Az Egyház újra meg újra megszületik – Beszélgetés Fehérváry Jákóval, a Sapientia rektorával

Olvasóink hétről hétre találkozhatnak írásaival. Fehérváry Jákó bencés szerzetes liturgikus jegyzetei lelkiségi rovatunk meghatározó elemévé váltak. Jákó atya július 1-jétől a Sapientia Szerzetesi Hittudomány Főiskola rektora. Ebből az alkalomból az intézmény küldetéséről és rektori terveiről kérdeztük. (Magyar Kurír)

Kovács Gergely érsek felszentelte a felújított dévai ferences templomot

Idén nyolcvanéves a ferencesek által vezetett dévai Páduai Szent Antal-plébániatemplom. A felújított templomot augusztus 2-án szentmise keretében szentelte fel Kovács Gergely érsek. A főpásztor megáldotta és felavatta a plébániakertben kialakított Naphimnusz-parkot. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Mi, keresztények nem mondhatjuk másoknak, hogy boldoguljanak maguk!

Augusztus 2-án a Szentatya a vasárnapi evangéliumról, a „csodás” kenyérszaporításról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy Jézus szolidaritásra, mások szükségleteivel való törődésre, mások felvállalására, vagyis a testvériség útjára tanít bennünket. (Magyar Kurír)

A bölcsődei férőhelyeknek örülnek a legjobban a szülők

Egy évvel ezelőtt, július 1-jén indult a Családvédelmi Akcióterv, amely már 200 ezer családnak nyújtott támogatást. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) nemrégen végzett felmérése bemutatja, hogyan segítették az emberek életét a támogatások, és vizsgálja, hogy a közvélekedés szerint azok képesek-e megállítani a népességfogyást. Címkék:  bölcsőde gyerekvállalás családalapítás felmérés Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) (Képmás magazin)

Jó cselekedetek által is megszentelődünk – Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök áldotta meg augusztus 1-jén a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Sajószentpéteren épült karitatív szolgáltató pontját és raktárát. (Magyar Kurír)

Megjelent a Vigilia augusztusi száma

A Vigilia ez évi nyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Valóban összetartozunk? – Remény

Örömteli, hogy egy életigenlő filmet láthatunk Skandináviából, amely a nehéz témát szerethetően és egy csipet humorra dolgozza fel. (Magyar Kurír)

Hűséges Istenhez, hűséges az emberhez – Bálint Sándor boldoggá avatásáért mutattak be misét Szegeden

A Szeged-Alsóvárosi Ferences Plébánia Havas Boldogasszony-templomában augusztus elsején, Bálint Sándor néprajztudós földi születésnapján a templom búcsújához is kapcsolódva mutatott be szentmisét Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Keresztmegáldás Hajdúszoboszló határában – KÉPRIPORT

A trianoni békediktátum 100. évfordulójára keresztet állítottak a 4-es főút mellé, a fürdőváros határában július 31-én, pénteken délután. Az ökumené jegyében három történelmi egyház képviselői is elmondták gondolataikat. (Magyar Kurír)

Magát Istent tapasztaltam meg, nem emberi szavakat – Loyolai Szent Ignác levele Karl Rahner tollából

Loyolai Szent Ignác levele egy mai jezsuitához – ez Karl Rahner jezsuita, filozófus, a 20. század egyik legfontosabb katolikus teológusa írásának a címe, amelyből a Vigilia folyóirat közösségi oldalán tettek közzé egy részletet. (Magyar Kurír)

A kicsik és a COVID: mennyire kell tartani a második hullámtól?

Bár az új típusú koronavírus főképp az idősekre és a krónikus betegekre jelent veszélyt, a gyerekekkel kapcsolatban is hallhattunk ijesztő híreket. Mi igaz ezekből, és mi jelent tényleges rizikót? Címkék:  koronavírus COVID-19 második hullám koronavírus járvány (Képmás magazin)

Restaurálási munkálatok miatt hétfőtől nem látogatható a jáki templom

Restaurálási és építészeti helyreállítási munkálatok miatt augusztus 3-tól 2022. március 31-ig nem látogatható a jáki Szent György-templom – közölte az MTI-vel július 30-án a Szombathelyi Egyházmegye sajtószolgálata. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 90.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Aranymisés gondolatok

…Sedon László atyától 50 éves papi jubileuma kapcsán többek között arról is beszél Sedon László hejőcsabai plébános, mi segítette őt túljutni a papi pályán is adódó emberi nehézségeken. Felvételünk a miskolctapolcai Sziklakápolnában készült.   Forrás: Új Misszió The post Aranymisés gondolatok appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Vegyük észre a hozzánk közeledő Krisztust – lelki táplálék minden időben

„Bármennyire is legyen viharos életünk, bármennyire is őrültek a mai világ ideológiái: nekünk minden nap, minden imádságban, minden gyónásban, de legfőképpen minden szentáldozásban fel kell ismernünk a vihart egyedül lecsendesíteni képes Istent” – augusztus első vasárnapján Kocsis Dániel atya elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2020. augusztus 2., évközi 18. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

(31) „…megbotránkoztok bennem…” (Máté 26,30–56)

AZ OLAJFÁK HEGYÉN. Ki botránkozik meg Jézusban? – 1. Jézusban az botránkozik meg, aki gyarló, hamis váradalmakat kapcsol küldetéséhez.  – 2. Megbotránkozik Jézusban az, aki a győztes, diadalmas vezért várja: „Majd Ő segít! Ővele itt a földön megvalósítjuk az Isten országát. Harcra fel! Aki pedig nem csatlakozik hozzánk, az hitetlen és elveszett!”  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Nyaralás szúnyogokkal

Kovácsék a tóparton nyaralnak. Első este össze-vissza csípik őket a szúnyogok. – Ha lekapcsolod a villanyt, akkor nem jönnek be – mondja Kovácsné. Ám ekkor a szobába két szentjánosbogár repül be. – Látod? Ez sem használ semmit – elégedetlenkedik a férj. – Az átkozott vérszívók most zseblámpával jönnek. The post Nyaralás szúnyogokkal appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Reményik Sándor: Mindennapi kenyér

Nagy erőt ad, ha tudjuk, hogy szükség van ránk. Amit én álmodom Nem fényűzés, nem fűszer, csemege, Amit én álmodom: Egy nép szájában betevő falat. Kenyér vagyok, mindennapi kenyér, Lelki kenyér az éhező szíveknek, Asztaláldás mindenki asztalán. Kenyér vagyok, mindennapi kenyér, Nem cifraság a szűrön, Nem sujtás a magyarkán, Nem hívságos ünnepi lobogó, Kenyér vagyok, […] The post Reményik Sándor: Mindennapi kenyér appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Nápolyban ezrek szorulnak a Karitász és a Páli Szent Vince Társaság segítségére

A Covid-19 idején a karitatív munka új cselekvési módokat kíván” – fogalmazta meg Giancamillo Trani, egyházmegyei Karitász igazgató. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. augusztus 2.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 14,13–21 (Magyar Kurír)

Kedv, reménytelenségek, Zsuzsikák – A 330 éve született Mikes Kelemenre emlékezünk

Van egy emlékérem, amit mindenki ismer: süveges, bajuszos alak hajol az íróasztal fölé, pennával a kezében. Az asztalon gyertya világít. Az örök literátor jelképe ő, a magányos íróé, aki nem tudja, voltaképpen kinek ír, lesz-e valaha olvasója. Mégis, az irodalom olyan erős védőbástyája, aminek nekivetheti a hátát a legnagyobb reménytelenség idején is. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Radnóti Miklós: Augusztus

Megérkezett a nyár utolsó hónapja. Bár a természet kezd már az ősz felé lépdelni, azért a nap melege és fénye még harsány és erős. Előttünk még harmincnapnyi lehetőség a természet nyári rezdüléseinek megfigyelésére és csodálatára – arra, hogy egész lényünkkel beleálljunk ebbe a szép rendbe. Radnóti Naptárának darabjai egész éven át segítenek és vezetnek ebben. (Magyar Kurír)

A tettek embere az adott szó erejével – Zichó Viktor Kőrösi Csoma Sándor nyomában

A bicentenárium évében, 2019. július 2-án indult el az erre az alkalomra felturbózott fekvő biciklijével és a gondosan összeválogatott, legszükségesebb felszereléssel szülővárosából, Komáromból. Néhány nap múlva már az erdélyi Csomakőrösön volt, ahonnan Kőrösi Csoma Sándor nyomába eredt Kelet-India felé. (Magyar Kurír)

Templombúcsú Demecserben

A demecseri görögkatolikus templomot 1990. július 20-án szentelte fel Keresztes Szilárd kiérdemesült hajdúdorogi megyéspüspök. Idén július 26-án hálaadó Szent Liturgiát végzett Keresztes Szilárd püspök a kerület néhány papjával, a korábban itt szolgált Tóth Elek atyával s Szabó Gábor parókus édesapjával. (Magyar Kurír)

Ötnapos gyalogtúra helyett idén zarándoktalálkozóra hívnak a ferencesek

Elmarad a 2020-as ferences ifjúsági gyalogos zarándoklat, amelyet hagyományosan minden évben augusztus 15. és 20. között szerveznek meg. Idén augusztus 19–20-án Mátraverebély-Szentkútra várják a találkozni vágyó zarándokokat. (Magyar Kurír)

Támadás a managuai székesegyház ellen

A nicaraguai fővárosban július 31-én, pénteken egy férfi tüzet okozott a katedrálisban, melynek során megrongálódott egy ősi feszület. Brenes bíboros terrortámadásnak nevezte a bűncselekményt. A nicaraguai katolikus közösség megsebezve érzi magát. (Magyar Kurír)

Beöthy Zs. Cecília SM – Hiszem és vallom, szeretem és élem

A szerző 1939-ben született. Vegyésztechnikus, agrokémia-talajtan szakmérnök, általános iskolai hitoktató. Egy fia van. Özvegyként, 1990-ben kérte felvételét a Szociális Missziótársulatba. (Magyar Kurír)

Az ürességről és a bőségről

Évközi 18. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 14,13–21) (Magyar Kurír)

A karitaszos Isten meghosszabbított keze – Hálaadó szentmise a karitászönkéntesek szolgálatáért

Július 31-én este Budapesten, a Bosnyák téri Páduai Szent Antal-plébániatemplomban Bárány Béla plébános hálaadó szentmisét mutatott be. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitászközpontja és a Katolikus Karitász a szertartás keretében köszönte meg a 2020. évi Covid 19 járványügyi vészhelyzetben szolgálatot teljesítő önkénteseinek áldozatos szolgálatát. (Magyar Kurír)

Ima szükséget szenvedőkért

Boldogságos Szűz Mária! Égi Anyánk! Hozzád fohászkodunk a bajban lévőkért, A mindennapjaikban szükséget szenvedőkért, Hallgasd meg kéréseinket és fohászainkat. Kérünk oltalmazd anyai szereteteddel azokat, Akik most nehéz órákat élnek meg és adj hitet. Segítsd a bajban lévő családokat és adj reményt. Segítsd azokat, akik most földi segítőik és adj erőt. Hozzád fohászkodunk imáinkban Égi Édesanyánk! […] The post Ima szükséget szenvedőkért appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

76 éve kezdődött a varsói felkelés

1944. augusztus elsején, éppen 76 évvel ezelőtt kezdődött a varsói felkelés, amikor a lengyel hadsereg fel akarta szabadítani Varsót a német csapatok megszállása alól. A lengyel püspöki konferencia üzenetben emlékezik a fontos történelmi eseményre. (Magyar Kurír)

Le kell foglalni az unatkozó gyereket?

„Anya, úgy unatkozom!” – nyűglődik gyermekünk, majd panasza megerősí­téseképpen nyafogni kezd, elkezdi bosszantani a testvérét, és közben folyamatosan az idegeinken táncol. Mit él át ilyenkor a gyerek, és mit a szülő? Az unalom csakis rossz lehet, vagy vannak pozitív aspektusai is? Mit tehetünk, ha a gyermekünket hatalmába keríti az unalom? Címkék:  gyermeknevelés unalom Pszichológus (Képmás magazin)

Mutasd meg a lélek mélységeit fotóiddal!

A „Szólj be a papnak!” csapata felhívását adjuk közre, akik szeptember 23–24. között állítják majd ki a választott fotókat. A pályázat beküldési határideje szeptember 10. (Magyar Kurír)

A hegedű fiatalon elhunyt tanítványomért sír

Vannak dallamok, amelyek emlékeket ébresztenek. Meghallom, és mintha visszamennék az időben, mintha újraélném azt, amit akkor. Gondolom, ezzel sokan vagyunk így. Egy-egy ismerős helyszín, mondat, íz meg tudja csiklandozni az emlékezetünket. Címkék:  gyerekhalál gyász hegedű (Képmás magazin)

Ajándékba kaptuk ezt az időt

(reformatus.hu)

Szentségimádás – Máriával és Mártával

A Szentségimádás iskolája sorozat egyik miskolci szentmiséjén Juhász Ferenc mindszenti plébános atya kereste a párhuzamokat Márta és Mária története, illetve a szentségimádás kapcsán.   Forrás: Új Misszió The post Szentségimádás – Máriával és Mártával appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Mindenkit várnak hazánk apró borvidékei!

Tokaj, Villány és Badacsony már szinte minden borkedvelő úti céljai között szerepel, úgyhogy itt az ideje, hogy felfedezzük kisebb, feltörekvő, családiasabb hangulatú borvidékeinket is! Címkék:  magyar borvidékek somlói borvidék móri borvidék mátrai borvidék (Képmás magazin)

Szent Kristóf búcsú Székesfehérvár-Maroshegyen - beszámoló

2020.07.25. - Szombaton, a Maroshegyi Szent Kristóf plébánia búcsúnapján délután hangversennyel kezdődött az ünnep. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Az élet igéje – 2020. augusztus

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani – Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint – az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. augusztus 1.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Szép Ernő: Meglátod

„Mindennap az ember új csodára ébred…” A csillagok fölé repül már az ember, s lemegy olyan mélyre, amily mély a tenger. És lenn a tengerben már fotografálhat, ismerős lesz minden rejtett növény, állat. Mindennap az ember új csodára ébred, nem lesz semmi titka majd a mindenségnek. Távolba láthatunk, távolba hallhatunk, hosszú lesz az élet, tán meg […] The post Szép Ernő: Meglátod appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Piaci verseny

Egy koldus ül az aluljáróban, és két kalapot fog a kezében. Arra megy egy ember, és azt mondja neki: – Mi az, barátom?! Nem szégyelli magát?! Rögtön két kalappal kéreget? – Tudja uram – mondja az öreg, – tegnap megvettem a konkurensem üzletét is. The post Piaci verseny appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Nem a klienssel beszélgetek Istenről, hanem Istennel a kliensről”

A krízisek az élet természetes részei – míg azonban valakinek egyedül, saját erejéből vagy a családja, barátai támogatásával sikerül átvészelni ezeket, addig másnál ezek az élethelyzetek olyan elakadást okozhatnak, amelyen csak szakértő segítségével tud átlépni. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. augusztus 1.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 14,1–12 (Magyar Kurír)

Ha rá emlékezünk, megerősödünk a hitünkben – Hollai Antalra emlékeztek Albertfalván

Ahogy eddig minden évben, idén is megemlékeztek Hollai Antal pápai káplán, címzetes apát, esperes, plébánosról Albertfalván. A halálának 6. évfordulóján, július 29-én, szerda este tartott szentmisén ezúttal is sokan vettek részt a Budapest XI. kerületében álló plébániatemplomban, utolsó szolgálati helyén. Mihályi György beszámolóját adjuk közre. (Magyar Kurír)

A magyarok temploma volt – Hetven éve kezdték meg a budavári Mária Magdolna-templom bontását

Ma már csak a Magdolna-torony és a mellette lévő romkert tanúskodik a budai Várnegyedben arról, hogy a Kapisztrán téren egykor fontos templom állt. Filepkó Dominik írásából megismerhetjük az épület történetét. (Magyar Kurír)

Stella bíboros az új vatikáni instrukcióról: A plébániák ne szolgáltató hivatalok legyenek!

A plébániai közösség lelkipásztori megtérése az Egyház evangelizáló küldetésének szolgálatában címmel adta ki július 20-án a Klérus Kongregációja új instrukcióját, melyben többek között a plébániák megreformálásáról, a hivatások hiányáról és a világi hívek igehirdető tevékenységéről van szó. Beniamino Stella bíboros, a testület prefektusa nyilatkozott a dokumentum létrejötte kapcsán. (Magyar Kurír)

„A másik ember ajándék” – Önkéntes fiatalok táboroztatnak roma gyerekeket Monoron

Július 27. és 31. között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében önkénteseik, a káposztásmegyeri plébániához tartozó fiatalok és a budapesti Műegyetemi Katolikus Közösség tagjai fogtak össze, hogy egy héten át programokat szervezzenek a monori cigánytelepen élő gyerekeknek. (Magyar Kurír)

Holtan találták a kolumbiai San Miguel negyvenéves plébánosát

A Santander megyei San Miguelben a hívek éppen a közösségi hálón várták a 18 órai liturgiaközvetítést július 27-én délután, amikor hírt kaptak plébánosuk, a negyvenéves José Miguel Vergara Camacho haláláról. (Magyar Kurír)

Jubileumi Szent Anna-búcsút tartottak Szentgotthárdon

A szentgotthárd-farkasfai Szent Anna-templomban július 26-án Székely János megyéspüspök mutatott be búcsúi szentmisét. E napon ünnepelte a plébánia hívő közössége a templom felszentelésének 20. évfordulóját. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei július 31-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

„A másik ember ajándék” – Önkéntes fiatalok táboroztatnak roma gyerekeket Monoron

Július 27. és 31. között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében önkénteseik, a káposztásmegyeri plébániához tartozó fiatalok és a budapesti Műegyetemi Katolikus Közösség tagjai fogtak össze, hogy egy héten át programokat szervezzenek a monori cigánytelepen élő gyerekeknek. (Magyar Kurír)

A Notre-Dame leégésekor levegőbe került ólmot mutattak ki a párizsi mézekben

Megemelkedett ólomszintet mutattak ki azokban a mézmintákban, amelyeket azokból a párizsi kaptárakból gyűjtöttek, melyeket elért a Notre-Dame leégésekor felszálló füst. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – A napraforgók szabadsága

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal a teremtés összehangoltságára mutat rá egy különleges dísznapraforgó... (Magyar Kurír)

Márk metropolita ünnepi beszéde az első hat Egyetemes Zsinat atyáinak vasárnapján

Július 26-án, a Pünkösd utáni hetedik vasárnapon, az első hat Egyetemes Zsinat atyáinak vasárnapján, Szent Gábriel arkangyal ónaptár szerinti főünnepe alkalmából, Márk metropolita főpapi szent liturgiát végzett a rjazanyi Nagyboldogasszony székesegyházban. Főpásztorunk az alábbi tanító beszéddel fordult az egybegyűlt hívekhez:  „Számunkra, XXI. századi keresztények számára, időnként olybá tűnhet, hogy a Kr. u. I. évezredben élt […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

EGYHÁZI KALENDÁRIUM a 2020. ÉV AUGUSZTUS HÓNAPJÁRA az újnaptár szerint

1. A Szent és Életet adó Kereszt konstantinápolyi körmenetének emlékezete. A Hét Szent Makkabeus Testvér vértanú, anyjuk Szolomoné és mesterük Eleazár írástudó (Kr. e. II. sz.). (A Nagyboldogasszony böjt kezdete. A bor fogyasztása meg van engedve.) 2. Pünkösd utáni 8. vasárnap. Szent István apostol archidiakonus, első vértanú ereklyéinek átvitele Konstantinápolyba (V. sz.). Boldog és Krisztusért […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Gyerekeknek és szülőknek is nagy élmény Budapest Disneylandje – Tizenhárom játékszigettel várja a családokat a Tarzan™ Park

Lassan kétéves keresztlányom egyre inkább igényli a mozgást, kis kertünkben azonban nincs sok lehetősége a futkározásra. Ezért is örültem, amikor kolléganőm ajánlotta a budapesti Tarzan™ Parkot, amely közel kéthektáros területén 13 játékszigettel várja a gyermekes családokat. Mint örök gyerek, engem már az interneten látott képek lázba hoztak, így azon a hétvégén útra is keltünk nővéremmel és kislányával. Címkék:  Tarzan Park kalandpark játéksziget (Képmás magazin)

Országos gyűjtés a szentföldi keresztények megsegítésére

2020. szeptember 13-án, vasárnap az ország valamennyi templomában a szentmisék perselypénzét a nagyböjtben elmaradt szentföldi gyűjtésre fordítják. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményei – 2020

Dr. Komáromi László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) oktatási rektorhelyettesének tájékoztatását adjuk közre. (Magyar Kurír)

10+1 tipp a Szent Ignác-i nyárhoz

Sokunknak kicsit kevesebb elkötelezettség nyomja a vállát a nyári hónapokban. Az America Magazine katolikus folyóirat szerzője, Matt Emerson javaslatait osztjuk meg, aki a nyári időszak Szent Ignác-i szellemiségű megéléséhez dolgozott ki tervet magának. (Magyar Kurír)

Pataki Zita: „Sosem hagynám el Attilát”

Még csak nyolcadik éve házasok, az első hat év a közös gyermekért való küzdelemmel telt, ennek legutolsó fázisát pedig – egyedülálló módon – folya­matában, kamerák előtt osztották meg velünk. Bár a vágyott baba nem érkezett meg, Pataki Zita és férje, Szárnyas Attila élete mégis fenekestül felfordult, a jó értelemben. A kapcsolatuk még jobban megerősödött, új védőhálójuk alakult, az emberek szeretete megerősítette őket. Címkék:  Pataki Zita Az utolsó lombik (Képmás magazin)

Politizálhat-e az Egyház? (2. rész)

Mennyire fér meg egymás mellett az egyház és a politika? Az utca embere erről fejti ki álláspontját. (Keresztkérdés, 48. rész, 2015-ös felvétel) Sorozatunk többi részét ide kattintva tekinthetik meg. Youtube-csatornánkra itt iratkozhatnak fel. További álláspontokat az alábbi videóban ismerhetnek meg: Politizálhat-e az egyház? (1. rész)   The post Politizálhat-e az Egyház? (2. rész) appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Házimunka és nemi szerepek: néhol lassú a változás

Apukám az udvarlás idején azt mondogatta anyunak, hogy nem létezik férfimunka és női munka, csak nehéz fizikai munka van, amit természetesen mindig a férfinak kell elvégeznie. E kijelentése az évek során először szofisztikáltabb formát öltött, majd néhány konkrét eset után kihullott a deklarált elvek közül. Címkék:  nemi szerepek gender házimunka (Képmás magazin)

Szertartásrend a Szent Miklós-székesegyházban

Az alábbiakban a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Székesegyház hétköznapi és ünnepi szertartásrendjéről tájékozódhatnak. (nyirgorkat.hu)

Azbej Tristan: Felvettük a kapcsolatot a törökországi keresztényekkel

Elsőre megdöbbentőnek tűnhet, de tény, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallási kisebbség a világon: 260 millió ember szenved valamilyen üldöztetést... (s4c.news)

Humanitárius katasztrófa fenyeget Északkelet-Szíriában

(reformatus.hu)

„Úgysem fog sikerülni?” – Egyetemi felvételt nyert két mentorált tiszabői diák

Izgatottan várták a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányi előmenetelét segítő, a Máltai Szeretetszolgálat által lebonyolított Út az érettségihez ösztöndíjprogram diákjai az idei felvételi ponthatárokat. Hatalmas siker, hogy Dézsi Márkó és Mányi Zsolt egy év felkészülés és két-két emelt szintű érettségi után a debreceni, illetve a szegedi egyetemen folytathatja tanulmányait. (Magyar Kurír)

A Reformátusok Lapja augusztus 2-i számából

(reformatus.hu)

14. századi freskókat tártak fel a felvidéki Hárskúton

A magyar kormány finanszírozásával a Rómer Flóris Terv keretében egy kiterjedt krisztológiai ciklus falképeit sikerült feltárni és restaurálni a hárskúti katolikus templomban. (Magyar Kurír)

A zsinati fordulat és a recepció késése – Szabó Ferenc SJ sorozata (3. rész)

Egyházunk szemben a kihívásokkal címmel indított, idei sorozatának harmadik részében a jezsuita teológus arra mutat rá, hogy a zsinati recepció kérdésében is meg kell különböztetnünk a megvalósulás korlátaitól a II. vatikáni zsinat magvában rejlő dinamizmust: ez az erő a korlátok, ellentmondások, hibák ellenére is élő valóság, tehát a megtérést és a megújulást elősegítő hatóerő. (Magyar Kurír)

Összezárt a német püspöki kar – a Vatikánnal szemben

A pápai rendelkezés a leggyengébb pontján találta el a németországi katolikus egyházat. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Szüntelen imádság – Zsolozsmástábort tartottak Létavértesen

Július 23. és 26. között zsolozsmástábornak adott otthont a létavértesi Szent Kristóf-szálláshely. Az idei találkozóról Jertyity Róbert első évfolyamos papnövendék írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

Az Új Ember július 19-i számának kulturális melléklete

A Az Új Ember július 19-i számának kulturális melléklete bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Új Ember július 19-i száma

A Az Új Ember július 19-i száma bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

SZENT ANNA BÚCSÚ ÉS BÉRMÁLÁS BALASSAGYARMATON - VIDEÓVAL

Palócföld egyik legnagyobb és leglátványosabb közösségi rendezvényét szervezték meg huszonötödik alkalommal július 26-án az Ipoly-parti városban, Balassagyarmaton. Az ünnepi szentmisét a Palóc ligetben felépített szabadtéri színpadon Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatta be Turai János plébános koncelebrálásával. A szertartás részeként a megyéspüspök kiszolgáltatta a bérmálás szentségét. (Váci Katolikus Egyházmegye)

MÉDIATÁBOR KESZTHELYEN AUGUSZTUS 23-27. KÖZÖTT

Idén is megrendezik középiskolások számára a keszthelyi médiatábort, a Magyar Rádió és Televízió szakembereinek bevonásával. A fiatalok játékos formában ismerhetik meg és próbálhatják ki a média különböző területeit profi szakemberek segítségével.  JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ (meghosszabbítva): 2020. augusztus 15. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. július 31.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Miért magányosak a lelkészek?

Nemcsak a hivatásukkal és az életvitelükkel járó küzdelmek tehetik magányossá a lelkészeket – legalább ekkora baj, hogy nem mernek nyíltan beszélni erről. Összeállításunkban négy lelkész vall arról, hivatása mely pontján érezte magát magányosnak és miért.   (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. július 31.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 13,54–58 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban