Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Az igazság mindig szép – Mozikban a „Mű szerző nélkül”

A „Mű szerző nélkül” tulajdonképpen nem más, mint a náci, majd kommunista Németországon átívelő romantikus művészdráma, amely egyszerre tud újat mondani egyénről, hatalomról és művészetről. Címkék:  Mű szerző nélkül film filmajánló NDK Németország Gerhard Richter Donnersmarck (Képmás magazin)

„Damjános” Akathisztosz – Máriapócson kérték az Istenszülő közbenjárását a Damján-kör tagjai

Közös imádságra hívták Máriapócsra a híveket azok a fiatalok, akik a Szent Damján-tábort szervezik. Hálát adtak a múltért, segítséget kértek a következő alkalomhoz október 19-én este. (nyirgorkat.hu)

Újra egyházzenei konferencia Kolozsváron

Idén az erdélyi történelmi egyházak zenéjével ismerkedhetnek a résztvevők. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Amikor „a föld végső határa” jön hozzád

Debrecen, Evangéliumi Diák Körök háromnapos egyetemi sátoros evangelizációja, 2019. október. Az elsőéves magyar egyetemisták évek óta szívesen fogadják tőlünk a túlélőcsomagot. A Timóteus Társaság által rendelkezésünkre bocsátott gumis mappákban található kellékekkel segítjük az elsőéves egyetemisták évkezdését. Az ajándékcsomag átvételének feltétele egy kérdőív kitöltése az életről, barátságról, családról, túlvilágról, Istenről. A kérdőív kitöltése kapcsán tudjuk megosztani […] (baptist.hu)

A pedagógus személyisége a legfontosabb munkaeszköz – Hitoktatói szakmai nap Székesfehérváron

Hatodik alkalommal szerveztek szakmai továbbképzést a székesfehérvári egyházmegye területén működő hitoktatóknak október 12-én. (Magyar Kurír)

Anglikán lelkészből katolikus bíboros és szent: John Henry Newman

Károly walesi herceg és még sok ember jelenlétében Ferenc pápa a szentek sorába iktatta az anglikán lelkészből katolikus bíborossá lett John Henry Newmant. Az anglikánok árulónak tartották, és katolikus részről is sokáig gyanakvás vette körül. Címkék:  John Henry Newman Horváth Pál katolikus anglikán szent konvertita (Képmás magazin)

Zenei programok Hodászon

Jó hangulatú, zenés délelőtti program zajlott Hodászon 2019. október 8-án két helyszínen is: a görögkatolikus óvodában és az idősek otthonában. (nyirgorkat.hu)

EGYH-EOR-18-0806 azonosítószámú támogatás

A történelmi múlttal rendelkező Tahi tábor gondnoki -, és üzemeltetési munkáit végző munkatársak szálláshelyéül szolgáló épületrész felújításához támogatást kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az elavult nyílászárókat újakra cseréltük, a törött burkolatú folyosó új burkolatot kapott, felújítottuk a fürdőszobákat, a konyhát és a szobákat. A tető  szerkezetében és fedésében- is megújult. A beruházás hosszabb távon mind […] (baptist.hu)

Hiszek a Szentlélekben – Böjte Csaba Keresztény Tanösvény videósorozata (6. rész)

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat hatodik része Hiszek a Szentlélekben címmel október 20-án jelent meg. (Magyar Kurír)

Fokozódik az erőszak a vallási kisebbségek ellen Pakisztánban

A pakisztáni püspöki kar Igazságosság és béke bizottsága október 17-én közleményt bocsátott ki, amelyben a főpásztorok elítélik a vallási kisebbségek elleni agresszió újabb riasztó mértékű növekedését, valamint óvintézkedést kérnek az ország kormányától. (Magyar Kurír)

Délvidéki magyar kórusok találkoztak Nagybecskereken

A nagybecskereki székesegyház adott otthont a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozójának október 13-án. (Magyar Kurír)

Fertődön temették újra Esterházy Antal herceget

A fertődi kastély kertjében helyezték örök nyugalomra Esterházy Antal herceget október 15-én. A kommunisták által 1944-ben meggyilkolt herceg újratemetési szertartását Veres András győri megyéspüspök vezette. Az eseményen az Esterházy család grófi ágának tagjai is részt vettek. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. október 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusának nyilatkozata a Görögországi Ortodox Egyház állásfoglalásáról az ukrán egyházi válság kérdésében

2019. október 17-én ülésezett az Orosz Egyház Szent Szinódusa, amelyen nyilatkozatot fogadtak el a Görögországi Ortodox Egyház rendkívüli főpapi zsinatának az ukrán egyházi válság kérdésében hozott október 12-i állásfoglalásáról, amelyben a főpapi zsinat, Jeromos athéni érsek vezetésével, elismerésre ajánlja Ukrajna Egyházának autokefáliáját, amely a független ukrán köztársaság területén van.  A nyilatkozat megjegyzi, mivel a kanonikus […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Videó új kormányzó főpapunk első, őszi látogatásáról

Márk metropolita 2019. szeptember 28 – október 2. között lezajlott budapesti és magyarországi látogatásáról kisfilmet készített a Rjazanyi metropólia riportere, Basztrakova Natalja, aki egyben a mihajlovszki helyi televízió munkatársa. A kisfilm az „Útijegyzetek távoli helyekről” c. sorozatban került a képernyőre, amelyben az oroszországi hívők nyomon követhetik a főpapunk látogatásával kapcsolatos eseményeket, találkozásokat, interjúkat, és megismerkedhetnek […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Kié a szívünk?

Imádságra, bűnbánatra és böjtre hívja a fővárosban és környékén élő és szolgáló lelkipásztorokat és gyülekezeti tagokat Lovas András református lelkész. „Az advent első vasárnapját megelőző szombat délutáni összejövetelen Budapest lelki megújulásáért kiáltunk Istenhez közösen a Kálvin téri református templomban” – számolt be portálunknak. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. október 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 12,35–38 (Magyar Kurír)

„Együtt épültök Isten hajlékává…”

Október utolsó vasárnapján a magyarországi reformátusok a kalocsai református gyülekezet templombővítésére adakoznak. Meglátogattuk őket, hogy megnézzük, hogyan haladnak évtizedes álmuk megvalósításával. (reformatus.hu)

Egyházközségi képviselő-testületek alelnökeivel találkozott Erdő Péter bíboros

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye plébániai képviselő-testületeinek világi alelnökei, küldöttei találkoztak október 19-én Budapesten, a Magyar szentek templomának közösségi termében, hogy Erdő Péter bíboros, prímás közreműködésével megosszák gondolataikat a főegyházmegyét érintő kérdésekről, a plébániák megújulásával kapcsolatos folyamatokról, lehetőségekről. (Magyar Kurír)

Egyházunk új szentjei

Ferenc pápa október 13-án, az Amazóniával foglalkozó őszi szinódus idején szentté avatta John Henry Newman angol bíborost, az olasz Giuseppina Vannini nővért, az indiai Mariam Thresia Chiramel Mankidiyan nővért, a brazil Dulce Lopes Pontes nővért és a svájci harmadrendi ferencest, Marguerite Bays-t. A Egyházunk új szentjei bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Mily kedvesek a te hajlékaid, Uram!

Templomuk felszentelésének évfordulóját ünnepelték a kapuvári Szent Anna-plébánia hívei október 12-én este. Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg az elmúlt hét év során kívül-belül megújult épületet. A Mily kedvesek a te hajlékaid, Uram! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Egyedi termékek a pátyi Gondviselés Házának

Nyár elején megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató barkács- és asztalosműhely nyílt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi Gondviselés Házában. A kreatív műhelyben szeptember közepére készültek el az első termékek, a buzdító üzenetekkel ellátott táblák. A Egyedi termékek a pátyi Gondviselés Házának bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Visszakacsintott a nyár

Évente többször is ellátogatok a Normafához. Sze­retem az ott álló öreg fákat, és különösen tavasszal gazdag a madárvilága is. A Visszakacsintott a nyár bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A kereszténység és az Európa-projekt

A közép-európai országok társadalmi, gazdasági és spirituális helyzete az Egyház társadalmi tanítása tükrében címmel rendezett konferenciát a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara (PPKE HTK) október 8–9-én Budapesten. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. A A kereszténység és az Európa-projekt bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Isten szándékát kutatva

Egerben október 9-én tartották az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények vezetőinek őszi értekezletét. A program a hagyományoknak megfelelően szentmisével kezdődött, melyet Ternyák Csaba érsek mutatott be. A Isten szándékát kutatva bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Aki 500 évvel fiatalabb…

Amikor, elég gyakran, Kóka Rozália könyveiről, s ezen belül Mátyás királyhoz kötődő, szép számú írott és hangzó opuszáról, gazdag és változatos pályafutásának e ritka értékű gyöngyszemeiről írok, mindig eszembe jut Illés Sarolta interjúja, amelyben a magyar mesemondás nagyasszonya félig komolyan, félig tréfásan elmondta, hogyan magyarázza kötődését jeles és igazságos királyunkhoz. A Aki 500 évvel fiatalabb… bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Köszönetet mondva öleljük át az élet Urát!

Október 13-án a délelőtti mise keretében, melyen körülbelül 50 ezren vettek részt a Szent Péter téren, a Szentatya öt szentet avatott, köztük John Henry Newman bíborost és Giuseppina Vanninit, a kamilliánus nővérek alapítónőjét. Beszédében a hit útjának szakaszairól, a kérésről, az együtt haladásról és a hálaadásról elmélkedett. A pápa magyarra fordított homíliáját teljes terjedelmében közreadjuk. A Köszönetet mondva öleljük át az élet Urát! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A gonosz most is jelen van az emberiség történetében

Budapesten rendezett konferenciát október 8–9-én a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara. Federico Lombardival, az alapítvány elnökével, korábbi vatikáni sajtószóvivővel ehhez az eseményhez kapcsolódva beszélgettünk az Egyház előtt álló kihívásokról. A A gonosz most is jelen van az emberiség történetében bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Szoros köteléket teremt közöttünk a múlt

„Önmagunkat sem tudjuk megérteni igazán, ha egymást nem ismerjük és szeretjük” – fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a négyszáz éve meghalt kassai vértanúk emlékére bemutatott szentmisén Nagyszombatban, október 12-én. A Szoros köteléket teremt közöttünk a múlt bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Minden út hozzá vezetett – Magyarok Nagyasszonya-szobor állt egykor a nulla kilométerkövön

A második világháborúban tűnt el a Clark Ádám térről, a nulla kilométerkövet jelző talapzatról a Magyarok Nagyasszonya-szobor. Hogy megsérült-e, megsemmisült vagy valaki magával vitte az 1932-ben készült alkotást, a mai napig nem tudjuk. A PestBuda örökségvédelmi és városépítészeti honlap írta meg a szobor történetét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Minden hívőnek részt kell vennie Isten országának hirdetésében!

Október 20-án, a missziós világnapon a Szentatya a déli Angelus elimádkozásakor arra buzdított minden hívőt, hogy maga is vegyen részt az evangélium hirdetésében és imádkozzon a misszionáriusokért. A Szentatya magyarra fordított beszédét teljes terjedelmében közreadjuk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei október 20-án

A missziók világnapja alkalmából Ferenc pápa az alábbi három bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Mi a közös a nagyváradi püspöki palota megújuló kertjében és a Szarvasi Arborétumban?

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye alkalmazottainak egy csoportja munkalátogatást tett a Szarvasi Arborétumban október 16-án, szerdán. (Magyar Kurír)

A nagyvilág művésze – László Fülöp festő kiállítása

Ha semmit sem tudunk László Fülöpről (1869–1937), és egyszerűen csak nézzük a képeit, az is elég. Festményeiben minden előtanulmány nélkül is gyönyörködhet a látogató. Hiszen egy műalkotás elsősorban látvány, és miután rápillantottunk, csak azután keressük a tárgyát, hogy vajon kit és mit ábrázol. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a missziók világnapján: Életed nem cipelendő teher, hanem felkínálandó ajándék!

Október 20-án Ferenc pápa az erre a napra választott olvasmányok (Iz 2,1–5; 1Tim 2,1–8; Mt 28,16–20) alapján minden keresztény hívő missziós felelősségéről, egyedi küldetéséről, tanúságtevő kötelezettségéről elmélkedett. Magyarra fordított homíliáját teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa nyitotta meg a Vatikáni Múzeum új kiállítását

Október 18-án, pénteken Ferenc pápa felavatta a Vatikáni Múzeum új kiállítását, az Anima Mundi (A világ lelke) néprajzi gyűjteményt, és egyúttal megnyitotta az Amazónia térségét bemutató kiállítást. (Magyar Kurír)

Van ott kint (itt bent) valaki? – Az Ad astra – Út a csillagokba című filmről

Roy McBride (Brad Pitt) éppen egy hatalmas antenna tetején dolgozik, amikor egy robbanás a mélybe taszítja. Ügyességének köszönhetően az őrnagy végül megússza a balesetet, amelynek kiváltó oka egy, az űrből érkező nagy erejű lökéshullám volt. (Magyar Kurír)

Nem élhetünk nélküle – Imaest a tiszta szerelemért az Örökimádás-templomban

Október 19-én, a budapesti Örökimádás-templomban – országos, sőt határon túli településeket, összesen 11 helyszínt érintő imafolyam részeként – Tiszta szerelem imaestet rendeztek. (Magyar Kurír)

Jézus a kiút, a szabadság és az élet – Nem csak a katolikusoké az eucharisztikus kongresszus

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) titkársága Öku-man című kezdeményezése jegyében más felekezetű szerzők Eucharisztiáról, közösségről, valamint a kongresszusról írt gondolatait osztják meg a NEK honlapján. A sorozat második részét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Rózsafüzért kaptak az új tanév kezdetén a temesvári egyetemisták

Katolikus egyetemisták gyűltek össze október 15-én a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban, ahol Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatott be tanévnyitó szentmisét. A főpásztor arra kérte az egyetemistákat, engedjék, hogy ebben az évben Jézus átformálja őket. (Magyar Kurír)

Eljött a nagy nap – jubileumot ünnepelt a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Igazi program-kavalkáddal ünnepelte alapításának 20. évfordulóját Újpest katolikus oktatási intézménye, a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Diákok, tanárok, szülők és öregdiákok sokasága, több mint 700 ember fejezte ki részvételével, hogy élete fontos része az iskola. Október 19-én mi is bekapcsolódtunk ünneplésükbe. (Magyar Kurír)

Új szándékkal az imádságban – Nunciusi találkozó a magyar Egyház diakónusaival

Huszonnegyedik alkalommal tartottak országos találkozót ITT – Imádság, tanulás, találkozás címmel a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban október 17 és 19. között. Bärnkopf Péter diakónus írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Presbiteri csendesnap és templomfelújítási hálaadó istentisztelet Kiskapuson

A presbiteri csendesnap résztvevőit Horváth Csaba házigazda lelkész köszöntötte, valamint Lajos felügyelő, az egyházmegye részéről Magos György egyházmegyei felügyelő és Fehér Attila esperes-főtanácsos köszöntötték az… (evangelikus.net)

Megjelent az Evangélikus Harangszó őszi száma

A borítóra kattintva megtekinthető az Evangélikus Harangszó nyári száma. Az archívumot itt találja. (evangelikus.net)

Az Eucharisztia ünneplése 68.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. október 20., évközi 29. vasárnap, missziós vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Szabadságunk Krisztushoz való kötöttségünkből következik

A politikai közbeszéd a maga eszköztárába különösebb fenntartás nélkül emel be kifejezéseket, fogalmakat, amelyeket ideig-óráig használ, majd pedig átlép rajtuk. Olykor megtörténik azonban, hogy olyan fogalom kerül elő, amely egy közösséget, nevezetesen az egyházat közvetlenül érinti. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. október 20.; Évközi 29. vasárnap, missziós vasárnap

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 18,1–8 (Magyar Kurír)

Ifjúsági Találkozó Brassóban

Az EVIKE (Evangélikus Ifjúsági Keresztyén Egyesület) által szervezett Ifjúsági Találkozón, október 19-én 25 buzgó fiatal vett részt, akik a következő ifjúsági rendezvények szervezésében és lebonyolításában… (evangelikus.net)

60 éve alakult a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete

A cél 60 éve ugyanaz: a nyugdíjasok, árvák és özvegyek ellátása Románia mindkét egyházkerületében. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

A HÉT VERSE – Áprily Lajos: Kék sugarak

A tájfestő költőtől olvasunk ma, egy megkapóan szép verset a „kékmadárról” s a fényről, mely, érezzük, napról napra fogy. Még előttünk egy hét, aztán még hosszabb, még sötétebb esték köszöntenek ránk. Ringat a verszene, régi erdőkben lépkedünk, a költő az emberélet őszéből visszatekintve a növekvő homályban marasztaná „azt a fogyó, szajkó-kék sugarat”. Vajon meg tudjuk-e őrizni, míg elmúlik a tél? (Magyar Kurír)

NEKünk is helyünk van a NEK-en! – Interjú Fábry Kornéllal erdélyi körútjáról

Október elején a Gyulafehérvári Főegyházmegye hívei imádkozhattak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje előtt. A keresztet elkísérte Fábry Kornél, a NEK főtitkára, aki október 8-án adott interjút a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál munkatársainak. (Magyar Kurír)

A lehetőségek ókori városa – Bartus Dávid régész Brigetio feltárásáról

Ismert történelmi, kultúrtörténeti tény, már-már közhely, hogy a Kárpát-medence, Magyarország, „a népek országútja” régészeti szempontból kimeríthetetlen kincsesbánya. Az azonban ritka eset, ha olyan területen kutathatnak a szakemberek, amely nemcsak fontos helyi értékkel rendelkezik, hanem nemzetközi jelentőségű is. Ilyen „világszám” a Komárom-Szőny alatt rejtőző egykori Brigetio feltárása. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenete a 2019. évi missziós világnapra

A Katolikus Egyház 1926 óta minden évben október harmadik vasárnapján, idén október 20-án tartja a misszió világnapját. Ferenc pápa „Megkeresztelve és küldve: Krisztus Egyháza misszióban a világban” címmel írt üzenetet az idei világnapra. Templomainkban a missziókért és a hithirdetőkért imádkozunk ezen a vasárnapon, az összegyűlt perselypénzt pedig az evangelizáció javára fordítják. (Magyar Kurír)

Batang felé… – Koltai Róbert és Szirtes Balázs megrázó előadása a demenciáról

Mindannyian Batang felé tartunk. Ki előbb, ki utóbb ér majd oda, ám nem mindegy, hogy kiknek a segítségével, milyen úton indulunk el életünk utolsó felvonása felé. S hogy hol van Batang? (Magyar Kurír)

Nyáry Éva: „Egy pillanat az örökkévalóságból” – Nyáry Ernő bagdadi érsek élete

Nyáry Éva festőművész, író, a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrend nagyperjele. Könyvében apai nagybátyjának, Nyáry Ernő (1906–1987) kármelita szerzetesnek és bagdadi érseknek rendkívüli életét írta meg, a főpásztor naplói, írásai, levelezése, fotói és magnóra vett hangos emlékezései alapján. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenete a 2018. évi missziós világnapra

A Katolikus Egyház 1926 óta minden évben október harmadik vasárnapján, idén október 20-án tartja a misszió világnapját. Ferenc pápa „Megkeresztelve és küldve: Krisztus Egyháza misszióban a világban” címmel írt üzenetet az idei világnapra. Templomainkban a missziókért és a hithirdetőkért imádkozunk ezen a vasárnapon, az összegyűlt perselypénzt pedig az evangelizáció javára fordítják. (Magyar Kurír)

BTESZ Országos Vezetői Találkozó

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió országos vezetői konferenciát tartott intézményvezetőinek Debrecenben, a szervezet székházában 2019. október 15-én. Mészáros Kornél, az egyház főtitkára nyitó áhítatában a hála fontosságáról beszélve a BTESZ intézményvezetőket arra bátorította hogy ragadják meg azokat a bibliai igazságokat, amelyek segíteni fogják őket egy erőteljes és hálás szolgálat végzésében. Mile Ferenc elnök a szolgálat […] (baptist.hu)

„Születésnapi” ünnepségen vettek részt a Szent István Rádió és Televízió munkatársai

2000-ben kezdte meg adását a Seregély István érsek által alapított Szent István Rádió, majd 2011. október 20-án Ternyák Csaba egri érsek kezdeményezésére elindult a Szent István Televízió adása is. A „születésnap” alkalmából – a hagyományok szerint – a két egri katolikus médium munkatársai szentmise keretében adtak hálát október 17-én. (Magyar Kurír)

Mi történt a szinódus csütörtöki és pénteki napján?

Október 17–18-án is kiscsoportos megbeszélésekkel folytatódott az amazóniai térség problémáival foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus. A tanácskozáson és a vele párhuzamosan futó programokon részt vevő amazóniai őslakosok csoportja csütörtökön Ferenc pápával is találkozott. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Újra Misszió, újra Egyház!

Évközi 29. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 18,1–8) (Magyar Kurír)

Személyi változások a Győri Egyházmegyében

Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében az alábbi változtatásokat rendelte el 2019. évi IV. körlevelében. (Magyar Kurír)

Amazóniai szinódus: Calandrina bolíviai érsek szerint erőteljesebb evangelizációra van szükség

Sergio Alfredo Gualberti Calandrina, a bolíviai Santa Cruz érseke egyike a négy szinódusi atyának, akiknek feladata a záródokumentum tervezetének elkészítése. A Vatican Newsnak nyilatkozva az Amazónia térségben élő népek lelkiismeretének alakítását nevezte a helyi egyház egyik fő feladatának. Emellett, mint rámutatott, főszerepet kell adni Isten igéjének és az Eucharisztiának. (Magyar Kurír)

A papnövendék válaszol – Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy elveszítettem a hitem?

Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf diakónus, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon. (Magyar Kurír)

Mária-szobrot áldottak meg a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

Október 10-én a Magyar Katolikus Kultúra Napját ünnepelték a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. A program keretében Marton Zsolt váci megyéspüspök megáldotta az intézmény területén lévő Mária-szobrot. (Magyar Kurír)

Élő, pezsgő, színes közösség

Debrecen főtere, középpontjában a református Nagytemplommal a magyar reformátusság jelképe. A történelmi épület falai élő, pezsgő, színes és szolgálatkész közösséget rejtenek, október 20-án tőlük közvetít istentiszteletet a Kossuth Rádió. (reformatus.hu)

A teremtett világ védelméért zarándokoltak a Katolikus Társadalmi Napokon

A Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) egyik záró eseménye a szeptember 29-én tartott zarándoklat volt a teremtett világ védelméért. Az út a pécsi Lyceum templomtól a Kálvária dombig vezetett. (Magyar Kurír)

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért – a nyíregyházi óvodások is

A világ számos helyén egyszerre csendült fel a gyermekek ajakiról a rózsafüzér október 18-án. A gyermekek nagy ima-missziója mindenütt, így a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában is 9 órakor kezdődött. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2019. október 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

A média azért van, hogy jobbítsa a világot! – képzés a Romano Mária Rádió új munkatársainak

A Mária Rádió arra nyert pályázatot, hogy cigányrádió-hálózatot alakítson ki. A Romano Mária Rádió munkájába a Nyíregyházi Egyházmegye területéről – Cigánypasztorációs Bizottsága révén – többen is próbálnak bekapcsolódni. Október 15-16-án Szombathelyen tartottak képzéseket és előadásokat a média új emberei számára – Orosz Rita cigánypasztorációs referens számolt be a kétnapos rendezvényről. (nyirgorkat.hu)

Csúcs és forrás – érettségizők zarándoklata Máriapócson

Egy hét múlva, október 24-én várják az idei tanévben érettségiző fiatalokat egy közös lelki napra Máriapócsra. (nyirgorkat.hu)

Egészséges lelkészértekezlet – újra Szovátán találkoztak az igehirdetők

A testi-lelki egészségre fektette a hangsúlyt az Erdélyi Református Lelkészértekezleti Szövetség idei találkozóján. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Megújuló küldetés

A küldetésben való megújulás volt a fő témája az október 5-én, Sátoraljaújhelyen megrendezett egyházkerületi nőszövetségi konferenciának. A találkozón női szolgálók beszéltek a keresztyén nők hivatásáról, a szövetség egyházban végzett missziójáról. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Mai evangélium – 2019. október 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 12,8–12 (Magyar Kurír)

Itt a középiskolák 2020-as rangsora – Kiderül, melyek a legjobb egyházi iskolák

A HVG kiadványában az egyházi gimnáziumok rangsorát az idén is a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti, a második helyen a szintén budapesti Piarista Gimnázium, a harmadikon pedig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb középiskolájáról. (Magyar Kurír)

Közös nevezőn – Beszélgetés Fabiny Tamás evangélikus püspökkel

Misszió, ökumené és társadalmi felelősségvállalás. Talán e szavakkal lehetne a legjobban jellemezni a Püspökkenyér című műsort, amely a századik adásához érkezett. A négyhetente jelentkező tévéadásban a különböző keresztény egyházak püspökei a vallási és a közélet aktuális kérdéseit vitatják meg. A jubileum alkalmából Fabiny Tamás evangélikus püspökkel, a műsor házigazdájával beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Elkezdődött Szent II. János Pál pápa emlékéve Lengyelországban

A lengyel egyház október 13-án ünnepelte a pápa napját, amelyet 2000 óta minden évben megrendez az Új Évezred Műve Alapítvány, hogy megerősítse Szent II. János Pál pápaságának emlékezetét. Az idei ünnepen megkezdődött az a jubileumi év, amely során Karol Wojtyła születésének 2020. május 18-i századik évfordulójáról emlékeznek meg. (Magyar Kurír)

Seregély István rövid elmélkedései utoljára az októberi Adoremusban

Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. Előre dolgozott, tavaly szilveszterkor bekövetkezett halála előtt már készen állt három hónapnyi elmélkedése az idei esztendőre. A januári és májusi napokhoz fűzött gondolatai után, immár utoljára, októberben is tőle kapunk útravalót. (Magyar Kurír)

Búcsúját ünnepelte Kárpátalja legősibb temploma

Október 14-én, Istenszülő oltalmának ünnepén tartották Kárpátalja legősibb templomának búcsúját az Ungvárhoz tartozó Gerényben. Az ünnepen jelen volt Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa meglátogatta a lemondott vatikáni csendőrparancsnok családját

Ferenc pápa október 15-én, kedden este váratlan látogatást tett Vatikán Városállam Csendőri Testületének volt parancsnoka, Domenico Giani családjánál. (Magyar Kurír)

Minden nő egy csoda – Kerekasztal-beszélgetés a Sapientián

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézete hagyományos Beszélgetős előadások programsorozata keretében október 17-én Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológusok, valamint Papp Miklós görögkatolikus lelkész A női mivolt címmel tartott kerekasztal-beszélgetést. (Magyar Kurír)

„Nem látom, de rábízom magam” – Interjú Balázs Zsanett rádiós műsorvezetővel

A születése óta vak Balázs Zsanett az ELTE kommunikáció szakán szerzett diplomát, majd rádiós műsorvezetőként kezdett dolgozni. A szülei tartottak attól, vajon kap-e munkát, képes lesz-e megállni a helyét egy ilyen bizonytalan pályán, amely a közvélekedés szerint a hiú, gátlástalan, törtető embereknek kedvez. De ő nem hagyta, hogy ez eltántorítsa a kitűzött céljától. Címkék:  Balázs Zsanett rádiós műsorvezető interjú Mária Rádió (Képmás magazin)

A Schönstatt családakadémia küldetésünnepe Zsámbékon

2019.10.26. - A Schönstatt családmozgalom részeként működő Családakadémia 2017-2019 közötti, tizennegyedik évfolyama 2019. október 26-án, Zsámbékon tartja a képzést lezáró küldetésünnepét. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Utcai missziót tartanak Pócspetriben és Máriapócson

Ferenc pápa missziós hónapi felhívásához csatlakoznak Pócspetriben és Máriapócson is: a két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település utcáin október minden vasárnapján más-más helyen – egy órán át – nyilvános utcai Szentírás-olvasást tartanak a helyi római katolikus egyházközség tagjai Szenes István plébános és Fodor Ákos SFV vezetésével. (Magyar Kurír)

Elhunyt Kele Pál nyugalmazott plébános

A pécsi apostoli kormányzó, a Pécsi Egyházmegye és a rokonság az örök élet hitével tudatja, hogy Kele Pál címzetes apát, püspöki tanácsos, nyugalmazott plébános életének 90., áldozópapságának 66. évében október 15-én szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

A nuncius vezetett kettős búcsút Mátraverebély-Szentkúton

Magyarok Nagyasszonya- és Rózsafüzér Királynője-búcsút tartottak október 6-án, vasárnap Mátraverebély-Szentkúton. Az ünnepi alkalmon Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa celebrált szentmisét. (Magyar Kurír)

Melyik a jó döntés? – választásaink pszichológiája

Naponta megközelítőleg 35 000 döntést kell meghoznunk. Kis és nagy, könnyű és nehéz döntések, megannyi választási lehetőség, amikkel együtt jár a szorongás: mi lesz, ha egy nap felkelünk és ráébredünk, hogy rosszul választottunk? Címkék:  döntés választás (Képmás magazin)

Az öngyilkossági rekordernő – egy kilencvenéves magyar történet

A New York-i sofőrre, Marcel van de Werkenre abban a minutában lecsapott a szerelem, ahogy megpillantotta a nő fényképét. De nem ám az a rózsaszín fajta, hanem a piros–fehér–zöld. A hölgy ugyanis, akiről a magazin fotót közölt, magyar volt. Címkék:  dr. Munkácsi Károlyné Széles Julianna Nagy Marika öngyilkossági kísérlet öngyilkossági rekord (Képmás magazin)

A Schönstatt családakadémia küldetésünnepe Zsámbékon

2019.10.26. - A Schönstatt családmozgalom részeként működő Családakadémia 2017-2019 közötti, tizennegyedik évfolyama 2019. október 26-án, Zsámbékon tartja a képzést lezáró küldetésünnepét. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egymillió gyermek imádkozik - beszámoló

2019.10.18. - 2005 óta egy Dél-Amerikából induló kezdeményezésre, a világ minden táján gyermekek imádkoznak együtt október 18-án a világ békéjéért. A rózsafüzér imához a szentimreiskolások is csatlakoztak Ugrits Tamás püspöki biztos vezetésével. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Skorka Károly fehérvári újságíróra, 56-os forradalmárra emlékeznek

2019.10.23. - Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Székesfehérvári ünnepségeinek keretében a Skorka Károly újságíró és költő, 56-os forradalmár emlékére elhelyezett emléktáblát Spányi Antal megyés püspök áldja meg. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A bukaresti nuncius nem várt meglepetése Bákóban

Október 13-án, vasárnap a moldvai Bákóban ünnepi szentmise keretében került sor a Szent Péter és Pál-templom új orgonájának megáldására. A főcelebráns Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius volt, aki a szertartást követő koncert elején sokak meglepetésére és örömére játszott a hangszeren. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Kolostorkertek gyógyító illata

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal a természet patikájával ismerkedünk szakértőnk segítségével. (Magyar Kurír)

Összekapcsol Istennel, Máriával, egymással – 300 gyermek imádkozott rózsafüzért a Patronában

„Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni” – hívta imára a gyermekeket Szent Pio atya. A felhíváshoz 2005 óta csatlakoznak gyermekközösségek világszerte, és hangzik el a rózsafüzér a világért, a békéért, a családért, az egységért. A kezdeményezéshez tavaly kapcsolódó Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont alsó tagozatának imáján vettünk részt október 18-án. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kinyitott a Ráday Könyvtár

Újraindította kölcsönzési szolgáltatását a Ráday Könyvtár október 17-én, csütörtökön. A januári tűzeset után átköltöztetett állomány a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában (MTA KIK) érhető el. (reformatus.hu)

Afrika támogatására szólít a Sant’Egidio közösség – Mocsári Károly adott jótékonysági koncertet

Mocsári Károly Liszt-díjas zongoraművész adott jótékonysági koncertet október 16-án a Francia Intézetben Ravel, Debussy, Chopin és Liszt műveiből. Az esten Körtvélyessy Mónika orvos, a Sant’Egidio közösség tagja fényképes beszámolót tartott a tizenegy afrikai országban működő DREAM-programról. (Magyar Kurír)

Megkeresztelve és küldve: Krisztus Egyháza misszióban a világban – Ferenc pápa üzenete a missziós világnapra

„Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!” – mondta Jézus tanítványainak. E felhívást követik a világ számos országában tevékenykedő misszionáriusok, akiknek célja Krisztus tanításának továbbadása az egész földkerekségen. Az Egyház 1926 óta minden év október harmadik vasárnapján megtartja a világmisszió napját. Október 20-án, vasárnap a magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak, és a perselypénzt az evangelizáció javára fordítják. A missziós világnapra Ferenc pápa üzenettel fordult a hívekhez, melyet az alábbiakban olvashatnak. (nyirgorkat.hu)

Október 18-án, pénteken 13.30-kor a Kossuth Rádió műsorán

Október 18-án, pénteken 13.30-kor a Kossuth Rádió műsorán arról beszélgetünk, hogyan épít közösséget Isten igéje a különböző közegekben (gyülekezet, munka, hivatás, iskola)? Milyen módon épít közösséget Isten igéje a különböző élethelyzetekben lévők között? Szó lesz arról, hogy milyen hatással van ez a közösségben lévőkre, milyen változásokat tud előidézni az emberek életében? Mitől más egy közösség (ha […] (baptist.hu)

Legyen a szolgálat életforma!

A lelkipásztor beiktatásáért és a parókia részleges felújításáért tartottak hálaadó istentiszteletet az Edelény-Borsodi Református Templomban, október 12-én. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Családokból közösség – 20 éves a budapesti Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda

A szeretett tanítvány nevét választó iskola megálmodói az alapításkor egy szeretetteljes légkörű, befogadó, személyes példával nevelő intézményt képzeltek el. Húsz év alatt biztos alapokat adó, megtartó erővel bíró iskolává nőtték ki magukat. A jubileum alkalmából Käfer György igazgatót kérdeztük. (Magyar Kurír)

Van határa a megbocsátásnak?

A megbocsátás az emberi korlátok miatt gyakran akadályokba ütközik, azonban a hívőknek törekedniük kell arra, hogy ezeken túl tudjanak lépni. Keresztkérdés (14. rész) 2014-es felvétel. The post Van határa a megbocsátásnak? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Olyan szerelem volt az övék, amire nincs megfelelő hasonlat

„Elkezdtünk pletykálni róluk, Magdaként és Tiborként emlegetni őket, mintha csak az ismerőseink lennének” – Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor színészházaspár Szabó Magda és Szobotka Tibor íróházaspár kapcsolatának történetét dolgozza fel a „Magda, a Szabó” című kétszemélyes utazódarabban. Címkék:  Magda a Szabó színház Szabó Magda Szobotka Tibor Mészáros Tibor Krajcsi Nikolett (Képmás magazin)

Együtt lenni, imádkozni, töltekezni, segíteni – Szent Liturgián Böjte Csaba testvérrel Rozsályban

„Régi vágyunk vált valóra azzal, hogy október 13-án Csaba testvér 8 neveltjével és 2 segítőjével eljött hozzánk, hogy a vasárnapi Szent Liturgián velünk együtt imádkozzon, prédikációjával tanítson, példájával neveljen” – a házigazda, Kiss Andor esperes, rozsályi parókus atya beszámolója következik. (nyirgorkat.hu)

Auschwitz keresztény szemmel

Dr. Erdélyi László műsorszerkesztő vendége Dr. Mészáros Kálmán, egyháztörténész, baptista lelkipásztor, teológiai tanár, aki a Baptista Teológiai Akadémia 45 diákjával tanulmányúton járt 2019. augusztus 16–17-én Lengyelországban, Krakkó városában, valamint Auschwitz és Birkenau koncentrációs lágerében. Erről beszélgetnek a műsor keretében. A műsor 2019. szeptember 28-án került adásba a Sola Rádió “Kapcsolatunk keresztényekkel” című adásában. (baptist.hu)

Mikolovicz Bálintra emlékezik az ótemplomi gyülekezet

Több, mint negyedszázadot szolgált az 1800-as évek utolsó harmadában Miklovicz Bálint (1832-1896) lelkész a hódmezővásárhelyi református ótemplomban, akinek portréját nemsokkal halála előtt festette meg a fiatal Tornyai János. (reformatus.hu)

Nyíregyházára látogattak a Miskolci Egyházmegye hivatali munkatársai

A Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának dolgozói a Miskolci Egyházmegye központjának munkatársait látták vendégül október 8-án. A főpásztorok elképzelései szerint a görögkatolikus egyházmegyék kapcsolatát a jövőben is ápolni fogják majd ebben a formában; a viszontlátogatásra előreláthatólag jövő év februárjában kerül sor. (Magyar Kurír)

1956 képei

1956 képei címmel nyílik kiállítás október 21-én, hétfőn 17 órakor a Debreceni Református Kollégium múzeumpedagógiai termében. (reformatus.hu)

Irodalmi délután Pestújhelyen

Kunszenti Ágnes műfordító, és Kovács katáng Ferenc író, költő, műfordító, képzőművész lesz a pestújhelyi református gyülekezet vendége 2019. október 27-én, vasárnap 16 órától. (reformatus.hu)

Kárpát-medencei magyarok zenéje gála

A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása lesz a Kárpát-medencei magyarok zenéje gálaest 2019. november 17-én, vasárnap délután 5 órakor a Pesti Vigadó dísztermében. (reformatus.hu)

Megbocsájt, hogy megbájthass

Csűry István királyhágómelléki püspök gondolatai a 2019-es imaéjjelre. (reformatus.hu)

A legnehezebb imatéma

Steinbach József dunántúli református püspök gondolatai a 2019-es imaéjjelre. (reformatus.hu)

Konferenciával emlékeztek két egykori megyéspüspökre Vácon

Egyháztörténeti konferenciával emlékeztek két egykori megyéspüspökre Vácon október 4-én. A Gróf Csáky Károly Emmánuel halálának, valamint Hanauer Árpád István székfoglalásának századik évfordulója alkalmából szervezett eseményen részt vett Marton Zsolt váci megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Férfi a pályán 5.

(baptist.hu)

Drogprevenció és az isteni matematika

Harmincöt éves lett a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió – egész napos konferencián adtak hálát a Magyarországi Református Egyház intézményének eddigi szolgálatáért. (reformatus.hu)

Misézésre is alkalmas közösségi központot avattak a földrengés sújtotta Umbriában

Misézésre is alkalmas közösségi központot avattak október 12-én, szombaton a közép-olaszországi Umbria tartományban levő San Pellegrinóban. A Norcia-közeli település szenvedte el a legsúlyosabb károkat a 2016. augusztus 24-én pusztító földrengésben. Amíg a romokban heverő templom nem épül újjá, addig ebben a közösségi központban ad helyet a plébánia szentmiséinek. (Magyar Kurír)

Az alsószentiváni Fatimai-kegyhely a Média Építészeti Díj finalistái között

Neves külföldi és hazai építészek 130 jelentkező közül választották ki a 15. Média Építészeti Díj öt finalista épületét. Hatalmas megtiszteltetés és szakmai elismerés, hogy a legjobb épület között szerepel az alsószentiváni Fatimai-kegyhely. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Az idősekért és a betegekért imádkoztak a nyitrai kálvárián

Október 12-én, szombaton – a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében meghirdetett zarándokév keretében – az idősek hónapja alkalmából az idősekért, a betegekért és a szenvedőkért ajánlották fel a zarándoklatot a nyitrai kálvárián. (Magyar Kurír)

Többszázezer nőt bántalmaz a párja Magyarországon

Ezeket a nőket védené a távolságtartásról szóló, idén tíz éves törvény, de a magyarországi nőjogi szervezetek szerint sem a törvény, sem a távoltartás gyakorlata nem alkalmas arra, hogy hatékony, szakszerű védelmet nyújtson az áldozatok számára. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Útravaló – 2019. október 18.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Elszántak, alázatosak

Lehet-e hívő emberként megalkuvás nélkül üzleti sikereket elérni ma Magyarországon? Tíz keresztény vezető ad választ a kérdésre, akik morális dilemmák, korrupciós kísértések, magánéleti viszontagságok közepette igyekeznek a hitük szerint élni. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. október 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 10,1–9 (Magyar Kurír)

Kiskörzeti csendesdélutáb

Balazsér D.u. 15óra Helyszín:Református Templom (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Csendesdélután pedagógusoknak Tivadarban

A föld hűségesei Október 6-án a Péterfalvai Református Líceum adott otthont a pedagógusok, hitoktatók részvételével megtartott csendesdélutánnak, melyet a tanévkezdés apropóján szerveznek meg évről évre Máramaros-Ugocsa Egyházmegyében. Seres János lelkész-igazgató örömmel üdvözölte a jelenlévőket a díszteremben, és elmondta, ma különösen nagy a felelőssége a tanároknak. Most, hogy sok esetben a szülők külföldre távoztával a tanítóknak kell a gyerekek számára a helyes nevelést biztosítani. Életbevágó kérdés, hogy miből, illetve kiből merítik az erőt a hétköznapok során. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Okosrózsafüzér? Tényleg létezik!

Különleges újdonsággal készült az októberi rendkívüli missziós hónapra a Pápa Imavilághálója (Imaapostolság): október 15-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a Vatikánban azt az okosrózsafüzért, mely az idén januárban megjelent Click To Pray alkalmazás segítségével működtethető. (Magyar Kurír)

A hit jelenti élete megtartó erejét – Simone Biles minden idők legeredményesebb tornász világbajnoka

A huszonkét éves négyszeres olimpiai bajnok amerikai Simone Biles mindkét női döntőt megnyerte a Stuttgartban rendezett olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság utolsó, október 13-i, vasárnapi versenynapján. Ezzel a katolikus tornász a sportágában minden korábbi rekordot megdöntött. (Magyar Kurír)

A jövő évben rendezik a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szent vendégség (Eucharisztia/Úrvacsora) címmel rendezi meg a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét 2020. március 7. és április 25. között a kecskeméti Cifrapalotában, májustól a budapesti Párbeszéd Házában, augusztusban és szeptemberben pedig a Műcsarnokban. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Gyereknek lenni egy rendhagyó születésnapon

Az elmúlt 21 évben családunk öt tagjának 85 születésnapja volt, ugyanennyi névnap, 21 karácsony és húsvét, szilveszterek, házassági évfordulók, ballagások... Ennyiszer kellett megszerveznünk, hogy lehetőség szerint mind együtt legyünk, összeigazítsuk a naptárakat, legyen mivel örömöt okozni az ünnepelt(ek)nek, és az időben meg is érkezzen, legyen rá pénz, olyan legyen, amilyennek lennie kell, és ne felejtsük itthon. Kitalálni, hányan leszünk és hányfélét eszünk szívesen – mivel lehet az ünnepi hangulatot érzékelhetővé tenni az asztal mellett. Ehhez bevásárolni, kikeresni, megfőzni, megrendelni, megteríteni, lefoglalni. Címkék:  keskeny mezsgye születésnap szülői szerep gyermeki én (Képmás magazin)

Könyv jelent meg Mindszenty bíborosnak a budapesti amerikai nagykövetségen töltött éveiről

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban mutatták be Deák András Miklós – Somorjai Ádám OSB – Zinner Tibor Menedékben – Amerikai diplomaták Mindszenty bíborosról 1957–1970 című könyvét október 16-án. A kötet Mindszenty József bíborosnak a budapesti amerikai nagykövetségen töltött éveit dolgozza fel. (Magyar Kurír)

Sík Sándor-napokat rendeztek Innsbruckban

A közelmúltbeli németországi, bécsi és londoni eseményekhez hasonlóan ugyancsak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálatának 1 Plusz 1 Misszió programja keretében szervezték meg a Sík Sándor-napokat október 12–13-án az ausztriai Innsbruckban. (Magyar Kurír)

#loveislove felett #godislove

Budapest közterein találkozhatsz egy új típusú plakáttal, amely fiatalok körében egy ismert katolikus papot ábrázol, felirata pedig: #godislove. Reakció a Coca-Cola #loveislove reklámkampányára, amely a szerelem sokféleségét és egyenrangúságát hirdette. Az új kampány célja nem a szembehelyezkedés a korábbival, hanem meghaladása és egyben új téma beemelése a köztudatba: Isten szereti az embereket, és ez méltó a figyelmünkre. Címkék:  #godislove (Képmás magazin)

Kárpátalja legősibb templomában tartottak búcsúi ünnepet

A régi (Julián) naptár szerint október 14-én ünneplték az Istenszülő oltalmát. Ekkor tartják Kárpátalja legősibb templomának búcsúját a Gerényi (Horjani) rotundában. Az ünnepen jelen volt a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Szocska A. Ábel atya is. (nyirgorkat.hu)

„A szegények kenyerét pazaroljuk el” – Ferenc pápa üzenete az élelmezési világnapon

Ferenc pápa október 16-án, az élelmezési világnapon üzenetet intézett Csü Tung-jühöz (Qu Dongyu), az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO főigazgatójához. A Szentatya hangsúlyozza: vissza kell térnünk egy egyszerűbb életmódhoz, egészséges kapcsolatot fenntartva saját magunkkal, testvéreinkkel és a természettel. (Magyar Kurír)

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

Ferenc pápa: A szegények kenyerét pazaroljuk el

Október 16-án, az Élelmezési Világnapon Ferenc pápa üzenetet intézett Qu Dongyu-hoz, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO főigazgatójához, hangsúlyozva, hogy vissza kell térnünk egy egyszerűbb életmódhoz, egészséges kapcsolatot fenntartva saját magunkkal, testvéreinkkel és a környezettel. Kegyetlen és igazságtalan, hogy manapság, amikor mindenki számára lenne elegendő étel, mégsem jut hozzá mindenki – írja üzenetében […] The post Ferenc pápa: A szegények kenyerét pazaroljuk el appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Eucharisztia és költészet – Bemutatták Szabó Ferenc két legújabb kötetét

Szabó Ferenc SJ a mai magyar katolikus közélet és kultúra kiemelkedő és színes egyénisége. Nyolcvannyolc évesen is bámulatos a munkabírása, könyveket ír, előadásokat tart. Október 16-án este mutatták be két legújabb kötetét a fennállásának huszadik évfordulóját idén ünneplő józsefvárosi Kévés Galériában. (Magyar Kurír)

Megújult a Lateráni Szent János-bazilika díszkivilágítása

A négy pápai bazilika egyike, a Lateráni Keresztelő Szent János-székesegyház homlokzatán és két harangtornyán 106 új fényszórót helyeztek el, amely kiemeli Róma egyik legősibb szimbólumának művészeti gazdagságát. (Magyar Kurír)

Országos találkozót tartottak a világi domonkos közösségek Sopronban

Október 12-én Sopronban tartották a világi domonkos közösségek (régi nevén domonkos harmadrend) őszi országos találkozóját, amelyre az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők. A negyedévente megrendezett esemény mostani házigazdája a soproni Szent Domonkosról Nevezett Világi Domonkos Közösség volt. (Magyar Kurír)

Potápi: megnyílt a pályázati időszak a Kőrösi Csoma Sándor program déli féltekére szóló ösztöndíjaira

Budapest, 2019. október 15., kedd (MTI) - Október 15-től lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor program keretében a déli féltekére szóló ösztöndíjakra - mondta Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján. (MTI)

Elutasította a cseh alkotmánybíróság az egyházi kárpótlás tervezett megadóztatását

Prága, 2019. október 15., kedd (MTI) - Elutasította a cseh alkotmánybíróság az egyházi kárpótlás pénzbeli részének tervezett megadóztatását. (MTI)

Életmódváltást szorgalmaz Ferenc pápa

Vatikánváros, 2019. október 16., szerda (MTI/AP) - Életmód- és étrendváltást szorgalmaz az élelmezési világnap alkalmából szerdán közzétett üzenetében Ferenc pápa annak érdekében, hogy fel lehessen oldani azt az ellentmondást, hogy a világ egy részén éheznek az emberek, máshol viszont alultápláltak. (MTI)

Víz világtalálkozó – Pápai üzenet

Budapest – A Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján, csütörtökön a nyitó ülés Ferenc pápa üzenetének felolvasásával kezdődött. (MTI)

Százmilliók mennek az aranyvonatra, ami a múzeumoknak se kell, és az egyház sem lelkes tőle

Legyártják a Szent Jobbot egykor körbehordozó „aranyvonatot” 300 millióért. Igaz, információnk szerint egymásnak dobálják a múzeumok, és várhatóan a katolikus egyház sem adja az ereklyének még a másolatát sem. (hvg.hu)

Balog Zoltán: európai szintű, módszertanában is egyedülálló munkát folytat a református drogmisszió

Harmincöt éves a Magyarországi Református Egyház kábítószerfüggőkkel foglalkozó Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója (KIMM). A jubileum alkalmából Budapesten, a Hold utcai németajkú református gyülekezet templomában tartottak konferenciát szerdán. (infostart.hu)

„Atyám házában sok hely van”: egyházpárti kampányt indít Hodász András

Részint válaszul a Coca-Cola kampányra. (mandiner.hu)

Fuzáriumfertőzés: veszélyes a pékáruk egy része?

Idén a szokottnál jóval nagyobb arányban fertőzte meg fuzárium a magyar búzatermést, ezért napok óta szólnak arról a hírek, hogy kerüljük a teljes kiőrlésű pékárukat. Utánajártunk, hogy valójában mennyire kell vigyázni és mivel. Tényfeltáró cikkünk következik. Címkék:  fuzárium magyar búza fertőzött búza fuzárium fertőzés teljeskiőrlésű pékárú teljes kiőrlésű (Képmás magazin)

Hogyan tanulható a szerelem? – interjú Guba Imre és Guba Judit családterapeutákkal

Guba Imre és Judit családterapeutaként, a kanadai Sue Johnson módszerével (Érzelem Fókuszú Terápia) foglalkoznak párokkal és két éve ún. „Ölelj át!” kurzusokat tartanak Magyarországon és a határon túl. Hosszú út vezetett idáig, hiszen megismerkedésükkor Imre papnak készült, teológiát tanult. Első nap az iskolában Judit öccse, aki akkor már harmadéves teológushallgató volt, bemutatta új kispap barátait a nővérének, majd viccesen hozzátette: „De velük ne barátkozzál!” Címkék:  házasság párterápia családterápia (Képmás magazin)

Hálaadó istentisztelet

A Magyarországi Református Egyház úrvacsorás istentiszteleten ad hálát a 2019. október 27-én, vasárnap 10:00-kor a 2019-es esztendő terméséért a Dunaszentgyörgyi Református Egyházközség templomában (7135 Dunaszentgyörgy, Rákóczi Ferenc utca 117.). (reformatus.hu)

Hívom a családokat 2019 októberében – Bíró László püspök levele

Hívom a családokat, házaspárokat, jegyeseket és szerelmeseket, a családokat szerető szerzetes- és paptestvéreket, és mindenkit, aki a család és az élet mellett áll! (Magyar Kurír)

Megújult a Lateráni Szent János-bazilika megvilágítása

A négy pápai bazilika egyike, a Lateráni Szent János-bazilika homlokzatán és két harangtornyán 106 új fényszórót helyeztek el, amely kiemeli Róma egyik legősibb szimbólumának művészi gazdagságát. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A MENEDÉK MAMÁSOTTHON családgondozó, illetve szakgondozó munkakör betöltésére munkatársat keres.

TÉGED KERESÜNK, ha: elkötelezett vagy a keresztény értékrend mellett szereted a gyerekeket jól kommunikálsz nem ijedsz meg az adminisztrációtól sem csapatjátékos vagy Amire számíthatsz: egy nagyon jó csapat tagja lehetsz változatos feladatok több mint munkahely, igazi hivatás keresztény lelkületű támogató vezetés Fontosabb tudnivalók: A munkakört teljes állásban lehet betölteni. Fizetés a közalkalmazotti bértábla alapján. Munkavégzés […] (baptist.hu)

Jó kis hely infrastrukturális fejlesztése Kémes

Beruházási Pályázat EFOP-2.1.2-16-2018-00089 (reformatus.hu)

Elutasította a cseh alkotmánybíróság az egyházi kárpótlás tervezett megadóztatását

Elutasította a cseh alkotmánybíróság az egyházi kárpótlás pénzbeli részének tervezett megadóztatását. A testület október 15-én Brnóban ismertetett döntésében megállapította, hogy „a bűnös kommunista rendszer által okozott sérelmekért megítélt pénzbeli kárpótlás összegének utólagos csökkentése ellentétes a demokratikus jogállam elveivel”. (Magyar Kurír)

AlapVető II. évf. 20. sz.

(baptist.hu)

Menedék Biztos Kezdet Gyerekház infrastrukturális fejlesztése Bódvaszilason

Projekt azonosító száma: EFOP-2.1.2-16-2018-00090 Projekt kezdete és vége: 2019.03.01-2020.02.28. Támogatás összege: 15.000.000,- Ft Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház Támogatási intenzitás: 100% Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás és menedzsment Megvalósulási helyszín: 3763 Bódvaszilas, Petőfi utca 11. (reformatus.hu)

A református egyházak is elítélik a török inváziót

A Református Egyházak Világközösségének (REV) szíriai származású libanoni elnöknője is szolidaritásáról biztosította az Északkelet-Szíriában szenvedő embereket és imádságra hívja a 110 milliós református közösséget. (reformatus.hu)

Svájci reformátusok gyűjtenek Szíriáért

A HEKS, a svájci református egyházak segélyszervezete adománygyűjtő kampányt indított a török invázió okozta háborús menekültkrízis kezelésére. A svájci reformátusok felhívással fordultak a közvéleményhez, jogellenesnek nyilvánítva a török behatolást Szíriában. (reformatus.hu)

Tündérkert Biztos Kezdet Gyerekház infrastrukturális fejlesztése Bánréve

Projekt azonosító száma: EFOP-2.1.2-16-2018-00092Projekt kezdete és vége: 2019.03.01-2020.02.28.Támogatás összege: 14.998.300,- FtKedvezményezett neve: Magyarországi Református EgyházTámogatási intenzitás: 100%Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás és menedzsmentMegvalósulási helyszín: 3654 Bánréve, Kossuth u.37. hrsz: 595. (reformatus.hu)

Biztos Kezdet Gyerekház infrastrukturális fejlesztése Sellye

Projekt azonosító száma: EFOP-2.1.2-16-2018-00091 Projekt kezdete és vége: 2019.03.01-2020.02.29. Támogatás összege: 15.000.000,- Ft Kedvezményezett neve: Magyarországi Református Egyház Támogatási intenzitás: 100% Pályázati Iroda feladatai: pályázatírás és menedzsment Megvalósulási helyszín: 7960 Sellye, Dózsa György út 3. (reformatus.hu)

Amazóniai szinódus: Klerikalizmustól mentesen kell értékelni a világi hívek karizmáját

Az amazóniai térség problémáival foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus október 14-i ülésén, melyen a 177 szinódusi atya mellett Ferenc pápa is részt vett, a világi hívek karizmájáról és feladatáról, a nők küldetéséről az Egyházban, a kiskorúak és az idősek védelméről, a hivatásgondozásról, a vízgazdálkodásról, valamint a kommunikáció kihívásairól tanácskoztak. (Magyar Kurír)

Szőlőt ültettek a nyíregyházi görögkatolikus óvoda kertjében

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében a Katolikus Pedagógiai Intézet által szervezett programsorozathoz csatlakozva szőlőt ültettek a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában október 14-én. (Magyar Kurír)

Országszerte nagy népszerűségnek örvend a székesfehérvári múzeumlátogatási pályázat - beszámoló

2019.10.11. - A Székesfehérvári Egyházmegye részvételével idén is összefogtak a hátrányos helyzetű diákok múzeumlátogatása érdekében. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki szentmisével és körmenettel ünnepelték a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom búcsúját

Horváth Zoltán István protonotárius kanonok, esperes, plébános felkérésére Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mutatott be búcsúi szentmisét Budapesten, az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban október 13-án, vasárnap. (Magyar Kurír)

CSILLAGVÁR Biztos Kezdet Gyerekház infrastrukturális fejlesztése Mezőcsokonyán

Felzárkózási Pályázat EFOP-1.4.4-17-2017-00036 (reformatus.hu)

Győrbe látogatott Pintér Gábor belaruszi apostoli nuncius

Október 9-én Pintér Gábort, a Belarusz Köztársaság apostoli nunciusát, velebusdói címzetes érseket látta vendégül a győri Püspökvárban Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. (Magyar Kurír)

A szuperhívő kiürítheti a kórházakat? – A Hit és tudomány vitasorozat második része Debrecenben

A „Szólj be a papnak!” csapat Hit és tudomány című, négyrészes vitasorozatának második alkalmára is nagyon sokan voltak kíváncsiak Debrecenben október 14-én. Alig fért el a közönség a Nagyerdei Víztoronyban. (Magyar Kurír)

Új görögkatolikus egyházmegyét alapítottak Bulgáriában

Ferenc pápa október 11-én egyházmegyei rangra emelte a bolgár bizánci szertartású katolikusok szófiai exarchátusát. Az új egyházmegyét Szent XXIII. János pápáról nevezték el, aki egykor apostoli nunciusként szolgált Bulgáriában. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. október 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Szemléletformáló eszköztár

A Református Tananyagfejlesztő Csoport elméleti és gyakorlati segítséget, valamint korszerű segédanyagokat is kíván nyújtani a keresztyén oktatási intézmények és pedagógusok számára. Pompor Zoltán szakmai vezetővel beszélgettünk. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. október 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 11,47–54 (Magyar Kurír)

Tudomány, identitás, közösség

Ha már az egyháznak van egyeteme, akkor az szolgálja annak életét, épülését, erősödését – fogalmaz Zsengellér József, aki szeptember elsejétől rektorként vezeti a Károli Gáspár Református Egyetemet. (reformatus.hu)

Őszintén a gyermekbántalmazásról Pannonhalmán – társadalmi szintű párbeszéd kezdődött

A csendtől a szóig címmel nemzetközi gyermekjogi szimpóziumot rendeztek október 15-én a Pannonhalmi Főapátságban egyházi intézmények, valamint gyermekvédelemmel foglalkozó állami és civil szervezetek részvételével. (Magyar Kurír)

Tanévnyitó a bácsfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Házban

Elkezdődött az új tanév, benépesült ismét a bácsfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Ház. A diákotthon igazgatója, Antal László október 7-én tanévnyitó beszélgetésre hívta… (evangelikus.net)

Egy zarándoklat margójára

Minden magyar görögkatolikus papnövendék számára élményteli és mozgalmas felütéssel indult a 2019/20-as tanév. Alighogy véget ért ugyanis a nyári szünet, a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet, és a Központi Papnevelő Intézet görögkatolikus növendékei újra útnak indultak, hogy a hagyományokhoz híven, néhány év után ismét együtt zarándokoljanak el Rómába – az mozgalmas zarándokhétről Tóth Attila papnövendék készített beszámolót honlapunknak. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa: Ne akadályozzuk a Lélek „testvériesítő” működését!

Október 16-án a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. Elmélkedésének fő témája az volt, hogy Isten nem személyválogató, ő minden embert üdvözíteni akar, és ezért ki kell szélesítenünk látókörünket, túl kell lépnünk minden részlegességen és meg kell nyílnunk az üdvösség egyetemes távlata előtt. Magyarra fordított katekézisét teljes terjedelmében közreadjuk. (Magyar Kurír)

Könyvbemutató és találkozó – Fila Béla dogmatikaprofesszorra emlékeztek a Pázmányon

Fila Béla dogmatikaprofesszorra emlékeztek azon a rendezvényen, melyet október 15-én tartottak Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. Az eseményen mutatták be a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában megjelent, A hetedik szoba küszöbén című kötetet, melyet Fila Béla Hódmezővásárhelyen elmondott prédikációiból állítottak össze. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2019. október 20-i száma

Az Új Ember ez évi negyvenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Felújítják Berettyóújfalu zsinagógáját – kultúrközpont lesz belőle

Állványerdő borítja Berettyóújfalu belvárosában a zsinagóga épületét. A szinte nyárias időjárásban jól haladnak a munkálatokkal. Az 1903-ban épült zsinagóga csak a vészkorszakig, vagyis alig több mint 40 évig szolgált szakrális célokat. A műemléki védelem alatt álló … Tovább » (szombat.org)

A párizsi főegyházmegye beleszólást akar a Notre-Dame újjáépítésébe

A párizsi érsekség illetékese október 15-én arra figyelmeztetett, hogy az egyház semmilyen olyan változtatást nem engedélyez a tűzvész után újjáépülő Notre-Dame székesegyházon, amely nem a beleegyezésével valósul meg. (Magyar Kurír)

Az egyházművészet Isten dicsőségét tükrözi – Ötvenéves az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ

Október 15-én szentmisével adtak hálát az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK) alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ezt követően előadások hangzottak el az intézmény múltjáról. Az esemény végén az OKGYK egykori vezetésében, illetve a katolikus gyűjtemények feldolgozásában legrégebben dolgozók díjat vehettek át az igazgatótól, Varga Lajos váci segédpüspöktől. (Magyar Kurír)

Fiatal katolikusok válaszolnak a kólakampányra

A provokatív #loveislove megihletett pár hívőt, akik a #godislove üzenettel hívnak párbeszédre a szeretetről – számol be a Szemlélek. Egyelőre csak Budapesten, ám ott tucatnyi reklámfelületen találkozhatunk október 16-tól egy különös plakáttal. Sőt, rögtön kettővel, mert busz- és villamosmegállókra szabott úgynevezett citylight típusú plakát is kikerült a főváros közlekedőinek szeme elé. (…) A kampány központi […] The post Fiatal katolikusok válaszolnak a kólakampányra appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Megáldották a gyöngyösi Szent Bertalan-templom toronysisakjait

Megáldották a gyöngyösi Szent Bertalan-templom most elkészült toronysisakjait október 14-én. Az eredeti konstrukció még az 1917-es nagy tűzvészben semmisült meg. Az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be. (Magyar Kurír)

Marcelo Gleiser elméleti fizikus kapta a 2019-es Templeton-díjat

Marcelo Gleiser brazil elméleti fizikus, kozmológus, aki a tudomány és spiritualitás összeegyeztetésére irányuló munkásságáért kapta a rangos elismerést. A Templeton-díjat a spirituális valósággal kapcsolatos kutatások és felfedezések előmozdításáért ítélik oda évente. (Magyar Kurír)

Miskolcon gyűltek össze Isten nagykövetei a missziós kereszt körül

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma országjáró körútja részeként október 10. és 13. között a miskolci görögkatolikus székesegyházban volt látható. A kereszt látogatásához kapcsolódó programok között a teljes liturgikus nap mellett hangversenyek, előadások is voltak, valamint közösségek is érkeztek a templomba a kereszt tiszteletére. (Magyar Kurír)

Fiatal papként délkelet-ázsiai misszióban

Október 7-én, mindössze három hónappal felszentelése után a francia Bruno Delorme, a Mission Étrangère de Paris (MEP) fiatal papja végleges szolgálati helyére, Mianmarba (Burma) érkezett. Az első három év folyamán tanulmányozni fogja azt az országot, ahol a katolikusok a népességnek csupán egy százalékát teszi ki. (Magyar Kurír)

Marcelo Geisler elméleti fizikus kapta a 2019-es Templeton-díjat

Marcelo Gleiser brazil elméleti fizikus, kozmológus, aki a tudomány és spiritualitás összeegyeztetésére irányuló munkásságáért kapta a rangos elismerést. A Templeton-díjat a spirituális valósággal kapcsolatos kutatások és felfedezések előmozdításáért ítélik oda évente. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa elfogadta a vatikáni csendőrparancsnok lemondását és kinevezte utódát

Október 12-én, hétfőn Domenico Giani, Vatikán Városállam Csendőri Testületének parancsnoka benyújtotta lemondását, melyet Ferenc pápa elfogadott. A Szentatya Gianluca Gauzzi Broccoletti mérnököt nevezte ki Vatikán Városállam Biztonsági Szolgálata és Polgári Védelme Igazgatóságának igazgatójává, valamint a csendőrség parancsnokává. (Magyar Kurír)

Orosházán tartották a Szeged-Csanádi Egyházmegye lelkinapját

Egyházmegyei lelkinapot rendeztek október 12-én a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Elhunyt Török Dezső nyugalmazott amerikai magyar lelkész

Életének 96. évében, 2019. szeptember 27-én elhunyt Török Dezső korábbi youngstowni magyar lelkész. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Cseppről cseppre – A Béres-sztori

A Béres család és a mára közel 500 főt foglalkoztató vállalat, a Béres Gyógyszergyár Zrt. története akár a huszadik századi történelem egymást követő korszakainak lenyomata is lehetne. Hogyan kezdődött? Természetesen cseppről cseppre. Címkék:  Béres csepp Béres Alapítvány Béres József Béres család (Képmás magazin)

Csibeavató, zenei, történelmi megemlékezés és focikupa – őszi programok Nyírlugoson

Megáldották a legkisebb tanulókat, akik műsorral kedveskedtek a társaiknak a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Iskolában. Zenéltek, táncoltak és sportoltak is szeptemberben és októberben a nyírlugosi iskolások. Az őszi programokról készített összefoglalót olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Bíborosi kápolnaavatás és oltárszentelés a máltai lovagok budapesti rendházában

Bensőséges ünnepre gyűlt össze a Magyar Máltai Lovagrend budai várbeli Fortuna utcai rendházában a rendalapító Boldog Gellért mester emléknapján, október 13-án. Az épület teljes felújítása során kialakított kápolnát Erdő Péter bíboros, a lovagrend nagykeresztes tiszteleti tartománynagya avatta fel. (Magyar Kurír)

Megáldották a megújuló zalaboldogfai templomot

Október 13-án, vasárnap Székely János szombathelyi megyéspüspök megáldotta a zalaboldogfai templom felújított belső terét. (Magyar Kurír)

Templombúcsút és bokrétaavatást ünnepeltek a debreceni görögkatolikus székesegyházban

Október 6-án ünnepelték a decreceni Attila téri görögkatolikus főszékesegyház búcsúját. Az esemény keretében megünnepelték azt is, hogy az épülő Hit és Kultúra látogatóközpont elérte legmagasabb pontját, melyen bokrétát helyeztek el. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. október 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Átmeneti helyen, változatlan elhivatottsággal

Október tizenhetedikétől az MTA Könyvtárában indul újra a Ráday Könyvtár kölcsönzőszolgálata. Az együttműködés mindkét intézmény törzsolvasói számára előnyös lesz, hiszen egyszerre két állományhoz fognak hozzáférni egy beiratkozás áráért. (parokia.hu)

A visszaélés nem szünteti meg a helyes gyakorlatot

„Minden politika – de a politika nem minden! És valahol itt nyílik fel számomra a keresztény szabadság igazi értelme" – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István püspök, aki Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelővel, valamint Molnár Attila Károly és Hörcher Ferenc eszmetörténészekkel diskurált a „keresztény szabadság" fogalmáról. (reformatus.hu)

A Református félóra e heti adásából

Szerdán délután fél kettőtől újra Református félóra a Kossuth Rádióban! (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2019. október 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 11,42–46 (Magyar Kurír)

#Godislove – Evangelizáló játékra hív Hodász András

Plakátvadászat, szelfi, sztori – a te történeted arról, miért szeretsz keresztény lenni, mit jelent számodra, hogy hiszel Istenben. Október 16-ától két héten át plakátokat találunk a főváros tizenhárom pontján. Milyen plakátok, hogyan és miért kerültek köztereinkre – erről beszélgettünk Hodász András atyával. (Magyar Kurír)

Mocsári Károly jótékonysági koncertje Mozambikért és Malawiért a budapesti Francia Intézetben

A budapesti Francia Intézet ad otthont október 16-án, szerdán 19 órakor a Sant’Egidio közösség által szervezett jótékonysági koncertnek, amelynek bevételét Mozambik és Malawi ciklon sújtotta területeinek helyreállítására fordítják. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az Isten előtti önvád szabadít meg a képmutatástól

Jézus nem tolerálja, nem viseli el a képmutatást, ezért nevezi a farizeusokat „fehérre meszelt síroknak” – emelte ki Ferenc pápa reggeli homíliájában, az október 15-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. (Magyar Kurír)

Jacques Mourad: Minden ország felelős ezért a háborúért, amelynek a szírek az áldozatai

A vallások közötti párbeszédért munkálkodó szír katolikus pap, aki négy évvel ezelőtt öt hónapig volt az Iszlám Állam fogságában, most az iraki Kurdisztán területén élő menekülteket segíti. Véleménye szerint a szírek a nemzetközi gazdasági és politikai érdekek áldozatai, Törökország soha nem lépett volna, ha nem kap szabad utat a nagyhatalmaktól. Felháborítónak tartja a világ hallgatását. (Magyar Kurír)

Újra van kápolnája a keszthelyi Ranolder-iskolának

Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola helyreállított iskolakápolnáját október 7-én. (Magyar Kurír)

Székely Jánossal és Varga Lászlóval ünnepelték jubileumukat a kaposvári cursillósok

Tíz évvel ezelőtt rendezték az első cursillót a Kaposvári Egyházmegyében. A jubileum alkalmából ünnepi találkozót – ultreyát – tartottak a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban, melyen jelen volt Székely János szombathelyi megyéspüspök, a magyarországi Cursillo lelkivezetője is, aki Varga Lászlóval együtt mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Az üldözött keresztények érdekében tett magyar erőfeszítésekért vehetett át elismerést Azbej Tristan Libanonban

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárát a Levantine Gathering által szervezett első nemzeti imareggelin díjazták. (Képmás magazin)

A pedagógus személyisége a legfontosabb munkaeszköz - Hitoktatói szakmai nap Székesfehérváron - beszámoló

2019.10.12. – Hatodik alkalommal szerveztek szakmai továbbképzést az egyházmegye területén működő hitoktatóknak. A tanulmányi napon a jelenlevők felfrissítették tudásukat, útmutatást kaptak az előadásokon keresztül az eredményesebb hitoktatáshoz. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Kapcsolatteremtési képzés karitász önkénteseknek - beszámoló

2019. október 15. – A Székesfehérvári Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány sikeres EFOP 1.3.5-16-2016 pályázatának köszönhetően lehetőség nyílik önkéntes karitász munkatársak szakmai ismereteit képzések tartásával bővíteni. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Jézus belülről kopogtat, hogy engedjük ki – A templomból való kimozdulás 10 tétele

A perifériák felé indulásra sokszor biztat bennünket Ferenc pápa. Ebben kíván segíteni a „Szólj be a papnak!” csapata az alábbi tíz ponttal. (Magyar Kurír)

Vászontáskákkal segíthetünk – A Máltai Szeretetszolgálat és a Spar kezdeményezése

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az Interspar hálózatában – jelentették be október 15-én. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során. (Magyar Kurír)

Hála az ideiért, közbenjárás a következőért – Akathisztoszra hívnak a Damján-kör tagjai

Hálát adnak az idei Szent Damján Táborért és az Istenszülő közbenjárását kérik a 2020-as Szent Damján-táborhoz október 19-én a máriapócsi kegytemplomban a 19 órától kezdődő Akathisztosszal, melyet élő adásban is követhetünk a Görögkatolikus Médiaközpont Facebook-oldalán. (nyirgorkat.hu)

Evangelizációs körút Székelyföldön

Örömmel tettem eleget a Székelyföl szívében található Baróti Baptista Gyülekezet és kiterjedt körzetében munkálkodó Győrfi Tóbiás lelkipásztor meghívásának, aki egy hitébresztő és hitmélyítő evangelizációs körútra hívott 2019. szeptember 18 – 22 között testvéri közösségébe. Mielőtt a szolgálatiútam emlékezetes élményeit megosztanám, hadd írjak röviden Erdélynek e távoli tájegységéről. Székelyföld a Kárpát-medence délkeleti sarkában, a Keleti-Kárpátok kanyarula-tában […] (baptist.hu)

„Boldogok, akik nem látnak és mégis hisznek”

Október 15-én, a fehér bot nemzetközi napján a református Vakmisszió Jakab Miklós lelkipásztorra és feleségére is emlékezik, akik ezt a szolgálatot elindították egyházunkban. (reformatus.hu)

Pozsonyban találkoztak a Justitia et Pax európai bizottságai

Október 11. és 14. között tartották a Justitia et Pax európai bizottságainak találkozóját Pozsonyban. Magyarországot Bánlaki Zsanett, a bizottság irodavezetője, valamint Kunszabóné Pataki Anna, a Caritas in Veritate Bizottság tanácsadó testületének tagja képviselte. (Magyar Kurír)

Új görögkatolikus egyházmegye Bulgáriában

Ferenc pápa a bolgár bizánci szertartású katolikusok Szófiai Exarchátusát egyházmegyei rangra emelte 2019. október 11-én. Az új egyházmegyét Szent XXIII. János pápáról nevezték el, aki egykor Bulgáriában tevékenykedett nunciusként. (nyirgorkat.hu)

Megújult a nemeshetési templom és a kisbucsai kápolna

Templom és kápolna újult meg Zala megyében: a felújított nemeshetési és kisbucsai épületet Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek áldotta meg október 6-án, vasárnap. (Magyar Kurír)

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők” – szőlőt ültettek a nyíregyházi óvodában

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából a Katolikus Pedagógiai Intézet által szervezett programsorozathoz csatlakozva szőlőt ültettek a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában október 14-én. (nyirgorkat.hu)

Angyalok látogatása a Désfalvi Református Egyházközségben

A marosvásárhelyi Lídia gyermekotthonban lakó gyerekeket látta vendégül szeptemberben a désfalvi gyülekezet. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Átadták a gidófalvi református templom restaurált falképeit

Szombaton, október 12-én, átadták a gidófalvi református templom Rómer Flóris Terv keretében restaurált falképeit. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

A Fatimai Szűzanya tiszteletére mutattak be szentmisét a Limpiászi keresztnél

Október 12-én Maksó Péter, a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve-templom káplánja mutatott be szentmisét a Fatimai Szűzanya tiszteletére a bükki völgyben található szabadtéri oltárnál. (Magyar Kurír)

Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek Székesfehérváron

Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek október 10-én, születésének 161. évfordulóján Székesfehérváron. (Magyar Kurír)

Menjetek küldetéssel! – Világmisszió Országos Ünnepe a rendkívüli missziós hónapban

Az Isteni Ige Társasága, azaz a verbiták és a Pápai Missziós Művek október 12-én immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg – készületként a missziós vasárnapra – a Világmisszió Országos Ünnepét. A programot a Názáret Missziósház, a verbiták budapesti rendháza udvarán tartották. (Magyar Kurír)

Csak Istent imádjuk, nála van a válasz – Böjte Csaba vezetett zarándoklatot Székelyhídról Álmosdra

Önmagukat és egymást jobban megismerni kívánók találkoztak a székelyhídi Gyermek Jézus Otthontól a Hajdú-Bihar megyei Álmosdra tartó zarándoklaton október 11–12-én, Böjte Csaba testvér vezetésével. (Magyar Kurír)

Cseppről cseppre

A Béres család és a mára közel 500 főt foglalkoztató vállalat, a Béres Gyógyszergyár Zrt. története akár a huszadik századi történelem egymást követő korszakainak lenyomata is lehetne. Hogyan kezdődött? Természetesen cseppről cseppre. Címkék:  Béres csepp Béres Alapítvány Béres József Béres család (Képmás magazin)

Öt éves a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Borókája

Az öt éves születésnapot 2019. október 11-én a Baróti Művelődési Házban, egy ünnepi est keretében ünnepelték meg, száz résztvevővel. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kálvin és a kálvinizmus hatástörténete - A Kálvin Kutatóközpont konferenciája

A Pápai Református Teológiai Akadémia Kálvin Kutatóközpontja "Kálvin és a kálvinizmus hatástörténete" címmel tart konferenciát 2019. október 15-16 között az Akadémián. Részletek a tovább mögött (Dunántúli Református Egyházkerület)

Háborúban elesett katonák emlékére állított keresztet újítottak fel Nagybecskereken

Az első világháborúban elesett katonák tiszteletére állított, megrongálódott kereszt és talapzata felújítását vállalta a Visegrádi Szent György Lovagrend bánáti priorátusa. A helyreállított keresztet Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott plébános áldotta meg október 12-én a nagybecskereki temetőben, Pastyik Róbert nagybecskereki plébános és Elias Ohoiledwarin SVD jelenlétében. (Magyar Kurír)

A Reformátusok Lapja e heti számából

Hogyan dolgozható fel Trianon traumája? Vannak-e Krisztusnak kincsei? Melyik gyülekezet kapja október utolsó vasárnapjának perselyadományait? A válaszokat megtalálhatják olvasóink az október 20-i Reformátusok Lapjában. (reformatus.hu)

„A Szociális Testvérek Társasága rabul ejt…” – Fogolykiváltó Boldogasszonyt ünnepelték Budapesten

Fogolykiváltó Boldogasszonyt ünnepelte szeptember 21-én, szombaton a Szociális Testvérek Társasága a rend budapesti anyaházában. Az ünnepség keretében három új kültag tett ígéretet. Szerkesztve közöljük az egyik résztvevő beszámolóját. (Magyar Kurír)

Ószövetségi történetek elevenednek meg a Műcsarnok új tárlatán

Serge Bloch illusztrátor és Frédéric Boyer író-fordító alkotópáros Egyszer volt, sokszor volt című közös kiállításán kilenc animációs filmet láthat a közönség október 11-től a Műcsarnok#Boxban Budapesten. (Magyar Kurír)

Felszentelték a Református Kistemplom orgonáját – videóval

Felszentelték a Református Kistemplom orgonáját szombaton. A több mint 130 éves hangszert három év alatt újították fel. Az orgonaavatás tiszteletére az egyházközség egész hétvégén különféle programokkal várta az érdeklődőket. (dehir.hu)

Nézőpont: a lengyelek a keresztény értékekre mondtak igent

Budapest, 2019. október 14., hétfő (MTI) - A lengyelek igent mondtak a keresztény értékekre, a lengyel nemzeti büszkeségre és a családbarát politikára - értékelte a lengyel parlamenti választás eredményét Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet elemzője hétfőre virradóra az M1 aktuális csatornának. (MTI)

Semjén Zsolt: az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására

Gyöngyös, 2019. október 14., hétfő (MTI) - Az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására és egyházi iskolákra, intézményekre - mondta a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Gyöngyösön, a Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójának és turisztikai fejlesztésének megáldása alkalmából. (MTI)

Útravaló – 2019. október 15.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Íme a Görkapocs Fesztivál részletes programja

Koncertekkel, számos érdekes előadással, borkóstolóval várjuk október utolsó hétvégéjén az érdeklődőket Debrecenbe. Ezek mellett a Görögkatolikus Metropólia intézményei is sorra bemutatkoznak majd a Görkapocs fesztiválon. Részletek a plakáton. (nyirgorkat.hu)

Október az idősek hónapja

A július 1-től egyházkerületi fenntartásban működő Encsi Idősek Otthonában nyitották meg a TIREK Integrált Diakóniai Központ idősek hónapja rendezvénysorozatát. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Személyre szabott nőiesség

Református lelkész akart lenni, végül divattervező lett, méghozzá sikeres. Egyedi szabású és kivitelezésű kabátjait Európa-szerte és a Távol-Keleten is forgalmazzák. Üzlettársával, aki egyben ikertestvére is, azt vallják: a divat van az emberért, és nem fordítva. Az Ille/Olla alapító-tervezőjével, Illéssy Lenkével beszélgettünk. (parokia.hu)

Látni több, mint kinyitni a szemünket

„Mindig imádsággal indulok és azzal is jövök el, mert Isten az egyetlen, aki meg tudja vigasztalni, azokat, akik elveszítették a látásukat” – vallja Nógrádiné Kovács Alexandra, a Református Missziói Központ Vakmissziójának lelkipásztora. Október 15-e a fehér bot napja, ebből az alkalomból a református vakmisszióról és a látássérültek lehetőségeiről, mindennapjairól beszélgettünk. (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2019. október 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 11,37–41 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban