Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Poznani érsek: ma is szent politikusokra van szükség

Budapest, 2019. augusztus 20., kedd (MTI) - Ma is "szent politikusokra", "Szent István mércéje szerinti politikusokra" van szükség - mondta Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén szombaton, a budapesti Szent István-bazilika előtt. (MTI)

Potápi: Szent István keresztény, európai néppé kovácsolta a magyarságot

Nagymányok, 2019. augusztus 20., kedd (MTI) - Szent István befejezte azt a honfoglalással elkezdődött, százéves folyamatot, amellyel keresztény, európai néppé kovácsolta a magyarságot - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden a Tolna megyei Nagymányokon. (MTI)

Történész: létkérdés volt, hogy Magyarország felvegye a kereszténységet

Budapest, 2019. augusztus 20., kedd (MTI) - Létkérdés volt Szent István korában, hogy Magyarország felvegye a kereszténységet - mondta az MTA Történettudományi Intézetének kutatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. (MTI)

MKPK-főtitkár: Szent István számunkra elsősorban példakép

Budapest, 2019. augusztus 20., kedd (MTI) - Szent István király számunkra elsősorban példakép - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) főtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. (MTI)

Útravaló – 2019. augusztus 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 20,1–16a (Magyar Kurír)

Szent István király ünnepén szentmise Székesfehérváron - beszámoló

2019. augusztus 20. - Szent István napi ünnepi szentmisét celebrált Spányi Antal megyés püspök, mely után megáldotta az új kenyeret. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Többet adnak „ezüstnél és aranynál”

Isten háza nem a változatlanság, hanem a gyógyulás és a remény helye. Akkor van értelme felújítani, ha a benne élő gyülekezet erőt és hitet ad a településen élőknek. A csabdi reformátusok hálaadó istentiszteletet tartottak templomuk és parókiájuk felújításáért augusztus 18-án. (parokia.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Gądecki érsek Szent István ünnepén: Szükség lesz a modern keresztények vértanúságára

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka idén Stanisław Gądecki poznańi érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke volt. (Magyar Kurír)

Bassetti bíboros: A fiatalság tűz – Összefoglaló a Rimini Meeting második napjáról

Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. A második napról, augusztus 19-éről szóló beszámolót olvashatják. (Magyar Kurír)

A száz éve elhunyt Bogisich Mihályra, az OMCE alapítójára emlékeztek a Mátyás-templomban

Bogisich Mihály címzetes püspökre, zeneszerzőre, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) alapítójára emlékeztek halálának 100. évfordulója alkalmából rokonai és tisztelői a budavári Nagyboldogasszony-templomban augusztus 11-én. (Magyar Kurír)

Lelkinapot rendeztek Hegyeshalomban

„Újuljatok meg lélekben!” mottóval rendezték meg idén a hagyományos nyári lelkinapot Hegyeshalomban. Az augusztus 17-én immár tizenhatodik alkalommal, a helyi Stettni-tó partján tartott esemény elmélkedéseit Kerényi Lajos piarista szerzetes vezette. (Magyar Kurír)

Henryk Hoser: Međugorje egyházi státusza nem, de sok minden egyéb változott

Az olasz püspöki konferencia hírportálja, az Agen-SIR munkatársa beszélgetett Henryk Hoser püspökkel, a Ferenc pápa által kinevezett međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátorával szolgálatáról és a szolgálati idején történt változásokról. (Magyar Kurír)

Légy alázatos, ahogyan Isten szolgájához illik – Diakónusszentelés Kisvárdán

A legszentebb Istenszülő Szűz Mária elszenderedésének napján, augusztus 15-én szentelte diakónussá Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Tamás Ferencet a kisvárdai görögkatolikus templomban. (Magyar Kurír)

Krisztus kenyere és bora

„A közösen megtört kenyéren áldás van, jut belőle mindenkinek" – Simon István gondolatai az új kenyér ünnepére. (reformatus.hu)

A magyar cecilianizmus apostola – Száz éve halt meg Bogisich Mihály egyházzenész, plébános

A magyar cecilianizmus Bogisich Mihálynak, a 19. századi zenei élet egyik jelentős alakjának köszönheti létrejöttét. A zenetörténész, zeneszerző, pap 1897-ben megalapította az Országos Magyar Cecília Egyesületet (OMCE), mely máig töretlenül szolgálja a Musica Sacra ügyét. Bogisich Mihály volt az említett egyházzenei szervezet első elnöke, az alapítástól egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig. (Magyar Kurír)

A Karitász 96 esztendős önkéntese

A 96. évében járó Schulter Katalin a Szeged-Csanádi Egyházmegye egyik első, és máig nagy tiszteletben álló karitászönkéntese. Bartucz Katalin kérdezte Kati nénit. (Magyar Kurír)

Mit ünneplünk augusztus 20-án?

Nemzeti ünnepünkről kérdeztük az utca emberét. Keresztkérdés (95. rész) Sorozatunk eddigi részeit itt tekintheti meg. YouTube-csatornánkra itt iratkozhat fel. The post Mit ünneplünk augusztus 20-án? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„… mindent te parancsoltál Uram, s én hiszek Neked…” – Kós Károly: Az országépítő

Kós Károly 1934-ben írta államalapító királyunkról szóló történelmi regényét, melyben ifjúkorától kezdve haláláig kíséri végig Szent István életútját. (Magyar Kurír)

Emmauszi tanítványokként zarándokoltak a fiatalok Máriapócsra

Célba értek az ifjúsági zarándoklat fiataljai augusztus 17-én, szombaton. Két főpásztor, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezetésével léptek majd’ egyhetes gyaloglás után a Szűzanya elé a máriapócsi kegytemplomban. (Magyar Kurír)

Korzenszky Richárd OSB: Töprengések Szent István ünnepén

Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Mindennapi kenyerünk

„Akár egy egész országért, akár egyházi közösségért, akár iskolai osztályért, akár egy családért vagyunk felelősek, mind arra teremtettünk, hogy Istent megismerjük és őbenne boldog életet éljünk!" Ezzel az üzenettel készültek a magyarországi keresztyén egyházak idén az államalapítás ünnepére. Az augusztus 19-i budapesti ökumenikus istentiszteletről képriportban számol be a Reformatus.hu portál. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Református kitüntetettek

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adtak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be. (reformatus.hu)

Államalapításunk ünnepe: Ima Magyarországért

Augusztus 20-a államalapításunk ünnepe. Alábbiakban Jókai Anna Ima Magyarországért versét tesszük közzé, valamint azt a felvételt, melyen Kocsár Miklós és Jókai Anna alkotását Szabó Dénes… (evangelikus.net)

Szabadságra vagyunk elhívva

„A szabadság drága dolog, meg kell fizetni az árát. Mi, keresztyének ezt még inkább tudjuk, hiszen a legnagyobb árat a szabadságunkért Jézus Krisztus fizette” – vallja Balog Zoltán lelkipásztor, aki személyesen is részese volt a vasfüggöny harminc évvel ezelőtti leomlásával kapcsolatos eseményeknek. A volt miniszterrel arról beszélgettünk, mire is érdemes emlékezni Sopronban. (reformatus.hu)

A hit „pajzsa” mögött élni – Beran Ferenc gondolatai nemzeti ünnepünkön

Beran Ferenc teológus, budapest-újlaki plébános írását olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Közösségi finanszírozással próbálják megmenteni a régi zsidó könyveket Olaszországban

8000 könyv helyreállítására gyűjtenek. 1943-ban, mikor a náci Németország megszállta Olaszországot és elkezdte a zsidók koncentrációs táborokba deportálását, az aranyat, a művészeti, valamint a történelmi és kulturális tárgyakat is eltulajdonítottak. A kincsek között a Római Rabbinikus Iskola könyvtárát is elküldték Németországba. A háború befejezése után a könyvek Frankfurtba kerültek, majd vissza hazájukba. Napjainkban számos kötet […] A Közösségi finanszírozással próbálják megmenteni a régi zsidó könyveket Olaszországban bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Útravaló – 2019. augusztus 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 7,24–29 (Magyar Kurír)

Mindennapi kenyerünk

„Akár egy egész országért, akár egyházi közösségért, akár iskolai osztályért, akár egy családért vagyunk felelősek, mind arra teremtettünk, hogy Istent megismerjük és őbenne boldog életet éljünk!" Ezzel az üzenettel készültek a magyarországi keresztyén egyházak az államalapítás ünnepére augusztus 19-én este. (reformatus.hu)

A hazaszeretetről

Magyarországra, a népünkre először is nem büszkének kell lennünk, hanem hálásnak érte, hogy itt és velük élhetünk. Örülnünk kell a hazánknak, a népünknek. Másodszor pedig szeretettel kell átitatódnunk országunk és népünk iránt, akkor mindig tudni fogjuk, mi a teendőnk, amivel szolgálhatjuk hazánkat, népünket, és így kivehetjük a részünket Jézus misszióparancsa nyomán az Isteni uralomból. (baptist.hu)

Nyugodt és csendes élet…

István királyunkra, nemzetünk alapítására emlékezve, az állammal és a helyi hatóságokkal való kapcsolatunkban ne felejtsük ezeket: Támogassuk a jót, az igaz szándékokat! Imádkozzunk a feljebbvalókért! Állítsuk oda eléjük a felülről rendelt mércét! Mindezeken túl pedig legyünk hálásak, és amennyire rajtunk áll, éljünk csendes, nyugodt, istenfélő és tisztességes életet! Ez jó és kedves a mi Urunk előtt is, és mindenkit épít! (baptist.hu)

Fehérek az aratásra

Mit jelent érettnek lenni? (parokia.hu)

Szent István király, Magyarország fővédőszentje

Első, államalapító, szent királyunk, hazánk fővédőszentje életét és művét idézzük fel liturgikus ünnepén, augusztus 20-án. (nyirgorkat.hu)

A Krisztusba vetett hit zarándokútján – Nagybúcsút ünnepeltek Máriapócson

Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette augusztus 18-án Máriapócson az Istenszülő elszenderülésére emlékező búcsúi Szent Liturgiát; Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mondott szentbeszédet, a szertartáson koncelebrált Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és tizenegy görögkatolikus lelkipásztor. Az ünnepi szertartáson több mint tízezren vettek részt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ugorjuk át saját árnyékunkat!

„A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudtuk, hogy Európa csak egy van. Hittünk benne és újra egyesült – újra egyesült, mert hittünk benne. Ma is ezen múlik minden” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján. (reformatus.hu)

Átlényegülés – Kiállításmegnyitó a 2020-as eucharisztikus kongresszus jegyében

A 2020-as eucharisztikus kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeként nyitotta meg kapuit 2018 nyarán a pesti Vigadóban az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás. A tárlat a Pécsi Egyházmegye meghívására Győr után Pécsett is bemutatásra kerül. (Magyar Kurír)

Dér Katalin: Biblia és irodalom

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. A Kairosz Kiadónál megjelent könyvében azt mutatja be, hogyan jelennek meg a bibliai témák a magyar költészetben. (Magyar Kurír)

Erdő Péter a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján: Testvért kell látnunk egymásban

Ökumenikus istentiszteletet tartottak augusztus 19-én a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni evangélikus templomban. Az istentiszteleten együtt szolgált Erdő Péter bíboros, pírmás, Kondor Péter evangélikus püspök, Balog Zoltán református lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész. (Magyar Kurír)

Ma van a Csíksomlyói passió szabadtéri előadása Esztergomban

Ma, augusztus 19-én hétfőn, 19 órától az esztergomi bazilika azaz a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház előtti térségben, szabadtéren lesz látható a produkció a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével. (Magyar Kurír)

A miskolci görögkatolikus papnövendékek találkozója

A Miskolci Egyházmegyébe tartozó kispapok számára Orosz Atanáz megyéspüspök szervezett kirándulással egybekötött lelkinapot a nyári szünetben. Kiss Máté személyes hangú beszámolóját szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

A kenyértörésben továbbra is velünk marad – emmauszi tanítványokként zarándokoltak a fiatalok Máriapócsra

Célba értek az ifjúsági zarándoklat fiataljai augusztus 17-én. Két főpásztor, Kocsis Fülöp metropolita és Szocska A. Ábel püspök vezetésével léptek szombaton, majd’ egyhetes menetelés után a Szűzanya elé a Máriapócsi kegytemplomba. (nyirgorkat.hu)

Azzal kell valamit kezdened, amid van

Tizedik alkalommal szervezett hun tábort az Ikafalvi Református Egyházközség. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Színes felvételek kerültek elő a régi Jeruzsálemről

A színes felvételeket egy nyaraló család kamerájával örökítették meg.  Különleges, korábban sosem látott felvételeket tettek közzé Jeruzsálemről — írta a Ynetnews, ami szerint az 1930-as évekből származó felvételeket egy Margulis nevű család kamerái örökítették meg többek között az Óváros utcáiról, Siratófalról és különböző városrészekről. A Siratófalnál. Kép forrása: Ynetnews.com/Jerusalem Cinematheque archívum A színes felvételeket a jeruzsálemi […] A Színes felvételek kerültek elő a régi Jeruzsálemről bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Útravaló – 2019. augusztus 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 19,16–22 (Magyar Kurír)

Hazaszeretet: Az, ami

Augusztus 20-ra készülve mi más téma juthatna eszünkbe, mint a hazaszeretet? Ám nem egyforma jelentőséggel, nem egyforma érzelmi töltéssel gondolunk erre a fogalomra. Bennem ezek a verssorok születtek.  Címkék:  hazaszeretet haza szülőföld Magyarország (Képmás magazin)

A Krisztusba vetett hit zarándokútján – nagybúcsú Máriapócson

Kocsis Fülöp metropolita celebrálta augusztus 18-án Máriapócson az Istenszülő elszenderülésére emlékező búcsúi Szent Liturgiát, dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mondott szentbeszédet, a szertartáson koncelebrált továbbá Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és tizenegy görögkatolikus lelkipásztor. Az ünnepi szertartáson a több mint tízezer keresztény hívő közt ott imádkoztak az ifjúsági zarándoklat résztvevői is. (nyirgorkat.hu)

„Az emberélet a legfontosabb”

Miért és hogyan lesz valakiből kutató-mentő, és mi ad neki erőt ehhez az elhíváshoz a bevetések során? Többek között erről is mesélt nekünk Hegedüs Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntese. (parokia.hu)

Ferenc pápa: Jézus a mi kezünk által segít másoknak talpra állni

Pápává választása óta a Szentatya immár a 280. általános kihallgatását tartotta meg augusztus 7-én a VI. Pál teremben. Az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézis­soro­zatát folytatva Jézus nevének segítségül hívásáról elmélkedett. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk. A Ferenc pápa: Jézus a mi kezünk által segít másoknak talpra állni bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„… mindent te parancsoltál Uram, s én hiszek Neked…”

Kós Károly: Az országépítő A „… mindent te parancsoltál Uram, s én hiszek Neked…” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A biblia üzenete Lk 12,49–53

Lefelé a változási görbén A A biblia üzenete Lk 12,49–53 bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A hét szentje Árpád-házi Szent Piroska

Augusztus 13. A A hét szentje Árpád-házi Szent Piroska bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Őseink hitével járulunk elébed

Temploma főbúcsúját ünnepelte augusztus 11-én az ercsi közösség, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspökkel. A nagy múl­tú, folyamatosan megújuló Fejér megyei kegyhelyre a jegyeseket is áldásra hívta a főpásztor. A Őseink hitével járulunk elébed bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Megújult a székesfehérvári RÉV-ambulancia

Székesfehérváron, a Gyümölcs utcában augusztus 2-án átadták az Alba Caritas Hungarica Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulanciájának felújított és kibővített épületét. Az intézményt Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Kari­tász elnöke áldotta meg. A Megújult a székesfehérvári RÉV-ambulancia bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Szent István napja, ezeréves ünnepünk

Miniszterként, nagykövetként gyakran tapasztaltam, hogy külföldön nehezen értik meg, hogyan lehet nekünk három hivatalos állami, nemzeti ünnepünk. Persze csak 1990, a rendszerváltozás óta. A Szent István napja, ezeréves ünnepünk bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Motoroztál már metropolitával?

A görögkatolikus papnövendékek 22. alkalommal szervezték meg a Szent Damján orvos vértanúról elnevezett tábort a Debrecenhez közeli kempingben, ahol fogyatékossággal élőkről gondoskodnak augusztus 5. és 10. között. A Motoroztál már metropolitával? bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Nem kérdés, hogy Krisztusra kell építeni

Ferenc pápa 2019. július 12-én Udvardy György pécsi megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé és később a Pécsi Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezte ki. Érseki beiktatását 2019. augusztus 31-én, szombaton 10 órakor tartják a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A kinevezett érseket kérdeztük. A Nem kérdés, hogy Krisztusra kell építeni bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Mások vétkeztek, mégis ők bűnhődnek

Egy rab kislánya szívből jövőn odafut a börtönparancsnokhoz, és a nyakába ugrik. Ez nem egy bűnmegelőzési reklámból kivett filmkocka. Abban az egyedülálló táborban történt, amelyet a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak gyermekei és Böjte Csaba erdélyi gondozottjai részvételével tartottak, augusztus 5. és 9. között, a nógrádi városhoz tartozó Nyírjesben. A Mások vétkeztek, mégis ők bűnhődnek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Udvardy György kinevezett veszprémi érsek: Szükségünk van mások segítségére, támogatására

Ferenc pápa 2019. július 12-én Udvardy György pécsi megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé és később a Pécsi Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezte ki. Az érseki beiktatására 2019. augusztus 31-én, szombaton, 10 órakor kerül sor a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A kinevezett érseket kérdeztük. (Magyar Kurír)

Fenntartható vágyaink legyenek! – Zöld zarándoklatot szervezett Böjte Csaba

Több mint háromszázan fogadták el Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes meghívását, aki augusztus 17-ére engesztelő zarándoklatot hirdetett a teremtett világ ellen elkövetett bűneinkért. A szentendrei skanzentől Visegrádig 16 kilométernyi utat tettek meg a zöld ruhába öltözött résztvevők, akiknek a „lelki vezetője” Ferenc pápa volt a Laudato si’ enciklikából vett részletek segítségével. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Nem kérdés, hogy Krisztusra kell építeni – Interjú Udvardy György kinevezett veszprémi érsekkel

Ferenc pápa 2019. július 12-én Udvardy György pécsi megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé és később a Pécsi Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezte ki. Az érseki beiktatására 2019. augusztus 31-én, szombaton, 10 órakor kerül sor a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A kinevezett érseket kérdeztük. (Magyar Kurír)

Varga László megáldotta a megújult egykori ferences kolostorépületet Andocson

Megújult az egykori ferences kolostor és környezete a Somogy megyei Andocson, a ma zarándokközpontként működő épület helyreállítását nyolc év alatt 403 millió forinttal támogatta a kormány. Az épületet augusztus 15-én áldotta meg Varga László megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A keresztény életet nem lehet összeegyeztetni megalkuvásokkal!

Augusztus 18-án a Szentatya a vasárnapi evangéliumi szakaszról, a tüzet és megoszlást hozó Jézusról elmélkedett a déli Angelus elmondásakor. (Magyar Kurír)

A dús fekete haj selymes ragyogása – Új Renoir-kép a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

Egészséges, duci hölgy fekszik kényelmesen a kanapéján. August Renoir Fekvő női akt című festményét a Szépművészeti Múzeum Michelangelo termében láthatták az érdeklődők augusztus 4-ig. Az alkotást három és fél milliárd forintért vásárolta meg a múzeum. (Magyar Kurír)

Főpásztori szentmise Mária mennybevételének ünnepén a győri székesegyházban

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, Mária mennybevételének ünnepén Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Reformáció gyermekei-csendesnap Eszenyben

Reformáció gyermekei-csendesnap lesz Eszenyben, melyre szeretettel várják az érintett családokat Helyszín: a Bárka Ifjúsági Központ udvara Időpont: 2019. augusztus 24, szombat, d.u. 15 óra (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Lezárult a káld egyház szinódusa – Sako pátriárka a káld identitásról és a világi hívek szerepéről

A káld egyház szinódusa augusztus 3. és 13. között tartotta ülését az észak-iraki Erbílben, a káld katolikus főegyházmegye székvárosában. A szinódusról Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld katolikus pátriárka nyilatkozott a Vatican Newsnak. (Magyar Kurír)

Párbeszéd a liturgiáról: Részvétel a szentmisén

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. augusztus 18., évközi 20. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 12,49–53 (Magyar Kurír)

„…hirdették az Úr Jézust.”

(Apostolok cselekedetei 11,19–26) SZOLGÁLATUNK „SZÍVE”! – 1. A Római Birodalom szíriai tartományának meghatározó városa, a birodalom akkori harmadik legnagyobb városa, az ún. szíriai Antiókhia. A Jeruzsálemből Antiókhiába menekült ciprusi és cirénei (a mai líbiai Tripoli helyén) zsidókeresztyének nemcsak az ottani zsidóknak, hanem görögöknek, azaz nem zsidóknak is hirdették az Úr Jézust! (19–20) (Dunántúli Református Egyházkerület)

A hodászi minta és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium a Duna TV-n

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium és a hodászi görögkatolikus egyházközség szoros kapcsolata messzire nyúlik vissza. Az intézmény vezetője Rózsahegyiné Juhász Éva egyetemi kutatási során került kapcsolatba a közösséggel, itt írta diplomamunkáját is. (nyirgorkat.hu)

Keresztény tanösvényre hív a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Böjte Csaba

Keresztény Tanösvény címmel szeptember 15-én a keresztény hit alaptanításait átismétlő videósorozatot indít Böjte Csaba. Az erdélyi ferences szerzetes mindezt Visegrádon, az általa létre hívott zöld zarándoklat záró szentmiséjén adta hírül augusztus 17-én. (Magyar Kurír)

Mi közünk a szent királyhoz?

Miért és mióta tartjuk számon augusztus 20-át a protestáns gyülekezetekben? Mit gondolt Ravasz László István királyról? Hogyan változott az ünnep megítélése az évszázadok alatt? Kerülhet-e gluténmentes kenyér az úrasztalára? Nemzeti ünnepünk kapcsán Pap Ferenccel, a Károli Gáspár Református Egyetem Újszövetségi Tanszékének docensével, a KRE Tanítóképző Főiskolai Kar dékánjával beszélgettünk. (reformatus.hu)

A HÉT VERSE – Kosztolányi Dezső: Ilona

Csupa zene ez a vers; semmi más, csak zene. Egy név hangjaiból szőtt szép, virtuóz dallam, magával ragadó hullámzás. Ilona-nap előestéjén Kosztolányi Dezső feleségéhez írt költeményét olvassuk és ajánljuk. (Magyar Kurír)

Ingyenes albérlők a zirci apátságban – Denevérkolónia a padláson

A zirci ciszterci apátság örömmel osztja meg épületét az évtizedek óta a padláson élő denevérekkel. (Magyar Kurír)

Először nem látott potenciált a filmalanyában – Miklós Ádám A magyar nóta belga mesteréről

Miklós Ádám új dokumentumfilmes munkája, A magyar nóta belga mestere június közepén debütált a köztévében. A harmincegy éves alkotó, aki két év brüsszeli tartózkodás után tért haza szülővárosába, Győrbe, egy szintó származású világtalan belga hegedűvirtuóz, Tcha Limberger életét és Európa-szerte ismert munkásságát állította produkciójának középpontjába. (Magyar Kurír)

Több mint 60 ezer zarándok Nagyboldogasszony ünnepén Częstochowában

Idén is fiatalok tízezrei zarándokoltak el a Jasna Góra-i Fekete Madonnához, hogy hálát adjanak a mennybe felvett Szűzanyának, aki mindig védelmezte, és ha kellett, helyreállította Lengyelország függetlenségét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Pápai üzenet a párizsi híveknek: Építsetek Krisztusra alapozott új emberiséget

„Legyetek egy új emberiség építői, amely Jézus Krisztusban gyökerezik” – hangzik Ferenc pápa üzenete, melyet Nagyboldogasszony napján küldött Michel Aupetit párizsi érseknek és az egyházmegye híveinek. (Magyar Kurír)

Lengyelországi Szent Jácint

A domonkosok lengyel szentje Szent Domonkos kortársa volt. (Magyar Kurír)

Lefelé a változási görbén

Évközi 20. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 12,49–53) (Magyar Kurír)

Hitvalló hetet tart a Görgényi Református Egyházmegye

2019. augusztus 20-23. között a Görgényi Református Egyházmegye minden gyülekezeti csoportjának szánnak egy-egy napot. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kultúrtörténeti barangolások - Gy. Szabó Béla emlékkiállítás

Kultúrtörténeti barangolások címmel Gy. Szabó Béla emlékkiállítás nyílik 2019. augusztus 19-én, 17 órától Kolozsváron. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Életünkkel szenteljük meg a házat – Rendházuk megújulását ünnepelték a csornai premontreiek

A csornai premontrei közösség nagyszabású beruházást ünnepelt augusztus 16-án. Átadták a csornai rendházban kialakított új látogatóközpontot, a megújult egykori rendi, később városi parkot, megnyitották a rend múltját és jelenét bemutató kiállítást, valamint lerakták egy ötven férőhelyes idősotthon alapkövét. (Magyar Kurír)

Az Úr nem feledkezik el rólunk

Különleges istentiszteletre gyűltek össze a hívek és érdeklődők augusztus 11-én Szokolyán. Ezen a délelöttön volt a gyermektábor záróalkalma, valamint egy ikerpár bemerítésére is sor került. A táborban negyven gyermek vett részt. A hét témája a szavak nélküli könyv volt. Az istentiszteleten a táborozók beszámoltak a tanultakról, elénekelték énekeiket. Az ünnepi alkalmat Merényi Zoltán, a gyülekezet […] (baptist.hu)

Egyre kevesebb katolikus marad Bosznia-Hercegovinában

Vinko Puljić szarajevói bíboros-érsek az Avvenire olasz katolikus napilapnak nyilatkozott. (Magyar Kurír)

Nagy baj, ha az önzés határozza meg a közérdeket - interjú Kozma Imrével

Az önös érdekek mintha a jó cselekedeteket is egyre inkább megmérgeznék – figyelmeztet Kozma Imre katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító-elnöke. (nepszava.hu)

Útravaló – 2019. augusztus 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 19,13–15 (Magyar Kurír)

Kapcsolatra teremtve

Rendhagyó olvasónapló és könyvajánló - első rész (parokia.hu)

Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át augusztus 16-án Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban. (Magyar Kurír)

Aki késsel keresztet rajzol az új kenyérre

Nagyon ambivalens a viszonya vele. Szereti, de gyötrődik is miatta. Nagyon erősen kötődik hozzá, de keményen kritizálja időnként. Igyekszik nem támasztani vele szemben elvárásokat, de ez nem megy. „Se veled, se nélküled” kapcsolat az övék. Héja-nász az avaron. (Képmás magazin)

Szórványtábor Nagyberegen

Nem csak imádkozni tanulnak magyarul. A Beregmegyei Református Egyházmegye idén immáron negyedik alkalommal szervezte meg azt a tábort, ahová a szórványban élő, magyar gyökerekkel rendelkező fiatalokat hívják meg,hogy egy héten keresztül gyakorolják szüleik, nagyszüleik anyanyelvét, s hogy emellett hitükben is erősítsék őket. Idén erre a Nagyberegi Református Líceum bázisán került sor július végén. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Hogyan lehet szeretni ezt a kipárnázatlan országot?

Pilinszky János nyomán sokan idézik Simone Weilt, aki egy írásában kifejtette, hogy a hazát csak részvéttel szabad szeretni. Sokan idézik, de kevesen olvassák el a francia filozófusnő erről szóló írását. (Képmás magazin)

Örök üzenet érthetően

Húszéves a gönci Károlyi Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás. Az elmúlt években jelentős fejlődésen keresztül ment, mondhatni újjászületett tárlaton Csomós József tiszáninneni püspök kalauzol minket végig. (reformatus.hu)

Vallásos motívumok Krúdy Gyula ifjúkori elbeszéléseiben

1895-ben jelent meg Krúdy Bibliai virágok című parafrázisa, melyben az elbeszélő a tékozló fiú történetének elismételhetetlenségén, a hazatérés lehetetlenségén keseregve, a keresztény szakralitás bizonyos elemeire rájátszva hozza létre a szövegben a modernség és a hagyomány dichotómiáját. (baptist.hu)

Személyes Isten

A Szináj-hegyen kinyilatkoztatott tizedik parancsolat igen elgondolkodtató: „Én vagyok az Örökkévaló, a te Istened.” Jó kis kezdet. Isten a zsidó néphez intézett szavaiban már az elején súlyos, kimért hangon szól hozzánk, hogy aztán meglepetésre, egy teljesen eltérő tónusban zárja bemutatkozását: „…aki kivezettelek téged Egyiptom országából.” (zsido.com)

Szélesre nyitni a teológia kapuját

Az Ószövetségről beszélgetett a Csillagpont fiataljaival Kustár Zoltán a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, ószövetséges professzor. Az egyetemtől egyébként sem áll távol, hogy laikusoknak adjon mélyebb teológiai tudást: szeptembertől ismét elindul a teológia minor részismereti képzésük, amelyre még lehet jelentkezni. (reformatus.hu)

Erdő Péter: Paskai László élete utolsó napjaiban is teljesítette a misszió művét

Elődje, Paskai László bíboros halálának negyedik évfordulója alkalmából mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 16-án, pénteken délelőtt az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház altemplomában. Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek 2015. augusztus 17-én hunyt el, 88 éves korában. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Angyalfészkek a kenyérkosárban

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Közeledik Szent István király ünnepe, amelyhez évszázadok óta kötődik az új kenyér megünneplése is. Lechner Judit viszont a „régi” kenyérre irányítja figyelmünket. (Magyar Kurír)

Könnyed nyári történetek - Videós ízelítő a kapolcsi Képmás-estekből

Amikor valaki egy életre párt választ, kicsit a másik hivatása mellett is elköteleződik. Ha pedig az egyik házastárs még reflektorfényben is van, különleges szerep a mellette álló társé. Néha bátornak kell lennie, hogy kilépjen az ünnepi reflektorfénybe, néha erősnek, hogy visszahúzza őt a bensőséges hétköznapokba. (Képmás magazin)

Lackfi János: Az isteni jelek, amelyekre érdemes volt várni

Hajlamosak vagyunk süket és vak, unott bácsinak képzelni Istent, aki naphosszat a templomban ül és ásítozik. Pedig inkább elképesztően kreatív és izgalmas valakinek tűnik. Ha belegondolunk, hogy csinált egy plázát a halaknak a tenger mélyére: csilli-villi színekből vannak a korallszigetek, holott lehetne fekete-fehér vagy kubista stílusú szögletes, azok között is ellaknának a kockahalak a kocka alakú, szürke vízcseppek közt… Így lebutítani viszont csak az ember képes a természetet. Isten emberfeletti dimenziókban gondolkodik, miközben – és ez nekem nagyon fontos – személyes. Beszélgetőtárs, aki izgalmas módokon felel. Úgyhogy érdemes vele társalogni, akár szemrehányóan is! A legnagyobb szomorúság, ha már nincs egy szavam a házastársamhoz, a tanítványomhoz, a gyerekemhez, Istenhez, a szomszédhoz. Érdemes emberszámba venni az Istent! (Képmás magazin)

Color tábort szerveztek Máriapócson

Az idén is megrendezték Máriapócson a Nemzetiségek Házában a Color Tábort, amelyben kiteljesedhettek a rajzolni és festeni szerető gyermekek. (nyirgorkat.hu)

Az EU Püspöki Konferenciáinak Bizottsága: Az Európai Bizottság nevezzen ki egy ifjúsági koordinátort

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) augusztus 12-én, hétfőn közleményt adott ki az ifjúság nemzetközi napja alkalmából. (Magyar Kurír)

Az államalapítás ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban. (magyarnemzet.hu)

Közösségi kert: egy hely, ahol szabadnak és hasznosnak érezhetjük magunkat

Néhány ember a paneldzsungelek erkélyein és városi parcellákban zöldséget, gyümölcsöt kezdett termeszteni. Mára létjogosultságot nyert ez a fajta kertművelés, hiszen a belvárosi telkeken sorban állnak a jelentkezők. Összeállításunkból bepillantást nyerhetnek a közösségi kertek múltjába, jelenébe, jövőjébe. (Képmás magazin)

Jőnek, jőnek, hogy vigyenek ...

Az emberi élet fordulóit a református gyülekezetek gyönyörű viseletekkel, díszes tárgyakkal, színes szokásokkal tették emlékezetessé.  (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Székesfehérváron folytatódott a Hangos Biblia felvétele

A Benyik György biblikus tanár, plébános, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója által elindított kezdeményezés keretében augusztus 12-én Székesfehérváron olvasták fel az ószövetségi Számok könyvét és Judit könyvét. A mintegy hetven önkéntes, köztük Spányi Antal püspök, három-három percnyi szöveget olvasott fel. (Magyar Kurír)

Saul és Joel: Váetchánán

Joel és Saul a filmben elmeséli, hogy a szombattal kapcsolatban mi a különbség a tízparancsolat két formája között. (zsido.com)

Az IOR bíborosi bizottságának elnöke értékelte a vatikáni pénzintézet tavalyi működését

A vatikáni pénzintézet (IOR) júniusban közzétette a 2018-as év mérlegét. E szerint az utolsó számviteli évet 17,5 millió euró nyereséggel zárták, szemben a 2017-es 31,9 milliós nyereséggel. A nyereség a pápa tevékenységét segíti. (Magyar Kurír)

Orgona koncert Sepsiszentgyörgyön

Szerdán, augusztus 14-én orgona koncertet tartottak a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban. Végh Nimród lelkészjelölt bevezető áhítatát követően (Zsolt 96,1-2) Klaus Untch az esemény szervezője bemutatta meghívottját Péter Kleinert németországi orgonaművészt. Az orgonaművész és fia J.S. Bach, K.D. Untch és F.M. Bartholdy művekkel örvendeztette a jelenlévőket. (evangelikus.net)

Megáldották a vértanú Bódi Mária Magdolna mellszobrát Veszprémben

Az alkotás, amely Túri Török Tibor szobrászművész ajándéka, az érseki palota főlépcsősorának fordulójában kapott helyet, valamennyi látogatót emlékeztetve arra, hogy bárki képes saját élethelyzetében elindulni a krisztusi élet felé. A szobrot Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek, apostoli kormányzó áldotta meg augusztus 8-án. (Magyar Kurír)

„Mindenkinek joga van Istenhez!” – Bálint Benczédi Ferenc erdélyi unitárius püspökkel beszélgettünk

Egy évvel ezelőtt ünnepelte a Magyar Unitárius Egyház a vallásszabadság erdélyi kihirdetésének a 450. évfordulóját. A sokat emlegetett transzilvanizmus éppen ebben – az elfogadásnak, a toleranciának az eszményében – rejlik, amelyet nagy gondolkodók és prédikátorok már fél évezreddel ezelőtt felismertek. Az Unitárius Egyház az évforduló alkalmából közkinccsé tette azt, ami addig zárt kapuk mögött volt, átalakította a püspöki palotát, megnyitotta a Vallásszabadság Házát, hogy rendezvények, kulturális estek, könyvbemutatók történhessenek meg, találkozhassunk egymással. Ott is. Néhány nap múlva, augusztus 17-én, felavatják Dávid Ferencnek, az egyházalapító püspöknek a szobrát a belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között. Az eseményt megelőzően beszélgettünk Bálint Benczédi Ferenc püspökkel arról, hogy mit üzennek mindezzel az erdélyi magyar közösségnek. (maszol.ro)

Nyári bibliahét volt Magyaralmáson

2019 júliusában is megrendezésre került Magyaralmáson a nyári bibliai napközis tábor. A hét témája Az egyetlen út volt, a Vasárnapi Iskolai Szövetség öt evangélizációs anyaga. Olyan bibliai történeteket tanultunk, amelyekben a szereplőknek csak egyetlen egy útja maradt, Isten szerint cselekedni. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Indiában betiltották a béranyaságot

Hosszú évekig tartó vitát követően India véget vetett a női test reproduktív célokra történő kereskedelembe bocsátásának – írja a L’Osservatore Romano vatikáni napilap. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. augusztus 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 19,3–12 (Magyar Kurír)

Érzelmi fejlődésünk kulcsa

Az érzelmi intelligencia fontosságát nem szabad se túlmisztifikálni, se lebecsülni. De fejleszthető-e mindenkinél? Amennyiben igen, akkor milyen mértékben, és hogyan? (parokia.hu)

Érzékenyítés

Fogas kérdés, hogy a Coca-Cola szivárványos plakátjai a cég érzékenyítő programjának vagy csupán terméke rafinált reklámjának tekinthetők-e. Azt biztos, hogy a CitizenGo nevű szervezetnek (melynek fő tevékenysége a meleg jogok elleni kampányolás) a reklámok eltávolítására felszólító online petíciója világszerte 9 millió embert mozgatott meg. (egyhazforum.hu)

Erdő Péter Nagyboldogasszony ünnepén: Nem íróasztalnál született elmélet, nem ideológia a hitünk

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét. Ezt követően megáldotta a Debrencenbe induló Szent koronát és Szent László lovagkirályt megjelenítő virágkocsikat. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Ujjongjunk a nagy dolgokért, melyeket az Úr végbevitt életünkben!

Augusztus 15-én délben a Szentatya Szűz Mária hálaénekének két szaváról, az ujjongásról s a magasztalásról elmélkedett, utána pedig megáldotta azt a hatezer rózsafüzért, amelyet a Szíriában élő katolikus családoknak küldenek. (Magyar Kurír)

A budavári Nagyboldogasszony-templomban látható a missziós kereszt

Augusztus 12-én érkezett a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomba a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbóluma, a missziós kereszt. Augusztus 13-án a keresztben lévő ereklyék mellé elhelyeztek további három relikviát. (Magyar Kurír)

Létrehozóira emlékezett a római Szent István Házat működtető alapítvány

A Szent István Alapítvány képviselői, a piarista Ruppert Józseffel együtt, aki húsz évig volt az szervezet elnöke, augusztus 12-én ellátogattak Pannonhalmára, ahol megkoszorúzták Békés Gellért sírját. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa kisebb bazilika rangra emelte az ugandai vértanúk kegyhelyét

Ferenc pápa július 19-én írta alá a dekrétumot, amellyel kisebb bazilika (basilica minor) rangra emelte az uganadai Munyonyóban található kegyhely templomát, mely Lwanga Szent Károly és társai halálának helyén építettek. (Magyar Kurír)

Lassan elfogynak a reformátusok

Bódis Tamás szlovéniai református lelkésszel közöl interjút a muravidéki reformátusok mindennapjairól a Magyar Szó vajdasági magyar nyelvű napilap. (reformatus.hu)

Szent István a keskeny utat választotta – Fogadalmi ünnep Székesfehérváron

A hagyományoknak megfelelően idén is Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéjének jelenlétében emlékeztek meg Nagyboldogasszony vigíliáján, augusztus 14-én Székesfehérváron arról, hogy első szent királyunk 1038-ban, a halála előtti napon Szűz Máriának ajánlotta a nemzetet, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. Az ünnepségen Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

A két korona – Ősszel Magyarországon is bemutatják a Kolbe atya életét feldolgozó lengyel filmet

Szent Maximilián Kolbe minorita szerzetes életét mutatja be A két korona című lengyel életrajzi film. A Michal Kondrat rendezte dokumentum-játékfilm magyarországi bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz október 5-én, szombaton. (Magyar Kurír)

Miklósa Erika: „A tehetség akkor is tündököl, amikor még csiszolatlan"

Hogyan szerettessük meg gyerekeinkkel a zenét, hogy az erőforrássá válhasson az életükben? Mit tegyünk, hogy a zenélés öröm maradjon, és hogyan egyengessük útjukat, ha átlagon fölüli tehetséget kaptak? Hogy látja mindezt Miklósa Erika – az előadóművész, a tehetségkutató zsűritagja és az anya? (Képmás magazin)

Keresztény gólyatábor Esztergomban – szervezői szemmel

Idén augusztus 7. és 11. között tartották Esztergomban, a Szent Adalbert Központban a keresztény gólyatábort HEGY – Hittel az egyetemen címmel. A szervezők beszámolóját olvashatják az ökumenikus szellemiségű programról. (Magyar Kurír)

Pusztítást végzett a vihar Borsodban

A Magyar Református Szeretetszolgálat országos gyűjtést hirdet a keddi viharkár érintettjeinek. (reformatus.hu)

Márfi Gyula megszentelte a megújult sümegi plébániatemplomot

Felszentelésének 260. évfordulója, valamint a nemrég megvalósult külső felújítás befejezésének alkalmából szentelte újra Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek augusztus 4-én a sümegi plébániatemplomot. (Magyar Kurír)

Ne szorongj a klímaváltozás miatt!

Ha téged is szorongással tölt el, amikor a klímaváltozásra gondolsz, ha tehetetlennek érzed magad, ha nyomaszt, hogy nem tudod, milyen világ vár a gyerekeidre, lesz-e mit enniük, lesz-e iható vizük, ha elfog a reménytelenség, amikor a műanyagban boldogan fuldokló vásári tömegeket nézed, akkor ideje változtatnod – magadon! El kell döntened, hogy hódítóként vagy üldözöttként érkezel meg a jövőbe. Félre szorongás, jöjjön kihívás, felfedezés, kaland! (Képmás magazin)

Élő egyház

(NAVA_Video )

A létezés eufóriája – Fahidi Éváról szóló dokumentumfilmet mutatnak be

Rendhagyó premier előtti vetítésen, a Jurányiban láthatja először a nagyközönség a 90 éves holokauszttúlélő Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet. (szombat.org)

Újabb régészeti leletek igazolják a bibliai történetet

Nyílhegyeket, ékszereket és korsókat találtak abból az időszakból, amikor Babilónia elfoglalta Jeruzsálemet. (zsido.com)

Mai evangélium – 2019. augusztus 15., Szűz Mária mennybevétele

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 1,39-56 (Magyar Kurír)

Utazás Bibliával

Sokunknak magától értetődő dolog a címben foglalt feltétel, bármerre indulunk, nálunk van a Szentírás. De akad olyan úticél is, amelyik kifejezetten tanácsolja, hogy legyen a kezünkben, amikor hozzájuk látogatunk. A brémai Bibelgartenben ingyenesen sétálgathatunk, miközben láthatjuk azokat a növényeket, amelyekhez egy-egy igehelyet is megjelöltek a kert kitalálói, létrehozói. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban