Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Misén emlékeztek meg a hős tűzoltókról akik megmentették a Notre-Dame-ot

Franciaország és a világ katolikusai a Notre Dame katedrális megmentésért küzdő tűzoltókról emlékeztek meg az újjáépítésért mondott vasárnapi szentmisén. (keresztenyelet.hu)

Srí Lanka: döbbenet és szomorúság érezhető a merényletsorozat után

Szigorúak a biztonsági intézkedések, de nem állították le teljesen a turisták programjait. Néhány bolt már kinyitott, nagyon visszafogottan ugyan, de beindult az élet – számolt be a húsvéti terrortámadás utáni helyzetről az InfoRádiónak egy ott élő magyar. (Magyar Kurír)

Húsvétvasárnapi tojásosztás Szabadka plébániai közösségeiben

Idén ötödik alkalommal rendeztek tojásosztást a vajdasági Szabadka több plébániáján húsvétvasárnap, április 21-én. Az immár hagyománnyá vált esemény lelkes önkéntesek ötletéből született. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei április 23-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. április 28., húsvét 2. vasárnapja, fehérvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek. (Magyar Kurír)

2020 az úrvacsora éve lesz a Magyarországi Evangélikus Egyházban

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinata tematikus évet hirdet: 2020 az úrvacsora éve lesz. Az MEE kommunikációs szolgálata április 18-án, nagycsütörtökön közleményt adott ki. (Magyar Kurír)

Anyagi segítség és keresztény értékrend – Szent Gellért-ösztöndíjasokkal találkoztunk Körömben

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Körömben jártunk, ahol a Szent Gellért-ösztöndíjpályázat kapcsán bepillanthattunk a település és a helyi iskola múltjába és jelenlegi örömeibe, gondjaiba. (Magyar Kurír)

Újjáéledt az a szír templom, amelynek helyreállítását a magyar görögkatolikusok is segítették

A szíriai Al-dmeine falu temploma azon több száz épületek egyike, ami súlyosan megsérült a Közel-Keleten dúló háború következtében. Fülöp metropolita 2017-es útja során vitt adomány is hozzájárult ahhoz, hogy a lelki hajlék helyreálljon. (nyirgorkat.hu)

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek húsvéti üzenete

Jakubinyi Györgynek, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye főpásztorának húsvétra írt üzenetét olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök húsvéti üzenete

Pál József Csabának, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye főpásztorának húsvétra írt üzenetét tesszük közzé az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Pacem in terris – Bulgáriában minden készen áll Ferenc pápa fogadására

Május 5. és 7. között utazik Ferenc pápa Bulgáriába és Észak-Macedóniába. Ez lesz a 29. nemzetközi útja. Iva Mihailova, az apostoli út bolgár szervezőbizottságának médiafelelőse számolt be a Vatican Newsnak a készülődés részleteiről. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: mindenkinek el kell ítélnie a soha nem igazolható terrorcselekményeket

Vatikánváros, 2019. április 22., hétfő (MTI) - Ismételten elítélte a Srí Lanka-i robantásos merényleteket Ferenc pápa a Szent Péter téren húsvét hétfőn délben mondott beszédében, amelyben kijelentette, hogy az embertelen terrorista támadások soha sem igazolhatók. (MTI)

Néprajzkutató: az ünnepi hagyományok sokszor a virtuális világban élnek tovább

Budapest, 2019. április 22., hétfő (MTI) - Az ünnepi hagyományok az internetnek és a digitális eszközöknek köszönhetően sokszor a virtuális világban élnek tovább - mondta Barna Gábor néprajzkutató hétfőn az M1 aktuális csatornán. (MTI)

Ökumenikus vezető: a támadások minden keresztényt megrendítettek

Budapest, 2019. április 22., hétfő (MTI) - A húsvét vasárnapján elkövetett merényletek a világ összes keresztényét megrendítették, akkor is, ha Srí Lanka messze van tőlük - mondta Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. (MTI)

Erdő Péter: Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Budapest, 2019. április 21., vasárnap (MTI) - Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. (MTI)

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket a pápa húsvéti beszédében

Vatikánváros, 2019. április 21., vasárnap (MTI) - Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében, amelyben a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családjait és a sebesülteket "szerető közelségéről" biztosította. (MTI)

A véres konfliktusok megállítását kérte a pápa Urbi és Orbi beszédében

Vatikánváros, 2019. április 21., vasárnap (MTI) - A vérontás, a fegyveres konfliktusok és az éhínség megállítását kérte Ferenc pápa a világtól húsvétvasárnapi Urbi és Orbi üzenetében, hagyományos ünnepi miséje után. (MTI)

Bogárdi Szabó: csak a keresztyének vihetik el Krisztus feltámadásának örömhírét a világnak

Budapest, 2019. április 21., vasárnap (MTI) - Csak mi, keresztyének vihetjük el Krisztus feltámadásának örömhírét a világnak - mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap ünnepi istentiszteleten, Budapesten. (MTI)

Néprajzkutató: a húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák

Budapest, 2019. április 21., vasárnap (MTI) - A húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap. (MTI)

Egyetemi tanár: a hívő számára a húsvét azt jelenti, meg kell változtatnia az életét

Budapest, 2019. április 21., vasárnap (MTI) - A hívő számára a húsvét azt jelenti: meg kell változtatnia az életét - közölte Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. (MTI)

Erdő Péter: Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság

Budapest, 2019. április 20., szombat (MTI) - Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában. (MTI)

Felnőtteket keresztel meg Ferenc pápa a nagyszombat esti vigília szertartásán

Vatikánváros, 2019. április 20. szombat (MTI) - Négy olaszt, két dél-amerikai, egy indonéziai és egy albán felnőttet részesít a keresztség szentségében Ferenc pápa nagyszombat este a Szent Péter-bazilikában fél kilenckor kezdődő vigílián. (MTI)

Szent György nagyvértanú

A dicsőséges és diadalthozó Szent György nagyvértanú ünnepének egyik fontos mondanivalóját látom a „Georgiosz”, a György névben. A magyarul Györgynek fordított „Georgiosz” név jelentése ugyanis ez: „földműves”. Mit rejt magában ez a jelentés a keresztény teológia szempontjából? – Kanyó Árpád hodászi parókus gondolatai következnek. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2019. április 23.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. április 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 20,11–18 (Magyar Kurír)

Az egyháznak harcolnia kell

Trianon feletti sajnálkozás helyett a hit harcára buzdít Halász Béla. A délvidéki püspökkel a magyar nyelv megőrzéséért folytatott küzdelemről, a szerb–magyar együttélésről és az identitását veszítő reformátusság felkarolásáról beszélgettünk. (parokia.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei április 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A nagy átalakulás – Korunk eszkatológiai gondolkodásának újszerű vonásai

„Jó, de hol vannak a többiek?” – egy költeményében maga Isten teszi fel ezt a kérdést azoknak a keresztényeknek, akik önfeledten és némi önelégültséggel érkeznek a végső, hatalmas ítéletre... Görföl Tibor teológus írását olvashatják. (Magyar Kurír)

Húsvét az újjászületés ünnepe – Bábel Balázs érsek húsvéthétfői gondolatai

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek húsvéthétfői gondolatait adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki. (Magyar Kurír)

Újra látogatható az érseki pincerendszer

Az Egri Főegyházmegyéhez visszakerült pincerendszer a nagyközönség számára április 22-től, húsvéthétfőtől látogatható újra. (Magyar Kurír)

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete

Böcskei Lászlónak, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye főpásztorának húsvétra írt üzenetét olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal. (Magyar Kurír)

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök húsvéti üzenete

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök húsvétra írt üzenetét olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Böjte Csaba: Ne foglalkozzunk a világ hisztijével!

„Arra buzdítok minden kedves Olvasót, hogy ne foglalkozzon a világ hisztijével, inkább ültessen a kertbe egy fát, gondozza a rózsabokrokat, főzzön valami finomat, kedveskedjenek pajkosan egymással, és tegyék rendbe az otthonukat! Ettől jobb lesz a világ, értékesebb lesz az élet. Viszont ha bosszankodnak, pánikba esünk, akkor legfeljebb csak idegesebb lesz a világ. Ha azt mondanák, […] The post Böjte Csaba: Ne foglalkozzunk a világ hisztijével! appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Merényletek Sri Lankán – iszlám terroristákra gyanakasznak a szakértők

Iszlámista csoport lehet felelős a Sri Lankán elkövetett merényletekért – tudósít a Telegraph angol napilap hírportálja. A helyi rendőrség szakértői szerint a három nagy templomot, három nagy szállodát és több kisebb célpontot érintő merényleteket öngyilkos robbantók … Tovább » (szombat.org)

Somogyi kincses hagyaték

Évről évre gyarapszik az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címmel büszkélkedők köre, és a Somogyi Értéktárban is egyre több helyi különlegesség kap helyet. (Magyar Kurír)

„Feltámadtam, és veled vagyok!”

Uzsalyné Pécsi Rita írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Az élet teljessége

Henri Boulad SJ felajánló imája Jézus, Te azért jöttél, hogy nekünk add az élet teljességét. És szóltál: „…azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.” Ma én ezt a meghívást komolyan veszem. Meg akarom érteni, hogy életem még egyszer már soha nem ismétlődhet meg. Amit ma megéltem, azt megnyertem örökre. Amit nem, az elveszett örökre. […] The post Az élet teljessége appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Húsvéti istentisztelet közvetítés Hévízről

Húsvét hétfőn 10 órától a Hévízi Református Egyházközség istentiszteletét közvetíti a Kossuth rádió. A tovább mögött a Reformátusok Lapja összeállítását olvashatják az egyházközségről. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. április 22., húsvéthétfő

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 28,8-15 (Magyar Kurír)

Annyit ér az életünk, amennyire az Isten értékeli – ünnepi Szent Liturgia húsvétvasárnap a székesegyházban

Krisztus Feltámadt! – köszöntötte a nyíregyházi főpásztor a Szent Miklós-székesegyházban a húsvét vasárnapi püspöki liturgiára érkező híveket prédikációja elején. Az egyöntetű és örömteli válasz betöltötte a templom terét: Valóban feltámadt! (nyirgorkat.hu)

Él, ezért zengjük Ő dicséretét!

Énekszó a dombról, ahonnan minden templom látszik. Krisztus egyetemes, feltámadásának híre minden kontinensre eljut, áthatol népek, kultúrák, nyelvek, felekezetek határain. Tímár Sára magyarként, a népdal erején keresztül közvetíti ezt a nagyszerű üzenetet. (parokia.hu)

Hanem

„Mi azt hittük, hogy Isten elvetette őt – pedig ő hordozta fájdalmainkat! Mi arra jutottunk, hogy hiába reménykedtünk a szabadításban – de ő halálával legyőzte a halált. Mi így gondoltuk – hanem Isten másképpen gondolta. Hanem! Ez a reménység kapuja." (reformatus.hu)

A lélek is gyógyulhat Hévízen

Hévízre évente több mint kétszázezer ember utazik gyógyulni és pihenni. Vannak azonban, akik nemcsak testi gyógyulásra, hanem lelki épülésre és feltöltődésre is vágynak – őket várja és fogadja is a hévízi református gyülekezet. A Kossuth Rádióban húsvéthétfőn bárki meghallgathatja, hogyan ünnepelnek ebben a zalai közösségben. (reformatus.hu)

„Hogy merem a képükbe tolni a kereszténységet?” – két Csókay, a jezsuita és az agysebész interjúja

Egy család, két misszionárius. Csókay Károly évtizedekig Dél-Amerikában végzett hittérítő munkát, unokafivére, Csókay András pedig agysebészként a tudományt akarja evangelizálni. Elő Anita a Válasz Online-on megjelent húsvéti páros interjúját ajánljuk. (Magyar Kurír)

Idén is ezrek szenteltették meg a húsvéti ételt Csíkszereda főterén

Tamás József segédpüspök végezte idén is a húsvétvasárnapi ételszentelést Csíkszereda főterén, a hívők pedig a hagyományokhoz híven fegyelmezetten és rendezett sorokban hallgatták ünnepi köszöntőjét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért. (nyirgorkat.hu)

A hét szentje Szent Adalbert

Április 23. A A hét szentje Szent Adalbert bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A Szentírás vezesse a keresztény család életét

Megjelentette a Családi Biblia díszkiadását a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat. A Borsos Miklós grafikáival illusztrált, reprezentatív kötetet április 8-án, hétfőn délelőtt Tarjányi Béla egyetemi tanár, a bibliatársulat ügyvezető elnöke mutatta be a kiadó budapesti, Teréz körúti központjában. A A Szentírás vezesse a keresztény család életét bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Anyagi segítség – keresztény értékrend

A Pro Paedagogia Christiana Alapítványt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága azzal a céllal hozta létre, hogy anyagi támogatást nyújtson a katolikus közoktatási intézmények szakmai és hitéleti fejlődéséhez. A Anyagi segítség – keresztény értékrend bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Te akarod megmosni az én lábamat?

János evangéliumában a 13. fejezet fontos fordulópontot jelöl: megkezdődik „a dicsőség könyve”. Elérkezett az óra, az a különleges idő, amelyben Jézus beteljesíti az Atya akaratát, kinyilvánítja dicsőségét, vagy­is szeretetét a világ iránt. A Te akarod megmosni az én lábamat? bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Megvolt benne Krisztus bátorsága

Prohászka Ottokár püspök emlékére április 6-án ünnepséget rendeztek a budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében, valamint az Egyetemi templomban. Tudományos konferenciával, illetve püspöki szentmisével emlékeztek meg halálának 92. évfordulóján. A Megvolt benne Krisztus bátorsága bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom”

Beszélgetés Keresztesné Várhelyi Ilonával Munkácsy Mihály trilógiájáról A „Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Ötödik Evangélium

Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön, Vörös Győző akadémikus professzorral A Az Ötödik Evangélium bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot

Michael August Blume-ot, Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól A Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A látható és a láthatatlan világ találkozása

A Rómába látogató zarándokokat gyakran elviszik az Aventinus dombra, ahonnan különleges kilátás nyílik a városra. Van ott egy kapu, amelynek kulcslyukán át nagyon különleges látvány tárul az ember elé: egy narancskertbe lehet belátni, középen pedig a távoli Szent Péter-bazilika kupolája tűnik fel. A Máltai Lovagrend szentszéki követségének a bejárata ez. Könnyű megtalálni a helyet, gyakran látni itt csoportokat. A látogatót néha olyan érzés tölti el, mintha a másvilágba, a mennyországba kukucskálna be. Pedig Antoine de Saint-Exupéry kis hercegének rókájától tudjuk, hogy „jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” A A látható és a láthatatlan világ találkozása bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A börtön húsvéti szabadsága

Az Úrral a bilincsek között A A börtön húsvéti szabadsága bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei április 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól. (Magyar Kurír)

Húsvét vigíliája a püspöki székhelyeken

Április 20-án, húsvét vigíliáján ünnepi szertartást vezettek a főpásztorok a püspöki székhelyeken, ezekből adunk közre összefoglalót. (Magyar Kurír)

Az MKPK elnökének közleménye a Srí Lanka-i terrortámadás kapcsán

Az MKPK elnökének közleményét adjuk közre. (nyirgorkat.hu)

Máté hat, harminchárom – Jegyzetek Lev Tolsztoj Feltámadás című regényéhez

A szöveg végén szereplő dátum tanúsága szerint Tolsztoj éppen százhúsz évvel ezelőtt fejezte be utolsó nagy művét, a Feltámadást. Urunk feltámadásának ünnepére készülve újraolvastam a regényt, és dialógusra hívtam a bűnbánatról szóló pápai tanítással. (Magyar Kurír)

Vianney Szent János gondolatai hibákról, bűnökről

Tizenkét idézet a szent ars-i plébánostól: Rossz szokásainkat úgy tudjuk leküzdeni, hogy ügyelünk, és gyakran teszünk a minket szorongató rosszal ellentétes dolgokat. (Az önnevelésről) Semmi sem ellenkezik annyira a szeretettel, mint a gőg. (Homília) A keresztény ember vagy uralkodik a hajlamain, vagy a hajlamai uralkodnak rajta. (Homília a kísértésekről) Ne légy olyan, mint a gőgösök, […] The post Vianney Szent János gondolatai hibákról, bűnökről appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Az MKPK elnökének közleménye a Srí Lanka-i terrortámadás kapcsán

Az MKPK elnökének közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Egy kismama húsvéti vallomása

Egy megkapóan tiszta és hiteles vallomást olvashatnak arról, hogy Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepe, a húsvét miként kapcsolható össze a gyermekvárással. Bábel Antónia prózájához Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, író irodalomtörténész, publicista írt bevezetőt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa húsvéti köszöntése: Vigyük el Krisztus örömhírét testvéreink magányába!

Április 21-én, húsvétvasárnap az Urbi et Orbi áldás után a Szentatya megemlékezett a Srí Lanka-i merényletek áldozatairól, bátorította a keresztény közösségeket, hogy használják az összes tömegkommunikációs eszközt, és buzdította a hívőket, hogy vigyék el Krisztus jó illatát a szenvedő emberekhez. (Magyar Kurír)

Reneszánsz hangképek húsvétra – A Sixtus-kápolna kórusának új CD-je

Négy évvel ezelőtt készült el az első stúdióalbumuk, ami különös, hiszen egy hivatalosan 1471 óta működő, de már több mint ezernégyszáz éves múltra visszatekintő együttesről beszélünk. (Magyar Kurír)

Húsvétvasárnapi ünnepi szentmise - beszámoló

2019. április 21. - Húsvétvasárnap ünnepének délelőttjén Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét a Szent Imre templomban. Krisztus húsvéti feltámadása arra hív meg bennünket, hogy újjászülessünk, krisztusi emberként szülessünk újjá. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Húsvétkor kettéválik a világ

Csak mi, keresztyének vihetjük el Krisztus feltámadásának örömhírét a világnak – mondta Bogárdi Szabó István püspök húsvétvasárnap, ünnepi igehirdetésében. (reformatus.hu)

Ferenc pápa húsvéti homíliája: Ne temesd el a reményt, térj vissza életed Galileájába!

Április 20-án a húsvéti vigíliaszertartáson a Szentatya arra biztatta a híveket, hogy emeljék fel tekintetüket, térjenek vissza az élő kapcsolatra Jézussal, és engedjék neki, hogy elmozdítsa szívükről, életükről a kilátástalanság köveit. (Magyar Kurír)

Az erőszak csapdájából Isten erőterébe – Kozma Imre OH húsvéti üzenete

„Embertől emberig is keresztút visz.” Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének húsvéti üzenetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Srí lankai templomokra támadtak húsvétvasárnap

Három katolikus templomot és három szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán. (reformatus.hu)

Vaktában az élet

Lövések dördülnek a vaksötétben. Épp csak a torkolattűz parázslik fel, majd kiáltás hallatszik. Nem halálhörgés, nem is diadalüvöltés: bizonytalankodó kurjantások. Megvan? Sikerült? Hol a többi? Pár pillanatra a néző is elveszti a fonalat, aztán kiderül: egy éjszakai rajtaütést izgulhattunk végig. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért. (Magyar Kurír)

Párbeszéd a liturgiáról: Már tudjuk!

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Megtérők imája

Jelenetek a Jézus élete c. filmből –  Sinkovits Imre és Szakácsi Sándor hangjával. Egy gyönyörű, lélekbe hatoló videó, melyben egy szép imádság mellett Jézus reményt adó szavait is meghallgathatjuk Sinkovits Imre és Szakácsi Sándor előadásában. The post Megtérők imája appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Három katolikus templomban robbant pokolgép húsvétvasárnap Srí Lankán

Április 21-én nyolc bomba robbant Sri-Lankán katolikus templomokban és szállodákban. A támadásoknak több mint 150 áldozata, több száz sebesültje van. (Magyar Kurír)

"A húsvét kilátópont" - Köntös László gondolatai

Köntös László főjegyzővel készített felvételt húsvét üzenetéről a Pápa Városi Televízió, amelyet a tovább mögött tekinthetnek meg. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 20,1–9 (Magyar Kurír)

Feltámadt Krisztus és diadalmaskodik az élet – Aranyszájú Szent János beszéde

„Élvezzétek mindnyájan a hit lakomáját! Részesüljetek mindnyájan a jólelkűség gazdagságából! Ne panaszolja senki a szegénységet, mert feltűnt az új birodalom! Ne keseregjen senki bűnei miatt, mert felragyogott a sírból a bocsánat! Ne féljen senki a haláltól, mert megszabadított minket az Üdvözítő halála!” – Aranyszájú Szent János húsvéti beszédét közöljük. (nyirgorkat.hu)

Feltámadt Krisztus!

A feltámadás örömével ünnepelték a húsvétot a nyíregyházi székesegyházban április 21-én éjjel. A templom sötétjét fényesség váltotta fel, a böjti bíbort vakító fehér, a bánattól elhalkuló imahangokat világos és harsány ódák. (nyirgorkat.hu)

„Az Úr javamra dönti el ügyemet…”

(Zsoltárok 138) – 1. Személyes ez a zsoltár (1). Húsvét örömhíre csak személyesen tapasztalható meg. Jézus Krisztus feltámadott, legyőzte a halált, megváltotta a halandó embert a bűn zsoldjától (Róma 6,23).  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Húsvéti hajnalhasadás

Több gyülekezetben is szokássá lett, hogy Urunk feltámadásának ünneplése a temetőben kezdődik. A sírok valóban intenek: Memento mori! - emlékezz a halálra. A saját halálunkra és azokéra emlékeztetnek, akiktől a gyülekezet már búcsút vett. A halál szava azonban nem az utolsó szó. Ez minden húsvétot ünneplő gyülekezet egyik legfontosabb bizonyságtétele a világ számára. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Plébániai telefon

A plébánián cseng a telefon. – A híres orgonaművész úr a következő vasárnapi szentmisén is szerepel? – Sajnos nem, asszonyom. De Isten ennek ellenére ott lesz. The post Plébániai telefon appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Pilinszky János: Harmadnapon

A Kicsi Hang együttes gyönyörű előadásában. The post Pilinszky János: Harmadnapon appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Spányi Antal húsvéti gondolatai

2019. Húsvét Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök gondolatai nagyböjt és húsvét kapcsán. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagyszombat - Húsvét vigíliája - beszámoló

2019.04.20. - Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templom előterében; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Csak a halálból van feltámadás

Jézus közismert kijelentése: „Ha valaki nem születik újjá, nem láthatja meg az Isten országát!” Azt is kijelenti: „Mert ami testtől született, az test, ami Lélektől született, az lélek.” – És megerősíti „Szükség néktek újonnan születnetek!” Isten országa szellemi természetű. A test születése is csodás, de a természetes fogantatás nyomán valósul meg. Az újjászületésben nincs anyagi […] (baptist.hu)

Találkozás a feltámadottal

Jézus feltámadása után először a magdalai Máriával találkozott, aki aztán hírül adta a tanítványoknak: „Láttam az Urat!” Aztán a többi tanítvány is találkozott és evett a feltámadt Jézussal, akik meg a hiányzó Tamásnak mondták: „Láttuk az Urat!” Mondhatják persze sokan, hogy látták, hogy találkoztak vele. Az élet majd bizonyítja, hogy így van-e. Láttam az Urat! […] (baptist.hu)

Együtt a reménységben és tanúságtételben

Az európai egyházaknak a gyökereikre, történelmükre kell tekinteniük és újra a béke és a kölcsönös megértés eszközévé lenniük – írják húsvét előtt kiadott nyilatkozatukban az Európai Egyházak Konferenciájának elnökségi tagjai. (reformatus.hu)

Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában. (Magyar Kurír)

Húsvéti körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezetének és intézményének

„Másnap János látta, hogy Jézus hozzá jön, és így szólt: Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét!“ (Jn 1,29) Húsvétot ünneplő keresztyén testvéreink az Úr Jézus Krisztusban! Mit sem ért az ember ebből a világból, csak elvárja, hogy az Isten teljesítsen. Ebben az öntudati válságban Jézus kijelenti: „Én vagyok az út, az igazság, és az élet“. Nekünk mondja személyesen, mert tökéletesen ismer. Közben világunkban elvesztik értelmüket a testvér, a rokon, és a jóbarát kifejezések. Kialakul a „nem ismer sem Istent, sem embert“ állapot.  (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Ft. Kató Béla püspök húsvéti pásztorlevele

Az Úr az élet Istene, nem a halálé.  Ő nem halálra szánt bennünket, hanem Jézus feltámasztása által meghívott minket az örök életre. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

A HÉT VERSE – Pilinszky János: Harmadnapon

Húsvét vigíliáján Pilinszky János versével kívánunk áldott ünnepet! Legyőzte a halált, feltámadt az Úr! Valóban feltámadt. (Magyar Kurír)

Elhunyt Czapp József nyugalmazott lelkipásztor

Életének 82-ik évében elhunyt Czapp József nyugalmazott lelkipásztor – adta hírül a Tiszántúli Református Egyházkerület. (reformatus.hu)

A jeruzsálemi pátriárkák és egyházi vezetők húsvéti üzenete: Jeruzsálem maradjon sokvallású!

A szentföldi egyházi elöljárók közzétették húsvétra írt üzenetüket, amelyben Máté evangéliumának egy idézetéből indulnak ki: „Nincs itt. Föltámadt, amint megmondta. Jöjjetek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott” (Mt 28,6). (Magyar Kurír)

Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket! (Magyar Kurír)

Nagyszombat a csend napja, az Anya órája

Nagyszombat a „köztes” nap a Jézus halála miatti fájdalom és a feltámadás öröme között. Stanisław Ryłko bíboros, a Santa Maria Maggiore-bazilika prelátusa beszélt a Vatikáni Rádiónak Szűz Mária jelentőségéről nagyszombat tekintetében. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. április 20., nagyszombat, húsvét vigíliája

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,1–12 (Magyar Kurír)

MEÖT konferencia – Keresztény teoretikusok, államférfiak és katonák háború elméletei

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Szociáletikai Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös konferenciát szervez “Keresztény teoretikusok, államférfiak és katonák háború elméletei”címmel, ami 2019. április 25-én, csütörtökön 9:00 órakor kezdődik a MEÖT székház (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 3.) első emeleti tanácstermében. Orosz Gábor Viktor: Ellenállás és megadás. Dietrich Bonhoeffer gondolatai a háborúról és az […] (baptist.hu)

Singing Men of Texas

Magyarországra látogat a világhírű Singing Men of Texas! Május elején négy helyszínen is koncertet adnak, Michael Gott pedig az evangélium üzenetét hozza majd közénk. A kiváló zenészekből és énekesekből álló amerikai testvérek hosszú ideje imádkoznak az evangélizációs koncertsorozat sikeréért és a Jézustól kapott jó hír terjedéséért, melyhez most mi is csatlakozhatunk! Osszuk meg minél több […] (baptist.hu)

Ökumenikus Világimanap, március 1. – Szlovénia

Miért éppen Szlovénia? Mert Isten szeretete minden emberre vonatkozik. Szlovénia Európa legfiatalabb és egyik legkisebb országa. Határos Magyarországgal is, lakosai között magyarok is élnek kisebbségben. A szlovén keresztények 2000-ben csatlakoztak a világimanapi programok megszervezéséhez, s nem sokkal ezt követően máris megpályázták a világimanapi rendezés jogát, amit el is nyertek 2019-re vonatkozóan. „Jöjjetek, mert már minden […] (baptist.hu)

Könyvajánló – Házasság 2:0 (Harmat: Budapest, 2018)

„A Kapcsolatot cseréld, ne a társad!” szólítja fel Dr. Mihalec Gábor a Házasság 2.0 című könyv írója azokat a házasságban élőket, akik kapcsolatuk válságára egy újabb kapcsolatba meneküléssel válaszolnának. A szerző egyik célja segítségnyújtás a vívódó házasok számra, akik eszközök hiányában nem találják a módját a kapcsolatuk megmentésére és új alapokra helyezésére. Hogyan lehetséges a […] (baptist.hu)

Ferenc pápa és a római főrabbi köszöntötték egymást az ünnepek alkalmából

Az ünnepek előtt a pápa jókívánságait küldte Riccardo Di Segni főrabbinak pészah alkalmából, a római főrabbi pedig húsvéti jókívánságokkal viszonozta a gesztust. (Magyar Kurír)

Mit jelent nekem a húsvéti bárány?

Nagyanyám minden húsvétra egy nagy bárány kuglófot sütött, amit elhozott nekünk. Nem mondott soha semmit róla, egyszerűen a szoba ablakunk belső párkányára tette. Ott nézett egész nap és egész éjszaka abban a szobában, ahol kisgyermekként nővéremmel aludtunk. Nappal csak elfutottam mellette, szinte észre sem vettem. De a lefekvéstől kezdve bab szemeivel állandóan engem figyelt az […] (baptist.hu)

Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9) (Magyar Kurír)

Charpentier: Te Deum

A Hang-ár koncertsorozatban a Miskolci Szimfonikus Zenekar a város ifjúsági együtteseivel lép közösen színpadra. 2019 márciusában a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Herpainé Velkey Klára vezette kórusa kapott lehetőséget a szereplésre. Műsorukat a nagyböjti, húsvéti időszakhoz kötődő egyházi művek jellemezték. Ugyanerről a koncertről Liszt Ferenc Húsvéti himnusza a Krisztus oratóriumából itt hallgatható meg. Forrás: Új Misszió The post Charpentier: Te Deum appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A börtön húsvéti szabadsága – Az Úrral a bilincsek közt

Mindig csodáltam őket. Ott ülnek a börtönben, és zsoltárokat énekelnek. Ez a két dolog, a börtön és az éneklés, látszólag kizárják egymást. Mégis van valaki, aki összekapcsolja őket… (Magyar Kurír)

A papnövendék válaszol – Mit jelent szeretni? (I. rész)

Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon. (Magyar Kurír)

Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról. (Magyar Kurír)

A Jézus-ima

A Jézus-ima egy egyszerű mondat, amelyet folyamatosan ismétel magában az imádkozó ember: „Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam bűnösön!” Olyan belső imáról van szó, amit a hétköznapi cselekvések közben éppúgy lehet gyakorolni, mint egy templomban töltött csendes óra alatt. Aki kitartóan végzi, annak új mondanivalója, ismeretei lesznek Istenről. Műsorunkban négy fiatal osztja meg tapasztalatait. […] The post A Jézus-ima appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Krisztus feltámadott!

Húsvéti örömhír – Végh Tamás nyugalmazott lelkipásztor gondolatai. (parokia.hu)

Nagyszombat és húsvéti vigília

Nagyszombaton az Egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve. Az esti vigília-szertartással kezdődik a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadt a halálból és mindenkit meghív az örök életre. (Magyar Kurír)

Az Isten akkor is velünk van, amikor mi már elfordultunk tőle, és nem értjük, hogy miért segít – sírbatételi vecsernye a székesegyházban

Április 19-én eltemették hívek Jézus Krisztust a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. A sírba Szocska A. Ábel püspök helyezte a legtiszteletreméltóbb Testet. (nyirgorkat.hu)

Este Jézus feltámadását ünneplik a katolikus templomokban

Budapest, 2019. április 20., szombat (MTI) - Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkednek a keresztények, az esti vigília-szertartással a katolikus templomokban pedig már kezdetét veszi húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe. (MTI)

Húsvét - Egyházi vezetők ünnepi miséi, istentiszteletei

Budapest, 2019. április 20., szombat (MTI) - Húsvét ünnepén a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, illetve Esztergomban tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet. (MTI)

Idén először nem munkaszüneti nap a nagypéntek Ausztriában

Bécs, 2019. április 19., péntek (MTI) - Nagypénteken az érintett egyházak Ausztria-szerte tiltakoztak az új rendelet ellen, amely szerint az idén ez már nem munkaszüneti nap az országban. (MTI)

Az erdélyi Köröstárkányon az 1919-es román vérengzésre emlékeztek a tragédia centenáriumán

Kolozsvár/Köröstárkány, 2019. április 19., péntek (MTI) - A lakosságot megtizedelő 1919-es román vérengzésre emlékeztek az erdélyi Köröstárkányon (Tarcaia) pénteken, a tragédia századik évfordulóján. (MTI)

Kozma Imre atya a húsvét üzenetéről

Budapest, 2019. április 19., péntek (MTI) - Nagypéntek csendjében az a legfontosabb, hogy belássuk: emberi élet csak Isten erőterében lehetséges - mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken. (MTI)

Erdő Péter: felelősek vagyunk a szavainkért

Budapest, 2019. április 19., péntek (MTI) - Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia - mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken. (MTI)

MEÖT-MKPK: Jézus feltámadása óta nem céltalanul bolyong az ember

Budapest, 2019. április 19., péntek (MTI) - Jézus feltámadása óta nem céltalanul bolyong az ember, nem is a halálra készül, hanem Isten tervének megfelelően az élet lett útjának célja - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közös húsvéti üzenetében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez. (MTI)

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Budapest, 2019. április 19., péntek (MTI) - Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által az MTI-hez eljuttatott közleményben. (MTI)

Tizenkét elítéltnek mosta meg a lábát Ferenc pápa nagycsütörtökön

Vatikánváros/Velletri, 2019. április 18., csütörtök (MTI) - Kilenc olasz, egy brazíliai, egy elefántcsontparti és egy marokkói rabnak mosta és csókolta meg a lábát Ferenc pápa a Róma közeli Velletri börtönében, ahol az utolsó vacsorára emlékező misét mutatta be csütörtökön. (MTI)

Még két évet kell várni a Batthyáneum restitúciójának a tárgyalásáig

Kolozsvár, 2019. április 18., csütörtök (MTI) - A román legfelsőbb bíróság a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére előbbre hozta, de így is csak 2021 májusában kezdi el tárgyalni a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatásának az ügyét. (MTI)

Nagycsütörtöki ajándékot osztott a brit uralkodó

London, 2019. április 18., csütörtök (MTI) - A sok évszázados hagyománynak megfelelően ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak nagycsütörtökön a brit uralkodó. (MTI)

Az úrvacsora éve lesz 2020 a Magyarországi Evangélikus Egyházban

Budapest, 2019. április 18., csütörtök (MTI) - A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinata tematikus évet hirdet: 2020 az úrvacsora éve lesz - közölte MEE kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel. (MTI)

Ferenc pápa: az egyház ne féljen azonosulni az egyszerű emberekkel!

Vatikánváros, 2019. április 18., csütörtök (MTI) - A húsvéti nagyhetet megnyitó krizmaszentelő misén Ferenc pápa ismételten arra szólította fel csütörtökön az egyházat, hogy kerüljön minél közelebb az egyszerű emberek, szegények, elnyomottak, börtönben levők tömegéhez. (MTI)

Nagycsütörtökkel elkezdődött a szent háromnap

Budapest, 2019. április 18., csütörtök (MTI) - Nagycsütörtökkel elkezdődött a húsvéti szent háromnap, az egyházi év legfontosabb időszaka. Délelőtt a püspöki székhelyeken országszerte megtartották a krizmaszentelési misét, amelyen a főpásztorok megszentelték a szentségek kiszolgáltatásához használt olajokat. (MTI)

Újra látogatható az érseki pincerendszer Egerben

Eger, 2019. április 17., szerda (MTI) - Az ünnepi szentmise résztvevői számára már nagycsütörtökön látogatható lesz, a nagyközönség előtt pedig húsvéthétfőn nyílik meg újra az érseki pincerendszer - tájékoztatta az Egri Főegyházmegye szerdán az MTI-t. (MTI)

Perbe hívták a román oktatási minisztériumot a katolikus gimnázium megalakításáért

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2019. április 17., szerda (MTI) - A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Népi Mozgalom Párt (PMP), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői bizottsága közösen beperelte a román Oktatásügyi Minisztériumot és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot az utóbbi tanintézet tavalyi törvénytelennek vélt létrehozása miatt. (MTI)

Esperes: keresztény szimbólum és vallási jelkép a székesegyház

Budapest, 2019. április 17., szerda (MTI) - Fontos keresztény szimbólum, vallási- és kulturális jelkép a Notre-Dame - mondta az újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánia igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán. (MTI)

Nagyszombat és Húsvéti Vigília

Nagyszombaton az Egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve. Az esti vigília-szertartással veszi kezdetét a Katolikus Egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadt a halálból és mindenkit meghív az örök életre. Nagyszombat a gyász napja, Jézus most sírban fekszik egy nagy kővel elzárva. Nagyszombaton egész […] The post Nagyszombat és Húsvéti Vigília appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Nagypéntek - Székesfehérvár város keresztútja - beszámoló

2019. április 19. - Nagypénteken, délután három órakor Spányi Antal püspök vezetésével a város papjai és hívei közös keresztútjukat járták. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagypénteki szertartás - beszámoló

2019.04.19. - Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek. (Magyar Kurír)

Nagyszombat az „eggyé válásról” szól

A Nagyszombat arról szól, hogy leszállunk Krisztussal saját árnyékunkba és hagyjuk felmerülni és felébredni mindazt, amit Isten lehetőségként nekünk ajándékozott. Nagyszombaton engedjük, hogy Krisztus élete testünk valamennyi halott részébe eljusson. Krisztus a sírban fekszik. Ez is éltünk szimbóluma. Mi is gyakran fekszünk a sírban, önsajnálatunk, rezignációnk, büszkeségünk sírjában. Gyakran csupán az élettel szembeni túlzó elvárások, […] The post Nagyszombat az „eggyé válásról” szól appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Nagyszombat és Húsvéti Vigília

Nagyszombaton az Egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve. Az esti virrasztással veszi kezdetét a Katolikus Egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadt a halálból és mindenkit meghív az örök életre. (nyirgorkat.hu)

„Én élek, és ti is élni fogtok"

Takaró Károly nyugalmazott tábori püspököt a húsvét ünnepéről, a feltámadás mozzanatáról és hitvallással teli életútjáról kérdeztük. (reformatus.hu)

A lerombolt és újjáépített templom

„Jézus keresztre feszítése az e világi megváltásban reménykedők számára kudarcot jelent. Ezt a reménységdeficitet a feltámadás tölti ki megkérdőjelezhetetlenül" – Soós Szilárd írása nagyszombatra. (reformatus.hu)

Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait. (Magyar Kurír)

Passiójáték Máriapócson – képriport

Április 19-én élőszereplős passiójátékot adtak elő Máriapócson a Kegytemplom előtti téren. (nyirgorkat.hu)

A jövőben együttműködik a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a katasztrófavédelem

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem közötti együttműködésről írt alá megállapodást Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelem igazgatója április 16-án a hajdúdorogi érseki hivatalban. (Magyar Kurír)

Cantalamessa atya nagypénteki beszéde: A meg- és elvetett Jézus arcát szemléljük

Nagypénteken délután emlékeztek a vatikáni Szent Péter-bazilikában Urunk Jézus szenvedésére. A helyi hagyományoknak megfelelően a szertartáson Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka tartotta a homíliát. (Magyar Kurír)

Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást. (Magyar Kurír)

Beteljesedett…

„Rendül a föld, a csillagok, a kárpit is kettéreped, közli velünk a hírt, amint megíratott, hogy beteljesedett…” Kisvideónkban Pipó József–Tűz Tamás Keresztútjából a XII. állomás: a kereszthalál hangzik el. A zenés keresztúti ájtatosság – Pipó József és barátai zenei szolgálatával – a budapesti Rózsafüzér Királynéja templom egyik nagyböjti szentmiséje után hangzott el. Tűz Tamás pap-költő […] The post Beteljesedett… appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A jövőben együttműködik a főegyházmegye és katasztrófavédelem

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem közötti együttműködésről írt alá megállapodást Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelem igazgatója április 16-án a hajdúdorogi érseki hivatalban. (Magyar Kurír)

Az utolsó vacsora emlékmiséje a püspöki székhelyeken

Nagycsütörtökön este az utolsó vacsora és az Eucharisztia alapítása emlékére mutattak be szentmisét katolikus templomainkban, a lábmosás szertartásával külön emlékeztetve Jézus Krisztus alázatos szeretetére. A püspöki szentmisékről adunk körképet az alábbiakban az egyházmegyék tudósításai alapján. (Magyar Kurír)

Az e heti Református Félórából

Lehet, hogy messziről tekintve a Hernád völgyében kevés a remény… hiszen sok az apró, egyre inkább elnéptelenedő abaúji falu, kevés a munkalehetőség, gondolhatnánk, hogy kilátástalannak tűnik az élet. Mi azonban Mérán reményt találtunk. A Református Félóra április 24-i műsorában megismerhetik a Kusnyír házaspárt, és megtudhatják, mi tartja őket Mérán csaknem három évtizede. (reformatus.hu)

Még két évet kell várni a gyulafehérvári Batthyáneum restitúciójának a tárgyalásáig

A román legfelsőbb bíróság a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére előbbre hozta, de így is csak 2021 májusában kezdi el tárgyalni a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatásának az ügyét. (Magyar Kurír)

Prohászka Ottokár Krisztus áldozatáról

A keresztfa alatt. Ott állok magamban… az Isten végtelen szeretetének igézetében; lelkemet elfogja a könyörület s az imádás mély érzése, szemembe könny gyűl; lehajtanám fejemet, de a kereszt vonz, késztet, hogy nézzek rá; mert „rám néznek és sírnak…” ígéri. Mit adtunk neked Uram, neked, kit szeretnünk s imádnunk kellett volna. Eljöttél s barlangba szorultál; körülnéztél […] The post Prohászka Ottokár Krisztus áldozatáról appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Egy zavart férfi benzinnel akart bemenni a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

A New York-i Szent Patrik-katedrálisnál április 17-én, szerda este őrizetbe vettek egy férfit, aki két benzines palackkal akart bejutni a templomba – tette közzé a hírt a New York-i érsekség. (Magyar Kurír)

„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” – Beszélgetés Munkácsy trilógiájáról

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténésszel próbáltuk megfejteni a képek üzenetét. (Magyar Kurír)

Nagypénteki istentisztelet Ácsról

A Duna Tv Ácsról közvetített nagypénteki istentiszteletet. Az istentisztelet felvételét a tovább mögött tekinthetik meg. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Krizmaszentelési szentmisék a külhoni egyházmegyékben

Nagycsütörtök délelőttjén olajszentelési misét tartanak a püspöki székesegyházakban. A főpásztor együtt misézik egyházmegyéje papságával, megszenteli a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a krizmát. A papság megújítja szenteléskor tett ígéreteit. A külhoni egyházmegyék beszámolóit közöljük. (Magyar Kurír)

Végső búcsút vettek Vasáros József atyától

Március 23-án 11 órakor jelezték a káptalanfai harangok, hogy a falu szülötte, Vasáros József tiszteletbeli kanonok hazatért a mennyei Atyához. 40 paptársa imádkozott, hogy fogadja el áldozatát az, aki tanúságtevő életre hívta 78 éve. Laczkó Ferenc nyugalmazott plébános emlékezik meg paptársáról. (Magyar Kurír)

Nagypénteken ünneplik idén a széder estét Izraelben

Idén a keresztény nagypéntekre esik az egyiptomi kivonulásra emlékező egyhetes pészach első napját jelző széder este ünnepe. A jeruzsálemi óvárosban ezúttal is sok száz katolikus keresztény zarándok hatalmas fakeresztekkel járja végig nagypénteken Jézus utolsó útját, … Tovább » (szombat.org)

Habán keresztút

A keresztút alkalmat ad arra is, hogy emlékezzünk anabaptista habán elődeinkre, akik úgy járták végig az üldöztetés útját, hogy közben megőrizték a Krisztus-hitet, a testvéri közösséget, és megélték a Hegyi beszéd boldogságát. A felolvasó előtt az asztalon cseréljük a történetek között a jelképes tárgyakat. Az imákat együtt mondják a jelenlévők. Előkészületi ima Drága Jézusunk, aki […] (baptist.hu)

Olajszentelési szentmisék egyházmegyéinkben

Nagycsütörtök délelőttjén olajszentelési misét tartanak a püspöki székesegyházakban. A főpásztor együtt misézik egyházmegyéje papságával, megszenteli a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a krizmát. A papság megújítja szenteléskor tett ígéreteit. Az egyházmegyék beszámolóit közöljük. (Magyar Kurír)

Tartós szeretet határok nélkül

Több mint kétszáz élelmiszercsomagot adott át rászorulóknak a Katolikus Karitász Kárpátalján. A „Tartós szeretet” nagyböjti élelmiszergyűjtő felhívás eredményeként 170 tonna adomány gyűlt össze, amelyből a határon túli magyar családokat is támogatni tudja a segélyszervezet. (Magyar Kurír)

Miért engedi Isten? avagy A szenvedés két arca

A szenvedést, a fájdalmat mindannyian szeretnénk elkerülni. De legalább szeretnénk megkönnyebbülni, hogy ne fájjon annyira. Mert a szenvedésnek, a fájdalomnak óriási hatalma van. Ez a félelmetes hatalom kétféle dolgot harsog egyszerre, de mindig csak az egyiket halljuk meg. És hogy melyiket halljuk meg, az attól függ, hogy mennyire félünk tőle. Ha nagyon félünk és rettegünk […] (baptist.hu)

Tucatnyi új füstérzékelőt telepítenek a bécsi Stephansdomba

Modernizálják a bécsi Stephansdom tűzvédelmi rendszerét – írta az osztrák sajtó Toni Fabert, a székesegyház plébánosát idézve április 17-én, két nappal a Notre-Dame-ban pusztító tűz után. (Magyar Kurír)

Jeruzsálem: a zarándokok fővárosa – A Via Dolorosán – a Szent Sír fényéig

Itt, a jeruzsálemi óváros forgatagában, az árusok és vendéglősök, a járókelők és a szaladgáló gyerekek között haladunk stációról stációra, és imádkozzuk: „Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!” (Magyar Kurír)

Hajléktalanság és migráció is szóba kerül az idei római keresztúton

A "mai világban keresztre feszített emberekről" szólnak a Via crucis állomásait kísérő elmélkedések. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Nagycsütörtöki - Utolsó vacsora - emlékmise - beszámoló

2019.04.18. - Nagycsütörtökön este, az utolsó vacsora emlékére celebrált ünnepi szentmisét Spányi Antal, megyés püspök a Szent Imre templomban. Ez a szombat esti vigília előtti utolsó mise, Nagypénteken nincs szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Felújították Al-dmeine szíriai település templomát

Al-dmeine temploma azon több száz épületek egyike, melyek súlyosan megsérültek a Közel-Keleten dúló háború következtében. A magyar görögkatolikusok Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita 2017-es útja során vitt adománya is hozzájárult ahhoz, hogy az épületet helyreállítsák. (Magyar Kurír)

A grúz kultúra magyar kutatójának állítottak emléket az ELTE Bölcsészkarán

Zaal Gogszadze grúz nagykövet április 15-én hivatalosan is megnyitotta az ELTE BTK Grúz Könyvtárát, mellyel Istvánovits Márton folklorista emléke előtt tisztelegnek, aki személyes könyvtárát az egyetemre hagyományozta, s ezzel lehetővé tette a gyűjtemény létrejöttét. (Magyar Kurír)

A Notre-Dame szobrai a középkori zsidóság sorsát is megjelenítik

A katedrálisban található alkotások megmutatják milyen öltözéket kellett a zsidóknak hordaniuk, és milyen státuszt foglaltak el az akkori társadalomban. Néhány nappal ezelőtt az egész világ a párizsi Notre Dame-ért aggódott: vajon megmarad-e valami a francia építészet és szobrászat e világhírű remekéből. A XII. századból származó katedrális művészi ábrázolásaival bepillantást enged a szemlélőnek a nyolc évszázaddal […] A A Notre-Dame szobrai a középkori zsidóság sorsát is megjelenítik bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

„Az a lényeg, hogy fájjon” – Nagypénteki interjú Erdő Péter bíborossal

Erdő Péter bíboros, prímás interjút adott a Válasz Online-nak, melyben böjtről, politikáról, keresztény Európáról beszélt Stumpf András újságírónak. (Magyar Kurír)

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise. Arra a napra emlékezünk, amikor maga az örök Főpap mutatta be áldozatát a kereszt oltárán. Nagypéntek az év legmegrendültebb liturgiája. A Jézust jelképező oltár díszek nélkül, csupaszon áll. Az oltár üres: nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, […] The post Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2019. április 19., nagypéntek

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. április 19., nagypéntek

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 18,1–19,42 (Magyar Kurír)

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Aranyszájú Szent János püspök nagypénteki katekézisét olvashatják. (nyirgorkat.hu)

A Megfeszítettről hétféleképpen

Az Élő Víz, amely kiszáradni látszik, az édesanyjáról gondoskodó Fiú – az ember és az Isten, aki most orgonazenén keresztül jelenik meg előttünk. (parokia.hu)

Jézus az élők között jár!

„Jézus feltámadásának evangéliuma, jó híre az úton lévőket arra biztatja, hogy van célja az útnak, tehát lesz célba érés!" – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának húsvéti üzenete. (reformatus.hu)

Tartós szeretet határok nélkül

Több mint kétszáz élelmiszercsomagot adott át rászorulóknak a Karitász Kárpátalján. A Tartós szeretet nagyböjti élelmiszergyűjtő felhívás eredményeként 170 tonna adomány gyűlt össze, amelyből a határon túli magyar családokat is támogatni tudja a segélyszervezet. (Katolikus Karitász)

Nagypéntek

Bűnbánattal és mély alázattal ünnepelem e napot, midőn dicső Urunk, Jézus Krisztus a világ minden bűnét magára vállalta. Ő teljesen bűntelen volt, de elfogadta ezt az emberfeletti és természetfölötti sorsot, hogy meghal az emberiségért. Ő lett – egy időre – a „legnagyobb bűnös” e földön, és ezért jutott a kínos keresztfára. Megremeg a kezem és […] (baptist.hu)

Bízni egy elképzelhetetlenül nehéz helyzetben

Megrendítő Jézussal kapcsolatban ezeket olvasni: „rettegni és gyötrődni kezdett, majd így szólt hozzájuk: Szomorú az én lelkem mindhalálig…” (Mk 14,33–34) Nagyon nehéz igék ezek, tele feszültséggel, sok apró részlettel, amelyeknek most súlyuk van, olyan jelzőkkel, amelyeket Jézussal kapcsolatban nem szoktunk meg. A Gecsemáné-kertbe érve megkezdődött Jézus igazi gyötrődése, az emberré lett Isten emberi természete kétségbeesve […] (baptist.hu)

Húsvéti üzenet 2019

„Eszetekbe juttatom, testvéreim, az evangéliumot…” (1Kor 15,1) Úton találja az Isten népét húsvét híre: Jézus az élők között jár! A feltámadott Úrral lehet tehát találkozni az úton, aki az úton levők útjának irányt, értelmet és célt ad, hogy ne csupán az út végéről legyen szó! Húsvét evangéliuma azt önti a szívekbe, hitünkbe, értelmünkbe és keresztény […] (baptist.hu)

Gúnyoló szavakból evangélium

„Nem magát mentette, nem szállt le a keresztről, ahogy a csúfolódók várták, hanem mindent elvégzett, hogy lássunk és higgyünk. E hitnek nem árthat a világ gonoszsága és gúnyolódása, mert ez a hit Krisztusra néz, aki mérhetetlen testi és lelki szenvedéseket vállalva, életét odaáldozva másokat megmentett" – Kádár Ferenc nagypénteki írása. (reformatus.hu)

Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását. (Magyar Kurír)

Feren pápa: A klerikalizmus ott kezdődik, amikor nem akarunk törődni az emberekkel

Április 18-án délelőtt a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatta be a krizmaszentelési misét, amelyen arra biztatta a papokat, hogy Jézushoz hasonlóan őrizzék meg az emberekhez való közelségüket, engedjék, hogy Jézus az ő sebeiket is gyógyítsa, mert csak így tudnak ők is másokat gyógyítani. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét, különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is (Magyar Kurír)

Háromnapos püspöki nagyböjti lelkigyakorlat 2019 - beszámoló

2019. április 15., 16. és 17. - Három nap a Nagyheti lelki úton - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédeket tartott Székesfehérváron „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagycsütörtöki olajszentelési mise - beszámoló

2019.04.18. – A hagyományos olajszentelési misével, a papi ígéretek megújításával, a krizma és a szent olajok megáldásával kezdődött a Szent Három Nap liturgiája Székesfehérváron. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Elveszi a világ bűnét

„Ha nemcsak mondod, hogy érted, hanem hiszed is, amit olvasol, feleszmélsz: neked is tenni kell Krisztus példáját követve és tanításait megtartva" – a Generális Konvent elnökségének húsvéti körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezetének és intézményének. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Jótékonysági hangversenyt rendeznek Győrben a párizsi Notre-Dame újjáépítéséért

A párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésének támogatására április 28-án Deák László orgonaművész ad jótékonysági hangversenyt Győrben, a Nagyboldogasszony-székesegyházban a Győri Egyházmegye kezdeményezésére. (Magyar Kurír)

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise. Arra emlékezünk, hogy maga az örök Főpap mutatta be áldozatát a kereszt oltárán. (Magyar Kurír)

Úgy vagyunk itt jelen, mint Jézus a tanítványaival – nagycsütörtök a székesegyházban

Nagycsütörtökön, április 18-án az egyházmegye papsága együtt szolgált főpásztorával, Szocska A. Ábel püspökkel, aki antimenzionokat szentelt, majd megmosta tizenkét kiválasztott papjának lábát a Nagy Szent Bazil Liturgia után végzett lábmosás szertartásán. (nyirgorkat.hu)

Jótékony célért futott a NEK csapata a budapesti városvédő versenyen

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő titkársága futócsapatot szervezett az április 13-án és 14-én Budapesten megrendezett Vivicittá futóversenyre. Németh Kinga beszámolóját közöljük a jótékonysági eseményről. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa találkozott a Nobel-békedíjra jelölt 16 éves környezetvédővel

Ferenc pápa április 17-én, a szerdai általános kihallgatáson találkozott Greta Thunberggel, a 16 éves svéd környezetvédelmi aktivistával, akit idén Nobel-békedíjra jelöltek. (Magyar Kurír)

Ha lekésnél a gyónásról...

Rendkívüli gyóntatási renddel várják a budapest-pasaréti Páduai Szent Antal-templomban április 18-án és 19-én, nagycsütörtökön és nagypénteken azokat a híveket, akik a napközbeni gyóntatási alkalmakról lemaradtak. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ideiglenes fatemplom épül a Notre-Dame előtt

Ideiglenes fatemplomot emelnek a leégett Notre-Dame székesegyház előtti téren, amely az ima házául szolgálhat az újjáépítés idejére – mondta el Patrick Chauvet, a székesegyház rektora április 18-án, nagycsütörtökön. (Magyar Kurír)

Francois Mauriac: Nagycsütörtök

A francia Nobel-díjas író esszéjét ajánljuk olvasóink figyelmébe nagycsütörtökön. (Magyar Kurír)

Krisztus közel van hozzánk! – Krizmaszentelési szentmise a Szent István-bazilikában

Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti Szent István-bazilikában mutatott be krizmaszentelési szentmisét április 18-án, nagycsütörtökön. A hagyományoknak megfelelően, a homíliát követően a főegyházmegye lelkipásztorai megújították a felszentelésükkor tett papi ígéreteiket. (Magyar Kurír)

Nyíltan az abortuszról

Olaj-Rabóczky Anett gondolatai a megfogant gyermekek védelméről. The post Nyíltan az abortuszról appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Új belvárosi keresztutat áldottak meg Győrben

Április 15-én, nagyhétfőn Veres András megyéspüspök a győri Káptalandombon megáldotta a belvárosi keresztutat, amelynek állomásait tizenkét helyi vagy helyi kötődésű művész alkotta. A stációkat ábrázoló kortárs művészi alkotásokat magyar fejlesztésű üvegbeton keretek őrzik. (Magyar Kurír)

A római bazilikákat nem fenyegeti tűzveszély

A faszerkezetek nélküli és állandó ellenőrzés alatt tartott Szent Péter-bazilikát és a többi római bazilikát nem fenyegeti a párizsi Notre-Dame-ot pusztítóhoz hasonló katasztrófa, nyilatkozta Vatikánváros tűzoltóparancsnoka április 17-én, két nappal a francia fővárosban bekövetkezett tűzeset után. (Magyar Kurír)

Nagyhét és húsvét kívül és belül – Harminc kérdés és válasz segít a készületben

Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát kérdeztük a húsvétról – a készületről és az ünnepről –, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is). (Magyar Kurír)

Tegyünk tanúságot a reményről – Pizzaballa érsek a jeruzsálemi egyházi vezetők húsvéti üzenetéről

A jeruzsálemi pátriárkák és keresztény egyházi vezetők a hagyományokhoz híven közös húsvéti üzenet tettek közzé. Ezzel kapcsolatban Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora április 17-én nyilatkozott a Vatican Newsnak. (Magyar Kurír)

John H. Hampsch C.M.F.: Gyógyulásunk forrása az Eucharisztia

John H. Hampsch a claretinus szerzetesrend tagja. Papi szolgálatát egy amerikai plébánián kezdte, később tanított szemináriumban, egyetemen. Több könyve jelent meg. Ebben a kötetében arra tanít bennünket, hogy az Oltáriszentséget nagyobb hittel és szeretettel vegyük magunkhoz. (Magyar Kurír)

Református istentiszteletek húsvétkor

A közmédia nagypénteki és húsvéti református műsorait, istentisztelet-közvetítéseit ajánljuk, és összegyűjtöttük püspökeink ünnepi szolgálatait is. (reformatus.hu)

Elveszi a világ bűnét

A Generális Konvent elnökségének húsvéti körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezetének és intézményének. (reformatus.hu)

Így ünneplünk mi – Dobszay Benedek OFM a ferencesek nagyhetéről

A ferencesek a nagyhéten kiemelt figyelmet fordítanak a lelkipásztori szolgálatok elvégzésére, hogy az országban sok helyen biztosítani tudják a kiengesztelődés szentségének kiszolgáltatását. Dobszay Benedek tartományfőnök a ferencesek nagyhetéről és a kisebb testvérek belső ünnepléséről beszélt. (Magyar Kurír)

Elhunyt püspökeire emlékezett a Pécsi Egyházmegye

Minden évben április 12-én, Cserháti József egykori pécsi megyéspüspök halálának napján emlékeznek meg a hívek az egyházmegye korábbi püspökeinek életművéről. Idén Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök adott hálát Istennek elődeiért. (Magyar Kurír)

Te akarod megmosni az én lábamat? (Jn 13,6)

Martos Levente Balázs írását olvashatják. (Magyar Kurír)

Szerzetesi pedagógiai innovációk: a Ferences Ösztöndíjprogramot is bemutatták

Az április 11-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán megrendezett pedagógiai konferencián az iskolafenntartó szerzetesrendek oktatási szakemberei osztották meg egymással innovatív ötleteiket. Dobszay Ambrus ferences közoktatási referens a Ferences Ösztöndíjprogramot (FÖP) mutatta be. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Legyen a Notre-Dame újjáépítése közös művünk!

Ferenc pápa április 17-i, nagyszerdai katekézise után a különféle zarándokcsoportokhoz szólva a párizsi Notre-Dame közös erővel történő újjáépítésére buzdított. (Magyar Kurír)

Megjelent a Székesfehérvári Egyházmegyei Magazin (SZEM) tavaszi száma

2019.04.18. - Az újságban olvashatunk többek között a 160 éve született Prohászka Ottokár püspökről, az októberi szentföldi zarándoklat, a ministránstalálkozó és az ifjúsági fesztivál élményeiről, valamint az egyházmegye 2019. évi programjairól. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

A Hitünk és Életünk műsora adására 2019. április 21-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig április 24-én is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A tűzoltók káplánja kimentette az égő Notre-Dame-ból Krisztus töviskoronáját és az Oltáriszentséget

A párizsi tűzoltók káplánját, Jean-Marc Fourniert hősként ünneplik Párizsban, mert április 15-én, hétfőn este több tűzoltóval együtt bement a Notre-Dame-ba, hogy kihozza az ereklyét és az Oltáriszentséget az égő épületből. (Magyar Kurír)

Beiktatták a Križevci Eparchátus új apostoli adminisztrátorát

Új vezetőt jelölt ki Ferenc pápa a Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia egész területét lefedő egyetlen görögkatolikus egyházmegye élére. Milan Stipić apostoli kormányzót április 13-án iktatták be az egyházmegye központjában, a horvátországi Kőrösön (Križevci). (Magyar Kurír)

Kis gyülekezetek találkoztak Szászfán

„Úgy gondoltuk, hogy jó lenne a sokszor magukat elhagyatottnak érző testvéreket összegyűjteni." A szászfai református templom adott otthont április 14-én az abaúji kis gyülekezetek találkozójának. Az eseményt négy éve indította el az Abaúji Református Egyházmegye és minden évben virágvasárnap rendezik. (reformatus.hu)

Egykép: ilyennek látjuk a református egyházat

„Amikor ilyen változatos alkotásokat lát az ember, akkor kiderül, hogy az egyházunk nem is annyira egysíkú." Egykép címmel fotópályázatot hirdetett a Tiszántúli Református Egyházkerület, a beérkezett alkotásokból kiállítás nyílt a Debreceni Református Nagytemplom galériájában április 15-én, hétfőn délután. (reformatus.hu)

Nagycsütörtök az Eucharisztia és a papság (egyházi rend) alapításának ünnepe

Nagycsütörtökön délelőtt a püspök együtt misézik az egyházmegye papjaival, megszenteli antimenzionokat. Ilyenkor tartják a lábmosás szertartását is. A tizenkét Kínszenvedési Evangélium szertartását az értünk szenvedő Krisztusért imádkozzuk végig. (nyirgorkat.hu)

Hogyan fejezték ki együttérzésüket a francia zsidók a Notre-Dame katasztrófája után?

A zsidó közösség vezetői szolidaritásukról biztosították „katolikus testvéreiket”. Mint arról beszámoltunk, már a tűzvész estéjén nyilatkozatot adott Franciaország főrabbija. Haim Korsia azt mondta, hogy „éppen úgy szenvedek most, ahogy az összes francia, együtt a katolikus testvéreinkkel. A közös örökségünk egy része semmisült meg”, majd hozzátette: „A keresztények számára a húsvéti ünnep a feltámadásról szól. Hiszek […] A Hogyan fejezték ki együttérzésüket a francia zsidók a Notre-Dame katasztrófája után? bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. április 18., nagycsütörtök, az utolsó vacsora miséje

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 13,1–15 (Magyar Kurír)

Júdás csókja

„Ti gonoszt gondoltok ellenem, de Isten azt úgyis jóra gondolja fordítani.” (parokia.hu)

Tékozló hálával minden tőlünk telhetőt megtenni Krisztus dicsőségére – a nagyböjt utolsó előszenteltek liturgiája

Nagyszerdán végezték a nagyböjt utolsó előre megszentelt áldozatok liturgiáját. (nyirgorkat.hu)

Kis gyülekezetek találkoztak Szászfán

Idén is megtartották az abaúji kis gyülekezetek találkozóját, amelynek a szászfai református templom adott otthont április 14-én. Az eseményt négy éve indította el az Abaúji Református Egyházmegye és minden évben virágvasárnap rendezik. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Régebbi anyagok az archívumban