Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Magyar támogatással valósul meg egy szíriai keresztény lovagvár rekonstrukciója

Az erről szóló díszoklevelet Azbej Tristan államtitkár, Dr. Latorcai Csaba államtitkár, valamint Dr. Kuminetz Géza, a PPKE rektora írták alá.... (s4c.news)

„Kis lángunkkal növeljük az isteni fény ragyogását” – A szegényekért imádkoztak Nagyváradon

A katolikus segélyszervezetek legnagyobb nyilvános szolidaritási rendezvényét, a minden évben megrendezett „Egymillió csillag a szegényekért” akciót idén csak szűk körben tartotta meg a nagyváradi Caritas Catolica október 15-én. (Magyar Kurír)

Szívgyógyító galagonya?

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésében kulcskérdés a megfelelő gyógyszeres terápia, de mellette gyógynövények is segíthetik a terápiát. A legjobb persze az lenne, ha a bajokat inkább megelőznénk. Mi segítheti ezt, és mivel egészíthető ki a kezelés, ha már kialakultak a problémák? (Képmás magazin)

Hogyan fejleszthető a kezdeményezőkészség és vállalkozó szellem gyerekkorban?

Mindannyian azt szeretnénk, ha gyerekeink egyre inkább elsajátítanák vagy megőriznék azokat a készségeket, amelyek sikeressé és elégedetté tehetik őket. A címben említett két készség minden gyerekben ott van a kezdeteknél. Vannak, akikben ez megerősödik és kiteljesedhet, mert támogatja a környezet, valakiben pedig hátrébb húzódik, szinte láthatatlanná válva, ha nem pozitív a környezettől érkező visszajelzés. (Képmás magazin)

Laptopokat adományozott a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány

Szeptemberben célba értek a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány által gyűjtött laptopok a Nagydobronyi Református Líceumba. Az eszközök hatalmas segítséget jelentenek majd a tanulók számára az oktatásban, illetve egy esetleges újabb online oktatás idején. – Pál Sándor, az alapítvány elnöke régóta részt vesz a tanintézmény mindennapjainak megkönnyítésében. Akkor kerültünk vele kapcsolatba, amikor még a Magyar Református Szeretetszolgálat élén állt és a Nyilas Misi Programon keresztül is sokat köszönhetünk neki. Számunkra sokat jelent az, hogy vannak olyan emberek és szervezetek a líceumunk életében, akik nem engedik el a kezünket és minden helyzetben igyekeznek enyhíteni a szükségeinken – mondta Gál Erika, a Nagydobronyi Református Líceum igazgatónője. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Szeretettel adni jó

Kenyéradomány az idősek világnapján a Diakóniai Központtól Október 1-je – az idősek világnapja. Jó alkalom ez arra, hogy köszönetet mondjunk bölcs öregjeinknek azért, amit értünk, a társadalmunkért tettek. Gondoljunk azokra is, akik szerényen, egyedül, sokszor betegen tengetik az életüket. A Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja egész évben odafigyel a környezetünkben élő rászoruló szépkorúakra. Mint Nagy Béla igazgatótól megtudtuk, a központban heti két alkalommal 280 idős ember számára főznek meleg ebédet s adnak mellé frissen sült kenyeret, október 1-én pedig 350 kenyeret adományoztak idős, beteg embereknek Beregszászon. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Az Úr közel 2020. október 16.

Melyik az a közösség, amely üldöztetéseket élt át évszázadokkal ezelőtt, majd Isten segítségével megerősödött, növekedett, ma pedig üldözött keresztényeknek is segít szerte a világon?2020. október 16-án 13:30-tól ismét baptista műsor a Kossuth Rádióban. Műsorunkban bemutatjuk a baptisták életét a történelmen, majd egy ember és egy gyülekezet életén keresztül… Hová nyúlik vissza a baptista misszió eredete? […] (baptist.hu)

A református félóra október 21-i ajánlója

(reformatus.hu)

Chilében felgyújtottak két templomot a tüntetők

Október 18-án, a tavaly kezdődött tüntetések első évfordulóján ismét elszabadult az erőszak Santiagóban. A helyi hatóságok könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a tüntetőkkel szemben. A püspökök felemelték hangjukat az erőszak ellen. Az október 25-i népszavazáson való részvételre buzdítanak, hiszik, hogy a chileiek többsége békés úton akar változást. (Magyar Kurír)

Pöttyöcskék a ,,lélekmosodában”

Jéger Károly atya 2016-ban ünnepelte papságának 60. éves jubileumát. Hálaadó szentmisét tartott Egerben, Szent László napján pedig egykori plébánosi helyén, a mezőkövesdi Szent László-templom búcsúján. Itt vettük fel az idős korról szóló szép gondolatait, s készítettük ezt a kis videóetüdöt, ahol feltűnik a kölyökként kidobott, Károly atya által befogadott, Gyémántnak keresztelt kutyus is… The post Pöttyöcskék a ,,lélekmosodában” appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Kannibálokból lett hithű keresztények

1968-ban két misszionárius járt a Jayawijaya hegység havas vidékén, hogy megismertessék Krisztus tanítását a vadon élő emberekkel. Szerencsétlenségükre a yalik... (s4c.news)

Két templomot gyújtott fel egy nap alatt az antifa Chilében

Október 18-án, vasárnap kapucnis tüntetők hatoltak be Chile fővárosában, Santiago de Chilében két templomba, majd felgyújtották azokat – számolt be... (s4c.news)

Buzgóbb, mert nagyon bízik

(reformatus.hu)

Nincs vírus? Van, és komolyan kell venni! – Beszélgetés Kovács Gergely érsekkel

„A legtöbb erőt az ima adta” – mondta a koronavírus-fertőzés miatt tíznapos kórházi kezelésre szorult, a napokban hazatért gyulafehérvári érsek egy interjúban, akivel többek között a kórházban átéltekről, Márton Áron püspökről és az elmúlt hónapokban szerzett főpásztori tapasztalatairól beszélgetett Szőcs Csaba. Részleteket közlünk a Romkat.ro portálon megjelent interjúból. (Magyar Kurír)

Jászberényben is imádkozták a diákok a rózsafüzért

Október 19-én a Szent István Rádió és Televízió élő közvetítést adott a jászberényi ferences templomból, ahol Novák István főigazgató vezetésével több mint nyolcvan gyermek imádkozta a rózsafüzért a Jászság nyolc katolikus iskolájából. A jászberényi Nagyboldogasszony katolikus iskolát tíz fiatal és Muhari Ferenc állandó diakónus, hittanár képviselte. (Magyar Kurír)

Időutazás a NEK TV-vel

Kalocsa, Esztergom, Győr, Paks – helyek, ahol nemrég járt a NEK TV. Igazi időutazásra hívnak Szent Istvántól a 20. századon át napjainkig. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Esztergom után a második legrégebbi magyar egyházmegyében szolgál. A „puszták püspöke” is vendégül látta a NEK TV-t. (Magyar Kurír)

Tüntetők felgyújtottak két templomot

Chile fővárosában a tüntetők felgyújtottak két templomot, üzleteket fosztogattak és összecsaptak a rendőrséggel. A Santiagóról készült vasárnapi felvételeken látszott, ahogy az álarcos tüntetők okostelefonjukkal filmeztek és ujjongtak, miközben az égő La Asunción-templom tornya a földre zuhant. A templomot 1876-ban adták át. A torony leomlása után a teljes épület megsemmisült. A zavargók felgyújtották a 19. század […] The post Tüntetők felgyújtottak két templomot appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Nőként a férfiak világában – interjú Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkárral

Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár nemcsak színes, életvidám személyiség, hanem sokoldalú diplomata és háromgyermekes családanya is. A diplomácia érdekes világáról, a dolgozó anyák nehézségeiről, a család és munka kapcsolatáról, valamint egy sorsfordító dunai látképről beszélgettünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programjáért felelős államtitkárával. (Képmás magazin)

Vallásturisztikai fejlesztésre kapott támogatást a mátraverebély-szentkúti kegyhely

Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely 3 409 255 798 forint vissza nem térítendő támogatást nyert turisztikai fejlesztésre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. (Magyar Kurír)

Újra zeng az „óriás orgona” Bécsben

Huszonöt év némaság után újra megszólalt a „Riesenorgel” a bécsi Stephansdomban. Ausztria legnagyobb orgonáját három év alatt építették újjá, részben a régi sípok felhasználásával. Október 4-én szentmisével és koncertekkel keltették újra életre a hangszert. (Magyar Kurír)

A Microsoft mintaiskolája lett a Lévay

(reformatus.hu)

Ökumenikus összefogás a gyűlöletbeszéd és kirekesztés ellen

(reformatus.hu)

Ferenc pápa fogadta a Vatikán környékén szolgálatot teljesítő rendőröket

A Szentatya október 17-én, szombaton fogadta a Vatikán Városállam környékén szolgálatot teljesítő rendőröket és elöljáróikat. Háláját fejezte ki a Szentszéknek nyújtott szolgálatukért, és arra buzdította őket, hogy szakmai felkészültséggel és felelősséggel tegyenek tanúságot a szolidaritásról a társadalomban. (Magyar Kurír)

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium projektje Arlóért: SZIKsong koncertek az online térben

Janka György szakkollégista ismertetését és felhívását olvashatják az alábbiakban a budapesti Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium SZIKsong projektjéről, valamint a kezdeményezéshez kapcsolódóan a jezsuiták arlói romapasztorációja támogatásának lehetőségéről. (Magyar Kurír)

LEGYETEK AZ EGYHÁZ PUZZLE DARABJAI ÉS EGYSÉGET ALKOTVA VÁLJATOK KRISZTUS TANÍTVÁNYÁVÁ – ONLINE KARITÁSZ LELKINAP VÁCON

"Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek" - olvashatjuk Máté Evangéliumában és a Váci Egyházmegyei Karitász minden munkatársa e gondolat szerint él és segít másokon. De a segítőknek is szükségük van a lelki táplálékra, a feltöltődésre, hogy tovább vigyék Krisztus szeretetét, ezért Antiochiai Szent Ignác ünnepnapján, október 17-én a vezetők online lelki napot szerveztek, az egyházmegyei karitász csoportoknak, akik a járványhelyzet miatt otthonaikból tudtak bekapcsolódni a programba. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. október 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Hogyan készül a bibliafordítás?

A Wycliffe Bibliafordítók webináriumán keresztül tekinthetünk be a Szentírás fordításának rejtelmeibe. (parokia.hu)

Rajzpályázaton a Szent Miklós óvoda óvodásai

2020. szeptember elején a NYÍRVV Nonprofit Kft. „Nyíregyháza gyermekszemmel” néven rajzpályázatot hirdetett a nyíregyházi óvodások és általános iskolások részére, ezáltal is bevonva őket a városszépítő tevékenység rejtelmeibe. (nyirgorkat.hu)

Mai evangélium – 2020. október 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,35–38 (Magyar Kurír)

Szezonzáró motorozás és hálaadó Szent Liturgia Sajópálfalán

A Görögkatolikus Motorosok Egyesülete közös motorozásra hívja az érdeklődőket. A szezon vége felé ismét hálát adnak Sajópálfalán a vasparipa szerelmesei. Nádró János, Fekete András és Szirmai Máté atya felhívását olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Mi háromszázan az egymillió részévé lettünk

A kisvárdai Szent György Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda gyermekei is bekapcsolódtak az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezésbe. A hétfői imaalkalomról Demkó István atya, az iskola lelki igazgatója számolt be honlapunknak. (nyirgorkat.hu)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

Kiállok az igazságért, másként nem tehetek

(reformatus.hu)

„Szeretteimért, nehéz sorsúakért...” – Rózsafüzért imádkozott a váci székesegyházi kórusiskola

A járványhelyzet ellenére sem maradt el, hogy a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola csatlakozzon az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” kezdeményezéshez. Október 19-én a zenei tagozat vendégei voltunk. Varga László, a váci székesegyház karnagya, az iskola elindítója és művészeti vezetője mutatta be intézményüket. (Magyar Kurír)

Légy maga a szeretet – Rendhagyó módon tartották meg a Rózsaeső imaestet Budapesten

Idén a járványhelyzet miatt a Nyolc Boldogság Közösség rendhagyó módon tartotta meg a Kis Szent Teréz ünnepéhez kapcsolódó Rózsaeső imaestet október 18-án este a budapesti Örökimádás templomban. Az áhítatot a Bonum TV közvetítette. (Magyar Kurír)

„A rádiók a gyermekkori álmom beteljesedését jelentik” – Százharmincegy muzeális rádió Tardoson

Tarnóczy András gyerekként szeretett bele a rádióba, tizenegy évesen már saját készüléket épített. Egész életét végigkísérte, majd miután nyugdíjba ment, elkezdett régi rádiókat gyűjteni és felújítani. A gyűjteményből pár év alatt múzeum lett, amelyet saját otthonában rendezett be. A Tardosi Rádiómúzeum különlegessége, hogy a gyűjtő minden látogatót maga kísér végig a százharmincegy masinából álló kiállításon, és közben elmeséli a rádiók történetét, sőt, amelyikre a vendég rámutat, be is kapcsolja, hiszen az összes darab megszólaltatható. (Képmás magazin)

Egymillió gyermek imádkozott egyszerre – a Szent Miklós-os óvodások is

A Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában immár harmadik alkalommal veszik kézbe az óvodai csoportok közösen a rózsafüzért, s imádkoznak egy időben több ezer gyermekkel együtt szerte a világon. (nyirgorkat.hu)

Közel százezer embernek tettük lehetővé, hogy megmaradjanak a szülőföldjükön

Október 17-én, az esti szentmise után mutatták be Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész új művét a Szent István-bazilikában, melyen Miklósa Erika... (s4c.news)

Fokozatosan oldanak a járványügyi szigoron Izraelben

Az egy hónapos zárlat hatékonynak bizonyult, jelentősen csökkent a fertőzés üteme. Reggel megnyitották kapuikat az óvodák, de vannak települések, amelyek egy nappal elhalasztották a gyermekek fogadását, mert előbb megvárják az óvónők és a teljes személyzet koronavírustesztjeinek eredményeit. Több településen, köztük Tel-Avivban is csak ötnapos lesz az óvodák nyitva tartása, péntekenként a minél kevesebb gyülekezés érdekében… Tovább Fokozatosan oldanak a járványügyi szigoron Izraelben A Fokozatosan oldanak a járványügyi szigoron Izraelben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Szent Sír lovagokat avattak a Mátyás-templomban

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága a rendszerváltozás utáni újjáalakulása óta immár 18. alkalommal tartott invesztitúrát, vagyis lovagavatást a budapesti Mátyás-templomban október 17-én. A lovagokat Erdő Péter bíboros, prímás avatta. (Magyar Kurír)

Átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot Budapesten

Október 19-én, hétfőn, Rilai Szent János (Iván), Bulgária védőszentje ünnepén, a magyar–bolgár barátság napján átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot, és a templomkertben felavatták a kommunizmus idején vértanúhalált halt Borisz metropolita, a magyarországi bolgár közösség lelkivezetője szobrát. (Magyar Kurír)

Bérmálás: Csákvár - beszámoló

2020. október 18. - Csákváron délelőtt Spányi Antal megyés püspök bérmált. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A tanítás helye – Megáldották a mohácsi Fogadalmi emléktemplomot

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó október 18-án megáldotta a felújított, nemzeti történelmi jelentőségű mohácsi Fogadalmi emléktemplomot. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a világ vallási képviselőivel együtt imádkozik Rómában a békéért

Idén 34. alkalommal rendezi meg a Sant’Egidio közösség a vallások közti béketalálkozót az 1986-os assisi találkozó szellemében. A „Senki nem üdvözül egyedül – Béke és testvériség” mottóval október 20-ára meghirdetett találkozón részt vesz Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is. (Magyar Kurír)

AlapVető 3. évf. 2020. október, 1. szám

Legfrissebb hírlevelünkből ezúttal három írásra hívjuk fel a figyelmet. Egyrészt egy induló cikksorozat révén bepillantást nyerhetünk abba, hogyan folyik a szociális munka a végeken. A szöveg és a fotók egymást támogatva beszélnek a Baptista Szeretetszolgálat által koordinált „Felzárkózó települések” programról. Született továbbá egy beszámoló az idei Idősek és a Zene világnapja alkalmából szervezett rendezvényünkről, és […] (baptist.hu)

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Tietze Jenő délvidéki apostoli protonotáriust

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Tietze Jenő apostoli protonotáriust, nyugalmazott nagybecskereki plébánost március 15-e alkalmából. A járványügyi helyzet miatt a díjat október 13-án, Szabadkán Csallóközi Eszter főkonzul adta át a kitüntetettnek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Megáldották és lerakták a debrecen-józsai fatemplom alapkövét

Október 16-án az alkonyati istentisztelet részeként áldotta meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita a görögkatolikus, részben ruszin származású közösség számára épült debrecen-józsai fatemplom alapkövét, melyet a város alpolgármesterével és az Országos Ruszin Önkormányzat elnökével együtt helyezett el. (Magyar Kurír)

A Microsoft mintaiskolája lett a Lévay

Magyarországon egyedüliként Microsoft mintaiskola címet kapott a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon. Az intézmény ezzel bekerült a világ azon iskolái közé, ahol speciális módszertan szerint minden tantárgyból digitális tananyag is elérhető. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Szent István-napot tartottak a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnáziumban

A sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium közössége október 8-án az iskola új névadójának szellemiségét méltató Szent István-napot szervezett. (Magyar Kurír)

Egy nap fogyatékos emberekkel a munka világában – A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program Székesfehérváron

A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” program lehetőséget nyújt fogyatékkal élő emberek és lehetséges munkáltatóik kötetlen találkozójára nyílt nap keretében. Székesfehérváron immár negyedik alkalommal szervezték meg október 15-én. (Magyar Kurír)

Elhunyt Király Tibor padéi plébános

A főpásztor az észak-bánáti esperesi kerület papsága és az egyházmegye valamennyi lelkipásztora, valamint a rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadás reményével tudatja, hogy Király Tibor plébános, zsinati bíró, ügyész, padéi lelkipásztor életének 57., papságának 32. évében váratlanul elhunyt. (Magyar Kurír)

Lackfi János: A Nagy Drámaíró alkalmazottja voltam

Harmadik gyermekünket várva sikerült az összeomlófélben lévő családi ingatlanból saját lakásba költöznünk. A negyvenezer forintra rúgó törlesztőrészlettel nem volt semmi baj, csak éppen ennyit kerestem akkoriban egy hónap alatt. Honnan kapok elő még egyszer ugyanennyit? Imában a Felsőbb Vezetésre bíztuk a dolgot, de a vonat nem vár, és a törlesztőrészlet sem. (Képmás magazin)

Bartus Barbara: „Nem kezelem tabuként, hogy rákos vagyok!”

Bartus Barbara kivételes nő: megmutatja a médiában mellrákkal járó életének minden történését, ezzel sok erőt adva sorstársainak. Bátran beszélt a „diójáról” a televíziócsatornák reggeli és fiataloknak szóló műsoraiban, a rádióban és több internetes portálon is. Követem a közösségi médiafelületén minden posztját. A napokban egy Fradi-meccsen pillantottam meg a Groupama Arénában, de nem mertem odamenni hozzá, nem mertem megszólítani. Egy korosztály vagyunk. Ő 29 éves, én 30 vagyok. Úgy gondolom, nem lennék képes arra, amire ő. Felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára, a megelőzés és prevenció lényegére. Sokunk számára ő a világ egyik legbátrabb embere! (Képmás magazin)

A Reformátusok Lapja október 25-i számából

(reformatus.hu)

Bérmálás a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában

A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tanulói és már elballagott diákjai közül tizenegy fiatal bérmálkozott október 10-én, szombaton Mezőnyárádon. A fiatalok május óta várták, hogy a bérmálás szentségében részesülhessenek, melyet ez alkalommal a plébános szolgáltatott ki. (Magyar Kurír)

A Boldogasszony Imaszövetség keddenként a fiatalokért imádkozik

A Boldogasszony Imaszövetség tagjai Égi Édesanyánkhoz fohászkodnak a hét minden napján; keddenként a katolikus oktatási intézményekért és a fiatalokért. (Magyar Kurír)

A Kőrösi (Križevci) Egyházmegye püspökévé szentelték Milan Stipićet

Ferenc pápa március 18-án új főpásztort nevezett ki a Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia egész területét lefedő görögkatolikus Kőrösi (Križevci) Egyházmegye élére. Milan Stipićet október 17-én szentelték püspökké és iktatták be hivatalába. (Magyar Kurír)

Keresztény tanulót lőtt fejbe a Boko Haram gyerekkatonája

Új videót tett közzé a Boko Haram terrorszervezet, a brutális felvételen egy keresztény fiatal tanulót lőnek fejbe a dzsihádisták. A... (s4c.news)

El Salvadorban az egyház elégedett a vízkészlet elosztását szabályozó új törvénnyel

El Salvador törvényhozó közgyűlése 78 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta a köztársaság alkotmányának módosítását, mely a vizet a köz javaként, a vízhez való hozzáférést pedig emberi jogként ismeri el. El Salvador jogszabályai szerint a módosítást az október 15-i ülést követően a következő törvényhozó gyűlés erősíti meg, így 2021-ben, a parlamenti választások után léphet életbe. (Magyar Kurír)

Az evangelizáció szolgálatába állni – Látogatóban Martos Levente Balázs rektornál

A budapesti Egyetemi (Kisboldogasszony-) templomot sokan a főváros egyik legszebb barokk templomának tartják. A Belváros szívében, a volt pálos kolostor mellett álló épület felújítása nemrég fejeződött be. Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát, a templom igazgatóját többek között az újrainduló közösségi életről kérdeztük. (Magyar Kurír)

Befogadó felzárkóztatás

Hogyan segíthető elő a református intézményrendszerben a hátrányos helyzetű diákok befogadása? Többek mellett erre a kérdésre is választ kínál a Protestáns Cigánymissziós Fórum új módszertani füzete. (parokia.hu)

Mesterséges megtermékenyítéssel születettek ikrei a református lelkésznőnek

(reformatus.hu)

Nagyító alatt a Sára-életmű

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Sára család közreműködésével, tanulmányokkal gazdagítva jelent meg az a vaskos kötet, amely az egy évvel ezelőtt, szeptember 22-én elhunyt Balázs Béla-díjas, Kossuth-nagydíjas Sára Sándor operatőrnek, rendezőnek, fotóművésznek, a Duna Televízió egykori elnökének életművét veszi nagyító alá. (Magyar Kurír)

Reformáció napi televíziós istentisztelet Csömörről| 2020. október 31.

(reformatus.hu)

Rádiós istentisztelet a székesfehérvári Budai úti református templomból |2020. október 31.

(reformatus.hu)

Nigériai pap Magyarországon

Benjamin hat éve jött Nigériából Magyarországra, most Békéscsabán szolgál papként. Igyekszik beilleszkedni a magyarországi mindennapokba. Itthon egyre nagyobb a paphiány, ezért külföldről próbálják betölteni a hiányzó helyeket, mert miközben Európában visszaszorulóban van a kereszténység, Ázsiában és Afrikában egyre jobban terjed. Forrás: Telex The post Nigériai pap Magyarországon appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Bemutatkozik a Pápai Refi

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma nyílt napjairól és képzéseiről szóló tájékoztatót a tovább mögött olvashatják. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Interjú Homa Ildikóval, a szociális testvérek romániai kerületének új elöljárójával

A Szociális Testvérek Társasága Romániai Kerülete augusztus 27-én választott új vezetőséget. Homa Ildikó személyében új elöljárója lett a kerületnek. Megbízatása négy évre szól. A társaságban való elköteleződéséről, küldetésről, terveiről kérdezte az új elöljárót Serbán Mária. A Romkat.ro-n megjelent interjúból olvashatnak részleteket. (Magyar Kurír)

Kitört a koronavírus-járvány egy hazai iskolaközpontban, több osztály is karanténba került

A Pécsi Egyházmegye kezében lévő Szent Mór iskolaközpontból összesen 17 tanárt és komplett osztályokat rendeltek karanténba, miután koronavírus-fertőzés történt az iskolában, ám egyelőre nem tudni, hány fertőzött van – írta a Pécs Aktuál alapján a HVG. (liner.hu)

Hát ki az az Apolló, és ki az a Pál?

Igenis van helye az Egyház életében a gregoriánnak és a latinnak, a közös imairánynak és a legmélyebb titkokat szavak nélkül kifejező szimbolikának és ősi rítusoknak is. (mandiner.hu)

Elüldözte a lakásából a katolikus egyház Erdély egyetlen magyar görögkatolikus papját

Ki akarta lakoltatni a kolozsvári Szent Mihály plébánia azt a magyar származású görögkatolikus papot, aki 13 éve költözött be az egyház szolgálati lakásába, most 14 ezer eurót, vagyis több mint 5 millió forintot követel rajta a plébánia azt állítva: hogy közben nem is nekik dolgozott. (szabadeuropa.hu)

Világítótorony a Vatikán élén

Szent II. János Pál pápa személye és öröksége beleégett a hívők lelkébe, tevékenysége kitörölhetetlen nyomot hagyott az egyházban és a világpolitikában (magyarhirlap.hu)

„A jó színház nem keresztény, hanem megkerülhetetlen és kibírhatatlan”

A „nemzeti-keresztény” szókapcsolat rémisztő Visky András író szerint, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház aligazgatója és dramaturgja, valamint aktív református egyháztag. A direktorral az SZFE-t is leigázó politikai-kulturális hadjáratról beszélgettünk; szerinte büszkék lehetünk az egyetem véksőkig ellenálló diákjaira. (24.hu)

Boldoggá avatták „Isten influenszerét”, aki 15 évesen halt meg

Október közepén került sor az egyházi aktusra, a pápa döntésében bizonyosan szerepet játszott az is, ahogy a tinédzser az internetet használta. (24.hu)

Ferenc pápa elfogadta a pedofília eltussolásával gyanúsított lengyel püspök lemondását

Varsó, 2020. október 17., szombat (MTI) - Ferenc pápa elfogadta a nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye főpásztorának lemondását, a püspököt pedofília eltussolásával gyanúsítják - közölte szombaton a varsói apostoli nunciatúra. (MTI)

Bemutatták Szarka Tamás Missa Missio című művét

Budapest, 2020. október 17., szombat (MTI) - Bemutatták Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész Missa Missio - Mise a legüldözöttebb vallásért című művét a Szent István-bazilikában szombat este Budapesten. (MTI)

Orbán: az egyházi intézményeknek adott állami pénz a legjobb helyre kerül

Budapest, 2020. október 17., szombat (MTI) - Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Budapest XXII. kerületében lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten. (MTI)

Bokrétaünnepséget tartottak az épülő svábhegyi református óvodánál

Budapest, 2020. október 16., péntek (MTI) - Bokrétaünnepséget tartottak az épülő svábhegyi református óvodánál pénteken Budapesten. (MTI)

Harangjáték szól vasárnap a debreceni Nagytemplomból

Debrecen, 2020. október 16., péntek (MTI) - Huszonnégy harangból felcsendülő harangjáték lesz hallható vasárnap a debreceni református Nagytemplomban annak emlékére, hogy az első istentiszteletet 1819. november 24-én tartották az ikonikus épületben - tájékoztatta a helyi egyházközség pénteken az MTI-t. (MTI)

Nyolcszázmillió forintból megújult a mohácsi Fogadalmi Emléktemplom

Mohács, 2020. október 16., péntek (MTI) - Befejeződött a nyolcvan éve felszentelt mohácsi Fogadalmi Emléktemplom csaknem 800 millió forintos felújítása. Az épületet, ünnepi szentmise keretei között, vasárnap áldják meg. (MTI)

Megáldották a Szent Bazil Általános Iskola megszépült épületrészeit és udvarát Hajdúdorogon

A Hajdúdorogi Főegyházmegye 55 millió forintból korszerűsítette a hajdúdorogi Szent Bazil Általános Iskola épületét és annak udvarát. Kocsis Fülöp érsek-metropolita október 13-án áldotta meg a felújított helyiségeket. Kaskötő Jánosné hitoktató beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. október 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. október 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,13–21 (Magyar Kurír)

Bővült a rózsakerti iskola

(reformatus.hu)

Mise után tüntetők csaptak össze rendőrökkel Prágában

Vasárnap délelőtt több tucatnyian gyűltek össze az Óváros téren Prágában, hogy részt vegyenek egy szabadtéri katolikus misén. A koronavírus-fertőzések gyors terjedése miatt Csehországban hat főben korlátozták a zárt helyen egyszerre tartózkodók számát. A misét celebráló pap szerint a korlátozó rendelkezés nem igazságos. — Nem akarunk szembe menni a törvénnyel, hiszen a fertőzöttek és a beteg […] The post Mise után tüntetők csaptak össze rendőrökkel Prágában appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Evangélikus riportok

(NAVA_Video )

Jól komponált, regénybe illő élettörténet: Angelika Korszyńska-Górny

Énekel, komponál, gyermek, édesanya, nagymama, feleség, múzsa. Próbáltam számolni, hány nyelven beszél és énekel, figyelni, hogy milyen szeretettel dolgozik, de inkább csak hallgattam, ahogy mesél az életútjáról, amire hiába mondja, hogy nem könyvbe illő, ezek után senki nem fogja elhinni. Angelika Korszyńska-Górnyval beszélgettem. (Képmás magazin)

Jó estét ősz, jó estét, szerelőm!

Várom a szerelőt. Mert mikor is romoljon el a cirkó, ha nem a fűtési szezon kezdetén? Túl vagyunk a kötelező gyakorlatokon: fiam nagy reményekkel fél óra alatt szétkapta, majd két nap finom és kevésbé finom unszolásra tökéletesen helyreállította az eredeti (meghibásodott) állapotot, és lezajlott férjem szokásos csatája a szervíz diszpécserével is. „Hogy lehet, hogy fél óráig hallgatnom kell az ízlésromboló kapcsolási zenét?” ,„Mi az, hogy hatezer kiszállási díj? Ja, repülővel szállnak ki?”, „Miért nem tudják belőni, hogy hánykor érkeznek? A munkatársuk van belőve? Mi az, hogy nyolc és négy között? Másnak is van munkaideje!” Szóval maradok otthon én és a probléma. (Képmás magazin)

Egyedülálló menopauzaprogramot indított a Tesco

A legtöbb munkáltatónál egyelőre nincsenek kialakult folyamatok arra, hogyan könnyítsék meg a változókorú női munkatársak mindennapjait és támogassák őket a munkavégzésben. Bár a középkorú női munkavállalók kétharmadát érinti a menopausa, a hazai nők többnyire csendben szenvednek, mert sok esetben kínosnak érzik a témáról beszélni. (Képmás magazin)

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

Látványosan és lélekkel – Dokumentumfilm készül a szerzetességről

Szerzetesélet Magyarországon címmel harmincrészes sorozat készül a hazánkban élő rendi közösségekről. A szerzetesek hatalmas feladatot vállalnak, szolgálatuk hatással van az egész társadalomra. Kik ők, mit csinálnak, és miért teszik? A Szerelmes földrajz sorozat alkotói által készített film betekintést nyújt rejtett életükbe. Elkísértük a stábot a forgatásra. (Magyar Kurír)

Az iskola több – Interjú Szakál Ádám piarista tartományfőnökkel

Pedro Aguado piarista rendfőnök 2020. szeptember 17-én Szakál Ádám személyében új tartományfőnököt nevezett ki a Piarista Rend Magyar Tartományának élére. Tanár, osztályfőnök, diákmozgalmi vezető, az iskola világát hosszú évek óta ismerő, diákközpontú ember került a rendtartomány élére, akit azt keresi, miként lehetne az oktatási intézmények pedagógiai munkáját megújítani. Vele beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Valaki áll az Egyház fölött – Bemutatták John W. O’Malley A pápák története című könyvét

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében mutatták be John W. O’Malley SJ: A pápák története – Pétertől napjainkig című monográfiáját október 17-én este a Várkert Bazárban. (Magyar Kurír)

II. János Pál pápát egyelőre nem nyilvánítják egyházdoktorrá és Európa védőszentjévé

Szent II. János Pál pápa 100. születésnapja alkalmából Lengyelország püspökei különleges megtiszteltetésben akarták részesíteni honfitársukat: kérvényezték a Szentszéktől, hogy a lengyel pápát nyilvánítsák egyháztanítóvá és Európa védőszentjévé. A Vatikán most elutasította ezt a kérést. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Alázattal, mégis bátran építsük a szeretet civilizációját!

A Szentatya október 18-án az adófizetés kérdéséről szóló evangéliumi szakaszról elmélkedett a vasárnap déli Angelus elimádkozásakor, majd megemlékezett a missziós világnapról, és szót emelt Líbia békéje érdekében. (Magyar Kurír)

Kálmán király csókja – Horvát-magyar képzőművészeti kiállítás Zágrábban

Vajon mennyire ismerjük a közvetlen szomszédságunkban lévő országokat, népeik kultúráját, művészetét? Jó kérdés. Ha azt mondom, osztrák festők, még csak-csak beugrik közülük néhány, de ha cseh, szlovák, szerb vagy horvát mesterekről van szó, már sokkal nehezebb a dolgunk. (Magyar Kurír)

Ahol Mózes megpillantotta az ígéret földjét – A Nébó-hegyi kolostor zarándokok nélkül ünnepelt

A vírusjárvány miatt nagyon szűk körben ünnepelték Szent Mózes szeptember 4-i ünnepét a jordániai Nébó-hegyen, amely máskor zarándokok seregével telik meg. (Magyar Kurír)

Istennek nem csak formalitás jár – A Sacré Coeur nővérek alapítójának ereklyéje Budapestre érkezett

Barat Szent Zsófia emléknapján Erdő Péter bíboros elhelyezte a szent rendalapító ereklyéjét a pestújhelyi Keresztelő Szent János-templomban. A Szent Szív nővérek október 18-án a plébánia közösségével együtt vettek részt azon az ünnepen, amelynek a részét képezte a felújított orgona és a megújult plébániaépület megáldása is. (Magyar Kurír)

Ahol Mózes megpillantotta az ígéret földjét – A Nébó-hegyi kolostor zarándokok nélkül ünnepelt

A vírusjárvány miatt nagyon szűk körben ünnepelték Szent Mózes szeptember 4-i ünnepét a jordániai Nébó-hegyen, amely máskor zarándokok seregével telik meg. (Magyar Kurír)

A rituális öltözék liturgikus jelentései

Az alábbiakban Maróti Gábor, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanszékvezető tanára, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója, liturgikatanár írását olvashatják a liturgiákon alkalmazott öltözékekről. (Magyar Kurír)

A pozitív fegyelmezés módszere volt az őszi pedagógus-továbbképzés témája a Pécsi Egyházmegyében

Harmincórás akkreditált pedagógus-továbbképzésen vettek részt a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő közoktatási intézmények munkatársai. A résztvevők az október 14. és 16. közötti háromnapos képzés során elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül tettek szert új ismeretekre a pozitív fegyelmezés módszeréről. (Magyar Kurír)

Hidrogénre vált a pápamobil

A pápai járműflotta újabb autóval bővül. Ferenc pápa megkapta azt a hidrogénhajtású Toyota Mirai-t, amellyel a tavaly novemberi japán látogatása során közlekedett. Ez az eddigi legtisztább meghajtású pápamobil, melléktermékként csak vízpára kerül a levegőbe. Ferenc pápa a Japán Katolikus Püspöki Konferenciától kapta ajándékba, amit kifejezetten az ő igényeinek megfelelően alakítottak át. Ennek a Toyotának is […] The post Hidrogénre vált a pápamobil appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Hetedik hete temetjük plébániánk tagjait, anélkül hogy látnánk az alagút végét”

Az Afrikai Missziók Társaságának (SMA) tagjaként Kagoróban szolgáló Sam Ebute atya a Szükséget Szenvedő Egyház számára számolt be mindarról az... (s4c.news)

Az Eucharisztia ünneplése 95. (1. rész)

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Országos rajzversenyt szerveztek Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulóján

Szent II. János Pál pápa megmutatta, hogy az emberek, a közösség szolgálata milyen jelentőséggel bír – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az egykori pápa születésének századik évfordulójához kapcsolódó rajzpályázat eredményhirdetésén, október 16-án Pátyon. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a 75 éves FAO-nak: Bátor döntés, egy világalap kell az éhínség felszámolásához

Ferenc pápa spanyol nyelvű videoüzenetet küldött október 16-án az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének, a római székhelyű FAO-nak, alapítása 75. évfordulóján. Pénteken tartották ugyanis az élelmezési világnapot, melynek idei mottója: „Neveljük, tápláljuk, óvjuk – közösen. Tetteink alakítják a jövőt”. (Magyar Kurír)

A Križevci Egyházmegye püspökévé szentelték Milan Stipić atyát

A Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia egész területét lefedő egyetlen görögkatolikus egyházmegyének, a Kőrösi (Križevci) Egyházmegyének Ferenc pápa új vezetőt jelölt ki március 18-án. Milan Stipić atyát 2020. október 17-én szentelték püspökké és iktatták hivatalába. (nyirgorkat.hu)

Kettős ünnep a csornai Rákóczi-óvodában

Veres András megyéspüspök október 8-án átadta a Szent Gellért-díjat, valamint megáldotta a felújított játszóteret a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskolában. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. október 18., évközi 29. vasárnap, missziós vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

„…Krisztus színe előtt…”

(2Korinthus 2,5–11) Bárhova tekintünk, mindenütt konfliktusok szabdalnak szét bennünket, amelyekben elvéreznek az emberi életek. A konfliktusok ideigvaló győztesei az élet más konfliktusaiban vesztesek.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Építsük Krisztusra életünket! – megáldották és elhelyezték a Debrecen-józsai fatemplom alapkövét

A hitüket gyakorló családok számának növekedése indokolja, hogy a 2019-ben átadott közösségi ház után saját temploma is legyen Debrecen-Józsán a görögkatolikusoknak és a magukat görögkatolikusnak valló ruszinoknak. A lelki hajlék alapkövét október 16-án alkonyati istentisztelet részeként áldotta meg Fülöp metropolita atya, és helyezte el a város alpolgármesterével és az Országos Ruszin Önkormányzat elnökével. (nyirgorkat.hu)

„Anya délre biztosan megöregszik” – A közös főzés örömei

Boldizsár, gyere, főzzünk valamit együtt! – szokta mondani Anya, és én megyek is, mert szeretek zöldséget vágni, kavargatni a hagymát a lábasban, és különösen azt, amikor bele kell rakni a többi hozzávalót. Régen Ágó is szívesen jött, de most már csak olvasni szeret, és ahelyett, hogy krumplit pucolna, inkább elolvassa, mi minden van a krumpli zacskójára írva – aztán a répáét, a borsóét, a lisztét és a konyhai törlőkendőét is. És amikor minden elfogyott, akkor gyorsan keres egy szakácskönyvet. Anya meg azt mondja, hogy neki ez a kelletlenkedés egyáltalán nem hiányzik. Bezzeg Dani! Mindent kivesz Anya kezéből, mintha egyedül akarná megcsinálni a vasárnapi ebédet. Anya meg csak áll, és azt mondogatja: délre biztosan megöregszik. De velem szeret főzni! Ezt is mindig mondja – meg azt is, hogy mennyire máshogy volt ez régen. (Képmás magazin)

Együttérző szívvel közeledve embertársunkhoz – lelki táplálék minden időben

Október 18-án a naimi ifjú feltámasztásáról szóló evangéliumi szakaszhoz Aranyics Arnold penészleki helyettes lelkész atya tanítását olvashatják. (nyirgorkat.hu)

A karitász a szegénység elleni küzdelem világnapján

Az ENSZ közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. Sok jel utal arra, hogy éppen azok, akik a legtöbbet tehetnének e téren, csak ezen a napon gondolnak a szegénységre. (Katolikus Karitász)

Bemutatkoztak a tiszántúli jelöltek

(reformatus.hu)

Újat mondani Trianonról

(reformatus.hu)

Otthon a templomban

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. október 18., missziós vasárnap

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 22,15–21 (Magyar Kurír)

A tárgyak is tudnak beszélni – Találkozás Tamás Menyhért Kossuth-díjas íróval

Egy a hatvanas években épült budai társasház földszintjén bújik meg Tamás Menyhért dolgozószobája. A Kossuth-díjas író azzal fogad minket, hogy kijelenti: már nehéz jó képet készíteni róla. Nem az íróasztal két végén foglalunk helyet, elvégre nem audienciára érkeztünk. (Magyar Kurír)

Antióchiai Szent Ignác, az istenhordozó

Antióchiai Szent Ignác vértanú püspök még személyesen ismerhetett több apostolt is, ezért az apostoli atyák között tartjuk őt számon. Október 17-én rá emlékezünk. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Reményik Sándor: Őszi esők

Nyirkos, zord, fázós októbert hozott az idei ősz. Száz évvel ezelőttről hasonlót őriz Reményik Sándor verse. S talán most is így lesz: „holnap talán újra kék az ég”… vagy ha nem holnap, hát holnapután. Az pedig egészen biztos, hogy napról napra egyre több bíbort és aranyat csodálhat a szemünk és taposhat a lábunk, ha útra kelünk az őszi szépség birodalmába. (Magyar Kurír)

Embernek lenni kitüntetés – Ünnepi interjú Bábel Balázs érsekkel

A papi életben három tényezőt viselek el nehezen. A béreslelkületet, a pénzsóvárságot és a lekezelő viselkedést. Egy emberi találkozás felemelő, hiszen embernek lenni kitüntetés – vallja Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A főpásztorral 70. születésnapja alkalmából beszélgettünk, melyet október 18-án ünnepel. (Magyar Kurír)

„Itt vagyok, engem küldj” – Ferenc pápa üzenete a 2020-as missziós vasárnapra

„Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!” – mondta Jézus tanítványainak. E felhívást követik a világ számos országában tevékenykedő misszionáriusok, akiknek célja Krisztus tanításának továbbadása az egész földkerekségen. Az Egyház 1926 óta minden év október harmadik vasárnapján megtartja a világmisszió napját, idén ez október 18-a. (Magyar Kurír)

A Magyar Értéktárba került a máriapócsi nemzeti kegyhely és a pócsi búcsúk

A Hungarikum Bizottság Lakiteleken ülésezett október 15-én. Ennek során tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Utóbbinak része lett a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk. (Magyar Kurír)

A Szentatya, Ferenc pápa üzenete a 2020. évi missziók vasárnapjára

„Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!” – mondta Jézus tanítványainak. E felhívást követik a világ számos országában tevékenykedő misszionáriusok, akiknek célja Krisztus tanításának továbbadása az egész földkerekségen. Az Egyház 1926 óta minden év október harmadik vasárnapján megtartja a világmisszió napját. Október 18-án a magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak, és a perselypénzt az evangelizáció javára fordítják. A missziós világnapra Ferenc pápa „Itt vagyok, engem küldj” (Iz 6,8) című üzenetével fordult a hívekhez, melyet az alábbiakban adunk közre. (nyirgorkat.hu)

Szigorú korlátozások Szlovákiában – Ismét közvetít magyar misét a közszolgálati rádió

A Szlovákiában október 15-én, csütörtökön érvénybe lépett újabb járványügyi szigorítások miatt – a járvány tavaszi, első hullámának időszakához hasonlóan – ismét élő adásban sugároz magyar szentmisét a Pátria Rádió vasárnap reggel nyolctól, a misén fizikailag részt venni nem tudó felvidéki magyar híveknek. A szentmisét Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkipásztor celebrálja. (Magyar Kurír)

A pápa globális nevelési egyezményt sürget, hogy mindenki hozzáférhessen a minőségi oktatáshoz

Ferenc pápa október 15-én újra szorgalmazta a globális nevelési egyezmény gondolatát abban a videoüzenetében, amelyet a római Pápai Lateráni Egyetemen tartott, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció által szervezett online rendezvényre küldött. (Magyar Kurír)

Európai túszokat, köztük egy katolikus papot engedtek szabadon az iszlamisták

Egy, az Al-Kaidához köthető iszlamista csoport négy túszt engedett szabadon Maliban. Egyelőre nincs információ arra vonatkozóan, hogy váltságdíj ellenében történt-e... (s4c.news)

Újabb koronavírus-fertőzött van a Vatikánban

Matteo Bruni, a szentszéki sajtközpont igazgatója október 17-én közleményben tájékoztatta az újságírókat a Vatikánban a COVID-19-vírustól megbetegedett személyek állapotáról. (Magyar Kurír)

Ukrajnai görögkatolikus püspök a kivándorlásról és a szolidaritásról

Bogdan Dzjurah (Bohdan Dzyurakh), az ukrajnai görögkatolikus egyház püspöki szinódusának titkára a Vatikáni Rádiónak adott interjújában az országban több mint hat éve dúló konfliktus kapcsán rámutatott, hogy a béke felé vezető utat a Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) enciklika fényében is kell értelmezni. (Magyar Kurír)

Egy őszi ünnep a húsvéti szertartás szerint 

Az egyház őszi ünnepeinek sorában van egy, amely a legnagyobb ünnepet, a Húsvétot juttatja eszünkbe: a jeruzsálemi Szent Feltámadás templom fölszentelése, illetve ahogy Oroszországban nevezik, a “Voszkreszenyije szlovuscseje” (a “Feltámadásról nevezett”, szept. 13/26.). Azokban a templomokban, amelyeket ennek az ünnepnek a tiszteletére építettek, ezen a napon húsvéti szertartás szerint végzik a liturgiát.  Márk metropolita, a […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Márk metropolita a szeretetről

Szent János apostol és evangélista (szept. 26/okt. 9) ónaptár szerint ünnepén, október 9-én főpásztorunk a rjazanyi metropóliához tartozó, a 12. sz. végén alapított, Teológus Szent Jánosnak szentelt férfimonostorban tartott szent liturgiát. Az ünnepen mondott prédikációját az alábbiakban foglaljuk össze:  „Teológus Szent János apostol a világ elé tárta az az isteni szeretetet, amelyet a mi Urunk […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Istennel a műtőben – Interjúkötet jelenik meg Csókay Andrással

November elején jelenik meg Csókay András idegsebésszel a 777 harmadik saját kiadású könyve, egyben a portál első interjúkötete, mely kedvezménnyel előrendelhető. (Magyar Kurír)

Könyvajánló: Eucharisztia és Úrvacsora a 16–18. századi Magyarországon

A Szelestei N. László által szerkesztett kötet a Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport 2018. április 6–7-én Budapesten tartott konferenciáján elhangzott előadások szerkesztett változatát tartalmazza. A könyv a Pázmány Irodalmi Műhely Lelkiségtörténeti tanulmányok sorozatának része. (Magyar Kurír)

Isten képmását hordozó pénzdarab

Évközi 29. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 22,15–21) (Magyar Kurír)

Évek óta a víz mélyén rejtőző tárgyak – Mit hagyunk magunk után a Balatonban?

Szeptember 19-én volt a Szemétszedés Világnapja, amelyet Takarítási Világnapnak is neveznek, és minden év szeptember harmadik szombatján rendezik meg világszerte. Ezen a napon nagyon sokan – magánszemélyek, szervezetek, egyesületek – megmozdulnak, hogy szebbé és tisztábbá tegyék környezetüket. A Balaton medre és partja is megtisztul ilyenkor. (Képmás magazin)

Pofonok után is embernek maradni – Dr. Tóth Frank szerint mindenkinek megvan a keresztje

Hétéves koráig az NDK-ban nevelkedett, édesanyja német orvos, édesapja magyar operaénekes volt. Dr. Tóth Frank vízilabdázónak összesen 256 magyar válogatott mérkőzésen szoríthattunk a kilencvenes években, amikor Európa-bajnoki címeket, világbajnoki érmeket nyert, és olimpiai 4. lett. Ma gyógyszerészként dolgozik, és sportágában segíti az utánpótlást. Négy lánya is sportol. (Képmás magazin)

Istennel a műtőben – Interjúkötet jelenik meg Csókay Andrásal

November elején jelenik meg Csókay András idegsebésszel a 777 harmadik saját kiadású könyve, egyben a portál első interjúkötete, mely kedvezménnyel előrendelhető. (Magyar Kurír)

A legfrissebb egyházi statisztikák szerint nőtt a katolikusok száma a világban

Az Egyház központi statisztikai hivatala közzétette az Egyház Statisztikai Évkönyvét a 2018-ra vonatkozó adatokkal, amely megvizsgálja a katolikusok jelenlétét a világban Ferenc pápa megválasztásától, 2013-tól a 2018-ig tartó időszakban. Az ötéves periódusban növekedett a katolikusok száma a világon. (Magyar Kurír)

A gyűlölet sötét alagútjában – A mi fiaink című sorozatról

Három zsidó fiatal, a tizenhat éves Naftali Frenkel és Gilad Saar, valamint a tizenkilenc éves Ejal Jifrah stoppal szeretett volna hazautazni a családjához 2014. június 12-én az izraeli Gus Eción nevű telepesvárosból, de napokkal később sem érkeztek meg. (Magyar Kurír)

Bűnös test?! – Újból kényes témát feszegetnek a „Szólj be a papnak!”-est résztvevői Debrecenben

A „Szólj be a papnak!” alapító tagjaival lehet kulturált vitát folytatni október 19-én a debreceni Bakelit Music Caféban arról, hogy mi is a test. (Magyar Kurír)

Bemutatkoznak a tiszántúli jelöltek

(reformatus.hu)

Egyházi választások 2020 – Steinbach József, püspökjelölt

(reformatus.hu)

Az elme és a szív megszólítása – Fókuszban a Fratelli tutti kezdetű enciklika

Október 3-án Assisiben, Szent Ferenc sírjánál mutatott be szentmisét Ferenc pápa. Ezt követően az oltáron aláírta a Mindnyájan testvérek (Fratelli tutti) kezdetű új enciklikáját, melyről Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára ismertetőjének második, záró részét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Kötelező érvényű uniós keretirányelvet sürget a Karitász a szegénység elleni küzdelem világnapján

A szegénység elleni harc világnapja, október 17-e alkalmából a Caritas Europa kötelező érvényű uniós keretirányelv kidolgozását és elfogadását javasolja az EU összes tagállama részére. A szervezet szerint a megfelelő minimáljövedelem-rendszer az európai szegénység felszámolásának kulcsfontosságú eleme. (Magyar Kurír)

A TÁPIÓMENTI NAGYBOLDOGASSZONY KÖZÖSSÉG GENERÁCIÓKON ÁTÍVELŐ SZOCIÁLIS ÉS TÁRSADALMI SZEREPÉT ISMERTÉK EL

A Polgári Magyarországért Alapítvány által adományozott „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat október elsején, az idősek világnapján adták át az Alapítvány székházában. Az elismerést Kraszulyák Zalán, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének önkéntese; Lévay Petra, a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány elnöke; a Nyilas Misi Alapítvány; valamint a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség vehette át. Az elismeréseket Balog Zoltán református lelkész, volt miniszter, valamint Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke adta át. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. október 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Karitász pékség és kávézó Szabadkán

A Caritas Szabadka új üzlethelyiség kialakításába kezd városuk központjában. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. október 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,8–12 (Magyar Kurír)

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program Székesfehérváron - beszámoló

2020.10.15. - A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” egy viszonylag új program Magyarországon, amely lehetőséget nyújt fogyatékkal élő emberek és a munkáltatók kötetlen találkozójára egy nyílt nap keretében. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„Engedjük meg az Úrnak, hogy velünk legyen” – Szent Terézzel a belső ima útján

Október 15-én ünnepelt liturgikus emléknapja alkalmából Avilai Szent Teréz (1515–1582) egyháztanítóról elmélkedik a Marosszentgyörgyön élő Johanna-Andrea kármelita nővér. A Romkat.ro oldalon megjelent írásából részleteket közlünk. (Magyar Kurír)

Zenari bíboros a szíriai helyzetről: Ne hagyjuk meghalni a reményt!

Október 15-én délelőtt a vatikáni új szinódusi aulában Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius találkozott a szentszéki diplomáciai testület tagjaival. Felhívta a figyelmüket arra, hogy nem szabad elfeledkezni a szíriai humanitárius katasztrófáról, a tíz éve húzódó konfliktusról és a keresztények kivándorlásáról. (Magyar Kurír)

Tárjátok ki a kapukat Krisztus előtt! – 42 éve választották pápává Szent II. János Pált

42 éve, 1978-ban ezen a napon, október 16-án választották pápává Karol Wojtyłát. Az évforduló alkalmából egyik legközvetlenebb munkatársa és szolgálatában utódja, XVI. Benedek emeritus pápa gondolataival emlékezünk Szent II. János Pál pápára. (Magyar Kurír)

Fotókiállítás nyílt mélyszegénységben élő gyermekekről Kaposváron

A Kaposváron és környékén mélyszegénységben élő családokat segítő Mélyben és Reményben Alapítvány gondozottjainak életét bemutató fotókiállítás október 15-én nyílt meg a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. (Magyar Kurír)

„A játszótér az a hely, ahol egyenlőség uralkodik” – Egyre több „egyetemes tervezésű” játszótér nyílik

Szerencsére ma már hazánkban is egyre több úgynevezett befogadó játszótér épül. Fördős-Hódy Erzsébet játékszakértővel, rehabilitációs szakmérnökkel arról beszélgettünk, mennyiben más egy ilyen személettel megtervezett játszótér, és miért olyan fontos, hogy egyre több legyen belőlük. (Képmás magazin)

Bemutatták a 2023-as lisszaboni IVT logóját

Október 16-án bemutatták a 2023-ban megrendezendő lisszaboni ifjúsági világtalálkozó logóját, melyet Beatriz Roque Antunes 24 éves portugál grafikus készített. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei október 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A Korányit és az ajkai kórházat már a Katolikus Karitász autóival is segítik a betegek ellátásában

A koronavírus ellen küzdő egészségügyi intézmények számára ajánlottak fel személygépjármű-használatot a Karitatív Tanács tagjai, köztük a Katolikus Karitász. Október 15-én Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is beszédet mondott a gépkocsik átadásakor. (Magyar Kurír)

Hungarikum lett a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk

A Hungarikum Bizottság Lakiteleken ülésezett október 15-én. Ennek során tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Utóbbi gyarapodása a Görögkatolikus Metropólia számára különösen fontos, hiszen a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk nemzeti értékeknek minősültek. (nyirgorkat.hu)

Újabb koronavírusos megbetegedések a svájci gárdisták körében

A pápai Svájci Gárda október 15-én este sajtóközleményben adta hírül, hogy az eddigi négy mellett további hét katonánál fedeztek fel koronavírusos megbetegedést, ezzel összesen tizenegyre nőtt a Covid-19-pozitív gárdisták száma. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Bőség, elegendőség

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal arról ír szakértőnk, hogy ideje lenni megtanulnunk szűkebben, de adakozóan élni. (Magyar Kurír)

Tavasz helyett ősz, élő helyett online, igazi helyett álpap – Lengyel filmeket vetítenek vasárnapig

Lengyel filmeket vetítenek csütörtöktől vasárnapig, október 18-ig online a budapesti Lengyel Intézet szervezésében. Az érdeklődők négy alkotást tekinthetnek meg, közülük kettőnek is van vallási vonatkozása. (Magyar Kurír)

Újra van afrikai főpásztor Ferenc pápa tanácsadó testületében

Módosult a bíborosi tanács összetétele október 15-én: a kongói Ambongo Besunguval hét főre bővült. A Szentatya Marco Mellino püspökre bízta a titkári feladatokat Marco Semeraro püspök helyett, akit a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusának nevezett ki. (Magyar Kurír)

Csak Jézussal sikerülhet – Csókay András az ima erejéről és az egyik sziámi iker új műtétjéről

Csókay András, Pataki Gergely és Csapody Marcell vezetésével 2019. augusztus 1-jén és 2-án Dakkában egy magyar orvoscsapat nemzetközi figyelmet kiváltó beavatkozással, 33 órás műtéttel szétválasztotta a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát. Rabeyán előreláthatólag október végén újabb műtétet végeznek, melynek sikeréhez Csókay András ezúton is imáinkat kéri. (Magyar Kurír)

Soltész: Szent II. János Pál pápa megmutatta az emberek szolgálata milyen jelentőséggel bír

Páty, 2020. október 16., péntek (MTI) - Szent II. János Pál pápa megmutatta, hogy az emberek, a közösség szolgálata milyen jelentőséggel bír - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az egykori pápa születésének századik évfordulójához kapcsolódó rajzpályázat eredményhirdetésén, pénteken Pátyon. (MTI)

Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást a Falusi civil alapból

Budapest, 2020. október 16., péntek (MTI) - Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást a Magyar falu programon belül működő Falusi civil alapból összesen ötmilliárd forint értékben - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Budapesten. (MTI)

Nébih: Magyarországon több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el az emberek évente

Budapest, 2020. október 16., péntek (MTI) - Magyarországon az emberek évente több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el, a veszteség pénzben kifejezett értéke meghaladja a 170 milliárd forintot, ami egy-egy emberre vetítve 18 000 forint; az élelmiszerpazarlás környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi probléma is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel. (MTI)

Emléktáblát avattak Hévey Gyula embermentő katolikus papnak

Budapest, 2020. október 15., csütörtök (MTI) - Emléktáblát avattak Hévey Gyula terézvárosi plébánosnak, aki 1938 és 1944 között több ezer keresztlevelet állított ki, hogy megmentse zsidó honfitársait. A terézvárosi plébánia falán elhelyezett emléktáblát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg csütörtökön. (MTI)

Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken

Varsó, 2020. október 15., csütörtök (MTI) - Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken, az ország nagy részét, ezen belül Varsót a legveszélyeztetettebb zónának minősítik, ahol a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezetnek be. (MTI)

Dóka Klára-díjban részesült a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója

A 2020. évi Dóka Klára-díjak ünnepélyes átadására szeptember 28-án Budapest Főváros Levéltárában került sor. Vajk Ádám, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója a Dóka Klára-díj első fokozatában részesült. (Magyar Kurír)

Mihály-nap a csornai Rákóczi-óvodában

Az őszi jeles napok közül kiemelkedő a szeptember 29-i Szent Mihály-nap, amelyet minden évben megünnepelnek az óvodapedagógusok és a gyermekek a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvodában. (Magyar Kurír)

Új helyiséget és informatikai eszközöket is kapott a hodászi tanoda

A Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő tanoda ősszel költözött új helyszínre. Október 14-én, a nyitott napon ünnepélyesen bemutatták az új helyiséget, és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságtól elnyert pályázatára érkező tableteket, informatikai eszközöket is átadták. (Magyar Kurír)

A Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs csoportjának őszi zarándoktúrája a Bakonyban

„Rácsodálkozás a teremtett világ értékeire” mottóval indította útjára a Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja évekkel ezelőtt tavaszi és őszi zarándoklatait, melyek résztvevői az erdők mélyén megbúvó szent helyeket felkeresve fordulhatnak a mennyei Atyához. Hosszú kihagyás, online programok után hívásukra október 10-én Bakonynánáról kelt útra sok család. (Magyar Kurír)

Bármi történjen velem, én akkor is kitartok melletted – Emlékezés Szikszai István (1952–2020) atyára

Megdöbbenve olvashattuk a hírt az Egri Főegyházmegye honlapján: Szikszai István nyugalmazott plébános életének 69., áldozópapságának 42. évében, 2020. szeptember 17-én, lakástűz következtében elhunyt. Temetése október 1-jén volt szülővárosában, Jászapátiban. Mivel jó barátom, és lányom keresztapja volt, számomra halála sokkal több, mint tragikus hír. Szikszai Istvánt, – akik közelebbről ismerték – Pistit másodéves kispapként ismertem meg. […] The post Bármi történjen velem, én akkor is kitartok melletted – Emlékezés Szikszai István (1952–2020) atyára appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Állásajánlat – Jelentkezzen pedagógiai asszisztensnek a nagydobosi óvodába!

Az óvodapedagógusok nevelő-oktató munkáját segítő pedagógiai asszisztens jelentkezését várják a nagydobosi Örömhír Görögkatolikus Óvodában. Az álláslehetőségre november 20-ig nyújthatja be pályázatát. (nyirgorkat.hu)

Olasz atléták zarándokolnak a Szent Tamás-úton Rómától az adriai Ortonáig

Október 15-én Rómából, Szent Péter apostol sírjától startolt az a zarándoklat, melynek során két olasz atléta tíz nap alatt futja végig a 316 kilométeres távolságot, hogy terv szerint október 25-én vasárnap az ortonai székesegyházba, Szent Tamás-sírjához érkezzen. Alex Tucci és Roberto Martini olasz atléták új impulzust akarnak adni az Ortona és Róma közti Szent Tamás zarándokútnak. (Magyar Kurír)

„72 órás” szolgálatban a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola ifis csapata

„Gondolkodtál-e már azon, hogy a templom, amelyben vasárnapról vasárnapra imádkozol, hogyan lesz újra és újra tiszta?” – ezzel a kérdéssel kezdtük meg munkánkat a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola egyik önkéntes csapatával a „72 óra kompromisszum nélkül” mozgalomhoz csatlakozva. Kovács Csaba beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

„Sokkal jobb író vagyok anyaként” – Csetelés Szabó Borival két szoptatás között irodalomról és szabadságról, egy kis nutellával

„Bőg a baba – vegyük észre azért az alliterációt, az író minden körülmények között író –, és három gyerek húzza az agyamat. A férfiaknak bezzeg megmarad az élete!” – ezzel a drámai felütéssel indult, pontosabban hiúsult meg először csetelős interjúnk Szabó Borbálával. Nemrég napvilágot látott könyvével, a János vitéz-kóddal kapcsolatos kérdéseimre két hete született kislánya mellől válaszolgatott. (Képmás magazin)

Böjthe Kinga: „Ajándék- és örömforrásgyártó vagyok”

Böjthe Kinga ötvös, Erdélyből származik. Soha nem felejti el, hogy honnan jött. Nem is tudná, hiszen az egész életét, személyiségét meghatározzák a gyökerei. A mai napig honvágya van, visszavágyik Kolozsvárra. Itt meg kellett tanulnia élvezni az életet, és nem csak túlélni. De hozza magával a szorgalmat, a közvetlenséget és a talpraesettséget is. (Képmás magazin)

Óvodapedagógusok jelentkezését várják a nyagdobosi Örömhír Görögkatolikus Óvodában

Teljes munkaidőben, határozatlan idejű jogviszonnyal foglalkoztatnának óvodapedagógust a nagydobosi Örömhír Görögkatolikus Óvodában. November 20-ig jelentkezhet a meghirdetett álláshelyre. (nyirgorkat.hu)

A hittan nem tölteléktárgy

(reformatus.hu)

A Reformátusok Lapja október 18-i számából

(reformatus.hu)

Továbbra is lehet meleg ételt felajánlani az élelmiszer-pazarlás elleni applikáció segítségével

JótEvő elnevezéssel indított kezdeményezést a Munch.hu applikáció az ételpazarlás ellen és a nehéz helyzetben élő emberek megsegítésére. A hajléktalanság nemzetközi napjához kapcsolódva október 9-én az akció eredményeként mintegy ötven adag meleg ételt osztottak ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központjában. (Magyar Kurír)

A hit és istenszeretet éleslátásával – Embermentő plébánosukra emlékeztek a Terézvárosban

Hévey Gyula 1938 és 1944 között sok ezer zsidó honfitársa életét mentette azáltal, hogy megkeresztelte őket. Az embermentő plébános előtt tisztelegve emléktáblát helyeztek el a plébánia falán, melyet október 15-én, Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén Erdő Péter bíboros áldott meg. (Magyar Kurír)

Hungarikum lett a Magyar Népmesék sorozat (linkkel a teljes sorozathoz)

Egyhangúan döntött a a Magyar népmesék rajzfilmsorozat hungarikummá nyilvánításáról a Hungarikum Bizottság csütörtökön. A magyar népmeséket és a népművészet formavilágát rajzfilmre adaptáló televíziós rajzfilmsorozat 1980-tól 2012-ig futott. Összesen 100 részt ért meg, a második leghosszabb a magyar animációs filmsorozatok közül. (Képmás magazin)

Élessz újra, ne parázz! – avagy használd bátran a defibrillátort

Baláék túszként tartották fogva Győrfi Pált, de csakis nemes cél érdekében! Így indul ugyanis az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) legújabb, „Ne parázz, sokkolj!” című szórakoztató edukációs videója, amelyet az újraélesztés közelgő világnapja (október 16.) alkalmából mutattak be. A társadalmi célú kisfilm – amelyben a Valami Amerika színészei mellett a mentők szóvivője is fontos szerephez jut – a nyilvánosan elérhető defibrillátorok használatáról szól. (Képmás magazin)

Az Új Ember október 4-i számának kulturális melléklete

A Az Új Ember október 4-i számának kulturális melléklete bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Új Ember október 4-i száma

A Az Új Ember október 4-i száma bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Olvasás és önfejlesztés elfogadó, támogató környezetben

8 alkalmas irodalomterápiás csoportot indít a Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat a XI. Kerületi Önkormányzat támogatásával október végén. A projekt száma: Száma: I-438/54/2020 (Katolikus Karitász)

Megújul a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház

Október 14-én sajtótájékoztatót tartottak a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház felújítási munkálatairól – a helyszínen. (Magyar Kurír)

A pápa Marcello Semeraro püspököt nevezte ki a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusává

A 72 éves olasz főpásztor eddig Albano püspöke volt, illetve a pápa bíborosi tanácsadó testületének titkári teendőit látta el. Semeraro püspök Giovanni Angelo Becciu bíborost követi a tisztségben, aki szeptember 24-én mondott le prefektusi hivataláról. (Magyar Kurír)

BEER MIKLÓS: CSUPA JÓ HÍRÜNK VAN

„Te vagy az Út, az Igazság, Te vagy az Élet! Hozzád megyek, áldom Neved, általad élek.” Sillye Jenő dalából kölcsönözte interjúkönyv-sorozata befejező részének címét Beer Miklós. A Hozzád megyek című kötet október 15-től az Új Ember boltjaiban is kapható. (Váci Katolikus Egyházmegye)

"ITT VAGYOK, ENGEM KÜLDJ" - A SZENTATYA, FERENC PÁPA ÜZENETE A 2020. ÉVI MISSZIÓK VASÁRNAPJÁRA

„Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!” – mondta Jézus tanítványainak. E felhívást követik a világ számos országában tevékenykedő misszionáriusok, akiknek célja Krisztus tanításának továbbadása az egész földkerekségen. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. október 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Digitális vízözön

Másfél évesek okostelefonnal, mobilos játék miatt kirekesztett gyerekek, önmagukban bizonytalan, szorongó fiatal felnőttek. Mit tehetünk értük szülőként, segítőként, rokonként vagy barátként? (parokia.hu)

A Korányiban és Ajkán már a Karitász autóival is segítik a betegek ellátását

A koronavírus ellen küzdő egészségügyi intézmények számára ajánlottak fel személygépjármű használatot a Karitatív Tanács tagjai, köztük a Katolikus Karitász. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. október 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 12,1–7 (Magyar Kurír)

Bebábozódás után – az első karanténidőszak versei

(reformatus.hu)

Sok ezren keresték fel a kerekesszékbe kényszerülő Nucciát bölcs szavaiért

Gaetana Tolomeo számára – úgy tűnt – nem sok lehetőséget kínál az élet, mégis: a Lélek ajándékaival ezreknek segített. (Magyar Kurír)

Megújult a díszterem mennyezeti freskója a szombathelyi püspöki palotában

Nagy érdeklődés mellett adták át október 14-én a szombathelyi püspöki palota felújított dísztermi mennyezeti freskóit. Tarr György és Kisterenyei Ervin több hónapnyi munkával restaurálták az alkotást. (Magyar Kurír)

A Szent István Bazilikában is felcsendül Szarka Tamás legújabb alkotása

Missa Missio címmel október 17-én mutatják be a budapesti Szent István Bazilikában Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapítójának új szakrális művét. (OrientPress Hírügynökség)

„Szabadon és szeretetből függeni egyvalakitől” – Engesztelőnap Homokkomáromban Varga Lászlóval

Október 13-án Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomban, ahol minden hónap 13-án, a kegyhely engesztelőnapján zarándokok százai gyűlnek össze. Elmélkedésében a főpásztor a világ szabadságeszményéről, illetve a krisztusi szabadság lényegéről beszélt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei október 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kétezerhétszáz éves súlymértéket találtak a Siratófal közelében

Kétezerhétszáz éves, mészkőből készült súlymértéket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei a jeruzsálemi Siratófal közelében – jelentette október 13-án az IAA a Facebook-oldalán. (Magyar Kurír)

Templombúcsú Kántorjánosiban

Október első vasárnapján a Kántorjánosi Cigány Egyházközség templombúcsújára gyűltünk össze - Kerezsiné Polyák Krisztina beszámolója az ünnepről. (nyirgorkat.hu)

Isten nem ott van, ahol lenni szeretnénk

Október 12-én, hétfőn jelent meg a bencés Martin Werlen, egykori einsiedelni apát új könyve, Ki a csigaházból! címmel. A kötet megjelenése alkalmából adott interjújából idéz a Vigilia folyóirat Facebook-oldala. (Magyar Kurír)

Tanúságtétel a világnak – Hálát adtak a budaörsi Nepomuki Szent János-templom külső felújításáért

A Nepomuki Szent János-templomban Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Varga János plébánossal és Nobilis Márió kisegítő lelkésszel együtt mutatott be hálaadó szentmisét Budaörs barokk plébániatemploma külső felújításának befejezéséért, és megáldotta a templomot. (Magyar Kurír)

Te milyen mondatokat mondasz magadnak?

„Tanárnő, ennek semmi értelme.” „Nem tetszenek a módszerek, amiket a gyerekem osztályában alkalmaz.” „Andrea, igazgatóként úgy érzem, felelős vagyok az iskolában mindenért, kérlek mondd el, miért jó ez az új módszer a diákoknak, nekünk?” (Képmás magazin)

„Ne válaszolj! Csak ments el mindent!”

2018-as kutatási adatok szerint Magyarországon a 10–18 éves gyerekek 23%-a volt már érintett valamilyen internetes bántalmazásban. 2020-ban ez a szám jóval magasabb lehet, hiszen a digitális oktatás miatt sok gyerek a gép előtt tölti szinte az egész napját, így még inkább ki van téve az online zaklatás veszélyeinek. (Képmás magazin)

Országos görögkatolikus hit- és erkölcstan verseny

A koronavírus-járványra tekintettel rendhagyó módon rendezte meg a Görögkatolikus Metropólia a hit-és erkölcstan verseny döntőjét. Idén Máriapócs helyett öt településen írták meg a diákok a feladatokat. Bekecs, Miskolc, Nyíracsád, Szeged, Budapest adott otthont a végső megmérettetésnek. (nyirgorkat.hu)

Állj ki az üldözött keresztényekért! – Azbej Tristan tartott előadást Debrecenben

Október 13-án a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség Családi élet keresztény szemmel című kurzusának előadója ezúttal Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár volt. A Megtestesülés-templomban Palánki Ferenc megyéspüspök is felszólalt. (Magyar Kurír)

„Minden festményem mese a világ szépségéről” – Tuzson-Berczeli Péter műtermében

Tuzson-Berczeli Péter festőművész pályája egy tehetségkutató versenyen indult, amelynek hatására tízévesen felvették a marosvásárhelyi művészeti iskolába. Első-látásra-szerelem és házasság miatt települt át Magyarországra. Festményeinek motívumai apró, organikus természeti formák, művészi kifejezőeszköze a nagyon precíz és időigényes kidolgozást igénylő pentimento: az egymás alól áttetsző formák és színek, a lebegő hatású átlátszóság, a déjà vu-érzés technikája. Irányzatokba nehezen sorolható, egyedi festői életműve az európai képzőművészet minőségi élvonalába tartozik. (Képmás magazin)

A Twitter is beint a holokauszttagadóknak

Tiltani fogják oldalukon a holokauszttagadó bejegyzéseket. “Határozottan elítéljük az antiszemitizmust, és gyűlöletkeltő viselkedésnek egyáltalán nincs helye a szolgáltatásunkban” – fogalmaz a közlemény. Erőszakos, népirtó események tagadását, vagy jelentőségük … Tovább » (szombat.org)

A Szent István Bazilikában is felcsendül Szarka Tamás legújabb alkotása

Missa Missio címmel október 17-én mutatják be a budapesti Szent István Bazilikában Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapítójának új szakrális művét. (OrientPress Hírügynökség)

Harminc éve fogadja be a hajléktalan embereket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

1990. október 15-én este nyitotta meg első hajléktalanszállóját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Miklós utcai ingatlan lett Buda első fedél nélküliek számára létesített intézménye, mely rövid idő alatt különleges szakmai műhellyé vált. Ma este 7 órakor az épület falára vetített fényfestés emlékeztet majd az emblematikus intézmény létrejöttének 30. évfordulójára. (Magyar Kurír)

Azbej Tristan: szíriai keresztényeket támogatunk az egyedülálló kulturális produkcióval

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a kereszténység a megértés, a szolidaritás, az együttérzés,... (s4c.news)

Élő rózsafüzér zarándoklatot tartottak Zalaegerszegen

A város különböző plébániáinak közösségei indultak útnak október 10-én, hogy imádkozzanak a városért, egyházközségekért, a koronavírus-járvány megszűnéséért, az egészségügyi dolgozókért és a betegekért. (Magyar Kurír)

Okleveleket adtak át a karitatív szolgálattevőknek a debreceni Jézus Szíve-templomban

Október 11-én, vasárnap szentmise keretében került sor azon oklevelek átadására, melyeket a Katolikus Karitász országos és egyházmegyei vezetősége adományozott azok részére, akik a mostani, járvány sújtotta időben is szorgalmasan, hittől és szeretettől vezérelve segítették a rászorultakat. (Magyar Kurír)

Malawiban a harmadik templomot szentségtelenítették meg két hónap alatt

A fegyveres rablók legutóbbi rajtaütése október 7-én éjjel történt az afrikai országban. A célpont ezúttal a machingai Nsanama plébániája és kolostora, valamint a hozzájuk tartozó templom volt. A bűnözők elmenekültek, s magukkal vittek egy laptopot, készpénzt, mobiltelefonokat, sőt az Oltáriszentséget is. (Magyar Kurír)

Jó szolgának lenni – Diakónusokat szenteltek Egerben

Október 14-én, a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium védőszentje, Avilai Szent Teréz emléknapjának előestéjén szentelte diakónussá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Noel Benedict Tajos Antasoda és Jorge Luis Altamirano Mendez papnövendékeket az egri bazilikában. (Magyar Kurír)

Herczegh Anita: fontos, hogy visszataláljunk a szolidaritáshoz

Budapest, 2020. október 15., csütörtök (MTI) - Fontos, hogy a koronavírus-járvány második hullámában is visszataláljunk az összefogáshoz, a szolidaritás kifejezésének különböző formáihoz - mondta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége csütörtökön Budapesten. (MTI)

Megújult a szombathelyi püspöki palota dísztermének mennyezeti freskója

Szombathely, 2020. október 14., szerda (MTI) - Befejeződött a szombathelyi püspöki palota mennyezeti freskójának restaurálása, a Franz Anton Maulbertsch osztrák festő 1783-ban készített, az Isteni gondviselés allegóriája című megújult műalkotását Székely János szombathelyi megyés püspök adta át szerda délután. (MTI)

Megújul a kaposvári székesegyház

Kaposvár, 2020. október 14., szerda (MTI) - Megújul a Nagyboldogasszony-székesegyház Kaposváron, a kormány három részletben 2,1 milliárd forintot biztosít a 2022 tavaszáig tartó beruházásra - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán. (MTI)

Semjén: Pázmány Péter életműve a kereszténység és a magyarság egységének iskolapéldája

Budapest, 2020. október 14., szerda (MTI) - Pázmány Péter személye és műve iskolapéldaként állítja elénk a kereszténység és a magyarság egységét - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Budapesten. (MTI)

Soltész Miklós: csaknem háromezer templom újult meg Magyarországon és a Kárpát-medencében

Budapest, 2020. október 14., szerda (MTI) - Mintegy háromezer templomot újítottak fel Magyarországon és a Kárpát-medencében és 130 új templom épült - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban. (MTI)

A Vatikán letartóztatta a lemondott Becciu bíboros "bizalmasát"

Vatikánváros/Róma, 2020. október 13. , kedd (MTI) - Az olasz pénzügyőrség őrizetbe vette Cecilia Marognát, aki ellen a Vatikán elfogatóparancsot rendelt el - közölték a hatóságok kedd este. Marogna a szeptember 24-én lemondott Angelo Becciu bíboros "bizalmasaként" vált ismertté, akinek fél milliárd eurót utalt át a szentszéki államtitkárság. (MTI)

A vallás Közép- és Kelet-Európában volt a témája egy budapesti konferenciának

Budapest, 2020. október 13., kedd (MTI) - Hammer, Sickle and Cross (Kalapács, sarló és kereszt) címmel rendezett angol nyelvű nemzetközi konferenciát a Danube Institute kedden Budapesten, a tanácskozás témája a vallás volt Közép- és Kelet-Európában. (MTI)

Carlo Acutis-napokat tartanak Kazincbarcikán

Budapest, 2020. október 13., kedd (MTI) - A 15 évesen meghalt, szombaton boldoggá avatott olasz fiú, Carlo Acutis életét bemutató rendezvénysorozatot tartanak vasárnaptól Kazincbarcikán - közölte a szervező szalézi rend kedden az MTI-vel. (MTI)

Kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés miatt kezdődött per a vatikáni bíróságon

Vatikánváros, 2020. október 12., hétfő (MTI) - A Vatikánváros területén található gyermekkollégiumban történt szexuális visszaélések miatt egy pap és az intézmény volt rektora állt a vatikáni bíróság elé a hétfőn kezdődött perben - jelentette az olasz sajtó. (MTI)

Négyezren vettek részt a Kárpát-medencei református önkéntes napokon

Budapest, 2020. október 12., hétfő (MTI) - Négyezren vettek részt a hétvégén megrendezett, Szeretethíd elnevezésű, Kárpát-medencei református önkéntes napokon - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. (MTI)

A Néprajzi Múzeum és a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény közös kiállítása Debrecenben

Debrecen, 2020. október 12., hétfő (MTI) - Életre kelt ikonok címmel nyitják meg hétfő délután a Néprajzi Múzeum és a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény közös kiállítását Debrecenben, a görögkatolikus metropólia épületében, a tárlatot a nagyközönség keddtől 2021. június 30-ig tekintheti meg - közölte az érsekség sajtószolgálata hétfőn az MTI-vel. (MTI)

Megkezdődött a kisbéri plébánia felújítása

Tatabánya, 2020. október 12., hétfő (MTI) - Megkezdődött a műemléki védettség alatt álló kisbéri plébánia felújítása 310 millió forintos költséggel - tette közzé honlapján a Győri Egyházmegye. (MTI)

Soltész: a templomfelújítás a közösséget szolgálja

Budaörs, 2020. október 11., vasárnap (MTI) - Amikor templomot újítunk fel, akkor a közösséget akarjuk szolgálni, attól függetlenül, mekkora településről van szó - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Budaörsön. A Pest megyei templom felújításához a kormány 50 millió forinttal járult hozzá. (MTI)

Felújították a kiszombori körtemplomot

Kiszombor, 2020. október 10., szombat (MTI) - Kormányzati támogatással felújították a kiszombori körtemplomot, a magyarországi román kori építészet egyik kiváló alkotását. (MTI)

Hangos lett a Képmás magazin! – eRikkancs

Programozó matematikusként nagy irodalomrajongó voltál, verseket írtál. Vicces versikéidre minden munkahelyi és családi rendezvényen számítottak, még matekórán is irodalmi perceket tartottál pihenésképpen. Persze egy igazi tanár, majd iskolaigazgató – akinek sosem ér véget a munkaidő a tanítás végeztével – és egy nagymama – akinek nem számít munka után a távolság Óbuda és Kistarcsa között – ritkán tud alkalmas időt szorítani az olvasásra. Mindig azt mondogattad: „Majd, ha nyugdíjas leszek…”, és soroltad hosszan, mit is fogsz majd újraolvasni. Azért a Képmásra, amit a lányod szerkeszt, mindig szakítottál időt, és mindig kiszúrtad a hibákat is. (Képmás magazin)

A Szentatya megköszönte a lengyel zarándokoknak, hogy a pápa napján imádkoznak érte

Ferenc pápa az október 14-i, szerdai kihallgatás végén a lengyel zarándokokat köszöntve imádságukat kérte a pápa napja alkalmából. A német híveket arra intette, hogy kérjék az augsburgi Csomóoldó Szűzanya közbenjárását. Minden jelenlévőtől elnézést kért, hogy ezúttal nem ment közel hozzájuk köszönteni őket. Ennek oka természetesen a járványhelyzet súlyosbodása volt. (Magyar Kurír)

Amikor a földi és az égi világ közötti áthidalhatatlan szakadék megszűnik – Szent Teréz extázisa

Giovanni Lorenzo Bernini (1598–1680) nápolyi építész és szobrászművész márványba faragta a misztikus szent által leírt lelki tapasztalatot. A híres alkotás a római Santa Maria della Vittoria-templom Cornaro-kápolnájának középpontjában helyezkedik el. Várkonyi Borbála korábbi írását Szent Teréz ünnepén újrapublikáljuk. (Magyar Kurír)

„Sokkal jobb író vagyok anyaként” – Csetelés Szabó Borival két szoptatás között irodalomról és szabadságról, egy kis nutellával

„Bőg a baba – vegyük észre azért az alliterációt, az író minden körülmények között író –, és három gyerek húzza az agyamat. A férfiaknak bezzeg megmarad az élete!” – ezzel a drámai felütéssel indult, pontosabban hiúsult meg először csetelős interjúnk Szabó Borbálával. Nemrég napvilágot látott könyvével, a János vitéz-kóddal kapcsolatos kérdéseimre két hete született kislánya mellől válaszolgatott. (Képmás magazin)

Tizennégy éve őrzi forrás az „emberhalász” Csonka Ferenc atya emlékét Kisbattyánnál

Csonka Ferenc (1924–1986) pécsi egyházmegyés pap és cserkészvezető volt. Szolgálati helyein „emberhalásznak” nevezték, mert tevékenységének köszönhetően mindenhol növekedett a hittanosok száma, a fiatalok szeretettel csatlakoztak hozzá. (Magyar Kurír)

Pázmány-napot tartottak az egyetemalapító főpásztor születésének 450. évfordulója alkalmából

A Pázmány-nap minden évben az egyik legkiemelkedőbb esemény a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) életében, különösen így volt ez idén az alapító születésének 450. évfordulóján. Október 14-én Kuminetz Géza rektor doktorokat avatott, valamint habilitációs okleveleket adott át, majd sor került a központi ünnepségre. (Magyar Kurír)

A gyerekek fele biztonsági korlátozás nélkül netezik

A koronavírus járvány hatását mutatja, hogy a gyerekek 85%-a már iskolai feladatok, tanulás kapcsán használja az internetet, de a többség még mindig elsősorban videónézés, kapcsolattartás vagy játék miatt megy fel a világhálóra. A szülők fele 1-2 órára, 20%-uk 2-4 órára korlátozza a netezéssel töltött időt, de minden harmadik gyermek korlátlanul élhet a net adta lehetőségekkel. A többség hálózati (62%) vagy eszköz (58%) szinten sem szabályozza az internet bizonyos részeihez való hozzáférést. A válaszadók fele találkozott már a webes böngészésből adódó káros következményekkel: függőséggel, erőszakos, felkavaró tartalmakkal, ismeretlenek zaklatásával vagy cyberbullyinggal – derül ki többek között az INNObyte Informatikai Zrt. online kutatásából. (Képmás magazin)

Őszünnep a dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodában – KÉPRIPORT

Szeptember utolsó és október első napjaiban tartották a dombóvári katolikus óvodában a hagyományos őszünnepet, melynek keretében a gyerekek változatos tevékenységeken keresztül ismerkedhettek teremtett világunk kincseivel és különféle népszokásokkal. (Magyar Kurír)

Carlo Acutis boldoggá avatása egyre többeket ösztönöz a szolidaritásra

Október 10-én emelték az oltár dicsőségére Szent Ferenc városában a tizenöt éves korában, életszentség hírében elhunyt fiatalembert, akinek sorsa emberek millióinak lelkét érintette meg. Umbriában újabb és újabb kezdeményezések születnek: az eucharisztikus csodák, a betegség elfogadása ugyanúgy fontos téma, mint a szegényeknek szánt étkezde megnyitása. (Magyar Kurír)

Baptista Művészeti Napok 2020. November 14–22.

Kiknek a csatlakozását várja a BMN? Csatlakozni hívjuk és várjuk azokat a gyülekezeteket, iskolákat, művészeti csopor-tokat (kórus, zenekar, társulat stb.) és személyeket, akik készek arra, hogy a ren-dezvénysorozat időszakában minél több helyen megszólítsuk és gazdagítsuk kör-nyezetünket azokkal a művészeti és lelki értékekkel, melyeket Isten ránk bízott. Mivel lehet csatlakozni a BMN-hez? Hangversennyel, koncerttel, kiállítással, tárlatvezetéssel, […] (baptist.hu)

Találkozzunk szombaton az Egy nap az Úrral, interaktív online konferencián!

Október 17-én arra hívjuk a lelkipásztorokat, vezetőket és gyülekezeti tagokat, hogy közösen töltsünk egy napot az Úrral egy interaktív online konferencia keretében!  Szeretnénk, ha a dicsőítésen, imádságon, a rövid előadásokon és az igei üzeneten keresztül új erőt nyerhetnénk a keresztnél! Az esemény a baptist.hu/egynapazurral oldalon lesz követhető! A nap témái:  Nyerjünk erőt a keresztnél! Kegyelem […] (baptist.hu)

Kalapács, sarló és kereszt – Mindszenty emléke ihlette a budapesti konferenciát

Hammer, Sickle and Cross címmel rendezett angol nyelvű nemzetközi konferenciát a Danube Institute október 13-án, kedden Budapesten. A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott tanácskozás témája a vallás Közép- és Kelet-Európában volt. A konferenciát Mindszenty József emléke ihlette. (Magyar Kurír)

Országos felelőst választott az erdélyi Hit és Fény közösség

A magyarfenesi plébánián kialakított Szent Erzsébet-zarándokházban gyűltek össze október 9. és 11. között az erdélyi Hit és Fény közösségek képviselői, hogy megválasszák azt a felelőst, aki a következő négy évben a romániai magyar Hit és Fény közösségeket koordinálja. (Magyar Kurír)

Püspöki szentmisével ünnepelték a homokkerti kápolna búcsúját Debrecenben

A Magyarok Nagyasszonya tiszteletére felszentelt debrecen-homokkerti kápolna búcsúját október 11-én ünnepelték. Szentmisét mutatott be és homíliát mondott Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke; koncelebrált Orosz Lőrinc plébános. Az eseményről Geréné Sárga Monika sajtóapostol írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

EGY ENNYIRE ÁTSZEXUALIZÁLT VILÁGBAN BESZÉLHETÜNK MÉG TISZTA SZERELEMRŐL? - IMAEST KÖZVETÍTÉS AZ ÖRÖKIMÁDÁS TEMPLOMBÓL

A Nyolc Boldogság Közösség, a Test Teo és az Országos Lelkipásztori Intézet közösen "Tiszta szerelem imaest" címmel szervez 2020. október 21-én, szerdán 20.00 órától - 21.15-ig. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. október 15.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

A félelemtől a cselekvésig

Rendkívüli helyzetben, a félelmeink ellenére is merjünk jót cselekedni, mert ehhez kaptuk az Úrtól az erő, a szeretet és a józanság lelkét – foglalható össze az Online Cigánymissziós Találkozó legfontosabb tanulsága. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. október 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 11,47–54 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: Arcok és szívek vagyunk, Isten egyenként, név szerint ismer bennünket!

A Szentatya október 14-én folytatta az imádságról szóló katekézisét a VI. Pál-csarnokban tartott általános kihallgatás keretében. Úgy mutatta be a Zsoltárok könyvét, mint amelyben hús-vér imádkozó emberek imáit találjuk, és amely megtanít bennünket is imádkozni. (Magyar Kurír)

Európai összehasonlításban is kiugróan vallásosak az erdélyi magyarok

Egy kutatás szerint az erdélyi magyarok értékrendje a család, a nemi szerepek és a vallásgyakorlás kérdésében jobban hasonlít a romániaira, mint a magyarországira. Az erdélyi magyarok az európai értékrendtérképen című felmérés eredményeinek első részét a romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szakemberei ismertették október 13-án kolozsvári sajtótájékoztatójukon. (Magyar Kurír)

Püspöki áldásban részesültek a nagyszülők az első magyarországi fatimai kegyhelyen

Az első magyarországi fatimai kegyhelyen, Alsószentivánon Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök az egyházmegye megjelent papságával együtt mutatott be szentmisét október 13-án. A több évre visszamenő hagyomány szerint a főpásztor a szertartást keretében megáldotta a nagyszülőket. (Magyar Kurír)

A templom ma tanúságtétel a világnak - Megújult külsőleg a budaörsi Nepomuki Szent János templom - beszámoló

2020.10.11. – Budaörs barokk plébániatemplomát Magyarország Kormánya, Budaörs Önkormányzata és a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával, valamint a hívek adományaiból renoválták. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Online ülésezett a hatfős bíborosi tanács Ferenc pápával a folyamatban lévő vatikáni reformról

A pápa és a bíborosi testület október 13-án ezúttal az interneten keresztül tárgyalta meg az új apostoli konstitúció soron következő lépéseit. A változások már elkezdődtek egyes adminisztrációs és gazdasági kérdésekben – állapította meg a pápa. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2020. október 18-i száma

Az Új Ember ez évi negyvenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Az életünk töredékes, mégis vágyunk a szeretetre – A Négyszáz csapás a Párbeszéd Házában

Folytatódott a Vászonkrisztus című vetítéssorozat a jezsuita Párbeszéd Házában október 13-án, kedden este. Ezúttal François Truffaut első, Négyszáz csapás című, 1959-ben készült, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával kitüntetett alkotását láthatták a nézők. (Magyar Kurír)

[Podcast] Tanárnő, kérem 26. – Hőstermelő.

Kiugrott biológiatanár, akivel egy díjátadón találkoztunk össze, és rögtön kiderítettük, hogy nem csak rengeteg közös ismerősünk, de még több hasonló gondolatunk van. Megjárta a forprofit szférát is, jelenleg civilként dolgozik, a Hősök Tere kezdeményezés tréningcsapatának vezetője. Fejes-Martinez Krisztina a vendégem. (Képmás magazin)

Nagyszülők zarándoklata - beszámoló

2020.10.13. - A közös ima erejével kérték a Szűzanya támogatását – Püspöki áldás a nagyszülőkre az első magyarországi fatimai kegyhelyen, Alsószentivánon. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program Székesfehérváron

2020.10.15. – Székesfehérváron idén is megvalósul a Neked MUNKA, nekem ÁLOM program a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász szervezésében. A nap 9 órakor sajtótájékoztatóval kezdődik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Rooming in rendszerű gyermekágyas szobák Székesfehérváron

2020.10.16. - Átalakították a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szülészet, nőgyógyászati osztály, szülőszobai részlegét. Az ünnepélyes átadáson részt vesz Spányi Antal megyés püspök. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A félhomályban ő maga bocsátotta ki a fényt – Pio atya fényképésze számos csoda tanúja volt

Pio atya imái, találkozásai, tekintete, hétköznapi gesztusai elevenednek meg hivatalos fotósának képkockáin. Elia Stelluto fotóiból készült válogatást, négyszáz fényképet állítottak ki Pietrelcinától nem messze, Paupisiben, a Santa Maria del Bosco-templomban. (Magyar Kurír)

Hogyan ne rágódjunk folyamatosan a problémákon?

Mit tehetünk akkor, amikor a félelem és az aggodalom teljesen megbénít bennünket, tehetetlennek érezzük magunkat, vagy képtelenek vagyunk abbahagyni a problémán való folyamatos rágódást? (Képmás magazin)

Tiszta templom, rendes egyház – „72 órás” szolgálatban a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola ifis csapata

„Gondolkodtál-e már azon, hogy a templom, amiben vasárnapról vasárnapra imádkozol, hogyan lesz újra és újra tiszta?” – ezzel a kérdéssel kezdtük meg munkánkat a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola egyik önkéntes csapatával a „72 óra kompromisszum nélkül” a mozgalomhoz csatlakozva. (nyirgorkat.hu)

Több mint száz csoport építette az idei Szeretethidat

(reformatus.hu)

A gyaloglást népszerűsítette a Don Bosco Szakképző Műhelyiskolája Kazincbarcikán

Október 8-án – a város történetében először – gyaloglónapot szerveztek a gyaloglás világ(hó)napja népszerűsítésére a kazincbarcikai Don Bosco-műhelyiskolások. (Magyar Kurír)

Hármas ünnepet ült a ramocsaházi egyházközség

Hármas ünnepre hívta Lázár István, Baktalórántháza plébánosa az egyházközség egyik filiája, Ramocsaháza híveit október 11-én, vasárnap. A közösség a Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának irodaigazgatója által bemutatott búcsúi misén hálát adott megújuló templomáért, és a közadakozásból készült Magyarok Nagyasszonya-szobor megáldását ünnepelték. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Tableteket adtak át a hodászi tanodában a nyitott tanodai napon

Nyitott tanodai napot tartottak Hodászon. A Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő tanoda ősszel költözött új helyszínre: ennek a helyiségnek az ünnepélyes bemutatása is sor került, valamint a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságtól elnyert pályázatára érkező tableteket, informatikai eszközöket is átadták október 14-én. (nyirgorkat.hu)

A karitászos szeretet, krisztusi szeretet - A Caritas Hungarica-díjak átadása Székesfehérváron

A Caritas Hungarica-díjat idén nem központilag, hanem egyházmegyei szinten adták át Székesfehérváron is. A kitüntetést Spányi Antal püspök, karitászelnöktől vehették át az Egyházmegyei Karitász Központ által felterjesztett karitászosok, akik a legpéldamutatóbb módon végezték szeretetszolgálatukat. (Katolikus Karitász)

Hajdúdorogi apák zarándokoltak Máriapócsra

A hajdúdorogi családfők megtalálták a módját annak, hogy a járványügyi helyzet ellenére is eltölthessenek közösen egy imádságokban gazdag napot október 3-án. Kruppa Imre Kirill segédlelkész beszámolója. (Magyar Kurír)

A New York-i katolikusok kiharcolták, hogy új szobra lehessen Cabrini anyának

Október 12-én leleplezték a Cabrini anyaként ismert Cabrini Szent Franciska (Frances Xavier Cabrini) szerzetesnővérnek állított szobrot a New York-i Ellis Island (Ellis-sziget) közelében, ahova egykor a bevándorlók, köztük a szegénység elől menekülő honfitársaink, megérkeztek. (Magyar Kurír)

Rókusfalvy Lili: „Kislánykorom óta tudtam, hogy fiatalon szeretnék anyuka lenni”

Rókusfalvy Lili kiskora óta készült az anyaszerepre. Huszonhat évesen házasodott, egy évvel később már első gyermekét, Boldizsárt várta, nemrégiben pedig második gyermekének, Pankának adott életet. Festőművész férjére, Babos Bertalan „Zsilire” mindenben számíthat; mindketten vallják, hogy gyerekkel egyáltalán nem áll meg az élet, sőt, elkezdődik egy, a korábbinál sokkal izgalmasabb kaland. Az ismert műsorvezető a második baba születése óta most először ad interjút – karrierről, anyaságról, félelmekről, megfelelési kényszerről és a nagy Ő-ről is beszélgetünk vele. (Képmás magazin)

Hét ok, amiért különösen büszke vagyok a nagymamámra

A középiskola négy évében nagymamámnál laktam, így sikerült jobban megismernem őt és közelebb kerülnöm hozzá. Azelőtt is nagyon szerettem nála tölteni a nyári szüneteket, de csak odaköltözésem után alakult ki igazán szoros kapcsolat közöttünk. Sokat beszélgettünk, társasoztunk, sétáltunk, tanultunk együtt, néha pedig bosszankodtunk az élet dolgain. Közben nem tudtam nem észrevenni, hogy a korábban szigorú elveket valló édesanyából milyen megértő, áldozatkész és lágyszívű nagymama lett. (Képmás magazin)

Online ülésezett a Zsinati Tanács

(reformatus.hu)

A testvériség törékeny, bármikor elveszíthető – Fókuszban a Fratelli tutti kezdetű enciklika

Október 3-án Assisiben, Szent Ferenc sírjánál mutatott be szentmisét Ferenc pápa. Ezt követően az oltáron aláírta a Mindnyájan testvérek (Fratelli tutti) kezdetű új enciklikáját, melyről Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára ismertetőjét adjuk közre. (Magyar Kurír)

A holnapot ma építjük – A pápa videoüzenetet küldött a klímaválsággal foglalkozó világkonferenciára

Ferenc pápa október 10-én videoüzenetet küldött a Countdown (Visszaszámlálás) elnevezésű környezetvédelmi rendezvényre, amelyet a TED-konferenciák keretében tartottak meg. A 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadások, melyeket a világ minden részéről lehet követni az interneten keresztül, azonnali megoldásokat kerestek a környezet védelmére. (Magyar Kurír)

A krízisek is építenek bennünket – Varga Kapisztrán ferences szerzetes előadása Szombathelyen

Minden elveszik, ha valamit elveszítünk? – Varga Kapisztrán OFM erről beszélt a Ferences esték legutóbbi vendégeként október 9-én Szombathelyen, a Szent Erzsébet ferences templomban. (Magyar Kurír)

Akadálymentesített adósságrendezés – A Máltai Szeretetszolgálat új programja

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kísérleti programot indított, hogy a magáncsődnek is nevezett adósságrendezési eljárást minél több érintett igénybe vehesse. A „Hitel-s Program” munkatársai ingyenes tanácsadás keretében segítik az érdeklődőket a törvényben való eligazodásban, az előírások megismerésében, a szükséges dokumentumok beszerzésében. (Magyar Kurír)

Zarándokok nélkül zajlott az aparecidai Mária-ünnep, ám „az emberek érzik a Szűzanya jelenlétét”

Az Aparecidai Miasszonyunk október 12-i ünnepe idén egy fontos dologban tért el a hagyományoktól: a világjárvány miatt elmaradtak a zarándoklatok. A jövő miatti félelem a brazíliai kegyhely válságát okozza, mely a világ leglátogatottabb zarándokhelyének számított. A Szűz Máriának, Brazília védőszentjének szentelt aparecidai székesegyház nemzetközi szinten az egyik legismertebb vallási épület. (Magyar Kurír)

A Magyar Bibliatársulat Alapítvány bibliaismereti versenyt hirdet

XII. ONLINE BIBLIAISMERETI VERSENY A Magyar Bibliatársulat Alapítvány ismét online bibliaismereti versenyt hirdet „Ne féljetek!” címmel, amelyre középiskolásokat, valamint fiatal(os) felnőtteket is szeretettel várunk. A játék öt héten keresztül tart majd. A verseny nem titkolt célja rávenni a fiatalokat arra, hogy minél gyakrabban és minél nagyobb kedvvel vegyék a kezükbe a Szentírást. Úgy véljük, ehhez az egyik legjárhatóbb út, ha különféle feladatokat kell megoldaniuk, amihez forgatniuk kell a Bibliát A versenyre bármilyen középiskolás diák és fiatal(os) felnőtt jelentkezhet felekezeti hovatartozástól függetlenül az oldal alján található űrlap kitöltésével. Egyéni versenyzők és legfeljebb 3-fős csapatok jelentkezését várjuk. A regisztráció határideje 2020. október 18. (vasárnap) éjfél. A játék menete és további információk itt olvashatók: http://bibliatarsulat.hu/jatek Minden jelentkezőt sok szeretettel (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Carlo Acutis és Savio Domonkos – A fiatalok szentsége nem megy ki a divatból

Boldog Carlo Acutis és Savio Szent Domonkos között vont párhuzamot írásában Manuel Serrano, a spanyol Boletín Salesiano (Szalézi Értesítő) munkatársa. (Magyar Kurír)

„Minden évben újra megesküszünk” – Interjú Győry Attilával és Győry-Zelencsuk Tímeával

Heti kétszer „kis esti páros összehangolóra” hív a karantén idején Győry-Zelencsuk Tímea zene- és táncművész-pedagógus, párkapcsolat-gazdagító szakember és közgazdász férje, Győry Attila. Az otthonukból bejelentkezve egyszerű, játékos gyakorlatokkal, nagyon intim közeget teremtve biztatják az összezártságban élő párokat kapcsolatuk elmélyítésére, magára a kapcsolódásra. Házasságuk, családjuk a közös táncon kívül még számtalan rituáléra épül, azt vallják, az új helyzet újfajta közlésmódok, szokások kialakításának lehetőségét is magában rejti. (Képmás magazin)

Caritas Hungarica-díjakat adtak át Székesfehérváron

A Katolikus Karitász a plébániai karitászmunkát minden évben elismeréssel köszöni meg önkénteseinek. A Caritas Hungarica-díjat idén nem központilag, hanem egyházmegyei szinten adták át Székesfehérváron is. A kitüntetést Spányi Antal megyéspüspöktől, karitászelnöktől vehették át a díjazottak a Szent Imre-templomban. (Magyar Kurír)

Családok zarándoklata Bodajkra

Az érdi Marianum Iskola évek óta iskolai zarándoklatot szervez Magyarok Nagyasszonyának ünnepén. Hajdu Ferenc általános helynök, az intézmény püspöki biztosa a pandémia miatt idén rendhagyó módon családi zarándoklatra hívta a szülőket és gyermekeket október 10-én a bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhelyre, ahol Szent István király családjával együtt esdekelte ki Mária közbenjárására Isten kegyelmét. (Magyar Kurír)

Kalapács, sarló és kereszt

Az eseményen Michael von Habsburg-Lothringen, a Mindszenty Alapítvány elnöke azt mondta, hogy jó és gonosz örök harcban állnak. A 20.... (s4c.news)

Beer Miklós: Csupa jó hírünk van

„Te vagy az Út, az Igazság, Te vagy az Élet! Hozzád megyek, áldom Neved, általad élek.” Sillye Jenő dalából kölcsönözte interjúkönyv-sorozata befejező részének címét Beer Miklós. A Hozzád megyek című kötet október 15-től az Új Ember boltjaiban is kapható. (Magyar Kurír)

A testvériség törékeny, bármikor elveszíthető – Fókuszban a Fratelli tutti kezdetű enciklika

Október 3-án Assisiben, Szent Ferenc sírjánál mutatott be szentmisét Ferenc pápa. Ezt követően az oltáron aláírta a Mindnyájan testvérek (Fratelli tutti) kezdetű új enciklikáját, melyről Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára ismertetőjét adjuk közre. (Magyar Kurír)

72 ÓRA KOMPROMISSZUM NÉLKÜL VÁCON IS – A HÉTKÁPOLNA KEGYHELY KÖRNYEZETÉNEK RENDBETÉTELE

A kezdeményezés a 72 óra kompromisszum nélkül akcióval összhangban összefogásra hívja a fiatalokat, hogy együtt tegyenek másokért, a környezetünkért. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. október 14.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Cybercsapda

Régebben a szülők tanították meg gyermeküknek az új technológiákat, ma a gyermekek jóval többet tudnak az új eszközökről és az online felületekről, mint szüleik. A kibertér veszélyeivel azonban minden korosztálynak tisztában kell lennie. (parokia.hu)

A református félóra október 14-i ajánlója

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. október 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 11,42–46 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban