Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Püspökkenyér

(NAVA_Video )

Bellai Zoltán (1950-2019)

(Dunántúli Református Egyházkerület)

A francia püspökök tiltakoznak az „1. és 2. számú szülő” elnevezés ellen

A francia püspöki konferencia családdal és társadalommal foglalkozó tanácsa bírálta azt a francia képviselők által megszavazott törvénymódosítást, amely szerint az iskolai hivatalos iratokban az „apa” és az „anya” elnevezést az „1. számú szülő” és „2. számú szülő” kifejezés válthatja fel. (Magyar Kurír)

Erdő Péter: nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Vatikánváros, 2019. február 15., péntek (MTI) - Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggá avatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott az MTI-nek pénteken. (MTI)

Soltész: nemet mondunk a nemzetközi munkaerő- és emberkereskedelemre

Budapest, 2019. február 16., szombat (MTI) - A magyar kormány nemet mond arra a nemzetközi munkaerő- és emberkereskedelemre, amely az Afrikában született gyermekekkel akarja pótolni az európai gyermekhiányt - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a Protestáns Fórum rendezvényén. (MTI)

Izraeli rendező filmje nyerte az Arany Medvét

Berlin, 2019. február 16., szombat (MTI) - Navad Lapid izraeli rendező Synonymes (Szinonimák) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. (MTI)

Néprajzkutató: két hónapig tart a farsangi időszak az idén

Budapest, 2019. február 17., vasárnap (MTI) - Idén nagyon hosszú a farsangi időszak, két hónapig tart - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap. (MTI)

Az Isten előtt kimondott igen örökre szól

A Házasság Hete programsorozat zárásaként házastársak erősítették meg esküjüket vasárnap este Szekszárdon, a Béla király téri templomban. Fekete Zoltán káplán atya áldotta meg őket egy ünnepi szentmise keretében. (teol.hu)

A száz éve elhunyt Csáky Károly püspökre emlékeznek Vácon

Gróf Csáky Károly Emmánuel egykori váci főpásztorra emlékeznek halálának 100. évfordulója alkalmából március 3-án Vácon. A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Beer Miklós megyéspüspök mutatja be a székesegyházban. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. február 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,11–13 (Magyar Kurír)

Vitaminok és nyomelemek a házasságban

Ahogy a szervezetünknek szüksége van vitaminokra és nyomelemekre, úgy a házastársi kapcsolatnak is vannak létfontosságú éltető elemei. Az egyik ezek közül a humor. (parokia.hu)

Az Úrban való öröm az erősségetek – görögkatolikus bál Nyíregyházán

2400-an mulattak a Görögkatolikus Metropólia hagyományos farsangi bálján február 17-én. A táncmulatság idei mottója volt a címben szereplő bibliai idézet: Az Úrban való öröm az erősségetek. Neh8,10 (nyirgorkat.hu)

A reménység rózsái

A Tiszántúli Református Egyházkerület tizenkettedik alkalommal rendezte meg jótékonysági bálját 2019. február 15-én a debreceni Kölcsey Központban. Mintegy ötszázötvenen gyűltek össze, hogy segítsék az idei támogatottat, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumot. A báli adományok összesítése folyamatban van. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik. (Magyar Kurír)

„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről. (Magyar Kurír)

Ünnepeltek a domonkos nővérek

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a megszentelt élet napján, február 2-án szentmise keretében letette első fogadalmát a soproni származású Hillebrand Barbara Ágota domonkos nővér a budakeszi Sziénai Szent Katalin Konventben. A Ünnepeltek a domonkos nővérek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Élj, változz, szeress!

Varga László kaposvári megyéspüspök február 6-án a Somogy megyei Nagybajomba látogatott, ahol szentmisét mutatott be a Kolping Katolikus Szakközépiskola közösségének. A Élj, változz, szeress! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Lehet a sírig szeretni, avagy randevú egy életen át

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a Házasság Hete eseménysorozatot, február 10. és 17. között. A rendezvény sajtótájékoztatóját Budapesten, a Benczúr Házban tartották február 7-én. A Lehet a sírig szeretni, avagy randevú egy életen át bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Behódolás

Mi lett volna, ha? – tesszük fel az elcsépelt, mégis lényegbevágó kérdést egy-egy életfordulónkra vagy a világ folyásának keresztútjára visszatekintve. A Behódolás bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a Házasság Hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írt. A Nem jó az embernek egyedül lennie bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Abu-Dzabi után…

A történelem tele van meglepetésekkel. Ferenc pápa február 3. és 5. között vallásközi találkozón vett részt az Egyesült Arab Emirátusokban, és szentmisét mutatott be Abu-Dzabi stadionjában. A Abu-Dzabi után… bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Felfigyelt ránk a világ

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat A Felfigyelt ránk a világ bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A lényeg, hogy Jézus tanítványai legyenek

Nem számít, hogy sok anglikán katolizál. Csak az a fontos, hogy Jézus tanítványai legyenek – fogalmazott Justin Welby canterburyi érsek, az Anglikán Egyház prímása a The Spectator című angol közéleti hetilapban megjelent interjúban, amit a lap online felületén január 26-án tettek közzé. A A lényeg, hogy Jézus tanítványai legyenek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A magas színvonalú zenei szolgálatért

Erdő Péter bíboros, prímás február 5-én látogatást tett a Wei­ner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnáziumban. A főpásztor megáldotta az egyházmegyei fenntartásba vett, Prima Primissima díjas zenei intézmény épületét és egész közösségét. A A magas színvonalú zenei szolgálatért bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Május 29-én emlékezik az Egyház Szent VI. Pál pápára

Szent VI. Pál pápa liturgikus emléknapja május 29., Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini pappá szentelésének dátuma. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció február 6-án adta ki az erről szóló dekrétumot. A Május 29-én emlékezik az Egyház Szent VI. Pál pápára bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Egy fejezet Pest középkorából – A belvárosi templom Mátyás-oratóriuma

A budapesti Belváros talán legizgalmasabb épülete a közel kétezer év lenyomatát őrző Nagyboldogasszony-templom, amely gótikus szentélyével és a barokk átépítés burkán is átsugárzó középkori részleteivel – mérműves ablakain és pálcatagozatos ajtókeretein át – Pest egész múltjába bepillantást enged. (Magyar Kurír)

A Miskolci Egyházmegyében tartották találkozójukat az egyházmegyék karitászigazgatói

A Magyar Katolikus Egyház egyházmegyéinek karitászigazgatóit a Miskolci Egyházmegye látta vendégül éves találkozójuk alkalmából február 10. és 12. között. (Magyar Kurír)

Az egyházatyák közelebb visznek Krisztushoz – A pápa látogatása a római patrisztikus intézetben

Ötven évvel ezelőtt, a zsinati megújulás szellemében alapították Rómában Augustinianum Patrisztikus Intézetet, melynek legfőbb feladata, hogy az gondozza és továbbadja az egyházatyák szellemi örökségét. A jubileum alkalmából február 16-án Ferenc pápa látogatást tett az intézetben. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A világot beragyogó fény nyomában – Johannes Scotus Eriugena: A szellem sasmadarának hangja

Johannes Scotus Eriugena, a Karoling-reneszánsz talán legnagyobb teológusa Írországban született 810 körül, és 877-ben halt meg. Vassányi Miklós filozófus megfogalmazása szerint „ő az egyetlen Alcuin tanítványai, szellemi utódai közül, aki korszakalkotó életművet hagyott maga után”. (Magyar Kurír)

Idén is megrendezik a balatonszemesi ifjúsági találkozót

„Ő általa, Ő vele, Őbenne…” mottóval rendezik meg a Kaposvári Egyházmegye 21. ifjúsági találkozóját Balatonszemesen március 2-án. (Magyar Kurír)

Voltál már szerelmes? – Családórán a boldogság nyomában

A családi életet, házasságot, párkapcsolatot, gyereknevelést a középpontba állító konferenciára hívták az érdeklődőket február 15-én Kecskemétre. A házasság hetéhez kapcsolódva a Családi Életre Nevelés programját mutatta be a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület. (Magyar Kurír)

Gyermekre vágyók lelkigyakorlatát rendezik meg Mátraverebély-Szentkúton

Napjainkban egyre több házaspárt érint a gyermektelenség tragédiája. Február 22–24-én a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely ezúttal is megrendezi a gyermekre vágyók lelkigyakorlatát, amelyen szakemberektől is kérhetnek segítséget az érintettek. (Magyar Kurír)

Százéves a lungrói görögkatolikus egyházmegye

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is részt vett a dél-olaszországi lungrói görögkatolikus egyházmegye megalapításának centenáriumán február 13-án. Az eseményről Szaplonczay Máté papnövendék készített beszámolót. (Magyar Kurír)

Dr. Andreas Hess kitüntetést kapott

Dr. Andreas Hess svájci református lelkész, a HEKS segélyszervezet volt magyar kapcsolatokért felelős munkatársa kitüntetésben részesült a  tizenkettedik Tiszántúli Református Egyházkerület Jótékonysági báljának alkalmával 2019. február 15-én.  (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A szervita rend hét szent alapítója

A szervita rend szent alapítóira, a „hetekre” emlékezünk február 17-én: Alessióra, Amadióra, Bonagiuntára, Bonfiglióra, Manettóra, Sostegnóra és Uguccionéra. „Szent csoportként” éltek, egyéni vonásaikat nem ismerjük. (Magyar Kurír)

Zöld hétköznapok – II. rész

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. február 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,17.20–26 (Magyar Kurír)

„Velük voltak Isten prófétái, akik támogatták őket.”

(Ezsdrás 5) HÍVŐ BÖLCSESSÉG. – 1. Ez a hívő bölcsesség adatott Isten népe akkori vezetőinek és véneinek, akik a templom újjáépítését vezették. A perzsa helytartó kérdésére bölcsen feleltek: nem védekeztek, nem magyarázkodtak, végképp nem háborodtak fel, hanem tömören elmondták népük és templomuk egész történetét, mint Isten cselekvését, nem tagadva a saját bűneiket sem (3–5; 11–16).  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Interjú Kovács Géza bácsival 94. születésnapja alkalmából

Kovács Géza nyugdíjas lelkipásztor február 14-én ünnepelte 94. születésnapját. Ez alkalomból kérdeztük őt a mostani életéről. Hogyan telik egy napja, mivel foglalkozik, miket olvas, ír? Nagyon jól alszom, ennélfogva néha bosszankodom, hogy későn ébredek fel. Csak nézem az órát, és látom, hogy nyolc óra, és még csak most ébredtem fel. Egyébként tudom, hogy ez jó […] (baptist.hu)

A szeretetre építve – Elindult a szociális intézmények vezetőinek továbbképzése Győrben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Katolikus Szeretetszolgálat közös szervezésében február 15-én indul a szociális intézmények vezetőinek törvényben előírt továbbképzése Győrben, amelynek első napján ünnepélyes megnyitót rendeztek a Hotel Rába City Centerben. (Magyar Kurír)

Évtizedes hűség az elesettekért

„Próbáltam a sok feladat között lehajolni azokhoz az emberekhez, akiket nem vettek észre mások" – fogalmazott Kató Ibolya pszichológus, a Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány vezetője, miután átvette a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. (reformatus.hu)

Az egyenlőtlenség szeretettel küzdhető le – A pápa köszönetet mondott az IFAD munkatársainak

Ferenc pápa február 14-én részt vett Rómában az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapja (IFAD) Kormányzó Tanácsa 42. ülésének megnyitóján. Látogatásakor köszönetet mondott az IFAD alkalmazottainak tevékenységükért, amellyel az éhezés és a szegénység ellen küzdenek a világban. (Magyar Kurír)

Még lehet szavazni – Az Év Európai Fája lehet a pécsi havihegyi mandulafa!

Február elsején elindult, a hónap végéig tart a szavazás, a korábban hazánkban az Év Fájává választott, matuzsálemi kort megélt mandulafa a 15 döntős között van Európa legérdekesebb fái között, méghozzá az örök megújulás szimbólumaként emlegetve. (Magyar Kurír)

Egyenesnek és őszintének lenni – Találkozás Szász Júliával

A kaposvári színészképzésben tanuló Szász Júliával igazságérzetről, versszavalásról, Csehov-drámákról beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Megáldották az újfehértói görögkatolikus iskola új épületrészeit

Tornacsarnokkal, négy tanteremmel és kiszolgáló helyiségekkel bővült az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola. Február 15-én ünnepélyes keretek között áldotta meg az új épületrészeket a három görögkatolikus főpásztor. (Magyar Kurír)

Hálaadással telve, lámpások lehetünk a hazavágyóknak

Hálaadással és örömmel készültünk és vettünk rész február 9-én a IV. Protestáns Cigánymissziós Konferencián, az Alsózsolcai Metodista Templomban, melyet összefogásban szerveznek az öt protestáns egyház cigánymissziójának vezetői és a Cigány Módszertani és Kutató Központ. Az esemény célja ezúttal is az volt, hogy a baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi és református felekezetű 450 résztvevő egy közösségben tanuljunk, […] (baptist.hu)

Siketek nemzetközi találkozója Balatonföldváron

A világon hozzávetőlegesen 250 millió embert érint a hallássérülések valamilyen formája. Közülük mintegy 70 millió a siket. Ezért az üzenet megértéséhez egy másik nyelvet célszerű használniuk. Ez a jelnyelv. Idén februárban Balatonföldváron rendezték meg az Európai siket keresztény szövetség konferenciáját, ahol 21 országból több mint 70 siket találkozott egymással. (baptist.hu)

Forgatják a Jakab Antal püspökről szóló filmet – Vencser László nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak

Vencser Lászlóval, az ausztriai idegen nyelvű katolikus pasztoráció igazgatójával készített interjút a Vatikáni Rádió február 13-án. Az erdélyi pap jelenleg Rómában forgat dokumentumfilmet Jakab Antal püspökről. (Magyar Kurír)

Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért. (Magyar Kurír)

Szilvágyi Zsolt: Alapkövek

Szilvágyi Zsolt Aradon született 1977-ben. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron, Fuldában és Münsterben végezte. A könyv alapjául a 2012-2015 között a temesvár-józsefvárosi plébánián elhangzott tematikus szentbeszédek tanítása szolgál a hét szentségről, a tízparancsolatról és a hét főbűnről. (Magyar Kurír)

A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26) (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Az a nap a tengerparton

Csodálatos képekben elmesélt, kedves, romantikus, olykor kissé szomorkás történet sodró szerelemről, elfedett sebekről és leküzdhetetlennek tűnő nehézségekről, amelyek szálai egyetlen pillanatban futnak össze a tengerparton. (Magyar Kurír)

Az élet igéje – 2019. február

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani – Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint – az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére. (Magyar Kurír)

Végleges a döntés: McCarrick egykori bíborost laikus állapotba helyezték vissza

Február 16-án reggel a Hittani Kongregáció közleményt adott ki, melyben tudatja, hogy laikus állapotba helyezte vissza Theodore Edgar McCarricket, egykori bíborost, Washington emeritus érsekét. A Szentszék Sajtóterme által publikált közleményt alábbiakban magyar nyelven közreadjuk. (Magyar Kurír)

Különleges koncertet és utat szerveznek az isonzói csaták áldozatainak emlékére

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom kulturális központban részese lesz az isonzói csaták áldozatainak emlékére rendezett koncertnek, melyen Avgust Ipavec zeneszerző, katolikus pap művét adják elő. A koncerthez kapcsolódva tematikus utat szerveznek. (Magyar Kurír)

Kicsiny fohász

Egy kedves, rövid fohász, hogy ne felejtsük el, Isten jobban tudja mire van szükségünk, mint mi magunk. Te tudod, hogy mi kell nekem, Édes megváltó Istenem. Add meg hát, ami jóra visz, Még hogyha én nem kérem is! Te tudod, hogy mi árt nekem, Édes megváltó Istenem, Ne add meg, ami bajba visz, Még ha […] The post Kicsiny fohász appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Közérthetőnek lenni bátorság

A bizalom hangja – ez a szlogenje a Halas Rádiónak, amelyet a Kiskunhalasi Református Egyházközség tart fönn. Az öt éve működő közösségi rádióban a pozitív értékek átadásán, illetve az egymás és Isten iránti bizalom kialakításán fáradoznak. (reformatus.hu)

Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az Olasz Karitász és az Astalli Központ szervezett. (Magyar Kurír)

Ma üdvösség köszöntött erre a házra – megszentelték az újfehértói iskola új tornatermét

Tornacsarnokkal, négy tanteremmel és kiszolgáló helyiségekkel bővült az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola. Az építési munkálatok lezárulta után 2019. február 15-én ünnepélyes keretek között áldotta és szentelte meg az új épületrészeket a három görögkatolikus egyházfő, Kocsis Fülöp metropolita, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök. (nyirgorkat.hu)

Házassággondozás vs házastársépítés

„A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a házasság egy doboz, ami tele van sok szép dologgal: barátsággal, intimitással, jó társasággal. Pedig a valóság az, hogy a házasság az elején egy üres doboz. Nincs szerelem a házasságban. A szerelem az emberekben van, és az emberek teszik bele a szerelmet a házasságba. A házasságban nincs romantika sem. […] (baptist.hu)

Útravaló – 2019. február 16.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. február 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,1–10 (Magyar Kurír)

Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek. (Magyar Kurír)

Pap bácsi, kösd be a cipőmet! – Anekdotagyűjtemény jelent meg Szent II. János Pál pápáról

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb kötetében Szent II. János Pál életének egy-egy érdekes epizódját idézik fel azok, akik személyesen is ismerték. A történeteket Koncz Éva gyűjtötte és fordította magyar nyelvre. (Magyar Kurír)

Befejezés előtt Mel Gibson feltámadásról szóló filmje

Talán már idén, de legkésőbb 2020 húsvétja előtt a közönség elé kerül A passiónak, minden idők legsikeresebb vallási témájú filmjének folytatása, mely a feltámadásról szól – adta hírül spanyol filmes portálokra hivatkozva az osztrák katolikus hírügynökség, a Kathpress. (Magyar Kurír)

Restaurálták az Esztergomban őrzött Ulászló-graduálét

Restaurálták az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár gyűjteményének hatalmas méretű liturgikus díszkódexét, az úgynevezett Ulászló-graduálét. A műtárgy a könyvtár honlapján digitalizált formában is megtekinthető. (Magyar Kurír)

Pap bácsi, kösd be a cipőmet! – Anekdotagyűjtemény jelent meg Szent II. János Pál pápáról

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb kötetében Szent II. János Pál életének egy-egy érdekes epizódját idézik fel azok, akik személyesen is ismerték. A történeteket Koncz Éva gyűjtötte és fordította magyar nyelvre. (Magyar Kurír)

A pápa fogadta a Microsoft elnökét

A vatikáni sajtóközpont megbízott igazgatója, Alessandro Gisotti február 13-án tájékoztatta az újságírókat a pápa és Brad Smith, a Microsoft elnöke magántalálkozójáról, amelyen Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke is jelen volt. (Magyar Kurír)

A KÉSZ nyilatkozata a tudományszervezés aktuális kérdéseiről

Közzétesszük a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) nyilatkozatát, melyet február 15-én adott ki. (Magyar Kurír)

Indiában bebörtönözték Teréz anya rendjének egyik tagját – A helyi egyház küzd az igazságért

Csaknem hét és fél hónapja van börtönben Concelia Baxla nővér, a Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya nővérei) rend tagja az indiai Dzshárkhand államban. Theodore Mascarenhas SFX püspök, az indiai katolikus püspöki konferencia titkára hosszú idő után a napokban meglátogathatta az idős nővért. (Magyar Kurír)

„Nem fejmosásra, hanem lábmosásra van szükség ebben a világban” – Villanófényben Stella Leontin

Ma kaptuk a szomorú hírt, hogy Stella Leontin a Máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika plébánosa váratlanul a Mennyei Atya házába költözött. A lelkipásztort, az embert bemutató írásunkkal emlékezünk rá. (Magyar Kurír)

Püspöki szentmise a betegek világnapján Nagyváradon

A betegek világnapján, február 11-én a nagyvárad-olaszi templomban koncelebrált ünnepi szentmisét mutatott be Böcskei László megyéspüspök. A szentmisén kiszolgáltatták a betegek kenetét; szentbeszédet mondott Giosanu Leonard káplán. (Magyar Kurír)

Egyházi építészet, keleti rítusok – a görögkatolikus egyház a Tiszántúlon

Minden részletre kiterjedő riportot készített az M1 stábja a Tiszántúlon fellelhető görögkatolikus templomokról. Az alkotók Miskolcon, Nyíregyházán, Hajdúdorogon, Debrecenben, Kállósemjénben és természetesen Máriapócson is jártak. Az építészeti érdekességek mellett a rítusokról is sok szó esik - az értelmezésben többek között: Szemerszki Mihály parókus, Dalanics Zoltán parókus, Molnár Zoltán parókus, Kapin István parókus és Orosz István kegyhelyigazgató segíti a nézőket. (nyirgorkat.hu)

Mindnyájan egyért - jótékonysági koncert a perbáli templom javára

2019.03.17. - A koncert teljes bevételét a pebáli plébánia részére gyűjtik az egyedülálló barokk oltár újjáépítésére. További támogatási lehetőség a plakáton olvasható. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egyházi, állami és civil szervezetek megbeszélése a fenntartható fejlődésről

Az MKPK Caritas in Veritate Bizottságát is meghívták a Parlamentben február 14-én tartott műhelytalálkozóra, melyen a fenntartható fejlődés kérdéseiről, a nemzetközi fejlesztésfinanszírozás kihívásairól gondolkodtak együtt egyházi, állami és civil szervezetek képviselői. (Magyar Kurír)

Bellai Zoltán: Mindent Neki köszönhetek

Az a tisztesség jutott nekem, hogy mindazok nevében szólhatok, akiket Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése ma kitüntetésben részesített. Köszönjük, hálásan köszönjük, hogy gondoltak ránk, és elismerésben részesítettek bennünket. Meggyőződésem, hogy mindnyájunk nevében mondhatom: egyikünk sem elismerést remélve tette-teszi a dolgát, hanem egyszerűen azért, mert szeretjük a munkánkat, és szeretjük a városunkat. Alighanem valamennyien úgy vagyunk ezzel, ahogyan református kórházunk 19. századi alapítói a jelmondatukban megfogalmazták: „Jutalmam, hogy tehetem”. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Szerelmes farsang a szatmárnémeti nyugdíjasklubban

A Szatmári Egyházmegyei Caritas szatmárnémeti Reménység központjába járó nyugdíjasok február 12-én egyszerre ünnepelték a farsangot és a szerelmesek napját. (Magyar Kurír)

Székely János püspök Mindszenty József hősies erényeinek elismeréséről

Székely János szombathelyi megyéspüspök közleményét adjuk közre Mindszenty József hősies erényeinek elismeréséről. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Leltárhiány a virágos hagyatékban

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Tudta, hogy a történelmi Magyarországon több mint 4000 növényt számláltak meg a kutatók, s a mai határokon belül is több mint 2100 faj további sorsa van a kezünkben? (Magyar Kurír)

Elhunyt Stella Leontin

A Váci Egyházmegye és a máriabesnyői plébánia fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy dr. Stella Leontin kanonok, címzetes prépost, érdemes főesperes a Máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika plébánosa tragikus hirtelenséggel a Mennyei Atya házába költözött. (Magyar Kurír)

Felsőbányán találkoztak a Szatmári Egyházmegye ifjúsági csoportvezetői

Az igazi barátságok keresésére és értékelésére buzdította Veres Attila felsőbányai plébános a Szatmári Egyházmegye ifjúsági csoportvezetőit február 8–11 között megrendezett téli találkozójukon Felsőbányán. (Magyar Kurír)

Isten mindig megbocsát, de a természet sosem – Őslakos népek képviselőivel találkozott a pápa

A szentszéki szóvivő arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Ferenc pápa február 14-én, csütörtökön délelőtt a FAO római székházában tett látogatásakor Amerikából, Afrikából, Ázsiából és a csendes-óceáni régióból származó harmincegy őslakos nép harmincnyolc képviselőjével találkozott. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Beteg szervek helyett beteg embereket kell gyógyítani – Betegek világnapja Veszprémben

Márfi Gyula veszprémi érsek Felker Zsolt székesegyházi káplánnal és Juhász Csaba kórházlelkésszel mutatott be szentmisét a betegek világnapja alkalmából a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban február 12-én. A szentmise keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét is. (Magyar Kurír)

A házasság egy beavatási rítus

A házasság egy közösségi ügy, mert egy közösségen belül éled meg, egy közösségnek a részeként éled meg. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Talán még életben van az Iszlám Állam által 2013-ban foglyul ejtett jezsuita, Paolo Dall’Oglio

A Time napilap február elején megjelent híre szerint a 64 éves jezsuitát két másik nyugat-európai tússzal együtt arra akarja használni az Iszlám Állam, hogy szabadon bocsátásukért cserébe szabad elvonulást kapjon az ellenőrzése alatt álló utolsó területről. (Magyar Kurír)

Sepsiszentgyörgy kétezer ingyenes szálláshelyet ajánl fel a pápalátogatás idejére

Sepsiszentgyörgy kétezer szálláshelyet ajánl fel a város iskolai kollégiumaiban és sportlétesítményeiben Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatásának időszakára – jelentette be a február 14-én tartott sajtótájékoztatóján Antal Árpád, a székelyföldi város polgármestere. (Magyar Kurír)

Soltész: a gyermekeink adják az ország jövőjét

Újfehértó, 2019. február 15., péntek (MTI) - A gyermekeink kincsek, ők adják az ország jövőjét - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. (MTI)

Teremtésvédelmi és a környezetvédő mozgalmak találkozója

A globális ökológiai válság egyre több embert és közösséget ébreszt rá arra, hogy alapvetően át kell gondolnunk emberi és társadalmi viszonyainkat. Az ökológiai gondolat a magyar egyházakon belül is él. Emellett a környezetvédő civil szervezetekben is sok keresztény tevékenykedik. Számukra biztosít találkozási felületet a református Ökogyülekezeti Mozgalom programja. (reformatus.hu)

Budapesti Református Mérnöktalálkozó

Találkozóra hívják a budapesti és a főváros környéki református gyülekezetekhez tartozó mérnököket, érdeklődő munkatársaikat és a mérnökhallgatókat. (reformatus.hu)

20 éves a Wycliffe Bibliafordítók Egyesülete

A Wycliffe Bibliafordítók Egyesülete magyarországi munkája 1999-ben vette hivatalosan kezdetét, ünnepelni hívnak minden magyar keresztényt 2019. február 16-án, szombaton délelőttre a Kelenföld Montázs Központba, ahol munkatársaikkal, családtagjaikkal, partnereikkel és barátaikkal együtt adnak hálát mindazért, amit Isten általuk eddig elvégzett. (reformatus.hu)

Négy új pályázatot írt ki a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány

Összesen csaknem három millió forinttal segíti a felekezettudomány művelését, valamint a hazai történelmi felekezetek jobb megismerését és közeledését a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány. (reformatus.hu)

Püspöki látogatás Csehimindszenten

A csehimindszenti Mindenszentek-plébániára, majd a Mindszenty József Általános Iskolába látogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök február 12-én. (Magyar Kurír)

Kasper bíboros Müller bíboros hitnyilatkozatáról: Az antikrisztusi vád már Luthertől is túlzó volt

Gerhard Ludwig Müller bíboros február 8-án hitnyilatkozatot tett közzé, melyre február 10-én Walter Kasper bíboros reagált. A reflexiót a Katholisch.de és a Vatican News tette közzé, melyet az alábbiakban magyar nyelven közreadunk. (Magyar Kurír)

Embertársam utam az üdvösséghez – Triduum Győr-Révfaluban

A betegek világnapjához kapcsolódóan lourdes-i triduumot tartottak február 11–13. között a győr-révfalui Szentháromság-templomban. Február 11-én Benkó Attila győri kórházlelkész, 12-én Mogyorósi Márk Ányos tihanyi bencés szerzetes, 13-án Bokor Zoltán sárvári plébánoshelyettes mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

A betegek világnapja Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomban február 11-én, a betegek világnapjának délelőttjén a város papjai, délután pedig Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Kasper bíboros Müller bíboros hitnyilatkozatáról: Az antikrisztusi vád már Luthertől is túlzó volt

Gerhard Ludwig Müller bíboros február 8-án hitnyilatkozatot tett közzé, melyre február 10-én Walter Kasper bíboros reagált. A reflexiót a Katholisch.de és a Vatican News tette közzé, melyet az alábbiakban magyar nyelven közreadunk. (Magyar Kurír)

ZARÁNDOKLAT A PÁPÁHOZ

Várják és „fúrják” Ferenc pápa idei romániai látogatását. Miközben sokakban kérdéseket ébreszt a katolikus egyházfő útja, a Csíksomlyó környéki szálláshelyek már az utolsó darabig elkeltek. A szervezők a hívek magánemberi vendéglátói szeretetének a felébresztésében látják az egyetlen megoldást. (figyelo.hu)

Sepsiszentgyörgy kétezer ingyenes szálláshelyet ajánl fel a pápalátogatás idejére

2019. február 14., csütörtök (MTI) - Sepsiszentgyörgy kétezer szálláshelyet ajánl fel a város iskolai kollégiumaiban és sportlétesítményeiben Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatása időszakára - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, a székelyföldi város polgármestere. (MTI)

Veres András: Történelmi esemény Ferenc pápa csíksomlyói útja, az MKPK testületileg lesz jelen

A Népszava napilap „A pápa útjai kifürkészhetetlenek” címmel február 14-én írást publikált, melyben Veres András győri megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökét is idézik. (Magyar Kurír)

Jobb ember-e a vallásos ember?

Ha valaki vallásos, egyből jobb ember is? Az utca embere válaszol. (2017-es felvétel) YouTube-csatornánkra itt iratkozhatnak fel. The post Jobb ember-e a vallásos ember? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Horvátországi felháborodás: Anne Frank naplója lekerült az iskolai olvasmányok listájáról

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója – közölte a helyi sajtó. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését … Tovább » (szombat.org)

Mózes titkai – a juhpásztor akit több mint 600(!) alkalommal említ a Biblia

Tartsanak velünk Faith Asher rabbi előadásán, majd az azt követő kiduson. Mikor? 2019.02.15. 18.00 Hol? 1014. Budapest Táncsics Mihály utca 26. A Mózes titkai – a juhpásztor akit több mint 600(!) alkalommal említ a Biblia bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Vespera - Esti zsoltáros istentisztelet a Kistemplomban Hetvenedvasárnap

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A házasság pártján állva - házasság hete Telkibányán

Ötödik éve szentelnek figyelmet a kis abaúji településen, Telkibányán a Házasság hete országos kampánynak. Ebben az évben február 13-án este meghitt, csendes beszélgetésre várták a Művelődési Házba mindazokat, akik a házasságukban meg szeretnének erősödni, akik magát az elköteleződést ilyen formán, közösségben is megünnepelnék. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Erdő Péter bíboros megköszönte Ferenc pápának Mindszenty József hősies erényeinek elismerését

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása február 14-én személyesen mondott köszönetet Ferenc pápának a Mindszenty bíboros hősies erényeit elismerő határozat jóváhagyásáért. (Magyar Kurír)

Áder János tiszteletvacsorán látta vendégül Böjte Csabát

Áder János köztársasági elnök február 13-án tiszteletvacsorán látta vendégül Böjte Csaba ferences szerzetest a Sándor-palotában. (Magyar Kurír)

Elhunyt Bellai Zoltán püspöki főtanácsos

Bellai Zoltán kaposvári református lelkipásztort, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöki főtanácsosát 2019. február 15-én hajnalban, szolgálatba küldő Ura hazahívta. (reformatus.hu)

Harmincéves püspöki jubileumot ünnepeltek Pécsen

Mayer Mihály volt pécsi megyéspüspök és Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát püspökké szentelésének 30. évfordulóját ünnepelték a pécsi székesegyházban február 11-én. (Magyar Kurír)

Nők, akik meghatározták Mózes életét

Az izgalmas történeteket bemutató, több évtizedet felölelő Smot szakasz – mely a Tóra második könyvének nyitó- és névadó fejezete – különleges abból a szempontból, hogy számos nőalak bukkan fel benne, akik Mózes életében kulcsfontosságú szerepet töltöttek be és kockára tették érte az életüket. Ők: Sifrá és Puá, a két bábaasszony, Jocheved, Mózes anyja, Mirjám, a […] A Nők, akik meghatározták Mózes életét bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Bellai Zoltán (1950-2019)

„De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézsaiás 40,31)   A megváltó Jézus Krisztusba vetett hittel, az örök élet reménységében adjuk hírül, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület püspöki főtanácsosát, BELLAI ZOLTÁN kaposvári református lelkipásztort 2019. február 15-én hajnalban, szolgálatba küldő Ura hazahívta.   (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2019. február 15.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. február 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 7,31-37 (Magyar Kurír)

Az ismerkedésre szánt idő

Egymás megismerése nem ér véget a házassággal, akkor kezdődik csak igazán. Három házaspár osztotta meg velünk ezzel kapcsolatos tapasztalatait a házasság hetének egyik központi programján. (parokia.hu)

Nagyszabású fejlesztések Sárospatakon - a felújítás a Kollégium minden intézményrészét érinti

Három és félmilliárd forintnyi állami forrásból építkezik Sárospatakon a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK), valamint Református Kollégium. A beruházás sorozat már elkezdődött és előreláthatólag 2020 végéig tart. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Generális Konvent: fókuszban az Egység-nap és a diaszpóra

A Kárpát-medencei református egység 10. évfordulójának ünnepi előkészületeiről, a Magyar Református Egyház költségvetési kérdéseiről és a diaszpóra helyzetéről tárgyalt a Generális Konvent elnöksége idei első, berekfürdői találkozóján. A testület döntött arról, hogy a május 18-i egységnapra való utazást megsegítve átvállalják egyházmegyénként egy (reformatus.hu)

Harmincéves a KÉSZ

Éppen harminc évvel ezelőtt, 1989. február 14-én vette a társadalmi szervezetek nyilvántartásába a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét az akkori Fővárosi Bíróság. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa: A liturgia élet, amely formál, és nem megtanulandó ismeret

Február 14-én délben a Szentatya az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció plenáris ülésének résztvevőit fogadta, akik Isten népének liturgikus képzéséről tanácskoznak ezekben a napokban. Az összejövetelen a kongregáció tagjaként részt vesz Erdő Péter bíboros, prímás is. (Magyar Kurír)

Milyen is a katolikus „elkötelezettségfóbia”? – A hívőként randizás tapasztalatairól

Egy katolikus társkereső oldal vezetője, a Catholic Match Institute munkatársa összegezte tapasztalatait az Aleteia portálon; elmondta, milyen nehézségeket lát a katolikus randizás területén. (Magyar Kurír)

Az éhezőkért emelt szót a pápa az ENSZ mezőgazdaság-fejlesztési alapjának közgyűlésén

Ferenc pápa február 14-én részt vett és spanyol nyelven beszédet mondott Rómában az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapja (IFAD) Kormányzó Tanácsa, vagyis legfőbb irányító testülete 42. ülésének megnyitóján. (Magyar Kurír)

„Ezt a sebet csak szeretettel lehet gyógyítani” – Egy örökbefogadott fiatal tanúságtétele

A 33 éves Váczi J. Pétert másfél évesen fogadták örökbe, jelenleg örökbefogadásra váró házaspároknak segít a felkészülésben egy alapítványon keresztül. Vele beszélgettünk a házasság hete alkalmából, gondolva azokra a házaspárokra, akik idegen gyermek befogadására éreznek hivatást. (Magyar Kurír)

Pizzaballa érsek: Abu-Dzabi mérföldkő a keresztények és muszlimok kapcsolatában

A La Stampa olasz napilap munkatársa Abu-Dzabiban, az országalapító Zájed sejk emlékművénél kérdezte Pierbattista Pizzaballa OFM érseket, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus apostoli adminisztrátorát a Szentatya közelmúltbeli arábiai látogatásáról. (Magyar Kurír)

Nem tudod leírni, csak átérezni – Beszámoló a panamai ifjúsági világtalálkozóról

Január végén Panamaváros adott otthon az ifjúsági világtalálkozónak, ahol idén 156 ország katolikus fiataljai találkoztak. A Szombathelyi Egyházmegyéből is vettek részt fiatalok a találkozón. (Magyar Kurír)

Segítséget kérnek az esztelneki ferences kolostor felújításához

Akadályokba ütközik a Kovászna megyei Esztelnek ferences kolostorának felújítása, ezért Szilveszter barát, a kolostor házfőnöke adományozásra szólító kérést tett közzé blogján. A műemlék épület állapota miatt a felújítás már tavaly októberben elkezdődött. (Magyar Kurír)

Hat éve indult a párKatt.hu katolikus társkereső

Az indulás óta elmúlt hat esztendő folyamán több mint kétszáz katolikus egyedülálló talált társat a párKatt.hu-n. Több mint száz komoly kapcsolat, eljegyzés, esküvő jött létre, és egyre több gyermek születik. (Magyar Kurír)

„A pápa bátorítani akar bennünket” – Böcskei László nagyváradi püspök körlevele a pápalátogatásról

A közeledő erdélyi, csíksomlyói pápalátogatással kapcsolatban adott ki körlevelet február 13-án Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke. Az alábbiakban közzétesszük a dokumentumot. (Magyar Kurír)

Szent Bálint vértanú, aki a szerelmesek pártfogója lett

Szent Bálintot vagy Valentint ma világszerte úgy ismerik, mint a szerelmesek, házasok védőszentjét, bár legendájában eredetileg egy szó sincs szerelemről. Alakja a történelem homályába vész, mégis nagy népszerűségnek örvend a mai napig. Ki volt valójában ez a titokzatos szent? (Magyar Kurír)

Ferenc pápa fogadta a Microsoft elnökét

A Szentszék Sajtótermének ideiglenes igazgatója, Alessandro Gisotti szerdán tájékoztatta az újságírókat a pápa és Brad Smith magántalálkozójáról, amelyre Vincenzo Paglia érsek, az Életvédő Akadémia elnöke kísérte el a Microsoft elnökét. A szerda délután lezajlott találkozón a közjó szolgálatában működő mesterséges intelligenciáról volt szó, továbbá olyan tevékenységekről, amelyek célja, hogy hidat képezzenek a digitális megosztottság között, […] The post Ferenc pápa fogadta a Microsoft elnökét appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Dr. Csókay András előadása - beszámoló

2019.02.06. – 2020 őszén, mintegy 80 év után ismét Magyarország ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A rendezvényt megelőző időszak lehetőséget teremt arra, hogy az Eucharisztiát, mint erőforrást ismét felfedezzük. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nem tudod leírni, csak átérezni – Beszámoló a XV. Ifjúsági Világtalálkozóról

Január végén Panamaváros adott otthon a XV. Ifjúsági Világtalálkozónak, ahol idén 156 ország katolikus fiataljai találkoztak. A Szombathelyi Egyházmegyéből is vettek részt fiatalok a találkozón. (Magyar Kurír)

Kinevezték az új camerlengo bíborost

Ferenc pápa az ír-amerikai Kevin Joseph Farrell bíborost, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusát nevezte ki az Egyház új camerlengójának, bíboros kamarásának február 14-én. (Magyar Kurír)

Bemutatták Németh András görög és latin kéziratokat feldolgozó monográfiáját

Az Ókortudományi Társaság és az ELTE BTK Ókortudományi Intézete szervezésében mutatták be február 13-án az ELTE BTK kari tanácstermében Németh András „The Excerpta Constantiniana and the Byzantine Appropriation of the Past” (Cambridge University Press, 2018) című monográfiáját. (Magyar Kurír)

Szerelmesek miséje – Bálint püspök e-mailben üzent

A szerelmesek miséjére gyűltek össze február 13-án a budai Országúti ferences templomban házas-, jegyespárok, együtt járók, hogy hálát adjanak Istennek egymásért. A Családok Jézusban Közösség kezdeményezte, Valentin-naphoz kapcsolódó szentmisén Bálint püspök üzent az egymást szeretőknek. (Magyar Kurír)

Érseki szentmise a betegek világnapján Egerben

Február 11-én, a Lourdes-i Boldogságos Szűzanya emléknapján, egyben a betegek világnapján az egri Fájdalmas Anya-templomban mutatott be szentmisét Ternyák Csaba érsek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Bemerítések Kisújszálláson

A kisújszállási baptista gyülekezet életében rendkívüli esztendő volt 2018, hiszen kétszer is megmozdult a bemerítőmedence vize. Április 1-én Bögös Levente, November 11-én pedig Szász Anna Zsófia újjászületésének öröme járta át a gyülekezet szívét. Mindkét fiatal őszintén tett bizonyságot megtéréséről és Jézus Krisztusba vetett hitéről. Levente (19) a 2017-es Tiszántúli Kerületi Gyermek- és Családi Táborban hallotta […] (baptist.hu)

Hívjuk, vagy sem, Isten jelen van – Interjú Benkó Attila győri kórházlelkésszel

Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”. A győri kórházlelkész beszél betegségről, gyógyulásról. (Magyar Kurír)

Hitben és reményben szolgáltunk Debrecen különböző generációi felé

Jézus Krisztus születésének miértje mindenkire tartozik. Szomorú, hogy ahogyan 15 éve én sem, a körülöttünk élők többsége nem tudja, miért született meg emberként az Isten. Talán nem is érdekli. Mi azonban hisszük, hogy ahol az evangéliumot hirdetik, ott mindig vannak előkészített szívek, akik meghallják és elfogadják Isten meghívását. Ebben a hitben és reményben szolgáltunk Debrecen […] (baptist.hu)

Bemerítések Sajószentpéteren

Örömmel és Isten iránti hálával számolunk be arról, hogy 2018-ban sajószentpéteri gyülekezetünk két bemerítési ünnepélyt is tarthatott. Az egyik szeptember 30-án, hálaadónapunk délelőttjén volt, melyen az ige üzenetét Tisza Attila, a miskolc-belvárosi gyülekezet lelkipásztora hirdette. A bemerítést pedig Balog Miklós ügyintéző lelkipásztorunk végezte. A bemerítkezők mindkét alkalommal hívő családok gyermekei, akik már – egy leány […] (baptist.hu)

Venezuelai küldöttség járt a Vatikánban

Február 11-én, hétfőn egy venezuelai küldöttséget fogadott a vatikáni államtitkárság – ismertette Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes igazgatója újságírói kérdésekre válaszolva. (Magyar Kurír)

Várják az előadók jelentkezését a III. Scriptorium Konferenciára

Az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ, az Egri Főegyházmegye és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Klasszika Filológia Tanszéke tanácskozást szervez Egerben május 22–23-án, melynek középpontjában az egyházi kéziratosság áll. (Magyar Kurír)

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében találkoztak a temesvári egyházmegye szerzetesei

A temesvári egyházmegyében többéves hagyomány, hogy az Urunk bemutatása ünnepéhez közeli szombaton (idén február 9-én) a főpásztor közös szentmisét celebrál az oltártestvérekkel, valamint az itt tevékenykedő férfi- és női szerzetesrendek tagjaival. (Magyar Kurír)

Szent Cirill és Szent Metód, Európa társvédőszentjei

Február 14-e Szent Cirill és Szent Metód ünnepe. A görög fivérek a szláv népeknek hirdették Krisztus örömhírét. A keresztény kelet két apostolát, Európa társvédőszentjeit keleten és nyugaton egyaránt tisztelik. (Magyar Kurír)

Kilencedet tartottak a betegek világnapja alkalmából Padén

A Nagybecskereki Egyházmegyéhez tartozó Padé hívei szeretnek népi ájtatosságokat imádkozni. A korábbi évekhez hasonlóan idén is Lobár Mária toborozta a betegek világnapját megelőző novéna imádkozóit. (Magyar Kurír)

A migráció kérdéseit vitatták meg olasz és spanyol polgármesterek Rómában

A Szentszék Sajtóterme február 9-én tette közzé a hírt, hogy Ferenc pápa előző nap fogadta Manuela Carmena madridi és Ada Colau barcelonai polgármestert, valamint a Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet alapítóját, Óscar Campst, akik egy, a migrációval foglalkozó találkozóra érkeztek Rómába. (Magyar Kurír)

Müller bíboros „Hitnyilatkozatot” tett közzé a katolikus tanításról

„Ne nyugtalankodjék szívetek.” Ezzel a János-evangéliumból vett felhívással kezdődik a Gerhard Ludwig Müller bíboros által február 8-án közzétett hitnyilatkozat, amelyben a kardinális az egyháznak a szentségekről, a szentáldozásról, a papság szentségéről szóló tanítását foglalja össze. (Magyar Kurír)

A keresztből fakadó élet – Interjú Orosz István görögkatolikus pappal

A ’90-es évek közepe óta jár rendszeresen a Lelkipásztori és Teológiai Napok országos találkozóra Orosz István atya, a Máriapócs Nemzeti Kegyhely igazgatója. 2019-ben már gyakorlott szervezőként volt jelen Egerben a négynapos találkozón. Az Isten munkatársainak rendezett eseményről kérdeztük a görögkatolikus parókust. (nyirgorkat.hu)

10 tény a pápaság történetéből

A történeti hagyomány úgy tartja, hogy az 1276-ban megválasztott V. Ignác pápa viselt legelőször pápaként fehér reverendát. Ignác, mielőtt pápává lett, a dominikánus rend tagja volt, és rendjének fehér viseletéhez pápaként is ragaszkodott. (mult-kor.hu)

Veszély fenyegeti egy 2700 éves zsidó város romjait

Izraelben lépten-nyomon értékes régészeti leletekbe botlik az ember, ám ez néha komoly problémákhoz vezet. Ez történt a Jeruzsálem és Tel-Aviv között fekvő Bét Semes közelében is, ahol egy rendkívüli méretű és jelentőségű lelőhelyet fenyegetnek egy útépítő cég munkagépei. (zsido.com)

Bibliaismereti háziverseny Halásztelken

"Boldog, aki felolvassa, és boldogok, akik hallgatják ezeket a prófétai igéket." (Jel 1,3) (parokia.hu)

Szeged-csanádi egyházmegyei fiatalok a panamai ifjúsági világtalálkozón

Engi Vera és Bauer Dávid képviselte a Szeged-Csanádi Egyházmegyét az idei ifjúsági világtalálkozón, amelyet január 17. és 27. között rendeztek Panamában. A nagyszabású rendezvényről mindketten életre szóló élményekkel tértek haza. (Magyar Kurír)

Egy debreceni család vállalta 340 rászoruló ebédjének költségét

Február 10-én ismét ételosztást szervezett a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat karitatív irodája. Egy debreceni család felajánlásának és az Debreceni Élelmiszermentő Hálózatnak köszönhetően 340 rászoruló lakhatott jól. (Magyar Kurír)

Miért gyűlölik a katolikusok Ferenc pápát?

A szavaknak, mozdulatoknak erejük van. Ha hit társul melléjük, akkor időnként magáról az életről szólnak. Az ember például könnyedén elveszthette az életét egy rossz mozdulat miatt a Rászkol, vagyis az oroszországi ortodox egyház nagy szakadásának idején. Ennek a skizmának az egyik jelképes oka ugyanis pont egy apró mozdulat volt. (24.hu)

Nem engedtek belépni Ukrajnába egy Moszkvához hű ukrán ortodox püspököt

Kijev, 2019. február 13., szerda (MTI) - Nem engedtek belépni Ukrajnába szerda este a kijevi Boriszpil nemzetközi reptéren egy oroszbarát ukrán ortodox püspököt, aki arról ismert, hogy ellenezte az új, egyesített és Moszkvától független, autokefál ukrán ortodox egyház létrehozását. (MTI)

Fontos pápai döntés született Mindszenty József bíboros boldoggá avatási ügyében

Budapest, 2019. február 13., szerda (MTI) - Ferenc pápa engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy dekrétumban tegye közzé Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímása "hősies erényeinek elismerését" - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerdán az MTI-vel. (MTI)

Latorcai János: a kommunisták helyrehozhatatlan károkat okoztak az egyházaknak

Budapest, 2019. február 13., szerda (MTI) - A kommunisták helyrehozhatatlan károkat okoztak az egyházaknak és a nemzetnek - mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke szerdán a Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek perének 70. évfordulója alkalmából rendezett konferencián az Országházban. (MTI)

Útravaló – 2019. február 14.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. február 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – (Magyar Kurír)

„Igyekezz minél előbb hozzám jönni…” avagy a Tokaji Református Egyházközség küldöttsége Batizon

A Tokaji Református Egyházközség krónikája szerint 1547-ben járt Tokajban Batizi András, aki külföldi, protestáns egyetemeken folytatott tanulmányútjairól hazafelé állhatott meg városunkban. Mindenesetre maradandó nyomott hagyott maga után, hiszen a tokaji gyülekezet lelkészeinek lajstroma vele, a Magyar Lutherként is emlegetett prédikátorral indul.  (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Napló kilencven környékéről

Mikor a kedves és én is öregszem. Vajon kizuhanunk az időből? Debreczeni Tibor naplója lyukas félórákból, mikor az íráshoz „éppen szivárgott a kedv”. (parokia.hu)

Ferenc pápa: a Miatyánkban nincs „én”, a keresztény ima mindig többes számot használ!

Február 13-án a Szentatya folytatta a Miatyánkról elkezdett elmélkedéseit a VI. Pál Teremben, az általános kihallgatáson. Beszédében rámutatott, hogy amikor imádkozunk, mindig egy közösség tagjaként imádkozunk, és a mennyei Atya nemcsak az „én” Atyám, hanem a „mi” Atyánk, minden ember közös Atyja. (Magyar Kurír)

A Mindszenty-per hetven év távlatából – Konferenciát rendeztek a Parlamentben

„A Mindszenty-per hetven év távlatából - Főpapi sorsok Kelet-Közép-Európában” címmel rendeztek konferenciát február 13-án és 14-én a Parlament Főrendházi üléstermében. Tudósításunk a tanácskozás első napját mutatja be. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2019. február 17-i száma

Az Új Ember ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Szentté avatják John Henry Newman bíborost

Ferenc pápa február 13-án, szerdán jóváhagyta Boldog John Henry Newman bíboros, teológus, a Néri Szent Fülöp Oratórium angliai alapítója szentté avatását. (Magyar Kurír)

Egy életre választottuk egymást

Jakab István és Edit 25 év házasság után is úgy vélik, Isten kegyelmének köszönhető, hogy egymásra találtak.  (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Erdő Péter hálaadó imája Rómában Mindszenty bíboros hősies erényeinek elismeréséért

Erdő Péter bíboros, prímás imádságban adott hálát február 13-án Rómában, miután Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája Mindszenty József bíboros hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket. (Magyar Kurír)

Megáldották Szent László király szobrát Újfehértón

Szent László királyt ábrázoló új köztéri szobrot áldottak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón február 10-én. (Magyar Kurír)

Négy templomot rongáltak meg Franciaországban a múlt héten

Február elején sorozatos rongálás, némely esetben megszentségtelenítés áldozatául estek franciaországi katolikus templomok. (Magyar Kurír)

Pápai kitüntetést kap az al-Azhar egyetem és mecset főimámjának volt tanácsadója

Ferenc pápa a IX. Piusz-rend tisztikereszt a csillaggal (Commenda con Placca dell’Ordine Piano) fokozatával tünteti ki Mohamed Mahmúd Abdel Szalámot, az al-Azhar egyetem és mecset főimámjának egykori tanácsadóját az egyiptomi intézmény és a Vatikán közötti jó kapcsolatok megerősítéséért. (Magyar Kurír)

Elhunyt Katona Ferenc Farkas ciszterci rendi áldozópap

A Ciszterci Rend Zirci Apátsága fájó szívvel, de Isten akaratát elfogadva tudatja, hogy Katona Ferenc Farkas ciszterci rendi áldozópapot életének 90., szerzetességének 72., áldozópapságának 62. évében, a szentségekkel megerősítve 2019. február 9-én hazahívta a Mennyei Atya. (Magyar Kurír)

KELET keleti szemmel

A Győri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezésében február 8. és 10. között rendezték meg a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozóját (KELET), amelyen Törő András püspöki titkár, a Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium igazgatója, diákjai és munkatársai is részt vettek. (Magyar Kurír)

Nyolcvannyolc éves a Vatikáni Rádió

1931. február 12-én avatta fel XI. Piusz pápa a Vatikáni Rádiót. Vértesaljai László SJ, a rádió magyar szerkesztőségének munkatársa írásában felidézi azt a különleges napot, amelyen első alkalommal szólt Péter utóda egyszerre és egyidejűleg a földkerekség lakóihoz. (Magyar Kurír)

Csíksomlyón és Kolozsváron is megemlékeztek Márton Áron püspökké szentelésének évfordulójáról

Nyolcvan éve, 1939. február 12-én szentelték püspökké Márton Áront a kolozsvári Szent Mihály-templomban. Az évforduló alkalmából több helyen is tartottak megemlékezést Erdélyben. (Magyar Kurír)

Átvették megbízólevelüket a Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészségének önkéntesei

Február 10-én, a betegek világnapjának előestéjén keresztet és megbízólevelet vettek át Udvardy György pécsi megyéspüspöktől azok az önkéntesek, akik ezentúl pasztorációs feladatot látnak el a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészségén. (Magyar Kurír)

A szentszék elismerte Mindszenty bíboros hősies erényeit

Ferenc pápa február 12-én kedden kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, akit meghatalmazott nyolc dekrétum közzétételére, melyekben két csodát, egy vértanúságot és öt Isten szolgája hősies erényeit ismerik el. A két csoda és a vértanúság dekrétuma után elsőként említi a dokumentum Mindszenty bíboros hősies erényeinek az elismerését a következő módon: A Szenttéavatási […] The post A szentszék elismerte Mindszenty bíboros hősies erényeit appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Mindszenty Józsefet ezentúl hivatalosan is tiszteletreméltónak nevezhetjük – Erdő Péter nyilatkozata

A mai napon a Szenttéavatási Kongregáció dekrétumban tette közzé Isten Szolgája Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek és Magyarország prímása hősies erényeinek elismerését, miután Ferenc pápa előző nap kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíboros urat, a Kongregáció prefektusát. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága örömmel továbbítja Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek közleményét. (nyirgorkat.hu)

Elárverezik egy romániai zsinagóga faragott szentélyét

Izraelbe viszik a romániai Szeretvásár zsinagógájának faragott, festett fa szentélyét. A zsidó közösséget sokkolta a hír. Az aukciót a Moreshet szervezi, a XIX. századi alkotás kikiáltási ára 35 ezer dollár lesz. A fa szerkezet egy rendkívül bonyolult művelet során került ki a zsinagógából. Az eladó személyéről nem adtak információt – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. Az […] A Elárverezik egy romániai zsinagóga faragott szentélyét bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Adományokból pótolják a kollégisták elégett könyveit

Bibliáikat, tankönyveiket, szótáraikat és szépirodalmi köteteiket is elveszítették a Ráday utcai kollégium lakói a januári tűzben. A diákok listába szedték elégett könyveiket, pótlásukban segített már a Kálvin Kiadó, a Magyar Bibliatársulat, a Sárospataki Teológiai Akadémia, sőt a Moly.hu közössége is. Vannak még hiányzó könyvek, egy diák például nehezen beszerezhető korálkönyvet keres. (reformatus.hu)

Dobszay Benedek OFM a magyar ferences rendtartomány elmúlt évéről

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány elmúlt évéről, terveikről, a csíksomlyói pápalátogatásról, Szent Ferenc és az egyiptomi szultán 800 éve történt találkozásáról kérdezte Dobszay Benedek tartományfőnököt Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió műsorában. Az interjút szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Több hátrányos helyzetű gyermeken szeretne segíteni a Gyulafehérvári Caritas

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye területén – Hargita, Maros, Kovászna és Hunyad megyében – élő gyerekek között kiváltságosnak számítanak azok, akik a Caritas nappali foglalkoztatóiba járnak: meleg ebédet kapnak a tanulás előtt. Ám sajnos nem járhatnak oda annyian, ahányan rászorulnak. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Visszatekintés a panamai ifjúsági világtalálkozóra

Január 22. és 27. között a közép-amerikai Panamában rendezték az ifjúsági világtalálkozót (IVT), amelyre a Szentatya is ellátogatott. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből hat fiatal csatlakozott a magyar delegációhoz. Szilágyi Eszter írt a találkozón szerzett élményeiről. (Magyar Kurír)

Már csak hármat kell aludni a bálig!

A báli ruha és a táncos cipő lassan előkerülhetnek a szekrényből, mert szombaton, február 16-án 17:30-kor kezdődik a görögkatolikus metropóliai farsangi bál. Íme a részletes program. (nyirgorkat.hu)

Elvált és gyermeküket egyedül nevelő szülőket várnak lelkigyakorlatra Mátraverebély-Szentkútra

A ferences rend által működtetett nemzeti kegyhelyen, Mátraverebély-Szentkúton idén is megrendezik az elváltak, egyedülálló szülők lelkigyakorlatát március 15. és 17. között. Tavaly mintegy hatvanan vettek részt a lelki programon. (Magyar Kurír)

Dobszay Benedek OFM: „Nehéz beszélni azon változásokról, amelyek nem látható módon történnek”

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány elmúlt évéről, terveikről, a csíksomlyói pápalátogatásról, Szent Ferenc és az egyiptomi szultán 800 éve történt találkozásáról kérdezte Dobszay Benedek tartományfőnököt Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió műsorában. Az interjút szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa elismerte Mindszenty József hősies erényeit – Erdő Péter nyilatkozata

Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország prímása hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket. Erdő Péter bíboros Rómában, február 13-án kiadott közleményét olvashatják. (Magyar Kurír)

Latorcai János: a kommunisták helyrehozhatatlan károkat okoztak az egyházaknak

Budapest, 2019. február 13., szerda (MTI) - A kommunisták helyrehozhatatlan károkat okoztak az egyházaknak és a nemzetnek - mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke szerdán, a Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek perének 70. évfordulója alkalmából rendezett konferencián az Országházban. (MTI)

Örüljünk, hogy hívők vagyunk

A Panamában rendezett 17. Ifjúsági Világtalálkozó ideje alatt, január 26-án rendezték meg Budapesten a Panamanap nevű rendezvényt, a magyar katolikus ifjúság számára. A megnyitó beszédet Palánki Ferenc, az MKPK ifjúsági referens püspöke mondta. A püspök úr 4:20-nál kezdi beszédét. Forrás: Szent István Televízió The post Örüljünk, hogy hívők vagyunk appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Bibliai Családi Park

Használati díj: A Magyarországi Baptista Egyház gyülekezetei számára 2019-ben a Bibliai Családi Park használata ingyenes (ebben az évben bevezetési kedvezményként nincs bérleti díj) A Gyülekezeteket bátorítjuk, hogy adományaikkal támogassák a Bibliai Családi Park munkáját. 2020-ban a gyülekezetek 50.000 Ft + ÁFA használati díjért vehetik igénybe a parkot. Szállítási díj: Kapcsolat: Tímár Béla Tímár Transz Kft. […] (baptist.hu)

Zenei hangversenysorozat a Pannonia Reformata Múzeumban

Szépen zengjenek hangszereitek címmel zenei hangversenysorozatot szervez a pápai Pannonia Reformata Múzeum. A különleges akusztikájú Református Ótemplom ad otthont a koncerteknek, a hazai zenei élet itthon és külföldön is elismert szólistái lépnek fel itt a következő hónapokban, valamint a városban élő művészek is gazdagítják a programot. (reformatus.hu)

Élő egyház

(NAVA_Video )

A papok is kiéghetnek? – interjú Makkai László görögkatolikus pappal

Makkai László görögkatolikus pap, egyetemi lelkész, a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium igazgatója, diákotthon vezető. 2004-től pasztorálpszichológiát tanult a Debreceni Református Egyetemen, majd Kolozsváron végezte a doktori iskolát, ahol egyre inkább érlelődött benne, hogy papként az élet számos területén végez szolgálatot, mint az idősek, betegek, börtön látogatása, jegyesoktatás, hitoktatás gyereknek és felnőtteknek… Tanulmányai során egyre inkább megfigyelte, hogy a kiégés veszélye a papokat különösen fenyegeti, ezért erre a területre kezdett el komolyabb szinten specializálódni. (nyirgorkat.hu)

Rövidterápiás programot szervez a Bonus Pastor Alapítvány

A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Lelkészek Koncertje a Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthonában

A Lelkészek Koncertjének 5. alkalma február 24-én vasárnap délután 15 órakor lesz a debreceni szeretetotthonban, a Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthonában. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Fábry Kornél tartott előadást a szegedi szentségimádás iskolája keretében

Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkárságának főtitkára tartott előadást február 11-én Szegeden a szentségimádás iskolájának második alkalmán, másnap pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye papságának tartott rekollekción beszélt a NEK előkészületeiről. (Magyar Kurír)

Látható és láthatatlan a vásznon – Megújulnak a Faludi-filmklubok

A jezsuita Faludi Ferenc Akadémia filmklubjai idén nagykorúságba léptek, ebből az alkalomból megújulnak a programok. A DOKU Faludi-filmklub új helyszíne a Premier Kultcafé, a 6.45 Faludi játékfilmes klub pedig a Puskin moziba költözik. (Magyar Kurír)

Kis gimnázium, nagy lehetőségek

„Nagyon jó a tanári közösség, számíthatunk egymásra és a diákok is számíthatnak ránk. Az a legfontosabb küldetésünk, hogy megmaradjunk és gyarapodjunk” – idén a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumot támogathatjuk a Tiszántúli Református Jótékonysági Bál adományaival. Az alkalomra készülve mi is ellátogattunk a felvidéki intézménybe, hogy megismerjük, milyenek a mindennapok a Kárpát-medence legkisebb református gimnáziumában. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Máriapócson tartották a Görögkatolikus Metropólia lelkipásztori napját

Lelkipásztori napot rendeztek február 9-én a Görögkatolikus Metropólia papságának. A találkozónak a máriapócsi Emmánuel Zarándokközpont adott otthont. (Magyar Kurír)

Gyászjelentő - Dr. Juhász Andrásné Molnár Annamária

Dr. Juhász Andrásné Molnár Annamária élelmiszervegyész 2019. február 9-én életének 74., özvegységének 26. évében elhunyt. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ferenc pápa szentmisével nyitja meg a menekültek befogadása jegyében szervezett találkozót

A Szentszék Sajtótermének megbízott igazgatója nyilatkozatot adott ki, miszerint Ferenc pápa február 15-én, pénteken délután 4 órakor szentmisét celebrál a Róma-közeli sacrofanói Fraterna Domus intézetben. (Magyar Kurír)

Kis gimnázium, nagy lehetőségek

A lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumot támogathatjuk a pénteki Tiszántúli Református Jótékonysági Bál adományaival. Mi is ellátogattunk a felvidéki intézménybe, hogy bemutassuk Önöknek a Kárpát-medence legkisebb református gimnáziumát. (reformatus.hu)

Betegekkel és betegekért imádkoztak a betegek világnapján Szatmárnémetiben

Schönberger Jenő megyéspüspök főcelebrálásával mutattak be szentmisét február 11-én, a Lourdes-i Szűzanya ünnepén, a betegek világnapján a szatmárnémeti székesegyházban. A szónok Lieb József tiszteletbeli kanonok volt. (Magyar Kurír)

Kiskorúakat védő központ: magatartásváltásra is szükség van az egyházban a visszaélések megelőzésére

Róma/Vatikánváros, 2019. február 12., kedd (MTI) - A katolikus egyház az egyedüli intézmény, amely "átvilágítást" indított a tagjai által gyerekeken elkövetett szexuális visszaélésekről Hans Zollner atya, a kiskorúak védelmére megalakított pápai bizottság tagja szerint, aki a Vatikánban a kiskorúak védelméről február 21-én kezdődő püspöki találkozóról beszélt keddi sajtótájékoztatóján Rómában. (MTI)

Nem egyházellenes film az Isten kegyelme

Kínos nyitás után, rendszerostromló versenyfilmek tették helyre a Berlinálét. (nepszava.hu)

Hogyan született meg Izrael címere éppen 70 évvel ezelőtt?

Ezekben a hetekben a Tóra aktuális hetiszakaszai a pusztai szentély felépítésével és berendezési tárgyaival foglalkoznak, melyek közül a legismertebb az aranyból készült hétágú mécsestartó, a menóra. A menóra alakja jelenik meg Izrael Állam címerében is. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogyan választották ki a modern zsidó állam címerét. 1948-ban, két nappal Izrael kikiáltása előtt döbbentek rá a […] A Hogyan született meg Izrael címere éppen 70 évvel ezelőtt? bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Bizonytalanná vált a zsidó közösség jövője Brüsszelben

Belgium fővárosa egykor virágzó zsidó központ volt. Az utóbbi években azonban rendkívül nagymértékű az elvándorlás, melynek következtében négy zsinagóga is bezárt, az épületeket pedig eladták. Megszűnt a híres Maimonides iskola is, mely a belga zsidó oktatás egyik legfontosabb intézménye volt hosszú évtizedeken keresztül. Bár a muszlim radikalizmus, a kormány tehetetlensége és a vallásos életet nehezítő […] A Bizonytalanná vált a zsidó közösség jövője Brüsszelben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Útravaló – 2019. február 13.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. február 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 7,14–23 (Magyar Kurír)

Ellenfelek? Szövetségesek!

„Amelyik kapcsolat nem jut el addig a pontig, hogy akár válás is lehetne, az még nem is kezdődött el” – vallja Záborszky Zsófia pszichológus. A kisgyermekes anyukát a házasság lélektanáról kérdeztük. (parokia.hu)

Böjte Csaba a házasságról: Arra születtél, hogy valaki számára ajándék legyél

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hete rendezvénysorozatot február 10. és 17. között, melyhez kapcsolódóan Böjte Csaba ferences szerzetes az M5 csatornán osztotta meg gondolatait. (Magyar Kurír)

Kilencvenedik születésnapját ünnepli a Vatikán

Kilencven éve, 1929. február 11-én kötötte meg Olaszország és a Szentszék azt a megállapodást, mely feloldotta az olasz egység 1870-es létrejötte óta tartó fagyos viszonyt a mindenkori pápa és az olasz állam között, s melynek értelmében létrejött az önálló Vatikánvárosi Állam. (Magyar Kurír)

Az utolsó vacsora jégszobra is látható a Fogarasi-havasokban épült jéghotelben

Idén immár tizenötödik alkalommal építették fel a Fogarasi-havasokban, a Bâlea-tónál a Közép-Kelet-Európában unikumnak számító jéghotelt, melyben egy kápolnát is kialakítottak. (Magyar Kurír)

Betegek világnapja a miskolci megyei központi kórházban

Február 11-én, a betegek világnapja alkalmából Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Isteni Irgalmasság-kápolnájában görögkatolikus imaórát tartottak Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével. (Magyar Kurír)

Kapcsolatépítés Jézus nyomán – Ifjúsági csoportvezetők találkoztak Felsőbányán

Az igazi barátságok keresésére és értékelésére buzdította a fiatalokat Veres Attila plébános a szatmári egyházmegyei ifjúsági csoportvezetők téli találkozóján, amelyet február 8. és 11. között tartottak a Máramaros megyei Felsőbányán. (Magyar Kurír)

Kántorok szakmai és lelkinapjai Csíksomlyón

Kilencvenkét kántor vett részt február 4. és 7. között a Gyulafehérvári Főegyházmegye kántorai számára tartott hagyományos lelkigyakorlatos továbbképzésen. Az eseménynek negyedszerre adott otthont a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa februári imaszándéka az emberkereskedelem áldozataiért

Ferenc pápa februári imaszándéka: hogy az emberkereskedelem, a kényszerprostitúció és az erőszak áldozatait jó szívvel fogadjuk be és karoljuk fel társadalmunkban. A Szentatya ehhez kapcsolódó videoüzenetét február 7-én tették közzé. (Magyar Kurír)

A papi életállapotra való alkalmasság elvesztése a latin Egyházban – Kánonjogi konferencia a PPKE-n

Immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg a fakultási jogokkal rendelkező Kánonjogi Intézet éves nemzetközi konferenciáját a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében február 11-én. (Magyar Kurír)

Folytatódik az örökségvédelem és örökségturizmus a Felső-Tisza vidékén

Szakmai konferenciát szervez a Középkori Templomok Útja Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara „Örökségvédelem és örökségturizmus a Felső-Tisza-vidéken” címmel 2019. február 15-én és 16-án. A buszos örökségtúrán a máriapócsi székesegyházat is meglátogatják az érdeklődők. (nyirgorkat.hu)

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásába került a hajdúszoboszlói idősotthon

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat február 1-jétől átvette az államtól a hajdúszoboszlói Dermák Kht. Idősek Otthona és Módszertani Intézmény működtetését. Az intézmény új neve Szent Lukács Idősek Otthona lett. Kocsis Fülöp érsek-metropolita február 8-án kért áldást az intézményre. (Magyar Kurír)

Nyolcvan éve szentelték püspökké Márton Áront

Nyolcvan éve, 1939. február 12-én szentelték püspökké Márton Áront a kolozsvári Szent Mihály-templomban. Az évforduló alkalmából a Székelyhon.ro portálnak a főpásztor írásaiból és korabeli újságcikkekből készített válogatását közöljük. (Magyar Kurír)

Haladó szintű Kett-képzést tartottak Nagyváradon

A haladó Kett-képzést február 1. és 5. között tartották a nagyváradi Posticumban Tomás Cyril Havel és Eva Muronova, a Kett Pedagógia Intézet cseh fiókintézete két vezetőjének irányításával. (Magyar Kurír)

VIII. baptista tudományos ismeretterjesztő konferencia

Március 9-én, szombaton 10–16 óráig Igaz – hamis címmel kerül megtartásra a VIII. baptista tudományos ismeretterjesztő konferencia tudományos és művészeti kiállítással a Wesselényi Utcai Baptista Imaházban (1077 Budapest, Wesselényi u. 53.). A konferencia célja, hogy a különböző szakterületek legújabb eredményeit az előadók megismertessék a résztvevőkkel, valamint kifejezetten az egyénnel és a közösséggel kapcsolatos kísérleti, kutatási […] (baptist.hu)

Püspöki szentmise a betegek világnapján Székesfehérváron

1858. február 11-én jelent meg Lourdes-ban a Szűzanya, és megmutatta a kegyelem gyógyító forrását a kiválasztott gyermeknek, melyet aztán az Egyháznak ajándékozott a betegek gyógyítására – mondta Spányi Antal megyéspüspök a betegek világnapján tartott szentmisén február 11-én. (Magyar Kurír)

Randevú egy életen át

Elkezdődött a Házasság hete. Hazánkban tizenkettedik alkalommal rendezik meg a programsorozatot a keresztyén egyházak és civil szervezetek széleskörű összefogásával, melynek központi megnyitóját a heves megyei Noszvajon tartották, február 10-én. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Különleges vonzás

Miért tanul valaki lelkésznek? Honnan és mikor jön az elhívás? Muza Blanka szerint racionálisan nem magyarázható az a belső indíttatás, amiért lelkipásztor lett. A diplomáig vezető útról beszélgettünk Blankával, aki tavaly végzett a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen, most pedig beosztott lelkipásztor Hosszúpályiban. (reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 12-én, a gyermekkatonák bevetése elleni világnapon

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Új papi szenátus alakult a temesvári egyházmegyében

Múlt héten megtartották az újonnan megválasztott papi szenátus alakuló ülését a Temesvári Római Katolikus Püspöki Hivatalban, amelyen az egyházmegye főpásztora, Pál József Csaba püspök elnökölt. (Magyar Kurír)

Betegek világnapja a kistarcsai kórházban

Szentmisével emlékezett meg február 9-én a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata a betegek világnapjáról a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban. (Magyar Kurír)

Metropóliai lelkipásztori nap Máriapócson

Lelkipásztori napot rendeztek a metropólia papságának Máriapócson február 9-én. (nyirgorkat.hu)

Püspöki szentmise keretében szolgáltatták ki a betegek szentségét Margittán

A betegek világnapja előtti vasárnap, február 10-én a margittai (Bihar megye) Árpád-házi Szent Margit-templomban Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be szentmisét, amelynek keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét azoknak, akik kérték és felkészültek rá. (Magyar Kurír)

Balog Zoltán: legyenek a politikai megosztottságon felül álló értékeink!

Washington, 2019. február 8., péntek (MTI) - "Fontos, hogy legyenek a politikai megosztottságon felül álló értékeink, és a kereszténységben mi ilyen értékeket látunk" - fogalmazott Balog Zoltán miniszterelnöki biztos az MTI-nek Washingtonban, ahol részt vett a hagyományos Nemzeti Imareggelin. (MTI)

Idén is átadták a Jószolgálat-díjakat

Budapest, 2019. február 11., hétfő (MTI) - Idén is átadták a Jószolgálat-díjakat, amelyeket a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány három éve a szociális munkások, szervezetek, valamint önkéntes segítők és civil közösségek kiemelkedő munkájának jutalmazására hozott létre - közölte az alapítvány hétfőn az MTI-vel. (MTI)

Ásó, kapa, nagykaland… – előadások a házasságról fiataloknak

A 2019-es Házasság hetén a Korányi Frigyes-iskolában is foglalkoztak a párkapcsolat témával. A házasságra való készület különösen aktuális a középiskolások számára, akikkel görögkatolikus lelkipásztorok beszélgettek február 11-én. (nyirgorkat.hu)

Vasárnapi ebéd a rászorulóknak – egy debreceni család jóvoltából

Újra ételosztás volt Debrecenben: 340 rászoruló ember lakhatott jól február 10-én. (nyirgorkat.hu)

A ZSVK elnöke aggódik az ellenzék Jobbikkal való együttműködése miatt

Aggodalmának adott hangot a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke amiatt, hogy jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék más részének több politikusa. Ronald S. Lauder a WJC honlapján megjelent beszámoló szerint kijelentette, hogy nemrégiben Magyarországon … Tovább » (szombat.org)

Új terepjáró segíti a görögkatolikus speciális mentők munkáját

Jelentős összeget nyert a Hajdúdorogi Főegyházmegye égisze alatt működő LEGOTT Kutató Mentőcsoport az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán. A pénzből terepjárót vásárolt a speciális egység, az új járművet február 7-én áldotta meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita Debrecenben. (Magyar Kurír)

„Egy vak ember is láthat: a szívével és lelkével”

Babik Tamás volt február 7-én a debreceni görögkatolikus parókia gimnazista és fiatal felnőttekből álló közösségének vendége. Tamás vak emberként éli mindennapjait, erről mesélt a fiataloknak. (Magyar Kurír)

"Szépen zengjenek hangszereitek"

A Pannonia Reformata Múzeum négy alkalomból álló zenei hangversenysorozatot indít útjára 2019-ben. A különleges akusztikájú Református Ótemplom ad otthont a koncerteknek, a hazai zenei élet itthon és külföldön is elismert szólistái lépnek fel itt a következő hónapokban, valamint a városban élő művészek is gazdagítják a programot. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Balogh Piusz gödöllői apáttal ünnepelték Szent Balázs napját Egyeken

Hetedik alkalommal ünnepelték Balogh Piusz gödöllői premontrei apáttal és a Gödöllői Kántorátussal Szent Balázs püspök ünnepét az egyeki Szent József-templomban február 4-én. Az eseményen részt vettek az egyeki Szent János Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai és óvodásai is. (Magyar Kurír)

Betegek világnapja - beszámoló

2019.02.12. – 1858. február 11-én jelent meg Lourdesben a Boldogságos Szűzanya, és mutatta meg a kegyelemnek gyógyító forrását a kiválasztott gyermeknek, a tanuknak, amelyet aztán az Egyháznak ajándékozott a betegek gyógyítására. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2019. február 12.

Napról napra közreadjuk az Adoremus liturgikus kiadvány elmélkedéseit. Februárra Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

1500 éves ciszternarendszert fedeztek fel egy jeruzsálemi játszótér alatt

Egy napon a játszótér látogatói arra lettek figyelmesek, hogy a homokozó úgy eltűnt, mintha csak a föld nyelte volna el. Mindez még 2005-ben történt. A vizsgálat kiderítette, hogy a homokozót egy ősi ciszterna bejárata fölé építették, és abba omlott bele a homok. A régészeti hatóság lezárta a lyukat, és nem foglalkoztak tovább az üggyel. A […] A 1500 éves ciszternarendszert fedeztek fel egy jeruzsálemi játszótér alatt bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Mai evangélium – 2019. február 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 7,1–13 (Magyar Kurír)

A szabadítás hírnökei

Tizennyolc évig imádkozott alkoholbeteg férje gyógyulásáért, majd egy nap válaszút elé állította: vagy a család, vagy az ital. Egy óra gondolkodás után a férfi megadta a választ. Negyvenöt évnyi házasság után boldogabbak, mint valaha. Hogy miként lehetséges ez, arról Sipos Lajos és felesége, Katalin meséltek portálunknak. (parokia.hu)

Jószolgálat-díjat kaptak Karitászosok

Összesen kilenc, valójában 11 szociális munkát végző személy és szervezet örülhetett vasárnap este a Magyar Tudományos Akadémi dísztermében: ők a segítő szakma legfontosabb elismerésének, a Jószolgálat-díjnak a 2019-es díjazottjai. (Katolikus Karitász)

A cselekvő szeretetnek élve

Pappné Szerencsi Marietta, a Győri Egyházmegyei Karitász hűséges önkéntese, majd elkötelezett munkatársa sok-sok év önzetlen szolgálat után idén januárban elköszönt a szervezettől. (Katolikus Karitász)

Régebbi anyagok az archívumban