Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Erdő Péter: a keresztények egységéhez kevés az emberi erőfeszítés

Budapest, 2020. január 19., vasárnap (MTI) - A keresztények egységének megteremtéséhez kevés az emberi erőfeszítés, szükség van a "szívből jövő, állhatatos imádságra" - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Kálvin téri református templomban. (MTI)

Erdő Péter megnyitotta a Boldog Özséb-emlékévet

Budapest, 2020. január 20., hétfő (MTI) - Alapítójára, Boldog Özsébre emlékezik halála 750. évfordulója alkalmából egy éven át a Magyar Pálos Rend. Az emlékévet Erdő Péter bíboros, esztergom-budaesti érsek nyitotta meg hétfőn a budapesti Szent István-bazilikában szentmise keretében. (MTI)

Csaknem 1,6 milliárd uniós támogatás Békés megyei bölcsődékre

Gyula, 2020. január 21., kedd (MTI) - Csaknem 1,6 milliárd forintot nyert el az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) tizenegy Békés megyei település bölcsődei férőhelyek kialakítására és bővítésére - tájékoztatta a megyei önkormányzat kedden közleményben az MTI-t. (MTI)

Megkínozták, legyőzni mégsem tudták – Szent Vince diakónus, vértanú

Vince diakónusra és vértanúra emlékezünk liturgikus emléknapján, január 22-én. Ő a korai keresztény idők azon szentjei közé tartozik, akikről bizonyosan tudjuk, hogy valós személyek, de életükről és halálukról alig van megbízható forrásunk. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. január 22.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Isten tenyerén lenni

A repülőgépünk belseje legalább annyira volt „nyugalmat árasztó”, mint az az MR-készülék, amiben öt évvel korábban kellett ugyanennyire tétlenül, kilátástalanul és aggodalmakkal elárasztva elhelyezkednem. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. január 22.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mk 3,1–6 (Magyar Kurír)

Úton – Bibliodráma-csoport indul szerzeteseknek és elkötelezett világiaknak

Fehérváry Anikó családterapeuta, bibliodráma-vezető és Fehérváry Jákó OSB pszichodráma-asszisztens, bibliodráma gyakorló-vezető indít csoportot februárban. (Magyar Kurír)

Társas klub a budapesti RÉV Szolgálatnál

Próbáld ki, hogy máshogy is lehet az időt eltölteni, mint a „telód” nyomogatásával. Társas klub indul január 22-től a budapesti RÉV Szolgálatnál. (Katolikus Karitász)

A Biblia az a szó is, amit Isten vár az embertől – Ravasi bíboros az Isten igéjének vasárnapjáról

Idén január 26-án ünnepeljük meg először az Isten igéjének vasárnapját, amelyet Ferenc pápa rendelt el Aperuit illis (Megnyitotta nekik) kezdetű apostoli levelével, amelyet motu proprio formájában írt tavaly szeptember 30-án, Szent Jeromos, a Biblia híres latin fordítója liturgikus emléknapján, halálának 1600. évfordulóján. (Magyar Kurír)

Orvos volt a hercegek között, és herceg az orvosok között – Boldog Batthyány-Strattmann László

Boldog Batthyány-Strattmann László nemcsak a beteg szemeket gyógyította, hanem arra is gondja volt, hogy a hit szemeit gyógyítsa, és nyitogassa azokat Isten titkaira. A boldoggá avatott hitvallóra és szemorvosra emlékezünk liturgikus emléknapján, január 22-én. (Magyar Kurír)

„Az emberré válás egyetlen lehetősége az Atya asztala” – Családreferensek találkoztak Nyíregyházán

Országos családpasztorációs találkozót tartottak január 17–18-án a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda kollégiumi épületében. Az egyházmegyei családreferensek mellett házaspárok és lelkivezetők is részt vettek a tanácskozáson. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa is ott lesz februárban a „Földközi-tenger szinódusán”

A Mediterráneum a béke határvonala címmel február 19. és 23. között nemzetközi találkozót rendeznek a dél-olaszországi Bariban az olasz püspöki konferencia kezdeményezésére. A tanácskozás hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a Földközi-tenger medencéjében élők jövőjét a párbeszéd és a béke kultúrája határozza meg. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az, hogy keresztények vagyunk, ingyenes ajándék

Akkor járunk az életszentség útján, ha megőrizzük Isten ajándékát: nem érdemeink miatt kaptuk hivatásunkat, nem is fizettünk érte, az Úr ingyen adta, legyünk bár papok, püspökök vagy világi hívők. Aki az egyházi ranglétrán való felkapaszkodást keresi, nem keresztény módon cselekszik – figyelmeztetett a pápa január 21-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában. (Magyar Kurír)

Szent Sebestyén napján fogadalmi ünnepét ülte Székesfehérvár

Január 20-án Szent Sebestyén vértanú ereklyéje jelenlétében ünnepelték a székesfehérvári hívek fogadalmi ünnepüket a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban. Spányi Antal megyéspüspök a szentmisében megemlékezett az elődök fogadalmáról. (Magyar Kurír)

BORUM 2020

Idén a Tokaj-hegyaljai Erdőbénye látja vendégül a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fórumát. (reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

2020-ban 2020-an – Önkénteseket várnak Európa legnagyobb passiójátékába

2020 önkéntest várnak a szervezők Európa legnagyobb passiójátékának előadásához, 2020. április 4-re a Papp László Budapest Sportarénába. Jelentkezni 12 éves kortól lehet a rendezvény honlapján. (Magyar Kurír)

Holnap te is láthatod a Himnusz kéziratát – Az OSZK-ban állítják ki a magyar kultúra napján

Január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) tekinthető meg a becses kézirat. (Magyar Kurír)

Nem tudok eléggé bízni

„Hiszen ő maga ígérte: ’Nem távozom el tőled s nem hagylak magadra.’ Ezért bizalommal mondhatjuk: Az Úr oltalmaz engem, nem félek. Ember mit árthat énnekem?” (Zsid 13,5b-6) Szeretném, ha az élet olyan biztos lenne, mint a matematika. Kettő meg kettő mindig négy. Négy ma, négy holnap, és négy a következő évek bármelyik holnapján. Egy matematikai […] The post Nem tudok eléggé bízni appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Egy biztos a nyelvben: a változás” – Beszélgetés Pölcz Ádám nyelvésszel

Emojik és gifek a mondatok helyett, Facebook-hírfolyam a könyvek alternatívájaként, a látvány térnyerése a beszédek tartalma fölött. Veszélyezteti-e az online tér a hétköznapi nyelvhasználatot, és probléma-e, ha okostelefonon olvassuk a kötelező olvasmányt? Hol van ma kulcsszerepe a retorikának? Pölcz Ádám nyelvész, az ELTE tanszékvezetője szerint a nyelvművelés ideje nem áldozott le, sőt, van egy erős igény a helyes beszédre, épp ezért most van leginkább szükség a nyelvi ismeretterjesztésre. Címkék:  Pölcz Ádám nyelvész anyanyelv nyelv változása nyelvművelés (Képmás magazin)

Ökumenikus imahét 2020 - első nap - beszámoló

2020.01.20. – Rendhagyó módon ünneplik idén a keresztények egységét Székesfehérváron. Az ökumenikus imahét első felében minden közösség a saját templomában imádkozik a krisztushívőkért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nyílt nap a DRHE-n

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) január 23-án, csütörtökön nyílt napot szervez. Ezen az alkalmon az érdeklődők megismerhetik az intézmény képzéseit és a jelentkezés feltételeit. Ezen kívül bepillanthatnak az egyetem mindennapi életébe, találkozva oktatókkal és jelenlegi hallgatókkal is. (reformatus.hu)

Felavatják Tőkéczki László síremlékét

A Széchenyi-díjas történész, dunamelléki református főgondnok két éve hunyt el, síremlékét temetésének évfordulóján, 2020. január 23-án, csütörtökön 11 órától avatják fel a Fiumei Úti Sírkertben. (reformatus.hu)

Legyünk bátrak a hitben – Szent Sebestyén-búcsú Kalocsán

A kalocsai érseki kastély Szent Sebestyén-kápolnája búcsúünnepét január 20-án ülték meg. A szentmise főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt. A búcsún részt vettek a város papjai és a helyi hívek. (Magyar Kurír)

Megújul a berlini Zsidó Múzeum állandó kiállítása

Két évig tartó felújítási munkálatok után május 17-én nyílik meg a látogatók előtt a berlini Zsidó Múzeum megújult állandó kiállítása – közölte hétfőn az intézmény.   A modernizált tárlat, amely a Daniel Libeskind lengyel származású … Tovább » (szombat.org)

A Székesfehérvári Karitász munkatársainak évzáró-évnyitó értekezlete - beszámoló

2020. január 21. - Kedden a Szent Kristóf Házban került megrendezésére a Székesfehérvári Karitász munkatársainak évértékelő és egyben évnyitó értekezlete. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Templomrobbantást akadályozott meg a rendőrség a Fülöp-szigeteken

Két, feltételezhetően Abu Sayyaf-terrorista feladata lett volna Basilanban, egy katolikus katedrálisban kivitelezni a bombatámadást. A BenarNews jelentése szerint a rendőrség... (s4c.news)

A horvát EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

Az Európai Unió soros elnökségéről egyeztetett a zágrábi kormánnyal az Európai Egyházak Konferenciája és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága vezetése. (reformatus.hu)

Három nyelven imádkozták a Miatyánkot az ökumenikus imahét megnyitóján Nagyváradon

Nagyváradon tizenegyedik éve ünneplik együtt a város keresztény felekezetei a Krisztus-hívők egységéért rendezett imahetet, amely idén január 18. és 28. között zajlik. Az imahét mottója: „…igen emberségesen bántak velünk…” (ApCsel 28,2), és arra a meglepően emberséges bánásmódra utal, amelyben Málta szigetén a pogány lakosok részesítették a hajótörést szenvedett Pál apostolt és utastársait. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Új nemzedék – Szabó Balázs gospelzenész a nyírbogdányi baptista iskolában

A Duna TV Új nemzedék című 2020. január 19-i adása a Kazinczy Ferenc Baptista Óvoda, Általános és Alapfokú Művészeti Iskola egyik diák-istentiszteletét mutatja be. „Reméljük, hogy amikor ezek a gyerekek olyan élethelyzetbe vagy nehézségekbe ütköznek, amelyben támaszra lesz szükségük, eszükbe jut, hogy Isten nagyon szereti őket.” Szabó Balázs gospelzenész, Egri-Nyári Barnabás iskolalelkész, Szilágyiné Sinka Zsuzsanna […] (baptist.hu)

Minden második percben valakiről megállapítják, hogy leprás!

És ők azok a szerencsések, akiknél már diagnosztizálták a betegséget, mert eljutottak az orvos elé. Őket meg lehet gyógyítani! Sokkal magasabb azoknak a száma, akik nem tudnak vagy nem mernek eljutni szakemberhez, a gyógyulás küszöbéhez sem… Rövid oktatófilm a leprabetegségről a lepra elleni harc világnapja kapcsán. (baptist.hu)

Nemzedékek munkája

Megújult és kibővült a gyülekezeti ház az alig 420 lakosú zempléni Nyíri községben. Az épületet a Magyar Falu Program támogatásával korszerűsítették. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Autómentő angyalok

Van, aki csodás véletlennek, van, aki óriási mázlinak hívja az események mozgatóerejét. Én így nevezem: gondviselés. (parokia.hu)

Három nyelven imádkozták a Miatyánkot a ökumenikus imahét megnyitóján Nagyváradon

Nagyváradon tizenegyedik éve ünneplik együtt a város keresztény felekezetei a Krisztus-hívők egységéért rendezett imahetet, amely idén január 18. és 28. között zajlik. Az imahét mottója: „…igen emberségesen bántak velünk…” (ApCsel 28, 2), és arra a meglepően emberséges bánásmódra utal, amelyben Málta szigetén a pogány lakosok részesítették a hajótörést szenvedett Pál apostolt és utastársait. (Magyar Kurír)

Vallásközi párbeszéd 4.

A kórházban a bűnök is jobban fájnak – Gecse Attila református kórházlelkész gondolatai.  „Egyet nagyon megtanultam, s hangsúlyozom is mindig: a bűnök nem akkor fájnak, amikor elkövetjük, hanem amikor az onkológiai osztályon fekszünk, túl vagyunk a sokadik kemón, és nincs eredmény…” – mondta Gecse Attila református kórházlelkész. Történelmi eseménynek mondhatjuk azt a találkozót, ahol nyolc […] The post Vallásközi párbeszéd 4. appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Szeretet, szégyen és haldokló angyalok

Két csodálatos, távol-keleti, megrázó dokumentumfilm, amelyet csak egyszer láthatunk Magyarországon, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. A fesztivál bemutatói különlegesek, és valódi történetek részesévé teszik azokat a nézőket, akik nyitottak az emberi sorsok, problémák, társadalmi kérdések iránt. Címkék:  Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Nefelejcs Egygyermekes nemzet (Képmás magazin)

Jó alak = jó házasság?! Kövér feleség = válás?!

Tudatosan igyekszem magam távol tartani a celebhírektől, mert nem akarom támogatni, hogy a közbeszéd meghatározói nettó hülyeségek legyenek, és a saját gondolataimban is a nagybetűs Értékeknek akarok helyet adni. Így ebben a cikkben nem írom le annak a celebnek a nevét, aki „Igazságosztó Kinyilatkoztatásával” sárlavinát terített a párkapcsolatra és a házasságra. Akit nem ért el a „Sárlavinás Igazság” – az, hogy „a nők elhízása felelős a sok válásért” –, érezze magát szerencsésnek. Címkék:  Schobert Norbi elhízás házasság válás (Képmás magazin)

Az eucharisztia az ?kereszt?ny hagyom?nyba

A Magyar Patrisztikai T?rsas?g Eln?ks?ge meghirdeti a t?rsas?g XX. orsz?gos tudom?nyos konferenci?j?t 2020. j?nius 25. ?s j?nius 27. k?z?tt a bakonyb?li Szent Maur?ciusz Monostorban. (nyirgorkat.hu)

A magyar kult?ra Isten megsz?l?t?sa ? a Magyar Kult?ra Hete Szatm?rn?metiben

Szombaton a Partiumban kezdet?t vette a Magyar Kult?ra Hete rendezv?nysorozat, melynek szervez?je imm?r tizenn?gy ?ve az Ady Endre T?rsas?g. A nyit?napon az ?rdekl?d?k megtekinthett?k a szatm?rn?meti g?r?gkatolikus templomban is ki?ll?tott Szent Korona-m?solatot, ki?ll?t?smegnyit?n ?s j?t?konys?gi el?ad?son vehettek r?szt. (nyirgorkat.hu)

Szívpárna

A Békéscsabai Baptista gyülekezettavaly március óta készít szívpárnákat mell-vagy mellkas műtéten átesett betegek részére. Amellett, hogy a betegek érzik, a külvilágból is gondolnak rájuk, segíti a lábadozás időszakát is. (baptist.hu)

Elhunyt Baka Erzsébet Skolasztika ferences nővér

Január 20-án, életének 91. évében, szerzetesi életének 72. évében visszaadta lelkét Teremtőjének Baka Erzsébet Skolasztika mallersdorfi ferences nővér. Utolsó útjára január 22-én, szerdán 14 órakor kísérik a székelyudvarhelyi Szent Miklós-templomból. (Magyar Kurír)

Képekben mutatják be a pécsi székesegyház felújítását

A Pécsi Egyházmegye építészével, Puppi Natasával járta be az egyházmegye weboldalának munkatársa a bazilikát, hogy képes beszámolóban megmutathassák, hol tart a renoválás folyamata. (Magyar Kurír)

A 8K – így tanítom kreatívan a biológiát

Úgy néznek rám, mintha nem értenék, mit mondok. „Higgyék el, komolyan mondtam! A mai biosz témazárót párosan fogják megírni!” Kezdik felfogni, és izgalommal néznek egymásra. Az előző órai összefoglaláson erről még nem volt szó. „A szabály a következő: ha a padtársukon kívül bárkivel beszélnek, vagy ha puskáznak, akkor a dolgozatot elveszem, és egyes. Jó munkát!” Címkék:  tanítás tanár pedagógia oktatás (Képmás magazin)

Open Doors: 260 millió keresztényt üldöznek szerte a világban

Mindegy nyolcadik keresztény veszélynek van kitéve. A Legveszélyesebb ország Észak-Korea. A Közel-Keleten végleg eltűnhetnek a legősibb közösségek.  Az afrikai Száhel-övezet... (s4c.news)

Ne veszítsük el a holokauszt emlékezetét! – A Simon Wiesenthal Központ képviselőit fogadta a pápa

Január 27-én lesz 75 éve, hogy fölszabadították az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. Az évforduló alkalmából fogadta Ferenc pápa a Simon Wiesenthal Központ küldöttségét január 20-án. Emlékezni kell a múltra, hogy soha többé ne történhessen ilyen szörnyűség, és hogy az önző közöny talaján ne növekedhessen a gyűlölet – figyelmeztetett a Szentatya. (Magyar Kurír)

„Mi másba érdemes befektetnünk, mint a jövőt jelentő gyermekekbe?” – Novák Katalinnal beszélgettünk

Az ó- és újév fordulóján beszélgettünk egy tetterős, nagy társadalmi perspektívákban gondolkodó politikusnővel, aki ugyanakkor nem veszíti szeme elől a hétköznapok horizontját sem. Címkék:  Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár családvédelmi akcióterv gyermekvállalás népességpolitika (Képmás magazin)

Merre tart a világ? – IX. Baptista Tudományos Konferencia

Milyen világ fogad bennünket 5-10 éven belül? A műszaki és a humán technológiák hétről hétre lepnek meg bennünket újításaikkal és váratlan fejlődési irányaikkal, melyek az élet sok területét teszik hatékonyabbé és könnyebbé. A robotok képesek irányítani otthonunkat távolról is, az allergén tartalmú ételek fogyasztható hasonmásai vásárolhatók, a bőr megfiatalítása néhány perc műve, távolból is végzünk […] (baptist.hu)

Szent Margitra és Boldog Özsébre emlékeztek Pálosszentkúton

Boldog Özséb és Árpád-házi Szent Margit halálának 750. évfordulójára emlékezve mutatott be ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek január 19-én Petőfiszállás-Pálosszentkúton. (Magyar Kurír)

Beiktatták a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend új nagymesterét

Január 16-án a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend római székhelyén iktatták be az új nagymestert, aki elmondta első hivatalos beszédét, majd csöndesen imádkozott elődjével, Edwin O’Brien bíborossal. Beszédében arra szólított, hogy induljunk el újra Krisztus üres sírjától. (Magyar Kurír)

Kiss-Rigó László püspök Bálint Sándor néprajzkutató, a „legszögedibb szögedi” emlékezetéről

Szeged képviselő-testülete novemberben megszüntette a Bálint Sándor Közalapítványt. E különös körülmények között született döntés kapcsán nyilatkozott a Délmagyar.hu-nak Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. Kiemelte: Bálint Sándor néprajzkutató és művészettörténész, aki Szeged közéletében is kiemelkedő szerepet játszott, hívő katolikus ember volt. Folyamatban van a boldoggá avatása. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. január 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Kalandok erdőben, vízen, kerékpáron

Új útvonalakkal gazdagodik a Vándortábor Program kínálata, idén először zarándoklatra is jelentkezhetnek az iskolás csoportok. (parokia.hu)

Amihez kevés az emberi erőfeszítés

A keresztyének egységének megteremtéséhez kevés az emberi erőfeszítés, szükség van a „szívből jövő, állhatatos imádságra" – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Kálvin téri református templomban. (reformatus.hu)

Mai evangélium

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 2,23–28 (Magyar Kurír)

Ne magunknak őrizgessük a tudást, adjuk tovább másoknak is!

Vitéz Ferenc költővel, irodalmárral, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető docensével a magyar kultúra napja alkalmán beszélgettünk. (reformatus.hu)

Minden nap megerősít – Villanófényben Máger Róbert

Máger Róbert élete szorosan összefonódott a Pécsi Egyházmegyével. Itt éltek ősei, itt született és járt iskolába, itt végezte a szemináriumot; szentelése óta ide köti papi szolgálata. Miközben életútja állomásairól beszél, fontos történelmi vonatkozások és az egyházmegye életét meghatározó sajátosságok is előkerülnek. Egy Istennek elkötelezett ember személyes vallomása tárul fel e beszélgetésben. (Magyar Kurír)

Mi közöd hozzá? – Boldog Özsébet ünnepelték a Szent István-bazilikában a pálosok

Budapesten, a Szent István-bazilikában nyitották meg a Boldog Özséb-évet, melyet a pálos rend alapítója halálának 750. évfordulója alkalmából hirdetett meg a mára Amerikától Ausztráliáig elterjedt magyar alapítású rend. Január 20-án Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét, és útjára indították a rend életébe, történetébe betekintést nyújtó kiállítóbuszt. (Magyar Kurír)

Megnyílt az Új ember könyvesbolt – Megújulva várjuk olvasóinkat

Mint azt olvasóink, vásárlóink is tapasztalhatták, nyáron az Új Ember könyvesbolt beázott. Bár a közvetlen kárelhárítás után a bolt tovább tudott működni, az kiderült, hogy szükség van egy alaposabb ráncfelvarrásra. Ehhez először a falakat kellett kiszárítani, ez a folyamat több hónapon át tartott. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az Úr akarata megmutatja magát a Szentlélek által a szívedben

Az Isten szavába vetett bizalom legyőzi a bálványimádást, a gőgöt, a túlzott önbizalmat – mondta Ferenc pápa január 20-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában. A Szentatya a Sámuel első könyvéből vett napi olvasmányhoz fűzte gondolatait, melynek központi üzenete: Isten előtt kedvesebb az engedelmesség, mint az áldozat. (Magyar Kurír)

Szent Margitra emlékeztek a kunadacsi katolikus iskolások

Szent Margit ünnepét január 17-én tartották a katolikus iskola diákjai és tanárai Kunadacson. A település az Alföldön, a Kiskunság északnyugati, Bács-Kiskun megye északi részén található. (Magyar Kurír)

Felebarátod házastársát ne kívánd! – Keresztény Tanösvény (19. rész)

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat tizenkilencedik része, Felebarátod házastársát ne kívánd! címmel, január 19-én jelent meg. (Magyar Kurír)

Rejtegetett apák: a „Szerelem tesztelve” című filmről pszichológusszemmel

Amikor az emberi kapcsolataink kerülnek terítékre, a média és a szakirodalom is legfőképpen a párkapcsolatainkra, a családi hátterünkre, azon belül is az anya–gyerek kapcsolatra fókuszál, ám szerencsére egyre több kutatás erősíti meg, hogy az édesapák odafordulása és jelenléte a gyermekek életében ugyanolyan kulcsfontosságú. De mi van akkor, ha „több” is van belőlük? Hogyan hat az egyénre a származását érintő bizonytalanság, ha nem ismert előtte, hogy kik a valódi felmenői? Címkék:  Szerelem tesztelve francia film apaság mozaikcsalád (Képmás magazin)

Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2020.01.20. - Szent Sebestyén vértanú ereklyéje jelenlétében ünnepelték Székesfehérvár polgárai fogadalmi ünnepüket a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban. Az ünnep kezdetén a felsővárosi általános iskolások hatalmas kört alkotva ölelték körbe a templomot. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Kezdetét vette az ökumenikus imahét

A keresztények egységének megteremtéséhez kevés az emberi erőfeszítés, szükség van a „szívből jövő, állhatatos imádságra” – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten a Kálvin téri református templomban. A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén felidézte: az utóbbi évtizedekben a keresztény felekezetek képviselői sokszor áttekintették közös történetüket. […] (baptist.hu)

„A lepra nem az, aminek gondolod!”

Ez a mottója az ebben az esztendőben január 26-ra eső leprások világnapjának. Földünkön napjainkban minden második percben újabb megbetegedést diagnosztizálnak, közülük minden ötödik gyermek. A lepramentes világ eléréséig tehát még nagyon sok feladatunk van. (reformatus.hu)

Ferenc pápa hálás az olasz halászoknak a tengertisztító akcióért

A Szentatya január 18-án, szombaton délelőtt az Olaszország keleti részén fekvő San Benedetto del Tronto halászaival találkozott. (Magyar Kurír)

Balla Eszter: „Fogalmam sincs, hogy a gyerekeim nélkül milyen lennék”

Amikor látom őt színpadon, filmben és civilben, jótékonysági rendezvényeken, vagy összefutok vele az oviban – lányaink egy helyre járnak –, mindig felmerül bennem a kérdés: hogyhogy nem látszik meg rajta a kor és nem töri meg az élet, Down-szindrómás nagylánya helyzete vagy színészként a munka–magánélet összeegyeztetése? Hiszen van három gyermeke és egy elfoglalt férje… Ősszel elvállalta egy jótékonysági koncert szervezését is – akkor láttam először igazán fáradtnak. De most újra kisimultan mosolyog rám. Címkék:  Balla Eszter Balla Eszter interjú Down-szindróma (Képmás magazin)

A férfiak megvilágosodásáért

Bárcsak megértenénk egy lényeges dolgot a férfilét mai állapotáról, a csillagok hiányáról! Valamikor a férfiak dolga is volt a gyerekek, fiatalok vezetése jó cél felé. Móra Ferenc, Molnár Ferenc és a többiek regényeiben még férfiak is tanítják, nevelik a következő generációt. Aztán valahogy egy idő után ez már nem lett elég férfias. Itt tartunk ma. […] (baptist.hu)

A kilencvenéves Armella ferences nővért köszöntötték Székelyudvarhelyen

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték Ladó Margit M. Armella mallersdorfi ferences nővért január 18-án Székelyudvarhelyen. (Magyar Kurír)

A szeretet mértéke a kereszt – Margit-búcsút tartottak Veszprémben

Szent Margit emléknapja alkalmából triduumot rendeztek Veszprémben az Árpád-házi Szent Margit-templomban. A január 16. és 18. között megtartott lelkigyakorlatot Barsi Balázs ferences szerzetes tartotta. Tornavölgyi Krisztián irodaigazgató, plébános meghívására a búcsúi szentmisét január 19-én Udvardy György érsek mutatta be a Boldog Gizella Szeminárium papnövendékeinek asszisztenciájával. (Magyar Kurír)

Grincs Indonéziában, avagy az ország, ahol betiltották a karácsonyt

Az aktivista jelentése nemzetközi szinten is felkavarta a keresztényüldözés tekintetében amúgy sem épp állóvizet. Később ügyvédje jelentette, hogy a mindenhol... (s4c.news)

B. Balogh Edit kapta a jubileumát ünneplő KIFE Kerkai-díját

A Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület (KIFE) létrejöttének 25. évfordulója alkalmából kétnapos konferenciát rendezett január 13–14-én Budapesten, a Párbeszéd Házában. A jubileumi rendezvény végén átadták a Kerkai-díjat. (Magyar Kurír)

Életbe lépett a Szentszék és a Kongói Demokratikus Köztársaság közti egyezmény

A Szentszék és a Kongói Demokratikus Köztársaság képviselői január 17-én a Vatikánban ratifikálták azt a keretmegegyezést, amelyet a két fél 2016. május 20-án írt alá. A keretmegegyezés rögzíti azokat a feltételeket, melyek betartásával biztosítható a katolikus egyház hitéleti, nevelés-oktatási és szociális küldetése Kongóban. (Magyar Kurír)

Püspökkenyér

(NAVA_Video )

[Podcast] Bolyki Balázs: „A legnagyobb dolog, ha sebtapasz lehetsz”

„A sebeinken keresztül tudunk a legjobban kommunikálni egymással, ezzel segítünk magunkon is és másokon is a legtöbbet” – Bátor és jól csengő mondat egy interjúban, de hogy is lehet mindezt megélni nagy eseményeken és apró hétköznapokon, a színpadon, a párkapcsolatban, a családban? Bolyki Balázzsal beszélgetünk. Címkék:  Bolyki Balázs Bolyki Brothers Képmás podcast (Képmás magazin)

Beiktatták II. Szahak konstantinápolyi örmény pátriárkát

Beiktatták szolgálatába II. Szahak konstantinápolyi örmény pátriárkát az isztambuli örmény Istenszülő-székesegyházban. A január 11-i ünnepi beiktatáson részt vett a Szentszék delegációja is. (Magyar Kurír)

Vallásközi párbeszéd 3.

Hátat fordítottunk Istennek – Mérő Mátyás Vaisnava (krisna-hívő) lelkész gondolatai. ,,A mai világ problémáinak jelentős része abból ered, hogy Isten tulajdonát sajátunkként kezeljük, elherdáljuk. Például földanya az elmúlt 200-250 évi gátlástalan kifosztásának most ,,mixeli a mixer a levét”, s hamarosan megisszuk” – mondta Mérő Mátyás Vaisnava (krisna-hívő) lelkész. Történelmi eseménynek mondhatjuk azt a találkozót, ahol nyolc […] The post Vallásközi párbeszéd 3. appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Szeretetet, tiszteletet és anyanyelvet kapnak – Csángó gyerekeket táboroztatnak az Öku tanárai

„Csíkország” legkeletibb sarkában, Csíkcsomortánban több mint 20 éve fogadja be a mostoha körülmények között élő csángó gyerekeket a Csibész Alapítvány Babba Mária Gyermekotthona. A budapesti Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola (Öku) pedagógusai pedig már 14 éve szerveznek számukra egyhetes nyári táborokat. Ezek célja a közösségépítésen és a magyarságtudat erősítésén túl a mostoha családi körülmények közé született és korábban sokszor bántalmazott vagy éheztetett csángó gyermekek felkarolása, életminőségének javítása. Az egyik szervezővel, az Öku tanítójával, Batár Attilával beszélgettem. Címkék:  Csíkcsomorta Babba Mária Gyermekotthon Batár Attila (Képmás magazin)

Gimnáziumi igazgatók kérése: az új NAT csak 2021 szeptemberében lépjen életbe

Magyarország élenjáró gimnáziumainak igazgatói közül néhányan úgy döntöttek, hogy az oktatás fontosabb kérdéseiről rendszeresen konzultálnak egymással. Ennek egyik eredménye alábbi állásfoglalásuk a NAT-tal kapcsolatban, amelyet 2020. január 17-én tettek közzé. Olvasóink közül többen iskolás gyerekek szülei, ezért valószínűleg sokakat érdekel az ő mérvadó véleményük. Címkék:  NAT Nemzeti Alaptanterv gimnázium igazgató pedagógia pedagógus diák tananyag (Képmás magazin)

A válságkezelés folyamatában a szegények védelmére szólítanak az argentin püspökök

Miután az új argentin kormány karácsony előtt sürgős gazdasági és pénzügyi intézkedéseket vezetett be a válsághelyzet kezelésére, 2020 első napjaiban a helyi katolikus egyház felhívta a figyelmet az állam „társadalmi tartozására”, hiszen Argentínában a lakosság több mint egyharmada a szegénységi küszöb alatt él. (Magyar Kurír)

Tovább szólhat Debrecenben a Katolikus Rádió

Öt évvel meghosszabbította a Magyar Katolikus Rádió szolgáltatójának debreceni jogosultságát a Médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága január 16-án az MTI-vel. (Magyar Kurír)

A válságkezelés folyamatában a legsebezhetőbbek védelmére szólítanak az argentin püspökök

Miután az új argentin kormány karácsony előtt sürgős gazdasági és pénzügyi intézkedéseket vezetett be a válsághelyzet kezelésére, 2020 első napjaiban a helyi katolikus egyház felhívta a figyelmet az állam „társadalmi tartozására”, hiszen Argentínában a lakosság több mint egyharmada a szegénységi küszöb alatt él. (Magyar Kurír)

Együtt Jézussal – A maros-küküllői esperesi kerületben is elindult az Eucharisztia éve

Január 15-én van a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánia örökös szentségimádási napja. Az ezt megnyitó ünnepélyes szentmisével kezdetét vette a maros-küküllői főesperesi kerületben az „Együtt Jézussal” nevet viselő lelki program is. (Magyar Kurír)

Az ökumené jegyében ápolja hitét a miami magyar keresztény közösség

A Mindszenty József bíborosról elnevezett utcában található református templomban gyűlnek össze vasárnaponként Miamiban az ott élő magyar református és – magyar katolikus pap híján – katolikus hívek. Bodor Péter Pál református lelkész a miami magyar keresztény közösség harminc évvel ezelőtti és mai életéről beszél a Vatikáni Rádió interjúsorozatának első részében. (Magyar Kurír)

Megyénk több településén megszervezik az ökumenikus imahét alkalmait

A Krisztus-hívők egységéért idén is megszervezik az ökumenikus imahetet január 19–26. között. Az idei hét témája: „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…”. (veol.hu)

Mindenkihez szóló üzenetek

Halálosan megfenyegették a Németországi Protestáns Egyház tanácsának elnökét, Bedford-Strohm püspök urat az interneten. Nem ő az egyetlen, akit hasonló támadás ér elkötelezettsége miatt. (magyarhirlap.hu)

Útravaló – 2020. január 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„Értékes vagy akkor is, ha kettest kapsz”

A feltétel nélkül szerető Istenről beszélnek. Látják a szülők, tanárok, gyerekek mindennapos harcait. Lelkészként szeretnének segíteni nekik. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. január 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 2,18–22 (Magyar Kurír)

Ha a méhben fejlődő baba nem egészséges, mi történhet?

A család legtöbbször nagy szeretettel, tervekkel és reményekkel várja a gyermek érkezését. Azonban előfordul, hogy a piciről kiderül: valamilyen fejlődési rendellenességgel érkezik. Az egyik lehetséges út az indukált vetélés megindítása. Címkék:  második trimeszter abortusz posztabortusz szindróma vetélés fejlődési rendellenesség magzat magzati szűrővizsgálatok (Képmás magazin)

Szolgálni az Úr rendelkezésére állva – Istentiszteletet tartottak a Krisztus-hívők egységéért

Idén január 19. és 26. között rendezik meg az ökumenikus imahetet a Krisztus-hívők egységéért. Az országos ünnepi nyitó istentiszteletet január 19-én tartották Budapesten, a Kálvin téri református templomban. (Magyar Kurír)

A világítótorony magasságából nézni az eseményeket – Interjú Lukács Lászlóval a Vigiliáról

Lukács László piarista szerzetes, pap, teológus, író, tanár 1984-től kezdődően harmincöt éven át volt főszerkesztője a katolikus értelmiség folyóiratának, a Vigiliának. Idén novemberben lemondott tisztségéről. Az elmúlt évtizedekről, a Vigilia küldetéséről, a keresztény értelmiség felelősségéről, az egyházi kommunikációról kérdeztük Lukács atyát. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Isten úgy menti meg a világot a rossztól, hogy azt teljesen magára vállalja!

Január 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya Keresztelő János tanúságtételére és Istennek arra a döntésére irányította a hívők figyelmét, hogy Jézusban a mi oldalunkra áll, és szolidárissá válik velünk, bűnösökkel, és kifejezte azon reményét, hogy eredményes lesz a berlini Líbia-konferencia. Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. (Magyar Kurír)

A csillagokat égre ragasztó Isten – Száz éve született Federico Fellini

Federico Fellini a film történetének Ingmar Bergman mellett valószínűleg legnagyobb alakja. Száz évvel ezelőtt, 1920. január 20-án született a közép-olaszországi Umbria tartomány Rimini nevű kisvárosában. (Magyar Kurír)

Cirkuszi artisták hoztak felüdülést a római Bambino Gesù kórház betegeinek

Január 17-én a gyerekkórházban szentmisével indult a nap, majd a Rony Roller Circus díjnyertes artistái és bohócai szórakoztatták a gyerekeket, akik így egy kis időre elfeledkeztek betegségükről, és nevetve, csillogó szemmel figyelték az ügyes mutatványokat. (Magyar Kurír)

Imádkozott minden megszakítás nélkül – A 750 éve elhunyt Szent Margitra emlékeztek a Margitszigeten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek Szent Margit ünnepe alkalmából a legendás szent tanúságtevő életéről és Krisztus, az eucharisztikus színek mögé rejtőző örök vőlegény iránti életre szóló elkötelezettségéről beszélt január 19-én, vasárnap a margitszigeti kolostorromoknál. (Magyar Kurír)

Anderseniáda a 21. században

A lapozótól a kamaszregényig sok ifjúsági műfajban jeleskedő Scolar Kiadó Scolarkid címet viselő sorozatában kitüntetett helye van a Belgiumban élő, a civil életben rajzot és vizuális kultúrát tanító An Leysen könyveinek. (Magyar Kurír)

Imádkozott minden megszakítás nélkül – A 750 éve elhunyt Szent Margitra emlékeztek a Margitszigeten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek Szent Margit ünnepe alkalmából a legendás szent tanúságtevő életéről és Krisztus, az eucharisztikus színek mögé rejtőző örök vőlegény iránti életre szóló elkötelezettségéről beszélt január 19-én, vasárnap a margitszigeti kolostorromoknál. (Magyar Kurír)

Növekedjünk az alázatban és a hűségben – Főbúcsút ünnepeltek a budapesti Szent Margit-templomban

A budapest-újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit-templom január 13. és 20. között egyszerre ünnepli névadója égi születésnapjának 750. évfordulóját és templombúcsúját. Január 18-án egész napos szentségimádás tartottak a templomban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje jelenlétében, majd este szentmisét ünnepeltek. A szónok Monostori László plébániai kormányzó volt. (Magyar Kurír)

Egy végtelen történet vége – Star Wars: Skywalker kora

A magyar mozikban negyven évvel ezelőtt mutatták be a Csillagok háborúja című filmet. Az első három epizód csak jóval a hivatalos premier után jutott el hozzánk. A hanyatló Nyugat ezzel is megpróbált nyomást gyakorolni a szocialista országokra. Azt hiszem, sikerült is neki. A kilencedik résszel egy negyvenéves történet zárult le. (Magyar Kurír)

Montenegróban életbe lépett a vallásszabadságról szóló új törvény

A vallásszabadságról alkotott új törvényi rendelkezést december végén hagyták jóvá Montenegróban, Szerbia tiltakozása ellenére. A hatályba lépő törvény lehetővé teszi a szerb ortodox egyház templomainak, kolostorainak és más tulajdonainak elkobzását. (Magyar Kurír)

Kis Anglia – Biharban

Nem először, s nyilván nem utoljára igyekszem egy-egy kis bihari krónikával szolgálni Olvasóinknak. Ezúttal a Berettyóújfalu közelében található Zsákára látogatunk el, az egyetlen magyarországi Rhédey-emlékhelyre, az 1858-ban gróf Rhédey Gábor által építtetett, a romantikus historicizmus jegyeit viselő, ritka szépségű kastélyba. (Magyar Kurír)

Legyünk egymással szemben türelmesek

Nagyon sok erőszak, agresszió van a mai gyerekekben, a fiatalokban – A nagy kérdés, hogy lehet legyőzni a bennünk lévő türelmetlenséget, az agresszív hajlamokat? Böjte Csaba január 13-i elmélkedése. Forrás: Magnificat.ro The post Legyünk egymással szemben türelmesek appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Értékmentő fák

Minden fa érdekes, minden fa érték. Amíg él, árnyékot ad, gyümölcsöt hoz, és megtisztítja a levegőt. Kivágás után tucatnyi felhasználási módja lehet; a családi- és a víkendházak bizonyos részei például a mai napig fa alapanyagból készülnek. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 75.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Vallásközi párbeszéd 2.

…„bűnben” a fogpiszkáló – Sándor Frigyes evangélikus lelkész gondolatai   „Ismerjük a székely bácsi esetét: eredetileg asztalt akart faragni, ám az anyag egyre fogyott. Megkérdezték tőle: mi lesz ebből? Fogpiszkáló, ha el nem rontom – így a válasz. A bűnnek tulajdonképpen ez a lényege: fogpiszkáló lesz, ha el nem rontom… Helyre kell állítani a kapcsolatunkat […] The post Vallásközi párbeszéd 2. appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2020. január 19., évközi 2. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„Mint repdeső madársereg, úgy oltalmazza a Seregek Ura Jeruzsálemet…”

(Ézsaiás 31) – Az Úr oltalmaz, megvéd, megtart (5).  – Úgy oltalmaz az Úr, mint a repdeső madár szárnyai oltalmazzák a fészkét. Ismerjük az ide kapcsolódó gyönyörű Igéket: – „…ahogy a sas, röptetve a fészekalját, fiókái fölött repdes, úgy vette őt kiterjesztett szárnyaira, evezőtollán hordozva őt.” (5Mózes 32,11) – „Mily drága a Te szereteted, Istenem! Szárnyad árnyékába menekülnek az emberek.” (Zsoltárok 36,8) – „Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz, pajzs és páncél a hűsége.” (Zsoltárok 91,4) (Dunántúli Református Egyházkerület)

De ha nem tenné is…

Emlékezetes imádságokat felelevenítő sorozatunkban a fasori református gyülekezet tagja meséli el, hogyan ért jó véget egy rettegett vizsga, hogyan épült a bizalma Isten felé és hogyan segíthetjük egymást a bajban. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. január 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 1,29–34 (Magyar Kurír)

Nem mindennapi emberség

Vasárnap kezdődik és január 26-ig tart az ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért. Ismerjék meg az idei témát és az azt kidolgozó országot. Bibliai gondolatokat és imádságokat kínálunk az imahét minden napjára. (reformatus.hu)

A HÉT VERSE – Himnusz Szent Margitról

1270. január 18-án, 750 évvel ezelőtt halt meg Árpád-házi Szent Margit. Égi születésnapja, liturgikus ünnepe estéjén őt köszöntjük – igen régi, 1276 és 1320 között keletkezett verses zsolozsmája vesperásának himnuszával. Egyesítsen nagy örömben a fénylő egekkel ez az esti dicséret. (Magyar Kurír)

A Tiszántúli Református Egyházkerület állásfoglalása a kunágotai helyzetről

Tiszteletben tartják az ártatlanság vélelmét, ugyanakkor a zéró tolerancia elvét alkalmazzák a szexuális visszaélésekkel és az erőszakkal szemben – olvasható a Tiszántúli Református Egyházkerület közleményében, amelyet a Kunágotán kialakult helyzettel kapcsolatban adtak ki. (reformatus.hu)

Szent Lászlótól a sárkányig – Tárlat Herend kincseiből Győrben

Herend ölelésében címmel rendeztek kiállítást Győrben, a Szent László Látogatóközpont Triangulum Galériájában. A Herendi Porcelánmanufaktúra eddig együtt még sosem látott alkotásai számos érdeklődőt vonzottak a megnyitóra. Január 17-én Veres András megyéspüspök köszöntötte az érdeklődőket. (Magyar Kurír)

Mélységes mély a múltnak kútja… – A Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán végzett régészeti feltárásról

A Budai Irgalmasrendi Kórház udvarán 2019 májusa és októbere között a Budapesti Történeti Múzeum régészei, Bencze Zoltán, Kurunczi Mónika és Fényes Gabriella folytattak ásatást több mint 2400 négyzetméteren, amelynek során a mai főváros történetének értékes emlékei kerültek elő. (Magyar Kurír)

A silosi kolostor bencései nyugalmat árasztó gregoriánt ajándékoznak nekünk

Silosi Szent Domonkos kolostora nem csak építészeti különlegesség: a falai között élő szerzetesek gregorián albuma 3. helyet ért el a Billboard 200 listán, amellett háromszoros platinaalbum. (Magyar Kurír)

Kenyérré és borrá, táplálékká válva egymás számára – Korzenszky Richárd OSB az ökumenikus imahét elé

A kereszténységnek tragédiájává válik, ha fontosabb lesz a gyakorlati életünkben az, ahogyan beszélünk és írunk, mint az, Akiről a beszédünk vagy írásunk szól – hangsúlyozza Korzenszky Richárd bencés szerzetes, volt tihanyi perjel az ökumenikus imahét elé írt publikációjában, amelyet január 17-én tett közzé a Facebookon. (Magyar Kurír)

Ozsvári Csaba ötvösművész alkotásaiból nyílik kiállítás Egerben

Ozsvári Csaba alkotásaiból nyílik tárlat az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban január 21-én. Az ötvösművész alkotta többek között a missziós keresztet. (Magyar Kurír)

Békemegállapodás született Dél-Szudánban, hála Ferenc pápának

A fegyveres felkelések, lázongások, polgárháborús összecsapások Salva Kiir elnök,és régi helyettese, Reik Machar támogatói közt történtek. Az elmúlt közel egy évtized... (s4c.news)

Ágnesek szárnyas oltára – A Még egyszer Firenzébe című kötetről

Csaknem ötven éve annak, hogy „irodalmi anyám”, Karig Sára műfordító az Európa Könyvkiadóban bemutatott Gergely Ágnesnek. Számomra ő mindig a nála éppen tíz évvel idősebb, rég halott irodalomtanár-művészettörténész anyámat hozza vissza, aki az Ágnes szülőhelyével, Endrőddel szomszédos, Körös-parti ikertelepülésen, Gyomán látta meg a napvilágot. (Magyar Kurír)

Az Atyától küldött Fiú

Évközi 2. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 1,29–34) (Magyar Kurír)

Damian Stayne: Újítsd meg csodáidat!

Az angol Damian Stayne a Cor et Lumen Christi karizmatikus közösség alapítója. Katolikus, családos ember. Felesége Cathy; két gyermekük van, Miryam és John. Damian Stayne küldetésének tekinti a missziót, világszerte hirdeti Isten gyógyító szeretetének örömhírét, Magyarországon is többször járt már. (Magyar Kurír)

„Akik ott voltak és elestek, helytálltak” – A doni hősökre emlékeztek Székesfehérváron

A Magyar Tartalékosok Szövetsége által szervezett XX. Doni Hősök Emlékmenet és Túra január 16-án, szentmisével kezdődött, melyet Spányi Antal püspök mutatott be az elhunyt katonák lelki üdvéért a Szent Imre-templomban. A Városház téren mécsesgyújtással tisztelegtek a doni hősök emléke előtt. Január 17-én a Fekvő katona szobrától, dobszó kíséretében indult útnak az emlékmenet. (Magyar Kurír)

Vallásközi párbeszéd 1.

…ha vétünk a szeretet ellen – Csókay Károly jezsuita szerzetes gondolatai „…Hogy hasonlók tudjunk lenni a mi teremtő Urunkhoz, hogy megosszuk az Ő életét, erre vagyunk teremtve. Ugye, milyen csodálatos perspektíva mindnyájunk számára, hogy egy kicsikét istenképű emberek legyünk?!” – hallhattuk Csókay Károly jezsuita szerzetestől. Történelmi eseménynek mondhatjuk azt a találkozót, ahol nyolc vallás képviselői […] The post Vallásközi párbeszéd 1. appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Összetartozás túl a pálinkán és a kürtöskalácson – Gondolatok Trianon tükrében

Idén emlékezünk a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára. Az alábbiakban főszerkesztői jegyzetet adunk közre. (Magyar Kurír)

Piarista iskolák országos kórustalálkozóját tartották Budapesten

Január 10. és 12. között rendezték meg a több évtizedes hagyománnyal bíró országos piarista kórustalálkozót, közel háromszázharminc diákkórus-énekes és negyven zenész részvételével a budapesti piarista gimnáziumban és a piarista kápolnájában. A találkozó fő célja a közös éneklés és muzsikálás örömének megélése, a kóruskultúra és az ehhez kapcsolódó közösségek építése, hagyományőrzés. (Magyar Kurír)

Szép szavak helyett beszéljenek a tettek – Egy ortodox pap ökumenéélménye Debrecenben

A „Szólj be a papnak” sorozat következő eseménye kapcsán Sipos Barnabás ortodox parókusnak tették föl a kérdést, tapasztalta-e már a különböző felekezetű keresztények igazi egységét. Válaszát az alábbiakban olvashatják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. január 18., Árpád-házi Szent Margit

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Kányádi Sándor: Favágók

Van feladat, amit nem hinnénk, hogy el lehet végezni, utólag mégis örülünk, hogy belekezdtünk. Fütyülni a hóra s a dermesztő hidegre, kinn az erdőn ilyenkor tanyázni ki merne? Fűrész harsog, motor zúg, csitt-csattog a fejsze, valakinek mégiscsak volt kimenni mersze. Nem is egy, de seregnyi kemény férfiember dönti a fát, birkózik hóval és hideggel. De […] The post Kányádi Sándor: Favágók appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Komoly elhatározás

– Ha a főnök vissza nem vonja, amit ma délelőtt mondott, én elmegyek a vállalattól!… – Miért, mit mondott? – Azt, hogy ki vagyok rúgva. The post Komoly elhatározás appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Mai evangélium – 2020. január 18., Árpád-házi Szent Margit

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 25,1–13 (Magyar Kurír)

Szent Margittal találkozhatunk a szigeten

Beran Ferenc teológus, budapest-újlaki plébános meghívását adjuk közre az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Tudjunk áldozatot vállalni embertársunkért – Lejtényi Emánuel triduuma a Szent Margit-templomban III

A budapest-újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit-templom január 13. és 20. között egyszerre ünnepli névadója égi születésnapjának 750. évfordulóját és templombúcsúját. A rendezvénysorozat keretében január 15. és 17. között Lejtényi Emánuel csobánkai és pomázi plébános az este 6 órakor kezdődő szentmiséken lelkigyakorlatos szentbeszédsorozatot, triduumot tart. (Magyar Kurír)

Árpád-házi Szent Margit szűz

Szent Margitra, a nagy engesztelőre, IV. Béla király leányára emlékezünk ünnepén, égi születésnapjának 750. évfordulóján. Az Árpád-házi királylány 1270. január 18-án, huszonnyolc éves korában halt meg. (Magyar Kurír)

Hogyan regisztráljunk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra? Fábry Kornél és Süveges Gergő segít

Pontról pontra segítenek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való jelentkezésben azok az „oktatóvideók”, amelyekben Fábry Kornél, a NEK főtitkára és barátja, a médiából jól ismert Süveges Gergő segítenek az egyéni és csoportos regisztrációban papoknak és világiaknak egyaránt. Ahogy azt már jól tudjuk, a világeseményt szeptember 13. és 20. között rendezik meg Budapesten. (Magyar Kurír)

A lelkek és a tárgyak gazdagsága – Beszélgetés Kontsek Ildikóval az Agnus Dei kiállításon

Az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatójával, Kontsek Ildikóval a Pesti Vigadóban találkoztunk, ahol éppen tárlatvezetést tartott az érdeklődő közönségnek az Agnus Dei – Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon című kiállításon. (Magyar Kurír)

Finn evangélikus küldöttséget fogadott Ferenc pápa

Az idei ökumenikus imahéthez és Szent Henrik ünnepéhez kapcsolódva január 17-én, pénteken fogadta a pápa a Vatikánban a finnországi evangélikus keresztények küldöttségét. Beszédében a keresztségből eredő közös elkötelezettségre hívta fel a figyelmet, mely a vendéglátásban is megnyilvánul. (Magyar Kurír)

Miért sír? – 9 „varázslat”, ami segít megnyugtatni a kisgyerekeket

Nemrégiben óvodapedagógusoknak tartottam tréninget, kisfilmeket néztünk hisztiző, síró, nyafogó és kesergő gyerekekről, majd próbáltuk megfejteni a háttében meghúzódó érzelmeket. Számtalan szempont merült fel, és minden gyerek esetében másfajta sírásról beszéltünk. A gyerekek sírtak, mert hiányzott nekik az anyukájuk, mert fáradtak voltak, mert nem akarták, hogy az óvó néni vizet öntsön a poharukba, mert nem tudták feldolgozni a sokféle ingert, mert elutasították őket, mert féltek, mert dühösek voltak. Különféle sírások, amiknek nem mindig látjuk pontosan az okát és történetét, mégis valamiért azt várjuk, hogy megtalálhatjuk az egyetlen és tökéletes csodamódszert a kezelésükre. Reménykedünk, de sejtjük, hogy nincs egyetlen eszköz, mert valójában egyén‑, helyzet‑ és életkorfüggő, hogy mivel érdemes próbálkozni. Íme, néhány ötlet, amik segíthetnek a megoldások megtalálásában. Varázslatok, (Képmás magazin)

Gyerekek, család, otthon – Ferenc pápa néhány átütő mondata a héten

Keresztelés a Sixtus-kápolnában, Angelus, katekézis – Ferenc pápa mindegyik alkalommal megosztott velünk olyan gondolatokat, amelyeken elmélkedhetünk vagy amelyek egyszerűen melegséggel töltik el szívünket. (Magyar Kurír)

Utolsó szög a polgári kezdeményezések koporsójába: elkaszálták az „Egy közülünk”-et

Már Tina Turner is megénekelte a „We are the world” című zeneszámban, hogy „Isten nagy családjába tartozunk mindnyájan” – ezt mintegy megerősítette az Európai Bíróság ítélete a „Brüstle kontra Greenpeace”-perben, kimondva, hogy az emberi embriók az emberiség családjába tartoznak, ezért nem tehetők ipari vagy kereskedelmi árucikké. Ez a bírósági döntés adta az „Egy közülünk”-kezdeményezés jogi alapját. Címkék:  Egy közülünk abortusz életvédelem pro-life mozgalom (Képmás magazin)

Veled lettem én… – „Gyerünk, válassz, alkoss, varrj!”

Levél egy nagyapához, aki játszva tanított élni, varrni, szabaddá válni. Az élet egyik új fejezete összefonódik régi történésekkel, és a múlt megelevenedik Platthy Ildikó emlékei alapján. Címkék:  Veled lettem én nagyapa unoka varrás szabómester (Képmás magazin)

Zászlómegáldás és emlékmenet a doni hősök emlékére - beszámoló

2020.01.16-19. - "A legelveszettebb helyzetben is cselekedni tudtak". Székesfehérváron a Doni Hősök Emlékmenet és Túra központi nyitóeseményén Spányi Antal megyés püspök celebrált szentmisét. Országszerte 20. alkalommal indulnak meg a doni emlékmenetek. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Hiteles? Torzít? Fikció? – Egy magyar jezsuita A két pápáról

Annyi vélemény után most egy rendtárs részletekbe menő kritikáját is olvashatjuk: Koronkai Zoltán SJ a Válasz Online portálon írt A két pápa című sokat vitatott filmről. (Magyar Kurír)

Egy fiatal nő a rendszerváltás idején – Moszkva-parti hónapok

1989 végén három hónapot Moszkvában töltöttem „részképzésen”, ahogy akkor a féléves ösztöndíjakat hívták. Akkoriban, a peresztrojka és glasznoszty idején, Gorbacsov vezetése alatt szabadabb volt a légkör a Szovjetunióban, a magyarok nagyon népszerűek voltak az oroszok körében. Sokakkal beszélgettem, s miközben bejártam a tízmilliós, óriási várost, számos olyan tapasztalatot szereztem, amelyeket ma már nyugodtan nevezhetünk történelminek. Címkék:  rendszerváltás Oroszország Moszkva (Képmás magazin)

Megöltek egy 83 éves belga misszionáriust Dél-Afrikában

„Mélyen megrendít bennünket, ami történt. Kezét és lábát összekötve, nyaka körül kötéllel talált rá hétfőn délután egy plébániatag. Jeff atya... (s4c.news)

Meggyilkoltak egy idős belga misszionáriust Dél-Afrikában

A Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai rend megdöbbenéssel értesült Jozef Hollanders haláláról. A szerzetest Dél-Afrika északnyugati tartományában, Bodibe város plébániáján ölték meg egy rablási kísérlet során január 12-én, vasárnap éjjel – adta hírül a Fides missziós hírügynökség. (Magyar Kurír)

Elhunyt Kolba Judit régész, muzeológus

Január 5-én, életének 83. évében elhunyt Dr. H. Kolba Judit régész, muzeológus, történelem szakos tanár. Katolikus elkötelezettsége szakmai ismeretein kívül jelentős tényezőnek bizonyult az Egyház műkincseinek felmérésében. Temetése február 6-án lesz a Farkasréti temetőben; ezt követően gyászmisét mutatnak be lelki üdvéért az Apor Vilmos téri Keresztelő Szent János-templomban. (Magyar Kurír)

Öltözzünk bele mindennap Krisztusba – Lejtényi Emánuel triduuma a Szent Margit-templomban II.

A budapest-újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit-templom január 13. és 20. között egyszerre ünnepli névadója égi születésnapjának 750. évfordulóját és templombúcsúját. A rendezvénysorozat keretében január 15. és 17. között Lejtényi Emánuel csobánkai és pomázi plébános az este 6 órakor kezdődő szentmiséken lelkigyakorlatos szentbeszédsorozatot, triduumot tart. (Magyar Kurír)

Az első évek élményei örökre bennünk maradnak

A kisgyermekkori elme olyan, mint egy világra nyíló ablak a soha vissza nem térő lehetőségek befogadására – vallja Dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, aki a varázslatos gyermeki elmét kutatja a Nemzetközi Kisgyermekkori Neuropedagógiai Kutatócsoport és Laboratórium vezetőjeként. Az életünket meghatározó első nyolc év jelentőségéről beszélgettünk. Címkék:  Dr. Varga László dékán kisgyermekkor gyermeknevelés agykutatás neuropedagógia (Képmás magazin)

Mi lehet a kiskakas mai gyémántja?

A mi nemzedékünk megszokta az úgynevezett szocializmusban, hogy a jó nem hever az utcán. Rengeteg energiát fektettek a szüleink abba, hogy megtalálják azokat a helyeket, ahol érték van. Mintha a szemétdomb tetején éltünk volna, és az élet örök kapirgálásban telt volna, hogy megtaláljuk végre azt, ami nem talmi, rongy – semmi. Ma pedig úgy tűnik, mintha tele lenne gyémánttal a szemétdomb. Minden csillog, hihetetlen értékesek még azok a tárgyak is, amik a kukába kerülnek. De a csillogás csak a látszat. Szó sincs arról, hogy az igazi gyémánt ott lenne előttünk. Szinte minden bizsu. Címkék:  Janne Teller Semmi kiskakas gyémántja (Képmás magazin)

A Ceferino Ház vendége volt Marton Zsolt püspök

A Váci Egyházmegye cigánypasztorációs központjába, a szátoki Ceferino Házba látogatott január 7-én Marton Zsolt váci megyéspüspök. A főpásztorral való találkozón jelen voltak a cigánypasztorációs munkatársak, önkéntesek, gyermekcsoportok vezetői, a helyi baba-mama klub vezetője és a Szátoki Roma Önkormányzat vezetője. (Magyar Kurír)

Játékkal az online zaklatás ellen

Cél a gyerekek közötti erőszak és az online zaklatás megállítása. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Márk metropolita főpapi szentelésének évfordulója

2020 január 14-én volt főpásztorunk főpapi felszentelésének 16. évfordulója. Ebből az alkalomból az egyházmegye papjai és hívei szeretettel köszöntötték Márk metropolitát a következő levéllel: „Eminenciás Urunk, szeretett Főpásztorunk! Szívből köszöntjük főpapi felszentelésének évfordulója alkalmából! A jó Isten kegyelmét, segítségét, jó egészséget és az Ön főpapi stólája védelmét élvező magyarországi és a rjazanyi föld híveinek megértő […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Milyen feladatai vannak egy nyugdíjasnak?

Manapság nem menő sem idősnek lenni, sem annak látszani. Míg az ókorban egy tisztességes tanácsos csak élemedett korú férfi lehetett, ezzel bizonyította élettapasztalatát és bölcsességét, addig a 21.században a fiatalság frissessége és lendülete mindent visz. Címkék:  nyugdíjas nagyszülők nagyszülő-unoka kapcsolat (Képmás magazin)

Azbej Tristan: A magyar kereszténydemokrácia küldetése nem áll meg az ország határainál!

– Egy évvel ezelőtt a keresztényüldözés válságát egy tóhoz hasonlítottuk, ami egyszerre mélyül és szélesedik. A híradások alapján úgy tűnik,... (s4c.news)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Diakónusokat szenteltek Gyulán

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök diakónussá szentelte Amanso Brendan Chikát, Balogh Ottót, valamint Nnadi Onyedikachi Benjamint, a Szent Gellért Szeminárium 5. évfolyamának növendékeit január 11-én, szombaton a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Gondolunk a szívünk egészségére is?

Nemcsak a test, hanem a lélek betegségeit is föl kell ismernünk és gyógyítanunk. Ehhez be kell látnunk bűneinket, és bocsánatot kell kérnünk Istentől – erről elmélkedett a pápa január 17-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. (Magyar Kurír)

Milyen feladataim vannak nyugdíjasként?

Manapság nem menő sem idősnek lenni, sem annak látszani. Míg az ókorban egy tisztességes tanácsos csak élemedett korú férfi lehetett, ezzel bizonyította élettapasztalatát és bölcsességét, addig a 21.században a fiatalság frissessége és lendülete mindent visz. Címkék:  nyugdíjas nagyszülők nagyszülő-unoka kapcsolat (Képmás magazin)

Istentisztelet közvetítés Kaposvárról

A kaposvári református templomból közvetít istentiszteletet a Kossuth Rádió január 19-én, vasárnap délelőtt 10 órakor. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Jelenleg 260 millió keresztényt üldöznek világszerte

Az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet kiadta a tavalyi adatok alapján frissített jelentését a keresztényüldözésről. A civil szervezet szerint napjainkban a világ 73 országában összesen 260 millió Krisztus-hívőt üldöznek hitéért. A jelentést január 15-én mutatták be az olasz képviselőházban. (Magyar Kurír)

„Nem akarunk mást, egyedül Istent” – Fogadalommegújítással ünnepeltek a pécsi pálosok

Január 15-én, a Magyar Pálos Rend főünnepén megújították fogadalmaikat a pécsi pálos szerzetesek. A Remete Szent Pál ünnepén bemutatott szentmise végén – a hagyományoknak megfelelően – megáldották a jelen lévő gyermekeket. (Magyar Kurír)

A média az emberért, a családokért van! – Ismét átadták a magyarországi és a külhoni Média a Családért-díjakat

Az újságírók szakmai elismeréseit január 16-án adták át az Operaház hamarosan megnyíló új játszóhelyén, a kőbányai Eiffel Műhelyházban. A díjat 2007-ben alapította a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin. A magyarországi, valamint a külhoni Média a Családért-díj mellett gazdára talált két közönségdíj és az EMMI különdíja is. A díjátadó gála házigazdái Szám Kati, a Képmás főszerkesztője, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója voltak. Címkék:  Külhoni Média a Családért-díj 2019 Külhoni Média a Családért-díj családbarát média (Képmás magazin)

Jézus-szobor felállítása ellen tüntettek a hindu nacionalisták

Hindu nacionalisták százai tüntettek egy, méretében a Rio de Janeiróban található monumentális alkotással vetekedő Krisztus-szobor tervezett felállítása ellen a dél-indiai... (s4c.news)

Ökumenikus imahét

Kedves Testvérek! „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…” (ApCsel 28,2) A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2020. január 19–26. között szervezi az ökumenikus imahetet. Az országos nyitó istentisztelet 2020. január 19-én, vasárnap 18 órakor lesz a Kálvin téri református templomban. Igét hirdet dr. Erdő Péter bíboros és Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke. A liturgiában szolgálnak […] (baptist.hu)

Már Szent Miklós ikonja is óvja a Balkányban járókat

Újabb út menti ikont adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban. Szent Miklós ikonját Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szentelte meg január 7-én. (Magyar Kurír)

Még mindig nem jutott nyugvópontra a marosvásárhelyi iskola ügye

A marosvásárhelyi táblabíróság alkotmányossági kifogást emelt január 15-én a román kormány 2018/48-as sürgősségi rendelete ellen, amely három másik jogszabály módosításával lehetővé tette, hogy Marosvásárhelyen minisztériumi rendelettel alapítsák újra a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot. (Magyar Kurír)

Ajánlj egy gyerekkönyvet! – Csemer Boglárka, Boggie

Szívügyünknek tekintjük az olvasás népszerűsítését. Egy ismert és hiteles személy ajánlása sokat segíthet egy jó könyv kiválasztásában. Ezért indítjuk el új sorozatunkat, amelyben ismert kisgyermekes apukákat és anyukákat kérdezünk írókról, könyvekről, mesékről, az olvasáshoz fűződő emlékeikről, körkérdés formájában. Elsőként Csemer Boglárka, Boggie válaszolt nekünk. Címkék:  Csemer Boglárka Boggie interjú mesekönyv (Képmás magazin)

Vezetői tanácskozást tartottak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központjában

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tíz köznevelési és három szociális intézményének vezetői tanácskoztak január 15-én a püspöki hivatalban. (Magyar Kurír)

India: a szír-malabár püspökök aggódnak az új állampolgársági törvény miatt

Az indiai szír-malabár főpásztorok aggodalommal tekintenek a január 11-én hatályba lépett állampolgárságra vonatkozó új törvényre. Hatalmas tiltakozás kísérte decemberben a törvény jóváhagyását, amelynek bevezetését a kormányon levő hindu nacionalista párt (BJP) kezdeményezett. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. január 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Evangélisták szemével olvasva

Richard B. Hays könyve arra érzékenyít minket, hogy felfedezzük az Újszövetségben is az Ószövetséget, Jézus Krisztusban pedig az Ószövetség Istenét. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. január 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 2,1–12 (Magyar Kurír)

Michael A. Blume SVD nuncius Szent Arnold ünnepén: Eucharisztia és misszió összetartozik

Január 15-én, az Isteni Ige Társasága alapítója, Szent Arnold Janssen liturgikus emléknapján a Magyarországon szolgáló verbita szerzetesek, világi munkatársaik és jótevőik együtt ünnepeltek a Szent Arnold Lelkigyakorlatos Házban, Budapesten. A rendalapító ünnepén Michael A. Blume SVD apostoli nuncius mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Lefejezések, elrabolt szeminaristák – Fokozódik a keresztényüldözés Nigériában

Fegyveresek vittek magukkal négy szeminaristát a fővárostól, Abujától 140 kilométerre északra fekvő Kakau településről, a Jó Pásztorról elnevezett nagyszemináriumból január 8-án. December 26-a óta még inkább fokozódik a keresztényüldözés a területen, sok keresztényt brutálisan meggyilkoltak. (Magyar Kurír)

Nem kell mindig gyémántfény

Mindig ugyanott parkolok, és ugyanott is megyek be. Ismerem a járást, tudom, mit hol találok. A bevásárlólistát is ennek megfelelő sorrendben, az áruházat gondolatban végigjárva írom: a kutyakaja az első, az ásványvíz az utolsó. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Három tanárt gyilkoltak meg Kenyában

A hatóságok megerősítették a hírt, mely szerint a Szomáliával határos Garissa megyében három tanárt megöltek az al-Shabaab fegyveresei – számolnak... (s4c.news)

Egy protestáns mozgalom alapítója visszatért a Katolikus Egyházba

Egy népszerű nem felekezeti mozgalom indiai alapítója a hívek egy részével együtt visszatért a katolicizmushoz, azután, hogy több mint tíz évig pünkösdista pásztor és prédikátor volt. (Magyar Kurír)

Legyen meg Isten helye életünk kolostorában – Lejtényi Emánuel triduuma a Szent Margit-templomban I.

A budapest-újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit-templom január 13. és 20. között egyszerre ünnepli névadója égi születésnapjának 750. évfordulóját és templombúcsúját. A rendezvénysorozat keretében január 15. és 17. között Lejtényi Emánuel csobánkai és pomázi plébános mutatja be az este 6 órakor kezdődő szentmiséket, melyeken lelkigyakorlatos szentbeszédsorozatot, triduumot tart. (Magyar Kurír)

Ő és én – 52 ember, aki meri vállalni istenhitét

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői a mai világban is találtak 52 olyan magyar embert, aki tanúságot mer tenni istenhitéről. Tavaly karácsonykor Ő és én címmel indult sorozat az ő vallomásaikkal. (Magyar Kurír)

Elhunyt Horváth Zsolt pókaszepetki plébános

A Veszprémi Főegyházmegye érseke, papsága és a rokonság fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Horváth Zsolt életének 67., áldozópapságának 42. évében, 2020. január 15-én, szentségekkel megerősítve, visszaadta lelkét Teremtőjének. (Magyar Kurír)

A sokszínű vallás, 2020. január 5.

A Duna Televízió „A sokszínű vallás” című műsorának 2020. január 5-i adásában portréfilmet vetített Mikes Balázsról és Antóczi-Mikes Krisztináról, a Wesselényi Utcai Baptista Gyülekezet elöljárójáról és kedves feleségéről. A beszélgetés Istenről, családról, gyülekezetről folyt. Nézzük, hallgassuk őket nagy szeretettel! A műsorokkal kapcsolatos észrevételeiket, kérjük, a musorok@baptist.hu e-mail-címre küldjék. (baptist.hu)

„A lepra nem az, aminek gondolod!”

A címbeli mondatot adta mottóul az ILEP (a világ lepraszervezeteinek közössége) a 2020. évben január 26-ra eső lepra elleni harc világnapjának. Figyelemfelkeltő, segítést ébresztő céllal tartjuk meg világszerte, így Magyarországon is. Ma is minden második percre jut egy újabb diagnózis a földön, és közülük minden ötödik egy gyermek! A lepramentes világ eléréséig még nagyon sok […] (baptist.hu)

Ferenc pápa: Jézus érted jött, a legnagyobb bűnösért – mindannyiunkért

Az Úr közel áll hozzánk, „együttérzése által magára veszi problémáinkat, bűneinket, lelki betegségeinket” – mondta homíliájában Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában január 16-án bemutatott szentmisén. (Magyar Kurír)

„Valójában soha nem leszünk méltók a papságra” – Interjú Borbás Sándor papnövendékkel

Arról kérdezte a Pécsi Egyházmegye munkatársa a papságra készülő Borbás Sándort, hogy honnét indult, hol lépett a papság felé vezető útra, miként formálódott az elmúlt évek során, és mi motiválta a szemináriumba való jelentkezését. (Magyar Kurír)

Munkabírásáról, odaadásáról legendák keringtek – Zalka János püspökre emlékezik a Győri Egyházmegye

Január 19-én Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutat be elődje, a kétszáz éve született Zalka János tiszteletére a veszkényi Keresztelő Szent János születése-templomban. A 19. századi főpásztor életét püspöki jelszava is szimbolizálja: „Fortiter et suaviter” – „Bátran és szelíden”. (Magyar Kurír)

Skatulyák helyett segítség

Hat év alatti, elsősorban a tanulásban és értelmileg akadályozott, valamint az autizmussal élő gyermekek korai fejlesztése folyik a kilencedik kerületi Bakáts utcában. A Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Budapesti Tagintézményében jártunk. (reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Országszerte tíz nagyvárosban vetítik a Jób lázadása restaurált változatát

A holokauszt nemzetközi emléknapjától, január 27-től országszerte visszatér a mozikba Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült és 2019-ben restaurált filmklasszikusa, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből. A felújított változat bemutatója alkalmából közönségtalálkozót és beszélgetést tartanak Budapesten, az Urániában. (Magyar Kurír)

Az amerikai kiadó figyelmen kívül hagyta XVI. Benedek kérését, nem változtatott a könyv szerzőségén

A francia és az amerikai kiadó mégis XVI. Benedek társszerzőségével adta ki január 15-én Robert Sarah bíboros Szívünk mélyéből című könyvét. A kötet körül kialakult vita nyomán eltérően járnak el az egyes könyvkiadók – az Ignatius Press kitart a társszerzőség mellett, teljesen figyelmen kívül hagyva az emeritus pápa kérését, melyet személyi titkára, Georg Gänswein tolmácsolt január 14-én. (Magyar Kurír)

Nagypeleskei Istenszülő-ikon a pápánál

Január 15-én, a szerdai általános kihallgatása végén Pallai Béla nagypeleskei parókus és Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész átadták a pápának a nagypeleskei ikon másolatát. (Magyar Kurír)

A magyar bencésekre is lehet szavazni a Highlights of Hungary jelöltjei között

Januárban lehet szavazatot leadni a kurátorok által kiválasztott jelöltekre, köztük a magyar bencés szerzetesközösségre, értve ez alatt a Pannonhalmi Főapátságot, Tihanyt és Bakonybélt. (Magyar Kurír)

Rövid terápiás programot szervez a Bonus Pastor Alapítvány

A Bonus Pastor Alapítvány 15 éve szervez rövid távú terápiás programokat szenvedélybeteg férfiak és nők számára. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Péter István lelkész beiktatása a Vámospércsi Baptista Imaházban

2019. november 10-én délután a békési fúvószenekar hangjai hívogatták a kedves vendégeket a Vámospércsi Baptista Imaházba Péter István lelkész beiktatási ünnepére. Nagy örömünkre testvérünk elvállalta Vámospércs és körzetének pásztorlását. Nagy áldozatot vállalt a testvér értünk, hisz Békésről jön hozzánk havonta többször autóval. Az ünnepségen a Mk 6,30–44 alapján igét hirdetett Papp János, a Magyarországi Baptista […] (baptist.hu)

Család- és párterápia a budapesti RÉV szolgálatnál

A Katolikus Karitász budapesti RÉV szolgálata térítésmentes család- és párterápiát biztosít azok számára, akik családi konfliktusokkal küzdenek, és szeretnének javítani a kommunikáción a családban. (Magyar Kurír)

Erőnk Forrása – Húszéves a Debrecen Televízió hitéleti magazinműsora

Húsz éve az ökumené jegyében hívták életre a Debrecen Televízió heti magazinműsorát, amely a felekezetek életének, hitvallásának, missziójának bemutatásán keresztül hirdeti Isten végtelen szeretetét, a keresztény–zsidó kultúrkört és az örök értékeket. (Magyar Kurír)

Növekedett a katolikusok száma Dél-Koreában

Dél-Korea katolikusainak aránya az elmúlt két évtizedben 8,3 százalékról 11,1 százalékra növekedett. A szentmisére járók száma azonban csökkent, ezért a helyi egyház szükségesnek tartja átgondolni missziós munkáját és az evangelizálás irányvonalait. (Magyar Kurír)

Nyolcórás foci Hajdúdorogon

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg Hajdúdorogon a Nyolcórás foci elnevezésű hagyományos labdarúgó-tornát. A Szent Bazil Oktatási Központban jelenlegi és volt diákok, szülők, helyi vállalkozók, a debreceni Metropóliai Hivatal munkatársai, a kárpátaljai testvériskola diákjai, valamint a szomszéd településről érkezők versengtek január 11-én. (Magyar Kurír)

Ellens?gt?l azt megmenti, nem hagyja ?t b?nbe esni ? Szent Mikl?s ikonja ?vja Balk?nyban az ?ton elhalad?kat

?jabb ?tmenti ikont adtak ?t Balk?nyban. Szent Mikl?s ikonj?t Szocska A. ?bel megy?sp?sp?k szentelte meg janu?r 7-?n. (nyirgorkat.hu)

A nagypeleskei Istensz?l?-ikon R?m?ban

Janu?r 15-?n Ferenc p?pa szerdai ?ltal?nos kihallgat?sa v?g?n, Pallai B?la nagypeleskei par?kus ?s dr. P?kozdi Istv?n budapesti egyetemi lelk?sz ?tadt?k a p?p?nak a nagypeleskei Istensz?l?-ikon kisebb m?solat?t. (nyirgorkat.hu)

Muzeális értékű úrasztali terítők áztak el Kecskeméten

Csőtörés miatt elázott a kecskeméti Ráday Múzeum raktára, több mint 200 úrasztali terítő ázott el, de megrongálódott a gyűjteményből Ravasz László püspök karosszéke is. A kár mértéke elérheti az egymillió forintot. A múzeum januárra bezárt. (reformatus.hu)

Útravaló – 2020. január 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Evangélikus riportok - Krisztusi alapok

(NAVA_Video )

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

A bihari pusztaság költője

Sinka István életműjében saját sorskérdéseink is visszaköszönnek. Önarcképet tart elénk, mert benne vagyunk minden versében. Szabó Szabolcs előadása a Harkányi Szabadegyetemen. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. január 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mk 1,40–45 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban