Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Az amerikai püspöki testület elnöke közleményt adott ki Joe Biden beiktatása alkalmából

José H. Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke közleményt adott ki Joseph R. Biden, az Egyesült Államok 46. elnökének beiktatása alkalmából, melynek magyar nyelvű fordítását teljes egészében közreadjuk. (Magyar Kurír)

A katolikus egyház segíti a Hondurasból menekülő, Guatemalában erőszakot elszenvedő tömegeket

A Közép-Amerikai Püspöki Titkárság (SEDAC) felhívást tett közzé a tömegesen elvándorló hondurasi emberek kapcsán, akik karavánban igyekeznek az Amerikai Egyesült Államok felé, s akiket erőszakkal tartóztattak fel Guatemalában. (Magyar Kurír)

Nyelvünkben élünk

A pontos kifejezés szóban és írásban nemcsak a megértést segíti, de kellő tiszteletadást is jelenthet. Vajon mennyire fogékonyak az igényes nyelvhasználatra a digitális bennszülött fiatalok? A magyar kultúra napján Kerekes Barnabás anyanyelvtanárral, nyelvművelővel beszélgettünk. (parokia.hu)

Fejezzék be Szíria polgárainak kollektív megbüntetését!

(reformatus.hu)

Felföldi László püspök látogatása a Pécsi Egyházmegye esperesi kerületeiben

Felföldi László az elmúlt hetekben a járvány miatt külön alkalmakkor találkozott a pécsi, a mohácsi, illetve a siklósi esperesi kerületekben szolgálatot teljesítő lelkipásztorokkal. Január 21-én a komlói esperesi kerület Komlón, Magyarszéken, Pécsváradon, Sásdon és Szászváron szolgálatot teljesítő papjaival találkozott a pécsváradi Nagyboldogasszony-plébánián. (Magyar Kurír)

Hogyan lesz egy bálnamániás kislányból cetbiológus, aki a Föld legnagyobb halainak védelméért és megismeréséért dolgozik?

„Gyerekként nagyon vonzottak az olyan bálnákról szóló alkotások, mint amilyen például a »Szabadítsátok ki Willyt!« vagy a National Geographic-epizódok” – mondja Székely Dóra cetbiológus, aki kiváló példa arra, hogy ha mindent beleadunk, az álmaink valóra válhatnak. Hogy tanulmányait finanszírozni tudja, dolgozott külföldön eladóként és ételkiszállítóként. Jelenleg a Koppenhágai Egyetem doktori iskolájában tanul és folytat kutatásokat, májusban pedig Grönlandra készül egy kutatócsoporttal. (Képmás magazin)

Csatlakozzunk minél többen a felhíváshoz! – Imádságot kérnek Sabjanics Miklós atya gyógyulásáért

A Veszprémi Főegyházmegye papját, Sabjanics Miklós kerületi esperest, badacsonytomaji plébánost koronavírus-fertőzéssel az ajkai kórházban ápolják. A főegyházmegye honlapján közzétett felhívásban imádságot kér gyógyulásárért Udvardy György érsek. (Magyar Kurír)

Fekete Károly református püspök: Isten nem „egykéket” akar, hanem testvéri közösségre hív

Debrecenben az ökumenikus imahét szerdai napján, január 20-án a hagyománynak megfelelően a Szent Anna-székesegyházban gyűltek össze a város keresztény felekezeteinek hívei és vezetői. Ezen alkalmon mindig a római katolikus főpásztor köszönti a híveket, és a református püspök hirdet igét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa egy iraki síita vallási vezetővel is aláírhatja az egyetemes testvériség dokumentumát

Tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy Ferenc pápa és al-Sistani ajatollah a márciusi iraki apostoli látogatás során közösen aláírhat egy dokumentumot az egyetemes testvériségről a sííta iszlám szent városában, Najafban. (Magyar Kurír)

Kiss-Rigó László püspök megáldotta a Balassi Bálint-emlékkardokat

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök január 20-án megáldotta a Balassi Bálint-emlékkardokat a szegedi püspöki kápolnában tartott szentmise keretében. Az emlékkardokat Bálint napján, február 14-én adják át egy magyar költőnek, valamint egy külföldi műfordítónak. (Magyar Kurír)

Lackfi János: Sehonnai bitang ember

A dohányról leszokóban ittam egyet Lesothóban, a börtönből megszökőben megpihentem Mexikóban, útlevelem visszavonva, nem mehetek Lisszabonba. (Képmás magazin)

ONLINE Langham igehirdető-műhely – 2021

(reformatus.hu)

Kiss-Rigó László püspök megáldott a Balassi Bálint-emlékkardokat

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök január 20-án megáldotta a Balassi Bálint-emlékkardokat a szegedi püspöki kápolnában tartott szentmise keretében. Az emlékkardokat Bálint napján, február 14-én adják át egy magyar költőnek, valamint egy külföldi műfordítónak. (Magyar Kurír)

A jeruzsálemi latin pátriárka hivatalos látogatást tett Jordániában

Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka jordániai hivatalos látogatása keretében január 18-án, hétfőn találkozott a jordániai parlament alsóházának elnökével Abdul Mun’im Odattal. A jeruzsálemi latin patriarkátus hírportálja számolt be a tárgyalásokról. (Magyar Kurír)

„A kiselejtezettek szolgái vagyunk” – Ferenc pápa videoüzenetben buzdította a venezuelai papokat

Spanyol nyelvű üzenetében a pápa megköszönte a venezuelai püspökök, papok és szerzetesek szolgálatát, amit a világjárvány idején eddig nyújtottak, s arra kérte őket, szeressék a leghátrányosabb helyzetűeket, hogy „e válságos időszakban érezzék, elkísérik, támogatják és szeretik őket”. Szeretet és szolgálat – e két alapelvet, utat jelölte ki a Szentatya lelkipásztori szolgálatuk felfrissítésére. (Magyar Kurír)

Jakó Dénes Tanműhely 2020

A 2020. esztendő nagy kihívások elé állította mindennapi életünket, hiszen a koronavírus gyors terjedése határt szabott az eddig jól működő programjainknak és egyáltalán a hétköznapjainknak.… (Evangelikus.ro)

A magyar kultúra napja a Nemzeti Múzeumban – online

Ígéretes online programok várják a „látogatókat” január 22-én. (nyirgorkat.hu)

A kijárási tilalom alatt törték össze egy budapesti plébánia Szűz Mária-szobrát

Rongálással gyanúsítják azt a férfit, aki január 19-én 22 óra 43 perc körül egy Budapest VIII. kerületi plébánia bejárati ajtaját befeszítette, majd összetörte az előtérben lévő Szűzanya-szobrot. (Magyar Kurír)

Újraindította a Papifrankó YouTube-csatornát Hodász András atya

Tavaly voltak olyan vélemények, hogy az egyház vezetése hallgattatta el a népszerű papot. Ezt nem erősítette meg, csak annyit jelentett be, hogy folytatják. (szeretlekmagyarorszag.hu)

Ferenc pápa imádkozik Joe Bidenért

Ferenc pápa azért imádkozik, hogy Joe Biden kormányzása elhozza a békét az Egyesült Államokba, továbbá kérte az abortusz kérdésének átgondolását − számolt be a Reuters. (index.hu)

Felkapott lett a neten Püspökladány plébánosa - Mindenkiben van kétely, ez nem kívánságműsor

A kelet-magyarországi atya 15 éve szolgálja a katolikus egyházat, és növendékei hatására kezdte el a közösségi média felületen az igehirdetést. (borsonline.hu)

Rideg Gyula református lelkész jó szívvel bátorít mindenkit, hogy kérje az oltást

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának szinte minden orvosa kérte és meg is kapja a koronavírus elleni védőoltást – mondta Tamásné Bese Nóra, az intézmény kommunikációs vezetője a Reformatus.hu-nak. (magyarhirlap.hu)

Útravaló – 2021. január 22.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

2021-ben is Babacsomagokkal segíti a Katolikus Karitász a kárpátaljai édesanyákat

Az első babacsomagokat az újesztendőben a kárpátaljai Aknaszlatinán vehette át 9 édesanya. A mindennapokban használatos babaápolási termékeken túl az ajándék jelképes köszönet is azoknak a családoknak, akik töretlenül őrzik magyarságukat és magyarnak kívánják nevelni gyermekeiket. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2021. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 3,13–19 (Magyar Kurír)

Ó, seregeknek hatalmas királya

(reformatus.hu)

Őrizzük örökségünket, és tegyük vonzóvá értékeinket!

(reformatus.hu)

Imádságra és szolidaritásra hívnak az örmény reformátusok

(reformatus.hu)

Ferenc pápa részvétét fejezte ki a tragikus madridi gázrobbanás után

Ferenc pápa gyásztáviratot küldött Osoro Sierra bíborosnak, madridi érseknek, miután értesült a január 20-án bekövetkezett tragédiáról. Imádkozik a gázrobbanás áldozataiért és a sérültekért, az Úr irgalmába ajánlja őket. Közelségéről és szeretetéről biztosítja a szeretett spanyol népet. (Magyar Kurír)

Egy késői portrévázlat – Plácido Domingo nyolcvanéves

Még mindig aktív, és már régóta utolérhetetlen, felülmúlhatatlan. Ritka eset, sőt egyedi, amikor valakivel kapcsolatban egyértelműen kimondhatók ilyen kategorikus jelzők. Az opera, a zene világában különösen. (Magyar Kurír)

Tanítás, vakcina, horgászat, foci – Interjú Kerényi Lajos piaristával

Egy papnak lehet annyi hite, mint a kutyának! – idézi fel egy tanára mondását a Gulágot megjáró Kerényi Lajos, utalva az élő hit fontosságára. A kilencvenhárom éves szerzetes, óraadó tanár egyike azoknak, akik elsőként kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. Lelkészként aktívan szolgál kilenc budapesti kórházban, horgászik, és várja, hogy újra focizhasson. (Magyar Kurír)

Fogadj örökbe egy szerzetest 2021-re!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája idén is elindítja a „lelki örökbefogadás” programját, amelynek keretében szerzetes nővérekért, testvérekért és papokért lehet imádkozni. Február 16-ig várják az örökbefogadók jelentkezését. (Magyar Kurír)

Házas-Társas-Játékra várják idén is a házaspárokat Szombathelyen

A Szombathelyi Egyházmegye a helyi protestáns gyülekezetekkel együttműködve idén is bekapcsolódik az országos házasság hete rendezvénysorozatba. (Magyar Kurír)

„Fellélegeztünk” – Oltás utáni tapasztalatok a Katolikus Szeretetszolgálat egyik idősotthonából

Januárban az idősotthonokban is megkezdték az ellátottak és a dolgozók Covid-19 elleni beoltását. A járvány és az oltás tapasztatairól, valamint a 70 éve működő intézményről Kocsis Edina, a dabasi Zárdakert Idősek Otthonának intézményvezetője számolt be, nem titkolva, milyen felszabadító élményként élik át, hogy az oltásnak köszönhetően védettséget szerezhetnek a koronavírus ellen. (Magyar Kurír)

Mise a beiktatás előtt – Hatvan év után először áll katolikus elnök az Egyesült Államok élén

Szentmise a beiktatás előtt, a pápa köszöntőszavai és a püspöki testület közleménye – hatvan év után először van katolikus elnöke az Egyesült Államoknak. A Biden család régi barátja, Kevin O’Brien SJ celebrált szentmisét Joe Biden beiktatásának reggelén, majd a beiktatást közvetlenül megelőző imát is egy jezsuita, Leo J. O’Donovan mondta. (Magyar Kurír)

„Gondolj mások nagyobb megpróbáltatására!” – Szent Sebestyén-búcsút ünnepeltek Kalocsán

Január 20-án ünnepelték a kalocsai érseki kastély Szent Sebestyén-kápolnájának búcsúját. A járványra való tekintettel az ünnepi szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban tartották. A főcelebráns Bábel Balázs érsek volt. (Magyar Kurír)

Jézus új keretet ad életünknek – Felolvasóavatást és kerítésszentelést ünnepeltek Hajdúböszörményben

Kocsis Fülöp érsek-metropolita január 17-én új felolvasót avatott a Hajdúböszörményi Görögkatolikus Egyházközségben. A főpásztor megszentelte a templom új kerítését is, ami a Hajdúdorogi Főegyházmegye támogatásával készült el. Debreceniné Erdős Ibolya beszámolóját az ünnepről szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Jövőszövő párbeszéd: az Egyház 2030-ban – Kerekasztal-beszélgetés a Párbeszéd Házában

Az ötrészes sorozat második alkalma január 22-én, pénteken 20 órakor kezdődik a Párbeszéd Háza YouTube-csatornáján – az Egyház 2030 témában, Tereza Worowska, Beer Miklós és Gájer László részvételével. (Magyar Kurír)

Rendezett szeretet

A Biblia nem általában beszél a szeretetről, és nem a szeretetet nevezi istennek, hanem Istent szeretetnek (1Jn 4,16). Akik a házasság újradefiniálását a bibliai szeretetparancsokra és Jézus tanítására hivatkozva igyekeznek igazolni, úgy tűnik, istenítenek valamit, amit szeretetnek neveznek. A Biblia a szeretetről szól, de nem különbségtevés nélkül. A Tóra megkülönbözteti az Isten és a felebarát […] The post Rendezett szeretet appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Babakutatások: Nem „üres lapként” jövünk a világra, hanem örökölt tanulási irányultsággal

Sokáig úgy hittük, hogy „üres lapként” jövünk a világra, arra várva, hogy ezt az üres lapot megtöltsük tudással és tapasztalatokkal. Az utóbbi évtizedek tudományos kutatásai szerint ez ilyen formában nem igaz. Csecsemőként nem a semmiből kezdjük el a tudásunkat felépíteni, hanem léteznek olyan örökölt alapinformációk bizonyos szabályszerűségekről, különlegesen hatékony tanulási mechanizmusok, amelyekkel világra jövünk. Dr. Forgács Bálinttal, az ELTE Babalabor kutatójával beszélgetünk. (Képmás magazin)

Indiába látogat Ferenc pápa?

Meg kell tenni a szükséges hivatalos lépéseket, hogy Indiába hívhassák Ferenc pápát: többek között erről folytatott megbeszélést Narendra Modi miniszterelnökkel az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a szír malabár egyház, valamint a szír malankár egyház vezetője január 19-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Milyen lesz a Katolikus Egyház jövője?

A Képmás istenhívő olvasóit minden bizonnyal nagyon érdekli a Katolikus Egyház jövője. A Párbeszéd Háza és az Egyházi Fejlesztők közös gondolkodásra hívnak minden érdeklődőt erről a témáról, a legközelebbi alkalom január 22-én, pénteken este 20 órától hallható a Párbeszéd Háza YouTube-csatornáján. (Képmás magazin)

„Nézzétek, hogy szeretik egymást!” – Palánki Ferenc elmélkedése az ökumenikus imahéten Debrecenben

A hagyomány szerint a debreceni keresztény hívek főpásztoraikkal, lelkipásztoraikkal együtt imádkoznak az ökumenikus imahéten a város különböző felekezetű templomaiban, hogy tanúságot tegyenek a krisztusi szeretetről. Január 19-én Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hirdetett igét a református nagytemplomban. (Magyar Kurír)

A teflonszív

Händel hallelujaját hallgattam, miközben befordultam a szolgálati autóval a kis utcára. A motor még járt, hiszen végig akartam hallgatni a felemelő dallamot, ami kiemel a… (Evangelikus.ro)

Közösségfejlesztés, tanítványképzés, missziói képzések

(reformatus.hu)

Jutalmam, hogy tehetem

(reformatus.hu)

Együtt imádkoztak a főpásztorok a keresztények egységéért Szegeden

Az idén január 17. és 24. között zajló ökumenikus imahét keretében tartott közös liturgiát január 19-én, kedden este a szegedi dómban Fekete Károly református, Kondor Péter evangélikus és Kiss-Rigó László római katolikus püspök. A főpásztorok a kölcsönös gondoskodásra buzdították a hívőket. (Magyar Kurír)

Mobilalkalmazás az ökumenikus imahétre – idén már arab nyelven is

Immár az arab nyelvű hívek is anyanyelvükön kapcsolódhatnak be az imádságokba és a bibliai elmélkedésekbe az ökumenikus imahéten. Az Egyházak Világtanácsa által 2016-ban indított bibliai mobiltelefonos applikációt arabra is lefordították. (Magyar Kurír)

Zárszó a ciklus végén

(reformatus.hu)

Különleges karmesteri szolgálat

(reformatus.hu)

Ima a Krisztus-hívők egységéért a nagyváradi székesegyházban

A nagyváradi székesegyházban vesperással vette kezdetét az idei ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért. (Magyar Kurír)

[Podcast] Túlélők 14. – A boldogságnál nagyobb dolog az elégedettség

A Túlélők új epizódjában Tapolyai Emőke klinikai- és pasztorálpszichológus Tóth-Fazekas Andrea vendége, aki több mint 20 éve foglalkozik vezetői mentorálással, egyéni és párterápiával. Téma a túlélés lélektana, továbbá az újévi fogadalmak haszna, az elmúlt év tanulságai és személyes túlélős élmények. (Képmás magazin)

„Csillag ő” – A domonkos rend jubileumi évének megnyitása Debrecenben és Sopronban

Január 6-án, vízkereszt ünnepén kezdődött a debreceni és a soproni domonkos rendházban a Szent Domonkos rendalapító halálának és a Magyar Domonkos Tartomány alapításának 800. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év. (Magyar Kurír)

Depresszió és önpusztítás – A James Bond-regények szerzőjének tragikus élete

Ian Fleming, a James Bond-univerzum megalkotója részben magáról mintázta a sármos, gátlástalan szuperkém figuráját. Valószínűleg ugyanezekre a tulajdonságokra vezethető vissza mindaz, ami a halála után történt. Apa és fia története beszédes példája annak, hogy mennyire rossz indítás az életben a világhír és a rendezetlen család kombinációja. (Képmás magazin)

A katolikus kultúra, a család és a nevelés szolgálatában – Átadták az MKPK kitüntetéseit

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2020 decemberi ülésén hozott döntése értelmében Pro Cultura Christiana díjat adományozott Orient Enikő textilművésznek, Apor Vilmos-díjjal ismerte el Radnai Jenő munkásságát és Pro Paedagogia Christiana díjjal fejezte ki nagyrabecsülését Grolyóné Szabó Évának. A díjak átadására január 20-án került sor Budapesten, szűk körben. (nyirgorkat.hu)

Törökország talán felülvizsgálja döntését az isztambuli Kariye múzeum mecsetté alakításáról

Recep Tayyip Erdoğan török államfő 2020. augusztus 21-én – a Hagia Sophia után – mecsetté nyilvánította a szintén az UNESCO-világörökség részét képező, eredetileg bizánci templomként működő isztambuli Kariye (Chora) múzeumot. A The Tablet angol katolikus hetilap január 18-án arról számolt be honlapján, a török kormány esetleg átgondolja ezt a döntését. (Magyar Kurír)

Már lehet csatlakozni az idei Ars Sacra Fesztivál programjaihoz

Az idei Ars Sacra Fesztivált a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összehangolva rendezik meg szeptember 4-től 12-ig. Határainkon innen és túl várják az önkéntes művészi produkciók csatlakozását június 15-ig. (Magyar Kurír)

Kilátó épül a nyíregyházi társszékesegyház tornyában

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház és a beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása templom a „HUSKROUA – Partnerség határok nélkül: Egyházi és kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” elnevezésű, határon átnyúló projekt részeként újul meg. A projekt keretében felújítják a társszékesegyház orgonáját, a harangtoronyban pedig kilátó is létesül. (Magyar Kurír)

Márk metropolita köszöntése püspökké szentelésének évfordulóján

Január 14-én, az Úr körülmetélése és névadása ónaptár szerinti ünnepén (jan. 1/14.) volt Márk budapesti metropolita püspökké szentelésének évfordulója. Ezen a napon Egyházmegyénk papjai és hívei az alábbi levélben köszöntötték főpásztorukat:  „Eminenciás Főpásztor Urunk! Szívből köszöntjük Önt püspökké szentelésének évfordulóján! Tizenhét évvel ezelőtt állította Önt az Úr lámpásként a püspöki szolgálatba, hogy „építse Krisztus Testét” […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Márk metropolita tanítása Urunk Megkeresztelésének ónaptár szerinti ünnepén

Január 19-én, Vízkereszt ónaptár szerinti ünnepén (jan. 6/19.) főpásztorunk a rjazanyi Krisztus Születése székesegyházban tartott szent liturgiát. Ott mondott szentbeszédét az alábbiakban foglaljuk össze:  „Az Úr Megkeresztelésének ünnepe az egyik legrégebbi ortodox ünnep. A mi Urunk Jézus Krisztus egész világnak szóló örömhíradásának kezdete és a Jordán folyóban történt megkeresztelésének napja. Az evangélisták elbeszéléseikben a megkeresztelés […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Útravaló – 2021. január 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Az igazat kell hallaniuk

Ha egy gyermek közeli hozzátartozója meghal, kamaszként, majd felnőttként is újra felélénkül a gyászfolyamat. A sorstársi közösség az érzelmek felvállalásában segít, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy helyére kerüljön a veszteség. (parokia.hu)

Mindenkoron áldom az én Uramat

(reformatus.hu)

Felvértezve a szolgálatra

(reformatus.hu)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Jubileumi évet indított a Katolikus Karitász

2021 a Karitász kettős jubileumi éve, amelyben megalakulásának 90. és újjáalakulásának 30. évfordulóját ünnepli. Az év során rendezvénysorozattal és figyelemfelhívó kampánnyal mutatják be a Karitász több évtizedes, áldozatos, rászorulókért végzett tevékenységét. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2021. január 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 3,7–12 (Magyar Kurír)

Csatlakozz a matrózok segítőjének a Bárkába!

(reformatus.hu)

A legfőbb cél, hogy senki se fagyjon meg – Hogy segített a Máltai Szeretetszolgálat a nagy hidegben?

Fokozottabb figyelemmel és nagyon magas kihasználtsággal működtek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budai hajléktalanellátó intézményei az elmúlt napokban, amikor a rendkívüli hidegre való tekintettel vörös kód jelzés volt érvényben. Kovács Bence és Radványi Benedek riportja a Krisztinavárosi Hajléktalan Centrum munkatársainak január 19-én végzett munkájába enged bepillantást. (Magyar Kurír)

E-mailek a pápa térdeplőjében – Judith Zoebelein, a Vatikán első webmestere emlékezik

Judith Zoebelein ferences szerzetes (képünkön balra) volt a Vatikán első webmestere Szent II. János Pál pápasága idején. Emlékeit magyar nyelven a Vigilia szerkesztősége osztotta meg Facebook-oldalán. (Magyar Kurír)

Isten hangja Amerikában

(reformatus.hu)

Népegyház vagy szubkultúra? – Nehéz témákról beszélget holnap három püspök és egy nővér

A „Szólj be a papnak!” programsorozat következő vitaestje az ökumenikus imahéthez kapcsolódóan január 21-én lesz 19 órakor, online formában. A három püspök mellett ezúttal egy apáca is helyet kap a válaszadók sorában. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2021. január 24-i száma

Az Új Ember idei negyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Sík Sándor születésének évfordulójára

1889. január 20-án született Sík Sándor piarista tanár, tartományfőnök, költő, műfordító, irodalomtörténész, író, cserkészvezető, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Az 1948-ban, az egyházi iskolák államosításának évében mondott tanévzáró beszédéből vett részlettel emlékezünk rá. (Magyar Kurír)

Együtt lenni és együtt tenni – Marton Zsolt hirdetett igét a budavári ökumenikus istentiszteleten

„Egyedül a Jézustól kapott szeretet életté váltásában vagyunk képesek egységet alkotni” – mondta Marton Zsolt váci püspök január 17-én, az ökumenikus imahét kezdetén a budavári evangélikus gyülekezetben. A váci megyéspüspök Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök meghívására érkezett a közösségbe, ahol két ökumenikus istentiszteleten szolgált igehirdetéssel. (Magyar Kurír)

Ökumenikus imahét 2021 - beszámoló

Ezen a héten imádkozunk – a járvány miatt nem a megszokott módon – a keresztények egységéért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: Segítsük Jézust álmának megvalósításában!

Január 20-án a Szentatya a keresztények közötti egység témájának szentelte katekézisét, melyet online közvetítettek a vatikáni Apostoli Palota ún. könyvtárszobájából. Arra biztatott, hogy imádkozzunk az egységéért, s ha lehet, imádkozzunk együtt más felekezetű keresztényekkel, mert ez segít megszeretnünk és megbecsülnünk őket. (Magyar Kurír)

A tízparancsolat a boldog élet jelzőtáblái

Böjte Csaba gondolatai az emberi és isteni törvényekről. Forrás: Magnificat.ro The post A tízparancsolat a boldog élet jelzőtáblái appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Sango és Én – rajzpályázat az online biztonságért

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU), mint a távközlésről és az információs technológiákról felelősen gondolkodó és aktívan tevékenykedő ENSZ szakosított szervezet 2009-ben adta ki az első Online Gyermekvédelmi Útmutatóit. Azóta sokat változott az internet világa: új kihívásokra, lehetőségekre, kockázatokra és azok kezelésére kell felkészíteni a társadalom minden tagját. (Képmás magazin)

Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2020.01.20. - 282 évvel ezelőtt tettek örök időkre szóló, erős fogadalmat Fehérvár felsővárosi polgárai, amiért megmenekültek a pestisjárványtól, hogy Istennek hálát adva életükért, egy templomot építsenek. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Február 17-én alakul meg a Zsinat

(reformatus.hu)

Francesco Patton szentföldi kusztos szentmisét mutatott be a kánai menyegző kegyhelyén

„A galileai Kánában az a hivatásunk, hogy megértsük az emberi szeretet értékét, Istennek a népe és az egész emberiség iránti szeretetéből kiindulva, mely a vőlegény szeretete a menyasszonya iránt” – mondta Francesco Patton szentföldi kusztos annak a szentmisének a homíliájában, melyet a kánai menyegző kegyhelyén, a mai Kafr Kana arab faluban mutatott be január 17-én. (Magyar Kurír)

A katolikus kultúra, a család és a nevelés szolgálatában – Átadták az MKPK kitüntetéseit

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2020 decemberi ülésén hozott döntése értelmében Pro Cultura Christiana díjat adományozott Orient Enikő textilművésznek, Apor Vilmos-díjjal ismerte el Radnai Jenő munkásságát és Pro Paedagogia Christiana díjjal fejezte ki nagyrabecsülését Grolyóné Szabó Évának. A díjak átadására január 20-án került sor Budapesten, szűk körben. (Magyar Kurír)

Elhunyt prof. Judith Kovacs, a Virginiai Egyetem ókeresztény irodalom kutatója

2020. december 28-án elhunyt Judith Kovacs, a Virginiai Egyetem (University of Virginia, Charlottesville, USA) ókeresztény irodalom kutatója. A kutató néhány évvel ezelőtt a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola vendégelőadója volt. (nyirgorkat.hu)

Az indonéz egyház meghirdette az elmélkedés évét

„A szenvedéssel és nehézségekkel teli időkben az ember integritását és hitét megerősítő spirituális eszköz az elmélkedés” – Ignatius Suharyo bíboros, Jakarta érseke e szavakkal nyilvánította hivatalosan a 2021-es esztendőt az elmélkedés évének. (Magyar Kurír)

Veres András: Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke felháborítónak tartja, hogy a bíróság január 19-én, kedden első fokon elutasította Vejkey Imrének, a KDNP frakcióvezető-helyettesének a Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló karikatúra miatt indított keresetét. (Magyar Kurír)

Jubileumi évet ünnepel a Katolikus Karitász

2021 a Katolikus Karitász kettős jubileumi éve, amelyben megalakulásának 90. és újjáalakulásának 30. évfordulóját ünnepli. Az év során rendezvénysorozattal és figyelemfelhívó kampánnyal mutatják be a Katolikus Karitász több évtizedes áldozatos, a rászorulókért végzett tevékenységét. (Magyar Kurír)

EGYH-ESZK-19-0027

A Magyarországi Baptista Egyház 2019. februárjában az „Egyházi személyek eszközellátásának támogatása” ügyében támogatási kérelmet nyújtott be. A benyújtott kérelem alapján meghozott döntést követően támogatási szerződés került megkötésre az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével. Köszönjük a támogatást! (baptist.hu)

Digitális ugródeszka

(reformatus.hu)

Isten elkísér minket a jelen kihívásaiban is – A Szalézi Család lelkiségi napjai

„A technikai eszközök megkönnyítik a találkozásunkat, de ami erősen összeköt bennünket, az az élő szalézi szellem nagy lelki hálózata. És egyesít bennünket a remény üzenete, amelyet a mai Don Bosco, Don Ángel az idei strennával intéz hozzánk” – vezette be Joan Lluís Playà, a rendfőnök küldötte a lelkiségi napokat, amelyekre idén 39. alkalommal, január 16. és 19. között került sor. (Magyar Kurír)

Kérdezz a pázmányos tanároktól az Educatio kiállításon!

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) idén is részt vesz az Educatio szakkiállításon, melyet a járványra tekintettel ezúttal online rendeznek meg január 21. és 23. között. (Magyar Kurír)

Remete Szent Pálra emlékeztek a premontrei rend nagyváradi széktemplomában

Remete Szent Pál tiszteletére mutatott be szentmisét Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát január 15-én a váradhegyfoki préposti széktemplomban, megemlékezve a templomot építő pálos remeterendről. (Magyar Kurír)

„Mért hagytad el érseki széked” – Mohács hadvezérének tragikus élete

„Tomori! büszke vezér! mért hagytad el érseki széked; / Nem halt volna hazánk disze, virága veled.” (Kisfaludy Károly: Mohács) (Képmás magazin)

Télen is tele tál: hogyan csinálták ezt régen?

Január borzongató hidegét déli gyümölcsök, a tavasz illúzióját keltő és nyáridéző paradicsomok próbálják feledtetni. Az áruházakban még kecsegtető alapanyagok azonban a konyhaasztalra érve általában elvesztik varázsukat. Mit vegyünk a tápanyagban szegény, vegyszerben gazdag hozzávalók helyett? Érdemes megnézni, hogyan csinálták ezt a régiek. (Képmás magazin)

Baptista ifjúsági műsor 2020.12.27-i adás

2016 szeptemberében indult el Szentendre családbarát közösségi tere Offline Center néven, ami azt a célt és szükséget kívánja betölteni, hogy a városban és környékén élő fiatalok egy biztonságos helyen, otthonos környezetben tudjanak kikapcsolódni és közben személyes, “offline” kapcsolatot tudjanak kiépíteni egymással. (baptist.hu)

A szeretet rabja – Főpásztori szentmise Szent Margit ünnepén Győrben

Január 18-án, Árpád-házi Szent Margit ünnepén Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az ünnepi szentmise előtt közös imádságban fohászkodtak a szent közbenjárásáért a Püspökvár kertjében, majd a domonkos nővérek és a kispapok vezetésével ünnepi vesperást tartottak a Győri Egyházmegye főtemplomában. (Magyar Kurír)

Elindult a székesfehérvári segélyszállítmány Horvátországba

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete; Denis Tretinjak tábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka; Spányi Antal székesfehérvári püspök, Lehner Zsolt alpolgármester és Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke jelenlétében indult el a székesfehérvári segélyszállítmány január 19-én Horvátországba. (Magyar Kurír)

Megszépül Európa egyik legnagyobb zsinagógája

Nekikezdtek a monumentális trieszti zsinagóga kupolájának felújításához, várhatóan márciusban végeznek a munkákkal. A csaknem 1400 ember befogadására képes épület az egyik legnagyobb és legimpozánsabb zsinagóga a kontinensen. 1912-ben avatták fel, az olasz város nagy és virágzó zsidó közösségének büszkesége volt. A nemzetközi tervpályázatra számos ismert építész nyújtotta be pályaművét, végül egy helyi szakemberre bízták a… Tovább Megszépül Európa egyik legnagyobb zsinagógája A Megszépül Európa egyik legnagyobb zsinagógája bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Megnyílik Portugália első holokauszt múzeuma

Ma nyílik meg az első portugáliai holokauszt múzeum Portó városában, melyet a középkori inkvizíció túlélőinek leszármazottai alapítottak. A portói holokauszt múzeum koncepcióját és gyűjteményét a moszkvai és a hongkongi holokauszt múzeum és tolerancia központ, valamint több európai és amerikai zsidó intézet együttműködésével fejlesztették ki, és a portói zsidó közösség várakozása szerint a koronavírus járványt követő… Tovább Megnyílik Portugália első holokauszt múzeuma A Megnyílik Portugália első holokauszt múzeuma bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Felszentelték az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonát Hajdúdorogon

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat 2020-ban újabb lehetőséget kapott arra, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő szépkorúak számára ellátást nyújtson. Ezúttal a hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium egyik régi épületét újították fel. (Magyar Kurír)

Házszentelést tartottak a veszprémi érsekségen

A januári házszentelések hagyományát követve január 18-án áldották meg a veszprémi Érseki Hivatal helyiségeit. (Magyar Kurír)

Koronavírus: kilenc püspök halt meg egy hét alatt

Gyászol a katolikus egyház: egy hét alatt kilenc püspök halt meg koronavírus-fertőzésben. Az elhunyt püspökök közül a legfiatalabb 53, a legidősebb pedig 91 éves volt. Öten közülük Európában szolgáltak – jelentette a Catholic News Agency. (index.hu)

A JÉZUSTÓL KAPOTT SZERETET ÉLETTÉ VÁLÁSA - ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELETEN TELJESÍTETT SZOLGÁLATOT MARTON ZSOLT MEGYÉSPÜSPÖKÜNK

„Egyedül a Jézustól kapott szeretet életté váltásában vagyunk képesek egységet alkotni” – mondta Marton Zsolt váci püspök 2021. január 17-én az, ökumenikus imahét kezdetén a Budavári Evangélikus templomban. A megyéspüspök dr. Fabiny Tamás elnök-püspök meghívására az ökumenikus istentiszteleten teljesített szolgálatot és igét hirdetett. A beszédét teljes terjedelemben alább olvashatják. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2021. január 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Sáskajárás veszélyzeteti Kelet-Afrika élelmezésbiztonságát

(reformatus.hu)

Dicsérlek téged, Üdvözítőmet

(reformatus.hu)

Ökumenikus vecsernye a Szent Margit Kórházban

(reformatus.hu)

Világimanapi előkészítő konferencia

(reformatus.hu)

Kész szívvel

Milyen kihívások előtt állnak manapság a frissen felszentelt református lelkipásztorok, és mire támaszkodhatnak a küzdelmeik során? Bogárdi Szabó Istvánnal beszélgettünk. (parokia.hu)

Életmentő lehet a védőoltás

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 20.

Hogy örömmel induljon minden nap … – Mk 3,1–6 (Magyar Kurír)

A keresztény egység nem cél, hanem eszköz – Ökumenikus imaórát tartottak Kalocsán

Ökumenikus imaestet tartottak a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban a keresztények egységéért tartott imahét hétfői napján, január 18-án. Az eseményen Balog Zoltán megválasztott dunamelléki református püspök hirdetett igét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenetet küldött Martin Luther King napja alkalmából az emberjogi aktivista lányának

Január harmadik hétfőjén – idén január 18-án – tartják az Egyesült Államokban a Martin Luther King-napot, emléket állítva az amerikai baptista lelkésznek, az afroamerikai polgárjogi mozgalom kiemelkedő alakjának. Ferenc pápa ebből az alkalomból üzenetet küldött Martin Luther King lányának, Bernice Albertine Kingnek. (Magyar Kurír)

Elhunyt Hirth Vilmos verbita szerzetes

Az Isteni Ige Társasága magyar rendtartománya tudatja, hogy életének 89. évében január 18-án reggel a szombathelyi papi otthonban elhunyt Hirth Vilmos SVD atya, a magyar rendtartomány egykori provinciálisa. (Magyar Kurír)

Barbár módon meggyilkoltak egy papot Nigériában

John Gbakaant Nigéria Niger államában, a minnai egyházmegyében fekvő Guluban a Szent Antal-templomból rabolták el, és január 16-án fogvatartói váltságdíjat követeltek érte, de időközben a Lambata és Lapai közötti út mentén rátaláltak a holttestére. (Magyar Kurír)

A nagyváradi megyéspüspök körlevelet adott ki a koronavírus elleni oltásokra vonatkozóan

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök I./2021 számú körlevelében mindenkit arra buzdít, hogy felelőssége tudatában döntsön a beoltatásáról, emlékezve a bátorító szavakra: „Vigyázzunk saját magunkra, hogy vigyázhassunk egymásra!” (Magyar Kurír)

Elindult a székesfehérvári segélyszállítmány Horvátországba - beszámoló

2021.01.19. - Spányi Antal székesfehérvári püspök - karitász elnök jelenlétében indult el a széles összefogással gyűjtött székesfehérvári segélyszállítmány Horvátországba. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Az újszentmargitai hívek templomuk védőszentjét köszöntötték

A 779 éve született Árpád-házi Szent Margit példáját állította az egyházközség hívei elé Papp László plébános az újszentmargitai római katolikus templom búcsúi ünnepén, január 17-én. Az eseményről Sándorné Csuhai Edit beszámolóját szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Népi vallásosság és Eucharisztia – Előadás-sorozatot indított a Vatikáni Rádió magyar adása

A legfőbb Jóhoz mindenben a legértékesebb és legszebb illik! címmel a Vatikáni Rádió magyar adása előadás-sorozatot indított a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a népi vallásosságban megélt Oltáriszentség-tiszteletről. A sorozat bevezető előadását Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár tartotta; az alábbiakban olvashatják ennek lejegyzett változatát. (Magyar Kurír)

Turisták helyett hajléktalanokat lát vendégül egy római szálloda

Olaszországban is sok szálloda bezárt a járvány idején, hiszen a korlátozások miatt nagyon kevés a turista. Ugyanakkor sok ember szenved a beköszöntő fagyos időjárástól az utcákon. A Sant’Egidio közösség ezért felhívással fordult a szállodatulajdonosokhoz, és többen válaszoltak a kérésükre. (Magyar Kurír)

Jézus Krisztus nem tart távolságot követőitől – Elkezdődött az ökumenikus imahét Debrecenben

A hagyományoknak megfelelően a görögkatolikus főszékesegyházban kezdődött el az ökumenikus imahét debreceni programsorozata. Január 17-én vecsernyét végeztek a történelmi egyházak képviselői, igét a Debreceni Református Egyházmegye új esperese, Hadházi Tamás hirdetett. (Magyar Kurír)

Különleges házszentelés Nyíregyháza-Rókahegyen

A járvány miatt bevezetett korlátozások miatt különleges módon zajlott a januárban szokásos házszentelés Nyíregyháza-Rókahegyen január 17-én. Az eseményről Ivancsó István görögkatolikus lelkipásztor számolt be. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Fabio Fabene püspököt nevezte ki a pápa a Szentek Ügyeinek Kongregációja új titkárává

Ferenc pápa január 18-án Fabio Fabene montefiasconei címzetes püspököt, a Püspöki Szinódus Titkárságának altitkárát kinevezte a Szentek Ügyeinek Kongregációja titkárává Marcello Semeraro bíboros prefektus mellé. (Magyar Kurír)

Idén is lehet csatlakozni az Ars Sacra Fesztiválhoz

2021-ben tizenöt éves jubileumát ünnepli az EFFE Label-díjas Ars Sacra Fesztivál, amely ebben az évben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összehangolva kerül megrendezésre. Széles műfaji skálán, határainkon innen és túl várják az önkéntes művészi produkciók csatlakozását. (nyirgorkat.hu)

Kerekes László segédpüspök: Biztató, hogy a nők állandó jelleggel kaphatnak megbízatást az Egyházban

A megkérdezett, munkatársképzést elvégzett nők kétharmada áll készen a gyulafehérvári főegyházmegyében felvenni az akolitusi vagy a lektori szolgálatot. Ezentúl ugyanis e két szolgálat nemcsak férfiaknak, hanem nőknek is feladható Ferenc pápa január 10-én kiadott Spiritus Domini (Az Úr Lelke) kezdetű motu propriója értelmében. (Magyar Kurír)

Több mint száz napja van börtönben Stan Swamy, az őslakosok jogait védő idős indiai jezsuita

Január 17-én, vasárnap múlt száz napja, hogy „terrorizmus és lázadás keltése” vádjával, eljárás nélkül börtönben tartják a 83 éves, beteg Stan Swamy jezsuitát, aki a kelet-indiai Dzsarkhand szövetségi állam őslakosainak emberi jogaiért küzdött évek óta. (Magyar Kurír)

Dühöngő gyerekek – „Hadd hisztizzen, hiszen még csak gyerek?!”

Amikor a gyerek rosszul viselkedik, legyen szó nagyközönség előtti vagy otthoni csinnadrattáról, egyes szülők hajlamosak egy vállrándítással elintézni, mondván, ilyenek a gyerekek. Igen ám, csakhogy a gyerek egyszer felnő. Mi lesz így belőle? Hisztis-pityergő, önkontrollhiányos valóságshow-hős? Szakembert kérdezünk, hogy mit tehetünk szülőként és nevelőként annak érdekében, hogy gyermekünk a nagybetűs életbe kikerülve ne zúdítsa érzelmeit korlátok nélkül a környezetére, vágyait és viselkedését pedig kontrollálja. (Képmás magazin)

Fatimai estet tartottak januárban a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templomban Zalaegerszegen

Ismét szép számmal gyűltek össze a hívek a kertvárosi templomban, hogy közösen imádkozva engeszteljék Istent az egész emberiség bűneiért. Fliszár Károly homíliája elején felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos üzenete és értelme van az engesztelésnek. (Magyar Kurír)

Az életre hívott ember méltósága – A Covid-19 elleni vakcinák etikai kérdéseiről tartottak előadást

A Magyar Bioetikai Társaság, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Egészségügyi Munkacsoport, a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete és a Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont január 14-én online előadást szervezett. Baranyi Marcell biológus az Embrionális sejtek felhasználásának etikai vonatkozásai című előadásáról az Evangélikus.hu portálon Galambos Ádám írt beszámolót. (Magyar Kurír)

Lelkipásztori munkatársak ígérettétele Zalaegerszegen

Január 17-én a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-plébániatemplomban a vasárnapi szentmisén jelenlévők együtt ünnepeltek azokkal az önkéntesekkel, akik különféle szolgálatokat vállalnak plébániájukon. (Magyar Kurír)

A Jordán áldása – autóból

„Ilyen még nem volt! Rókahegy összes háza – kivétel nélkül mindegyik – a házszentelés kegyelmében, a Jordán áldásában részesült.” – az áldást osztó dr. Ivancsó István atya beszámolója az eseményről. (nyirgorkat.hu)

Az Úr közel – a baptista egyház félórája – 2020. december 18.

Papp János egyházelnök beszél az elmúlt év nehézségeiről, örömeiről és arról, hogy 2021-ben miért fontos fokozottan odafigyelni egymásra. Révész Szilvi bemutatja a megújult női missziót és hogy hogyan csempésznek egy kis figyelmességet, szeretetet a rászorulók életébe. Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke az idei nem túl egyszerű szolgálatukba ad betekintést. Boros Dávid lelkipásztor igei […] (baptist.hu)

Harminc tabletet adományozott a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítvány a tuzséri Tasak Tanoda számára

Január 13-án a tuzséri Tasak Tanodában adták át azt a harminc tabletet, melyeket a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) Alapítvány adományozott a helyi diákok számára. A tableteken a Xeropan angol nyelvtanuló alkalmazás is megtalálható, ezzel segítve a gyermekek angol tanulását. A digitális eszközök használata ma már a tanulás alapvető feltételei közé tartozik. A hárommillió forint […] (baptist.hu)

Feltöltődtünk, hogy feltölthessünk másokat – Online évkezdő lelkigyakorlatot tartottak Pannonhalmán

A pannonhalmi közösség idén online tartotta hagyományos év eleji lelkigyakorlatát. A Rómában szolgáló Patsch Ferenc SJ a koronavírus-járvány miatt személyesen nem tudott Pannonhalmára látogatni, így a virtuális térben osztotta meg gondolatait a bencés szerzetesekkel. Gérecz Imre magiszter szerint azért is fontos ez az év eleji elcsendesedés, mert ők is akkor tudnak adni, ha van miből töltekezni. (Magyar Kurír)

A krisztuskövetők egymás iránti szeretete jel a világ számára

A keresztény hívek, családok és közösségek egymás iránti szeretetéről és felelősségéről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában. A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén hangsúlyozta: a krisztuskövetőknek különös módon kell szeretniük egymást. Az egyháznak ez a “belső szeretetközössége” jel a világ számára, ahogy […] (baptist.hu)

Új helyre költözött Győrben a Szent László kegytárgy- és ajándékbolt

Január 18-án, hétfőn ismét megnyitotta kapuit Győrben a Szent László kegytárgy- és ajándékbolt az érdeklődők, vásárlók előtt – új helyszínen, a Káptalandomb 13. szám alatt. (Magyar Kurír)

Közös nyelv – Plébániai unió Kaposváron

Kaposvár Donner nevű városrészében áll az 1947-ben közadakozásból épült Szent Kereszt-templom, és valamivel távolabb tőle a plébánia. 2020. július 1-je óta ez Vörös Péter és Kisiván Csaba plébániavezető lelkészek, valamint a szentelés előtt álló Antal Zsolt diakónus otthona. (Magyar Kurír)

Miért jó szentatanázosnak lenni? – II. rész

„Ha nehézségünk van, akkor mi az égre nézünk” – mondta Gémes Péter, végzős papnövendék a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola új interjúsorozatának második részében. (nyirgorkat.hu)

Tegyetek tanúságot a hivatásról – A Lengyel Püspöki Konferencia levele a megszentelt élet napjáról

Február 2-án ünnepli az Egyház Urunk bemutatását a templomban, mely ünnepet a megszentelt élet napjává nyilvánította 1997-ben II. János Pál pápa. A Covid–19-járvány miatt idén nem kerülhet sor nagyszabású szertartásokra, ezért a lengyel püspöki kar arra buzdítja a megszentelt életet élőket, hogy elsősorban a plébániákon ünnepeljék meg ezt a napot. (Magyar Kurír)

Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök temetése

Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári püspök január 12-én Kolozsváron hunyt el koronavírusban. (nyirgorkat.hu)

Határokon átívelő online konferenciát szerveznek a baptista fiatalok

Január 30-án, szombaton rendezik a Connect Online Ifjúsági Konferenciát, melyet magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és amerikai magyar baptista fiatalok szerveznek. A konferencia témája: Forrás a sztyeppén: Növekedés a pusztaságban – Hogyan erősödhet a hitünk a #maradjotthon idején? Tanítással Borzási Pál szolgál majd Erdélyből, a szemináriumokat pedig Bacsó Benjámin és Bacsóné Bandor Barbara, Uzonyi Barnabás és […] (baptist.hu)

Bemerítés Debrecenben

Mindig örömünnep gyülekezetünkben, ha fehér ruhás testvéreinket köszönthetjük. Ebben a pandémiás időszakban talán még jobban érezhetjük Isten kegyelmét, amikor a gyülekezeti alkalmak beszűkülése ellenére négy fehér ruhás fiatalnak mozdult meg a víz 2020. december 20-án. Ezen az alkalmon az Igét Kiss János berettyóújfalui lelkipásztor tolmácsolta felénk, a bemerítés szolgálatát pedig Komlósi Sándor lelkipásztor végezte. Kiss […] (baptist.hu)

Megjelent az Országút idei első száma

Az Országút kulturális–közéleti kétheti lap legújabb számában Szerdahelyi Csongor főszerkesztő beköszöntőjében megfogalmazza: szeretnék feltérképezni és bemutatni a tradíciókat, közösségeket, az Egyházat mint korszakokon, rendszereken átívelő, értékőrző és értékteremtő egyetemes valóságot. (Magyar Kurír)

Ökumenikus vecsernye a Szent Margit kórházban - világhálón is követhető

A budapesti Szent Margit kórház főigazgatójának, Dr. Szentes Tamásnak a kezdeményezésére a kórház kápolnájában is lesz közös istentiszteletet. (nyirgorkat.hu)

Várja a jelentkezőket a 2021/22-es akadémiai évre a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) a 2021/22-es akadémiai évben is ösztöndíjas helyekkel és gazdag tanulmányi kínálattal várja az egyházi, oktatási és szociális tanulmányok iránt érdeklődőket. A Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) együttműködve a főiskola ösztöndíjas szakpáros képzésekre is hívja leendő hallgatóit. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2021. január 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Körlevél az igehirdetés irányelveiről

Ritka történelmi dokumentum, amelynek üzenete bő hét évtized után sem vesztett érvényességéből. (parokia.hu)

Püspökkenyér

(NAVA_Video )

Mai evangélium – 2021. január 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 2,23–28 (Magyar Kurír)

Új formában jelentkezik online áhítatsorozatunk

(reformatus.hu)

Úr lesz a Jézus mindenütt

(reformatus.hu)

„Égre felszálló nagy Te Deum” – 100 éves filmfelvétel került elő Slachta Margitról

2020 végén a Filmarchívum nitrofilmraktárának mélyéről előkerült egy doboz, amely igazi kincset rejtett: a százéves felvételen Slachta Margit látható, amint ünnepélyes keretek között átveszi a mandátumát a Magyar Országgyűlés első női képviselőjeként. A Filmarchívum január 15-én tette közzé a digitalizált felvételt, illetve weboldalán részletesen bemutatja annak történelmi hátterét. (Magyar Kurír)

Rendkívüliek voltak ezek a nővérek – Tanúságtétel a katolikus–zsidó párbeszéd napja alkalmából

Az Olasz Püspöki Konferencia kezdeményezésére az ökumenikus imahét kezdete előtti napon tartják a katolikus–zsidó párbeszéd napját. Ez alkalomból nyilatkozott a Vatican Newsnak Leone Pontecorvo, akit 1943-ban nyolcévesen kistestvérével együtt a Jézus Szent Szíve Oblátái (Suore Oblate del Sacro Cuore di Gesù) nővérek fogadtak be Rómában a náci üldözés idején, megmentve életét. (Magyar Kurír)

„Most arra várok, hogy elvetéljek…” – Ha el kell engedni a babát

Szendéné Kiss Nóra többgyermekes fiatal édesanya, akinek már több remek írását közreadtuk az általa alapított MiDió honlapról. Most egy érzékeny, személyes történetet oszt meg, arról ír, amiről keveset beszélünk: a vetélésről, egy baba elvesztéséről. (Magyar Kurír)

„Kell, hogy példa legyél” – Beszélgetés Nagy Zoltán cigánypasztorációs munkatárssal

Nagy Zoltán 2020 augusztusa óta a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs munkatársa. Nemcsak munkájáról, hanem múltjáról és életszemléletéről is képet kapunk a vele készült interjúból. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Az olasz keresztény felekezek levélben buzdítják összefogásra a híveket

Január 18. és 25. között tartjuk az ökumenikus imahetet, amelyre készülve az olaszországi katolikus, ortodox és evangélikus felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket. Az imahét idei témája az összefogás; bibliai mottója a János evangéliumából vett idézet: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9). (Magyar Kurír)

Sinkovits Imre, az ember – Vallomások a húsz éve elhunyt színészről

Sinkovits Imre, a Nemzet Színésze húsz esztendővel ezelőtt, 2001. január 18-án, csütörtökön, déli 12 óra körül adta vissza nemes lelkét Teremtőjének. A mélyen hívő, nagy művész – aki hosszú ideje betegeskedett – utolsó szavai ezek voltak: „Jaj, fulladok! Nem kapok levegőt! Istenem add, hogy ne szenvedjek…” – és a Mindenható megkímélte Sinkovits Imrét a további szenvedéstől, s magához vette. (Képmás magazin)

Algériai egyházból Algéria Egyháza – Katolikusok a találkozás és a testvériesség szolgálatában

Algéria katolikus egyháza számokban mérve meglehetősen kicsi, mégis rendkívüli jelentőséggel bír az ország életében. „Szűz Mária Egyházunk vezetője és minden gyermekének Anyja, keresztényeknek, muszlimoknak, akik lelki útjukat és életük értelmét keresik. Segíti őket a felismerésben, s hogy testvérként szeressék egymást” – mondta Paul Desfarges érsek a Fides hírügynökségnek adott interjújában. (Magyar Kurír)

Tihany, Győr és Mosonmagyaróvár környékével bővül a Magyar Katolikus Rádió vételkörzete

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a múlt héten három frekvenciapályázaton hirdette ki a Magyar Katolikus Rádiót nyertesként. A tihanyi, győri és mosonmagyaróvári adások 2021 májusától indulnak. (Magyar Kurír)

„Ketten – hármasban” – Interjú egy hétgyerekes házaspárral

Ház Gergely és felesége, Tóth Lujzi nemcsak hihetetlen rugalmassággal, de rendíthetetlen bizalommal is rendelkeznek, kettejük egysége pedig megkérdőjelezhetetlen. Így lettek „észrevétlenül” hétgyerekes család. (Képmás magazin)

Erkölcsi ítélet vitás kérdésekben

(reformatus.hu)

Hitoktatási koordinátorokkal tartott megbeszélést Felföldi László pécsi megyéspüspök

Koordinátori találkozót szervezett a pécsi Magtár Látogatóközpontban a Pécsi Egyházmegye a Baranya és Tolna megye területén dolgozó, szervezési feladatokat ellátó hitoktatók számára január 15-én. Az eseményen a résztvevők személyesen bemutatkozhattak Felföldi László pécsi megyéspüspöknek. (Magyar Kurír)

„Maradjatok meg az én szeretetemben”

A Szentírás megálljt parancsol, hogy rácsodálkozhassunk Isten megtartó szeretetére. Saját erőnkből csak az életünk kíméletlen végigrohanására jut, de Krisztus szeretetében gyümölcstermőkké válhatunk. (parokia.hu)

Megújult a szekszárdi Szent József Iskolaközpont

A szekszárdi Szent József Iskolaközpont felújított épületegyüttese megnyitotta kapuit január 8-án jelenlegi és leendő tanulói előtt. A felső tagozatosok örömmel vették birtokba a felújított épületszárnyat és régi osztálytermeiket, az alsós diákok másfél év után térhettek vissza ideiglenes helyükről, a látogatóba érkező óvodásokat pedig iskolabejárásra hívták leendő tanítóik. (Magyar Kurír)

Emlékévet hirdettek Esterházy János születésének 120. évfordulója alkalmából

Ünnepi szentmise keretében nyitották meg a szlovákiai Komáromban január 6-án az Esterházy János Zarándokközpont, a Pázmaneum Társulás és a felvidéki magyar nyelvű Mária Rádió, a Mirjam Rádió által közösen meghirdetett Esterházy-emlékévet. (Magyar Kurír)

Fizetésnap – Felelősségvállalást segítő szalézi projekt fiataloknak Németországban

Miután Dominik Pflaum befejezte az iskolát, nem tudta, hogyan tovább. Nem talált sem gyakornoki állást, sem munkát. Csak sodródott – amíg be nem kapcsolódott a „Zahltag” (magyarul „Fizetésnap”) nevű projektbe. (Magyar Kurír)

Mentsük meg a hajléktalanokat a fagytól! – Éjszakai „őrjáratok” Budapesten

A koronavírus-járvány, az éjszakai kijárási tilalom és a nagy hideg együtt példátlan veszélyhelyzetet teremtett a hajléktalan emberek számára. A Sant’Egidio közösség arra hívja a segíteni szándékozókat, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez. (Magyar Kurír)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Adorjáni Dezső Zoltán püspököt fogadta

Semjén Zsolt nemzet- és egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Karmelitában fogadta Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspököt. A találkozó célja a kölcsönös tájékoztatás volt. (Evangelikus.ro)

[Podcast] Tanárnő, kérem 33. – Tanárnak csak születni lehet?

Hogyan fejlődhet egy tanár? Mi lenne a tanárképzés feladata? Milyen készségek, képességek jönnek jól ebben a szakmában, mit tehet magáért egy pedagógus, és hogyan tudjuk segíteni őt az útján? Személyes történet, neveléstudomány és egy csipetnyi oktatásmarketing: a mai adás vendége Misley Helga, egyetemi adjunktus. (Képmás magazin)

Először magyarul – Hans Habe Ahová tartozunk című regényéről

A K.u.K. Kiadó, békebeli nevéhez illően, gyakran jelentet meg történelmi témájú könyveket. Egyik legkedveltebb szerzője a Magyarországon született, Bécsben felnőtt és világpolgárrá lett Hans Habe. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Megújult a pécsi Szent József Iskolaközpont

A Szent József Iskolaközpont felújított épületegyüttese megnyitotta kapuit január 8-án jelenlegi és leendő tanulói előtt. A felső tagozatosok örömmel vették birtokba a felújított épületszárnyat és régi osztálytermeiket, az alsós diákok másfél év után térhettek vissza ideiglenes helyükről, a látogatóba érkező óvodásokat pedig iskolabejárásra hívták leendő tanítóik. (Magyar Kurír)

Csodálkozzunk rá Isten szeretetére!

„Isten szeretete túlmutat a földi életen, amelynek minden mozzanatát az örök élet tágasságába helyezi” – fogalmazott Steinbach József püspök az idei ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Tavasztól lehetnek látogathatók a nagyváradi püspöki palota egyes részei

Nagyváradon, Szent László városában található Európa egyik különleges barokk épületegyüttese: a székesegyház, a püspöki palota és a Kanonok-sor. Folyamatban van a püspöki palota kertjének és belső tereinek átalakítása. Január 12-én tartotta első idei tanácskozását a püspöki palota felújításáról Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a kivitelezésért és működtetésért felelős munkatársakkal. (Magyar Kurír)

A Győri Egyházmegyei Karitász adományai is megérkeztek Horvátországba

Megyéken átnyúló példaértékű karitászos összefogás eredményeként közel 6,5 millió forint értékű segélyszállítmányt indított útjára január 12-én a horvátországi Sziszekbe a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A kamionon és a mikrobuszokban ott voltak a Győri Egyházmegyei Karitász adományait is. (Magyar Kurír)

Legyünk egymásért imádkozó közösséggé!

A lezajlott tisztújítás eredményeként a Veszprémi Református Egyházmegye választott új esperese nagytiszteletű Szabó J. Róbert lelkipásztor lett. Vele, és a szintén most megválasztott egyházmegyei gondnokkal, Bollók Gyulával beszélgettünk. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2021. január 18.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Csodálkozzunk rá Isten szeretetére!

(reformatus.hu)

Nyilatkozat a 2021. évi Ökumenikus Imahéttel kapcsolatban

Szeretettel tájékoztatunk  minden Testvérünket, hogy a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel a négy történelmi egyház vezetői arra az elhatározásra jutottunk, hogy a 2021. január 17-től, vasárnaptól esedékes Ökumenikus Imahét közös alkalmai megtartásának lehetőségét rábízzuk a helyi közösségekre, viszont a Miskolc-belvárosi ökumenikus alkalmakat elhalasztjuk arra az időre, amikor Isten megengedi, hogy újra közösségben élhessük meg Krisztusban való együvé tartozásunkat.  (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Mai evangélium – 2021. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 25,1–13 (Magyar Kurír)

Az őrületbe futó civilizációnkról és a szeretet útjáról az ökumenikus imahét országos megnyitóján

Az idei ökumenikus imahét országos megnyitóját január 17-én a budapesti Szent István-bazilikában tartották Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerület püspökének vezetésével. (Magyar Kurír)

Szép, tündöklő hajnalcsillag

(reformatus.hu)

Kurt Koch bíboros részvéttávirata Filaret metropolita halálára

A Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke részvétét fejezte ki Filaret metropolita, egész Belarusz tiszteletbeli patriarchai exarchája halála miatt, akit „a hit fényes példájának” nevezett. (Magyar Kurír)

A valódi hinduizmus és a kereszténység – Beszélgetés Benvin Sebastian Madassery SVD új könyvéről

A világ és az egész emberiség legnagyobb kincse az Oltáriszentség. Ez hitünk és az Egyház középpontja és csúcsa. Az indiai védák ugyanazt a Messiást várták, mint akiről az ószövetségi próféták jövendöltek – írja Ő az című könyvében Benvin Sebastian Madassery indiai származású verbita szerzetes, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója. Vele beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa vasárnap délben: Jézus nem névjegykártyát ad, hanem meghív egy találkozásra!

Január 17-én délben a Szentatya déli Angelus-imáját online közvetítették a Vatikánból. Az első tanítványok meghívásáról szóló evangélium kapcsán azt emelte ki, hogy a Jézussal való találkozás örökre emlékezetünkbe vésődik, és érdemes gyakran visszatérni ehhez az első erős tapasztalathoz. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Nyitott füllel és lélekkel – Lektorokat és akolitusokat avatott Ternyák Csaba egri érsek

Lektorokká avatta a harmadéves, akolitusokká a negyedéves kispapokat január 17-én ünnepi szentmise keretében az egri bazilikában Ternyák Csaba érsek. Az ötödéves kispapokat pedig befogadta a szent rendek jelöltjei közé az úgynevezett ad missio keretében. (Magyar Kurír)

Jézus asztalánál – Fráter Erzsébet A Biblia ételei című könyvéről

Három esztendővel ezelőtt mutattam be a neves biológus, botanikus, Fráter Erzsébet A Biblia növényei című könyvét, amely a Scolar Kiadónál látott napvilágot, és mára nemcsak a köztudatba, de az oktatásba is beépült, különösen az egyházi fenntartású egyetemeken, iskolákban. (Magyar Kurír)

Eltemették a koronavírusban elhunyt kolozsvár-szamosújvári püspököt

Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök január 12-én Kolozsváron hunyt el, 61 évesen. (Magyar Kurír)

Köves Slomó: Nyugaton már biztonsági probléma az antiszemitizmus

A magyarországi zsidó közösség biztonságérzete az egyik legjobb Európában – állítja Köves Slomó. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját a kilencedik alaptörvény-módosításról, Donald Trump örökségéről és arról kérdeztük, mekkora nyomás nehezedett rá, hogy antiszemitának nevezze a Soros-kampányt. A Mandiner hetilap interjúja! Kacsoh Dániel interjúja a Mandiner hetilapban   Köves Slomó 1979-ben született Budapesten. 2003-ban, több… Tovább Köves Slomó: Nyugaton már biztonsági probléma az antiszemitizmus A Köves Slomó: Nyugaton már biztonsági probléma az antiszemitizmus bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Ég és föld – Az éjféli égbolt című filmről

George Clooney azon színészek közé tartozik, akik szívesen próbálják ki magukat rendezőként is. Egy felívelő színészi karrier persze még nem garantálja, hogy valaki a kamera másik oldalán is meg fogja állni a helyét... (Magyar Kurír)

Erdő Péter: Szent Margit példája ma különösen szükséges a számunkra

Január 18-án ünnepeljük Árpád-házi Szent Margit égi születésnapját. Négy évtizedes hagyomány, hogy a Margit-szigeti kolostor romjainál, ahol szerzetesként élt, s ahol sírjának helye ma is látható, ez alkalomból szentmisét mutat be az esztergom-budapesti érsek. (Magyar Kurír)

A pécsi Szent Mór Iskolaközpont idén is megrendezi az Országos Vadak Ura Bajnokságot

A pécsi Szent Mór Iskolaközpont a 2020/2021-es tanévben is megrendezi az Országos Vadak Ura Bajnokságot. A verseny online formában, öt fordulóban zajlik. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 98. (1. rész)

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Ma a te házadban kell megszállnom – lelki táplálék Zakeus vasárnapján

„Megindult valami változás Zakeus életében, amikor Jézus meglátogatta őt. Akkor lehet lelkiekben is egészséges az életünk, ha gyakran engedjük, hogy Jézus bennünket is meglátogasson, találkozhasson velünk” – Szabó Gábor demcseri esperes-parókus atya gondolatai Zakeus vasárnapján. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2021. január 17., évközi 2. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Odamenni, ahol az emberek vannak

(reformatus.hu)

Egy szép dolgot hoz elő az én szívem

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Jn 1,35–42 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban