Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Ferenc pápa ellátogatott a betlehem-kiállításra, amelynek Magyarország a díszvendége

Vatikánváros, 2019. december 9., hétfő (MTI) - Ferenc pápa váratlanul felkereste hétfő délután a vatikáni betlehem-kiállítást, amelynek az idén Magyarország a díszvendége. (MTI)

Szaloncukrot evett és megnézte a magyar betlehemeket Ferenc pápa

Ferenc pápa váratlanul felkereste hétfő délután a vatikáni betlehem-kiállítást, amelynek az idén Magyarország a díszvendége. A pápa megállt a magyar kézműves betlehemeknél. Köszöntötte a magyar delegációt vezető Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspököt. Az egyházfőnek a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola kamarazenekara gimnazista növendékei magyar betlehemes játékot és egyházi karácsonyi énekeket adtak elő, köztük a Mennyből az angyalt és a Pásztorok, pásztorokat. Végül spanyolul is énekeltek. A pápa külön-külön köszönetet mondott a magyar kórus tagjainak és karnagyuknak, Sapszon Borbálának. (mandiner.hu)

Útravaló – 2019. december 10.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Csodás karácsonyi ajándék

Olyan világ, amelyben szívesen lennénk. Történet, amely felnőttnek és gyermeknek egyaránt szól. Híd, amely segít összetartani a családot, mese, amelynek testi-lelki gyógyulást segítő ereje van. (parokia.hu)

Pápán zárult az egyhetes szolidaritási program

Idén Veszprémből indult útjára hazánkban az Egymillió csillag a szegényekért program és egy hét alatt 300 településen gyúltak meg a szeretet fényei. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2019. december 10.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 18,12–14 (Magyar Kurír)

Adventi gondolatok - Orosz István

Ha mi Jézus Krisztus születésének az ünnepére készülünk, aki a világ világossága, akkor először őt magát kellene befogadni. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Püspöki áldás a Nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskolára - beszámoló

2019.12.05. – Spányi Antal megyés püspök és Ugrits Tamás pasztorális helynök tett látogatást a nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskolában. 2018 őszén kereste meg a település korábbi polgármestere azzal kéréssel a főpásztort, hogy az egyházmegye vegye át (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi jótékonysági est - beszámoló

2019. december 6. - Pénteken 18 órakor ökumenikus Adventi Jótékonysági Estre kerül sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki látogatás az adonyi nővéreknél - beszámoló

2019.12.07. - Az indiai nővérek Adonyban erősítették meg fogadalmukat, mellyel ismét elkötelezték magukat a szegények, az idősek gyámolításában, ellátásában önként vállalt szolgálatuk mellett. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A szívével szolgál – Villanófényben Bacsmai László mohácsi plébános

„A Jóisten a papnak oda küldi a kegyelmet, ahová a püspök helyezi őt. Kegyelem nélkül, bármilyen jó is valahol, nem lehet megmaradni” – Bacsmai László papnövendékként kapta e tanítást, amely fontossá vált papi életében. Nem volt könnyű elhagynia Felsőszentmártont, ahonnan kilencévi lelkipásztori szolgálat után helyezték Szekszárdra; onnan tizennégy év után egyik napról a másikra Mohácsra került. (Magyar Kurír)

Székely János az avatáson: Az első hely, ahol az akolitusoknak ragyogniuk kell, a családjuk

Székely János szombathelyi megyéspüspök, advent második vasárnapján, december 8-án huszonnyolc akolitust avatott a szombathelyi székesegyházban. (Magyar Kurír)

„Tárjátok ki a szíveteket!” Csókakőn - beszámoló

2019. december 05-én, csütörtökön Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász képviseletében ellátogatott Csókakőre, hogy 14 rászoruló család részére tartós élelmiszert adjon át. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„1 millió csillag a szegényekért” - beszámoló

2019.12.07. - A Katolikus Karitász is részt vett számos más európai országgal együtt az 1 hetes szolidaritási akcióban. Székesfehérváron december 07-én, szombaton került sor a rendezvényre az Adventi Udvarban, a második gyertyagyújtás programjának keretén belü (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Görögkatolikus bölcsőde és óvoda épül Sajószentpéteren

A Miskolci Egyházmegye bölcsőde és óvoda építését tervezi Sajószentpéteren. December 6-án Orosz Atanáz megyéspüspök megáldotta a leendő intézmény telkén felállított kőkeresztet. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: „Az evangelizáció előtt ma nem autósztrádák nyílnak meg, hanem kicsiny ösvények”

Ferenc pápa december 6-án, pénteken délelőtt kihallgatáson fogadta az Aggiornamenti Sociali szerkesztőségét, a jezsuita folyóirat alapításának 70. évfordulója alkalmából. Beszédét átnyújtva a Szentatya rögtönzött szavakkal hívta fel a figyelmüket két alapvető szempontra, melyeket fontosnak érzett: a türelmes meghallgatásra és a párbeszéd fontosságára. (Magyar Kurír)

A lelkünk üdve a tét – Rangos elismerésben részesült a pannonhalmi gyermekvédelmi program

Juhász-Laczik Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója és az általa vezetett pannonhalmi gyermekvédelmi program Justitia Regnorum Fundamentum Díjat kapott, amelyet december 9-én adtak át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Szent II. János Pál pápa termében. (Magyar Kurír)

Szeretet-Isten

Lelkesítő gondolat az isteni gondviselésről. Íme a felfedezésünk: Isten szeretet, Isten Atya! Szívünk kinyílik és Hozzá száll. Egyesül Azzal, akit szeret, aki mindenre gondol, aki még a hajunk szálát is számon tartja. Az örömteli és fájdalmas események teljesen új értelmet nyernek: Isten szeretete mindent előre lát és akar. Többé semmi nem félemlít meg. Eddig soha […] The post Szeretet-Isten appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A legfiatalabbak jövőjéért

A pápa decemberi imaszándéka. Minden peremre szorított gyermek, minden bántalmazott gyermek, minden elhagyott gyermek, iskola és orvos nélkül maradt minden gyermek egy olyan kiáltás, mely az Istenig ér. Mindegyikükben ott van Krisztus, aki védtelen gyermekként jött ebbe a világba. Krisztus az, aki e gyerekek mindegyikéből ránk tekint. Imádkozzunk, hogy minden ország hozzon megfelelő döntéseket, melyek […] The post A legfiatalabbak jövőjéért appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Új bázist kereshet az Iszlám Állam

November 27-én tett nyilatkozatában arra figyelmeztetett Muhyiddin Yassin, Malajzia belügyminisztere, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet új bázis kialakításához láthat... (s4c.news)

Keresd meg a helyedet a betlehemben! – Jászolkiállítás nyílt Veszprémben

Az ünnepre való lelki felkészülést is segíti a Veszprémben december 6-án megnyílt jászolkiállítás, melyet ötödik alkalommal rendezett meg a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ a Magyar Kézművességért Alapítvánnyal együttműködve. (Magyar Kurír)

Karácsonyi koncert a főiskolán

A nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola karácsonyi koncertet rendez 2019. december 13-án 17 órától a főiskola Szent Atanáz-termében. (nyirgorkat.hu)

Főpásztor kontra főbíró – Erdő Péter bíboros és a Kúria-elnök jog és erkölcs ütközéséről

A Válasz Online Darák Pétert, a Kúria elnökét és Erdő Péter bíborost kérdezte többek között arról, miért érzi a társadalom gyakran igazságtalannak az ítéleteket; lehet-e a jog és az erkölcs harmóniájáról beszélni; felelősek vagyunk-e a döntéseinkért, ha azokat hamis hírek befolyásolták. Részleteket közlünk Élő Anita interjújából. (Magyar Kurír)

Lehet valaki nagy művész és nagy gazember egyszerre – Szép csendben

Szépen, csendben csordogál Nagy Zoltán rendező első nagyjátékfilmjének története egy olyan témáról, amelyik annyira fájdalmas, hogy inkább kiabálni kellene. Szexuális zaklatás a témája, annak is egyik legrosszabb fajtája, az, amit a pedagógus követ el a rábízott gyermek sérelmére. Címkék:  Nagy Zoltán Szép csendben magyar film szexuális zaklatás (Képmás magazin)

Évzárás imádsággal Sajópálfalán

Óesztendőt záró, újesztendőt köszöntő közös imádság a Szentlélek Lelkigyakorlatos Házban Sajópálfalán. (nyirgorkat.hu)

Megjelent a 2020-as Áhítat és Múlt, jelen, jövő

Egyházunk napi bibliaolvasást elősegítő hivatalos kiadványa immár több évtizede az Áhítat. Minden évben vadonatúj magyarázatokat tartalmaz, régi és új szerzőktől egy­aránt! A napi bibliai gondolatokat az országhatáron belüli és azon túli baptista lelkipásztorok, teológusok írják. A 2020-as kiadvány a megújult tördelésnek köszönhetően még tetszetősebb (a belső oldalakon az eddigi fekete mellett megjelenik a kék szín […] (baptist.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 9-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Világi ferencesek tettek fogadalmat Nagyváradon

A nagyváradi Barátok templomában december 2-án fogadalmat tett Edit testvér és az új befogadott Krisztina testvér, aki megkezdte a képzést a nagyváradi ferenceseknél. A szentmise főcelebránsa és szónoka Timár Asztrik OFM kaplonyi házfőnök volt. (Magyar Kurír)

Elhelyezték Boldog Brenner János ereklyéjét az öttömösi templomban

Boldog Brenner János ereklyéjét december 5-én ünnepi szentmise keretében helyezték el új őrzési helyén, a Csongrád megyei település felújított katolikus templomában. (Magyar Kurír)

Adventi gondolatok 2016

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok 2016

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok 2016

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok

(NAVA_Video)

Ajándékba kaptam a hitemet – interjú dr. Obbágy Veronikával

December 8-án, a Szent Miklós-székesegyház búcsúján Szocska A. Ábel püspök Szent Miklós-díjat adott át dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyásznak az egyházmegyéért végezett munkájának elismeréseként. A nemrégiben megjelent 2020-as Görögkatolikus Kalendáriumban nyomtatásban olvasható interjúval gratulálunk a doktornőnek kitüntetéséhez. (nyirgorkat.hu)

Nyíregyházán is bemutatja és dedikája új könyvét Papp Miklós atya

A napokban jelent meg Papp Miklós morálteológus, görögkatolikus lelkipásztor új könyve a "A Papp válaszol címmel". Ennek bemutatójára várják az érdeklődőket december 11-én 15 órától Nyíregyházán, a Szent Imre Katolikus Gimnáziumba. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2019. december 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Az Úr napját szenteld meg! – Keresztény Tanösvény (13. rész)

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat tizenharmadik része Az Úr napját szenteld meg! címmel december 8-án jelent meg. (Magyar Kurír)

Megtartotta első kórustalálkozóját a brassói egyházmegye

Kilenc kórus dalolt szombaton a kőhalmi református templomban. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Hazánk az idei betlehemkiállítás díszvendége a Vatikánban

Tizennyolc magyar kézműves betlehem bemutatásával kezdődött a Vatikánban december 8-án délután megnyitott nemzetközi betlehemkiállítás, amelynek Magyarország a díszvendége, tekintettel a Budapesten jövő szeptemberben rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. (Magyar Kurír)

Templombúcsút ünnepelt a szatmárnémeti magyar görögkatolikus közösség

Védőszentjének ünnepét ülte a szatmárnémeti magyar görögkatolikus egyházközség december 6-án, csodatévő Szent Miklós püspök napján. Az ünnepen felköszöntötték Pallai Béla címzetes esperest, szatmárnémeti parókust, aki aznap ünnepelte hetvenedik születésnapját. (Magyar Kurír)

Véradás a karácsonyi lelki nap során

A Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete az iskola a karácsonyi lelki napjának kísérőrendezvényeként december 14-én véradást szervez. (nyirgorkat.hu)

Receptek és történetek egy könyvben

„Ételek és életek” címmel jelent meg az álnéven író református lelkipásztor, Viola Judit legújabb kötete. Aba Amádé élettörténetét feldolgozó történelmi regénysorozata mellett most egy olyan szakácskönyv született, amelyben a finom ételek receptjei mellé egy-egy különleges történet is társul. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Öltözzünk szeretetbe! – Böjte Csaba adventi estje Diósdon a dévai gyerekekkel

A dévai Kolostori Kölyökszínház szereplői egy estére színházat varázsoltak Diósdra: december 7-én a focipályán felállított színpadon felcsendült A muzsika hangja. Az otthonban élő gyerekek és fiatalok elkísérték a Pest megyei kisvárosba Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, aki adventi gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Szendéné Kiss Nóra beszámolóját szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

AdventFeszt a Szent Gellért Fórumban Böjte Csabával – fotógaléria

Az advent üzenetéről szólt az a lelki nap, amelyet először szervezett meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A Szent Gellért Fórumban együtt énekelt és zenélt 800 kiskamasz, akik meghallgathatták Böjte Csaba ferences rendi szerzetes adventi üzenetét is. (delmagyar.hu)

Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma

A szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot Széll Kálmán javaslatára alapították 1893-ban. Egy általános iskolával együtt lehet most az egyházé. (nyugat.hu)

Szavalóverseny a hit jegyében

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója másodszor szervezte meg adventi szavalóversenyét a katolikus egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények számára. HIRDETÉS (delmagyar.hu)

Az álhíreken alapuló propaganda a szabadságot sérti – a bíboros és a Kúria-elnök jog és erkölcs ütközéséről

Nem akármilyen beszélgetés következik: a Válasz Online Darák Pétert, a Kúria elnökét és a magyar katolikus egyház fejét, Erdő Péter bíborost ültette egy asztalhoz, hogy megtudjuk, miért érzi a társadalom gyakran igazságtalannak az ítéleteket. Melyik az erősebb: a jog vagy az erkölcs? Lehet-e a kettő harmóniájáról beszélni, ha az egykoron vallási parancsolatokon alapuló jogot ma ateistákra és egymástól eltérő tanítású egyházak híveire kell alkalmazni? A Kúria még a legfőbb bíróság Magyarországon, vagy létezik felette egy láthatatlan testület, a Facebooké? Felelősek vagyunk-e a döntéseinkért, ha azokat hamis hírek befolyásolták? Nagy, páros interjú. (valaszonline.hu)

SZÁZÖTVEN ÉVE TÉVEDHETETLEN A PÁPA – DE MIT IS JELENT EZ PONTOSAN?

Noha sokak számára valamiféle középkori maradiságnak tűnik, a pápák tévedhetetlenségét százötven éve mondta ki az első vatikáni zsinat. Nem holmi maradiság, hanem a korszak kihívásaira való válasz volt a cél. Az, hogy a katolikus egyház a nemzetállamokkal és nacionalizmussal szemben meg tudta őrizni a függetlenségét, sokban ennek köszönhető. (azonnali.hu)

Magyarország a díszvendége az idei vatikáni betlehem-kiállításnak

Vatikánváros, 2019. december 8., vasárnap (MTI) - Tizennyolc magyar kézműves betlehem bemutatásával kezdődött a Vatikánban vasárnap délután megnyitott nemzetközi betlehem-kiállítás, amelynek Magyarország a díszvendége tekintettel a Budapesten jövő szeptemberben rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK). (MTI)

Szent Borbála-szobor és egy megújított óvoda avatásán vett részt Soltész Miklós a romániai Petrozsényben

Bukarest, 2019. december 4., szerda (MTI) - Szent Borbála-szobor avatásán és egy megújított óvoda, illetve új játszótér átadásán vett részt szerdán a dél-erdélyi Petrozsényben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. (MTI)

Kétéves gyermekvédelmi képzést indított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Budapest, 2019. december 5., csütörtök (MTI) - Kétéves, akkreditált pedagógus szakvizsgával záruló gyermek- és ifjúságvédelmi képzést indított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - közölte Tóth Tamás, az MKPK titkára a testület téli rendes tanácskozása után tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. (MTI)

A keresztény könnyűzenét támogató program indult

Budapest, 2019. december 5., csütörtök (MTI) - A zenei képzést és hangszervásárlást támogató programmal segíti a keresztény könnyűzenét játszó fiatalok kiteljesedését a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a Hagyományok Házában. (MTI)

Felkapcsolták a vatikáni Szent Péter téri karácsonyfa fényeit, felavatták a betlehemet

Vatikánváros, 2019. december 5., csütörtök (MTI) - Az északkelet-olaszországi Veneto hegyeiből származik a vatikáni Szent Péter téren felállított mintegy 26 méteres fenyőfa, amelynek fényeit csütörtök délután kapcsolták fel. Felavatták a mellette épített betlehemet is, amelyet idén fából faragtak trentinói mesteremberek. (MTI)

Fülöp Attila: az egyház fontos résztvevője a szociális gondoskodásnak

Pécs, 2019. december 5., csütörtök (MTI) - Az egyház fontos résztvevője a szociális gondoskodásnak, amely soha nem lehet állami monopólium - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Pécsen. (MTI)

Ferenc pápa: a jócselekedetnek nincsen szüksége reklámra

Vatikánváros, 2019. december 8., vasárnap (MTI) - Egymás szolgálata és az irgalmasság jelentőségéről beszélt Ferenc pápa advent második vasárnapján, amely december 8-án egybeesik a szeplőtelen fogantatás ünnepével. (MTI)

Soltész: a közösség életében ki kell emelni a hűséget

Dabas, 2019. december 8., vasárnap (MTI) - A hűséget próbálják meg ma kiölni az emberekből, azt akarják elérni, hogy mindent felejtsünk el, mindent dobjunk ki, újat használjunk és újat vegyünk mindenből, legyen az barátság, házasság, párkapcsolat, vagy nemzet és kereszténység - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Pest megyei Dabason. (MTI)

„Az utolsó órában vagyunk, hogy találkozzunk a határon túli nagy hagyományőrzőkkel” – Interjú Váradi Levente fotográfussal

A Kárpát-medence paraszti kultúrájának bemutatására indította útjára a Szent Lámpások Programot Váradi Levente, a „Fölszállott a páva” fotográfusa, akinek nemrég „Folyamatos változás” címen nyílt kiállítása a Magyarság Házában. Címkék:  Váradi Levente fotográfus Szent Lámpások program Fölszállott a páva (Képmás magazin)

Adventi gondolatok - Rácsok András

Rácsok Andrásnak, az arnóti református gyülekezet lelkipásztorának adventi gondolatai. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Adventi jótékonysági koncert

Egy kisgyermekkel kezdődött címmel református adventi hangversenyt tart a Tiszántúli Református Egyházkerület december 10-én, kedden 18 órától a debreceni Kölcsey Központban. (reformatus.hu)

Ökumenikus imahét

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2020. január 19-26. között ismét megszervezi az ökumenikus imahetet. Az idei közös imádság központi igéje: „...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk..." (ApCsel 28,2) (reformatus.hu)

Megáldották a kazincbarcikai görögkatolikus óvoda imaszobáját

December 5-én, Szent Miklós ünnepének előestéjén Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök megáldotta a kazincbarcikai Angyalkert Görögkatolikus Óvoda imaszobáját. (Magyar Kurír)

Szijjártó Péter: Együtt a britekkel a keresztényüldözés ellen!

A tárcavezető a londoni NATO-csúcs alkalmával találkozott Rehman Chishti vallásszabadságért felelős brit miniszterelnöki különmegbízottal. Egyetértettünk abban, hogy miután a kereszténység... (s4c.news)

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

Festőunokák szövetsége

Óh jaj, meg kell halni, meg kell halni! – írta Babits Mihály Ősz és tavasz között című versének refrénjében. Igen, valóban ez a sors vár mindannyiunkra, a sirám jogos, ám szerencsés esetben vannak leszármazottak, akik emlékeznek, és továbbörökítik a rájuk hagyott tárgyakat, szellemi értékeket. (Magyar Kurír)

Spányi Antal püspök mutatott be szentmisét a baracskai börtönben

A székesfehérvári főpásztor a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumának vezetése és Tornyai Gábor börtönlelkész meghívására érkezett Baracskára december 2-án. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. december 9., a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Jó helyre kerül

Ha egy jótékonysági akció mellé állunk, akkor nemcsak az adott megsegített mellé állunk, de az ügy mellé is, amelynek a nevében kérnek tőlünk. (parokia.hu)

Legyünk mi is Istenben gazdagok, mert akkor leszünk igazán boldogok – Palánki Ferenc püspök prédikációja Szent Miklós ünnepén

A Szent Miklós-székesegyház búcsúi ünnepén, december 8-án Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mondott szentbeszédet az ünnepi Szent Liturgián. Beszédét teljes terjedelmében közöljük. (nyirgorkat.hu)

Szent Miklós felnőtteket és gyermekeket egyaránt várt udvarába Nyíregyházán

Sokéves hagyomány, hogy a Nyíregyházi Egyházmegye székesegyházának, a Szent Miklós-székesegyháznak búcsúi ünnepén az igazi Mikulást együtt várják gyermekek és felnőttek. December 8-án délután rendezték meg Szent Miklós udvarát. (nyirgorkat.hu)

Csak akkor van értelme a létezésemnek, ha az másokért való, úgyis mondhatnánk: krisztusi létezés – templombúcsú a székesegyházban

A Szent Miklós-székesegyház búcsúi ünnepét december 8-án tartották. A Szent Liturgiát Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezette, szentbeszédet mondott Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa: Életünket tegyük a szeretet és a szolgálat mindennapi gesztusainak igenjévé!

Olaszországban idén is december 8-án ünneplik a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatását, ezért a Szentatya a déli Angelus elimádkozásakor a Mária-ünnep evangéliumáról elmélkedett. Ferenc pápa magyarra fordított beszédét teljes egészében közöljük. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa imája: Szeplőtlen Mária, rád bízom a reményteleneket és a csüggedőket!

December 8-án délután Ferenc pápa elment a Santa Maria Maggiore-bazilikába, ahol csendesen imádkozott a Salus Populi Romani Mária-kegykép előtt, utána pedig a hagyományhoz híven felkereste a Spanyol-lépcsőnél található Mária-szobrot, hogy ott imában a Szűzanyára bízza Róma városát és az egész emberiséget. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. december 9., a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 1,26–38 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Életünket tegyük a szeretet és a szolgálat mindennapi gesztusainak igenjévé!

Olaszországban idén is december 8-án ünneplik a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatását, ezért a Szentatya a déli Angelus elimádkozásakor a Mária-ünnep evangéliumáról elmélkedett. Ferenc pápa magyarra fordított beszédét teljes egészében közöljük. (Magyar Kurír)

Házasság hete - házaspáros zarándoklat

2020. február 15. - Idén is megünnepeljük Egyházmegyénkben a házasság hetét! Szeretettel hívunk tehát Benneteket egy házaspáros zarándoklatra és Szeretetkalandra. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Lelkészeket fejeztek le Etiópiában

Addisz-Abeba-tól, Etiópia fővárosától bő 30 kilométerre fekszik Sebeta városa. A muszlim többségű településen csupán néhány keresztény intézmény található. Sebeta iszlám... (s4c.news)

EXKLUZÍV: Admirabile Signum – Ferenc pápa a betlehem állítására bátorít a családokban és a tereken

December 1-jén délután Ferenc pápa Greccióba utazott, ahol Assisi Szent Ferenc 1223-ban az első betlehemet felállította. A Szentatya ott írta alá az Admirabile signum kezdetű apostoli levelét, melyben arra biztatja a hívőket, hogy folytassák a betlehemállítás szép, a hitátadás szempontjából is értékes szokását. (Magyar Kurír)

Mindent köszönök az Úristennek – Beszélgetés a gyémántmisés Jelenits István piarista szerzetessel

Idén ünnepli szerzetesi örökfogadalma letételének és pappá szentelésének hatvanadik évfordulóját Jelenits István piarista szerzetes, tanár, teológus, író. Gyémántmiséje december 1-jén volt a budapesti piarista kápolnában. Vele beszélgettünk. (Magyar Kurír)

A világ elől rejtett életek

Igazi otthont teremt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a sérült embereknek A A világ elől rejtett életek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A biblia üzenete (Mt 3,1–12)

Szükség a pusztára A A biblia üzenete (Mt 3,1–12) bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az első rómás

Marcellus Mihály az írói vállalásairól A Az első rómás bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Egyetlen igazság létezik: légy hű Istenhez

Visky András Júliája A Egyetlen igazság létezik: légy hű Istenhez bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Miért csupán az ingem kell, ölts magadra engem fel!”

Krisztus Király ünnepén, november 24-én az esztergomi szeminárium másodéves papnövendékei először öltötték magukra a reverendát az esztergomi bazilikában, ahol koncelebrált szentmisét mutatott be Kovács Zoltán atya, az Érseki Papnevelő Intézet rektora. Az alábbiakban a főcelebráns homíliájának részleteit, illetve Schmotzer Kristóf papnövendék személyes hangvételű beszámolóját közöljük. A „Miért csupán az ingem kell, ölts magadra engem fel!” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Megváltásunk, megszentelődésünk misztériuma

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéseként konferenciát rendeztek november 26. és 28. között az esztergomi Szent Adalbert Központban. Az esemény előadói az Eucharisztia titkához ezúttal elsősorban pasztorális szempontok szerint közelítettek. A Megváltásunk, megszentelődésünk misztériuma bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Közösséget építeni Isten népe körében

A Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet másodéves papnövendékei november 23-án szentmise keretében ünnepélyesen magukra öltötték a reverendát a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén lektoravatásra és admisszióra – a papszentelésre való jelöltség megadására – is sor került. A Közösséget építeni Isten népe körében bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Lázár Ervin közelében

Találkozás Komáromi Gabriella irodalomtörténésszel A Lázár Ervin közelében bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az arcokon mosoly fénylett

Nemeshegyi Péter SJ a pápa japán útjáról A Az arcokon mosoly fénylett bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Mindent köszönök az Úristennek

Idén ünnepli szerzetesi örökfogadalma letételének és pappá szentelésének 60. évfordulóját Jelenits István piarista szerzetes, tanár, teológus, író. Gyémántmiséje december 1-jén volt a budapesti piarista kápolnában. Vele beszélgettünk. A Mindent köszönök az Úristennek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Karácsonyig és még tovább – „Szuperadvent” Jézussal

Az idei advent 2020 szeptemberéig tart: töltsük meg tartalommal a közelgő karácsonyra és a jövő szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület időszakát! (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 8-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ökumenikus istentisztelet tartottak a budapesti rendőrségi székházban

December 5-én a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ imaszobájában a történelmi keresztény egyházak képviselői adventi elmélkedést tartottak a rendőrség érdeklődő dolgozóinak. (Magyar Kurír)

Orosz Gábor görögkatolikus lelkipásztor: Mikulás nem létezik!

„Jobb adni, mint kapni” – tartja a mondás. Közhelyesnek tűnik, de mindenképp tudnunk kell, hogy valami azért válik közhellyé, mert sokszor mondták el az emberek. S mi másért mondanák el sokszor, ha nem azért, mert nagy igazság van benne? Szent Miklós ünnepét követően, karácsonyra készülve Orosz Gábor görögkatolikus lelkipásztor elmélkedését adjuk közre. (Magyar Kurír)

Az önzetlen segítségnyújtásra hívták fel a figyelmet a szatmárnémeti fiatalok

Figyeljünk egymásra jobban, segítsünk többet – volt az üzenete a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Pál ifjúsági központja által rendezett villámcsődületnek, mellyel december 6-án délután lepték meg a járókelőket Szatmárnémetiben. (Magyar Kurír)

Presbiteri Talalkozó Négyfaluban

A Hosszúfalu-Fürészmező-i Csángó Házban, a négyfalusi gyülekezetek lelkészei 10. alkalommal szerveztek presbiteri találkozót. Minden évben nagy érdeklődéssel, szeretettel vesznek részt a presbiterek ezen eseményen. A… (evangelikus.net)

Advent Székely János megyéspüspökkel Kőszegen

December 6-án Székely János szombathelyi megyéspüspökkel ünnepeltek a kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény diákjai és pedagógusai. (Magyar Kurír)

Első alkalommal adták át a nevelőszülők Szent Anna-díját

Első alkalommal adták át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által a nevelőszülők munkájának elismerésére alapított Szent Anna-díjat december 5-én Budapesten. A díjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át az Országházban. (Magyar Kurír)

Kicsit meghalni – Az Amundsen és Az aszfalt királyai című filmről

Saját határainak feszegetése mindig is az emberiség izgalmas és veszélyes elfoglaltságai közé tartozott. Ám széles körben közkedveltté ironikus módon épp addigra vált, mire elfogytak a Földön a meghódítandó, ismeretlen területek. Irány hát a múlt! (Magyar Kurír)

Papszentelés

2020.06.24. - Egyházmegyénk hagyományának megfelelően a papszentelési misét Keresztelő Szent János születésének ünnepén tartjuk délelőtt 10 órakor, idén is a Prohászka emléktemplomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

"Ébresztő" Ifjúsági Fesztivál Csákváron

2020. július 1-5. - Megrendezésre kerül Csákváron az "Ébresztő" Ifjúsági Fesztivál. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

"Szegények Ebédje" NEK - Karitász program

2020. szeptember 12-én kerül sor a "Szegények Ebédje" NEK - Karitász programra. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

NEK bekapcsolódás a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusba

2020. szeptember 13-20. - A NEK 2020-ban Budapesten kerül megrendezésre "Minden forrásom belőled fakad" mottóval. A rendezvények központi szerepet játszanak Magyarországon ebben az időszakban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nincs kegyelem hit nélkül – Raniero Cantalamessa első adventi elmélkedése (2. rész)

Raniero Cantalamessa kapucinus atya, a Pápai Ház szónoka december 6-án pénteken tartotta meg a Római Kúria számára első adventi prédikációját, melyet az angyali üdvözlet elemzésének szentelt. Az első elmélkedés második részét közöljük. (Magyar Kurír)

Megjelent a Vigilia decemberi száma

A Vigilia ez évi tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

NEK elsőáldozók második előtalálkozója

2020. június 13. - A NEK előkészületének keretében szeretettel várjuk azokat az elsőáldozókat és kísérőiket (plébánosok, hitoktatók, szülők), akik 2020. szeptember 13-án lesznek elsőáldozók Budapesten, a kongresszus nyitó szentmiséjén. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa: A mariológia szükséges a kultúrák közötti párbeszéd és testvériség növeléséhez

December 4-én Ferenc pápa üzenetet küldött a pápai akadémiák 24. nyilvános ülésére. A Szentatya írásában az elődei által kijelölt utat követve világít rá Szűz Mária béketeremtő erejére, amely átível a különböző kultúrák fölött. (Magyar Kurír)

Hangszobor-kiállítással és licittel készül a karácsonyra a Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat

Világsztárok által aláírt huszonhárom hangszobor és egy grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től. (Magyar Kurír)

Az Otrada kórus koncertje Miskolcon

December 6-án a miskolci Magyar Ortodox Múzeum volt a helyszíne annak a bensőséges, karácsonyi hangulatú hangversenynek, amelyen az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériuma szervezésében és a helyi Szentháromság ortodox egyházközség vendéglátói közreműködésével a Kalugai egyházmegyéhez tartozó Csernoosztrovi Szent Miklós női monostor „Otrada (Öröm)” ifjúsági kórusa lépett fel.  Arkagyij Szagajdak művészeti vezető és karmester vezényletével a monostor […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Azbej Tristan: Magyarország segíti a Burkina Faso-i keresztényeket

Az országban legutóbb advent első vasárnapján 14 imádkozó keresztényt gyilkoltak meg saját templomukban. Az államtitkár utazásának célja az volt, hogy... (s4c.news)

Luis Antonio Tagle bíboros lett a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa

Ferenc pápa december 8-án a fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle bíborost, manilai érseket nevezte ki a a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusává. (Magyar Kurír)

Megújul a szombathelyi püspöki palota dísztermének mennyezetképe

Megújul Franz Anton Maulbertsch Az Isteni Gondviselés allegóriája című freskója a szombathelyi püspöki palota dísztermének mennyezetén. A november közepén kezdődött munkálatok várhatóan 2020 júliusában fejeződnek be. (Magyar Kurír)

Nőként a segítő szakmában – Egerben látható a Jószolgálat díj vándorkiállítása

Második vidéki állomására érkezett a Jószolgálat díj 2018/19-es díjazottjait bemutató vándorkiállítás. Az Eszterházy téren elhelyezett szabadtéri tárlat a segítők áldozatos munkáját és a rászorulók mindennapjait mutatja be rendhagyó módon. A megnyitón többek között Siposné Kohári Szilvia és Elekné Román Katalin korábbi díjazottak munkájáról is szó esett. (Magyar Kurír)

Adventi gondolatok – Balajthy József

A Miskolc-Felsővárosi Református Egyházközség lelkipásztora is bekapcsolódott az adventi programba. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Párbeszéd a liturgiáról: Mint az oltár szent edényét…

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Az ünnep

Mit jelent nekem az ünnep? Míg összeszedem és megfogalmazom gondolataimat, azon veszem észre magam, hogy máris benne vagyok az ünnep hangulatában. Megtörténik az, amitől ünnep az ünnep: a szívembe, a gondolataimba lopja magát, emlékek, érzések tolulnak fel bennem, megállok és elidőzöm, ráhangolódom és átadom magam, kilépve a hétköznapok sodrásából. Az ünnep: várakozásNéhány héttel ezelőtt volt […] (baptist.hu)

Itt kezdődik

Decemberben sok a fény, a csillogás és a mese. De miről szól valójában a karácsony? És milyen a mi ünnepvárásunk? Erre szeretnénk emlékeztetni kisfilmünkkel és ma induló adventi kampányunkkal. (reformatus.hu)

Téli harangszó

Öreg Károli-bibliám szerint így tanultam, így él bennem, hogy „En­nek­utánna míg a föld lészen, vetés és aratás, hideg és meleg, nyár és tél, nap és éjszaka meg nem szűnnek” (1Móz 8,22). Mosolyogva hallgattam két idős asszony utcai beszélgetését. „Azt híresztelik, hogy idén nem lesz tél. Hallottad? Állítólag még a meteorológia is erről jósolt a héten.” A másik erre: „No, hallod, nem is bánnám. Az nagyon jó lenne. Mert nekem kilukadt a csizmám. Legalább nem kell újat vásárolnom.” Gerzsenyi Sándor (baptist.hu)

Útravaló – 2019. december 8., advent 2. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

„…fogadd szívesen, ha ajkunk gyümölcsét áldozzuk Neked!”

A MEGTÉRT EMBER AJKÁNAK GYÜMÖLCSEIRŐL van itt szó. – 1. Ajkunk gyümölcse a bűnbánat, amikor bűnvallásban belátjuk saját életünk „árvaságát” (4), kudarcát, bukásait, konkrét vétkeit, annak jogos büntetését, a nyomorúságot és a halált (1). A bűnbánatban nem okolunk senki mást, csak a magunk engedetlenségét (1).  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Megőrizlek

Egyetlen szóban egy egész élet. (parokia.hu)

Iskolapélda szeretetből

Thai boxszal és adventi kenyér sütéssel készül a karácsonyra a göncruszkai református gyülekezet. Az abaúji kis falut teljesen újjáépítette az ott szolgáló lelkész házaspár. Sohajda Leventével tudatos ünnepvárásról, az Istenhez vezető utakról és a mélyszegénységben megszólaló karácsonyi örömhírről beszélgettünk. (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2019. december 8.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 3,1–12 (Magyar Kurír)

Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

Szombat és vasárnap 10 és 19 óra között várják a látogatókat. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A karácsony kezd pogány télünnepé válni – Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes könyvét ajánljuk

Raniero Cantalamessa OFMCap 1980 óta a Pápai Ház szónoka, és évről évre elmélkedéseket tart advent és nagyböjt idején. A karácsonyra való készület idejére ajánljuk a kapucinus szerzetes A karácsony misztériuma – Az öröm ünnepe című kötetét, mely kiadói munkánk nyomán magyar nyelven is elérhető. (Magyar Kurír)

A szenvedők méltóságának prófétája – Elhunyt Johann Baptist Metz

December 2-án, 91 éves korában münsteri otthonában elhunyt Johann Baptist Metz katolikus teológus. A kiemelkedő tekintélyű gondolkodó, a bambergi egyházmegye papja Ludwig Schick bambergi érsek gyászközleménye szerint vitathatatlanul a II. Vatikáni zsinat utáni katolikus teológia egyik legnagyobb alakja volt. Johann Baptist Metzre könyveinek magyar fordítója, Görföl Tibor emlékezik vissza. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Vasadi Péter: Magnificat

Templomainkban szentmisére harangoznak az adventi hétköznapok hajnalain, a Szűzanya tiszteletére. Mária, igaz hajnalként, magában hordja azt, akire a világ várakozik, a világ világosságát. Az anya csöndes várakozásáról szól mai versünk. Leheletfinoman, ahogy a hó hullik, ahogy az angyalszárnyak suhognak. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei Családtábor Balatongyörökön

2020. augusztus 10-től 15-ig kerül megrendezésre az Egyházmegyei Családtábor Balatongyörökön. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Székesfehérvár fogadalmi szentmiséje

2020. augusztus 14. - Szent István országfelajánlásának évfordulóján fogadalmi szentmise lesz, azt megelőzően és utána is lesznek kiemelkedő, kapcsolódó programok. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagyboldogasszony ünnep - szentmise

2020. augusztus 15. - Hazánkban Nagyboldogasszony napja Szent István óta parancsolt ünnep. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki szentmise Ercsiben - jegyesek megáldása

2020. augusztus 16. - Ercsiben, a Nagyboldogasszony kegytemplom búcsúnapján Spányi Antal megyés püspök tart ünnepi szentmisét. A főpásztor az egyházmegye zarándokhelyére hívja a házasságra készülő jegyeseket. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent István király ünnepén szentmise Székesfehérváron

2020. augusztus 20. - Szent István napi ünnepi szentmisét celebrál Spányi Antal megyés püspök, mely után megáldja az új kenyeret. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egyházmegyés papi zarándoklat

2020. augusztus 27. - Idén lesz a 15. alkalom, amikor az egyházmegye papjai évente Bodajkra zarándokolnak. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Közös Veni Sancte

2020.09.02. - Délután 16 órakor az elmúlt évekhez hasonlóan a katolikus oktatási és nevelési intézmények számára közös Veni Sancte-t tartanak Székesfehérváron, a Prohászka emléktemplomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Ciszterci)

2020. szeptember 3. - Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. Márciusban a ciszterci Nagyboldogasszony templom a helyszín. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

XV. Egyházmegyei Látónap

2020. szeptember 5. - Szombaton délelőtt tartják 15. alkalommal az ún. Látónapot, a Székesfehérvári Egyházmegye hitéletének megújítására szervezett éves konferenciát, amely a papság és a világi hívek együttműködését szolgálja. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Kortárs Művészeti Gyűjtemény eseménye

2020. szeptember 5. - Idén 10. alkalommal tartja a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteménye rendezvényét az Ars Sacra Fesztivál keretében. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egyházmegyei Zarándoklat Bodajkra - elsőáldozók zarándoklata

2020. szeptember 6. - Kiemelten hívjuk azokat a gyerekeket és szüleiket, akik az idén voltak elsőáldozók. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent Gellért napi pedagógus konferencia

2020. szeptember 24. - Szent Gellért püspök, vértanú személyében a katolikus iskolák égi pártfogójukat köszöntik. A szentmise a Prohászka templomban lesz. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egyházmegyei Ifjúsági Zarándoklat - kétnapos

2020. szeptember 25-26. Kiemelten hívjuk a közelmúltban bérmálkozott vagy bérmálkozó fiatalokat! Részletek a bejegyzésre kattintva! (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Makkosmáriai búcsú - a szenvedélyek rabságából szabadulók zarándoklata

2020. szeptember 27. - Imádkozzunk, hogy lelki és testi rabságainkból Krisztus által felszabaduljunk az istengyermeki szabadságra. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Először Mária szívében fogant meg Isten Igéje – Raniero Cantalamessa adventi elmélkedése (1/1. rész)

December 6-án, Szent Miklós püspök emléknapján, péntek délelőtt tartotta meg Raniero Cantalamessa kapucinus atya, a Pápai Ház szónoka első adventi prédikációját a Redemptoris Mater-kápolnában, Ferenc pápa és a közvetlen munkatársai jelenlétében. Első elmélkedésének első részét közöljük. (Magyar Kurír)

Továbbra is megunhatatlan az esztergomi papnövendékek különleges adventi ajándéka

A tavalyi évben különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukat idén adventben is megnézésre, átelmélkedésre, imádkozásra ajánljuk. A különleges zenei és lelkiélményt nyújtó felvétel segítséget nyújt advent üzenetének befogadásában. (Magyar Kurír)

Igazi püspök ajándékozta meg a gyerekeket Szent Miklós ünnepén Temesváron

A temesvári egyetemisták magyar és román nyelvű katolikus közösségei, valamint a Máltai Szeretetszolgálat fiatal önkéntesei december 5-én Mikulás-estet szerveztek az egyházmegyei ifjúsági központban a hátrányos helyzetű gyermekeknek, valamint a nagyszentmiklósi napközi otthon növendékeinek. Az eseményen Pál József Csaba temesvári megyéspüspök bújt Szent Miklós „bőrébe”. (Magyar Kurír)

Hanukka 2019: a Mazsihisz is kilép a zsinagógából az utcára

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában jelentette be, hogy a Mazsihisz december 23-án, délután 5 órakor a budai várban gyújtja meg a hanukkai gyertyákat. Heisler elmondta, hogy az utcai Hanukka ünnepség ugyan elsősorban az EMIH sajátja, de a Mazsihisztől … Tovább » (szombat.org)

„Jobbak voltunk vagy csak szerencsésebbek?” – A midwayi csata filmeken

„A túlerővel szemben, a legszegényebb erőforrásokkal és gyakran félelmetes önfeláldozással néhány elszánt ember megfordította a csendes-óceáni háború menetét. Japán soha többé nem tudott támadólag fellépni” – írta Walter Lord a Hihetetlen győzelem című népszerű művében. (Magyar Kurír)

Új épületszárnnyal bővült a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthon

Új épületrésszel bővült a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Gondozóotthon. A modern és minden igényt kielégítő új szárnyat december 5-én adták át Pécsen. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 7-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Minden meccs előtt fohászkodik Istenhez a DVSC gyakorló görögkatolikus vezetőedzője

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon szervezésében november 20-án Herczeg Andrással, a DVSC vezetőedzőjével hallhattak személyes hangvételű beszélgetést az érdeklődők a Metropóliai Hivatalban. Nem csak edzői minőségében, hanem emberi mivoltában is meg lehetett ismerni sokak „Bandi bácsiját”, aki személyes történetein keresztül erős görögkatolikus hitét is megvallotta. (Magyar Kurír)

Ez az élet rendje

Amikor egy évvel ezelőtt az udvarlód megkérte a kezed, és elmondtátok, hogy egy év múlva tervezitek az esküvőt, csak a nyári alkonyat reményteli melegségét éreztem és annak a békességét, hogy ez az élet rendje. Címkék:  esküvő eljegyzés anyaság anya-lánya kapcsolat az élet rendje (Képmás magazin)

A város közös Úrnapi körmenete

2020. június 14-én, vasárnap délelőtt Székesfehérvár város közös Úrnapi szentmiséjét mutatja be Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban. A Krisztus titokzatos testének tiszteletére tartott szentmise után lesz a körmenet a belvárosban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nyári lelkigyakorlat hitoktatók és világi lelkipásztori munkatársak részére

A 2020-as évben a lelkigyakorlat június 25-től 27-ig kerül megrendezésre az Iszkaszentgyörgyi Egyházmegyei Lelki Centrumban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Prohászka)

Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A vértessomlói Sarlós Boldogasszony templom búcsúja - gyermekeket váró, hordozó családok megáldása

2020. július 5-én, vasárnap 10 órakor, a vértessomlói Sarlós Boldogasszony templom búcsújára hívják azokat a családokat, akik gyermekáldásra várnak, vagy gyermek születésére készülnek. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki szentmise Szent Donát ünnepén

2020. augusztus 2. - A búcsúi szentmisén imádkozunk a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez, kérve közbenjárását a bő és jó termésért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Papi lelkigyakorlat

2020. augusztus 3-tól 6-ig. Az egyházmegyei papi lelkigyakorlatot a hagyományokat követve Székesfehérváron tartjuk, a Szent Gellért Tanulmányi Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szent Imre)

2020. augusztus 6. - A Szent Imre (Barátok) templomában lesz a város egyházközségeinek közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Érted is imádkoznak a győri szeminárium kispapjai

A győri Brenner János Papnevelő Intézet kispapjai és elöljárói az adventi időben szívesen imádkoznak a hívek szándékára szentmisék, napközi imaórák, szentségimádások és Szűzanya-köszöntők keretében, hálából a papi és szerzetesi hivatásokért végzett imádságokért. (Magyar Kurír)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Öreghegy)

2020.04.02. - Az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban lesz a város egyházközségeinek közös Eucharisztia ünnepe. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök tartja a város papságával, majd a főpásztor vezetésével közös szentóra lesz. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Prohászka Ottokár emlékmise halálának 93. évfordulója alkalmából

2020.04.04. - A Központi Papnevelő Intézetben, ill. az Egyetemi Templomban, Prohászka Ottokár halálának 93. évfordulóján ünnepséget tartanak Budapesten. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Városi családi keresztút

2020. április 5. - Városunk hagyományaihoz híven Virágvasárnap délután családi keresztutat járunk a maroshegyi plébánián a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda gyermekeivel és családjaival. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Virágvasárnapi szentmise - barkaszentelés

2020.04.05. - Szentmise és barkaszentelés lesz Urunk jeruzsálemi bevonulásának emlékére. Délután családi keresztutakra kerül sor. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagycsütörtöki - Utolsó vacsora - emlékmise

2020. április 9. - Ma Isten maga ajándékoz meg bennünket: örvendetes ez a nap. Egyben az Úr szenvedése kezdetének a napja is: ennyire szeret minket Isten. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagycsütörtöki olajszentelési mise

2020. április 9-én, Nagycsütörtökön, a Szent Imre templomban 10 órakor kezdődik a hagyományos olajszentelési szentmise (krizmaszentelés), melyen az egyházmegye teljes papsága részt vesz és ünnepélyesen megújítja papi ígéreteit. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagypénteki szertartás

2020. április 10. - Nagypénteken, a Szent Imre templomban 18 órai kezdettel Spányi Antal püspök tartja a nagypénteki szertartást. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagypéntek - Székesfehérvár város keresztútja

2020. április 10. - Nagypénteken, 15 órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város papjainak és híveinek közös keresztútja. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagyszombat - Húsvét vigíliája

"Valóban föltámadt! Allelúja!" (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Húsvétvasárnapi ünnepi szentmise

Urunk feltámadásának ünnepe. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szeminárium)

Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Bogner Mária Margit halálának évfordulója

2020.05.09. - Érd-Óvárosban ünnepi szentmise keretében emlékezik meg Spányi Antal püspök az egyházmegye papságával Bogner Mária Margit vizitációs nővér halálának évfordulójáról. Ezután imádkoznak a nővér sírjánál boldoggá avatásáért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Áldozócsütörtök napján szentségimádás

2020.05.21. - A régi „Áldozócsütörtök” napján a Székesfehérvári Egyházmegye minden templomában szentségimádást tartanak egyházmegyénk lelki megújulásáért, papi és szerzetesi hivatásokért, a családokért és a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent Ágota Nap Sárszentágotán

2020.05.24. – Sárszentágota Község Önkormányzata, a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete és a Szent Ágota Plébánia szervezésében idén is megrendezésre kerül, immár 8. alkalommal a Szent Ágota Nap. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Bérmálás a székvárosban

2020.05.31. - Székesfehérváron délelőtt a Prohászka-templomban bérmál Spányi Antal megyés püspök. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Hősök vasárnapja

2020. május 31. - Délután a Doni kápolnánál (Mészeg-hegy, Pákozd) Hősök-napi ünnepi szentmisét tart Spányi Antal megyés püspök az első és a második világháborúban elesett katonákért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

15. Egyházmegyei Nap

2020. június 1-én, kerül megrendezésre idén Székesfehérváron a Bregyó Közi Ifjúsági Szabadidő Központban a 15. Egyházmegyei Nap. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Felsőváros)

2020. június 4. - Csütörtökön 18 órakor a Felsővárosi templomban a város egyházközségeinek közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe lesz. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök tartja a város papságával, amely után a közös szentóra kezdődik. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egyházmegyei zarándoklat Máriaremetére

2020.06.07. - Szentháromság vasárnapon, 10.30-kor szentmise keretében lesz egyházmegyénk hagyományos Mária-remetei zarándoklata. Az egyházmegye megszakítás nélkül 93. alkalommal tartja meg zarándoklatát a majdnem kétszáz éves múltú kegyhelyen. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A világ több pontján katonáknak kell védeni az imádkozó keresztényeket

A Budapest-jelentés a keresztényüldözésről című kiadvány sorra veszi a világ azon helyeit, ahol a keresztények üldözésnek vannak kitéve vagy elnyomásban... (s4c.news)

Kránitz Mihály: Láttuk csillagát

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja immár hagyományosan adventi útikönyvet ad a kezünkbe, amely minden napra tartalmaz egy rövid mondatot a napi szentírási olvasmányokból és ezek feldolgozását az elmélkedés révén. (Magyar Kurír)

Szükség a pusztára

Advent 2. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 3,1–12) (Magyar Kurír)

Advent a Székesfehérvári Egyházmegyében - 2019

2019. - A Székesfehérvári Egyházmegye adventi időszakának eseményei, beszámolói. Áldott készületet az ünnepekre! (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Folytatódott az „újraépítés” Székesfehérváron

Az őszi Látónap elnevezésű egyházmegyei találkozó megkezdett lelkipásztori témáját folytatták november 30-án Székesfehérváron, Ugrits Tamás pasztorális helynök irányításával. A találkozón Michael White és Tom Corcoran Újraépítve című könyve alapján beszélgettek a tanítványságról, mint kulcsfogalomról. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa és et-Tajjeb főimám február 4-ét javasolják az ENSZ-nek a testvériség világnapjaként

Az augusztusban alakult Emberi Testvériség Bizottság tagjai New Yorkban kérvényt adtak át António Guterres ENSZ-főtitkárnak, amelyben a Szentszék és az Al-Azhar egyetem képviselői február 4-ét javasolják a testvériség világnapjának. (Magyar Kurír)

Szent Borbála búcsúját ünnepelték Petrozsényben

Erdélyben, a Zsil-völgyi bányászok számára fontos a „Szerencse fel!” köszöntés és jókívánság mellett Szent Borbála (Barbara) segítségét kérni. Nem véletlen, hogy a petrozsényi római katolikus templom is az ő védelme alatt áll. December 4-én szentmisével és szoboravatással ünnepelték Szent Borbála búcsúját Petrozsényben. (Magyar Kurír)

Fotósok egy beteg kislányért

120 budapesti és vidéki fotós csatlakozott az „Add a mosolyod!” elnevezésű mozgalomhoz, hogy két januári vasárnapon jótékonysági fotózásokkal gyűjtsenek adományokat a 14 éves Szonja kölni gyógykezeléséhez. Címkék:  Szonja meggyógyul jótékonysági fotózás daganatos betegségek (Képmás magazin)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szárazrét)

Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Édesapák, családfők megáldása

2020. március 19. - Szent Józsefről nem jegyeztek fel az evangélium írói csodás dolgokat, mégis kitűnik a szentek közül mélységes hitével. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Hitoktatói, világi lelkipásztori munkatársi nagyböjti lelkinap

2020. március 21-án a hitoktatók és világi lelkipásztori munkatársak részére tartanak egyházmegyei lelkinapot. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Kaszap István emlékmise

2020. március 25. - Spányi Antal megyés püspök a város papságával szentmisét mutat be Kaszap István születésének 104. évfordulóján (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Maroshegy)

Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki szentmise az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templom búcsúnapján

2020. október 8-án 18 órakor Magyarok Nagyasszonya ünnepén, a székesfehérvári öreghegyi templomban tart szentmisét Spányi Antal megyés püspök. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

162 éve született Prohászka Ottokár püspök

2020. október 10-én a Vasútvidéki Prohászka templomban emlékeznek meg hagyományosan Prohászka Ottokár püspökről Székesfehérváron. A nagy püspök születésének 162. évfordulóján az egyházmegye előadást és emlékmisét szervez. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagyszülők zarándoklata

2020. október 13-án Alsószentivánon a fatimai Szűz első hazai kegyhelyén tart Spányi Antal megyés püspök ünnepi szentmisét, amelyben az nagyszülőket külön áldásban részesíti. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ima nemzetünk hőseiért a Székesegyház emlékkeresztjénél

2020. október 22-én, 9 órakor a Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében tartanak imádságos megemlékezést az 56-os áldozatokról a Székesegyház emlék-keresztjénél. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Az Egyházmegyei Karitász munkatársainak találkozója

2020. november 21. - Az Egyházmegyei Karitász munkatársainak találkozójára kerül sor. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szentmise a Székesegyház felszentelésének évfordulóján

2020.11.25. – Szentmise keretében adja át Spányi Antal megyés püspök az újonnan végzett világi lelkipásztori munkatársak számára a püspöki megbízólevelet a Szent Imre templomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Tények és álhírek Isten fia körül – Idén utoljára „szóltak be” a papnak Debrecenben

Utolsó alkalmához érkezett december 2-án a „Szólj be a papnak!” blog Hit és tudomány vitaestje a debreceni Víztoronyban. A Tények és álhírek Isten fia körül című est sok ember fantáziáját megmozgatta. (Magyar Kurír)

Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise

2020.11.01. - Spányi Antal megyés püspök tart szentmisét az egyház összes szentjének tiszteletére a Szent Imre templomban. Az egyház ezen a napon emlékezik meg azokról az üdvözültekről is, akiket nem avattak szentté, ezért nem kaptak külön napot. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Halottak napi emlékmise a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2020. november 2-án, Halottak napján 15 órakor Pákozdon a Mészeg-hegyi Don-kanyar Emlékkápolnánál, Spányi Antal megyés püspök engesztelő szentmisét tart az I. és a II. világháború során elesett hős katonákért és hozzátartozóikért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szent Imre)

2020. november 5. - A Szent Imre (Barátok) templomában lesz a város egyházközségeinek közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Hálaadás az első Magyar Szent Család közbenjárását kérve

2020.11.14. - Közös imaórát, majd koncelebrált püspöki szentmisét tartanak a Magyar Szent Család tiszteletére rendezett egyházmegyei ünnepségen a Szent Imre templomban, amelyre szeretettel várják a családokat. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi Udvar a püspökségen - megnyitás I. Adventi gyertyagyújtás

2020. november 28-án, szombaton délelőtt 10 órától kinyitja kapuit a Püspöki Palota, délután 16 órakor meggyújtják az első adventi gyertyát a püspökség koszorúján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Almássy-telep)

2020. december 3. - Az Almássy-telepi templomban lesz a város egyházközségeinek közös elsőcsütörtöki eucharisztia ünnepe. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás

Szombat és vasárnap 10 és 19 óra között várják a látogatókat. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi hitoktatói és világi lelkipásztori munkatársi lelkinap

2020.12.05. - 10 órakor koncelebrált püspöki szentmisével kezdődik a Szent Imre templomban, majd a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban előadásokkal folytatódik a hagyományos adventi lelkigyakorlat. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi Udvar a püspökségen - III. Adventi gyertyagyújtás

Szombat és vasárnap 10 és 19 óra között várják a látogatókat. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Kaszap István halálának 85. évfordulója

December 17-én, 17.00 órakor a Prohászka-emléktemplomban Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmise keretében emlékezik meg Kaszap István halálának 85. évfordulójáról. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi Udvar a püspökségen - IV. Adventi gyertyagyújtás

2020. december 19. Délután 16 órakor kezdődik az adventi gyertyagyújtás Spányi Antal megyés püspök ünnepi gondolataival. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Éjféli szentmise karácsony éjszakáján

December 24-én, a karácsonyi éjféli ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Karácsony-napi ünnepi szentmise

December 25-én, fél 11-kor Spányi Antal megyés püspök tartja a karácsonynapi ünnepi szentmisét. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Al-Shabaab terroristák gyilkolták le egy busz nem muszlim utasait Kenyában

Az AP amerikai hírügynökség, amely betekintést nyert a történtekről készült rendőrségi jelentésbe, közölte, hogy ismeretlen számú szélsőséges tartóztatta fel a... (s4c.news)

Életmentő lehet a rákbetegek lelki gondozása

Amikor valaki azzal szembesül, hogy rákbeteg, alapjaiban változik meg az élete. A mindennapokat belengi a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság érzése, a gyógyulás akár évekig is eltarthat, miközben az ember erejét, hitét nap mint nap próbára teszi a betegség. A Tűzmadár Ház az érzelmi és a fizikai megküzdéshez nyújt segítséget. Címkék:  Tűzmadás Ház daganatos betegségek onkológia rákbetegek lelki gondozás (Képmás magazin)

Éjféli szentmise karácsony éjszakáján

December 24-én, a karácsonyi éjféli ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Gyógyító percek

Az elcsendesedés nagy gyógyító hatással van a lélek számára. Ne sajnáljuk rá az időt, mert feladatainkat is könnyebben végezzük, ha béke van bennünk. Keress magadnak mindennap egy csendes órát kora reggel vagy este, hogy önmagadé lehess. A csendnek ezt a termékeny magányát nevezzük imádságnak. Az imádság adás és fogadás, ami csak csendben történhet. Csak a […] The post Gyógyító percek appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2019. december 7.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. december 7.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 9,35–10,1.6–8 (Magyar Kurír)

Papi továbbképzés

Az egyházmegye papságának rendezett rekollekciós szentségimádás, majd előadás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban lesz. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Világi lelkipásztori munkatársak képzése-2020

A 2020-as képzés kétnapos alkalmaira Ugrits Tamás atya vezetésével az Iszkaszentgyörgyi Lelki Centrumban kerül sor. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi gondolatok – Menyhárt István

A kárpátaljai Mezővári református lelkipásztora osztotta meg gondolatait. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kelta advent a maroshegyi templomban

2019.12.15. - Kelta advent címmel a M.É.Z. együttes ad koncertet 16.30-kor a maroshegyi templomban advent harmadik vasárnapján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szűz Mária Isten anyja - püspöki szentmise

2020.01.01. - Az újév első napján, a Szent Imre templomban Spányi Antal megyés püspök tart szentmisét Szűz Mária Isten anyja ünnepén. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Víziváros)

Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Emléktűzgyújtás a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2020.01.12. - Pákozd, Mészeg-hegyen, a Don-kanyar Emlékkápolnánál, ökumenikus rendezvény keretében emlékeznek meg a történelmi egyházak helyi vezetői, köztük Spányi Antal megyés püspök, a hősi halált halt katonákra, az Urivi áttörés 77. évfordulóján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ökumenikus imahét 2020

2020. január 19-26. - Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét segédanyagát máltai keresztények állították össze a következő mottóval: „...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk...igen emberségesen bántak velünk...”(ApCsel 28,2) (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent Sebestyén emlékmise

2020.01.20. - Fogadalmi szentmise a Székesfehérvár-Felsőváros templomban: a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére Székesfehérvár lakossága 1739-ben Szent Sebestyén tiszteletére böjttel és körmenettel kapcsolatos, örök időkre szóló fogadalmat tett. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Papi találkozók a püspökségen

Püspök atya 2020-ban is tisztelettel és szeretettel hívja paptestvéreit a hónap utolsó csütörtöki napján 19 órára a Püspökségre kötetlen beszélgetésre, együttlétre és szerény vacsorára. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki szentmise Urunk bemutatása napján

2020. február 2-án, Urunk bemutatása és Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, (14.00-18.00) lelki programokra és püspöki misére kerül sor a Szent Imre templomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Prohászka)

Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Betegek világnapja

2020. február 11. - Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban koncelebrált szentmisét mutat be a város papságával, amelynek keretében kiszolgáltatja a betegek kenetének szentségét. Az Egyház a betegekben Krisztusnak akar szolgálni. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szeretnél egy szegény ember angyala lenni?

A Sant’Egidio közösség arra biztat, hogy vásároljunk ajándékokat szegények számára, amiket majd a december 25-én rendezett ebédek alkalmával kapnak meg. Utalással egy-egy rászoruló testvérünk ebédköltségét lehet kifizetni. (Magyar Kurír)

Az arcokon mosoly fénylett – Nemeshegyi Péter SJ a pápa japán útjáról

Nemeshegyi Péter jezsuita napról napra kísérte figyelemmel Ferenc pápa november 23. és 26. közötti japán útjának eseményeit, nyilván némi nosztalgiával is, hiszen 37 éven át volt misszionárius, kispapok nevelője és egyetemi professzor Tokióban. (Magyar Kurír)

A kórházlelkészség munkatársai a betegekkel együtt készülnek a karácsonyra Debrecenben és Kisvárdán

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Kórházlelkészség munkatársai hagyományteremtő céllal gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját december 2-án a debreceni Kenézy Kórház Ápolási osztályán. Ugyanezen a napon a Felső-Szabolcsi Kórházban, Kisvárdán három felekezet papjainak jelenlétében Leleszi Tibor polgármester gyújtotta meg az első gyertyát. (Magyar Kurír)

Mit fogunk enni?

Ősidők óta érdekel az, hogy hogyan lehetne a mai körülmények között, de természetesebben, emberségesebben élni. Volt olyan időszak, amikor kecskét fejtem, sajtot készítettem, kenyeret sütöttem. Büszkeséggel töltött el, hogy mindent a saját kezemmel készítettem, amit az asztalra tettem. Ma már én is feladtam. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

„Nem érdem, hanem kegyelem” – Ünnepi interjú a 105. születésnapját ünneplő Patay Pál régésszel

„…Egyébként nézze, a hosszú életkor nem érdem, hanem kegyelem” – jelentette ki Patay Pál, a magyar régészet doyenje, aki idén, 2019. december 8-án ünnepli százötödik(!) születésnapját. Pál apostol sorai jutottak eszembe: Isten irgalma „nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.” (Róm. 9.16) Ezt a bibliai idézetet írták a harangokra a sárospataki öntőműhely mesterei – erről Patay Pál Corpus Campanarum című művében olvastam. Pali bácsi nevéhez fűződik a történelmi Magyarország szinte összes mai és egykori harangjának és harangöntőjének számbavétele, kutatása és feldolgozása. És ez a kivételesen gazdag életpályának csak az egyik állomása volt… Címkék:  Patay Pál régész harangöntés harangtörténész (Képmás magazin)

Értelmi sérült gyermek a családban – Hogyan segíthet a társadalom? – Előadás a Sapientián

Mária Šmidová, a Nagyszombati Egyetem pozsonyi katolikus teológiai fakultásának oktatója tartott előadást Mit várhat a társadalomtól a sérült gyermeket nevelő család? címmel december 5-én Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, az intézmény Családteológiai Intézetének szervezésében, az Erasmus+ program keretében. (Magyar Kurír)

Legyél világosság a világban!

A fény egyszerre különleges teremtmény – a Biblia szerint az első, amit Isten alkotott –, és egyszerre felhívás, kérés is, hiszen a fényt szimbólumként használva fejezte ki mindig az ember a lelki, szellemi tágasság vágyát, tapasztalatát. Különös, hogy a fizikusok is a fény kettős természetéről beszélnek, hogy egyszerre hullám és egyszerre anyag. Mintha a fény, a legelső isteni teremtmény példája lenne az egész mindenségnek. Címkék:  világosság gyertya árnyképek református lelkész (Képmás magazin)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Almássy-telep) - beszámoló

2019.12.05. - Advent szent időszakában ismét összegyűltek Székesfehérvár hívei, hogy a hónap első csütörtöki napján közösen imádkozzanak a megyés püspök vezetésével, egyházunkért, a papi hivatásokért, a családokért és közelgő NEK kegyelmeiért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki látogatás az adonyi nővéreknél - beszámoló

2019.12.07. - Az indiai nővérek Adonyban erősítik meg fogadalmukat, mellyel ismét elkötelezik magukat a szegények, az idősek gyámolításában, ellátásában önként vállalt szolgálatuk mellett. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Harsonaszóval kezdődött a 17. Pécsi Advent

Immár 17. alkalommal nyújt segítséget a karácsonyra való lelki felkészülésben a Pécsi Egyházmegye által szervezett Pécsi Advent programsorozat, mely idén december 1-jén kezdődött. (Magyar Kurír)

A keresztény könnyűzenét támogató program indult

A zenei képzést és hangszervásárlást támogató programmal segíti a keresztény könnyűzenét játszó fiatalok kiteljesedését a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára december 5-én a Hagyományok Házában. (Magyar Kurír)

Félelmetes gyerekek – a Kontroll nélkül című filmről pszichológusszemmel

Nora Fingscheidt megrázó drámája, a Kontroll nélkül rengeteg kérdést vet fel. A filmben válaszok helyett csak széttárt kezeket, tanácstalan tekinteteket és gondterhelt szakembereket látunk, akik képtelenek mit kezdeni a kislánnyal, aki szeretetteljes kapcsolatok nélkül, állandó belső hiányérzettel és kontrollveszett dühvel éli az életét. Válaszaink nekünk sincsenek. Mégis fontosak ezek a kérdések, mert fájdalmasan aktuálisak, és a hazai ellátórendszerben is sok gyermeket érintenek. Címkék:  Kontroll nélkül (Képmás magazin)

Az idei Látónap megkezdett gondolatainak folytatása - beszámoló

2019.11.30. - Az őszi Látónap elnevezésű egyházmegyei találkozó megkezdett lelkipásztori témáját folytatták tovább Székesfehérváron, Ugrits Tamás pasztorális helynök irányításával. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki szentmise a baracskai börtönben - beszámoló

2019.12.02. - Szentmisét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök az adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A keresztények békéjéért dolgozik Szudán

Nasreldin Mofreh, Szudán vallásügyi minisztere – és nem mellesleg az országos átmeneti haditanács tagja – nyilatkozott úgy a napokban, hogy... (s4c.news)

Kopt intézményeket látogatott meg Herczegh Anita

Az elmúlt hét folyamán az egyiptomi fővárosban lévő Kopt Ortodox Kulturális Központban fogadták Herczegh Anitát, Áder János köztársasági elnök feleségét.... (s4c.news)

Pécsi diákokat fogadott Udvardy György érsek Veszprémben

Veszprémbe zarándokoltak a pécs-gyárvárosi Munkás Szent József-plébánia hittanosai november 30-án. A fiatalokat Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó fogadta az érseki palotában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 6-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Közösségbe hív - 5. Dunántúli Felsős Hittanos Találkozó

Ebben az évben is a balatonfüredi Balaton Konferencia-Központ adott otthont a dunántúli felső tagozatos hittanosok találkozójának. Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő alkalmon több mint 500 felső tagozatos dunántúli diák vett részt. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A Máltai Szeretetszolgálat szemészeti szűrőbusza a legszegényebb településekre indul

A felzárkózó települések hosszú távú programja keretében szemészeti vizsgálóbusz indul a háromszáz legnehezebb helyzetű magyarországi településre, hogy a gyermekek szembetegségeit időben felfedezzék és kezelni tudják. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezésére indított programról december 5-én, csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. (Magyar Kurír)

Elsőáldozás a New Jersey állambeli magyar katolikus közösségben

December elsején, advent első vasárnapján elsőáldozással kezdődött az új egyházi év a New Jersey-i magyar katolikus közösség Passaic városában található Szent István-templomában. (Magyar Kurír)

Szent Miklós egy gondoskodó szent: ebben mindannyiunk példaképe lehet – virrasztás a székesegyházban

„Legyünk a mindenható Isten munkatársai, meghosszabbított keze, ahogyan Szent Miklós is az volt” – hangzottak dr. Papp Tibor főhelynök atya szavai Szent Miklós ünnepének előestéjén, december 5-én, amikor a mürai főpap ünnepére készülve Virrasztást tartottak a Szent Miklós-székesegyházban. (nyirgorkat.hu)

Püspöki szentmise és Cecília-hangverseny az egyházi év végén Vácon

Krisztus Király ünnepén, november 24-én Marton Zsolt megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban. A szentmisét követően a székesegyház Szent Cecília kórusa és a Váci Székesegyházi Kórusiskola énekkarai hagyományos évzáró koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. (Magyar Kurír)

Kamuhír, azaz fake news – a féktelen manipuláció erkölcstelensége

Egy szülő, ha a gyerekét füllentésen csípi vagy ha társasjáték közben csaláson kapja, általában nem veregeti meg a gyerkőc vállát, hogy bravó, ügyes voltál, jól átvertél mindenkit, hanem elmagyarázza, hogy ez nem helyénvaló, és vannak határok, amiket már egészen kicsi gyerekként sem lehet átlépni. Címkék:  fake news kamuhír álhír kamuoldalak tömegmédia közösségi média (Képmás magazin)

Megérkezett a Mikulás! – Szívmelengető videóval robbantották fel a netet a pasaréti ferencesek

Pozitív vírusként terjed a közösségi oldalakon a budapest-pasaréti Páduai Szent Antal ferences plébánia szívmelengető videója, amit Szent Miklós ünnepén, azaz Mikulás napján tettek fel a Facebook-oldalukra. (Magyar Kurír)

A menekültek megsegítéséről tartottak kerekasztal-beszélgetést Temesváron

December első hetében a Temesvári Egyházmegye ifjúsági központjában kerekasztal-beszélgetést szerveztek, amelynek témája a Romániába érkezett menekültek megsegítése volt, illetve annak kérdése, hogy milyen módon kapcsolódhatnának be ebbe a felekezetek hívei. (Magyar Kurír)

A kép nyelvtana

Békési Sándor református lelkész lesz a december 9-ei Budavári Evangélikus Szabadegyetem vendégelőadója. (reformatus.hu)

Új japán könyvtár a Károli Gáspár Református Egyetemen

Húszezer példányos könyvszállítmány érkezett Magyarországra, amiből ötezer darabot adtak át a Károli Gáspár Református Egyetemnek. Ennek köszönhetően Magyarország legnagyobb japán nyelvű könyvtára jön létre a református intézményben. (reformatus.hu)

Magnetofon helyett trombitaként

Nyitottak a spiritualitásra, sokat és rendszeresen interneteznek, példaképek számukra tanáraik. Autoritásból nem lehet velük kommunikálni, élő, konkrét és hiteles példákkal azonban igen, ebben pedig az egyháznak, az államnak és a civil szférának is nagy szerepe és felelőssége van. (reformatus.hu)

Jelentős új adatok kerültek elő a középkori kánonjogi gyűjtemények keletkezéséről

Több 1140 előtti kánonjogi gyűjtemény összeállítása és szövegváltozatainak kialakulása tekintetében is alapvetően módosította a korábbi kutatások alapján képviselt nemzetközi tudományos álláspontot Szuromi Szabolcs Anzelm professzor a cambridge-i Gonville and Caius College-ban és a Corpus Christi College-ban november 25. és 30. között végzett legújabb kutatásai eredményeként. (Magyar Kurír)

Megújult a nyírvasvári görögkatolikus templom

Templombúcsú keretében áldotta meg a felújított görögkatolikus templomot december 1-jén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírvasváriban. (Magyar Kurír)

Közgyűlést tartott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2019. december 4-én, szerdán 15:00 órakor tartotta éves rendes közgyűlését. Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke nyitó áhítatában Jézus Krisztus „Én vagyok a világ világossága!” (János 8,12–14) és „Ti vagytok a világ világossága!” (Máté 5,14–16) kijelentései kapcsán tárta elénk gondolatait. Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára jelentésében nagyvonalakban beszámolt és […] (baptist.hu)

Így jöttem: Fabiny Tamás és Gundel Takács Gábor

Az utazásról beszélget Fabiny Tamás evangélikus püspök, Fekete Károly református püspök és Gundel Takács Gábor műsorvezető, sportriporter, kommentátor 2019. december 16-án, hétfőn 18 órakor a Debreceni Református Kollégium dísztermében. (reformatus.hu)

Elindult a keresztyén könnyűzenét támogató program

Zenei képzést és hangszervásárlást támogató programmal segíti a keresztyén könnyűzenét játszó fiatalok kiteljesedését a kormány. (reformatus.hu)

A cselekvő szeretet adventi útján – Eucharisztiaünnep Homrogdon

Eucharisztiaünnepet tartottak december 2-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település Krisztus Teste és Vére templomában, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. (Magyar Kurír)

Adventi alkalmak gyülekezeteinkben – Fotóriport

Az adventi időszakban gyülekezeteinkben számos eseményt szerveztünk. A továbbiakban az eseményekről készült fotók tekinthetőek meg. A fotóriport folyamatosan bővül. Adventi mikulásvárás a bácsfalusi Gillich Fülöp Kollégiumban… (evangelikus.net)

„Nőt és gyereket lehet a legdrágábban eladni”

Az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt az Európai Unióban, Magyarország jelentős forrás- és tranzitország is, legnagyobb felvevőpiacunk Németország – szembesültem a kijózanító tényekkel azon a konferencián, amelyet a Párbeszéd Házában, az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napján tartottak. Címkék:  emberkereskedelem prostitúció SOLWODI (Képmás magazin)

Már ezer veszélyeztetett álláskereső talált munkát az Incorpora program segítségével

Az Incorpora program a munkaerőpiaci szempontból kiszolgáltatott álláskeresőknek ingyenes tanácsadást nyújt, míg a vállalkozásokat képzésekkel, munkaerő-toborzással és a beilleszkedési folyamat kísérésével segíti. (Magyar Kurír)

Kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár újonnan restaurált dokumentumaiból

Kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár közelmúltban restaurált köteteiből és grafikáiból november 20-án. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. december 6.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Csodatévő Szent Miklós püspök ünnepe

„Jobb adni, mint kapni.” – tartja a mondás. Közhelyesnek tűnik, de mindenképp tudnunk kell, hogy valami azért válik közhellyé, mert sokszor mondták el az emberek. S mi másért mondanák el sokszor, ha nem azért, mert nagy igazság van benne? – december 6-án, Szent Miklós ünnepén Orosz Gábor atya elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Útravaló a várakozáshoz

Az Északi-sarktól a hegycsúcsokig, a találkozásoktól a befele figyelésig, az ünnepektől a mindennapokig, Karácsony apótól Jézusig – könyvajánlónk az adventi és karácsonyi időszakra. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. december 6.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 9,27–31 (Magyar Kurír)

Adventi gondolatok – Antal Mariann

A Miskolc-Diósgyőr-Vasgyári Református Egyházközség lelkipásztora is beszélt a várakozásról. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Amit másnak ajándékozunk, sokszorosan megtérül számunkra – Ma van az önkéntesek nemzetközi napja

Akik nap mint nap átlépik saját határaikat, idejüket, szeretetüket és képességeik legjavát adják embertársaiknak, valódi változásokat hoznak a világba. Ők az igazi sorsfordítók, akiket úgy nevezünk: önkéntesek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az önkéntesek nemzetközi napja, december 5-e alkalmából ezzel az összeállítással köszöni meg a rászoruló emberek nevében is minden önkéntes önzetlen és áldozatos munkáját. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A betlehem a karácsony igazi jelentésére emlékeztet minket

Ferenc pápa december 5-én fogadta a Szent Péter téren felállított betlehem és karácsonyfa ajándékozóinak küldöttségét. Hozzájuk intézett beszédében a karácsonyi ünnepkör szimbólumairól, illetve a teremtett világ védelméről beszélt. (Magyar Kurír)

Konferencia felhívás – Auschwitz felszabadulása alkalmából

Hetvenöt éve szabadult fel Auschwitz – a Wesley János Lelkészképző Főiskola (WJLF) multidiszciplináris konferenciát szervez ez alkalomból. A szervezők előadóként elsősorban a Soá utótörténetével foglalkozó kutatókat várják, többek között olyan elemzésekkel, amelyek … Tovább » (szombat.org)

Ferenc pápa üzenetet küldött a madridi klímacsúcsra

December 2. és 13. között zajlik Madridban az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye aláíróinak 25. konferenciája. A megnyitó ülésen Pietro Parolin bíboros államtitkár felolvasta Ferenc pápa december 1-jén kelt, Carolina Schmidt chilei környezetvédelmi miniszterhez és a COP25 résztvevőihez intézett üzenetét. (Magyar Kurír)

Már egy kis odafigyeléssel is enyhíthető a munkaerőhiány

A veszélyeztetett, illetve hátrányos helyzetű álláskeresőket segítő magyarországi Incorpora a munkavállalók és a munkáltatók részére mediációs szolgáltatást nyújtó program. A hazai működés három éve alatt több mint 600 vállalkozás, illetve mintegy 2600 ember vett részt benne, és több mint ezren találtak munkát. Címkék:  álláskeresés munkáltató munkaerőhiány Incorpora munkavállalás fiatal munkavállalók (Képmás magazin)

Akcióvadászat helyett jótékonyság! A dm újraértelmezte a Black Friday fogalmát

A jótékonysági kezdeményezésnek köszönhetően 17.611.634 forint gyűlt össze, amit a vállalat a Katolikus Karitász AKAROM Programjának folytatására ajánlott fel, amelynek keretében a családok életvezetési és pénzügyi tanácsokat kapnak. A Katolikus Karitász által megalkotott, innovatív fejlesztési programban 150 mélyszegénységben élő család kap segítséget komplex szolgáltatásokkal, annak érdekében, hogy a résztvevők pénzügyi tudatossága növekedjen, és megtakarítást érjenek el. Címkék:  dm Katolikus Karitasz fekete péntek adományozás jótékonyság (Képmás magazin)

Ingyenes meddőségi szűrőprogram indul elsősorban férfiaknak a budai irgalmasrendi kórházban

Térítésmentes, elsősorban a családalapítás előtt álló férfiakat célzó meddőségi szűrőprogram indításáról írt alá megállapodást december 3-án az Egyházi Kórházak Egyesülése és a Merck Kft. (Magyar Kurír)

Krisztus belém testesült – Gyémántmiséjét ünnepelte Szegedi László tápiósülyi plébános

Pappá szentelésének 60. évfordulóját ünnepelte Szegedi László sülysáp-tápiósülyi plébános november 30-án. A gyémántmisén koncelebrált Marton Zsolt váci megyéspüspök, Varga Lajos váci segédpüspök és több paptestvér. (Magyar Kurír)

Együttműködési megállapodás a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Miskolci Egyházmegye között

December 5-én egyezményt írt alá Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) elnöke. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Életünket alapozzuk az Úrra és ne a látszatra!

Ne múlékony dolgokra építsük életünket, hanem kősziklára, aki az Úr, és így boldogok leszünk. Erre buzdított december 5-én, a Szent Márta-házban tartott reggeli szentmisén Ferenc pápa. (Magyar Kurír)

Hitünk címmel nyílt kiállítás Nyíregyházán

A kiállításnak a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthon. (nyirgorkat.hu)

Projektátadások

A MRE Zsinata döntése értelmében a Szeretetszolgálati Iroda 2020. január 1-jei hatállyal Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda (1146 Budapest, Hungária krt. 200.) néven folytatja tevékenységét, és 2020. január 1-től átveszi az MRE fenntartásában működtetett szociális és felzárkózási intézmények és szolgáltatások teljes körű fenntartói jogát. (reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 5-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Isten szereti bennem a bűnöst – Varga László püspök tartott adventi elmélkedést

Amíg magunkkal nem engesztelődünk ki, Istennel és embertársainkkal sem tudunk – hangsúlyozta Varga László kaposvári megyéspüspök december 4-én este, a budapesti Sziklatemplomban tartott adventi elmélkedésén. (Magyar Kurír)

Adventi Kupa Nyíregyházán

Idén a Nyíregyházi Egyházmegye szervezésében a Filo Sportcentrumban rúgták a bőrt az Adventi Kupa résztvevői. (nyirgorkat.hu)

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 3-án és 4-én megtartotta téli rendes ülését. (nyirgorkat.hu)

Karácsonyra hangolódás a KÉSZ idei utolsó előadásán

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Nyíregyházi Csoportja 2019. december 12-én 18:00 órakor tartja évzáró, karácsonyi rendezvényét, melyen Kósáné dr. Oláh Júlia Együtt dobbanó szívek című kisregényét is bemutatják. (nyirgorkat.hu)

Tanoda létrehozása és működtetése országosan 12 helyszínen

Felzárkózási pályázatok EFOP-3.3.1-15-2015 (reformatus.hu)

Idén trentinói hagyomány szerint készült a Szent Péter téren felállított betlehem

December 6-án délután leplezik le a Szent Péter téren felállított betlehemet. Idén az észak-olaszországi Trentino tartomány egy kis faluja, Scurelle ember nagyságú, fából készült szobrai elevenítik fel Jézus születését. A téren felállított fenyőfán is ekkor gyúlnak ki a fények, mely a Vicenza közeli Rotzo falu ajándéka. (Magyar Kurír)

Háromszáz éves a nagybányai Szentháromság-templom

Erdély legrégibb, barokk stílusban épült temploma a nagybányai Szentháromság-templom. A háromszáz éves templomot jubileumi évvel ünnepli a helyi közösség, amely december 1-jén, vasárnap hálaadó szentmisével vette kezdetét. (Magyar Kurír)

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 3-án és 4-én megtartotta téli rendes ülését. Az ott elhangzottakról Tóth Tamás, a testület titkára számolt be a sajtónak december 5-én Budapesten. (Magyar Kurír)

„Nincs izgalmasabb művészi kihívás egy őrült nőnél” – Interjú Kámán Alberttel, a „Hazug” rendezőjével

Egy fiatal lány fél pár fülbevalót talál az ágy alatt, és a gyanú, hogy szerelme megcsalta, egészen az őrületig sodorja. Ez a cselekménye a „Hazug” című rövidfilmnek, amely valóságos díjesőben részesült három amerikai és két európai filmversenyen. Az elsőfilmes rendező-forgatókönyvíró-operatőr Kámán Albert tizenkét díjat hozott el, míg a szintén elsőfilmes Nagyistók Edit játékát öt „Legjobb színésznő”-díjjal jutalmazták. Mi a titka a nagy sikernek? Címkék:  Kámán Albert Hazug rövidfilm Nagyistók Edit magyar rövidfilm (Képmás magazin)

Pályázat - Szövérd

A Küküllői Református Egyházmegyébe kebelezett Szövérdi Egyházközség presbitériuma pályázatot hirdet a lelkészi állás betöltésére. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Lelkipásztor-feleségek hétvégéje

Idén Siófok volt az a helyszín, ahol az országban szolgáló lelkipásztor-feleségek összejöhettek, találkozhattak egymással, feltöltődhettek és megoszthatták tapasztalataikat, élményeiket az elmúlt időszak kapcsán. Nekem különösen fontos volt ez a mostani találkozó, mert a gyerekeim születését követő közel 5 évben nem volt lehetőségem ilyenfajta közösségben lenni azokkal, akikkel együtt szolgálok. Már csak emiatt is nagyon vártam […] (baptist.hu)

AlapVető 2. évfolyam 23. szám

Megjelent a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ következő hírlevele, amit az alábbi linken lehet elolvasni. (baptist.hu)

Alap, amire lehet építeni

A 19. kerületben, a református templom közelében áll a Kispest-Központi Református Egyházközség Szőlőskert Óvodája, melybe immár fél évtizede várják a helyi gyermekeket. Az ide járó kicsinyek mindennapjait felkészült pedagógusok igyekeznek különlegessé tenni – amiben az egész gyülekezet a segítségükre van. (reformatus.hu)

Merre tart az Egyház? – Helyzetjelentés XVI. Benedek és Ferenc pápa tanítása alapján

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára tartott előadást A periféria teológiája címmel Ferenc pápa Egyházzal kapcsolatos gondolatairól a Karitász-klub vendégeként november 30-án Budapesten, a Szent István-bazilika Mária termében. (Magyar Kurír)

Hálaadó szentmisét tartottak a magyar jezsuiták a rend jótevőiért

„A Jézus Társasága története a jótevőink története” – Peter Hans Kolvenbach SJ, a jezsuita rend egykori általános rendfőnökének e megállapítását idézte Vízi Elemér magyar provinciális a rendtartomány jótevőiért december 3-án, Xavéri Szent Ferenc emléknapján a budapesti Jézus Szíve-templomban bemutatott hálaadó szentmisén. (Magyar Kurír)

Csőd fenyegeti az amerikai katolikus egyházmegyéket a pedofil papok miatt indított perek után

Az AP amerikai hírügynökség hosszú riportban számol be arról, hogy rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a római katolikus egyházat az Egyesült Államokban az a több államban is elfogadott törvénymódosítás, amely kiterjesztette a papok által zaklatott és megerőszakolt személyek számára a keresetek indításának idejét. (444.hu)

Az orosz ortodox egyháznak nem tetszik, hogy szigorúbban büntetnék a családon belüli erőszakot

Tiltakozik az orosz ortodox egyház, mert egy új, orosz törvénytervezet szigorúbban büntetné a családon belüli erőszakot. A családügyi, anyaság- és gyermekkorvédelmi patriarkátusi bizottság szerint a törvény „figyelmen kívül hagyja a józan ész, az igazság és az egyenlőség egyetemesen elfogadott jogi alapelveit”. (444.hu)

Pápamobil-történelem 10 képben

Az elmúlt évtizedekben a katolikus egyházfők – ízlésüknek és a kor követelményeinek megfelelően – számtalan márkát és modellt választottak már hivatali autóként. A „pápamobilok” története két alapvető szakaszra bontható. A XX. évszázad első kétharmadában a katolikus egyházfők általában különleges, átalakított luxusautókban jártak, amelyeknek célja elsősorban a reprezentáció volt. A nagy váltást a II. János Pál ellen a római Szent Péter téren elkövetett merénylet hozta meg. Innentől kezdve a pápamobilokkal szembeni első számú követelmény a biztonság lett. (autoszektor.hu)

Szent Borbála-szobor és egy megújított óvoda avatásán vett részt Soltész Miklós a romániai Petrozsényben

Bukarest, 2019. december 4., szerda (MTI) - Szent Borbála-szobor avatásán és egy megújított óvoda, illetve új játszótér átadásán vett részt szerdán a dél-erdélyi Petrozsényben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. (MTI)

Balog Zoltán: a kereszténység bármilyen eszmerendszerrel kapcsolatra léphet

Budapest, 2019. december 4., szerda (MTI) - A kereszténység bármilyen eszmerendszerrel kapcsolatra léphet, egészen addig, amíg nem lesz szolgai módon követője éppen divatos politikai trendeknek - mondta Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos szerdán Budapesten, Kereszténység, konzervativizmus, liberalizmus című előadásában. (MTI)

Az új apostoli konstitúció tervezetét is áttekintették a bíborosi tanács ülésén

A pápa tanácsadó testülete, a bíborosi tanács az előirányzott programnak megfelelően december 2-tól 4-ig háromnapos ülést tartott a Vatikánban. (Magyar Kurír)

Merre tart az Egyház? – Helyzetjelentés XVI. Benedek és Ferenc pápa tanítása alapján

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára tartott előadást A periféria teológiája címmel Ferenc pápa Egyházzal kapcsolatos gondolatairól a Karitász-klub vendégeként november 30-án Budapesten, a Szent István-bazilika Mária termében. (Magyar Kurír)

A vágy és az egység szentsége – Szerzetesek az Eucharisztiáról

A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája honlapján szeptembertől az eucharisztikus kongresszusig minden hónapban egy-egy beszélgetés olvasható az Eucharisztiáról. Novemberben Fazakas Gyöngyi Mária nővérrel, a Fájdalmas Anya Szolgálói szerzetesrend – szervita nővérek – elöljárójával készült interjú. (Magyar Kurír)

Megáldották a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatának kibővített épületét

Bemutatkoztak Marton Zsolt váci megyéspüspöknek a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központja és a fenntartásában lévő szociális és gyermekvédelmi intézmények vezetői. A találkozó alkalmával a főpásztor megáldotta a szolgálat kibővített váci épületét. (Magyar Kurír)

1300 kilométert tettek meg erdélyi fiatalok gyalog és biciklin a magyar példaképek nyomában

A Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület Magyar példaképeink nyomában című ifjúsági és közösségfejlesztő programja augusztustól november végéig tartott. Fő célja az volt, hogy a fiatalok ne idegen példaképeket kövessenek, hanem a magyar történelemből ihletődve válasszanak példaképeket. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. december 5.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Megújuló élettérben

Gyülekezeti terem úgy válhat Isten eszközévé, ha életünket okos istentiszteletként éljük. Mit jelent ez, és hogyan mutathat példát erre az egyik Fejér megyei település református közössége? (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. december 5.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 7,21.24–27 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: A jóslás, a varázslás nem keresztény, ha hiszel Krisztusban, hagyatkozz őrá!

December 4-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. Ebben a 17. elmélkedésben Pál apostol efezusi szolgálatáról és a vénektől való elbúcsúzásáról beszélt. (Magyar Kurír)

A Te templomod szentje is ott lehet az Adoremus címoldalán

Alábbiakban felhívásunkat adjuk közre. (Magyar Kurír)

Adventi események 2019-ben

A 2019-es év adventi eseményeinek gyűjtőoldala. Áldott adventi készületet kívánunk mindenkinek! (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Megjelent az Új Ember 2019. december 8-i száma

Az Új Ember ez évi negyvenkilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Jézus matematikája – Nem csak a katolikusoké az eucharisztikus kongresszus

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) titkársága Öku-man elnevezésű kezdeményezése jegyében más felekezetű szerzők Eucharisztiáról, közösségről, valamint a kongresszusról írt gondolatait osztja meg a NEK honlapján. A sorozat kilencedik részét adjuk közre. (Magyar Kurír)

A zene zarándoka – Beszélgetések Arvo Pärttel

Galambos Ádám ajánlja olvasóink figyelmébe a világhírű észt zeneszerzővel készített interjúkat és a komponista írásait tartalmazó kötetet, mely a Rózsavölgyi és Társa Kiadónál jelent meg. (Magyar Kurír)

Migrációkutató Intézet: folytatódik az iszlám térnyerés Nyugat-Európában

Folytatódik az iszlám térnyerés Nyugat-Európában, a kontinensen 2050-ig a legszerényebb becslések szerint is megháromszorozódik az iszlám hátterű népesség – erről... (s4c.news)

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Újszövetség Maratont Székesfehérváron

December 1-jén, advent első vasárnapján tartották a VIII. Újszövetség Maratont a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Az evangéliumok szövegrészleteivel Jézus életét elevenítették fel a felolvasók a nagyszínpadon. (Magyar Kurír)

Álommunka-e az egyháztörténészé? – Robert Somerville-lel beszélgettünk

Robert Somerville egyesült államokbeli professzor tartotta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéseként rendezett esztergomi konferencia nyitóelőadását november 26-án. A Columbia Egyetem oktatója „egy modern konciliarista történész” szemszögéből vizsgálta Eucharisztia és Egyház 11–12. századi viszonyát. A protestáns kutató munkájáról és személyes hitéről beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Érmekkel és élményekkel teli november

A novemberi hónapban is számos olyan esemény zajlott a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, melyek a gyermekek mindennapi életét igyekeztek színesíteni. Az eseményekről Páldi Orsolya, az iskola egyik pedagógusa számolt be. (nyirgorkat.hu)

Télapó? – Mikulás! ‒ Szent Miklós!!! – előadás Rókahegyen

A Rókahegyi Görög Esték idei utolsó előadásán, december 3-án dr. Obbágy László atya tartott előadást csodatévő Szent Miklós püspökről. (nyirgorkat.hu)

A dél-koreai püspökök egy éven keresztül naponta imádkoznak a békéért

Ámbár a politikai feszültség nem csökken Észak- és Dél-Korea között, a félsziget déli felének püspökei december 1-jén egy évig tartó nemzeti imamozgalmat hirdettek. A békéért fohászkodva készülnek az 1950-ben kitört koreai háború 70. évfordulójának emléknapjára. (Magyar Kurír)

Elhunyt Kalló József verbita szerzetes

Az Isteni Ige Társasága tudatja, hogy november 30-án életének 88., szerzetesi fogadalmának 71., papságának 59. évében a szombathelyi papi otthonban szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét az Úrnak Kalló József verbita szerzetes. (Magyar Kurír)

Nem csak a nőn múlik, ha nem jön a baba! – Ingyenes szűrőprogramot indít férfiaknak az Egyházi Kórházak Egyesülése

Minden hetedik nemzőképes korú magyar házaspár meddő - derült ki az Egyházi Kórházak Egyesülése megbízásából készült kutatásból. Bár ma már bizonyított, hogy a gyermektelenség éppen fele-fele arányban múlik a nők és a férfiak egészségügyi problémáin, az emberek zöme a meddőségért továbbra is kizárólag a nőket teszi felelőssé. Szomorú adat, hogy az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a fogantatási nehézségekkel küzdő párok száma! Ideje tehát végre nyíltan beszélni a férfiak érintettségéről is, hiszen minél előbb ismerik fel a problémát, annál nagyobb esély van a vágyott kisbabák megszületésére. Címkék:  meddőség férfi meddőség gyermekvállalás családalapítás (Képmás magazin)

Színpompás várakozás

A kisvárdai Szent György-iskolában az adventi várakozás idején minden gyermek magára ölti hétfőnként a megbeszélt színt tartalmazó ruhadarabot. (nyirgorkat.hu)

Adventi hangversenyt adott a Székesfehérvár Helyőrség Zenekara - beszámoló

2019.12.01. - Advent első vasárnapján ismét megrendezték a város kulturális életének egyik kiemelkedő eseményét, a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar hagyományos adventi koncertjét. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Megújult a templom Erdőtelken

Hat éve földrengés rongált meg számos épületet a Heves megyei településen, köztük a katolikus templomot is. Az épület tetejét röviddel ezután helyrehozták, mára pedig kívül-belül megszépült. A 267 éves templomot ebből az alkalomból ünnepi szentmise keretében áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek november 30-án. (Magyar Kurír)

Ne csak elmélkedjünk a szeretetről

Advent 1. vasárnapján Csaba testvér arra biztatott mindenkit, hogy induljon el a cselekvő szeretet útján. Forrás: Magnificat.ro The post Ne csak elmélkedjünk a szeretetről appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Díjátadó és gála

November 16-án, szombaton a Benczúr Palota dísztermének klasszikus falai között került sor az idei baptista művészeti díjak átadására. Az immáron negyedik alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségen Papp János egyházelnök köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Háló Gyula kommunikációs vezető ismertette a díjazás céljait, amelyek a közösségünk művészeinek elismerése és további tevékenységük inspirálása egyházunk vezetősége által. A díjazottak, […] (baptist.hu)

Boxutca ifivezetőknek – ifjúsági vezetőképzést szervezett a MABIM

November 8-10-ig a balatonföldvári Bethesda Üdülő és Konferenciaközpontban tartottuk ifjúsági vezetőképzésünket. A MABIM az elmúlt években igyekezett, hogy tavasszal és ősszel is legyen egy-egy hétvége, amikor az ország ifjúsági vezetői összegyűlhetnek és fejlődhetnek szolgálatukban. Az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy pénteken-szombaton voltak előadások és vasárnaponként a vendéglátó gyülekezet istentiszteletén szolgáltunk. A pénteki és szombati […] (baptist.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 3-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Médiaképzésen vettek rész a nagyváradi Szent László-líceum diákjai Magyarországon

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Szó-szék című iskolaújságjának újraalakult szerkesztő csapata november 22-24. között ifjúsági médiaképzésen vett részt a Domaszéken, a Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban. (Magyar Kurír)

Ránk harmatozó fények – Kiállítás az „adventi embereknek” a győri Triangulum Galériában

Böcskei Győző, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa és Martos Gábor művészeti író nyitották meg november 30-án a karácsonyi ünnepkört bemutató tárlatot a győri Triangulum Galériában. (Magyar Kurír)

„A magyar népzenében annyi energia van, hogy szét kell tépni a hangszert hozzá”

Hogyan lehet a zenei életben nyitottnak és egyéniségnek maradni, megélni a zenéből és megőrizni az örömét is? A küldetés és a brandépítés két külön út vagy egymást erősítő ügyek? Mit tudnak adni egymásnak a zenei stílusok, és félteni kell-e a (világ)zenét az egysíkúságtól? Ferenczi György Máté Péter-díjas zenésszel beszélgettünk minderről, és persze elsősorban róla. Eközben énekelt és zenélt is fog a közönségnek, ezúttal nem a Rackajammel vagy más megszokott formációban, hanem lányával, Ferenczi Borával. Címkék:  Képmás-est Ferenczi György Ferenczi Bora Rackajam magyar zenészek (Képmás magazin)

Indul a Holokauszt túlélők második nemzedékét segítő “Együtt” program

Már lehet időpontot foglalni a konzultációra, ahol az érdeklődő segítséget kap a jelentkezési lap beadásához. . A Mazsihisz honlapján tette közzé az Együtt indulásáról szóló hírt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Magyarországi Zsidó … Tovább » (szombat.org)

Adventi koszorúkészítés a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársaival - beszámoló

2019.11.30. – Az adventi koszorúkészítés a karácsonyra való előkészület időszakának kezdete. A székesfehérvári püspökség Adventi udvari rendezvényeihez csatlakozva, a kicsiket és nagyokat egyaránt várták egy kötetlen délutáni foglalkozásra. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi jótékonysági est

2019. december 6. - Pénteken 18 órakor ökumenikus Adventi Jótékonysági Estre kerül sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Köszönet!

Tőtős János nyugdíjas lelkipásztor és felesége Erzsike az elmúlt években komoly szolgálatot végeztek a hajléktalan és nehéz sorsú emberek között. A Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott Baptista Szolgáltató Centrum kőbányai telephelyén  önkéntesekkel és misszionáriusokkal együtt rendszeres istentiszteleteket tartottak és megalapították a Koráll Gyülekezet. Az elmúlt időszakban több bemerítés is volt. A Tőtős házaspár november végével búcsúzott […] (baptist.hu)

Első szentmiséjét tartotta a II. János Pál Katolikus Szakkollégium új spirituálisa

A szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium kis kápolnája november 20-án, szerda este zsúfolásig megtelt: új spirituálist köszönthettek. Perger Gyulát nevezte ki Székely János megyéspüspök a szakkollégium spirituálisává és egyetemi lelkésszé. (Magyar Kurír)

Elhunyt Krafcsik Ervin nyugalmazott plébános

A kaposvári püspök, az egyházmegye papsága fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Krafcsik Ervin nyugalmazott plébános életének 74., áldozópapságának 47. évében, 2019. november 30-án szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

Adventi énekverseny Debrecenben

Adventi énekversennyel kezdték a Jézus Krisztus születésére várakozás időszakát a debreceni hittanos gyermekek november 30-án, Szent András apostol ünnepén a Szent Anna-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Rekonstrukciós műtétet végzett a szétválasztott sziámi ikreken a magyar orvoscsapat

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár Operation Freedom (Szabadság Hadművelet) névre keresztelt műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok, Rabeya és Rukaya december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakemberek jóvoltából. (Magyar Kurír)

A kommunikáció jog, nem kiváltság

A komplex kommunikációs igényű személyeket támogató AAK-Módszertani Központ nyílt a debreceni Immánuel Otthonban. A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. MONTÁZS projektjének részeként 21 millió forint értékben vásároltak speciális kommunikációs eszközöket a református intézmény számára. (reformatus.hu)

Megőrizni a vonzerőt – Újdonságok a pázmányos pedagógusképzésben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) a mostani tanévben is két alkalommal hirdet nyílt napot Budapesten. Az elsőt november 27-én tartották, a másodikra januárban várják az érdeklődőket. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

„A gyerek személyiségéhez passzoló iskolát válasszunk!”

Bár a jövő szeptemberben induló első osztályokba csak áprilisban lehet majd beiratkozni, sok iskolában már novemberben elindult a felvételi folyamat. De vajon mitől jó egy iskola? Milyen szempontokat mérlegeljen a szülő a választásnál? Szerencsés-e a hatéveseknek kötelezővé tenni az iskolakezdést, és igaz-e, hogy ki kell menekíteni a gyerekeket az állami rendszerből? Interjú Dobos Orsolya oktatásszakértővel, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete alternatív tagozatának vezetőjével. Címkék:  iskolaválasztás iskolai felvételi továbbtanulás alternatív iskolák (Képmás magazin)

Szent Borbála

A középkor egyik legismertebb szentje és vértanúja Nikomédiában élt a IV. században. Borbála szűz és vértanú a tizennégy segítőszent egyike. Borbála napján, december 4-én eleink ágat vágtak egy gyümölcsfáról, és vízbe tették. Ha a faág karácsonyig kivirágzott, az eladósorban lévő lány közeli férjhezmenetelre számíthatott. (Magyar Kurír)

Sr. Johanna-Andrea OCD: Szent Teréz válaszol – Hogyan imádkozzunk? II.

A marosszentgyörgyi kármelita nővérek és a Jel Kiadó közös gondozásában jelent meg Johanna-Andrea OCD Szent Teréz válaszol – Hogyan imádkozzzunk? című könyve. A kötet Avilai Szent Teréz önéletrajzát kíséri végig, egy mai kármelita nővér kommentálásában. Az ember Istennel való kapcsolatában fölmerülhetnek kérdések, melyekre Szent Teréz ma is válaszol. Megtanulhatjuk tőle, hogyan imádkozzunk. (Magyar Kurír)

Térítésmentes meddőségi szűrőprogram indul elsősorban férfiaknak

Budapest, 2019. december 3., kedd (MTI) - Térítésmentes, elsősorban a családalapítás előtt álló férfiakat célzó meddőségi szűrőprogram indításáról írt alá megállapodást kedden az Egyházi Kórházak Egyesülése és a Merck Kft. (MTI)

Fülöp Attila: csaknem 190 millió forintra pályázhatnak az autistákat, értelmi fogyatékosokat ellátó intézmények

Debrecen, 2019. december 3., kedd (MTI) - Keddtől elérhető az a csaknem 190 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre civil szervezetek autistáknak, értelmi fogyatékossággal élőknek bentlakásos ellátást nyújtó intézményei pályázhatnak január 6-áig - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a fogyatékos emberek világnapján, kedden Debrecenben. (MTI)

Több mint 30 ezer turista kereste fel idén a máriaradnai kegyhelyet

Reinholz András esperes, a radnai közösség plébánosa „mindentudó” füzetében alapos és átfogó kimutatást vezet arról, kik és hányan látogatták a kegytemplomot. (Magyar Kurír)

Megölték, mert megvédett egy nőt

Október 21-én találtak rá a holttestre. Az áldozat családját az ICC kérdezte arról, hogy mi állhat a tragédia hátterében. Elmondásuk... (s4c.news)

Adventi gondolatok – Barticel-Kiss Benjámin

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet negyedéves hallgatójának szövegét olvashatjuk. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Máriapócson tartotta éves találkozóját a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

A máriapócsi Emmánuel Zarándokközpont adott otthont a görögkatolikus szeretetszolgálat Szent Lukács-napjának november 26-án. (Magyar Kurír)

EVIKEFESZT Brassóban

EVIKEFESZT név alatt tartottunk ifjúsági találkozót a brassói evangélikus egyházközségnél. A gyülekező után énekléssel, ismerkedős és csapatépítő játékokkal, otthonias hangulatot varázsolva vettünk részt a Kolozsváron… (evangelikus.net)

Temesvár 30

Kerekasztal-beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és színházi előadásokkal várják az érdeklődőket a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából szervezett emlékhéten, melynek keretében felavatják a Makovecz Imre tervei alapján immár húsz éve épülő Új Ezredév Református Központ főépületét is. (reformatus.hu)

Útravaló – 2019. december 4.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Egyetemes igényünk

Az egyetemi közösség nem család, nem gyülekezeti csoport, hanem egy olyan zarándokút, ahol mindössze pár évet vagyunk egymás mellett. Ez csak egy kísérés, de remény szerint olyan kísérés, amely a diákok számára utat mutat a következő évekre, évtizedekre is. Siba Balázzsal beszélgettünk. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. december 4.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 15,29–37 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban