Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Ferenc pápa elfogadta a vatikáni csendőrparancsnok lemondását és kinevezte utódát

Október 12-én, hétfőn Domenico Giani, Vatikán Városállam Csendőri Testületének parancsnoka benyújtotta lemondását, melyet Ferenc pápa elfogadott. A Szentatya Gianluca Gauzzi Broccoletti mérnököt nevezte ki Vatikán Városállam Biztonsági Szolgálata és Polgári Védelme Igazgatóságának igazgatójává, valamint a csendőrség parancsnokává. (Magyar Kurír)

Orosházán tartották a Szeged-Csanádi Egyházmegye lelkinapját

Egyházmegyei lelkinapot rendeztek október 12-én a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Elhunyt Török Dezső nyugalmazott amerikai magyar lelkész

Életének 96. évében, 2019. szeptember 27-én elhunyt Török Dezső korábbi youngstowni magyar lelkész. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Cseppről cseppre – A Béres-sztori

A Béres család és a mára közel 500 főt foglalkoztató vállalat, a Béres Gyógyszergyár Zrt. története akár a huszadik századi történelem egymást követő korszakainak lenyomata is lehetne. Hogyan kezdődött? Természetesen cseppről cseppre. Címkék:  Béres csepp Béres Alapítvány Béres József Béres család (Képmás magazin)

Csibeavató, zenei, történelmi megemlékezés és focikupa – őszi programok Nyírlugoson

Megáldották a legkisebb tanulókat, akik műsorral kedveskedtek a társaiknak a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Iskolában. Zenéltek, táncoltak és sportoltak is szeptemberben és októberben a nyírlugosi iskolások. Az őszi programokról készített összefoglalót olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Bíborosi kápolnaavatás és oltárszentelés a máltai lovagok budapesti rendházában

Bensőséges ünnepre gyűlt össze a Magyar Máltai Lovagrend budai várbeli Fortuna utcai rendházában a rendalapító Boldog Gellért mester emléknapján, október 13-án. Az épület teljes felújítása során kialakított kápolnát Erdő Péter bíboros, a lovagrend nagykeresztes tiszteleti tartománynagya avatta fel. (Magyar Kurír)

Megáldották a megújuló zalaboldogfai templomot

Október 13-án, vasárnap Székely János szombathelyi megyéspüspök megáldotta a zalaboldogfai templom felújított belső terét. (Magyar Kurír)

Templombúcsút és bokrétaavatást ünnepeltek a debreceni görögkatolikus székesegyházban

Október 6-án ünnepelték a decreceni Attila téri görögkatolikus főszékesegyház búcsúját. Az esemény keretében megünnepelték azt is, hogy az épülő Hit és Kultúra látogatóközpont elérte legmagasabb pontját, melyen bokrétát helyeztek el. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. október 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Átmeneti helyen, változatlan elhivatottsággal

Október tizenhetedikétől az MTA Könyvtárában indul újra a Ráday Könyvtár kölcsönzőszolgálata. Az együttműködés mindkét intézmény törzsolvasói számára előnyös lesz, hiszen egyszerre két állományhoz fognak hozzáférni egy beiratkozás áráért. (parokia.hu)

A visszaélés nem szünteti meg a helyes gyakorlatot

„Minden politika – de a politika nem minden! És valahol itt nyílik fel számomra a keresztény szabadság igazi értelme" – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István püspök, aki Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelővel, valamint Molnár Attila Károly és Hörcher Ferenc eszmetörténészekkel diskurált a „keresztény szabadság" fogalmáról. (reformatus.hu)

A Református félóra e heti adásából

Szerdán délután fél kettőtől újra Református félóra a Kossuth Rádióban! (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2019. október 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 11,42–46 (Magyar Kurír)

#Godislove – Evangelizáló játékra hív Hodász András

Plakátvadászat, szelfi, sztori – a te történeted arról, miért szeretsz keresztény lenni, mit jelent számodra, hogy hiszel Istenben. Október 16-ától két héten át plakátokat találunk a főváros tizenhárom pontján. Milyen plakátok, hogyan és miért kerültek köztereinkre – erről beszélgettünk Hodász András atyával. (Magyar Kurír)

Mocsári Károly jótékonysági koncertje Mozambikért és Malawiért a budapesti Francia Intézetben

A budapesti Francia Intézet ad otthont október 16-án, szerdán 19 órakor a Sant’Egidio közösség által szervezett jótékonysági koncertnek, amelynek bevételét Mozambik és Malawi ciklon sújtotta területeinek helyreállítására fordítják. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az Isten előtti önvád szabadít meg a képmutatástól

Jézus nem tolerálja, nem viseli el a képmutatást, ezért nevezi a farizeusokat „fehérre meszelt síroknak” – emelte ki Ferenc pápa reggeli homíliájában, az október 15-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. (Magyar Kurír)

Jacques Mourad: Minden ország felelős ezért a háborúért, amelynek a szírek az áldozatai

A vallások közötti párbeszédért munkálkodó szír katolikus pap, aki négy évvel ezelőtt öt hónapig volt az Iszlám Állam fogságában, most az iraki Kurdisztán területén élő menekülteket segíti. Véleménye szerint a szírek a nemzetközi gazdasági és politikai érdekek áldozatai, Törökország soha nem lépett volna, ha nem kap szabad utat a nagyhatalmaktól. Felháborítónak tartja a világ hallgatását. (Magyar Kurír)

Újra van kápolnája a keszthelyi Ranolder-iskolának

Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola helyreállított iskolakápolnáját október 7-én. (Magyar Kurír)

Székely Jánossal és Varga Lászlóval ünnepelték jubileumukat a kaposvári cursillósok

Tíz évvel ezelőtt rendezték az első cursillót a Kaposvári Egyházmegyében. A jubileum alkalmából ünnepi találkozót – ultreyát – tartottak a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban, melyen jelen volt Székely János szombathelyi megyéspüspök, a magyarországi Cursillo lelkivezetője is, aki Varga Lászlóval együtt mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Az üldözött keresztények érdekében tett magyar erőfeszítésekért vehetett át elismerést Azbej Tristan Libanonban

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárát a Levantine Gathering által szervezett első nemzeti imareggelin díjazták. (Képmás magazin)

A pedagógus személyisége a legfontosabb munkaeszköz - Hitoktatói szakmai nap Székesfehérváron - beszámoló

2019.10.12. – Hatodik alkalommal szerveztek szakmai továbbképzést az egyházmegye területén működő hitoktatóknak. A tanulmányi napon a jelenlevők felfrissítették tudásukat, útmutatást kaptak az előadásokon keresztül az eredményesebb hitoktatáshoz. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Kapcsolatteremtési képzés karitász önkénteseknek - beszámoló

2019. október 15. – A Székesfehérvári Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány sikeres EFOP 1.3.5-16-2016 pályázatának köszönhetően lehetőség nyílik önkéntes karitász munkatársak szakmai ismereteit képzések tartásával bővíteni. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Jézus belülről kopogtat, hogy engedjük ki – A templomból való kimozdulás 10 tétele

A perifériák felé indulásra sokszor biztat bennünket Ferenc pápa. Ebben kíván segíteni a „Szólj be a papnak!” csapata az alábbi tíz ponttal. (Magyar Kurír)

Vászontáskákkal segíthetünk – A Máltai Szeretetszolgálat és a Spar kezdeményezése

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az Interspar hálózatában – jelentették be október 15-én. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során. (Magyar Kurír)

Hála az ideiért, közbenjárás a következőért – Akathisztoszra hívnak a Damján-kör tagjai

Hálát adnak az idei Szent Damján Táborért és az Istenszülő közbenjárását kérik a 2020-as Szent Damján-táborhoz október 19-én a máriapócsi kegytemplomban a 19 órától kezdődő Akathisztosszal, melyet élő adásban is követhetünk a Görögkatolikus Médiaközpont Facebook-oldalán. (nyirgorkat.hu)

Evangelizációs körút Székelyföldön

Örömmel tettem eleget a Székelyföl szívében található Baróti Baptista Gyülekezet és kiterjedt körzetében munkálkodó Győrfi Tóbiás lelkipásztor meghívásának, aki egy hitébresztő és hitmélyítő evangelizációs körútra hívott 2019. szeptember 18 – 22 között testvéri közösségébe. Mielőtt a szolgálatiútam emlékezetes élményeit megosztanám, hadd írjak röviden Erdélynek e távoli tájegységéről. Székelyföld a Kárpát-medence délkeleti sarkában, a Keleti-Kárpátok kanyarula-tában […] (baptist.hu)

„Boldogok, akik nem látnak és mégis hisznek”

Október 15-én, a fehér bot nemzetközi napján a református Vakmisszió Jakab Miklós lelkipásztorra és feleségére is emlékezik, akik ezt a szolgálatot elindították egyházunkban. (reformatus.hu)

Pozsonyban találkoztak a Justitia et Pax európai bizottságai

Október 11. és 14. között tartották a Justitia et Pax európai bizottságainak találkozóját Pozsonyban. Magyarországot Bánlaki Zsanett, a bizottság irodavezetője, valamint Kunszabóné Pataki Anna, a Caritas in Veritate Bizottság tanácsadó testületének tagja képviselte. (Magyar Kurír)

Új görögkatolikus egyházmegye Bulgáriában

Ferenc pápa a bolgár bizánci szertartású katolikusok Szófiai Exarchátusát egyházmegyei rangra emelte 2019. október 11-én. Az új egyházmegyét Szent XXIII. János pápáról nevezték el, aki egykor Bulgáriában tevékenykedett nunciusként. (nyirgorkat.hu)

Megújult a nemeshetési templom és a kisbucsai kápolna

Templom és kápolna újult meg Zala megyében: a felújított nemeshetési és kisbucsai épületet Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek áldotta meg október 6-án, vasárnap. (Magyar Kurír)

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők” – szőlőt ültettek a nyíregyházi óvodában

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából a Katolikus Pedagógiai Intézet által szervezett programsorozathoz csatlakozva szőlőt ültettek a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában október 14-én. (nyirgorkat.hu)

Angyalok látogatása a Désfalvi Református Egyházközségben

A marosvásárhelyi Lídia gyermekotthonban lakó gyerekeket látta vendégül szeptemberben a désfalvi gyülekezet. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Átadták a gidófalvi református templom restaurált falképeit

Szombaton, október 12-én, átadták a gidófalvi református templom Rómer Flóris Terv keretében restaurált falképeit. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

A Fatimai Szűzanya tiszteletére mutattak be szentmisét a Limpiászi keresztnél

Október 12-én Maksó Péter, a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve-templom káplánja mutatott be szentmisét a Fatimai Szűzanya tiszteletére a bükki völgyben található szabadtéri oltárnál. (Magyar Kurír)

Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek Székesfehérváron

Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek október 10-én, születésének 161. évfordulóján Székesfehérváron. (Magyar Kurír)

Menjetek küldetéssel! – Világmisszió Országos Ünnepe a rendkívüli missziós hónapban

Az Isteni Ige Társasága, azaz a verbiták és a Pápai Missziós Művek október 12-én immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg – készületként a missziós vasárnapra – a Világmisszió Országos Ünnepét. A programot a Názáret Missziósház, a verbiták budapesti rendháza udvarán tartották. (Magyar Kurír)

Csak Istent imádjuk, nála van a válasz – Böjte Csaba vezetett zarándoklatot Székelyhídról Álmosdra

Önmagukat és egymást jobban megismerni kívánók találkoztak a székelyhídi Gyermek Jézus Otthontól a Hajdú-Bihar megyei Álmosdra tartó zarándoklaton október 11–12-én, Böjte Csaba testvér vezetésével. (Magyar Kurír)

Cseppről cseppre

A Béres család és a mára közel 500 főt foglalkoztató vállalat, a Béres Gyógyszergyár Zrt. története akár a huszadik századi történelem egymást követő korszakainak lenyomata is lehetne. Hogyan kezdődött? Természetesen cseppről cseppre. Címkék:  Béres csepp Béres Alapítvány Béres József Béres család (Képmás magazin)

Öt éves a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Borókája

Az öt éves születésnapot 2019. október 11-én a Baróti Művelődési Házban, egy ünnepi est keretében ünnepelték meg, száz résztvevővel. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kálvin és a kálvinizmus hatástörténete - A Kálvin Kutatóközpont konferenciája

A Pápai Református Teológiai Akadémia Kálvin Kutatóközpontja "Kálvin és a kálvinizmus hatástörténete" címmel tart konferenciát 2019. október 15-16 között az Akadémián. Részletek a tovább mögött (Dunántúli Református Egyházkerület)

Háborúban elesett katonák emlékére állított keresztet újítottak fel Nagybecskereken

Az első világháborúban elesett katonák tiszteletére állított, megrongálódott kereszt és talapzata felújítását vállalta a Visegrádi Szent György Lovagrend bánáti priorátusa. A helyreállított keresztet Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott plébános áldotta meg október 12-én a nagybecskereki temetőben, Pastyik Róbert nagybecskereki plébános és Elias Ohoiledwarin SVD jelenlétében. (Magyar Kurír)

A Reformátusok Lapja e heti számából

Hogyan dolgozható fel Trianon traumája? Vannak-e Krisztusnak kincsei? Melyik gyülekezet kapja október utolsó vasárnapjának perselyadományait? A válaszokat megtalálhatják olvasóink az október 20-i Reformátusok Lapjában. (reformatus.hu)

„A Szociális Testvérek Társasága rabul ejt…” – Fogolykiváltó Boldogasszonyt ünnepelték Budapesten

Fogolykiváltó Boldogasszonyt ünnepelte szeptember 21-én, szombaton a Szociális Testvérek Társasága a rend budapesti anyaházában. Az ünnepség keretében három új kültag tett ígéretet. Szerkesztve közöljük az egyik résztvevő beszámolóját. (Magyar Kurír)

Ószövetségi történetek elevenednek meg a Műcsarnok új tárlatán

Serge Bloch illusztrátor és Frédéric Boyer író-fordító alkotópáros Egyszer volt, sokszor volt című közös kiállításán kilenc animációs filmet láthat a közönség október 11-től a Műcsarnok#Boxban Budapesten. (Magyar Kurír)

Felszentelték a Református Kistemplom orgonáját – videóval

Felszentelték a Református Kistemplom orgonáját szombaton. A több mint 130 éves hangszert három év alatt újították fel. Az orgonaavatás tiszteletére az egyházközség egész hétvégén különféle programokkal várta az érdeklődőket. (dehir.hu)

Nézőpont: a lengyelek a keresztény értékekre mondtak igent

Budapest, 2019. október 14., hétfő (MTI) - A lengyelek igent mondtak a keresztény értékekre, a lengyel nemzeti büszkeségre és a családbarát politikára - értékelte a lengyel parlamenti választás eredményét Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet elemzője hétfőre virradóra az M1 aktuális csatornának. (MTI)

Semjén Zsolt: az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására

Gyöngyös, 2019. október 14., hétfő (MTI) - Az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására és egyházi iskolákra, intézményekre - mondta a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Gyöngyösön, a Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójának és turisztikai fejlesztésének megáldása alkalmából. (MTI)

Útravaló – 2019. október 15.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Íme a Görkapocs Fesztivál részletes programja

Koncertekkel, számos érdekes előadással, borkóstolóval várjuk október utolsó hétvégéjén az érdeklődőket Debrecenbe. Ezek mellett a Görögkatolikus Metropólia intézményei is sorra bemutatkoznak majd a Görkapocs fesztiválon. Részletek a plakáton. (nyirgorkat.hu)

Október az idősek hónapja

A július 1-től egyházkerületi fenntartásban működő Encsi Idősek Otthonában nyitották meg a TIREK Integrált Diakóniai Központ idősek hónapja rendezvénysorozatát. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Személyre szabott nőiesség

Református lelkész akart lenni, végül divattervező lett, méghozzá sikeres. Egyedi szabású és kivitelezésű kabátjait Európa-szerte és a Távol-Keleten is forgalmazzák. Üzlettársával, aki egyben ikertestvére is, azt vallják: a divat van az emberért, és nem fordítva. Az Ille/Olla alapító-tervezőjével, Illéssy Lenkével beszélgettünk. (parokia.hu)

Látni több, mint kinyitni a szemünket

„Mindig imádsággal indulok és azzal is jövök el, mert Isten az egyetlen, aki meg tudja vigasztalni, azokat, akik elveszítették a látásukat” – vallja Nógrádiné Kovács Alexandra, a Református Missziói Központ Vakmissziójának lelkipásztora. Október 15-e a fehér bot napja, ebből az alkalomból a református vakmisszióról és a látássérültek lehetőségeiről, mindennapjairól beszélgettünk. (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2019. október 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 11,37–41 (Magyar Kurír)

Különleges logótárlat nyílik Örökösföldön

A bibliai személyeket, helyszíneket, az általuk elbeszélt történeteket minimalista stílusban megörökítő kiállítást október 18-án 16 órakor nyitják meg az örökösföldi görögkatolikus templomban, ahol november 17-ig tekinthető meg a Bibliai logók tárlata. (nyirgorkat.hu)

„Ti adjatok nekik enni!” (Mt.14,16) – szakmai-lelki nap Karácsfalván

Szakmai-lelki napot rendeztek az egyházi óvodák pedagógusai és dajkái, valamint állami óvodákban dolgozó hitoktatók számára Kárpátalján, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban. A rendezvény meghívott előadói a Nyíregyházi Egyházmegyéből érkeztek: Demkó István kisvárdai parókus és Izsó Jánosné Enikő intézményvezető, valamint Sebők Szilvia hitoktató. (nyirgorkat.hu)

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat mottója a Hívás

A Faludi Ferenc Akadémia 22. alkalommal rendezi meg nemzetközi tematikus filmszemléjét, melyhez immár tizedik alkalommal fotópályázat is kapcsolódik. A kiírás idei mottója a Hívás. A témához kapcsolódó filmmel vagy fotóval október 18-ig lehet pályázni a Faludi Ferenc Akadémia honlapján. (Magyar Kurír)

„Mily kedvesek a te hajlékaid…” – Püspöki áldás a kapuvári Szent Anna-plébánia megújult templomaira

Templomuk felszentelésének évfordulóját ünnepelték a kapuvári Szent Anna-templom hívei október 12-én este. Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg az elmúlt hét év során kívül-belül megújult templomot. Ugyanezen szombat délutánján a főpásztor megáldotta az öntésmajoriak Szent Pál tiszteletére szentelt misézőhelyét is. (Magyar Kurír)

Szándékos gyújtogatás okozta a tüzet, amelyben leégett a grenoble-i templom

Idén január 16-ról 17-re virradó éjszaka leégett a francia Alpok lábánál fekvő Grenoble városának Szent Jakab-temploma. Az alaposabb vizsgálat azt bizonyította, hogy szándékos gyújtogatás történt. (Magyar Kurír)

Hétszázezer forintot gyűjtöttek a zarándokok egy kislány gyógykezelésére Alsószentivánon

A Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén, Alsószentivánon Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be október 13-án ünnepi szentmisét, amelyben áldásban részesítette a zarándok nagyszülőket. Az eseményen hétszázezer forint gyűlt össze Kovács Elena súlyosan beteg helybéli kislány gyógykezelésének támogatására. (Magyar Kurír)

Rábízhatjuk szeretteinket – Nagyszülők zarándokoltak Alsószentivánra

A Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén, Alsószentivánon Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be október 13-án ünnepi szentmisét, amelyben áldásban részesítette a zarándok nagyszülőket. (Magyar Kurír)

Átadták a felújított Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskolát Nyíregyházán

Befejeződtek a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola felújítási és energetikai korszerűsítésének munkálatai. Október 10-én délután ünnepélyes keretek között adták át és áldották meg a felújított épületet. (Magyar Kurír)

Zarándoklat Máriabesnyőre

„Az egyáltalán nem bágyadt őszi napsugár csillámlott egy-egy megsárgult, aláhulló falevélen, miközben a Szűzanyát köszöntő énekszóval az ősi fák sorfala közepette megközelítettük a bazilikát” – a rókahegyi görögkatolikusok máriabesnyői zarándoklatáról dr. Ivancsó István atya készített beszámolót. (nyirgorkat.hu)

Test és lélek - konferencia a hittudományi főiskolán

2019. október 17. és 19. között negyedik alkalommal gyűlnek össze Nyíregyházán az ókeresztény kor irodalmának és az egyházatyák munkásságának kutatói. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa alázatra és missziós tanúságtételre buzdította a marchei kapucinusokat

Az öröm legyen a ti erősségetek! – ezt a küldetést bízta Ferenc pápa a Marche régióból érkező 73 kapucinus szerzetesre, akiket október 10-én, csütörtökön délelőtt fogadott a VI. Pál terem kistermében. (Magyar Kurír)

Alászállt a poklokra – Böjte Csaba Keresztény Tanösvény videósorozata (5. rész)

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat ötödik része Alászállt a poklokra címmel október 13-án jelent meg. (Magyar Kurír)

Kis Szent Teréz-imanap Makón

A makó-újvárosi Szent László király plébánia immár tizedik alkalommal adott otthont a Kis Szent Teréz-imanapnak, melyre idén nemcsak a Szeged-Csanádi Egyházmegye különböző plébániáiról, hanem távolabbról, még határainkon túlról is érkeztek hívek. Az október 5-én tartott imanap vendége Varga László kaposvári megyéspüspök volt. (Magyar Kurír)

Harmónia a természettel – harmónia Istennel – Majnek Antal munkácsi megyéspüspök körlevele

Majnek Antal munkácsi megyéspüspök, az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia ökológiai felelőse a teremtett világ védelmének hónapja alkalmából körlevelet adott közre. (Magyar Kurír)

A missziós lelkület megerősítéséért

Ferenc pápa októberi imaszándéka. „Ma új lendületre van szükség az Egyház missziós tevékenységében, hogy szembesüljünk a meghalt és feltámadt Jézus hirdetésének kihívásával. Eljutni a perifériákra, az emberi, kulturális és vallási környezetbe, mely még távol van az evangéliumtól: ebben áll az, amit ad gentes missziónak hívunk. Ebben a rendkívüli missziós hónapban imádkozzunk azért, hogy a Szentlélek […] The post A missziós lelkület megerősítéséért appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Gödöllőre és Máriabesnyőre kirándult a kántorjánosi cigány közösség

A Kerezsi János atya által vezetett és összefogott kántorjánosi cigány testvérek régi vágya teljesült azzal, hogy az ottani görögkatolikus tanoda szakmai vezetője, és a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottja közös kirándulást szervezhettek a közösségnek. (nyirgorkat.hu)

Papi rekollekció az atyaságról

„Ezután az előadás után mindegyikünk lelkifurdalással tér haza – értékelte az egyik atya vacsora közben az októberi papi rekollekciót. Biztos, hogy keveset vagyunk a gyerekeinkkel!” Uzsalyné Pécsi Rita tartott előadást a száznál több megjelent vendégnek Máriapócson. (nyirgorkat.hu)

Hétszázezer forint adomány gyűlt össze Alsószentivánon a nagyszülők zarándoklatán - beszámoló

2019.10.13. - A fatimai Szűz első hazai kegyhelyén, Alsószentivánon, Spányi Antal megyés püspök tartott ünnepi szentmisét, amelyben áldásban részesítette a zarándok nagyszülőket. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mennyire időszerű a Jézus Szíve-lelkiség a 21. században? Ferenc pápa nyomán itt a válasz!

Luxemburgban tartotta európai találkozóját szeptember 18–23. között a pápa világméretű imahálózata és az Eucharisztikus Ifjúsági Mozgalom. Magyarországot Hiba György jezsuita és Balla Erika, a Jézus Szíve Társasága tagja képviselte. (Magyar Kurír)

Ökumenikus Missziói Nap volt Pápán a MEÖT szervezésében

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 1943-ban alakult református és evangélikus kezdeményezésre, a legnehezebb időkben. Jelenleg 11 tagegyház és további 20 egyház és egyházakhoz kötődő szervezet testvéri együttműködése adja a közös munkát, összesen 1750 gyülekezet tartozik az ernyőszervezethez. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Veni Sanctét ünnepeltek a szombathelyi II. János Pál-szakkollégiumban

Veni Sancte szentmisét ünnepelt október 2-án a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség a szombathelyi Zárdatemplomban. (Magyar Kurír)

Új katolikus óvoda alapkövét tették le Szentjobbon

A Bihar megyei Szentjobbon új katolikus óvoda épül. Az alapkőletételt október 10-én tartották, az ünnepség a szentjobbi templomban hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be. (Magyar Kurír)

Letették a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda alapkövét

Budapest, 2019. október 13., vasárnap (MTI) - Istentisztelettel egybekötött rendezvényen helyezték el a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda alapkövét vasárnap, Budapesten. (MTI)

Állami tiszteletadással búcsúzott Csehország Karel Gottól

Prága, 2019. október 12., szombat (MTI) - Állami tiszteletadással búcsúzott Csehország szombaton Karel Gott énekestől, a cseh és az egykori csehszlovák könnyűzene október 1-jén elhunyt legnagyobb - nemzetközileg is ismert és elismert - személyiségétől. (MTI)

Soltész Miklós: megerősítjük felekezeteinket és közösségeinket

Kapuvár, 2019. október 11., péntek (MTI) - A nyugat-európai folyamatokkal szemben Magyarországon "megerősítjük és megújítjuk keresztény közösségeinket és zsidó felekezeteinket" - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Kapuváron, ahol bejelentette, hogy két római katolikus templom felújítását segíti a kormány összesen harmincmillió forinttal. (MTI)

Kató Béla református püspök: az erdélyi magyarság helyzete az elvált szülők gyermekééhez hasonlít

Kolozsvár, 2019. október 11., péntek (MTI) - Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint az erdélyi magyarság helyzete olyan, mint az elvált szülők gyermekéé. Kató Bélával a Krónika erdélyi magyar napilap közölt hosszú interjút pénteki számában. (MTI)

A Szent István-bazilikában búcsúztatták Sára Sándort

Budapest, 2019. október 11., péntek (MTI) - Számos tisztelője, pályatársa jelenlétében vettek búcsút Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendezőtől, operatőrtől, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától a katolikus egyház szertartása szerinti gyászmise keretében pénteken a Szent István-bazilikában. (MTI)

Szolgálni embertől emberig

Szeptember utolsó szombatján rendezték meg a Győri Egyházmegyében tevékenykedő karitász-önkéntesek első találkozóját. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett találkozóra mintegy 80 önkéntes érkezett az egyházmegye minden szegletéből. (Katolikus Karitász)

Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központ nyílt a Babeș–Bolyai-egyetemen

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a római Lateráni Egyetemmel együttműködve Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központot hozott létre, amelyet október 10-én avattak fel a BBTE tanácstermében, Kolozsváron. (Magyar Kurír)

„A növekedést Isten adta” – kánoni vizitáció Nyírlugoson

„Október 11. és 13. között Ábel püspök, dr. Papp Tibor főhelynök atya, Grunda János oktatási referens atya, Szabó Tamás pasztorális helynök atya és Sivadó Csaba ökonómus atya látogatták meg egyházközségünket és intézményeinket. Mind az egyházközségben, mind pedig a Szent Péter és Pálról elnevezett iskolában és óvodában nagy örömmel fogadtuk őket” – a kánoni látogatásról Rádi Dávid írt összefoglalót. (nyirgorkat.hu)

Szükségünk van példaképekre

Kilencedszer adták át a Magyarországi Református Nőszövetség által alapított Zsindelyné Tüdős Klára-díjat október 12-én Budapesten. „A kitüntetés emberi köszönet, de Istené a dicsőség a díjazottak életéért, akiket példaképpen állíthatunk mások elé" – mondta az ünnepségen P. Tóthné Szakács Zita, a szervezet elnöke - a reformatus.hu beszámolója. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Eddig raktárban porosodott, most a kiállítás éke lesz a magyarkomjáti ikonosztáz

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából a magyar görögkatolikus egyház Budapesten a Műcsarnokban két hónapig tartó nagy kiállítással mutatkozik be. A tárlat jövő júliustól várja majd az érdeklődőket. (Magyar Kurír)

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Essig József

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Essig József fotóművész, filmoperatőr, a kolozsvári evangélikus gyülekezet tagja. Isten áldása legyen az erdélyi magyar identitástudat és kultúra megőrzését sokrétűen… (evangelikus.net)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Jótékonysági hangverseny a Veszprém Kálvin János parki református templom új közösségi terme javára

2019. október 30-án, 19 órakor a veszprémi Hangvilla nagytemében ad Veszprém Város Vegyesakara jótákonysági hangversenyt a Kálvin János parki református templom új közösségi terme javára. Részletek a tovább mögött. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Kiengesztelődés, hagyomány és bizalom – A Ratzinger-alapítvány és a Pázmány konferencia záróüzenete

A közép-európai országok társadalmi, gazdasági és spirituális helyzete az Egyház társadalmi tanítása tükrében címmel rendezett konferenciát a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara október 8–9-én Budapesten. A konferencia záróüzenetét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

Őszi áhítatot rendezett a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata a kistarcsai kórházban

A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata október 9-én ismét megszervezte a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház rehabilitációs osztályán a Szó–Zene–Áhítat programot, mely ezúttal a Tökjó délután címet kapta. Az egészségügyi dolgozók és betegek számára szervezett programon részt vett Barta Zsuzsanna főorvos és Faragó Artúr egyházmegyei kórházlelkész is. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. október 14.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Megosztással kezdik a napot

Módszer a függőségben szenvedőknek, találkozás és egymás megismerésének lehetősége a bentlakóknak. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. október 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 11,29–32 (Magyar Kurír)

25 éve indult újra a székelyudvarhelyi kollégium

Az évforduló alkalmával átadták a kollégium régi kazánházából kialakított auditóriumot. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Főszerepben a hétköznapi hősök

„Dejó, hogy itt vagytok, hogy valaki ránk is kíváncsi!" – így örültek a Bethesda Gyermekkórház dolgozói, amikor meglátták a hozzájuk érkező forgatócsoportot. A református intézmény naponta debütáló kisfilmekkel mutatja be a gyógyítás folyamatát és az egyes osztályokon dolgozók munkáját. A szülők tájékoztatását és a szakma megbecsülését segítő kezdeményezés elnyerte az egészségügyi innovációt támogató Richter Anna Díjat. (reformatus.hu)

Idősek otthonát adtak át Kolozsváron

Az öregotthonért, Isten segítségéért október 13-án ünnepi istentiszteleten adott hálát a gyülekezet. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Német újságírókkal találkozott a püspöki konferencia titkára

A Német Katolikus Püspöki Konferencia újságíró-iskolájának hallgatóit fogadta Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) irodaházában Tóth Tamás, a testület titkára, valamint Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője. A Német újságírókkal találkozott a püspöki konferencia titkára bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A lehetőségek ókori városa

Bartus Dávid Brigetio feltárásáról A A lehetőségek ókori városa bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Járjon át minket a Szentlélek tüze

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában – az Alpha Alapítvánnyal együttműködésben – jelent meg James Mallon kanadai római katolikus pap, püspöki helynök Egyház-felújítás – A megújulás kézikönyve plébániáknak című könyve, amely segítséget szeretne nyújtani abban, hogy a plébániák „az evangelizációra nyitott, növekvő közösséggé formálódjanak”. A Járjon át minket a Szentlélek tüze bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Mérföldkövek

A Katolikus Szeretetszolgálat kezdeményezésére Mérföldkövek címmel pódiumbeszélgetést tartottak szeptember 28-án, a Kattárs második napján Pécsen. Az egyre több párt érintő meddőségről és az abból való kiút reményét jelentő Természetes gyermekáldás projektről Süveges Gergő kérdezte Taller Borbála orvost és a tanúságtételre vállalkozó Záhonyi házaspárt. A Mérföldkövek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Il miracolo di Király Levente

Il miracolo di Király Levente, azaz Király Levente csodája. Így emlegetik Bud Spencer szülővárosában, Nápolyban azt a filmet, amelyet a magyar rendező négy éven át öt országban forgatott az olasz színészóriásról. A hat fesztiváldíjat nyert Piedone nyomában című alkotás most Olaszországban megkapta az egyik legrangosabb állami kitüntetést, a San Gennaro-díjat. A Il miracolo di Király Levente bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ültess fát, és gondozd a lelked!

Napjainkban a környezetvédelem kiemelten fontos ügy, ezért a Görög­ka­to­likus Metropólia mindenkit faültetésre biztat. A cél, hogy zöldebbé, élhetőbbé tegyük a környezetünket. Az akció egészen a 2019/2020-as tanév végéig tart. A kezdeményezésbe bárki bekapcsolódhat, aki regisztrál a gorog­ka­to­likus.hu oldalon. A Ültess fát, és gondozd a lelked! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Batang felé…

Koltai Róbert és Szirtes Balázs megrázó története a demenciáról A Batang felé… bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A gyűrűk különféle „évjáratú” bíborosokat jelölnek

Erdő Péter bíboros, prímás október 5-én részt vett Rómában a nyilvános rendes konzisztóriumon, melyen Ferenc pápa tizenhárom bíborost kreált. Szombaton délelőtt, még a konzisztórium előtt nyilatkozott a Vatikáni Rádióban Vértesaljai Lászlónak a bíborosok egyéni és közösségi feladatairól, a konzisztórium küldetéséről. A A gyűrűk különféle „évjáratú” bíborosokat jelölnek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Életfordulók, életdöntések Jézussal

Az életdöntésekhez – házasság, papság, szerzetesség – kapcsolódó szentségekről és az ezeket a döntéseket megalapozó hitbeli elkötelezettségről szóltak az október 5-i Nagymarosi Ifjúsági Találkozó előadásai, programjai. A Életfordulók, életdöntések Jézussal bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ébresztő a katolikus hívőknek is

Ferenc pápa 2017. október 22-én, a missziós világnapon levelet intézett Fernando Filoni bíboroshoz, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusához, bejelentve, hogy 2019 októberére rendkívüli missziós hónapot hirdet meg. A Magyar Városmissziós Szövetség a pápai kezdeményezésre októberben missziós hónapot tart. Bartha Angéla szociális testvérrel, főszervezővel beszélgettünk. A Ébresztő a katolikus hívőknek is bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Szükségünk van példaképekre

Kilencedszer adták át a Magyarországi Református Nőszövetség által alapított Zsindelyné Tüdős Klára-díjat október 12-én Budapesten. „A kitüntetés emberi köszönet, de Istené a dicsőség a díjazottak életéért, akiket példaképpen állíthatunk mások elé" – mondta az ünnepségen P. Tóthné Szakács Zita, a szervezet elnöke. (reformatus.hu)

„Aki hisz, nem fél” – Nyíri Tamás-emlékestet tartott a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat

Huszonöt évvel ezelőtt, 74 éves korában hunyt el Nyíri Tamás római katolikus pap, teológus, filozófus, aki könyveivel, előadásaival a II. vatikáni zsinat szellemében megújult katolikus teológiát közvetítette hívők és nem hívők felé egyaránt. Október 12-én a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat róla szóló emlékestet tartott Budapesten, a társulat Teréz körúti dísztermében. (Magyar Kurír)

„Nemcsak szemem van, ember is vagyok” – Kiállítás a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban

Karnisra akasztott nagyméretű szőnyeg szolgál háttérként egy hamisítatlan Aba-Novák-képhez. Ezüstös keretében kétségkívül ez az alkotás a múzeum Tavasz termének egyik legfőbb dísze. (Magyar Kurír)

Amazónia az Istenről és az emberről is tanít bennünket – Egy brazil püspök a szinódus fő témáiról

Az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus egyik felszólalója, Piergiuseppe Conti, a brazil macapài egyházmegye püspöke volt. Az olasz származású főpásztor október 12-én, szombaton a Vatican News olasz nyelvű szerkesztőségének adott interjút. (Magyar Kurír)

Koncertsorozat az összetartozásról

A Kárpát-medencei magyarok zenéje koncertsorozatnak idén már második alkalommalMezővári is az állomása volt.Az alkalom kezdetén Menyhárt István október 6-a révén az aradi vértanúkra emlékeztetett. Az igaznak emlékezete áldott, a hamisak neve pedig semmivé lesz, idézte a Pédabeszédek (10, 7) íróját a lelkipásztor. A vértanúk utolsó szavaikkal az Istenhez való odafordulásról tettek tanúbizonyságot. Emlékezetük áldott, mélyen gyökerező szabadságszeretetük bennünk, az utódokban is továbbég. A mi neveinknek sem kell semmivé lennie, hisz Jézus Krisztus saját vérével véste be azokat az élet könyvébe, emlékeztetett a lelkész. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

„Nemcsak szemem van, ember is vagyok” – Kiállítás a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban

Karnisra akasztott nagyméretű szőnyeg szolgál háttérként egy hamisítatlan Aba-Novák-képhez. Ezüstös keretében kétségkívül ez az alkotás a múzeum Tavasz termének egyik legfőbb dísze. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete október 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Lelkinapot és búcsút tartottak Jászberényben

A Jézus Szíve Nővérek Társasága tartotta a 3. évfolyamosok lelki napját október 4-én a jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskolában. A Rózsafüzér Királynője-búcsún, október 6-án Udvardy György érsek mutatott be szentmisét a jászberényi ferences templomban. Kelemen Csilla írt beszámolót az eseményekről. (Magyar Kurír)

Beer Miklós: Ki a keresztény?

Ha kereszténynek nevezzük és tartjuk magunkat, térjünk vissza az eredeti forráshoz, a jézusi magatartáshoz. Forrás: Beer Miklós videóblogja The post Beer Miklós: Ki a keresztény? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Százötven éves a tiszafüredi Szent Imre-iskola

Idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját a tiszafüredi Szent Imre Katolikus Általános Iskola. A jubileum alkalmából Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét október 10-én a település templomában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Sára Sándor testamentuma

Szerette az életet, és az élet is szerette őt. Szeptember 22-én azonban magához intette az égi főrendező. Sára Sándor novemberben lett volna 86 éves. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az Angelus előtt aggodalmát fejezte ki a Szíriában zajló fegyveres akció miatt

Október 13-án délben a Szentatya a délelőtti, szentté avatási mise végén imádkozta el a szokásos Úrangyalát. Előtte azonban köszöntötte a megjelenteket és megemlékezett többek között a sokat szenvedő szíriai és ecuadori lakosságról. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a szentté avatáson: Köszönetet mondva öleljük át az élet Urát!

Október 13-án a délelőtti mise keretében, melyen körülbelül 50 ezren vettek részt a Szentatya öt szentet avatott, köztük John Henry Newman bíborost és Giuseppina Vanninit, a kamilliánus nővérek alapítónőjét. Beszédében a hit útjának szakaszairól, a kérésről, az együtt haladásról és a hálaadásról elmélkedett. (Magyar Kurír)

A boldogoknak nincs történetük... – Ökumenikus zsűri a CineFesten

Szeptember 13. és 21. között 16. alkalommal rendezték meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A versenyprogram filmjeit immár kilencedik alkalommal ökumenikus zsűri is díjazta. A testület tagjai az Interfilm részéről Ingrid Glatz-Anderegg (Svájc) és Nagy Szabolcs, míg a Signis részéről Nagy Anikó Mária és Rok Andres (Szlovénia) voltak. (Magyar Kurír)

Párbeszéd a liturgiáról: Szálljon föl színedhez…

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Öt szentostya – gondolat Krisztus szeretetéről

Sok szempontból éppen a legbűnösebb, legesendőbb embereknek van a legnagyobb szükségük Jézus Krisztus szeretetére. Ha Krisztus Urunk látható alakban közénk jönne és egy templomban Ő maga osztaná ki személyesen az Oltáriszentséget, és ha történetesen már csak őt szentostya volna a kehelyben, amikor még vagy ötszázan tolonganának az áldoztató rács előtt – és ha történetesen nem […] The post Öt szentostya – gondolat Krisztus szeretetéről appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Szoros köteléket teremt közöttünk a múlt – Körmenet Nagyszombatban a kassai vértanúk ereklyéivel

„Önmagunkat sem tudjuk megérteni igazán, ha egymást nem ismerjük és szeretjük” – fogalmazott Kőrösi Márk ereklyéjét Esztergomból Nagyszombatba hozó Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a négyszáz éve meghalt kassai vértanúkra emlékező szentmisén, október 12-én. Az egykori érseki székhelyen összetalálkozott a három szent ereklyéje. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. október 13., évközi 28. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

„…minden igyekezetetekkel törekedjetek…”

(2Péter 1,1–11) HITBEN FELELŐSEN! – 1. A hitben felelős ember hiteles ember, akin látszik, hogy Isten dicsőségére éli életét, dobpergés nélkül, csendben igyekezve, látható áldásokkal tevékenykedve. A felelős embert bántja a világ romlottsága: nem menekül ki abból; nem köt alkut azzal; nem is játssza el, hogy ő mindenben tökéletes; hanem a világban szolgálva hirdeti és éli a Krisztust.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Világunk és kultúránk Isten mérlegén

Keresztény kultúra… Európa zsidókeresztény gyökerei… A nyugati kultúra bibliai alapjai… Szavak, fogalmak, melyeket sokszor hallunk, használunk, érvként ütköztetünk. Értéknek látjuk, képviseljük. Azonban a bennünket körbevevő világ összetett kultúrájának megismerésén, keresztényi értékeinek erősítésén túl szükség van rendszeres megvizsgálására, az Isten kijelentett igazságaihoz képest történő megmérésére. A kultúra (bármennyire is zsidókeresztény gyökerekből indul) ugyanis az emberi közösség […] (baptist.hu)

Mai evangélium – 2019. október 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 17,11–19 (Magyar Kurír)

Az EVT elítéli a szíriai erőszakot

Humanitárius vészhelyzetről beszél és újabb menekülthullám veszélyére figyelmeztet az Egyházak Világtanácsa (EVT) nyilatkozatában, amelyet Törökország szíriai katonai beavatkozását követően adott ki. (reformatus.hu)

A HÉT VERSE – Dsida Jenő: Templomablak

Áldáskérő verset olvasunk ezen a szombat estén, melyben a költő szelíden a lényeges felé irányítja tekintetünket. Legyen hálaadás is ez a vers templomainkért, a helyekért, ahol újra és újra összegyűlhetünk az Eucharisztia ünneplésére. (Magyar Kurír)

Feloldható a trauma és a frusztráció

A reformátusság múltjával foglalkozó teológusok, egyháztörténészek, jogtörténészek, néprajzosok és levéltárosok seregszemléje lesz a 2. Hagyomány, Identitás, Történelem (HIT) konferencia októberben. A szervezők a laikusokat is várják, mert azt mondják, sok trauma és frusztráció megérthető és ezáltal feldolgozható, ha tisztában vagyunk családunk, nemzetünk és egyházunk történetével. (reformatus.hu)

A lengyel püspöki konferencia el szeretné indítani II. János Pál szüleinek boldoggáavatási eljárását

A lengyel püspöki konferencia október 8–9-én tartotta 384. plenáris ülését, amelynek egyik fő témája Karol Wojtyła születésének jövőre esedékes századik évfordulója, illetve a centenárium megünneplésének előkészítése volt – tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség. (Magyar Kurír)

Nem kiszolgálóeszköz – Dobos Evelin filmes világa

Jó érzés volt a szeretetben fürödni, az érdeklődés középpontjában állni, mondta lapunknak adott interjújában a huszonhét éves televíziós műsorvezető és színésznő, Dobos Evelin. A legutóbbi kosztümös magyar játékfilmek sztárjelöltje úgy látja, nincs benne mindenkiben a sztárság iránti vágy. (Magyar Kurír)

Boldog John Henry Newman és a fundamentális teológia (3. rész)

Készüljünk együtt John Henry Newman bíboros október 13-i szentté avatására! Török Csaba teológus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára tanulmányát közöljük az anglikánból katolikus hitre tért gondolkodóról. A tanulmány először a Teológia hittudományi folyóiratban jelent meg 2011-ben. (Magyar Kurír)

Veni Sancte szentmisén ünnepeltek együtt a Prágában tanuló magyar diákok

„Jöjj, Szentlélek Úristen” – énekelték október 6-án, vasárnap a prágai Szent Henrik és Kunigunda-templomban a magyar közösség tagjai a 2019/2020-as tanév elején tartott Veni Sancte szentmisén. Immár hagyomány, hogy a Prágában tanuló magyar ajkú diákság, valamint az itt élő magyarok különböző generációi együtt kérik a Szentlélek ajándékait az elkövetkező tanulmányi időszakra. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa videoüzenetet küldött Brazíliába, Aparecidai Miasszonyunk ünnepére

Október 12-én, szombaton az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus egyik szünetében Ferenc pápa kamera elé állt, hogy videoüzenetben köszöntse a brazil híveket Aparecidai Miasszonyunk ünnepén. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 12-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Boldog John Henry Newman: Gerontius álma

Ferenc pápa október 13-án a Szent Péter téren négy másik személlyel együtt szentté avatja Boldog John Henry Newman (1801–1890) angol bíborost. Ebből az alkalomból ajánljuk olvasóink figyelmébe 1865-ben írt, valódi, élő hitéről tanúskodó, Gerontius álma című színpadi költeményét. (Magyar Kurír)

Az első bölcsesség

Évközi 28. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 17,11–19) (Magyar Kurír)

Evangélium gyakorlatban – Sajtótájékoztató és egy különleges projekt a „72 óra” akció keretében

Október 11-én, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat családokat és időseket segítő budapest-békásmegyeri intézményében megrendezték a három történelmi keresztény egyház által szervezett önkéntes ifjúsági akció, a „72 óra kompromisszum nélkül” sajtómegnyitóját. (Magyar Kurír)

Márk metropolita vezetésével ülésezett a Zsinatközi Hivatal liturgikus és egyházművészeti bizottsága

Október 10-én, a moszkvai Irgalmas Megváltó templomában ült össze a Zsinatközi Hivatal liturgikus és egyházművészeti bizottsága, amelynek elnöke Márk Rjazany-mihajlovi metropolita, egyházmegyénk kormányzója. A bizottság több más kérdés mellett foglalkozott a parochiális istentiszteletek gyakorlatának szabályozásával. Az ülésen ezenkívül megvitatták a kortárs egyházi művészet alkotásainak készítésével és felhasználásával kapcsolatos kérdéseket, valamint megvitatták Kirill pátriárka határozatát, amely […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Joseph Marino érsek az Egyházi Pápai Akadémia új elnöke

Ferenc pápa október 11-én kinevezte a 66 éves amerikai Joseph Marino érseket az Egyházi Pápai Akadémia, a szentszéki diplomaták képzésével foglalkozó főiskola új elnökévé, míg az elődjét, Giampiero Gloder érseket Kuba apostoli nunciusává nevezte ki. (Magyar Kurír)

Választás idején

„Szigorúak voltak mindenkihez, maguk iránt engedékenyek; mások iránt kíméletlenek, magukat kényeztetők; nagy hatalom-kritikusok, de a maguk kis hatalmát folyton növelők; sok terhet tettek másokra, az adókat behajtották, és pompásan kerülték a közterhek viselését; mindenre volt magyarázatuk, ám az igazságról mélyen hallgattak.” (parokia.hu)

A missziói reneszánsz folytatódik Dél-Afrikában

Jelentős médiafigyelem mellett zajlott a dél-afrikai Holland Református Egyház négyévente megrendezett generális zsinata Johannesburgban. Partneregyházunk tanácskozásának fókuszában az egyház és a gyülekezetek missziói szemléletű megújulása volt. (reformatus.hu)

Játszókerttel bővült a Reformátorok tere

Átadták a Reformátorok tere fejlesztés második ütemeként kialakított csúszdaparkot és játszókertet péntek délután Budapesten. A XVI. kerületi Sashalom városrészben még a 2017-es emlékévben alakítottak ki a fél évezrede kezdődött reformációra emlékeztető közteret. (reformatus.hu)

Nyugtalanító a helyzet Szíriában

Törökország szerdán előre megtervezett katonai támadást indított Észak-Szíria térségében, hogy ellenőrzése alá vonja a szír-török határ jelentős részét. Tapintható a feszültség a szíriai lakosság körében. Testvéregyházunk, a Szíriai Örmény Református Közösség humanitárius segítséget nyújt a térségben. (reformatus.hu)

Megtapasztalják az önkéntesség örömét

Elindult a tizenkettedik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció: közel tízezer fiatal vesz részt a hétvégén a háromnapos ökumenikus ifjúsági kezdeményezésen. (reformatus.hu)

Márianosztra főbúcsúját ünnepelték a Pálos 70 zarándoklat résztvevőivel

Marton Zsolt váci megyéspüspök a főbúcsú alkalmával mutatott be szentmisét a pálos rend szerzeteseinek koncelebrálásával október 6-án a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya-bazilikában. A szentmisén a márianosztrai hívekkel együtt a pálosok által szervezett zarándoklat keretében érkezettek is részt vettek. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. október 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 11,27–28 (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. október 12.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Új típusú piarista oktatási központtá alakul a váci ferences rendház

Újabb szakaszához érkezett a váci ferences rendház teljes körű felújítása. Miután befejeződött a külső, rendkívül tetszetős megújulást hozó rekonstrukció, nagyobb ütemben folytatódhat a falakon belül az új funkciónak megfelelő átalakítás, ugyanis ezután munkaerőpiaci elhelyezkedést segítő, speciális fejlesztőközpont kap helyet a patinás épületben Kilátó néven. (Magyar Kurír)

Magyarok Nagyasszonya-búcsút ünnepeltek a nyíregyházi székesegyházban

Templombúcsút tartottak a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban október 8-án. Az ünnepi szentmise szónoka és főcelebránsa Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát volt. Koncelebráltak Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint a társszékesegyház papjai. (Magyar Kurír)

Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnök kapta a Nobel-békedíjat

Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat az Eritreával elért békekötés érdekében tett erőfeszítéseiért – jelentették be október 11-én Oslóban. (Magyar Kurír)

Lejárt a rideg kórtermek és a megtört ápolók ideje!

Öt kreatív és társadalmilag hasznos kezdeményezés ötletadói részesültek Richter Anna-díjban, amelyet az egészségügyben és az oktatásban dolgozó nők támogatására hoztak létre. A nyertesek nevét még tavasszal hirdették ki, akik azóta meg is valósították projektterveiket. Címkék:  Richter Anna Díj Bethesda Gyermekkórház Semmelweis Egyetem Vadaskert Alapítvány SzeddViddVédd (Képmás magazin)

Hazánkba látogat a piarista rendfőnök

Pedro Aguado piarista rendfőnök október 11. és 30. között kánoni vizitációt tart a szerzetesrend magyar és romániai tartományában, hogy megismerje a piarista szerzetesközösségek, iskolák jelenlegi életét és szolgálatát. (Magyar Kurír)

Boldog John Henry Newman és a fundamentális teológia (2. rész)

Készüljünk együtt John Henry Newman bíboros október 13-i szentté avatására! Török Csaba teológus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára tanulmányát közöljük az anglikánból katolikus hitre tért gondolkodóról. A tanulmány először a Teológia hittudományi folyóiratban jelent meg 2011-ben. (Magyar Kurír)

Hol kezdődik az öregség? – Egy nagymama emlékére, aki halálos betegen is unokája kedvencét sütötte

Vajon ki számít idősnek? A választóvonalat, amolyan íratlan szabályként a 60. életév betöltésénél szokás meghúzni – merthogy valahol meg kell –, persze ez egy relatív dolog. Öregnek tekinthető-e az a közel hetvenéves nagypapa, aki rollerrel megy az unokájáért az óvodába, vagy aki lefutja a félmaratont? És mi a helyzet azzal a nyolcvan körüli nénivel, akit minap az egyik videómegosztó oldalon láttam tangózni, és leesett az állam? Mindenkinek a környezetében élnek olyan – fogalmazzunk úgy – idősödő emberek, akik éveket letagadhatnának a korukból, és fiatalokat megszégyenítő életerővel rendelkeznek. Vajon hogy csinálják, mi a titkuk, hogy szinte nem öregszenek? Címkék:  nagyszülő nagymama időskor öregség (Képmás magazin)

„Segíteni a legönzőbb dolog a világon”

Zichy Mária Teréziát édesapja azzal vidította fel a kitelepítésben, hogy legyeket főzött a levesbe, mondván, abba hús is jár. A hajdani grófnő, akinek erkölcsi hagyatéka megőrzése érdekében fia, Twickel György megalapította a Jószolgálat-díjat, fiatalkorától tudta, mit jelent a nélkülözés. Ez mégsem gátolta meg abban, hogy egész életében az elesettek gyámolítója legyen. Címkék:  Jószolgálat-díj Molnár Ferenc Caramel Barabás Évi Gáspár Katalin (Képmás magazin)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

A Hitünk és Életünk műsora adására 2019. október 13-án vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig október 16-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

2019 – Jubileumi év a pécsi baptista közösségben

Történetünk vázlata 1846-ban tért vissza Pécsre Vojka János, pécsi születésű asztalosmester, aki Hamburgban találkozott személyesen Istennel és a baptista hittel. Családja ellenséges hozzáállása miatt hamar el kellett hagynia otthonát, így a baptista misszió ekkor még nem gyökerezett meg Baranya székhelyén. 1884-ben hazaköltözött Budapestről Pécsre egy baptista fiatalasszony, Eilinsfeld Emília testvéreivel és kisfiával együtt. Családjában indult […] (baptist.hu)

Veszprémbe kirándult munkatársaival Erdő Péter

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek munkatársaival Veszprémbe látogatott október 10-én. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatalának munkatársai minden évben felkeresnek egy egyházmegyei központot vagy egy kegyhelyet, ahol kötetlenül tudnak együtt időt tölteni. (Magyar Kurír)

Fiatalos lelkesedéssel fogadták a missziós keresztet Miskolcon

A jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképéül szolgáló missziós kereszt október 10-én érkezett Miskolcra. Csütörtök este a fiatalság tartott virrasztást a görögkatolikus székesegyházban, a kereszt tövében. (Magyar Kurír)

„A közönségtől kapott szeretet évekre erőt ad” – Beszélgetés az „Akik maradtak” rendezőjével

A 2019-es év legszebb magyar filmjének tartom az „Akik maradtak” című mozifilmet, amely két árva ember összekapaszkodását, szeretetkapcsolatát meséli el és követi az 1940-es évek végétől néhány éven át. Rendezőjének, Tóth Barnabásnak nem ez az első közönségsikere: több rövid játékfilmje vált nagyon népszerűvé, a „Susotázs” Oscar-díj közelébe is jutott. Engem a filmek megálmodójának és rendezőjének személyisége legalább annyira érdekelt, mint maguk a filmek. Címkék:  Tóth Barnabás rendező Akik maradtak mozifilm magyar film (Képmás magazin)

Rejtett képek – Interjú Orosz István grafikusművésszel

„Vannak dolgok, amiket el tudok képzelni és le tudok rajzolni. Vannak, amiket el tudok képzelni, de nem tudok lerajzolni. Vajon le tudok-e rajzolni valami olyat, amit nem tudok elképzelni? Ez az, ami igazán érdekel.” Címkék:  Orosz István grafikusművész interjú Szabó Borbála (Képmás magazin)

161 éve született Prohászka Ottokár püspök - beszámoló

2019.10.10. – Székesfehérvár 15. püspökére, Prohászka Ottokárra emlékeztek születése 161. évfordulóján a főpásztor emlékére épített templomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Meghívó az Eleos szervezet Nyílt Szakmai Napjára

A témáról bővebben Tapasztalt előadóink és szakembereink keresztény szemszögből és pszichológiai jártassággal járják körbe ezt a mindenkit érintő témát. Szó lesz a törekvésre és tökéletességre serkentő bibliai elvárásokról, azok keresztény életünkre való vonatkozásairól és a maximalizmus okairól. A délelőtt folyamán hallunk a tinédzserek különleges kihívásairól a kamaszkor és csoportnyomás időszakában. Ezt követően egy esettanulmány festi […] (baptist.hu)

Aleppó érseke elítélte a török katonai offenzívát Szíriában

Jean-Clément Jeanbart, Aleppó melkita érseke rettenetesnek nevezte az elmúlt két nap történéseit, amelyek ismét ártatlan életeket követeltek. (Magyar Kurír)

Szilárdabb alapokra helyezik a Szent Sír-bazilikát

Megkezdődik a világ keresztényei számára központi jelentőségű istentiszteleti hely, a Szent Sír-bazilika helyreállítását és megőrzését célzó munkálatok második fázisának előkészítő szakasza. (Magyar Kurír)

Tudományos folyóiratot alapított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalapításának harmincadik évfordulójához kapcsolódóan társadalomtudományokkal foglalkozó, szaklektorált folyóiratot hozott létre Máltai Tanulmányok néven. (Magyar Kurír)

Magyarok Nagyasszonyát köszöntötték Pozsonyban

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya főünnepét évről évre megüli a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség. Idén október 8-án a Pozsony-Ligetfalun található, Szent Janssen Arnold tiszteletére szentelt verbita templomban gyűltek össze szentmisére a pozsonyi magyar hívek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 11-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A Szombathelyi Egyházmegyébe látogatott Michael August Blume apostoli nuncius

A Szombathelyi Egyházmegye vendége volt október 8. és 10. között Michael August Blume érsek, apostoli nuncius, a Szentszék magyarországi nagykövete. (Magyar Kurír)

Fiatalos lelkesedés fogadta a Missziós Keresztet Miskolcon

Október 10-én érkezett az eucharisztikus kongresszus Missziós Keresztje Miskolcra. Csütörtök este a fiatalság tartott virrasztást a Székesegyházban, a kereszt tövében. (nyirgorkat.hu)

Reformációi istentisztelet a Kossuth Rádióban

Tartson velünk a Kossuth Rádión keresztül is a reformáció ünnepén! (reformatus.hu)

Rádiós istentisztelet

Tartson velünk a rádión keresztül is! (reformatus.hu)

Kézzelfogható gondviselés

Nem maguktól kerülnek a termékek az asztalainkra, mindegyikben ott van az a gondviselő szeretet, mellyel az Atya megerősít bennünket. Erre hívta fel a figyelmet az október első hétvégéjén, Hajdúnánáson megrendezett Református Ízek Találkozója. A helyszínen jártunk utána, milyenek a református ízek. (reformatus.hu)

Newman bíboros életszentségének aktualitása – a budapesti Newman Központ vezetője szemével

John Henry Newman bíborost – négy további boldoggal együtt – holnap, október 13-án szentté avatja Ferenc pápa. Kevéssé ismert, de a világ négy Newman Központjának egyike Magyarországon van. A budapesti központ vezetőjének, Beatrix Van den Borre FSO nővérnek az írását adjuk közre az anglikánból katolikus hitre tért gondolkodóról. A cikk a Vértanúink–Hitvallóink kiadványban jelent meg nemrég. (Magyar Kurír)

Magyarok Nagyasszonya-búcsút ünnepeltek Máriaradnán

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatott be búcsúi szentmisét október 8-án, Magyarok Nagyasszonya főünnepén a temesközi Máriaradna kegytemplomában. (Magyar Kurír)

Élő közvetítés a miskolci székesegyházból

A Görögkatolikus Médiaközpont október 13-án, 10 órától élőben közvetíti a püspöki Szent Liturgiát a miskolci székesegyházból. (nyirgorkat.hu)

A cselekvő szeretet jobbá teszi a világot – Elindult az idei „72 óra kompromisszum nélkül” akció

A „72 óra kompromisszum nélkül” szociális, önkéntes, ifjúsági akciót 12. alkalommal rendezi meg hazánkban a három történelmi keresztény egyház október 10. és 13. között. Az esemény nyitóünnepségére október 10-én, csütörtökön délután került sor a Lágymányosi Ökumenikus Központban. (Magyar Kurír)

Püspöki áldást kapott Kaposvár új okosparkja

Okospark épült Kaposváron, a Kaposi Mór Oktató Kórház volt déli tömbjének helyén. A mintegy háromhektáros öko-okosparkot Varga László megyéspüspök áldotta meg október 8-án. (Magyar Kurír)

Holnap lesz a Hospice világnapja

Minden év október második szombatján ünneplik meg a Hospice Ellátás Világnapját, melynek idei mottója "Az ellátásom a jogom" [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Generális Konvent elnökségi ülés

November 11-én és 12-én Sződemeteren tartja ülését a Generális Konvent elnöksége, a Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő testület. (reformatus.hu)

Elhunyt Serafim Fernandes de Araújo bíboros

Október 8-án, 95 éves korában elhunyt Serafim Fernandes de Araújo brazil bíboros, a Belo Horizonte-i főegyházmegye egykori főpásztora. (Magyar Kurír)

Hálaadó istentisztelet Asztélyban

„Változzatok meg értelmetek megújulásával…”Szeptember utolsó vasárnapján hálaadó istentiszteletre hívogatott az asztélyi reformátustemplom harangja. Eljöttek a szomszédos gyülekezetek képviselői, az egykoron itt szolgálólelkészek is, hogy együtt adjanak hálát a helybéliekkel a szépen megújult templomért,haranglábért, parókiáért. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Missziós csendesnap Tekeházán

Szeptember 29-én nem csupán délelőtt, de délután két órakor is megszólalt a tekeházireformátus templom harangja, hívogatva helyieket és vendégeket egy különleges alkalomra.Ekkor tartotta ugyanis a csongori Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszió soronkövetkező csendesnapját, immár sokadik alkalommal Tekeházán. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

A Pannonia Reformata Múzeum programjai

Folytatódik a Kávéházi beszélgetések sorozat, 2019. október 16-án, 17:30-kor Márkus Mihály és Szakács Gergely lelkipásztorok és Gyimóthy Lajos, a pápai gyülekezetgondnoka lesznek vendégek. A zenei hangversenysorozat 2019. október 26-án, 18 órakor folytatódik, Parola Csaba egyházzenész szerzői estjével. Részletek a tovább mögött. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Kánonjogi konferenciával nyitották meg az akadémiai évet a PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézetében

Október 7-én rendezték meg a Magyar Kánonjogi Társaság 2019. évi második ülését, amely hagyományosan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Kánonjogi Posztgraduális Intézetének (KJPI) akadémiai évet megnyitó tudományos konferenciájához kapcsolódik. (Magyar Kurír)

Interaktív aratási hálaadó ünnepség Kolozsváron

Október 6-án interaktív aratási hálaadó istentiszteletre került sor a kolozsvári evangélikus templomban. Egy sikeres villámcsődülettel (Flashmob) kezdődött meg az ünnepi alkalom, amikor óvodások, iskolások és… (evangelikus.net)

Marosvásárhelyen járt a missziós kereszt

A jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbóluma, a missziós kereszt másfél éves vándorútja során október 8-án Marosvásárhelyre érkezett. Az esperesi kerület papsága éppen e napon tartotta lelkinapját. (Magyar Kurír)

Lelkészbeiktatás Izsnyétén

„Éljetek egymással békességben” Az izsnyétei szépen megújult református templomban szeptember 22-én a lélek is ünneplőbe öltözött abból az alkalomból, hogy beiktatták tisztségébe a gyülekezet által megválasztott fiatal lelkészt. A derceni születésű Máté Richárd már 2014-től szolgál itt, s a gyülekezet döntött az igét mindig tisztán és lendületesen hirdető, energikus lelkipásztor mellett. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Reformációs imadélután

Helyszín: Bórtágy, református templom Időpont: 2019. október 31. d.u. 15 óra (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Szent XXIII. János, a jó pápa

Korunk szentjére, XXIII. János pápára emlékezünk október 11-én. Hosszú csendes, szolgáló évek után került Szent Péter székébe, és felismerve az idők jeleit elindította az Egyház megújulását. (Magyar Kurír)

Közétkeztetési szakácsverseny kezdődött

A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

„Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Mt6,33) – átadták a felújított Sója-iskolát

Befejeződtek a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola felújítási és energetikai korszerűsítésének munkálatai. A felújított épület ünnepélyes átadására és megáldására október 10-én délután került sor. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2019. október 11.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Megújult a magyarkomjáti ikonosztáz

Kéthónapos kiállítással mutatkozik be jövőre a magyar görögkatolikus egyház a NEK alkalmából a Műcsarnokban. A kiállítás szervezése fontos mérföldkőhöz érkezett: október 9-én átadták a restaurált magyarkomjáti ikonosztázt. (nyirgorkat.hu)

Kettévált ország

A Parókia Filmklub következő alkalmán Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilmjét, a Kettévált országot vetítjük le. A rendező tíz jobb- és tíz baloldali közéleti szereplőt – művészt – kérdezett arról, hogy élték meg a rendszerváltást, és hogy értékelik az azóta eltelt három évtizedet. (parokia.hu)

Kirill pátriárka beszéde a nyugat európai, párizsi székhelyű, orosz hagyományú érsekség újra egyesüléséről az anyaegyházzal

2019. október 7-én az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusának ülése és határozathozatala után Kirill pátriárka a következőket mondta: „Ma a Szent Szinódus történelmi döntést hozott: az Orosz Ortodox Egyház befogadta a párizsi központtal rendelkező, orosz hagyományú Érsekséget, amely nem sokkal ezelőtt még a Konstantinápolyi Patriarkátus joghatósága alá tartozott… Az Érsekség egykor az orosz ortodox emigráció egyik […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Márk metropolita közös szolgálata Kirill pátriárkával Szent Szergij ünnepén

Október 8-án, Csodatévő Szent Szergij radonyezsi apát (†1392) elhunytának ónaptár szerinti ünnepén Kirill pátriárka vezette a szent liturgiát a Moszkva melletti Szentháromság-Szergij monostor Nagyboldogasszony templomában. Kirill pátriárkával számos főpap és pap szolgált együtt, közöttük volt Márk, Budapest-magyarországi metropolita is.  A szent liturgián a pátriárka a hívőkhöz szóló prédikációjában megemlékezett arról, hogy 12 évvel ezelőtt az […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Mai evangélium – 2019. október 11.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 11,15–26 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban