Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Egy elfeledett válság: 2,2 millió ember az éhhalál szélén Burkina Fasóban

A következő hónapokban több mint 2,2 millió Burkina Fasó-i lakos halhat éhen a háborúk és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. 2020-ban a súlyos éhínség által sújtott emberek száma a tavalyi év háromszorosa. A Fides hírügynökségnek küldött üzenetében a Burkina Fasó-i Karitász igazgatója, Constantin Sere atya számolt be a szükséghelyzetről. (Magyar Kurír)

Közel hétezer abortusz egy év alatt Írországban – A püspökök segítésre szólítanak ítélkezés helyett

Írországban 1735 ember hunyt el a koronavírus-járvány következtében június 30-ig, ami az egész ír nemzetet fájdalommal tölti el. Ezzel ellentétben csend övezi az egészségügyi minisztérium által kiadott ötoldalas jelentést, melyet ugyancsak június 30-án tettek közzé. E szerint tavaly 6666 terhességmegszakítást hajtottak végre az országban – mutat rá az ír püspöki konferencia életvédelmi bizottsága. (Magyar Kurír)

Közel kétezer elhurcoltra emlékeztek Sopronban

A zsidó temetőben idén is megemlékeztek a holokauszt soproni áldozatairól. (szombat.org)

Mianmari püspökök: Legyen már vége a polgárháborúnak!

Több mint 70 éve tartanak a békétlenségek az országban, felszólaltak a püspökök. (s4c.news)

Megkapják művelésre az egyházi földeket a hívek Libanonban

Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka arra kérte a libanoni püspököket, bocsássák a plébániai hívek rendelkezésére az egyházmegyéjükhöz tartozó termőföldeket, hogy megművelhessék azokat. Ezzel segítik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat. (Magyar Kurír)

Közösségben – 23. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti 23. tematikus nemzetközi filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei hívószava a közösségben. (nyirgorkat.hu)

Bővült a Leuenbergi Közösség

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) felvette tagjai közé az Izlandi Evangélikus Egyházat. Mindeközben a Közösség elnöke lemondásra kényszerült. (reformatus.hu)

Csendes tanúságtétel egy zajos világban – Véget ért az idei máriagyűdi ifjúsági találkozó

Ezüstmisével egybekötött tanúságtétellel zárult a 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó. A július első hétvégéjén szervezett esemény zárónapján Schraub Ádám ezüstmisés véméndi plébános celebrált szentmisét. (Magyar Kurír)

Az egész keresztény kultúrát fenyegető veszély Kirill patriárka szerint a Hagia Sophia átalakítása

Kirill moszkvai pátriárka is óva int a keresztények számára is szent helyet jelentő, a jelenleg múzeumként funkcionáló isztambuli Hagia Sophia újbóli mecsetté átalalkításától. Az Orthodox Times angol nyelvű honlapon július 6-án megjelent üzenetet a Vigilia fordításában közöljük. (Magyar Kurír)

Két szentről neveztek el túraútvonalat az Appenninekben

Szent II. János Pál és a Fájdalmas Szűzről nevezett Szent Gábor (Gabriele dellAddolorata) nevét viseli ezentúl egy új túraútvonal a közép-olaszországi Gran Sasso nemzeti parkban, Abruzzo tartományban. (Magyar Kurír)

Folytatódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programsorozata

Gereblyéket, ásókat, talicskákat mozgató szorgos kezek vették birtokba június 27-28-án a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által csak ÁGOTA® Falvának nevezett Tass-Alsószenttamás héthektáros területét. Mintegy négyszáz, lakásotthonban, illetve nevelőszülőknél nevelkedő gyermek és gondozóik tevékenykedtek a szervezet idei környezetvédelmi programsorozatában. (Magyar Kurír)

A „Corpus Christi” című film úgy egyházkritikus, hogy a hitbeli megújulást szolgálja

„Sokan vannak, kevesen hisznek” – mondja a film elején egy plébános a saját egyházközösségéről, s állítása nemcsak megadja az alaphangot, hanem továbbgondolásra, kiterjesztett értelmezésre is késztet. Az Oscar-díjra jelölt lengyel Corpus Christi úgy mesél szentségeinkről és álszentségeinkről, hogy fordulatai egy pillanatra sem kiszámíthatók, sőt, a nézése közben bennünk megfogalmazódó kérdésekre sem rágja a szánkba a választ, így garantálja, hogy a mozi a fejünkben tovább forogjon. (Képmás magazin)

Temesváron online egyházmegyei pasztorációs napot tartottak

Pál József Csaba megyéspüspök januári körlevelében tájékoztatott arról, hogy június 20-ra meghívja Temesvárra a Graz-Seckaui Egyházmegyében élő Georg Plank teológust, a Pastoralinnovation (pasztorális megújulás) nevű kezdeményezés elindítóját. A járvány miatt a fizikai jelenlét lehetősége ugyan meghiúsult, de annál izgalmasabb találkozó jött létre az online térben. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. július 7.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Sokkal jobb hírünk van!

Nem tudunk olyat mondani, ami ne lenne része a világunknak. De amikor a világunkról magáról teszünk állításokat, azt beszéljük el, ami valójában történik? A Különvélemény című podcastsorozat ékes példája annak, hogy a kereszténység világmagyarázó narratívája sok ponton kapcsolódik a legnépszerűbb megállapításokhoz, mégis messze meghaladja azokat. (parokia.hu)

Ifjúság és mentális egészség

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) megbízott főtitkára, Ioan Sauca valamennyi tagegyházhoz és együttműködő szervezethez eljuttatta meghívását az augusztus 12-i nemzetközi ifjúsági nap alkalmából tervezett virtuális ökumenikus világtalálkozóra. A szervezet egyben egy segédletet is megjelentetett, amelynek célja, hogy az egyházak ifjúsági misszióját és a fiatalok képzését, tanítványságát támogassa. (reformatus.hu)

Receptre írva

Az idei Semmelweis-nap, július 1. különös ünnep volt az egészségügyben, reményeink szerint egyfajta lezárása a járványidőszaknak. Azonban nem mehetünk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza ezért különös könyvkiadásra szánta el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. (reformatus.hu)

Karantén után ismét Orvosmisszió a Délvidéken

„Szeretetből szolgálni és nem dolgozni, nem külföldre, hanem haza jöttünk Muzslyára” - mondta el Écsy Gábor atya a Katolikus Karitász országos igazgatója szombat délelőtti sajtótájékoztatóján. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. július 7.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 9,32–38 (Magyar Kurír)

Ennio Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak

Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott. (Magyar Kurír)

Elhunyt a pakisztáni Francis Nadeem kapucinus szerzetes, a vallások közötti párbeszéd építője

Sebastian Francis Shaw lahori érsek emlékezett meg a Fides hírügynökségnek Francis Nadeem OFM Cap atyáról, a pakisztáni kapucinusok tartományfőnökéről, akivel több mint három évtizede munkálkodtak közösen a vallások közötti párbeszéd építésén. A beteg, dialízisre szoruló kapucinus szerzetes július 3-án szívroham következtében hunyt el a pakisztáni Lahor egyik kórházában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa júliusi imaszándéka a családokért

Ferenc pápa imaszándéka: Imádkozzunk a családokért, hogy szeretet, tisztelet és odafigyelés kísérje őket útjukon. A Szentatya ezzel kapcsolatos videoüzenetét július 2-án tették közzé. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 6-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: „A hit arra késztet bennünket, hogy Jézussal együtt járjunk a világ útjain, azzal a bizonyossággal, hogy Lelkének hatalma megtöri a gonosz erőit, s Isten szeretetének uralma alá hajtja őket.” (Magyar Kurír)

Nagy Tamás - Borbás Péter emlékezik

Nagy Tamás halála után csönd maradt. Mély csönd. De ebben a csöndben vannak, akik szeretnék emlékező gondolataikat a közösséggel megosztani. Kollégája, Borbás Péter emlékezik. (epiteszforum.hu)

A barátság szentsége – Koronkai Zoltán kötetét ajánljuk

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes ajánlja rendtársa, Koronkai Zoltán Eucharisztia. A barátság szentsége címmel most megjelent művét. (Magyar Kurír)

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága nagykáptalani ülést tartott

Július 4-én a székesfehérvári Szent Imre-templomban bemutatott ünnepi szentmisével kezdte éves nagykáptalani ülését a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága. A misét Spányi Antal megyéspüspök, a lovagrend csillagkeresztes főtisztje celebrálta. (Magyar Kurír)

Erő a szeretethez

A napokban fejeztem be Martin Luther King Jr Erő a szeretethez című könyvét. Már régebben elhatároztam, hogy elolvasom, de csak az elmúlt hetekben jutottam oda, hogy ezt megtegyem. (baptist.hu)

Sport, rádió, hit

Ezzel a címmel jelent meg életútinterjú-kötet Novotny Zoltán rádiós sportriporterről, a Protestáns Újságírók Szövetségének tiszteletbeli elnökével, aki májusban töltötte be a 80. életévét. A Luther Kiadó által gondozott könyvben az újságírói szakma ikonikus alakjával Boda Zsuzsa beszélgetett. (reformatus.hu)

A pápa adományt küldött az ENSZ Világélelmezési Programjának

A világjárvány miatt kialakult vészhelyzet kezelésére Ferenc pápa 25 ezer euró jelképes adományt küldött az ENSZ Világélelmezési Programjának. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa júliusi imaszándéka: Imádkozzunk a családokért!

A pápa ima világhálózata közzé tette Ferenc pápa július havi imaszándékát, amelyet videóformában is mindig közre ad. Ez alkalommal a pápa figyelme a családok felé fordul és rávilágít azokra a nehézségekre, amelyekkel szembe kell nézniük. (Katolikus Karitász)

Villámárvíz és gyülekezeti összefogás Gyúrón

Tíz centméter magasan állt a víz a gyúrói református templomban, miután június 14-én vasárnap villámárvíz tört be a Fejér megyei faluba. A gyorsan levonuló árhullám hordalékot és vastag iszapréteget hagyott maga után. Egy hétbe telt, mire gyülekezeti összefogással sikerült kitakarítani a templomot. (reformatus.hu)

Olyan lesz, amilyenné tesszük? – Három történelmi filmsorozatról

A történelmi-politikai filmek mindig rendkívül érdekesek, főleg akkor, ha képesek az egyén szemszögéből nézve bemutatni a körülöttünk lévő világot. A személyes sorsokat látva ugyanis nem csak sokkal jobban megérthetjük a társadalmi jelenségeket, hanem közelebb is érezzük magunkhoz az adott időszakot és helyet, még akkor is, ha az adott időben még nem is voltunk, vagy ha most nem ott élünk. (Magyar Kurír)

Tíz éve táborozhatnak Sóstóhegyen

2020. június harmadik hetében rendezték meg a tizedik sóstóhegyi görögkatolikus hittantábort. Az idei hittantáborról évek során újra és újra visszatérő táborozó, Mészáros Bori, immár mint segítő írt beszámolót. (nyirgorkat.hu)

„Hangok a közösségből” a faji igazságosságért

Az EVT tagjai felekezeti hovatartozásuktól függetlenül eltökéltek a rasszizmus elleni küzdelemben (reformatus.hu)

Miért fontos Erdoğan elnöknek, hogy múzeumból mecsetté alakítsa át a Hagia Sophiát?

Az isztambuli Hagia Sophia jelenleg a világ egyik leglátogatottabb múzeuma, de a török elnök ismét mecsetté akarja tenni. Erdoğan soha nem volt híve annak, hogy múzeum legyen, még ha több millió turistát vonz is. Andrea Riccardi olasz történész elemzését közöljük. (Magyar Kurír)

Odafigyelni az Úr sugallataira – Találkozás Puskás Antal pálos tartományfőnökkel

Május közepén Arnold Chrapkowski pálos generális a rendi tanács jóváhagyásával – Csóka János tartományfőnök és a tartományi tanács tagjai hivatali idejének lejártával – Puskás Antalt, a budapesti kolostor jelenlegi házfőnökét nevezte ki a Magyar Pálos Rend tartományfőnökévé. A június 1-jén hivatalba lépett új tartományfőnökkel a gellérthegyi Sziklatemplomban beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Családi csalódás

A harmonikus családmodellről már sok szó esett, most a szomorú ellenpontról: a gyermeki lélek által titkoltan is hamar érzékelhető válásközelségről, s a még rosszabb helyzetben lévő, bántalmazott gyerekek esélyeiről beszélgettünk Makkai László pasztorálpszichológus atyával. (keresztenyelet.hu)

Szeretnél együtt nyaralni a pápával? – Könyvünk segítségével most megteheted

Július hónapban – a nyárra való tekintettel – Ferenc pápa szerdai általános kihallgatásai, katekézisei szünetelnek. A most kiemelt kedvezménnyel árusított kiadványunkban egy csokorra való katekézist nyújtunk át, mely a nyári pihenés idején segíthet a lelki feltöltődésben, megújulásban. Két éve jelent meg kiadónk gondozásában az Őrzők vagyunk – Szerdai katekézisek 2013–2014 című kötet. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. július 6.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

A holokauszt áldozataira emlékeztek Szombathelyen

1944. július 3-án és 4-én deportálták az auschwitzi haláltáborba a szombathelyi gettóban összezsúfolt 3609 szombathelyi és környéki zsidót. (szombat.org)

Kegyességben növekedni

A Spiritualitás és misszió az egyházban nevű kurzus egyszerre útkeresés és szakmai műhely, amelyben összeér a személyes kegyesség a közösségi lelkiséggel. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. július 6.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 9,18–26 (Magyar Kurír)

A férfiasságot akarjátok látni? Nézzetek a keresztre – Férfizarándoklat indult a Sziklatemplomtól

Roska Péter, a budapest-újpesti Szent József-templom plébánosa és néhány paptársa, valamint világi hívő szervezésében július 4-én, szombaton reggel gyalogos férfizarándoklat indult a Magyarok Nagyasszonya pálos sziklatemplomtól. Az egész napra tervezett lelkiségi úton a férfiak és fiúk bejártak néhány olyan budapesti helyszínt, amely hazánk férfiszentjeihez kötődik. (Magyar Kurír)

Hogy a földi élet körülöttünk ne váljon pokollá…

Városaink peremén, de akár a köpontjában sokan élnek kiszolgáltatottan, emberhez nem méltó körülmények között. Ha közéjük megyünk, a barátaikká válunk, visszaadunk valamit elveszített méltóságukból. Monoron a SantEgidio közösség tagjai próbálnak a járvány idején még jobban segíteni a rászorulóknak. (Magyar Kurír)

A világot nem lehet átrajzolni – Jankovics Marcell Trianont idéző rajzai a Vigadó Galériában

Nagy nehezen, szokásához híven ordítva próbálja felhúzni „az olasz csizmát” a jobb lábára a fekete inges egykori olasz diktátor, Mussolini, miközben egy ember fején ül, aki nyilvánvalóan az olasz népet jelképezi. Barátságtalan, durva, pökhendi arccal néz ránk, a bal lábfeje meztelen... (Magyar Kurír)

Megjelent a Vigilia júliusi száma

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Mátka- ballagás Brassóban

“Hallod-e te szelídecske, leány vagy-e vagy menyecske? Nem vagyok én szelídecske, sem leány, de sem menyecske. Mer’ én kerti virág vagyok, a harmatért majd meghalok…” (evangelikus.net)

Megjelent a Teológia folyóirat legújabb száma

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara évente két alkalommal adja közre Teológia című hittudományi lapját, mely jeles magyar teológusok tanulmányait gyűjti össze és számos teológiai, filozófiai, egyháztörténeti, liturgiai, egyházjogi és lelkipásztori cikkel fordul az érdeklődők felé. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei július 5-én

Ferenc pápa az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán: „AZ ENSZ globális és azonnali tűzszünetet kért a Covid-19 járvánnyal való szembenézés és a humanitárius segítségnyújtás érdekében. Kívánom, hogy ezt a határozatot minél hamarabb hajtsák végre azok érdekében, akik szenvednek. Váljon az első lépéssé a békés jövő felé.” (Magyar Kurír)

Töröljék el vagy csökkentsék a szegény országok adósságát – sürgeti a Szentszék

A koronavírus okozta világjárvány soha nem látott kihívások elé állított sok államot, különösen a fejlődő országokat. Ivan Jurkovič, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője adósságaik csökkentését javasolta július 2-án, az UNCTAD, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája genfi ülésen. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa vasárnap délben: Jézus a saját örömét adja nekünk!

Július 5-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve hangsúlyozta, hogy az egész Egyháznak szelídnek és alázatosnak kell lennie, el kell vinnie Jézus örömét, örömhírét a szegényeknek, az egyszerű embereknek. Az Úrangyala után pedig többek között azonnali tűzszünetet kért az egész világon. (Magyar Kurír)

Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra! – Szent Márton Kölcsönkönyvtár

Minthogy a járványhelyzetben nem volt lehetőség a szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár látogatására, az intézmény munkatársai hetente egy-egy kincset, érdekességet ajánlottak virtuálisan az érdeklődők figyelmébe. Nagy örömükre immár személyesen is üdvözölhetik a látogatókat, akiknek így újra alkalmuk nyílik megtekinteni az e sorozatban bemutatott tárgyakat és felfedezni a gyűjtemény egyéb értékeit. (Magyar Kurír)

Az élet igéje – 2020. július

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani – Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint – az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére. (Magyar Kurír)

Eucharisztia – Megjelent a Pannonhalmi Szemle 2020/2. száma

Megjelent a Pannonhalmi Szemle legújabb száma. A szerkesztőség úgy döntött, hogy a nyomtatott változat megjelenésével egyidőben a 2020/2. számot elektronikus formában is elérhetővé teszi a Pannonhalmi Szemle weboldalán. (Magyar Kurír)

Járványzáró idényzárás a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatánál

Nem mindennapi idényt zártak a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai, hiszen a megszokott formában nem tudták a betegeket látogatni az év első felében. Az influenzajárvány miatti zárlatot a koronavírus miatti látogatási tilalom követte, így csupán telefonon és interneten tudtak a betegek „mellett” lenni. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 88.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Hívom a családokat 2020 júliusában – Bíró László püspök levele

Hívom a családokat, házaspárokat, jegyeseket és szerelmeseket, a családokat szerető szerzetes- és paptestvéreket, és mindenkit, aki a család és az élet mellett áll! (Magyar Kurír)

A liturgikus ruhák jelentése

Mi történik a szentmisében? Mit jelentenek a különböző gesztusok és jelek? Hogyan és milyen részekből épül fel? Miként kapcsolódik a hívő ember életéhez? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ Kránitz Mihály teológus 12 részes sorozatunkban. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2020. július 5., évközi 14. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. július 5.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,25–30 (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Nagy László: Seb a cédruson

Nagy Lászlónak volt egy cédrusdarabja, rajta emberalakú seb. Ebből lett a vers, mely annyi fájdalmat sűrít magába, mind vizuálisan, mind verbálisan. Ritmikusan peregnek a nevek és a végzetek... a cédrus évezredek sebeit viseli: tanú. S a képverset látva-olvasva nem tud nem eszünkbe jutni az 1853. július 5-én született Csontváry cédrusa, a sebzett, magányos művész örök, gyönyörű szimbóluma. (Magyar Kurír)

Isten hallgatása felé – Százhúsz éve született Antoine de Saint-Exupéry

1944. július 31-én éjjel indult el. Nem tért vissza többé. Felderítőútja közben meglőtt repülőjével lezuhant. Szeptemberben temették. Legalábbis úgy sejtették, hogy a francia egyenruhás porhüvely, az a „levetett kéreg” az övé. (Magyar Kurír)

Asszonyok a Szentírásban, asszonyok az Egyház szolgálatában – Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Június 28-tól július 2-ig tartották Máriapócson a görögkatolikus papnék lelkigyakorlatát. Az ötnapos program vezetője Bán Zsolt Jónás ferences szerzetes volt. (Magyar Kurír)

Szeptemberben befejeződhet a Notre-Dame leégett huszártornya körüli állványzat elbontása

Szeptember vége előtt befejeződik a párizsi Notre-Dame-székesegyháznál a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli állványzat lebontása – közölte július 2-án Jean-Louis Georgelin kormánybiztos. (Magyar Kurír)

Csendes Isten a hangos világban – Elkezdődött a 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó

Július 3-án, pénteken délután kezdődött el a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája által szervezett 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó, ahol az első perctől szeretet, figyelem és nyitottság jellemezte a hangulatot. (Magyar Kurír)

„Ha Isten akarja, küldje oda, ahova neki tetszik” – Két fiatal vietnámi jezsuita Magyarországon

Két vietnámi tanuló rendtag jelenléte színesíti Budán a Sodrás utcai jezsuita rendház életét. Phamdinh Ngoc József SJ és Tran Van Ngu József SJ 12+1 kérdésre válaszolva beszél hazájukról, valamint a beilleszkedés kihívásairól és örömeiről. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 4-én

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: „Egyes vidékeken szövetkezeteket alakítanak ki a megújuló energiaforrások hasznosításáért, amelyek lehetővé teszik helyi szinten az önellátást. Az erős közösségi érzésnek és a szülőföld iránti szeretetnek köszönhetően ezek a szövetkezetek döntő fontosságúak lehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben.” (Magyar Kurír)

Mire való az öregség?

Számolni kell azzal, hogy egyre nő a társadalomban az öregek száma. 1900 körül az átlagos életkor csak 40 év volt, ma pedig a szakemberek szerint 70 év (2004-es adat – a szerk.). Tehát az öregemberek gondja mind saját magukra, mind a társadalomra egyre jobban ránehezül. (keresztenyelet.hu)

A Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány kuratóriuma megtartotta alakuló ülését

A kuratóriumi ülésen döntöttek a Reformátusok Szárszói Konferenciája helyett szerveződő programokról is. Az Alapítvány az őszi hónapokban több olyan konferenciát is szervez majd, amelyeken az elmúlt időszak tanulságait kísérlik meg feldolgozni. (reformatus.hu)

Navin Chawla: Teréz anya

Kalkuttai Szent Terézről – vagy ahogyan világszerte ismerik és tisztelik, Teréz anyáról – nagyon sok életrajzi könyv jelent már meg. A Kairosz Kiadó által gondozott könyv elsősorban abban különbözik a korábbiaktól, hogy Teréz anya tudtával, engedélyével és tevékeny részvételével született. (Magyar Kurír)

Nem hiábavalók a küzdelmeink

Évközi 14. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 11,25–30) (Magyar Kurír)

A trieri egyházmegye, a Vatikán és a reform problémái

A Szentszék kérésére a németországi egyházmegyének újra kell gondolnia reformprogramját. Az óhajtott változtatás csökkentette volna a plébániák számát, s az eddiginél jelentősebb szerepet biztosított volna a laikusoknak. (Magyar Kurír)

Vitaminitalokat adományozott a Katolikus Karitász a táborozó gyerekeknek

Három raklapnyi gyermek vitaminitalt adományozott az akasztói R-Water Kft. a Katolikus Karitásznak. Az adomány több mint 3200 palackot jelent, amit a rászoruló gyerekek a nyári táborozások során tudnak elfogyasztani. (Magyar Kurír)

A Szentszék figyelmezteti az USA-t és Izraelt: Az egyoldalú akciók veszélyeztetik a békét

Pietro Parolin bíboros államtitkár július 1-jén tolmácsolta a Szentszék aggodalmát az Amerikai Egyesült Államok és Izrael nagyköveteinek. Ismételten leszögezte: mind Izrael, mind pedig Palesztina államnak joga van létezni, békében és biztonságban élni a nemzetközileg elismert határokon belül. (Magyar Kurír)

Pótolhatatlan anyagokat sikerült helyreállítani egyháztörténetünkből

A Miskolci Egyházmegye Levéltárába több mint kétszáz éves iratok kerültek vissza restaurálás után. (Magyar Kurír)

Online világkonferenciát tartottak a test teológiájáról

68 ezer ember jelentkezett be a test teológiájáról szóló online világkonferenciára, amelyet május 8. és 10. között szerveztek meg. Ismert, hogy Szent II. János Pál pápa öt éven át tanított erről a témáról a szerdai audienciákon. A konferencia főbb gondolataira Györgypál Enikő reflektált a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportálon. (Magyar Kurír)

Sabino Chialà : A mai ember egy keresztény szemével

Akinek nincs ideje, türelme vagy kedve részletes, elemző műveket olvasni korunk társadalmi állapotáról, valamint nehézkes teológiai eszmefuttatásokat az áldatlan állapotok orvoslásáról és a keresztény életről, annak kapóra jöhet ez a könyvecske. Ebben a boséi szerzetes röviden, közérthetően, mégis kiegyensúlyozottan és keresztény szempontból is helyálló módon közelít a mai idők válságjelenségeihez és ezek keresztény kezeléséhez. Elmélkedésében korunk emberét, különösen a fiatalokat és a rajtuk megbotránkozó keresztényeket tartja szeme előtt. (egyhazforum.hu)

Útravaló – 2020. július 4.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Gyermekzsivaj, nyüzsgés, Narda, Karitász tábor

Szerdán 160 gyermek zsivaja töltötte meg a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai táborát, ahova aznapra 42 jánosházai gyermek is érkezett, hogy megismerje a katolikus tábor mindennapjait és belevesse magát a gyermeki önfeledtség semmihez sem fogható érzésébe. (Katolikus Karitász)

Adataink védelmében

Érdemes-e leragasztani a laptop kameráját, veszélyben vannak adataink a videobeszélgetések alatt? Mire figyeljen a szülők, ha a nyári szünet alatt többet mobilozik gyereke? Erdei Csaba internet biztonsági szakértővel beszélgettünk. (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. július 4.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 9,14–17 (Magyar Kurír)

Dolan bíboros: A szobordöntés ne forduljon át kulturális forradalomba

Timothy Dolan bíboros, New York érseke június 28-i véleménycikkében arról írt, hogy az emlékművek és szobrok lerombolása kárt tesz a történelem ismeretében. Figyelmeztetett, jó lenne elkerülni, hogy olyasfajta kulturális forradalom induljon el, mint Mao Ce-tung idején Kínában. (Magyar Kurír)

„Múltunk a reményünk, Krisztus a jövőnk!” – Kétszáz éve szentelték fel a bakonypéterdi templomot

Ünnepi szentmisét tartottak június 28-án a bakonypéterdi templom felszentelésének 200. évfordulója alkalmából. 1820. június 11-én szentelték fel a régi helyére épült új templomot. Hortobágyi Cirill főapát, a liturgia főcelebránsa úgy fogalmazott: ez a templom „a múlt tanúja, a gyökereinket jelenti!” (Magyar Kurír)

Akinek egész élete az Úr Jézusra mutatott

Száztíz éve született, és ötven éve, 1970. július 3-án hívta haza az Úr Joó Sándort, aki harminckét éven át szolgált a Budapest-pasaréti egyházközségben, mint a gyülekezet első lelkipásztora. (reformatus.hu)

Megtartották a Hitünkért Debreceni Görögkatolikus Nők Egyesülete első közgyűlését

Az idén megszületett Hitünkért Debreceni Görögkatolikus Nők Egyesülete Péter és Pál főapostolok ünnepén, június 29-én tartotta első közgyűlését. A kezdő imádságot Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette. (Magyar Kurír)

Ne hagyjuk magukra a leggyengébbeket! – A „nagy kígyó” plébánosát hívta fel Ferenc pápa

Ferenc pápa július elsején este váratlanul felhívta Roberto Cassanót, a római Corviale negyed Keresztes Szent Pálról elnevezett plébániájának vezetőjét. A pápa 2018-ban látogatott el a templom közösségéhez. A telefonbeszélgetésben azt kérte, hogy imádkozzanak érte, és viseljék gondját a legtörékenyebbeknek. (Magyar Kurír)

Őrizzük meg a szolidaritásunkat – Fertőtlenítőberendezést adtak át a pátyi Befogadás Házában

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Pátyon június 26-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza Időskorúak Otthonában átadta az első ózongenerátoros fertőtlenítőberendezést abból a húszból, amit a Porsche Hungaria Kft. ajánlott fel. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa levélben részvétét nyilvánította XVI. Benedeknek testvére halála miatt

A pápa július 2-án levélben fejezte ki együttérzését az emeritus pápával, akinek bátyja július 1-jén, szerdán hunyt el, 96 éves korában, a bajorországi Regensburgban. (Magyar Kurír)

Márk metropolita szentbeszéde hitről és kérések meghallgatásáról

Június 28. Szent Miklós ünnepe. Ez az ünnep nincs benne az egyház általános naptárában, ám jól ismert azok számára, akik tudják, hogy a Mihajlovi járás Izseszlavlj falujában van egy különleges, faragott ikon, amely Csodatévő Szent Miklóst ábrázolja. Márk metropolita ezen a napon a falu Krisztus Születése templomában végzett főpapi szent liturgiát. (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Átadták a diplomákat a győri Brenner János Hittudományi Főiskolán

Június 26-án Veres András győri megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be az intézmény elöljárói és paptanárai koncelebrálásával a Brenner János Hittudományi Főiskola hallgatói számára a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 3-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: A keresztény ember örömének forrása, hogy meghallja és befogadja Jézus halálának és feltámadásának örömhírét. Aki ebben hisz, tudja, hogy életünk az Atya szeretetéből fakad. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Hajnalban nyújtózik az erdő

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Szakértőnket ezúttal az erdőbe kísérhetjük el egy napra. (Magyar Kurír)

A mennyország derűjét sugározta – Örök nyugalomra helyezték Nemeshegyi Pétert

Rendtársai, barátai és tisztelői vettek búcsút Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetestől a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban július 2-án. A gyászmisét Vízi Elemér SJ, a jezsuita rend magyar rendtartományának provinciálisa mutatta be. (Magyar Kurír)

A Szentlélekben egyek vagyunk – Aranymisét ünnepeltek Külsővaton

Pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelte Bali Tibor külsővati plébános, a pápai esperesi kerület helyettes esperese június 28-án, vasárnap. Az aranymisén vele együtt ünnepelt Udvardy György érsek, valamint az esperesi kerületből és távolabbról érkezett atyák. A jubilánst köszöntötték munkatársai, a hívek és a település polgármestere, Aczél Péter is. (Magyar Kurír)

„Vadócba rózsát oltok…” – Száz éve lett Nagykapos plébánosa Mécs László premontrei szerzetes, költő

Száz éve, július 1-jén lett Nagykapos plébánosa Mécs László (1895. január 17. – 1978. november 9.) premontrei szerzetes, pap, költő. Ebből az alkalomból szerdán ünnepi szentmisét mutatott be Szakács Péter Richárd OPraem leleszi plébános a felvidéki Nagykapos Szent Simon és Júdás Tádé katolikus templomában. Nagykaposi plébánoselődjéről ír megemlékezésében Gábor Bertalan szepsi esperes-plébános. (Magyar Kurír)

Simon Róbertné Pesthy Monika: Ember, Sátán, Messiás

Pesthy Monika a könyvében olyan kérdésekre keresi a választ mint: Mennyire határozta meg az éppen létrejövő kereszténységet az a közeg, amelyből kinőtt? A tarka sokszínűségből hogyan kristályosodott ki a későbbi keresztény tanítás? Hogyan kezd a kereszténység önállósulni, elszakadni eredeti közegétől? Mikor mondhatjuk, hogy új vallás született? (egyhazforum.hu)

A török államtanács Erdoğan döntésére bízta a Hagia Sophia sorsát

A múltbéli rendelkezések szerint fennálló aktuális helyzet törvényesen módosítható egy elnöki rendelettel – ez röviden a lényege a török államtanács által július 2-án tartott ülésén hozott döntésnek, azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a Hagia Sophiát újból az iszlám vallásgyakorlás helyszíneként használják-e. (Magyar Kurír)

Újabb nigériai misszionárius érkezett a magyar szaléziakhoz

David Mbanu nigériai misszionárius, szalézi szerzetesnövendék június végén érkezett Magyarországra, a szaléziak óbudai rendházába. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa, a párbeszéd embere

Minden korábbinál jobban megismerhetjük a pápa ars poeticáját egy, a minap megjelent könyvből. S még jobban megerősít bennünket abban, hogy az egyházfő Krisztus küldötte. (nepszava.hu)

Meghalt XVI. Benedek bátyja

Georg Ratzinger is a katolikus egyház szolgálatában állt papként. (24.hu)

Fekete Jézust festettek “Az utolsó vacsora” képre

A hétvégétől ez az oltárkép fogadja majd a híveket a St.Albans katedrálisban. Így támogatja az anglikán egyház a Black Lives Matter mozgalmat, és ez az amiről a Canterbury érsek néhány napja beszélt, írja a V4NA. (pestisracok.hu)

Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű

Zalaegerszeg, 2020. július 2., csütörtök (MTI) - Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén. (MTI)

Átadták a ciszterciek siófoki családi apartmanházát

Siófok, 2020. július 1., szerda (MTI) - Átadták szerdán a ciszterci rend Szent Bernadett családi apartmanházát Siófokon, amely a kormány 615 millió forintos támogatásával épült meg. (MTI)

Az amerikai alkotmánybíróság az egyházi iskolák adófizetői támogatása mellett foglalt állást

ashington, 2020. június 30., kedd (MTI) - Az amerikai szövetségi alkotmánybíróság az egyházi iskolák adófizetői támogatása mellett foglalt állást kedden. (MTI)

Kormányzati támogatással megújult a kecskeméti hitközség nagy imaterme

Kecskemét, 2020. június 30., kedd (MTI) - A magyar kormány 43 millió forintos támogatásával megújult a kecskeméti zsidó hitközség nagy imaterme, amelyet kedden adtak át. (MTI)

A moldvai csángók nem tarthatták meg a június végi bákói magyar miséjüket

Kolozsvár, 2020. június 30., kedd (MTI) - Nem tarthatták meg a június végi bákói magyar miséjüket a moldvai csángók - írta kedd délután a Maszol.ro portál. (MTI)

„Szeressétek egymást!” – parókusát búcsúztatta az örökösföldi egyházközség

„Szeressétek egymást!”(Jn 13,34)- ez az egyetlen tanítás, krisztusi parancs hangzott el Szabó Tamás pasztorális helynök atya prédikációjában, amelyet a Nyíregyháza-Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség parókusaként utoljára tartott június 28-án. Szender Adrienn beszámolóját olvashatják. (nyirgorkat.hu)

A lélek ott fúj, ahol akar – zarándoktábor Tihanytól Pannonhalmáig

Öt nap alatt 120 kilométert gyalogoltak, de lelkileg feltöltődve értek haza június 25-én a Trella Tibor atya és Sándor Attila vezette zarándoktáborról a fiatalok. A görögkatolikus lelkipásztort kérdeztük a Tihany-Pannonhalma közötti egyhetes zarándoktáborról és zarándokvezető-képzésről, melyeket a Magyarországi Szerzetes Elöljárók Konferenciája koordinál. (nyirgorkat.hu)

Alszerpapokat avattak Máriapócson

Péter és Pál főapostolok előünnepi, lítiás nagyvecsernyéje keretében június 28-án Kocsis Fülöp érsek-metropolita három papnövendéket avatott alszerpappá Máriapócson. (Magyar Kurír)

Az Új Ember június 21-i számának kulturális melléklete

A Az Új Ember június 21-i számának kulturális melléklete bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Új Ember június 21-i száma

A Az Új Ember június 21-i száma bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

ISTEN SOK MINDENT BÍZOTT RÁNK - LELKIGYAKORLAT LELKIATYÁKNAK - BESZÉLGETÉS BRÜCKNER ÁKOS ELŐD CISZTERCI ATYÁVAL (VIDEÓVAL)

Brückner Ákos Előd ciszterci atya június utolsó hetében tartott öt napos lelkigyakorlatot a Váci Egyházmegye papjai részére a váci Althann Vendégház és Konferenciaközpont épületében. A lelkigyakorlatról, annak céljáról kérdeztük az előadót. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. július 3.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Szabad vagyok rá, hogy korlátozzam magam

A gyermekpornográfia haszonélvezőit védelem illeti, de ki védi meg a gyerekeket? Berényi-Jerebák Anikó iskolapszichológus jegyzetét olvashatják a volt perui nagykövet pedofilügyében született ítélet kapcsán. (parokia.hu)

A Laudato si’ ötödik évfordulójára

közösen megvédhetjük a Földet, mindannyiunk otthonát (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. július 3.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 20,24–29 (Magyar Kurír)

Bartholomaiosz pátriárka: A Hagia Sophia mecsetté alakítása el fogja hinteni a viszály magvait

Az isztambuli Hagia Sophia épületegyüttesének esetleges újbóli mecsetté alakítása „világszerte keresztények millióit fordíthatja szembe az iszlámmal” – fogalmazott Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a török államtanács közelgő bejelentése előtt. (Magyar Kurír)

Közösen gondolkodnak a szerzetesrendek képviselői a gyermekvédelemről

A szerzeteselöljárók irodájának szervezésében az emberi méltóságról és a gyermekvédelemről kezdődött közös gondolkodás szerzetesek és szakemberek részvételével. (Magyar Kurír)

Bemutatjuk a Székesfehérvári Egyházmegye újmisés papját

A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományainak megfelelően Keresztelő Szent János ünnepén, június 24-én tartottak papszentelést – a székesegyház renoválása miatt idén is – a Prohászka-emléktemplomban. Spányi Antal megyéspüspök pappá szentelte Győri Balázs István diakónust. (Magyar Kurír)

Új domonkos rendi iskola születik Hódmezővásárhelyen

Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának 2019-es általános káptalanján született döntés alapján – a tanterület, az iskola vezetősége s a szülők támogatásával – a rend átveszi a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc-iskola fenntartását. Így az intézmény már a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolája néven kezdi meg 2020/21-es tanévet. (Magyar Kurír)

Dzsihadista terrorszervezet űzi el otthonaikból a mozambiki falvak lakóit

Nem sokat tudunk arról a tragédiáról, ami 2017 óta Mozambikban zajlik. Az ISIS-hez közel álló Ansar al-Sunnah terrorszervezet tartja rettegésben az ország északi részét, rengeteg halottja, sebesültje van a támadásoknak és ezrével menekülnek el az emberek az erőszak elől. (Magyar Kurír)

Dzsihadisták fogságába esett segélymunkásokat szabadítottak ki Nigerben

A szervezet szerint a segélymunkásokat dzsihadisták rabolták el. Tidjani Ibrahim Katiella, Tillabéri kormányzója bejelentette, az akciót szerdán hajtották végre, ám... (s4c.news)

Érseki közlemény a Boldog Gizella Szeminárium működésének felfüggesztéséről

Alábbiakban Udvardy György veszprémi érsek július 1-i közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Elhunyt Zöllner M. Carissima, a Boldogasszony Iskolanővérek tagja

Életének kilencvenötödik, szerzetesi fogadalmas életének hetvennegyedik esztendejében Debrecenben elhunyt Zöllner M. Franciska Carissima nővér. A Boldogasszony Iskolanővérek nekrológjával emlékezünk rá. (Magyar Kurír)

Új domonkosrendi iskola születik Hódmezővásárhelyen

Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának 2019-es általános káptalanján született döntés alapján – a tanterület, az iskola vezetősége s a szülők támogatásával – a rend átveszi a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc-iskola fenntartását. Így az intézmény már a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolája néven kezdi meg 2020/21-es tanévet. (Magyar Kurír)

[Podcast] Istenélmények sallang nélkül 4. – Isten meggyógyított!

Vendégem Greguss Sándor író, költő, filmkészítő. Hatvanas évei elején csontvelőrákot állapítottak meg nála, azt mondták neki az orvosok: két hete maradt. Ismerősei gyógyító lelkigyakorlatra hívták, hát elment. Ott megtért addigi vallásos életéből, amiről azt hitte, hogy az is elegendő az örök boldogsághoz, majd ennek hatására kettő perc alatt gyógyult meg, teljesen. Azóta vallja: semmire sem mentség, hogy meghalunk, spekuláció nélkül kell élni. Címkék:  Istenélmények sallang nélkül podcast Greguss Sándor csodás gyógyulás Tóth-Fazekas Andrea (Képmás magazin)

Katekéták beszámolója a júniusi pécsi egyházmegyei hittantáborról

A 2019/2020-as tanévben a Pécsi Egyházmegye hittantáborát a Komlói Kodály Zoltán Ének-Zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda tornatermében tartották június 16. és 19. között. A járvány után szerencsésnek mondható, hogy a szokásos keretek között végül megvalósulhatott a táborozás. A hittantábort vezető katekéták beszámolóját olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Letették a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont alapkövét Zalaegerszegen

A Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, rövidebb nevén Mindszentyneum alapkövét július 2-án tették le Zalaegerszegen. (Magyar Kurír)

„Szent Pál a maga korának »világhálója« volt” – A főapostolok ünnepe Nyíregyházán

„Szent Pál a maga korának »világhálója« volt: beszőtte az embereket Krisztus örömhírével” – mondta Ignácz Gyula prédikációjában Szent Péter és Pál főapostolok emléknapján, június 29-én az ünnepi Szent Liturgián, melyet a Szent Miklós-székesegyházban tartottak, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök jelenlétében. (Magyar Kurír)

Katekéták mesélnek a júniusi pécsi egyházmegyei hittantáborról

A 2019/2020-as tanévben a Pécsi Egyházmegye hittantáborát a Komlói Kodály Zoltán Ének-Zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda tornatermében tartották június 16. és 19. között. A járvány után szerencsésnek mondható, hogy a szokásos keretek között végül megvalósulhatott a táborozás. A hittantábort vezető katekéták beszámolóját olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Isten, zene, macskák – Gyengéd szeretet és közös érdeklődés kötötte össze a Ratzinger fivéreket

Együtt szentelték fel őket 1951-ben, Bajorországban töltött gyermekkoruk óta folyamatosan nagyon közel álltak egymáshoz. A macskák és az egyházzene iránti szeretet is összekötötte őket. „A kölcsönös szeretet és tisztelet jegyében öregedtünk meg. Mindig örültünk a másik jól végzett munkájának” – vallotta Georg. (Magyar Kurír)

Egy élet összegzése: Nemeshegyi Péter SJ felemelő vallomása a papi hivatásról

Június 13-án hajnalban elhunyt Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes, a Magyar Patrisztikai Társaság első és tiszteletbeli elnöke. Temetésének napján néhány évvel ezelőtt írt vallomásával veszünk búcsút a 97 évesen elhunyt jezsuitáról. Az alábbi sorok egy példaértékűen boldog, Isten és ember szolgálatában álló papi életről tanúskodnak. A gyászszertartást élőben követhetik az alább megadott linken. (nyirgorkat.hu)

Langham igehirdető-műhely – 2021 – előzetes

A 2021-re tervezett műhelytémánk a bibliai apokaliptika lesz. Előadónk lesz mások mellett Mark Meynell is. Az esti igehirdetések alkalmával Rozgonyi Botond fog szolgálni közöttünk. (parokia.hu)

Több mint ezer éves, hatalmas keresztet találtak a régészek Pakisztánban

Egy olyan régióban találtak rá a feltételezések szerint ezer-ezerkétszáz éves keresztre, ahol ma már nem élnek keresztények. A Baltisztáni Egyetem vezetői június 14-én sajtótájékoztatón számoltak be a leletről, amely a kereszténység ősi jelenlétét bizonyíthatja a térségben. (Magyar Kurír)

Megalakult az Amazóniai Egyházi Konferencia

Az Amazóniai Egyházi Konferencia alakuló ülését június 26–29. között, virtuális formában tartották meg. (Magyar Kurír)

„A »sebzett gyermekünk« a házasságban tud gyógyulni” – Interjú Theisz Gáborral és Theisz Dórával

Több mint húsz év ismeretség, 15 év házasság és két gyerek után is azt mondják, még csak az útjuk elején járnak, hiszen folyamatosan tanulják saját magukat és a kapcsolatukat is. Címkék:  Theisz Gábor Theisz Dóra házasság párkapcsolat (Képmás magazin)

Drámai erővel világít rá a keresztények globális helyzetére a Gatestone májusi jelentése

A jelentés az eseteket nem csupán országok, hanem az atrocitások típusa szerint is csoportosította. A jelentés Keresztények lemészárlása, kivégzése fejezetében... (s4c.news)

A pápa rendkívüli biztost nevezett ki a Szent Péter-bazilika karbantartásáért felelős intézménybe

Ferenc pápa Mario Giordana nunciust rendkívüli biztosnak nevezte ki a Szent Péter-bazilika folyamatos karbantartásáért felelős vatikáni céhszervezetbe. Feladata, hogy átvilágítsa a Fabbrica di San Pietro (Szent Péter Művek) vezetését és korszerűsítse alapszabályzatát. (Magyar Kurír)

Remegő lábakkal a forgalomban, avagy harmincéves „öreg” nő jogosítványt szerez

Évekig vágytam arra, hogy autót vezessek, és most, hogy végre már parkolni is mindig sikerül, el merem mesélni, hogy harminc feletti nőként nem volt egyszerű jól megtanulni autót vezetni. Címkék:  jogosítvány autóvezetés (Képmás magazin)

Ferenc pápa a katolikus sajtóhoz: Egység a különbözőségben; a média segítse a közjót

A Szentlélekre figyelve felül tudunk emelkedni a fajgyűlöleten és a közömbösségen. Erre emlékeztet Ferenc pápa üzenetében, melyet a Katolikus Média Konferencia idei találkozójára küldött. Nagyon fontos, hogy egységben maradjunk, mert korunkban a katolikus közösség is polarizálódott. (nyirgorkat.hu)

Közös katonai és egyházi ünnepséget tartottak Szent László király tiszteletére Székesfehérváron

A székesfehérvári Szent László-ünnepség kiemelten fontos esemény az Egyház, a város, a megye, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek számára. A szent királyt hadi cselekedetei alapján a 20. század elején választották a gyalogos katonák, a lövészek védőszentjéül. Június 26-án hagyományosan a Szent László szobrát őrző Prohászka-ligetben tartottak ünnepi megemlékezést. (Magyar Kurír)

Beszélgetések az Eucharisztiáról szerzetesekkel: Barbai Kornélia JTK

A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája szeptemberben új sorozatot indított honlapján, Beszélgetések az Eucharisztiáról szerzetesekkel címmel. Hónapról hónapra egy-egy szerzetes beszél az Eucharisztiáról. A sorozat tizedik részében Barbai Kornélia, Nelli kistestvér volt, a Jézus Kistestvérei Női Szerzetes Közösség tagja adott interjút. (Magyar Kurír)

Don Bosco-sportnap Kazincbarcikán

A Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium testnevelői, mentortanárai és a Szalézi Kft. szakoktatói június 25-én sportnapot rendeztek a szakmai gyakorlaton részt vevő diákok részére. A változatos, játékos program mindenkinek kikapcsolódást, felüdülést nyújtott a hétköznapok sodrában. (Magyar Kurír)

Tahi konferencia – beharangozó

Az igazak gyökere mozdíthatatlan Szeles, viharos időket élünk. Igaz ez a természeti világunkra, a környezetünkre, de igaz az emberi közösségekre is. Átsöpörnek fölöttünk a zúgó szélviharok, a világ társadalmában pedig látjuk a járványt, a válságokat, a lázongásokat, a szélsőséges mozgalmakat, a bizonytalanságot és félelmeket. Erről is írt a Példabeszédek könyvében Isten nekünk: „Nem áll szilárdan […] (baptist.hu)

Plébániai közösségi ház épül Eger-Lajosvárosban

Eger-Lajosváros temploma az 1930-as évek második felében épült, akkor kezdett benépesedni, beépülni a városrész, a plébánián aktív közösségi élet bontakozott ki. Az itt élők régi vágya vált valóra azzal, hogy elkezdődött a közösségi ház építése a régi iskolatelken, mely a közelmúltban került ismét az Egri Főegyházmegye tulajdonába. (Magyar Kurír)

Nyáresti koncertek a veszprémi érseki palotában

Udvardy György érsek felkérésére a Filharmónia Magyarország 2020 nyarától zenei programokkal tölti meg az érseki palota dísztermét. A Filharmónia Magyarország és a Veszprémi Főegyházmegye nyáresti Palota Koncertekkel indítja az együttműködését. Erről sajtótájékoztató keretében írt alá megállapodást június 26-án a főpásztor és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője. (Magyar Kurír)

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?

Még nem? Már megteheted! Június 29-től elindult az online jelentekés a fiatal felnőttek Tokajból Máriapócsra induló zarándoklatára. Ne habozz, keresd fel a 22+ regisztrációs felületét! (nyirgorkat.hu)

Állásajánlat – óvodapedagógust keresnek Nyíregyházán

Óvodapedagógusok jelentkezését várják a Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában. (nyirgorkat.hu)

Zászlómegáldás és koszorúzás Szent László emlékére Gönyűn

Június 28-án Maróti Gábor gönyűi plébános szentmise keretében megáldotta azt a zászlót, amelyet a Gönyűi Polgárőr Egyesület készíttetett a polgárőrség védőszentje, Szent László tiszteletére, valamint a közösségi elkötelezettség és összetartozás kifejezésére. A Szent Péter és Pál-templomban található Szent László-szobrot is megkoszorúzták. (Magyar Kurír)

Plébániai közösségi ház épül Eger-Lajosvárosban

Eger-Lajosváros temploma az 1930-as évek második felében épült, akkor kezdett benépesedni, beépülni a városrész, a plébánián aktív közösségi élet bontakozott ki. Az itt élők régi vágya vált valóra azzal, hogy elkezdődött a közösségi ház építése a régi iskolatelken, mely a közelmúltban került ismét az Egri Főegyházmegye tulajdonába. (Magyar Kurír)

Állásajánlat – Kollégiumi nevelőtanárok számára Nagykállóban

Kollégiumi nevelőtanárt keresnek a nagykállói Korányi Frigyes iskola kollégiumába. (nyirgorkat.hu)

Koronavírus-járvány után újranyit az Auschwitzi Múzeum

Megnyílt szerdán a látogatók számára az auschwitzi múzeum, a bizonyos korlátozásokkal újból látogatható emlékhelyet március 12. óta zárva tartottak a koronavírus-járvány miatt. A múzeum területére  kizárólag online, a visit.auschwitz.org címen megrendelhető, névre … Tovább » (szombat.org)

A katolikus kortárs zenészek találkozóját online rendezték meg Spanyolországban

A spanyol püspöki konferencia ifjúságpasztorációs bizottsága június 26-28. között rendezte meg a Katolikus Kortárs Zenészek VI. Találkozóját, amelynek középpontjában az igazság kérdése áll. Idén a járványra való tekintettel az interneten tartják a rendezvényt. (Magyar Kurír)

Csendes lelkigyakorlat Sajópálfalán

A Szentlélek Lelkigyakorlatos Ház csendes lelkigyakorlatra várja az érdeklődőket augusztus elején. (nyirgorkat.hu)

Intenzív tanulási folyamat volt – Tornya Erika Sacré Coeur-nővér értékelése a járvány után

A koronavírus-járvány idején a Szent Szív Társaságnak is át kellett helyeznie a tevékenységét az online térbe. A nővérek hamar megtanulták, hogyan lehet hatékony a jelenlétük az interneten, de pontosan látták, hogy ennek a működésmódnak megvannak a határai. Ezzel és sok más tapasztalattal gazdagodva, összetartozásukban megerősödve élték meg a pandémiás időszakot a Mese utcai közösségükben. (Magyar Kurír)

EVIKE túra a Bucsecs hegységbe

Fontos a közösség! Ezért másodszor indultunk el egy élményteli túrára a Bucsecs hegységben található Mălăești menedékházig. Úgy ahogyan szükségünk van egy családra, mely a rokonságra… (evangelikus.net)

Útravaló – 2020. július 2., Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Elgyászolni valakit, aki nem jöhetett világra

Egy gyermeket elveszíteni a legnagyobb veszteség, ami egy szülőpárt érhet. De mi történik akkor, ha a kis élet még ki sem fejlődhetett? Milyen körülmények között vehetnek búcsút egy magzattól, akit még csak nem is láthattak, és az egyház hogyan segítheti őket ebben? (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. július 2., Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós Boldogasszony)

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 1,39–56 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban