Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Mai evangélium – 2018. augusztus 18.

Egyszer gyermekeket vittek Jézushoz, hogy tegye rájuk kezét, és imádkozzék fölöttük. A tanítványok elutasították őket. Jézus azonban így szólt: „Hagyjátok csak a gyermekeket, és ne akadályozzátok meg őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa!” Azzal rájuk tette kezét, majd továbbindult. (Magyar Kurír)

„Én az Úr vagyok…”

Én az Úr vagyok, a te Istened. Nem engedélyt kérek tőled hozzá. Nem kényszerítem rád. Nem érzelmi zsarolásként hozom fel. Nem a védelmi pénzért jöttem és nem egy befizetetlen számlát hoztam. Nem a tanácsodat kérem, hogy hogy csináljam. Csak szeretném neked elmondani, hogy én az Úr vagyok, a te Istened. (parokia.hu)

Az iszlámról kezdőknek

„Ne a félelem motiváljon minket, hiszen a mi kezünkben van az örömhír. Ha félünk átadni, megfosztunk másokat attól a lehetőségtől, hogy megismerjék a szeretet Istenét" – az ÉlesztŐ felvidéki református ifjúsági találkozó résztvevői különleges előadást hallhattak az arab kultúráról, az előadó lelkipásztorral pedig az iszlám vallású emberek közötti misszióról beszélgettünk. (reformatus.hu)

Református kitüntetettek

Augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adnak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be. (reformatus.hu)

Elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője”

Augusztus 16-án, 76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője”. A családja közleménye szerint az énekesnő helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában. (Magyar Kurír)

Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten a Pesti Vigadóban augusztus 17-én, pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. (Magyar Kurír)

A keresztény művészet küldetése, hogy tükrözze Isten szépségét – Megnyílt Józsa Judit kiállítása

Augusztus 16-án, csütörtökön este a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor Józsa Judit kerámiaszobrásznő „Mária, a magyarok Boldogasszonya” című kiállításának megnyitására. A tárlat a Józsa Judit Galériában tekinthető meg. (Magyar Kurír)

Nemzeti ünnep a közmédiában – A Szent Jobb-körmenetet is közvetíti a televízió

Augusztus 18-án, szombaton és augusztus 20-án, hétfőn, a nemzeti ünnepnapon a Duna, a Duna World, az M3 retrocsatorna és az M5 kulturális televízió több műsora is az államalapító Szent István királyra emlékezik. (Magyar Kurír)

Szégyen és bánat – Szentszéki nyilatkozat a pennsylvaniai ügyészség jelentéséről

Greg Burke szentszéki szóvivő augusztus 17-én, pénteken délelőtt nyilatkozatot tett közzé a pennsylvaniai ügyészség jelentésével kapcsolatban. (Magyar Kurír)

Ma is élő népművészet

Augusztusi nemzeti ünnepünkig még van lehetőségünk megnézni ezt a különleges kiállítást, amelynek egyik fő célja, hogy bemutassa, miként él tovább a magyar népi alkotók öröksége kiváló kortárs kézművesek igényes munkáiban. (Magyar Kurír)

A világban élő kármelita közösség tagjai tettek ígéretet Nyíregyházán

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a Nagyboldogasszonyról nevezett Világban Élő Kármelita Közösség (VÉK) öt tagja végleges ígéretet tett a Sarutlan Kármeliták Világi Rendjére, hárman pedig elkezdték a felkészülési időt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 17-én

Aki befogadja Isten szeretetét, átalakítja a világot és a történelmet. (Magyar Kurír)

A genovai főpásztor meglátogatta a hídomlás sérültjeit

Augusztus 15-én délután, a város bazilikájában végzett közös esti ima után Angelo Bagnasco genovai bíboros-érsek meglátogatta a kikötőváros Szent Márton kórházában fekvő betegeket, akik a keddi autósztrádahíd-omlás következtében sérültek meg. (Magyar Kurír)

Tudod-e, hogy ki vagy?

Egy nagy költőnk így vallott magáról: Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény, Lidérces, messze fény. De, jaj, nem tudok így maradni, Szeretném magam megmutatni, Hogy látva lássanak, Hogy látva lássanak. (baptist.hu)

Krisztus rajtunk keresztül a cigányok között

Baptista gyülekezeteink, misszzióink, oktatási, szociális, karitatív intézményeink és szervezeteink munkája nyomán nap mint nap több tízezer emberért vállalunk felelősséget hazánkban és határainkon túl is, köztük mintegy tízezres nagyságrendű azon cigány személyek száma, akiket evangéliumi, támogató programjainkkal, foglalkoztatással vagy fizikai segítségnyújtással elérünk, segítünk. Ebben a rovatban bemutatjuk az országszerte működő, cigány emberek között végzett baptista szolgálatokat. (baptist.hu)

Bemutatkozik a Református Tananyagtár

Szeretnénk minél több pedagógussal megismertetni a fejlesztést, és persze kipróbálni gyakorlatban is az elkészült anyagokat, ezért 2018. decemberig havonta egy-egy iskolába szervezünk bemutató látogatást, ahova pedagógusokat, intézményvezetőket várunk. A látogatás során a bemutató órák és azok tapasztalatainak megbeszélése mellett a Református Tananyagtár használatába is bevezetnénk az érdeklődőket, emellett lehetőség nyílik eszmecserére a református tananyagfejlesztés irányairól, a digitális pedagógia kihívásairól, örömeiről. (reformatus.hu)

A bibliai integráció a természettudományos oktatásban

Jógyakorlat-konferencia. (reformatus.hu)

Idén is tízezrek vettek részt a nemzetközi ifjúsági imafesztiválon Međugorjéban

Augusztus 1. és 6. között rendezték meg a bosznia-hercegovinai Mária-kegyhelyen a 29. Mladifest ifjúsági fesztivált, melyre 72 országból érkeztek résztvevők. (Magyar Kurír)

Testvéri segítség

„Azt kértük a cigány testvérektől, hogy mindenki, akit Isten lelke indít az adakozásra, ajánlja fel legalább egy napszámdíjából a tizedét" - több mint 250 ezer forint adományt gyűjtött a tiszántúli cigánymisszió a nagydobronyi tűzkár károsultjainak. (reformatus.hu)

Mozdulj meg a másik felé!

„Kérdezd meg, mit kell tenned, vagy kinek kell segítened! Isten azt kéri tőlünk, ilyen módon váltsuk aprópénzre a keresztyénséget" – Szanyi György kárpátaljai lelkipásztor gondolataival kezdődött a felvidéki református fiatalok ÉlesztŐ elnevezésű találkozója. (reformatus.hu)

Megjelent az Új Ember 2018. augusztus 19-i száma

Az Új Ember ez évi 33. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Elmúlt korok üzeneteire bukkantak egy kárpátaljai görögkatolikus templomban

Az Ungvári járásban a kereknyei görögkatolikus templom restaurálásakor két kapszulát találtak a kereszt alatt. (nyirgorkat.hu)

Templom- és oltárszentelés a csengerújfalui búcsún

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfalu görögkatolikus egyházközségének hívei különleges templombúcsút tartottak augusztus 12-én. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök celebrálta az oltárszenteléssel egybekötött búcsúi Szent Liturgiát. (Magyar Kurír)

„Váljunk Krisztus vonzerejévé a Rábaközben!” – Bemutatkozott Henczel Szabolcs atya és Varga Gábor diakónus Szanyban

Augusztus 12-én délután a zsúfolásig megtelt szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban mutatta be első plébánosi szentmiséjét Henczel Szabolcs atya, a falu új lelkipásztora. A szentmisén koncelebrált a falu szülöttje, Ács Lajos kanonok, valamint az oltárnál szolgált Varga Gábor diakónus. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Reményünk oka: Isten igazmondó és hűséges – Udvardy György a kalocsai székesegyház búcsúján

Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke főcelebrálásával mutattak be ünnepi, búcsúi szentmisét augusztus 15-én a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban. (Magyar Kurír)

Katedrálisból könyváruház

Mihez kezdjünk egy évek óta bezárt templommal úgy, hogy közben eredeti tündöklése ne csorbuljon, impozáns tere ne törjön meg? A holland Jos Burger és Wouter Keijzer [BK Architecten] építészek egy 15. századi dominikánus katedrálist értelmeztek újjá, s terveztek bele egy, az eredeti légkört tiszteletben tartó könyváruházat. Bán Dávid írása. (epiteszforum.hu)

Erős vár a mi Istenünk!

Az evangélikus egyház műsora. (NAVA_Video )

Mai evangélium – 2018. augusztus 17.

Egy alkalommal a farizeusok próbára akarták tenni Jézust. Megkérdezték tőle: „Szabad-e a férfinak bármilyen okból elbocsátania a feleségét?” Jézus ezt felelte: „Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette az embert, és azt mondta: »A férfi ezért elhagyja atyját és anyját, feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek? Így már nem ketten vannak, hanem csak egy test.« Amit tehát Isten egybekötött, ember szét ne válassza.” (Magyar Kurír)

Van értelme?

Mi sülhet ki egy olyan filmből, ahol a festőből rendező lesz, egy koreográfus úgy dönt, hogy létrehoz egy furcsa társulatot, és a főszereplő meghal, mielőtt elkezdenék a róla készült filmet? (parokia.hu)

Idén is összefogással dagasztják a magyarok kenyerét

Augusztus 20-án nagyon sok ünnepi asztalra kerül a kárpát-medencei gazdák felajánlásából készült kenyér. A határokon átívelő jótékonysági program keretében hátrányos helyzetű magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak, valamint a közelmúltban leégett nagydobronyi imaház és óvoda újjáépítését is segítik. (reformatus.hu)

Ferenc pápa: Isten a teljes embert akarja megmenteni

Nagyboldogasszony főünnepén délben Ferenc pápa a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájának ablakából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel és zarándokokkal. (Magyar Kurír)

Elmúlt korok üzeneteit rejtették az időkapszulák a kárpátaljai Kereknye templomában

Az Ungvári járásban található Kereknye görögkatolikus templomában két időkapszulát találtak az épület restaurálásakor. (Magyar Kurír)

Pókember és Vasember? – Elindult a görögkatolikus ifjúsági gyalogos zarándoklat

Idén augusztus 13-18. között tartja a Görögkatolikus Metropólia az év egyik legjobban várt zarándoklatát. Népszerűségét mutatja, hogy több mint háromszázan jelentkeztek a fizikailag ugyan megterhelő, ám lelkiekben annál felemelőbb találkozóra. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 16-án

A hitet az emlékezés táplálja: mennyi jó dolgot tett Isten valamennyiünkért! Milyen bőkezű a mi mennyei Atyánk! (Magyar Kurír)

Don Bosco 203. születésnapját ünnepeljük

2018. augusztus 16-án, Bosco Szent János 203. születésnapján a szent személyéről és tevékenységéről elmélkedett a szalézi portál. (Magyar Kurír)

Születéstől a vértanúságig – Kerékpáros zarándoklattal emlékeztek Bódi Magdira, a fiatal mártírra

Bódi Mária Magdolna vértanúságának 73. évében, augusztus 11-én ismét megrendezték a hagyományossá váló kerékpáros zarándoklatot a Veszprémi Főegyházmegye fiatal vértanújának nyomában. (Magyar Kurír)

Püspöki áldás a kurdi templomtoronyra

Kurd település katolikus templomának megújult tornyát a templom búcsúünnepén, augusztus 12-én áldotta meg Udvardy György pécsi megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Kocsis Fülöp metropolita látogatása Szíriában

Görögkatolikus kezdeményezésre csaknem 8 millió forint adomány gyűlt össze Magyarországon, hogy segítségére legyen a háború sújtotta Szíria lakosságának. Az adományt Kocsis Fülöp metropolita személyesen vitte Szíriába, ahol egyházi és világi vezetőkkel, menekült keresztény családokkal találkozott, valamint a kereszténység ősi emlékeit őrző helyeket látogatott meg. (nyirgorkat.hu)

A tehetség kincs!

Rákász Gergely jótékonysági koncerttel támogatja a Magyar Református Szeretetszolgálat ösztöndíjprogramját. (reformatus.hu)

Felszabadultan, célokat keresve

Egyháztól idegen, ateista kamaszok térnek meg és válnak gyülekezeteink aktív tagjaivá. Erre a csodára ember nem képes. A REFISZ nyári táborában több száz fiatal kereste Isten vezetését. (reformatus.hu)

Szeptember közepén lesz a zirci apát benedikálása

A Zirci Ciszterci Apátság két tájékoztatását adjuk közre. (Magyar Kurír)

A terezini zsidók titkos zsinagógája

A koncentrációs táborba kényszerített zsidók zsinagógát hoztak létre maguknak egy raktár rejtekében. Hihetetlen, de szinte sértetlenül megmaradt. (zsido.com)

Befejeződött Peragine püspök libanoni látogatása

Giovanni Peragine, Dél-Albánia apostoli adminisztrátora augusztus 12-én befejezte a hónap elején megkezdett libanoni küldetését. Kefraiyában szíriai menekült gyermekek táborát kereste fel az albániai Sarandában szolgáló Szent Marcellina közösség tagjaival. A maronita főpásztorral is találkozott. (Magyar Kurír)

Támogassuk a nélkülöző diákok iskolakezdését!

A Kárpát-medencében több százezer olyan család él, akik hónapokig tartó spórolás után sem tudják beszerezni a megfelelő tanszereket és az iskolakezdéshez szükséges eszközöket. A Magyar Református Szeretetszolgálat már 10 éve segít, hogy a diákok számára a tanévkezdés valóban örömet jelenthessen. (reformatus.hu)

Ezüstmise és kiállításmegnyitó a nicki búcsún

Aigner Géza pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelte egykori nicki hívei körében Szent Anna ünnepén, a nicki templom búcsúnapján tartott hálaadó szentmisén. Az Örökségvédelmi Közösségi Házban megnyitották Sztojka József kiállítását. (Magyar Kurír)

Evangélikus Istentisztelet közvetítése Esztergomból

(NAVA_Video )

Felszabadultan, célokat keresve

Egyháztól idegen, ateista kamaszok térnek meg és válnak gyülekezeteink aktív tagjaivá. Erre a csodára ember nem képes. A REFISZ nyári táborában több száz fiatal kereste Isten vezetését. (parokia.hu)

Templombúcsú és diakónusszentelés Miskolcon

A miskolci püspöki székesegyház búcsúján, Nagyboldogasszony ünnepén szentelt diakónust Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök. (nyirgorkat.hu)

Templom- és oltárszenteléssel egybekötött templombúcsú Csengerújfaluban

A Csengerújfalui Görögkatolikus Egyházközség hívei különleges templombúcsút tartottak 2018. augusztus 12-én. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök celebrálta a búcsúi Szent Liturgiát, mely előtt a „Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek” liturgikus szöveg többszöri éneklésének kíséretében a püspök megszentelte a templomkülsőt, majd az szentélyben az oltárt. (nyirgorkat.hu)

A venezuelai Edgar Peña Parra érseket nevezte ki helyettes államtitkárrá a pápa

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén nevezte ki Ferenc pápa Edgar Peña Parra érseket, Telepte címzetes püspökét, eddigi mozambiki apostoli nunciust a vatikáni Államtitkárság Általános Ügyek részlegének helyettes vezetőjévé. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa imája a genovai tragédia áldozataiért

Nagyboldogasszony ünnepén az Úrangyala imádságát követően Ferenc pápa köszöntötte a Szent Péter téren megjelenteket és imát mondott a genovai tragédia áldozataiért. (Magyar Kurír)

Erdő Péter megáldotta Esztergomban a debreceni virágkarneválra induló kocsikat

Erdő Péter bíboros, prímás augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, az esztergomi bazilikában bemutatott ünnepi szentmisét követően megáldotta a debreceni virágkarneválra Esztergomból induló két virágkocsit. (Magyar Kurír)

Az Olasz Püspöki Konferencia elnökének nyilatkozata a genovai híd összeomlása után

Gualtiero Bassetti bíboros, perugiai érsek augusztus 14-én, kedden nyilatkozatot tett közzé a Genovában történt közúti szerencsétlenség kapcsán. Amikor egy autósztráda felüljárója összeomlott, mintegy 35 embert temetett maga alá. (Magyar Kurír)

A Görögkatolikus Médiaközpont közelgő műsorai

A héten, augusztus 16-ától is gazdag és tartalmas műsorok várják a görögkatolikus televíziós és rádiós műsorok követőit. Vasárnap a Duna Televízió a máriapócsi nagybúcsút élő adásban közvetíti. (nyirgorkat.hu)

„Nagyobbra születtem” – Ferenc pápa levele Kosztka Szent Szaniszló halálának évfordulójára

Augusztus 15-i keltezéssel a Szentatya levelet intézett Piotr Libera püspökhöz, Płock főpásztorához, Kosztka Szent Szaniszló halálának 450. évfordulója alkalmából. A mindössze 18 évesen Rómában elhunyt jezsuita novícius gyakran hangoztatta: „Nagyobbra születtem, az örök égi javakért élek.” (Magyar Kurír)

Szentek körében Székesfehérvár fogadalmi ünnepén

Húsz magyar szent ereklyéje jelenlétében ünnepeltek a székesfehérváriak a Szent István-i országfelajánlás emléknapján, augusztus 14-én. A város fogadalmi szentmiséjére érkezett ugyanis a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. (Magyar Kurír)

A Szombathelyi Egyházmegyéből is vettek részt fiatalok a nemzetközi ministránszarándoklaton

Július 28. és augusztus 4. között rendezték meg a 12. Nemzetközi Ministránszarándoklatot Rómában. A Szombathelyi Egyházmegyéből is vettek részt fiatalok a találkozón. (Magyar Kurír)

Éjszakai templomtúra a Virágkarnevál alkalmából

A tavalyi évben a Virágkarnevál hetében óriási sikernek örvendett a Debreceni Református Nagytemplomon megjelenő 3D-s épületvetítés, ezért augusztus 17-19. között ismét megcsodálhatja a közönség, hogyan „mozdul meg” a város ikonikus épülete. A programkínálat idén egy újabb éjszakai ajánlattal bővült: nem csak kívülről, hanem belülről megnézhetjük a templomot sötétedés után! (reformatus.hu)

Szent művészet a templomokban és a templomok körül

Hűsítő egyházzenei, szakrális művészeti programokkal várta az érdeklődőket a Veszprémi Főegyházmegye több temploma, templomkertje. Zenei, irodalmi rendezvények helyszíne volt többek között a monostorapáti Nepomuki Szent János-plébániatemplom és a káptalanfüredi Angyalos Boldogasszony-kápolna kertje. (Magyar Kurír)

EKE felnőtt hitmélyítő csendeshét igehirdetései

Meghallgathatóak a Piliscsabán megrendezett EKE felnőtt hitmélyítő csendeshét igehirdetései. (garainyh.hu)

Böjte Csaba atya Dél-Komáromba látogatott

Augusztus 10-én Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója mutatott be szentmisét a dél-komáromi Jézus Szíve templomban, Bros Gergely plébános és az Avilai Nagy Szent Teréz Imacsoport meghívására. Szent Lőrinc vértanú ünnepén Csaba testvér a keresztény ember kereszthordozását, annak értelmét és célját helyezte prédikációja középpontjába. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Református félóra

Egy egész települést megmozgató református alkotótáborba látogatunk el a Kossuth rádió Református félórájának 2018. augusztus 15-i adásában. Tartsanak velünk! (reformatus.hu)

Papok a pályán

2x15 pap érkezett Rakamazra 2018. augusztus 13-án. Nem búcsút ünnepeltek, hanem a közös játék örömét. Görögkatolikus papok és papnövendékek és erdélyi római katolikus papok rúgták a bőrt a nagypályás mérkőzésen. (nyirgorkat.hu)

"Ne feledkezzél el szegény magyarokról…"

Ma van Nagyboldogasszony napja. Hetven éve ekkor kezdődött Mindszenty József által meghirdetett Mária-év, amelynek végére a kommunisták mindent megtettek, amit az elején még tagadtak. Ha egy ország kormányzói így járnak el, akkor számítani és figyelmeztetni kell arra, hogy a jövőben is megteszik, amit a jelenben tagadnak. (hvg.hu)

Könnyűzenével Krisztus Király szolgálatában

A győrújfalui Kisztus Király Plébánián működő Öröm Hírnökei ének- és zenekar tagjaival beszélgettünk indulásról, a zenei szolgálat örömeiről és a jövőbeli tervekről. Az interjú a Hitvallás júliusi számának Musica sacra rovatában jelent meg. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Egyikünk sem lehet megfigyelő

Mikroszkóp alá helyezni egy ízeltlábút, gyönyörködni a kevésbé népszerű teremtményekben, és amint észrevettük, milyen szépség rejtezik világunkban, azt is felismerni: nem lehetünk csupán megfigyelők. Az Ökogyülekezeti Mozgalom pavilonja mellett izgalmas beszélgetések bontakoztak ki egy nyári fesztiválon. (parokia.hu)

A keresztények visszatérése fontos Irak újjászületéséhez – Káldok püspöki szinódusa Bagdadban

Bagdadban augusztus 7. és 13. között tartották Louis Raphael Raphaël Sako bíboros, a babiloni káld egyház pátriárkája vezetésével a káldok püspöki szinódusát - tájékoztatott az AsiaNews katolikus hírügynökség. (Magyar Kurír)

Sátánista fiatalt gyanúsítanak a karéliai történelmi fatemplom felgyújtásával

Egy tizenöt éves sátánista fiút gyanúsítanak azzal, hogy augusztus 10-én, pénteken felgyújtott egy 18. századi templomot az északnyugat-oroszországi Karéliában. (Magyar Kurír)

Ez a TE történeted lesz

Könyvkötéstörténeti kiállításunk megtekintése után mesehallgatásra és csoportos mesefeldolgozásra hívjuk a családokat, ahol mindenki egyéni könyvillusztrálással, ex libris készítéssel teheti egyedivé a saját mesekönyvét. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Latin-amerikai püspökök kolumbiai készülete a római ifjúsági szinódusra

Dél-amerikai püspökök egy csoportja augusztus 6-tól 10-ig Kolumbiában tanácskozott, hogy megvitassa az októberi ifjúságról szóló püspöki szinódus legfőbb pontjait. (Magyar Kurír)

Nyáron is aktívak a debreceni görögkatolikus szakkollégisták

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatói a társadalmi felelősségvállalás és a tudományos munka ötvözésének jegyében három településen végeztek kérdőíves kutatást és önkéntes munkát idén nyáron. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 14-én

Napjainkban is mennyi a vértanú, hány embert üldöznek Krisztus szeretetéért – ők az Egyház valódi ereje! (Magyar Kurír)

Megemlékezést tartottak Orbán László egyetemi lelkész halálának tizedik évfordulóján

Augusztus 9-én volt tíz éve, hogy Orbán László egyetemi lelkész egészen odaadta magát Istennek. Az évforduló napján a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség megemlékezést szervezett Kolozsváron. (Magyar Kurír)

Ajtót nyitottak

A mezőcsokonyai Csillagvár gyermekház egyike annak az öt református szociális-közösségi központnak, amelyek a héten nyitják meg kapuikat országszerte. A Kaposvártól 15 kilométerre fekvő faluban is kitárt ajtókkal várták a kisgyermekes szülőket - és minket is. (reformatus.hu)

Drámai adatokat tettek közzé Belgiumban az eutanáziáról

Nyilvánosságra hozták Belgiumban az eutanázia ellenőrzésével és értékelésével megbízott szövetségi bizottság nyolcadik jelentését. A dokumentumot június 12-én hagyták jóvá. (Magyar Kurír)

Cselekvés, felelősség, Isten- és emberszeretet – Szociális projekthét fiataloknak Budapesten

Projekthétre hívtak össze egy katolikus szociális akadémia kezdeményezésére közép- és kelet-európai fiatalokat Budapestre. A 150 résztvevő a főváros szociális nehézségei ellen küzdő szervezetek munkájával ismerkedett. Augusztus 13-án Erdő Péter bíborossal ünnepeltek szentmisét a Mátyás-templomban. (Magyar Kurír)

Találkozó a Baptista Egyház vezetőivel

A Magyarországi Baptista Egyház vezetőinek látogatásával folytatódott az Állami Számvevőszék idei egyházi találkozóinak sorozata augusztus 13-án, hétfőn. (baptist.hu)

A Reformáció Európai Kulturális Útvonala

Az INTERREG Central Europe program keretén belül 12 partner együttműködésével olyan kulturális útvonal kerül kidolgozásra, melynek célja a reformáció gazdag örökségének fenntartható módon történő hasznosítása. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Ma kezdődik a csíksomlyói ifjúsági találkozó

Augusztus 14-én kezdődik a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, a CSIT. A rendezvénynek idén is a dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiuma és a hozzátartozó Mária-kert ad otthont. (Magyar Kurír)

RENDező - "Erősödj az Úrban!"

A REND vezérigéjének üzenetének részleteit, a főelőadás megalapozását követően, három előadásban emelték ki az előadók. A tovább mögött Bellai Zoltán előadását tekinthetik meg. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Református iskolában az amerikai lányok

Évek óta a Báthory Anna Református Általános Iskolában is tanulhat egy testvérpár. A francia apuka, magyar anyuka gyermekeivel Kaliforniában él, s a nemzetiségek sokszínű életét élik, hiszen több ország kulturális értékeit ismerhetik meg egyszerre. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Rászorulóknak gyűjtöttek tanszert a debreceni roma szakkollégium diákjai

Tanszergyűjtést szervez rászoruló gyermekek számára a Debreceni Karitatív Testület. A szervezet augusztus 25-ig minden hétvégén várja az adományokat az akcióban részt vevő debreceni áruházban. A cél, hogy legalább 200 családnak segítsenek az iskolakezdés előtt. (Magyar Kurír)

Csepp a tengerben – Magyar doktornő Afrikában

Dr. Fodor Réka Ugandában dolgozott egy orvoscsoport tagjaként 2015-ben, másfél hónapon át. Idén ősszel Nigériába utazik missziós orvosként. Útjának élményeiről könyvet is írt „Afréka” címmel. Első kérdésem az volt, amit bizonyára sokan kérdeznek tőle: mi az, ami hajtja? Miért nem elég neki a háziorvosi praxisa, a férje és a két gyereke, miért kell még a missziós munka is? (Képmás magazin)

A nő, a férfi, a gender és a kereszténység

A nők társadalmi szerepének újragondolása, az egyoldalú férfidominancia felszámolása másfél évszázada vitatéma a nyugati, hagyományosan keresztény kultúrájú világban. (Képmás magazin)

Mai evangélium – 2018. augusztus 14.

A tanítványok egyszer ezzel a kérdéssel fordultak Jézushoz: „Mit gondolsz, ki a legnagyobb a mennyek országában?” Erre Jézus odahívott egy gyermeket, közéjük állította, és így szólt: „Bizony, mondom nektek: ha meg nem változtok, és nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába. (Magyar Kurír)

Élet az elmúlásban

Gyanútlanul, rekkenő hőségben indultam a találkozóra. Mintha éreztem volna a vihar szelét, mégis, volt bennem egy halvány remény, talán nem ázom el. Tévedtem. (parokia.hu)

Magyar zarándokok a Baltikumban: Üres kezeinket Isten megtölti ajándékaival

Július 28. és augusztus 3-a között negyvenkét fő látogatott el a Baltikumba. A zarándoklat lelki vezetője Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; idegenvezetője Kuzmányi István főszerkesztő, a Litvániát és Vilniust bemutató könyvek szerzője volt. Az útról írt riportot adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a fiataloknak: Vállaljatok kockázatot a szerelemért, az életért!

Augusztus 11-én, szombat este mintegy százezer olasz fiatal tartott imavirrasztást a római Circus Maximusban, két hónappal az „ifjúság, hit és hivatástisztázás” témájának szentelt püspöki szinódus előtt. A Szentatya szokásához híven most is párbeszédet folytatott a résztvevőkkel. (Magyar Kurír)

Lélekjárás a romokon – Budaszentlőrinc búcsúünnepén

Szent Lőrinc mártír emléknapjához (augusztus 10.) kapcsolódóan augusztus 12-én, vasárnap délután tartották meg a pálosok évi búcsúját a budaszentlőrinci kolostornál. (Magyar Kurír)

Utcát neveztek el Boldog Brenner Jánosról Gasztonyban

Magyarország első, Boldog Brenner Jánosról elnevezett utcáját augusztus 12-én áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök a Vas megyei Gasztonyban. (Magyar Kurír)

Száztíz év után lesz ismét eucharisztikus körmenet Angliában

1908-ban betiltották a katolikusok eucharisztikus körmeneteit Anglia és Wales területén, a hivatalos indoklás szerint, mert „zavart keltettek volna a társadalomban”. Idén szeptember elején azonban a liverpooli eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódóan újra tartanak körmenetet. (Magyar Kurír)

Bulit szervezhetünk, de az igazi örömöt Jézus adja – Acamps Nyári Fesztivál a Balatonnál

Táborozást, zenét és élményeket sok fesztivál kínál szerte Európában. De egy teljesen új életet? Az Acamps Nyári Fesztivál, amelyet augusztus 8. és 12. között első alkalommal szervezett meg nemzetközi szinten a brazil alapítású Shalom Katolikus Közösség Révfülöpön, nem kevesebbet ígért ennél. (Magyar Kurír)

„Minden ember valaki – és valakié” – Ismét lelkinapot tartottak Hegyeshalomban

Tizenötödik alkalommal rendezték meg augusztus 11-én a Hegyeshalmi Lelkinapot a településhez közeli Stettni-tó partján. Az elmélkedéseket Kerényi Lajos piarista tartotta „Minden ember valaki - és valakié” mottóval. (Magyar Kurír)

Személyes ellentétek vezettek Epifaniosz apát meggyilkolásához

Július 29-én az egyiptomi Nagy Szent Makariosz-monostorban meggyilkolták Epifaniosz püspököt, a monostor apátját. A kopt egyházat megrázó ügyben újabb fordulatok történtek: bebizonyosodott, hogy egy szerzetes a tettes. (Magyar Kurír)

Botlatókövet kapott Radnóti Miklós Újlipótvárosban

Botlatókövet helyezett el Radnóti Miklós költő emlékére Gunter Demnig német képzőművész Budapesten. (szombat.org)

A venezuelai püspökök tiltakoznak a politikai erőszak ellen

A Maduro elnök ellen elkövetett sikertelen merénylet után a venezuelai főpásztorok az önkényes letartóztatások, kínzások és eltűnések megállítását kérik. (Magyar Kurír)

A Hittani Kongregáció prefektusa: Segítünk választ adni a mai kérdésekre

Augusztus 11-én a Szentszék olasz nyelvű vallási-politikai napilapja, az Osservatore Romano készített interjút a spanyol származású Luis Ladariával, aki immár bíborosként vezeti a Hittani Kongregációt. Megemlíti, hogy három évvel ezelőtt hazánkban is járt. (Magyar Kurír)

Damaszkuszba látogatott Kocsis Fülöp érsek-metropolita

Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 2-án Szíriába utazott. Damaszkuszi látogatásának célja az volt, hogy átadja a damaszkuszi melkita görög­katolikus patriar­ká­tus­nak a Görög­katolikus Metro­pólia által szervezett adománygyűjtés során összegyűlt harmincezer dollárnyi adományt. (Új Ember)

Ne örökítsük tovább a szegénységet!

A felelős szülővé válást és a gyerekek készségfejlesztését segítő intézményeket indít a református egyház európai uniós támogatással. A négy Biztos Kezdet Gyermekház és a „Jó kis hely” közösségi központ célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű régiókban élőket. (reformatus.hu)

Lengyelország: Különleges kiállítás nyílt a zsidó közösség múltjáról

A fotós azt hitte, hogy a zsidó közösség végnapjait örökíti meg, szerencsére nem így lett. A lengyelországi zsidóság megszűnésétől tartva 1975-ben a vasfüggöny mögé utazott egy amerikai fotós, hogy megörökítse a közösség mindennapjait - kezdi egy nem mindennapi képkiállítás történetét a The Jewish Telegraphic Agency. (zsido.com)

Aki arcul üt téged

Hedyt 2013-ban ismertem meg, Los Angelesben él, Szegedről ment ki még a hetvenes években az Egyesült Államokba. Néhány héttel ezelőtt, amikor újra itthon járt, Istenről beszéltem neki. (parokia.hu)

Görögkatolikus lelkiség

A pünkösd utáni tizenkettedik vasárnap evangéliumában (Mt 19,16–26) egy érdekes és nagyon fontos párbeszéd hangzik el Jézus és az örök életet kereső gazdag ifjú között. A fiatalember a földi élet kereteiből kitekintő, komolyan gondolkodó ember kérdését teszi fel Jézusnak: Hogyan lehet üdvözülni? Ő pedig egyenes és világos választ ad neki. (Új Ember)

Aki képekben látta a világot

Akadnak különös, rejtélyes alakjai a művészet történetének. Ilyen alkotó volt Huszárik Zoltán (1931–1981) is, akit elsősorban filmrendezőként tartanak számon. Rövidfilmet többet is forgatott, de egész estét betöltő játékfilmje mindössze kettő volt: a Szindbád és a Csontváry, amelyek nem kifejezett közönségfilmek. Kalandokban és váratlan fordulatokban egyáltalán nem bővelkedő művek ezek. Huszárik Zoltán érzésekben gazdag, az élet és a halál kérdéseit szenvedélyesen kutató, alkotó tevékenységeiben elmélyedő ember volt, filmjei is ezt tükrözik. (Új Ember)

Csak akkor tudunk szeretni, ha szabadok vagyunk a bálványoktól

Augusztus 1-jén délelőtt a Szentatya ismét tartott általános kihallgatást, mégpedig a nagy hőségre való tekintettel a VI. Pál teremben. Folytatta a tízparancsolatról elkezdett katekézissorozatát, a Kivonulás könyvében található első parancsról, a bálványimádás tilalmáról elmélkedett. (Új Ember)

Aki megőrzi Isten igéjét

A hagyományoknak megfelelően augusztus első hétvégéjén idén is megtartották a Havas Boldogasszony-nagybúcsút a szeged-alsóvárosi ferences templomban. Az augusztus 5-i, vasárnapi szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be. (Új Ember)

Taps a meghívottaknak

Vértesaljai László jegyzetét adjuk közre, amely a római ministránstalálkozó napjaiban született, az augusztus elsejei magyar szentmise rendkívüli eseményeinek hatására. (Új Ember)

Német László püspök köszöntötte a Szentatyát a nemzetközi ministránstalálkozón

A 12. Nemzetközi Ministránszarándoklat központi eseményén, Ferenc pápa és a fiatalok találkozóján Német László nagybecskereki megyéspüspök, a Nemzetközi Ministránsszövetség és a Nemzetközi Ministránszarándoklat elnöke köszöntötte az egyházfőt. (Új Ember)

Krisztusi lelkülettel

Pál József Csaba kanonokot, a hegyvidéki főesperesség elöljáróját, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát május 16-án Ferenc pápa kinevezte a Temesvári Egyházmegye megyéspüspökévé. Püspökké szentelésére és beiktatására augusztus 6-án került sor a temesvári székesegyházban. (Új Ember)

Ferenc pápa vasárnap délben: Nem elég kerülni a rosszat, hanem a jót kell tenni!

Augusztus 12-én különleges körülmények között zajlott a szokás déli Mária-ima elmondása. A Szentatya azzal a mintegy kilencvenezer fiatallal együtt imádkozott a Szent Péter téren, akik részt vettek az Olasz Püspöki Konferencia által szervezett hétvégi ifjúsági imatalálkozón. (Magyar Kurír)

A Sárközy-kúria kincsei – Irodalmi, néprajzi és szakrális relikviák a nagybajomi gyűjteményben

Ahogy a megyeszékhelyről, Kaposvárról beérünk Nagybajomba, az út mellett balra egy impozáns épület hívja fel magára a figyelmet. A somogyi kisváros ékessége a Sárközy-kúria, amely helytörténeti múzeumként várja a látogatókat. (Magyar Kurír)

A Kolumbusz Lovagok hárommillió dollárt adományoznak az erbili keresztény menekülteknek

Válaszként Ferenc pápa felhívásaira a világ legnagyobb katolikus segélyszervezete hárommillió dollár elkülönítéséről döntött a közel-keleti keresztények megsegítésére a Kolumbusz Lovagok augusztus 7. és 9. között Baltimore-ban tartott kongresszusán - írja a LOsservatore Romano vatikáni napilap. (Magyar Kurír)

Tiszafüredi ifjúsági találkozó

Augusztus 8. és 11. között harmadik alkalommal rendeztek ifjúsági találkozót Tiszafüreden. Az idei találkozó elmélkedéseit, szentmiséit Füleczki István atya tartotta. (Magyar Kurír)

Tündérvilág – Sorozatban Durrellékkal

Hiába a birtoklásáért folytatott számtalan tengeri csata és kalandos hódítás, a nem különösebben szokatlan élővilágú Korfu szigetét egy megrögzött pacifista és állatbolond tette világhírűvé: Gerald Durrell. (Magyar Kurír)

Új népének-intonációk Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepére

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában közreadott intonáció-sorozat újabb részeként megjelentek a Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének népénekeihez komponált új bevezető orgona-előjátékok. Szerzőjük Maróti Gábor tanszékvezető, az egyházmegye zeneigazgatója. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 12-én

Az Eucharisztia ajándékából fakadóan életünk kenyérré lesz, amely felebarátainkért töretik meg. (Magyar Kurír)

A 70 éves Izrael Államot ünnepelték a Sziget fesztiválon

A fesztivál egy hete alatt számos izraeli művész lép fel a szigeten. Izrael Állam fennállása 70. évfordulója alkalmából tartottak fogadást mintegy huszonöt ország budapesti misszióvezetőjének részvételével pénteken a Sziget fesztiválon. (zsido.com)

A miskolci görögkatolikus egyházmegye képviselői a nemzetközi ministránszarándoklatról

A ministránsok római találkozójáról és a pápával való találkozóról beszéltek a miskolci görögkatolikus egyházmegye képviselői a Vatikáni Rádió műsorában. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 36.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Vasárnapi levelek – Mit szabad Jupiternek?

Aki hullócsillagot szeretne látni, még ma éjszaka is kémlelheti az eget. Jókai Anna vasárnapi levele, bár címében köthető az éjszakai égbolthoz, másféle csillaghullásról beszél. Olvassák értő szívvel! (nyirgorkat.hu)

Mai evangélium – 2018. augusztus 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 6,41–51 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban