Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Megköszönte a magyar segítséget a nigériai Sokoto megyéspüspöke

Az egyházi vezető egyben kifejezte meggyőződését, hogy a magyar segítség hozzájárul a nehéz helyzetben lévő emberek hazájukban maradásához a kivándorlás helyett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden. A magyar kormány június elején határozott a nigériai keresztény és más üldözött kisebbségekhez tartozó családok támogatásáról, ezen közösségek helyben maradásának elősegítéséről. “Meggyőződésem, hogy ezek az oktatási, egészségügyi és közpolitikai projektek megvalósulásuk esetén segítenek visszaadni népünk bizalmát, és megerősítik az emberek hitét abban, hogy hazájukban élve hozzájárulhatnak szülőföldjük fejlődéséhez – írta Matthew Hassan Kukah, aki májusban személyesen is tárgyalt Orbán Viktorral Budapesten, a Karmelita kolostorban. Levelében a nigériai püspök kitért arra, hogy a nigériai Sokoto egyházmegyében tartott (s4c.news)

Keresztény Évad az Operában

Csaknem ötszáz különféle program, huszonegy bemutató, világhírű művészek – az Opera meghirdette keresztyén tematikájú évadját. A keresztyén megközelítés fontosságáról és a fogadtatásáról is kérdeztük Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját. (reformatus.hu)

Az albán Simoni bíboros vitte el Ferenc pápa levelét egy olasz börtön lakóinak

A Livorno melletti Gorgona sziget börtönében fogva tartott kilencven rabnak, valamint a húszfős személyzetnek írta a Szentatya a levelet, amelyet a 91 éves Ernest Simoni albán bíboros adott át, aki maga húsz év börtönbüntetést viselt el ártatlanul. (Magyar Kurír)

Erős vár a mi Istenünk

(NAVA_Video )

Szerdán fél kettőtől újra Református félóra a Kossuth Rádióban!

Még mindig füstszag van a Ráday Gyűjtemény raktárában, amely a januárban kiégett a Dunamelléki Református Egyházkerült Székházában található, és megsérült a katasztrófában. A Múzeumok Éjszakáján az érdeklődők körbejárhatták a megsérült raktárakat, folyósokat. A résztvevők szerint megrázó volt látni a tűz és a víz pusztítását. Ha velünk tartanak, virtuálisan Önök is körbesétálhatnak a Ráday Gyűjtemény termeiben. (reformatus.hu)

A Reformátusok Lapja e heti számából

Miért bízzunk Istenben? Szeretettel és élménypedagógiával a jobb életért? Hogyan lehet megerősíteni a peremen szolgálókat? A Reformátusok Lapja június 30-i számából ezekre a kérdésekre is megismerhetjük a választ. (reformatus.hu)

Átadták a megújult Szent II. János Pál pápa teret Székesfehérváron

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a Múzeumok Éjszakája Székesfehérváron: felavatták és megáldották a felújított Szent II. János Pál pápa teret a Szent István-székesegyház előtt. A június 22-i eseményen köszöntőt mondott Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója. A teret Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg. (Magyar Kurír)

Önkéntesség a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

Mint napjainkban minden nagy rendezvény - így az egyházi, sok embert megmozgató események is -, szinte elképzelhetetlenek rendezők, önkéntesek nélkül. Így lesz ez 2020-ban is, amikor a katolikus világ egy kiemelkedő eseményét látja vendégül Budapest. Terveink szerint több, mint ezer, 16 évesnél idősebb önkéntesre lesz szükség a feladataink megvalósítására! (nyirgorkat.hu)

Lengyelek milliói tettek tanúságot hitükről az úrnapi körmeneteken

Lengyelország katolikus örökségéhez tartozik úrnapja megünneplése a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön. Úrnapja – idén június 20. – Lengyelországban államilag is elismert munkaszüneti nap, a lengyel keresztények tehát könnyen eleget tudnak tenni az Úr Szent Teste és Szent Vére főünnepe méltó megtartásának. (Magyar Kurír)

Papszentelés - beszámoló

2019.06.24. – Székesfehérvári Egyházmegye hagyományainak megfelelően papszentelést tartottak Keresztelő Szent János születésének ünnepén, a székesegyház renoválása miatt idén is a Prohászka-emléktemplomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Bemutatták Márfi Gyula veszprémi érsek portréját

Petrasovszky Mária tanár-festőművész Márfi Gyula érsekről készített portrét, melyet június 15-én a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban mutattak be a főpásztornak és a meghívottaknak. (Magyar Kurír)

Megköszönte a magyar segítséget a nigériai Sokoto megyéspüspöke

Budapest, 2019. június 25., kedd (MTI) - Életfontosságú mentőkötélnek nevezte Orbán Viktornak írt köszönőlevelében a nigériai Sokoto megyéspüspöke azt az 1 millió eurós támogatást, amit Magyarország biztosított a Hungary Helps Program keretében az afrikai egyházmegyének; egyben kifejezte meggyőződését, hogy a magyar segítség hozzájárul a nehéz helyzetben lévő emberek hazájukban maradásához a kivándorlás helyett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden. (MTI)

Ukrán ortodox egyház: Filaret pátriárkát megfosztották a kijevi egyházmegye irányításától

Kijev, 2019. június 24., hétfő (MTI) - Tovább mélyült az új, Moszkvától különvált ukrán ortodox egyházban kialakult belső viszály az egyház két vezetője, Epifanyij metropolita és Filaret tiszteletbeli pátriárka között, miután hétfőn Filaretet megfosztották a kijevi egyházmegye irányításának jogától. (MTI)

Útravaló – 2019. június 25.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 25.

Hogy örömmel induljon minden nap... Mt 7,6.12–14 (Magyar Kurír)

Úrnapi püspöki ezüstmisét tartottak a társszékesegyházban – Képriport

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke 2019-ben ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját. Püspök atya a szülőfaluja és a püspöki székhely után Nyíregyházán is megünnepelte ezüstmiséjét a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A Oltáriszentség napján együtt ünnepelt a római katolikus testvérekkel Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is. (nyirgorkat.hu)

Az engeszteléstől a missziókig

Az Evangéliumi Fókusz legutóbbi számában elsősorban az engesztelés tana körüli értelmezésekről és a missziós tevékenységek gyakorlati oldalairól olvashatunk. (parokia.hu)

A papot Isten vigasztalásul küldi a nehéz helyzetben lévőkhöz – papszentelés volt Miskolcon

Dr. Orosz Atanáz püspök Keresztelő Szent János születésének emléknapján, 2019. június 24-én szentelte pappá Varga Csaba diakónust a miskolci székesegyházban. (nyirgorkat.hu)

Papi találkozók a püspökségen

Ez az alkalom nem kerül sorra! A további alkalmak a meghirdetett módon lesznek megtartva. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A rendőrség és a karitász segített a balatoni osztálykiránduláson bajba jutott diákoknak

Az osztálykirándulás alatt megkárosított budapesti gyerekek segítségére sietett a rendőrség mellett a siófoki Sarlós Boldogasszony-plébánia karitászcsoportja is. (Magyar Kurír)

A püspök elsődleges feladata az ima – Ferenc pápa püspökké szentelte a szalézi Alberto Lorenzellit

Ferenc pápa vezette Alberto Ricardo Lorenzelli Rossi SDB püspökszentelési szertartását június 22-én, szombaton délután a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál. (Magyar Kurír)

„Magyarul köszöntött a Szentatya” – Interjú Michael August Blume-mal a nunciusok találkozójáról

Június 12-től 15-ig tartották a Vatikánban a szentszéki külképviseletek vezetőinek háromévenként esedékes találkozóját. Az eseményen részt vett Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa is, aki rövid interjúban számolt be tapasztalatairól, köztük a Ferenc pápával történt különleges találkozásáról. (Magyar Kurír)

„Alig fér belém a sok öröm” – Egy igazi ünnep idősekkel és hajléktalanokkal

A Sant’Egidio közösség évzáró ebédjét szegény barátaival a Párbeszéd Háza fogadta be június 23-án. A Kapuvári Ízvadászok finom ételei, a Bellák Miklós és Kuthi Krisztián duó zenéje tette még szebbé az ünnepet. (Magyar Kurír)

Úrnapja egyházmegyéinkben

Az egyházmegyék tudósításaiból készült összeállítást adjuk közre az Eucharisztia, Krisztus Szent Teste és Vére ünnepéről, melyet Magyarországon június 23-án ünnepeltek a katolikus hívek. (Magyar Kurír)

Isten ad időt, hogy a tanítás gyümölcsöt teremjen – Pedagógusok hálaadó zarándoklata Máriapócson

A Görögkatolikus Metropólia oktatási-nevelési intézményeiből több száz pedagógus érkezett június 23-án Máriapócsra, a pedagógusok hálaadó zarándoklatára. A tanárokkal, tanítókkal, óvodapedagógusokkal, nevelőkkel együtt láthatatlanul ott volt a sok ezer tanítvány is, akiknek a sorsát a pedagógusok egész évben munkájukkal és lelkesedésükkel a szívükben hordozzák. (Magyar Kurír)

Szívünk csücske – Caravaggio Rómában

Annyi a látnivaló Rómában, olyan sok minden érinti meg az utazó zarándokot, hogy nem győzi feldolgozni az élményeket. A város tele van meseszép terekkel, amelyek közepén az esetek többségében egyiptomi obeliszk áll, meghatározva a környék hangulatát. (Magyar Kurír)

Mondjatok újra igent egymásra – Jubiláns házaspárok találkozója Szombathelyen

Június 22-én újra ünnepre gyűltek össze a Szombathelyi Egyházmegye jubiláns házaspárjai. A házassági évfordulójukat ünneplőket Székely János megyéspüspök köszöntötte. (Magyar Kurír)

Legyünk egymás „Erzsébetei” – a szlovákiai magyar esperesi kerület zarándoklata Máriapócson

Határon túli magyarok érkeztek június 22-én Máriapócsra, Nemzeti Kegyhelyünkre. A felvidéki esperesi kerület zarándokai Szabó Tamás pasztorális helynök elmélkedését hallgatták a délelőtti Szent Liturgián. (nyirgorkat.hu)

Bajnokok csapata

Immár 15. alkalommal rendezték meg Gyulán az Ágota Országos Labdarúgó Tornát 2019. június 21-én, szombaton. A 14 év feletti korosztályban a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény csapata minden mérkőzést megnyerve győzedelmeskedett – Fényes Zsolt intézményvezető beszámolóját olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Szívünk csücske – Caravaggio Rómában

Annyi a látnivaló Rómában, olyan sok minden érinti meg az utazó zarándokot, hogy nem győzi feldolgozni az élményeket. A város tele van meseszép terekkel, amelyek közepén az esetek többségében egyiptomi obeliszk áll, meghatározva a környék hangulatát. (Magyar Kurír)

Nyolcvanötmillió forintból újult meg a bakonyszűcsi Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona

Bakonyszűcs, 2019. június 21., péntek (MTI) - Megújult a bakonyszűcsi Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona, a nyolcvanötmillió forintos beruházás pénteki átadásán a 2018 decemberében elhunyt alapítóra, Bakos-Tóth Mártára is emlékeztek. (MTI)

Ferenc pápa: a Földközi-tenger ne a bezárkózás, hanem a találkozás és párbeszéd térsége legyen

Nápoly, 2019. június 21., péntek (MTI) - A népek és vallások találkozási pontjaként ismert Földközi-tenger térségében a mai "identitásvédő bezárkózás" helyett a párbeszéd kultúráját sürgette Ferenc pápa egy teológiai tanácskozást lezáró beszédében Nápolyban pénteken. (MTI)

Soltész: az egyházak közösséget szolgálnak és közösséget teremtenek

Pécs, 2019. június 22., szombat (MTI) - Az egyházak hitéleti, szakrális tanításon túl óvodák, iskolák fenntartásán keresztül keresztény hitre, hazafiasságra nevelik gyermekeinket, gondozzák időseinket, erősítik közösségeinket - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Pécsen szombaton. (MTI)

A szélsőjobbal szemben és egy emberségesebb menekültpolitika mellett foglaltak állást a német protestánsok a legnagyobb rendezvényükön

Berlin, 2019. június 23., vasárnap (MTI) - A szélsőjobboldallal szemben és egy emberségesebb menekültpolitika mellett foglaltak állást a részvevők a vasárnap véget ért 37. Német Evangélikus Egyházi Napokon (DEKT), a németországi evangélikus egyház legnagyobb szabású világi rendezvényén. (MTI)

Szombaton lesz a Református énekek hangverseny a Müpában

Budapest, 2019. június 24., hétfő (MTI) - Szombaton lesz a Református énekek hangverseny a Müpában Arany János, Berkesi Boglárka, Jámbor Zsolt és Süll Kinga vezényletével - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői adásában. (MTI)

Csend Háza épül Szentkúton, a nemzeti kegyhelyen

Salgótarján, 2019. június 24., hétfő (MTI) - Csend Háza elnevezéssel a zarándokok számára elvonulást, elcsendesedést, a hitélet teljesebb megélését szolgáló intézmény épül ősztől a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, a zarándokközpont kiegészítő épülete 2020 végére készül el - közölte a kegyhelyigazgató hétfőn az MTI-vel. (MTI)

Fülöp Attila: beépül a szociális intézmények normatív támogatásába a bérminimum-emelés többletkiadásainak állami átvállalása

Budapest, 2019. június 24., hétfő (MTI) - A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől, s a hozzájárulás a jövő évtől beépül a normatív támogatásba - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. (MTI)

Sajtótájékoztató - Megkerültek a Székesfehérvári Püspöki könyvtár elveszett ősnyomtatványai

2019.06.25. - A könyvritkaságok visszatérésének történetét elmondja és a köteteket bemutatja Mózessy Gergely püspöki gyűjteményigazgató. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Keresztyén értékek a közéletben

„Azoknak ajánljuk a közelgő konferenciát, akiket érdekel a közélet és az, hogy ehhez mit tehet hozzá a protestáns gyökerű, keresztyén értékrendű, református gondolkodás" – fogalmaz Zila Gábor, a Reformátusok Szárszói Konferenciáját szervező Református Közéleti és Kulturális Központ titkárságvezetője. (reformatus.hu)

2020 júniusára elkészül a Magyar Szent Család tematikus zarándokút

„A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról számoltak be sajtótájékoztató keretében június 20-án, csütörtökön a székesfehérvári püspöki palotában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 24-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Újjáépült a mecsekjánosi kálvária

A mecsekjánosi Szent Borbála-templom mögötti dombon található kálvária 1873-ban épült, de története során állapota többször leromlott. A kormányzati támogatásból újjáépített létesítményt június 19-én adták át. (Magyar Kurír)

A felújított II. János Pál pápa tér megáldása - beszámoló

2019.06.22. – Ünnepi pillanatokkal kezdődött a Múzeumok Éjszakája Székesfehérváron. Felavatták és megszentelték a felújított Szent II. János Pál pápa teret a Szent István-székesegyház előtt. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A város közös Úrnapi körmenete - beszámoló

2019.06.23. – Úrnapja főünnepén, a Szent Imre templomban gyűltek össze Székesfehérvár hívei, hogy együtt üljék meg Krisztus szent Testének és Vérének ünnepét. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Máltán tanácskoztak a CCEE püspöki kari szóvivői és sajtóiroda-vezetői

Június 17. és 20. között tartották Máltán a püspöki kari szóvivők és sajtóiroda-vezetők minden évben megrendezett konferenciáját. Magyarországot Fábry Kornél NEK-főtitkár, Zsuppán Mónika, az MKPK sajtóirodájának munkatársa, valamint Gőbel Ágoston, a NEK sajtóreferense képviselte. (Magyar Kurír)

Amikor tanítunk, az Isten adja a kegyelmi időt, amely gyümölcsöt terem – pedagógusok hálaadó zarándoklata Máriapócson

A Görögkatolikus Metropólia oktatási-nevelési intézményeiből több száz pedagógus érkezett június 23-án Máriapócsra, a pedagógusok hálaadó zarándoklatára. A tanárokkal, tanítókkal, óvodapedagógusokkal, nevelőkkel láthatatlanul ott volt a sokezer tanítvány is, akiknek a sorsát a pedagógusok egész évben munkájukkal és lelkesedésükkel a szívükben hordozzák. (nyirgorkat.hu)

Magyar Örökség díjat kapott a nyolc katolikus gimnázium, mely a kommunizmus idején működött

Június 22-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehették át a debreceni Svetits-, a budapesti Patrona-iskolát, a győri és a pannonhalmi bencés gimnáziumot, a budapesti és a kecskeméti piarista gimnáziumot, valamint az esztergomi és a szentendrei ferences gimnáziumot méltató díjat. A Boldogasszony iskolanővérek beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

Az igazi orvosnál keressük a gyógyulást! – Úrnapja Győrben

Június 23-án, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepén Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a Győrben szolgáló lelkipásztorokkal a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztor a szentmisét követően úrnapi körmenetet vezetett a Káptalandombról a Dunakapu téren és a Gutenberg téren át a székesegyházig. (Magyar Kurír)

Hittanosok adtak hálát a tanév végén Sajópálfalán

A nyári szünet legelején, június 17-én hittanosok zarándokoltak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfalára tanév végi hálaadásra. (Magyar Kurír)

Kispestiek pünkösdi kirándulása Pannonhalmára

Pannonhalmára látogatott a Kispesti Baptista Gyülekezet (baptist.hu)

Isten éltesse Pali bácsit!

Beharka Pál orgonaművész, nyugalmazott teológiai tanár, közismertebb nevein „Beharka testvér” vagy „Pali bácsi”, akihez baptista közösségünk szinte minden szolgáló tagja személyesen is kötődik valamilyen formában, a mai napon tölti be 90. életévét. (baptist.hu)

Útravaló – 2019. június 24., Keresztelő Szent János születése

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 24., Keresztelő Szent János születése

Hogy örömmel induljon minden nap... Lk 1,57–66. 80 (Magyar Kurír)

Terepszínű arcok

„Néha már dühít, hogy túl nyugodt embereket látok, már-már terepszínű arcokat. A hívő embernek békessége van, de nyugalma nincs, mert izgatja az ügy, amit az Úristen rábízott.” Steinbach József dunántúli református püspök felelősségünk táguló köreiről beszélt Tihanyban. (parokia.hu)

Ferenc pápa úrnapi homíliája: Jézus áldani, vagyis jót mondani és adni küld bennünket!

Június 23-án este a Szentatya a Casal Bertone római negyedben található Vigasztaló Szűz Mária-templom előtti téren mutatott be szentmisét. Homíliájában a keresztény élet két alapigéje, a mondás és az adás ige alapján világította meg, mire is tanít bennünket az eucharisztia. (Magyar Kurír)

A Béke Lángja emlékmű ünnepélyes átadása Pákozdon - beszámoló

2019.06.22. – Ünnepséget tartottak délután a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhelyen. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mely értetek adatik – Lelki hangolódás az eucharisztikus kongresszusra

Erdő Péter bíboros tanítása mellett filmvetítés és zenei előadás szerepel a budapesti Párbeszéd Házában június 27-én tartandó eseményen. (Magyar Kurír)

Minden ember Isten remekműve

Székely János megyéspüspök június 15-én diakónussá szentelte Bóka Balázs papnövendéket a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban. Az esemény egyben hálaadás is volt az egyházmegye papjaiért, különösen azokért, akik idén ünneplik szentelésük jubileumát. A Minden ember Isten remekműve bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Újmise Szent Norbert napján

A premontrei rend alapítója, Szent Norbert érsek főünnepén, június 6-án a szombathelyi premontrei gimnáziumban – egykori iskolájában –, majd a csornai apátsági templomban mutatott be újmisét Horváth B. János. A Újmise Szent Norbert napján bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Latin nyelvű rádiós hírműsor indult

Latin nyelvű hírműsor indult a Vatikáni Rádió olasz csatornáján június 8-án. A műsorban a pápával kapcsolatos aktuális hírekről számolnak be. A Latin nyelvű rádiós hírműsor indult bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A kiengesztelődés szolgálatában

Udvardy György pécsi megyéspüspök június 15-én ünnepi szentmise keretében pappá szentelte Kárász Gábor, Kovács József és Molnár Erik diakónusokat. A A kiengesztelődés szolgálatában bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Zsuzsanna és a vének

Év végi bemutatkozás a Képzőművészeti Egyetemen A Zsuzsanna és a vének bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Százéves a budapesti Rózsafüzér Királynéja-plébánia

Alapításának századik évfordulóját ünnepelte június 16-án a budapesti Rózsafüzér Királynéja-plébánia. Az Erdő Péter bíboros, prímás által bemutatott szentmisén kiszolgáltatták a bérmálás szentségét, és ígéretet tett az egyházközség képviselő-testülete. A Százéves a budapesti Rózsafüzér Királynéja-plébánia bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Áldott vakációt, örömmel és ujjongással

A „Jézus a mi királyunk” mottó jegyében tanévzáró és vakációkezdő ünnepi rendezvényre gyűltek össze Miskolc és a Miskolci Egyházmegye tanulói június 12-én. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében megrendezett lelkinapon a miskolci Generali Arénában Orosz Atanáz püspök, Böjte Csaba ferences szerzetes és Fábry Kornél, a NEK Titkárságának vezetője szólt a gyerekekhez. A Áldott vakációt, örömmel és ujjongással bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Isten hívott benneteket”

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke június 15-én áldozópappá szentelte a Győri Egyházmegye szolgálatára Both Zoltán, Méry László és Varga Gábor diakónusokat. Az ünnepi eseményre a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban került sor. A „Isten hívott benneteket” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Aki igazán te vagy, azt senki nem tudja helyettesíteni”

Mustó Péter jezsuita szerzetes beszélt az életéről június 14-én, pénteken a budapesti Párbeszéd Háza hivatásról szóló előadás-sorozatának negyedik alkalmán. A „Aki igazán te vagy, azt senki nem tudja helyettesíteni” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Prófétai küldetés

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek június 15-én az esztergomi bazilikában áldozópappá szentelte Fehér Zoltán diakónust, Gyurász Krisztián, Harangi Tibor, Lőw Gergely és Máté János Kristóf papnövendékeket pedig diakónussá. A Prófétai küldetés bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Lovagok és remeték – Varga László püspök az egység vágyáról és feladatáról Iharoson

Varga László kaposvári megyéspüspök szentmisét mutatott be Iharoson, a pálos települések nyolcadik találkozóján, június 22-én. (Magyar Kurír)

Pap- és diakónusszentelés a váci székesegyházban

Június 22-én a váci Nagyboldogasszony-székesegyházban Beer Miklós váci megyéspüspök ünnepi szentmise keretében Bógár Zsolt átmeneti diakónust áldozópappá, Hugyecz Balázst és Ondi Alexet átmeneti diakónussá, Szabad Attilát állandó diakónussá szentelte. (Magyar Kurír)

Ceaușescu börtönében látta meg a napvilágot – Szőcs László SJ születésének különleges története

Egy Bukarest melletti börtönben született. Politikai fogoly édesanyja, amikor elszakították tőle, sebet ejtett a derekán, hogy ha később rátalál, felismerje. Szőcs László SJ, a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház munkatársa születésének körülményeiről és a nemzetek megbékéléséről beszélgetett vele Szőnyi Szilárd. Az interjút a Jezsuita.hu nyomán közöljük, szerkesztve. (Magyar Kurír)

Ilarion metropolita és Semjén Zsolt találkozója

Ilarion metropolita, a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Intézetének vezetője és Semjén Zsolt magyar miniszterelnökhelyettes találkozójára 2019. június 20-án került sor Moszkvában, az Intézet hivatalában, kísérőik társaságában, ahol megbeszélést folytattak. Ilarion metropolita azzal fogadta magyar vendégét, hogy immár sokéves ismeretség köti össze őket, mivel budapesti püspöksége idején ő volt az egyházi ügyekért felelős államtitkár, többször […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Soltész Miklós államtitkár látogatása a budapesti Nagyboldogasszony templomban

2019. június 21-én, pénteken Soltész Miklós államtitkár munkatársaival együtt felkereste a Petőfi téri Nagyboldogasszony templomot, hogy megszemlélje a templom helyreállítási és felújítási munkálatait. Az államtitkár és kíséretének tagjai az újjáépülő déli torony 50 m magasan létesített munkaterére is fölmentek az építkezés céljára használt speciális liften, hogy lássák a torony tetején lévő kereszt felújítását. Fentről kivételes […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Futva a kitűzött cél felé – Egyházi fenntartásba kerül a kapuvári gimnázium

Katolikus gimnáziumként folytatja működését szeptembertől a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium. Az északnyugat-magyarországi kisvárosban katolikus oktatási központ jön létre: a gimnázium csatlakozik a Páli Szent Vince nevét viselő óvodához és általános iskolához. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Mindannyiszor úgy kell áldoznunk, mintha az az első áldozásunk lenne!

Június 23-án, úrnapján, a déli Angelus elimádkozása előtt a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett. Hangsúlyozta: a megtört kenyér magunkhoz vételével mindig arra mondunk igent, hogy mi is szétosztjuk szeretetből életünket. (Magyar Kurír)

Erdő Péter úrnapján: Gyakori szentáldozással készüljünk az eucharisztikus kongresszusra!

Erdő Péter körmenettel egybekötött ünnepi szentmisét mutatott be június 23-án, úrnapján a budapesti Szent István-bazilikában. A főpásztor Krisztus teste és vére ünnepén a szentáldozás fontosságára hívta fel a figyelmet. (Magyar Kurír)

Pál Feri: Hogyan láthatom meg a félelem és a szomorúság értelmét?

A félelemből az együttérzés kultúráján belül az fakad, hogy olyan helyzetekben is cselekvőképes maradok, amikor mások nem. Nem azért, mert nem félek, hanem mert tudok a félelmemmel mit kezdeni. Részlet Pál Feri 2017. február 14-i előadásából. Babits Mihály verse a szomorúság rabságáról. Forrás: Pálferi The post Pál Feri: Hogyan láthatom meg a félelem és a szomorúság értelmét? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Krisztus szeretetével az emberek között – Bemutatkoznak a Győri Egyházmegye újmisései

Both Zoltán, Varga Gábor és Méry László már gyermek-, illetve ifjúkorától papnak készült. A vágy egyre erősödött bennük, és az érettségi után elköteleződéssé vált. Június 15-én Győrben szentelte őket pappá Veres András megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Vallomás a régi Pécsről – Dávid Norbert festményei alá

Június 2-án ért véget a Pécsi Családi Színházi Fesztivál, egy nappal később, június 3-án pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozó. Sokak lelkébe beíródtak a pécsi élmények. Mindezek mellé most egy olyan festőművészt és ma már budapesti galériatulajdonost ajánlanék az olvasó figyelmébe, aki a Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett művészdiplomát. (Magyar Kurír)

Élet a lépcső alatt – Szent Elek legendája

Sokféle oltárt láttam már életemben, de olyat még nem, mint amilyen Szent Elek templomában van Rómában, az Aventinuson. A barokkos kiképzésű mellékoltáron kis puttók, játékos angyalok egy valódi lépcsőt cipelnek. Láthatóan nem esik nehezükre, hiszen kis szárnyaik sűrű csapkodásával könnyen a levegőben maradhatnak… (Magyar Kurír)

Utunk, igazságunk, szentségünk, erősségünk, jövőnk, bátorságunk – Hármas ünnep Pécsen

Ismét hármas ünnepet ültek június 22-én Pécsen: a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház felszentelésének évfordulóját, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola tedeumát és diplomaosztóját, valamint a megújult Dóm tér átadását. (Magyar Kurír)

Szentségimádás a mesékből érkezve – Beszélgetés Versegi Beáta Mária nővérrel

Versegi Beáta Mária nővér és csapata 2015 óta szervez szentségimádást gyermekeknek. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében ezeket az alkalmakat mutatta be. (Magyar Kurír)

Prága önkormányzata továbbra is ellenzi, hogy visszakerüljön az Óvárosi térre a Mária-oszlop

Nem kerül vissza Prága történelmi központjába, az Óvárosi térre annak a barokk Mária-oszlopnak a mása, amelyet 1918 novemberében, röviddel a Habsburg-monarchia bukása után döntött le a tüntető tömeg – erősítette meg korábbi határozatát június 21-én a cseh főváros önkormányzata. (Magyar Kurír)

Párbeszéd a liturgiáról: Vonuljatok a szent oltárhoz

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

Az Úr munkája Pilisvörösváron

A Pilisvörösvári Baptista Közösség május 12-én tartotta alapkő-elhelyezési ünnepségét. Az egyház nevében Mészáros Kornél, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára a 122. zsoltár szavaival mondott köszöntőt, kívánt békességet a közösségnek, boldogságot az épülő ház falain belül, és minden jót Isten népének, a megjelent ünneplőknek. Testvérünk hálaadással áldást kért a helybeli lelki közösségre, hogy Jézushoz tudjanak jönni […] (baptist.hu)

Útravaló – 2019. június 23., úrnapja

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 23., úrnapja

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 9,11 b–17 (Magyar Kurír)

„…akik pedig mégis követték, féltek.”

(Márk 10,32–45) Szóljunk erről, mert Márk evangélista is szóba merészeli hozni ezt.  Akik követték Jézust, tele voltak félelemmel (32). (Dunántúli Református Egyházkerület)

„Ne elégedjetek meg a személyes életszentségre törekvéssel” – Pap- és diakónusszentelés Egerben

Június hagyományosan a papszentelések hónapja. Az Egri Főegyházmegyében 2019. június 22-én, szombaton 10 órakor az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek Barta Márton, Marosi Balázs, Nagy Ferenc, Thiago Jackson Pinheiro Costa akolitusokat diakónussá, és Pintér Bálint, Resch András, Resch Tamás, Riz Attila, Soltész Ádám diakónusokat pedig áldozópappá szentelte. (Magyar Kurír)

„Ti adjatok nekik enni!” – 47 országból csatlakoztak a világméretű szentségimádási lánchoz

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága az Eucharisztia ünnepéhez, úrnapjához kapcsolódva június 22-ére, szombatra idén is világméretű szentségimádást hirdetett, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust szerte a világon. Ez volt a negyedik szentségimádási lánc, korábban még egyszer sem csatlakoztak ilyen sok országból. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Weöres Sándor: Kereszt-árnykép

1913. június 22-én született Weöres Sándor. A születésnapon Kereszt-árnykép című versét választottuk, mely a Nyugatban jelent meg 1935-ben; benne a kereszt üzenetét bogozgatja-fejtegeti a fiatal költő. (Magyar Kurír)

Elhunyt Nagy Lajos lelkipásztor

2019. június 21-én, a késő esti órákban, az úrvacsorai közösségben hálaadásban megbékélten, Nagy Lajos református lelkipásztort, a Dunántúli Református Egyházkerület egykori püspöki titkárát és tanácsosát szolgálatba küldő Ura hazahívta. (reformatus.hu)

Pap- és diakónusszentelés Debrecenben

Június 22-én a debreceni Szent Anna-székesegyházban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldozópappá szentelte Sziklai Dávid diakónust és szerpappá Máté Péter és Szidor János akolitusokat. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a fiatalok nemzetközi fórumához: Krisztus világosságát vigyétek a világ éjszakájába

Június 22-én délelőtt fogadta a Kelemen-teremben Ferenc pápa a fiatalok XI. nemzetközi fórumának háromszáz tagját, akik ezekben a napokban a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezésében tartott konferencián vettek részt Rómában azzal a céllal, hogy előmozdítsák a 2018-as ifjúsági szinódus célkitűzéseit, melyet a „Fiatalok, a hit és a hivatástisztázás” mottóval tartottak. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a katolikus orvosokhoz: Vigasztalni, gyógyítani, reményt adni a betegeknek

Június 22-én, szombaton délben fogadta a Szentatya a Katolikus Orvosok Nemzetközi Szövetségének mintegy ötszáz tagját, akik június 15-16-án tartottak olasz országos ülésüket, „Identitás és missziós küldetés a mai társadalomban” témában. Beszédében a pápa arra buzdította az orvosokat, hogy Krisztushoz hasonlóan gyógyítsák az embereket, érintsék meg őket, adjanak vigaszt s reményt a talpra álláshoz. (Magyar Kurír)

Szétválaszthatatlan a gyógyítás és a spiritualitás – Bővül a bakonyszücsi rehabilitációs otthon

Június 21-én felavatták és átadták a közel harminc éve működő bakonyszücsi rehabilitációs otthon új, a közelmúltban elkészült épületegyüttesét. Az ünnepi eseményen jelen volt Márfi Gyula veszprémi érsek, Kövér László házelnök és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. (Magyar Kurír)

Úrnapja a családban? Hozd közelebb az úrnapját a gyerekeidhez!

Krisztus valóságos jelenléte az Eucharisztiában olyan ajándék, amelyet a gyerekeinknek is szeretnénk továbbadni. (Magyar Kurír)

Napközis tábor a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézményben

A Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézményben idén is megszervezték az immár hagyományos napközis tábort június 18-tól 20-ig, a nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyermekek részére. A tábor minden évben az iskola befejezését követő héten veszi kezdetét. – a táborról az intézmény munkatársai számoltak be. (nyirgorkat.hu)

Zsolozsmás tábor Irotán – 2019-ben is

2019-ben is bekapcsolódhat minden zsolozsmát szerető görögkatolikus egyházunk szüntelen imájába Irotán, a Cserehát csendjében. (nyirgorkat.hu)

Hamarosan 22+ zarándoklat

Már lehet jelentkezni a fiatal felnőttek Tokajból Máriapócsra tartó zarándoklatára. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa loretói búcsút engedélyez a repülőgépen utazóknak

Száz éve nyilvánították a Loretói Szűzanyát a repülőgépen utazók védőszentjévé. Fabio Dal Cin érsek, loretói pápai delegátus június 22-én jelentette be, hogy Ferenc pápa december 8-tól egy éven át teljes búcsút engedélyez mindazoknak, akik repülőn utaznak, elzarándokolnak a Szent Ház-kegyhelyre, és a jubileumi évben átlépik a loretói szentkaput. (Magyar Kurír)

Méltó helyre kerül az egyházi örökség

Görögkatolikus múzeum épül Nyíregyházán, a hittudományi főiskola szomszédságában. A Püspöki Hivatalban található állandó tárlat is átkerül a hamarosan megépülő Görögkatolikus Múzeum és Szent Atanáz Tanulmányi Házba – Kanalas Ottília írását olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Jézus él és velünk van

A Marana Thai által kiadott kötetben az erdélyi Mária Rádióban elhangzott tanúságtevők vallomásait olvashatjuk. A riportokat Bajcsi Tibor készítette. (Magyar Kurír)

Maradj velünk

Úrnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 9,11b–17) (Magyar Kurír)

Gyógyító találkozások Szatmárban

Hetvennégy gyülekezet tartozik a Szatmári Református Egyházmegyéhez. Öt közülük városi, többségük azonban apró település még apróbb közössége. Ám éppen kicsiny­ségükben rejlik nagyságuk és erejük: a gyülekezetek összefognak, valódi családként viselkednek. Alkalmakról pedig az egyházmegye gondoskodik: ötödik esztendeje szerveznek rendszeresen tavaszi és őszi evangélizációs esteket. (reformatus.hu)

Hálaadás a papszentelés kegyelméért Székesfehérváron

Pappá szentelésük 43. évfordulója alkalmából június 19-én hálaadó szentmisét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári Szent Imre-templomban kaposvári és esztergom-budapesti egyházmegyés szemináriumi évfolyamtársaival. (Magyar Kurír)

Egy emlékezetes nunciusi látogatás Pécsett

A Pécsi Egyházmegye legújabb egyháztörténeti ismeretterjesztő írása a Szentszék magyarországi nagyköveteinek pécsi látogatásait foglalja össze, kiemelve Luigi Galimberti bécsi apostoli nuncius 1889-es pécsi vendégeskedését. Az írást szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Késedelmes szívvel – Férfi hősök filmen

A töprengő, vívódó férfi alakja filmtörténeti közhely: gondoljunk csak a korai idők melodrámáira, a film noirra vagy a western az 1960-as évektől megváltozó jellemű hőseire. A(z anti)hős, aki kezdetben nem találja helyét a rászabott környezetben, majd emberére (avagy feladatára) talál, végigküzdi a játékidőt, és végül megdicsőül – számtalan hollywoodi sikerfilm cselekményének alapváza ez. (Magyar Kurír)

Keresztet akartak rombolni amerikai civilek, a bíróság nem hagyta

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, június 20-án úgy döntött: egy háborús hősöknek emléket állító keresztnek a helyén kell maradnia. (Magyar Kurír)

Úrnapja a külhoni egyházmegyékben

A külhoni magyar egyházmegyékben június 20-án, csütörtökön ünnepelték az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust. (Magyar Kurír)

Nagy Lajos (1954-2019)

„mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár éljünk, akár haljunk, az Úréi vagyunk.“ (Róma 14, 8). Az örök élet reménységének bizonyságával adjuk hírül, hogy 2019. június 21-én, a késő esti órákban, az úrvacsorai közösségben hálaadásban megbékélten, Nagy Lajos református lelkipásztort, a Dunántúli Református Egyházkerület egykori püspöki titkárát és tanácsosát, a Veszprémi Református Egyházmegye korábbi esperesét, a Szentgáli-Városlődi-Kislődi Református Gyülekezetek nyugalmazott lelkipásztorát, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház volt kórházlelkészét, szolgálatba küldő Ura hazahívta. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2019. június 22.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 6,24–34 (Magyar Kurír)

Azokra emlékezünk, akik a biztonságot keresve vesztették életüket az úton

Az Európai Egyházak Konferenciája elnöke és az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának főtitkára közös levélben fordult tagegyházaikhoz a Menekültek Világnapja alkalmából. Felhívásukban imádságra hívnak a biztonsághoz vezető úton menekülőkért, valamint azt kérik, emlékezzünk meg az út során életüket elveszített menekültekről június 23-án, vasárnap. (reformatus.hu)

Harmadik alkalommal találkoztak az erdélyi diakónusok

Böjte Csaba arról tartott előadást, hogy azoknak, akik szeretetszolgálattal foglalkoznak, elsősorban  a krisztusi örömre van szükségüük. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

A haláltól az ítéletig - bemutatták Pap Géza ötödik kötetét

Pap Ákos, a szerző fia személyes emlékeit elevenítette fel, azokat a beszélgetéseket, amelyeken édesapjával együtt fedezték fel az igét. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ma hetven éve tartóztatták le Márton Áron püspököt

Hamis vádat kreálva ellene, 1949. június 21-én a tövisi vasútállomásra vezető útszakaszon letartóztatták Márton Áron püspököt. Két éven át raboskodott Bukarestben a belügyminisztérium épülete alatti börtönben. (Magyar Kurír)

Palánki Ferenc: Nincs más feladatom, mint hogy Isten végtelen szeretetét megmutassam az embereknek

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök idén ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját. Ezüstmiséken mond hálát, köszönetet, szülőfalujában, Csesztvén és szolgálati helyein, a debreceni székesegyházban és nyíregyházi társszékesegyházban. A főpásztorral Kovács Ágnes beszélgetett a hivatás születéséről, hálaadásról, tartásról, hitről, Isten kegyelmi ajándékairól. (Magyar Kurír)

A Szent Imre Iskola és Óvoda Te Deum-a és tanévzárója - beszámoló

2019.06.19. – A székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola tanévzáró hálaadó ünnepét idén is a Prohászka emléktemplomban tartották a Székesegyház renoválása miatt. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

San Gennaro különleges csodája Nápolyban

A nápolyi Sanità negyed plébánosa, Antonio Loffredo a legsikeresebb önkéntes szociális vállalkozást hozta létre városában: megmentett mintegy hatvan utcagyereket, és felújította Szent Januáriusz katakombáit, új életet adva ezzel egy egész városrésznek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete június 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

ENSZ-jelentés: 70 millió fölé emelkedett az otthonukból elűzött emberek száma

Meghaladta a 70 milliót 2018-ban azoknak az embereknek a száma, akik háború, fegyveres konfliktus és üldöztetés elől menekültek el otthonukból. Ez a legmagasabb szám az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) hivatalának közel 70 éves fennállása során. (Magyar Kurír)

A katolikus egyetemek jövőjéről tartottak konferenciát Nápolyban

Ferenc pápa június 21-én, pénteken látogatást tett Nápolyban, ahol záróbeszédett mondott a Veritatis gaudium (Az igazság öröme) kezdetű, az egyházi egyetemek működéséről szóló apostoli konstitúció teológiájáról szervezett kétnapos tanácskozáson. (Magyar Kurír)

Vizitúra az Őrségben, napsütés az Isztrián – A szombathelyi premontreiek terepgyakorlata

A szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 10. évfolyamos biológia tagozatos diákjai a szokásos zoológia–botanika terepgyakorlaton vettek részt május 27–31-ig. (Magyar Kurír)

Zarándoknap az iskolanővérek bánáti missziója születésének emlékére

A temesvári püspök meghívására 155 évvel ezelőtt érkeztek Németországból a Bánát területére a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek. Június 8-án a vajdasági Versecre tartó zarándoklattal ünnepelték meg az iskolanővérek bánáti missziójának születését. A zarándoknap végén koncelebrált szentmisét mutatott be Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Közel 600 helyszín csatlakozott a holnapi világméretű szentségimádáshoz

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága az Eucharisztia ünnepéhez, úrnapjához kapcsolódva június 22-ére, szombatra idén is világméretű szentségimádást hirdetett, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust szerte a világon. (Magyar Kurír)

A pszichodráma szerelmesei

Nagyobbik fiamat első osztályos korában vittem el Drinóczy Viktóriához, aki Madocsai Dániellel gyermek pszichodráma-csoportokat is vezet. Örömmel járt hozzájuk három éven át, amikor végül útjára engedték. Bár nagy mesélő, ezekről az alkalmakról mindig szűkszavúan számolt be. Viktória meghirdetett egy szülői pszichodráma-csoportot, ahova kilenc másik anyával együtt én is jelentkeztem. Nemrég ért véget a tíz alkalom, legtöbbünk számára már közben is érzékelhető, kisebb-nagyobb pozitív változásokkal. Az utolsó alkalom után végre kikérdezhettem őket módszerükről és népszerűségük titkáról is. Címkék:  pszichodráma gyermek pszichodráma-csoport szülői pszichodráma-csoport (Képmás magazin)

Kálvin-hét a Kézdi-Orbai Református Egyházmegyében

A szombati, gyülekezeti napnak Komandó ad otthont, ahol felavatják az egyházmegye konferenciaközpontját. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Elhunyt Hegedűs László nyugalmazott esperes

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fájdalommal tudatja, hogy Hegedűs László atya június 21-én hazatért a Mennyei Atyához. Ahogy ő mindig mondta: várta a behívóját. Megérkezett. (Magyar Kurír)

A más vallásokra és kultúrákra nyitott katolikus egyetemeké a jövő

Ferenc pápa június 21-én, pénteken látogatást tett Nápolyban, ahol lezárta a Veritatis gaudium (Az igazság öröme) kezdetű, az egyházi egyetemek működéséről szóló apostoli konstitúció teológiájáról szervezett kétnapos tanácskozást. (Magyar Kurír)

Politikai korrektségből tagadják le a templomok elleni támadásokat

A politikai korrektség jegyében olyan eseményeket, mint a templomok elleni támadások, elhallgatják vagy letagadják – fogalmazott Győrfi Károly keresztény értékrend mellett elkötelezett író, az Óbudai Evangélikus Egyházközség tisztségviselője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, majd kiemelte: mindkét mód hazugság. Megkétszereződött a keresztényüldözéssel kapcsolatos esetek száma Nem lehet azt mondani, hogy Európában nem foglalkoznak ezzel, Bécsben és Frankfurtban például egy-egy intézet monitorozza a keresztényüldözést, valamint esetleírással, dátummal, helyszínnel együtt dokumentálják az eseteket, amelyekből 2007 és 2014 között ezret jegyeztek le, míg 2016-17 között ötszázat, azaz éves átlagokat nézve megkétszereződött a keresztényüldözést megvalósító események száma – ebbe beletartoznak a rongálások és a gyújtogatások is – fogalmazott. Európában sokkal inkább jelent meg a ker (s4c.news)

Egyházmegyei nőszövetségi találkozó Újtordán

Egyházmegyei nőszövetségi találkozót tartott a Tordai Református Egyházmegye Nőszövetsége június 16-án. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Pablo Fajardo, a földművesből lett ügyvéd, aki Amazóniáért harcol: A tét a jövő nemzedékek élete

A multinacionális vállalatok gyakran lenézik a harmadik világ országait, kizsákmányolva erőforrásaikat. Eddig úgy tűnt, hogy a földművesek és az őslakosok harca az óriás hatalmakkal szemben kudarcra van ítélve. Ezt fordította meg Pablo Fajardo, a szegény földművesből lett ecuadori ügyvéd, akivel Manuel Cubías és Jean Charles Putzolu, a Vatican News munkatársai beszélgettek. (Magyar Kurír)

Mi a pazarlás?

Egy nagyon aktuális kérdés, mellyel szerencsére egyre többen foglalkoznak. Keresztkérdés (101. rész) Sorozatunk eddigi részeit itt tekintheti meg. YouTube-csatornánkra itt iratkozhat fel. The post Mi a pazarlás? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Hálaadás a papszentelés kegyelméért - beszámoló

2019. június 19. - Hálaadó szentmisét tartott- Spányi Antal megyés püspök a székesfehérvári Szent Imre templomban kaposvári és esztergom-budapesti egyházmegyés szemináriumi évfolyamtársaival, pappá szentelésük 43. évfordulóján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Tanévzáró hálaadás az egri bazilikában

Június 12-én tartották az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények közös tedeumát az egri bazilikában. (Magyar Kurír)

A mi örök sorsunk dől el azon, megnyílik-e a szívünk – Ökumenikus imádság a menekültek világnapján

Június 20-án, a menekültek világnapján a Sant’Egidio közösség tagjai és barátai világszerte, így Budapesten, a Kaníziusz Szent Péter-templomban is megemlékeztek azokról, akik az Európába vezető úton vesztették életüket, miközben a háború, elnyomás, szegénység elől menekültek egy jobb jövő reményében. A szentbeszédet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mondta. (Magyar Kurír)

Megáldották a szeged-felsővárosi Szent Miklós minorita templom felújított orgonáját

Június 16-án, Szentháromság vasárnapján Kovács József, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános helynöke megáldotta a szeged-felsővárosi Szent Miklós minorita templom felújított orgonáját. (Magyar Kurír)

Új- és ezüstmisét ünnepeltek Csömörön

Hármas ünnepre gyülekeztek templomukban a hívek a Pest megyei Csömörön június 16-án, Szentháromság vasárnapján: templombúcsút, új- és ezüstmisét ünnepeltek. (Magyar Kurír)

Német búcsút tartottak Máriakéménden

Tizenöt év kihagyás után, három éve újra megszervezik a máriakéméndi német búcsút. Június 16-án, Szentháromság vasárnapján a régió és az ország több településéről érkeztek német nemzetiségű zarándokok idén is, hogy együtt ünnepeljenek a Baranya megyei búcsújáróhelyen. (Magyar Kurír)

A budapesti egyetemi lelkészség tedeuma

Szentháromság vasárnapján, június 16-án tartották a Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség tanévzáró hálaadó szentmiséjét a budai Magyar Szentek Templomában, a lelkészség székhelyén. A tedeumon azok az egyetemi oktatók és diákok vettek részt, akik az év során kapcsolatban voltak a közösséggel. (Magyar Kurír)

Templomban akart robbantani egy szír férfi Pittsburghben

A pennsylvaniai Pittsburghben június 19-én késő este letartóztattak egy szíriai férfit, aki terrortámadást tervezett egy keresztény templom ellen – jelentette be június 20-án, szerda éjjel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). (Magyar Kurír)

Mindenki a fedélzetre – hivatalosan is útnak indult a Bárka

„A táborban Istenhez vezető iránytűt is kaptok, és ha megőrzitek, az élet valamennyi nehézségén átvezet titeket” – megnyitották a Magyarországi Református Egyház (MRE) Bárka táborának második évadát június 19-én, a megújult balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferenciaközpont avatásán. (reformatus.hu)

Villámárvíz, gyors segítség

A villámárvíz sújtotta Nagyvisnyón segít a Magyar Református Szeretetszolgálat. (reformatus.hu)

Egyházmegyei médianapot tartottak Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség minden évben bekapcsolódik az Egyház tömegkommunikációs világnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozatába. Idén június 15-én rendeztek egyházmegyei médianapot a nagyváradi püspökségen. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. június 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 6,19–23 (Magyar Kurír)

Milyen a jó lelkész?

Több mint kétszáz ember mondta el véleményét, mit gondol, milyen a jó lelkész. A Magyar Református Egység napján a Debreceni Református Hittudományi Egyetem pavilonjában többek között arról kérdeztük az Egység Napjára látogatókat, hogy milyen tulajdonságokkal „kell” hogy rendelkezzenek a lelkipásztorok. (parokia.hu)

Állásajánlat – Miskolc

A Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola pályázatot hirdet tanítói munkakör betöltésére. (nyirgorkat.hu)

Pilinszky János: Csontváry olvasásakor

Száz évvel ezelőtt, 1919. június 20-án hunyt el az egyik legeredetibb magyar festőművész, Csontváry Kosztka Tivadar. Pilinszky János 1962-ben, az Új Ember hetilap hasábjain megjelent írásával emlékezünk a zseniális spirituális alkotóra. (Magyar Kurír)

A szent életű kapucinus, aki bilokálva talán mégis jelen volt Pio atya temetésén

Szent Pio atyáról mindenki tudja, hogy képes volt a bilokációra, vagyis többször látták egy időben két különböző helyen. Azt viszont kevesebben tudják, hogy volt egy másik szent életű kapucinus pap is, aki Isten hatalmából feltételezhetően szintén képes lehetett egyszerre két helyen jelen lenni. (Magyar Kurír)

Sajtótájékoztató: a Magyar Szent Család nyomában – Tematikus zarándokút fejlesztése - beszámoló

2019.06.20. - „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról számoltak be sajtótájékoztató keretében csütörtökön a Püspöki Palotában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

72 óra kompromisszum nélkül

2019. október 10-13. - A 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos, önkéntes ifjúsági akciót 12. alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház. Már elindult a regisztráció! (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mit tanulhatunk a Kármelhegyi Boldogasszony öltözködési stílusából?

Egy jezsuita szerzetes a kármelita nővérek habitusából (szerzetesi viselet) kiolvasható szempontok elsajátítására biztatja az Aleteia amerikai katolikus portál olvasóit. (Magyar Kurír)

Szeretetből jeles – Gabi kisiskolás kora óta segíti a mélyszegénységben élő cigányokat

Pém Mihályné Gabriella hétgyermekes családanya. Nevét sokan ismerik a környező borsodi falvakban, a mélyszegénységben élő cigányság körében. (Magyar Kurír)

Több mint rendezvény

„A Csillagponton is megélhetjük, hogy a keresztyén hit nem elavult, hanem Isten országa jelen van és körbevesz bennünket” – hangsúlyozta Bedekovics Péter. Az idei református ifjúsági találkozón arra buzdítják a fiatalokat, hogy azon gondolkodjanak, miként tudják úgy alakítani a világot, hogy az egyre jobban hasonlítson Isten országára. (reformatus.hu)

Gyermekvédelmi központok apraja-nagyja zarándokolt Máriapócsra

Június 8-án tartották a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő gyermekvédelmi központok éves zarándoklatát. (Magyar Kurír)

Bemutatkoznak a Váci Egyházmegye szentelendői

Beer Miklós megyéspüspök június 22-én a váci székesegyházban áldozópappá szenteli Bógár Zsolt átmeneti diakónust. A szertartás során Hugyecz Balázst, Ondi Alexet átmeneti diakónussá, Szabad Attilát pedig állandó diakónussá szenteli a főpásztor. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Papszentelés Munkácson – KÉPRIPORT

Majnek Antal püspök június 15-én a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyházban pappá szentelte Pilip Viktor Theodort. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete június 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a menekültek világnapján, melyről az ENSZ június 20-án emlékezik meg. (Magyar Kurír)

Lourdes új pápai delegátusa: A kegyhelynek egyre jobban meg kell felelnie spirituális küldetésének

Ferenc pápa június 6-án az észak-franciaországi Lille városának segédpüspökét, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) tagját apostoli delegátusnak nevezte ki a lourdes-i kegyhelyre. A La Croix francia katolikus lapnak Antoine Hérouard rövid beszélgetésben körvonalazta új megbízatását, mely előreláthatólag néhány hónapra szól. (Magyar Kurír)

Sukorói Zenei Nyár

Komolyzenei hangversenyeket tartanak a sukorói református templomban július 6. és augusztus 10. között. (reformatus.hu)

Esélynapot rendeztek Székesfehérváron a fogyatékkal élőkért

Június 12-én Székesfehérváron újra megrendezték az esélynapot az érzékenyítés, a szemléletformálás, az elfogadás jegyében – idén új helyszínen, a Zichy-liget hűvös fái alatt. (Magyar Kurír)

Semjén Zsolt Ilarion metropolitával az orosz ortodox egyház magyarországi helyzetéről tárgyalt

Moszkva, 2019. június 20., csütörtök (MTI) - Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön megbeszélést folytatott Moszkvában Ilarion metropolitával, a moszkvai patriarkátus egyházközi külügyeinek irányítójával - tájékoztatta az MTI-t a moszkvai magyar nagykövetség. (MTI)

Egészségügyi eszközökkel segít a Katolikus Karitász Kárpátalján

Budapest, 2019. június 20., csütörtök (MTI) - Egészségügyi, gyógyászati eszközöket juttatott el a kárpátaljai Viskre a Katolikus Karitász - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. (MTI)

Soltész Miklós: ha őrizzük a hitet, a kereszténységet, megőrizzük a kultúrát is

Komló-Mecsekjánosi, 2019. június 19., szerda (MTI) - Ha őrizzük a hitet, a kereszténységet, megőrizzük a kultúrát is - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Komló-Mecsekjánosin szerdán. (MTI)

Csend Háza épül Mátraverebély-Szentkúton

Az alábbiakban a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen tervezett infrastrukturális beruházásokról olvashatnak. (Magyar Kurír)

Kontsek Ildikó tartott tárlatvezetést a győri Triangulum Galériában

Június 12-én Kontsek Ildikó, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora kalauzolta végig a látogatókat az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című tárlaton a győri Triangulum Galériában. (Magyar Kurír)

Közösségteremtő alkalom az egyhetes együttlét

Június 17-étől 21-éig Kisvárdával és a környező települések nevezetességeivel ismerkedik tizenhárom timári görögkatolikus gyermek az egyhetes táborukban. (nyirgorkat.hu)

Beledobolták magukat a nyárba – Dobkoncerttel zárult a tanév a szatmárnémeti Barátság Házában

Hagyományos dob, konga, darbuka, ritmus, személyiségfejlesztés – dobkoncerttel zárult a tanév a Caritas Barátság Házában, Szatmárnémetiben. (Magyar Kurír)

Ahol a püspök is játszik – Karitásztábor Nardán

Június 18-án hivatalosan is megkezdte működését a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári tábora a Vas megyei Nardán. A nyitónapon Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét, majd beállt a gyerekek közé, és kipróbálta velük a játékokat. (Magyar Kurír)

Környezetvédelem a Vatikánban

Megegyezést írt alá a Vatikánállam Kormányzósága és az olasz Enel áramszolgáltató vállalat, melynek keretében a miniállam területén 20 töltőpontot alakítanak ki. Úgy tűnik, egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem a Vatikánban. A töltőpontok használata ingyenes lesz. A Vatikáni Kormányzóság ezzel a beruházással szemléletformálásra szeretné ösztönözni az ott dolgozókat. Remélik, az intézkedés hozzájárul az autópark korszerűsítéséhez, […] The post Környezetvédelem a Vatikánban appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Milyen a zsidó nyugdíjrendszer? – Oberlander Báruch rabbi előadása

  Tartsanak velünk Oberlander Báruch rabbi előadásán, majd az azt követő kiduson. Időpont: 2019.06.21. 18.30 Helyszín: Vasvári Pál utca 5.  A Milyen a zsidó nyugdíjrendszer? – Oberlander Báruch rabbi előadása bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Alig egy hónap van hátra az Ars Sacra Fesztivál jelentkezési határidejéig

A szeptember 14–22. között zajló kulturális programsorozathoz július 15-ig lehet csatlakozni programokkal. (Magyar Kurír)

Beledobolták magukat a nyárba – Dobkoncerttel zárult a tanév a Barátság Házában

Hagyományos dob, konga, darbuka, ritmus, személyiségfejlesztés – dobkoncerttel zárult a tanév a Caritas Barátság Házában, Szatmárnémetiben. (Magyar Kurír)

Átadták a Szent Gellért-díjakat a Szombathelyi Egyházmegyében

Június 18-án átadták a Szombathelyi Egyházmegye Szent Gellért-díjait. Hárman részesültek az elismerésben, amit az egyházmegye fenntartásában működő oktató-nevelő intézmények pedagógusainak, dolgozóinak tartott tanév végi köszöntőn adtak át. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember június 23-i száma

Az Új Ember ez évi huszonötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Aquinói Szent Tamás imája Úrnapjára

Aquinói Szent Tamás „Zengd a titkot” című szép dicsőítő énekét olvasva nagyobb átéléssel ünnepelhetjük Úrnapját. Zengd a titkot, hangos ének, Zengd a Testet és a Vért, Mit gyümölcse szûzi méhnek Ontott, mint királyi bért, A világ minden bűnének Bőséges váltságaért. Lett az Isten egy közülünk, Embertestbe öltözött, Ige magvát (üdvözülnünk) Szórta szét a nép között […] The post Aquinói Szent Tamás imája Úrnapjára appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Cigánypasztoráció a gyakorlatban – Jánoshalma, a jó példa

Balogh Róbert református lelkész három éve a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmára ment szolgálni, egy olyan településre, ahol a gyülekezet nagyjából tíz főből állt, hittanóra egyáltalán nem volt. Ma viszont csaknem ötven gyerek jár hitoktatásra, és több mint húszan konfirmáltak, nagyrészt felnőttek. Hogyan sikerült közösséget építeni „az Isten háta mögött”? Címkék:  lelkész cigánypasztoráció református közösség Jánoshalma (Képmás magazin)

Egyre közelebb Istenhez - lelkigyakorlat Sajópálfalán

A Szentlélek Lelkigyakorlatos Ház lelkigyakorlat nevelők és nevelendők részére hirdet lelkigyakorlatot 2019. július 2. és 4. között. (nyirgorkat.hu)

Templomot akart megtámadni egy szír menekült az USA-ban

Az Index írta meg, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a 21 éves Musztafa Muszab Alowemer 2016-ban menekültként érkezett Szíriából az Egyesült Államokba. A szír háborús viszonyokra tekintettel a menedékkérelmét pozitívan bírálták el, és azóta a pennsylvaniai nagyvárosban élt.  Az FBI egyik beépített ügynökének információi szerint Alowemer azt tervezte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében terrortámadást követ el egy keresztény templom ellen. Tervének részleteit megosztotta egy férfival, akiről azt hitte, hogy az Iszlám Állam híve, ám az illető az FBI fedett ügynöke volt.  Alowemer jelen volt a közösségi médiában is, ahol kinyilvánította, hogy támogatja az Iszlám Államot, és készen áll arra, hogy bármikor útra keljen, és csatlakozzék a dzsihadistákhoz.  “Az FBI rendkívül komolyan veszi a templomok és vallási intézmények elleni fenyegetéseket, és minden rendelkezé (s4c.news)

Máriagyűdön tartották a pécsi egyházmegyei iskolák tanév végi hálaadását – KÉPRIPORT

Negyedik éve adnak együtt hálát a lezárult tanév sikereiért, örömeiért a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó oktatási intézmények tanulói és tanárai Máriagyűdön. A június 13-án az egyházmegye kiemelt kegyhelyén tartott eseményen tíz iskola közel ötszáz diákja vett részt. Az ünnepi szentmisét Udvardy György megyéspüspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Palánki Ferenc megyéspüspök ezüstmiséjét ünnepelték Debrecenben

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából június 18-án ezüstmisét mutatott be a debreceni Szent Anna-székesegyházban. A jubilánssal együtt ünnepeltek az MKPK tagjai Erdő Péter bíboros vezetésével; paptestvérei, a város testvéregyházainak képviselői; rokonai; Debrecen polgármestere; az egyházmegye intézményvezetői és hívei. (Magyar Kurír)

Máriagyűdön tartották a pécsi egyházmegyei iskolák év végi hálaadását – KÉPRIPORT

Negyedik éve adnak együtt hálát a lezárult tanév sikereiért, örömeiért a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó oktatási intézmények tanulói és tanárai Máriagyűdön. A június 13-án az egyházmegye kiemelt kegyhelyén tartott eseményen tíz iskola közel ötszáz diákja vett részt. A Te Deumot Udvardy György megyéspüspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Hét új taggal bővül a magyar piarista testvériség

A magyar testvériség hét új tagja június 15-én a budapesti piarista kápolnában fejezte ki elköteleződését ünnepi szentmise keretében. A szentmise főcelebránsa Labancz Zsolt tartományi asszisztens volt, aki egyben a jelenleg tizennégy főt számláló testvériség egyik tagja. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. június 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 6,7–15 (Magyar Kurír)

Körbevesz, találkozásra hív

Közel háromezren regisztráltak eddig egyházunk egyik legszínesebb programjára. A Csillagpont célja, hogy megmutassa: a református hit modern és élő, keresztyénként a mindennapokban építhetjük Isten országát. (parokia.hu)

Alkalmassági vizsgát tettek a segédlelkészek

A valamikori nagypapi vizsgát oly módon alakították át, hogy a gyülekezeti szolgálat alkalmasságát vizsgálják meg. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Idén is útnak indult a Bárka

Több mint 1600 gyermek táborozhat idén a Magyar Református Egyház Bárka táboraiban – hangzott el Balatonszárszón, a megújult SDG Családi Hotel és Konferenciaközpont avatásán szerdán. (reformatus.hu)

Ha vihar tör ki az életedben, rejtőzz el Jézus szívében

A nehéz élethelyzetekre javasol néhány ötletet az Aleteia nemzetközi katolikus portál. (Magyar Kurír)

Pécsi Rita: Barátság

Uzsalyné Pécsi Rita írását olvashatják az alábbiakban a barátságról – amikor „egy szív két testben él” (Arisztotelész). (Magyar Kurír)

Elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező

Hosszan tartó betegség után elhunyt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Bashar Warda: Magyarországon kívül egy nyugati ország sem nyújtott segítséget

Az érsek a Premiernek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a reményteljes találkozó után bizakodva tekint a jövőre. Brit alsó és felsőházi képviselők is jelen voltak a találkozó során, aminek keretében az érsek további támogatást kért. A brit külügyminisztérium korábban egy jelentés formájában már igyekezett feltárni a keresztényüldözés gyökereit. Bashar Warda hozzátette: „Ez egy történelmi pillanat az Egyesült Királyság számára, hogy megtegye azt a bátor lépést, amellyel felhívja a figyelmet a vallási, különösen pedig a keresztények üldöztetésére, amely rendkívül fontos az üldözött közösségek számára világszerte. Tovább kell dolgoznunk, amelyet a kiadott jelentés is hangsúlyoz”. Népirtáshoz kezd hasonlítani a keresztények üldözése „A hivatalos látogatás célja – tette hozzá – az, hogy saját tapasztalatainkkal támasszuk alá a jelentést, amelynek célja végső soron az, hogy miként tud az (s4c.news)

A magyar kormány is támogatja a szíriai trappista nővérek monostorát

A Magyar Közlöny május 27-i számában jelent meg a magyar kormány döntése a trappista szerzetesnővérek Szíriában található monostorának támogatásáról. E segítséggel a nővérek különböző kis műhelyeket szeretnének létrehozni, munkát és megélhetést kínálva a helyben maradt családoknak. (Magyar Kurír)

Amikor Zeffirelli megvallotta, hogy ő „egy elmaradt abortusz”

1993-ban egy életvédő csoportoknak rendezett országos konferencián a rendező megosztotta, hogy édesanyja házasságon kívül, „botrányos módon” esett teherbe vele, és ezért gyerekkorában sokan gúnyolták. Giorgio La Pira, Firenze későbbi polgármestere védte meg, az ő tanítása nyomán Zeffirelli mélyen tisztelte anyját és a Szűzanyát. Marina Corradi jegyzetének fordítását közöljük. (Magyar Kurír)

Budapest posztumusz díszpolgára lett Mindszenty József bíboros

Tarlós István főpolgármester átadta Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés június 19-i ünnepi ülésén. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, és kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az igazság, az őszinteség és a szeretet nyelvét mindenki megérti!

Június 19-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. A pünkösdkor kiáradó Szentlélekről elmélkedett, aki Istenhez vonz bennünket, átalakítja életünket, erőt ad az erőtlen emberi szónak, és kitágítja szívünket. Egyedül a szeretet Lelke tudja humanizálni és testvérivé tenni kapcsolatainkat. (Magyar Kurír)

Újabb görögkatolikus doktori védés – ezúttal Rómában

Június 18-án a Pápai Keleti Intézet aulájában megtartották Dobos András miskolc-avasi parókus, a Szent Atanáz-főiskola dogmatikatanára doktori dolgozatának védését, melyen részt vett többek között Kocsis Fülöp érsek-metropolita. (Magyar Kurír)

Két püspök is ellátogatott az Amerikai Egyesült Államok keleti partján élő magyarokhoz

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok püspöke az Egyesült Államok keleti partján élő magyar katolikusokat kereste fel legutóbbi lelkipásztori útja során. Június 15-én Passaicba látogatott, ahol a Szent István király magyar plébánia közössége fogadta. Balogh László passaici plébániai kormányzó számolt be az eseményről. (Magyar Kurír)

Mi a közös Bear Gryllsben és Bálint gazdában? Mindketten cserkészek voltak!

Cserkész volt például Teleki Pál, Sinkovits Imre vagy Beer Miklós püspök is. Mindezt Böröczky Csongortól, a Magyar Cserkészszövetség Országos Külügyi Vezetőjétől, valamint Faragó Tamástól, a 2020-ban Lengyelországba utazó Európai Dzsembori Magyar Csapatának vezetőjétől tudtam meg. Kettős interjú cserkészetről, országimázsról és az önismeret fontosságáról. Címkék:  cserkész Magyar Cserkészszövetség Böröczky Csongor Faragó Tamás interjú (Képmás magazin)

Azbej Tristan: Támogatni fogja a kormány az etióp egyház munkáját

Az államtitkár elmondta, Magyarország humanitárius programját két fő céllal hozták létre: az üldözött keresztények megsegítésére és a migráció megelőzésére. Az első kapcsán megjegyezte, Etiópiában sok, más országból odamenekült keresztény van, s ebben az esetben a helyi keresztény egyházakat kell támogatni, hogy a megfelelő módon segíthessék ezeket az embereket. A magyar kormány nemcsak Afrikában, de a Közel-Keleten is támogat elnyomott közösségeket, vagy segíti azokat, akik ezen közösségekkel foglalkoznak. A migráció megelőzése kapcsán azt mondta, a kormány álláspontja, hogy a segítséget el kell vinni oda, ahol szükség van rá, a problémákat helyben kell kezelni. Berhaneyesus Demerew Soura, az etióp katolikus egyház bíborosa a műsorban azt mondta, Etiópiában nincsen keresztényüldözés, viszont „nehézségek” vannak. Ezeket beszélték meg Orbán Viktorral, aki hétfőn tárgyalt az etióp delegációval, s a (s4c.news)

Van kiút a játékfüggőségből! – Segít a RÉV

Magyarországon ma 1,5-2 millió ember játszik szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenved. A Katolikus Karitász egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata a következő közleménnyel ajánlja fel segítségét. (Magyar Kurír)

Nem feladatunk, küldetésünk van – Beszélgetés Kozma Imre atyával

Június 18-án Sajgó Szabolcs SJ beszélgetett Kozma Imre irgalmasrendi szerzetessel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökével a budapesti Párbeszéd Házában. Többek között arra a kérdésre keresték a választ, hogy bárki mondhatja-e magáról, hogy ő keresztény, és ha igen, milyen alapon. (Magyar Kurír)

A Mária-út olajfestményeken – Kolozsváron nyílt kiállítás

László Dániel magyarországi festőművész Mária-út című kiállítása június 10-től július 3-ig tekinthető meg a kolozsvári Ars Sacra Claudiopolitana kiállítótérben. A kiállítást László Zsolt gyakorlati éves kispap nyitotta meg. Méltatása szerkesztett változatát közöljük. (Magyar Kurír)

Hallgasuk meg a Miatyánkot Jézus nyelvén!

Így hangozhatott az Úr imája Jézus ajkáról, ősi arámi nyelven. Az imát Jonathan Roumie amerikai színész mondja el 1. századi arámi szöveggel és kiejtéssel. A művész, aki a The Chosen című sorozatban Jézust alakítja, elmondta: a korhű szöveget és kiejtést kérésére William J. Fulco SJ, a Los Angeles-i Loyola Egyetem professzora bocsátotta rendelkezésére. A jezsuita tudós […] The post Hallgasuk meg a Miatyánkot Jézus nyelvén! appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Az Örömhír hirdetői lettek – Papszentelés Veszprémben

Június 14-én, pénteken délelőtt Márfi Gyula érsek áldozópappá szentelte Kulcsár Dávid, Meleg Sándor Máté és Tamás Zoltán diakónusokat a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. (Magyar Kurír)

Szerelmi vegykonyha: a házasság alapreceptje

A szerelmi vegykonyha mesterfogásának, a házasságnak az alapreceptjéhez a következő hozzávalók szükségesek: 1 férfi; 1 nő; szerelem; fűszerként: egy csipetnyi bátorság az élethez; a kovászhoz: elhatározás, hogy a döntés egy életre szól. Címkék:  szerelem házasság szerelmi vegykonyha házasság receptje (Képmás magazin)

Valóra vált az egerszalókiak álma

Felszentelték az egerszalóki református templomot. A beruházás mind hitéleti, mind turisztikai szempontból kiemelkedő és azt üzeni, hogy Isten segítségével az álmok megvalósulhatnak - hangzott el a június 15-i ünnepségen. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Közzétették az amazóniai szinódus munkadokumentumát

2019. október 6–27. között tartják a Vatikánban a pánamazóniai szinódust, amelynek munkadokumentumát június 17-én tette közzé a Püspöki Szinódus főtitkársága. (Magyar Kurír)

Emberhez méltó döntést hozni – Tanév végi hálaadás a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Szentháromság vasárnapján, június 16-án adtak hálát az elmúlt akadémiai év kegyelmeiért a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) vezetői, tanárai és hallgatói a budapesti Egyetemi templomban. A szentmisét Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem rektor mutatta be. Homíliáját teljes terjedelmében közzétesszük. (Magyar Kurír)

Derű a keresztfa alatt – avagy létezik-e megszentelt humor?

Erdélyben, pünkösd idején mutatta be a budapesti Nemzeti Színház Berecz András új önálló estjét. Az „Isten bolondja” című előadás tulajdonképpen a „Csíksomlyói Passió” vándor-szerepéből nőtt ki. Berecz Andrással többek között arról beszélgettünk, megfér-e a derű a keresztfa alatt. Címkék:  Berecz András önálló est Isten bolondja Nemzeti Színház interjú (Képmás magazin)

Minden út Máriapócsra vezet – a gyermekvédelmi központok zarándoklata

2019. június 8-án került sor a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő Gyermekvédelmi Központok éves zarándoklatára. – A Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ munkatársainak és a Trispó Zoltán Istvánnak, a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ nevében írt beszámolóját szerkesztve közöljük. (nyirgorkat.hu)

Segíts szeretettel! – Elindult a regisztráció a tizenkettedik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióra

A 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos önkéntes, ifjúsági akciót 12. alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház 2019. október 10-13. között. Az akció a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívja, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért, segítsenek ott, ahol szükség van rájuk! A 72 óra honlapján - https://72ora.hu/ - már elindult a regisztráció! (nyirgorkat.hu)

„Ha hitelesen éljük az Istennek szentelt életet, magától vonzó lesz” – Egységtalálkozó Gödöllőn

Május 16. és 19. között tartották a Notre Dame közös gyökerű kongregációinak találkozóját Magyarországon, a gödöllői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház és Konferenciaközpontban, a Kalocsai Iskolanővérek szervezésében. (Magyar Kurír)

Sajtóközlemény a Győri Egyházmegye épületeinek energetikai felújításáról

A Győri Egyházmegye 300 millió forint európai uniós támogatással valósította meg a KEHOP-5.2.3-16-2016-00053 azonosító számú, „Győri Egyházmegye épületeinek energetikai felújítása” című projektjét a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. (Magyar Kurír)

A szolnoki MÁV Kórházban járt Teréz anya

Kalkuttai Szent Terézről szóló vándorkiállításnak adott helyet május 30. és június 11. között a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata szervezésében. Az egészségügyi intézményben nagyon élő Teréz anya tisztelete, amit a neki ajánlott imaszoba is jelez. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

A nagy küldetés, avagy a misszió parancs

Buzdítás misszióra! (baptist.hu)

Csapatjátékos nagybőgőművész

A tavasz minden évben újabb frissen végzett zeneművészekkel lepi meg a baptista közösséget. Ezúttal Győri Mátyás nagybőgő mester diplomakoncertjén jártam a Zeneakadémián. (baptist.hu)

Útravaló – 2019. június 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 6,1–6.16–18 (Magyar Kurír)

Tűz és víz… másként

Az idei Múzeumok Éjszakáján a budapesti Bibliamúzeum rendezvényének tematikája a Ráday utcai kollégiumi tűzeset tragédiájára reflektál. A programokon képviselteti magát a teljes Ráday Gyűjtemény és a Parókia portál is. (parokia.hu)

Orvosi eszközöket adományozott a viski kórháznak a Karitász

EKG-t, vérnyomásmérőket, kerekesszékeket, járókereteket és rollátorokat (guruló járókeret) adományozott a Katolikus Karitász a helyi kórháznak a kárpátaljai Visken. (Katolikus Karitász)

Régebbi anyagok az archívumban