Milliárdokból valósul meg a két évtizedes álom

Milliárdokból valósul meg a két évtizedes álom

Share this content.

Forrás: kisalfold.hu / Gülch Csaba
Győr – Jeles jubileumra, a reformáció 500. évfordulójára, 2017 októberére megújul, bővül a győri Belváros és Újváros találkozásánál lévő ősi épületegyüttes, az „evangélikus sziget".

A tervezés lázasan folyik, annál is inkább, mert augusztus 31-re el kell készülnie a koncepcióterv építészeti részének, hogy az az ütemezés szerint a Központi Építészeti Tervtanács elé kerülhessen.

Munka közben Ráskai Péter okleveles építészmérnök, vezető tervezőnek azzal kellett szembesülnie, hogy az „Insula Lutherana", az „evangélikus sziget" épületegyüttese nemcsak fizikálisan, hanem erkölcsileg is lerobbant. Hiányos például az iskola helyiségstruktúrája, korszerűtlenek a konvent alaprajzai, így számos részt rendbe kell tenni.

„A koncepciótervezés mellett költségbecslést is készítünk az összes beruházási elemre és akkor fogjuk megtudni, hogyan állunk a támogatási összeggel. Megdöbbentem, mikor munka közben kezembe került, hogy az első, mára már megsárgult alaprajz, amit készítettem, és amin tornaterem és óvoda szerepel, húsz évvel ezelőtt készült. Ennek tükrében nem túlzás azt mondani, hogy a mostani rekonstrukcióval két évtizedes álom válhat valóra" – említette az építész.

A beruházás látható része 2015 tavaszán kezdődik és a kijelölt határidő szerint 2017 októberére fejeződik be, így a győri evangélikusság már egy megújult épületegyüttessel ünnepelheti a reformáció 500. évfordulóját. „Hogy három év múlva mi tárul majd az erre járók szeme elé? Az örökségvédelmi előírások szerint felújítjuk a meglévőségeket, átalakítjuk az épületeket úgy, hogy funkciójuknak a legtökéletesebben megfeleljenek. Megújul az Öregtemplom is, új tornaterem és óvoda épül, ötvenfős részleggel bővül a szeretetház."

Vagyis az erre járók egy korszerű, nem archaizáló, a mai kor nyelvén beszélő épületegyüttest láthatnak. Ráskai Péter azt vallja, hogy ennél a munkánál a ceruzáját nemcsak a szigorú szakmaiság, hanem a szeretet is vezeti, hiszen gyerekkorától kötődik az „evangélikus szigethez".

„Ugyan mi a nádorvárosi új templomba jártunk, de a szüleimmel barátaik, ismerőseik miatt rendszeresen ellátogattunk például a szeretetházba, a diakonissza anyaházba vagy Túróczy Zoltán püspök úrékhoz, aki nekem csak Zoltán bácsi volt, csupa nagybetűvel. Tehát ez az épületegyüttes természetes életterem, otthon érzem magam minden zugában. Ehhez a munkához az ad többletet, hogy hazajöttem egy kicsit. Ahogy történt ez a korábbi idekötődő tervezéseimnél is."

Az „evangélikus sziget"
Az Insula Lutherana nemcsak Győr, hanem Európa egyedülálló intézményegyüttese. Az „Insula Lutherana" az Öregtemplommal, a Péterfy oktatási központtal, a konventtel, a szeretetházzal és a levéltárral az egyházi szolgálat szinte minden területét felvonultatja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!