Látogatást tettek a MEÖT vezetői a Magyar Iszlám Közösségnél

Látogatást tettek a MEÖT vezetői a Magyar Iszlám Közösségnél

Share this content.

Forrás: MEÖT, szöveg: Szentpétery Péter
Budapest – A Vallásközi és Dialógus Bizottság tagjai 2014. szeptember 26-án látogatást tettek a Magyar Iszlám Közösségnél. A bizottsághoz csatlakozott Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök is.

A látogatók részt vettek a pénteki imán, utána ebéden, majd a Hősök terénél lévő Kara Caféban folytatták a beszélgetést Bolek Zoltán elnökkel, Tóth István alelnökkel, egy líbiai származású imámmal és a vezetőség más tagjaival. 

Bolek Zoltán elmondta, hogy jó kapcsolatokat ápolnak a magyarországi egyházakkal és a zsidósággal, különösen is jó az együttműködésük a Baptista Szeretetszolgálattal. A néhány ezer tagot számláló közösség jelentős szolgálatot végez a rászorulók, a természeti csapások áldozatai, elsősorban árvízkárosultak között, Budapesten kívül főleg Északkelet-Magyarországon, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Szóba került, hogy ideje lenne felvenni a kapcsolatot az Ökumenikus Segélyszervezettel is. Az elnök az elmúlt években többek között a Luther Kollégium diákjainak is tartott előadást. Hangsúlyozta, Korán 2,246 alapján („nincs kényszer a vallásban”) tagjaiktól elvárják az őszinte, odaadó hitet, a külsőségek önmagukban nem elegendőek.

A magyar tagokból álló vezetőség fontosnak tartja, hogy a muszlimok beilleszkedett, hűséges polgárai legyenek az országnak, és a maga részéről ennek érdekében munkálkodik. Lehetőségük van lelkigondozásra, más egyházi, vallási közösségekhez hasonlóan a börtönökben. Azt viszont nehezményezik, hogy a menekülttáborokban nem, pedig a lakók 90 százaléka muszlim, és ha valahol, ott igazán nagy szükség lenne a szolgálatukra. Teljes volt az egyetértés az erőszak minden formájának elítélésében, különösen is, ami az Iszlám Államnak a korábbiaknál is kegyetlenebb brutalitását illeti.

A jó hangulatú beszélgetés után a folytatás reményében és szándékával búcsúztak el a felek egymástól.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!