Az egyiptomi koptok pápaválasztásra készülnek – 2400 pap és szerzetes zsinatol 40 év óta először

Az egyiptomi koptok pápaválasztásra készülnek – 2400 pap és szerzetes zsinatol 40 év óta először

Share this content.

A világkeresztyénség egyik legrégebbi közössége az egyiptomi kopt ortodox egyház, amit a hagyomány szerint Alexandriában Márk evangélista alapított. A több mint 1900 éves egyházat és a mintegy 18 millió hívőt pápa irányítja. III. Shenouda pápa márciusban elhunyt. Utódlása céljából gyülekeztek hétfőn össze a pápaválasztó zsinat tagjai. Forrás: christian.news.com; christainpost.com. Szöveg: dr. Békefy Lajos.

1900 éve a Nílus partján

Kairóban, Egyiptom fővárosában hétfőn 2 400 ortodox pap és közösségvezető jött össze negyven év óta először, hogy megválassza az új kopt keresztyén pápát. III. Shenouda pápa, aki 88 évesen fejezte be földi zarándoklását, nyolc millió Egyiptomban, s hét millió külföldön élő koptnak volt a lelki feje. Az egyiptomi koptok helyzete az utóbbi időben nem egyszerű, hiszen igen sok attrocitás, erőszak éri őket a muszlimok részéről. Pedig ez az egyház már századokkal az iszlám megszületése, illetve egyiptomi elterjedése előtt ott élt a Nílus partján.

Mit várnak az új pápától?

A legutóbbi egyiptomi általános parlamenti választáson a Muszlim Testvériség mozgalom került hatalomra. A koptok úgy vélik, az új pápának kellően szilárdnak és nagytekintélyűnek kell lennie annak érdekében, hogy a kopt keresztyének félelem nélkül tudjanak a jövőbe tekinteni. A Kopt Szent Szinódus tagja, Basanti püspök így fogalmaz: „Az új pápa a béke hírnöke kell legyen. Határozottan védelmeznie kell a koptok jogait, azok jogait, akiknek hozzátartozóit megölték a muszlimok az utóbbi idők erőszakhullámaiban”. A formális és döntő szavazásra a következő vasárnapi liturgia után kerül sor. A mostani, hétfői szavazás jelentősége abban állt, hogy ekkor választották ki a három pápajelöltet. A korábbi jelöltek között három szerzetes és két püspök szerepel.

A jelöltek

A három szerzetesről és a két püspökről röviden: Pachomios El-Syrian atya pusztai kolostor szerzetese. 1963-ban született, doktorátusát tudományelméletből, illetve neveléstudományból szerezte. Jelenleg Itáliában végez szolgálatot. Rafael püspök Kairó belvárosában szolgál, a Heliopolis negyedben. Az elhunyt pápa jobb keze volt. Kairóban született 1954-ben, orvostudományt tanult, 1997-ben szentelték püspökké. Rafael Ava Mina atya a nevében szereplő szerzetesi közösség tagja, Alexandria tengerparti részén. 1942-ben született Kairóban, jogász, egyházjogász. Serafim El-Syrian atya szintén a nevében szereplő kolostor szerzetese. 1959-ben született Kairóban, a tudományok doktora. Jelenleg az USA-ban szolgál. Tavadrosz püspök pápa-helyettesítő megbízott ügyvezetője a kopt egyháznak. 1952-ben született, gyógyszerészetet tanult, 1997-ben szentelték püspökké.  Közülük választották ki a három főesélyest: Rafael püspököt, és a két szerzetest, Rafael Ava Mina, valamint Pachomios El-Syrian atyát.

Kell-e majd félniük Egyiptomban a koptoknak?

Még nem tudni, ki lesz a Kopt Ortodox Egyház 118. pápája. Azt viszont már most tudni, nem lesz könnyű dolga az egyházkormányzással, hiszen védenie, oltalmaznia kell az egyházat a közvetlen muszlim nyomással, olykor agresszióval szemben. Ennek előszele az, hogy a nemrég egyiptomi elnökké választott Mohamed Morsi kilátásba helyezte a Sharia, az iszlám törvénykezés bevezetését az országban, de hozzátette: a keresztyéneknek nincs félnivalójuk. Ez rövidesen kiderül.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!