Több mint 650 ezer felajánlás érkezett adventben az Ökumenikus Segélyszervezethez – Nyilvánosságra hozták a felhasználási tervet

Több mint 650 ezer felajánlás érkezett adventben az Ökumenikus Segélyszervezethez – Nyilvánosságra hozták a felhasználási tervet

Share this content.

Budapest – Önkéntesek, köztük közismert személyiségek, cégvezetők és médiaszemélyiségek, valamint a segélyszervezet vezetői és munkatársai gyűltek össze január 29-én Budapesten, az Erzsébet téri Design Terminálban tartott sajtótájékoztatón, hogy együtt mondjanak köszönetet mindenkinek, aki csatlakozott a segélyszervezet 2012-ben meghirdetett országos adventi adománygyűjtéséhez. Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Ádámkó Illés / MÖS

 

Simon András, a rendezvény házigazdája köszöntőjében kiemelte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet egy közösség, és folyamatos, több mint két évtizede tartó növekedésének az a titka, hogy a segélyszervezet a partnerei, támogatói, önkéntesei felé nemcsak kéréseket fogalmaz meg, de tud visszacsatolást adni, megköszönni is – élen járva és példát mutatva hazánk adományozási kultúrájában.

Közösen tenni az eredményért

Kovács „Koko” István, a szervezet jószolgálati nagykövete elmondta, hogy a mára szinte mindenki által ismert felhívás állandó emblémája, a tört mézeskalácsszív és a hozzá kapcsolódó szeretet.éhség. mottó évente több tízezer ember számára jelent egyet a karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, hiányt szenvedők támogatásával. S ez az egyre szélesedő összefogás teszi lehetővé, hogy a segélyszervezet akkor is hatékonyan tudja segíteni a nélkülözőket és bajbajutottakat, amikor karácsony fényei már távolinak tűnnek. E gyűjtés során is bebizonyosodott, hogy nemcsak katasztrófák esetén tud összefogni az ország, de akkor is, amikor egy segélyszervezet rászoruló családokat, a legszegényebbeket segítő, egész éves munkájához kér segítséget. Ez a gyűjtés a „sok kicsi sokra megy” igazságának bizonyítéka, ami újra megmutatta: ha sokan összefogunk, csodákra vagyunk képesek. Ez az összefogás aktív részvételt kíván mindenki részéről: a segélyszervezet közösségének tagjai nem egyszerűen szurkolók, de csapattagok, akik tesznek az eredményekért!

Élen az átláthatóságban

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója kiemelte: az Ökumenikus Segélyszervezet más területek mellett az átláthatóság terén is úttörő volt. Elsőként vetette alá a szervezet teljes működését a legszigorúbb nemzetközi KPMG-sztenderdek szerinti könyvvizsgálatnak. Az éves auditokat követően a szervezet szöveges beszámolóit és pénzügyi elszámolását a partnereknek átadott és honlapról is letölthető éves jelentésében bárki elolvashatja. Az elmúlt évek legjelentősebb segélyprogramjait követően – így a 2010-es árvíz- és vörösiszap-katasztrófák után is – elsőként adott ki részletes beszámolót a szervezet a források felhasználásáról. Ez a mai nap ebbe a sorba illeszkedik: az Ökumenikus Segélyszervezet példát szeretne mutatni, amikor egy külön alkalommal, partnerei és a legszélesebb nyilvánosság előtt számol be a gyűjtés eredményeiről és az adományok konkrét felhasználási tervéről.  

Rendkívüli összefogás, rendkívüli eredmények

Az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a jelenlévők és a médián keresztül az összes adományozó felé intézett köszönettel folytatta mondandóját. Köszönetet mondott azoknak a vállalatoknak és magánszemélyeknek, akik évek vagy évtizedek óta támogatják a segélyszervezet munkáját, és azoknak is, akik idén először csatlakoztak az összefogáshoz, akár csak egy SMS elküldésével vagy egy adománykupon vásárlásával. Mint elmondta, a közel két hónapos adománygyűjtés alatt összesen mintegy 650.000 felajánlás érkezett, amely összeadva 191 millió forintot jelent.

A felajánlások három különféle módon érkeztek:

1. A legjelentősebb részt, mintegy 86 millió forintot a segélyszervezet 1353-as adományvonalára érkezett 360 ezer telefonhívás és SMS jelentette (a hívások kapcsolási díja 10 forint).

2. Az adventi gyűjtés második legjelentősebb részét a Tesco áruházak által értékesített 270 ezer darab 200 forintos adománykupon tette ki, amelyek megvásárlásával összesen 54 millió forintot adományoztak országszerte az áruházlánc vásárlói.

3. Az ünnepi összefogás jegyében a segélyszervezet további partnerei által indított gyűjtéseken, a segélyszervezet által működtetett adománypontokon, valamint a segélyszervezet több tízezres adományozói körében meghirdetett felhívásnak köszönhetően további 51 millió forint gyűlt össze.

Az adományok a segélyszervezet egész éves munkáját segítik

Lehel László elmondta, hogy az összegyűlt 191 millió forintot az egész éves munkája során használja föl az Ökumenikus Segélyszervezet. A vezető kiemelte: a segélyszervezet a gyűjtés 91 százalékát közvetlenül a rászorulók támogatására fordítja, míg 9%-ot a szakszerű és átlátható segítő tevékenységet lehetővé tévő közvetett (szervezési, végrehajtási) költségek fedezésére használ fel.

ÉTEL, OTTHON, ESÉLY

Ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek! – a felhasználási tervek ismertetését Lehel László az adománygyűjtés jelmondatára való visszautalással kezdte. Hangsúlyozta: a jelmondat a segélyszervezet sokszínű tevékenységének összefoglalása mellett kifejezi egész munkát átható törekvését is: a nélkülözők nehézségeinek enyhítése mellett sorsfordító esélyt, kitörési pontot nyújtani a szegénységből. Az adományok felhasználási irányait is a hármas célkitűzéssel összhangban jelölték ki az alábbiak szerint: 

„ÉTELT az éhezőknek” - az összeg 13%-a hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet országos Segélyközpontja évente több ezer rászoruló család számára nyújthasson kézzelfogható támogatást: a kérések alapos ellenőrzését követően, mindig a lehető leghatékonyabb formában, pl. élelmiszer, ruha, közüzemi tartozás rendezése, gyógyszer, ételosztások.

„OTTHONT az otthontalanoknak” - az erre fordított 30% hozzájárul a szociális intézmények működéséhez, ahhoz, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztő központjaiban javuljanak a körülmények, bővülhessen az intézményhálózat. Elősegíti, hogy a segélyszervezet többféle támogatási formával nyújtson segítséget: családok átmeneti otthona, családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, tanodák, hajléktalanokat segítő intézmények, szenvedélybeteg-ellátók.

„ESÉLYT az esélyteleneknek” – az erre fordított 48% hozzájárul ahhoz, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet kitörési pontokat, kiutat tudjon kínálni mind több embernek a szegénységből. Képzési és munkaerő-piaci programjaival, foglalkoztatókkal a felnőtteknek, míg a felzárkóztató foglalkozásokkal, illetve tanodaprogramokkal (határon túli projektek is) a gyermekeknek nyújt segítséget. A családok egészét pedig kiléptető lakások lehetőségével segíti az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az elnök-igazgató a sajtótájékoztatón egy teljesen új típusú modellprogram elindítását is bejelentette. Mint elmondta, a Somogy megyei Kastélyosdombón indítandó reintegrációs központ hosszú távon családok százainak nyújt majd komplex segítséget. Az átmeneti otthon biztosításán túl gazdálkodás-képzési központként és a térségben indítandó, a rászorulóknak munkát adó szociális gazdaságok centrumaként is működik majd az Ökumenikus Segélyszervezet önálló életvitel esélyét megteremteni kívánó szociális és fejlesztési központja.

Köszönetmondás

A sajtótájékoztató keretében egy kisfilm segített összefoglalni az adventi adománygyűjtés eseményeit, a rendkívül sokszínű partneri közösség tagjait pedig Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója ismertette, köszönetet mondva az együttműködésért: a Tescónak a minden előzetes elképzelést felülmúló eredménnyel zárt áruházi gyűjtésért, az E.on-nak, amely kiemelkedő támogatásával, illetve a főváros több pontján az adományvonalat népszerűsítő fényvetítéseivel idén is az adventi összefogás mellé állt. Köszönetet mondott az Elmű-Émász-nak, az evopro kft-nek, a Kult-Turist-nak, illetve a Roche Magyarország Kft-nek, akik egy-egy ünnepi segélyakció költségét vállalták magukra, illetve azon vállalatoknak – Provident, Bonafarm Csoport, MSD Pharma Hungary Gyógyszervállalat, Coca-Cola –, akik a felhívás hirdetéseit támogatva csatlakoztak az összefogáshoz. A kommunikációs igazgató kiemelten szólt a média képviselőiről, akiknek közvetítésével az országban mindenkihez eljuthatott a segélyszervezet felhívása. Kiemelten szólt az RTL klubról, amely egy adománygyűjtő Fókusz Plusz adásban egy ország számára mutatta meg, hogy hova is kerül az adományozók pénze, és egyben az ország eddigi legsikeresebb adománygyűjtő akciójaként egy óra alatt több mint 33 millió forint adományt gyűjtött az adományvonalon keresztül, majd a Class Fm Morning Show-ját méltatta, melynek kétórás élő adásában a folyamatos műsorvezetői biztatás hatására 15 millió forintot gyűjtöttek össze a hallgatók. Köszönet illeti az MTVA-t, mivel a közszolgálati média kiemelten számolt be a gyűjtés eseményeiről, figyelemfelhívó akcióiról – tette hozzá Gáncs Kristóf. A kommunikációs igazgató köszönetet mondott azon médiapartnereknek, akik ingyenesen vagy nagy kedvezménnyel juttatták el a segélyszervezet közösségi felhívását: Publimont, Szuperinfo, Promix, Lánchíd Rádió, Klubrádió, InfoRádió, Metropol, Magyar Nemzet, HírTv, ACG Pro, PlanB. A köszönet szava szólt azon partnerekhez is, akik teret, lehetőséget és eszközöket biztosítottak a gyűjtésre: a Budapesti Karácsonyi Vásárt szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központnak, az Operaháznak, a Magyar Postának és a Határtalan Dal koncert szervezőinek. A segélyszervezet adománypontot állított föl a budapesti Vörösmarty téren megrendezett adventi vásár területén, ahol önkéntesek fogadták a pénzadományokat a vásárba érkezőktől. A helyszínen lehetőség nyílt megismerkedni a segélyszervezet munkájával, az adományozók pedig egy, a szolnoki családok átmeneti otthonában készült mézeskalács ívet kaptak ajándékba. Közvetlenül az adománygyűjtő pont mellett, a Magyar Posta házikójánál a 250 forintba kerülő karácsonyi képeslapok megvásárlásával lehetett csatlakozni a gyűjtéshez. Az Andrássy úton sétálók az Opera által szervezett Diótörő fesztivál keretében árusított forralt bor árával, míg a Millenárison Határtalan Dal címmel szervezett jótékonysági koncert belépőjének az árával lehetett támogatni a felhívást.

A sajtótájékoztató résztvevői megkülönböztetett figyelemmel mondtak köszönetet az önkénteseknek, akik az adománypontnál, ételosztáson vagy valamelyik segélyakciónál segítettek kitartóan, értékes idejükből órákat, napokat áldozva azért, hogy egy-egy figyelemfelhívó vagy segélyakció megvalósulhasson. Az önkéntesek sokszínű csapatában idén is szép számmal fordultak elő olyan közismert személyiségek, akik munkájuk mellett ismertségüket a jó célok érdekében, például figyelemfelhívásra és példamutatásra használják. Az énekesek közül Wolf Kati, Keresztes Ildikó, Mészáros János ElekBaricz GergelyVastag Csaba, Kocsis Tibor és Muri Enikő, híres sportolók, mint például Katus Attila, Kökény Roland, Szabó Gabriella, Dombi Rudolf, Osváth Richárd és Ungvári Miklós, vagy éppen ismert médiaszemélyiségek, mint D. Tóth Kriszta, Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Vadon János egyaránt csatlakoznak az idei összefogáshoz.

Az Ökumenikus Segélyszervezetről

Az 1991-ben alapított Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. A természeti csapások és ember okozta krízisek károsultjainak segítése mellett folyamatos szociális tevékenységének középpontjában a legszegényebb családok és gyermekek támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll. Országszerte megtalálható 21 szociális és fejlesztő központján keresztül több mint 50 különálló szolgáltatással segíti a krízishelyzetbe került családokat, gyermekeket, hajléktalanokat, szenvedélybetegeket, illetve a segíti a hátrányok leküzdésében a munka világába való visszakerülésért küzdőket. Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint húsz év alatt 34 országban több mint 2000 projekten keresztül, több mint húszmilliárd forint értékben segítette eddig a bajbajutottakat – hetven százalékban a Kárpát-medencében. A természeti csapások és ember okozta krízisek károsultjainak segítése mellett 50 különböző szociális szolgáltatást nyújt hazánkban és határainkon túl. A több mint két évtized alatt munkájába bevont közel 10 ezer önkéntes mellett mára kétszáz munkatársa van, és 45 ezer támogató bizalmát tudhatja munkája mellett. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!