„Hogy mindnyájan egyek legyenek” – Történelmi jelentőségű nagygyűlést tart a CEC júliusban Budapesten

„Hogy mindnyájan egyek legyenek” – Történelmi jelentőségű nagygyűlést tart a CEC júliusban Budapesten

Share this content.

Budapest – Guy Liagre 2013. január 29-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Egyházak Konferenciája (Conference of European Churches, CEC) július 3. és 8. között Budapesten tartja 14. nagygyűlését. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Guy Liagre, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) főtitkára, és Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 115 tagegyházat képviselő CEC idei konferenciája történelmi jelentőségűnek mondható, hiszen két fő céllal érkezik a mintegy 4-500 résztvevő: egyrészt a szervezetnek meg kell határoznia, vagyis meg kell találnia a helyét a változó Európában, másrészt újjá kell szerveznie magát.

Reménység szerint a konferencia után az ökumenikus szervezet hatékonyabban töltheti be feladatát, vagyis a tagegyházak képviseletét az európai kontinensen. A szervezet céljaként a főtitkár azt hangsúlyozta, hogy a keresztyének hangja hallható legyen Európában.

Guy Liagre a szervezet céljának nevezte, hogy „a keresztények hangja hallható legyen Európában”, ehhez pedig „egységesen kell megszólalniuk és cselekedniük”, és meg kell határozniuk a helyüket a változó európai környezetben.

Az MTI kérdésére a CEC főtitkára a kontinensen tapasztalható migrációs folyamatokkal kapcsolatban elmondta: a szervezet egyik bizottságának álláspontja szerint Európa keresztény kontinens, amelynek társadalmai vallási értelemben plurálissá váltak, 2050-ben az előrejelzések szerint Európa népességének mintegy 8 százalékát muzulmánok alkotják majd. Ezért a nem keresztény hitűekkel szemben „az egyetlen módszer a dialógus”, amelynek során „elvárjuk, hogy tiszteletben tartsák a keresztények hitét”, de ezzel együtt a keresztényeknek is el kell fogadniuk a máshitűek véleményét - jegyezte meg.

Rámutatott: a CEC ökumenikus chartája szerint megvan az emberek joga arra, hogy áttérjenek egy másik hitre, ezért el kell fogadni, hogy muzulmánok lehetnek keresztényekké és keresztények is lehetnek muzulmánokká.

Hozzátette: jövő héten Varsóban találkoznak az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) képviselőivel, így Erdő Péter bíborossal, a CCEE elnökével is, aki a júliusi találkozó egyik díszvendége lesz.

A sajtótájékoztatón a CEC főtitkára megemlítette: a szervezetet 1959-ben alapították, amikor „Kelet és Nyugat között a kapcsolat meglehetősen nehézkes volt”, ezért az első találkozót egy hajón tartották a Balti-tengeren, mivel a nyílt víz „nem tartozott se Kelethez, se Nyugathoz”.

Guy Liagre elmondta: a CEC Genfben, Brüsszelben és Strasbourgban tart fenn központi irodát, Genfben az Egyházak Világtanácsával szoros a kooperáció többek között a teológusképzésben. Az Európa Tanáccsal működik együtt a strasbourgi irodájuk, amely emberjogi és etikai kérdésekkel foglalkozik, Brüsszelben pedig az egyházak és az uniós intézmények közötti kapcsolatokat ápolják.

Kitért arra, hogy a közelmúltban jelent meg kiadványuk az emberjogi kérdésről, ezenkívül a családokkal kapcsolatos szabályozásról is adtak ki könyvet, amelyben hangsúlyozzák, a társadalom alapja a jó család, de egyúttal azt is figyelembe veszik, hogy sokan nőnek fel csonka családban.

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára elmondta: a MEÖT idén 70 éves, ezt egyebek mellett a CEC budapesti nagygyűlésével ünneplik, és segítik is a találkozó megrendezését.

A sajtótájékoztató hangfelvétele a mellékelt felvételen meghallgatható.

Csatolt állományok: 20130129 CEC sajtaj.mp3 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!