Beiktatták tisztségükbe az unitárius egyház magyarországi vezetőit - Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelő is köszöntőt mondott

Beiktatták tisztségükbe az unitárius egyház magyarországi vezetőit - Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelő is köszöntőt mondott

Share this content.

Budapest – Ünnepi istentisztelet keretében beiktatták tisztségükbe a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének nemrég megválasztott vezetőit a Budapesti Unitárius Egyházközség Nagy Ignác utcai templomában – közölte a felekezet magyarországi egyházkerületének elnöksége szerdán az MTI-vel. Az alkalmon Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője a reformáció közelgő 500. évfordulójára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy reformátusoknak, evangélikusoknak és unitáriusoknak együtt kell megmutatniuk, mit jelent a protestáns erkölcs és etika a mai Magyarországon. Forrás: MTI, fotó: unitarius.net, Aranyossy György.

Mint írták, a püspöki helynöki tisztséget Kászoni József lelkész tölti be, a főgondnok, azaz az egyházkerület világi elnöke pedig Elekes Botond maradt. Felügyelő gondnoknak Barabássy Sándort, egyházkerületi jegyzőnek Szent-Iványi Ilonát, közügyigazgatónak pedig Máté Ernőt iktatták be - tették hozzá.
Beszámoltak arról, hogy az unitárius vezetőket levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök. Úgy fogalmazott: „Önök élő példái annak, hogy a keresztyénség hatalmas erőket szabadít fel az emberekben, és képessé teszi őket olyan feladatok megoldására, melyre a hitük nélkül képtelenek lennének. Ezért meggyőződésem, hogy keresztyénség nélkül nem állíthatjuk vissza a munka becsületét, a család és az otthon szentségét, a versenyben lemaradtak iránti együttérzést és támogatást.”
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntő szavait a szombati ünnepségen Csallóközi Zoltán kabinetfőnök tolmácsolta a közlemény szerint. Horváth János (Fidesz), az Országgyűlés korelnöke „az unitárius Wallenbergre”, a zsidó emberek százait megmentő Szent-Iványi Sándor lelkészre emlékezett, akivel 1945 és 1947 között parlamenti képviselőtársak voltak. Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője a reformáció közelgő 500. évfordulójára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy reformátusoknak, evangélikusoknak és unitáriusoknak együtt kell megmutatniuk, mit jelent a protestáns erkölcs és etika a mai Magyarországon.
Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka az egyházak felelősségéről és nemzetmegtartó erejéről beszélt. A rendezvényen köszöntőt mondott Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.
Az unitárius egyház közölte: Elekes Botond újraválasztott főgondnok az elmúlt időszak legjelentősebb eredményének nevezte az ünnepélyes beiktatáson az egységes Magyar Unitárius Egyház 2012. júniusi megalakulását, az erdélyi és magyarországi egyházrész egyesítését.
A főgondnok szerint „az elkövetkezendő időszakban sokkal inkább vállalnunk kell, hangot kell adnunk vallásunk talán legismertebb értékének, az unitarizmust jellemző toleranciának”, mert „mi, unitáriusok, abban hiszünk, hogy minden ember Isten és törvény előtt egyenlő”.
Kászoni József püspöki helynök prédikációjában felidézte a vallásszabadság törvényének 1568. január 13-án, a tordai országgyűlésen történt elfogadását, amely egyúttal a Magyar Unitárius Egyház születését is jelenti.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!