IgeIdő - napi meditáció

Július 3.
"És ekkor egy ember így kiáltott a sokaságból: Mester, kérlek, tekints a fiamra, mert ő az én egyetlenem." (Lk 9,38)

Tekintsetek a Fiamra

Ki kell használni az alkalmat. Talán soha többé nem lesz ilyen lehetőség, amikor a gyógyítás hatalmával bíró Jézus arra jár, és talán meggyógyítja majd a fiút, akit "időnként valami lélek ragad meg". Valószínűleg mi is ezt kérnénk az apa helyében. Talán végiggondolnánk, hogy igazság szerint Jézustól kérhetnénk valami lelkibb dolgot is, olyat, amit tényleg csak az Isten Fiától lehet kérni és kapni. Például bűntől való szabadulást, üdvösséget vagy hasonlót. De amikor olyan nagy a betegség, mint annál a fiúnál, érthető lenne, ha azt mondanánk: az most ráér, először ezt a sürgető "betegséget" kell kezelni. Pedig nincs sürgetőbb kérdés, mint az üdvösségünk, a bűnből való szabadulásunk kérdése! Sürgető, mert mi pontosan tudjuk, milyen lélek gyötör meg bennünket, vagy kápráztat el, hogy elterelje a figyelmet a Szabadítóról. A Sátán vet minket tűzbe és vízbe, főleg, amikor valahogyan túl közel kerülünk Jézus szeretetéhez. Olyankor akar bennünket leginkább beszámíthatatlannak, menthetetlennek feltüntetni, hogy kétségbeessünk. Használjuk hát ki jól az alkalmat, amikor az Úr a közelünkbe jön.
Az az apa féltő aggodalommal kiált Jézus után: "Tekints a fiamra, mert ő az én egyetlenem!" De ma igazában az Isten kiált: tekintsetek ti az én fiamra, aki a Golgotán van, mert ő az én egyetlenem! Tiértetek adom oda, kész vagyok tiértetek elveszejteni, mert ő a ti igazi egyetlenetek is, az egyetlen esélyetek! Nélküle minden erőfeszítéssel is csak belehalni tudtok az életbe. Kérjétek tőle azt, amit igazán csak ő adhat nektek. Kérjetek tőle végre életet, örökkévalót! Kérjetek tőle Szentlelket, hogy megújuljatok! Kérjetek tőle teljes gyógyulást!
Jézus keményen és keserűen válaszol az apa kérésére. De azután kiűzi azt a lelket a gyötrődőből. Sok egyéb mellett azért is, mert majd talán az az apa is ott csodálkozik a golgotai kereszt alatt, miközben tekintetét arra a Fiúra veti: "Hatalma volt ördögöt kiűzni, csodát tenni: isteni erő volt az! Hogy kerül most a keresztre? Miért hagyja, miért nem tesz most csodát?"
Tekintsetek a Fiamra, mert ott a kereszten cselekszi a legnagyobb csodát!


Szerző: Blatniczky János Dániel

 

Az IgeIdő kötet tartalma