IgeIdő - napi meditáció

Július 12.
"Megkérdezték tőle a katonák is: Mi pedig mit tegyünk? Nekik ezt felelte: Senkit ne bántalmazzatok, senkit meg ne zsaroljatok...!" (Lk 3,14)

Útbaigazítás

Keresztelő János mondatait halljuk ebben az igeszakaszban. A sokaság megkérdezi tőle, mit tegyenek, hogy bűneik miatt ne vesszenek el. Ő körbenéz, hogy kik a hallgatói, és nem általánosságban, hanem a kérdezők "hivatása" szerint válaszol. A katonákhoz szól ezzel a mondattal. Ebben a korban a zsoldosok - mintegy fizetésük kiegészítéseként - elvehették az legyőzöttektől az értékeiket, ha sikeresek voltak a háborúkban, fegyveres konfliktusokban.
Minden erőszakszervezetről a hatalom jut eszünkbe, a hatalom megtartása fegyverrel, vérrel, áldozatokkal. A világ nem változott, ma is sok helyen áldemokrácia mögött a hatalom fegyverei állnak.
Érdekes Keresztelő János gondolata, aki tudja, hogy ezen a világi "renden" nem lehet változtatni: megmaradhattok katonáknak, de ne kívánjatok többet, mint a zsoldotok. Nem forgatja fel az akkori társadalmi viszonyokat, csak a súlyos bűnökre figyelmeztet.
Sokszor mi is szeretnénk határozott válaszokat kapni az életünkkel vagy a munkánkkal kapcsolatban. Határozott útbaigazítást, ami nem bizonytalan, langyos álláspont, hanem konkrét és nekünk szóló.
Life coach-okat, személyes tanácsadókat keresnek kortársaink nem kevés pénzért, de tanácsokat várnak barátoktól, ismerősöktől és ismeretlenektől is az online világban. Hátha valaki megmondja, mi az, ami nem tökéletes az életünkben: miért nem vagyunk sikeresek lélekben és anyagiakban, miért nem érezzük magunkat jól ebben a világban?
Jó helyen keressük az útbaigazítást? Egyáltalán jó úton vagyunk? Akinek van GPS-készüléke az autójában, sokszor hallja a gép hangszórójából: újratervezem az útvonalat.
Tervezzük valóban mi is újra az útvonalat a Teremtő segítségével, meghallva az útirányt - mert meg fogjuk hallani, de nem onnan, ahonnan mai gondolkodásunkkal várjuk.
Az "új" szövetség embereként úgy élhetnénk, mint akire Keresztelő János mutat: "aki tűzzel keresztel" majd - Jézus. Aki nemcsak a bűnöket látja, nemcsak ítéletet, hanem kegyelmet hirdet. Nála nem az a lényeges, hogy kik voltunk, hanem hogy ki lehet belőlünk, ha megtaláljuk a helyes utat.


Szerző: Fülöp Attila

 

Az IgeIdő kötet tartalma