Életmentés – talán utoljára?

Életmentés – talán utoljára?

Share this content.

Miskolc – Sokakat elgondolkodtatott az a hír, amely bejárta az egész országot, miszerint a miskolci megyei kórház előtt elhelyezett csecsemőmentő inkubátorban egy pici fiút találtak. A hír értékét növelte az az érzés, amit ez a történet hordoz magában, s az is, hogy 2001 óta, amióta az inkubátor kihelyezésre került, ez a gyermek a 10. a sorban, akinek élete furcsamód itt és így kezdődik. Szöveg és fotó: Molnár József

 

Lamentálhatunk azon, hogy vajon miért nem kell egy egészséges csecsemő a szülőknek, hogy vajon miért nem várták őt, mi vezet oda egy szülőt, hogy így gondoskodjon a gyermekéről. Mert bármilyen érdekes és különleges, szeretetlennek tűnő is, és nem hétköznapi vagy megszokott a gondoskodás ezen formája, mégis jobb döntés a kert végi árnyékszéknél vagy bármilyen csecsemőgyilkosságnál.

Hogy az édesanya valaha is megbánja-e ezt, nem tudjuk, de azt igen, hogy a kis élet megmaradt. S van-e ennél fontosabb? Azt hiszem, nincs. Az élet Ura életet adott, s az anya nem mondott ellen a Teremtő akaratának, csak átruházta ezt az ajándékot másra. Hiszem, hogy nincs felhatalmazásunk arra, hogy mindezt megítéljük! De imádkozhatunk azért, hogy az anya döntése ne keresztként nyomja a lelkét, hanem alakuljon úgy az élete, hogy anyai hivatását később egy új élet közelében a valóságban is betölthesse.

De elképzelhető, hogy ez a kis élet volt az utolsó abban a bizonyos inkubátorban, hiszen az Európai Unió Daphne programjának jelentése szerint gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok, gyerekdobozok, amelyeket Magyarországon is alkalmaznak. Herczog Mária szociológus szerint semmi sem bizonyítja, hogy a dobozok segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat.

Egy jó barátom az uniós hír hallatán ezt a kérdést tette fel: „Ez komoly?” Sajnos az. Igen, lehet, hogy ez volt itt, így utoljára az életmentés!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!