Alaphang, összhang, visszhang – A Dunántúli Harangszóról beszélgettünk Kovács Lászlóval és Koczor Györggyel

Alaphang, összhang, visszhang – A Dunántúli Harangszóról beszélgettünk Kovács Lászlóval és Koczor Györggyel

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: DH
Győr – A Dunántúli Harangszó a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület kerületi lapjaként jelenik meg. Kovács László főszerkesztővel és Koczor György szerkesztővel, terjesztési felelőssel beszélgettünk a lap koncepciójáról, olvasottságáról, finanszírozásáról és a jövőbeli tervekről.

 

 A Dunántúli Harangszó kerületi lapként működik. Hány példányszámban nyomtatjátok és mennyi fogy el a kiadványból?

Koczor György: – A DH kerületi kiadású lap, elsősorban kerületünk tagjainak készül. Ezt az eddigi lapstruktúra is mutatja, hiszen az újság felét a minket érintő hírek foglalták el. De egyre inkább törekszünk arra, hogy az országos érdeklődést is elérjük. Jelenleg 1.200 példány készül, melyből közel 1.000 példányt küldünk ki a megrendelőknek és az ország összes evangélikus intézményének. A maradék példányokat különböző eseményeken osztjuk szét, amivel több új előfizetőt szoktunk nyerni.

– Készült-e az olvasókról valamilyen felmérés? A kerületen kívül van-e a lap iránt számottevő érdeklődés?

KGY: – Lapunkat az egyházkerületen kívül – beleértve az intézményeket is – majd’ 300-an megkapják, és reméljük, hogy még többen olvassák.

– Mi a lap alapkoncepciója?

Kovács László: – A lap minden száma három egymást követő, és sorrendjében föl nem cserélhető lépcsőt igyekszik végig járni: alaphang, összhang, visszhang. Az alaphang Isten igéje, rövid igemagyarázatként. Ezt követi az Egyház kétezer éves tanításával való összhang, teológiai, vagy egyháztörténeti tanulmány formájában. Minden egyéb, ami kerületünkben történik, az előző kettőre adott visszhang egyházi életünkben. Szeretnénk a lutheri evangélikus tanítást komolyan vevő, igényes és érthető tartalommal segíteni olvasóinkat a tájékozódásban és ismereteik bővítésében, hiszen a tanulásra mindig szükségünk van.

KGY: – A terjesztés szempontjából az alapkoncepció az volt, hogy az összes dunántúli gyülekezetbe eljuttassuk és megismertessük az újságot. A mostani megrendelések alapján ez mintegy 75 százalékos mértékben sikerült is. Mivel újságunk missziói jellegű, ezért nem szeretnénk „belterjesek” lenni, így már kezdettől fogva országosan az összes evangélikus intézménybe eljuttattuk. Most, hogy eltelt egy év, szeretnénk továbblépni az országos érdeklődés felé.

– Terveztek-e mind tartalmi, mind formai téren valamilyen változást a következő évre?

KL: – Négy tartalmi oldallal bővül az újság. Az egyik oldalon a bibliaolvasó Útmutató havi igéinek alapján olvashatunk rövid meditációkat. A Dunántúli Harangszó korábban megjelent számainak olvasói közül többen jelezték, hogy hiányolják ezt. Egyházunk készül 2017-re, a lutheri reformáció kezdetének 500. évfordulójára. Magától értődő, hogy lapunk is legalább egy oldalt szán az ezzel kapcsolatos írások megjelentetésére. Egy oldalon pedig olyan, részben kevésbé, esetleg egyáltalán nem ismert idézeteket gyűjtünk csokorba, amelyek Luthertől valók, vagy őróla szólnak. A tartalmi bővülés negyedik oldala pedig szándéka szerint kilép egyházkerületünk határán, kitekintést ad a másik két egyházkerületre, de alkalmasint az evangélikus felekezet országhatárainkon túl zajló eseményeire, folyamataira is.

KGY: – Formai változást egyelőre nem tervezünk, hiszen jól bevált mind a méret, mind a belső szerkezet. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a címlap beszédes legyen, hiszen erről rövid meditáció is szerepel az első oldalon, illetve a hátoldalon harangokon keresztül reklámozzunk templomokat, gyülekezeteket. Ez jól illeszkedik a tartalmi elképzelésünkhöz is: láttatni azt, „aki” szól és hív.

 

Koczor György és Kovács László

– A lap finanszírozása milyen költségkeretből működik?

KGY: – Az újság megjelenésének alapfeltételét az egyházkerülettől kapott támogatás adja. Ezen felül a megrendelőktől adományokat kérünk. Ez ebben az esztendőben úgy alakul, hogy példányonként 1.500 Ft-ot kérünk befizetni. Azoktól a gyülekezetektől, illetve közösségektől, akik egyben rendelik meg a DH-t, 5 példány felett 1.300 Ft/db adomány befizetését kérjük. Természetesen a további adományokra is számítunk. Ezekből az összegekből tavaly megrendezhettük a Harangszó Napot, illetve egy különszámot is ki tudtunk adni.

Hogyan hirdetitek a kiadványt?

KGY: – A kiadványunkat csak az egyházi felületeken hirdetjük.

– Van-e arra terv, hogy a lapban több hirdetés jelenjen meg?

KGY: – Eddig is megvolt a lehetőség arra, hogy hirdetés jelenjen meg az újságban. Reméljük, hogy azzal, hogy a bővüléssel még színesebbé és közérdekűbbé válik újságunk, nagyobb érdeklődés lesz a hirdetési felületekre is. Persze mi is örülnénk, ha különböző vállalkozások, szolgáltatások hirdetéseiből tudnánk kiegészíteni a bevételeinket, hogy minél kevesebb teher essen a fő támogatónkra, azaz az egyházkerületre, és akár önfenntartók lehessünk.

– Végezetül mit tudhatunk meg a következő számról?

KL: – A következő szám 2015. március 1-én jelenik meg. Címlapján a homokbödögei, Árpád-kori korpuszt láthatjuk. Márciustól májusig a havi igékhez nyugdíjas lelkészek írják le gondolataikat. Az arcképben Végh Szabolcs mutatkozik be. A Gusztáv Adolf Segélyszolgálat munkáját hozzuk közelebb az egyházi életet bemutató oldalainkon. Egyelőre most ennyit kedvcsinálóként.

KGY: – Decemberi számunk felhívása alapján már megkezdődött a megrendelési adományok befizetése és az újabb megrendelők jelentkezése. Mivel évfordulón vagyunk, ezért az első számot minden eddigi előfizetőnk megkapja – ha azt nem jelezte másként.
Hadd használjam ki a lehetőséget arra, hogy egyrészt a megrendelés lehetőségére felhívjam a figyelmet, melyet a gyorgy.koczor@lutheran.hu címen lehet megtenni, illetve az UniCredit Bank 10918001-00000028-48030025 számlára való befizetéssel. (Közlemény rovatba kérjük a megrendelő nevét és címét beírni!)
Másrészt várjuk a hirdetéseket és olvasóink hozzászólását, ötleteit, képeit, nem csak a mostani számunkba.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!