Megújult a patinás iskolaépület Nyíregyházán

Megújult a patinás iskolaépület Nyíregyházán

Share this content.

Nyíregyháza – Régi álmuk vált valóra az elmúlt évben, ugyanis befejeződött az evangélikus általános iskola energetikai felújítása. Forrás: szon.hu

 

Több mint száz éve szolgálja az oktatás ügyét Nyíregyházán az evangélikus általános iskola épülete. A patinás iskola tavaly „megfiatalodott”, megújult.

„Régi álmunk vált valóra az elmúlt évben, ugyanis befejeződött az energetikai felújítás. Ennek keretében korszerűsödött a gázfűtés, a szakemberek felújították az elektromos hálózatot, nyílászárókat cseréltek, továbbá szigetelési munkákat is végeztek” – tájékoztatta szerkesztőségünket a munkálatokról Kocsisné Sárossy Emőke, a Túróczy Zoltán Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Egy modern kondenzációs kazánt is beszereltek, az elektromos felújítás részeként pedig energiatakarékosabb lámpatesteket és fénycsöveket, táblai lámpákat szereltek fel. Mindettől azt várjuk, hogy jelentősen csökkenjen az iskola üzemeltetésének költsége. Az energetikai beruházás mellett további felújításokat is sikerült végrehajtani az iskola önerejéből és az országos egyház támogatásából. Teljesen megújult a belső csapadék és szennyvíz elvezetése, megújultak az épület csatornái és ereszei. A műemlék épülethez tartozó vaskapu is megszépült a hozzá tartozó kerítéssel együtt. A szülők segítségével, anyagi áldozatvállalásukkal részben új burkolatot kapott az udvar, és sikerült kifesteni a tantermeket.

„Iskolánk már harmadik alkalommal szervezi meg a jövő tanévben az angol két tanítási nyelvű oktatást, amelyre már most nagy a jelentkezés. Ez azt igazolja, hogy igen nagy a szülőkben az igény az idegen nyelv korai iskoláskorban történő intenzív nyelvtanulásra” – folytatta az oktatási intézmény vezetője.

„A közeljövőben arra törekszünk, hogy a közelmúltban felszentelt evangélikus óvodába is bevezessük a két nyelven történő nevelő-oktató munkát. Az általános iskolában jelenleg párhuzamos osztályokban folyik az oktató-nevelő munka, a létszám évről évre nő, most közel 400 tanuló jár az iskolába. A két nyelvű oktatás mellett második tanéve folytatódik a tehetséggondozó matematika program szerinti oktatás. Az új emelt matematika kerettanterv alkalmazásával a már megkezdett tehetséggondozó program jól folytatható, az így beiskolázásra került tanulók az alsó tagozaton történő alapozás után heti 5 órában tanulhatják a matematikát felső tagozaton. Ehhez az intézmény pedagógusai által kidolgozott, újszerű ismereteket, játék elméletet és logikát tartalmazó helyi tanterv ad megfelelően kiegészített tananyagot és plusz ismereteket, felismerve a természettudományos tantárgyak oktatásának szükségszerűségét, ezzel is segítve későbbi középiskolai beiskolázást, a természettudományok felé elmozduló felsőfokú oktatásba való bekapcsolódást, pályaválasztását.”

Nyílt tanítási nap

A leendő első osztályos gyermekeket és szüleiket nyílt tanítási napra várja az oktatási intézmény február 6-án, szerdán 8 és 11 óra között. Az érdeklődők a 2. a és 2. b osztályokban tekinthetnek meg magyar nyelv és irodalom, matematika és angol nyelvi órákat.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!