2017. október 31. szabadnap lesz Berlinben is

2017. október 31. szabadnap lesz Berlinben is

Share this content.

Forrás: epd.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Berlin – Berlinben is 2017 reformáció napja szabadnap lesz. Ebben egyezett meg a Berlini Szenátus legutóbbi ülésén – adta hírül a tartomány sajtó- és információs szolgálata. A határozat szerint a szenátus támogatja a 2017-es Egyházi Napoknak (Kirchentag) a szövetségi fővárosban való megrendezését is.

A kelet-német tartományokban egyébként reformáció ünnepét törvényes szabadnapként ünneplik a németek. A Németországi Protestáns Egyház (EKD) azonban szeretné, ha minden egyes német szövetségi tartományban a reformáció napja szabadnap lenne, ezért aztán a szabadságolási szabályozás felülbírálását kezdeményezték. A tartományok miniszterelnökei pedig támogatták ezt a kezdeményezést. Észak-Rajna Vesztfáliáig minden nyugat-német tartomány ehhez hasonló, támogató határozatokat hozott meg.

A jubileummal a protestáns keresztények azt ünneplik meg, hogy 500 évvel ezelőtt Luther Márton (1483-1546) kiszögezte 95 tételét a wittenbergi Vártemplom kapujára. A 95 tétel élesen bírálta a búcsúcédulák árusítását és az akkori egyházi viszonyokat. Tételeinek nyilvánosságra hozatala 1517. október 31-én történt, ez a dátum számít a reformáció kezdetének.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!