„Adj innom!” – A Szent István-bazilikában tartott közös istentisztelettel vette kezdetét az ökumenikus imahét

„Adj innom!” – A Szent István-bazilikában tartott közös istentisztelettel vette kezdetét az ökumenikus imahét

Share this content.

Forrás: MTI, szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus / Zákeus Média Centrum, hang: Magyar Katolikus Rádió
Budapest – Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a keresztények egységéért tartott ökumenikus imahét 2015. január 18-án vasárnap a budapesti Szent István-bazilikában. Az alkalmon a Magyarországi Evangélikus Egyház hivatalos képviselője Gáncs Péter elnök-püspök volt, a liturgiában pedig Gregersen Labossa György is segédkezett, mint a Johannita Lovagrend káplánja. Az alkalmat Fischl Vilmos a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, evangélikus lelkész nyitotta meg bevezető szavaival. Elmondta, hogy az idei évi együttléteknek az „Adj innom!” (Jn 4,7) bibliai igéje lesz a mottója.

Az imahét idei anyagát a brazil ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai állították össze.

Az istentisztelet elején az előkészítő brazil csoport kérésének eleget téve a résztvevő egyházak képviselői a templomba való bevonulásukkor különböző formájú kancsókból vizet öntöttek egy nagy tálba. A vizeskancsók a gyülekezet sokszínűségét, a tálba öntött víz pedig az egyházak egységét szimbolizálta.

Videó:

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett rendezvényen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédében arra figyelmeztetett, fontos, hogy „a keresztények egységéért imádkozva eljussunk Krisztus titkának felismeréséhez, és életünket egyénileg és közösségileg is az ő akarata szerint igazítsuk.”

A bíboros a samáriai asszony János evangéliumából való történetét magyarázva kitért arra is: Isten irgalma éppen azért megrendítő, mert nem elfelejti, nem igazolja, nem mentegeti az emberi bűnt, nem mossa el a különbséget a jó és rossz között, hanem megbocsát a bűnösnek, és erőt ad neki, hogy megváltoztassa, megjavítsa életét, és így boldog lehessen. Ha nem volna különbség a jó és a rossz között, akkor nem is lenne helye a megrendítő és szabadító isteni irgalomnak – hangsúlyozta Erdő Péter.

​Videó:

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke igehirdetésében kiemelte, a Krisztus-hívők közös küldetése tanúskodni az evangéliumról, az örömhírről. Arról, hogy a „hamis vágyak és jogosnak tűnő csüggedések ellenére is van megoldás, öröm és reménység Isten egyszülött fiában, Jézus Krisztusban” - mondta. A református püspök a 42. zsoltárt magyarázva kiemelte, kell, hogy legyen „bátorságunk, erőnk, bölcsességünk továbbadni a zsoltár bíztatását: ne háborogj, hanem bízzál az Úrban, és hálát adsz még az ő szabadításáért”.     

​Videó:

A liturgiai szolgálatban részt vett Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a MEÖT alelnöke, aki imádságot mondott a gyülekezet tagjaival közösen. Szintén jelen voltak a MEÖT tagegyházainak vezetői, Kocsis Fülöp görög katolikus megyéspüspök, Pap János baptista egyházelnök, a MEÖT alelnöke, Khaled László metodista lelkész, Frank Hegedűs anglikán káplán, Kalota József ortodox érseki vikárius, a MEÖT alelnöke, Magyar István ortodox protoierej, Magyar Marius ortodox esperes, Vojiszlav Gality ortodox püspöki helynök, Jancsev Tancso ortodox protoierej, Pataky Albert pünkösdi egyházelnök, valamint Snell György püspök, a bazilika plébánosa.

​Videó:

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Ma már szerte a világon ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért a különböző felekezetű gyülekezetek. 

Fényképalbum:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!