Emlékezet-kiállítással vette kezdetét az ökumenikus imahét Pécsett

Emlékezet-kiállítással vette kezdetét az ökumenikus imahét Pécsett

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Pécs – 2015. január 18-án Pécsett, az evangélikus templomban tartották az ökumenikus imahét helyi nyitó istentiszteletét. Az ökumenikus összejövetel keretében a gyülekezeti kápolnában emlékezet-kiállítás is nyílt. Az önmagunk és másokra figyelés, azaz a közösség megélése és annak felelőssége került a középpontba.

„Adj innom” – fordul Jézus a samáriai asszonyhoz, aki nemcsak meglepődik, hanem zavartságában vissza is kérdez, hogy valóban tőle kér-e inni, hiszen Jézus zsidó volt. Jézus azonban nem fordul el tőle, sőt, éppen általa fogalmazza meg, hogy ő mindenkihez – aki az élő vizet óhajtja – eljött.

2015-ben az ökumenikus imahét mottója éppen ez a jézusi ige. Az, ami összeköt, ami nem a megkülönböztetésre, hanem a szeretet megbecsülésére, a megbocsátásra, az újrakezdés lehetőségére épül. A valós közösség egyik jele az, ha mindezt nem csak beszédben, találkozásban, hanem közös kiállásban is meg tudjuk fogalmazni.

Ennek jelét tapasztalhattuk meg a pécsi evangélikus templomban, az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén. Itt ugyanis nemcsak különböző felekezetek híveivel telt meg a templom – hogy együtt forduljanak az Úrhoz –, hanem a közösség egysége is tapinthatóvá vált.

Talán ennek legszemléltetőbb példája, hogy római katolikus, evangélikus, református, baptista, pünkösdista és még számos felekezet vezetői és tagjai a teljes imahét perselypénzének felajánlásával közösen segítik, hogy egy új közösségi hely, a szerb ortodox templom minél előbb megkezdhesse működését. Az előremutató irány mellett ugyanakkor másfajta, emlékezet-közösség is megfogalmazódott Pécsett.

A Pécsi Evangélikus Egyházközség az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvánnyal együttműködve a nyitó istentisztelet keretében mutatta be kiállítását, az Imák Auschwitz után című tárlatot. A korábban Budapesten, Győrött, majd Sopronban látható kiállításon öt felekezet imádságai, valamint művészek, a fohászok alapján alkotott művei hirdetik a múlt fájdalmát, valamint az arra adható reménységet, a közös imát Isten felé.

Az ökumenikus istentisztelet liturgiáját Ócsai Zoltán evangélikus lelkész vezette, a felolvasásban és imádságokban a római katolikus, református, metodista, pünkösdi, szerb ortodox lelkészek vettek részt. Kvanduk Frigyes katolikus plébános igehirdetési szolgálatában a huszadik század ideológiai megosztottságán keresztül szemléltette az ember-ember ellen való támadásának értelmetlenségét. A katolikus plébános rávilágított arra, hogy a megosztottság, a múló ideológiák mellé állás az Istentől való elfordulás jele. „Az ember megmérettetése nem az egyéni érdekek mentén élhető meg, hanem Jézus életén keresztül, hiszen ez az egy és igaz mérce, mely maga az igazság" – fogalmazott. A kiállítást Stark András, a Pécsi Izraelita Hitközség világi elöljárója nyitotta meg.

Az ökumenikus imahetet követően a jelenlévők megtekintették az emlékezet-kiállítást, valamint közös agapén vettek részt.

Imák Auschwitz után
Pécsi Evangélikus Egyházközség kápolnája (Dischka Győző u. 4-6.)
2015. január 18 – február 15.
A belépés díjtalan.


Felekezeti résztvevők: Fabiny Tamás – evangélikus püspök, Fischl Vilmos – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Frölich Róbert – főrabbi, Gáncs Péter – evangélikus elnök-püspök, Papp János – baptista elnök, Róna Tamás – rabbi, Steinbach József – református püspök, Szabó István – református püspök, Varga Mátyás – bencés szerzetes, Várszegi Asztrik – pannonhalmi főapát, Verő Tamás – rabbi.

Képzőművészek: Benczúr Emese képzőművész, Haász István festőművész, Haraszty István szobrász, kinetikus művész, Klimó Károly festőművész, Konok Tamás festőművész, Krajcsovics Éva festőművész, Lovas Ilona képzőművész, Matzon Ákos festőművész, Nádler István festőművész, Szüts Miklós festőművész Tölg-Molnár Zoltán festőművész, Vojnich Erzsébet festőművész

Zene: Kurtág György – zeneszerző, zongoraművész, Szent Efrém Férfikar.

Kurátor: Galambos Ádám – evangélikus teológus.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!