A magyar kultúra napja Londonban – Filmet mutatnak be Pátkai Róbert evangélikus püspök életéről

A magyar kultúra napja Londonban – Filmet mutatnak be Pátkai Róbert evangélikus püspök életéről

Share this content.

Forrás: Kerényi László, balassiintezet.hu
London – 2015. január 22-én, a magyar kultúra napján a Londoni Magyar Kulturális Központban levetítik a Kerényi László és Kerényi Dávid nevével jegyzett Pátkai püspök /Irsától Londonig/ című filmet.

Pátkai Róbert evangélikus püspök 1930-ban született Budapesten.
Közpiskolai éveit Szászrégenben (a mai Románia területén) és Békéscsabán töltötte, majd Sopronban és Budapesten teológiai tanulmányokat végzett. Tanuló évei alatt a vasútnál és nyaranta a mezőgazdaságban dolgozott, hogy eltartsa magát. 1954-es fölszentelése után segédlelkésszé és esperesi titkárrá nevezték ki a Pest megyei Albertirsán.

Az 1956-os forradalom és szabadságarc alatt a Forradalmi Bizottság elnöke volt Albertirsán, majd azt követően a teljes ceglédi járáskörzetben, egészen a forradalom kilenc nappal későbbi leveréséig. A forradalmat követő megtorló vallatások és bebörtönzések elől külföldre volt kénytelen menekülni.

Pátkai Róbert 1956 késő novemberében érkezett Londonba, ahol a Magyarországi Evangélikus Egyház plébánosa lett. Néhány évvel később, a magyar egyházközösségben folytatott tevékenységével párhuzamosan felkérték, hogy a londoni angolnyelvű evangélikus gyülekezet lelkésze legyen, majd nem sokkal később esperessé, végül pedig az Egyesült Királyság Angolnyelvű Evangélikus Egyházának püspökévé nevezték ki. Emellett az angliai evangélikus felekezeteket összefogó Evangélikus Tanács titkára majd elnöke lett.
Lelkiismeretes elnöki munkásságának köszönhetően az Országos Evangélikus Egyház példátlanul jó viszonyt tudott kialakítani az Anglikán Egyházzal. Tevékenységének elismeréseként 1998-ban a canterbury-i érsek a Szent Ágoston Kereszt elnevezésű magas egyházi kitüntetésben részesítette, majd 2010-ben a Magyarországi Evangélikus Egyház az Ordass Lajos püspökről elnevezett díjjal jutalmazta.

Egyházi tevékenysége és kötelezettségei mellett 1966 és 1993 között az amerikai Lutheran Hour evangélikus rádiómisszió, Magyarországra sugárzott adásában egyházi műsort vezetett, emellett hosszú ideig evangélikus tanórákat tartott egy észak-londoni Római Katolikus Papneveldében, valamint a Külföldön Élő Magyar Lelkigondozók Közösségének titkári, majd elnöki posztját is betöltötte.

Az 1990-es évek elején a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) első elnökének választotta. A magyar közösségért tett áldozatos munkájának elismeréseként a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét majd Középkeresztjét is elnyerte.
Pátkai Róbert továbbá közreműködött a Brit-Magyar Baráti Társaság, a Magyarok Világszövetsége, valamint a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének tevékenységében.

Pátkai Róbert feleségével, Erzsébettel, három gyermeket neveltek fel, iker fiaikat Róbertet és Tamást, valamint lányukat Juliannát.

Pátkai püspök / Irsától Londonig

hossz: 52'

gyártás éve: 2012-2014

műfaj: portré

rendező: Kerényi László

operatőr: Kerényi László

forgatókönyvíró: Kerényi László

gyártó cég: davidfilm

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!