Bénye-Gomba evangélikus-református kézfogása – Az első imaheti közös istentisztelet

Bénye-Gomba evangélikus-református kézfogása – Az első imaheti közös istentisztelet

Share this content.

Szöveg: Buday Zsolt, fotó: Süle Zsolt
Bénye – Gomba – A hagyományok régi története szerint a bényeiek háromszáz éve mind evangélikusok, nincs is ott más felekezetnek temploma. Hasonlóképpen a gombaiak is mind reformátusok, akik túlélték valahogy a láposban a törökdúlást. A megmaradt lakosság körében kisebbségbe kerültek a katolikusok. A falunak két temploma van.

A mai világ azonban változik. Az idők múlásával Bényén is egyre több más felekezetű ember talált otthont magának, és Gombán is lettek evangélikusok, nemcsak odaköltözéssel, házasodással, hanem a fővárosból való kimenekülés okán is. Helyben lakó lelkész eddig azonban csak a református tiszteletes volt, hiszen a katolikus pap Úriból jött mindig át.

Tavaly nyár végén azonban - már évek óta ott letelepedett lányáék közelébe - odaköltözött a volt kispesti evangélikus lelkipásztor, Széll Bulcsú, aki missziói lelkesedéséhez híven nem maradt passzív. Becsatlakozva a bényei evangélikus gyülekezetbe segít Buday Zsolt lelkésznek a hitoktatásban, a megfáradt lelkű emberek hitének fényesítésében, és természetesen a valaha evangélikus gombaiakban is próbálja feléleszteni a felekezeti identitás fontosságát. Havonta tart saját házánál is házi istentiszteletet, hogy akik nem tudnak átjárni Bényére templomba, azok se maradjanak evangélikus igehirdetés nélkül.

A gombai református gyülekezet tagjaival az elmúlt években egyre jobban sikerült kiolvasztani a korábbi évtizedek, évszázadok hagyományosan fagyos viszonyú egymás mellett élését. Eljött hát az ideje annak, hogy a két gyülekezet közösen, együtt, ökumenikus imaheti istentiszteleten is részt vegyen, ahol Isten igéjét az immár gombai lakosú nyugdíjas evangélikus lelkész Széll Bulcsú hirdette, énekkari szolgálattal pedig az ugyancsak evangélikus, bényei Matána kórus szolgált.

A bensőséges légkörű közös istentisztelet után a gombai református gyülekezet - Ács Mihály helybéli tiszteletes személyében - további együttlétre, szeretetvendégségre invitálta a külön busszal áthozott bényei híveket. A testvéri közösség végén Kopcsándi Károlyné bényei felügyelőasszony fújta meg a trombitát: hogy a vendégszeretettel vissza ne éljünk, ideje volt hazatérnünk.

Széll Bulcsú lelkész sajnos másnap kórházba került, de a minden este megtartott imaheti alkalmak alatt - felekezetre való tekintet nélkül - imádkozik most érte legalább két falu istenfélő közössége.

Címkék: Bénye - Gomba - imahét - ökumené -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!