Saját templomaikban kezdték az imahetet a felekezetek Egerben

Saját templomaikban kezdték az imahetet a felekezetek Egerben

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, videó: Szent István Televízió
Eger – Egerben az imahét nyitónapján hagyományosan minden felekezet saját templomában, saját liturgiával kezdte a hétnapos imaalkalmat. Közös istentiszteletekre – a történelmi egyházak részvételével – az ezt követő napokban kerül sor.

Az egri bazilikában Csizmadia István plébános mutatott be szentmisét. Homíliájában rámutatott: az Isten hívására adott emberi válaszok a különböző korokban, kultúrákban eltérően jelennek meg.

A pogányok a természet erőit istenségekkel azonosították, felismerték, hogy ők a kicsik, a fölöttük álló hatalmak pedig a nagyok.  A zsidók felismerték saját teremtményi voltukat, számukra már egy személyes teremtő Isten létezik, aki felé hálával és dicsőítéssel fordulnak. A keresztények istendicsőítésének motívumai között ez az előző kettő is megtalálható, ugyanakkor mi, keresztények, elsősorban a megváltottságunkra alapozzuk Istent dicsőítő, Istent kereső életünket. Ez fontosabb a teremtettségnél: Isten barátaivá, fiaivá, Jézus Krisztus testvéreivé válást jelent – hangsúlyozta a plébános.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!