Lehetőség a változásra – Ökumenikus imaheti záró alkalom Miskolcon

Lehetőség a változásra – Ökumenikus imaheti záró alkalom Miskolcon

Share this content.

Forrás: tirek.hu, szöveg: Kojsza Péter
Miskolc – A Krisztus-hívők egységéért imádkoztak múlt héten szerte a világon és közös istentiszteleteket tartottak a különböző felekezetű gyülekezetek. Az Ökumenikus Imahét témáját a brazíliai keresztyének dolgozták ki, mottója Jézus kérése a samáriai asszonyhoz volt: „Adj innom!" (Jn 4,7) Az országos programhoz Miskolcon is csatlakoztak, minden este más-más gyülekezet templomában találkoztak a testvérek.

A miskolci programsorozat záró alkalmát vasárnap délután a Minorita templomban tartották, ahol a samáriai asszony története alapján a változásról beszélt Csomós József. A református püspök igehirdetésében úgy fogalmazott: „Isten szándéka szerint van lehetőség a változásra a családban, munkahelyen, városban, és a nemzetben is”.

A változás csak akkor lehetséges, ha le tudjuk tenni megszokott vödreinket, amivel úgy gondoljuk, hogy mindennapjainkhoz az éltető vizet visszük. Ha le tudjuk tenni saját megoldásainkat, és egyetlen megoldásként a Názáreti Jézust fogadjuk el. A változás keresésében Jézus az egyetlen lehetőség – mondta az igehirdető, majd kiemelte: az Úr azért gyűjt bennünket egybe, hogy észrevegyük a változás lehetőségét, és ezt az örömhírt másoknak is átadjuk.

Az Ökumenikus Imahetet 1908 óta rendezik meg, és mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon. Anyagát ezúttal a brazil ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács tagjai állították össze. Az idei rendezvénysorozat bibliai mottója János evangéliumából, a samáriai asszony történetéből vett idézet volt.

A vasárnapi, ünnepi szertartáson esti imádságot tartottak, az aktuális igerészéhez kapcsolódva a résztvevő egyházak lelkipásztorai szolgáltak és a négy történelmi egyház képviselője – Orosz Atanáz görög katolikus püspök,  Palánki Ferenc egri római katolikus segédpüspök, Sándor Frigyes tiszteletbeli evangélikus esperes és Csomós József református püspök – mondott áldást. Igeolvasással Szuhánszky István metodista lelkész szolgált imádkozva a hit egységéért és a Szentlélek közösségéért.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!