Cuvée oecumenica – Villáminterjú Gáncs Péter elnök-püspökkel az ökumenikus imahét után

Cuvée oecumenica – Villáminterjú Gáncs Péter elnök-püspökkel az ökumenikus imahét után

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Walkó Ádám
Budapest – Az Evangélikus Élet által készített villáminterjúban Gáncs Péter püspök hangsúlyozta: az ökumené nem merülhet ki az egyhetes, „kampányjellegű” találkozósorozatban. „Az „ora et labora” jegyében szép dolog közös imádsággal kezdeni az évet, de az esztendő többi részében sem szabad elhanyagolni az összefogást, tovább kell dolgoznunk” – mondta.

– Az ökumenikus imahét jelmondata idén az „Adj innom!” ige volt. Püspök úr több alkalmon is részt vett az országban, tapasztalatai szerint mennyire szomjúhozták az emberek a közös imaforrást?

– Úgy éreztem, elég nagy volt a látogatottságuk az alkalmaknak. A nyitó istentiszteleten a Szent István bazilikában, kedden a szegedi dómban vagy a záró vasárnap a keresztény–zsidó imaórán a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templomban sokan gyűltek össze meríteni a közös kehelyből, amelyet különböző forrásokból töltöttünk meg. Az „ökumenikus cuvée” jó lehetőség, hogy Isten igéjének ízeit egyesítsük, és az imák után a fehér asztal mellett folytassuk a diskurálást.

– Az egyházi „csúcstalálkozók”, a felülről jövő kezdeményezések és közös rendezvények folytatódnak-e később?

– Az ökumené nem merülhet ki az egyhetes, „kampányjellegű” találkozósorozatban. Jó alapozás azonban az imahét, és biztató, hogy számos helyen rendszeresen összegyűlnek a különböző gyülekezetek lelkészei. Pünkösd hétfője például ökumenikus ünneppé szervezhető. Ősszel lesz Szegeden a Tágas tér fesztivál, amelyen összefoghatnak a keresztény gyülekezetek. Fontos, hogy legyen folytatása az imahétnek. Az „ora et labora” jegyében szép dolog közös imádsággal kezdeni az évet, de az esztendő többi részében sem szabad elhanyagolni az összefogást, tovább kell dolgoznunk. Erre jó lehetőséget kínál ősszel a teremtés hetének ökumenikus megrendezése.

– Az összefogás támogatottsága széles körű, szavakban és tettekben is. Ellenérzéssel, netán elutasítással találkozott-e az imahéten?

– Közvetlenül nem találkoztam ilyen felhangokkal. Nyílt titok azonban, hogy vannak olyan kissé fundamentalista protestáns közösségek, különösen a református egyházban, amelyek nem vesznek részt az ökumenikus imahéten, nem tudják vállalni ezt a fajta közösséget katolikus testvéreinkkel. Ők inkább a január első hetében tartott Aliansz-imahetet szokták tartani, ahol a katolikusok nincsenek jelen. Sajnálatos és furcsa, hogy az egységért nem tudunk egy időpontban imádkozni, hogy a két januári imahét nem igazán tud találkozni. Van olyan hely, ahol mind a kettőt ünneplik, de a disszonáns hangokat kárlenne elhallgatni. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!