P8 Bibliaiskola: Istenről beszélni már önmagában is blaszfémia

P8 Bibliaiskola: Istenről beszélni már önmagában is blaszfémia

Share this content.

Budapest – A „pesti nyolc” bibliaiskolájának második félévi nyitóelőadásán, február 5-én, kedden este a józsefvárosi gyülekezet volt a vendéglátó. Dr. Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rendszeres teológiai tanszékének docense „A rejtőzködő Isten” címmel tartott előadást. Szöveg: Románné Bolba Márta

Meghökkentő gondolattal kezdődött az előadás: Istenről beszélni már önmagában is blaszfémia. Ha az istenkeresés folyamatát akarjuk érzékeltetni, segítségünkre lehet egy kép: egy csónakban ülünk a végtelen tengeren, és azt kérdezzük, honnan jönnek a hullámok. Mígnem rájövünk, hogy maga a csónak is hullámokat ver, mi is részesei vagyunk a hullámverésnek. Ha Odüsszeusz a tengeren odakötöztette magát az árbochoz, s befogta embereinek fülét, hogy megóvja őket a szirének énekétől, mit kéne tennünk, amikor megközelítjük a Lét alapját, a világ életének forrását, hogy fel ne perzseljen bennünket? A zsidó hagyomány őrzi a megközelíthetetlenség nyomait, ahogy kimondhatatlanná teszi a Nevet. Ha közel kerül valaki Istenhez, talán nem is szavak törnek fel belőle először, az egész élete bele fog remegni. Ez a zsidók igazsága: csak személyesen, teljes kitettséggel, kockázatvállalással érdemes találkozni Istennel. Ilyenek a bibliai találkozások: Ábrahám, Mózes vagy Sámuel találkozik vele, hall valamit és hisz. A találkozás hatással van az életére, meghatározó. Ézsaiás így nevezi meg őt: bizony, elrejtőzködő Isten vagy, Jeremiás szerint „olyan vagy hozzám, mint a csalóka patak” (Jer 15,18). Isten tökéletesen kiszámíthatatlan, megérdemeletlen ajándék. Elrejtőzik, majd kinyílik, kinyilatkoztatja magát. Az elrejtőzködő Isten Jézusban sem fedi fel magát. Meg kell küzdenünk Jézus megértéséért. Jézus igehirdetése is példázatokban adatik, úgy beszél Isten országáról, hogy az olyan, mint... A nyelv határait feszegetve, hihetetlenül dinamikusan fogalmaz, azt mondja, „elközelített” az Isten országa, a mindenkori mostban, e pillanatban.

sorozat programja letölthető honlapunkról.

A pesti nyolc bibliaiskolájának tavaszi félévi második előadásán, február 19-én, kedden 19.30-kor a kőbányai gyülekezet lesz a vendéglátó; a helyszín az Országos Iroda utcáról nyíló terme (1085 Budapest, Üllői út 24.). Dr. Jutta Hausmann, az Evangélikus Hittudományi Egyetem ószövetségi tanszékének professzora Memento mori címmel tart előadást. Mindenkit szeretettel várunk.

 

 

Csatolt állományok: Bibliaiskola2félév szórólap.doc -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!