A kárpátaljai egyház támogatása – Interjú Barbara Rudolph egyházi főtanácsossal

A kárpátaljai egyház támogatása – Interjú Barbara Rudolph egyházi főtanácsossal

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Czenthe Miklós, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Barbara Rudolph egyházi főtanácsosnak, a Rajna-vidéki Protestáns Egyház ökumenikus osztályvezetőjének az Evangélikus Élet írásban tett fel kérdéseket, és ő már aznap választ is adott a lapnak.

- Hogyan értékeli a budapesti zsinatot?

– Az európai protestánsok szempontjából nagyon jelentősnek számít, hiszen ötven evangélikus egyház magas rangú képviselői voltak jelen. Az európai protestáns egyházak jelentőségéről folyó tanácskozás avval a kérdéssel foglalkozott, hogy az Európai Protestáns Egyházak Közössége mennyire tudja befolyásolni Európa jövőjét. A szervezet budapesti gyűlése nyilvánvalóvá tette, milyen sok lehetőségük van az egyházaknak az európai protestánsok életében. A tanácskozást a magyarországi református és evangélikus egyház, illetve a Rajna-vidéki egyesült protestáns egyház szervezte, ami ugyancsak szép példája a sokszínű európai protestantizmus együttműködésének.

– Az egyik legfontosabb probléma magyar szemszögből az ukrán helyzet, amellyel kiemelten foglalkoztak.

– A zsinat résztvevői számára nagyon fontos volt, hogy közvetlenül hallhattak beszámolókat az ukrajnai protestáns testvérektől. Értesülhettünk arról, hogy a Kárpátaljai Református Egyházkerület milyen erőfeszítéseket tesz a rászorulók és a menekültek támogatására. A tanácskozók számára nyilvánvaló volt a gyógyító szolidaritás: ha az egyik tag szükséget szenved, vele szenvednek a többiek is. A kárpátaljai egyház ebben a szolgálatában mindannyiunkat képvisel, ezért ezt az európai közösségnek mindenképpen támogatnia kell. Ennek megfelelően jelentős adomány gyűlt össze erre a célra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!