Milyen tapasztalatokkal járt a költözés? – Beszélgetés dr. Mányoki Jánossal, az Evangélikus Országos Könyvtár igazgatójával

Milyen tapasztalatokkal járt a költözés? – Beszélgetés dr. Mányoki Jánossal, az Evangélikus Országos Könyvtár igazgatójával

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: B. Walkó György
Budapest – Az Evangélikus Élet sorozatot indított egyházunk budapesti Üllői úti országos székházának költöztetésével kapcsolatban. Kérdéseinket ezúttal dr. Mányoki Jánosnak, az Evangélikus Országos Könyvtár igazgatójának tettük fel.

Már szemlátomást belakták új szobáikat, minden a helyén van, nem látszanak a költözés nyomai. Hogyan zajlott le a nagy akció?

– Nagy akciónak ugyan nem mondanám, de annyi mindenképpen igaz, hogy a házon belül, az egyes munkaágak között a könyvtár költöztetése volt a legnagyobb falat. Eredeti alapterületünk ötszázhatvan négyzetméter, jelentős részben zsúfolásig tele. Így négy kilométernyi könyvállomány – korábban sohasem gondoltam rá kilométerben –, négy kilométernyi fém- és fapolcozat, továbbá értékes muzeális bútorzat és nagyszámú járulékos eszköz kelt útra.

Hogyan tudtak elhelyezkedni a mostani szűk helyen? Milyen szempontok szerint válogatták ki az itteni kézikönyvtárat?
– Három irodában zsúfolódunk össze. A legnagyobb–jó közepes méretű szoba – egyben olvasóterem. Kisebb kutatókönyvtár vagyunk, nem számolunk tömegekkel, új, átmeneti helyünket azonban így is nagyon könnyű megtölteni. A kézikönyvtárat, amennyire a mostani hely lehetővé tette, magunkkal hoztuk, nem új lelemény.

– Hol vannak most a raktáraik?

– A Műegyetem területén és Törökbálinton bérelünk raktárakat. Állományunk zöme polcra került, így elvben tudunk majd szolgáltatni, noha nem úgy, mint amikor helyben, húsz-harminc méternyire volt az állomány.

– Tudja-e már, hogy az átépítés után hova kerülnek?

– Az általam látott utolsó terv meggyőzőnek tűnik. A könyvtár – az utca felől nézve – nagyjából az Üllői úti szárny első emeleti bal oldalát és az udvari épület első emeletét foglalná el. Ez azt jelenti, hogy lényegében egyetlen nagy tömböt képezne, ez a korábbi szétszórtságához képest határozottan előnyös volna. A munkairodákat és az olvasótermet kétfelől mintegy körbeölelnék a raktárak.

– Hogyan őrzik a legértékesebb könyveket?

– Gondolom, a mostani, átmeneti helyzetre céloz. Legértékesebb darabunk, a Balassi Bálint világi költészetét megőrző Balassa-kódex letétként már régóta az Országos Széchényi Könyvtár őrizetében van több más ritka darabbal együtt. Régi és ritka külön gyűjteményünk pedig riasztóval felszerelt, jól védett raktárban várja, hogy a felújított székházba mielőbb visszatérhessen.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!