Fabiny Tamás püspök Lengyelországba látogatott

Fabiny Tamás püspök Lengyelországba látogatott

Share this content.

Szöveg: Pap Kinga Marjatta, fotó: trojca.waw.pl, luter2017.pl
Varsó – Fabiny Tamás püspök, a Lutheránus Világszövetség kelet-közép-európai régiójáért felelős alelnöke látogatást tett a lengyel ágostai hitvallású evangélikus egyházban. Ötvened vasárnap a varsói Szentháromság-templomban tartott igehirdetésében a püspök az év igéje alapján a – sokak által be nem fogadott – Jézus nyomdokaiban járó, befogadó egyház építésére hívott.

Az ezt követő kétoldalú egyeztetéseken részt vett Jerzy Samiec püspök, Ewa Sliwka országosiroda-igazgató, Anna Wrzesinska külügyi munkatárs, Dariusz Bruncz, a 2017-es előkészületek felelőse továbbá az LVSZ lengyel nemzeti bizottsága részéről Iwona Baraniec.

A témák sorában a világszövetséggel való kapcsolattartás és a régió evangélikus egyházai közötti együttműködés lehetséges formáinak megvitatása mellett a 2017-es előkészületek kaptak hangsúlyt. A lengyel egyház jelenleg vizsgálja a női ordináció bevezetésének lehetőségét. A zsinat körültekintően tájékozódik a testvéregyházak ezzel kapcsolatos gyakorlatáról: a kiküldött kérdőív alapján egyházunk is hozzájárult az előkészítési folyamathoz, megosztva a női ordináció kérdéskörével kapcsolatos teológiai érveket és munkajogi gyakorlatot. A zsinati határozat 2016-ban születhet meg; támogató döntés esetén a női ordinációt 2018-tól vezetheti be a lengyel evangélikus egyház.

Fabiny Tamás az egyházi tárgyalásokat követően dr. Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövettel is egyeztetést folytatott.

 

 

A mellékletből letölthető a Fabiny Tamással német nyelven készített interjú, valamint a püspök prédikációja is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!