Magasrangú vendégek is részt vesznek majd a Stuttgartban megrendezésre kerülő Német Protestáns Egyházi Napokon

Magasrangú vendégek is részt vesznek majd a Stuttgartban megrendezésre kerülő Német Protestáns Egyházi Napokon

Share this content.

Forrás: DEKT, Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Stuttgart – Előzetes információink szerint a Nobel-békedíjas Kailash Satyarthi, a német miniszterelnök Winfried Kretschmann, a Daimler-elnökasszony Christine Hohmann-Dennhardt, a korábbi ENSZ főtitkár Kofi Annan és az amerikai filozófus Michael Sandel is részt fognak venni a 35. alkalommal megrendezésre kerülő Német Protestáns Egyházi Napokon. Mellettük pedig a gazdaság, a politika, a média, a vallások és az egyház számos képviselője is vendégeskedik majd Stuttgartban.

A főelőadásokat többek között a szövetségi elnök  Joachim Gauck  és a jénai szociológus  Hartmut Rosa  közösen tartják majd. „Jó élet. Okos élet” címmel fognak arról beszélgetni, hogy a politika mit tehet az együttélésünkért. A politikatudományok tudósa Michael Zürn, a jogász  Christoph Möllers  és a filozófus  Rainer Frost  a „Szükségünk van-e világkormányzásra” kérdésre keresik majd a válaszokat.

A rendezvény további csúcseseménye lesz a  Kofi Annan, Nick Baines  brit püspök és  Frank-Walter Steinmeier  fóruma, amelyen a világméretű aktuális krízisekről és konfliktusokról esik majd szó. „Az emberi jogokat meg kell védeni a világban” címmel ülnek le beszélgetni  Alice Nkom  kameruni jogász  és  Salil Shetty  az Amnesty International főtitkára, akik a leszbikusok és melegek számára közösen keresnek védelmet és jogokat.

A szövetségi gazdasági miniszter  Sigmar Gabriel  és a Németországi Protestáns Egyház tanácselnöke  Heinrich Bedford-Strohm  a transzatlanti értékközösségről tárgyalnak.

A német fejlesztési miniszter  Gerd Müller  nemzetközi személyiségekkel a globális partnerség igényéről és valóságáról fog beszélgetni. A Kirchentag elnöke Stuttgartban  Andreas Barner  lesz, aki egyben a  Boehringer Ingelheim gyógyszergyártó cég elnökségének szóvivője. Ő Horst Köhler  szövetségi elnökkel „A társadalom felelős a gazdaságért” pódiumbeszélgetésben fog részt venni.

„Béke és menekültek” a következő tematikus súlypontja a találkozónak, amely az aktuális politikai helyzetet fogja elemezni. A migráció és emberi jogok fórumsorozatában többek között a Szíriából Németországba menekült  Maya Alkhechen, valamint az Eritreából jött Amaniel Petros Habte fognak Thomas de Maizière belügyminiszterrel beszélgetni.

Margot Käßmann, a 2017-es reformációi jubileum nagykövete „Mindenkinek joga van arra, hogy egy országot vagy a saját országát elhagyja” címmel szólal majd fel.

A mesterséges intelligencia következményeiről diskurál majd a fogyasztóvédelemért felelősminiszter, Heiko Maas  és a Verdi-elöljáró Frank Bsirske.  

Kimagasló kulturális vendégnek számít Stuttgartban az augsburgi színi intendáns Juliane Votteler, a humorista Eckart von Hirschhausen  és az énekes Andreas Bourani.

A bibliatanulmányokat többek között a következő személyiségek tartják majd:  Wolfgang Schäuble  szövetségi pénzügyminiszter,  Manuela Schwesig  szövetségi családügyi miniszter és  Sven Giegold  politikus.  
De a korábbi szövetségi elnök,  Christian Wulff  és a Wise Guys-ból ismert  Edzard „Eddi” Hüneke  szintén elmondja majd a bibliai szövegekről gondolatait, ahogyan  Johannes Kärcher  vállalkozó és  Cheikh Khaled Bentounes  muszlim cserkészvezető, valamint Gerhard Robbers  rajna-pfalzi igazságügy miniszter is. Rajtuk kívül még a skót Iona-közösség vezetője  John Bell, a humángenetikus  Claus Bartram  és a szobrász  Karin Hutflöz  jelezte részvételét.

Ökumenikus téren is nyitott lesz a fesztivál, hiszen öt katolikus püspök is részt fog venni az alkalmon, így többek között a Német Püspöki Konferencia vezetője, Reinhard Kardinal Marx. Ökumenikus istentiszteletet tart majd  Jochen Cornelius-Bundschuh, a Badeni Protestáns Tartományi Egyház püspöke és  Gebhard Fürst, a Rottenburg-Stuttgarti Egyházkerület vezetője. A zsidó-keresztény párbeszéd kérdéséről vallásközi párbeszédet folytat majd  Ralf Meister  püspök és Julian Chaim Soussan rabbi.

Június 3-án, a nyitó istentiszteleten Renate Höppner magdeburgi lelkésznő a  Marktplatzon, Anba Damian a Németországi Kopt-Ortodox Egyház püspöke pedig a Rotebühlplatzon prédikál majd. A tartományi püspök Frank Otfried July a Schlossplatzon hirdeti Isten igéjét. A záró istentiszteleten a hildesheimmi Nora Steen lelkésznő prédikál majd. Ők a németek a „Wort zum Sonntag” előadójaként ismerik.

A Kirchentagról

A Német Protestáns Egyházi Napokat (Deutsche Evangelische Kirchentag) már 1949 óta, kétévente, más és más német városban tartják meg. A 35. alkalomra Stuttgartban kerül sor, 2015. június 3. és 7. között.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!