Lutheránus, katolikus és mennonita párbeszéd: A keresztelési gyakorlatot vizsgálják

Lutheránus, katolikus és mennonita párbeszéd: A keresztelési gyakorlatot vizsgálják

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – Félidejéhez érkezett az az öt évesre tervezett háromoldalú tárgyalássorozat, amelyet az evangélikus, római-katolikus és mennonita egyházak képviselői folytatnak és amelynek során a keresztségről szóló elképzeléseket veszik sorra. A dialógus mottója: „A keresztség és Jézus testéhez, az egyházhoz való betagozódás”. 2015. február 9. és 13. között a Lutheránus Világszövetség (LVSZ), a Mennonita Világkonferencia és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa képviselői immáron harmadjára találkoztak egymással. Témájuk ezúttal „Keresztség: a kegyelem és a hit továbbadása” volt.

A dialóguspartnerek által prezentált szakmai előadások mellett a bizottság ezúttal különleges figyelmet fordított a mennonita tradíció keresztelési rituáléira.

Az eddigi két ülésről is megemlékeztek tagok és a 2017-ben nyilvánosságra hozandó záró dokumentum felosztásában is sikerült egyezségre jutniuk.

A bizottság tagjai találkoztak a helyi mennonita gyülekezet tagjaival és információkat gyűjtöttek a ma Hollandiában élő mennoniták életéről, beleértve az erősen szekularizált társadalomban gyakorolt keresztelési szokásaikat.

Dr. Kaisamari Hintikka lelkésznő, a Lutheránus Világszövetség ökumenikus kapcsolati osztályának főtitkára és a bizottság egyik titkára az eddig lezajlott folyamatokkal kapcsolatban a következő megállapítást tette: „Ha arra a fájdalmas tapasztalatra tekintünk, amelynek következtében 500 évvel ezelőtt ez a három keresztény egyházközösség létrejött, bizakodva említhetjük meg az a tényt, hogy ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy összegyűlhetünk és egymás felé elfogadással viszonyulva a keresztség kérdéséről tárgyalhatunk. A reformáció idején ugyanis a katolikusok és a lutheránusok egyaránt üldözték a keresztelők mozgalmát.”

A bizottság tagjai a konferencia során együtt olvasták a Bibliát, amely a kölcsönös véleménycseréhez és a bizalomhoz jó atmoszférát teremtett.

„Meg vagyok győződve arról, hogy ez a bizottság segíteni fog abban, hogy a különben problematikus kérdéseket különböző keresztelési tradícióink összefüggésében tárgyaljuk és kezeljük. Így friss impulzusokat kaphatunk a párbeszéd témájához” – tette hozzá Hintikka.

A véleménycsere Mennorode konferencia centrumában zajlott, ahol már az 1920-as évektől fogva nemzetközi kapcsolataikat ápolják a mennoniták. A bizottság és az ülésszak vezetői a kolumbiai katolikus érsek, Luis Augusto Castro Quiroga, a német evangélikus professzor, Friederike Nüssel és a paraguay mennonita Alfred Neufeld voltak.

A negyedik ülésszakra 2016. február 28. és március 4. között kerül majd sor Kolumbiában. A téma így hangzik: „Követés: A keresztséget megélni”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!