Manchesterben tanácskozik a Lutheránus Világszövetség diakóniai csoportja – Szabó Szilárd lelkész képviseli egyházunkat

Manchesterben tanácskozik a Lutheránus Világszövetség diakóniai csoportja – Szabó Szilárd lelkész képviseli egyházunkat

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Tallinn – Genf – A Lutheránus Világszövetség (Lutheran World Federation – LWF) Együttélés gazdasága címmel 2015. március 2. és 6. között workshopot tart az Egyesült Királyságban, Manchesterben. A többségében európai, de afrikai és ázsiai vendégeknek is szervezett megbeszélések tárgya az, hogy az egyházak diakóniai munkájuk révén hogyan tudnak minél több területről integrálni embereket a szolgálatukban. Egyházunk részéről Szabó Szilárd lelkész vesz részt a konferencián.

Amikor Avo Üprus Észak-Nyugat Észtországban, Tallinnban, a Peeteli egyházközségben lelkész lett 1995-ben, célul tűzte ki, hogy börtönviseltekkel, hajléktalan gyerekekkel és drogosokkal is fog foglalkozni gyülekezetében. Meghívta a marginalizált embereket a templomba, ezzel fedelet adott nekik, majd pedig segített nekik abban is, hogy egy közös lakást bérelhessenek. Ma a gyülekezet rendszeres ételosztásokat szervez gyerekeknek, az egyik korábban idefogadott lányt a konyhájukban alkalmazzák és  nyári táborokat szerveznek más északi partneregyházak segítségével. A gyülekezetbe rendszeresen mintegy 50 gyerek jár enni és amikor jobban megismerték a közösséget, elmondták másoknak is, hogy az itteni egyház volt az, amely segített rajtuk. Így terjedt el a gyülekezet jó híre.

„Először vissza kell adnunk minden embernek a személyiségét és emberi lényként kell kezelni, nem pedig berakva őt egy előítéletektől hemzsegő dobozba és egyből bűnözőnek tartva őt. Adnunk kell és vissza kell állítanunk a tiszteletet” – magyarázta Üprus a hozzájuk látogatóknak a gyülekezet diakóniai szolgálatát.

Ennek a holisztikus diakóniának a jegyében szervezte meg a Lutheránus Világszövetség Közösségi gazdaság címmel 2015. március 2. és 6. között workshopját az Egyesült Királyságban, Manchesterben. A többségében európai, de afrikai és ázsiai vendégeknek is szervezett megbeszélések tárgya az, hogy az egyházak diakóniai munkájuk révén hogyan tudnak minél több területről integrálni embereket a szolgálatukban.

A házigazda Nagy-Britanniai Lutheránus Egyház valamint az LVSZ Missziói és Fejlesztési Osztálya együttműködve a Cseh Köztársaság interdiac nevű nemzetközi akadémiájával (International Academy for Diaconia and Social Action – interdiac) szervezte meg a találkozót. A közösségi gazdaság hangsúlyozza az igazságosság, elhivatottság és a méltóság értékeit, amelyek a gazdagság, a jövedelem és a hatalom ellentéteiként kellene, hogy a társadalmat meghatározzák.

A résztvevők számos manchesteri projekttel fognak megismerkedni ottlétük során, amelyek a következő témákat ölelik fel: a tartozás, a korrupció és az átláthatóság, a jólét és a munka, a migráció, a teremtés és a környezet. Teológiai és etikai szempontokból fogják körüljárni ezeket a nézőpontokat. A tervek szerint megosztják majd egymással saját régiójuk tapasztalatait is e kérdésekben.

Az LVSZ által szervezett diakóniai folyamat még 2011-ben kezdődött, a munkacsoport korábbi nemzetközi találkozójára, 2014. januárjában került sor Nürnbergben, amelyről honlapunkon is beszámoltunk

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!