Elkezdték a 2017-es namíbiai LVSZ nagygyűlés liturgiai előkészületeit

Elkezdték a 2017-es namíbiai LVSZ nagygyűlés liturgiai előkészületeit

Share this content.

Forrás: LWI, összefoglaló: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: LWF / P. Mumia
Genf – A Lutheránus Világszövetség tizenkettedik nagygyűlését 2017. május 10-17 között Namíbiában fogják tartani. A nagygyűlés előkészületei már elkezdődtek. 2015. március 2-6. között az LVSZ hét régióját reprezentáló liturgiai szakértők, egyházzenészek és lelkészek, konzulensek és az LVSZ munkatársai találkoztak Genfben, hogy első megbeszélésükön rögzítsék a fontos lépéseket.

A nagygyűlés témája a „Megszabadítva Isten kegyelme által” lesz és az ez által felvetett témák a nyolc napos találkozón olyan alkalmakkor kerülnek majd kibontásra, mint az istentiszteleti rendek, bibliatanulmányok, imádságok, áhítatok, és közös éneklések. A most összegyűlt bizottság a különböző régiókból származó énekeket és a kapcsolódó bibliai textusokat is számba vette.

Mint ismertes a nagygyűlést éppen a reformáció 500. évfordulójának évében rendezik majd meg, így az alkalmaknak mindenképpen tükrözniük kell majd az erre való emlékezést is.

A nagygyűlési liturgiát szervező Nemzetközi Istentiszteletet Tervező Bizottságot (IWPC) a Lutheránus Világszövetség Tanácsa (LWFC) hívta életre 2014. júniusában. Vezetőjük dr. Stephen Larson kanadai lelkész, aki a Genfi Angolnyelvű Evangélikus-Lutheránus Egyházközségben, valamint az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyházban szolgált. További tagok még Sonia Skupch lelkésznő az Argentíniai River Plate Evangélikus Egyháztól, Jochen Arnold professzor a Hannoveri Evangélikus-Lutheránus Egyháztól, Molnár Lilla a Magyarországi Evangélikus Egyháztól, Karin Runow a Svéd Evangélikus Egyháztól, Michelle Mu Le Wong a Malajziai Basel Keresztény Egyháztól, Seth Mesiaki Ole Sululu a Tanzániai Evangélikus-Lutheránus Egyháztól és dr. Martin Nelumbu lelkész a Namíbiai Evangélikus-Lutheránus Egyháztól.

A bizottságot két konzulens erősíti, dr. Terry MacArthur egyházzenész és kórusvezető, valamint dr. Sakari Löytty a Finn Evangélikus Egyháztól, aki korábban az afrikai liturgia kifejlesztésében vett részt.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!