Tanítványi út – Harmadszor tagadom meg

Tanítványi út – Harmadszor tagadom meg

Share this content.

Szöveg: Bartha István, kép: José Manuel Ballester, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Böjt 2015 – Tanítványi út és böjti elmélyülés? Képesek vagyunk-e hitünkkel foglalkozni? 12 részes böjti sorozat az evangelikus.hu oldalon.

Repülni kellett volna. Visszahőkölés helyett felülemelkedni. Miért volt akkor olyan egyértelmű, hogy csak vagy jobbra, vagy balra, vagy középen lehet menni, vagy megfordulni?

Hiszen ő épp azért jött le a földre, hogy te szárnyalhass. Őrzi léptedet, őrzi röptödet. De már késő. Utólag hiába vagy okos. Ez a vonat elment.

Ugye hiányzik ez a történet? A szereplők. Igen, még Júdás is a zavart tekintetével, egyik kezével szégyellősen a pénzes zacskót markolva. Pláne, hogy akár te is lehetnél.

Péter, aki nyilván ősz szakállas. És öreg, meg tapasztalt, mert hogy ő a fő apostol. A kulcsos ember. Ez lennél te? A háromszor tagadó?

A szoba üres, az asztalon a vacsora maradékai. A pohár, amiből ő már nem iszik többé. A kovásztalan lepény morzsái, amik új tartalommal teltek meg azóta.

Aki legjobban hiányzik, az ő maga. Most a nevét sem mered kimondani. Nem csak az asztalnál nincs ott, de talán a harmadik imáját is befejezte már, és harmadszor is alva talált titeket. Vigasztal, hogy nem csak téged?

Vagy maga a vacsora maradt el miattad? És ez az a felkészített szoba, ahova hiába vártak titeket? Nincs morzsa, mert nincs megtört kenyér? Nincs kehely, mert nincs aki igyon belőle – ha utoljára is?

Repülni kéne. Azt remélni, hogy felülemelkedhetsz. Hogy elragadtattatok. És ő – mielőtt az első kortyot inná az új borból az Atya országában – rákacsint még Júdásra is. Még rád is.

Azt álmodod, hogy megtagadtad. Felébredsz, és tényleg. Most kéne felülemelkedni. A vonat elment. De repülni még nem késő.

Címkék: Tanítványi út - böjt -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!