Sor került a 2015-ös hittanverseny második fordulójára

Sor került a 2015-ös hittanverseny második fordulójára

Share this content.

Szöveg és fotó: Kustra Csaba, Weltler Gábor, Pongráczné Győri Boglárka, Mesterházy Balázs
Budapest – Iskolai és a gyülekezeti hittanversenyek zajlottak a hétvégén. Az iskolait a területileg illetékes intézmények (Nyugat: Pápa, Észak: Aszód, Dél: Podmaniczky Iskola, Budapest-Rákoskeresztúr) szervezték, míg a gyülekezetek számára egyházmegyénként tartották meg a második fordulót.

A 2015. március 21-én tartott alkalmakról a szerkesztoseg@lutheran.hu-ra várjuk beszámolóikat!

XXIV. Országos Evangélikus Hittanverseny országos fordulójába jutó gyülekezeti csapatok:

 

Egyházmegye

1-2. osztály

3-4. osztály

5-6. osztály

7-8. osztály

 1.  

NYUGAT: Vas

Kőszeg

Kőszeg

Nemescsó

Nemescsó

 1.  

Veszprém

Bakonyszentlászló

Bakonyszentlászló-Bakonytamási-Sikátor-Zirc

Malomsok

Malomsok

 1.  

Sopron

Ágvalva-Sopronbánfalva

Szakony

Harka

Ágfalva-Sopronbánfalva

 1.  

Győr-Moson

Győrság

Lébény

Győr

x

 1.  

Somogy-Zala

Kaposvár

Keszthely

Kaposvár

Kaposvár

 1.  

Fejér-Komárom

Sárbogárd

x

x

x

 1.  

ÉSZAK: Buda

Budaörs

Budakeszi/Budahegyvidék (2)

Budaörs

Budakeszi

 1.  

Nógrád

Vanyarc

Egyházasdengeleg

Felsőpetény

Vanyarc

 1.  

Borsod-Heves

Miskolc

Miskolc

Miskolc

Miskolc

 1.  

Hajdú-Szabolcs

x

x

x

x

 1.  

Észak-Pest

Iklad

Erdőkertes

Csomád

Nagytarcsa

 1.  

Dél-Pest

Pilis

Szolnok

Szolnok

Pilis

 1.  

DÉL: Pesti

Kispest-Pesterzsébet

Kispest

Pesterzsébet

Zugló

 1.  

Tolna-Baranya

Györköny

Györköny

Györköny

x

 1.  

Bács-Kiskun

Kecskemét

Szeged

Szeged

x

 1.  

Nyugat-Békés

Orosháza

Orosháza

x

x

 1.  

Kelet-Békés

Békéscsaba-Erzsébethely

Békéscsaba-Erzsébethely

Gyula

Békéscsaba-Erzsébethely

 1.  

Erdély

Apáca

Brassó

Apáca

Brassó

 1.  

ÖSSZESEN

17

17

15

1

A hittanverseny országos fordulójába továbbjutó iskolai csapatok, 2015:

 

Helyezés:

DÉL

ÉSZAK

NYUGAT

1-2. osztály

1.

Székács, Orosháza

Roszík, Alberti

Hunyadi, Sopron

 

2.

Podmaniczky, Budapest

Túróczy, Nyíregyháza

Gyurátz, Pápa

3-4. osztály

1.

Benka, Szarvas

Ökumenikus, Máriaremete

Kmety, Marcaltő

 

2.

Savio Rk., Békéscsaba

Túróczy, Nyíregyháza

Gyurátz, Pápa

5-6. osztály

1.

Székács, Orosháza

Roszík, Alberti

Péterfy, Győr

 

2.

Szeberényi, Békéscsaba

EPGA, Aszód

Hunyadi, Sopron

7-8. osztály

1.

Deák téri, Budapest

Kossuth, Nyíregyháza

Péterfy, Győr

 

2.

Székács, Orosháza

Rk. Ált. Iskola, Albertirsa

Hunyadi, Sopron

Képriport az iskolai versenyekről:

Dél-Pest Megyei Egyházmegye Gyónon tartotta a versenyt

Dél-Pest Megyei Egyházmegye gyülekezetei számára a gyóni gyülekezetben rendezték a 2015. évre meghirdetett megyei szintű bibliaversenyt. 

A megmérettetésre 52 gyermek érkezett, akiket lelkészeik, szüleik kísértek el. Az alkalom a templomban indult, ahol Győri Péter Benjámin esperes vezetésével énekkel, közös imádsággal és igehallgatással hangolódtak rá a gyermekek a rájuk váró versenyre.

Az istentisztelet után Balogh Eszter gyóni lelkész - egyben az egyházmegye nemrég megválasztott katechetikai felelősének - irányításával folytatódott tovább a nap. A gyóni gyülekezet épületeinek a versenyre alkalmas termeiben csoportokra bontva töltötték ki a gyerekek az előre összeállított feladatlapokat, hogy megállapítható legyen, melyik csoport jut tovább az áprilisban várható országos találkozóra. 

Végül a pilisi, szolnoki gyermekek egyes csoportjaiból kerültek ki a továbbjutók. Köszönet a szervezőknek és a gyülekezetnek a nap megvalósításához nyújtott minden fáradozásért és vendéglátásért!

Először volt hittanverseny a Malomsoki Evangélikus Egyházközségben

Első ízben kapta meg a lehetőséget a Malomsoki Evangélikus Egyházközség, hogy az Országos Evangélikus Hittanverseny egyházmegyei fordulóját megszervezze a Veszprém megyei evangélikus gyülekezetek csapatai számára.

Elsősorban az iskolaépület nyújtotta lehetőségek kihasználása érdekében (sok terem, nagy közösségi terek, több mosdó, stb.) döntöttek úgy a szervezők, hogy nem Malomsokon, hanem a szomszéd faluban lévő és 2008 óta az egyházközség fenntartásában működő Marcaltői Evangélikus Iskolába hívogatják mindazokat, akik részt kívánnak venni a versenyen.

Március 21-én, szombaton, 9 óra után egyre több autó és kisbusz érkezett az egyházmegye különféle területeiről, hogy a fél tízre tervezett nyitó alkalomra mindenki időben elfoglalhassa helyét a tornateremben. Érdemes megemlíteni azokat a településeket, ahonnan csapatok érkezetek a versenyre: Pápa, Pápakovácsi, Marcalgergelyi, Szergény, Kemeneshőgyész, Magyargencs, Bakonyszentlászló, Bakonytamási, Zirc, Sikátor, Nemesgörzsöny, Taliándörögd, Kővágóörs, Révfülöp, Malomsok, Ihász.

Az evangélikus iskola tanárai és a malomsoki gyülekezet ifjúsága sok-sok munkaórát áldoztak azért, hogy a gyermekek számára igazán széppé és emlékezetessé tegyék ezt a napot. A rajzszakos kollégák a versenyt megelőző héten – néhány ügyesebb diák segítségével –mindenkinek egy szív alakú nyakba akasztót készítettek – névre szólóan, nagy örömet okozva ezzel a résztvevőknek. Nemcsak a gyermekek neve, hanem a helyszín, az időpont és a verseny mottója is szerepelt e mindenkinek szóló ajándékon: „Életem ideje kezedben van…” (Zsolt 31,16a)

Nyitó áhítattal kezdődtek a programok, ahol a Malomsoki Evangélikus Egyházközség zenekarának vezetésével énekelt a lelkészekből, szülőkből, kísérőkből és gyermekekből valamint a marcaltői iskola tanáraiból, diákjaiból és a malomsoki gyülekezet fiataljaiból és presbitereiből álló népes gyülekezet. Weltler Gábor a gyülekezet lelkésze és az Intézmény iskolalelkésze rámutatott arra, hogy Jézus gyermekei, tanítványai – a verseny végeredményétől függetlenül is – győztesek. Semmihez nem hasonlítható ugyanis az a csoda, hogy miközben a Biblia egyes szakaszait tanulmányoztuk – készülve a versenyre –, napról-napra Őt, életünk Urát ismerhettük meg jobban, és Őhozzá kerültünk közelebb. Aki pedig Vele közösségben van, nem lehet vesztes, csakis győztes. Mert amit Általa nyerhetünk, az a legnagyobb égi ajándék: bűnbocsánat, irgalom és élet: örök élet. Az Isten igéjére való figyelés és a közös Isten-dicséret adta meg ez egész nap alaphangját.

Az áhítat után a verseny lebonyolítására már korábban felkért tanárok vezetésével elfoglalták helyüket a gyermekek az egyes termekben. A felnőtteknek az iskola könyvtárában nyílt lehetősége kötetlen beszélgetésre a megterített asztal mellett, a testvérüket, barátjukat elkísérő, ám a versenyben nem szereplő gyermekeknek pedig kézműves- és sportfoglalkozással kedveskedtek a szervezők. Igazán csodás alkotások születtek a nap folyamán.

A versenyt követően – a nagy létszám miatt két csoportban – mindenki megebédelt. Mindazoknak pedig, akik még vagy már nem az étkezőben voltak, lehetőségük nyílt további, a közeledő húsvéti ünnephez kapcsolódó kézműves alkotások készítésére illetve sportolásra – nemcsak a tornateremben, hanem az iskola udvarán lévő pályákon is.

Az eredményhirdetésre már mindenki kellőkép elfáradva érkezett, és kíváncsian várták a résztvevők, hogy milyen helyezések születtek. Az alsósok (1-2. és 3-4. osztályosok) között a Bakonytamási gyülekezet területéről érkező csapatok végeztek az első helyen – Szakos Csaba vezetésével. A felsősök (5-6. és 7-8. osztályosok) között pedig a Malomsoki Evangélikus Egyházközség csapatai nyertek.

Az eredményhirdetés végeztével Polgárdi Sándor esperes úti áldásával indultak haza a résztvevők. Egy tartalmas, jó hangulatú napot tölthettek együtt mindazok, akik ezen a szombaton Marcaltőre érkezettek – megtapasztalva és átélve az élő Istennel és az egymással való közösség áldásait. Az esperes sokak szívéből szólt, amikor a programsorozat végén ekképp fogalmazott: „Bízunk benne, hogy jövőre ugyanitt újra találkozhatunk.”

Nagykanizsán gyűltek össze a Somogy - Zalai Egyházmegyéből

Idén tavasszal Nagykanizsa adott helyszínt a XXIV. Országos hittanverseny megyei fordulójának. A hittanversenyre a házigazdákon kívül érkeztek Surdról, Keszthelyről, Porrogszentkirályról, Csurgóról, Mernyéről és Kaposvárról.

A kaposvári különítménynek az 55 fős busz is szűknek bizonyult, így közel 60 alsó és felső osztályos tanuló szülői kísérettel indult el reggel Kanizsára. Útközben sokan még átfutották a történeteket és kikérdezték egymást, de voltak olyanok is, akik lazítva, élvezve a társaságot készült a megmérettetésre.

Kezdésként közös ifjúsági énekekkel indítottunk, majd Arató Lóránd, tabi lelkész tartott áhítatot két segítőjével, Molnár Kata I. éves teológushallgatóval és Nagy Nikolettával. Az interaktív énektanulós áhítat után a verseny vette kezdetét. A gyerekek négy kategóriában indulhattak (1-2.,3-4.,5-6.,7-8.,).

Korosztályonként több csapat mérte össze a tudását, kinek több, kinek kevesebb feladatot kellett megoldania. A több hetes készülésnek, gyakorlásnak aztán meglett az eredménye. A Kaposvárról érkezők három kategóriában első helyezést értek el, 1-2. osztály, 5-6. osztály és 7-8. osztály kategóriában, a 3-4. osztályos kategóriában a Keszthelyről érkezett csapat nyert. Ez azt jelenti, hogy Somogy-Zalából 3 kaposvári és egy keszthelyi csapat képviseli egyházmegyénket az április 10-11-én megrendezésre kerülő országos hittanversenyen, Piliscsabán.

A délután folyamán, az ebéd elfogyasztása és az eredményhirdetés után a vállalkozó kedvűek táncházon vehettek részt Horváth Balázs vezetésével. A talp alá valót a Végh Szabolcs vezette népzenei együttes szolgálta.

A nap egyik fénypontja a tűzoltó kocsi érkezése volt. Kicsinek és nagynak lehetőséges volt felmászni a létrára, megnézni, hogy milyen eszközöket használnak tűzoltásnál. Bár elmondásuk szerint sokszor láttak már tűzoltó autót közelről, ennek ellenére nagy érdeklődéssel figyelték a hivatásos tűzoltókat.

A nap összességében jó hangulatban telt. A gyerekek a verseny után már sokkal jobban élvezték akár a táncházat, akár a szabadban levő játékot.

Köszönjük a szervezőknek, hogy lehetőséget biztosítottak, hogy ez a majd 120 fős gyerek és felnőtt sereg részt vegyen ezen a napon.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!