A szeretet ünnepe, avagy mozgássérült passió a budapesti és környékbeli gyülekezetekben

A szeretet ünnepe, avagy mozgássérült passió a budapesti és környékbeli gyülekezetekben

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Schermann Ákos
Budapest – A Mevisz-Bárka évről évre megrendezi azt a passiójátékot, amelyben mozgássérült és „ép testű” fiatalok együtt játsszák el Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. Az első körút a 2003-ban elhunyt Andorka Eszter kezdeményezésére jött létre; azóta – rengeteg ember kitartó, áldozatos, fáradtságos munkájának köszönhetően – a Mevisz egyik legfontosabb és legtöbbet emlegetett rendezvényévé vált. Idén budapesti és környékbeli gyülekezetekben adták elő a passiót.

A csoport a húsvét előtti nagyhéten szokta előadni templomokban, iskolákban, művelődési házakban a bibliai eseményeket. 2015-ben fővárosi és környékbeli evangélikus gyülekezetek voltak soron: Virágvasárnap (március 29.), Pesterzsébeten, március 30-án a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban és Cinkotán, március 31-én Rákospalotán, április 1-én Csömörön, április 2-án Budafokon és zárásul Nagypénteken (április 3.) Kelenföld adták elő a darabot.

A rákospalotai alkalmon az alábbi videó készült:

Az alkalmon siket testvéreknek jeltolmács - Bokros Andrea -, a vak testvéreknek audionarráció - Bimbi Fruzsina - segítséget, kerekesszékes testvéreknek akadálymentesített bejutást biztosítottak.

A budafoki eseményeket két nap múlva így rögzítették:

Nagypénteken este Kelenföldön különleges ünnep részesei lehettek a templomba érkezők. „Miután tavaly ősszel befejeződött templomunk akadálymentesítésének folyamata, így idén, első alkalommal, mi is házigazdái lehettünk a MEVISZ-Bárka mozgássérültek által előadott passiójátékának” – mondta el portálunknak Gáncs Tamás, a gyülekezet igazgató lelkésze.

Rövid oltári szolgálat után az istentisztelet passióolvasással kezdődött Máté evangéliuma szerint, Blázy Árpádné és Blázy Árpád lelkészek, valamint Bedecs Réka lelkészjelölt tolmácsolásában. A passiótörténet részletei között a gyülekezet énekelt. Krisztus megfeszítése elbeszélésének drámai percei után Heinrich Schütz Krisztus hét szava a kereszten című darabját szólaltatták meg a Bence Gábor karnagy által vezényelt énekesek és zenészek.

A darab után rövid csend következett, majd Gáncs Tamás a templom kárpitjának kettéhasadásával egészen Jézus sírba helyezéséig folytatta a passiótörténetet. Az igehirdetésben visszatérő mondatként szerepelt a következő gondolat: „Bizony, bizony mondom néktek, ma van a szeretet ünnepe. Mert nagypéntek a szeretet ünnepe.”

A prédikáció, és egy rövid énekvers után következett a passiójáték, mely hihetetlen mélységeket mozgatott meg minden jelenlévőben. A Szász Dorka által koordinált MEVISZ Bárka idei előadássorozatának záróállomásán számos olyan pillanat volt, amikor a zsúfolásig megtelt templomban, szinte síri csend lett. Mindenki pontosan érezte és értette, hogy ami történik, arra a csend az egyetlen hiteles reakció. Az istentisztelet egy rövid imádsággal, a közösen elmondott Miatyánkkal, áldással, és egyetlen énekvers eléneklésével zárult: „Dicsőítünk Krisztus, aki szenvedtél. És megváltást bűnből, így szerzettél! Király vagy és úr vagy örökre. Tekints szánva minden bűnösre! Urunk, irgalmazz nekünk!” (199/1)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!