Aktuális kérdések a Kirchentag nyitónapján

Aktuális kérdések a Kirchentag nyitónapján

Share this content.

Forrás: Kirchentag.de, swr.de, fordította és összeállította: Czenthe Anna, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Simone Tegischer, Patrick Beirer, videó: Győri András Timótheus
Stuttgart – A Schlossplatzon megrendezett nyitó istentiszteleten több mint 55 000 ember vett részt – városszerte pedig összesen 81 000-en ünnepeltek és imádkoztak együtt a három belvárosi színpad körül.

Nyitóistentisztelet

Szerda este összesen 81 000 ember gyűlt össze a sváb fővárosban, hogy három helyszínen vegyenek részt a Kirchentag ünnepi nyitó istentiszteletein. Csak a Schlossplatzra és környékére több mint 55 000 résztvevő áradt, ahol Arnd Schomerus, a Kirchentag lelkésze vezette a liturgiát, a prédikációt pedig a baden-württembergi tartományi püspök, Frank Otfried July tartotta.

A püspök hangsúlyozta, hogy bár a Kirchentag célja, hogy az együttéléshez szükséges bölcsesség szabályait keresse és megtalálja, azonban „ha csak ennyi lenne az egész, akkor a Kirchentag csupán egy bölcsességről szóló kongresszus volna”. July szerint éppen ezért a Kirchentag arról is szól, hogy elnyerjük „a hit szívbéli bölcsességét”. Nem szabad azt képzelnünk, hogy már bölcsek vagyunk, miközben „napról napra süllyednek el emberek a Földközi-tenger hullámsírjában vagy Délkelet-Ázsiában, és világszerte menekültek tévelyegnek ide-oda.”

Schomerus, a Kirchentag lelkésze a liturgia során szintén kitért a menekültek szenvedéseire: „Mire van szükség ahhoz, hogy a menekülő emberek megérkezzenek hozzánk, és meleg szívvel fogadjuk őket?“, kérdezte. Andreas Barner, a Kirchentag elnöke szintén arra szólított fel, hogy „jó szívvel” forduljunk a menekültek felé.

Joachim Gauck német szövetségi elnök köszöntőbeszédében a Kirchentagot úgy értékelte, mint „motivációs tréninget, amely mindenkinek szól, aki nem akar a mai idők nagy problémáit figyelmen kívül hagyni”. A Kirchentag ezen kívül az „önkéntesség fesztiválja” is, hangsúlyozta a szövetségi elnök, közvetlenül megköszönve a számtalan elkötelezett segítő munkáját. A németországi politikai élet elismeréssel és örömmel tekint a nagy találkozóra, a Kirchentagra.

Joachim Gauck német szövetségi elnök a stuttgarti 35. Kirchentag megnyitóján.

Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke szintén dicsérte a keresztyén találkozót: „Jó, hogy most Kirchentag van. Hiszen a politikának és a társadalomnak szüksége van az egyházakra, szüksége van a vallási közösségekre, talán sokkal inkább, mint korábban bármikor.” Szerinte a keresztyén emberek számára szükséges az elkötelezettség: „Már akkor is bölcsebbek leszünk valamivel, ha csak egy kicsit is változtatni tudunk a dolgokon. A nagy egészért Isten felelős.”

A nyitó istentiszteletekhez kapcsolódott a „Találkozások estje”, amelynek lezárásaként több ezer kórusénekes és zenész énekelt és játszott gyertyafényben, a közös éneklésben pedig a Kirchentag résztvevői is részt vehettek, szerte a sváb fővárosban.

Szivárvány Stuttgart felett

A stuttgarti Kirchentag egyértelmű szolidaritását és toleranciáját fejezi ki az azonos neműeket szerető emberek felé. A Kirchentag hagyományos kezdő gondolatébresztő rendezvényének fő témája idén a homoszexuálisok üldözéséről és kirekesztéséről szólt. A köszöntő beszédeket egy színjáték követte, amely nyolc homoszexuális férfi és nő sorsát mutatta be, akik a nemzetiszocializmusban és a második világháború után az állami erőszaknak estek áldozatul. A gondolatébresztő rendezvény egyik főszervezője, Ralf Bogen évek óta kutatja a baden-württembergi homoszexuálisok diszkriminációjának történetét, erőszakos üldöztetésüket a stuttgarti bűnügyi rendőrség által.

A keresztény „Szivárvány központ” a témához kapcsolódó színes programsorozatot szervezett a wangeni gyülekezeti központba, istentiszteleteket, bibliaórákat, filmesteket, műhelymunkákat. Emellett nemzetközi vendégeket is meghívtak, többek közt Hong Kongból, Észtországból és Romániából.

Politikusok találkozója

A Kirchentag rendezvényeire számos politikust is várnak, többek között Angela Merkel német kancellárt, valamint a volt ENSZ-főtitkárt, Kofi Annant. A programban a menekültügyekről, az EU és az USA között tervezett szabadkereskedelmi egyezményről valamint a homoszexuálisok házasságáról szóló vitarendezvények is szerepelnek.

Címkék: Kirchentag - megnyitó - Stuttgart -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!