Orgonaünnep Kelenföldön – Pál Dianával beszélgettünk

Orgonaünnep Kelenföldön – Pál Dianával beszélgettünk

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám
Budapest – A Kelenföldi Evangélikus Egyházközség templomában három kiváló evangélikus kántor közreműködésével Orgonaünnepet tartanak június 6-án. Pál Diana orgonaművésszel, egyházzenésszel, a díjtalan rendezvény ötletgazdájával beszélgettünk.

Június 6-ára Orgonaünnepet hirdetett a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet. A rendezvénnyel a kelenföldi orgonát ünneplitek. Hogyan értsük ezt?

– Ez a kezdeményezés a tavalyi OrgonaPont Fesztivál kapcsán született meg bennem. Szerettem volna idén is egy olyan koncertet szervezni, ahol a liturgikus alkalmak egyik nélkülözhetetlen főszereplőjét, a lelkész és a gyülekezet állandó társát, az orgonát ünnepeljük. Ez történhet előadással, koncerttel, vagy esetünkben mindkettővel. Szeretném, ha ez hagyománnyá válna templomunkban, így azt tervezem, jövőre is lesz Orgonaünnep június első szombatján.

A budavári, a Deák téri és a kelenföldi templom orgonistái nemcsak előadnak, hanem mesélnek is a művekről. Mi alapján állítottátok össze a programot, milyen művek fognak elhangozni?

– Kollégáim arra vállalkoztak, hogy saját repertoárjukból adnak ízelítőt. Bán István első sorban barokk orgonamesterek műveit hozza el, így hallhatjuk Kerll, Krieger és Muffat egy-egy művét. Finta Gergely Bach-műveket hoz, az Esz-dúr prelúdium és fúga tételei mellett a Schmücke dich o liebe Seele című korálelőjátéka is felcsendül. Végül én zárom a sort Mendelssohn I. orgonaszonátájával, mely a nagy romantikus zeneszerző kiemelkedő alkotása.

A kelenföldi evangélikus templom orgonája

Ritka alkalom, amikor három orgonaművész is előad. Most Bán István, Finta Gergely és te leszel az előadó. Hármótok játékában mi a közös és mi az, ami előadásotokban különbözik?

– Mindhárman különböző egyetemeken, kurzusokon szedtük össze tudásunkat. Azonban mindhárman evangélikus templomban szolgálunk – és onnan is indultunk el –, és ez nagyban meghatározza a liturgikus és előadóművészi repertoárunkat. Üdítő hallgatni egymás orgonajátékát, sokat tanulhatunk egymástól.

Egy különleges koncertet szerettem volna, ahol három budapesti evangélikus főtemplom orgonistája játszik. Olyan ez, mint amikor egy kellemes nyárestén együtt költjük el a vacsoránkat barátainkkal. A „vacsora” ezúttal egy közös hangverseny, a „menü” az általunk „feltálalt” ínyencségek.

Nagy öröm számomra, hogy kiváló kollégáim el tudták vállalni a közös koncertet, hiszen mindketten nagyon elfoglaltak, és szolgálati helyeik egyéb rendezvényei kellős közepén szakítanak mégis időt a kelenföldi koncertre.

Kiket vártok az Orgonaünnepre?

– Természetesen mindenkit, a kelenföldi evangélikus templom nyitva áll mindazok számára, akik együtt szeretnék ünnepelni velünk a Hangszerek királynőjét. Az Orgonaünnep nem csak a kelenföldi templom orgonájáról szól, hanem minden orgona előtt tiszteleg, így legyen ez a nap minden orgona ünnepe.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!