Idén is lesz Csillagpont – Beszélgetés a szervezőkkel

Idén is lesz Csillagpont – Beszélgetés a szervezőkkel

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: reformatus.hu
Budapest – 2015. július 21-25-e között Tatán rendezik meg a Csillagpont ifjúsági találkozót. A református fesztivál több mint egy évtizede, kétévente kerül megrendezésre és alkalmanként közel 3500 fiatalt vonz. Kiss Margit Csillagpont koordinátor és Szontágh Szabolcs református lelkész, ifjúsági tanácsos válaszolt kérdéseinkre.

– A Csillagpont bár református fesztivál, arra – úgy, ahogy a Szélrózsa találkozóra is – más felekezetűek is szoktak menni. Mennyire tartják fontosnak a fesztiválon az ökumenét is bemutatni?

Kiss Margit: – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Csillagpont egy befogadó találkozási pont legyen más felekezetek számára is. Az elmúlt években is nagyon sokan látogattak el a Csillagpontra más felekezetekből, s együtt élték meg a keresztyén közösséget a találkozó alkalmával.

– Lesznek olyan programok, melyeket más felekezetek szolgálattevőinek bevonásával valósítanak meg?

Kiss Margit: – Igen, számos olyan programmal készülünk, amelyben visszacseng az ökumenében való egységünk más felekezetekkel. A református értékeink mellett fontosnak tartjuk bemutatni azokat a programokat, témákat, melyekben más felekezetek kiemelkedően szólítják meg a mai keresztyén fiatalokat, ezáltal értéket teremtve formálják életüket, hitüket. A Csillagpont zenei programjaiban is több ökumenikus zenekar kapott helyett: a Keresztkérdés, a M.Is.K.A, a budapesti baptista ifjúság Inheritorz zenekara, valamint az amerikai Bill Drake és missziós csapata is köztünk fog szolgálni a találkozó ideje alatt. A zenei programokon túl a tematikus közösségi tereinkbe is meghívtunk előadókat az ökumené jegyben; így fog előadást tartani például Pál Ferenc a párkapcsolati és érzékenyítő pontunkon, illetve a Pure Fashion is jelen lesz a kamasz lányokat megszólító programjával.

– Az idei fesztivál mottója a bizalom. Hogyan közelítik ezt meg? Bizalom a másik ember felé vagy az egyház felé?

Kiss Margit: – A találkozó három délelőtti főelőadásán a hétköznapokban megélt bizalomról; az életünk során átélt csalódásokról, a megtört bizalomról hallatunk; az utolsó nap pedig a „mégis” bizalomról fogunk közösen gondolkodni, amikor a körülmények ellenére mégis bízunk és Isten kezébe helyezzük a bizalmunk.

– Mi az a lelki többlet, melyet az egyház a bizalom területén nyújtani tud, és ezt hogy mutatják be a fesztiválon?

Szontágh Szabolcs: – „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!” (Mt. 14,27) – mondja Jézus egy olyan helyzetben, amikor a tanítványoknak minden okuk megvolt a félelemre a viharban. Arra szeretnénk rámutatni, hogy nem abban van az élet lényege, hogy mi vesz körül minket, hanem hogy ezeken túl lássuk meg Jézust, aki a megoldás az életünk kérdéseire, aki örök életre hív bennünket.

– 14-35 éves fiatalokat várnak Tatára. Milyen programok lesznek?

Kiss Margit: – A különböző korosztályok számára készülünk a főelőadást feldolgozó korosztályos kiscsoportos beszélgetésekkel, tematikus közösségi pontokkal, a résztvevők kiválaszthatják életkoruknak vagy élethelyzetüknek megfelelő előadásokat, interaktív programokat, műhelymunkákat. Hat közösségi térben – az Egyetemista, Kamasz, Párkapcsolati, Érzékenyítő, Öko és Klasszikus pontokban – várunk a mindenkit színes lelki és értékteremtő programokkal.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!