Diskurzus és könyörgés a bölcsességért

Diskurzus és könyörgés a bölcsességért

Share this content.

Forrás: evangelikus.net, szöveg: Hankó Szilamér
Stuttgart – „Hogy bölcs szívhez jussunk.“ (Zsolt 90,12) mottóval rendezték meg 2015. június 3-7-e között a 35. Német Protestáns Egyházi Napokat Stuttgartban. A találkozón több mint százezer résztvevő az istentiszteletek és bibliatanulmányok mellett számtalan közéleti párbeszédbe kapcsolódhatott be.

Az igehirdetések többször is kiemelték, hogy a bölcsesség sokkal többet jelent, mint puszta intelligenciát és tartalmi tudást. A bölcsesség jellemvonása sokkal inkább az Isten jelenlétébe vetett hit és az embertársak iránti megértő magatartás.

A második világháború után újraéledt Egyházi Napok úgy egyházi, mint civil társadalmi rendezvény egyaránt. A közel 100 állandó munkatárssal, 5000 önkéntessel és 14000 fellépővel megvalósuló alkalom nagy hangsúlyt helyez a nyilvános párbeszédre. Így számtalan előadás és pódiumbeszélgetés keretében napjaink közéletének számtalan jeles képviselője együtt kereste a választ a nemzetközi politika kérdéseire. Az egyházi napok központi témái a menekültek helyzete és a nemzetközi konfliktusok, valamint a béke feltételeinek megteremtése volt. Sokak reménysége, hogy a szorongató kérdéseket bölcsebb szívvel tudják megoldani, és van megoldás a több százezer ember életét veszélyeztető helyzetekben.

A találkozó résztvevői a nemzetközi közélet nagyjai közül Kofi Annan, volt ENSZ főtitkárt és Kailash Satyarthi indiai gyermekjogi aktivistát, Nobel-békedíjast, dr. Olav F. Tveit Egyházak Világtanácsának főtitkárát, valamint Michael J. Sandelt, Cambridge-i filozófust, a kommunitarizmus etikai irányzatának jeles képviselőjét üdvözölhették az előadók sorában. A német szövetségi parlament tagjai is ott voltak Stuttgartban. Joachim Gauck német szövetségi elnök köszöntő beszéddel nyitotta meg az Egyház Napokat. Angela Merkel szövetségi kancellár, Thomas de Maiziére belügyminiszter, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is előadóként vett részt a stuttgarti rendezvényen. A prominens közéleti személyiségeken túl számtalan fórumon zajlott a teológusok, politikusok és állampolgárok közötti párbeszéd. A párbeszéd mellett a találkozásoknak is lehetőséget adott a négy napos rendezvény. A Lehetőségek Piacán számtalan szervezet, gyülekezet, kiadó, alapítvány mutatta be tevékenységét. A Lutheránus Világszövetség Német Bizottságának standja beszámolt a menekültek között zajló  munkájáról. A Lutheránus Világszövetség a 81 000 főt elszállásoló jordániai Zaatari menekült táborban 9000 szíriai menekült ellátásáról gondoskodik. Élelem, ruházat, takarók, melegítő berendezések mellett a sivatagi táborba szorult közel 40000 gyermek felének biztosít tankönyveket. A rendkívül fontos szolgálatok megismerése mellett más találkozásokra is sor került. A találkozó harmadik napján magyar istentiszteletre gyűltek össze az Egyházi Napok magyar résztvevői. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházat a találkozón Fehér Attila egyházkerületi főtanácsos és Kalit Eszter tudományos munkatárs képviselték.

Az óriási rendezvényen több alternatív istentiszteleti forma is szemlére került, valamint ifjúsági sziget, bibliodráma alkalmak, lelkiségi központ, koncertek, kiállítások, színházi előadások tették színessé a programot. Mindezek mellett az azonos neműek együttélésével kapcsolatos kérdések is teret kaptak a találkozón úgy a nagy közönség alkalmain, mint a műhelyvitákon.

A reformáció 500 éves jubileumára készülő protestáns egyházak több standon is bemutatták a tervezett alkalmaikat. A vasárnapi záró-istentiszteleten 4000 fúvós zenei kísérete mellett salamoni bölcsességért könyörgött a közel százezres gyülekezet. Az Egyházi Napok szervezői nagy álmokra, további nagy rendezvényekre kérték az áldást. Egyik tervük az Európai Keresztyén Találkozó szervezése, de ezt megelőzően mindenkit hívtak a 2017. május 24-28-a között Berlinben és Wittenbergben megrendezésre kerülő Német Egyházi Napokra. 

Címkék: Stuttgart - Kirchentag - Erdély -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!