„NE ÍGY LEGYEN VÉGE(D)!” – Elkészült a Kossuth-diákok drogmegelőző kisfilmje

„NE ÍGY LEGYEN VÉGE(D)!” – Elkészült a Kossuth-diákok drogmegelőző kisfilmje

Share this content.

Forrás: Kecskeméti Zsuzsanna, Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium
Nyíregyháza – Különleges drogmegelőző kisfilm készült a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. A 10. évfolyamos médiainformatika orientációs osztályban márciusban kezdődtek a film elkészítésének munkálatai. A forgatás június elején fejeződött be, az utómunkákkal június közepére készültek el a fiatalok.

Az előzmények

2015. március 03-án rendhagyó mozgóképkultúra órán mutatták be a 10. évfolyamos tanulók elképzelésüket a sajtó nyilvánosságának.

Akkor elmondták, hogy a gimnáziumban szeptembertől találkoznak rendszeresen a Városi Rendőrkapitányság két munkatársával, akik közösségi rendészeti szolgálatot teljesítenek. Ennek keretében segítettek gyermekvédelmi ügyek kapcsán, illetve a tanulók is fordulhattak hozzájuk, akár magánügyekben is.

Emellett fontos célkitűzésük volt, hogy a fiatalok megszokják az egyenruhás rendőrök jelenlétét és megtanulják, hogy baj esetén a rendőrséget kell hívni.

Ezért kezdtek el együtt dolgozni egy csoporttal, ifjúságvédelmi, bűnmegelőzési témákban, aminek során hamar kiderült, hogy a 14-17 éves korosztály a drogok hétköznapokban való jelenlétét érzik a legnagyobb veszélynek.

A közösségi rendészet tagjai ezért elsősorban arra voltak kíváncsiak, mit gondolnak a fiatalok arról, hogyan lehet hatékony a drogmegelőzés. 

A közös munka során Komporály Benjamin és Szekeres Krisztián kezdeményezésére, a diákok egyre inkább érezték, nem csak beszélni, de tenni is kell valamit az ügy érdekében, ezért úgy gondolták, hogy saját elképzelésük alapján a közösségi rendőrök közreműködésével készítenek egy fiataloknak szóló kisfilmet a drog és alkohol fogyasztás ellen, aminek alapkoncepciója az, hogy bemutassák milyen hatással van a káros szerek fogyasztása egy-egy estén a fiatalok életére, döntéseire. Fontosnak tartják kihangsúlyozni hogy soha nem úgy kezdődik, hogy ebből baj lesz, hanem egy kis jó hangulattal, vagánykodással, felelőtlenséggel. Sajnos utána viszont az is előfordulhat, hogy nem mindenki ér haza.

A megvalósulás

A tanulók kezdeményezését egy nyíregyházi szórakozóhely, a Club Hollywood is támogatta, valamint a rendőrök közreműködése mellett, az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítettek a nemes cél elérésében.

A fiatalok elképzelése megvalósult, a márciusi rendhagyó mozgókép óra után, ahol a forgatókönyv utolsó simításait végezték el, most a teljes filmet mutatják be a nyilvánosságnak.

A filmet teljes egészében diákok találták ki, ők készítették a szinopszist, a story board-os forgatókönyvet, az előzetes befényképezést, a színészi munkát, a forgatást, világítást, hangosítást, vágási munkálatokat és a club jelentek alatt hallható zene is diákunk, Radóczi Félix munkája.

A diákok nagyon komoly munkát végeztek, hiszen az áprilisi előkészületek után, májusban kezdődött el a forgatás, és június közepére ért véget az utómunka. Izgalmas és emlékezetes napok vannak mögöttük, éjszakai forgatásokkal, komoly színészi munkával. Óriási motiváció volt számukra, hogy az egyenruhások és a civil felnőttek partnerként kezelték őket. Ez elég volt ahhoz, hogy ne lássanak akadályt maguk előtt és megtalálják a lehetőséget ötletük megvalósulására.

Az előkészítés után 6 forgatási napon át dolgoztak, három éjszakai forgatással és három nappali forgatással, ami meghatározó emlék lesz középiskolai tanulmányaikból.

Szemük előtt az a cél lebeg, hogy olyan prevenciós alkotást hozhassanak létre, ami a saját közösségüknek, saját korosztályuknak szól, a saját nyelvükön.

Fontosnak érezték, hogy bemutassák azokat a helyzeteket amik ismerősek lehetnek egy buli kapcsán és amik kikerülhetők, kontrollálhatók. Ilyen az indulás előtti alkoholfogyasztás, a drogfogyasztás, a lányok magára hagyása a buliban, helyzetek, amiben parti drog kerülhet italokba, a kíséret nélküli haza indulás, az ittas vezetés motorral, autóval, a túlzott alkoholfogyasztás.

A film párhuzamos cselekménye bemutatja, hogy több lehetősége van jól érezni magukat a fiataloknak és apróságokkal, mint az, hogy ismeri mindenki a maga mértékét, tud nemet mondani a drogokra vagy tudatosan elkerüli a kétes lehetőségeket, illetve olyan apróságok is fontosak, minthogy akik együtt indulnak, együtt is maradnak és együtt érnek haza. Egy régi de fontos szabály is felelevenedik, hogy a fiúk házig kísérik a lányokat. Apróságnak tűnhet, de sok lány pont ezért nem válik áldozattá.

Arra is figyeltek a gyerekek, hogy bemutassák melyek azok a helyzetek amelyek miatt viszont áldozattá válhat valaki, ennek kiemelésére az egyik szereplő lelke visszatér és feltesz rávezető kérdéseket a nézőknek, amik saját életükkel és döntéseikkel kapcsolatosan gondolkodásra késztetik őket. Őt lehet szellemnek, angyalnak, léleknek nevezni, mindenki a saját értelmezési tartományában megteheti ezt.

A filmnek az is fontos üzenete, ha baj van rendőrt, mentőt kell hívni, mert sajnos ez sem természetes. A film azt kívánja bemutatni, amit címében is tükröz:

NE ÍGY LEGYEN VÉGE(D)!”

A gyerekeknek a mai nappal az a terve is valóra válik, hogy a filmet eljuttassák az országban működő evangélikus általános és középiskolákba, illetve a rendőrségnek is felajánlják bűnmegelőzési munkájukhoz, valamint saját csatornáikon is terjeszteni fogják, így remélik, komoly eredményt érhetnek majd el a drogprevenció területén.

A gyerekek szeretnék megmutatni, hogy különösebb anyagi befektetés nélkül is lehet olyan dolgokat létrehozni, ami pozitív változást hozhat egy közösség életében.

Köszönetnyilvánítás

Szeretnénk köszönetet mondani a rendőrségnek, a Nyíregyházi Rendőrkapitányságnak és a Közösségi Rendészet velünk d olgozó munkatársainak, név szerint Orbán István főtörzsőrmesternek, Somogyi József főtörzszászlósnak, Gilányi István főtörzsőrmestenek és Laskay Csaba főtörzsőrmestenek. Köszönjük az Országos Mentőszolgálat támogatását, Tóth György állomásvezető mentőtiszt, Varga Elek mentőápoló, Langa János gépkocsivezető munkáját, Hajnal Gusztávnak a helyszín rendelkezésre bocsátásást, és Pongó Béla mentori munkáját és azt, hogy végigvezette a forgatás és vágás folyamatát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!